NO158094B - Lagringsstabile vandige cyanamidopploesninger samt fremgangsmaate for fremstilling derav. - Google Patents

Lagringsstabile vandige cyanamidopploesninger samt fremgangsmaate for fremstilling derav. Download PDF

Info

Publication number
NO158094B
NO158094B NO831800A NO831800A NO158094B NO 158094 B NO158094 B NO 158094B NO 831800 A NO831800 A NO 831800A NO 831800 A NO831800 A NO 831800A NO 158094 B NO158094 B NO 158094B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cyanamide
catalyst
methanol
solutions
aqueous
Prior art date
Application number
NO831800A
Other languages
English (en)
Other versions
NO831800L (no
NO158094C (no
Inventor
Stefan Weiss
Original Assignee
Sueddeutsche Kalkstickstoff
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sueddeutsche Kalkstickstoff filed Critical Sueddeutsche Kalkstickstoff
Publication of NO831800L publication Critical patent/NO831800L/no
Publication of NO158094B publication Critical patent/NO158094B/no
Publication of NO158094C publication Critical patent/NO158094C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C05FERTILISERS; MANUFACTURE THEREOF
    • C05CNITROGENOUS FERTILISERS
    • C05C7/00Fertilisers containing calcium or other cyanamides
    • C05C7/02Granulation; Pelletisation; Degassing; Hydrating; Hardening; Stabilisation; Oiling
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C01INORGANIC CHEMISTRY
    • C01CAMMONIA; CYANOGEN; COMPOUNDS THEREOF
    • C01C3/00Cyanogen; Compounds thereof
    • C01C3/16Cyanamide; Salts thereof

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Inorganic Chemistry (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår stabiliserte 20-80 vekt-% cyanamidholdige vandige cyanamidoppløsninger, spesielt tek-
niske, kommersielt tilgjengelige cyanamidoppløsninger, samt en fremgangsmåte for fremstilling derav.
Vandige cyanamidoppløsninger og spesielt med ca. 50 %
innhold finner anvendelse både som gunstig utgangsmateriale for fremstilling av viktige plantebeskyttelses-, tekniske konserverings-, desinfeksjons- og legemidler og også direkte som agrokjemikalium.
Det er dog kjent at cyanamidoppløsninger ved lagring er
ustabile, fremfor alt ved lagringstemperaturer over 20°C.
I området under pH 3 og over pH 12 danner det seg derved
urinstoff, mens en dimerisering til dicyandiamid er frem-
herskende ved pH 8 og fortrinnsvis ved pH 9 til pH 10.
Mest bestandig er vandige cyanamidoppløsninger innenfor pH-intervallet 3-5, av denne grunn oppviser kommersielt til-
gjengelige og allerede stabiliserte oppløsninger en pH-verdi på omtrent 4-4,5. Disse kommersielt tilgjengelige cyanamid-oppløsninger er holdbare ved lagringstemperaturer mellom 10° og 20°C i opptil 6 måneder før cyanamidinnholdet synker på grunn av dimerisering til dicyandiamid. Disse grenser er ikke tilfredsstillende, hverken med henblikk på temperatur-området eller med henblikk på forarbeidingstidsrommet.
Det er kjent vandige cyanamidoppløsninger som stabiliseres
med etylenglykoldiacetat, hvorved det for å oppnå en høy lagringsstabilitet for cyanamidoppløsningen må tilsettes en stor mengde ester, se US-PS 3.295.926»
I henhold til DE-PS 2.642.023 kan holdbarheten for vandige cyanamidoppløsninger økes ganske betydelig ved tilsetning av små mengder av en karboksylsyreester som avledes fra en alifatisk karboksylsyre med en pK 2 5 ° C -verdi på o 3,8 eller cl derunder.
Anvendelsen av karboksylsyreestere for stabilisering av van-
dige cyanamidoppløsninger har imidlertid"den mangel at det ved karboksylsyreestrene, fremfor alt ved maursyreestrene, dreier seg om lavtkokende, flyktige og lett brennbare væsker, og den fortrinnsvis anvendte maursyrepropylester er et forholdsmessig kostbart stoff, da det ikke fremstilles i stor målestokk.
Videre skal de vandige cyanamidoppløsninger som anvendes
som plantebehandlingsmidler, f.eks. for å bekjempe ugress i løk- og grønnsakkulturer, kun inneholde slike stabilisa-tortilsetninger som kan anvendes av nytteplantene som nærings-stoffer, da det av plantene opptatte cyanamid selv helt bygges ned, dvs. omdannes til nitrogenformer som kan brukes av planten, og cyanamid derfor ikke etterlater noen skadelige rester ved anvendelse som agrokjemikalium.
Oppfinnelsen har derfor til oppgave å tilveiebringe en forbedret og billigst mulig fremgangsmåte for stabilisering av vandige cyanamidoppløsninger og som på tross av dette gir de vandige cyanamidoppløsninger, fremfor alt de tekniske 50 %-ige cyanamidoppløsninger, god holdbarhet også under ekstreme lagringsbetingelser over et langt tidsrom.
I henhold til dette angår foreliggende oppfinnelse en stabil, vandig, 20-80 vekt-% cyanamidholdig oppløsning, og denne opp-løsning karakteriseres ved et innhold av 0,005-0,5 vekt-% toverdige magnesiumkationer i form av uorganiske og/eller organiske magnesiumsalter.
Oppfinnelsen angår også en fremgangsmåte for å forhøye lagringsstabiliteten til en slik vandig cyanamidholdig oppløs-ning og denne fremgangsmåte karakteriseres ved at man til den vandige cyanamidoppløsningen setter 0,005-0,5 vekt-% toverdige magnesiumkationer, beregnet på cyanamidoppløsningen, i form av uorganiske og/eller organiske magnesiumsalter.
Ifølge oppfinnelsen kan således holdbarheten for tekniske,
ca. 45-55 %-ige og spesielt ca. 50 %-ige cyanamidopp-
løsninger forbedres ganske betydelig ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen, hvortil det vanligvis er nødvendig med tilsetninger fra 0,04-0,06 vekt-% Mg (tilsvarende 0,3-0,5 vekt-% MgCl2.6H20 eller 0,4-0,6 vekt-% MgS04.7H20). Ved oppfinnelsens tilsetning av f.eks. 0,3-0,5 vekt-% MgCl2.6H20 (0,036-0,06 vekt-% Mg<2+>) eller 0,4-0,6 vekt-% MgS04.7H20 (0,039-0,059 vekt-% Mg<2+>) til de tekniske, ca. 50 %-ige vandige cyanamidoppløsninger kan man sågar oppnå en holdbarhet som sågar er forbedret i forhold til stabiliseringen med maursyreestere.
Det faktum at man kan benytte magnesiumsalter i tilsetnings-mengder på 0,005-0,5 vekt-% Mg på fremragende måte for stabilisering av vandige cyanamidoppløsninger og spesielt tekniske slike, er meget overraskende og kunne ikke for-ventes på basis av dagens kjennskaper over oppførselen til cyanamid i vandige oppløsninger, i henhold til hvilke stabiliteten for vandige cyanamidoppløsninger reduseres ved nærvær av metallioner. Således behandles i US-PS 2.982.616 og CA-PS 1.080.150 de fortynnede tekniske vandige cyanamid-oppløsninger før oppkonsentrering med en ionebytter ("Amberlite" IRC-50) for fjerning av kalsiumioner for å forhøye sikkerheten ved vakuuminndampning.
Av betydning for foreliggende oppfinnelse er at allerede
meget små o mengder Mg (ca. 0,04-0,06 vekt-% = 400-600 ppm) er tilstrekkelig virksomme. Den optimale tilsetningsmengde avhenger av konsentrasjonen og forbehandlingen av cyanamid-oppløsningen samt de ønskede lagringstemperaturer og må fastslås ved forsøk.
Magnesiumsalter er billige, ikke-flyktige, ikke-brennbare og ugiftige stoffer. Magnesium er også et viktig mikro-næringsmiddel for planter. Magnesiumionene kan for stabilisering av vandige cyanamidoppløsninger anvendes i form av uorganiske salter, fortrinnsvis som MgCl2.6H20 eller MgS04.7H20 og også i form av organiske salter slik som f.eks. magnesiumacetat eller -formiat. Det kan også ved siden av enkelte magnesiumsalter, anvendes blandinger av forskjellige magnesiumsalter, hvorved det sågar lar seg oppnå små synergistiske stabiliseringsvirkninger.
