NL8801917A - Koerscorrectiesysteem voor in baan corrigeerbare voorwerpen. - Google Patents

Koerscorrectiesysteem voor in baan corrigeerbare voorwerpen. Download PDF

Info

Publication number
NL8801917A
NL8801917A NL8801917A NL8801917A NL8801917A NL 8801917 A NL8801917 A NL 8801917A NL 8801917 A NL8801917 A NL 8801917A NL 8801917 A NL8801917 A NL 8801917A NL 8801917 A NL8801917 A NL 8801917A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
course correction
course
identification
launched
objects
Prior art date
Application number
NL8801917A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Hollandse Signaalapparaten Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hollandse Signaalapparaten Bv filed Critical Hollandse Signaalapparaten Bv
Priority to NL8801917A priority Critical patent/NL8801917A/nl
Priority to DE68919297T priority patent/DE68919297T2/de
Priority to EP89201927A priority patent/EP0354608B1/en
Priority to US07/385,611 priority patent/US4997144A/en
Priority to CA000606893A priority patent/CA1330585C/en
Priority to NO893090A priority patent/NO180130C/no
Priority to DK376989A priority patent/DK376989A/da
Priority to PT91334A priority patent/PT91334B/pt
Priority to AU39199/89A priority patent/AU618828B2/en
Priority to KR1019890010949A priority patent/KR0152654B1/ko
Priority to JP1199502A priority patent/JP2662042B2/ja
Priority to TR89/0582A priority patent/TR25004A/xx
Publication of NL8801917A publication Critical patent/NL8801917A/nl

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41GWEAPON SIGHTS; AIMING
    • F41G7/00Direction control systems for self-propelled missiles
    • F41G7/20Direction control systems for self-propelled missiles based on continuous observation of target position
    • F41G7/30Command link guidance systems
    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41GWEAPON SIGHTS; AIMING
    • F41G7/00Direction control systems for self-propelled missiles
    • F41G7/20Direction control systems for self-propelled missiles based on continuous observation of target position
    • F41G7/30Command link guidance systems
    • F41G7/301Details
    • F41G7/308Details for guiding a plurality of missiles

