NL8501063A - Magnetisch registratie element. - Google Patents

Magnetisch registratie element. Download PDF

Info

Publication number
NL8501063A
NL8501063A NL8501063A NL8501063A NL8501063A NL 8501063 A NL8501063 A NL 8501063A NL 8501063 A NL8501063 A NL 8501063A NL 8501063 A NL8501063 A NL 8501063A NL 8501063 A NL8501063 A NL 8501063A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
magnetic
weight
parts
binder
recording element
Prior art date
Application number
NL8501063A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Pd Magnetics Bv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pd Magnetics Bv filed Critical Pd Magnetics Bv
Priority to NL8501063A priority Critical patent/NL8501063A/nl
Priority to EP86200562A priority patent/EP0197608A1/en
Priority to JP7933186A priority patent/JPS61236019A/ja
Publication of NL8501063A publication Critical patent/NL8501063A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G11INFORMATION STORAGE
    • G11BINFORMATION STORAGE BASED ON RELATIVE MOVEMENT BETWEEN RECORD CARRIER AND TRANSDUCER
    • G11B5/00Recording by magnetisation or demagnetisation of a record carrier; Reproducing by magnetic means; Record carriers therefor
    • G11B5/62Record carriers characterised by the selection of the material
    • G11B5/68Record carriers characterised by the selection of the material comprising one or more layers of magnetisable material homogeneously mixed with a bonding agent
    • G11B5/70Record carriers characterised by the selection of the material comprising one or more layers of magnetisable material homogeneously mixed with a bonding agent on a base layer
    • G11B5/7013Record carriers characterised by the selection of the material comprising one or more layers of magnetisable material homogeneously mixed with a bonding agent on a base layer characterised by the dispersing agent

Landscapes

  • Paints Or Removers (AREA)
  • Magnetic Record Carriers (AREA)

