NL8501279A - Werkwijze en inrichting voor het vormen van een afdichting tegen het lekwater van een stortplaats. - Google Patents

Werkwijze en inrichting voor het vormen van een afdichting tegen het lekwater van een stortplaats. Download PDF

Info

Publication number
NL8501279A
NL8501279A NL8501279A NL8501279A NL8501279A NL 8501279 A NL8501279 A NL 8501279A NL 8501279 A NL8501279 A NL 8501279A NL 8501279 A NL8501279 A NL 8501279A NL 8501279 A NL8501279 A NL 8501279A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
drainage layer
sealing wall
sealing
wall
drainage
Prior art date
Application number
NL8501279A
Other languages
English (en)
Other versions
NL192531B (nl
NL192531C (nl
Original Assignee
Zueblin Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Zueblin Ag filed Critical Zueblin Ag
Publication of NL8501279A publication Critical patent/NL8501279A/nl
Publication of NL192531B publication Critical patent/NL192531B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL192531C publication Critical patent/NL192531C/nl

Links

Classifications

    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D31/00Protective arrangements for foundations or foundation structures; Ground foundation measures for protecting the soil or the subsoil water, e.g. preventing or counteracting oil pollution
    • EFIXED CONSTRUCTIONS
    • E02HYDRAULIC ENGINEERING; FOUNDATIONS; SOIL SHIFTING
    • E02DFOUNDATIONS; EXCAVATIONS; EMBANKMENTS; UNDERGROUND OR UNDERWATER STRUCTURES
    • E02D3/00Improving or preserving soil or rock, e.g. preserving permafrost soil
    • E02D3/02Improving by compacting
    • E02D3/10Improving by compacting by watering, draining, de-aerating or blasting, e.g. by installing sand or wick drains

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Structural Engineering (AREA)
  • Paleontology (AREA)
  • General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Mining & Mineral Resources (AREA)
  • Civil Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Hydrology & Water Resources (AREA)
  • Agronomy & Crop Science (AREA)
  • Soil Sciences (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Bulkheads Adapted To Foundation Construction (AREA)
  • Investigation Of Foundation Soil And Reinforcement Of Foundation Soil By Compacting Or Drainage (AREA)

