NO170306B - Elektronisk elektrisitetsmaaler - Google Patents

Elektronisk elektrisitetsmaaler Download PDF

Info

Publication number
NO170306B
NO170306B NO870185A NO870185A NO170306B NO 170306 B NO170306 B NO 170306B NO 870185 A NO870185 A NO 870185A NO 870185 A NO870185 A NO 870185A NO 170306 B NO170306 B NO 170306B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
parts
compound
thenyl
quantizer
methyl
Prior art date
Application number
NO870185A
Other languages
English (en)
Other versions
NO870185L (no
NO870185D0 (no
NO170306C (no
Inventor
Walter Foerder
Original Assignee
Siemens Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Siemens Ag filed Critical Siemens Ag
Publication of NO870185D0 publication Critical patent/NO870185D0/no
Publication of NO870185L publication Critical patent/NO870185L/no
Publication of NO170306B publication Critical patent/NO170306B/no
Publication of NO170306C publication Critical patent/NO170306C/no

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01RMEASURING ELECTRIC VARIABLES; MEASURING MAGNETIC VARIABLES
    • G01R21/00Arrangements for measuring electric power or power factor
    • G01R21/127Arrangements for measuring electric power or power factor by using pulse modulation

Landscapes

  • Power Engineering (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Electron Sources, Ion Sources (AREA)
  • Compression, Expansion, Code Conversion, And Decoders (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Photoreceptors In Electrophotography (AREA)
  • Amplifiers (AREA)
  • Thermistors And Varistors (AREA)
  • Disintegrating Or Milling (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Epoxy Compounds (AREA)
  • Cosmetics (AREA)
  • Lubrication Of Internal Combustion Engines (AREA)
  • Credit Cards Or The Like (AREA)
  • Measurement Of Resistance Or Impedance (AREA)
  • Valve Device For Special Equipments (AREA)

