NO180509B - Elektrisk maskin - Google Patents

Elektrisk maskin Download PDF

Info

Publication number
NO180509B
NO180509B NO903746A NO903746A NO180509B NO 180509 B NO180509 B NO 180509B NO 903746 A NO903746 A NO 903746A NO 903746 A NO903746 A NO 903746A NO 180509 B NO180509 B NO 180509B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
permanent magnets
electric machine
rotor
machine according
magnetically conductive
Prior art date
Application number
NO903746A
Other languages
English (en)
Other versions
NO903746D0 (no
NO903746L (no
NO180509C (no
Inventor
Gotz Heidelberg
Peter Ehrhart
Andreas Grundl
Original Assignee
Heidelberg Motor Ges Fur Energ
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Heidelberg Motor Ges Fur Energ filed Critical Heidelberg Motor Ges Fur Energ
Publication of NO903746D0 publication Critical patent/NO903746D0/no
Publication of NO903746L publication Critical patent/NO903746L/no
Publication of NO180509B publication Critical patent/NO180509B/no
Publication of NO180509C publication Critical patent/NO180509C/no

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02KDYNAMO-ELECTRIC MACHINES
    • H02K1/00Details of the magnetic circuit
    • H02K1/06Details of the magnetic circuit characterised by the shape, form or construction
    • H02K1/22Rotating parts of the magnetic circuit
    • H02K1/27Rotor cores with permanent magnets
    • H02K1/2793Rotors axially facing stators
    • H02K1/2795Rotors axially facing stators the rotor consisting of two or more circumferentially positioned magnets
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02KDYNAMO-ELECTRIC MACHINES
    • H02K1/00Details of the magnetic circuit
    • H02K1/06Details of the magnetic circuit characterised by the shape, form or construction
    • H02K1/22Rotating parts of the magnetic circuit
    • H02K1/27Rotor cores with permanent magnets
    • H02K1/2786Outer rotors
    • H02K1/2787Outer rotors the magnetisation axis of the magnets being perpendicular to the rotor axis
    • H02K1/2789Outer rotors the magnetisation axis of the magnets being perpendicular to the rotor axis the rotor consisting of two or more circumferentially positioned magnets
    • H02K1/2791Surface mounted magnets; Inset magnets
    • H02K1/2792Surface mounted magnets; Inset magnets with magnets arranged in Halbach arrays
    • HELECTRICITY
    • H02GENERATION; CONVERSION OR DISTRIBUTION OF ELECTRIC POWER
    • H02KDYNAMO-ELECTRIC MACHINES
    • H02K29/00Motors or generators having non-mechanical commutating devices, e.g. discharge tubes or semiconductor devices
    • H02K29/06Motors or generators having non-mechanical commutating devices, e.g. discharge tubes or semiconductor devices with position sensing devices
    • H02K29/08Motors or generators having non-mechanical commutating devices, e.g. discharge tubes or semiconductor devices with position sensing devices using magnetic effect devices, e.g. Hall-plates, magneto-resistors

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Permanent Field Magnets Of Synchronous Machinery (AREA)
  • Reciprocating, Oscillating Or Vibrating Motors (AREA)
  • Permanent Magnet Type Synchronous Machine (AREA)
  • Glass Compositions (AREA)
  • Eye Examination Apparatus (AREA)
  • Iron Core Of Rotating Electric Machines (AREA)
  • Devices For Conveying Motion By Means Of Endless Flexible Members (AREA)
  • Non-Mechanical Conveyors (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en elektrisk maskin av den art som angitt i innledningen til krav 1.
Elektriske maskiner av denne art anvendes oftest som 1ikestrømsmotorer, ved hvilke den permanentiske nordpol og sydpol avveksler med hverandre ved virkflatene og ved hvilke den funksjonsnødvendige, magnetiske tilbakekoblingen mellom tilliggende magnetpoler foregår enten ved en jernrygg på baksiden av permanentmagneten vendt bort fra virkflaten eller ved at permanentmagneten er i forskjellige retninger magnetiserte delområder til et enhetlig magnetisk legeme. Statoren har som regel ledersystemet i form av viklinger eller spoler, som er tilordnet de enkelte polene. For at den elektriske motoren skal kunne gå må strømretningen i de enkelte viklingene bli snudd om i samsvar med relativbevegelsen til stator og rotor med en bestemt strekning, noe som kan foretas ved mekanisk eller elektronisk kommutering.
Foreliggende oppfinnelse har til oppgave å tilveiebringe en elektrisk maskin av den innledningsvis nevnte art som kan bygges som følge av sin konstruksjon med høyere dreiemoment-tetthet og effekttetthet i forhold til vekt eller volum.
Denne oppgaven løses ved hjelp av en elektrisk maskin av den innledningsvis nevnte art hvis karakteristiske trekk fremgår av krav 1. Ytterligere trekk ved oppfinnelsen fremgår av de øvrige uselvstendige kravene.
Fra US-A-3 836 801 er kjent en elektrisk maskin hvor statoren er utformet slik som rotoren ved foreliggende oppfinnelse.
Fra US-A-4 336 649 er kjent ved den indre rotoren til en elektrisk maskin - betraktet fremadskridende i rotasjonsretningen - er anordnet i en vekslende rekke av i rotasjonsretningen magnetiserte permanentmagneter og magnetiske ledende materialområder. De magnetisk ledende områdene har en magnetstrømutgangsflate, som er mindre enn summen av magnetstrømtverrsnittsflåtene til de to tilsluttende permanentmagnetene og permanentmagnetene har, målt i rotasjonsretningen, en med tiltagende avstand fra virkflåtene lett tiltagende bredde. Magnetstrømkonsentrasjonen ved det magnetisk ledende materialområde for virkflaten er ikke berørt i denne publikasjonen.
Det er i og for seg kjent å utforme rotoren til en elektrisk maskin som ytre rotor med innvendige virkflater og med permanentmagnetiske magnetiseringssystem. Det er kjent å bygge elektriske maskiner med permanentmagneter, som har en permeabilitet nær permeabiliteten til luft. Det er også kjent å utføre statorpolflåtene i det vesentlige så brede som rotorpolflåtene målt i rotasjonsretningen.
Ved de tidligere kjente elektriske maskinene uten magnet-strømkonsentrasjon er den magnetiske feltstyrken til permanentmagneten i magnetiseringssystemet begrenset oppover av det anvendte permanentmagnetmaterialet og det er derved gitt en øvre grense for magnetstrømtettheten over virkflaten. Når man vil øke disse parametrene til dreiemomentet ved en vanlig elektrisk maskin utover dette må virkflatene bli forstørret. Dette gir ved en roterende elektrisk maskin en større diameter eller en større aksial lengde.
Ved hjelp av oppfinnelsen tilveiebringes det over virkflatene til rotoren til statoren en luftspaltefeltstyrke, som ligger vesentlig over remanensfeltstyrken til den anvendte permanentmagneten. "Oversettelsesfaktoren" til B-feltet er i det vesentlige bestemt av forholdet mellom størrelsen på magnetstrømtverrsnittsflaten til en permanentmagnet og den halve magnetstrøm-utgangsflaten i virkflaten til den på ene siden av permanentmagneten seg tilsluttende, magnetisk ledende materialområde. Oversettelsesfaktoren kan uten problem være større enn 1,2 eller større enn 1,3 eller større enn 1,5, ja til og med større enn 2,0.
Når B-feltet i luftspalten er større blir i tilfelle av samme maskinstørrelse viklingstallet ved polene til ledersystemet redusert. Ved det mindre viklingsantallet fremkommer en kvadratisk lavere induktivitet i statoren. Dette betyr at ved uendret omdreiningstall i maskinen kan det bli anvendt en høyere strøm henholdsvis den samme strømmen ved høyere omdreiningstall hvorved effekten til maskinen stiger tilsvarende.