Description

Koerscorrectiesysteem voor in baan corrigeerbare voorwerpen.
De uitvinding heeft betrekking op een koerscorrectiesysteem voor hetdraadloos corrigeren van een koers van een gelanceerd voorwerp,voorzien van tenminste één zend- en stuurinrichting die, ondertoevoer van baangegevens van het gelanceerde voorwerp geschikt isvoor het genereren en uitzenden van een koerscorrectiesignaal voorhet corrigeren van de koers van het gelanceerde voorwerp en van eenontvanginrichting welke zich in het voorwerp bevindt voor hetontvangen van het koerscorrectiesignaal en het toevoeren vantenminste een deel van het koerscorrectiesignaal naar koers-correctiemiddelen voor het uitvoeren van de koerscorrectie.
De uitvinding heeft eveneens betrekking op een zend- en stuur¬inrichting geschikt voor gebruik in een dergelijk koerscorrectie¬systeem.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een ontvanginrichtinggeschikt voor gebruik in een dergelijk koerscorrectiesysteem.
De uitvinding heeft tevens betrekking op een voorwerp geschikt voorgebruik in een dergelijk koerscorrectiesysteem.
Een uitvoering van een dergelijk systeem is bekend uit deoctrooiaanvrage WO 83/03894. In deze aanvrage wordt eenvuurleidingssysteem beschreven voorzien van een doelsensor, eenvuurleidingsrekenaar en een wapen voor het lanceren van in koerscorrigeerbare projectielen. De vuurleidingsrekenaar berekentdoorlopend op basis van een door de doelsensor gemeten positie vaneen doel en een door de vuurleidingsrekenaar zelf berekende positievan een op het doel afgevuurd nastuurbaar projectiel, de teverwachten minimale passeerafstand van het projectiel met het doel.Indien deze afstand te groot wordt, door bijvoorbeeld niet-voorzienekoerswijzigingen van het doel binnen de vluchttijd van het projectiel, genereert de vuurleidingsrekenaar een enkel correctie-signaal ten behoeve van een nagenoeg onmiddellijke draadlozeontsteking van op het projectiel aangebrachte ladingen voorkoerswijzigingen. De vuurleidingsrekenaar is daartoe voorzienvan een zend- en stuurinrichting en het projectiel van eenontvanginrichting ten behoeve van een draadloze overdracht van hetcorrectiesignaal. Het tijdstip van ontsteking wordt door devuurleidingsrekenaar zelf, mede aan de hand van de door hetprojectiel uitgezonden stand-referentiesignalen welke door middelvan een in de nabijheid van de doelsensor geplaatste gepolariseerdeantenne worden ontvangen, bepaald.
Een nadeel verbonden aan deze uitvoering, is dat deze niet geschiktis voor onafhankelijke koerscorrecties voor meerdere, tegelijk invlucht zijnde projectielen. Een uitgezonden correctiesignaal wordtdoor alle tegelijk in vlucht zijnde projectielen opgevat als eenvoor een ieder afzonderlijk projectiel bestemd correctiesignaal.Door een onderlinge afstand langs de afgelegde baan tussen deprojectielen zal een correctiesignaal, welke berekend is voor eenbepaalde positie, voor een deel van de projectielen te vroeg of telaat komen. Indien de projectielen onderling verschillende standenhebben, zal een correctiesignaal welke bestemd is voor eenprojectiel met een bepaalde stand, voor de andere projectielen meteen andere stand een averechts effect geven. Bij projectielen welkeom hun lengte-as draaien, zal het correctiesysteem zelfs nietwerken in het geval van meerdere in vlucht zijnde projectielen. Hetgenoemde nadeel zal zich sterk openbaren bij wapensystemen met hogevuursnelheden of bij een vuurleidingsrekenaar voorzien van meerderewapensystemen.
De uitvinding beoogt een koerscorrectiesysteem te verschaffenwaarmee tegemoet wordt gekomen aan de genoemde nadelen. Hetkoerscorrectiesysteem overeenkomstig de uitvinding wordt daartoe gekenmerkt doordat - het koerscorrectiesignaal koerscorrectie-informatie enidentificatiecodes omvat voor het onderscheidelijk corrigeren vangelanceerde voorwerpen waarbij een identificatiecode geschikt isvoor het aanwijzen van de onderscheidelijk in koers te corrigerenvoorwerpen; - de ontvanginrichting van het voorwerp is voorzien van eenselectie-inrichting voor het selecteren van koerscorrectie-infor¬matie uit het koerscorrectiesignaal aan de hand van de eveneensin het koerscorrectiesignaal voorhanden zijnde identificatiecodewaarbij de geselecteerde koerscorrectie-informatie wordttoegevoerd aan de koerscorrectie- middelen voor het uitvoeren vande koerscorrectie.
Het voordeel wat nu wordt bereikt is dat, van de tegelijk in vluchtzijnde voorwerpen, ieder voorwerp apart kan worden voorzien van,voor het voorwerp specifieke en optimale koerscorrectie-informatie.
Een bijzondere uitvoering van de uitvinding wordt gekenmerkt doordat - het koerscorrectiesignaal een identificatiecode I en bijbehorende koerscorrectie-informatie (q — 1,2,___,m-l, m, m+1,...) omvat; - in de selectie-inrichting van een voorwerp k (k — 1,2,3, ...) een identificatieparameter voorhanden is waarbij de selectie- inrichting, uit het koerscorrectiesignaal een identificatiecode
Iq=m selecteert waarvoor geldt dat Iq_m *= P^ en de bijbehorende koerscorrectie-informatie C m de koerscorrectiemiddelen toevoert q-m voor het uitvoeren van de koerscorrectie.
Door de koppeling van bepaalde koerscorrectie-informatie meteen bepaalde identificatiecode Iq_m> kan een voorwerp met eenidentificatieparameter P^-Iq^ deze koerscorrectie-informatieselecteren.
Door de koerscorrectie-informatie te voorzien van een identificatie¬code worden nieuwe mogelijkheden voor de vuurleiding gecreëerd.
De voorwerpen kunnen nu tijdens de vlucht zowel individueel alswel groepsgewijs worden gecorrigeerd. Bij groepsgewijze correctie kunnende voorwerpen in vaste of variabele groepen worden ingedeeld.
Een koerscorrectiesysteem waarmee individueel gecorrigeerd kanworden, wordt gekenmerkt doordat - het koerscorrectiesignaal tenminste r individuele koerscorrecties(ïq.Cq) (q = P. P+l. ···. P+r) omvat; - de selectieinrichting van r successievelijk gelanceerdevoorwerpen k (k = p, p+l, ..., p+r) een onderling verschillende identificatieparameter P^ - I (q = p, p+l.....p+r) omvatten voor het uitvoeren van r individuele koerscorecties.
In het geval dat de r gelanceerde voorwerpen k een dusdanigeonderlinge tussenafstand hebben waardoor eenzelfde koerscorrectievoor een deel van de voorwerpen te vroeg of te laat zou aankomen,kan deze uitvoering elk voorwerp op het juiste tijdstip eenkoerscorrectie laten uitvoeren.
Een koerscorrectiesysteem waarmee in vaste groepen ingedeeldevoorwerpen groepsgewijs gecorrigeerd kunnen worden, wordt gekenmerktdoordat - het koerscorrectiesignaal, voor het uitvoeren van groepsgewijzekoerscorrecties van een groep van r gelanceerde voorwerpen,tenminste één koerscorrectie (Iq,Cq) omvat; - de selectieinrichtingen van r successievelijk gelanceerdevoorwerpen k respectievelijk eenzelfde identificatieparameterPk “ Iq omvatten (k = p, p+l, ..., p+r)
Hierbij wordt eenzelfde koerscorrectie Cq geselecteerd door allevoorwerpen in de groep.
Indien een afzonderlijke koerscorrectie van voorwerpen in een groepniet zinvol is, door bijvoorbeeld geringe onderlinge afstandentussen de voorwerpen in de groep of door een te verwachtenonnauwkeurigheid van de afzonderlijke projectielbanen, kan aldus eenbesparing van de door de vuurleidingsrekenaar benodigde rekentijdworden verkregen.
Een koerscorrectiesysteem waarmee in variabele groepen ingedeeldevoorwerpen groepsgewijs gecorrigeerd kunnen worden, wordtgekenmerkt, doordat - het koerscorrectiesignaal voor het uitvoeren van een groepsgewijzekoerscorrectie van een groep van r gelanceerde voorwerpen k (k - p, p+1, .... p+r), r koerscorrecties (Iq,Cq) omvat (q = p,p+1, .... r) waarbij geldt dat Cq - CQ (q = p , p+1, p+r); - de selectieinrichtingen van de groep van r gelanceerde voorwerpenrespectievelijk een onderling verschillende identificatieparameterPk=q “ Iq omvatten (q = p, p+1, ..., p+r).
De indeling in groepen wordt nu tot stand gebracht doordat eenzelfdecorrectie Cq gekoppeld wordt aan verschillende identificatiecodesIq. Zo kan bijvoorbeeld een tijdelijke groep gevormd worden doorvoorwerpen welke zich rond een bepaalde hoogte bevinden.
De selectie-inrichting van een ontvanginrichting kan opverschillende wijzen en tijdstippen worden voorzien van eenidentificatieparameter P^. De selectie-inrichting kan draadloos ofniet draadloos worden voorzien van identificatieparameters op eentijdstip voor het lanceren of na het lanceren. De voorwerpen kunnenter plekke van het wapensysteem of al bij produktie worden voorzienvan identificatieparameters waarbij in het laatste geval deidentificatieparameters gelezen moeten worden door de zend- enstuurinrichting.
Een dergelijke uitvoeringsvorm wordt gekenmerkt doordat - de zend- en stuurinrichting geschikt is voor het successievelijkgenereren van r identificatieparameters P^ (k = p, p+1, ..., p+r)welke successievelijk een bij het koerscorrectiesysteem behorendeuitleesinrichting worden toegevoerd; - de selectieinrichtingen van de r voorwerpen k respectievelijk zijnvoorzien van een inlees inrichting voor het, met behulp van deuitleesinrichting, ontvangen van de identificatieparameters P^.waarbij de ontvangen identificatieparameter P^ wordt opgeslagen inde selectie-inrichting van het voorwerp k (k = p, p+1, ..., p+r).
De mogelijkheid dat de voorwerpen pas ter plekke behoeven te wordenvoorzien van een identificatieparameter geeft enerzijds eenlogistiek voordeel omdat de voorwerpen identiek aangeleverd kunnenworden en anderzijds een operationeel voordeel omdat de indeling ingroepen pas op het laatste moment hoeft te gebeuren. Bij dezeuitvoering wordt vóór het lanceren de indeling in een groep bepaald.
Het toekennen van eenzelfde identificatieparameter = Iq aanmeerdere voorwerpen, kan worden gerealiseerd door dezeidentificatieparameter met een bepaalde herhalingsfrequentie, al danniet met bepaalde tussenpozen, te herhalen. Bij eenidentificatieparameter welke gecodeerd is als een signaal met eenbepaalde frequentie, kan dit worden gerealiseerd door dit signaalgedurende een zekere tijd te genereren.
Een dergelijke uitvoeringsvorm voor draadloze toevoer van genoemdeidentificatie-parameters wordt gekenmerkt doordat - de uitleesinrichting zendermiddelen van de zend- en stuurinrich¬ting omvat waarbij de zend- en stuurinrichting gedurende eenzekere tijdsverloop waarin r voorwerpen k successievelijk wordengelanceerd, tenminste een deel van de identifi- catieparametersuitzendt; - de inleesmiddelen worden gevormd door de ontvangermiddelen vande ontvanginrichting.