Description

85.3043/Rey/cd
Korte aanduiding: Werkwijze en inrichting voor het vormen van een afdichting tegen het lekwater van een stortplaats.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vormen van een vertikale afdichting tegen van een stortplaats afkomstig lekwater waarbij een afdichtwand wordt vervaardigd rondom het af te dichten gebied van de stortplaats.
5 De uitvinding heeft tevens betrekking op een inrichting voor het vormen van een afdichting volgens deze werkwijze.
Voor het opslaan van huisvuil, puin en andere niet her te gebruiken materialen zijn stortplaatsen onvermijdelijk.
Voor elke stortplaats is voorgeschreven welke materialen mogen 10 worden gestort. Hierbij is men erop bedacht, de besmetting van de bodem en de verontreiniging van het grondwater te minimaliseren. Door het type verzameling en de veelvoudige aanvoer kan echter niet geheel worden vermeden, dat toch vaak materialen naar de stortplaats worden gebracht, die zijn verontreinigd 15 met gevaarlijke en gezondheidsschadelijke stoffen. Deze stoffen worden wanneer zij in water oplosbaar zijn, uitgewassen en komen in het grondwater. Dit moet echter onder alle omstandigheden worden vermeden.
Voor een horizontale afdichting (vloerafdichting) van 2Q stortplaatsen zijn reeds voorstellen bekend, waarvan de werking en de betrouwbaarheid voortdurend gecontroleerd en verbeterd worden. Richtlijnen zijn aangegeven in een instruktie-blad "die geordnete Ablagerung von Abfallen" van de Lander-arbeitsgemeinschaft Abfall. Ook zijn voorstellen bekend voor 25 een vertikale afdichting. In de circulaire nr. 17/jaargang 8/83 van de Firma Preussag AG wordt een vertikale afdichting beschreven door middel van een gesleufde afdichtwand, waarbij als afdichtmateriaal betoniet en plastische materialen uit betoniet, toeslagstoffen, cement en water worden aangevoerd.
30 Bij een in Frankrijk ontwikkelde werkwijze wordt een suspensie van betoniet-cement toegepast. Eventuele lekkages van de afdichtwand moeten worden tegengegaan door het verlagen van de grondwaterspiegel in de stortplaats. Een dergelijke verlaging van de grondwaterspiegel is zeer duur. Uit publikaties van 35 Prof.Simons, Lehrstuhl für Grundbau und Bodemmechanik, TU Braunschweig, zijn werken en proefnemingen bekend voor ge- * 4* -2- schiktheidsproeven en doorlaatbaarheidsproefnemingen voor verschillende afdichtmaterialen (betonietmengsels). De bereikte afdichtingen respektievelijk doorlaatbaarheden liggen naargelang de mengverhouding en uithardtijd bij k=10 11(m/s) 5 tot 10 (m/s). Het wezenlijke probleem wordt derhalve bij alle bekende werkwijzen gevormd door de weliswaar in verhouding geringe, echter niet verwaarloosbare lekkage van de af-dichtlagen. Zowel de plaats als ook de mate en de controle van de lekkage zijn derhalve van groot belang.
10 De uitvinding beoogt de hierboven genoemde werkwijze zodanig te verbeteren dat eventueel optredende lekkages ontdekt en gelokaliseerd alsmede verontreinigd lekwater in de afdichtwand gecontroleerd kan worden bepaald en het in de omgevende grond en in het grondwater stromen van het lekwater 15 wordt verhinderd. Dit oogmerk wordt volgens de uitvinding bereikt, doordat in de afdichtwand tenminste een over de lengte hiervan uitstrekkende drainagelaag wordt aangesloten en een ver- hydraulisch yjsval naar de omgeving wordt vervaardigd, /volgens het lekwater door het hydraulische verval in de-drainagelaag 2Q wordt verzameld en het optreden van de hoeveelheid lekwater gecontroleerd wordt bepaald en het beschikbaarkomende lekwater uit de drainagelaag in de afdichtwand wordt afgezogen.
Hierbij wordt om het stortlichaam een vertikale afdichtwand vervaardigd, waarin een drainagelaag wordt ingebed. De 25 afdichtwand wordt tot op een aanwezige grondlaag respektievelijk grondafdichting (klei of dergelijke) onder de stortplaats omlaag gebracht en afdichtend met deze grondlaag verbonden.
