NO156235B - Fremgangsmaate ved absorpsjon av svoveloksyder fra roekgasser i sjoevann. - Google Patents

Fremgangsmaate ved absorpsjon av svoveloksyder fra roekgasser i sjoevann. Download PDF

Info

Publication number
NO156235B
NO156235B NO800385A NO800385A NO156235B NO 156235 B NO156235 B NO 156235B NO 800385 A NO800385 A NO 800385A NO 800385 A NO800385 A NO 800385A NO 156235 B NO156235 B NO 156235B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
cathode
cell
electrode
electrolytic
catholyte
Prior art date
Application number
NO800385A
Other languages
English (en)
Other versions
NO156235C (no
NO800385L (no
Inventor
Arne Ellestad
Arvid Tokerud
Original Assignee
Flaekt Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Flaekt Ab filed Critical Flaekt Ab
Priority to NO800385A priority Critical patent/NO156235C/no
Priority to DK034681A priority patent/DK153056C/da
Priority to SE8100677A priority patent/SE444389B/sv
Priority to US06/232,017 priority patent/US4337230A/en
Publication of NO800385L publication Critical patent/NO800385L/no
Publication of NO156235B publication Critical patent/NO156235B/no
Publication of NO156235C publication Critical patent/NO156235C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D53/00Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
    • B01D53/34Chemical or biological purification of waste gases
    • B01D53/46Removing components of defined structure
    • B01D53/48Sulfur compounds
    • B01D53/50Sulfur oxides
    • B01D53/501Sulfur oxides by treating the gases with a solution or a suspension of an alkali or earth-alkali or ammonium compound
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D2252/00Absorbents, i.e. solvents and liquid materials for gas absorption
    • B01D2252/10Inorganic absorbents
    • B01D2252/103Water
    • B01D2252/1035Sea water

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Treating Waste Gases (AREA)

