NO147335B - Anordning til aa feste og/eller frigjoere en line paa et fartoey - Google Patents

Anordning til aa feste og/eller frigjoere en line paa et fartoey Download PDF

Info

Publication number
NO147335B
NO147335B NO780218A NO780218A NO147335B NO 147335 B NO147335 B NO 147335B NO 780218 A NO780218 A NO 780218A NO 780218 A NO780218 A NO 780218A NO 147335 B NO147335 B NO 147335B
Authority
NO
Norway
Prior art keywords
line
carriage
frame
bollard
piston
Prior art date
Application number
NO780218A
Other languages
English (en)
Other versions
NO147335C (no
NO780218L (no
Inventor
John C Balston
Original Assignee
Nl Industries Inc
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nl Industries Inc filed Critical Nl Industries Inc
Priority to NO780218A priority Critical patent/NO147335C/no
Publication of NO780218L publication Critical patent/NO780218L/no
Publication of NO147335B publication Critical patent/NO147335B/no
Publication of NO147335C publication Critical patent/NO147335C/no

Links

Landscapes

  • Paper (AREA)
  • Electrical Discharge Machining, Electrochemical Machining, And Combined Machining (AREA)
  • Electric Cable Installation (AREA)

Description

Denne oppfinnelse vedrører en anordning til å feste og/ eller frigjøre en line på et fartøy, omfattende en på fartøyet anordnet ramme med en langs rammen bevegelig vogn som bærer en pullert eller lignende innretning som en line kan festes til, en dreietapp for pullerten på vognen som tillater at pullerten er bevegelig mellom en stilling hvor linen fastholdes og en stilling hvor linen frigjøres, en sperre som er bevegelig til og ut av en stilling for å hindre henholdsvis tillate bevegelsen av pullerten til stillingen for frigjøring av linen.
Under visse forhold på sjøen og spesielt når det gjelder tauing av fartøyer når været og sjøen er vanskelig, kan det være forbundet med problemer å holde riktig avstand mellom fartøyene på grunn av sjøen og vinden som avvekslende slakker og strammer for-tøyningene eller slepelinene. Når forsyningsfartøyer f.eks. til boreriggene slepes ut i Nordsjøen ved hjelp av slepebåter, kan det ofte være nødvendig meget raskt å kaste fortøyningen for å frigjø-re fartøyet fra taubåten for å unngå fare.
Forskjellige anordninger som tillater rask frigjøring av en line som er festet på et fartøy, er tidligere kjent f.eks. fra tysk utlegningsskrift DAS 1 099 886, tysk off.skrift 1 556 849,
US patentskrift 3 973 511 og andre.
En hensikt med oppfinnelsen er å tilveiebringe en anordning av den innledningsvis nevnte art som både kan sikre en dempet stramming av slepelinen mellom fartøyene under vanlig slepedrift og som når nødvendig kan sikre en rask frigjøring av linen fra det tauede fartøy uten skade på selve linen eller fartøyene. Videre skal anordningen være særlig egnet til bruk under varierende slepe-og fortøyningsforhold.
Anordningen ifølge oppfinnelsen utmerker seg i det vesentlige ved at den omfatter en fluidumdemper som er innrettet til å yte motstand mot bevegelsen av vognen til en forutbestemt stilling på rammen, og ventilinnretninger for kontroll av motstandens stør-relse, en påvirker som reagerer på nærværet av vognen i nevnte forutbestemte stilling og bevirker bevegelse av sperren ut av stillingen som forhindrer bevegelse av pullerten, og en låseinnretning som låser vognen i rammen i nevnte forutbestemte stilling, og hvor påvirkeren er innrettet til - med vognen nær nevnte forutbestemte stilling - å komme i anlegg med <y>entilinnretninger for reduksjon av den motstand som tilveiebringes av fluidumdemperen mot vognens bevegelse mot den nevnte stilling.
Oppfinnelsen skal forklares nærmere nedenfor ved hjelp av et eksempel og under henvisning til tegningene, hvor: Fig. 1 er et sideriss av en anordning ifølge oppfinnelsen plassert på akterdekket av et fartøy og med slepetrossen eller fortøyningslinen i stilling. Fig. 2 viser et grunnriss av en del av anordningen som antydet med linjen 2-2 på fig. 1, og fig. 3 er et tilsvarende grunnriss av det parti som er avmerket med linjen 3-3 på fig. 1.
Fig. 4 viser i større målestokk en del av anordningen
med en del av kjededriften, og fig. 5 viser et snitt langs linjen 5-5 på fig. 3.
Fig. 6 er et sideriss som ligner fig. 4, men viser vognen med utstyr nær vognens ene ytterstilling på rammen, fig. 7 er et grunnriss og tildels snitt av anordningen på fig. 6 vist som antydet med linjen 7-7 på fig. 6, fig. 8 viser et snitt av et parti av anordningen tatt langs linjen 8-8 på fig. 6, og fig. 9 er et blokkskjema eller koblingsdiagram for fortøynings- og utløs-nings anordningen .