Hierdoor kan na het lanceren een voorwerp worden voorzien van eenidentificatieparameter.
Een bijzondere uitvoeringsvorm voor het toevoeren vanidentificatieparameters wordt additioneel gekenmerkt doordatde uitleesinrichting middelen omvat voor het respectievelijktoevoeren van tenminste een deel van de identificatieparameters aande inleesinrichtingen van de voorwerpen voordat deze zijn gelanceerd.In het geval van meerdere, tegelijk in gebruik zijnde zend- enstuurinrichtingen, moet een voorwerp voor het lanceren voorzien worden van een identificatieparameter welke de bij het voorwerpbehorende zend- en stuurinrichting karakteriseert, zodat na lanceringdoor de selectie-inrichting onderscheid kan worden gemaakt tussencorrectiesignalen van de verschillende zend- en stuurinrichtingen.
Bij voorwerpen welke al bij de fabricage voorzien worden van eenidentificatiecode, wordt een dergelijke uitvoeringsvormadditioneel gekenmerkt doordat - de selectieinrichtingen van de r voorwerpen k respectievelijk zijnvoorzien van identificatieparameters P^ (k = p, p+1, .... p+r); - de zend- en stuurinrichting geschikt is om de identificatie¬parameters met behulp van bij het koerscorrectiesysteembehorende uitleesinrichting successievelijk te lezen waarbij deidentificatieparameters worden opgeslagen in de zend- en stuur¬inrichting ten behoeve van het genereren van de identificatiecodeIq (q - P> P+1. .... P+r)-
Een voordelige uitvoering wordt gekenmerkt doordat de identificatie¬parameters P^ respectievelijk een, althans aan de zend- en stuur¬inrichting bekende relatie hebben met de baangegevens van degelanceerde voorwerpen k (k — 1, 2, 3, ...).
De baangegevens kunnen verkregen zijn door meting met een sensor ofdoor berekening van een vuurleidingsrekenaar. Het voordeel wat nubereikt wordt is dat een koerscorrectie gebaseerd kan worden op eenbepaalde baanpositie van een voorwerp of uitgevoerd kan wordenwanneer het voorwerp een gunstige baanpositie bereikt.
Bij een uitvoeringsvorm gekenmerkt doordat de gelanceerde voorwerpenwelke gedurende een gepredetermineerd tijdsinterval zijn gelanceerd,een groep vormen, zijn de groepen vast ingedeeld.
Een uitvoeringsvorm gekenmerkt doordat gelanceerde voorwerpen welkezich in een gepredetermineerd gedeelte van de ruimte bevinden, eengroep vormen, geeft de mogelijkheid om variabele groepen te scheppen. Een groep kan tijdelijk worden gevormd door voorwerpenwelke een bepaalde hoogte bereiken of verlaten.
De uitvoering gekenmerkt doordat genoemde zendermiddelen enontvangermiddelen eveneens geschikt zijn voor de overdracht van decorrectiesignalen, geeft het voordeel dat voor het verzenden enontvangen van zowel de koerscorrectiesignalen als de identificatie-parameters van dezelfde zender en ontvanger in de respectievelijkezender- en ontvangermiddelen gebruik kan worden gemaakt.
Een identificatieparameter kan worden ontleend aan een verstrekenvluchttijd van een voorwerp. Een hiertoe geschikte uitvoeringsvormwordt gekenmerkt doordat de selectie-inrichting van een voorwerp keen timer en een lanceerdetector omvat waarbij de lanceerdetektorgeschikt is om de timer te starten op het moment dat eengepredetermineerd tijdsinterval na het lanceren van het voorwerp kis verstreken ten behoeve van het genereren van een tijds¬afhankelijke identificatieparameter P^. De voorwerpen zijn nu teidentificeren aan de hand van de sinds het tijdstip van lanceringverstreken vluchttijd. Een koerscorrectiesignaal moet dan wordenvoorzien van een identificatiecode, welke de vluchttijdrepresenteert van het voorwerp waarvoor de correctie bedoeld is.
Bij een uitvoeringsvorm gekenmerkt doordat de identificatieparameterP^ van een voorwerp k eveneens informatie omvat betreffende deidentiteit van het tenminste éne lanceermiddel waarmee het voorwerpk is gelanceerd, met k e {1,2,...}, kunnen de van verschillendelanceermiddelen afkomstige projectielen, per lanceermiddelenonderscheidelijk worden gecorrigeerd.
Eenzelfde voordeel treedt op voor het geval van meerderekoerscorrectiesystemen bij een uitvoering gekenmerkt doordatde identificatieparameter van het voorwerp k eveneensinformatie omvat betreffende de identiteit van de tenminste éne vuurleidlngsrekenaar met behulp waarvan het voorwerp k isgelanceerd, met k e {1,2,...}·
Bij een uitvoeringsvorm waarbij het voorwerp k om zijn lengte-as roteert en is voorzien van middelen om zijn rotatiestand ten opzichte van een vaste gepredetermineerde referentie te bepalen, wordt een voordeel verkregen doordat de koerscorrectie-informatie
C_ , informatie omvat met betrekking tot een door het voorwerp kq=K
in te nemen rotatiestand ten opzichte van de referentie, waarbijeen koerscorrectie moet worden uitgevoerd met k e {1,2,...}.
Het voordeel wat hiermee bereikt wordt, is dat bij groepsgewijzesturing van voorwerpen, een enkel correctiesignaal voldoende is voorde' gehele groep.
Bij een koerscorrectiesysteem waarbij koerscorreetiesysteem volgenséén van de voorgaande conclusies, waarbij de zendinrichting wordtvoorzien van doelssignalen welke de positie van een van een bewegenddoel representeren, wordt een voordeel verkregen doordat zend- enstuurinrichting geschikt voor gebruik in een koercorrectiesysteemzoals omschreven in één van de voorgaande conclusies.
Bij grote vluchttijden in het geval van doelen op grote afstand ofbij snel manoeuvrerende doelen biedt deze uitvoering een grootvoordeel hetzij als aanvulling op een vuurleidlngsrekenaar of alsintegraal deel van de vuurleidlngsrekenaar.
Be uitvinding zal nu worden verduidelijkt aan de hand van devolgende figuren, waarvan
Fig. 1 schematisch voorbeelden weergeeft van individuele engroepsgewijze sturing van gelanceerde voorwerpen;
Fig. 2 een elementaire opzet weergeeft van een koerscorrectiesysteemmet een zend- en stuurinrichting en een ontvanginrichting;
Fig. 3 een uitvoering weergeeft van een koerscorrectiesysteem meteen zend- en stuurinrichting en een ontvanginrichtingtoegepast in een wapensysteem.
Fig. 4 een uitvoering weergeeft van een stuureenheid van dezend- en stuurinrichting van fig. 3;
Fig. 5 een uitvoering weergeeft van een correctiegenerator van destuureenheid van fig. 4;
Fig. 6 een uitvoering weergeeft van een zendeeriheid van dezend- en stuurinrichting van fig. 3;fig. 7 een uitvoering weergeeft van een invoereenheid van dezendeenheid van fig. 6.
In fig. 1 zijn een zend- en stuurinrichting 1 en een aantalgelanceerde corrigeerbare voorwerpen weeergegeven, welkevoorwerpen ieder zijn voorzien van een ontvanginrichting 2.
De zend- en stuurinrichting 1 zendt koerscorrectiesignalen (1^, C^)uit met koerscorrectie-informatie C met q e {1,2,3} en eenidentificatiecode I met q e {1,2,3}. Elke ontvanginrichting 2 isvoorzien van een identificatieparameter met k e {1,2,3,4}. Deontvanginrichting 2 met een identificatieparameter P^ selekteert uitde ontvangen koerscorrectiesignalen (1^, C^), diekoerscorrectie-informatie waarvoor geldt dat de bijbehorendeidentificatiecode I gelijk is aan de identificatieparameter P^.
(χΐ = Pl’ I2 = P2' ï3 “ P3' p4 “ P4^·
In fig. la is een voorbeeld gegeven waarbij de voorwerpen onderlingverschillende identificatieparameters Pk bezitten en individuelekoerscorrecties uitvoeren (individuele sturing).
In fig. lb is een voorbeeld gegeven waarbij een aantal voorwerpenidentieke identificatieparameters P^ zitten en groepsgewijze eenkoerscorrectie uitvoeren (groepsgewijze sturing met vaste groepen).In fig. lc is een voorbeeld gegeven van voorwerpen met onderlingverschillende identificatieparameters welke groepsgewijze eenkoerscorrectie uitvoeren (groepsgewijze sturing met variabelegroepen).
In fig. 2 zijn de meest elementaire elementen van een koers-correctiesysteem overeenkomstig de uitvinding weergegeven. De zend¬ en stuurinrichting 1 genereert en zendt signalen (C ,1 ).£ uit welkekoerscorrectie-informatie Cq en een identificatiecode Iq omvattenten behoeve van koerscorrectie van tenminste een van de ontvang-inrichting 2 voorzien, in koers korrigeerbaar voorwerp (q — 1, 2, m,...). De zend- en stuurinrichting 1 is voorzien van een stuureenheid 3 en een zendeenheid 4. De stuureenheid 3 genereert opbasis van aan de stuureenheid 3 toegevoerde baangegevens metbetrekking tot het korrigeerbare voorwerp en eventuelekoerscorrecties initiërende signalen D^, koerscorrectie-informatieCq voor één of meerdere omstreeks een afvuurtijdstip TF eventueelgelanceerde voorwerpen. Hierbij kan in het geval van ronafhankelijke correcties, q van m tot m+r variëren.
De zendeenheid 4 genereert op basis van het afvuurtijdstip TFvervolgens een identificatiecode I en door middel van modulatie eendeze koerscorrectie-informatie en identificatiecode bevattend,rf-signaal (Cq,Iq)f uit met een draaggolffrequentie f.
Het uitgezonden correctiesignaal wordt door een, op de frequentie f afgestemde, ontvanger 5 ontvangen. Door demodulatiewordt vervolgens de informatie (0^,1^) uit het koerscorrectiesignaalverkregen en toegevoerd aan een gegevensverwerkende eenheid 6.
Deze eenheid 6 selecteert met behulp van, door een identificatie-generator 7 gegenereerde, identificatieparameter P^, uit detoegevoerde informatie (Cq>Iq) de correctie-informatie Cq=ffl metbijbehorende identificatiecode I ^ = P^.. Deze correctie-informatieCq»m νοΓ<^ vervolgens toegevoerd aan op zich bekendekoerscorrectiemiddelen 8 waarmee een koerscorrectie van hetvoorwerp kan worden uitgevoerd.
De genoemde baangegevens Dp met betrekking tot de baan van hetvoorwerp kunnen verkregen zijn door of een meting, of eenberekening, of door een combinatie van beide.
In het geval van een meting is een sensor vereist welke de positievan het voorwerp kan bepalen. In het geval van een berekening is eenrekenaar nodig zoals een vuurleidingscomputer voor een kanonsysteem, waarbij de vuurleidingscomputer op basis van ballistische constantende baan van een niet zelf voortstuwend projectiel voorspelt tenbehoeve van bijvoorbeeld een berekening van de juiste schootshoekenvoor het kanon. De baangegevens Dp behoeven de baan niet uitputtendte omschrijven, de stuureenheid 3 kan in een bepaalde uitvoering opbasis van de beperkte baangegevens, aanvullende baangegevensgenereren.
De signalen D^, kunnen informatie omvatten met betrekking tot eengewenste wijziging van het eindpunt van de baan van de in vluchtzijnde voorwerpen, waardoor een koerscorrectie nodig is;bijvoorbeeld bij artilleriebeschietingen over grote afstand meteen waarnemer met zicht op het doel. De signalen D^, kunnen eveneensinformatie bevatten over de door een doelsensor gemeten positie vaneen bewegend doel.
De identificatiegenerator 7 kan op verschillende wijzen wordenuitgevoerd en op verschillende wijzen van een identificatieparameterP^ worden voorzien. De identificatieparameter P^ kan bij voorbeeldvóór of na het lanceren van het voorwerp worden toegevoerd aan deidentificatiegenerator 7. Hierbij moet de identificatiegenerator 7opgevat worden als een geheugen welk op een later tijdstip de eerdertoegevoerde identificatieparameter P^ door reproductie opnieuwgenereert. In een bepaalde uitvoering kan de identificatiegenerator7 al dan niet na een extern toegevoerd signaal zelf eenidentificatieparameter P^ genereren.
Indien het voorwerp al is voorzien van een identificatieparameter P^.moet, om de relatie van de parameter met de baangegevens vast testellen, deze parameter uitgelezen worden wanneer het voorwerpop een bekend tijdstip zich op een bekende baanpositie bevindt,bijvoorbeeld het lanceertijdstip en de lanceerpositie. Indien hetvoorwerp nog niet is voorzien van een identificatieparameter P^,moet deze toegevoerd worden wanneer het voorwerp eveneens op een bekend tijdstip zich op een bekende baanpositie bevindt.
In deze uitvoering heeft de identificatieparameter een, althansaan de zend- en stuurinrichting 1, bekende relatie met debaangegevens zodat de koerscorrectie-informatie Cq op basis vaneen bepaalde baanpositie op een bepaald tijdstip kan worden bepaald.Door deze relatie is, althans aan de zend- en stuurinrichting 1,bekend, welke identificatieparameter P^ een voorwerp heeft welkezich (eventueel) in de nabijheid van de bepaalde baanpositie op hetbepaalde tijdstip bevindt. Door de correctie-informatie C ^ eerstte voorzien van een identificatiecode Iq„m “ P^, wordt later hetcorrectiesignaal Cq_m geselecteerd door het projectiel met behulpvan de identificatieparameter P^.
De door de identificatiegenerator 7 gegenereerde identificatie¬parameter P^ kan een vaste tijdsonafhankelijke parameter zijn maarook een continue met de tijd variërende parameter, mits deze maareen bekende relatie heeft met de baangegevens. De identificatie¬generator 7 omvat dan in het eerste geval een geheugen en in hettweede geval bijvoorbeeld een klok welke een met de vluchttijdevenredig signaal genereert. Bij spin-gestabiliseerde projectielenwaarvan de afname van de spin-snelheid een bekende functie is vande tijd, kan een met deze spin-snelheid evenredig signaal eveneensfungeren als een identificatieparameter.
In fig. 3 wordt een uitvoering gegeven van een koerscorrectiesysteemovereenkomstig de uitvinding welke toegepast is in een wapensysteem.De hier weergegeven uitvoering van een wapensysteem is geschikt omtwee doelen tegelijk te volgen en is daartoe voorzien van tweedoelvolgsensoren 9 en 10, twee kanonnen 11 en 12 en eenvuurleidingsrekenaar 13 met twee gebruikelijke wapeninterfaces 14 en15. Het wapensysteem bezit dus twee vuurleidingskanalen waarbij eenvuurleidingskanaal wordt gekarakteriseerd door een bepaaldesensor-wapen-combinatie. De doelvolgsensoren 9 en 10 kunnenuitgevoerd worden als een radarvolgapparaat of een elektro-optische sensor zoals een IR- of TV-camera. De doelvolgsensoren 9 en 10voeren doorlopend doelsignalen D^, welke betrekking hebben op eenmomentele doelpositie van een door de betreffende doelvolgsensorgevolgd doel, toe aan de vuuurleidingsrekenaar 13.
De vuurleidingsrekenaar 13 genereert op bekende wijze doorlopendsignalen welke informatie bevatten over baangegevens Dp van de, doorde kanonnen 11 en 12 op een doel af te vuren projectielen 16.
Deze baangegevens omvatten toekomstige trefpunten PHP,projectielvluchttijden TS en bijbehorende tijdsgeldigheidsmomentenTVM. Bovendien berekent de vuurleidingsrekenaar 13 op bekende wijzedoorlopend kanonstuurwaarden ten behoeve van het richten van dekanonnen 11 en 12. Verder genereert de vuurleidingsrekenaar 13signalen Dp-^ welke informatie omvatten over een eventueelplatform waarop het wapensysteem is geplaatst, meteorologischeomstandigheden en projectieleigenschappen.
De in fig. 3 weergegeven uitvoeringsvorm van het koerscorrectie-systeem overeenkomstig de uitvinding is voorzien van de zend- enstuurinrichting 1 en meerdere identieke op de projectielen 16aangebrachte ontvanginrichtingen 2. De zend- en stuurinrichting 1 isvoorzien van twee, identieke en onafhankelijk van elkaar werkendestuureenheden 3 en 17. Elke stuureeriheid wordt door devuurleidingsrekenaar 13, via de wapeninterfaces 14 en 15 apartvoorzien van signalen met betrekking tot één van devuurleidingskanalen. De aan de stuureenheden 3 en 17 toegevoerdesignalen omvatten doelsignalen D^,, signalen met betrekking tot debaangegevens Dp van de projectielen 16 en signalen met betrekkingtot de platformgegevens Dp-^. Eventueel kunnen via de wapeninterfaces14 en 15 ook signalen betrokken worden van de aangesloten kanonnen11 of 12 of kunnen signalen van de zend- en stuurinrichting 1 wordentoegevoerd aan deze kanonnen.
Dit wapensysteem heeft geen middelen om de afgevuurde projectielen16 te volgen. De projectielbaangegevens D zijn dan verkregen door r berekening van de vuurleidingsrekenaar 13. Indien echter door eensensor gemeten positie-informatie van een projectiel 16 beschikbaaris, kan deze informatie vanzelfsprekend gebruikt worden om deberekende baangegevens Dp te controleren of zelfs te vervangen.
De stuureenheden 3 en 17 voeren koerscorrectie-informatie vooréén of meerdere rond een afvuurtijdstip TF eventueel gelanceerdevoorwerpen en het bijbehorende afvuurtijdstip TF toe aan dezendeenheid 4 ten behoeve van generatie van identificatiecodes I enuitzending van, deze koerscorrectie-informatie en identificatiecodebevattende, koerscorrectiesignalen (Cqilq)f °P een r..f.draaggolffrequentie f. In deze uitvoering genereert en zendt dezendeenheid 4 eveneens identificatieparametersignalen (P^Jf uitwelke identificatieparameters omvatten ten behoeve vantoevoeren van deze parameters aan de ontvanginrichtingen 2.
Verder genereert en zendt de zendeenheid 4 in deze uitvoering tevensstandreferentiesignalen RR uit, aan de hand waarvan de projectielen16 een stand ten opzichte van een referentiecoördinatenstelselkunnen bepalen.
De zend- en stuurinrichting 1 is verder voorzien van instelmiddelen18 ten behoeve van het toevoeren van de kanonnen 11 en 12identificerende informatie g en de vuurleidingsrekenaar 13identificerende informatie f aan de zendeenheid 4 alswel aan deontvanginrichting 2. De door de stuureenheden 3 en 17 gegenereerdeidentificatieparameter P^ wordt dan voorzien van de informatie gwaarmee het kanon wordt geïdentificeerd. De vuurleidingsrekenaar 13wordt geïdentificeerd door de ingestelde draaggolffrequentie fwaarmee de correctiesignalen worden verzonden. De zendeenheid 4 kanop een aantal frequenties ingesteld worden.
De ontvanginrichting 2 is, naast de genoemde ontvanger 5, verdervoorzien van een als versnellingsdetektor uitgevoerdelanceerdetektor 19, een klok 20, de als identificatiegeheugen
uitgevoerde identificatiegenerator 7, de gegevensverwerkende eenheid6, standbepalingsmiddelen 21, en de koerscorrectiemiddelen 8 omkoerscorrecties uit te voeren. De versnellingsdetektor 19 genereertop een bepaald tijdstip na het optreden van een zekere versnellingten gevolge van een lanceren van het projectiel, een startsignaal S
O
voor de klok 20. De door deze klok 20, vanaf dat tijdstip, geregistreerde verstreken tijd komt nagenoeg overeen met een verstreken vluchttijd van het betreffende projectiel. Als deze vluchttijd een bepaalde waarde heeft overschreden, wordt de identificatiegenerator 7 door middel van signalen afkomstig van de klok 20, in staat gesteld om, van de doorlopend door de ontvanger 5 ontvangen identificatieparametersignalen (P^)^ (k-1,2,3, . . .m. .) , de identificatieparameter P^=m> gerepresenteerd door het eerstvolgende signaal (Pjc=m)f °P te slaan. Als eenmaal het identificatiegeheugen 7 is voorzien van de identificatieparameter P^=m» worden volgende identificatieparameters P^, gegenereerd. Vóór het afvuren is de gegevensverwerkende eenheid 6 in de ontvanginrichting 2 door middel van de instelmiddelen 18 al voorzien van het kanon en de vuurleidingsrekenaar identificerende, identificatie-informatie f en g. Op basis van de, in het identificatiegeheugen 7 opgeslagen identificatieparameter P^ selecteert de gegevensverwerkende eenheid 6 uit de ontvangen koerscorrectiesignalen de koerscorrectie- informatie C welke gekoppeld is aan identificatiecode I m = P,.
q=m ° q—m κ
De koerscorrectie-informatie Cq=m wordt vervolgens toegevoerd aan decorrectiemiddelen 8 waarmee de koerscorrecties uitgevoerd kunnenworden. Dit kan op bekende wijze gerealiseerd worden door rond enzijdelings van het projectiel aangebrachte stuwraketjes of door destand van , op het projectiel aangebrachte, verstelbare stuurvinnente veranderen. De correctiemiddelen 8 worden, om het juiste tijdstipvoor correctie te bepalen, voorzien van de signalen welke de standrepresenteren van het corrigeerbare voorwerp. Deze signalen wordengegenereerd door de standbepalings- eenheid 21 op basis van de doorde zendeenheid 4 uitgezonden en door de ontvanger 5 ontvangenstandreferentiesignalen RR.
In de beschreven uitvoering draaien de projectielen om de lengteaswaarbij de koerscorrecties plaatsvinden door stuwraketjes.
De stand heeft dan betrekking op een rolstand van het corrigeerbarevoorwerp rond de lengte-as van het projectiel, De rolstandbepalingkan op bekende wijze worden uitgevoerd als omschreven in hetoctrooischrift EP-A 0.239.156. De gestabiliseerde omni-antenne voorhet uitzenden van de standreferentiesignalen RR wordt in dezeuitvoering tevens gebruikt als antenne voor het uitzenden van decorrectie- en identificatietoewijzingssignalen.
De correctiemiddelen 8 worden verder voorzien van het door de klok20 gegenereerde signaal welke de verstreken vluchttijdrepresenteert. De aan de correctiemiddelen 8 toegevoegdecorrectie-informatie C' ^ omvat een koerscorrectierichting C, hetaantal te ontsteken stuwraketjes NC en een eerste tijdstip TG voorhet uitvoeren van de correctie. Op basis van deze aan decorrectiemiddelen 8 toegevoerde signalen en informatie, wordt doorde correctiemiddelen voor iedere nog beschikbaar stuurraketje, hettijdstip berekent wanneer het raketje de optimale rolstand voor degewenste koerscorrectie bereikt. Het stuurraketje waarvan dittijdstip het meest nabij het eerste tijdstip TG ligt, wordtgeselecteerd en ontstoken wanneer het stuurraketje de correcterolstand bereikt, rekening houdend met reactietijden voorgegevensverwerking en ontsteking.
De in fig. 3 weergegeven uitvoering van een koerscorrectiesysteemkan aan een bestaand wapensysteem worden toegevoegd zonder dat,althans ingrijpende, wijzigingen nodig zijn van het wapensysteem.Vanzelfsprekend kan bij een geïntegreerd ontwerp van eenvuurleidingsrekenaar met een koerscorrectiesysteem volgens deuitvinding, de vuurleidingsrekenaar één of meerdere onderdelen vanhet koerscorrektiesysteem omvatten.
In fig. 4 is een uitvoering van de stuureenheid 3 weergegeven,welke geschikt is om te worden gebruikt in de zend- en stuur¬inrichting 1 in fig. 3. Via de in fig. 3 aangegeven wapeninterface11 wordt de regeleenheid 3 voorzien van de doelsinformatie D^,, debaangegevens Dp en de platforminformatie Dp^, Het doelpositie-filter 22 filtert door DT omvatte positiegegevens en voert dezesamen met gegevens welke de doelsnelheid V^, doelversnelling endoel- en doelbaanparameters omvatten, toe aan een koerscorrectie-generator 23, waar mede op basis van deze gegevens eventuelekoerscorrectie-informatie wordt samengesteld.
De platformgegevens Dp^ en projectielbaangegevens Dp wordentoegevoerd aan een baangenerator 24. Deze baangenerator 24 heeftals taak die gegevens met betrekking tot een projectielbaan tete verschaffen welke vereist worden door de correctiegenerator 23 omkoerscorrecties te genereren. Aangezien de vuurleidingsrekenaar 13in deze toepassing al baangegevens Dp genereert in de vorm vaneindpunten (PHP, TS) en beginpunten (platformpositie en -snelheid),kan de baangenerator 24 in dit geval volstaan met een eenvoudigerberekening dan in de vuurleidingsrekenaar wordt toegepast.
De baangenerator 24 berekent voor een denkbeeldig afvuurtijdstipTF een bijbehorende projectielpositie Rp en projectielsnelheid V .
De platformgegevens omvatten daartoe de eigen snelheid en koers vanhet platform.
Voor het achtereenvolgens genereren van deze afvuurtijdstippenTF dient een klok 25, welke op basis van toegevoerde tijdgeldig-heidsinformatie TVM met betrekking tot de baangegevens Dp, deberekeningen van de baangenerator 24 synchroniseert met deze tijd-geldigheidsmomenten TVM. De tijdgeldigheidsmomenten TVM kunnen dangeïnterpreteerd worden als denkbeeldige afvuurtijdstippen TF waaropdenkbeeldige projectielen afgevuurd worden en waarvoor eventuelekoerscorrectie voor worden berekend.
Aan alle daadwerkelijke en gedurende een bepaalde tijdspanne rondeen afvuurtijdstip TF afgevuurde projectielen wordt later, door dezendeenheid 4 (fig. 3), een identificatieparameter P^ toegevoerdwelke gebaseerd is op bij dit afvuurtijdstip TF behorende,denkbeeldige projectielbaan. Deze denkbeeldige projectielbaan wordtgekarakteriseerd door de projectielsnelheid V , de projectiel-positie Rp, het trefpunt PHP en de vluchttijd TS behorende bij ditafvuurtijdstip TF.
De gegevens met betrekking tot de projectielbaan Rp, V , PHP en TS,worden met de afvuurtijdstippen TF aan de koerscorrectiegenerator23 toegevoerd welke de koers correctie-informatie samenstelt.
De door de klok 25 gegenereerde signalen welke de afvuurtijdstippenTF representeren, worden samen met de door de koerscorrectie¬generator 23 gegenereerde koercorrectie-informatie toegevoerd aande zendeenheid 4 (fig. 3).
In fig. 5 is een uitvoering van de in fig. 4 genoemde koers¬correctiegenerator 23 weergegeven. Deze is voorzien van eenbaangegevensgeheugen 26 waar de door de baangenerator 24 (fig. 4)gegenereerde baangegevens TF, Rp, Vp, PHP en TS in wordenopgeslagen. Iedere keer dat nieuwe, door het doelpositiefilter 22(fig. 4) gegenereerde doelgegevens R^, V^, en Ap ter beschikkingkomen, worden over het resterende deel van de vluchttijd van elk(denkbeeldige) projectiel waarvan de baangegevens opgeslagen zijn inhet baangegevensgeheugen 26 en waarvan de vluchttijd TS nog niet isverstreken, een nieuwe doelspositie PHPN berekend door het predicti-efilter 27. Deze wordt daartoe voorzien van de door het doel¬positiefilter 22 (fig. 4) gegenereerde doelgegevens R^,, en Ap envan de, in het baangegevensgeheugen 26 opgeslagen, afvuurmomenten TFen vluchttijden TS. Het voordeel van een apart predictiefilter 27naast een dergelijk filter in de vuurleidingsrekenaar 13, is datvoor een predictie over tijden kleiner dan een totale vluchttijd TS,voor deze tijden optimale waarden voor de filterparameters gekozenkunnen worden.
Vervolgens wordt het verschil ΔΡΗΡ berekend (blok 28) tussen de doorhet predictiefilter 27 over de resterende vluchttijd nieuw berekendedoelspositie PHPjj en het, in het baangegevensgeheugen 26 opgeslagen,trefpunt PHP voor het betreffende (denkbeeldige) projectiel.
ΔΡΗΡ kan worden opgevat als een vereiste trefpuntsverandering om hetprojectiel het doel alsnog te laten treffen. Tevens wordt op basisvan de, in het baangegevensgeheugen 26 opgeslagen projectiel-positieRp en -snelheid Vp van het betreffende denkbeeldige projectiel, eengrootte A van een eventuele koerscorrectie op tijdstip TC berekend(blok 29). Hierbij wordt rekening gehouden met de gevolgen vaneventueel al eerder voor het betreffende projectiel uitgevoerdecorrecties, zoals het aantal nog ter beschikking zijndestuurraketjes en het massaverlies dat is opgetreden door eerdereontsteking van een of meerdere stuurraketjes. De berekende grootte Avan een eventuele correctie op een tijdstip TC, wordt uitgedruktdoor de grootte van de verplaatsing van het gegeven trefpunt PHP alsgevolg van de correctie.
Bij het bepalen van het tijdstip TC voor het uitvoeren van decorrectie, wordt rekening gehouden met de te verwachten verwerkingenreaktietijden alvorens een correctie daadwerkelijk wordt uitgevoerd.
Op basis van de eveneens door het predictiefilter 27 gegenereerdegegevens T met betrekking tot het type doel en doelsbaan,de vereiste trefpuntsverandering ΔΡΗΡ en het grootte A van eenkoerscorrectie voor een denkbeeldig projectiel, wordt besloten(blok 30) of de correctie daadwerkelijk uitgevoerd moet worden.Daarbij wordt tevens het aantal stuurraketjes NC bepaald welke nodigzijn voor de vereiste grootte van de trefpuntsverandering ΔΡΗΡ; NC te ontsteken stuurraketjes geven een totale grootte van detrefpuntsverandering van NC x A. De richting C van een eventuelekoerscorrectie wordt afgeleid uit de richting van de gewenstetrefpuntsverandering ΔΡΗΡ. Indien besloten wordt om de correctie uit te voeren, worden op basis van de grootte A (blok 29) en de richtingC (blok 30) van de correctie, nieuwe gecorrigeerde waarden voor dein het baangegevensgeheugen 26 opgeslagen trefpunt PHP en devluchttijd TS berekend (blok 31). Het gecorrigeerde trefpunt PHPC ende gecorrigeerde vluchttijd TSC worden vervolgens opgeslagen in hetbaangegevensgeheugen 26 en vervangen hiermee het vorige opgeslagentrefpunt en treftijd behorende bij het denkbeeldig projectielgekarakteriseerd door de afvuurtijd TF.
Door het opslaan van de gewijzigde baangegevens ten gevolge van eeneerste correctie, wordt bij het berekenen van het effect van eentweede correctie automatisch rekening gehouden met de eerstecorrectie.
In fig. 6 is een uitvoering van de zendeeriheid 4 van fig. 3weergegeven. Deze is voorzien van twee identieke invoereenheden 32en 33 ten behoeve van de twee regeleenheden 3 en 17 van fig. 3voor de twee verschillende vuurleidingskanalen van het wapensysteem.De invoereenheden 32 en 33 genereren op basis van de afvuurtijd-stippen TF, de identificatiecode I en de corresponderendeidentificatieparameter. De identificatiecode 1^ en de identificatie-parameter P^ worden eveneens voorzien van informatie g betreffendehet kanon. Verder voorzien de regeleenheden de koerscorrectie-informatie van de bijbehorende identificatiecode 1^.
Aan de invoereenheden 32 en 33 worden tevens signalen toegevoerdwelke informatie bevatten omtrent de stand van de antenne welke destandreferentiesignalen RR uitzendt. In deze uitvoering is ditdezelfde antenne waarmee de correctie- en identificatieparameter-signalen worden uitgezonden.
De signalen welke de stand representeren worden ontleend aan eenstabilisatie-eenheid 36 waarmee deze antenne wordt gestabiliseerd inhet referentiecoördinatenstelsel waarin de koerscorrectierichtingC is gegeven. Het behulp van deze informatie wordt de toegevoerdekoerscorrectierichting C gecorrigeerd voor een door deze antenneingenomen stand ten opzichte van dit referentiecoördinatenstelsel.
De regeleenheden 32 en 33 voeren de informatie (Cq»Iq) en opbasis waarvan door de zender 35 de koerscorrectiesignalen (Ο^,Ι^)^en identificatieparametersignalen (P^.)^ gegenereerd worden, toe aande multiplexer 34 welke voor een geordende toevoer van deze signalenaan de zender 35 zorgt. In deze uitvoering is de zender voorzien vanéén transmissiekanaal gekarakteriseerd door een draaggolffrequentief. Deze frequentie wordt ingesteld door de instelmiddelen 18 vande zend- en stuurinrichting 1 (fig. 3).
In fig. 7 is een uitvoering van de invoereenheid 32 van fig. 6weergegeven. Op ieder afvuurtijdstip TF wordt een met dit tijdstipovereenkomende identificatieparameter gegenereerd (blok 37). Dezecode wordt aan de multiplexer 34 (fig. 6) toegevoerd ten behoeve vanhet samenstellen van het identificatieparametersignaal (P^)^. Detijdsvertraging in de ontvanginrichting 2 (fig. 3) is zodanig datelk projectiel, welk een kanon heeft verlaten binnen een bepaaldetijdspanne rond een afvuurtijdstip TF, door middel van hetidentificatieparametersignaal (Pjj)f op een ten opzichte van TF latertijdstip van eenzelfde identificatieparameter P^ wordt voorzien.
De koerscorrectierichting C wordt met behulp van gegevens P metbetrekking tot de richting van het projectiel, omgezet in een koers¬correctierichting C' ten opzichte van de richting van het projectiel(blok 38). De resulterende koerscorrectie-informatie wordt opgeslagen in een stapelgeheugen (blok 38). De opgeslagen informatiewordt op basis van "first-in", "first-out" uit het stapelgeheugengehaald waarbij de informatie betreffende het afvuurtijdstip TFwordt vervangen (blok 30) door een met dit tijdstip corresponderendeidentificatiecode I welke overeenkomt met de eerder voor dittijdstip gegenereerde identificatieparameter (blok 37).
Eveneens worden (blok 39 en 37) door een van de instelmiddelen 18afkomstig signaal, de identificatiecode I en de identificatie¬parameter P^ voorzien van kanon-identificatie-informatie g.

Claims (21)

1. Koerscorrectiesysteem voor het draadloos corrigeren van eenkoers van een gelanceerd voorwerp, voorzien van tenminste éénzend- en stuurinrichting die, onder toevoer van baangegevens van hetgelanceerde voorwerp geschikt is voor het genereren en uitzenden vaneen koerscorrecties ignaal voor het corrigeren van de koers van hetgelanceerde voorwerp en van een ontvanginrichting welke zich in hetvoorwerp bevindt voor het ontvangen van het koerscorrectiesignaal enhet toevoeren van tenminste een deel van het koerscorrectiesignaalnaar koerscorrectiemiddelen voor het uitvoeren van de koers¬correctie, met het kenmerk, dat - het koerscorrectiesignaal koerscorrectie-informatie enidentificatiecodes omvat voor het onderscheidelijk corrigeren vangelanceerde voorwerpen waarbij een identificatiecode geschikt isvoor het aanwijzen van de onderscheidelijk in koers te corrigerenvoorwerpen; - de ontvanginrichting van het voorwerp is voorzien van eenselectie-inrichting voor het selecteren van koerscorrectie-infor¬matie uit het koerscorrectiesignaal aan de hand van de eveneensin het koerscorrectiesignaal voorhanden zijnde identificatiecodewaarbij de geselecteerde koerscorrectie-informatie wordttoegevoerd aan de koerscorrectie- middelen voor het uitvoeren vande koerscorrectie.
2. Koerscorrectiesysteem volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat - het koerscorrectiesignaal een identificatiecode 1^ en bijbehorende koerscorrectie-informatie (q - 1,2, ,m-l, m, m+1,...) omvat; - in de selectie-inrichting van een voorwerp k (k =1,2,3, ...) een identificatieparameter P^ voorhanden is waarbij de selectie- inrichting, uit het koerscorrectiesignaal een identificatiecode Iq—m selecteert waarvoor geldt dat Iq_m “ P^. en de bijbehorende koerscorrectie-informatie C „ de koerscorrectiemiddelen toevoert q-=m voor het uitvoeren van de koerscorrectie.
3. Koerscorrectiesysteem volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat - het koerscorrectiesignaal tenminste r individuele koerscorrecties (ïq.C ) (q = p, P+1.....p+r) omvat; - de selectieinrichting van r successievelijk gelanceerdevoorwerpen k (k = p, p+1, ..., p+r) een onderling verschillendeidentificatieparameter Pj^ = 1^, (q = p, p+1, ..., p+r) omvattenvoor het uitvoeren van r individuele koerscorecties.
4. Koerscorrectiesysteem volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat - het koerscorrectiesignaal, voor het uitvoeren van groepsgewijzekoerscorrecties van een groep van r gelanceerde voorwerpen,tenminste één koerscorrectie (Iq,Cq) omvat; - de selectieinrichtingen van r successievelijk gelanceerdevoorwerpen k respectievelijk eenzelfde identificatieparameterPk = Iq omvatten (k = p, p+1, .... p+r)
5. Koerscorrectiesysteem volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat - het koerscorrectiesignaal voor het uitvoeren van een groepsgewijzekoerscorrectie van een groep van r gelanceerde voorwerpen k (k = p, p+1, .... p+r), r koerscorrecties (1^,(3^) omvat (q = p,p+1, ..., r) waarbij geldt dat Cq = CQ (q = p , p+1, ..., p+r); - de selectieinrichtingen van de groep van r gelanceerde voorwerpen respectievelijk een onderling verschillende identificatieparameterPk=q = Iq omvatten (q - p, p+1.....p+r).
6. Koerscorrectiesysteem volgens één der conclusies 3-5, met het kenmerk, dat - de zend- en stuurinrichting geschikt is voor het successievelijk genereren van r identificatieparameters P^ (k = p, p+1.....P+r) welke successievelijk een bij het koerscorrectiesysteem behorendeuitleesinrichting worden toegevoerd; - de selectieinrichtingen van de r voorwerpen k respectievelijk zijnvoorzien van een inleesinrichting voor het, met behulp van de uitleesinrichting, ontvangen van de identificatieparameters P^. waarbij de ontvangen identificatïeparameter Pj, wordt opgeslagen inde selectie-inrichting van het voorwerp k (k = p, p+1, .p+r).
7. Koerscorrectiesysteem volgens conclusie 6, met het kenmerk, dat - de uitleesinrichting zendermiddelen van de zend-en stuurinrichtingomvat waarbij de zend- en stuurinrichting gedurende een zekeretijdsverloop waarin r voorwerpen k successievelijk wordengelanceerd, tenminste een deel van de identificatieparameters uitzendt; - de inleesmiddelen worden gevormd door ontvangermiddelen van deontvanginrichting.
8. Koerscorrectiesysteem volgens één der conclusies 6 of 7, met hetkenmerk, dat de uitleesinrichting middelen omvat voor hetrespectievelijk toevoeren van tenminste een deel van deidentificatieparameters aan de de inleesinrichtingen van devoorwerpen voordat deze zijn gelanceerd.
9. Koerscorrectiesysteem volgens één der conclusies 3-5, met hetkenmerk, dat - de selectieinrichtingen van de r voorwerpen k respectievelijk zijnvoorzien van identificatieparameters P^ (k = p, p+1, ..., p+r); - de zend- en stuurinrichting geschikt is om de identificatie¬ parameters P^ met behulp van bij het koerscorrectiesysteembehorende uitleesinrichting successievelijk te lezen waarbij deidentificatieparameters P^ worden opgeslagen in de zend- en stuur¬inrichting ten behoeve van het genereren van de identificatiecodeIq (q = P. p+1.....p+r).
10. Koerscorrectiesysteem volgens één der voorgaande conclusies, methet kenmerk, dat de identificatieparameters P^ respectievelijk een,althans aan de zend- en stuurinrichting bekende relatie hebben metde baangegevens van de gelanceerde voorwerpen k (k = 1, 2, 3, ...).
11. Koerscorrectiesysteem volgens conclusie 4, met het kenmerk, datde gelanceerde voorwerpen welke gedurende een gepredetermineerdtijdsinterval zijn gelanceerd, een groep vormen.
12. Koerscorrectiesysteem volgens conclusie 5, met het kenmerk, datgelanceerde voorwerpen welke zich in een gepredetermineerdgedeelte van de ruimte bevinden, een groep vormen.
13. Koerscorrectiesysteem volgens conclusie 7, met het kenmerk, datgenoemde zendermiddelen en ontvangermiddelen eveneens geschikt zijnvoor de overdracht van de correctiesignalen.
14. Koerscorrectiesysteem volgens één van de voorgaande conclusies2-5, met het kenmerk, dat de selectie-inrichting van een voorwerp keen timer en een lanceerdetector omvat waarbij de lanceerdetektorgeschikt is om de timer te starten op het moment dat eengepredetermineerd tijdsinterval na het lanceren van het voorwerp k is verstreken ten behoeve van het genereren van een tijds¬afhankelijke identificatieparameter P^.
15. Koerscorrectiesysteem volgens één van de voorgaande conclusies2-14, met het kenmerk, dat de identificatieparameter P^ van eenvoorwerp k eveneens informatie omvat betreffende de identiteit vanhet tenminste éne lanceermiddel waarmee het voorwerp k isgelanceerd, met ke {1,2,...}.
16. Koerscorrectiesysteem volgens één van de voorgaande conclusies2-15, met het kenmerk, dat de identificatieparameter P^. van hetvoorwerp k eveneens informatie omvat betreffende de identiteit vande tenminste éne vuurleidingsrekenaar met behulp waarvan hetvoorwerp k is gelanceerd, met k e {1,2,...}.
17. Koerscorrectiesysteem volgens één van de voorgaande conclusies2-16, waarbij het voorwerp k om zijn lengte-as roteert en is voorzien van middelen om zijn rotatiestand ten opzichte van eenvaste gepredetermineerde referentie te bepalen, met het kenmerk, datde koerscorrectie-informatie informatie omvat met betrekking tot een door het voorwerp k in te nemen rotatiestand ten opzichtevan de referentie, waarbij een koerscorrectie moet worden uitgevoerdmet k e {1,2,___}.
18. Koerscorrectiesysteem volgens één van de voorgaande conclusies,waarbij de zendinrichting wordt voorzien van doelssignalen welke depositie van een bewegend doel representeren, met het kenmerk, dat dezendinrichting op basis van de doelssignalen, koerscorrectiesignalengenereert welke dusdanige koerscorrectie-informaties omvatten omgelanceerde voorwerpen in de nabijheid van het doel te brengen.
19. Zend- en stuurinrichting geschikt voor gebruik in een koers¬correctiesysteem zoals omschreven in één van de voorgaandeconclusies.
20. Ontvanginrichting geschikt voor gebruik in een koerscorrectie¬systeem zoals omschreven in één van de voorgaande conclusies.
21. Voorwerp geschikt voor gebruik in een koerscorrectiesysteemzoals omschreven in één van de voorgaande conclusies.
NL8801917A 1988-08-02 1988-08-02 Koerscorrectiesysteem voor in baan corrigeerbare voorwerpen. NL8801917A (nl)

Priority Applications (12)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8801917A NL8801917A (nl) 1988-08-02 1988-08-02 Koerscorrectiesysteem voor in baan corrigeerbare voorwerpen.
DE68919297T DE68919297T2 (de) 1988-08-02 1989-07-21 Flugbahnverbesserungssystem für Flugkörper mit steuerbarer Flugbahn.
EP89201927A EP0354608B1 (en) 1988-08-02 1989-07-21 Course-correction system for course-correctable objects
US07/385,611 US4997144A (en) 1988-08-02 1989-07-26 Course-correction system for course-correctable objects
CA000606893A CA1330585C (en) 1988-08-02 1989-07-28 Course-correction system for course-correctable objects
NO893090A NO180130C (no) 1988-08-02 1989-07-31 Korreksjonssystem for trådlös korreksjon av kursen til utskutte prosjektiler
DK376989A DK376989A (da) 1988-08-02 1989-08-01 Kurskorrigeringssystem for kurkorrigerbare maal
PT91334A PT91334B (pt) 1988-08-02 1989-08-01 Sistema de correccao de trajectoria para objectos com trajectoria corrigivel
AU39199/89A AU618828B2 (en) 1988-08-02 1989-08-01 Course-correction system for course-correctable objects
KR1019890010949A KR0152654B1 (ko) 1988-08-02 1989-08-01 발사체의 경로 정정 시스템
JP1199502A JP2662042B2 (ja) 1988-08-02 1989-08-02 発射された発射体の進路の無線矯正用進路矯正システム
TR89/0582A TR25004A (tr) 1988-08-02 1989-08-02 HAREKET GüZERGAHI DüZELTILEBILIR CISIMLER ICIN HAREKET GüZERGAHINI DüZELTME SISTEMI

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8801917A NL8801917A (nl) 1988-08-02 1988-08-02 Koerscorrectiesysteem voor in baan corrigeerbare voorwerpen.
NL8801917 1988-08-02

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8801917A true NL8801917A (nl) 1990-03-01

Family

ID=19852697

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8801917A NL8801917A (nl) 1988-08-02 1988-08-02 Koerscorrectiesysteem voor in baan corrigeerbare voorwerpen.

Country Status (12)

Country Link
US (1) US4997144A (nl)
EP (1) EP0354608B1 (nl)
JP (1) JP2662042B2 (nl)
KR (1) KR0152654B1 (nl)
AU (1) AU618828B2 (nl)
CA (1) CA1330585C (nl)
DE (1) DE68919297T2 (nl)
DK (1) DK376989A (nl)
NL (1) NL8801917A (nl)
NO (1) NO180130C (nl)
PT (1) PT91334B (nl)
TR (1) TR25004A (nl)

Families Citing this family (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB2305566B (en) * 1989-01-27 1998-01-07 British Aerospace Navigational Systems
US5046691A (en) * 1989-09-05 1991-09-10 Trw Inc. ORU latch
US5118050A (en) * 1989-12-07 1992-06-02 Hughes Aircraft Company Launcher control system
US5131602A (en) * 1990-06-13 1992-07-21 Linick James M Apparatus and method for remote guidance of cannon-launched projectiles
DE69212975T2 (de) * 1992-01-15 1997-04-03 British Aerospace Waffen
US5647558A (en) * 1995-02-14 1997-07-15 Bofors Ab Method and apparatus for radial thrust trajectory correction of a ballistic projectile
FR2733042B1 (fr) * 1995-04-13 1997-05-23 Thomson Csf Procede et dispositif d'essaimage de drones sur des trajectoires courbes autour d'un ou plusieurs points de reference
DE19651888C1 (de) * 1996-12-13 1998-08-13 Daimler Benz Aerospace Ag System zur Endphasenführung gelenkter autonomer Flugkörper
US5855339A (en) * 1997-07-07 1999-01-05 Raytheon Company System and method for simultaneously guiding multiple missiles
SE517023C2 (sv) * 1999-08-18 2002-04-02 Saab Ab Förfarande för styrning av en robot och ett styrsystem för styrning av en robot
NL1024644C2 (nl) * 2003-10-28 2005-05-02 Thales Nederland Bv Orientatiesignalerings- en -bepalingswerkwijze en -apparaat.
WO2005123502A2 (en) * 2003-12-12 2005-12-29 Advanced Ceramics Research, Inc. Unmanned vehicle
US6889934B1 (en) * 2004-06-18 2005-05-10 Honeywell International Inc. Systems and methods for guiding munitions
CA2979232A1 (en) 2009-02-02 2010-10-28 Aerovironment Multimode unmanned aerial vehicle
AU2010325107B2 (en) 2009-09-09 2016-08-25 Aerovironment, Inc. Systems and devices for remotely operated unmanned aerial vehicle report-suppressing launcher with portable RF transparent launch tube
FR2979995B1 (fr) * 2011-09-09 2013-10-11 Thales Sa Systeme de localisation d'un engin volant
NO340726B1 (en) 2015-08-12 2017-06-06 Kongsberg Defence & Aerospace As Method and system for planning and launching a plurality of missiles to be included in the same mission
SE544180C2 (sv) * 2019-11-13 2022-02-22 Bae Systems Bofors Ab Metod för bekämpning av målobjekt
KR102431527B1 (ko) * 2022-05-10 2022-08-11 엘아이지넥스원 주식회사 장사정포 로켓의 발사 원점 추정 방법

Family Cites Families (14)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2980903A (en) * 1948-03-19 1961-04-18 Goodyear Aircraft Corp Radar-command system of time coded pulses
US3883091A (en) * 1956-07-30 1975-05-13 Bell Telephone Labor Inc Guided missile control systems
GB845966A (en) * 1957-12-11 1960-08-24 Standard Telephones Cables Ltd Aircraft radio navigation system
DE977804C (de) * 1958-12-06 1970-07-30 Telefunken Patent Verfahren zur Fernlenkung eines Koerpers gegen ein sich bewegendes Ziel
US3891985A (en) * 1961-02-21 1975-06-24 Sperry Rand Corp Drone control system with pulse position encoding
US3594500A (en) * 1961-10-11 1971-07-20 Us Navy Missile communications link
US4102521A (en) * 1961-10-20 1978-07-25 Boelkow Entwicklungen Kg System for signal coding
FR1508198A (fr) * 1966-11-18 1968-01-05 Thomson Houston Comp Francaise Perfectionnements aux systèmes de guidage d'engins
FR2389865B1 (nl) * 1977-05-06 1981-11-20 Realisa Electroniques Et
US4424944A (en) * 1980-02-07 1984-01-10 Northrop Corporation Device to spatially encode a beam of light
DE3403558A1 (de) * 1984-02-02 1985-08-08 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt Einrichtung zur fernlenkung eines flugkoerpers
JPH0690281B2 (ja) * 1985-10-04 1994-11-14 日本電気株式会社 飛翔体管制装置
DE3675926D1 (de) * 1986-01-30 1991-01-10 Oerlikon Buehrle Ag Vorrichtung zum lenken eines flugkoerpers.
US4848208A (en) * 1987-06-03 1989-07-18 Hughes Aircraft Company Automated method and system for engaging multiple pursuers with multiple targets

Also Published As

Publication number Publication date
PT91334B (pt) 1995-07-06
NO180130B (no) 1996-11-11
DE68919297D1 (de) 1994-12-15
KR900003612A (ko) 1990-03-26
JPH0282098A (ja) 1990-03-22
PT91334A (pt) 1990-03-08
NO893090L (no) 1990-02-05
DK376989D0 (da) 1989-08-01
US4997144A (en) 1991-03-05
AU3919989A (en) 1990-02-08
JP2662042B2 (ja) 1997-10-08
DE68919297T2 (de) 1995-05-18
EP0354608A1 (en) 1990-02-14
NO893090D0 (no) 1989-07-31
TR25004A (tr) 1992-08-26
AU618828B2 (en) 1992-01-09
DK376989A (da) 1990-02-03
NO180130C (no) 1997-02-19
CA1330585C (en) 1994-07-05
KR0152654B1 (ko) 1998-10-15
EP0354608B1 (en) 1994-11-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8801917A (nl) Koerscorrectiesysteem voor in baan corrigeerbare voorwerpen.
US8288698B2 (en) Method for correcting the trajectory of terminally guided ammunition
EP1696198B1 (en) Method and system for fire simulation
US8748787B2 (en) Method of guiding a salvo of guided projectiles to a target, a system and a computer program product
EP2245421A1 (en) In-flight programming of trigger time of a projectile
EP3262369A1 (en) Long range kv-to-kv communications to inform target selection of follower kvs
US6629668B1 (en) Jump correcting projectile system
US11187496B2 (en) Method and apparatus for improving the aim of a weapon station, firing a point-detonating or an air-burst projectile
CA2023659A1 (en) Method and apparatus for improving the accuracy of fire
KR100914320B1 (ko) 곡사화기 모의 훈련 장치 및 방법
US11300670B2 (en) Weapon on-board velocity and range tracking
NO312143B1 (no) Fremgangsmåte for å bestemme önsket oppdelingstidspunkt, s¶rlig for et programmerbart prosjektil
EP1737146B1 (en) A system and a method for transmission of information
US6422119B1 (en) Method and device for transferring information to programmable projectiles
US11940249B2 (en) Method, computer program and weapons system for calculating a bursting point of a projectile
JP2000249496A (ja) 照準装置
EP0347968B1 (en) Device and method for control of a weapon system
KR20220108767A (ko) 타겟과 교전하는 방법
TR2022014253A1 (tr) Dönü stabi̇li̇ze topçu mühi̇mmatlarinin vuruş hassasi̇yeti̇ni̇n artirilmasi i̇çi̇n yörünge eği̇m metodu ve si̇stemi̇
JPS6014100A (ja) 未来位置評価装置

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed