NO169017B - Fremgangsmaate for fremstilling av en polyester - Google Patents

Fremgangsmaate for fremstilling av en polyester Download PDF

Info

Publication number
NO169017B
NO169017B NO871625A NO871625A NO169017B NO 169017 B NO169017 B NO 169017B NO 871625 A NO871625 A NO 871625A NO 871625 A NO871625 A NO 871625A NO 169017 B NO169017 B NO 169017B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
polyester
molecular weight
product
polydispersity
solution
Prior art date
Application number
NO871625A
Other languages
English (en)
Other versions
NO871625L (no
NO871625D0 (no
NO169017C (no
Inventor
Francis Gowland Hutchinson
Original Assignee
Ici Plc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Ici Plc filed Critical Ici Plc
Publication of NO871625D0 publication Critical patent/NO871625D0/no
Publication of NO871625L publication Critical patent/NO871625L/no
Publication of NO169017B publication Critical patent/NO169017B/no
Publication of NO169017C publication Critical patent/NO169017C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G63/00Macromolecular compounds obtained by reactions forming a carboxylic ester link in the main chain of the macromolecule
    • C08G63/02Polyesters derived from hydroxycarboxylic acids or from polycarboxylic acids and polyhydroxy compounds
    • C08G63/06Polyesters derived from hydroxycarboxylic acids or from polycarboxylic acids and polyhydroxy compounds derived from hydroxycarboxylic acids
    • C08G63/08Lactones or lactides
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08GMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED OTHERWISE THAN BY REACTIONS ONLY INVOLVING UNSATURATED CARBON-TO-CARBON BONDS
    • C08G63/00Macromolecular compounds obtained by reactions forming a carboxylic ester link in the main chain of the macromolecule
    • C08G63/91Polymers modified by chemical after-treatment
    • C08G63/912Polymers modified by chemical after-treatment derived from hydroxycarboxylic acids

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Polyesters Or Polycarbonates (AREA)
  • Steroid Compounds (AREA)
  • Light Receiving Elements (AREA)
  • Medicinal Preparation (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)