Selv om anordningen kan brukes både for stasjonær fortøy-ning og for sleping,skal oppfinnelsen beskrives nedenfor i forbindelse med sleping.
Under vanlig sleping er taubåten på hver av de aktre halvpartier utstyrt med en enkelt anordning i samsvar med oppfinnelsen. En stropp omfatter to liner med den ene ende av hver li-ne festet til sin respektive pullert, mens linenes andre ender sammen er festet til en slepeline som strekker seg mellom taubåten og det slepte fartøy. Da begge anordninger er identiske og arbeider på samme måte, skal bare en av dem beskrives i forbindelse med en av stroppelinene. Fig. 1 viser f.eks. at dekket 6 av en slepebåt bærer en ramme 7 med vanlige profiler, vinkeljern, knek-ter, kneplater o.l. som strekker seg stort sett parallelt med båtens kjøl.
Rammens øvre del er utstyrt med skinner 8 som er symme-triske om en midtlinje som det meste av konstruksjonen. Skinnene bærer en vogn 11 med hjul 9 som kan bevege seg frem og tilbake på rammen. Vognen er utstyrt med en løsningspullert 12 av samme art som er beskrevet i U.S. patent 3 973 511. Denne pullert har en bevegelig trommel 13 som ved hjelp av en tverrsvingetapp 15
er forbundet med en pullertramme 14. Pullerttrommelen befinner seg normalt i den på fig. 6 viste stilling med sin akse forløpen-de vertikalt og bærer da en trosseline 16 som er viklet rundt trommelen og iastklemt eller festet på annen måte i denne stilling. Når nødvendig kan pullerttrommelen frigjøres og bevege seg fra sin festestilling med aksen vertikalt til en avkastningsstilling, idet pullerttrommelen svinger om tverrtappen 15 og innstiller seg på skrå slik at linen 16 som følge av strekk lett kan trekkes av og frigjøres automatisk. Etter at linen er frigjort, vil pullerttrommelen på grunn av sin tyngde svinge tilbake til den opprinnelige stilling.
Vognen som bærer pullerten og beveger seg frem og tilbake på skinnene, beveger kjeder 21 hvis virkning utjevnes ved hjelp av en svingelforbinder 22. Kjedene er ført rundt to kjedehjul 23 og er koblet til ankere 24 på rammens 7 fundament. Kjedehju-lene 23 er plassert ved endene av en tverraksel 26 som er lagret i et åk 27 (fig. 3) ved den ytre ende av en stempelstang 28. Stangens indre ende er festet til et stempel 29 (fig.9) beliggen-de i en sylinder 31 som er festet til en festekonstruksjon 32 som utgjør endel av rammen 7. På denne måte bevirker strekket på vognen som søker å trekke den mot høyre ifølge fig. 1, at stemplet 29 vil beveges halvparten av strekningen til høyre på figuren. På lignende måte vil trykket på stempelstangen søke å bevege kjedene slik at vognen trekkes det dobbelte av avstanden til venstre på figuren.
Det er normalt ønskelig at vognen befinner seg i en mel-lomstilling eller sentralstilling når slepingen pågår og stemplet i sylinderen vil da også bevege seg omtrent om midtpunktet for den totale bevegelsesstrekning i den ene og den andre retning. Maksimal bevegelse for vognen er begrenset ved hjelp av fjærende dempere eller bufferter 33 og 34, fortrinnsvis i form av blokker av polyuretan som er festet til rammen 7.
For tilveiebringelse av bevegelsen og styringen for vognen er det i forbindelse med sylinderen anordnet et fluidumpåvirkbart reguleringssystem og fluidumet omfatter både væske og gass.
Gassystemet kan omfatte luft eller fortrinnsvis nitrogen som drifts fluidum, som opprinnelig tilføres fra tilførselsflasker 41 (fig. 9) som ved ledninger 42 er forbundet med et tilførsels-rør 43 utstyrt med en stengeventil 44. Flaskene 41 anbringes på plass og ventilen 44 åpnes til systemet er fylt, hvoretter ventilen 44 lukkes og flaskene 41 kan fjernes eller skiftes ut med nye. Gasstrømmen fra ventilen 44 i en retning skjer gjennom en ledning 46 og en trykkreguleringsventil 47 og en tilbakeslagsventil 48 inn i en ledning 49 som fører til en tilføringsledning 51. Den siste ér forbundet med en manifold 52 som er i forbindelse med flere gasslagringsflasker 53, slik at et betydelig forråd med driftsgass er til rådighet uansett om flaskene 41 er koblet til eller ikke. En trykkmåler 54 innkoblet i ledningen 49 angir det øyeblikklige trykk i manifolden 52 og tilføringsledningen 51.