For stabilisering av tekniske, kommersielt tilgjengelige cyanamidoppløsninger, kan man tilsette de tilsvarende magnesiumsalter til konsentrerte cyanamidoppløsninger
med at cyanamidinnhold på 50 ^ . i motsetning til stabilisering med de flyktige karboksylsyreestere kan dog magnesiumsaltstabilisatoren også tilsettes til tynnoppløs-ningen allerede før konsentrasjon ved vakuum, hvorved sikkerheten forhøyes ved vakuuminndampning av de fortynnede tekniske cyanamidoppløsninger.
Ifølge oppfinnelsen skal de med magnesium stabiliserte cyan-amidoppløsninger etter tilsetning av det tilsvarende magnesiumsalt oppvise en pH-verdi ved 20°C på ca. 5-3, fortrinnsvis en pH-verdi på 3,5-4,5 (måling av pH-verdien med en justert, kommersielt tilgjengelig glasselektrode). Hvis det er nødvendig, skjer innstillingen av pH-verdien til ca. 5-3, fortrinnsvis til 3,5-4,5, med en mineralsyre, f.eks. med fosforsyre, og|eller en organisk syre. Selvfølgelig kan man goså gå frem på den måte at man før tilsetning av stabilisatoren ifølge oppfinnelsen innstiller en pH-verdi på ca. 3,8-4,5, fortrinnsvis med fortynnet fosforsyre, og deretter tilsetter de tilsvarende magnesiumsalter,'hvorved det vanligvis ikke er nødvendig med noen ytterligere pH-verdi korrektur.
Ved den oppfinnelsesmessige tilsetning av 0,005-0,5 vekt-% magnesiumioner blir cyanamidoppløsningen så å si ikke foru-renset. Fjerning av magnesiumsaltstabilisatoren som i motsetning til karboksylsyreestrene ikke er flyktige, behøver ikke foretas ved videre forarbeiding av cyanamidoppløsningen.
En ytterligere fordel ved foreliggende oppfinnelse er det faktum at de tekniske ca. 50 %-ige cyanamidoppløsninger kan stabiliseres ennu mere virksomt enn til nu. Ved stabiliseringen ifølge oppfinnelsen av tekniske cyanamidoppløs-ninger med magnesiumsalter blir sikkerheten både ved transport og lagring og også ved vanlig behandling ytterligere øket.
De etterfølgende eksempler skal illustrere oppfinnelsen nærmere uten å begrense den.
Eksempler
Alle prosentandeler er vekt-%. Alle mengdeangivelser for
de tilsatte stoffer angår vandige cyanamidoppløsninger.
Eksempel 1
Holdbarheten av 50 %-ige vandige tekniske, kommersielt tilgjengelige cyanamidoppløsninger ved 20° og 30°C kan sammenlignet med stabilisering med maursyre-n-propylester sågar forbedres ytterligere ved tilsetning av magnesiumsalter, f.eks. magnesiumklorid eller -nitrat.
Eksempel 2
Stabiliteten av 50 %-ige vandige, tekniske, kommersielt tilgjengelige cyanamidoppløsninger, f.eks. ved 30°C lagrings-temperatur, forbedres betraktelig ved tilsetning av 0,4% MgCl2.6H20 (= 0,19% MgCl2) eller 0,4% MgS04.7H20
(= 0,2% MgSO^), hvorved en ennu større holdbarhet kan oppnås, sammenlignet med maursyre-n-propylester. Resultatene er angitt i tabell 2.
Eksempel 3
Også ved forhøyede lagringstemperaturer, f.eks. ved 40°C, kan holdbarheten for 50 %-ige vandige, tekniske cyanamid-oppløsninger som i denne form anvendes som utgangsmaterialer for fremstilling av plantebeskyttelsesmidler, tekniske konserveringsmidler, desinfeksjonsmidler og legemidler samt agrokjemikalier, i forhold til stabilisering med maursyre-n-propylester, forhøyes ytterligere ved hjelp av magnesiumsalter, f.eks. magnesiumklorid, -nitrat og -sulfat, hvorved også blandinger av forskjellige magnesiumsalter kan anvendes, noe som kan føre til en synergistisk virkningsstigning.
Eksempel 4
Tabell 4 viser den sterkt forbedrede holdbarhet for en vandig teknisk handelsvanlig cyanamidoppløsning ved tilsetning av magnesiumklorid ved pH-verdi 3,5, som innstilles med fortynnet saltsyre.