Description

Fremgangsmåte ved elektrolytisk oksydering eller redusering.
Foreliggende oppfinnelse angår elektrolytiske prosesser som har den ulempe at diffusjonen er begrenset ved overflaten av de faste elektroder.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen
vedrører elektrolytisk oksydering eller redusering av en oppløst substans for å gi et oksydert eller redusert produkt av den oppløste substans i oppløsningen, og fremgangsmåten er karakterisert ved at pro-sessens mottagelighet for diffusjonsbe-grensning nedsettes ved å utsette i det minste én elektrode for en avstrykende virkning, mens den er neddyppet i elektrolytten.
Man sier at en elektrolytisk prosess er
utsatt for en begrensning av diffusjonen, når f. eks. elektrolyseproduktet diffunderer i utilstrekkelig grad fra elektrodeoverflaten og/eller når en reaktant diffunderer i utilstrekkelig grad fra elektrolytten til elektrodeoverflaten. Dette kan kompense-res ved å minske strømtettheten, men ytelsen blir da mindre.
Fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen
kan utføres i en elektrolytisk celle med redusert mottagelighet for diffusjonsbegrens-ning, som inneholder en eller flere anoder og katoder og hvor i det minste én er ut-styrt med innretninger for å utsette den for en avstrykende virkning.
Det foretrekkes at avstryking av elektroden skjer over nesten hele den elektrolytisk aktive overflate av elektroden. Fortrinnsvis er trykket som avstrykeren ut-
øver på elektrodeoverflaten tilstrekkelig til å fjerne i det vesentlige hele det stagnerte grenselag.
Avstrykeren består fortrinnsvis av, et deformerbart materiale som avstryker overflaten av den faste elektrode uten å forårsake noen større avskrapning, f. eks. av mykt gummimateriale, bust eller plast-tråder.
Det er likegyldig om den faste elektrode er ubevegelig og dens overflate avstrykes av det bevegelige avstrykerblad eller omvendt. Den relative bevegelse er hensiktsmessig en dreiebevegelse, men kan f. eks. også være lineær. Den relative has-tighet som er nødvendig mellom elektroden og avstrykeren er avhengig av strømtett-heten og den øker temmelig hurtig med økende strømtetthet. Når det brukes nor-male strømtettheter og en normal avstryk-ningseffekt, er det tilstrekkelig at overflaten avstrykes med 0,1—3 sekunders intervaller.
Oppfinnelsen kan brukes f. eks. for prosesser hvor reaksjonsmediet ikke blir elektrostatisk tiltrukket til elektroder, f. eks.: a) når reaksjonsmediet er ikke ionisk, f. eks. ved elektrolytisk reduksjon av nitro-benzen til azobenzen eller ved elektrolytisk reduktiv dimerisering av akrylonitril til adiponitril og hexametylendiamin, eller
b) når. ladningen av reaksjonsmediet er den samme som ladningen av elektroden
ved hvis overflate det reagerer, f. eks. ved elektrolyse av nitritt for å danne hypo-
nitritt, av nitrat for å danne hydroxyl-amin, eller av bisulfitt for å danne dithionitt.
Andre tilfeller er:
c) hvor ionene har en lav diffusjons-koeffisient, f. eks. ved Kolbe's elektrolyse av alkalisalter av carboxylsyrer for å danne hydrocarboner o.s.v., og d) generelt når reaksjonsbetingelser kre-ver en høy strømtetthet.
De krav som stilles til katodemateria-lene i elektrolytiske prosesser er for det første at de ikke alvorlig angripes av katolytten under prosessen, og for det annet at den ønskede reaksjon utgjør den hoved-sakelige elektrodeprosess ved en høy strøm-tetthet. Det andre krav kan oppfylles ved å bruke metaller med høye hydrogenover-spenninger.
Overspenningen kan defineres som forskjellen under bestemte betingelser mellom spenningen ved hvilken reaksjo-nen skrider frem og den termodynamisk reversible verdi. Derfor vil ved overflater av metaller med høye hydrogenoverspen-ninger, f. eks. kvikksølv, bly, tinn, vismut, sink, thorium finne sted andre reaksjoner enn hydrogenfrigjøring ved katodespenninger som er høyere enn de spenninger som er termodynamisk nødvendige for fri-gjøring av hydrogenet. Det er imidlertid funnet at visse metaller som ifølge kjente publikasjoner har lave hydrogenoverspen-ninger og som derfor skulle frigjøre hydrogen ved alle spenninger unntatt de laveste katodespenninger, f. eks. overgangsmetal-ler, gir faktisk, når de brukes som katoder i elektrolyseprosesser ifølge oppfinnelsen, gode ytelser av de ved katoden dannete produkter ved høye strømtettheter og høye katodespenninger.
Det er ikke klart hvorfor disse metaller virker på en slik måte, men det antas at det skyldes a) fjernelsen av det diffu-sjonsbegrensende grenselag ved avstryk-ingsef fekten, hvorved reaksjonsproduktet fjernes og reaksjonsmediet har adgang til katodeoverflaten og/eller b) forgiftningen av katodeoverflaten, hvilket forårsaker en større hydrogenoverspenning enn de of-fentliggjorte verdier.
F. eks. er titan, krom og nikkel passende katodematerialer ved prosessen for fremstilling av dithionitt ved elektrolytisk reduksjon av bisulfitt, selv når strømtett-heten er høy. Rustfrie stål fra American Iron and Steel Institute (AISI) serie 300 og 400 kan også brukes. Det antas at det skjer en viss forgiftning av katodeoverflaten med svovel.
Også f. eks. ved prosessen for frem-