I tilfelle av at trykket skulle være for høyt, hvilket vil vises på trykkmåleren 54, vil en ventil 56 åpnes for å bryte en sikring 57 og frigjøre den overskytende gass på en kontroller-bar måte til atmosfæren. Trykket i tilføringsledningen 51 er normalt .omtrent 7 kg/cm 2 og holdes slik at det ikke overskrider 35 kg/cm 2, idet det er anordnet en automatisk, trykkfølsom avlastningsventil 58. Når det forutbestemte maksimaltrykk er overskre-det,vil ventilen 58 åpnes på grunn av en tilbakeslagsventils 59 virkning og bevirker at en sikring 61 brytes for utladning til atmosfæren. Selv om trykket i tilføringsledningen 51 vanligvis styres ved hjelp av ventilen 47 til omtrent 7 kg/cm 2, er avlast-ningsventilen 58 innstillt høyere, slik at den bare åpner systemet under ekstreme trykkforhold. Gassen i tilføringsledningen 51 strømmer gjennom en annen lokal trykkregulator 62 og en ledning 60 gjennom en fjærbelastet ventil 63 med mekanisk og elektrisk kontroll som skal beskrives nedenfor og strømmer med vanlig trykk i ledningen 51 gjennom en ledning 64 til en annen fjærbelastet ventil 66 med mekanisk og elektrisk kontroll som også skal beskrives nedenfor.
Når ventilen 66 befinner seg i sin ene stilling, som er vist på fig. 9, kan ikke gassen fra ledningen 64 strømme gjennom ventilen 66, fordi et utløp 67 fra ventilen er blindet med et stengeelement 68. Når ventilen 66 beveges til en stilling mot-satt stillingen ifølge fig. 9, vil gassen kunne strømme fra ledningen 64 til en ledning 69 som er i forbindelse med en fordelings-ledning 71. Denne har en grenledning 72 som fører til endepar-tiet av sylinderen 31 mellom stemplet 29 og sylinderhodet, slik at stemplet 29 utsettes for gasstrykk fra fordelingsledningen 71. Det er anordnet en manuelt betjent utblåsningsventil 74 for tøm-ming gjennom en sikring 76 a/ den væske som måtte ha lekket ut forbi stemplet 29 fra sylinderens stempelstangende. Ventilen 74 er normalt stengt slik at stemplet 29 ved sin bevegelse alterne-rende sammenpresser og avlaster gassen i sylinderens topparti, slik at trykket i grenledningen 72 varierer tilsvarende. Hvis trykket i grenledningen av en eller annen grunn skulle bli for høyt, finnes det en sikringsbryterskive 77 for avlastning av det for høye trykk.
Normalt vil trykket variere i ledningen 72 i avhengighet av stemplets bevegelse, men da det lille volum i sylinderens topp-ende ville forårsake for store variasjoner, er grenledningen 72 forbundet med et første kammer 78 dannet av et tillukket rør og som er i forbindelse med grenledningen gjennom en manuelt betjent ventil 79, slik at kammerets 78 volum kan legges til volumet av sylinderen. Om ønskelig kan også en manuelt betjent ventil 81 åpnes for å skape adkomst til det ytterligere volum i kammere 82 og 83 som kontrolleres individuelt ved hjelp av ventiler 84 og 86. Ved betjening av de forskjellige ventiler 79, 81, 84 og 86 kan sylinderens volum begrenses til et minimum eller det sammen-koblede volum kan økes med passende tillegg ved å benytte allle eller bare noen av de forskjellige kammere 78,82 og 83 og på denne måte regulere stempelslaget for de enkelte belastninger.
Når stemplet beveger seg frem og tilbake i sylinderen,
kan det en eller annen gang forekomme at trykket i grenledningen 72 og ledningen 71 blir noe høyere enn det maksimalt tillatelige trykk. I et sådant tilfelle kan gassen fra sylindersystemet slippes ut til ledningen 51, idet ledningen 71 inneholder en trykkav-lastningsventil 87. Det normale trykkområde i sylinderen kan holdes f.eks. under 160 kg/cm 2, for hvis et slikt maksimum overskrides, vil trykklavlastningsventilen 87 åpnes og det vil tilveiebringes en tilbakestrømningsbane for gass for lagring i flaskene 53. Hvis trykket i ledningen 51 holder på å overskride f.eks. 35 kg/cm 2, kan overskytende gass fjernes til atmosfæren gjennom trykkavlastningsventilen 58.
Fluidumsystemet på den andre side, dvs. stempelstangsiden av stemplet 29 i sylinderen 31, omfatter fortrinnsvis olje som fluidum i de fleste ledninger.
Oljen mellom sylinderens stempelstangende og stemplets
29 underside føres gjennom en ledning 91 gjennom en åpningsinnret-ning 92 og til en forbindelsesledning 93. Denne er utstyrt med en manuelt betjent ventil 9 4 og en sikring 95 ved enden. Tømning kan skje gjennom sikringen 95 hver gang ventilen 94 åpnes for hånd. Væsken i ledningen 93, såsom olje av bra kvalitet, føres inn i det nedre endeparti av en akkumulatorbeholder 96. Det er ønskelig at et væskenivå 9 7 i akkumulatoren holdes nær eller i en passende høyde og den øvre del.98 av akkumulatoren 96 som er en lukket beholder er fylt med gass, hensiktsmessig den samme gass som finnes, i ledningen 46.