Eksempel 5
Man undersøkte holdbarheten for vandige cyanamidoppløsninger som var oppnådd ved konsentrering av en 30 %-ig vandig, teknisk cyanamidoppløsning uten tilsetning og med tilsetning av magnesiumklorid i rotasjonsfordamper ved 35°C i vakuum under en vannstrålepumpe, ved 30 og 40°C lagrings-temperatur. Fra tabell 5 fremgår det at oppløsningene med 0,24% MgCl2som ble tilsatt før inndamping i form avMgCl2. 6H20 ved 30 og 40°C var betydelig mer stabile enn de uten tilsetning av magnesiumklorid fremstilte cyanamidoppløs-ninger .
Eksempel 6
Det ble gjennomført lagringsforsøk ved 30 og 40°C med en
78 %-ig vandig cyanamidoppløsning som var fremstilt ved oppløsning av teknisk ren cyanamid i vann og deretter tilsatt 0,2% MgCl2.6H20 (= 0,094% MgCl2) henholdsvis 0,25% maursyre-n-propylester. Korrektur av pH-verdien med fortynnet forsforsyre til pH = 3,8. De tilsvarende resultater finnes i tabell 6. 1. Stabilisert vandig, 20-80 vekt-% cyanamidholdig oppløsning,karakterisert vedet innhold av 0,005-0,5 vekt-% toverdige magnesiumkationer i form av uorganiske og/eller organiske magnesiumsalter. 2. Oppløsning ifølge krav 1,karakterisert vedet innhold av 45-55 vekt-% cyanamid. 3. Oppløsning ifølge krav 1 eller 2,karakterisert vedet innhold av 0,04-0,06 vekt-% magnesiumioner. 4. Oppløsning ifølge krav 3,karakterisert vedet innhold av 0,3-0,5 vekt-% MgCl2.6H20 eller 0,4-0,6 vekt-% MgS04.7H20. 5. Oppløsning ifølge et hvilket som helst av de foregående krav,karakterisert veden pH-verdi på mellom 3 og 5. 6. Fremgangsmåte for forhøyelse av lagringsstabiliteten (holdbarheten) for en 20-80 vekt-% cyanamidholdig, vandig oppløsning,karakterisert vedat man til den vandige cyanamidoppløsning setter 0,005-0,5 vekt-% toverdige magnesiumkationer, beregnet på cyanamid-oppløsningen, i form av uorganiske og/eller organiske magnesiumsalter. 7. Fremgangsmåte ifølge krav 6,karakterisert vedat det til handelsvanlige, allerede stabiliserte og 45-55 %-ige vandige cyanamidoppløsninger settes 0,005-0,5 vekt-% magnesiumioner. 8. Fremgangsmåte ifølge krav 6 eller 7,karakterisert vedat man til den vandige cyanamid-
oppløsning setter 0,04-0,06 vekt-% magnesiumioner.
9. Fremgangsmåte ifølge kravene 6-8,karakterisert vedat det til den vandige cyanamidoppløs-ning settes 0,3-0,5 vekt-% MgCl2.6H20 (0,14-0,23 vekt-% MgCl2) eller 0,4-0,6 vekt-% MgS04-7H2O (0,2-0,3 vekt-% MgS04). 10. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 6-9,karakterisert vedat man innstiller den vandige^ cyanamidoppløsning etter tilsetning av magnesiumsalt-stabilisatorene til en pH-verdi på 3-5, fortrinnsvis 3,5-4,5, med en mineralsyre eller en organisk syre. 11. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 6-9,karakterisert vedat man innstiller den vandige cyanamidoppløsning til en pH-verdi på 3-5 og fortrinnsvis 3,8-4,8 før tilsetning av magnesium-saltstabilisatorene ved hjelp av en mineralsyre eller en organisk syre. 12. Fremgangsmåte ifølge et hvilket som helst av kravene 6-11,karakterisert vedat innstillingen av pH-verdien skjer med fosforsyre.
En fremgangsmåte for fremstilling av nitroalkaner omfatter
å omsette en lavere alkanol, f.eks. metanol, og salpetersyre (HHOj) i dampfase i nærvær av en katalysator som er et oksyd eller et salt av et metall fra gruppe II i det periodiske system, f.eks. kalsiumklorid.