stilling av hydroxyiamin ved elektrolytisk reduksjon av nitrater er titan et passende katodemateriale. Nærværet av en gift, f. eks. kvikksølvioner i katoderommet er fordelaktig for prosessen.
Bruken av en avstryking av katoden ifølge oppfinnelsen er særlig fordelaktig
for fremstilling av dithionitter ved elektrolytisk reduksjon av bisulfitter under de samme betingelser som når det brukes en
kvikksølvkatode. Den kan brukes for fremstilling av dithionitter av kalium, natrium, ammonium og sink, og særlig av natrium.
Ved prosessen for fremstilling av nat-riumdithionitt kan katolytten hensiktsmessig inneholde en liten mengde, f. eks. opp til 20 pst., av en med vann blandbar alkohol, f. eks. metyl- eller etylalkohol. Katolytten kan også inneholde en liten mengde, f. eks. 0,02 til 5 pst. av en organisk base, f. eks. en alifatisk eller aromatisk base, primære, sekundære eller tertiære aminer, heterocykliske nitrogenbaser, f. eks. pyri-din, og ammoniakk/aldehyd- eller keton-kondensasj onsprodukter.
Tegningene viser to elektrolytiske cel-ler som kan anvendes ved fremgangsmåten ifølge oppfinnelsen. Den på fig. 1 og 2 viste celle har en stasjonær katode og en roterende avstryker, og den på fig. 3, 4 og 5 viste celle har en roterende katode og en stasjonær avstryker.
Fig. 1 er et grunnriss av cellen.
Fig. 2 er et snitt efter linjen A-A på
fig. 1.
Fig. 3 er et grunnriss av cellen.
Fig. 4 er et snitt efter linjen B-B på
fig. 3.
Fig. 5 er et grunnriss av avstryker-enheten.
Betegnelser «PERSPEX» og «PERMAPLEX» brukt i det følgende er registrerte varemerker.
Den på fig. 1 og 2 viste celle består av en «Perspex»-sylinder 20 innenfor hvilken er anbrakt en porøs beholder 22 hvis bunn ligger noen få centimeter over bunnen av sylinderen 20. Til bunnen av sylinderen 20 er festet en vismutskive 24 som har om-trent den samme diameter som den porøse beholder 22 og som virker som katode i cellen. Den elektrolytisk aktive overflate (43 cm2) av vismutskiven er avgrenset av en strimmel av klebende termoplastisk materiale 50 rundt omkretsen av vismutskiven. En «Perspex»-omrører 26 er opphengt vertikalt gjennom midten av den porøse beholder 22 og anbrakt koaksialt i glassrøret 28 som er festet i bunnen av den porøse beholder. De to avstrykerblad 30 av myk svampgummi er festet til om-rørere 26 som er anordnet således at de to avstrykerblad 30 forblir i berøring med overflaten av vismutkatoden 24 for å skaffe avstrykingseffekten. Trykket mellom avstrykerbladene 30 og vismutkatoden 24 er nettopp tilstrekkelig for å bevirke en del-vis deformasjon av avstrykerbladene 30.
Den porøse beholder 22 utgjør anoderommet og inneholder tre grafittblokker 32 som anoder. Rommet mellom den porøse beholder 22 og sylinderen 20 danner katoderommet.
Cellen er lukket av to gummipropper 54 hvorav den ytre også virker som under-støttelse for den porøse beholder.
Hull boret i gummiproppene 54 opptar et innløp 44 for inert gass, et termometer 42, et innløp for katolytten 46, et utløp for katolytten 38, idet katolytten 36 trykkes ut av cellen ved gasstrykket av den beskyt-tende inerte gass, et klorutløp 40 som tillater at det ved anoden 32 frigjorte klor kan fjernes fra anoderommet, og et opp-samlingsrør 48 som tillater at prøver av katolytten kan fjernes for analyse.
Den på fig. 3, 4 og 5 viste celle består av en «Perspex»-sylinder 60 festet til en flat kvadratisk «Perspex»-bunnplate 62. Bunnplaten 62 har i midten et hull med en hul «Perspex»-trakt 64 festet rundt hele undersiden av bunnplaten 62. Lokket av cellen består av to konsentriske «Perspex»-ringer 66 og 68. Ringen 66 dekker anoderommet 70 og ringen 68 dekker katoderommet 72. Ringene 66 og 68 er festet til hverandre og til sylinderen 60 ved hjelp av nylonskruer 74 under bruk av silikongummi-ringer 76 som tetningsskiver.
De fire carbonanoder 78 dannet ved å dele i fire stykker en hul grafittsylinder, er opphengt fra anodelokket 66, som vist.
Katoden 80 er en metallsylinder som er skruet på en aksel av rustfritt stål 82 drevet av en motor (ikke vist). En «Perspex»-konus 84 er festet til bunnen av katoden 80 for å oppta «dødrommet» og å øke strømkonsentrasjonen. En kvikksølvtet-ning 86 er anordnet ved stålakselen 82, der hvor akselen passerer gjennom katodelokket 68.
Fire «Perspex»-rør leder gjennom anodelokket og danner utløp 88 for klor og innløp 90 for luft. Tre andre «Perspex»-rør som leder gjennom katodelokket danner et innløp 92 for argon, et utløp 94 for argon og et innløp 96 for katolytten.
Anoderommet 70 er adskilt fra katoderommet 72 ved hjelp av en «Permaplex C 20»-kationutvekslermembran 98 anbrakt på to «Perspex»-ringer 100 og 102 og festet ved hjelp av to neopren O-ringer 104 og
106, efter at den er blitt festet til ringer 100 og 102 ved hjelp av silikongummi.
Den øvre diafragmaring 100 bærer også understøttelser 108 for avstrykeren som er festet til denne ring og også slisset i bunn-ringen 102. Avstrykerbladene 110 består av skum-latex-gummi (Rubazote) og er festet til understøttelser 108 ved hjelp av nylonskruer 112 og «Persp2X»-strimler 114. Avstryker-understøttelsene 108 hindres i å bevege seg utvendig ved hjelp av «Perspex»-anslagsblokker 116 som er festet til sylinderen 60.
Eksempel 1.