Description

Insekticid virksomme, heterocykliske estere
av substituerte cyklopropankarboksylsyrer.
Foreliggende oppfinnelse angår nye insekticid virksomme, heterocykliske estere av substituerte cyklopropankarboksylsyrer.
Pyretrumekstrakter og syntetiske alletriner anvendes meget som insekticider ettersom de er hurtigvirkende og uskadelige for pattedyr. Deres anvendelse har imidlertid vært begrenset på grunn av at de er relativt kostbare i fremstilling.
Foreliggende oppfinnelse har til hensikt å tilveiebringe nye og billige forbindelser som har utmerket insekticid virkning sammen-lignet med vanlige krysantemater, og som dessuten er uskadelige for pattedyr.
De heterocykliske estere av substituerte cyklopropankarboksylsyrer ifølge oppfinnelsen er kjennetegnet ved at de er tenylestere med den generelle formel:
hvor er en metyl-, etyl-, allyl- eller benzylgruppe eller et halogenatom, idet den. nevnte benzylgruppen kan være substituert med en metylgruppe, R2 og R^ er individuelt hydrogen eller et halogenatom, R^ er et hydrogenatom eller en metylgruppe, R^ er en metyl- eller 2-metyl-1-propenylgruppe, idet R^ ikke kan bety en 2-metyl-l-propenylgruppe når R^ er en metylgruppe.
Fra norsk patent nr. 118 155 er* det kjent beslektede substituerte furanforbindelser med insekticid virkning. Forbindelsene ifølge oppfinnelsen som er tiofenderivater, har imidlertid en insekticid virkning som er langt bedre og mer fordelaktig enn den til de kjente forbindelsene.
Man har funnet at forbindelser med den generelle formel (I) har utmerket insekticid virkning ikke bare overfor vanlige skadeinsekter i hus og i sanitære anlegg, men også generelt overfor skadeinsekter i jordbruket.
Forbindelser ifølge foreliggende oppfinnelse fremstilles ved å forestre tenylalkoholer med den generelle formel: hvor R^, R2 og R^ har samme betydning som angitt ovenfor, med cyklopropankarboksylsyrer med den generelle formel:
hvor R^ og R^ har samme betydning som nevnt ovenfor► Forbindelsene kan følgelig fremstilles enten ved å omsette alkoholene med den generelle formel (II) med karboksylsyrene med den generelle formel (III), eller
halogenidene eller anhydridene av nevnte syre, eller ved å omsette halogenidene av alkoholene med den generelle formel (II), dvs. tenyl-halogenidene, med karb_^oksylsyrer med den generelle formel (III). Mesteparten av tenylålkoholene med den generelle formel (II) er nye forbindelser. De kan fremstilles ved å redusere de tilsvarende alde-hyder, karboksylsyrer eller estere av disse, ifølge vanlige fremgangs-måter ved å bruke metallhydrider eller lignende. De kan også med lett-het fremstilles ved en hydrolyse av halogenidene eller estrene av nevnte tenylalkoholer. Reaksjonen mellom tenylålkoholene og cyklopropan-karboksylsyrehalogenidene utføres i nærvær av et syrebindende middel, og reaksjonen utføres fortrinnsvis ved eller under romtemperatur. Anvendelsen av et inert oppløsningsmiddel er ikke kritisk, men det er å foretrekke for at reaksjonen skal gå glatt. Som syrebindende middel er det foretrukket å anvende en organisk tertiær base, men man kan og-så anvende et karbonat eller lignende av et alkalimetall eller et jord-alkalimetall.
Reaksjonen mellom halogenidene av alkoholene med den generelle formel (II), dvs. tenylhalogenider med den generelle formel:
hvor R^, R^ og R^ har samme betydning som nevnt ovenfor, og hvor X er et halogenatom, og de ovennevnte karboksylsyrer utføres i nærvær av et basisk kondensasjonsmiddel. I ovennevnte reaksjon er anvendelsen av et oppløsningsmiddel ikke kritisk, men det er ønskelig å anvende et inert oppløsningsmiddel som aceton eller metylisobutylketon for å få en jevn reaksjon. Som det basiske kondensasjonsmiddel kan man anvende en tertiær organisk base.som trietylamin, pyridin eller dietylanilin, eller et hydroksyd eller et karbonat av et alkalimetall eller et jord-alkalimetall. Hvis man anvender en tertiær organisk base, så kan denne på forhånd omsettes med halogenidet eller karboksylsyren, men det er mer fordelaktig å blande og omsette de tre forbindelsene samtidig. Hvis man på den annen side anvender et uorganisk hydroksyd eller karbonat, så kan de tre forbindelser blandes og omsettes samtidig, men det er mer fordelaktig på forhånd å omsette nevnte salt med karboksylsyren, slik at det dannes et syresalt.
Når nevnte cyklopropankarboksylsyreestere med den generelle formel (I) fremstilles ved å omsette tenylålkoholene med den generelle formel (II) med anhydridene av karboksylsyrene ved den generelle formel (III), er det fordelaktig for å forkorte, reaksjonstiden å utføre reaksjonen med tilbakeløpskoking ved- en forhøyet temperatur i et inert oppløsningsmiddel som toluen eller xylen, skjønt reaksjonen også går ved romtemperatur.
Reaksjonen mellom tenylålkoholene med den generelle formel (II) og karboksylsyrene med den generelle formel (III) går lett og jevnt ved romtemperatur i nærvær av et dehydratiseringsmiddel som di-cykloheksylkarbodiimid, fortrinnsvis i et inert oppløsningsmiddel som metylenklorid, benzen eller toluen.
Blant tiofenderivatene ifølge oppfinnelsen er det en del som har forskjellige stereoisomere former. Det er imidlertid underfor-stått at alle stereoisomere former med den generelle formel (I) om-fattes av foreliggende oppfinnelse.
De følgende eksempler illustrerer fremstillingen av de aktive forbindelser.
Eksempel 1