Nitroalkaner er en viktig stabiliserende ingrediens som anvendes i 1,1,1-trikloretan når dette brukes til damp-avfetting og kald-rensing. Alle fabrikanter rundt om i verden tilsetter nitrometan og/eller nitroetan til sine kommersielle 1,1,1-trikloretan-baserte løsningsmidler. Vanligvis blir nitroalkaner fremstilt ved dampfase-nitrering av et alkan med enten salpetersyre eller N02. Det blir dannet en blanding av produkter på grunn av karbon-karbon-spalting. Når således f.eks. propan blir nitrert, inkluderer produktene 1-nitropropan, 2-nitropropan, nitroetan og nitrometan. På grunn av de oksydative forhold blir det også dannet andre oksygenholdige forbindelser, f.eks. aldehyder, syrer og karbonoksyder. Patenter som åpenbarer en slik fremgangsmåte, er US-patentskrifter 2.844.634 og 2.905.724.
Det er foreslått forbedringer av disse dampfase-nitreringer
ved å anvende salpetersyre eller nitrogenoksyder sammen med oksygenerte svovel-forbindelser, f.eks. S02, H2S04(US-patentskrift 3.272.874), og ved å utføre nitreringen i nærvær av ozon (US-patentskrift 3.113.975).
Andre fremgangsmåter involverer nitrering av alkaner med nitrogenperoksyd (N02)2i nærvær av oksygen' (luft) under trykk ved 150-330 C (US-patentskrift 3.780.115), omsetning av et alken med salpetersyre i nærvær av et lavere alifatisk monokarboksylsyre-anhydrid for å danne en nitroester, med etterfølgende reduksjon av denne med et alkaliborhydrid for å danne nitroalkanet (US-patentskrift 3.706.808), og omsetning av organiske aminer med ozon (US-patentskrift 3.377.387).
Foreliggende oppfinnelse avviker fra kjente fremgangsmåter for nitrering av metanol hvor metanol i dampfase omsettes med salpetersyre eller nitrogendioksyd, ved det at omsetningen foregår i nærvær av en katalysator som er et oksyd.eller et salt av minst ett metall fra gruppe II i det periodiske system.
Som katalysator anvendes f.eks. kalsium- eller bariumklorid, på en bærer eller i form av pellets.
Fremgangsmåten for nitrering av metanol i henhold til foreliggende oppfinnelse medfører fordampning av metanol og salpetersyre, hvis denne anvendes, videre blanding av dampene og føring av disse over en katalysator som er et salt eller oksyd av et metall fra gruppe II i det periodiske system. Metanolen og salpetersyren blir bekvemt pumpet som væsker til individuelle fordampere, blir blandet og matet til en fast-sjikt-katalysator, over hvilken de blir omformet til nitrometan. En inert gass, f.eks. nitrogen, blir fortrinnsvis anvendt som fortynningsmiddel, og dette kan resykli-seres.
Dampene av metanolen og salpetersyren blir omhyggelig blandet, ønskelig i et forhold på 10 til 1 mol metanol pr. molHNO-j, fortrinnsvis 4 til 2, og denne blanding blir fortrinnsvis fortynnet med en inert gass, f.eks. nitrogen, ønskelig med 2 til 15 mol av det inerte fortynningsmiddel pr. mol metanol. Det foretrukne område er fra 4 til 10 mol fortynningsmiddel pr. mol alkanol-reaktant. Fortynningsmidlet kan velges fra inerte gasser, innbefattet nitrogen, argon, karbonoksydene, damp og blandinger av disse.
Gassblandingen blir fortrinnsvis forhåndsoppvarmet til en temperatur på fra 100 til 250 CC, og katalysator-sjiktet blir fortrinnsvis holdt ved en temperatur innen området 150 til 350 °C, og mer foretrukket fra 210 til 260 C.
Katalysatoren er et oksyd eller salt av metaller fra gruppe II i det periodiske system, fortrinnsvis av magnesium, kalsium, strontium og barium. Salter av disse metaller, innbefattet kloridene, sulfatene og nitratene, kan anvendes. Oksydene av disse metaller er også nyttige som katalysatorer for omsetningen. De kan anvendes separat eller i kombinasjon. En foretrukket kombinasjon er CaCl2/BaCl2 i et mol-forhold på 1/4 til 4/1.
Oksydene eller saltene kan legges på en inert bærer og anvendes på denne måte. Fremgangsmåter for fremstilling av katalysatorer på bærer er velkjente på fagområdet. Bæreren kan f.eks. impregneres ved nedsenking i en saltløsning eller ved sprøyting av løsningen på bæreren. En oppslemming blir anvendt når det dreier seg om oksyder eller uløselige salter.