Under bruk av en elektrolytisk celle som vist på fig. 1 og 2 og beskrevet ovenfor, ble anoderommet chargert med ca. 50 ml mettet saltlake, og katoderommet med 120 ml av en oppløsning inneholdende 248 g NaHSO,, 31,5 g Na2SO:! og 200 g NaCl pr. liter. Avstrykningshastigheten var 250 om-dreininger pr. minutt.
Cellen ble drevet kontinuerlig. Den målte strømning gjennom katoderommet var 8 ml/min. Det totale volum av katolytten i kretsen var 150 ml. Katoderommet i cellen ble fylt med argon. Tempe-raturen av cellen ble holdt ved 20°C.
En avmålt elektrisk strøm ble ledet gjennom cellen og strømtettheten ble målt ved å analysere utstrømningen fra cellen. Det ble oppnådd strømeffektiviteter på 100 pst., 89 pst. og 91,5 pst. med katode-strømtettheter på henholdsvis 0,06, 0,08 og 0,12 amp/cm2.
Når forsøket ble gjentatt under de samme betingelser og ved å bruke en strømtetthet på 0,12 amp/cm^ men med avstrykerbladet løftet (a) 0,124 mm og (b) 0,625 mm fra overflaten av vismutkatoden, sank strømeffektiviteten til (a) 36,7 pst. og (b) 29 pst.
Strømytelser i dette forsøk ble korrigert for å tilveiebringe den kjente dekom-ponering av dithionitt ved 20°C. Ved lavere temperaturer, f. eks. ved 5°C, er dekomponeringen av dithionitt meget liten og derfor blir disse strømeffektiviteter faktisk oppnådd i praksis.
Eksempel 2.
Forsøket ble utført under de samme betingelser og under bruk av det samme apparat som i eks. 1, men katoderommet ble chargert med 150 ml av en oppløsning inneholdende 10 g akrylonitril og 17 g NaCl pr. 150 ml og under bruk av en strøm-tetthet på 0,04 amp/cm^.
Efter en time ble katolytten analysert ved dampfasekromatografi som viste nærværet av hexametylendiamin.
Eksempel 3.
Forsøket ble utført under de samme betingelser og i det samme apparat som i eks. 1, men med en titankatode, idet anoderommet ble chargert med saltlake, og katoderommet med en oppløsning inneholdende 248 g NaHSO:i, 31,5 g Na2SO.t og 200 g NaCl pr. liter.
Avstrykeren ble satt i gang. Cellen ble drevet kontinuerlig og katolyttstrømmen ble målt. Katoderommet ble fylt med argon.
En avmålt elektrisk strøm ble ledet gjennom cellen og strømeffektiviteten ble målt ved å analysere utstrømningen fra cellen.
Eksempel 4.
Forsøket ble utført under de samme Resultater:
betingelser og i det samme apparat som i eksempel 1, men under bruk av en nikkel-katode.
Eksempel 5.
En elektrolytisk celle som vist på fig. 3, 4 og 5 og som beskrevet ovenfor ble chargert med mettet saltlake i anoderommet, og med en oppløsning inneholdende 248 g NaHSO:l, 31,5 g NaJSO:1 og 200 g NaCl pr. liter som katolytt.
Katoden var en hul nikkelsylinder med en diameter av 7,5 cm og en lengde av 7,5 cm. Motoren ble satt i gang for å dreie katoden. Cellen virket kontinuerlig og ka-tolyttstrømmen ble målt.
En avmålt elektrisk strøm ble ledet gjennom cellen og strømtettheten ble målt ved analyse av utstrømningen fra cellen.
Resultater:
Eksempel 6.
Forsøket ble utført under de samme betingelser og under bruk av samme appa-
rat som i eks. 5, men med en fast sylinder
av 18/8 Ti/rustfritt stål (diameter 7,5 cm, lengde 7,5 cm) som katode.
Resultater:
Eksempel 7.
Forsøket ble utført under de samme
betingelser og under bruk av det samme apparat som i eks. 6, men katodesylinderen av rustfritt stål var plettert med krom.
Eksempel 8.
Forsøket ble utført under de samme
betingelser og under bruk av det samme apparat som i eks. 5, men med en 18/10
Mo/Ti rustfri stålsylinder som katode.
Eksempel 9.
Forsøket ble utført under de samme
betingelser og under bruk av det samme apparat som i eks. 8, men med 10 volum-prosent av metylalkohol tilsatt katolytten.
Det fant ikke sted noen bevegelse av metylalkoholen til anoden under forsøket.
Eksempel 10.
Forsøket ble utført under de samme
betingelser og under bruk av det samme apparat som i eks. 8, men avstrykerbladene var erstattet med en rekke av 1 cm lange nylonbust klemt sammen av en stålramme for å gi en tynn strimmel av nylonbust med en lengde på ca. 7,5 cm.
Eksempel 11.
Forsøket ble utført under de samme betingelser og under bruk av det samme
apparat som i eks. 8, men avstrykerbladene var fjernet og mellomrommet mellom
katoden og membranen var fylt med poly-propylentråder.
Resultater:
Eksempel 12.
Under bruk av det samme apparat som
i eks. 3, ble anoderommet chargert med
mettet natriumkarbonatoppløsning og katoderommet med en vandig oppløsning av
natriumnitrat (34 vektprosent) og spor av
kvikksølvklorid.
Avstrykeren ble satt i gang og katoderommet fylt med argon. Cellen arbeidet
kontinuerlig og katolyttstrømmen ble målt.
En avmålt elektrisk strøm ble ledet
gjennom cellen og strømeffektiviteten ble
målt ved analyse av utstrømningen fra cellen.
De erholdte resultater er oppgitt som forsøk 1 i tabellen. Når avstrykeren ble koblet ut, kunne man iaktta utvikling av hydrogen.
De resultater som er vist for forsøk 2 ble erholdt ved å gjenta forsøk 1, men uten kvikksølvioner i katoderommet. Det utviklet seg litt hydrogen og utviklings-graden var uavhengig av hastigheten av avstrykeren.
Strømytelser i eks. 3—11 ble korrigert
for å tilpasse dem til den kjente dekom-ponering av dithionitt ved cellettempera-turen. Ved lavere temperaturer, for eksempel ved 5°C, er dekomponeringen av
dithionitt meget liten og derfor vil disse
strømeffektiviteter oppnåes i praksis.