2.6 g 5-metyl-2-tenylalkohol og 2.4 g tørr pyridin ble oppløst i 20 ml tørr benzen og oppløsningen ble avkjølt. Den ble så tilsatt en oppløsning av 3.8- g d,l-cis, trans-krysanteminsyreklorid i 10 ml tørr benzen. Etter rysting ble oppløsningen i et. lukket kar hensatt over natten ved romtemperatur. Den neste dag ble reaksjons-væsken suksessivt vasket med 5 % saltsyre, 5 % vandig natriumkarbonat-oppløsning og vandig natriumkloridoppløsning, (mettet), deretter tør-ket med vannfri magnesiumsulfat og så avdestillert oppløsningsmidlet, hvorved man fikk en gul, oljeaktig forbindelse. Denne ble kromatogra-2-tenyl-y fisk renset pa en aluminiumoksydkolonne, hvorved man fikk 4.9 g 5-metyl-/
25
d,l-cis, trans-krysantemat, nD = 1.5195.
Elementæranalyse for c^6<H>22-<0>2Sr
funnet: C: 69.1 %, H: 8.0 %, S: 11.3 %
beregnet: C: 69.0 %, H: 8.0 %, S: 11.5 %•
Eksempel 2
2,6 g 2-metyl-3-tenylalkohol og 7-9 g d,l-cis, trans-krysanteminanhydrid ble, oppløst i 50 ml toluen og oppløsningen ble opp-varmet og tilbakeløpskokt i 4 timer.- Etter avkjøling ble reaksjons-væsken suksessivt vasket med 5 % vandig natriumkarbonatoppløsning og vandig natriumkloridoppløsning (mettet), tørket med vannfri magnesiumsulfat, befridd for oppløsningsmidlet ved destillasjon og så renset på en aluminiumoksydkolonne, hvorved man fikk 4.7 g 2-metyr-3-tenyl-d,l-
2S
ois, trans-krysantemat, n^ = 1.5202.
Elementæranalyse for Ci6H22^2^:
funnet: C 69.0 %, H 8.2 %, S 11.2 % Beregnet: C 69.O H 8.0 S 11.5 U. Eksempel 3
3.7 g 4,5-diklor-2-tenylalkohol og 3.8 g d,l-cis, trans-krysanteminsyreklorid ble behandlet på samme måte som beskrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 5-7 g' ^,'5-diklor-2-tenyl-d,1-cis, trans-25
krysantemat, nD = 1.5371.
Elementæranalyse for C-^H^gC^C^S:
funnet: C 54.4 E 5. 6 %, S 9-3 %
beregnet: C 54.1 SK, H 5.4 SS, S 9. 6 %.
Eksempel 4
4.1 g 5-benzyl-2-tenylalkohol og 3.8 g d,l-cis, trans-krysanteminsyreklorid ble behandlet på samme måte som beskrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 6.3 g 5~benzyl-2-tenyl-d,l-cis, trans-krysantemat, nD = 1.5540.
Elementæranalyse for C^^gC^1
funnet: C 7I.6 5!, H ?.t S 9.1 J,
beregnet: C 74.5 %, H ?,1 <, S 9- 0 %,
Ekgsémpel 5
2.0 g 5~benzyl-3-tenylalkohol og 1.9 g d,l-cis, trans-krysanteminsyreklorid ble behandlet slik det er beskrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 3.1 g 5_benzyl-3-tenyl-d ,1-cis, trans-krysantemat,
n^5 =1.5506.
Elementæranalyse for C22<H>26°2<S:>
funnet: C 74".3 %, R 7. 5 %, S 8. 7 %,
beregnet: C %, H 7.1 ?, S 9.0 t
Eksempel 6
2.2 g 5-(4'-metylbenzyl)-2-tenylalkohol og 1.5 g d,l-cis, trans-krysanteminsyreklorid ble behandlet slik det er beskrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 3.2 g 5-(4'-metylbenzyl)-2-tenyl-d,1-cis, 25
trans-krysantemat, n^ = 1.5520.
Elementæranalyse: for C^-jf^gC^1
funnet: C 75.0 56, H 7.8 K, S 8. 8 %,
beregnet: C 75.0 %, H 7.7 ?, S 8. 7 %.
Eksempgl 7
2.2 g 3,1* ,5-triklor-2-tenylalkohol og 1.9 g d,l-cis, trans-krysanteminsyreklorid ble behandlet slik det er beskrevet i eksempel 1,
hvorved man fikk 3.4 g 3,4,5-triklor-2-tenyl-d,1-cis, trans-krysantemat, n^5 = 1.5462.
Elementæranalyse for Cn ,-H, -Cl-, OS:
15 11 3
funnet: C 49-5 % > H 4.8 %, S 9. 0 %,
beregnet: C 4 9.0 JJ, H 4.7 35, S 8.7 t
Eksempel 8
2.2 g 2,4,5-triklor-3-tenylalkohol og 1.9 g d,l-cis, trans-krysanteminsyreklorid ble behandlet slik det er beskrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 3.2 g 2,4,5-triklor-3-tenyl-d,l-cis, trans-krysantemat, n^<5> = 1.5436.
Elementæranalyse for C^H^Cl^OS:
Funnet: C 49.4 E H. 7 % s S 8. 9 %,
Beregnet: C 49.0 H 4.7 S, S 8. 7 %,
Eksempel 9
1.4 g 5~etyl-2-tenylalkohol og 1.9 g d,l-cis, trans-krysanteminsyreklorid ble behandlet slik det er beskrevet i eksempel 1, hvor-2R
ved man fikk 2.7 g 5-etyl-2-tenyl-d,l-cis, trans-krysantemat, nD = 1.5190. Elementæranalyse for C.^<H>2^<0>2<S:>
funnet: C 70.4 % 3 H 8.4 %, S 10.5 %,
beregnet: C 69.8 %, H 8.3 %, S 11.0 ?.
Eksempel 10
1.5 g 5-allyl-2-tenylalkohol og 1.9 g d,l-cis, trans-krysanteminsyreklorid ble behandlet slik det er beskrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 2.6 g 5_allyl-2-tenyl-d,1-cis, trans-krysantemat,
njp = 1.5294.
Elementæranalyse for C^gl^<O>^<S:>
funnet: C 70.6 %, H 7.9 %, S 10.4 %,
beregnet: C 81.0 %, H 7.9 %, S 10.5
Eksempel 11
2.6 g 5-metyl-2-tenylalkohol og 2.4 g tørr pyridin ble opp-løst i 20 ml tørr benzen og deretter tilsatt en oppløsning av 3.2 g 2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylsyreklorid i 10 ml tørr benzen. Blandingen ble rystet og deretter hensatt i en lukket beholder over natten ved romtemperatur. Den neste dag ble reaksjonsblandingen suksessivt vasket med 5 % saltsyre, 5 % vandig natriumkarbonatoppløs-ning og vandig natriumkloridoppløsning.(mettet), tørket med vannfri magnesiumsulfat og befridd for oppløsningsmiddel ved destillasjon, hvorved man fikk en gul oljeaktig. forbindelse. Denne ble renset på en aluminiumoksydkolonne hvorved man.fikk 4.6 g 5-metyl-2-tenyl-2,2,3~,3-
tetrametylcyklopropan-l-karboksylat, n^ 1.5122. Elementæranalyse for C-^<Hp>^OgS:
funnet: C 66.7 ?, H 8.0 I, S 12.6 %,
beregnet: C 66.6 %, H 8.0 %, S 12.7 %.
Eksempel 12
4.0 g 5-benzyl-2-tenylalkohol og 3.2 g 2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylsyreklorid ble behandlet på samme måte som beskrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 6.1 g 5-benzyl-2-tenyl-2,2,3,3~ tetrametylcyklopropan-l-karboksylat, n^ 2 5 = 1.5470.
Elementæranalyse for C^f^C^S:
funnet: C 73.0 it, H 7-4 S 9. 7 %,
beregnet: C 73. 1 %, H 7.1 i, S 9.8 !t.
Eksempel gL3
2.0 g 5-benzyl-2-tenylalkohol og 1.5 g 2 ,3,3-trimetyl-cyklopropan-l-karboksylsyreklorid ble behandlet på samme måte som beskrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 2.7 g 5~benzyl-2-tenyl-2,3,3-trimetylcyklopropan-l-karboksylat, n^ 25 = 1.5477.
Elementæranalyse for C-^<g>Hp^C^1
funnet: C 72.5 55, E 7 . 1 %, S 10.1 JS,
beregnet: C 72.6 E 7. 1 %, S 10.2
Eksempel 14
2.0 g 5-benzyl-3_tenylalkohol og 1.6 g 2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylsyreklorid ble behandlet på samme måte som beskrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 2.9 g 5-benzyl-3-tenyl-2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylat, nD3 = 1.5438.
Elementæranalyse for C20<H>2<i>(<0>2<S:>
funnet: C 73- 0 %, E 7. 3 %, S 9-6 %,
beregnet: C 73. 1 %, H 7.4 S 9.8 %.
Eksempel 15
1.8 g 4,5-diklor-2-tenylalkohol og 1.6 g 2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylsyreklorid ble behandlet på samme måte som beskrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 2.6 g 4,5-diklor-2-tenyl-2,2-25
3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylat, nD 1.5293. Elementæranalyse for C^H^<t>^<C>^<S: >funnet: C 50.6 %, H 5.4 %, S 10.2 %,
beregnet: C 50.8 %, H 5.3 %, S 10.4 %. "'. Eksempel 1- 6
2.2 g 3,4,5-triklor-2-tenylalkohol og 1.6 g 2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylsyreklorid ble behandlet slik det er be-
skrevet i eksempel 1, hvorved man fikk 3.1 g 3,4,5-triklor-2-tenyl-2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylat, n^ 25 =1.5387. Elementæranalyse: for C,,H, I-C1-,C,„S:
O it) t> d.
funnet: C 45.8 %, H 4.4 SS, S 9. 0 %,
beregnet: C 45.7 H 4.4 S 9.4
Eksempel 17
2.2 g 2,4,5-triklor-3-tenylalkohol og 1.6 g 2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylsyreklorid ble behandlet på samme måte som i eksempel 1, hvorved man fikk 3.0 g 2,4,5-triklor-3-tenyl-2,2,3,3-
25
tetrametylcyklopropan-l-karboksylat, nD = 1.5059.
Elementæranalyse for C^H^Cl-jC^S:
funnet: C 15-9 H 1,6 il, S 9.0 I,
beregnet: C 15.9 H 1.1 I, S 9.1 i(.
Eksempel 18
1.4 g 5-etyl-2-tenylalkohol og 1.6 g 2 ,2,3,3~tetrametylcyklopropan-l-karboksylsyreklorid ble behandlet på samme måte som i eksempel 1, hvorved man fikk 2.4 g 5-etyl-2-tenyl-2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylat, nD 25 = 1.5121.
Elementæranalyse for C]_5H20°2^:
funnet: C 67. 9 %} E 8. 3 %, S 12.1 I,
beregnet: C 67.6 SS, H 8.3 S 12.0
Eksempel 19
1.5 g 5-allyl-2-tenylalkohol og 1.6 g 2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylsyreklorid ble behandlet på samme måte som i eksempel 1, hvorved man fikk 2.6 g 5-allyl-2-tenyl-2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylat, nD 25 = 1.5231.
Elementæranalyse for C^gH<p>^<C>^S:
funnet: C 69.3 %, H 7.9 %, S 11.6 K,
beregnet: C 69.0 H 8.0 %, S 11.5 Jf.
Bortsett fra pyretrumekstrakter (som inneholder pyretrin) eller syntetiske alletriner som er homologe med den aktive bestanddel i nevnte py_retrumekstrakter og de furanestere av cyklopropankarboksylsyrer som er kjent fra norsk utleghingsskrift nr. 118 155, finnes det for tiden ingen tilgjengelige insekticider som ér hurtigvirkende, uskadelige overfor pattedyr og som kan brukes uten bekymring. Til tross for sin store anvendbarhet, har imidlertid pyretrumekstrakter og lignende forbindelser hatt en begrenset anvendelse på grunn av at de er relativt kostbare.
I motsetning til pyretriner, alletriner og lignende forbindelser som inneholder krysanteminsyreestere som aktive bestanddeler, kan tiofenderivatene ifølge foreliggende oppfirineise fremstilles med lave omkostninger, og de er like effektive som insekticider av krysantemat-typen, idet de ikke bare viser insekticid virkning overfor skade-lige husinsekter som fluer, mygg, kakerlakker o.l., men også har lav toksisitet overfor pattedyr.
Insekticide preparater som inneholder foreliggende tiofenderivater, representert ved den generelle formel (I), som aktive bestanddeler, er følgelig spesielt godt egnet for å hindre epidemier. I tillegg til dette har nevnte preparater utmerket insekticid virkning overfor skadeinsekter som angriper lagret korn, grønnsaker og ved, og de kan følgelig brukes for å hindre angrep av disse insekter eller å utrydde disse. På grunn av sin meget lave toksisitet kan nevnte preparater fritt brukes på nyttevekster, i drivhus eller i forbindelse med forpakningsmateriale for matvarer.
Av de forbindelser som er representert ved ovennevnte generelle formel (I), så er de som er nevnt i ovennevnte eksempler spesielt anvendelige for oppfinnelsens hensikt.
Forbindelse nr.
5-allyl-2-tenyl 2,2,3,3-tetrametylcyklopropan-l-karboksylat.
Alt etter ønske kan forbindelsene ifølge oppfinnelsen anvendes i form av sprøyteoppløsninger, emulgerbare konsentrater, støv, fuktbare pulvere, aerosoler, myggspiraler, forskjellige typer åter, røykpreparater og granulære preparater som fremstilles etter fremgangs-måter som i seg selv er kjente. Videre kan dé opparbeides i form av dødbringende pulverformede eller faste preparater som så kan inkorpo-reres i forskjellige typer åter eller annet materiale som virker til-trekkende på skadeinsekter.