Description

Denne oppfinnelse vedrører fremstilling av polyestere med
en spesiell ønsket molekylvekt og molekylvektfordeling eller polydispers itet.
Mange polyestere har den egenskap at de er bionedbrytbare
i dyrelegemet, og de har derfor i de senere år vært anvendt ved en rekke biomedisinske anvendelser, for eksempel som resorberbare suturer, implantanter og proteser, og som bærere i forlengede utløsningspreparater for forskjellige medikamenter.
Polyestere som er kjent for å være nyttige for slike
formål er spesielt slike som er avledet fra hydroksysyrer, så
som melkesyre, glykolsyre og 3-hydroksy-smørsyre, eller fra laktoner så som laktid, glykolid og c-kaprolakton, eller ko-polyestere som er avledet fra to slike monomerer, spesielt poly(melke-ko-glykol)syrer og poly(laktid-ko-glykolid).
Når slike polyestere anvendes for biomedisinske formål i dyrelegemet, og spesielt når de anvendes i menneskelegemet, er de selvsagt gjenstand for strenge forskrifter med hensyn til renhet og giftighet og fysiologisk aksepterbarhet. De bør være fri for fremmede lavmolekylære forurensninger og ha fast kvalitet. Spesielt når slike polyestere blir brukt som medika-mentbærere i preparater med forlenget utløsning, blir profilen på medikament-utløsningen bestemt og regulert ved en rekke parametere, og blant de viktigste av disse er molekylvekten og polydispersiteten. [Polydispersitet er et mål på molekyl-størrelsefordeling, og defineres som forholdet mellom vektmidlere molekylvekt og antallsmidlere molekylvekt (Mn)].
Det har derfor hittil vært vanskelig eller umulig å fremstille, reproduserbart og med godt utbytte, bionedbrytbare polyestere med spesielt ønsket molekylvekt, spesielt slike som har Mv på mindre enn 15.000, og som har en ønsket polydispersitet. Bionedbrytbare polyestere er blitt fremstilt på en rekke forskjelige måter, men disse fremstillinger har ikke gjort det mulig å regulere polydispersiteten, og i mange tilfeller heller ikke molekylvekten til den rensede polyester.
Polyestere og ko-polyestere basert på melkesyre og/eller glykolsyre og med relativt lav molekylvekt, f.eks. Mv på mindre enn 10.000, kan for eksempel fremstilles ved polykondensasjons-polymerisering av hydroksy-syren eller -syrene. Det er imidlertid funnet at ved denne fremgangsmåte inneholder produktet en vesentlig mengde av lavmolekylær polymer, og av upolymerisert monomer, som det ikke er lett å fjerne. Dette illustreres ved et forsøk ved hvilket DL-melkesyre ble oppvarmet ved 200°C i 8 timer under en nitrogenatmosfære for å gi et produkt med en grenseviskositet på 0,08 dl/g (målt som en l%ig løsning i kloroform ved 25°C). Dette produkt inneholdt polymer, uomsatt melkesyre og DL-laktid dannet ved cyklisk dimerisering av DL-melkesyre-monomeren. DL-laktidet kan ikke fjernes tilfredsstillende fra produktet ved anvendelse av høyt vakuum, for selv om dette fjerner det meste av DL-laktidet, resulterer det også i ytterligere polymerisering av den allerede dannede polymer, som vist ved en økning i grenseviskositet til 0,12 dl/g. Denne økning i viskositet viser en økning i Mv for polymerproduktet fra 3500 i det urensede til 6000 i det vakuum-tørrede produkt. Det er klart at nøyaktig regulering av molekylvekt ikke kan oppnås ved denne fremgangsmåte.
Alternative rense-teknikker som involverer utfelling av polymer-produktet, er heller ikke i stand til å gi polyestere som har de krevede egenskaper. Det er kjent å rense polymerer ved å tilsette en løsning av polymeren til et overskudd av et ikke-løsningsmiddel for de høymolekylære typer av polymeren.
På denne måte kan polymeren fraksjoneres hvorved de høymolekylære deler blir utfelt mens de lavmolekylære deler holdes tilbake i løsning eller dispersjon. For polymerer med lavere molekylvekt enn 10.000 kan denne fremgangsmåte resultere i lave utbytter av renset polymer, og også et polymerprodukt som, idet det er oppnådd ved selektiv utfelling av de høymolekylære komponenter, vanligvis konsekvent har en betydelig høyere molekylvekt enn det urensede produkt hvorfra det ble oppnådd.
Dette illustreres ved et forsøk hvorved lavmolekylært poly(DL-laktid) ble fremstilt ved ring-åpnings-polymerisering av DL-laktid ved anvendelse av en organo-tinn-katalysator, og DL-melkesyre som en kjede-avslutter for regulering av molekylvekten til polyester-produktet. Dette urensede poly-(DL-laktid) -produkt hadde grenseviskositet på 0,108 (1 % vekt/volum i kloroform ved 25°), Mv på 5500 og Mn på 2400, som gir en polydispersitet på 2,3. Denne urensede polyester ble oppløst i eddiksyre, og løsningen ble under kraftig røring satt til metanol, som er et ikke-løsningsmiddel for høymolekylært poly(DL-laktid). Den således oppnådde rensede polymer hadde grenseviskositet på 0,16 (samme forhold som ovenfor), Mv på 10370 og Mn på 8340, hvilket gir en polydispersitet på 1,24. Denne rensemetode gav bare et lavt utbytte av renset produkt,
og det rensede produkt hadde molekylvekts-egenskaper som var helt forskjellige fra dem hos det opprinnelige urensede produkt. Det er helt klart at det på denne måte ikke er mulig å fremstille konsekvent en polyester med spesielt krevet molekylvekt og polydispersitet.