Claims (3)

1. Fremgangsmåte ved elektrolytisk
oksydering eller redusering av en oppløst substans for å gi et oksydert eller redusert produkt av den oppløste substans i opp-løsningen, karakterisert ved at pro-sessens mottagelighet for diffusjonsbe- grensning nedsettes ved å utsette i det minste én elektrode for en avstrykende virkning, mens den er neddyppet i elektrolytten.
2. Elektrolytisk prosess som angitt i påstand 1, karakterisert ved at trykket utøvet av avstrykeren på overflaten av elektroden er tilstrekkelig til å fjerne i det vesentlige hele det stagnerte grenselag.
3. Elektrolytisk prosess som angitt i påstand 1 og/eller 2, karakterisert ved at den elektrolytisk aktive overflate av elektroden avstrykes med intervaller på 0,1 til 3 sekunder.
NO800385A 1980-02-13 1980-02-13 Fremgangsmaate ved absorpsjon av svoveloksyder fra roekgasser i sjoevann. NO156235C (no)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO800385A NO156235C (no) 1980-02-13 1980-02-13 Fremgangsmaate ved absorpsjon av svoveloksyder fra roekgasser i sjoevann.
DK034681A DK153056C (da) 1980-02-13 1981-01-26 Fremgangsmaade ved absorption af svovloxider fra roeggasser i havvand
SE8100677A SE444389B (sv) 1980-02-13 1981-01-30 Forfaringssett for absorption av svaveloxider ur rokgaser
US06/232,017 US4337230A (en) 1980-02-13 1981-02-06 Method of absorbing sulfur oxides from flue gases in seawater

