NO149275B - Fortoeyningssystem for et flytende legeme, saasom et skip - Google Patents

Fortoeyningssystem for et flytende legeme, saasom et skip Download PDF

Info

Publication number
NO149275B
NO149275B NO790983A NO790983A NO149275B NO 149275 B NO149275 B NO 149275B NO 790983 A NO790983 A NO 790983A NO 790983 A NO790983 A NO 790983A NO 149275 B NO149275 B NO 149275B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
mooring
column
vessel
arms
arm
Prior art date
Application number
NO790983A
Other languages
English (en)
Other versions
NO149275C (no
NO790983L (no
Inventor
Samuel Tuson
Robert Vilain
Original Assignee
Emh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Emh filed Critical Emh
Publication of NO790983L publication Critical patent/NO790983L/no
Publication of NO149275B publication Critical patent/NO149275B/no
Publication of NO149275C publication Critical patent/NO149275C/no

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B22/00Buoys
    • B63B22/02Buoys specially adapted for mooring a vessel
    • B63B22/021Buoys specially adapted for mooring a vessel and for transferring fluids, e.g. liquids
    • B63B22/025Buoys specially adapted for mooring a vessel and for transferring fluids, e.g. liquids and comprising a restoring force in the mooring connection provided by means of weight, float or spring devices

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Ocean & Marine Engineering (AREA)
  • Jib Cranes (AREA)
  • Catching Or Destruction (AREA)
  • Thermally Insulated Containers For Foods (AREA)
  • Detergent Compositions (AREA)

Description

Oppfinnelsen angår generelt et system for fortøy-ning av en flytende anordning, såsom et fartøy til en for-tøyningsinnretning, såsom en stasjonær eller leddforbundet søyle, av den type som omfatter forbindelsesorganer som i operativ stilling strekker seg mellom den flytende anordning og fortøyningsinnretningen.
Utnyttelsen av bestemte oljefelter såvel som andre industrielle anvendelser kan nødvendiggjøre permanent fortøy-ning på havet av båter eller flytende fartøy som tjener til lagring av produkter eller til å bære utstyr for behandling eller omdannelse av disse produkter.
Når det dreier seg om et arbeidssted som er utsatt for dårlig vær og for sterke dønninger kan de kjente fortøy-ningsanordninger ikke alltid passe når de utsettes for uaksep-table krefter, særlig når det gjelder faste tårn og bøyer. Selv svingbart festede søyler kan ved kraftige dønninger bli utsatt for påkjenninger som kan fremkalle meget betydelige uønskede krefter hvis disse bevegelser hindres av deres forbindelse med et fartøy,hvilket vanligvis er tilfellet»
De egenskaper som er ønskelige for et fortøynings-system,særlig et permanent, er som følger: - Å tillate en lang forskyvning av fartøyet under virkningen av forskjellige frembragte variasjoner, f.eks. på grunn av havets tilstand, - å ha en enkel utførelse ved særlig å utelukke vinsjer, kjettinger og kabler som er meget skjøre til sjøs, - unngå i størst mulig grad hjelpeflottører som under virkningen av dønningene fremkaller uheldige skadelige krefter, og - tillate lett tilkobling av dempersysterner. Oppfinnelsen skaffer et fortøyningssystem som har
de nevnte egenskaper og som kan anvende faste søyler like godt som svingbart festede søyler som fortøyningspunkter.
Oppfinnelsen foreslår således at de nevnte forbindelsesorganer omfatter to sett på minst to vektarmer som er stive og leddforbundet med hverandre, hvilke armer i hvert sett er innrettet for svingbar forbindelse, den ene med den flytende anordning og den annen med fortøyningsinnretningen, hvilke sett er adskilt for å tillate deres montering på hver side av lengdeaksen for den flytende anordning, og idet hvert sett vektarmer er respektive forbundet med en motvekt festet til en av nevnte armer i settet nærmest leddforbindelsen mellom de to armer i settet.
Ifølge et annet trekk ved oppfinnelsen omfatter for-tøyningssystemet to til hverandre svingbart festede vektarmarmer hvis motsatte ender er svingbart festet henholdsvis til fartøyet og til fortøyningsinnretningen.
Ifølge et annet trekk ved oppfinnelsen er fortøy-ningsinnretningen dannet av en eventuelt svingbart festet søyle som er helt eller delvis neddykket. Ifølge et annet trekk ved oppfinnelsen er motvektene opphengt enten i fortøy-ningsinnretningen eller i fartøyet.
Ifølge ennå et karakteristisk trekk ved oppfinnelsen er-motvektene opphengt i et mellomliggende element såsom en flottør som befinner seg mellom fartøyet og fortøynings-innretningen .
Ytterligere karakteristiske trekk, fordeler og de-taljer vil fremgå klarere ved hjelp av etterfølgende beskriv-else med henvisning til tegningene, som viser rene eksempler og hvor fig. 1 er et delvis oppriss av et fortøyningssystem i samsvar med oppfinnelsen ifølge et første utførelse, fig. 2 er et enderiss sett i pilens II retning på fig. 1, fig. 3 er et delvis oppriss med visse deler fjernet av et fortøynings-system ifølge oppfinnelsen i en annen utførelse, fig. 4 er et snitt etter linjen IV-IV på fig. 3 i større målestokk, fig. 5 er et delvis oppriss av et fortøyningssystem ifølge oppfinnelsen i en tredje utførelse, fig. 6 er et delvis oppriss av et fortøyningssystem ifølge oppfinnelsen i en fjerde utførelse, fig. 7 er et delvis oppriss av et fortøyningssystem ifølge oppfinnelsen i en femte utførelse, fig. 8 er et enderiss sett i pilens VIII retning på fig. 7, fig. 9 er et delvis oppriss av et fortøyningssystem ifølge oppfinnelsen i en sjette utfør-else, fig. 10 er et delvis oppriss av et fortøyningssystem ifølge oppfinnelsen i en syvende utførelse, fig. 11 er et delvis oppriss av et fortøyningssystem ifølge oppfinnelsen i en åttende utførelse og fig. 12 er et delvis oppriss av et for-tøyningssystem ifølge oppfinnelsen i en niende utførelse.
Med henvisning til fig. 1 og 2 omfatter fortøynings-systemet 1 ifølge oppfinnelsen-i en første utførelse en for-tøyningsinnretning 2 og to vektarmarmer 3, 4 montert i et hovedsakelig vertikalt plan og leddforbundet med hverandre om en hovedsakelig horisontal akse 5. Armen 3 er svingbart festet ved sin frie ende i et hovedsakelig vertikalt plan til fortøyningsinnretningen 2, mens armen 4 er svingbart festet, likeledes i et hovedsakelig vertikalt plan, til et flytende legeme 6, såsom et fartøy.
Fortøyningsinnretningen i det viste eksempel består av en delvis neddykket fast søyle 7 festet til et underlag 8 som hviler på eller er forankret til havbunnen 9. Til det oppdukkende parti av den faste søyle 7 er et fortøyningshode 10 montert dreibart om søylens akse.
Vektarmens arm 3 er svingbart festet til dette for-tøyningshode 10 om en hovedsakelig horisontal akse 11 båret av hodet. Vektarmens arm 4 er svingbart festet til fartøyet 6 om en akse 12 båret ved enden av en støtte 13 som stikker frem utenfor akterstevnen eller baugen av- skipet og med sin annen ende er fast forbundet med denne.