Høymolekylære polyestere og ko-polyestere av melkesyre og/eller glykolsyre kan fremstilles ved ring-åpnings-polymerisering av de passende dimerer, DL-, L- eller D-laktid eller glykolid, ved anvendelse av passende, kjente katalysatorer. Dersom det anvendes passende kjedeoverføringsmidler eller kj ede-avslutningsmidler, kan det oppnås polyestere med lavere, men regulert molekylvekt, men det er vanskelig eller umulig å oppnå konsekvent en renset polyester med Mv mindre enn 10.000 ved anvendelse av utfellingsteknikker. Disse middels til høymolekylære polyestere kan renses tilfredsstillende ved utfellingsteknikker, men polydispersiteten for de således oppnådde rensede polyestere ligger alltid i området 1,8-2,2,
det vil si nær den mest sannsynlige fordeling (polydispersitet = 2). Denne fremstillingsmåte muliggjør således ikke regulert fremstilling av polyestere som har polydispersitet på mer enn 2, eller som har spesielt usymmetriske eller multinodale molekylvektfordelinger. Teknikken er altså uegnet for konsekvent og reproduserbar fremstilling av polyestere med Mv på mindre enn 10.000. Europeisk pat.publ.nr. 171.907 beskriver en fremgangsmåte for fremstilling av lavmolekylære kopolymerer av melkesyre og glykolsyre ved direkte polykondensering av melkesyre og glykolsyre, eller lavere-molekylære polymerer eller kopolymerer derav, i fravær av en katalysator.
Foreliggende oppfinnelse tilveiebringer derimot en fremgangsmåte for fremstilling av polyestere som har hvilken som helst antallsmidlere molekylvekt, Mn, mindre enn 20.000, som har hvilken som helst ønsket molekylvektfordeling og vanligvis med godt utbytte. Oppfinnelsen er basert på at høymolekylære polyestere lett kan fremstilles, lett kan renses med godt utbytte, og så regulerbart hydrolyseres. til polyestere med den ønskede lavere molekylvekt og molekylvektfordeling.
Det er således i henhold til oppfinnelsen tilveiebrakt en fremgangsmåte for fremstilling av en polyester med hvilken som helst ønsket antallsmidlere molekylvekt, Mn, mindre enn 20.000, målt ved størrelse-utelukkelseskromatografi relatert til polystyren-standarder, hvor polyesteren hydrolyseres med en vandig syre, og den er karakterisert ved at det anvendes en polyester med den samme kjemiske sammensetning som den ønskede polyester, men med en høyere antallsmidlere molekylvekt, Mn°, målt som definert ovenfor, enn det ønskede polyester-produkt, i en tidsperiode, t, bestemt fra ligningen:
hvor K er en konstant som er bestemt på forhånd ved et kalibre-ringsforsøk ved anvendelse av den spesielle polyester, de spesielle vann-, syre- og polyester-konsentrasjoner og den spesielle hydrolyse-temperatur som ønskes, og hvor den spesielle polyester er polymelkesyre eller poly(melke-ko-glykol)syre.
Siden hydrolysehastigheten for polyestere er temperatur-avhengig, idet den er meget hurtigere ved forhøyet temperatur enn ved omgivelsestemperatur, er det i praksis foretrukket å utføre fremgangsmåten i henhold til oppfinnelsen ved omgivelsestemperatur, hvilket muliggjør den mest nøyaktige regulering av molekylvekten til produktet. Dersom det er akseptabelt med mindre nøyaktig regulering av molekylvekten, kan produktet oppnås raskere ved å utføre hydrolysen ved en forhøyet temperatur, for eksempel ved tilbakeløpstemperaturen til den vandige syre som blir anvendt.
Kalibreringen av reaksjonen utføres ved først å velge utgangs-polyesteren, den hydrolyserende syre, deres relative andeler og reaksjonstemperaturen, og så begynne omsetningen ved denne temperatur, ta prøver av reaksjonsblandingen ved passende tidsintervaller, bestemme Mn for hver prøve og så inntegne 1/Mn mot tiden. Det fås et rettlinjet forhold, og fra dette diagram kan den reaksjonstid, t, bestemmes som er nødvendig for å oppnå en polyester med hvilken som helst ønsket Mn, under disse spesielle forhold og fra det spesielle polyester-utgangsmateriale.
Fremstilling av polymelkesyre eller poly(melke-ko-glykol)syre som er nødvendig for regulert utløsning av polypep-tid-medikamenter, og for fremstilling av disse polyestere er eddiksyre den foretrukne syre ved hydrolysen. Polyester-utgangsmaterialet vil typisk ha en molekylvekt i området Mn = 20.000 til 100.000, og hydrolysen med eddiksyre tar fra 0,5 til 4 timer ved tilbakeløpstemperatur for å danne en polyester med Mn = 5000 til 30.000, eller opptil flere uker ved omgivelsestemperatur .
Dersom polyester-utgangsmaterialet har en polydispersitet på ca. 2, tilsvarende den statistisk mest sannsynlige fordeling av molekyltyper, vil polyester-produktet beholde i alt vesentlig den samme polydispersitet, siden den hydrolytiske nedbrytning er en randomisert prosess. Det er imidlertid mulig ved passende regulering av hydrolysereaksjonen å oppnå polyesterprodukter med forskjellig polydispersitet, etter behov. For å oppnå dette blir hydrolysereaksjonen utført ved å sette en løsning av polyester-utgangsmaterialet i den vandige syre ved omgivelsestemperatur til et reaksjonskar som er oppvarmet tilstrekkelig til å gi tilbakeløp for polyester-løsningen når den tilsettes. Polyesteren hydrolyseres ubetydelig langsomt i den vandige syre-løsning ved omgivelsestemperatur, men når løsningen innføres i det oppvarmede reaksjonskar, foregår det hydrolyse med en meget større hastighet. Ved således å regulere tilsetnings-hastigheten for polyester-syre-løsningen til det oppvarmede reaksjonskar, kan det oppnås polyesterprodukter med tilnærmet hvilken som helst krevet polydispersitet eller molekylvektfordeling.