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO800385A NO156235C (no) 1980-02-13 1980-02-13 Fremgangsmaate ved absorpsjon av svoveloksyder fra roekgasser i sjoevann.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO800385L NO800385L (no) 1981-08-14
NO156235B true NO156235B (no) 1987-05-11
NO156235C NO156235C (no) 1988-02-02

Family

ID=19885322

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO800385A NO156235C (no) 1980-02-13 1980-02-13 Fremgangsmaate ved absorpsjon av svoveloksyder fra roekgasser i sjoevann.

Country Status (4)

Country Link
US (1) US4337230A (no)
DK (1) DK153056C (no)
NO (1) NO156235C (no)
SE (1) SE444389B (no)

Families Citing this family (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4804523A (en) * 1987-06-17 1989-02-14 Bechtel Group, Incorporated Use of seawater in flue gas desulfurization
GB9004743D0 (en) * 1990-03-02 1990-04-25 Radojevic Miroslav Improvements in or relating to the disposal of flue gases
DE29517698U1 (de) * 1995-07-29 1996-01-18 Gottfried Bischoff Gmbh & Co Rauchgasentschwefelungsanlage
NO975030L (no) * 1997-10-31 1999-05-03 Flaekt Ab FremgangsmÕte for Õ n°ytralisere avl°psvann
DE19752470C2 (de) * 1997-11-27 2002-04-11 Lurgi Lentjes Bischoff Gmbh Verfahren und Anlage zum Abtennen von SO¶2¶ aus Abgas
NO314129B1 (no) * 1999-12-08 2003-02-03 Alstom Switzerland Ltd Anvendelse og fremgangsmåte for å øke oksidering av svoveldioksid oppløst i sjøvann
DE10352638B4 (de) * 2003-11-11 2007-10-11 Lentjes Gmbh Verfahren und Anlage zur Gasreinigung
WO2007003013A1 (en) * 2005-07-05 2007-01-11 Greensols Australia Pty Ltd Preparation and use of cationic halides, sequestration of carbon dioxide
US20100239467A1 (en) 2008-06-17 2010-09-23 Brent Constantz Methods and systems for utilizing waste sources of metal oxides
GB2460910B8 (en) 2007-12-28 2010-07-14 Calera Corp Methods of sequestering CO2.
US20100313794A1 (en) * 2007-12-28 2010-12-16 Constantz Brent R Production of carbonate-containing compositions from material comprising metal silicates
US9757686B2 (en) 2008-06-13 2017-09-12 Sigan Peng Ship flue gas scrubbing apparatus and method
US8038774B2 (en) * 2008-06-13 2011-10-18 Sigan Peng Ship flue gas desulphurization method and equipment
AU2008357629B2 (en) * 2008-06-13 2015-09-03 Sigan Peng Washing device and washing method for marine exhaust flue gases
US7993500B2 (en) 2008-07-16 2011-08-09 Calera Corporation Gas diffusion anode and CO2 cathode electrolyte system
CA2700768C (en) 2008-07-16 2014-09-09 Calera Corporation Co2 utilization in electrochemical systems
US8869477B2 (en) 2008-09-30 2014-10-28 Calera Corporation Formed building materials
AU2009287462B2 (en) 2008-09-30 2011-10-06 Arelac, Inc. CO2-sequestering formed building materials
US7815880B2 (en) 2008-09-30 2010-10-19 Calera Corporation Reduced-carbon footprint concrete compositions
US9133581B2 (en) 2008-10-31 2015-09-15 Calera Corporation Non-cementitious compositions comprising vaterite and methods thereof
WO2010093716A1 (en) 2009-02-10 2010-08-19 Calera Corporation Low-voltage alkaline production using hydrogen and electrocatlytic electrodes
CN101977842A (zh) 2009-03-02 2011-02-16 卡勒拉公司 气流多污染物控制系统和方法
US20100224062A1 (en) * 2009-03-05 2010-09-09 Ronald Patterson Caustic-assisted seawater scrubber system
US8137444B2 (en) * 2009-03-10 2012-03-20 Calera Corporation Systems and methods for processing CO2
JP2011005448A (ja) * 2009-06-26 2011-01-13 Mitsubishi Heavy Ind Ltd 河川水利用排煙脱硫システム及び腐植物質除去方法
WO2012128721A2 (en) * 2011-03-22 2012-09-27 Keppel Offshore & Marine Technology Centre Pte Ltd Systems and methods for exhaust gas cleaning and/or ballast water treatment
EP2738364A1 (en) 2012-11-29 2014-06-04 Alfa Laval Corporate AB Exhaust gas scrubber, system for treatment of scrubber water and use of an exhaust gas scrubber
CN112789245A (zh) * 2018-07-30 2021-05-11 里克希维亚有限公司 用于控制金属浮选工艺中pH的组合物和方法