Ledningen 46 er forbundet med en trykkregulator 99 som
kan åpnes gjénnom en tilbakeslagsventil 101 til en ledning 102
som er utstyrt med en grenledning 103. Den sistnevnte har en trykkmåler 104 og ér gjennom en håndbetjent ventil 106 forbundet med utslipp til atmosfæren med en sikring 107. Fra ledningen 102 strekker det seg en grenledning 108 som fører til en lokal reservegassfLaske 109 som er umiddelbart til rådighet for tilstrekkelig tilførsel av passende mengde gass med bare små tap i for-bindelsesledninger. Denne tilførsel styres ved hjelp av en ma-nuell ventil 111.
I den viste stilling er ventilen forbundet med det øvre parti 98 av akkumulatoren og opprettholder den ønskede mengde gass i samme. Når ventilens 111 håndtak beveges til en annen stilling, avstenges ledningen 108 og gassen kan slippes ut fra akkumulatorpartiet 98 til atmosfæren gjennom en sikring 112. Gassen i akkumulatoren befinner seg under betydelig og godkjent trykk, men hvis trykket overskrides med en forutbestemt verdi, åpnes en avlastningsventil 113 og gassen fjernes til atmosfæren gjennom en tilbakeslagsventil 114 og en sikring 116. Skulle trykket i gasskammeret 98 av en eller annen grunn bli uvanlig stort, vil en ledning 117 som utsettes for det kraftige gasstrykk slippe gassen ut i atmosfæren gjennom en bryterskivesikring 118.
Når anordningen er som forklart ovenfor og trykket i akkumulatoren 96 er i det vesentlige som forutbestemt, opprettholder ledningen 9 3 et etablert trykk i sylinderens 31 stempelstangparti. Således opprettholdes i det vesentlige den normale belastning på kjedene og på vognen 11,slik at med en omtrentlig kompenserende belastning på slepetauet 16 beveger vognen seg frem og tilbake mellom buffertene 33 og 34 om midtstillingen med en dempningsvirk-ning som stort sett opprettholder det forutbestemte eller forønskede strekk i linen til enhver tid, selv om den tillater tilstrekkelig variasjon slik at altfor store krefter ikke utvikles under slepeoperasjonen.
Skulle en kritisk situasjon oppstå som følge av en over-hendig stor belastning på det slepende fartøy, vil vognen tvinges av en slik uvanlig stor kraft til en ytterstilling, f.eks. mot høyre ifølge fig. 6 og 9, og vil trekkes kraftig for deformering av bufferten 34. Denne deformering vil avdempe bevegelsen noe samtidig som den tillater vognen å bevege seg tilstrekkelig langt mot ytterstillingen for å bevirke automatisk utløsning av slepetauet.
Når vognen nærmer seg slutten av sin bevegelse, beveger en påvirkningsskinne 121 (fig. 6,7 og 9) seg foran vognen på yt-tersiden av en vegg 122 på vognen. Skinnen 121 er forbundet med pullertens utløsningskroker 123 som er i inngrep med utløsnings-ruller 124 på pullertrammen 14. Normalt finnes det en motstand som forhindrer krokenes utløsningsbevegelse. I alle normale, sen-trale stillinger av vognen holdes krokene i sikker stilling, som vist på fig. 6, ved hjelp av knaster 126 på låsearmer 127 som er anbragt på vognens tverrtapper 128. Armene beveger seg normalt på toppen av en skinne 129 på rammen, slik at deres knaster holdes i øvre stilling. Der hvor vognen befinner seg i ytterstilling er imidlertid skinnene 129 skåret ned for dannelse av for-senkninger 130. På dette sted kan låsearmene 127 falle ned og bevege knastene 126 bort fra endene av pullertkrokene 123. Det dannes motstand mot bevegelse av pullertens krokmekanisme, slik at skinnen 121 holdes normalt i den på fig. 6 viste stilling.
Når vognen deformerer bufferten og nesten når sin endeli-ge stilling, vil skinnen 121 komme i direkte anlegg med bevegeli-ge ventilstammer 131 og 132 som henholdsvis tilhører ventilene 66 og 63. Begge disse ventiler beveges mekanisk ved vognens sluttbevegelse, slik at ventilene bringes ut av de på fig. 9 viste stillinger til deres alternative stillinger, hvilket fører til at komprimert gass fra sylinderkammeret mellom stemplet 29 og sylindertoppen frigjøres gjennom grenledningen 72, ledningene 71 og 69, ventilen 66 og ledningene 64 og 51 til gassflaskene 53.
Ventilen 6 3 er umiddelbart foran omkobling og befinner seg normalt i en stilling hvor gassen fra regulatoren 62 ikke kan strømme gjennom ventilen, mens gass fra den lukkede ende av en sylinder 134 slippes ut gjennom en ledning 136 og ventilen gjen-nem en strupeåpning 137 og deretter gjennom en tilbakeslagsventil 138 til en utslippingsinnretning 139 til atmosfæren. Normalt er sylinderen 134 ikke under trykk, men når ventilstammen 132 påvirkes av skinnen 121 på pullertvognen/jnkobles ventilen 63 og tillater gassen å strømme fra trykkreduksjonsventilen 62 og gjennom forbindelsesledningen 60 til ledningen 136 og sylinderen 134. Gasstrykket beveger stempeltappen 135 slik at denne rager ut av sylinderen 134 ut til venstre ifølge fig. 7 og 9. Denne stempel-tappbevegelse kommer istand fordi sylinderens 134 stempelstangende er ved et rør 141 forbundet med tilføringsledningen 46 ved en fbrbindelsesledning 142 med en trykkregulator 143 og en trykkmåler 144. Når stempeltappen i sylinderen 134 beveges mot venstre, er det ingen gasstrømning i ledningen 141 så langt som til trykkregulatoren 143, som er innstilt på en lav verdi, f.eks. 0,35 kg/cm . Ledningen 141 virker derfor som en gassbeholder, slik at gassen ved lavt trykk komprimeres noe når gassen fra ledningen 136 med et trykk på omtrent 7 kg/cm 2 forskyver stemplet.
Når stemplet beveger seg mot venstre på fig. 3 og 9, tvinges den innstillbare stempeltapp 135 mot venstre til anlegg med og for å bevege påvirkningsskinnen 121 med en kraft som er tilstrekkelig til å bevirke at pullertkrokene 123 vil dreie seg mot urviserens retning og vil frigjøre pullerttrommelen 13 fra vognen. Pullerttrommelen er under fortsatt strekk fra slepetauet 16 og svinger oppover for frigjøring av slepetauet. Når denne utløsning av slepetauet pågår, holdes vognen i ytterstilling, fordi sperrelåsearmene 127 er i sin nedre stilling i forsenkningene 130 i rammen. Linen kastes derfor av raskt og hoved-hensikten med oppfinnelsen er nådd. Når påvirkningsskinnen 121 beveges til venstre, følger også ventilstammene 132 og 132 med fordi disse ventiler er fjærbelastede og vil derfor innta sin normale lukkestilling.
I tillegg til den mekaniske påvirkning kan ventilene 63 og 66 påvirkes fra elektriske solenoider 151 i en krets 152 som bare skjematisk er vist på fig. 9. Fortrinnsvis er ikke viste kontrollknapper plassert på forskjellige hensiktsmessige steder på slepefartøyet, slik at ventilene 63 og 66 kan betjenes når som helst for utløsning av linen når det måtte være påkrevet.
Etter at linen er utløst, bringes ventilene av fjærer tilbake til den på fig. 9 viste stilling. Etter avkastningen av linen vil også pullerttrommelen 13 som følge av tyngdekraften
gå tilbake til sin normale stilling for anbringelse av en ny line 16 for neste operasjon. Vognen 11 er fremdeles låst i ytterstilling ved hjelp av låsearmene 127 og kan foreløpig ikke bevege seg.
For frigjøring av vognen er det anordnet en manuelt betjent spak 154 (fig. 6) som normalt holdes på plass med en returfjær 156 og som gjennom stenger 157 kan vippe tilbakeføringsar-mer 158 oppover. Bevegelsen oppover av armene 158 løfter låsearmene 127 til den med heltrukne linjer viste stilling på fig. 6 og ut av forsenkningene 130. Låsearmene i løftet stilling an-bringer knastene 126 bak pullertens utløsningskroker 12 3, da en returfjær 159 bringer krokene rundt de av tyngdekraften tilbake-førte utløsningsruller 124 på pullerten 12 og også fører tilbake påvirkningsskinnen 121 til skinnens opprinnelige stilling. Disse mekaniske innretninger er da ferdig for neste utløsningsoperasjon.
Når ventilen 63 er tilbake i sin normale stilling, er sylinderens 134 lukkede ende i forbindelse med atmosfæren, slik at det lave gasstrykk i ledningen 141 fører stempeltappen 135 til dennes tilbaketrukne stilling. Umiddelbart før ventilen 66 beveges tilbake til sin normale stilling, utøves trykk fra ledningen 51 og ledningen 64 gjennom ventilen 66 og ledningene 69,71 og 72 mot stemplet 29, slik at dette beveges mot sylinderens stempel-stangande for stramming av linen 16. Det skjer en medfølgende bevegelse mot venstre ifølge fig. 6 og 9 av vognen 11 og pullertrammen 14. De manuelt løftede låsearmer 127 beveges således fremover fra forsenkningene 130 og igjen på skinnene 129, og spaken 154 kan frigjøres for tilbakeføring til dens normale fjærbelastede stilling. Ventilen 66 føres tilbake til sin normale stilling, som vist på fig. 9, ved deenergisering av solenoiden 151 så snart pullerten har nådd enden av sitt bevegelsesslag, slik at det fulle volum gass sperres inne i det lukkede endeparti av sylinderen 31. Systemet er da i sin opprinnelige stilling og ferdig for normal drift under strekk eller for frigjøring automatisk eller ved fjernstyrt elektrisk kontroll.