Dersom for eksempel polyester-syre-løsningen blir tilsatt ved en konstant hastighet i løpet av en forhåndsbestemt tidsperiode, t, oppnås det et polyester-produkt med en polydispersitet som er større enn 2,5, med en molekylvekt-fordeling som er usymmetrisk og som har en i alt vesentlig lavmolekylær "hale". På samme måte blir det, dersom polyester syre-løsningen settes til det oppvarmede reaksjonskar med en akselererende hastighet i løpet av tiden t, et produkt med en meget bred molekylvektfordeling, som igjen har en polydispersitet som er større enn 2,5.
Polyesterprodukter med polynodale molekylvektfordelinger kan oppnås ved å tilsette polyester-syre-løsningen til det oppvarmede reaksjonskar i to eller flere porsjoner, atskilt med passende tidsintervaller. Molekylvekten for hver knute (node) kan reguleres som beskrevet her.
Når det kreves en lavmolekylær polyester med lav polydispersitet (så som mindre enn 1,5), er det nødvendig å anvende et polyester-utgangsmateriale med lignende lav polydispersitet. Som angitt ovenfor kan polyestere med Mn større enn 10.000 renses mye mer effektivt ved utfellingsfraksjonering, med mye mindre tap av materiale, enn lavere-molekylære polyestere kan, for å gi polymerer med lav polydispersitet. Selv om hydrolysen av slike polyestere resulterer i en viss begrenset større bredde for molekylvektfordelingen, bibeholdes en polydispersitet på 1,5, spesielt dersom Mn° ikke er større enn 5 ganger Mn for det ønskede produkt.
Oppfinnelsen blir belyst i de følgende eksempler. Molekylvektene, Mn, ble bestemt ved størrelse-utelukkelses-kromatografi, som følger: Kromatografi-bæreren, eller den stasjonære fase, er en tverrbundet polystyren-gel med et regulert område for pore-størrelser, og størrelsesepareringen er basert på fordeling av det oppløste stoff mellom løsningsmidlet inne i gel-partiklene og løsningsmidlet i mellomrommet mellom gelpartiklene. Store molekyler har en størrelse i løsning (som er avhengig av molekylstrukturen og solvatiseringsgraden) som er større enn noen av gelporene. Slike store molekyler er derfor avgrenset til løsningsmidlet mellom gel-partiklene, og de blir derfor eluert først. Mindre molekyler av oppløst stoff har adgang til løsningsmiddel både innenfor og utenfor gel-partiklene, og deres utvikling langs kromatografi-kolonnen blir retardert, og proporsjonalt med den utstrekning hvormed de er fordelt i løsningsmidlet inne i gel-partiklene. Molekylene av det oppløste stoff blir derfor eluert fra kolonnen i henhold til avtagende molekylstørrelse. Ved anvendelse av et antall av polystyren-standarder med kjent molekylvekt kan kolonnen kalibreres til å relatere tilbakeholdelsestiden til molekylvekten. Kolonnen kan så anvendes for å bestemme molekylvektene,
Mn og Mv for en annen polymer. Det kan konstrueres et kromatogram som viser antallet av polymer-molekyler av hver molekylvekt, og ved å ta små tidsavsnitt som svarer til kjente molekylvekter fra kalibreringen, kan kromatogrammet utfylles til å gi antalls- og vektmidlere molekylvekter for polymeren som undersøkes.
De således bestemte molekylvekter, Mv og Mn, er ikke absolutte verdier, men er relatert til polystyren-standardene.
Som en indikasjon på absolutte verdier tilsvarer en Mv på 5500
en grenseviskositet på 0,10 dl/g (1% vekt/volum løsning i kloroform ved 25°C) , en Mv på 7800 tilsvarer en grenseviskositet på 0,13 dl/g (1% vekt/volum løsning i kloroform ved 25°C), en Mv på 20000 tilsvarer en grenseviskositet på ca. 0,3 dl/g, en
Mv på 50000 tilsvarer en grenseviskositet på ca. 0,45 dl/g, og
en Mv på 100000 tilsvarer en grenseviskositet på ca. 1,0 dl/g.
Eksempel 1
Et høymolekylært poly(D,L-laktid) ble fremstilt ved ring-åpningspolymerisering av tørt, nyfremstilt D,L-laktid ved anvendelse av en organotinn-katalysator. Den således oppnådde polyester ble renset ved å oppløse den i iseddik og så tilsette denne løsning til kraftig rørt metanol, og så isolere og tørke polyester-produktet. Den således oppnådde polyester hadde Mn = 59.000, Mv = 107.500, ved størrelse-utelukkelses-kromatografi relatert til polystyren-standarder, og derved en polydispersitet på 1,82.
Denne polyester (10 g) og vann (1 ml) ble oppløst i
iseddik, og løsningen ble så fortynnet til 100 ml med mer iseddik. Blandingen ble hurtig oppvarmet til tilbakeløps-temperatur, og ved opprettholdelse av denne temperatur ble det tatt ut prøver etter 0,5, 1, 2, 3 og 4 timer. De uttatte prøver ble umiddelbart frosset, så fryse-tørket, og molekyl-
vektene for hver prøve ble bestemt ved størrelse-utelukkelses-kromatografi som beskrevet ovenfor. En inntegning av 1/Mn mot t var en rett linje med en helning på 7,4 x 10~<5> time-<1>.
Fra denne inntegning ble det bestemt at et poly(D,L-laktid) med Mn = 17.3 00 ville bli hydrolysert under de spesifiserte forhold til en Mn på 7000 på 1 time. Når en slik polyester virkelig ble hydrolysert i 1 time under disse forhold, hadde det således fremstilte polyester-produkt en Mn på 6800, som er i godt samsvar med den forutsagte verdi.
På lignende måte ble det fra den kalibrerte inntegning bestemt at en polyester med Mn = 5000 ville ha behov for en utgangs-polyester med Mn = 17.300 for å bli hydrolysert på 2 timer. Når en slik polyester virkelig ble hydrolysert under de spesifiserte forhold i 2 timer, hadde polyester-produktet Mn = 4700, som er godt i samsvar med den forutsagte verdi.
Eksempel 2
Fremgangsmåten beskrevet i eksempel 1 ble gjentatt, men ved anvendelse av 2 ml vann i hydrolyse-mediet i stedet for 1 ml, og det ble tatt prøver etter 0,25, 0,5, 1,0, 1,5 og 2 timer. Inntegningen av 1/Mn mot tiden gav en rett linje med helning på 13,2 x 10~<5> time-<1>.