Description

*. * * HÏQ 85.008 1 P.D. Magnetics te Oosterhout
Magnetisch registratie element.
De uitvinding heeft betrekking op een magnetisch registratie element dat voorzien is van een drager met een daarop aangebracht registreermedium.
De drager is meestal vervaardig! uit een kunststof zoals 5 polyester of polyvinylchloride maar kan ook bestaan uit papier, glas of metaal. De drager kan de vorm hebben van een band, plaat, schijf en dergelijke.
Het magnetisch registreermedium bevat een bindmiddel waarin magnetische deeltjes (magnetisch pigment) door toepassing van een dis-10 persiemiddel fijn zijn verdeeld.
Voor het verkrijgen van een goede registreerdichtheid en daarmede van een getrouwe weergave of opname van signalen, is het van groot belang dat de magnetische deeltjes optimaal zijn gedispergeerd in het bindmiddel.
15 In de gepubliceerde Nederlandse octrooiaanvrage nr. 7614182 is een magnetisch registratie element beschreven waarin als dispers ie-middel een zout wordt toegepast van een amine met een mono- en/of dies ter van fosforzuur.
Uit de tabel op bladzijde 10 van voomoertde octrooiaanvrage 20 blijkt dat de beste resultaten worden verkregen met het zout van triethanolamine en de fosforzure ester van geëthoxyleerd oleylalcohol die 10 ethyleenoxide groepen bevat.
Vooral de laatste jaren worden steeds hogere eisen gesteld aan de kwaliteit van registratie elementen. Dit geldt voor geluidsbanden 25 (audiohanden) en voor de zogenaamde videobanden waarop video- en geluids-informatie wordt geregistreerd en uitgelezen. Een in dit opzicht belangrijke karakteristiek van het registratie element is het zogenaamde electro-magnetische gedrag dat in standaardtesten wordt bepaald en vergeleken met een DIN-norm referentieband. Bij geluidsbanden omvatten 30 de testen een bepaling van het Maximum Output Level bij 333 Hz en 3% distorsie, de verzadiging bij 8 kHz, de relatieve bandgevoeligheid bij 333 Hz en 10 kHz alsmede de Bias mis. Bij videobanden worden testen toegepast waarmede de signaalsterkte (Eng.: output) van kortgolvige
* *.f ·., i -j ;J
t PHQ 85.008 2 '· * t signalen (1.45^um en 1.25^,um) wordt bepaald en de signaal-ruisverhouding (S/N ratio). Het resultaat van iedere test wordt uitgedrukt in een dB verschil ten opzichte van dezelfde test uitgevoerd roet de referentieband. De son van alle dB verschillen is een maat voor de electro-magnetische 5 kwaliteit van het registratie element.
De uitvinding heeft tot doel een registratie element te verschaffen met een zeer hoge electro-magnetische kwaliteit. Meer in het bijzonder wordt een electro-magnetische kwaliteit beoogd die aanmerkelijk beter is dan die van het beste registratie element beschreven in de 10 voomoemde Nederlandse octrooiaanvrage.
Deze doelstelling wordt volgens de uitvinding bereikt met een registratie element van het in de aanhef genoemde type dat hierdoor is gekenmerkt, dat het dispersiemiddel beantwoordt aan de formule
CxH2x+1 - - 0 ,0¾ 15 I _θ φ/ —.
0 = P - 0 I HN-> (1) 1 ' \
ScH2x+1 - - 0 =¾ waarin x = 8-12 en y = 2-8.
20 In een gunstige uitvoeringsvorm wordt een dispersiemiddel van de formule 1 toegepast waarin de gemiddelde waarde van x = 9-10 en de gemiddelde waarde van y = 5-6.
De hoeveelheid dispersiemiddel is niet aan nauwe grenzen gebonden. Een geschikte hoeveelheid is van 0,5-6 gew.% berekend op de 25 hoeveelheid pigment.
De in het registratie element volgens de uitvinding toe te passen bindmiddelen zijn van de gebruikelijke soort. Voorbeelden van geschikte bindmiddelen zijn bijvoorbeeld polyvinylchloride, polyvinyl-acetaat, polyacrylaten, polyester, polyesteramiden, polyurethanen en 30 copolymeren van tenminste twee monomeren gekozen uit de groep bestaande uit vinylchloride, vinylacetaat, acrylonitril, vinylalkohol, vinylbutyraal en vinylideenchloride. Goed bruikbare bindmiddelen zijn vooral polyurethanen en partieel gehydrolyseerde copolymeren van vinylchloride en vinylacetaat.
35 De in het bindmiddel aanwezige magnetische deeltjes zijn eveneens van het gebruikelijke type. Zo kunnen als magnetische deeltjes bijvoorbeeld toegepast worden: Fe-pceder, Fe20^-deeltjes en CrC^-deeltjes.
De deeltjes zijn in het algemeen naaldvormig met een lengte van v j U i ü w o EHQ 85.008 . 3 0,1 - 1^u en een dikte van 0,01 - 0,2^u.
In het bindmiddel kunnen behalve de magnetische deeltjes en het dispers bemiddel nog andere hulpstoffen opgelost of gedispergeerd zijn, zoals bijvoorbeeld een smeermiddel. Bruikbare smeermiddelen zijn 5 bijvoorbeeld oliezuur, minerale oliën, vetzure amiden of mengsels daarvan.
De bereiding van het registreermedium kan (¾) gebruikelijke wijze geschieden door bijvoorbeeld de magnetische deeltjes, het disper-s bemiddel en een deel van het bindmiddel met behulp van een kogelmolen 10 grondig te mengen in een oplosmiddel voor het bindmiddel. De rest van het bindmiddel opgelost in een geschikt oplosmiddel en het smeermiddel worden vervolgens toegevoegd en het geheel gedurende enige uren verder gemalen in de kogelmolen. Als oplosmiddelen voor het bindmiddel kunnen organische vloeistoffen worden toegepast zoals esters bijvoorbeeld 15 ethylacetaat, ethers bijvoorbeeld tetrahydrofuran, ketonen zoals methylketon en gechloreerde koolwaterstoffen zoals 1,2-dichloorethaan.
