NL8301881A - Koppelinrichting voor een oplegger. - Google Patents

Koppelinrichting voor een oplegger. Download PDF

Info

Publication number
NL8301881A
NL8301881A NL8301881A NL8301881A NL8301881A NL 8301881 A NL8301881 A NL 8301881A NL 8301881 A NL8301881 A NL 8301881A NL 8301881 A NL8301881 A NL 8301881A NL 8301881 A NL8301881 A NL 8301881A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
trailer
coupling device
subframe
frame
lever
Prior art date
Application number
NL8301881A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Bulthuis Carrosserie & Wagen
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bulthuis Carrosserie & Wagen filed Critical Bulthuis Carrosserie & Wagen
Priority to NL8301881A priority Critical patent/NL8301881A/nl
Publication of NL8301881A publication Critical patent/NL8301881A/nl
Priority to DE19848415661U priority patent/DE8415661U1/de
Priority to AT84200768T priority patent/ATE31170T1/de
Priority to EP84200768A priority patent/EP0127921B1/de
Priority to DE8484200768T priority patent/DE3467874D1/de

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B62LAND VEHICLES FOR TRAVELLING OTHERWISE THAN ON RAILS
    • B62DMOTOR VEHICLES; TRAILERS
    • B62D53/00Tractor-trailer combinations; Road trains
    • B62D53/04Tractor-trailer combinations; Road trains comprising a vehicle carrying an essential part of the other vehicle's load by having supporting means for the front or rear part of the other vehicle
    • B62D53/08Fifth wheel traction couplings
    • B62D53/0807Fifth wheel traction couplings adjustable coupling saddles mounted on sub-frames; Mounting plates therefor
    • B62D53/0814Fifth wheel traction couplings adjustable coupling saddles mounted on sub-frames; Mounting plates therefor with adjustment of the clearance between the tractor or the trailer

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Combustion & Propulsion (AREA)
  • Transportation (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Vehicle Cleaning, Maintenance, Repair, Refitting, And Outriggers (AREA)
  • Agricultural Machines (AREA)
  • Motor Power Transmission Devices (AREA)
  • Cable Transmission Systems, Equalization Of Radio And Reduction Of Echo (AREA)
  • Flanged Joints, Insulating Joints, And Other Joints (AREA)
  • Input Circuits Of Receivers And Coupling Of Receivers And Audio Equipment (AREA)