Den insekticide virkning av foreliggende insekticider kan økes ved at de blandes med a-(2-(2-butoksyetoksy)-etoksy)-4,5-metylen-dioksy-2-propyltoluen (heretter betegnet som "piperonylbutoksyd"), 1,2-metylendioksy-4-[2-(oktylsulfinyl)propyl]-benzen (heretter betegnet "sulfoksyd"), N-(2-etylheksyl)-bicyklo-(2,2,1)-hepta-5-en-2,3-dikar-boksimid (heretter betegnet som "MGK-264", registrert varemerke for nevnte imid), eller lignende synergiske forbindelser for pyretroider. Når foreliggende forbindelse opparbeides i form av myggspiraler, så kan den insekticide virkning av disse økes ved at man inkorporerer 3>4-metylendioksybenzosyre, 2,6-di-tert.butyl-4-metylfenol, benzen-1, 4-di-karboksylsyre, benzen-1,3-dikarboksylsyre, 4-tert.butylbenzosyre, pi-peronyl-1,4-tert.butylbenzoat, l-metyl-2-karboksy-4-isopropylcyklo-heksanon-(3), 3-metoksy-4-hydrobenzosyre eller 2-isopropyl-4-acetyl-valerinsyre. Videre kan foreliggende forbindelser opparbeides i form av sammensetninger for flere formål ved at man i sammensetningene in-korporerer andre aktive ingredienser som f.eks. insekticider av pyre-troidtypen eller organofosfortypen, f.eks. 0,0-dimetyl-O-(3~metyl-4-nitrofenyl)-tiofosfat (heretter betegnet som "Sumithion", registrert varemerke for nevnte forbindelser), 0,0-dimetyl-2,2-diklorvinylfosfat (heretter betegnet som "DDVP"), 0,0-dietyl-0-(2-isopropyl-4-metyl-6-pyrimidyl)fosfortioat (heretter betegnet som "diazinon"), eller 0,0-dimetyl-0-(3-metyl-4-metyltio)fosfortioat (heretter betegnet som "Bay-tex"), insekticider av organo-klortypen, f.eks. 1,1,l-triklor-2,2-bis(p-klorfenyl)etan (heretter betegnet som "DDT"), 1,2,3,4,5,6-heksa-klorcykloheksan (heretter betegnet som "BHC"), eller l,l,l-triklor-2,2-bis-(metoksyfenyl)etan (heretter betegnet som "Metoksyklor", insekticider av karbamattypen, f.eks. 1-naftyl-N-metylkarbamat (heretter betegnet som "Sevin"), eller lignende insekticider, fungicider, herbi-cider, gjødningsstoffer eller andre kjemikalier for jordbruksformål.
Fremstillingen og effektene av sammensetninger innehold-ende de foreliggende forbindelser vil bli beskrevet i detalj nedenfor med henvisning til eksemplene. I de etterfølgende eksempler er de anvendte forbindelser angitt med et tall som henviser til eksemplene fra 1 til og med 19.
Eksempel 20
0.5 deler av forbindelse (1) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløsning. T Eksempel 21 20 deler av forbindelse (1), 10 deler "Sorpol SM-200" (emulgeringsmiddel) samt.70 deler xylen ble blandet.sammen og oppløst under omrøring, hvorved man fikk et emulgerbart konsentrat.
Eksempgl 22
0.5 deler av forbindelse (2) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempel 23
0.2 deler av forbindelse (3) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempeg. 24
1 del av forbindelse (3) ble oppløst i 20 deler aceton,
og denne oppløsning ble -tilsatt 99 deler av en 300 mesh diatoméjord. Blandingen ble eltet i en morter, hvoretter acetonet ble drevet bort ved fordampning, slik at man fikk fremstilt et støv.
Eksempel 25
0.05 deler av forbindelse (4) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk fremstilt en sprøyteoppløsning.
Eksempel 26
0.2 deler av .forbindelse (4), 0.2 deler av ftaltrin, 13.6 deler luktfri parafin og 1 del "Atmos 300" (emulgeringsmiddel), ble blandet sammen. Blandingen ble emulgert ved å tilsette 50 deler vann og ble så fylt på en aerosolbeholder sammen med 35 deler, av en 3:1 blanding av luktfri butan og luktfri propan, hvorved man fikk en vann-basert aerosol.
Eksempel 27
0.2 deler av forbindelse (4), 1 del pyretrumekstrakt (inne-holdende 20 % pyretrin), 0.5 deler "Sumition", 5.7 deler xylen og 7.6 deler luktfri parafin ble blandet. Den resulterende oppløsning ble fylt på en aerosolbeholder og man anvendte samme fremgangsmåte som beskrevet i eksempel 4 for å få fremstilt en aerosol.
Eksempel 28
25 deler av forbindelse (4) og 5 deler "Sorpol SM-200" ble blandet sammen. Blandingen ble tilsatt 70 deler 300 mesh talkum og deretter eltet i en morter til et fuktbart pulver.
Eksempgl 29
5 deler av forbindelse (4) ble blandet med 5 deler "Toyo-lignin CT" og 90 deler "GSM" leire, hvoretter blandingen ble behandlet slik det er beskrevet i eksempel 1 til et granulært preparat.
Eksempel 30
0.5 g av forbindelse (4) ble oppløst i 20 ml metanol og oppløsningen ble homogent blandet med 99.5 g- av et myggspiral-bærestoff (en 5:3:1 blanding, av Tabupulver, pyretrumresidum og sagflis). Etter
at metanolen var fordampet ble blandingen tilsatt 150 ml vann og så eltet. Den eltede blanding ble utformet og. tørket til en myggspiral. Eksempel 31 1 del av forbindelse (4) ble oppløst i 20 deler aceton og oppløsningen ble tilsatt 99 deler av en 300 mesh diatoméjord. Blandingen ble skikkelig rørt sammen i en morter, hvorpå acetonet ble fordampet, slik at man fikk fremstilt et støv.
Eksempel 32
0.01 del av forbindelse (5) ble oppløst i petroleum til 100 deler,hvorved man fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempel 33
0.2 deler av forbindelse (5), 0.2 deler ftaltrin, 7.1 deler xylen og 7.5 deler luktfri petroleum ble blandet sammen. Den resulterende oppløsning ble fylt på en aerosolbeholder og man anvendte samme fremgangsmåte som beskrevet i eksempel 4 for å få fremstilt en aerosol. Eksempel 34
10 deler av forbindelse (5), 10 deler "Sorpol SM-200" og 80 deler xylen ble blandet, hvorved man fikk et emulgerbart konsentrat. Eksepipel 35 5 deler av forbindelse (5) ble blandet med 5 deler "Toyo-lignin" og 90 deler "GSM" leire, hvoretter blandingen ble behandlet på samme måte som beskrevet i eksempel 6 til et granulært preparat. Eksempel 36