Nadat de dispersie in de kogelmolen goed gemalen is worden de eventueel nog aanwezige grotere magnetiseerbare deeltjes uitgezeefd en het mengsel wordt in een uniforme laag op de drager aangebracht. De drager 2o kan, zoals in het voorgaande reeds is opgemerkt, de vorm hebben van een band, plaat, schijf en dergelijke en afhankelijk van het materiaal waaruit de drager is vervaardigd, eventueel voorzien worden van een geschikte hechtlaag voor het op de drager aan te brengen registreermedium. Behalve de hechtlaag kunnen andere lagen zoals een antistatische laag 25 worden aangebracht. Het geheel wordt vervolgens gedroogd waarbij het oplosmiddel verdampt en op de drager een registreer laag j e reet een diameter van 2 tot icyu overblijft.
Dit laagje registreermedium kan eventueel ter bevordering van de slijtvastheid nog verhard worden en bovendien onderworpen worden 3Q aan een kalanderingsproces waarbij het oppervlak van het laagje gladder wordt.
De uitvinding moge aan de hand van de volgende voorbeelden worden geïllustreerd.
Uitvoeringsvoorbeelden; 35 1. Fabricage van een geluidsband (audioband).
Een magnetisch registeermedium word bereid door in een parel-molen die 600 glasparels met een diameter van 1-2 nm bevat, de navolgende ingrediënten te brengen: O Z * \ .*} \ ' ύ tj V : J - - PHQ 85.008 4 3 100 gew.delen (-Fe^O^-deeltjes 3 gew.delen dlspersiemiddel bestaande uit een verbinding van de formule 1 waarin de gemiddelde waarde van x = 9-10 en van y = 5-6 5 30 gew.delen gedeeltelijk gehydrolyseerd copolymeer van vinylchloride en vinylacetaat. (Door Union Carbide onder handelsnaam VRGH op de markt gebracht.) 2,5 gew.delen acetonitril rubber. (Door Union Carbide onder handelsnaam HYCAR op de markt gebracht.) jq 7/5 gew.delen ftaalzure ester (weekmaker) 250 gew.delen mengsel (1:1) van methylisobutylketon en tolueen.
Het ingebrachte ingrediëntenmengsel wordt bij hoge rotatie-snelheid van de parelmolen gedurende 2 tot 3 uren volledig gemengd.
Het verkregen registreenredium wordt vervolgens door een filter met een 15 poriewijdte van 3^u gevoerd en aangebracht op een polyesterfolie met een dikte van 12^,u. Na drogen en kalanderen werd een magneetband verkregen waarbij de drager (polyesterfolie) voorzien is van een registreermedium met een laagdikte van circa 5 micron.
Op dezelfde wijze werd een magneetband vervaardigd die hierin 20 afwijkt van de bovenbeschreven band dat als dispersiemiddel het zout van triethanolamine en de fosforzure ester van geëthoxyleerd oleylalcohol met 10 ethyleenoxyde groepen, werd toegepast. Laatstgenoemd dispers iemiddel is bekend uit de gepubliceerde nederlandse octrooiaanvrage nr. 7614182.
25 Met elk van de vervaardigde banden werden de gebruikelijke electro-magnetische standaardmetingen uitgevoerd. De metingen omvatten een bepaling van het Maximum Output Level bij 333 Hz en 3% distorsie; verzadiging 8 kHz; relatieve bandgevoeligheid bij 333 Hz en 10 kHz; bias ruis. Het resultaat van elke meting is vergeleken met die van een 3Q DIN-norm referentieband, waarbij het verschil is uitgedrukt in dB's.
De som van de dB-verschillen van alle testen geeft de zogenaamde ER-waarde (electro-magnetische response). Deze ER-waarde representeert een volledig beeld van de electro-magnetische eigenschappen van de band.
Een hogere ER-waarde betekent een hoger (beter) niveau van electro-35 magnetische eigenschappen.
Het hierboven beschreven magnetisch registratie element (magneetband) volgens de uitvinding had een ER-waarde van 8,5. De bovenvermelde bekende magneetband had een ER-waarde van 5,9. Hieruit 85 0 1 0 δ 3 m ? & ........ι».
PHQ 85.008 5 blijkt dat het magnetisch registratie element volgens de uitvinding een significant betere electro-magnetische kwaliteit vertoont.
2. Fabricage van een beeldband (videoband).
Een magnetische bekledingslaag werd vervaardigd door in een 5 parelmolen met 600 glasparels de volgende bestanddelen te mengen: 100 gew.delen chroomdioxyöe 3,5 gew.delen dispergeermiddel bestaande uit een verbinding van de formule 1 waarin x gemiddeld is 9-10 en y gemiddeld is 5-6 10 17 gew.delen polyurethaan hars 1 gew.deel butylstearaat (smeermiddel) 0,3 gew.delenzinkstearaat (smeermiddel) 0/35 gew.delen stearamide (smeermiddel) 3 gew.delen isocyanaat harder 15 80 gew.delen tetrahydrofuran 60 gew.delen methylisobutylketon 100 gew.delen cyclohexanon.
Het mengsel wordt gedurende enige uren gemengd, vervolgens gefiltreerd en in een laag aangebracht qp een polyesterfolie met een 20 dikte van 15^um. Na droging en kalandering bedroeg de laagdikte van de bekledingslaag (magnetisch registreermedium) van de verkregen videoband 2,5yum.
Op overeenkomstige wijze werd een vergelijkingsvideoband vervaardigd, beschreven in de gepubliceerde Europese octrooiaanvrage 25 0.132.040, blz. 10, die hierin verschilde van de bovenstaande videoband dat als dispergeermiddel 2 gewichtsdelen bis (2 -hydroxyethyl) octadecylamine en 1,5 gewichtsdelen stearinezuur werden toegepast.
De banden werden getest waarbij de signaalsterkte bij 1.45yUm, 1.25yUm en de signaal-ruisverhouding werden bepaald.
30 De volgende waarden werden verkregen: bij λ = 1.45^um:3,5 (1,5) dB; by A = 1.25^um:2,0 (0,1) dB en voor de signaalruisverhouding 3,0 (1,0) dB. De getallen tussen haakjes hebben betrekking qp de verge-lijkingsband.
35
Ti Ê ï\ Λ 1
Sf V * ÏJ V