Description

Λ it » VO 4831
Titel: Koppelinrichting voor een oplegger»
De uitvinding heeft betrekking op een koppel inrichting voor het koppelen van een oplegger aan een truck.
De bekende koppel inrichtingen bestaan uit een nabij de voorzijde van de oplegger in het frame van de oplegger gemonteerde draai krans, die 5 een vast met het frame verbonden gedeelte en een ten opzichte van dit vaste gedeelte draaibaar gedeelte heeft, dat is voorzien van een koppe-lingspen, die in een opening van een op de truck bevestigde schotel kan vallen. Het draaibare gedeelte van de draaikrans rust in de gekoppelde toestand op de schotel. De opening in de schotel is sleutelgatvormig en 10 de koppelingspen heeft een corresponderend wigvormig uitsteeksel, zodat de pen meedraait indien de truck een bocht maakt. Door dit meedraaien wordt een besturingsinrichting voor de wielen van de oplegger bekrachtigd.
Een bezwaar van deze bekende inrichtingen is, dat tussen de voorzijde van de oplegger en de achterzijde van de cabine van de truck een 15 aanzienlijke ruimte onen dient te blijven, omdat anders bij het maken van een bocht de voorzijde van de oplegger tegen de cabine van de truck zou kunnen stuiten.
Bij een voorgeschreven maximale lengte van de combinatie truck plus oplegger Betekent dit, dat door de benodigde open ruimte tussen de 20 truck en de oplegger potentiële laadruimte verloren gaat.
De uitvinding Beoogt dit Bezwaar te ondervangen. Hiertoe wordt volgens de uitvinding een koppelingsinrichting van de beschreven soort daardoor gekenmerkt, dat bedieningsmiddelen zijn voorzien om de afstand van de koppelingspen ten opzichte van de voorzijde van het frame van de 25 oplegger te wijzigen afhankelijk van de stand van het draaibare gedeelte van de draaikrans, zodanig dat deze afstand het kleinst is als de truck met oplegger rechtuit rijdt.
In het volgende zal de uitvinding nader worden beschreven met verwijzing naar de Bijgevoegde tekening, 30 Figuur 1 illustreert schematisch de gevolgen van een te kleine afstand tussen truckcaBine en oplegger Bij toepassing van een koppel- 8301881 - * -2- inrichting volgens de bestaande techniek; figuur 2 illustreert schematisch de aan de uitvinding ten grondslag liggende basisgedachte; figuur 3 toont schematisch in onderaanzicht een eerste uit-5 voeringsvoorbeeld van een koppel inrichting volgens de uitvinding; figuur 4 toont een doorsnede langs de lijn IV-IV in figuur 3.
Figuur 1 illustreert schematisch de gevolgen van een te kleine afstand tussen de cabine 1 van een truck 2 en een met de truck gekoppelde oplegger 3. De truck-opleggercombinatie is getekend in de toestand die 10 ontstaat bij het nemen van een linkse bocht. Het koppelingspunt, dat tevens het draaipunt van de truck ten opzichte van de oplegger is, is aangegeven bij 4. Zodra de truck over een zekere hoek ten opzichte van de oplegger is verdraaid, stuit de voorzijde van de oplegger bij 5 tegen de cabine 1.
15 Dit effect kan slechts worden voorkomen door tussen de voorzijde van de oplegger en de cabine van de truck een relatief grote tussenruimte aan te Houden.
Deze tussenruimte gaat dan echter als potentiële laadruimte verloren.
20 Figuur 2 illustreert de basisgedachte van de uitvinding. De op legger 3 is middels een koppelingspen 6 gekoppeld met de truck 2. De koppelingspen, die tevens het draaipunt vormt tussen truck en oplegger, kan nu echter ten opzichte van het frame 7 van de oplegger verschuiven, zoals aangegeven met een pijl 8, en wel zodanig dat bij het nemen van een 25 bocht de koppelingspen geleidelijk en afhankelijk van de verdraaiing tussen truck en oplegger ten opzichte van het frame van de oplegger naar voren schuift. Een dergelijke naar voren geschoven stand is schematisch aangegeven bij 6 . Daar de koopelingspen met de schotel van de truck is verbonden, betekent dit, dat bij het nemen van een bocht de afstand 30 tussen de cabine 1 en de voorzijde van de oplegger groter wordt, zodat het in figuur 1 bij 5 aangegeven effect wordt voorkomen.
Een bijkomend voordeel is, dat de oplegger door deze maatregel aan de voorzijde minder ver uitzwaait.
8301881 ( i -3-
In de praktijk heeft de maatregel volgens de uitvinding tot gevolg, dat de oplegger + 0,5 m langer kan zijn, hetgeen correspondeert met enkele kubieke meters laadruimte.
Het tijdens het nemen van een bocht door verschuiven van de 5 koppelingspen ten opzichte van het frame van de oplegger kan op diverse wijzen worden gerealiseerd.
Om een dergelijke verschuiving mogelijk te maken wordt in de eerste plaats de draai krans gemonteerd in een subframe, dat in aan het frame van de oplegger gemonteerde, of daarvan deel uitmakende, langsge-10 leiders in de lengterichting ten opzichte van het frame van de oplegger kan schuiven.
Yoorts dient de hoek van de truck ten opzichte van de oplegger te worden gedetecteerd en te worden omgezet in de gewenste verschuiving van het subframe.
15 Zulks kan bijvoorbeeld op hydraulische wijze worden bewerk stelligd. Hiertoe kan het met de koppelingspen vast verbonden en derhalve met de koppelingspen meedraaiende gedeelte van de draaikrans, zijn voorzien van één of meer hydraulische cilinders, waarvan het ene einde aan het genoemde deel van de draaikrans en het andere einde aan 20 het schuifbare subframe is verbonden. Door de rotatie van het met de koppelingspen meedraaiende gedeelte van de draaikrans ontstaat dan een oliestroom, die via geschikte leidingen wordt toegevoerd aan één of meer hydraulische cilinders, die zijn verbonden tussen het subframe en het frame van de oplegger en die de gewenste verschuiving bewerkstelligen.
