NO148749B - Fremgangsmaate for brygging av oel. - Google Patents

Fremgangsmaate for brygging av oel. Download PDF

Info

Publication number
NO148749B
NO148749B NO763483A NO763483A NO148749B NO 148749 B NO148749 B NO 148749B NO 763483 A NO763483 A NO 763483A NO 763483 A NO763483 A NO 763483A NO 148749 B NO148749 B NO 148749B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
beer
barley
content
anthocyanogens
less
Prior art date
Application number
NO763483A
Other languages
English (en)
Other versions
NO148749C (no
NO763483L (no
Inventor
Dietrich Holger Von Wettstein
Bent Ahrenst-Larsen
Inga Barbro Jende-Strid
Joergen Axel Soerensen
Original Assignee
Forenede Bryggerier As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Forenede Bryggerier As filed Critical Forenede Bryggerier As
Publication of NO763483L publication Critical patent/NO763483L/no
Publication of NO148749B publication Critical patent/NO148749B/no
Publication of NO148749C publication Critical patent/NO148749C/no

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12CBEER; PREPARATION OF BEER BY FERMENTATION; PREPARATION OF MALT FOR MAKING BEER; PREPARATION OF HOPS FOR MAKING BEER
    • C12C1/00Preparation of malt
    • C12C1/18Preparation of malt extract or of special kinds of malt, e.g. caramel, black malt
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12CBEER; PREPARATION OF BEER BY FERMENTATION; PREPARATION OF MALT FOR MAKING BEER; PREPARATION OF HOPS FOR MAKING BEER
    • C12C12/00Processes specially adapted for making special kinds of beer
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C12BIOCHEMISTRY; BEER; SPIRITS; WINE; VINEGAR; MICROBIOLOGY; ENZYMOLOGY; MUTATION OR GENETIC ENGINEERING
    • C12CBEER; PREPARATION OF BEER BY FERMENTATION; PREPARATION OF MALT FOR MAKING BEER; PREPARATION OF HOPS FOR MAKING BEER
    • C12C7/00Preparation of wort

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Bioinformatics & Cheminformatics (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Microbiology (AREA)
  • Distillation Of Fermentation Liquor, Processing Of Alcohols, Vinegar And Beer (AREA)
  • Transition And Organic Metals Composition Catalysts For Addition Polymerization (AREA)
  • Photoreceptors In Electrophotography (AREA)