Claims (2)

1. Magnetisch registratie element met een drager en een daarop aangebracht magnetisch registreermedium dat een bindmiddel bevat, ±n het bindmiddel gedispergeerde magnetische deeltjes en een dispersie-middel, met het kenmerk,, dat het dispersiemiddel beantwoordt aan de 5 formule CAk+1 - POWy - j
0. P - 0 ΗΝ_/ΐΓ\ (1) „ CAx+1 - ««Wy - 0 ®3 waarin x = 8-12 en y - 2-8.
2. Magnetisch registratie element volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de gemiddelde waarde van x in de formule (1) -9-10 bedraagt, en de gemiddelde waarde van y in formule (1) 5-6 bedraagt. 15 b 20 25 30 35 35 £1 óó‘o
NL8501063A 1985-04-11 1985-04-11 Magnetisch registratie element. NL8501063A (nl)

Priority Applications (3)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8501063A NL8501063A (nl) 1985-04-11 1985-04-11 Magnetisch registratie element.
EP86200562A EP0197608A1 (en) 1985-04-11 1986-04-03 Magnetic recording element
JP7933186A JPS61236019A (ja) 1985-04-11 1986-04-08 磁気記録素子

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8501063A NL8501063A (nl) 1985-04-11 1985-04-11 Magnetisch registratie element.
NL8501063 1985-04-11

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8501063A true NL8501063A (nl) 1986-11-03

Family

ID=19845818

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8501063A NL8501063A (nl) 1985-04-11 1985-04-11 Magnetisch registratie element.

Country Status (3)

Country Link
EP (1) EP0197608A1 (nl)
JP (1) JPS61236019A (nl)
NL (1) NL8501063A (nl)

Families Citing this family (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6397736A (ja) * 1986-10-14 1988-04-28 株式会社 木村技研 水洗便所の洗浄水放流装置
EP0486820B1 (de) * 1990-11-01 1995-09-20 BASF Magnetics GmbH Magnetischer Aufzeichnungsträger

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1519544A1 (de) * 1964-07-23 1970-04-30 Bayer Ag Leicht dispergierbare pulverige Substanzen
US3692884A (en) * 1969-02-07 1972-09-19 Edwin R Gaskell Phosphate esters
NL7614182A (nl) * 1976-12-21 1978-06-23 Philips Nv Magnetisch registratie-element waarin als dispergeermiddel een zout van een amine en een fosforzure ester wordt toegepast.
US4507217A (en) * 1983-03-07 1985-03-26 Lipid Specialties, Inc. Magnetic compositions and magnetic memory devices prepared therefrom

Also Published As

Publication number Publication date
JPS61236019A (ja) 1986-10-21
EP0197608A1 (en) 1986-10-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR910004010B1 (ko) 자기기록매체
EP0675487A1 (en) Magnetic recording medium
NL8501063A (nl) Magnetisch registratie element.
JPS59203229A (ja) 磁気記録媒体
NL192702C (nl) Magnetisch registratiemedium.
JP2724880B2 (ja) 磁気記録媒体
US4582754A (en) Magnetic recording medium
JP2796830B2 (ja) 磁気記録媒体及びその製造方法
EP0431858A2 (en) Magnetic recording medium
US6365261B1 (en) Magnetic recording medium
US4409299A (en) Magnetic recording medium
KR930003812B1 (ko) 자기 기록 매체
JPS60177431A (ja) 磁気記録媒体
KR930001886B1 (ko) 자기기록 매체
JPS607624A (ja) 磁気記録媒体の製造方法
US4647501A (en) Magnetic recording medium
JP5070756B2 (ja) 磁気記録媒体用塗料組成物及びそれを用いてなる磁気記録媒体
JPS62185226A (ja) 磁気記録媒体
JP2813176B2 (ja) 磁気記録媒体
WO2019065228A1 (ja) 磁気記録媒体用硬化剤、磁気記録媒体用組成物、磁気記録媒体および磁気記録媒体の製造方法
KR20030078997A (ko) 자기기록매체
JPS62231418A (ja) 磁気記録媒体
JPS60263316A (ja) 磁気記録媒体
JPS63200318A (ja) 磁気記録素子
JPH07240022A (ja) 磁気記録媒体

Legal Events

Date Code Title Description
A1B A search report has been drawn up
BV The patent application has lapsed