I et annet tilfelle er det mulig å bygge den roterende maskinen aksialt kortere, uten at den i statoren induserte EMK reduseres og uten å endre induktiviteten slik at den elektriske motoren avgir fortsatt samme effekt. Ovenfornevnte gjør at man på grunn av oppfinnelsen kan ved samme volum eller samme vekt bygge en elektrisk maskin med høyere dreiemoment eller høyere effekt henholdsvis i tilfelle av en elektrisk generator med høyere elektrisk effekt. Uttrykt på en annen måte ved krevd effekt kan maskinen være mindre og lettere.
Ved den elektriske maskinen ifølge oppfinnelsen fremkommer en konstruktiv gunstig konfigurasjon, små reduktanseffekter med stor materialutnyttelse.
Virkflaten til maskinen er sylindrisk, når stator og rotor ligger radialt ovenfor virkflaten. Dermed er relativbevegelsesretningen sirkelformet.
Den til virkflaten rettede magnetstrømutløpsflate til det magnetisk ledende magnetområde er som regel i plan, og i tilfelle av roterende maskin med radialt i avstand fra hverandre liggende rotor og stator i sylindrisk avstand, dette må imidlertid ikke være slik. Når magnetstrøm-ut-redelsesflåtene avviker fra denne enkle geometrien er det hensiktsmessig å betrakte de respektive projeksjonene til de angjeldende flatene på de tilsvarende sammenligningsflater til den nevnte enkle geometrien for å bestemme det i krav 1 angitte flateforhold. Som regel er permanentmagnetene til magnetiseringssystemet, sett i retning av relativbevegelsen, vekslende polet slik at på sydpolen til en første permanentmagnet følger sydpolen til en andre permanentmagnet, på nordpolen til den andre magneten følger nordpolen til en tredje permanentmagnet og på sydpolen til den tredje permanentmagneten sydpolen til en fjerde permanentmagnet osv. Det er mulig med enhver konfigurasjon ved hvilke ingen av de strenge vekslende rekkefølgene til magnetiseringsretningen av permanentmagneten er gitt.
Ifølge en foretrukket utførelsesform av oppfinnelsen når flaten til statoren, som er vendt mot rotoren, og betraktet i relativbevegelsesretningen, vekslende mer eller mindre nær mot den andre funksjonsdelen. Med dette tiltaket er det mulig at ved bestemte relativstillinger til rotor og stator blir magnetstrømmen pr. enkelt magnetisk krets i maskinen maksimal og ved andre relativstillinger mindre enn den maksimale. Ved mindre elektrisk indusert magnetstrøm er induktiviteten til maskinen til det tilsvarende tidspunktet mindre, noe som ved det tidspunktet er gunstig, til hvilket tidspunkt strømret-ningen i dette systemet til statoren snur. Når den elektrisk induserte magnetstrømmen er maksimal er til det tilsvarende tidspunktet henholdsvis innenfor den tilsvarende tidsrammen induktiviteten til maskinen maksimal, noe som er gunstig i løpet av dette tidsrommet, i hvilket ledersystemet tilføres strøm av samme retning. Dette gjelder spesielt for utførel-sesformen av maskinen ved hvilket tidsrommet mellom strøm-omsnuingen i ledersystemet hvor ledersystemstrømmen ikke tilføres tidsmessig konstant, men pulset. Spesielt gunstig oppnår man ovenfornevnte effekt når det magnetiske ledbare området på siden vendt mot virkflaten når inn i midtområdet nær statoren, altså der hvor bredden på luftspalten gjøres mindre. Eller sagt på en annen måte, det magnetisk ledbare området er på siden vendt mot virkflaten ved sine kanter vendt mot de to tilliggende permanentmagnetene tatt ut slik at der er bredden til luftspalten større.
Lignende effekt kan tilveiebringes idet det magnetisk ledbare området, sett i relativbevegelsesretningen, er satt sammen av materialer av forskjellige magnetiske ledeevner. Konkret kan man i det midlere området til hvert ledbart materialområde anordne et materiale med høyere magnetisk ledeevne og i begge kantområdene til det magnetisk ledbare materialområdet anordne et materiale med lavere magnetisk ledeevne.
Gunstig kan det være at permanentmagneten består henholdsvis gjennomgående av samme materiale, er altså fortrinnsvise hverken i relativbevegelsesretningen eller på tvers av relativbevegelsesretningen oppbygd sjiktvis av forskjellige materialer.
Spesielt foretrukket materiale er permanentmagnematerialer på basis av Se-Co (Se = sjeldne jordarter, spesielt samarium), Fe-Nd og bestemte ferritter. Disse reduserer induktiviteten til magnetkretsen i maskinen.