Description

Foreliggende oppfinnelse angår en fremgangsmåte for brygging
av øl med forbedret stabilitet under anvendelse av en ekstrakt, heretter kalt vørter, av bygg eller byggmalt.
Ved brygging av øl under anvendelse av bygg eller byggmalt vil
man ved de kjente metoder oppnå produkter med mer eller mindre begrenset stabilitet eller holdbarhet. Ølet vil etter tapping og pasteurisering på flasker eller fat etter en viss tids hen-
stand bli uklart. Avhengig av ølets type, lagringstid og temp-eratur vil det oppstå forskjellige grader av uklarhet fra et
svakt sløret utseende til synlige fnugg eller bunnfall. Denne forandring av ølet fremskyndes ved høyere temperaturer, slik som ved 40 - 60°C. Jo lengere tid ølet holder seg klart, jo større kjemisk eller kolloidal holdbarhet sier man at ølet har.
I tilslutning til den økede uklarhetsdannelse etter ølets tapp-
ing skjer det også en forøkelse av ølets kuldeuklarhet, som er
den uklarhet som oppstår i ølet, når det etter oppbevaring ved temperaturer fra 10-60°C avkjøles til temperaturer omkring 0°C
i 1 til 2 døgn. Størrelsen av kuldeuklarheten brukes som et
mål for ølets kjemiske eller kolloidale holdbarhet; jo mindre kuldeuklarheten er, jo større sier man at ølets holdbarhet er.
Av og til angis i bryggerilitteraturen en annen definisjon for
ølets kuldeuklarhet, nemlig differansen mellom ølets uklarhet,
målt ved 0°C og samme øls uklarhet, målt etter en nærmere fast-
satt tids oppbevaring ved romtemperatur. Også denne kuldeuklar-
het som likeledes økes med ølets alder fra tapping, anvendes som et mål for ølets holdbarhet, jo mindre uklarheten er, jo større er ølets holdbarhet.
Den vanligvis forekommende uklarhetsdannelse har en rekke år-saker, men de viktigste faktorer som influerer på uklarhetsdannelsen, er ølets innhold av oksygen, proteiner og polypeptider samt polyfenoler.
Generelt vil proteiner og polypeptider sammen med en rekke forskjellige polyfenoler danne forbindelser som er uoppløselige i øl, og oksygen vil forårsake oksydasjon og polymerisering av polyfenoler, slik at de utvikler større evne enn de monomere forbindelser til å danne uoppløselige forbindelser med proteiner og polypeptider.
Det er generelt kjent at de såkalte antocyanogener (3,4-flavan-dioler), som er en gruppe innenfor polyfenolene, i særlig grad medvirker til uklarhetsdannelsen, og forsøk har vist, at hold-barheten for øl under forøvrig samme betingelser er størst hos de prøver som er laget med bygg med det laveste innhold av antocyanogener. "Kjemisk sett tilhører antocyanogenene flavanoidene, og betegnelsen er innført av Harris og Ricketts ("Journal of the Institute of Brewing", 1958, 22-32, og European Brewery Convention, Proceedings of the Congress, Rom, 1959, 290-302) som
1 ~ 2
hvor R og R kan være H, OH eller OCH3.
En annen gruppe kjemiske forbindelser innenfor flavanoidene som også deltar i ølets uklarhetsdannelse, er catechinene. De anses ikke for å være så utslagsgivene som antocyanogenene. Formelen for disse forbindelser er:
1 2
der R og R kan være enten H, OH eller OCH^.
Bygg inneholder vanligvis 120-200 mg antocyanogener og vanligvis 120-200 mg catechiner pr. 100 g tørrstoff.
Det fremgår av flere arbeider fra slutten av 1960-årene, at de monomere antocyanogener eiler catechiner ikke er istand til å felle høymolekylære proteiner og dermed danne uklarhet i øl, men at de først må polymeriseres. Dette skjer også i ølet, og poly-meriseringen kan foregå ikke bare innenfor samme molekylart, men også mellom antocyanogen og catechin; de dannede polymeriserings-produkter betegnes som bi-, tri-, tetra-flavanoider osv. Et bi-flavanoid er funnet i bygg og malt. Videre vet man at polymeri-seringen fremmes sterkt av oksygen.
Harris og Ricketts innførelse av betegnelsen "antocyanogener" ble hurtig akseptert i bryggerilitteraturen. Imidlertid betegnet Freudenberg og Weinges ("Tetrahedron", London 1 960, 8^, 336) den samme gruppe stoffer med "proantocyanidiner", og denne betegnelse har vunnet en viss utbredelse innenfor bryggerilitteraturen i de seneste år.
Det er ønskelig å fremstille øl med størst mulig holdbarhet, dvs. å unngå eller å forsinke den vanlige uklarhetsdannelse. For å oppnå dette har man delvis bestrebet seg på å unngå at ølet kom-mer i berøring med atmosfærisk oksygen under filtrering og tapping, og delvis har man søkt å utskille eller fjerne de stoffer som forårsaker uklarheten, spesielt antocyanogenene.