De afdichtwand kan bij voorkeur een sleufwand zijn en bestaan uit beton, een beton-cementsuspensie of dergelijke gietbare 3Q of hardwordende waterafdichtende materialen. Na het uitgraven van een greppel van geschikte diepte en breedte voor de steun-wand kan de drainagelaag in de greppel worden aangebracht en deze laatste met afdichtmassa worden gevuld.
Na het uitharden van de afdichtmassa is de drainagelaag 35 aan beide kanten verbonden met de giet- resp. afdichtmassa en zodoende ingebed. De drainagelaag bestaat bij voorkeur uit een filterachtig poreus materiaal, waarvan de Kf-waarde (doorlaatbaarheid) aanzienlijk groter is dan van de giet- resp. afdichtmassa. Hierdoor ontstaat tussen de omgevende afdichtmassa en $ " fi i 0 1 ü *v \v d 3 £(/ •b —c -3- de drainagelaag volgens de uitvinding een hydraulisch verval, dat veroorzaakt dat vanaf de stortplaats door de gietmassa doorkomend lekwater zich verzamelt in de drainagelaag. Door buizen, schachten of soortgelijke openingen, die op vooraf 5 bepaalde afstanden in de drainagelaag respektievelijk afdicht-wand zijn aangebracht, wordt de controle zodanig uitgevoerd, dat door middel van wegpompen, afzuigen, wegstromen door de zwaartekracht of dergelijke maatregel bij elke opening eventueel opgehoopt lekwater wordt afgezogen. De afgezogen hoeveel-1Q heid lekwater wordt gemeten en laat gevolgtrekkingen toe over de grootte van de lekkage en door de plaats ten opzichte van de buizen over de plaats van de lekkage.
Bij de volgens de uitvinding voorgestelde werkwijze kan de bij voorkeur als sleufwand uitgevoerde afdichtwand 15 om bouwtechnische redenen worden vervaardigd uit afzonderlijke wanddelen, zogenaamde sleuflamellen resp. wandelementen. Om dezelfde redenen kan bij voorkeur ook de drainagelaag uit afzonderlijke gedeelten worden vervaardigd, die nauwkeurig passen op de sleuflamellen en in de vooraf vervaardigde sleuf 20 van de afdichtwand kunnen worden geplaatst. Bij het op deze manier vervaardigen van de afdichtwand wordt doelmatig tenminste een controleopening per sleuflamel aangebracht. Veryol-gens zal men doelmatig met vooraf bepaalde regelmatige of onregelmatige tussentijden bij elke controleopening onderzoe-25 ken, of lekwater aanwezig is. Met het afvoeren van het lekwater uit de drainagelaag wordt het hydraulische verval naar de omgevende afdichtwand vergroot, zodat steeds een probleemloze goede werking is gewaarborgd.
Voorkeursuitvoeringsvormen en verdere ontwikkelingen als-30 mede andere voordelen en wezenlijke bijzonderheden van de uitvinding zijn te ontlenen uit de kenmerken van de ondercon-clusies, de hierna volgende beschrijving en de tekening, die als voorbeeld in een schematische weergave voorkeursuitvoeringsvormen toont.
35 Fig.1 toont een gedeeltelijke doorsnede van een stort plaats met omgevende afdichtwand en een ingebedde drainagelaag, fig. 2 toont een gedeeltelijke doorsnede overeenkomstig die van fig. 1, echter met aan beide kanten extra afdichtfo-lies in de afdichtwand, • *, 7 -¾ • «ri j w -4- fig. 3 een gedeeltelijke doorsnede overeenkomstig die van fig. 2f echter met slechts een extra afdichtfolie.
Onder de in de fig. 1 tot 3 aangegeven stortplaats 1 bevindt zich een horizontale grondlaag resp. basisafdichting 5 2, die bijvoorbeeld kan bestaan uit een kleilaag. De stortplaats 1 is rondom omgeven door een afdichtwand 3. De af-dichtwand 3 bevindt zich in een vooraf in de grond 4 uitgegraven greppel en strekt zich vanaf het grondoppervlak 5 vertikaal naar beneden uit tot door de basisafdichting 2, die af-10 dichtend met de afdichtwand 3 is verbonden. De bovenkant 6 van de afdichtwand 3 ligt hier zodoende in het vlak van het grondoppervlak 5 en het onderste oppervlak 7 van de afdichtwand 3 bevindt zich onder het vlak van de basisafdichting 2.
De afdichtwand 3 werd aanvankelijk uitgevoerd als zoge-15 naamde sleufwand, waarbij in het midden van de wanddikte een vertikale sleuf aanwezig is, die vanaf de bovenkant 6 naar beneden loopt en aan de onderkant ongeveer in het midden van de dikte van de basisafdichting 2 eindigt. De dikte van het zich hieronder aanwezige onderste gedeelte 8 van de afdichtwand 3 2Q is hier groter dan de dikte van het naar de stortplaats 1 toegekeerde zijdeel 9 van de afdichtwand 3. In de afdichtwand 3 bevinden zich twee op evenwijdige afstand ten opzichte van elkaar aangebrachte drainagelagen 10, 10', die in het middelste gedeelte van de afdichtwand 3 vertikaal zijn aangebracht 25 en die zich uitstrekken over de totale lengte van de afdichtwand 3 alsmede van de bovenkant 6 van boven naar beneden tot het middenvlak van de basisafdichting 2. De dikte van het zijdeel 9 loopt zodoende vanaf de drainagelaag 10 tot aan het naar de stortplaats toegekeerde steunoppervlak 11, terwijl de 30 dikte van het onderste gedeelte 8 loopt vanaf de onderkant 12 van de drainagelaag 10, 10' tot aan het onderoppervlak 7 van de afdichtwand 3. De afstand van de drainagelaag 10 tot het steunoppervlak 11 is bij voorkeur evengroot als de afstand van de drainagelaag 10* tot het tegenoverliggende buitenopper-35 vlak 13 van de afdichtwand 3. De afstand tussen de drainagelaag 10 en de evenwijdige drainagelaag 10' kan ongeveer een vierde deel van de totale dikte van de afdichtwand 3 bedragen. Het ligt echter tevens binnen het kader van de uitvinding, overeenkomstig de eisen iasi andere afstandsverhouding te kiezen.
“· -Ί 4 ."j “7 A
Vi „ , i f i M yr w v * tss» J
.. *4 -5-
Aan de onderkant 12 is hier voor het opvangen van het eventueel uit de stortplaats 1 komende lekwater een verzamelgoot 14 aangegeven, die echter niet persé noodzakelijk is, daar het lekwater zich alleen reeds verzamelt in de drainagelaag 10,10'.
5 De drainagelagen 10, 10' kunnen bij voorkeur zijn ver vaardigd uit filterplaten, filterweefsels of uit een vlies.
De mogelijkheid is echter ook aanwezig voor de drainagelaag volgens de uitvinding in de afdichtwand 3 een ander grofkorrelig of soortgelijk poreus materiaal toe te passen. Belangrijk 10is, dat de waterdoorlaatbaarheid van het materiaal van de drainagelaag 10, 10' mogelijk wezenlijk groter is dan de doorlaatbaarheid Kf van het materiaal van de afdichtwand 3. Voor het vervaardigen van de afdichtwand 3 zelf kan bij voorkeur een gietbaar materiaal worden toegepast, zoals bijvoorbeeld 15 beton, een suspensie van cement-betoniet of giethars. In feite moet er zorg voor worden gedragen dat de in de afdichtwand 3 aangebrachte drainagelaag 10 resp. 10' bestaat uit een poreus materiaal met hoge waterdoorlaatbaarheid^
Bij het uitvoeringsvoorbeeld van fig. 1 is tussen de 20 beide evenwijdige drainagelagen 10, IQ' in het midden van de afdichtwand 3 een vertikale afzuigbuis 16 ingebed, waarvan de zuigopening 17 zich bevindt vlak boven de onderkant 12 van de drainagelaag 10, 10'. Aan de bovenkant heeft de afzuigbuis 16 een aansluitstomp 18 voor het aansluiten van een zuigpomp of 25 dergelijke. Het zich eventueel aan de onderkant van de drainagelaag 10, 10' verzamelende lekwater kan zodoende in de richting van de pijl naar boven door de afzuigbuis 16 worden afgezogen.
Het is voordelig, als met de drainagelaag 10 resp. 10' 30 een bij deze drainagelaag behorend vertikaal, als een vlak uitgevoerd afdichtlichaam in de afdichtwand 3 wordt aangebracht. Bij het uitvoeringsvoorbeeld van fig. 2 zijn als ver- tW00 tikale, als één vlak uitgevoerde afdichtlichamen / afdicht-folies 19, 19' aangebracht. Deze afdichtfolies 19, 19' kunnen 35 zijn uitgevoerd als kunststoffolies en bevinden zich telkens aan de buitenkant van de drainagelaag 10, 10'. Dit betekent dat bijvoorbeeld de afdichtfolie 19 gezien vanaf het steun-oppervlak 11 zich bevindt aan de binnenkant van het zijdeel 9 en de drainagelaag 10 vlak hierachter is aangebracht.
,¾ ^ *3 «5 “T Λ
5 mm i V
w *· -6-