Fortrinnsvis er maskinen elektronisk kommutert. Slike maskiner utmerker seg spesielt ved sin optimale regulerbarhet og slitasjefrihet. Matet kan en slik elektrisk motor i enkleste tilfelle bli med likestrøm, idet fortrinnsvis i tidsrommet mellom strømsnuingen henholdsvis omvending av strømretningen i ledersystemet til statoren påføres en likespenning, som ved elektroniske kommuteringsinnretninger for opprettholdelse av en ønsket regulerbarhet, midlere strømhøyde blir til-og-fra-koblet henholdsvis taktet. En gunstig lav taktfrekvens fremkommer ved den foran nevnte høye induktiviteten til maskinen i tidsrommet mellom strømsnuingen. Når det skal stå til rådighet en vekselstrøm-kilde for mating kan den elektriske motoren bli matet fra en likespenningsmellomkrets.
Ved den elektriske maskinen ifølge oppfinnelsen kan også være to relativt til hverandre bevegelige funksjonsdeler. Spesielt foretrukket er imidlertid når rotoren er den bevegelige delen til den elektriske maskinen, spesielt da rotoren ikke må tilføres noen strøm.
Den utvendige rotoroppbygningen er av interesse ved en mest mulig stor diameter på virkflaten og dermed mest mulig stort dreiemoment med gitt volum, mens magnetiseringsdelen krever som regel radialt mindre rom enn ledersystemet til den andre funksj onsdelen.
Da den elektriske maskinen ifølge oppfinnelsen ikke trenger magnetisk tilbakekobling på baksiden av magnetiseringssystemet vendt bort fra virkflatene er det foretrukket å forbinde permanentmagneten og de magnetisk ledbare områdene formsluttende med hverandre og/eller å anordne på baksiden av magnetiseringssystemet vendt bort fra virkflaten en lastopptaksdel av magnetisk ikke ledbart materiale. Lastopptaksdelen er firkantet. Lastopptaksdelen kan fremstilles spesielt gunstig av kunststoff, fortrinnsvis fiberforsterket kunststoff. Det er spesielt gunstig å anordne i lastopptaksdelen en ringformet bandasje eller å utforme lastopptaksdelen totalt som ringformet bandasje, som holder sammen komponenten til magnetiseringssystemet mot sentrifugalkraften. Lastopptaksdelen kan bli bygd med moderne materialer, fortrinnsvis fibermaterialer eller fiberforsterkede kunststoff-materialer med ekstremt høy mekanisk fasthet ved lite volum og liten vekt.
I det påfølgende skal oppfinnelsen beskrives nærmere med henvisning til utførelseseksempler vist på tegningene, hvor: Fig. 1 viser skjematisk en elektrisk maskin med rotasjonsbevegelse i et snitt rettvinklet i forhold til rotasjonsaksen, idet noen deler er utelatt. Fig. 2 viser en del av en elektrisk maskin med lineær-bevegelse eller rotasjonsbevegelse, i et snitt rettvinklet i forhold til maskinens virkflate og inneholdende relativbevegelsesretningen.
Fig. 3 viser i forhold til fig. 2 en annen utførelsesform av
en elektrisk maskin i samme snittfremvisning.
Fig. 4 viser en grafisk fremstilling av endringene til induktiviteten i maskinen ifølge fig. 3 ved seg endrende relativstilling til første og andre funksj onsdel.
Den på fig. 1 til 3 skjematisk viste maskinen kan enten være en strømgenerator eller en elektrisk motor. Den følgende beskrivelsen retter seg i første linje mot en elektrisk motor, men hvor dette kan være en tilsvarende oppbygd generator som fagmannen vil kunne se.
Den på fig. 1 viste elektriske motor 2 er en utvendig rotormotor, ved hvilken en i det vesentlige rørformet ytre rotor som første funksjonsdel 4 kan dreies om en indre i det vesentlige sylindrisk andre funksjonsdel 6, nemlig statoren til den elektriske motoren 2. Statoren 6 har ringformet fordelte statorpoler 8, som ved betraktning innenfor et bestemt tidspunkt er i omkretsretningen fremadskridende avvekslende en elektromagnetisk nordpol eller sydpol. Polene 8 er forsynt med respektivt en vikling 10 og viklingene 10 danner ledersystemet for motoren 2.
På rotoren 8 er innvendig anordnet permanentmagneter 12, som i snittet på fig. 1 er trekantet med radialt innoverpekende spisser, idet tilliggende permanentmagnet 12 støter mot hverandre radialt utvendig med sine kanter. I omkretsretningen seg fremadskridende er anordnet mellom permanentmagneten 12 respektive magnetisk ledende materialområder 14, som i snitt på fig. 1 er i det vesentlige trekantet med radialt utoverpekende spisser. Permanentmagnetene 12 og materialområdet 14 har, sett samlet i snitt på fig. 1, en sirkelformet konfigurasjon og danner magnetiseringssystemet 16 for motoren 2. Radialt utvendig er permanentmagnetene 12 og materialområdet 14 omgitt av en i det vesentlige sirkelformet, enkel eller flerfoldig omlagt bandasje 18, som f.eks. kan bestå i det vesentlige omkretsretningen forløpende glassfibre, karbonfibre, Kevlar-tråder eller kunststoff eller med slike fibre forsterket kunststoff.