0.5 g av forbindelse (5) ble oppløst i 20 ml metanol, og den resulterende oppløsning ble homogent blandet med 99*5 % av et myggspiral-bærestoff (en 5:3:1 blanding av Tabupulver, pyretrumresidum og sagflis). Deretter ble blandingen behandlet på samme måte som beskrevet i eksempel 30 for å få fremstilt en myggspiral.
Eksempel 37
1 del av forbindelse (5) ble oppløst i 20 deler aceton og oppløsningen ble tilsatt 99 deler av en 300 mesh diatoméjord. Blandingen ble skikkelig rørt sammen'i en morter, befridd for aceton ved fordampning, hvorved man fikk fremstilt et støv.
Eksempel 38
0.2 deler'av forbindelse (6) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempel 39
10 deler av forbindelse (6), 10 deler "Sorpol SM-100" og 80 deler xylen ble blandet og rørt sammen til et emulgerbart konsentrat. Eksempel 40 1 del av forbindelse (6) og 0.5 deler cevin ble oppløst i 30 deler aceton, hvoretter oppløsningen ble tilsatt 98.5 deler talkum. Blandingen ble skikkelig rørt sammen i en morter, befridd for aceton ved fordampning, hvorved man fikk fremstilt et støv.
Eksempel 41
5 deler av forbindelse (7), 10 deler "Sorpol SM-200" og
85 deler xylen ble blandet og rørt sammen til et emulgerbart konsentrat. Eksempel 42 10 deler av forbindelse (8), 10 deler "Sorpol SM-200" og 80 deler xylen ble blandet og rørt sammen til et emulgerbart konsentrat.
■ Eksempel 43
0;. 2 deler av forbindelse (9) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk fremstilt en sprøyteoppløsning.
Eksempel 44
0.1 del av forbindelse (10) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempel 45
0.2 deler av forbindelse (10), 0.2 deler ftaltrin, 7.1 deler xylen og 7.5 deler luktfri petroleum ble blandet sammen. Den resulterende oppløsning ble fylt på en aerosolbeholder og ved å anvende samme fremgangsmåte som beskrevet i eksempel 4 fikk man fresmtilt en aerosol.
Eksempel 46
3 deler av forbindelse (10) ble blandet med 5 deler "Toyo-lignin CT" og 92 deler "GSM" leire, hvoretter blandingen ble skikkelig rørt sammen i en morter. Den ble deretter tilsatt 10 % vann basert på blandingens vekt, deretter granulert ved hjelp av en granulator og ble så lufttørket til et granulært preparat.
Eksempel 47
0.5 g av forbindelse (10) ble oppløst i 20 ml metanol og oppløsningen ble homogent blandet med et myggspiral-bærestoff (en 5:3:1 blanding av Tabupulver, pyretrumresidum og sagflis). Etter fordampning av metanolen ble blandingen tilsatt 150 ml vann og deretter skikkelig eltet. Den eltede blanding ble så utformet og tørket til en myggspiral. Eksempel 48
10 deler av forbindelse (10), 10 deler "Sorpol 2020" og
80 deler xylen ble blandet sammen til•et emulgerbart konsentrat.
Eksempel 49
0.6 deler av forbindelse (II) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempel 50
20 deler av forbindelse (11), 10 deler "Sorpol SM-200"
(emulgeringsmiddel) og 70 deler xylen ble blandet sammen til et emulgerbart konsentrat.
Eksempel 51
0.05 deler av forbindelse (12) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk fremstilt en sprøyteoppløsning.
Eksempel 52
20 deler av forbindelse (12), 10 deler "Sorpol SM-200" og 70 deler xylen ble blandet sammen til et emulgerbart konsentrat. Eksempel 53
0.4 deler av forbindelse (12), 0.2 deler N-(3,4,5,6-tetra-hydroftalimid-metylkrysantemat (heretter betegnet som "Ftaltrin"), 7 deler xylen og 7.4 deler luktfri petroleum ble blandet sammen, og den ferdige oppløsning ble fylt på en aerosolbeholder. Etter at beholderen var utstyrt med en ventil, ble 85 deler av et drivstoff (f.eks. freon, vinylkloridmonomer eller flytende petroleumgass) drevet inn i beholderen under trykk, hvorved man fikk fremstilt en aerosol.
Eksempel 54
2 deler av forbindelse (12) ble oppløst i 20 deler aceton, og oppløsningen ble tilsatt 98 deler av en 300- mesh diatoméjord. Blandingen ble skikkelig rørt sammen i en morter, befridd for aceton ved fordampning, hvorved man fikk fremstilt et støv.
Eksempel 55
0.5 g av forbindelse (12) ble oppløst i 20 ml metanol og oppløsningen ble homogent blandet med 99.5 g av et bærestoff for myggspiraler (en 5:3:1 blanding av "Tabupulver", pyretrumresidum og sagflis). Etter fordampning av metanolen ble blandingen tilsatt 150 ml vann og skikkelig eltet sammen. Den eltede blanding ble utformet og tørket til en myggspiral.
Eksempel 56
0.5 deler av forbindelse (13) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempel 57
0.3 deler av forbindelse (14) ble oppløst i petroleum til. 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempel 58
0.4 deler av forbindelse (15) og O.l.del "Sumithion" ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløs-ning .
Eksempel 59
20 deler av forbindelse (15), 10 deler "Sorpol SM-200" og 70 deler xylen ble blandet sammen til et emulgerbart konsentrat. Eksempel 60
0.3 deler av forbindelse (16) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempel 6l
15 deler av forbindelse (17), 10 deler "Sorpol SM-200" og 75 deler xylen ble blandet sammen til et emulgerbart konsentrat. Eksempel 62
0.1 del av forbindelse (18) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorved man fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempel 63
0.1 del av forbindelse (19) ble oppløst i petroleum til 100 deler, hvorvedrman fikk en sprøyteoppløsning.
Eksempel 64
0.2 deler av forbindelse (19), 0.2 deler ftaltrin, 8.1 deler xylen og 7.5 deler luktfri petroleum ble blandet sammen. Oppløs-ningen ble fylt på en aerosolbeholder, hvoretter man anvendte samme fremgangsmåte som i eksempel 5> for å få fremstilt en aerosol. Eksempel 65
0.5 g av forbindelse (19) ble oppløst i 20 ml metanol og oppløsningen ble homogent blandet med 99-5 g av et bærestoff for mygg-sp<v>iraler (en 5:3:1 blanding av "Tabupulver", pyretrumresidum og sagflis). Etter fordampning av metanolen ble blandingen tilsatt 150 ml vann og skikkelig eltet sammen. Den eltede blanding ble utformet og tørket til en myggspiral.
Eksempel 66
10 deler av forbindelse (19), 10 deler "Sorpol SM-200" og 80 deler xylen ble blandet og rørt sammen til et emulgerbart konsentrat. Prøveeksempler: Sprøyteoppløsningene fremstilt ifølge eksemplene 20, 22, 23, 26, 32, 38, 43, 44, 49, 51, 56, 57, 58, 60, 62 og 63, samt en 0. 2% alletrin-sprøyteoppløsning som kontroll ble individuelt forstøvet i en mengde på 5 ml ved å bruke. Cambel's turn table apparat ["Soap and Sani-
tary Chemicals", bind 14, nr. 6, 119,. (.19-38)'].
20 sekunder etter forstøvningen ble luken åpnet og voksne husfluer (ca. 100 fluer i hver gruppe) ble eksponert overfor den for-støvede oppløsning i ca. 10 minutter og deretter overført til et ob-servasjonsbur. I dette bur ble fluene tilført mat og etter 1 dags hen-stand ved romtemperatur ble antall drepte fluer opptelt for å beregne dødligheten. De oppnådde resultater er vist i tabell 1.
Prøveegcsgmpel nr. 2
Den insekticide virkning på voksne husfluer av aerosoler fremstilt ifølge eksemplene 26, 27, 33, 45, 53 og 64 ble prøvet ved hjelp av aerosol-prøvemetoden, idet man anvendte et Pest Grådy's kammer (fremgangsmåten er beskrevet i "Soap and Chemical Specialties, Blue Book", (1965)). Resultatene er vist i tabell 2. 10 1 vann ble heilt over i en 14 1 polypropylenbøtte og vannet ble så individuelt tilsatt de granulære preparater fremstilt ifølge eksemplene 29, 35 og 46 i en mengde på 400 mg. Etter et døgn ble fullvoksne mygglarver sluppet løs i vannet, og i løpet av 24 timer var mer enn 95 % av larvene døde.
Prøveeksempel nr. 4
Ca. 20 voksne mygg ble sluppet løs i et glasskammer på
70 cm^. 1 g av myggspiralene fremstilt ifølge eksemplene 30, 36, 47, 55 og 65 og en 0.1 % alletrinmyggspiral ble i individuelle prøver tent i begge ender og plassert i sentrum av kammeret. Med jevne mellomrom tellet man så opp antall insekter på gulvet i kammeret, for å beregne KT 50-verdien (nødvendig tid for 50 % knock-down). De oppnådde resultater er vist i tabell 3.
Prøveeksempel nr. 5
En Petri-skål med indre diameter på 14 cm og en høyde på 7 cm ble på innerveggen belagt med smør med unntak av et 1 cm bredt belte helt nederst. Bunnen av skålen ble så i individuelle prøver be-strødd med pulverne fremstilt ifølge eksemplene 24, 31, 37 og 54 i en mengde på 2 g/m 2. 10 voksne kakerlakker ble så sluppet løs i skålen og fikk stå i kontakt med de individuelle pulvere eller støv i ca. 30 minutter. Etter 1 døgn var mer enn 90 % av kakerlakkene slått ned og etter 3 dager var mer enn 90 % av insektene døde.
Prøveeksempel 6 I 1/50000 Wagner potter ble det plantet risplanter. som var 45 dager gamle. De emulgerbare konsentrater fremstilt ifølge eksemplene 34, 48 og 52 samt de fuktbare pulvere fremstilt ifølge eksempel 28 ble fortynnet med vann til de respektive prøvekonsentrasjoner. De fremstilte prøveoppløsninger ble individuelt sprøytet ut over risplanter i en mengde på 10 ml/potte, og hver potte ble dekket med et nett. Under hvert nett ble det sluppet løs 30 voksne eksemplarer av en grønn ris-gresshoppe, og med jevne mellomrom tallet man opp antall insekter som var slått ned for å beregne KT 50-verdien. Etter ytterligere 24 timer ble antall drepte insekter opptelt for å beregne dødligheten. De oppnådde resultater er vist i tabell 4.
Det emulgerbare konsentrat fra eksempel 52 viste etter en fortynning på 50 ganger, et insektdrepende forhold etter en måned på mer enn 90 %.
Prøveeksempel 7
De emulgerbare konsentrater fremstilt ifølge eksemplene 21, 39, 41 og 42, ble individuelt fortynnet med vann 100.000 ganger. 2 liter's porsjoner av de fremstilte prøveoppløsninger ble heilt over i en styrenkasse på 23 x 30 x 6 cm. I kassen ble det deretter sluppet løs 100 mygglarver og dagen etterpå var mer enn 95 % av insektene.døde.
I samme type prøver viste de emulgerbare konsentrater fra eksemplene 50, 52, 59, 6l og 66 i individuelle prøver et drepeforhold
■på mer enn 90 % ved en fortynning på 50.000 ganger.
Prøveeksempel 8
I en 1/50.000 Wagner-potte ble det sådd risplanter som var 45 døgn gamle. Risplantene ble så bestrødd med pulveret eller støvet fremstilt ifølge eksempel 40 i en mengde på 300 mg/potte. På samme måte som beskrevet i prøveeksempel 6 beregnet man KT 50-verdien for grønne risgresshopper samt mortaliteten av de samme etter 24 timer. Resultatene er vist i tabell 5.
I en sprøytetest hvor man anvendte 10 ml/potte av en 500 gangers fortynnet oppløsning viste det emulgerbare konsentratet fra eksempel 52 en effekt på mer enn 90 % drepte insekter etter 24 timer.
Sammenligningsforsøk
1. Metode:
Forbindelsene med de i de nedenstående tabeller 1 og 2 angitte formler ble blandet med henholdsvis "Sorpol SM-200" (emulgeringsmiddel) og xylen for oppnåelse av emulgerbare konsentrater. Disse konsentrater ble fortynnet med vann til fem forskjellige konsentrater. 200 ml av hver av konsentratene ble innført i 300 ml's begerglass og 30 mygglarver ble deretter innført. 24 timer etter dette ble LC^0-verdien (konsentrasjon for dreping av 50 % av myggene) beregnet :