Som det fremgår av fig. 1, kan vektarmens arm 4 være svingbart festet om aksen 12 under mellomkomst av en veiv 14 fast forbundet med nevnte arm og som danner en fast vinkel med denne slik at man bringer forbindelsespunktet mellom veiven 14 og vektarmens arm 4 nær sentret for rullende bevegelse.
På denne måte begrenser man de tverrgående krefter på vektarmens armer når fartøyet ruller.
Fortøyningssystemet 1 omfatter likeledes en motvekt 15 som i det viste eksempel er festet til den neddykkende ende av vektarmens arm 3, dvs. at motvekten 15 er opphengt i for-tøyningsinnretningen 2. For feste av denne motvekt 15 kan man anvende svingeaksen 5 anordnet mellom de to armer 3 og 4 av vektarmen.
Med spesiell henvisning til fig. 2 er fortøynings-systemet fordelaktigst dannet av to sett vektarmarmer 3, 4 festet i to vertikale plan som befinner seg henholdsvis på hver side av fartøyets 6 lengdeakse og hører respektive til to motvekter 15.
FluidumforbindeIsene mellom i det minste en rørled-ning 16 "festet til søylen og f.eks. forbundet med et under-vannsbrønnhode, og en rørledning 17 fast forbundet med far-tøyet 6 kan foregå enten ved hjelp av rørledninger forbundet med vektarmarmene 3, 4 eller ved hjelp av bøyelige ledninger som er uavhengige og opphengt i en utligger av søylen 2 eller av fartøyet 6. Selvsagt er det på grunn åv fartøyets bevegelser nødvendig å anordne minst en dreibar skjøt 18, f.eks.
i høyde med fortøyningshodet 10, for å sikre korrekt strøm-ning av et fluidum mellom en rørledning i søylen og på far-tøyét.
Med henvisning til fig. 3 og 4 skal beskrives en
annen utførelse av fortøyningssystemet ifølge oppfinnelsen.
I likhet med den foregående utførelse omfatter for-tøyningssystemet T en fortøyningsinnretning 20 som f.eks. består av et underlag (ikke vist) som hviler på eller er forankret til havbunnen og som bærer et delvis neddykket rammeverk 21 bestående av minst to søyler 22 eller ben. På det oppdukkende parti av rammeverket 21 bærer de to søyler 22 hovedsakelig på halvveien mellom dem et kardangledd eller uni-versal ledd 23 forbundet med de to søyler 22 respektive ved hjelp av to hovedsakelig horisontale plater 24.
Kardangkappen 25 er svingbart festet om aksen XX' mens en vektarm-arm 2 7 er svingbart festet om en annen akse YY<1> for kardangkappen, som er i det vesentlige vinkelrett på den første akse XX<1>. Aksen XX' er understøttet ved hjelp av fortøyningsinnretningen 20 ved mellomkomst av to lagre 26 båret respektive av de to horisontale plater 24 i rammeverket 21' på fortøyningsinnretningen 20.
Fortøyningssystemet 1 omfatter i denne annen utfør-else en eneste vektarm-arm 27 svingbart festet på den ene side om den annen dreieakse YY' i kardangleddet 2 5 og på den annen side til den frie ende av en langstrakt konstruksjon 28 svingbart festet ved 28' til baugen eller akterenden av fartøyet 6. I denne utfø-else er vektarmens arm 27 i virkeligheten en svingbar pendel med sin øvre ende festet til den overhengende konstruksjon 28 om en akse 29 méd en dreibar" skjøt 30 innskutt langs aksen for armen 27 mens' dens annen ende bærer en motvekt 31 som til stadighet er neddykket i sjø-
vannet.
Med henvisning særlig til fig. 4 skal bemerkes at pendelen 27 hovedsakelig i sitt parti som befinner seg i høyde med kardangleddet 23, deler seg i to partier 27a, 27b, mellom hvilke kardangleddet 25 er festet for svingbart feste av ~ pendelen 27 om aksen YY\.
Fluidumforbindelsene mellom fortøyningsinnretningen 20 og fartøyet 6 kan f.eks. finne sted ved hjelp av minst en rørledning 32 båret av rammeverket 21 på fortøyningsinnret-ningen, hvilken rørledning kan forlenges ved hjelp av en rør-ledning 33 festet til det øvre parti av pendelen 27 ved pas-sering av en kardangakse 23 på i og for seg kjent måte. Ved sin. frie ende kan rørledningen 33 være forbundet med en bøye-lig slange 34 ved hjelp av en dreibar skjøt 30, idet den bøye-lige slange på sin side er forbundet med fartøyet 6.
I de.to første utførelser som er beskrevet er motvektene 15, 31 opphengt i fortøyningsinnretningen.
I den tredje utførelse vist på fig. 5 omfatter for-tøyningssystemet 1 en fortøyningsinnretning 40 dannet av en /delvis neddykket søyle 41 svingbart festet til underlaget 8 som hviler på eller er forankret til havbunnen 9, ved mellomkomst av et universalledd 42. På det øvre oppdukkende parti av søylen 41 er montert et dreibart hode 10 som i den første utførelse vist på fig.. 1.
Fartøyet 6 er i høyde med sin baug eller sin akterende forsynt med en overhengende konstruksjon .4 3 montert hovedsakelig langs fartøyets 6 akse.
For å sikre forbindelsen mellom fartøyet . 6 og.dreiehodet 10 omfatter fortøyningssystemet to armer 44, 45 i et vektarmsystem svingbart festet til hverandre om en horisontal akse 46. Den frie ende av armen 44 i vektarmen er svingbart festet til dreiehodet 10 om en hovedsakelig horisontal akse 47 mens den frie ende av armen 45 i vektarmsysteme.t er svingbart festet til den overhengende konstruksjon 43 om en hovedsakelig horisontal akse 48 med en innskutt dreibar skjøt 48a langs aksen for armen 44. En motvekt 4 9 er montert i forleng-elsen av armen 45 og er stadig neddykket i sjøvannet. Det skal bemerkes at den overhengende konstruksjon 43 må ha en til-strekklig lengde til å unngå enhver kollisjon med fortøy-ningspunktet når fartøyet 6 stiger til fortøyningspunktet. Fluidumforbindelsene mellom søylen 4 1 og fartøyet 6 er f»eks. utført på en måte som er identisk- med den beskrevet for de foregående utførelser.
Med henvisning til fig. 6 er her vist en fjerde ut-førelse av oppfinnelsen som i virkeligheten er en variant av den tredje utførelse vist på fig. 5. I dette eksempel avviker fortøyningssystemet 1 fra de foregående ved fortøyningsinnret-ningen 50 som er dannet av en delvis neddykket fast søyle 51
og ved tilføyelsen av et dempersystem 52. Dette er dannet av en broforbindelse 53 montert mellom fortøyningsinnretningen 50 og fartøyet 6. Denne bro 53 er leddforbundet ved den ene ende med den overhengende konstruksjon 43 og hovedsakelig i for-lengelsen av denne. Broen 53 -hviler fritt ved hjelp av meier 54 på den øvre endeflate av fortøyningshodet 10. Følgelig er denne gangbro 53 i styrt glidende kontakt i høyde med fortøy-ningsinnretningen 50 hvilket gjør det mulig å dempe fartøyets 6 bevegelser ved friksjon under glidebevegelsen. På en fordel-aktig måte kan gangbroen kombinert med den overhengende-konstruksjon 4 3 benyttes ved rolig sjø som adgangsorgan mellom' fortøyningsinnretningen 50 og fartøyet 6. Forbindelsen mellom gangveien 53 og den'overhengende konstruksjon 43 kan foregå ved hjelp av en liten gangvei 55 som ved sine to ender er svingbart festet. Fluidumforbindelsene mellom søylen 50 og far-tøyet 6 kan finne' sted véd hjelp av en bøyelig slange 56, en dreieskjøt 57 (fortøyningshodet) og dreieskjøteh 48a.
Det skal bemerkes at lengden åv den overhengende konstruksjon 43 må være slik at den kan strekke seg over gangbroen '52 ved unnvikende bevegelser av fartøyet om armen- 4-5" i vektarmsystemet.
Med henvisning til fig. 7 og 8 skal beskrives en femte utførelse av fortøyningssystemet 1 ifølge oppfinnelsen. Fortøyningsinnretningen 60 er dannet av en delvis neddykket søyle 61 svingbart festet til et underlag 8 ved hjelp av en universalkobling av kardangtypen betegnet med 62. På det oppdukkende parti av søylen 61 er montert et dreiende hode 10 som for utførelsen vist'på fig." 5. Forbindelsen mellom' far-tøyet 6 og fortøyningshodet 10 foregår ved hjelp av to sett armer i et vektarmsystem som hvert omfatter to armer 6 3a, 6 3b svingbart festet til hverandre. Til hvert par armer i vektarmsystemet hører en motvekt 64 båret av den tilhørende arm 63a. De frie ender av de to armer 63b er innbyrdes forenet og svingbart festet til det dreiende hode 10 om en hovedsakelig horisontal akse 65. De to andre frie ender av armene 63b i vektarmsystemet fjernt fra hverandre, er i virkeligheten svingbart festet respektive til to armer 63a i vektarmene ved hjelp av respektive akser eller kuleledd 66. De to armer 63a i vektarmene, hovedsakelig i et vertikalplan, strekker seg på hver side av fartøyet 6 (i forhold til dettes lengdeakse)
med sine frie ender svingbart festet til fartøyet om akser eller respektive kuleledd 67. De to svingeakser i et par aksler 66 eller 67 i hvert par kan være koaksialt festet i form av en stiv felles aksel 66 og/eller 67. I det tilfellet at to slike stive felles aksler hhv. en nedre og en øvre 67 danner disse sammen med vektarmens armer 63a en stiv ramme hvis stivhet bidrar til i det minste tilnærmet å holde fartøyet i en orientering som ligger hovedsakelig på linje med dets for-tøyningspunkt 60 mens det allikevel har en viss relativ bevege-lighet men tvinges med en returføringskraft mot den nevnte po-sisjon på linje (særlig takket være den samvirkende virkning av motvektene 64 og stivheten av rammen 63a, 66, 67).
Med henvisning til fig. 9 skal beskrives en sjette utførelse av fortøyningssystemet 1 ifølge oppfinnelsen. Fortøy-ningsinnretningen 70 er i dette tilfelle dannet av en sving-
bar søyle 71 som er helt neddykket og tillater et fartøy 6 å passere over søylen uten å støte mot den. Forbindelsen mellom det dreibare fortøyningshode 10 som likeledes er neddykket,
og fartøyet 6 foregår f.eks. ved hjelp av minst to armer 72,
73 i et vektarmsystem som er svingbart festet til hverandre og svingbart festet henholdsvis til fortøyningshodet 10 og til en overhengende konstruksjon 74 fast forbundet med fartøyet 6. Vektarmen 73 er forlenget med en motvekt 75 som er helt neddykket i sjøvannet. Fluidumforbindelsene mellom søylen 71 og fartøyet 6 kan foregå ved hjelp av en bøyelig slange 76, en dreibar skjøt 77 festet langs aksen for vektarmen 73 og en dreibar skjøt 78 anordnet på samme side som fortøyningshodet 10.
I de forskjellige utførelser vist på fig. 5-9
skal bemerkes at motvekten i dette tilfelle er opphengt i far-tøyet 6 og ikke overhodet i fortøyningsinnretningen som i de to første utførelser vist på fig. 1-4.
Med henvisning til fig. 10 skal beskrives en syvende utførelse av fortøyningssystemet 1 ifølge oppfinnelsen.
Fortøyningsinnretningen 80 utgjøres f.eks. av en søyle eller et fast delvis neddykket tårn 81 festet til et underlag som hviler på havbunnen 9. På sitt øvre parti bærer tårnet 81 et dreiende hode 10. Forbindelsen mellom det dreiende hode 10 og minst en stiv arm 82 som stikker frem fra baugen eller akterenden av et fartøy 6 bevirkes ved mellomkomst av flere vektarmer 83 som er svingbart festet to og to med mellomkomst av for det første flere motvekter 84 ifølge det samme prinsipp som utførelsene på fig. 5 - 9, og for det annet flottører 88.
Ved å øke antallet vektarmer 83 øker man mulighet-ene for forskyvning av fartøyet 6 i forhold til sitt fortøy-ningspunkt. Fluidumforbindelsen mellom en rørledning 85 fast forbundet med den ubevegelige søyle 81 og fartøyet 6 kan foregå ved hjelp av en bøyelig slange 86 som er mer eller mindre ført langs vektarmene 83, og ved hjelp av minst en dreiskjøt 87.
I forbindelse med fig. 11 og 12 skal beskrives de
to siste utførelser av fortøyningssystemet ifølge oppfinnelsen, hvor motvektene hverken er opphengt i fortøyningsinnret-ningen eller i fartøyet, men i et mellomliggende element som befinner seg mellom fortøyningsinnretningen og fartøyet.
Ved betraktning av fig. 11 vil det sees at fortøy-ningsinnretningen 90 f.eks. omfatter, som i det foregående,
en delvis neddykket ubevegelig søyle 91 festet til et underlag 8 som hviler på havbunnen 9. Den øvre ende av den faste søyle 91 er forsynt med et montert dreiende hode 10. Forbindelsen mellom dreiehodet 10 og fartøyet er utført ved hjelp av en flottør 92 som i systemets hvilestilling strekker seg vertikalt og delvis neddykket. Denne flottør, såsom en søyle, er forbundet ved hjelp av en vektarm 93 med fortøyningshodet 10. Nærmere bestemt er vektarmen 93 svingbart festet ved den ene ende om en hovedsakelig horisontal akse 94 båret av flottøren
92 mot den nedre' del av denne. Den annen ende av vektarmen
93 er svingbart festet til fortøyningshodet 10 om en akse 95 som er hovedsakelig parallell med aksen 94 med f.eks. mellomkomst av en dreieskjøt 96 aksialt på linje med vektarmen 93.
Ved det øvre parti av flottøren 92 er anordnet et dreibart hode 10a hovedsakelig identisk med fortøyningshodet 10. Dette fortøyningshode 10a er forbundet med fartøyet 6 ved hjelp av en vektarm 97. Denne er svingbart festet til far-tøyet 6 om en hovedsakelig horisontal akse 98 og med sin annen ende til det dreibare hode 10a om en akse 99 som er hovedsakelig parallell med aksen 98 med f.eks. mellomkomst av en dreie-skjøt 96a som ligger aksialt på linje med vektarmen 97.
På det nedre parti av flottøren 92 er anordnet et stabilisatorplatå 100 bestemt for bremsing av vertikale bevegelser av flottøren 92 med en ballast 100a i det nedre rom av søylen.
Fluidumforbindelsen mellom f.eks. en rørledning 101 festet til den faste søyle 91 og fartøyet 6 finner sted ved hjelp av en bøyelig slange 102 og minst to dreieskjøter 103 anordnet respektive i høyde med de to dreiende hoder 10, 10a.
Med henvisning til fig. 12 skal beskrives en siste utførelse av fortøyningssystemet ifølge oppfinnelsen. I forhold til den foregående utførelse er det mellomliggende element dannet av en flottør såsom en bøye anordnet ved vannfla-ten eller neddykket. I det beskrevne eksempel er bøyen neddykket og følgelig meget stabil.
I denne utførelse er fortøyningsinnretningen 110 dannet av en delvis neddykket søyle 111 svingbart festet til underlaget 8 som hviler på eller er forankret til havbunnen 9. På den oppdukkende ende av søylen 111 er montert et dreiende hode 10. Fartøyet 6 er forlenget i høyde med sin baug eller sin akterende ved hjelp av en arm 112 med en fri ende som er svingbart festet langs en hovedsakelig horisontal akse 113 til en vektarm 114 med en mellomliggende dreieskjøt 115 langs armens akse. Denne vektarm 114 er ubevegelig festet til en flottør 92<*> som er delvis neddykket og hvori er opphengt en motvekt 117 ved hjelp av en arm 117a som er stivt festet til flottøren. Denne flottør eller denne bøye 92' er forbundet med fortøyningshodet 10 ved hjelp av en annen vektarm 118. En ende av vektarmen 118 er svingbart festet om en hovedsakelig horisontal akse 119 til den første vektarm 114 mot den nedre ende av denne. Den annen ende av vektarmen 118 er svingbart festet om en hovedsakelig horisontal akse 120 til fortøyningshodet 10. Fluidumforbindelsene mellom søylen 111 og fartøyet 6 foregår ved hjelp av minst en bøye-lig slange 102 som passerer gjennom minst en dreieskjøt 121 (på søylens side) og gjennom dreieskjøten 115. Leddforbindelsen 119 kan i en variant være anordnet på den nedre arm 117a under flottøren 92'.
Det skal bemerkes at i de tre foregående utførelser (fig. 3, 4; fig. 11, 12), er det ved hjelp av universalleddet 23 og dreieskjøtene 96 mulig bedre å oppta kreftene i høyde med vektarmene.
Det er viktig å legge merke til at i de foregående utførelser har man benyttet bøyelige slanger for å sikre fluidumforbindelsene mellom fortøyningsinnretningen og fartøyet. Anvendelsen av bøyelige slanger er allikevel innrettet for be-nyttelsen av ledninger med liten diameter. For ledninger med stor diameter er det nødvendig i stedet å benytte fluidum-kanaler i det indre av leddforbindelsenes akser på i og for seg kjent måte.
Det er dessuten viktig å bemerke at i hvert av de beskrevne systemer kan der føyes til en demperinnretning som den som er vist på fig. 6. Allikevel kan denne demperinnretning ha en annen form og være dannet av en kabel og av en hydraulisk vinsj med differensialtrykkrets. Ifølge de betrak-tede utførelser er fortøyningsinnretningen dannet enten av en fast søyle eller av en svingbart festet søyle. Fordelen ved den svingbare søyle består hovedsakelig i at den mulige forskyvning av fartøyet i forhold til fortøyningsinnretningen er økt.
Alle utførelsene arbeider etter samme prinsipp, dvs. at når fartøyet 6 søker å fjerne seg fra fortøyningsinnret-ningen, vil motvektene ved hjelp av vektarmene søke å føre dette tilbake mot fortøyningen.
Det er hovedsakelig ved de viste eksempler betraktet et fartøy, men oppfinnelsen kan likeledes anvendes på flytende tanker eller mer generelt på ethvert legeme som må fortøyes permanent eller midlertidig til en fortøyningsinnretning som hviler på en leddforbundet måte på havbunnen.