Mellom den indre omkretsen til rotoren 4 og den ytre omkretsen til statoren 6 befinner seg en i det vesentlige sylindrisk virkflate med en radial bredde a, som er vanligvis betegnet som luftspaltebredde. Virkflaten er strengt tatt ikke noen todimensjonal flate, men et "Wirkschicht" med en nødvendigvis over alt ikke lik tykkelse målt loddrett i forhold til relativbevegelsesretningen.
I omkretsretningen er de enkelte polene 8 målt nesten likt brede som materialområdet 14 radialt innvendig.
Permanentmagnetene 12 består av respektive gjennomgående henholdsvis totalt av samme materiale og er i hovedsaken i omkretsretningen av rotoren 4 magnetisert, som antydet med en inntegnet pil slik at, i omkretsretningen, følger etter en permanentmagnet 12 med i urviserretningen pekende nordpol en permanentmagnet 12 med motsatt urviserretningen pekende nordpol osv. Da ved hvert betraktet materialområde 14 summen av magnetstrøm-tverrsnittsflåtene til begge i omkretsretningen tilliggende permanentmagneter 12 er større enn dens magnetstrøm-utløpsflate 22 i virkflaten 24 er i virkflaten 24 en magnetisk feltstyrke som ligger betydelig over remanensfeltstyrken til permanentmagneten 12.
Med henvisningstallet 26 er betegnet en sensor som er festet på den ytre omkretsen til statoren 6, som reagerer på magnetfeltet til den forbibevegede permanentmagneten 12, hvorved relativstillingen til rotoren 4 og statoren 6 registreres. Signalet til sensoren 26 tilføres en styreenhet 28, som ompoler en matelikespenning for ledersystemet ved det tidspunktet når, som vist på fig. 1, statorpolene 8 befinner seg henholdsvis rett midt over materialområdet 14. Alter-nativt kan man forsyne en ring roterende sammen med rotoren 4 med styrings-permanentmagneter, på hvilke sensoren 26 reagerer.
Når maskinen er oppbygd som generator er det ikke nødvendig med noen elektronisk styring for kommutering, kan imidlertid være tilstede for å likerette den frembrakte strømmen i en generator.
På fig. 2 og 3 er vist prinsipielle forhold i en større målestokk og det er vist ytterligere foretrukne enkeltheter. Den viste fremstilling av den første funksjonsdelen 4 i et plan kan enten forstås som vikling av en rotasjonsmotor ifølge fig. 1 eller som en lineærmotor 2.
Magnetstrømlinjene 30 er inntegnet tilhørende en magnetisk krets til motoren 2, som består av en permanentmagnet 12, et halvt materialområde 14 til venstre derfor, et halv materialområde 14 til høyre derfor og to halve elektromagneter 8, 10. Videre er ved en permanentmagnet 12 inntegnet ved to steder magnetstrøm-tverrsnittsflater 21 rettvinklet i forhold til virkflaten 24. De respektive tverrsnittsflåtene 21 kan man forestille seg som projeksjon av den angjeldende tilslut-ningsflaten 20 på det tilgrensende materialområdet 14 i relativbevegelsesretningen. Det fremgår at magnetstrøm-konsentrasjonen fra magnetstrøm-tverrsnittsflåtene 21 til permanentmagnetene 12 er vist i tilsvarende del av virkflaten 24.
Det fremgår dessuten at permanentmagnetene på begge sidene har respektive seg i relativbevegelsesretningen 32 strekkende nese 34, ved hvilken seg griper inn i tilsvarende spor 30 i materialområdet 14. For montering blir permanentmagnetene 12 og materialområdet 14 forskjøvet sammen loddrett i forhold til tegneplanet på fig- 2. På denne måten oppstår en gjensidig, formsluttende låsing av permanentmagnetene 12 og materialområdene 14. Spesielt ved mindre sterkt belastede motorer kan lastopptaksdelen 18 tilsvarende bandasjen på fig.
1 være mindre kraftig eller være helt utelatt.
Videre er muligheten inntegnet at materialområdet 14 består i det midtre området av et materiale 36 av svært høy magnetisk ledeevne og i sitt kantområde vist til høyre og venstre på fig. 2 består av et materiale 38 med liten magnetisk ledeevne.
På fig. 3 er vist en utførelsesf orm, som avviker fra de tidligere beskrevne utførelsesformene ved at flaten til den første funksjonsdelen 4 som er vendt mot den andre funksjonsdelen 6 er utformet slik at bredden a til luftspalten er i respektive midtre område til materialområdet 14 mindre enn i kantområdet til materialområdet 14. Det fremkommer dermed et forsprangsområde 14, som når nærmere mot den andre funksjonsdelen 6 enn området derimellom. Herved tilveiebringes at i den på fig. 3a viste stillingg er induktiviteten til motoren spesielt liten, som fremmer en rask strømoppbygning i viklingen 10 etter spenningsomvendingen gjennom styreenheten 28.
Når derimot, som vist på fig. 3b, polene 8 ligger med sin respektive midte vendt mot virkflaten 24 eventuelt ovenfor avflatede spisser til en permanentmagnet 12 er induktiviteten til motoren høyere, som er gunstig spesielt for forsyning av motoren med pulset likestrøm. Dette forholdet er vist grafisk på fig. 4.

Claims (11)

1. Elektrisk maskin (2), omfattende en kombinasjon av a) en stator (6) med et ledersystem (10) og en rotor (4) med et system av permanentmagneter (12), idet det befinner seg mellom statoren (6) og rotoren (4) en luftspaltevirkflate (24), b) at rotoren (4) er utformet som ytre rotor med på innsiden virkflate (24), karakterisert ved c) at rotoren (4) har, sett fremadskridende i rotasjonsretningen (32), en vekslende rekke av i rotasjonsretningen (32) magnetiserte permanentmagneter (12) og områder utført i magnetisk ledende materiale (14), d) at permanentmagnetene (12) består av et materiale med en permeabilitet nær permeabiliteten til luft, e) målt i rotasjonsretningen, har permanentmagnetene (12) en med tiltagende avstand fra virkflaten (24) tiltagende bredde og områdene av magnetisk ledende materiale (14) har en med tiltagende avstand fra virkflaten (24) avtagende bredde, f) at de magnetisk ledende områdene (14) har respektive magnetstrøm-utløpsflater (22) vendt mot virkflaten (24), som er mindre enn summen av magnetstrømtverr-snittsflaten (21) til begge tilsluttende permanentmagneter (12), slik at magnetstrømmen til permanentmagnetene (12) er konsentrert for virkflaten (24), og g) at målt i rotasjonsretningen er hver pol (8) til statoren (6) nesten like bred som magnetstrøm-utløpsf laten (22) til de magnetisk ledende områdene (14).
2. Elektrisk maskin ifølge krav 1, karakterisert ved at permanentmagnetene (12) betraktet i tverrsnitt rettvinklet i forhold til rotorens (4) rotasjonsakse, er i det vesentlige trekantet.
3. Elektrisk maskin ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at de magnetisk ledende områdene (14) betraktet i tverrsnitt rettvinklet i forhold til rotasjonsaksen til rotoren (4), er i det vesentlige trekantet.
4 . Elektrisk maskin ifølge et av kravene 1 til 3, karakterisert ved at permanentmagnetene (12) består i sin helhet av et og samme materiale.
5 . Elektrisk maskin ifølge et av kravene 1 til 4, karakterisert ved at de magnetisk ledende områdene (14), sett fremadskridende i rotasjonsretningen (32), består av materialer av forskjellige magnetiske ledeevner.
6. Elektrisk maskin ifølge et av kravene 1 til 5, karakterisert ved at den er elektronisk kommutert.
7. Elektrisk maskin ifølge krav 6, karakterisert ved at hvert magnetisk ledende område (14) har i midten et fremspring (40) i retning mot statoren (6).
8. Elektrisk maskin ifølge et av kravene 1 til 7, karakterisert ved at permanentmagnetene (12) og de magnetisk ledende områdene (14) er formsluttende forbundet med hverandre.
9. Elektrisk maskin ifølge et av kravene 1 til 8, karakterisert ved at på baksiden til permanentmagnetene (12) vendt bort fra virkflaten (24) og på det magnetisk ledende området (14) er anordnet en lastopptaksdel (18) av magnetisk ikke-ledende materiale.
10. Elektrisk maskin ifølge krav 9, karakterisert ved at lastopptaksdelen (18) er fremstilt av fortrinnsvis fiberforsterket kunststoff.
11. Elektrisk maskin ifølge krav 9 eller 10, karakterisert ved at lastopptaksdelen (18) har en utvendig om rotoren (4) omlagt bandasje.
NO903746A 1988-03-02 1990-08-27 Elektrisk maskin NO180509C (no)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3806760A DE3806760A1 (de) 1988-03-02 1988-03-02 Elektrische maschine
PCT/EP1989/000208 WO1989008346A1 (en) 1988-03-02 1989-03-02 Electric machine