Claims (1)

  1. Insekticid virksomme, heterocykliske estere av substituerte cyklopropankarboksylsyrer, karakterisert ved at de er tenylestere med den generelle formel:
    hvor R1 er en metyl-, etyl-, allyl- eller benzylgruppe, eller et halogenatom, idet den nevnte benzylgruppen kan være substituert med en me
    tylgruppe, R2 og R, er individuelt hydrogen eller et halogenatom, R^ er et hydrogenatom eller en metylgruppe, er en metyl- eller 2-metyl-l-propenylgruppe, idet R,- ikke kan bety en 2-metyl-l-propenylgruppe når R^ er en metylgruppe.
NO870185A 1986-02-04 1987-01-16 Elektronisk elektrisitetsmaaler NO170306C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3603340 1986-02-04

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO870185D0 NO870185D0 (no) 1987-01-16
NO870185L NO870185L (no) 1987-08-05
NO170306B true NO170306B (no) 1992-06-22
NO170306C NO170306C (no) 1992-09-30

Family

ID=6293316

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO870185A NO170306C (no) 1986-02-04 1987-01-16 Elektronisk elektrisitetsmaaler

Country Status (7)

Country Link
EP (1) EP0232763B1 (no)
JP (1) JPS62185174A (no)
AT (1) ATE51965T1 (no)
DE (1) DE3762291D1 (no)
FI (1) FI90144C (no)
NO (1) NO170306C (no)
YU (1) YU9087A (no)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4910456A (en) * 1988-12-22 1990-03-20 Asea Brown Boveri Inc. Electronic watt-hour meter with combined multiplier/integrator circuit
CH680620A5 (no) * 1989-03-31 1992-09-30 Landis & Gyr Betriebs Ag
JP3080207B2 (ja) * 1993-01-06 2000-08-21 三菱電機株式会社 電子式電力量計
FR2733651B1 (fr) * 1995-04-26 1997-07-04 Sextant Avionique Procede et dispositif pour la transmission de signaux analogiques au moyen d'un systeme de transmission utilisant des lignes de transmission optique
DE19630605A1 (de) * 1996-07-29 1998-02-05 Tech Gmbh Antriebstechnik Und Multiplikationsschaltung für Leistungs-Meßgerät
NZ595031A (en) 2007-07-02 2012-02-24 Unitract Syringe Pty Ltd Automatically retracting syringe with spring based mechanisim

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS571972A (en) * 1980-06-04 1982-01-07 Toshiba Corp Electronic type electric energy meter
FR2533382B1 (fr) * 1982-09-21 1988-01-22 Senn Patrice Codeur de type delta-sigma, a double integration et applications de ce codeur a une voie de transmission de type mic et a la mesure de tensions continues

Also Published As

Publication number Publication date
FI90144C (fi) 1993-12-27
FI870014A (fi) 1987-08-05
NO870185L (no) 1987-08-05
EP0232763A1 (de) 1987-08-19
DE3762291D1 (de) 1990-05-17
FI870014A0 (fi) 1987-01-02
EP0232763B1 (de) 1990-04-11
FI90144B (fi) 1993-09-15
YU9087A (en) 1989-04-30
NO870185D0 (no) 1987-01-16
JPS62185174A (ja) 1987-08-13
NO170306C (no) 1992-09-30
ATE51965T1 (de) 1990-04-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
IL28536A (en) Cyclopropanecarboxylic acid esters
US3934023A (en) Insecticidal d-cis, trans-chrysanthemates
NO169479B (no) Skrukapsel.
PL94420B1 (pl) Srodek owadobojczy
US3906089A (en) Synergistic chrysanthemate insecticides
NO123897B (no)
NO124640B (no)
NO170306B (no) Elektronisk elektrisitetsmaaler
NO169117B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av en hydrocarbonblanding hvis c5+-fraksjon har et hoeyt innhold av forgrenede c5- og c6-parafiner, fra en blanding carbonmonoxyd og hydrogen
JPS5941966B2 (ja) ガイチユウボウジヨソセイブツ オヨビ ソノセイゾウホウ
IL28535A (en) Cyclopropanecarboxylic acid esters
US3702851A (en) 3 - thia - 1 - cyclohexene and 3,6-dithia-1-cyclohexene-1,2 dicarboximide methyl esters of pyrethric chrysanthemic and related acids
JPH0240642B2 (no)
SU297153A1 (ru) Инсектицидная композиция
JPS6124585A (ja) メチレンジオキシベンジルエ−テル化合物、その製造法および該化合物からなる殺虫効力増強剤
JPH0161082B2 (no)
JPS60193902A (ja) 害虫防除用組成物
SU368722A1 (ru) Инсектицид
JPH0142242B2 (no)
JPS6151600B2 (no)
JPS6124590A (ja) メチレンジオキシベンジルエ−テル化合物、その製造法および該化合物からなる殺虫効力増強剤
JPS59152303A (ja) 新規ビリジルメチル誘導体を含有する殺虫剤、殺ダニ剤及びその製造法
JPS6124586A (ja) メチレンジオキシベンジルエ−テル化合物、その製造法および該化合物からなる殺虫効力増強剤
JPS63170386A (ja) 有機ケイ素系芳香族アルカン誘導体及びその製造方法
JPS5932459B2 (ja) シクロプロパンカルボン酸エステル,その製造法およびそれを有効成分とする低魚毒性殺虫剤