Fra denne kalibrering ble det beregnet at et poly(D,L-laktid) med Mv = 64.000 og Mn = 34.000 ville bli nedbrutt under disse forhold til et poly(D,L-laktid) med Mn = 4.300 på 1,5 timer. Når forsøket i virkeligheten ble utført hadde produktet Mv = 8.300 og Mn = 4.050, hvilket er godt i samsvar med forutsigelsen.
Eksempel 3
Fremgangsmåten beskrevet i eksempel 1 ble gjentatt, men ved anvendelse av 3 ml vann i hydrolyse-mediet istedenfor 1 ml, og det ble tatt prøver etter 10, 20, 40, 60 og 90 minutter. Inntegningen av 1/Mn mot tiden gav en rett linje med helning på 18,1 x IO"<5> time-<1>.
Fra kalibreringen ble det beregnet at et poly(D,L-laktid) med Mn = 59.000 ville bli nedbrutt til Mn = 5000 på 1 time. Når det virkelige forsøk ble utført hadde produktet Mn = 5200, som er godt i samsvar med forutsigelsen.
Eksempel 4
Fremgangsmåten beskrevet i eksempel 1 ble gjentatt, men
ved anvendelse av 4 ml vann i hydrolyse-mediet istedenfor 1 ml, og det ble tatt prøver etter 10, 20, 30, 45 og 60 minutter. Inntegningen av 1/Mn mot tiden gav en rett linje med helning på 25 x 10~<5> time"1.
Fra denne kalibrering ble det beregnet at en poly(D,L-laktid) med Mn = 59.000 ville bli nedbrutt til Mn = 12.000 i dette system på 15 minutter. Når forsøket ble utført i virkeligheten hadde produktet Mn = 13.500, som er godt i samsvar med forutsigelsen .-■
Eksempel 5
Et poly(D,L-laktid-ko-glykolid) inneholdende 50 mol% av hver av D,L-laktid og glykolid, med Mv = 68.000 og Mn = 34.000 (10 g), og destillert vann (1 ml) ble oppløst i iseddik, og det ble så oppfylt til 100 ml med samme. Løsningen ble oppvarmet under tilbakeløp og det ble periodisk tatt prøver i løpet av 1 time, Mn for hver prøve ble bestemt, og inntegningen av 1/Mn mot tiden gav en rett linje med helning på 20,8 x 10~<5> time"<1>.
Fra denne kalibrering ble det beregnet at en kopolymer med Mn = 67.000 ville bli nedbrutt til Mn = 8.300 i dette system
på 0,5 time. Når forsøket ble utført hadde produktet Mn = 8200, som er godt i samsvar med den forutsagte verdi.
Eksempel 6
Et poly(D,L-laktid-ko-glykolid) omfattende 75 mol% D,L-laktid og 25 mol% glykolid med Mv = 135.000 og Mn = 68.000
(10 g) og destillert vann (1 ml) ble oppløst i iseddik, og det ble så oppfylt til 100 ml med samme. Løsningen ble oppvarmet under tilbakeløp, og det ble periodisk tatt prøver i løpet av 2 timer, og Mn til prøvene ble bestemt. Inntegningen av 1/Mn mot tiden gav en rett linje med helning på 13,3 x 10~<5> time-<1>.
Fra denne kalibrering ble det bestemt at en kopolymer med Mv = 36.000 og Mn = 20.500 i dette system ville bli nedbrutt til et produkt med Mn = 8500 på 0,5 time. Når forsøket ble utført i virkeligheten hadde produktet Mn = 8700, som er nært i samsvar med den forutsagte verdi.
Eksempel 7
Et poly(D,L-laktid-ko-glykolid) inneholdende 90 mol% D,L-laktid og 10 mol% glykolid og med Mv = 100.000 og Mn = 58.000 (10 g) og vann (1 ml) ble oppløst i iseddik, og så fortynnet til 100 ml med iseddik. Løsningen ble raskt oppvarmet til tilbakeløp, og molekylvektene for prøver tatt etter 5, 10, 15, 20, 30, 45, 60, 90 og 120 minutter, ble bestemt. Inntegningen av 1/Mn mot tiden gav en rett linje med helning på 11,2 x 10~<5 >time-<1>, basert på de følgende tall:
Fra disse tall kan det beregnes at, dersom 50 ml av utgangs-polyester-løsningen ble satt til det oppvarmede reaksjonskar i serier på 10 ml ved tiden null, fulgt av alikvoter på 5 ml etter 30, 60, 75, 90, 100, 105, 110 og 115 minutter, skulle polyester-produktet ha Mv = 29.890 og Mn = 8985,som gir <M>v/Mn = 29.890/8.985 = 3,33.
Når forsøket ble utført i virkeligheten ble det funnet at polyester-produktet hadde Mv = 29.700, Mn = 8500 og derfor
Mv/Mn = 29.700/8500 = 3,49, som er utmerket i samsvar med de forutsagte verdier.
Eksempel 8
Et poly(D,L-laktid-ko-glykolid) omfattende 90 mol% D,L-laktid og 10 mol% glykolid og med Mv = 100.000 og Mn = 58.000 (10 g) og destillert vann (1 ml) ble oppløst i iseddik, og det ble fylt opp til 100 ml med samme. 50 ml av denne blanding ble raskt oppvarmet til tilbakeløp, og ble holdt ved denne temperatur i 2 timer. Den gjenværende polyester-løsning (50 ml) ble tilsatt, og blandingen ble så umiddelbart frosset og frysetørket. Molekylvekter ble bestemt ved størrelse-utelukkelses-kromatografi, og produktet viste seg, som ventet, å ha en binodal molekylvektfordeling. Produktet hadde totalt Mv = 47.000 og Mn = 9000, som er godt i samsvar med de beregnede verdier på Mv = 54.000 og Mn = 8000.
Eksempel 9
Et poly(D,L-laktid-ko-glykolid) omfattende 95 mol% D,L-laktid og 5 mol% glykolid med Mv = 22.500 og Mn = 15.100 (15 g) ble oppløst i vann (3,5 ml) og iseddik (31,5 ml) ved 20°C, og løsningen ble så holdt ved 35°C i 7 dager. Alikvoter ble tatt ut etter 1, 2, 3, 4 og 7 dager, umiddelbart frosset og fryse-tørket, og deres Mn ble bestemt ved størrelse-utelukkelses-kromatografi. Inntegningen av 1/Mn mot tiden gav en rett linje med helning på 3,9 x 10~<5> dag-<1>.
Denne fremgangsmåte ble gjentatt med en lignende 95/5 kopolymer med Mv = 25.200 og Mn = 15.200. Helningen for inntegningen av 1/Mn mot tiden var i dette tilfellet 4,1 x IO<-5> dag<-1>.
Fra disse kalibreringer ble det bestemt at en 95/5 kopolymer med Mv = 26.850 og Mn = 17.300 bør nedbrytes til Mn = 6000 på 2 dager og 16 timer. Da forsøket ble utført ble det funnet at kopolymer-produktet hadde Mn = 5400, som er godt i samsvar med den forutsagte verdi.