De trykk som anvendes ved fremgangsmåten er ønskelig fra 6,9 til 7130 kPa manometertrykk, og fortrinnsvis fra 41,4 til 345 kPa manometertrykk.
Representativ fremstilling av katalysator
Det ble laget en katalysator for anvendelse i de følgende eksempler ved.å nedsenke en aluminiumoksyd-bærer (en kuleformet bærer med lite overflateareal (<1 m 2/g) med middels porøsitet, betegnet SA-5205) i en tilstrekkelig mengde av vandig CaCl2-løsning til at den ble fullstendig fuktet.
Overskudd av vann ble avdampet, og katalysatoren ble tørket. Den tilførte mengde av CaCl2var tilstrekkelig til å gi én 21 vekt% belastning på bæreren. Deler ble kalsinert under nitrogen-spyling (oksygen utelukket) ved 150°C, 415°C, 500°C, 600°C og 700°C, hver gang i et tidsrom av 4 timer.
Eksempel 1
De forskjellige delene av de ovenfor fremstilte katalysatorer ble prøvet i et rørformet reaktorsystem av rustfritt stål (1220 mm x 19 mm) som var utstyrt med varme-regulering for fluidisert sand, trykk- og strømningsregulatorer, gassvasker-kolonne med avkjølt vann, og et alarm-system. En Brooks termisk masse-regulator ble anvendt til å måle nitrogen-strømmen. Milton Roy positive for-skyvningspumper ble anvendt til å måle metanol- og salpetersyre-strømmene. Metanol-omdannelsen varierte bare svakt, med fra 13 til 22 % for en omsetning ved 2 45°C, 5,5 sekunders kbntakt-tid og med et forhold for MeOH/HN03/N2på 4/1/24. Selektiviteten varierte betraktelig for omsetningen under de ovennevnte forhold, som vist nedenfor i tabell-form.
Den foretrukne fremgangsmåte for fremstilling av katalysatoren er således å kalsinere saltet eller oksydet av metallet på en bærer i en periode på 2 til 10 timer ved en temperatur på fra 500 til 700°C.
Eksempel 2
En viss mengde (370 ml) av en katalysator fremstilt i henhold til beskrivelsen ovenfor, kalsinert ved 700°C i 4 timer og bestå-ende av en 1/1 (atom-forhold for Ca/Ba) blanding av kalsiumklorid og bariumklorid belagt med 17,6 vekt% på en aluminiuraoksyd-bærer med lavt overflateareal (SA-5205), ble innført i den 1220 mm rør-reaktor av rustfritt stål som er beskrevet ovenfor, og bleoppvarmet til 270°C med en fortynningsgass (nitrogen) spylt gjen-nom systemet. Trykket ble regulert på 48,5 kPa målt, foroppvar-mingstemperaturen var 185°C og nitrogen-strømmen var på 4000 cm^/min., og så ble salpetersyre-tilføringen satt i gang med en hastighet på 0,0076 gram-mol/min. Metanol-strømmen ble så satt i gang med en hastighet på 0,0301 gram-mol/min. (molforhold for CH3OH/HN03/N2på 4/1/24).
Analyse av den kondenserte reaktor-utstrømming viste en omdannelse av metanol på 17% og en selektivitet for nitrometan på 60%.
Eksempler 3- 7
En båret katalysator inneholdende CaC^/CaO (molforhold 1/1) ble anvendt ved forskjellige reaktant-forhold, kontakt-tider og temperaturer for å gi de omdannelser og selektiviteter som er vist i tabell I. Bæreren var den samme som den som ble anvendt i eks-emplene 1 og 2 ovenfor, og katalysator-belastningen var 19,7%, basert på vekten av den endelige katalysator.
Eksempler 8- 14
Ved andre forsøk ble det anv.endt vannfrie CaC^-pellets (5 mesh) under de forhold og med de resultater som er vist i tabell II.