For å uskadeliggjøre eller fjerne antocyanogenene har man benyttet tilsetningsstoffer av forskjellig type. Slike tilsetningsstoffer eller stabiliseringsmidler kan virke enten ved å reagere med oksygen eller polyfenoler ved å absorbere eller felle ut disse stoffer.
Eksempler på anvendelige tilsetningsstoffer av denne type er uoppløselig polyvinylpyrrolidon og kiselgel, som helt eller delvis adsorberer og fjerner antocyanogenene og derved øker ølets holdbarhet. Hvis man på denne måte skulle gjennomføre en full-stendig fjerning av antocyanogenene og catechinene, måtte man benyttet uakseptabelt store mengder stabiliseringsmidler, og den etterfølgende nødvendige filtreringsprosess ville vanskelig-<g>jøres.
Da antocyanogeninnholdet og catechininnholdet er forskjellig i
de forskjellige byggsorter, er det nærliggende for å oppnå en forbedring av stabiliteten å anvende en byggsort med lavest mulig innhold av antocyanogener og/eller catechiner som utgangs-materiale til ølfremstillingen. Man kan videre forestille seg at det ved kryssing av naturlig forekommende byggsorter måtte være mulig å fremkalle sorter med lavere innhold av antocyanogener for derved å muliggjøre en fremstilling av mer holdbart øl (B. Trolle, "Brygmesteren", nr. 2, 1960, s. 45-55). Denne idé har dog ikke ført til noe praktisk resultat.
Ved hjelp av mutasjonsfremkalte midler har man fremstilt genemu-tanter i byggsorter som ikke syntetiserer antocyaner i blader, stengel og aks (Å. Gustafsson, A. Hagberg, U. Lungqvist og G. Persson, "Hereditas", 62, 409-41 4 (1 969); R.A. Nilan, "The Cyto-logy and Genetics of Barley", 1951-1962, Washington University Press (1 964) .
Antocyaner eller antocyanidin-der-ivater er pigmenter som dannes under samme flavonoid-syntese som også fører til antocyanogener. Under det forsøksarbeid som ligger til grunn for foreliggende oppfinnelse, er det foretatt nærmere undersøkelser av et antall antocyanfrie mutanter, hvorav dog kun en enkelt var egnet til brygging av øl med forbedret stabilitet.
Den egnede mutant, betegnet "ANT-13", viste seg å være fri for antocyanogener, slik at den må ha ervervet genetisk innebygget sperring av antocyanogensyntesen.
Foreliggende oppfinnelse er således basert på den erkjennelse at
en forbedring av den ønskede egenskap kun oppnås når det anvendes en mutant med en blokkering av et tidlig trinn av den felles biokjemiske syntesevei, som fører til antocyanogener eller proantocyanidiner, mens effekten ikke oppnås med andre antocyanfrie mutanter, hvor kun den til syntese av antocyanidiner forekommende gren er berørt.
Foreliggende oppfinnelse har til hensikt å forbedre stabiliteten
av øl som er laget fra bygg eller byggmalt.
Videre har oppfinnelsen til formål å oppnå et øl med forbedret stabilitet uten tilsetning av fellingsmidler eller andre tilsetningsstoffer.
Oppfinnelsen angår således en fremgangsmåte ved brygging av øl
med forbedret stabilitet og tilfredsstillende aroma- og smaksegenskaper under anvendelse av en ekstrakt, kalt vørter, av bygg eller byggmalt, og fremgangsmåten karakteriseres ved å anvende en vørter som er fremstilt av en byggsort med genetisk innebygg-
et hel eller delvis sperring av antocyanogensyntesen og/eller catechinsyntesen i bygget, hvilken byggsort har et innhold av antocyanogener på under 100 mg pr. 100 g tørrstoff og et inn-
hold av catechiner på mindre enn 100 mg pr. 100 g tørrstoff.
Fremstilling av ølet på basis av antocyanogen- og/eller catechin-fattig bygg kan skje ved vanlig brygging, f. eks. ved hjelp av de vanlige gjærsopper eller ved omsetning med enzymer.
Fortrinnsvis anvendes en vørter med et innhold av antocyanogener på under 20 mg og fortrinnsvis mindre enn 10 mg pr. 100 g tørrstoff og et innhold av catechiner på mindre enn 20 mg og fortrinnsvis mindre enn 10 mg pr. 100 g tørrstoff.
De naturlig forekommende byggsorter har vanligvis et innhold av over 100 mg antocyanogener og over 100 mg catechiner pr. 100 g tørrstoff, idet antocyanogeninnholdet er bestemt ved en fremgangsmåte som er foreslått av M. Dadic, "ASBC Proceedings",
1971, s. 159.
Oppfinnelsen illustreres ved hjelp av følgende eksempel som om-handler parallelle bryggeforsøk, delvis med en antocyanogenfri og catechinfri mutant, kalt "ANT.13" og delvis med en vanlig byggsort (Ymer). Av begge byggsorter er det fremstilt malt og øl på tradisjonell måte. Analyser er foretatt på utgangsstoffet, malten, vørteren og det ferdigbryggede øl. De oppnådde resultat-er fremgår av det følgende eksempel.