Claims (6)

1. Fremgangsmåte for fremstilling av en polyester med hvilken som helst ønsket antallsmidlere molekylvekt, Mn, som er mindre enn 20.000, målt ved størrelse-utelukkelses-kromatografi relatert til polystyren-standarder, hvor polyesteren hydrolyseres med en vandig syre, karakterisert ved at det anvendes en polyester med den samme kjemiske sammensetning som den ønskede polyester, men som har en høyere antallsmidlere molekylvekt, Mn°, målt som angitt ovenfor, enn det ønskede polyesterprodukt, i en tidsperiode, t, bestemt fra ligningen: hvor K er en konstant som er bestemt på forhånd ved et kalibrer-ingsforsøk ved anvendelse av den spesielle polyester, de spesielle vann-, syre- og polyester-konsentrasjoner og den spesielle hydrolyse-temperatur som ønskes, hvorved det som polyester anvendes polymelkesyre eller poly(melke-ko-glykol)syre.
2. Fremgangsmåte i henhold til krav 1, karakterisert ved at som den vandige syre anvendes eddiksyre.
3. Fremgangsmåte i henhold til krav 1 for fremstilling av et polyester-produkt med polydispersitet større enn 2,5, karakterisert ved at en løsning av polyester-utgangsmaterialet, med polydispersitet på ca. 2, i den vandige syre ved omgivelsestemperatur ved konstant hastighet, i løpet av en forhåndsbestemt tidsperiode t, settes til et reaksjonskar oppvarmet tilstrekkelig til å gi tilbakeløp for polyester-løsningen når den tilsettes.
4. Fremgangsmåte i henhold til krav 1 for fremstilling av et polyester-produkt som har et meget bredt område av molekyl-vektf ordeling og en polydispersitet større enn 2,5, karakterisert ved at en løsning av polyester-utgangsmaterialet, med polydispersitet på ca. 2, i den vandige syre ved omgivelsestemperatur settes til et reaksjonskar, som er oppvarmet tilstrekkelig til å gi tilbakeløp for polyester-løsningen når den tilsettes, med en akselererende hastighet i løpet av tiden t.
5. Fremgangsmåte i henhold til krav 1 for fremstilling av et polyester-produkt som har en polynodal molekylvektfordeling, karakterisert ved at en løsning av polyester-utgangsmaterialet i den vandige syre ved omgivelsestemperatur tilsettes i to eller flere porsjoner, atskilt med passende tidsintervaller, til et reaksjonskar som er oppvarmet tilstrekkelig til å gi tilbakeløp til polyester-løsningen når den tilsettes.
6. Fremgangsmåte i henhold til krav 1 for fremstilling av et polyester-produkt med polydispersitet mindre enn 1,5, karakterisert ved at utgangs-polyesteren har en lignende polydispersitet, og at Mn° ikke er mer enn 5 ganger Mn for det ønskede produkt.
NO871625A 1986-04-18 1987-04-15 Fremgangsmaate for fremstilling av en polyester NO169017C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB868609537A GB8609537D0 (en) 1986-04-18 1986-04-18 Polyesters