Claims (9)

1. System for fortøyning av en flytende anordning, såsom et fartøy til en fortøyningsinnretning, såsom en stasjonær eller leddforbundet søyle, av den type som omfatter forbindelsesorganer som i operativ stilling strekker seg mellom den flytende anordning og fortøyningsinnretningen, karakterisert ved at de nevnte forbindelsesorganer omfatter to sett på minst to vektarmer (3, 4) som er stive og leddforbundet med hverandre, hvilke armer i hvert sett er innrettet for svingbar forbindelse, den ene med den flytende anordning (6) og den annen med fortøyningsinnretnin-gen (2), hvilke sett er adskilt for å tillate deres montering på hver side av lengdeaksen for den flytende anordning, og idet hvert sett vektarmer er respektive forbundet med en motvekt (15) festet til en av nevnte armer i settet .nærmest leddforbindelsen mellom de to armer i settet.
2. System ifølge krav 1, karakterisert ved at nevnte vektarm som bærer motvekten (15), er den vektarm (4) som er leddforbundet med den nevnte flytende anordning (6) .
3. System ifølge krav 1, karakterisert ved at den nevnte vektarm som bærer motvekten (15), er armen (3) som er leddf orbundet med den nevnte fortøyningsinnretning...
4. System ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at fortøyningsinnretningen (2) består av en fast søyle (7), på hvis øvre ende et fortøynings-hode (10) er dreibart montert med tre frihetsgrader om søylens akse.
5. System ifølge krav 1-3, karakterisert ved at fortøyningsinnretningen (2) består av en svingbart festet søyle (7), på hvis øvre ende et fortøyningshode (10) er dreibart montert med tre frihetsgrader om søylens akse.
6. System ifølge krav 4 eller 5, karakterisert' ved at den nevnte søyle (7) er en oppdukkende søyle.
7. System ifølge krav 4 eller 5, karakterisert ved at søylen (7) er en fullstendig neddykket søyle.
8. System ifølge et av kravene 1-6, karakterisert ved at det dessuten omfatter en demperinnretning for bevegelsene av den flytende anordning (6) i forhold til nevnte, fortøyningsinnretning, bestående av et rammeverk (53) som er leddforbundet med fartøyet og montert i glidende kontakt med overflaten av den oppdukkende ende av nevnte fortøyningsinnretning.
9. System ifølge et av de foregående krav, karakterisert ved at det omfatter minst én flek-sibel (56) og minst en dreibar forbindelse (57) for å sikre i det minste én fluidumforbindelse mellom fortøyningsinnret-ningen og den nevnte flytende anordning.
NO790983A 1978-03-24 1979-03-23 Fortoeyningssystem for et flytende legeme, saasom et skip NO149275C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR7808760A FR2420475A1 (fr) 1978-03-24 1978-03-24 Systeme d'amarrage d'un corps flottant tel qu'un navire

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO790983L NO790983L (no) 1979-09-25
NO149275B true NO149275B (no) 1983-12-12
NO149275C NO149275C (no) 1984-03-21

Family

ID=9206295

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO790983A NO149275C (no) 1978-03-24 1979-03-23 Fortoeyningssystem for et flytende legeme, saasom et skip

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4351260A (no)
JP (1) JPS54132995A (no)
BR (1) BR7901736A (no)
FR (1) FR2420475A1 (no)
GB (1) GB2019800B (no)
NO (1) NO149275C (no)

Families Citing this family (43)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4441448A (en) * 1980-07-25 1984-04-10 Hillberg Ernest T Controlled mooring
US4669412A (en) * 1981-02-10 1987-06-02 Amtel, Inc. Boom for single point mooring system
NL8202335A (nl) * 1982-06-09 1982-08-02 Single Buoy Moorings Inrichting voor het op de plaats vasthouden van een lichaam met drijfvermogen ten opzichte van een ander lichaam.
NL8202334A (nl) * 1982-06-09 1982-08-02 Single Buoy Moorings Inrichting voor het op de plaats houden van een lichaam met drijfvermogen ten opzichte van een ander lichaam.
DE3276106D1 (en) * 1982-06-11 1987-05-27 Bluewater Terminal Systems Nv A rigid arm single point mooring system for vessels
JPS5939297U (ja) * 1982-09-08 1984-03-13 三井造船株式会社 一点係留装置
EP0105976A1 (en) * 1982-10-15 1984-04-25 Bluewater Terminal Systems N.V. A single point mooring tower structure with rigid arm
FR2536035B2 (fr) * 1982-11-17 1988-05-13 Emh Systeme d'amarrage d'un engin flottant tel qu'un navire
IT1208125B (it) * 1983-03-14 1989-06-06 Tecnomare Spa Sistema di attracco di navicisterna a struttura fissa.
US4493282A (en) * 1983-03-18 1985-01-15 Exxon Production Research Co. Combination mooring system
US4516942A (en) * 1983-03-25 1985-05-14 Sofec, Inc. Tower mounted mooring apparatus
US4530302A (en) * 1983-03-25 1985-07-23 Sofec, Inc. Submerged single point mooring apparatus
NL188841C (nl) * 1983-05-03 1992-10-16 Single Buoy Moorings Afmeerinrichting.
US4546721A (en) * 1983-05-05 1985-10-15 Mobil Oil Corporation Submerged single point mooring system
FR2547789B1 (fr) * 1983-06-21 1988-06-24 Emh Systeme d'amarrage d'un corps flottant de grandes dimensions notamment en mer
IT1195638B (it) * 1983-08-12 1988-10-19 Tecnomare Spa Sistema perfezionato di attracco di navi ad una struttura fissa
FR2551721B2 (fr) * 1983-09-14 1988-12-09 Emh Systeme d'amarrage d'un corps flottant de grandes dimensions notamment en mer
NL8400367A (nl) * 1984-02-06 1985-09-02 Bluewater Terminal Systems Nv Meerinrichting.
FR2575129B1 (fr) * 1984-12-21 1987-03-20 Emh Systeme d'amarrage de navire en haute mer
NL8403978A (nl) * 1984-12-31 1986-07-16 Single Buoy Moorings Afmeerinrichting.
US4821804A (en) * 1985-03-27 1989-04-18 Pierce Robert H Composite support column assembly for offshore drilling and production platforms
US4665856A (en) * 1985-10-03 1987-05-19 Sofec, Inc. Mooring apparatus
JPH0733152B2 (ja) * 1986-04-30 1995-04-12 株式会社ゼニライトブイ 浮体係留装置
NL8601716A (nl) * 1986-07-01 1988-02-01 Single Buoy Moorings Afmeerinrichting.
NL193530C (nl) * 1986-12-19 2000-01-04 Bluewater Terminal Systems Nv Inrichting voor het afmeren van een drijvend lichaam, bijvoorbeeld een schip, aan een aan de zeebodem verankerd lichaam.
NL8700920A (nl) * 1987-04-16 1988-11-16 Single Buoy Moorings Afmeerinrichting.
NL191731C (nl) * 1987-06-15 1996-05-03 Single Buoy Moorings Afmeersysteem.
NL8800927A (nl) * 1988-04-11 1989-11-01 Single Buoy Moorings Afmeersysteem met snelkoppeling.
NL8800932A (nl) * 1988-04-11 1989-11-01 Single Buoy Moorings Afmeersysteem.
NL9401753A (nl) * 1994-10-21 1996-06-03 Heerema Group Services Bv Meersamenstel.
ID27827A (id) * 1998-05-29 2001-04-26 Single Buoy Moorings Sistem pipa transfer
EP0962384A1 (en) * 1998-06-05 1999-12-08 Single Buoy Moorings Inc. Loading arrangement
EP1283159A1 (en) * 2001-08-06 2003-02-12 Single Buoy Moorings Inc. Hydrocarbon fluid transfer system
EP1434711B1 (en) * 2001-10-12 2006-05-03 Bluewater Energy Services B.V. Offshore fluid transfer system
NO316266B1 (no) * 2002-01-17 2004-01-05 Advanced Prod & Loading As Fortøyningsanordning
US7007623B2 (en) 2002-11-12 2006-03-07 Fmc Technologies, Inc. Retrieval and connection system for a disconnectable mooring yoke
GB2457937A (en) * 2008-02-29 2009-09-02 First Subsea Ltd Deployment and retrieval of ship's fenders
AU2008100360B4 (en) * 2008-04-22 2008-12-11 Grandelis, John-Henry Mr An improved fishing gaff
CN101279639B (zh) * 2008-05-27 2010-06-09 广州船舶及海洋工程设计研究院 摆锤式刚臂系泊系统
IT1391329B1 (it) * 2008-10-03 2011-12-05 Resinex Trading S R L Boa di ormeggio, particolarmente per navi di grande tonnellaggio.
MY167555A (en) * 2009-10-09 2018-09-14 Bumi Armada Berhad External turret with above water connection point
US8944871B2 (en) * 2010-02-02 2015-02-03 Framo Engineering As System for handling a transfer device
RU2587130C2 (ru) * 2011-03-11 2016-06-10 Сингл Бой Мурингс Инк. Демпфирующая система хомута

Family Cites Families (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR2133307A5 (no) * 1971-04-16 1972-11-24 Elf Entr Rech Activit
FR2159703A5 (no) * 1971-11-09 1973-06-22 Emh
NL165422C (nl) * 1972-06-09 1983-02-16 Single Buoy Moorings Permanent aan een boei afgemeerde drijvende opslaginrichting zoals een tanker.
FR2230543A1 (en) * 1973-05-21 1974-12-20 Erap Elf Entr Rech Activ Petro Mooring jib for use in loading an oil tanker - from an offshore prodn. platform
US4010500A (en) * 1975-10-28 1977-03-08 Imodco, Inc. Mooring terminal

Also Published As

Publication number Publication date
GB2019800B (en) 1983-02-02
US4351260A (en) 1982-09-28
FR2420475A1 (fr) 1979-10-19
GB2019800A (en) 1979-11-07
BR7901736A (pt) 1979-11-27
NO149275C (no) 1984-03-21
FR2420475B1 (no) 1980-10-24
JPS54132995A (en) 1979-10-16
NO790983L (no) 1979-09-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NO149275B (no) Fortoeyningssystem for et flytende legeme, saasom et skip
US3605668A (en) Underwater riser and ship connection
NO147547B (no) System for fortoeyning av et flytende fartoey til sjoes.
NO141510B (no) Ettpunkts fortoeynings- og lastoverfoeringssystem for tankskip
US4802431A (en) Lightweight transfer referencing and mooring system
US3602175A (en) Oil production vessel
NO154993B (no) Fortoeyningssystem.
AU624056B2 (en) Offshore loading system
NO323427B1 (no) Lastearrangement
US5816183A (en) Submerged CALM buoy
US20050145154A1 (en) Mooring apparatus
US4226204A (en) Off-shore mooring device for a large-sized floating body
NO149276B (no) Fortoeyningsinnretning.
US3595278A (en) Transfer system for suboceanic oil production
NO147510B (no) Fortoeyningsanordning.
US4546721A (en) Submerged single point mooring system
EP0063911A2 (en) Flow line for use in the transfer of fluid to or from under water sites
NO310064B1 (no) Laste/losseterminal, særlig for anvendelse ved lasting eller lossing av petroleumsprodukter
EP0079404B2 (en) A single point mooring buoy with rigid arm
US3916812A (en) Offshore marine station
US4309955A (en) Riser-to-vessel-mooring-terminal
GB2046199A (en) Offshore terminal
US7182660B2 (en) Offshore fluid transfer system
EP0134313B1 (en) A mooring system
NO319945B1 (no) Lasteboye