Bij het uitvoeringsvoorbeeld van fig. 3 is slechts een enkele afdichtfolie 19 aangebracht, en wel aan de binnenkant van het naar de stortplaats 1 toegekeerde zijdeel 9. Vlak naast de afdichtfolie 19 is eveneens de drainagelaag 10 in de 5 afdichtwand 3 aangebracht. Inplaats van een vertikale afzuig-buis is hier een uitstroompijp 20 aangebracht, die vanaf de onderkant 12 van de drainagelaag 10, 10’ door de afdichtwand 3 heen schuin naar buiten loopt. Het zich eventueel in de drainagelagen 10, 10' verzamelende lekwater kan door deze 10 uitstroompijp 20 in hoofdzaak zonder bijzondere voorzorgsmaatregelen op eenvoudige wijze worden afgezogen als een zogenaamde ontwatering door de zwaartekracht.
In de afdichtwand 3 zijn in de lengterichting op bepaalde afstanden die regelmatig of ook onregelmatig kunnen zijn, 15 meerdere afzuigbuizen 16 resp. uitstroompijpen 20 aangebracht. De afdichtwand 3 kan zodanig worden vervaardigd dat in de eerste plaats in de vooraf uitgegraven greppel in de bodem de drainagelaag 10, 10' wordt aangebracht en eventueel wordt gefixeerd. Vervolgens wordt het materiaal van de afdichtwand 20 in de greppel aangebracht resp. gegoten (beton, cement-beto-nietsuspensie, giethars).
Na het uitharden van het gietmateriaal is de afdichtwand 3 gereed en de drainagelaag 10, 10' en de eventueel aangebrachte afdichtfolies 19, 19' zijn daarin ingebed. De werkwijze 25 kan doelmatig ook zodanig worden uitgevoerd, dat in hoofdzaak tegelijkertijd tijdens het gieten van het materiaal van de afdichtwand de drainagelaag 10, 10' in de greppel wordt aangebracht, zodat de vervaardiging van de afdichtwand 3 in de praktijk geschied in een enkele bewerking. Bovendien kan het gun-3Q stig zijn de afdichtwand 3 niet. terplekke te gieten, maar bij voorkeur met de drainagelaag 10, 10' uit te voeren als vooraf vervaardigd wandelement. De aldus vooraf vervaardigde wandele-menten kunnen dan in de uitgegraven greppel worden geplaatst en bij de tegen elkaar aanstaande randen overeenkomstig worden 35 gegoten resp. afgedicht, zodat in een ring om de stortplaats 1 een gesloten afdichtwand 3 is gevormd.
Door de drainagelaag 10, 10* volgens de uitvinding wordt een hydraulisch verval 21 (gestreept weergegeven) vanaf de stortplaats 1 in de richting naar de drainagelaag 10 geschapen.
8501270 -7-
Dit hydraulische verval 21 in de richting naar de drainage-laag 10 kan door afzuigen, wegpompen, resp. door afvoer door de zwaartekracht van het lekwater uit de drainagelaag 10 worden vergroot, zodat steeds een optimaal drukverschil wordt 5 verkregen voor een beoogde ophoping van lekwater. Het in de drainagelaag 10 opgehoopte lekwater kan door de op onderlinge afstanden aangebrachte afzuigbuizen 16 resp. uitstroompijpen 20 worden afgezogen, waarbij tegelijkertijd een controle ten aanzien van de hoeveelheid lekwater en van het optreden IQ (plaats) mogelijk is. Hierdoor wordt het belangrijke voordeel verkregen, dat geen verontreinigd lekwater in de grond resp. het grondwater komt.
In een volgende doelmatige uitvoering kan tussen de afdichtwand 3 en de drainagelaag 10, 10' een filter, en wel 15 bij voorkeur een textielfilter, zijn aangebracht voor het verhinderen van erosie uit het gebied van de afdichtwand 3. Met voordeel is de poreuze, waterdoorlaatbare struktuur van de drainagelaag 10 resp. 10' gevormd uit een filterplaat of een filtersteen of dergelijke, die chemisch of fysisch gebonden 20 filterkorrels heeft. Het is ook denkbaar, dat de drainagelaag 10 resp. 10' bestaat uit een doorlaatbaar steunlichaam van gewenste struktuur en gewenst materiaal bij voorkeur uit kunststof, dat tenminste aan een kant is verbonden m et een filter- vast geotextiel. Tenslotte is een uitvoering denkbaar, waar-25 bij de drainagelaag wordt aangebracht na het gieten van het materiaal van de afdichtwand.
De werkwijze en de inrichting volgens de uitvinding kunnen met succes ook bij andere afdichtsituaties worden gebruikt, bijvoorbeeld bij het afdichten van de vertikale afdichtwanden ^ bij funderingen in het gebied van het grondwater of bij afdichtingen van bassins voor opvangbassins voor chemikaliën, olie of dergelijke.
- Conclusies - 3301275

Claims (23)

1. Werkwijze voor de vertikale afdichting tegen lekwater uit een stortplaats, waarbij rondom het af te dichten gebied van de stortplaats een afdichtwand wordt vervaardigd, met het kenmerk, dat in de afdichtwand (3) tenminste een 5 zich over de lengte hiervan uitstrekkende drainagelaag (10,10') wordt aangebracht en een hydraulisch verval (21) ten opzichte van de omgeving wordt vervaardigd, dat het lekwater door het hydraulische verval (21) in de drainagelaag (10,10') wordt verzameld en dat het optreden en de hoeveelheid lekwater ge- 1Q controleerd wordt bepaald en het aanwezige lekwater uit de drainagelaag (10,10') in de afdichtwand wordt afgezogen.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, m e t het kenmerk, dat de drainagelaag (10,10') wordt gevormd door folterplaten, filterweefsel, vliezen, grofkorrelige of soortgelijk 15 poreus materiaal, waarvan de waterdoorlaatbaarheid (Kf) groter is dan die van de afdichtwand (3).
3. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 of 2, met het kenmerk, dat de afdichtwand (3) wordt vervaardigd uit een gietbaar materiaal, zoals beton, cement-betorietsus- 20 pensie, giethars en de drainagelaag (10,10') voor het gieten van het materiaal in de vol te gieten ruimte wordt aangebracht.
4. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 of 2, met het kenmerk, dat tijdens het gieten van het materiaal van de afdichtwand (3) tegelijkertijd de drainagelaag (10,10') 25 in de ruimte wordt aangebracht.
5. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat na het gieten van het materiaal van de afdichtwand de drainagelaag (10,10') wordt aangebracht.
6. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 5, met 30. e t kenmerk, dat de drainagelaag (10,10') over de totale lengte tot aan de bovenkant (6) van de afdichtwand (3) wordt aangebracht.
7. Werkwijze volgens een van de conclusies 1 tot 6, met het kenmerk, dat de drainagelaag (10,10') met zijn 35 onderkant (12) tot in het gebied resp. het vlak van een hori- 350 i £; * . Λ -9- zontale grondafdichting (1) onder de stortplaats (1) in de afdichtwand (3) wordt aangebracht.
8. Werkwijze volgens een van de conclusies 1-7, met het kenmerk, dat met de drainagelaag (10,10') een 5 hieraan toegevoegde vertikale als een vlak gevormd afdicht-lichaam, bij voorkeur een afdichtfolie (19,19') in de afdichtwand (3) wordt aangebracht.
9. Werkwijze volgens conclusie 8,met het kenmerk, dat de drainagelaag (10,10') in het gebied tussen 10 twee evenwijdige afdichtfolies (19,19') in de afdichtwand (3) wordt aangebracht.
10. Werkwijze volgens een van de conclusies 1-9, met het kenmerk, dat het hydraulische verval (21) in de richting naar de drainagelaag (10,10') wordt vergroot door 15 afzuigen, wegpompen, ontwatering door de zwaartekracht of dergelijke van het lekwater uit de drainagelaag (10,10').
11. Werkwijze'volgens een van de conclusies 1-10, met het kenmerk, dat voor het controleren van de dichtheid van de afdichtwand (3) het lekwater in de drainagelaag (10,10') 20 wordt afgezogen door vertikale of schuinstaande openingen resp. uitlaten (16,20) bij voorkeur door middel van pompen of zuigen.
12. Inrichting voor het uitvoeren van de werkwijze volgens een van de conclusies l-ll, met het kenmerk, 25 dat de in de afdichtwand (3) aangebrachte drainagelaag (10,10') bestaat uit een poreus materiaal met hoge waterdoorlaatbaar-heid.
13. Inrichting volgens conclusie 12, m e t het ke n-m e r k, dat de vertikale of schuinstaande openingen resp. 30 uitlaten (16,20) voor het in de drainagelaag (10,10') opgehoopte lekwater in de afdichtwand (3) zijn aangebracht op regelmatige of onregelmatige afstanden ten opzichte van elkaar.
14. Inrichting volgens conclusie 11 of 12, me t het kenmerk, dat de afdichtwand (3) met de drainagelaag (10, 35 10') is gevormd uit tenminste een vooraf vervaardigd wandele-ment.
15. Inrichting volgens een van de conclusies 12-14, o t A 0 ·=? Λι y- « - - ** -10- rn e t h e t kenmerk, dat de vertikale drainagelaag (10,10') ongeveer in het middengebied tussen het steunopper-vlak (11) en het tegenovergelegen buitenoppervlak (13) van de afdichtwand (3) is. aangebracht.
16. Inrichting volgens een van de conclusies 12-15, met het kenmerk, dat in de afdichtwand (3) tenminste een, bij voorkeur twee in hoofdzaak evenwijdig aan elkaar aangebrachte drainagelagen (10,10') zijn aangebracht.
17. Inrichting volgens een van de conclusies 12-16, 10 met het kenmerk, dat tussen de beide evenwijdige drainagelagen (10,10') een tot aan de onderkant (12) lopende afzuigbuis (16) voor het lekwater is aangebracht, welke buis communicerend is verbonden met tenminste een drainagelaag.
18. Inrichting volgens een van de conclusies 12-17, 15 met het kenmerk, dat aan de onderkant (12) van de drainagelaag (10,10') in de afdichtwand (3) een dwarsgedeelte met grotere doorlaatbaarheid is gevormd voor het verzamelen van het lekwater, bijvoorbeeld een opvanggoot (14).
19. Inrichting volgens een van de conclusies 12-18, met 20. e t kenmerk, dat de afdichtfolie (19) bij het zijdeel (9) van de afdichtwand (3) tussen het steunoppervlak (11) en de drainagelaag (10) is aangebracht (fig. 3).
20. Inrichting volgens een van de conclusies 12-19, met het kenmerk, dat de afdichtwand (3) twee evenwijdige 25 afdichtfolies (19,19') heeft, waartussen tenminste een drainagelaag (10 resp. 10') is aangebracht (fig.2).
21. Inrichting volgens een van de conclusies 12-20, met het kenmerk, dat tussen de afdichtwand (3) en de drainagelaag (10,10') een filter, bij voorkeur een textielfil- 3Q ter is aangebracht om erosie uit het gebied van de afdichtwand (3) te verhinderen.
22. Inrichting volgens een van de conclusies 12-21, met het kenmerk, dat de poreuze, waterdoorlaatbare struktuur van de drainagelaag (10,10') bestaat uit een filter- 35 plaat, een filtersteen of dergelijke, met chemisch of fysisch gebonden filterkorrels.
23. Inrichting volgens een van de conclusies 12-21, met £’ λ -J 7 A £ Ir . : 1. o' -11- ^ ' -y het kenmerk, dat de drainagelaag (10,101) bestaat uit een doorlaatbaar steunlichaam met gewenste struktuur en gewenst materiaal, bij voorkeur kunststof, dat tenminste aan een kant is verbonden met een filterbestendig geotextiel. Ψ **M .Λ V L j h
NL8501279A 1984-05-23 1985-05-06 Inrichting voor het afdichten tegen lekwater vanuit een afvalstortplaats. NL192531C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3419163 1984-05-23
DE19843419163 DE3419163A1 (de) 1984-05-23 1984-05-23 Verfahren und vorrichtung zur abdichtung gegen deponie-sickerwasser

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8501279A true NL8501279A (nl) 1985-12-16
NL192531B NL192531B (nl) 1997-05-01
NL192531C NL192531C (nl) 1997-09-02

Family

ID=6236626

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8501279A NL192531C (nl) 1984-05-23 1985-05-06 Inrichting voor het afdichten tegen lekwater vanuit een afvalstortplaats.

Country Status (5)

Country Link
US (1) US4678369A (nl)
JP (1) JPS611722A (nl)
DE (1) DE3419163A1 (nl)
FR (1) FR2564873B1 (nl)
NL (1) NL192531C (nl)

Families Citing this family (22)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3708003A1 (de) * 1987-03-12 1988-09-22 Bilfinger Berger Bau Verfahren zur schadstoffdichten umschliessung von muelldeponien und/oder kontaminierter bodenbereiche
AU1390588A (en) * 1987-04-22 1988-12-02 Uwe Eggert Store
US4787772A (en) * 1987-06-26 1988-11-29 Eljen Corporation Device for detecting leaks in underground fluid tanks
SE461233B (sv) * 1987-12-18 1990-01-22 Bengt E Eriksson Anordning foer avsugning av jordluft
DE8800402U1 (de) * 1988-01-15 1988-03-03 Niederberg-Chemie GmbH, 4133 Neukirchen-Vluyn Deponieentwässerungsschacht
DE8801311U1 (de) * 1988-02-03 1988-03-17 Niederberg-Chemie GmbH, 4133 Neukirchen-Vluyn Anschlußrohr in Deponien
US5030034A (en) * 1989-01-19 1991-07-09 Bodine Albert G Soil pollution monitoring system and apparatus
US4950105A (en) * 1989-03-30 1990-08-21 Westinghouse Electric Corp. Inspectable vault system for the disposal of radioactive waste having a liquid collection system
US4957394A (en) * 1989-08-30 1990-09-18 Radon Home Products, Inc. Method and apparatus for sub-floor collection and disposal of radon gas
US5183355A (en) * 1991-11-12 1993-02-02 Battelle Memorial Institute Method of draining water through a solid waste site without leaching
DE4216473C2 (de) * 1992-05-15 1994-02-24 Ver Mitteldeutsche Braunkohlen Verfahren zur Abdichtung von flüssigkeitsdurchlässigen Bodenschichten oder Klüften und Spalten unter oder neben Kontaminationsherden
TW244340B (nl) * 1992-07-21 1995-04-01 Akzo Nv
US5429193A (en) * 1994-03-16 1995-07-04 Blackhawk Environmental Company Piston pump and applications therefor
AR008222A1 (es) * 1996-05-30 1999-12-29 Hwang Daekyoo Metodo para contener y recuperar lixiviado de una disposion para manejo de residuos en un area de manejo de residuos, y disposicion de manejo deresiduos
DE19736517A1 (de) 1997-08-22 1999-02-25 Alsthom Cge Alcatel Verfahren zur Reduzierung von Störungen bei der Übertragung eines elektrischen Nachrichtensignals
US6139221A (en) * 1997-08-27 2000-10-31 Ankeny; Mark D. Constant hydraulic head moat and method for controlling regional ground water flow
US6467994B1 (en) 2000-05-19 2002-10-22 Daniel B. Stephens & Associates, Inc. Apparatus and method for beneficial use or handling of run-off or collected water
JP4518530B2 (ja) * 2001-01-17 2010-08-04 独立行政法人鉄道建設・運輸施設整備支援機構 廃棄物埋立護岸構造
US7562702B2 (en) * 2005-05-19 2009-07-21 Blackhawk Environmental Co. Drain cap stuffing box
JP6095319B2 (ja) * 2012-10-15 2017-03-15 株式会社竹中工務店 遮水壁の遮水性能回復方法
US9611615B2 (en) * 2014-06-11 2017-04-04 Texas Pro-Chemical Soil Stabilization, Inc. Apparatus and method for stabilizing a slab foundation
CN108090609B (zh) * 2017-12-14 2021-03-26 黑龙江省水利水电勘测设计研究院 一种水力要素的确定方法及装置

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2879646A (en) * 1954-02-15 1959-03-31 Phillips Petroleum Co Underground storage of liquids
FR1299844A (fr) * 1961-08-03 1962-07-27 British Petroleum Co Enceinte résistant aux efforts mécaniques et à la corrosion chimique, notamment pour réservoirs souterrains
US3307360A (en) * 1964-05-11 1967-03-07 Variperm Company Method of subsurface irrigation and system therefor
US3603097A (en) * 1968-01-22 1971-09-07 Przed Specjalistyczne Gornictw Process of making underground structures for underdraining and shielding purposes
US4388357A (en) * 1979-01-23 1983-06-14 True Temper Corporation Sheet useful as a reservoir liner
CA1143957A (en) * 1981-01-13 1983-04-05 Bemalux Inc. Waterproofing barrier
US4335978A (en) * 1981-04-07 1982-06-22 Mutch Robert D Induced intragradient system for secure landfill
US4430021A (en) * 1981-11-23 1984-02-07 Ecological Professional Industries, Inc. Secure chemical waste landfill
US4439062A (en) * 1981-12-21 1984-03-27 American Colloid Co. Sealing system and method for sealing earthen containers
US4526615A (en) * 1983-03-01 1985-07-02 Johnson Paul H Cellular heap leach process and apparatus
US4543016A (en) * 1983-11-14 1985-09-24 Tallard Gilbert R Underground leachate barrier and method of making same

Also Published As

Publication number Publication date
JPH0477761B2 (nl) 1992-12-09
NL192531B (nl) 1997-05-01
JPS611722A (ja) 1986-01-07
DE3419163A1 (de) 1985-11-28
FR2564873B1 (fr) 1988-10-14
NL192531C (nl) 1997-09-02
FR2564873A1 (fr) 1985-11-29
DE3419163C2 (nl) 1990-04-05
US4678369A (en) 1987-07-07

Similar Documents

Publication Publication Date Title
NL8501279A (nl) Werkwijze en inrichting voor het vormen van een afdichting tegen het lekwater van een stortplaats.
US4696599A (en) Secure landfill and method of operating a landfill for hazardous waste
US9732492B2 (en) Situ treatment system and method for dewatering and stabilization of waste material deposits in waste impoundments
AU2008252265B2 (en) Dust-removal managing pit
KR101769594B1 (ko) 폐기물 매립장의 침출수 발생방지를 위한 제방 우수배제 구조 및 그 시공방법
JP5346731B2 (ja) 雨水地中浸透施設
CN114032937B (zh) 一种基坑排水装置及其施工方法
HU226433B1 (en) Foundation slab of underground passage for road
JP6593703B2 (ja) 石炭灰の埋立方法
KR100592430B1 (ko) 쓰레기 매립지의 경사면 유실 방지 구조
JP4029335B2 (ja) 圧密促進埋立工法
JP4900972B2 (ja) 地盤排水構造、およびその施工方法
RU2322543C1 (ru) Геокомпозитная прослойка для земляного полотна автомобильной дороги
JP2001164564A (ja) 遮水壁及び壁体継手部の排水構造の設置方法
JP2617129B2 (ja) 地下浸透装置の施工方法
EP1067243B1 (de) Wannenförmiges Rückhaltebecken für Oberflächenwasser und Verfahren zu seiner Herstellung
RU2797225C1 (ru) Способ отведения стоков солеотвала при его рекультивации
JP7074655B2 (ja) 傾斜地での土留壁の構築方法、及び、傾斜地での廃棄物処分場の構築方法
US5820298A (en) Seamless landfill sump
JP2003053317A (ja) 原位置封じ込め工法の地下水集排水構造
RU2288318C2 (ru) Способ защиты грунтового основания шламоотстойника от утечек загрязненных вод
JPH0529272Y2 (nl)
JP7517054B2 (ja) アンカー部材及び地盤改良工法
JP3709633B2 (ja) 廃棄物処分場における遮水構造
JP2617128B2 (ja) 地下浸透装置の施工方法

Legal Events

Date Code Title Description
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20041201