Publications (4)

Publication Number Publication Date
NO871625D0 NO871625D0 (no) 1987-04-15
NO871625L NO871625L (no) 1987-10-19
NO169017B true NO169017B (no) 1992-01-20
NO169017C NO169017C (no) 1992-04-29

Family

ID=10596456

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO871625A NO169017C (no) 1986-04-18 1987-04-15 Fremgangsmaate for fremstilling av en polyester

Country Status (19)

Country Link
US (1) US4789726A (no)
EP (1) EP0244114B1 (no)
JP (1) JP2553076B2 (no)
AT (1) ATE52268T1 (no)
AU (1) AU595594B2 (no)
CA (1) CA1279148C (no)
DE (1) DE3762421D1 (no)
DK (1) DK167195B1 (no)
ES (1) ES2014474B3 (no)
FI (1) FI89505C (no)
GB (1) GB8609537D0 (no)
GR (1) GR3001199T3 (no)
HU (1) HU197032B (no)
IE (1) IE59961B1 (no)
IL (1) IL82032A (no)
NO (1) NO169017C (no)
NZ (1) NZ220011A (no)
PT (1) PT84682B (no)
ZA (1) ZA872206B (no)

Families Citing this family (38)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3708915C2 (de) * 1987-03-19 1996-04-04 Boehringer Ingelheim Kg Verfahren zur Herstellung von Lactid
JPH0613602B2 (ja) * 1987-07-14 1994-02-23 三井東圧化学株式会社 d▲l▼−乳酸−グリコール酸共重合物の製造方法
US5180765A (en) * 1988-08-08 1993-01-19 Biopak Technology, Ltd. Biodegradable packaging thermoplastics from lactides
US5424346A (en) * 1988-08-08 1995-06-13 Ecopol, Llc Biodegradable replacement of crystal polystyrene
DE3936191C2 (de) * 1989-10-31 1996-10-17 Boehringer Ingelheim Kg Neue Copolymere aus Milchsäure und Weinsäure, ihre Herstellung sowie ihre Verwendung
JPH04226125A (ja) * 1990-06-23 1992-08-14 Boehringer Ingelheim Kg ポリ−d,l−ラクチドの製造方法及び活性物質の担体としてのそれらの使用
US5403595A (en) * 1991-05-07 1995-04-04 Dynagen, Inc. Controlled, sustained release delivery system for smoking cessation
US5486362A (en) * 1991-05-07 1996-01-23 Dynagen, Inc. Controlled, sustained release delivery system for treating drug dependency
ZA924811B (en) * 1991-06-28 1993-12-29 Endorecherche Inc Controlled release systems and low dose androgens
US6005067A (en) * 1992-01-24 1999-12-21 Cargill Incorporated Continuous process for manufacture of lactide polymers with controlled optical purity
US5247059A (en) * 1992-01-24 1993-09-21 Cargill, Incorporated Continuous process for the manufacture of a purified lactide from esters of lactic acid
US6326458B1 (en) 1992-01-24 2001-12-04 Cargill, Inc. Continuous process for the manufacture of lactide and lactide polymers
US5142023A (en) * 1992-01-24 1992-08-25 Cargill, Incorporated Continuous process for manufacture of lactide polymers with controlled optical purity
US5258488A (en) * 1992-01-24 1993-11-02 Cargill, Incorporated Continuous process for manufacture of lactide polymers with controlled optical purity
US5247058A (en) * 1992-01-24 1993-09-21 Cargill, Incorporated Continuous process for manufacture of lactide polymers with controlled optical purity
US5780051A (en) * 1992-04-02 1998-07-14 Dynagen, Inc. Methods and articles of manufacture for nicotine cessation and monitoring nicotine use
DE4218268C2 (de) * 1992-06-03 1997-01-16 Boehringer Ingelheim Kg Verfahren zur Reinigung bioresorbierbarer Polyester
US5922340A (en) * 1992-09-10 1999-07-13 Children's Medical Center Corporation High load formulations and methods for providing prolonged local anesthesia
US5338822A (en) * 1992-10-02 1994-08-16 Cargill, Incorporated Melt-stable lactide polymer composition and process for manufacture thereof
DE69330046T2 (de) * 1992-10-02 2001-11-15 Cargill Inc Schmelzstabiles lactidpolymergewebe und verfahren zu seiner herstellung
ES2123668T3 (es) * 1992-10-02 1999-01-16 Cargill Inc Papel que tiene un recubrimiento de polimero de lactida estable en estado fundido y procedimiento para su fabricacion.
US6005068A (en) 1992-10-02 1999-12-21 Cargill Incorporated Melt-stable amorphous lactide polymer film and process for manufacture thereof
TW333456B (en) * 1992-12-07 1998-06-11 Takeda Pharm Ind Co Ltd A pharmaceutical composition of sustained-release preparation the invention relates to a pharmaceutical composition of sustained-release preparation which comprises a physiologically active peptide.
JP3309502B2 (ja) * 1993-07-12 2002-07-29 大日本インキ化学工業株式会社 生分解性ポリエステル系ポリマーの連続製造法
DE69422053T2 (de) * 1993-10-15 2000-06-29 Fuller H B Licensing Financ Biologisch abbaubare bzw. kompostierbare hot melt-klebstoffe, enthaltend polyester auf basis von milchsäure
EP0778768B1 (en) 1995-06-09 2004-05-26 Euroceltique S.A. Formulations and methods for providing prolonged local anesthesia
US5747060A (en) * 1996-03-26 1998-05-05 Euro-Celtique, S.A. Prolonged local anesthesia with colchicine
WO1997049391A1 (en) 1996-06-24 1997-12-31 Euro-Celtique, S.A. Methods for providing safe local anesthesia
US6046187A (en) * 1996-09-16 2000-04-04 Children's Medical Center Corporation Formulations and methods for providing prolonged local anesthesia
PT839525E (pt) * 1996-10-31 2004-10-29 Takeda Chemical Industries Ltd Preparacao de libertacao prolongada
IL129951A0 (en) 1997-07-02 2000-02-29 Euro Celtique Sa Prolonged anesthesia in joints and body spaces
ES2256276T5 (es) * 2000-08-07 2011-02-22 Wako Pure Chemical Industries, Ltd. Polímero de ácido láctico y procedimiento para su producción.
JP2005065771A (ja) * 2003-08-20 2005-03-17 Jms Co Ltd 生体吸収性高分子の製造方法
US20050227101A1 (en) * 2004-04-12 2005-10-13 Carpenter Brandon C Wrapper for sandwiches and other products
ATE382337T1 (de) * 2005-04-28 2008-01-15 Nipro Corp Bioabsorbierbare pharmazeutische zusammensetzung enthaltend einen plga-copolymer
WO2009034942A1 (ja) * 2007-09-12 2009-03-19 Kureha Corporation 低溶融粘度ポリグリコール酸及びその製造方法、並びに該低溶融粘度ポリグリコール酸の使用
WO2022163035A1 (ja) * 2021-01-26 2022-08-04 株式会社カネカ ポリエステル生産システム、ポリエステル生産方法、及びプログラム
LU502257B1 (en) 2022-06-13 2023-12-13 Univ Hamburg Method for the depolymerization of a poly(alpha-hydroxy acid)

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3297033A (en) * 1963-10-31 1967-01-10 American Cyanamid Co Surgical sutures
DE1645629A1 (de) * 1966-05-16 1970-10-22 Wolfen Filmfab Veb Verfahren zur Molekulargewichtsregelung bei der Herstellung von Polyestern durch Polymerisation von Glykolid
US3773919A (en) * 1969-10-23 1973-11-20 Du Pont Polylactide-drug mixtures
US3839297A (en) * 1971-11-22 1974-10-01 Ethicon Inc Use of stannous octoate catalyst in the manufacture of l(-)lactide-glycolide copolymer sutures
DE2442387C3 (de) * 1974-09-04 1981-09-10 Bayer Ag, 5090 Leverkusen Verfahren zur kontinuierlichen hydrolytischen Aufspaltung von hydrolysierbaren Kunststoffabfällen
US4273920A (en) * 1979-09-12 1981-06-16 Eli Lilly And Company Polymerization process and product
DE3176533D1 (en) * 1980-10-20 1987-12-23 American Cyanamid Co Modification of polyglycolic acid to achieve variable in-vivo physical properties
IE52535B1 (en) * 1981-02-16 1987-12-09 Ici Plc Continuous release pharmaceutical compositions
US4443430A (en) * 1982-11-16 1984-04-17 Ethicon, Inc. Synthetic absorbable hemostatic agent
CA1256638A (en) * 1984-07-06 1989-06-27 Motoaki Tanaka Polymer and its production

Also Published As

Publication number Publication date
AU595594B2 (en) 1990-04-05
FI89505B (fi) 1993-06-30
NO871625L (no) 1987-10-19
DK167195B1 (da) 1993-09-13
GB8609537D0 (en) 1986-05-21
US4789726A (en) 1988-12-06
JP2553076B2 (ja) 1996-11-13
AU7115687A (en) 1987-10-22
DK179987D0 (da) 1987-04-08
EP0244114A1 (en) 1987-11-04
FI871564A0 (fi) 1987-04-09
GR3001199T3 (en) 1992-06-30
FI871564A (fi) 1987-10-19
ES2014474B3 (es) 1990-07-16
PT84682B (pt) 1989-12-29
IL82032A0 (en) 1987-10-20
IE59961B1 (en) 1994-05-04
DE3762421D1 (de) 1990-05-31
IE870766L (en) 1987-10-18
HU197032B (en) 1989-02-28
NO871625D0 (no) 1987-04-15
JPS62252421A (ja) 1987-11-04
NZ220011A (en) 1990-04-26
HUT44051A (en) 1988-01-28
EP0244114B1 (en) 1990-04-25
FI89505C (fi) 1993-10-11
ZA872206B (en) 1987-12-30
NO169017C (no) 1992-04-29
PT84682A (en) 1987-05-01
ATE52268T1 (de) 1990-05-15
CA1279148C (en) 1991-01-15
DK179987A (da) 1987-10-19
IL82032A (en) 1990-12-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO169017B (no) Fremgangsmaate for fremstilling av en polyester
Zhou et al. Synthesis and characterization of biodegradable low molecular weight aliphatic polyesters and their use in protein‐delivery systems
Gogolewski et al. The effect of melt-processing on the degradation of selected polyhydroxyacids: polylactides, polyhydroxybutyrate, and polyhydroxybutyrate-co-valerates
Holmes Biologically produced (R)-3-hydroxy-alkanoate polymers and copolymers
Renard et al. Hydrolytic degradation of blends of polyhydroxyalkanoates and functionalized polyhydroxyalkanoates
Marchessault et al. Poly (β‐hydroxyalkanoates): biorefinery polymers in search of applications
Loo et al. Effect of isothermal annealing on the hydrolytic degradation rate of poly (lactide-co-glycolide)(PLGA)
Tanahashi et al. Thermal properties and stereoregularity of poly (3-hydroxybutyrate) prepared from optically active. beta.-butyrolactone with a zinc-based catalyst
Yang et al. In vitro enzymatic degradation of the cross-linked poly (ε-caprolactone) implants
US20060004183A1 (en) Process for producing aliphatic polyester
JPH0613602B2 (ja) d▲l▼−乳酸−グリコール酸共重合物の製造方法
Laycock et al. Thermal properties and crystallization behavior of fractionated blocky and random polyhydroxyalkanoate copolymers from mixed microbial cultures
Rahaman et al. Synthesis and Characterization of Stereo Multiblock Poly (lactic acid) s with Different Block Lengths by Melt Polycondensation of Poly (l‐lactic acid)/Poly (d‐lactic acid) Blends
Cao et al. Studies on comonomer compositional distribution of the bacterial poly (3-hydroxybutyric acid-co-3-hydroxypropionic acid) s and crystal and thermal characteristics of their fractionated component copolyesters
CN111647144B (zh) 一种调整聚乙醇酸分子链结构的方法
Tsuji et al. Alkaline and Enzymatic Degradation of l‐Lactide Copolymers, 1
Boesel et al. The effect of molecular weight on the material properties of biosynthesized poly (4-hydroxybutyrate)
Smola et al. Bioresorbable terpolymers based on L-lactide, glycolide and trimethylene carbonate with shape memory behaviour
Larrañaga et al. Crystallization and its effect on the mechanical properties of a medium chain length polyhydroxyalkanoate
Tsuji et al. Stereocomplex crystallization and homo-crystallization of enantiomeric substituted poly (lactic acid) s, poly (2-hydroxy-3-methylbutanoic acid) s
Liu et al. Lipase-catalyzed synthesis and characterization of polymers by cyclodextrin as support architecture
van Dijkhuizen‐Radersma et al. Biodegradable poly (ether‐ester) multiblock copolymers for controlled release applications
Dai et al. Enzymatic preparation of novel thermoplastic di-block copolyesters containing poly [(R)-3-hydroxybutyrate] and poly (ϵ-Caprolactone) blocks via ring-opening polymerization
Tsuji et al. Cocrystallization of monomer units in lactic acid-based biodegradable copolymers, poly (l-lactic acid-co-l-2-hydroxybutanoic acid) s
Lin Comparison of thermal characteristics and degradation properties of ϵ‐caprolactone copolymers