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO903746D0 NO903746D0 (no) 1990-08-27
NO903746L NO903746L (no) 1990-08-27
NO180509B true NO180509B (no) 1997-01-20
NO180509C NO180509C (no) 1997-04-30

Family

ID=6348634

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO903746A NO180509C (no) 1988-03-02 1990-08-27 Elektrisk maskin

Country Status (12)

Country Link
US (1) US5128575A (no)
EP (1) EP0331180B1 (no)
JP (1) JP2799209B2 (no)
AT (1) ATE134083T1 (no)
AU (1) AU616745B2 (no)
BR (1) BR8907292A (no)
DE (2) DE3806760A1 (no)
DK (1) DK173945B1 (no)
ES (1) ES2086307T3 (no)
NO (1) NO180509C (no)
RU (1) RU2141716C1 (no)
WO (1) WO1989008346A1 (no)

Families Citing this family (39)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5578879A (en) * 1989-09-28 1996-11-26 Heidelberg; G+E,Uml O+Ee Tz Electric machine with fluid cooling
DE3932481A1 (de) * 1989-09-28 1991-04-11 Magnet Motor Gmbh Elektrische maschine mit fluidkuehlung
US5280209A (en) * 1989-11-14 1994-01-18 The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Army Permanent magnet structure for use in electric machinery
DE4128627C2 (de) * 1991-08-26 1994-06-23 Mannesmann Ag Verfahren zur Veränderung der Geschwindigkeit eines Fahrzeuges und Fahrzeug zur Durchführung dieses Verfahrens
JP2695332B2 (ja) * 1991-11-26 1997-12-24 三菱電機株式会社 永久磁石界磁形回転子
WO2004075379A1 (ja) * 1992-03-18 2004-09-02 Kazuto Sakai アキシャルギャップ回転電機
DE4426241C2 (de) * 1994-07-23 1997-07-17 Fichtel & Sachs Ag Elektromaschine mit einem Rotor
DE4442869C2 (de) * 1994-12-02 1997-07-31 Fichtel & Sachs Ag Läufer für eine elektrische Maschine und Verfahren zur Herstellung eines solchen
US5744888A (en) * 1995-02-03 1998-04-28 Tiedtke-Buhling-Kinne & Partner Multiphase and multipole electrical machine
DE19503610C2 (de) * 1995-02-03 1997-05-22 Zajc Franc Mehrphasige und vielpolige, elektrisch kommutierbare Maschine und Verfahren zur Herstellung des Ständers
DE19633209A1 (de) * 1995-08-28 1997-03-06 Papst Motoren Gmbh & Co Kg Verfahren und Vorrichtung zur Reduzierung des sogenannten Nutruckens bei einem Elektromotor
DE19600698A1 (de) 1996-01-10 1997-08-07 Magnet Motor Gmbh Mit Muskelkraft betreibbares Fahrzeug, insbesondere Fahrrad
DE19737391A1 (de) * 1997-08-27 1999-03-04 Magnet Motor Gmbh Elektrische Maschine, deren Rotor aus Dauermagneten und Magnetfluß-Leitstücken aufgebaut ist
US6800977B1 (en) * 1997-12-23 2004-10-05 Ford Global Technologies, Llc. Field control in permanent magnet machine
DE19835575A1 (de) 1998-08-06 2000-03-02 Mannesmann Sachs Ag Parallelhybridantrieb für ein Kraftfahrzeug mit in die elektrische Maschine integrierter Kupplung und zugehörige Elektromotorbaueinheit
DE10043120A1 (de) * 2000-08-31 2002-04-11 Wolfgang Hill Elektrische Maschine für hohe Ummagnetisierungsfrequenzen
US6787951B2 (en) * 2001-10-01 2004-09-07 Wavecrest Laboratories, Llc Rotary electric motor having controller and power supply integrated therein
DE10224776A1 (de) * 2002-06-04 2004-03-11 Magnet-Motor Gesellschaft Für Magnetmotorische Technik Mbh Elektrische Maschine
DE10360713A1 (de) * 2003-12-19 2005-07-28 Institut für Automatisierung und Informatik GmbH Zentrum für industrielle Forschung und Entwicklung Wernigerode Elektromagnetischer Linearaktuator
DE102004031329A1 (de) * 2004-06-29 2006-01-19 Klinger, Friedrich, Prof. Dr. Ing. Außenläufer eines Generators, insbesondere eines Generators einer Windenergieanlage, und Verfahren zur Herstellung des Läufers
CA2602908A1 (en) * 2005-03-23 2006-09-28 Wavecrest Laboratories Llc Electric machine and method of manufacture
JP4719023B2 (ja) * 2006-02-10 2011-07-06 矢崎総業株式会社 メータ
US7658251B2 (en) 2006-09-20 2010-02-09 James Harry K Direct drive electric traction motor
EA200800674A1 (ru) * 2008-01-24 2008-10-30 Открытое Акционерное Общество "Инжиниринговая Нефтегазовая Компания - Всероссийский Научно-Исследовательский Институт По Строительству И Эксплуатации Трубопроводов, Объектов Тэк" Многофазная электрическая машина с постоянными магнитами
JP2009240047A (ja) * 2008-03-26 2009-10-15 Panasonic Electric Works Co Ltd 電磁アクチュエータの駆動方法
US7965010B2 (en) * 2008-09-03 2011-06-21 Bose Corporation Linear motor with patterned magnet arrays
US20100060004A1 (en) * 2008-09-05 2010-03-11 Young Ho Ro Frictionless Generator
JP5422175B2 (ja) * 2008-11-05 2014-02-19 三菱重工業株式会社 リニアアクチュエータ
JP5515478B2 (ja) * 2009-07-17 2014-06-11 株式会社安川電機 周期磁界発生装置およびそれを用いたリニアモータ、回転型モータ
JP5015316B2 (ja) * 2010-12-28 2012-08-29 株式会社安川電機 リラクタンスモータ
RU2467454C1 (ru) * 2011-05-25 2012-11-20 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Санкт-Петербургский государственный политехнический университет" (ФГОУ ВПО "СПбГПУ") Обращенный вентильный двигатель
WO2013001545A2 (en) * 2011-06-30 2013-01-03 Senthilvel Ambalam Nathan Excited ferro electro dynamo
DE102012220387A1 (de) * 2012-04-17 2013-10-17 Siemens Aktiengesellschaft Polschuhanordnung für ein Maschinenelement einer elektrischen Maschine
JP5752177B2 (ja) * 2013-05-09 2015-07-22 三菱電機株式会社 磁石式回転電機
RU2548662C1 (ru) * 2014-06-05 2015-04-20 Федеральное государственное бюджетное образовательное учреждение высшего профессионального образования "Уфимский государственный авиационный технический университет" Синхронный генератор с возбуждением от постоянных магнитов
EP3057191A1 (de) * 2015-02-13 2016-08-17 Enrichment Technology Company Ltd. Zweigniederlassung Deutschland Außenläufer-Permanentmagnet Motor
AU2016304787B2 (en) 2015-08-11 2021-01-07 Genesis Robotics And Motion Technologies Canada, Ulc Electric machine
US11139707B2 (en) 2015-08-11 2021-10-05 Genesis Robotics And Motion Technologies Canada, Ulc Axial gap electric machine with permanent magnets arranged between posts
US11043885B2 (en) 2016-07-15 2021-06-22 Genesis Robotics And Motion Technologies Canada, Ulc Rotary actuator

Family Cites Families (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1848663U (de) * 1960-09-14 1962-03-22 Deutsche Edelstahlwerke Ag Mit dauermagneten bestuecktes polrad.
DE1848662U (de) * 1961-03-01 1962-03-22 Deutsche Edelstahlwerke Ag Mit dauermagneten bestueckter stator fuer elektrische maschinen.
US3581394A (en) * 1969-05-13 1971-06-01 Russell E Phelon Rotor annulus for electric generator
US3836801A (en) * 1973-03-07 1974-09-17 Hitachi Ltd Stator for dc machines
US3950662A (en) * 1974-06-04 1976-04-13 Photocircuits Division Of Kollmorgen Corporation Self-commutating motor and printed circuit armature therefor
SU560292A1 (ru) * 1976-05-14 1977-05-30 Челябинский Политехнический Институт Им.Ленинского Комсомола Индуктор электрической машины
DE2727827C2 (de) * 1976-06-21 1982-02-25 Shokichi Tokyo Kumakura Ringmagnetanordnung
SU601784A1 (ru) * 1976-11-22 1978-04-05 Научно-исследовательский и экспериментальный институт автомобильного электрооборудования и автоприборов Маховичный генератор
CA1103298A (en) * 1977-02-25 1981-06-16 Masami Uchiyama Electric motor with discrete rotor position and speed sensors
JPS589500Y2 (ja) * 1977-06-24 1983-02-21 株式会社デンソー 磁石発電機の回転子
US4339874A (en) * 1978-12-26 1982-07-20 The Garrett Corporation Method of making a wedge-shaped permanent magnet rotor assembly
US4336649A (en) * 1978-12-26 1982-06-29 The Garrett Corporation Method of making rotor assembly having anchor with undulating sides
FR2473803A1 (fr) * 1980-01-10 1981-07-17 Jeumont Schneider Rotor a aimants permanents pour machine dynamoelectrique
SU907713A1 (ru) * 1980-06-27 1982-02-23 Московский Ордена Ленина Авиационный Институт Им. Серго Орджоникидзе Магнитоэлектрический синхронный генератор обращенной конструкции
SU955393A1 (ru) * 1980-11-14 1982-08-30 Всесоюзный Научно-Исследовательский Институт Электромашиностроения Ротор высокоскоростной электрической машины
JPS58163255A (ja) * 1982-03-24 1983-09-28 Okuma Mach Works Ltd 永久磁石式同期モ−タの回転子
US4787902A (en) * 1982-04-01 1988-11-29 Sheets John H Multi-positionable intraocular lens
JPS5959057A (ja) * 1982-09-27 1984-04-04 Fanuc Ltd 同期機のロ−タ
US4645961A (en) * 1983-04-05 1987-02-24 The Charles Stark Draper Laboratory, Inc. Dynamoelectric machine having a large magnetic gap and flexible printed circuit phase winding
BG39783A1 (en) * 1984-05-08 1986-08-15 Popov Rotor with permanent magnets for electric machine
GB2172443A (en) * 1985-03-13 1986-09-17 Dowty Fuel Syst Ltd Electrical machines
US4930201A (en) * 1985-08-14 1990-06-05 Kollmorgen Corporation Method for manufacturing a composite sleeve for an electric motor
JPH0759138B2 (ja) * 1986-03-14 1995-06-21 工業技術院長 同期電動機の回転子
FR2606951A1 (fr) * 1986-11-13 1988-05-20 Alsthom Cgee Moteur a aimants
SU1436209A1 (ru) * 1987-04-13 1988-11-07 Предприятие П/Я Г-4514 Электрическа машина

Also Published As

Publication number Publication date
JP2799209B2 (ja) 1998-09-17
WO1989008346A1 (en) 1989-09-08
DK208190D0 (da) 1990-08-30
AU3299289A (en) 1989-09-22
US5128575A (en) 1992-07-07
ES2086307T3 (es) 1996-07-01
EP0331180B1 (de) 1996-02-07
DK208190A (da) 1990-08-30
DE58909593D1 (de) 1996-03-21
DK173945B1 (da) 2002-03-04
ATE134083T1 (de) 1996-02-15
NO903746D0 (no) 1990-08-27
RU2141716C1 (ru) 1999-11-20
NO903746L (no) 1990-08-27
DE3806760A1 (de) 1989-09-14
EP0331180A1 (de) 1989-09-06
AU616745B2 (en) 1991-11-07
JPH03503114A (ja) 1991-07-11
BR8907292A (pt) 1991-03-12
NO180509C (no) 1997-04-30

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO180509B (no) Elektrisk maskin
AU647775B2 (en) Stator for dynamoelectric machine
EP1922796B1 (en) Monopole filed electric motor generator
US8970141B2 (en) Resonant actuator using magnetic action for a power toothbrush
CN101842965B (zh) 具有独立的可去除线圈、模块部件和自保持被动磁轴承的电磁机
US9553494B2 (en) Electronically controlled universal motor
WO2003056688A1 (fr) Generateur
US4012652A (en) Unidirectional self-starting electrical motors with shaded poles and shaded magnetic shunt
US10357346B2 (en) Actuator with enhanced magnetic spring function for personal care appliance
WO2003003546A1 (en) A permanent magnet electrical machine
US3808491A (en) Shaded pole synchronous motor
CN113036961B (zh) 旋转电机
AU2018309956B2 (en) Rotary Electric Machine
GB2062976A (en) DC motors
EP3691087A1 (en) Ipm bldc motor
US5952759A (en) Brushless synchronous rotary electrical machine
RU181317U1 (ru) Электрический генератор, имеющий центральный магнитный вал
RU2089994C1 (ru) Бесконтактный компрессионный генератор
KR950008391B1 (ko) 코일리스(coilless) 모터
EP0219497A1 (en) Pulsating current electromotor without commutator
WO2018029552A1 (en) An electric generator having a central magnetic shaft
US20090309445A1 (en) Low Torque Rotary Electric Generator
JPH02164250A (ja) 多極リラクタンスモータ
WO2000046907A1 (en) High efficiency electro-mechanical energy conversion device
JPS60226758A (ja) リラクタンス型半導体電動機