Claims (5)

1. Anordning til å feste og/eller frigjøre en line på et far-tøy, omfattende en på fartøyet anordnet ramme (7) med en langs rammen bevegelig vogn (11) som bærer en pullert (12) eller lignende innretning som en line (16) kan festes til, en dreietapp (15) for pullerten på vognen som tillater at pullerten er bevegelig mellom en stilling hvor linen fastholdes og en stilling hvor linen frigjøres, en sperre (123) som er bevegelig til og ut av en stilling for å hindre henholdsvis tillate bevegelse av pullerten til stillingen for frigjøring av linen, karakterisert ved at anordningen omfatter en fluidumdemper (28,29,31) som er innrettet til å yte motstand mot bevegelsen av vognen til en forutbestemt stilling på rammen, og ventilinnretninger (58,59) for kontroll av motstandens størrelse, en påvirker (121) som reagerer på nærværet av vognen i nevnte forutbestemte stilling og bevirker bevegelse av sperren (12 3) ut av stillingen som forhindrer bevegelse av pullerten (12), og en låseinnretning (126,127) som låser vognen i rammen (ved 130) i nevnte forutbestemte stilling, og hvor påvirkeren (121) er innrettet til - med vognen nær nevnte forutbestemte stilling - å komme i anlegg med ventilinnretninger (6 3,66) for reduksjon av den motstand som tilveiebringes av fluidumdemperen mot vognens bevegelse mot den nevnte stilling.
2. Anordning ifølge krav 1, karakterisert ved at fluidumdemperen omfatter en stort sett lukket beholder (31) som er innrettet til å inneholde innestengt gass og en varierbar mengde væske.
3. Anordning ifølge krav 1 eller 2, karakterisert ved at låseinnretningen (126,127) under normal drift låser sperren (12 3) mot utilsiktet frigjøring, men frigjør sperren i den nevnte forutbestemte stilling.
4. Anordning ifølge krav 1,2 eller 3, karakterisert ved at rammen omfatter skinner (8), og vognen (11) er innrettet til å løpe på skinnene, og hvor fluidumdemperen omfatter en sylinder (31) som er anordnet på rammen og bærer et stempel (29), og hvor et kjedehjul (23) e.l. er lagret på rammen, og en kjede (21) er lagt over kjedehjulet og forbinder stemplet med vognen.
5. Anordning ifølge et av kravene 1-4, karakterisert ved at fluidumdemperen omfatter en sylinder (31) som er festet i en festeramme (32) og inneholder en stempelstang (2 8) til hvis indre ende det er festet et stempel (29) og hvor sylinderen inneholder en væske' for stempelstangsiden og en komprimert gass på stempeltoppsiden.
NO780218A 1978-01-20 1978-01-20 Anordning til aa feste og/eller frigjoere en line paa et fartoey NO147335C (no)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO780218A NO147335C (no) 1978-01-20 1978-01-20 Anordning til aa feste og/eller frigjoere en line paa et fartoey