Eksempler 15- 21
Andre metaller fra gruppe II ble testet i en rørformet reaktor av rustfritt stål (305 mm x 25,4 mm) som var utstyrt som den
lengre reaktor. De forhold hvorunder omsetningen ble foretatt var en forhånds-oppvarmings-temperatur på 185°C, en nitrogen-strøm på 4000 ml/min. og et trykk på 48,3 kPa målt. Tabell III viser reak-sjons-parametrene og resultatene:

Claims (9)

  1. Eksempel 22
    En katalysator av 16% CaCl2på aluminiumoksyd-kuler,kalsinert ved 700 C i 4 timer og anvendt i 1220 mm-reaktoren ved forskjellige temperaturer, ble prøvet med et forhold for MeOH/HN03/N2på 3,8/1/24, en kontakt-tid på 4 sekunder og et trykk på 55,2 kPa målt. En katalysator-mengde på 370 ml ble anvendt som i eksempel 1. Resultatene er vist i tabell IV.
    1. Fremgangsmåte for nitrering av metanol ved i dampfase å omsette metanol med salpetersyre eller nitrogendioksyd,karakterisert vedat omsetningen foregår i nærvær av en katalysator som er et oksyd eller et salt av minst ett metall fra gruppe II i det periodiske system.
  2. 2. Fremgangsmåte i henhold til krav 1,karakterisert vedat det anvendes en katalysator som er et oksyd eller salt av kalsium, barium, strontium eller magnesium.
  3. 3. Fremgangsmåte i henhold til krav 2,karakterisert vedat det anvendes en inert fortynningsgass og hvor reaktanten og fortynningsgassene blir forhåndsoppvarmet.
  4. 4. Fremgangsmåte i henhold til krav 3,karakterisert vedat gassene forhåndsoppvarmes til en temperatur på fra 100 til 250°C og at omsetnings-temperaturen er fra 150 til 350 " C.
  5. 5. Fremgangsmåte i henhold til krav 4,karakterisert vedat det anvendes et mol-forhold mellom metanol og salpetersyre på fra 10:1 til 1:1.
  6. 6. Fremgangsmåte i henhold til krav 5,karakterisert vedat den inerte fortynningsgassen er til stede i en mengde av fra 2 til 15 mol, basert på mol metanol som er til stede.
  7. 7. Fremgangsmåte i henhold til krav 1,karakterisert vedat det anvendes en katalysator som er et oksyd eller salt av kalsium eller barium i kombinasjon.
  8. 8. Fremgangsmåte i henhold til krav 1,karakterisert vedat det som den inerte fortynningsgass anvendes nitrogen.
  9. 9. Fremgangsmåte i henhold til krav 8,karakterisert vedat omsetningen utføres ved en temperatur på fra 210 til 260"C.
NO831800A 1982-05-21 1983-05-20 Lagringsstabile vandige cyanamidopploesninger samt fremgangsmaate for fremstilling derav. NO158094C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3219054A DE3219054A1 (de) 1982-05-21 1982-05-21 Verfahren zur erhoehung der lagerstabilitaet waessriger cyanamidloesungen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO831800L NO831800L (no) 1983-11-22
NO158094B true NO158094B (no) 1988-04-05
NO158094C NO158094C (no) 1988-07-13

Family

ID=6164124

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO831800A NO158094C (no) 1982-05-21 1983-05-20 Lagringsstabile vandige cyanamidopploesninger samt fremgangsmaate for fremstilling derav.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US4477421A (no)
EP (1) EP0095065B1 (no)
JP (1) JPS58208133A (no)
DD (1) DD209796A5 (no)
DE (2) DE3219054A1 (no)
ES (1) ES522599A0 (no)
NO (1) NO158094C (no)

Families Citing this family (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3929554A1 (de) * 1989-09-06 1991-03-07 Sueddeutsche Kalkstickstoff Verfahren zur reduzierung von schadstoff-emissionen bei verbrennungsprozessen
JP4049534B2 (ja) 1998-09-09 2008-02-20 日本カーバイド工業株式会社 O−アルキル−n−シアノアセトイミデ−トの製造方法
JP2000219511A (ja) * 1999-01-28 2000-08-08 Nippon Carbide Ind Co Inc シアナミド水溶液
WO2012123378A1 (en) 2011-03-11 2012-09-20 Puregeneration (Uk) Ltd Production and use of cyanoguanidine and cyanamide
DE102014003082A1 (de) 2014-03-01 2015-09-17 Alzchem Ag Emulgierbare oder selbstemulgierende Zusammensetzung
DE102017003691A1 (de) 2017-04-15 2018-10-18 Alzchem Trostberg Gmbh Lagerstabile Cyanamid-haltige Lösungen
US11180371B2 (en) 2019-04-12 2021-11-23 J. Dustin Hultine Integrated synthesis of commodity chemicals from waste plastic

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE673950C (de) * 1937-03-06 1939-03-31 Stickstoffduenger Ag F Verfahren zur Verminderung des Rieselns von gekoerntem Kalkstickstoff
US2982616A (en) * 1958-09-05 1961-05-02 Sugino Kuchiro Method of producing calcium-free crystalline cyanamide
FR1285470A (fr) * 1960-04-06 1962-02-23 Sueddeutsche Kalkstickstoff Procédé de fabrication de cyanamide calcique comprimée
SU150105A1 (ru) * 1961-05-18 1961-11-30 В.Г. Голов Способ стабилизации цианамида
US3295926A (en) * 1964-02-17 1967-01-03 American Cyanamid Co Stabilization of cyanamide
DE1914149A1 (de) * 1969-03-20 1970-10-01 Wittek Geb Jansch Duengemittel,bestehend aus alkalihaltigen Cyanamiden des Magnesiums und gegebenenfalls Kalziums und Verfahren zur Herstellung desselben
DE2047907A1 (en) * 1970-09-29 1972-03-30 Suddeutsche Kalkstickstoff Werke AG, 8223 Trostberg Stabiliser for cyanamide soln - based on substd 1,3,5-triazine (salt) thio or oxy-diformamidine salt
CA1080150A (en) * 1975-11-07 1980-06-24 Lorne D. Roy Concentration of aqueous cyanamide solutions by evaporation
DE2642023C3 (de) * 1976-09-18 1980-12-18 Skw Trostberg Ag, 8223 Trostberg Verfahren zur Stabilisierung wäßriger Cyanamid-Lösungen
BE868951A (fr) * 1978-07-12 1978-11-03 Sueddeutsche Kalkstickstoff Solutions d'engrais et leur procede de preparation

Also Published As

Publication number Publication date
ES8406057A1 (es) 1984-07-01
DE3360465D1 (en) 1985-09-05
EP0095065A1 (de) 1983-11-30
DD209796A5 (de) 1984-05-23
NO831800L (no) 1983-11-22
NO158094C (no) 1988-07-13
JPS618016B2 (no) 1986-03-11
DE3219054A1 (de) 1983-11-24
JPS58208133A (ja) 1983-12-03
EP0095065B1 (de) 1985-07-31
US4477421A (en) 1984-10-16
ES522599A0 (es) 1984-07-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
ES2229561T3 (es) Catalizadores soportados, que contienen plata y productos intermedios para catalizadores, procedimientos para su obtencion y su empleo.
NO158094B (no) Lagringsstabile vandige cyanamidopploesninger samt fremgangsmaate for fremstilling derav.
JPS60237030A (ja) 1,2,3‐トリクロル‐2‐メチループロンの製法
JPS5953205B2 (ja) 高純度の二酸化塩素を製造する方法
US4405586A (en) N-Secondary butyl glycine promoted acid gas scrubbing process
PT2262755E (pt) Processo de preparação de ácido glioxílico em solução aquosa
SU489312A3 (ru) Способ получени тетрахлорфталонитрила
EP3849961B1 (en) Process for the manufacture of omega nitrooxy-1-alkanols
US4155989A (en) Removal of nitric acid from nitric acid-sulfuric acid mixtures
US4051068A (en) Process for reactivating silver catalysts used in the manufacture of ethylene oxide by direct oxidation
JPH075418B2 (ja) アンモニアから窒素肥料溶液をつくる装置及び方法
JPH0859565A (ja) ジニトロトルエンの製造方法
US4431842A (en) Catalytic preparation of nitroalkanes
US4618733A (en) Vapor phase nitration of aromatic compounds
EP3849340B1 (en) Process for the manufacture of omega nitrooxy-1-alkanols
FI66819B (fi) Foerfarande foer framstaellning av klordioxid
NO762753L (no)
JPS5841852A (ja) オキシベンゾニトリル類の製法
US2289036A (en) Preparation of benzoic acid
LYNN et al. Synthesis and Some Derivatives of 3-Butenenitrile
EP0134265B1 (en) Catalytic preparation of nitroalkanes from alkanes
US3066168A (en) Process for the production of monomethylamine nitrate
JP2788477B2 (ja) 弗素、臭素および沃素の除害方法
US2805122A (en) Process for producing ammonium nitrite
KR860000764B1 (ko) 모노 니트로 클로로벤젠 제조방법