Claims (2)

1. Fremgangsmåte ved brygging av øl med forbedret stabilitet og tilfredsstillende aroma- og smaksegenskaper under anvendelse av en ekstrakt, kalt vørter, av bygg eller byggmalt, karakterisert ved å anvende en vørter som er fremstilt av en byggsort med genetisk innebygget helt eller delvis sperring av antocyanogensyntesen og/eller catechinsyntesen i bygget, hvilken byggsort har et innhold av antocyanogener på under 100 mg pr. 100 g tørrstoff og et innhold av catechiner på mindre enn 100 mg pr. 100 g tørr-stoff .
2. Fremgangsmåte ifølge krav 1, karakterisert ved å anvende en vørter med et innhold av antocyanogener på under 20 mg og fortrinnsvis mindre enn 10 mg pr. 100 g tørrstoff og et innhold av catechiner på mindre enn 20 mg og fortrinnsvis mindre 10 mg pr. 100 g tørrstoff.
NO763483A 1975-10-15 1976-10-13 Fremgangsmaate for brygging av oel NO148749C (no)

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK464075A DK149570C (da) 1975-10-15 1975-10-15 Fremgangsmaade til brygning af ael med forbedret stabilitet

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO763483L NO763483L (no) 1977-04-18
NO148749B true NO148749B (no) 1983-08-29
NO148749C NO148749C (no) 1983-12-07

Family

ID=8135373

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO763483A NO148749C (no) 1975-10-15 1976-10-13 Fremgangsmaate for brygging av oel

Country Status (29)

Country Link
US (1) US4165387A (no)
JP (2) JPS6027508B2 (no)
AT (1) AT367794B (no)
AU (1) AU504081B2 (no)
BE (1) BE847191A (no)
CA (1) CA1088440A (no)
CH (1) CH628086A5 (no)
DE (1) DE2645793A1 (no)
DK (1) DK149570C (no)
ES (1) ES452698A1 (no)
FI (1) FI59119C (no)
FR (1) FR2328044A1 (no)
GB (1) GB1567634A (no)
GR (1) GR61687B (no)
HK (1) HK54783A (no)
IE (1) IE44178B1 (no)
IT (1) IT1070261B (no)
KE (1) KE3305A (no)
MX (1) MX4506E (no)
MY (1) MY8500077A (no)
NL (1) NL185357C (no)
NO (1) NO148749C (no)
NZ (1) NZ182319A (no)
PT (1) PT65703B (no)
SE (1) SE462101B (no)
SU (1) SU662017A3 (no)
TR (1) TR19002A (no)
YU (1) YU253176A (no)
ZA (1) ZA766065B (no)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK149570C (da) * 1975-10-15 1987-02-02 Forenede Bryggerier As Fremgangsmaade til brygning af ael med forbedret stabilitet
US6274179B1 (en) 2000-02-10 2001-08-14 Richard C. Theuer Proanthocyanidin-free barley food composition fortified with iron and methods of making and using
JP5550163B1 (ja) * 2014-02-23 2014-07-16 株式会社鈴矢電機サービス 製麦装置及び製麦方法
CN105255641A (zh) * 2015-11-11 2016-01-20 香格里拉酒业股份有限公司 酿酒工艺中保留紫青稞表皮颜色的方法

Family Cites Families (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DK149570C (da) * 1975-10-15 1987-02-02 Forenede Bryggerier As Fremgangsmaade til brygning af ael med forbedret stabilitet

Also Published As

Publication number Publication date
FI59119B (fi) 1981-02-27
FI762931A (no) 1977-04-16
FI59119C (fi) 1981-06-10
GR61687B (en) 1978-12-09
YU253176A (en) 1982-05-31
NL7611455A (nl) 1977-04-19
NO148749C (no) 1983-12-07
NL185357C (nl) 1990-03-16
SE7611201L (sv) 1977-04-16
DE2645793A1 (de) 1977-04-21
NZ182319A (en) 1978-07-10
JPS6027508B2 (ja) 1985-06-29
HK54783A (en) 1983-11-18
IE44178B1 (en) 1981-09-09
US4165387A (en) 1979-08-21
AU504081B2 (en) 1979-10-04
DK149570C (da) 1987-02-02
BE847191A (fr) 1977-01-31
PT65703B (en) 1978-04-17
PT65703A (en) 1976-11-01
AT367794B (de) 1982-07-26
CA1088440A (en) 1980-10-28
DK149570B (da) 1986-07-28
ES452698A1 (es) 1978-03-16
FR2328044B1 (no) 1980-10-10
JPH01296968A (ja) 1989-11-30
JPS5261293A (en) 1977-05-20
TR19002A (tr) 1978-02-08
ZA766065B (en) 1977-09-28
FR2328044A1 (fr) 1977-05-13
ATA756976A (de) 1981-12-15
MX4506E (es) 1982-05-28
SU662017A3 (ru) 1979-05-05
NO763483L (no) 1977-04-18
KE3305A (en) 1983-08-05
DK464075A (da) 1977-04-16
IE44178L (en) 1977-04-15
IT1070261B (it) 1985-03-29
GB1567634A (en) 1980-05-21
AU1866876A (en) 1978-04-20
SE462101B (sv) 1990-05-07
MY8500077A (en) 1985-12-31
CH628086A5 (de) 1982-02-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
Cheynier et al. Structure and properties of wine pigments and tannins
CA2907712C (en) Method for producing beverage having beer taste using hop bract
Somers et al. Evolution of red wines III. Promotion of the maturation phase
Von Wettstein et al. Biochemical mutant in barley renders chemical stabilization of beer superfluous
Somers et al. Phenolic assessment of white musts: varietal differences in free-run juices and pressings
WO1997006238A1 (en) Brewing products and their methods for production
EA027567B1 (ru) Способ приготовления стабильного при хранении напитка
Lin et al. Identification and reduction of ellagic acid in muscadine grape juice
NO148749B (no) Fremgangsmaate for brygging av oel.
Silva Ferreira et al. Why catechin and epicatechin from early hopping impact the color of aged dry-hopped beers while flavan-3-ol oligomers from late and dry hopping increase colloidal instability
US2873192A (en) Clarification of beverages
EP2976420B1 (en) Novel agents and uses and methods for the preparation thereof
Blancquaert et al. Effect of light quality on fruit growth, composition and the sensory impact of the wines
Dadic et al. The use of Polyclar AT (PVPP) in brewing
Bakardzhiyski et al. Changes in the protein profile of beers with bilberry
EP3092296A1 (en) Salmon-pink wine obtained from white grapes, winemaking process, and derived products
Bishop The nitrogenous complexes of haze and foam and their measurement
Dadic et al. Analytical Methods for Polyphenols in Brewing. III. Simultaneous Determination of Anthocyanogens and Catechins (Tanninogens) in Brewing Materials
Zoecklein et al. Effect of délestage with partial seed deportation on merlot and cabernet sauvignon wines
Baxter et al. Malting and brewing with barleys having blue aleurones
TWI701327B (zh) 發泡性飲料及使發泡性飲料之維持泡沫特性提升之方法
Lentini et al. Further Studies on the Impact of Commercial Malting and Brewing Practices on Beer Flavour Stability
Lochbühler The potential of yeast proteins to substitute for traditional fining agents: technological and sensory aspects
Jende—Strid Cereals For Food and Beverages
Reeves et al. The effect of increased steeping temperature on malt properties