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3389829A (en) * 1963-04-24 1968-06-25 Exxon Research Engineering Co Method of providing an inert atmosphere
JPS5222951B1 (no) * 1971-02-24 1977-06-21
JPS5641294B2 (no) * 1972-05-08 1981-09-28
DE2249874C3 (de) * 1972-10-11 1979-01-18 Mitsubishi Jukogyo K.K., Tokio Verfahren zum Entfernen von Schwefeldioxid aus Verbrennungsabgasen
US3944649A (en) * 1973-12-13 1976-03-16 Combustion Equipment Associates, Inc. Multistage process for removing sulfur dioxide from stack gases
US3980756A (en) * 1974-01-28 1976-09-14 Combustion Engineering, Inc. Air pollution control system

Also Published As

Publication number Publication date
SE444389B (sv) 1986-04-14
DK34681A (da) 1981-08-14
NO156235C (no) 1988-02-02
DK153056C (da) 1988-11-07
NO800385L (no) 1981-08-14
DK153056B (da) 1988-06-13
US4337230A (en) 1982-06-29
SE8100677L (sv) 1981-08-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO156235B (no) Fremgangsmaate ved absorpsjon av svoveloksyder fra roekgasser i sjoevann.
FR2411249A1 (fr) Procede de production d'halogene par electrolyse d'un halogenure de metal alcalin
FR2469473B1 (fr) Procede et cellule electrolytique chlore-alcali avec un electrolyte polymere solide
GB1415984A (en) Electrolytic cells
CN211005660U (zh) 一种锰电解用多功能隔膜框
US20030106805A1 (en) Method of producing alkali alcoholates
JPS55148775A (en) Manufacture of caustic alkali
Lund Practical problems in electrolysis
GB1106049A (en) Bipolar electrolytic cell and use thereof
IE65467B1 (en) Process for electrochemically regenerating chromosulfuric acid
Huba et al. The formation and role of carbocations in electrolytic fluorination using hydrogen fluoride electrolytes in a nafion membrane-divided Teflon cell
US3445354A (en) Electrolysis
US3833490A (en) Process for the preparation of 3,5-diiodo-4-hydroxybenzonitrile or 3-iodo-4-hydroxy-5-nitro-benzonitrile
GB1258619A (no)
Janssen et al. The electrochemical reduction of o-nitrotoluene to o-tolidine—I. Coulometry at controlled potential; production aspects
US4568433A (en) Electrolytic process of an aqueous alkali metal halide solution
US2438963A (en) Manufacture of alkali metal alcoholates
Clarke et al. IMPROVED APPARATUS FOR MICRO-ELECTROANALYSIS1
FR2445396A1 (fr) Procede d'electrolyse d'une solution aqueuse de chlorure de metal alcalin mettant en oeuvre une cellule electrolytique a membrane echangeuse de cations
NO302665B1 (no) Fremgangsmåte for elektrokjemisk dannelse av dinitrogenpentoksyd i salpetersyre
JPS5638486A (en) Electrolytic tank for electrolyzing aqueous alkali chloride solution
US3558453A (en) Preparation of alkene halides
Spencer et al. Novel Electrolytic Cells. Sodium Dithionite Production at Wiped Solid Metal Cathodes
CN110093621B (zh) 一种无氢连续电化学氧化io3-转化生成io4-的方法
NO146781B (no) Vertikal elektrolysoer med kvikksoelvkatode