Applications Claiming Priority (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NO780218A NO147335C (no) 1978-01-20 1978-01-20 Anordning til aa feste og/eller frigjoere en line paa et fartoey

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NO780218L NO780218L (no) 1979-07-23
NO147335B true NO147335B (no) 1982-12-13
NO147335C NO147335C (no) 1983-03-23

Family

ID=19884000

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NO780218A NO147335C (no) 1978-01-20 1978-01-20 Anordning til aa feste og/eller frigjoere en line paa et fartoey

Country Status (1)

Country Link
NO (1) NO147335C (no)

Also Published As

Publication number Publication date
NO147335C (no) 1983-03-23
NO780218L (no) 1979-07-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3645225A (en) Rough-water towing system
NO338519B1 (no) Opphengingsanordning for livbåt
NO145131B (no) Rampeanordning for overfoering av mannskap og/eller last mellom to sjoefartoey eller et fartoey og en fast konstruksjon, saasom en fralands plattform
NO20111402L (no) Heise-anordning for et fartoy
NO168573B (no) Anordning for stramming av en kjetting i bevegelse
NO153331B (no) Bevegelseskompenserende system for en loeftekran.
NO763504L (no) Fremgangsm}te for gjenvinning, sikring og utsetting av en ankerb¦ye.
NO332933B1 (no) System for håndtering av en wire, kjetting og kabel ombord på et fartøy
US3892386A (en) Marine towing line guide
NO172814B (no) Kompensator
NO139775B (no) Anordning ved kjettingstopper.
NO156643B (no) Hivingskompenseringssystem for heisestyring av en sjoeheisekran.
NO147668B (no) Offshore fortoeyningsinnretning for et flytende legeme med store dimensjoner.
NO752635L (no)
NO158266B (no) Ventil for tilfoersel av gass til et rom og etterfoelgende braa toemming av dette rom.
NO147335B (no) Anordning til aa feste og/eller frigjoere en line paa et fartoey
NO791666L (no) Redningsanordning for aa roemme taarnet paa en borerigg
NO750440L (no)
NO843564L (no) Forbrindelsesanordning
NO310604B1 (no) Neddykket frigjörbar böye
NO802553L (no) Krokutloeser-innretning.
NO152545B (no) Frikoplingsanordning for livbaater og lignende
US28478A (en) Suspending boats
NO148845B (no) Fartoey som har i det minste en anordning for utsetting av en livbaat.
NO782709L (no) Hydraulisk heiseinnretning til bruk paa skip