25 De gewenste verschuiving van het subframe ten opzichte van het frame van de oplegger kan ook met behulp van een hefboomstelsel worden verkregen. De eenvoudigste vorm van een dergelijk hefboomstelsel is schematisch getoond in figuur 3.
Figuur 3 toont schematisch in onderaanzicht een gedeelte van 30 het frame 3 van een oplegger. In dit framegedeelte is een verschuifbaar subframe 9 gemonteerd, dat een draaikrans 10 draagt. Van de draaikrans is het onderste gedeelte zichtbaar, dat de koppelingspen 6 met het wigvormige uitsteeksel, dat in de corresponderende uitsparing in de schotel van de truck valt, draagt.
3301881 •m fr -4-
In het bovenste deel van figuur 3 is het subframe in de normale stand, dat wil zeggen de stand bij rechtdoor rijden getoond. Het subframe bevindt zich dan het verst van de voorzijde V van de oplegger verwijderd (afstand a). Op de draaikrans is een hefboom 11 draaibaar 5 bevestigd, die zich in de normale stand vanaf een nabij de voorzijde van het subframe gelegen punt 12 naar achteren uitstrekt en aldaar draaibaar is bevestigd aan een vast punt 13 op een dwarsligger 14 van het frame 3.
Het bevestigingspunt van de hefboom 11 op het onderste deel van de draaikrans dient bij deze constructie gevormd te zijn door een op-10 staande buis of dergelijke die zich door het vaste deel van de draaikrans naar boven uitstrekt. Dit is schematisch in langsdoorsnede in figuur 4 getoond.
Figuur 4 toont een doorsnede langs de lijn IV-IV van figuur 3.
De opstaande buis voor de bevestiging van de hefboom 11 aan het onderste 15 deel van de draaikrans 10 is aangegeven bij 15. Met een pijl 16 is de schuifrichting van het subframe 9 ten opzichte van het frame 3 aangegeven.
Het onderste deel van figuur 3 toont de situatie die bij het nemen van een bocht ontstaat. Het bevestigingspunt 12 is ten opzichte van de 20 oorspronkelijke stand verdraaid, waardoor de afstand tussen het bevestigingspunt 12 en het bevestigingspunt 13 verkort zou worden, indien zulks niet, althans deels, zou worden verhinderd door de hefboom 11.
Door de aanwezigheid van de hefboom 11 wordt het subframe gedwongen naar voren te schuiven, waardoor de afstand tussen de voorzijde van 25 het subframe en de voorzijde van de oplegger verkleind wordt (afstand b).
Vanzelfsprekend kan de hefboom 11 ook op een andere plaats en op andere wijze aan de draaikrans worden bevestigd. In beginsel kan het vaste punt 13 zich ook vóór de draaikrans bevinden.
Figuur 5 toont schematisch in bovenaanzicht een andere uit-30 voeringsvorm van de uitvinding, waar bij van de draaikrans echter slechts het onderste deel 20, dat de koppelingspen draagt, zichtbaar is voorzien van een buitenvertanding voor samenwerking met een ketting 21 die tevens om een kleiner tandwiel 22 is geslagen. Het kleinere tandwiel 22 is eveneens in het subframe gemonteerd, doch verder naar achteren. Indien 8301881 r * -5- het onderste deel van de draaikrans verdraait, doordat de truck een bocht neemt, draait derhalve het tandwiel 22 mee.
Met het tandwiel 22 is het voorste einde van een hefboom 23 gekoppeld. De hefboom 23 strekt zich weer naar achteren uit en is op de 5 reeds beschreven wijze draaibaar met een vast punt 13 op het frame 3 gekoppeld.
In de ruststand bevindt het bevestigingspunt van de hefboom 23 op het tandwiel 22 zich aan de voorzijde van het tandwiel 22. Bij verdraaiing van het tandwiel 22 10 duwt de hefboom derhalve dit tandwiel daarmee het subframe 9 naar voren ten opzichte van het frame 3.
In de onderhavige uitvoeringsvorm is de hefboom 23 via een arm met het tandwiel verbonden. Deze arm ligt in de getoonde ruststand onder de hefboom 23 en is dus niet zichtbaar.
15 Met onderbroken lijnen is de stand 23’ van de hefboom bij een verdraaiing van het tandwiel 22 over 90° getoond en is ook de arm, aangegeven met 24 getoond.
Bij een praktische uitvoeringsvorm van de uitvinding kan de dimensionering bijvoorbeeld zodanig worden gekozen, dat indien de truck 20 een hoek van 45° met de oplegger maakt, de verschuiving van het sub-frame de maximale waarde heeft. De diameter van het tandwiel 22 dient dan één vierde van die van de draaikrans te zijn.
De grootte van de maximale verschuiving wordt bepaald door de lengte van de arm 24.
25 ODgemerkt wordt, dat diverse modificaties van de beschreven uitvinding voor de deskundige na het voorgaande voor de hand liggen.
Zo zou in plaats van een kettingoverbrenging een tandwieloverbrenging kunnen worden gebruikt. Ook kunnen diverse overbrengings-verhoudingen worden gebruikt.
30 Voorts kan het tandwiel 22 of het deel 20 van de draaikrans bij voorbeeld zijn voorzien van een geleidingsbaan in de vorm van een nok of een sleuf, die met het corresponderende uiteinde van de hefboom samenwerkt, zodanig, dat de hefboom niet zwenkt en het tandwiel of de draaikrans zichzelf naar voren duwt daarbij het subframe meenemend.
8301881 -6-
Deze en soortgelijke modificaties worden geacht binnen het kader van de uitvinding te vallen.
Ongemerkt wordt nog, dat de verkregen extra benutbare ruimte ook gebruikt kan worden om de truck korter te maken of om de cabine* 5 van de truck dieper te maken.
8301881

Claims (9)

1- KoppelInrichting voor een oplegqer, omvattend een draai krans met een ten opzichte van het frame van de oplegger niet draaibaar gedeelte en een ten opzichte van het frame van de oplegger draaibaar gedeelte, dat een koppelingspen draagt, en waarvan de stand afhangt van 5 de stand van een de oplegger trekkende truck ten opzichte van de oplegger, met het kenmerk, dat bedieningsmiddelen zijn voorzien om de afstand van de koppelingspen ten opzichte van de voorzijde van het frame van de oplegger te wijzigen afhankelijk van de stand van het draaibare gedeelte van de draai krans, zodanig dat deze afstand het kleinst is als 10 de truck met oplegger rechtuit rijdt.
2. Koppel inrichting volgens conclusie l,met het ken merk, dat de draai krans is gemonteerd in een subframe, dat ten ODzichte van het frame van de oplegger in lengterichting verschuifbaar is.
3. Koppelinrichting volgens conclusie 2, met het ken- rn e r k, dat de bedieningsmiddelen tenminste één tussen het draaibare gedeelte van de draaikrans en het subframe verbonden hydraulische cilinder omvatten, die via geschikte leidingen is verbonden met tenminste ëén tussen het subframe en het frame van de oplegger verbonden hydraulische 20 cilinder.
4. Koppelinrichting volgens conclusie 2, met het ken- rn e r k, dat de bedieningsmiddelen een enerzijds met het draaibare gedeelte van de draaikrans gekoppelde hefboom omvatten, die anderzijds met een vast punt op het frame van de oplegger is verbonden.
5. Koppelinrichting volgens conclusie 2, met het ken merk, dat het draaibare gedeelte van de draai krans is voorzien van een vertanding, welke een in het subframe gemonteerd tandwiel aandrijft, en dat het tandwiel is verbonden met althans één hefboom, die voorts met een vast punt van het frame van de oplegger is verbonden. 8301881 ' -8-
6. Koppel inrichting volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat de hefboom via een vast op het tandwiel gemonteerde arm is verbonden met het tandwiel.
7. Koppel inrichting volgens conclusie 5 of 6, met het 5 kenmerk, dat de vertanding van de draai krans het tandwiel via een ketting aandrijft.
8. Koppel inrichting volgens één der conclusies 5 t/m 7, m e t het k e n m e r k, dat het draaibare deel van de draaikrans een diameter heeft, die viermaal zo groot is als de diameter van het tandwiel.
9. Oplegger, voorzien van een koppel inrichting volgens één der voorgaande conclusies. 8301881
NL8301881A 1983-05-26 1983-05-26 Koppelinrichting voor een oplegger. NL8301881A (nl)

Priority Applications (5)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8301881A NL8301881A (nl) 1983-05-26 1983-05-26 Koppelinrichting voor een oplegger.
DE19848415661U DE8415661U1 (de) 1983-05-26 1984-05-23 Kupplungseinrichtung fuer einen sattelanhaenger
AT84200768T ATE31170T1 (de) 1983-05-26 1984-05-25 Kupplungseinrichtung fuer einen sattelanhaenger.
EP84200768A EP0127921B1 (de) 1983-05-26 1984-05-25 Kupplungseinrichtung für einen Sattelanhänger
DE8484200768T DE3467874D1 (en) 1983-05-26 1984-05-25 Coupling device for a semi-trailer

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL8301881A NL8301881A (nl) 1983-05-26 1983-05-26 Koppelinrichting voor een oplegger.
NL8301881 1983-05-26

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8301881A true NL8301881A (nl) 1984-04-02

Family

ID=19841913

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8301881A NL8301881A (nl) 1983-05-26 1983-05-26 Koppelinrichting voor een oplegger.

Country Status (4)

Country Link
EP (1) EP0127921B1 (nl)
AT (1) ATE31170T1 (nl)
DE (2) DE8415661U1 (nl)
NL (1) NL8301881A (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3700116A1 (de) * 1987-01-03 1988-07-14 Wackenhut Gmbh Geb Lastzug mit einem zentralachsanhaenger
NL8701670A (nl) * 1987-07-15 1989-02-01 Fruehauf Corp Koppelingsinrichting.
FR2625472A1 (fr) * 1988-01-05 1989-07-07 Fruehauf France Sa Dispositif d'attelage entre un vehicule tracteur et un vehicule tracte

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2328387A (en) * 1943-08-31 meats
US3181889A (en) * 1962-06-04 1965-05-04 White Motor Co Trailer clearance device

Also Published As

Publication number Publication date
DE3467874D1 (en) 1988-01-14
ATE31170T1 (de) 1987-12-15
EP0127921A1 (de) 1984-12-12
DE8415661U1 (de) 1984-09-27
EP0127921B1 (de) 1987-12-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US3802018A (en) Suspension for mobile ramp structure
NL8301881A (nl) Koppelinrichting voor een oplegger.
CA2234549C (en) Side unloading dump vehicle
US4375343A (en) Railcar transporting trailer
US3181889A (en) Trailer clearance device
EP1080988A1 (de) Kippfahrzeug
NL8400405A (nl) Koppelinrichting tussen een trekvoertuig en een aanhangwagen, voorzien van een telescopisch uitschuifbare koppelboom.
US2001408A (en) Automatic extensible drawbar
EP2457767B1 (de) Der Sattellastanhangewagen zur Beforderung schienengebundener Wagen und die Verfahren der Verladung des schienengebundenen Wagens
US1245054A (en) Steering apparatus for trailers.
DE10031024A1 (de) Kombinationstransportzug zum Transport von Lang-oder Kurzmaterial
FR2625472A1 (fr) Dispositif d'attelage entre un vehicule tracteur et un vehicule tracte
AU608251B2 (en) Improvements in or relating to tipping trays
DE3024254A1 (de) Mehrachsiger brueckenzug
DE819819C (de) Fahrzeug zum Befoerdern von Gegenstaenden, insbesondere von mit Rollen versehenen Versandbehaeltern
US1203299A (en) Dump-wagon.
DE668783C (de) Drei- oder mehrachsiger Strassenlastwagenanhaenger
AU764222B2 (en) Tippable trailer
DE562810C (de) Muellwagen
DE901868C (de) Einachskipper mit zwangslaeufig oeffnender Endklappe
US3446374A (en) Operating mechanism for vehicle discharge means
DE2909070A1 (de) Strassenfahrzeug mit hochschwenkbarer ladeflaeche
NL8600025A (nl) Koppelingsinrichting tussen een trekkend voertuig en een aanhangwagen.
DE20220364U1 (de) Einrichtung zur Positionierung von Transportfahrzeugen für Container im Umschlagbereich eines Containerkrans
DE1890581U (de) Flurfoerdergeraet mit quer zur fahrzeughauptachse verschiebbarem hubmast.

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed