NL8204399A - Fotografische beeldtransport-filmeenheid. - Google Patents

Fotografische beeldtransport-filmeenheid. Download PDF

Info

Publication number
NL8204399A
NL8204399A NL8204399A NL8204399A NL8204399A NL 8204399 A NL8204399 A NL 8204399A NL 8204399 A NL8204399 A NL 8204399A NL 8204399 A NL8204399 A NL 8204399A NL 8204399 A NL8204399 A NL 8204399A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
dye
layer
emulsion
silver
silver halide
Prior art date
Application number
NL8204399A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Eastman Kodak Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eastman Kodak Co filed Critical Eastman Kodak Co
Publication of NL8204399A publication Critical patent/NL8204399A/nl

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03CPHOTOSENSITIVE MATERIALS FOR PHOTOGRAPHIC PURPOSES; PHOTOGRAPHIC PROCESSES, e.g. CINE, X-RAY, COLOUR, STEREO-PHOTOGRAPHIC PROCESSES; AUXILIARY PROCESSES IN PHOTOGRAPHY
    • G03C8/00Diffusion transfer processes or agents therefor; Photosensitive materials for such processes
    • G03C8/02Photosensitive materials characterised by the image-forming section
    • G03C8/08Photosensitive materials characterised by the image-forming section the substances transferred by diffusion consisting of organic compounds
    • GPHYSICS
    • G03PHOTOGRAPHY; CINEMATOGRAPHY; ANALOGOUS TECHNIQUES USING WAVES OTHER THAN OPTICAL WAVES; ELECTROGRAPHY; HOLOGRAPHY
    • G03CPHOTOSENSITIVE MATERIALS FOR PHOTOGRAPHIC PURPOSES; PHOTOGRAPHIC PROCESSES, e.g. CINE, X-RAY, COLOUR, STEREO-PHOTOGRAPHIC PROCESSES; AUXILIARY PROCESSES IN PHOTOGRAPHY
    • G03C8/00Diffusion transfer processes or agents therefor; Photosensitive materials for such processes
    • G03C8/02Photosensitive materials characterised by the image-forming section
    • G03C8/04Photosensitive materials characterised by the image-forming section the substances transferred by diffusion consisting of inorganic or organo-metallic compounds derived from photosensitive noble metals
    • G03C8/06Silver salt diffusion transfer

Description

Fotografische beeldtransport-filmeenheid.
De uitviading heeft betrekking op een fotografische beeldtransport-filmeenheid, omvattende een drager, ten minste een emulsie-laag, aangebracht op deze dra-ger, bevattende een dispergeermedium en straling-gevoelige 5 zilverhalogenide-korrels, en een beeldontvangende laag.
De meest algemeen gebruikte fotografische elementen zijn die welke een of meer straling-gevoelige zilverhalogenide-eim^eie-lagen bevatten. De wijdverspreide toepassing daarvan kin vorden toegeschreven aan de uitstekende ..............-,V 1ί 10 kwaliteit van de bellden, die zij kunnen vormen, en aan hun v: .....- ·ϊ· · hoge snelheid, die lilt tnogelijk maakt deze in met de hand vast-gehouden camera's onder een verscheidenheid van belichtings-omstandigheden te gdferaiken.
Niettemin vertonen fotografische 15 zilverhalogenide-elementen een aanzienlijke beperking in termen van het zien van het fotografische beeld. De beeldsgewijze Uoot-stelling van de zilverhalogenide-emulsielaag leidt niet tot de vorming van een onmiddellijk zichtbaar fotografisch beeld.
De blootstelling geeft een onzichtbaar latent beeld in de 20 zilverhalogenide-emulsie. Een behandeling van het latente beeld is noodzakelijk ter verkrijging van een zichtbaar beeld. Bistorisch betekende dit de vervijdering van het fotografische element uit de camera, de behandeling in waterige oplossingen en de verkrijging van een zichtbaar beeld. In de meeste geval-25 len is het verkregen eerste zichtbare beeld een negatief beeld en een tweede blootstelling door het negatieve beeld van een verder fotografisch element en een behandeling daarvan is nodig voor de vorming van een zichtbaar positief van het oorspron-kelijk gefotografeerde beeld. Het is met element- of proces-30 modjj^f idaties eveneens mogelijk een positief beeld direct te vafiken in bet fotografische element, dat beeldsgewijs wordt :Λ /iS/ ‘ - ' V : ·.·'-· · -/-¾ -/"-'τ'1:.' -. '·£·'" ^ : : -- . - - . f ; 8 2 0 4 3 9 | ; : - | '«Ϊ.Λis®*.i.-Ji-iiS&ii-jSii·· -v.· - - .St .. .
- 2 - > \ χ.
blootgesteld.
De beeldtransportfotografie heeft het mogelijk gemaakt de vertraging tussen de beeldsgewijze bloot-stelling en de verkrijging van een zichtbaar beeld te vermin-5 deren. Onmiddellijk na de beeldsgewijze bloocstelling van de straling-gevoelige zilverhalogenide-emulsie-laag of -lagen kan een behandelingsoplossing daarmee in contact worden ge-bracht. Naarmate de zilverhalogenide-ontwikkeling optreedt kan een zwart-wit getransporteerd zilverbeeld of een getransporteerd 10 kleurstofbeeld worden gevormd in een ontvanglaag voor de zicht-baarmaking. Op deze wijze kan een visuele toegang tot het foto-grafische beeld in minuten of zelfs seconden worden verkregen.
Niettemin, hoewel gemeten in seconden, blijft de vertraging in het verschaffen van een visuele toe-15 gang een belangrijke beperking bij de zilverhalogenide-beeld- transport-fotografie. De voorkomende gelegenheden kunnen snel voorbijgaan en de fotograaf heeft een bijna ogenblikkelijke visuele verificatie van een aanvaardbaar fotografisch beeld als kan worden geboden nodig.
20 Hoewel het beeldtransport de tijd, nodig voor de beeld-toegang in de zilverhalogenide-fotografie, heeft verminderd werd dit voordeel niet verkregen zonder andere offers. Een aanzienlijk langdurige zorg in de beeldtransportfotografie betreft het verbruik van zilver. Veelkleurige foto-25 grafische zilverhalogenide-elementen, die gewoonlijk worden behandeld, en kleurstofbeeldtransportfilmeenheden gebruiken beide betrekkelijk hoge zilverbedekkingen ter verkrijging van een maximale fotografische snelheid. Typisch zijn ongeveer 2 1000 mg zilver per m nodig voor de vorming van elke van de 30 blauwe, groene en rode blootstellingsregistraties. Bij op gebruikelijke wijze behandelde veelkleurige fotografische ele-menten bevat het gevormde beeld geen zilver en is al het zilver, aanwezig in het fotografische element, in theorie terugwinbaar. Anderzijds wordt in de beeldtransportfotografie het zilver 35 zelden teruggewonnen en bij integrale formaat-beeldtransport- filmeenheden blijft al het zilver achter in de fotografische 9204399 *!R..............IP.............I.....^:>1.....>..............W^1;"' ."". i" \ ' - 3 - ♦ : "Ml, ·, ' :V . ........ ........ " filmeenheden, die het zichtbare beeld vormen.
Een ander nadeel, dat inherent is aan de beeldtransportfotografie, is de vermindering in de beeld- scherpte, die kan worden toegeschreven aan diffusie. Wanneer de 5 beeldvormende materialen uit de zilverhalogenide-emulsie-laag of een aangrenzende kleurstof-vrijmakende laag diffunderen tregdt zowel in de richting van de ontvanglaag als zijdelings *»· - eexk^iffusie op, hetgeen leidt tot een beeldspreiding en een f'·" ~'i# :A ' ':'1 eaaan scherpte, De scherpte kan worden verbeterd door 10 Yart&eifcingvan de lgngte van de diffusieweg naar de ontvang-JJgHfdtLgerneld door het aantal en de dikte van de ^^g^dbl^eten 'worden* Ongelukkigerwijze wordt " zilverhalogenide-emulsie-lagen beperkt doofi deu^rootte van 4e zliverhalogenide-korrels en de gewichts- : .- . ύ ;"^:=v ·. : . :X-. ' ' 15 vyrtondl^' van gelatine tot zilverhalogenide. Verder moeten bij^veelkleurige beeldtransportfilmeenheden, waarin gebruik wordt gestaakt van dtle boven elkaar geplaatste kleurstof-ver-schaffende laageenheden, tussengelegen kleurstof-verschaffende laageenheden en scheidende tussenlagen worden gepenetreerd 20 door diffunderende kleurstoffen, die migreren naar de ontvanglaag.
Een andere overweging, die een rol speelt in de beeldtransportfotografie, is de beelddichtheidvariatie als functie van temperatuurverschillen. Omdat voorkomende ge-25 legenheden (onderwerp-gelegenheden) zich voordoen onder een verscheidenheid van temperatuursomstandigheden en omdat het belangrijkste voordeel van de beeldtransportfotografie de snelle beeldtoegang is volgt daaruit dat het vermogen van fotografische beeldtransportelementen om aanvaardbare beelden te vormen bij 30 een verscheidenheid van temperaturen eveneens belangrijk is.
De beeldtransportfotografie verschilt in dit opzicht in sterke mate van^ 4# gebruike$ijke fotografie, omdat bij deze laatste de behandeling vrijwtl nooit wordt uitgevoerd zonder regeling Vve^ ^^bratttur. | 35 > Een aantal beeldvormings beperkingen - -.- .8 _ . j. ,-ΐί j; .
doefezlch voor bij de vorming van getransporteerde beelden met ..·κ ^ - :··. , -l· T&fc- -- Ψ, - & ! 4
:82-0 ,. I
% » - 4 - % kleurstoffen. Bijvoorbeeld zijn zowel de hoge zilverbedekkin-gen, die hierboven werden vermeld, als grotere dan stoechiome-trisch voorgeschreven hoeveelheden van kleurstofbeeld-verschaf-fende materialen nodig voor het verkrijgen van getransporteer-5 de kleurstofbeelden met aanvaardbare maximale dichtheden. In de mate waarin de doeltreffendheid van het kleurstoftransport afwijkt van de stoechiometrisch voorgeschreven niveaus moeten meer kleurstofbeeld-verschaffende materialen worden opgenomen in de fotografische elementen en moeten de laagdikten worden 10 vergroot om de toegevoegde hoeveelheden van deze materialen op te nemen. Verder kan de snelheid van de vrijmaking van kleurstoffen voor het transport de voor de vorming van een zichtbaar beeld benodigde tijd beinvloeden. Wanneer het ont-wikkelingsreactieprodukt is gebaseerd op de uitsluiting van 15 kleurstoftransport, zoals in het geval van vele gebruikelijke positief-werkende kleurstofbeeld-vormers, beperkt de snelheid van de zilverhalogenide-ontwikkeling eveneens de maximale snelheid, waarmee beeldkleurstof voor transport beschikbaar kan komen, omdat een te snelle vrijmaking van beeldkleurstof met 20 betrekking tot de snelheid van de zilverhalogenide-ontwikkeling kan resulteren in het verlies van beelddiscriminatie. Verbeterin-gen van elke of van een combinatie van deze eigenschappen kun-nen natuurlijk het k'leurstofbeeldtransport in aanzienlijke mate verbeteren.
25 Een grote verscheidenheid van regel- matige en onregelmatige korrelvormen zijn waargenomen in fotografische zilverhalogenide-emulsies, die bedoeld zijn voor beeldvormingstoepassingen. Regelmatige korrels zijn dikwijls kubisch of octahedrisch. De korrelranden kunnen een ronding ver-30 tonen als gevolg van rijpingseffecten en in tegenwoordigheid van sterke rijpingsmiddelen, zoals ammonia, kunnen de korrels zelfs sferoide zijn of bestaan als dikke plaatjes, die bijna sferoxde (bolvormig) zijn, zoals bijvoorbeeld beschreven door Land, Amerikaans octrooischrift 3.894.871, en Zelikman en Levi, 35 Making and Coating Photographic Emulsions, Focal Press, 1964, pag. 223. Staven en tafelvormige korrels in gevarieerde porties 8204399 '::.....‘ ........*......'.......... *.............:'.......^................................~ ~ ‘W^-· ' '>:; .·. 't · * < - 5 - * zijn dikwijls vaargenomen gemengd in andere korrelvormen, in het bijzonder wanneer de pAg (de negatieve logarithme van de zilverion-concentratie) van de emulsies gedurende de precipi- -:1.:.:. f " ^..... · tatie is gevarieerd, zoals bijvoorbeeld optreedt bij enkel-5 voudige straal-precipitaties.
v v: j . Tafelvormige korrels (korrels, waarvan het oppervlak in twe|i afmetingen groter is dan de dikte daar-van) zij* ujtvoerig |pderzocht, dikwijls in macro-afmetingen, die ,gee%fo|ografisc$e bruikbaarheid bezitten. Tafelvormige 10 kor^la yorden hier ^edefinieerd als die met twee evenwijdige of - nageBoee'Svenwijdigekristalvlakken, die elk aanzienlijk groter ander|afzonderlijk kristalvlak van de korrel.
Jpn tafelvormige broomjodide-korrels wordt ver^zetl'tW^ Iktffini Photographic Emulsion Chemistry, Focal 15 Press, 1966, pag. 66*72, en Trivelli en Smith, "The Effect of Silver Iodide Upon the Structure of Silver Bromo-Iodide Fredipi^itibn Series", The Photographic Journal, Vol. LXXX,
July 1940, pag. 285-2®8. ..Trivelli en Smith namen een uitge-sproken vermindering in zowel de korrelgrootte als de aspect-20 verhouding waar bij de invoering van jodide. Tafelvormige zil-verbromide-emulsies zijn beschreven door de Cugnac en Chateau, "Evolution of the Morphology of Silver Bromide Crystals During Physical Ripening", Science et Industries Phtographiques,
Vol. 33, No. 2 (1962), pag. 121-125.
25 Met zvavel gesensibiliseerde tafel vormige korrel zilverbromide-emulsies met een gemiddelde as-pectverhouding van ongeyeer 5 tot 7:1, waarin de tafelvormige korrels voor meer dan 50 1 bijdragen aan het geprojecteerde gebied (oppervlak) van de totale korrelpopulatie, werden opge-30 nomen in een direct rontgenstraalradiografisch produkt,
No Screen X-Ray Code 5133, in de handel gebracht door Eastman Kodak Co. vanaf 1937 tot de vijftiger jaren. Gutoff, "Nua|eation and Growth Rates During the Precipitation of Silver Halide Photographic Emulsions", Photographic Science 35 and Jtogiaeering, Vol, 14, No. 4, July-August 1970, pag. 248-257, hes<fbrijf t de bereidihg van zilverbromide- en zilverbroomjodide- .·-· ' ······ ; - · ·+:' --Sf ' & -v' -i.·.
ft ’ fit- . · - ft ...
8261 Ate : :.
% * - 6 - emulsies van het type, bereid door enkelvoudige straal-preci-pitaties onder gebruikmaking van een continu precipitatie-apparaat.
Procedures zijn onlangs gepubliceerd 5 voor de bereiding van emulsies, waarin een overwegende hoeveel-heid van het zilverhalogenide aanwezig is in de vorm van tafel-vormige korrels. Het Amerikaanse octrooischrift 4.063.951 be-schrijft de vorming van zilverhalogenide-kristallen met een tafelvormig uiterlijk, begrensd door {100} kubische vlakken 10 en met een aspectverhouding (gebaseerd op de randlengte) van 1,5 tot 7:1. De tafelvormige korrels vertonen vierkante en recht-hoekige hoofdoppervlakken, die karakteristiek zijn voor {100} kristalvlakken. Het Amerikaanse octrooischrift 4.067.739 beschrijft de bereiding van zilverhalogenide-emulsies, waarin 15 de meeste van de kristallen van het tweeling-octahedrische type zijn, door vorming van entkristallen, door Ostwald-rijping in tegenwoordigheid van een zilverhalogenide-oplosmiddel, en vol-tooiing van de korrelgroei zonder hernieuwde kiemvorming of Ostwald-rijping onder regeling van de pBr (de negatieve loga-20 rithme van de bromide-ion-concentratie). De Amerikaanse octrooi- schriften 4.150.994 en 4.184.877, het Britse octrooischrift 1.570.581 en de Duitse Offenlegungsschriften 2.905.655 en 2.921.077 beschrijven de vorming van zilverhalogenide-korrels met een vlakke tweeling-octahedrische configurable onder ge-25 bruikmaking van ent-kristallen, die ten.minste 90 mol.% jodide bevatten. (Tenzij anders is aangegeven zijn alle verwijzingen naar halogenide-percentages gebaseerd op het zilver, aanwezig in de betreffende overeenkomstige emulsie, de korrel of het korrelgebied; bijvoorbeeld bevat een korrel, bestaande uit 30 zilverbroomjodide, bevattende 40 mol.% jodide, eveneens 60 mol.% bromide). Verscheidene van de bovengenoemde literatuur-plaatsen vermelden een verhoogd dekkingsvermogen voor de emulsies en stellen dat zij bruikbaar zijn in camera-films, zowel zwart-wit-films als kleurenfilms. Het Amerikaanse octrooischrift 35 4.063.951 vermeldt specifiek een bovengrens voor de aspectver- houdingen van 7:1 en uit de zeer lage aspectverhoudingen, ver- 8204399 ' ι ψ· * 4 - 7 - kregen in de voorbeelden (aspectverhouding van 2:1), blijkt dat de aspectverhouding van 7:1 onrealistisch hoog is. Bij een herhaling van de voorbeelden en bij de beschouwing van de ge-publiceerde fotomicrografieen blijkt dat de aspectverhoudingen, 5 verkregen in de andere bovengenoemde literatuurplaatsen, even- eens minder varen dan 7:1.
Volgens de onderhavige uitvinding wordt voorzien in een fotografische beeldtransportfilmeenheid, omr vattende een drager, ten minste een emulsielaag, aangebracht 10 op deze drager, bevattende een dispergeermedium en straling-gevoelige zilverhalogenide-korrels, en een beeldontvangende laag, hierdoor gekenmerkt, dat ten minste 50 % van het totale geprojecteerde gebied (oppervlak) van deze straling-gevoelige zilverhalogenide-korrels van ten minste een emulsielaag wordt 15 verschaft door tafelvormige zilverhalogenide-korrels met een dikte van minder dan 0,5 micrometer, een diameter van ten minste 0,6 micrometer, waarbij de diameter van een korrel wordt gedefinieerd als de diameter van een cirkel met een oppervlak, gelijk aan het geprcijecteerde oppervlak van deze korrel, en 20 een gemiddelde aspe|tverhouding van groter dan 8:1, weIke aspectverhouding vofdt gedefinieerd als de verhouding van de korrel(fla^fter tot de dikte.
Ή1 -. - j ·
Een voordeel van de onderhavige uitvinding is dat de fotografische beeldtransportfilmeenheden 25 zijbtbare beelden kunnen vormen, waarbij minder tijd verloopt -· ' ν£,-:. ·. VV : . - j' · · · - ; na^et dejbehandeling* De beeldtransportf ilmeenheden votaen-Vet^er hogerf interim-contrasten als functie van de G· ye^^^p^dasikkelihgstijd. De beeldtransportfilmeenheden kun-. nen, beflden met een verbeterde scherpte vormen. De onderhavige 30 ui{yind|n& is in het bijzonder voordelig omdat deze mogelijk ;; -Vi τ : - ' '> mafkt *en yermindering in de zilver-bedekkingen zonder een vetliei^van fotografische snelheid, een meer doeltreffend ge-G brnik^gin kleurstofbeeldvormers, meer voordelige opstellingen van de J.a<^j-volgordt, een eliminering of vermindering van gele 35 filterfikterialen en een verminderde beeld-afhankelijkheid van de tempfratuur. Nogandere fotografische voordelen worden ver- . - ' i:-'. > " ··**' ·<>··.
- 8 - kregen met verschillende specifieke vormen van de beeldtransport-filmeenheden als hieronder beschreven.
De toepassing van chemisch en spec-traal gesensibiliseerde tafelvormige korrel-emulsies met hoge 5 aspectverhouding in de beeldtransportfilmeenheden volgens de uitvinding verschaft verdere aanzienlijke voordelen in het snel-heid-granulariteit-verband, de scherpte en de blauwe en minus-blauwe gevoeligheidsverschillen. De tafelvormige korrel-emulsies met hoge aspectverhouding vergroten de scherpte van de 10 onderliggende emulsie-lagen wanneer zij zodanig worden geplaatst, dat zij licht ontvangen, dat vrij is van een aanzienlijke ver-strooiing. Deze emulsies zijn in dit opzicht bijzonder doeltref-fend wanneer zij in de emulsielagen zo dicht mogelijk bij de bron van de blootstellende straling zijn geplaatst. Wanneer zij 15 spectraal gesensibiliseerd zijn buiten het blauwe gedeelte van het spectrum vertonen de tafelvormige korrel-zilverbromide-en -broomjodide-emulsies met hoge aspectverhouding een grote scheiding in hun gevoeligheid in het blauwe gebied van het spectrum in vergelijking met het gebied van het spectrum, ten 20 opzichte waarvan zij spectraal zijn gesensibiliseerd. Minus-blauw gesensibiliseerde tafelvormige korrel-zilverbromide- en -broomjodide-emulsies met hoge aspectverhouding zijn veel minder gevoelig voor blauw licht dan voor minusblauw licht en vereisen geen filter-bescherming om te voorzien in aanvaardbare 25 minusblauw blootstellingsregistraties bij blootstelling aan neutraal licht, zoals daglicht bij 5500°K. De tafelvormige korrel-emulsies met hoge aspectverhouding vertonen verbeterde snelheid-granulariteit-verbanden in vergelijking met tot nu toe bekende tafelvormige korrel-emulsies en in vergelijking met 30 de beste snelheid-granulariteit-verbanden, die tot nu toe in het algemeen werden bereikt met emulsies met hetzelfde haloge-nide-gehalte. Zeer grote toenemingen in de blauwe snelheid van tafelvormige korrel-zilverbromide- en -broomjodide-emulsies met hoge aspectverhouding worden verkregen in vergelijking met hun 35 oorspronkelijke blauwe snelheid wanneer blauwe spectraal-sensi- bilisatoren worden gebruikt.
8204399 'f ' - - 9 - % ,. ·*! .v i
De uitvinding kan beter worden ver-duidelijkt door verwijzing naar de volgende gedetailleerde be-schrijving, die gelezen meet worden in samenhang met de teke-ning, waarblj in figuur 1 de zilverbedekking is afgezet tegen 5 de felatieve snelheid, waarin A een controle is en B de uitvin-din^ vartegityoordigt.
Zilverhalogenide-emulsies.
*·<>>Μ·>·Μ·····ΜΙΡ^^^ρ··^·ιιΐι·ι—ι· ii
Ter verkrijging van de voordelen van de uitvinding is ten minste S€n emulsielaag van de beeldtransportfilm-10 eenbeid een tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsie met hoge aspectverhouding. Zoals toegepast voor de zilverhalogenide-^^|A£^^^P *de ondefliavige uitvinding wordt de uitdrukking **ho« adfrecfoerhoudifg" hier gedefinieerd via de eis dat de zil^rb^o^nidf'korfels met een dikte van minder dan 0,5 micro-15 -pet^T, bij yoorkeur lender dan 0,3 micrometer, en een diameter
Ayss^earp^lfete 5,6 micrometer een gemiddelde aspectverhouding van gro^pr daa#:l bezitten en voor ten minste 50 % bijdragen aan het totale geprojectaerde oppervlak van de zilverhalogenide-korrels.
20 De bevoorkeurde tafelvormige korrel- zilverhalogenide-emulsies met hoge aspectverhouding van de beeldtransporteenheden volgens de onderhavige uitvinding zijn die waarin de zilverhalogenide-korrels met een dikte van minder dan 0,5 micrometer (bij voorkeur minder dan 0,3 micrometer en 25 optimaal minder dan 0,2 micrometer) en een diameter van ten minste 0,6 micrometer een gemiddelde aspectverhouding van ten minste 12:1 en optimaal ten opzichte 20:1 bezitten. Deze zilverhalogenide-korrels hebben een gemiddelde diameter van minder dan 30 micrometer (bij voorkeur minder dan 15 micrometer en optimaal 30 minder dan 10 micrometer). Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm van de uitvinding dragen deze zilverhalogenide-korrels voor ten minste 70 % en optimaal ten minste 90 % bij aan het totale geprojecteerde oppervlak van de zilverhalogenide-korrels.
Het zal duidelijk zijn dat naarmate de 35 tafelvormige korrels, die bijdragen aan een gegeven percentage van %et geptojecteerde oppervlak, dunner zijn, de gemiddelde "-V:v'ff ' ·: ; | -.--- : - & .¾ ...,, -%£, iu'.. ysisr|·, : φ .
’ ' ' ι|.·γτ- : 'V J
820|S|l|i:: ' - JO - aspectverhouding van de emulsie hoger is. Typisch bezitten de tafelvormige korrels een gemiddelde dikte van ten minste 0,03 micrometer, hoewel zelfs dunnere tafelvormige korrels in principe kunnen worden gebruikt, bijvoorbeeld van slechts 5 0,01 micrometer.
De hierboven beschreven korrel-eigen-schappen van de zilverhalogenide-emulsies volgens de uitvin-ding kunnen gemakkelijk worden vastgesteld onder toepassing van aan deskundigen op dit gebied van de techniek algemeen 10 bekende procedures. Zoals hier toegepast heeft de uitdrukking "aspectverhouding" betrekking op de verhouding van de diameter van de korrel tot de dikte daarvan. De "diameter" van de korrel wordt op zijn beurt gedefinieerd als de diameter van een cirkel met een oppervlak, gelijk aan het geprojecteerde 15 oppervlak van de korrel, zoals gezien in een fotomicrografie of een elektronenmicrografie van een emulsie-monster. Uit geschaduwde elektronmicrografieen van emulsie-monsters is het mogelijk de dikte en diameter van elke tafelvormige korrel te bepalen en de tafelvormige korrels met een dikte van minder 20 dan 0,5 micrometer (of 0,3 micrometer) en een diameter van ten minste 0,6 micrometer te identificeren. Hieruit kan de aspectverhouding van elke van deze tafel varmige korrels worden berekend en de aspectverhoudingen van alle tafelvormige korrels in het monster, die voldoen aan de dikte- en diameter-25 kriteria, kunnen worden gemiddeld ter verkrijging van hun ge middelde aspectverhouding. Door deze definitie is de gemiddelde aspectverhouding het gemiddelde van de aspectverhoudingen van de afzonderlijke tafelvormige korrels. In de praktijk is het gewoonlijk eenvoudiger een gemiddelde dikte en een gemid-30 delde diameter van de tafelvormige korrels met een dikte van minder dan 0,5 of 0,3 micrometer en een diameter van ten minste 0,6 micrometer te verkrijgen en de gemiddelde aspectverhouding te berekenen als de verhouding van deze twee gemiddelden. Ongeacht of de gemiddelde afzonderlijke aspectverhoudingen of 35 de gemiddelden van dikte en diameter worden gebruikt voor de bepaling van de gemiddelde aspectverhouding verschillen, binnen 8204399 - u - de toleranties van de mogelijke korrel-metingen, de verkregen gemiddelde aspectverhoudingen niet in aanzienlijke mate. De geprojecteerde oppervlakken van de zilverhalogenide-korrels, die voldoen aan de dikte- en diameter-kriteria, kunnen worden 5 opgeteld (gesommeerd), de geprojecteerde oppervlakken van de resterende zilverhalogenide-korrels in de fotomicrografie kunnen afzonderlijk worden opgeteld en uit de twee sommen kan het percentage van het totale geprojecteerde oppervlak van de zilverhalogenide-korrels, verschaft door de tafelvormige korrels, 10 die voldoen aan de dikte- en diameter-kriteria, worden berekend.
Bij de bovengenoemde bepalingen werd een tafelvormige korrel-dikte van minder dan 0,5 en bij voorkeur minder dan 0,3 micrometer als referentie gekozen om de unieke dunne tafelvormige korrels, die volgens de uitvinding mogelijk 15 zijn te onderscheiden van dikkere tafelvormige korrels, die in-ferieure emulsie-eigenschappen geven. Een korrel-diameter van 0,6 micrometer werd als referentie gekozen omdat het bij lagere diameters niet altijd mogelijk is tafelvormige en niet-tafel-vormige korrels in micrografieen van elkaar te onderscheiden.
20 De uitdrukking "geprojecteerd oppervlak" wordt gebruikt in de-zelfde betekenis als de uitdrukkingen "projectie-oppervlak" en "projectief oppervlak", die gewopnlijk in de techniek worden gebraikt, in welk verband bijvoorbeeld kan worden verwezen naar James en Higgins, Fundamentals of Photographic Theory, Morgan 25 and Morgan, New York, pag. 15.
De tafelvormige korrels kunnen een willekeurige zilverhalogenidekristal-samenstelling, die bekend is bruikbaar te zijn in de fotgrafie, bezitten. Volgens een voorlceursuitvoeringsvorm, die een breed traject van waargenomen 30 voordelen biedt, wordt bij de onderhavige uitvinding gebruik ge-
I --*V
maakt van zilverbrooj^jodide-emulsies met hoge aspectverhouding.
ς s Tafelvormige korrel-zilverbroomj odide- amileies’net hoge aspectverhouding kunnen worden bereid volgens ·· 1 ·· ' v: ·:.'5ηΓ . ·. i’ het volgende precipitktieproces: In een gebruikelijk reactie-35 irat voor de zilverhaXpgenide-precipitatie, voorzien van een doeitreffend roermechanisme, wordt een dispergeermedium gebracht.
..-V ··” ' -'r :f ys ;·.·*' *! ·. .' · i "ν’ ‘ '-Ή1- ' 82o||is|i;. . I ; - 12 -
Het dispergeermedium, dat aanvankelijk in het reactievat wordt gebracht, is typisch ten minste ongeveer 10 gew.Z en bij voor-keur 20-80 gew.%, gebaseerd op het totale gewicht, van het dispergeermedium, aanwezig in de zilverbroomjodide-emulsie bij 5 het eind van de korrel-precipitatie. Omdat dispergeermedium uit het reactievat door ultrafiltratie gedurende de zilver-broomjodide-korrel-precipitatie kan worden verwijderd, zoals beschreven in het Belgische octrooischrift 886.645, dat over-eenkomt met het Franse octrooischrift 2.471.620, zal het dui-10 delijk zijn dat het volume dispergeermedium, aanvankelijk aan-wezig in het reactievat, gelijk.kan zijn aan of zelfs groter kan zijn dan het volume van de zilverbroomjodide-emulsie, aan-wezig in het reactievat bij het eind van de korrel-precipitatie. Het dispergeermedium, dat aanvankelijk in het reactievat 15 wordt gebracht, is bij voorkeur water of een dispersie van peptiseermiddel in water, eventueel bevattende andere bestand-delen, zoals een of meer zilverhalogenide-rijpingsmiddelen en/of metaal-"dopes", die hieronder meer specifiek zullen worden beschreven. Wanneer aanvankelijk een peptiseermiddel aanwezig is 20 wordt dit bij voorkeur gebruikt in een concentratie van ten minste 10 %, in het bijzonder ten minste 20 %, van het totale peptiseermiddel, aanwezig bij de voltooiing van de zilver-broomjodide-precipitatie. Verder dispergeermedium wordt aan het reactievat toegevoegd met de zilver- en halogenide-zouten en 25 kan eveneens worden toegevoerd via een afzonderlijke straal.
Het is algemeen gebruikelijk de hoeveelheid dispergeermedium in te stellen, in het bijzonder teneinde de hoeveelheid peptiseermiddel te vergroten, na de voltooiing van de zout-toevoe-gingen.
30 Een kleine hoeveelheid, typisch minder dan 10 %, van het bromide-zout, gebruikt bij de vorming van de zilverbroomjodide-korrels, is aanvankelijk aanwezig in het reactievat teneinde de bromide-ionconcentratie van het dispergeermedium in te stellen bij het begin van de zilverbroomjodide-35 precipitatie. Ook is het dispergeermedium in het reactievat aan vankelijk nagenoeg vrij van jodide-ionen, omdat de aanwezigheid 8204399 .ΐν - ii - ' » c- :λ * ' k'-’** -+*·," vanjodide^ionen voor de gelijktijdige toevoeging van zilver-an toromide-zouten da vorming bevordert van dikke en niet-tafalvoxttige korrela, Zoals hier gebruikt betekent de uit-drufckingn ftagenoeg yrij van jodide-ionen", zoals toegepast 5 op ^a inhoyd van hetreactievat, dat er onvoldoende jodide- ionen in vergelijking met bromide-ionen aanwezig zijn om te precipiteren als een afzonderlijke zilverjodide-fase. Het is van voorkeur de jodide-contentratie in het reactievat voor de zilverzout-toevoeging te houden op minder dan 0,5 mo1.% van de 10 aanwezige totale halogenide-ion-concentratie. Indien de pBr van het dispergeermedium aanvankelijk te hoog is zullen de ge-vormde tafelvormige zilverbroomjodide-korrels betrekkelijk dik zijn en daarom lage aspectverhoudingen bezitten. Het is mogelijk de pBr van bet reactievat aanvankelijk op of beneden 1,6, bij 15 voorkeur beneden 1,5, te houden. Anderzijds wordt, indien de pBr te laag is, de vorming van niet,tafelvormige zilverbroomjodide-korrels begunetigd, Daarom is het mogelijk de pBr van het reactievat op of boven 0,6, bij voorkeur boven 1,1, te houden. Zoals hier gebruikt wordt de pBr gedefinieerd als de 20 negatieve lpgarithme^van de bromide-ion-concentratie. Zowel de pH gls d* wordertop analoge wijze gedefinieerd voor respec-tievelijk dfe waters f- en zilver-ion-concentraties.
^ Gedurende de precipitatie worden zilver-, broltider1 en jodide-ZOuten aan het reactievat toegevoegd onder 25 toefaasing van.technjeken die algemeen bekend zijn voor de pre- cip^tat|e^van zilvet|roomjodide-korrels. Typisch wordt eenwa-terige giplaeeing van een oplosbaar zilverzout, zoals zilver-nxt]gaatt aan het reactievat toegevoegd, gelijktijdig met de toevoeging vail de bromide- en jodide-zouten. De bromide- en jodide-30 zouten worden eveneens typisch toegevoegd als waterige zout-oplossingen, zoals wjjiterige op loss ingen van een of meer oplos-bare ammonium-, alkalimetaal (bijvoorbedd natrium of kalium)-of aardalkalimetaal (bijvoorbeeld magnesium of calcium)-halo-genide-zouten. Het zilverzout wordt op zijn minst aanvankelijk 35 afzonderlijk van het jodide-zout aan het reactievat toegevoegd.
De jodide- en bromide-zouten kunnen afzonderlijk of als een 8204399 v ‘ - 14 - mengsel aan het reactievat vorden toegevoegd.
Met de toevoeging van zilverzout aan het reactievat wordt de kiemvormingstrap van de korrelvorming gestart. Een populatie van korrelkiemen (korrelkernen) wordt 5 gevormd, welke kunnen dienen als precipitatie-plaatsen voor zilverbromide en zilverjodide waimeer de toevoeging van zilver-, bromide- en jodide-zouten wordt voorgezet. De precipitatie van zilverbromide en zilverjodide op de bestaande korrelkiemen vormt de groeitrap van de korrelvorming. De aspectverhoudin-10 gen van de tafelvormige korrels, gevormd volgens de uitvinding, worden minder bexnvloed door de jodide- en bromide-concentra-ties gedurende de groeitrap dan gedurende de kiemvormingstrap. Het is daarom mogelijk gedurende de groeitrap de toelaat-bare speelruimte van de pBr gedurende gelijktijdige toevoeging 15 van zilver-, bromide- en jodide-zouten te verhogen tot boven 0,6, bij voorkeur in het traject van 0,6-2,2, in het bijzonder van 0,8 tot 1,6. Het is natuurlijk mogelijk en in feite van voorkeur de pBr binnen het reactievat gedurende de gehele zilver- en halogenide-zout-toevoeging te houden binnen de 20 hierboven beschreven aanvankelijke grenzen alvorens het zilver zout toe te voegen. Dit is in het bijzonder van voorkeur wan-neer een aanzienlijke korrelkiemvorming voortgaat gedurende de gehele toevoeging van zilver-, bromide- en jodide-zouten, zoals bij de bereiding van in hoge mate polygedispergeerde 25 emulsies. Een verhoging van de pBr-waarden tot boven 2,2 ge durende de groei van de tafelvormige korrels resulteert in een verdikking van de korrels, maar kan in vele gevallen worden toegestaan omdat dan nog steeds een gemiddelde aspectverhouding van groter dan 8:1 wordt verkregen.
30 Als alternatief voor de toevoeging van zilver-, bromide- en jodide-zouten als waterige oplossin-gen is het mogelijk de zilver-, bromide- en jodide-zouten, aanvankelijk of in de groeitrap, toe te voegen in de vorm van fijne zilverhalogenidekorrels, gesuspendeerd in dispergeer-35 medium. De korrelgrootte is zodanig, dat zij gemakkelijk een
Ostwa'ld-rijping ondergaan op grotere korrelkiemen, indien deze 8204399 - J5 - t '.ΑΛ aanwezig zijn, wanneer zij eenmaal aan het reactievat zijn toegevoegd. De maximaal bruikbare korrelgrootten zullen af-hangen van de specifieke omstandigheden binnen het reactievat, zoala de tempejatuur en de aanwezigheid van solubilisatie-5 > enrijpinj^middelea# Zilverbromide-, zilverjodide- en/of : zi^er^gpofcjodide-k$rre 1 s kunnen worden toegevoegd. (Daar bre*ideen/of jodid# preferent ten opzichte van chloride vor-de» geprecipiteerd £e het eveneens mogelijk gebruik te maken vatzilVerchloorbroeide- en zilverchloorbroomjodide-korrels).
10 ^lte0i^^i^Og«ttid^a>rrel» zijn bij voorkeur zeer fijn en een gemiddelde diameter van minder dan : -= ” .Afhaakelijk van de hierboven aangegeven 'pB^^ijji^:';lan»en:de^concentraties en snelheden van de zilver-, 15 brdaddSls an jodide-fput-toevoegingen een geschikte gebruike- li|ke verm aannemen. De zilver- en halogenide-zouten worden bij Vpd^kcii^ tpegevoegd|in concentraties van 0,1-5 molen per liter, hoewel bradere gebr^Lkelijke concentratie-trajecten, zoals vanaf 0,01 mol per liter tot verzadiging bijvoorbeeld, mogelijk 20 zijn. Precipitatie-technieken, die in het bijzonder de voorkeur genieten, zijn die weIke voor korte precipitatie-tijden bewerkstelligen door vergroting van de snelheid van de zilver-en halogenide-zout-toevoeging gedurende de uitvoering. De snelheid van de zilver- en halogenide-zout-toevoeging kan worden ver-25 groot ofwel door vergroting van de snelheid, waarmee het disper-. ge^poe^tpn>s en de zilver- en' halogenide-zouten worden toege-.. door vergroting van de concentraties van de zilver- en halogenide-zouten in het dispergeermedium, dat wordt toege-vo^gd. J|et is in het bijzonder van voorkeur de snelheid van de 30 zilver? en.halogenide-zout-toevoeging te vergroten, maar de snelheid van de toevoeging te houden beneden het drempelniveau, waarbij de vorming van nieuwe korrelkiemen wordt bevorderd, dat wil zeggen een hernieuwde kiemvorming te voorkomen, zoals beschreven in de Amerikaanse octrooischriften 3.650.757, 35 3.672.900 en 4.242.445, het Duitse Offeulegungsschrift 2.107.118, de Europfse octrooiaanvrage 80.102.242, en Wey ::% ... - ; λ ; . ·- 'if 8204399 - 16 - "Growth Mechanism of AgBr Crystals in Gelatin Solution", Photographic Science and Engineering, Vol. 21, No. 1, January/February 1977, pag. 14 e.v. Door de vorming van ver-dere korrelkiemen na het overgaan in de groeitrap van de 5 precipitatie te voorkomen kunnen betrekkelijk monogedisper- geerde tafelvormige zilverbroomjodide-korrelpopulaties worden verkregen. Emulsies met variatie-coefficienten van minder dan ongeveer 30 % kunnen worden bereid. Zoals hier gebruikt wordt de variatie-coefficient gedefinieerd als 100 maal de standaard-]0 afwijking van de korreldiameter, gedeeld door de gemiddelde korreldiameter. Door een opzettelijke bevordering van de her-nieuwde kiemvorming gedurende de groeitrap van de precipitatie is het natuurlijk mogelijk polygedispergeerde emulsies met aanzxenlijk hogere variatie-coefficienten te vormen.
15 De concentratie van jodide in de zil- verbroomjodide-emulsies van de beeldstransporteenheden volgens deze uitvinding kan worden geregeld door toevoeging van jodide-zouten. Iedere gebruikelijke jodide-concentratie kan worden toegepast. Zelfs zeer kleine hoeveelheden jodide, bijvoorbeeld 20 slechts 0,05 mol.%, worden in de techniek als gunstig erkend.
In de voorkeursuitvoeringsvorm daarvan bevatten de emulsies ten minste ongeveer 0,1 mol.% jodide. Zilverjodide kan in de tafelvormige zilverbroomjodide-korrels worden opgenomen tot de oplosbaarheidsgrens daarvan in zilverbromide bij de tempera-25 tuur van de korrelvorming. Aldus kunnen zilverjodide-concentra- ties van tot ongeveer 40 mol.% in de tafelvormige zilverbroomjodide-korrels worden verkregen bij precipitatie-temperaturen van 90°C. In de praktijk kunnen de precipitatie-temperaturen benedenwaarts varieren tot in de buurt van kamertemperaturen, 30 bijvoorbeeld ongeveer 30°C. Het is in het algemeen van voorkeur dat de precipitatie wordt uitgevoerd bij temperaturen in het traject van 40-80°C. Voor de meeste fotografische toepasangen is het van voorkeur de maximale jodide-concentraties te beper-ken tot ongeveer 20 mol.%, waarbij de optimale jodide-concen-35 tratie tot ongeveer 15 mol.% bedraagt.
De relatieve hoeveelheid van de jodide- 8204399 'i^-ί ^ - ' '.f'' «*- 17 - ' ; ί; ΐ >.
-·;**· --.-5.-- A
en bropide-zouten, fcoegevoegd aan het reactievat geduren de precipitatie, lean of een vaste verhouding worden gehouden ten- eiade aan nagenoeg uniform jodide-profiel in de tafelvormige zilveE^poejodide-karrels te handhaven of worden gevarieerd 5 teaeinda Terachill^de fotografische effecten ce bereiken.
Vodrdaian In de fotdgrafische snelheid en/of korrel resulte- rep,ui$ «^fi vergrotfng van de hoeveelheid jodide in ring- votmige gebieden net tafelvormige korrel-zilverbroomjodide- esnU-sit# gj&t hoge a|pectverhouding in vergelijking met centrale JO . gebieden »fn de taf|lvormige korrels. Mogelijk zijn jodide-' ’1^. ' · · ' 1? ' > eoneentrafciee in dej-centrale gebieden van de taf elvormige kor- ieol.X,^tet-ten mlnste 1 mol.Z hogere jodide-con-" '-· de#raW^in de zijltellngsomringende ringvormige gebieden to^de ^p^ebaarheiaegrena van zilverjodide in zilverbromide, 15 bij voo£k4*r tot onfeveer 20 mol.Z en optimaal tot ongeveer 15 aol.X. Bij een viriant-vorm is het mogelijk de jodide- of bromide** en jodidezaut-toevoeging aan het reactievat te be-eindigen voor de befindiging van de zilverzout-toevoeging, zo-dat de overmaat bromide reageert met het zilverzout. Dit re-20 sulteert in de vorming van een schil van zilverbromide op de tafelvormige zilverbroomjodide-korreIs. Het zal dus duidelijk zijn dat de tafelvormige zilverbroomjodide-korrels van de beeld-transporteenheden volgens de onderhavige uitvinding nagenoeg uniforme of gegradeerde jodide-concentratie—profielen kunnen 25 vertonen en dat de gradering naar wens kan worden geregeld teneinde hogere jodide-concentraties, inwendig of bij of in de buurt van de oppervlakken van de tafelvormige zilverbroom-jodide-korrels, te bevorderen.
Hoewel de bereiding van de tafelvormige 30 korrel-zilverbroomjodide-emulsies met hoge aspectverhouding is beschreven onder verwijzing naar een werkwijze, waarbij neutrale of niet-anmoniakale emulsies worden gevormd, worden de Omulaiea volgens de uitvinding en de bruikbaarheid daarvan niet beferkt door earn cf ander speciaal proces voor de bereiding - - ;i!2: - 35 daarvan^ Een ander ptoces vormt een verbetering ten opzichte van he^Ameiikaanse octrooischrift 4.150.994 en de Duitse Offen- ;S i :: - ‘Ifi ' ‘ΐί-·' ' ;; : 8 | / - 18 - legungsschriften 2.985.655 en 2.921.077, waarbij yolgens een voorkeursuitvoeringsvorm de zilverjodide-concentratie in het reactievat wordt verminderd tot beneden 0,05 mol per liter en de maximale grootte van de zilverj odide-korrels, aanvankelijk 5 aanwezig in het reactievat, wordt verminderd tot beneden 0,05 micrometer.
Tafelvormige korrel-zilverbromide-emulsies met hoge aspectverhouding, die vrij zijn van jodide, kunnen worden bereid volgens het hierboven uitvoerig beschre-i0 ven proces, dat zodanig is gemodificeerd, dat jodide wordt uitgesloten. Tafelvormige korrel-zilverbromide-emulsies met hoge aspectverhouding kunnen anderzijds worden bereid volgens een procedure, die gebaseerd is op die welke werd gebruikt door Cugnac en Chateau, zoals hierboven vermeld. Zilverbromide-15 emulsies met hoge aspectverhouding, die vierkante en rechthoe- kige korrels bevatten, kunnen worden bereid volgens een proces, waarbij kubische entkorrels met een randlengte van minder dan 0,15 micrometer worden gebruikt. Terwijl de pAg van de ent-korrelemulsie wordt gehouden in het traject van 5,0 tot 8,0 20 wordt de emulsie gerijpt in nagenoeg volledige afwezigheid van niet-halogenide zilverion-complexeermiddelen onder vorming van tafelvormige zilverbromide-korrels met een gemiddelde aspectverhouding van ten minste 8:1. Nog andere bereidingen van tafelvormige korrel-zilverbromide-emulsies met hoge aspect-25 verhouding, die vrij zijn van jodide, zijn geillustreerd in de voorbeelden.
Teneinde andere tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsies met hoge aspectverhouding, die gebruikt kunnen worden bij de uitvoering van de onderhavige uitvinding, 30 te illustreren wordt de aandacht gericht op een proces voor de bereiding van tafelvormige zilverchloride-korrels, die inwendig nagenoeg vrij zijn van zowel zilverbromide als zilverjodide.
Een dubbelestraal-precipitatieproces wordt toegepast, waarbij chloride- en zilverzouten gelijktijdig worden toegevoerd aan een 35 reactievat, bevattende dispergeermedium, in tegenwoordigheid van ammonia. Gedurende de chloride-zout-toevoeging ligt de pAg in 8204399 , . ·Μ· .κ:- · ·' ί - »- " f .,1¾; ; : :7.^- ’><: · ·- hetrdisfttpeermediu* in het traject van 6,5-10 en de pH. in het trtject van 8-10. Da aanwezigheid van ammonia en hoge tempera- . -Φ - ΐ tu^ftn Vdrtnont de nfiging de vorming van dikke korrels te ver-oo||6ak*n. Daarom wofden de precipitatie-temperaturen beperkt 5 tot4 60°C Veor de befeiding van tafelvormige korrel-zilverchlo- ; met h4ge aapectverhouding.
l -,· Bet is eveneens mogelijk tafelvormige koyfrala mat tea minlite 50mol.% chloride met tegenovergestel- "-de^ria^i^laldm,liggen in {111} kristalvlakken, te be-10 reiieaen volgens ean voorkeursuitvoeringsvorm daarvan ligt rand evenwijjidig aan <211> kristallografi-i-: j|tak van On van de hoofdoppervlakken. Der- kunnen worden bereid door ;l ta^tii|^iNi| Watcrigj zilver- en chloride-bevattende halogenide-15 ζαιφ-ορίοβ* ingen in kegenwoordigheid van een kristaluiterlijk- · * 'if· sj modif igareade hoeveelheid van een aminoazaindeen en een pepti-•:|e^gmi^!^aet een khioether-binding.
, Tafelvormige korrel-emulsies, waarin de ailverhalog*nide-*korrels chloride en bromide bevatten in 20 ten minste ringvormjpe korrel-gebieden en bij voorkeur door de gehele korrel, kunnen.eveneens worden bereid. De tafelvormige korrel-gebieden, die zilverchloride en -bromide bevatten, worden gevormd door handhaving van een molverhouding van chloride-en hromide-ionen van 1,6 tot ongeveer 260:1 en de totale con-25 centratie van haloge&ide-ionen in het reactievat in het traject van 0,10 tot 0,90 normaal gedurende de toevoeging van zilver-, chloride-, bromide- en eventueel jodide-zouten aan het reactievat. De molverhouding van zilverchloride tot zilverbromide in de tafelvormige korrels kan varieren van 1:99 tot 2:3.
30 Tafelvormige korrel-emulsies met hoge asoectverhouding, die bruikbaar zijn bij de uitvoering van deze uitvinding, kunnen buitengewoon hoge gemiddelde aspectverhoudin-gen bezitten. De gemiddelde aspectverhoudingen van tafelvormige korrels kunnen worden vergroot door vergroting van de gemidde'l-35 de korrel-diameters. Dit kan scherpte-voordelen geven, maar de maximale gemiddelde korrel-diameters worden in het algemeen 8204399 - 20 - beperkt door de granulariteitseisen voor een specifieke foto-grafische toepassing. De gemiddelde aspectverhoudingen van ta-felvormige korrels kunnen eveneens of anderzijds worden vergroot door vermindering van de gemiddelde korrel-dikten. Wanneer de 5 zilver-bedekkingen constant worden gehouden wordt door een ver mindering van de dikte van de tafelvormige korrels in het algemeen de granulariteit verbeterd als een directe functie van de toegenomen aspectverhouding. De -maximale gemiddelde aspectverhoudingen van de tafelvormige korrel-emulsies volgens deze JO uitvinding zijn dus een functie van.de maximale gemiddelde korrel-diameters, die aanvaardbaar zijn voor de specifieke fotografische toepassing, en de minimaal bereikbare tafelvormige korrel-dikten, die kunnen worden verkregen. De maximale gemiddelde aspectverhoudingen zijn w'aargenomen te varieren in J5 afhankelijkheid van de toegepaste precipitatie-techniek en de halogenide-samenstelling van de tafelvormige korrels. De hoog-ste waargenomen gemiddelde aspectverhoudingen, 500:1, voor tafelvormige korrels met' fotografisch bruikbare gemiddelde korrel-diameters zijn verkregen door Ostwald-rijpingsbeaBidingen 20 van zilverbromide-korrels, waarbij aspectverhoudingen van 100:1, 200:1 of zelfs hoger verkrijgbaar zijn door dubbelestraal-precipitatie-procedures. De aanwezigheid van jodide vermindert in het algemeen de verkregen maximale gemiddelde aspectverhoudingen, maar de bereiding van tafelvormige korrel-zilver-25 broomjodide-emulsies met gemiddelde aspectverhoudingen van 100:1 of zelfs 200:1 of meer is uitvoerbaar. Gemiddelde aspectverhoudingen van wel 50:1 of zelfs 100:1 voor tafelvormige zilverchloride-korrels, die eventueel bromide en/of jodide be-vatten, kunnen worden bereid. De maximale gemiddelde korrel-30 diameters van de tafelvormige korrel-emulsies met hoge aspect verhouding zijn in alle gevallen minder dan 30 micrometer, bij voorkeur minder dan 15 micrometer en optimaal niet groter dan 10 micrometer.
Modificerende verbindingen kunnen aan-35 wezig zijn gedurende de precipitatie van de tafelvormige korrels.
Dergelijke verbindingen kunnen aanvankelijk in het reactievat 8204399 * r .4 « 2J - - ; r \ftr- "'.'v.;' -^^1¾ . · ' ' "Ί ' .,. ;·^ϊ;γ·: - ¢--
aaawezjg zijn of kugnen samen met een of meer van de zouten voidest toegevoegd volgens gebruikelijke procedures. Modifice-rende verbindingen, zoals verbindingen van koper, thallium, lood, bismuth, cadmium, zink, midden-chalcogenen (dat wil 5 zeggen zwavel, selenium en tellurium), goud en groep VIII
edelmetalen, kunnen aanwezig zijn gedurende de zilverhalogeni-de-precipitatie, zoals gel 1 lus.treerd in de Amerikaanse octrooi-schriften 1.195.432, 1.951..933,. 2.448*060, 2.628.167, 2.950.972, 3.488.709, 3.737.313, 3.772.031 en 4.269.927 en J0 Research Disclosure, Vol. 134, June 1975, Item 13452.
Research Disclosure en de voorloper daarvan, Product Licensing Index, zijn publikaties van Industrial Opportunities Ltd.; Homewell, Havant; Hampshire, P09 1EF, United Kingdom. De tafelvormige korrel-emulsies kunnen worden onderworpen aan een 15 inwendige reductie-sensibilisatie gedurende de precipitatie, zoals gelllustreerd door Moisar c.s., Journal of Photographic Science, Vol. 25, 1977, pag. 19-27.
De afzonderlijke zilver- en halogenide-zouten kuntten aan hat reactievat worden toegevoegd door opper- ji"·. -j·-* ;!& -i - = 1- 20 vla^- ojf snjboppervllik-toevoerbuizen door zwaartekrachtvoeding of 4oor een toevoerapparaat voor het handhaven van de controle ’i®. . : i....
.. op j|e ’ ^gi^ersnelheid en de pH, pBr en/of pAg van de reactie-vat^ihfciud^zoals gelllustreerd door Culhane c.s., Amerikaans octiooiMcWsift 3.821.002, Oliver, Amerikaans octrooischrift --: -: ri'i 25 3.031·3()4, en Claes . s., Photographische Korrespondenz, p -10.!: 3967. pag, 162. Teneinde een snelle ver- del|Eng y^J^dereactijscarapcraenten binnen het reactievat te be-4 we^stell:j^|ien kunned speciaal geconstrueerde mengapparaten wor-den toegepast, zoals gelllustreerd in de Amerikaanse octrooi-30 |sc^i|pr|.996.287^3.342.605, 3.415.650, 3.785.777, 4.147.551 en #.171.224, de Britseoctrooiaanvrage 2.022.431A, het Duitse 0f^|nlegungeschrift2.555.364 en 2.556.885, en Research Dis-.‘cl^ur#»- Velume 366, February 3978, Item 16662.
Bij de vorming van de tafelvormige 35 korrel-emulsies kunnen peptiseermiddel-concentraties van 0,2-10 gew.%, gebaseerd op het totale gewicht van de emulsie- 8204399 - 22 - componenten in het reactievat, worden gebruikt. Het is alge-meen gebruikelijk de concentratie van het peptiseermiddel in het reactievat te houden in het traject van beneden ongeveer 6 %, gebaseerd op het totale gewicht, voor en gedurende de 5 zilverhalogenide-vorming en de emulsievehikel-concentraties in opvaartse richting in te stellen voor optimale bekledings-eigenschappen door vertraagde, aanvullende vehikel-toevoegingen. Het is mogelijk dat de emulsie als aanvankelijk gevormd 5-50 g peptiseermiddel per mol zilverhalogenide, bij voorkeur 10-30 10 g peptiseermiddel per mol zilverhalogenide, zal bevatten. Ver-der vehikel kan later warden toegevoegd teneinde de concentratie te brengen op wel 1000 g per mol zilverhalogenide. Bij voorkeur ligt de concentratie van het vehikel in de voltooide ernul-sie boven 50 g per mol zilverhalogenide. Indien bekleed en ge-j5 droogd bij de vorming van een fotografisch element vormt het vehikel bij voorkeur 30-70 gew.% van de emulsie-laag.
Vehikels (die zowel bindmiddelen als peptiseermiddelen omvatten) kunnen worden gekozen uit die welke gewoonlijk worden gebruikt in zilverhalogenide-emulsies. Voor-20 keurspeptiseermiddelen zijn hydrofiele colloiden, die alleen of in combinatie met hydrofobe materialen kunnen worden gebruikt. Geschikte hydrofiele vehikels omvatten stoffen, zoals protelnen, proteien-derivaten, cellulose-derivaten, bijvoorbeeld cellulose-esters, gelatine, bijvoorbeeld met alkali behandelde 25 gelatine (runderbeen- of huid-gelatine) of met zuur behandelde gelatine (varkenshuid-gelatine), gelatine-derivaten, bijvoorbeeld geacetyleerde gelatine en geftalateerde gelatine. Deze en andere vehikels zijn vermeld in Research Disclosure, Vol.
176, December 1978, Item 17643, Section IX. De vehikel-mate-30 rialen, waaronder in het bijzonder de hydrofiele colloiden, zowel als de hydrofobe materialen, die in combinatie daarmee bruikbaar zijn, kunnen niet alleen worden gebruikt in de emulsie-lagen van de fotografische elementen volgens deze uitvinding, maar eveneens in andere lagen, zoals topbekledingslagen, tussen-35 lagen en lagen, die geplaatst worden beneden de emulsie-lagen.
De korrel-rijping kan optreden gedurende 3204399 .: !:"i- + J 23 - :;: 4 , ;·, < ...; _- M- j 4..
.....|4 J '.:“i J- de^eraid&Hi van de zilverhalogenide-emulsies volgens de uit- ί νί^4|η§ ephet is νφη voorkeur dat de korrel-rijping optreedt bifinen bet reactievat gedurende tenminste de zilverbroom-jodide-korrelvorming. Bekende zilverhalogenide-oplosmiddelen 5 zijn bfuikbaar bij j|et bevorderen van de rijping. Bijvoorbeeld iseeQOvwtmaat brollide-ionen, indien aanvezig in het reactie- -: :¾ -ψ··'· ;' 4- -- - ·-· - vafc, b»|tend de rijping te bevorderen. Het zal daarom duide-lijjk spn.dat de brpmide-zout-op los sing, die a an het reactie-Vai wordt toegevoerd, self de rijping kan bevorderen. Andere 10 rijpi^gpuyidelea kupnen eveneens worden gebruikt en kunnen vol-letfig '^R^kig zijtfHn het dispergeermedium in het reactievat tmt «fiver» en fcalogenide-zout-toevoeging of kunnen samen mec he^hfiogenide-aout en/of zilverzout en/of peptiseermiddel aas het reactievat garden toegevoegd. Bij nog een andere 15 variant kan het rijpingsmiddel onafhankelijk worden toegevoegd gedurende de halogenide- en zilverzout-toevoegingen. Ho ewe1 ammonia een bekend rijpingsmiddel is is het geen voorkeurs-rijpingsmiddel voor de zilverbroomjodide-emulsies volgens de uitvinding, die de hoogste verkregen snelheid-granulariteit-20 verbanden vertonen. De voorkeursemulsies ten gebruike bij de onderhavige uitvinding zijn niet-ammoniakale of neutrale emulsies.
Tot de voorkeursrijpingsmiddelen beho-ren die welke zwavel bevatten. Thiocyanaatzouten, kunnen wor-25 den gebruikt} zoals de alkalimetaalzouten, het meest gebruike-lijk natrium- en kaliumthiocyanaat, en ammoniumthiocyanaat-zouten. Hoewel iedere gebruikelijke hoeveelheid van de thiocyanaatzouten kan worden toegevoegd bedragen de voorkeursconcentra-ties in het algemeen ongeveer 0,1-20 g thiocyanaatzout per mol 30 zilverhalogenide. Illustrafieve vermeldingen met betrekking tot de toepassing van thiocyanaat-rijpingsmiddelen kunnen worden gevonden in de Amerikaanse octrooischriften 2.222.264, 2.448.534 en 3.320.069. Anderzijds kunnen gebruikelijke thio-ether-rijpihgsmiddelen, zoals die welke zijn vermeld in de 35 Amerikaanse octrooischriften 3.271.157, 3.574.628 en 3.737.313, worden gebruikt.
8204399 - 24 -
De tafelvormige korrel-emulsies met hoge aspectverhouding worden bij voorkeur gewassen ter yerwij-dering van oplosbare zouten. De oplosbare zouten kunnen worden verwijderd onder toepassing van algemeen bekende technieken, 5 zoals door decantatie, filtratie en/of afkoelingsafzetting en uitloging, zoals geillustreerd in Research Disclosure, Vo'l. J76, December 1978, Item 17643, Section II. De emulsies, met of zon-der sensibiliseermiddelen, kunnen worden gedroogd en opgeslagen alvorens te worden gebruikt. Bij de onderhavige uitvinding is 10 een wassing bijzonder voordelig bij de beeindiging van de rijping van de tafelvormige korrels na de voltooiing van de precipitatie teneinde te voorkomen dat de dikte daarvan toeneemt, de aspectverhouding daarvan vermindert en/of de diameter daarvan overma-tig toeneemt.
15 Hoewel de hierboven beschreven procedures voor de bereiding van tafelvormige zilverhalogenide-korrels zullen leiden tot tafelvormige korrel-emulsies met hoge aspectverhouding, waarin de tafelvormige korrels, die voldoen aan de dikte- en diameter-kriteria voor de aspectverhouding, voor ten 20 minste 50 % bijdragen aan het totale geprojecteerde oppervlak van de totale zilverhalogenide-korrel-populatie, zal het duide-lijk zijn dat verdere voordelen kunnen worden verkregen door vergroting van de aanwezige hoeveelheid van dergelijke tafelvormige korrels. Bij voorkeur wordt ten minste 70 % (optimaal 25 ten minste 90 %) van het totale geprojecteerde oppervlak ver- schaft door tafelvormige zilverhalogenide-korrels, die voldoen aan de dikte- en diameter-kriteria. Hoewel kleine hoeveelheden van niet-tafelvormige korrels volledig verenigbaar zijn met vele fotografische toepassingen kan ter verkrijging van de 30 volledige voordelen van tafelvormige korrels de hoeveelheid tafelvormige korrels worden vergroot. Grotere tafelvormige zilverhalogenide-korrels kunnen mechanisch worden gescheiden van kleinere, niet-tafelvormige korrels in een gemengde populatie van korrels onder toepassing van gebruikelijke scheidingstech-35 nieken, bijvoorbeeld onder gebruikmaking van een centrifuge of hydrocycloon. Een illustratieve beschrijving van een hydro- 8204399 ιρπ··." f 25 - -r - "-/ -.- -.. ^V. ' r- ^..
cyc&oaw*scheiding wordt verschaft door het Amerikaanse octrooi-
^μΦ^3^26.641. J
", , Volgens in de techniek gevescigde praktijken is belt mogelijk de tafelvormige korrel-emulsies met 5 hog» aspectverhoudit^ te mengen met elkaar of met gebruike- lijke emulfies teneinde te voldoen aan specifieke emulsie-eisgn. Jljjworbeeld is het bekend emulsies te mengen ter in-ste|li^yandekarifcteristieke curve van een fotografisch ele-ment teaeinde te voldoen aan een van te voren bepaald oogmerk. 10 Een ioengittg kan worden toegepast voor het vergroten of ver- de maximale dichtheden, verkregen bij de blootstel-.: het verlagen of vergroten van de , _ ’^!|^^|^^^htheid <p voor het instellen van de karakteristieke ctxx^e-yprm tussen de teen en de schouder daarvan. Gebruikelijke 15 zilverhiUogenide-ejauleies, die geschikt kunnen worden gebruikt bij de menging, zijsgeillustreerd in Research Disclosure,
Vol. 176, December 1978» Item 17643, Paragraph I.
" De onderhavige tafelvormige korrel- zilverhalogenide-emulsies met hoge aspectverhouding worden 20 bij voorkeur chemisch gesensibiliseerd. Zij kunnen chemisch worden gesensibiliseerd met achieve gelatine, zoals geillus-treerd door T. H. Janes, The Theory of the Photographic Process, 4th Ed., Macmillan, 1977, pag. 67-76, of met zvavel-, selenium-, tellurium-, gottd, platina-, palladium-, iridiumr, 25 osmium-, rhodium-, rhenium- of fosfor-sensibilisatoren of combinaties van deze sensibilisatoren, zoals bij pAg-niveaus van 5-10, pH-waarden van 5-8 en temperaturen van 30-80°C, zoals gelllustreerd in Research Disclosure, Vol. 120. April 1974,
Item 12008, Research Disclosure, Vol. 134, June 1975, Item 30 13452, de Amerikaanse octrooischriften 1.623.499, 1.673.522, 2.399.083, 2.642.361, 3.297.447 en 3.297.446, Brits octrooi-schrift 1.315.755, Amerikaanse octrooischriften 3.772.031, 3.761.267, 3.857.711, 3.565.633, 3.901.714 en 3.904.415 en het Britse octrooischrift 1.396.696, waarbij de chemische sen-35 sibilisatie eventueel wordt uitgevoerd in tegenwoordigheid van thiocyanaat-verbindingen in concentraties van tot 2 mol.%, ger 8204399 - 26 - baseerd op zilver, zoals beschreven in het Amerikaanse octrooi-schrift 2.642.361, zwavel-bevattende verbindingen van het type, beschreven in de Amerikaanse octrooischriften 2.521.926, 3.021.215 en 4.054.457. Het is mogelijk de chemische sensibili-5 satie uit te voeren in tegenwoordigheid van afwerking (chemische sensibilisatie)-modificeermiddelen, dat wil zeggen verbindingen die bekend zijn de sluiering te onderdrukken en de snelheid te vergroten wanneer zij aanwezig zijn gedurende de chemische sensibilisatie, zoals azaindenen, azapyridazinen, azapyrimidinen, 10 benzothiazoliumzouten en sensibilisatoren met een of meer heterocyclische kernen. Voorbeelden van afwerking-modificeer-middelen zijn beschreven in de Amerikaanse octrooischriften 2.131.038, 3.411.914, 3.554.757, 3.565.631 en 3.901.714, het Canadese octrooischrift 778.723 en door Duffin, Photographic 15 Emulsion Chemistry, Focal Press (1966), New York, pag. 138-143. Bovendien of anderzijds kunnen de emulsies worden onderworpen aan een reductie-sensibilisatie, bijvoorbeeld met waterstof, zoals geillustreerd in de Amerikaanse octrooischriften 3.891.446 en 3.984.249, door lage pAg (bijvoorbeeld minder dan 20 5) en/of hoge pH (bijvoorbeeld groter dan 8) behandeling of door toepassing van reductiemiddelen, zoals stannochloride, thioureumdioxyde, polyaminen en amineboranen, zoals geillustreerd door het Amerikaanse octrooischrift 2.983.609, Oftedahl c.s. Research Disclosure, Vol. 136, August 1975, Item 13654, en de 25 Amerikaanse octrooischriften 2.518.698, 2.739.060, 2.743.182, 2.743.183, 3.026.203 en 3.361.564. Een oppervlak-chemische sensibilisatie, met inbegrip van een suboppervlak-sensibilisa-tie, zoals geillustreerd in de Amerikaanse octrooischriften 3.917.485 en 3.966.476, is mogelijk.
30 De tafelvormige korrel-zilverhalogenide- emulsies met hoge aspectverhouding kunnen spectraal worden ge-sensibiliseerd. Het is mogelijk gebruik te maken van spectraal-sensibiliserende kleurstoffen, die absorptiemaxima vertonen in de blauwe en minusblauwe, dat wil zeggen groene en rode, 35 gedeelten van het zichtbare spectrum. Bovendien kunnen voor speciale toepassingen spectraal-sensibiliserende kleurstoffen 8204399 - 27 - worden gebruikc, die de spectrale respons buiten het zichtbare spectrum verbeteren. Bijvoorbeeld is de toepassing van infra-rood-absorberende spectraal-sensibilisatoren mogelijk.
De tafelvormige korrel-zilverhaloge-5 nide-emulsies met hoge aspectverhouding kunnen spectraal worden gesensibiliseerd met kleurstoffen uit een verscheidenheid van groepen, waaronder de polymethine-kleurstofgroep, welke omvat de cyaninen, merocyaninen, complexe cyaninen en merocyaninen (dat wil zeggen tri-, tetra- en poly-kemige cyaninen en mero-10 cyaninen), oxonolen, hemioxonolen, styrylen, merostyrylen en streptocyaninen.
De spectraal-sensibiliserende cyanine-kleurstoffen omvattan, verbonden door een methine-binding, twee basische heterocyclische kemen, zoals die welke zijn af-15 geleid van chinolinium-, pyridinium-, isochinolinium-, 3H-indolium-, benz/ e_7indoliunr, oxazolium-, oxazolinium-, thiazolium-, thiazoliniunh*, selenazolium-, se1enazo1inium-, imidazoliuer, imidazolinium-, benzoxazolium-, benzthiazolium-, benzoselenazolium-, benzimidazoliumr, nafthoxazolium-, 20 nafthothiazolium-, nafthoselenazolium-, dihydronafthothia- zolium-, pyryliunr- en imidazopyrazinium-kwaternaire zouten.
De spectraal-sensibiliserende mero-cyanine-kleurstoffen omvatten, verbonden door een dubbelbin-ding of een methine-binding, een basische heterocyclische kern 25 van het cyanine-kleurstof-type en een zure kern, zoals bijvoorbeeld afgeleid van barbituurzutir, 2-thiobarbituurzuur, rhodanine, hydantoine, 2-thiohydantoine, 4-thiohydantoine, 2-pyrazolin-5-on, 2-isoxazolin-5-on, indan-1.3-dion, cyclo-hexaan-1.3-dion, 1.3-dioxan-4.6-dion, pyrazolin-3.5-dion, pen-30 taan-2.4-dion, alkylsulfonylacetonitril, malononitril, isochinolin- 4-on en chroman-2.4-dion.
Een of meer spectraal-sensibiliserende kleurstoffen kunnen worden gebruikt. Kleurstoffen met sensi-biliserende maxima bij golflengten over het gehele zichtbare 35 spectrum en met een grote verscheidenheid van spectrale ge- voeligheidscurve-vormen zijn bekend. De keuze en de relatieve 8204399 - 28 - hoeveelheden van de kleurstoffen zijn afhankelijk van het ge-bied van het spectrum, voor het welk een gevoeligheid gewenst is, en van de vora van de gewenste spectrale gevoeligheids-curve. Kleurstoffen met overlappende spectrale gevoeligheids-5 curven zullen in combinatie dikwijls een curve geven, waarbij de gevoeligheid bij elke golflengte in het overlappingsgebied ongeveer gelijk is aan de som van de gevoeligheden van de af-zonderlijke kleurstoffen. Aldus is het mogelijk gebruik te maken van combinaties van kleurstoffen met verschillende maxi-30 ma ter verkrijging van een spectrale gevoeligheidscurve met een maximum tussen de sensibiliserende maxima van de afzon-derlijke kleurstoffen.
Combinaties van spectraal-sensibilise-rende kleurstoffen kunnen worden gebruikt, die resulteren in 15 een supersensibilisatie, dat wil zeggen een spectraal-sensibi- lisatie, die in een of ander spectraal gebied groter is dan die uit iedere willekeurige concentratie van een van de kleur-stoffen alleen of die zou resulteren uit het som-effect van de kleurstoffen. Een supersensibilisatie kan worden bereikt met 20 gekozen combinaties van spectraal-sensibiliserende kleurstof fen en andere toevoegsels, zoals stabiliseermiddelen en anti-sluieringsmiddelen, ontwikkelingsversnellers of -remmers, be-kledingshulpmiddelen, heldermakende middelen en antistatische middelen. Verscheidene mechanismen zowel als verbindingen, 25 die verantwoordelijk kunnen zijn voor de supersensibilisatie, zijn beschreven door Gilman, "Review of the Mechanisms of Supersensitization", Photographic Science and Engineering,
Vol. 18, 1974, pag. 418-430.
Spectraal-sensibiliserende kleurstoffen 30 kunnen de emulsies eveneens op andere wijzen beinvloeden.
Spectraal-sensibiliserende kleurstoffen kunnen eveneens fun-geren ais antisluieringsmiddelen of stabiliseermiddelen, ontwikkelingsversnellers of -remmers en halogeen-acceptors of elektron-acceptors, zoals vermeld in de Amerikaanse octrooi-35 schriften 2.131.038 en 3.930.860.
Hoewel men in de techniek gewoonlijk 8204399 ............"" rn- ψ - 29 - • ,·: veftrotart op de natwnrlijke blauwe gevoeligheid van zilver-brqpftida of -broomjogide in de emulsie-lagen, die bedoeld zijn ·ΐί; y.*i· - :.rf- voor da regiatratie van de blootstelling aan blauw licht, kun-neaaansiealijke voordelen worden verkregen door toepassing 5 van spectraal-sensibilisatoren, zelfs wanneer hun belangrijkste absorptieligt in hot spectrale gebied, voor hetwelk de emulsies een natuurlijke gevoeligheid bezitten. Bijvoorbeeld wordt in het bijzonder ingezien dat voordelen kunnen worden verkregen uit de toepaasing van blauwe spectraal-sensibiliserende kleur-10 stoffen. Zelfs wanneer de emulsies volgens de uitvinding tafel-vormige korrel-zilverbromide- en -zilverbroomjodide-emulsies met hoge aspectverhouding zijn worden zeer sterke toenemingen in de snelheid verkregen door toepassing van blauwe spectraal-sensibiliserende kleurstoffen. Wanneer het de bedoeling is de 15 emulsies volgens de onderhavige uitvinding bloot te stellen in een gebied van de natuurlijke gevoeligheid kunnen voordelen ten aanzien van de gevoeligheid worden verkregen door vergroting van de dikte van de tafelvormige korrels.
Bruikbare blauwe spectraal-sensibili-20 serende klfurstoffem voor tafelvormige korrel-zilverbromide-en -zilverbroonjodide-emulsies met hoge aspectverhouding kun-nen worden gekozen uit willekeurige van de kleurstof-groepen, die bekend zijn spectraal-sensibilisatoren te verschaffen.
Polymethinfkleurstbf f en, zoals cyaninen, merocyaninen, hemi-25 cysftine&V bemioxonolen enmerostyrylen, zijn blauwe spectraal-sensibilisgtoren, die de voorkeur genieten. In het algemeen kuiniflrahruikbare blauwe spectraal-sensibilisatoren uit deze kleurstof-groepen worden gekozen op grond van hun absorptie-eigenschappen, dat wil zeggen de tint. Er zijn echter algemene 30 sttucturelt correlaties, die zoals leiddraad kunnen dienen bij het kigzen van fcflruikbare blauwe sensibilisatoren. In het alglmeeu geldt dat giiaxmate de methine-keten korter is de golflengte van het sensibiliserende maximum korter is. Kemen beinvloeden eveneens de absorptie. De toevoeging van geconden-35 seerde ringen aan kernen vertoont de neiging langere absorptie-golflengten te bevorderen. Substituenten kunnen eveneens de 820439¾ Ϋ-Ϊ ' qfg :*«£. --7¾ ' ·ν.'; ' -as* . - , Lilfe.:!»;,... * ., - 30 - absorptie-eigenschappen wijzigen.
Tot de bruikbare spectraal-sensibilise-rende kleurstoffen voor de sensibilisatie van zilverhalogenide-emulsies behoren die welke zijn vermeld in Research Disclosure, 5 Vol. 176, December 1978, Item 17643, Section III.
Gebruikelijke hoeveelheden kleurstoffen kunnen vorden gebruikt bij het spectraal sensibiliseren van de emulsielagen, die niet-tafelvormige zilverhalogenide-korrels be-vatten. Teneinde de volledige voordelen van deze uitvinding 10 te verkrijgen is het van voorkeur spectraal-sensibiliserende kleurstof te adsorberen aan de tafelvormige korrel-oppervlakken in een optimale hoeveelheid, dat wil zeggen in een hoeveelheid die voldoende is voor het verkrijgen van ten minste 60 % van de maximale fotografische snelheid, die bereikbaar is met de 15 korrels onder de mogelijke blootstellingsomstandigheden. De gebruikte hoeveelheid kleurstof zal varieren met de gekozen specifieke kleurstof of kleurstof-combinatie zowel als met de grootte en de aspectverhouding van de korrels. Het is in de fotografische techniek bekend dat een optimale spectraal-sensi-20 bilisatie wordt verkregen met organische kleurstoffen bij 25-100 % of meer monolaag-bedekking van het totale beschikbare oppervlak van oppervlak-gevoelige zilverhalogenide-korrels, zoals bijvoorbeeld beschreven door West c.s., "The Adsorption of Sensitizing Dyes in Photographic Emulsions", Journal of 25 Phys. Chem., Vol. 56, pag. 1065, 1952; Spence c.s., "Desensitization of Sensitizing Dyes", Journal of Physical and Colloid Chemistry, Vol. 56, No. 6, June 1948, pag. 1090-1103; en Gilman c.s., Amerikaans octrooischrift 3.979.213. Optimale kleurstofconcentratie-niveaus kunnen worden gekozen volgens 30 procedures, beschreven door Mees, Theory of the Photographic Process, 1942, Macmillan, pag. 1067-1069.
De spectraal-sensibilisatie kan worden uitgevoerd in iedere trap van de emulsie-bereiding, die tot nu toe bekend was bruikbaar te zijn. In het algemeen wordt de 35 spectraal-sensibilisatie in de techniek uitgevoerd na de vol- tooiing van de chemische sensibilisatie. In het bijzonder wordt 3204399
. H
; · ' "f - ii - . -.- echter ingezien dat de spectrale sensibilisatie anderzijds ge-lijlctijdig met de chemische sensibilisatie kan worden uitge-voerd, volledig kan voorafgaan aan de chemische sensibilisatie en seifs kan beginnen voor de voltooiing van de zilverhalogenide-5 korrelprecipitatie, zoals beschreven in de Amerikaanse octrooi- schriften 3.628.960 en 4.225.666. Zoals vermeld in het Amerikaanse octrooischrift 4.225.666 is het mogelijk de toevoeging van de spectraal-sensibiliserende kleurstof aan de emulsie op sodanige wijze te verdelen, dat een gedeelte van de spectraal-10 sensibiliserende kleurstof aanwezig is voor de chemische sensibilisatie en een resterend gedeelte vordt toegevoegd na de chemische sensibilisatie. Anders dan in het Amerikaanse octrooischrift 4.225.666 is het mogelijk dat de spectraal-sensibiliserende kleurstof aan de emulsie kan worden toegevoegd nadat 15 80 Z van het zilverhalogenide is geprecipiteerd. De sensibilisa tie kan worden vergroot door pAg-instelling, waaronder cycli-sering, gedurende de chemische en/of spectrale sensibilisatie.
Een specifiek voorbeeld van de pAg-instelling is vermeld in Research Disclosure, Tol. 181, May 1979, Item 18155.
20 Verrassendervij ze werd gevonden dat tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsies met hoge aspect-verhouding hogere snelheid-granulariteit-verbanden kunnen ver-tonen wanneer zij chemisch en spectraal zijn gesensibiliseerd dan die welke tot nu toe werden verkregen onder gebruikmaking 25 van tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsies en welke tot nu toe werden verkregen onder gebruikmaking van zilverhalogeni-de-emulsies met de hoogste bekende snelheid-granulariteit-verbanden. De beste resultaten zijn bereikt bij toepassing van minusblauw (rood en/of groen) spectraal-sensibiliserende kleur-30 stoffen.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm kunnen spectraal-seniibilisatoren in de onderhavige emulsies worden opgenomen alvorens de chemische sensibilisatie wordt bewerkstelligd. Analhge resultaten zijn in sommige gevallen 35 eveneens verkregen door toevoeging van andere adsorbeerbare j,f :;i; "·':· materialenr zoals afgrerkingsmodificeermiddelen, aan de emulsies •p ·,··.·'·. $ -fO? . 4¾ ' - 32 - voordat de chemische sensibilisatie wordt uitgevoerd.
Volgens een andere benadering, die in praktijk kan worden gebracht in combinatie met de bovengenoemde benaderingen of gescheiden daarvan, is het van voorkeur de 5 concentratie van zilver- en/of halogenide-zouten, aanwezig onmiddellijk voor of gedurende de chemische sensibilisatie, in te stellen. Oplosbare zilverzouten, zoals zilveracetaat, zilvertrif luoracetaat en zilvemitraat, kunnen worden toegevoegd, zowel als zilverzouten, die kunnen precipiteren op de korrel-]0 oppervlakken, zoals zilverthiocyanaat, zilverfosfaat, zilverl carbonaat en dergelijke. Fijne zilverhalogenide (dat wil zeg-gen zilverbromide, -jodide en/of chloride)-korrels, die een Ostwald-rijping kunnen ondergaan op de tafelvormige korrel-oppervlakken, kunnen worden toegevoegd. Bijvoorbeeld kan een 15 Lippmann-emulsie worden toegevoegd gedurende de chemische sensibilisatie. De chemische sensibilisatie van spectraal-gesen-sibiliseerde tafelvormige korrel-emulsies met hoge aspectver-houding kan worden bewerkstelligd op een of meer geordende afzonderlijke (discrete) plaatsen van de tafelvormige korrels.
20 Aangenomen wordt dat de preferente adsorptie van spectraal- sensibiliserende kleurstof op de kristallografische oppervlakken, die de hoofdvlakken van de tafelvormige korrels vor-men, het mogelijk maakt dat de chemische sensibilisatie selec-tief optreedt bij ongelijke kristallografische oppervlakken 25 van de tafelvormige korrels.
De chemische voorkeurssensibilisatoren voor de hoogste bereikte snelheid-granulariteit-verbanden zijn goud- en zwavel-sensibilisatoren, goud- en selenium-sensibili-satoren, en goud-, zwavel- en selenium-sensibilisatoren. Al-30 dus bevatten volgens een voorkeursuitvoeringsvorm de tafel vormige korrel-zilverbroomjodide-emulsies met hoge aspect-verhouding als hier gedefinieerd een midden-chalcogeen, zoals zwavel en/of selenium, die niet aantoonbaar kunnen zijn, en goud, dat aantoonbaar is. De emulsies kunnen eveneens aantoon-35 bare hoeveelheden thiocyanaat bevatten, hoewel de concentra tie van het thiocyanaat in de eindemulsies in sterke mate kan 8204399 .. - 3| worden verminderd door bekeade emu Isie-wastechnieken. Bij ver-schilleade vaa de hierboven vermelde voorkeursuitvoeringsvor-mea kunnende tafelvormige zilverbroomjodide-korrels een ander zilverzoutaan bun ofpervlak bevatten, zoals zilverchiocyanaat, 5 z illrer chloride of zilverbromide, ho ewe 1 het andere zilverzout M, ' ;: 4 beaeden aantoonbare hoeveelhedea aanwezig kaa zija.
I' 4 Hoewel aiet aoodzakelijk ter verkrijging van alia voordelen dftarvan wordea de oaderhavige emulsies bij p* . ,c/t - ' 4,- voorkeur, in overeenttemming met de algemeen toegepaste ver-10 vaardigid^raktijkea, optimaal chemisch ea spectraal gesensi- bilieeerd.^Dat vil zeggen dat zij bij voorkeur saelhedeabe-^ rgj^a^^-^^ jea niinst|60 X van de aaxioale log saelheid, be-.. yCeiljba«TW>tde korrtls ia: het ’ spectrale gebied van de sensi-bilivatieofder de mVgelijke gebruiks- en behandelingsomstan-15 dighedea* Dd log saelheid vordt hier gedefinieerd als 100 (1-log B)* vaarin E vordt gemeten ia meter-kaars-seconden bij eea dichtheld vaa 0,fboven sluiering. Warmeer de zilverhaloge-nide-korrels vaa eea emulsie eeamaal zijn gekarakteriseerd is het mogelijk uit eea verdere produkt-analyse en een gedrag-20 evaluering te bepalen of eea emulsie-laag van een produkt optimaal chemisch ea spectraal gesensibiliseerd blijkt te zijn met betrekking. tot vergelijkbare commerciele aanbiedingen van andere fabrikanten.
25 Zilverbeeldtransport.
Bij wellicht de eenvoudigste toepassing van de uitvinding wordt een tafelvormige korrel-zilver-halogenide-emulsie met hoge aspectverhouding als hierboven be-schreven gebruikt in plaats van de zilverhalogenide-emulsie-30 laag in een gebruikelijke fotografische zilverbeeldtransport- filmeenheid. Behalve een gebruikelijke fotografische drager, waarop de tafelvormige.zilverhalogenide-emulsie-laag wordt aangebracht, bevat de zilverbeeldtransport-filmeenheid bij voorkeur eea zilver-ontvangende laag, omvattende fysisch ont-35 wikkelende zilverhalogenide-kemen of andere zilver-precipiteer-middelen. Ter verkrijging van een getransporteerd z-ilverbeeld 8204399 - 34 - worden de zilverontvang- en emulsie-lagen in juxtapositie aan-gebracht en wordt een behandelingsoplossing, bevattende een zilverhalogenide-oplosmiddel, vrijgemaakt teneinde in contact te komen met de emulsie- en ontvang-lagen na de beeldsgewijze 5 blootstelling van de tafelvormige korrel-emulsie-laag.
Een grote verscheidenheid van kernen of zilver-precipiteermiddelen kan worden gebruikt in de ont-vanglagen, die gebruikt worden bij zilverbeeldtransport-processen. Dergelijke kernen worden opgenomen in gebruikelijke 10 fotografische organische hydrofiele colloidlagen, zoals gela tine- en polyvinylalkohol-lagen, en omvatten dergelijke fy-sische kernen of chemische precipiteermiddelen als (a) zware metalen, in het bijzonder in colloldale vorm, en zouten van deze metalen, (b) zouten, waarvan de anionen zilverzouten vor-15 men, die minder oplosbaar zijn dan het zilverhalogenide van de te behandelen fotografische emulsie, en (c) niet-diffundeer-bare polymere materialen met functionele groepen, die met zil-ver-ionen kunnen combineren en deze onoplosbaar kunnen maken, (insolubiliseren).
20 Typische bruikbare zilver-precipiteer middelen omvatten sulfiden, seleniden, polysulfiden, poly-seleniden, thioureum en derivaten daarvan, mercaptanen, stanno-halogeniden, zilver, goud, platina, pdladium, kwik, colloidaal zilver, aminoguanidinesulfaat, aminoguanidinecarbonaat, 25 arseno-oxyde, natriumstanniet, gesubstitueerde hydrazinen, xanthaten en dergelijke. Poly(vinylmercaptoacetaat) is een voorbeeld van een geschikt niet-diffunderend polymeer zilver-precipiteermiddel. Zware metaalsulfiden, zoals lood-, zilver-, zink-, aluminium-, cadmium- en bismuthsulfiden, zijn bruik-30 baar, in het bijzonder de sulfiden van lood en zink alleen of in een mengsel of complexe zouten daarvan met thioaceetamide, dithiooxamide of dithiobiureet. De zware metalen en de edel-metalen, in het bijzonder in colloldale vorm, zijn bijzonder doeltreffend. Andere zilver-precipiteermiddelen zullen duide-35 lijk zijn voor deskundigen op dit gebied van de techniek.
De behandelingsoplossing kan in de vorm 8204399 Λ - J 5^'"'-Λ :sr ' i J.
. . i> ,j.. ; - J5 - , - : ’iv Κ.ϊγ|~ ; ; f " : .;fc .'-' : :ϊ, zijnvaneen willekatirige gebruikelijke zilverhalogeaide*-: bevattende een zilverhalogeuide-oplosmiddel. Illus- tratievfvoorbeeldenvan zilverhalogenide-oplosmiddel-bevatten-de hfh<ifldeli.ngsoplosf ingcn, die bruikbaar zijn bij het ver-5 schfkffea vest een getvansporteerd zilverbeeld in combinatie met ’‘dez|| fotografische beeldtransport-filmeenheden, zijn die welke zij% ve9wld in de t|ierikaanse octrooischriften 2.352.014, 2v5^aS# 2.861.885| 3.020.155 en 3.769.014.
j .*λ la de zilverbeeIdtranspor t-filmeenheden 10 kuntjgn opulsie*» e$. ontvang-lagen op een willekeurige geschik-te jttbrn^t3.ijke vijie met elkaar in verband staan. De emulsie-‘"leaf of >uagen en deontvang-laag kunnen aangebracht zijn op de-of op ^erschillende dragers. Wanneer de ont-sV»i^Ia|| .^rdt beklfed op een afzonderlijke drager worden de 15 leaji en^hfc drager, staan met eventueel aanwezige verdere lagen, gezfpMa^j^ eengeduii als een ontvanger. Bij een algemeen de ' voo^e^gejaiet'end sfhil-apart-formaat is de emulsielaag-dragende dre^r ^|e^ en de o«tvanger-drager reflectief (bijvoorbeeld wit) of voqdczien van.een reflecterende laag beneden de ont-20 vang-laag. De blootstelling treedtop voor het in juxtapositie brengen van de ontvanger en emulsie-laag voor de behandeling.
Bij een gebruikelijk integraal formaat zijn zowel de ontvanger-drager als de emulsielaag-drager transparent en een reflec-tieve (bijvoorbeeld witte) achtergrond voor het zien van het 25 zilverbeeld vordt verschaft door bekleding van de ontvang-laag met een reflectieve pigment-laag of door opneming van het pigment in de behandelingsoptossing. Een voorkeursontvanger bevat eveneens gevoonlijk een neutraliserende laag (eveneens aange-duid als een pH-verlagende of zuur-laag) voor het beeindigen 30 van de ontwikkeling en ten minste een "timing"laag (soms even-eens aangeduid als een ruimer- of "inerte" ruimer-laag). De neutraliserende en timing-lagen kunnen anderzijds worden aangebracht op de etmilsie-dragende drager. De ontvanger-en emulsie-dragende dragers zijn bij voorkeur integraal, dat wil zeggen 35 verbonden gedurende het blootstellen, behandelen en zien, maar bij verschillende formaten kunnen zij gescheiden zijn gedurende 8204399 - 36 - de blootstelling, het zien en/of een gedeelte van de behandeling. Voorbeelden van materialen ten gebruike in de neutraliseer-en timing-lagen zijn beschreven in Research Disclosure, Vol.
123, July 1974, Item 13331 en Vol. 135, Item 13525, July 1975.
5 Details met betrekking tot reflectieve (reflecterende) lagen en drager-materialen, waaronder opgenomen ultraviolet-absor-berende middelen en optische heldermakende middelen, zijn beschreven in Research Disclosure, Vol. 151, November 1976,
Item 15162, Transparante dragermaterialen, die in het bijzon-10 der de voorkeur genieten, zijn poly(ethyleentereftalaat) en cellulose-esters. Reflectieve dragers, die de voorkeur genieten, zijn met hars beklede papierdragers.
Volgens een voorkeursuitvoeringsvorm bevatten de filmeenheden volgens de uitvinding een alkalisch 15 behandelingspreparaat en middelen voor het houden daarvan en de afvoer daarvan binnen de filmeenheid. Een voorkeursmiddel is een breekbare houder (bijvoorbeeld een capsule), die geschikt is om gedurende de behandeling van de filmeenheid zodanig te worden geplaatst, dat een samendrukkingskracht, uitgeoefend op 20 de houder door druk-uitoefeningsorganen, zoals aanwezig in een camera, bedoeld voor de behandeling binnen de camera, een afvoer zal bewerkstelligen van de inhoud van de houder binnen de filmeenheid. Andere methodes voor de toevoeging van het alkalische behandelingspreparaat kunnen echter eveneens 25 worden toegepast. Behandelingsaltematieven zijn verder ge- illustreerd in Research Disclosure, Item 17643, zoals hierboven genoemd, Paragraphs XXIII, C en G.
Kleurstofbeeldtransport.
30 De fotografische beeldtransport- filmeenheden volgens de uitvinding kunnen anderzijds voorzien in een getransporteerd kleurstofbeeld. Uitgezonderd als aan-gegeven kunnen de kenmerken van de kleurstofbeeldtransport-filmeenheden identiek zijn aan die van de zilverbeeldtransport-35 filmeenheden als hierboven beschreven en deze zullen niet op- nieuw gedetailleerd worden vermeld.
8204399 -37- ' ' ·:ν:'· tie ':ι:
Een zilverbeeldtransport-f ilmeenheid kan worden omgezet in een kleurstofbeeldtransport-filmeenheid door louter de zilver-ontvangende laag te vervangen door een kleurstof-ontvangend# laag en een kleurstofbeeld-verschaffend 5 materiaal op te nemefi in de zilverhalogenide-emulsie-laag of in een aangrenzende laag. Otndat zilverhalogenide normaal niet wordt getransporteerd naar de ontvangende laag van een kleur-stofbeeldtransport-filmeenheid is zilverhalogenide-oplosmiddel geen essentiele component van de alkalische behandelings-10 opleasing van een klfurstofbeeldtransport-filmeenheid.
Het ia mogelijk een kleurstofbeeld-transport-f ilmeenheij| volgens de onderhavige uitvinding, die een monochromatisch getransporteerd kleurstofbeeld kan vormen, te vervaardigen door aanbrenging op een drager van een enkel-15 vondige kleurstof-vefschaffende laageenheid, omvattende een tafelvormige zilverhilogenide-emulsie-laag als hierboven be-schreven en ten minste SSn kleurstofbeeld-verschaffend materiaal in de emulsie-taag zelf of in een aangrenzende laag van a-'...-.··· de laag-eenheid. Bovendien bevat de kleurstofbeeld-transport-20 filmeenheid een kleutstof-ontvangende laag, die de daar naar toe migrerende kleurftof kan beitsen of op andere wijze kan inmobiliseren. Ter virkrijging van een getransporteerd kleur-stofbeeld wordt de tafelvormige emulsie-laag beeldsgewijze bloot-gesteld en wordt een alkalische behandelingsop1ossing in con-25 tact gebracht met de.^jaaulsie-laag met de kleur s tof-ontvang- en emulsielagen in j^attapositie. Bij een bijzonder voordelige toepassing voor monodhroaatisch getransporteerde kleurstof-beelden wordt een coifeinatie van kleurstofbeeld-verschaffende materialen gebruikt SB te voorzien in een neutraal getranspor-30 teerd kleurstofbeeld* Dit beeld kan worden gebruikt ter aanvul-ling van het getransporteerde zilverbeeld of ter volledige ver-vanging daarvan bij get verschaffen van een zichtbaar zwart-wit-beeld. Natuurlijk kusnen monochromatisch getransporteerde kleur-stofbeelden met elkewillekeurige tint desgewenst worden ge-35 vormd. -
Veelkleurige kleurstofbeeldtransport- 8204399 * , · l|Nji 'iiiMBi.' ' :!!' ' i - 38 - filmeenheden volgens deze uitvinding maken gebruik van drie kleurstof-verschaffende laageenheden: (1) een cyaankleurstof-verschaffende laageenheid, omvattende een rood-gevoelige zilver-halogenide-emulsie met gecombineerd daarmee een cyaankleurstof-5 beeld-verschaffend materiaal, (2) een magenta-kleurstof-ver-schaffende laageenheid, omvattende een groen-gevoelige zilver-halogenide-emulsie met gecombineerd daarmee een magenta-kleurstofbeeld-verschaffend materiaal en (3) een gele kleurstof-verschaffende laageenheid, omvattende een blauw-gevoelige 10 zilverhalogenide-emulsie met gecombineerd daarmee een geel- kleurstofbeeld-verschaffend materiaal. Elke van de kleurstof-verschaffende laageenheden kunnen een, twee, drie of meer af-zonderlijke zilverhalogenide-emulsie-lagen zowel als het kleurstofbeeld-verschaffende materiaal bevatten, aanwezig in 15 de emulsie-lagen of in e§n of meer afzonderlijke lagen, die deel uitmaken van de kleurstof-verschaffende laageenheid. Elke emulsie-laag of combinatie van emulsie-lagen kan bestaan uit een tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsie-laag met hoge aspectverhouding als hierboven beschreven. Volgens een voor-20 keursuitvoeringsvorm van de uitvinding zijn ten minste de snelste emulsie-lagen in de cyaan- en magenta-kleurstof-ver-schaffende laageenheden tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsies met hoge aspectverhouding als hierboven beschreven.
Ten minste de snelste emulsie-laag in de gele kleurstofbeeld-25 verschaffende laageenheid bestaat bij voorkeur eveneens uit een tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsie met hoge aspectverhouding als hierboven beschreven, maar de toepassing van andere gebruikelijke zilverhalogenide-emulsies in de gele kleurstof-verschaffende laageenheid samen met tafelvormige 30 korrel-zilverhalogenide-emulsies met hoge aspectverhouding in de cyaan- en magenta-kleurstof-verschaffende laageenheden is eveneens mogelijk,
Afhankeiijk van het gebruikte kleurstofbeeld-verschaffende materiaal kan dit worden opgenomen in de 35 zilverhalogenide-emulsielaag of in een afzonderlijke laag, die gecombineerd is met de emulsie-laag. Het kleurstofbeeld-ver- .. ,:4 8204399 - 39 - schaffende materiaal kan een van de vele in de techniek be-kende materialen zijn, zoals kleurstof-vormende koppelaars, kleurstof-ontvikkelaars en redoxkleurstof-vrijmakende middelen, en bet apeciale gebruikte materiaal zal afhangen van de aard 5 van het element of de filmeenheid en van het gevenste type beeld, Materialen, die bruikbaar zijn in diffusietransport-filmeenheden, bevatten een kleurstofgedeelte en een sturend gedeelte. Het sturende gedeelte, in tegenvoordigheid van de alkalische behandelingsoplossing en als functie van de zilver-10 halogenide-ontvikkeling, is verantwoordelijk voor een verande- ring in de beweeglijkheid van het kleurstofgedeelte. Deze kleur-stofbeeld-verschaffende materialen kunnen aanvankelijk beweeg-lijk zijn en onbeweeglijk worden gemaakt als functie van de zil-verhalogenide-ontvikkeling, zoals beschreven in het Amerikaanse 15 octrooischrift 2.983.606. Anderzijds kunnen zij aanvankelijk onbeveeglijk zijn en beveeglijk vorden gemaakt, in tegenwoordig-heid van een alkalische behandelingsoplossing, als functie van de zilverhalogenide-ontwikkeling. Dezelaatste groep van mate-rialen otnv&t redoxkXaurstof-vrijmakende verbindingen. Bij der-20 gelijke verbindingem is de sturende groep een drager, vaaruit de ^leu^s^lf vordt varij gemaakt als directe functie van de zil-ver^alqjyeaido-ontvikkeling of als omgekeerde functie van de zil^erh|l^|snide-ont|rikkeling. Verbindingen, die kleurstof vr^naJ^ l^ls directji functie van de zilverhalogenide-ontvikke-25 lifi^g, warden aangeduid als negatief-werkende vrijmakingsver- ^bju^i^glgc^terwij 1 Tgtrbindingen, die kleurstof vrijmaken als --¾^ emj^keii^l^finictie^itoftde zilverhalogenide-ontwikkeling, wor-t den aas^e<^id als poisitief-verkende vrijmakingsverbindingen.
··# f If β A Een voorkeursgroep van positief-wer- * m- k , 30 kenrfe vrijmakingsverb indingen zijn de nitrobenzeen- en chinon-vex$&ul|pg|s, beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 4.l39.j^9. -In deze i&rbindingen is het kleurstofgedeelte vast-get|^fpuu| een elekkrofiele splitsingsgroep, zoals een carba-··<de ottho-plaats ten opzichte van de nitro-groep oe of de chinon-zuurstof, en vordt dit vrijgemaakt bij reductie J - V ‘I - ' i' yanlde fer||jLnding door een elektrondonor-verbinding, aanvezig 8 2 i.
- 40 - in het element of het behandelingspreparaat. In gebieden, waar-in de elektrondonorverbinding wordt verbruikt door ontwikkelend zilverhalogenide, wordt geen kleurstofgedeelte vrijgemaakt.
Andere bruikbare positief-werkende 5 vrijmakingsverbindingen zijn de hydrochinonen, beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 3.980.479, en de benzisoxazolon-verbindingen, beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 4.199.354.
Een voorkeursgroep van negatief-werkende 10 vrijmakingsverbindingen zijn de ortho- of para-sulfonamido-fenolen en.naftholen, beschreven in de Amerikaanse.octrooi-schriften 4,054.312, 4,055.428 en 4.076.529. In deze verbin-dingen is het kleurstofgedeelte vastgehecht aan een sulfon-amidogroep, die aanwezig is op de ortho- of para-plaats ten 15 opzichte van de fenolische hydroxygroep, en wordt dit vrijge-maakt door hydrolyse na de oxydatie van de suIfonamido-verbin-ding gedurende de ontwikkeling.
Een andere voorkeursgroep van negatief-werkende vrijmakingsverbindingen zijn de geballasteerde kleur-20 stof-vormende (chromogene) of niet-kleurstof-vormende (niet- chromogene) koppelaars met een beweeglijke kleurstof, vastgehecht aan een afkoppelingsplaats. Na de koppeling met een geoxydeerd kleurontwikkelingsmiddel, zoals een para-fenyleen-diamine, wordt de beweeglijke kleurstof verplaatst, zodat deze 25 kan transporteren naar een ontvanger. De toepassing van derge- lijke negatief-werkende kleurstofbeeld-verschaffende verbin-dingen is geillustreerd in de Amerikaanse octrooischriften 3.227.550 en 3.227.552 en het Britse octrooischrift 1.445.797.
Daar de zilverhalogenide-emulsies, 30 gebruikt in de beeldtransport-filmeenheden volgens de uitvin- ding, negatief-werkend zijn zullen door toepassing van negatief-werkende vrijmakingsverbindingen negatief getransporteerde kleurstofbeelden worden gevormd. Teneinde een positief getrans-porteerd kleurstofbeeld te verkrijgen onder gebruikmaking van 35 negatief-werkende vrijmakingsverbindingen kunnen bekende beeld- omkerende filmeenheid- en behandelingsvariaties worden toege- 8204399 -41 - ' :1·.: ·« · " . .- . pa*t, coals geillustreerd in de Amerikaanse octrooischriften 3.$98.$37pn 4.258.117.
Η Ieder materiaal kan als de kleurstof- onfcvaagande laag in. de filmeenheden volgens deze uitvinding 5 vorden gefrruikt, zolang dit maar beitsend is o£ op andere wijze de kleurstof, die d£ar near toe diffundeert, immobiliseert.
Het gekozen optimale materiaal zal natuurlijk afhangen van de specifieke kleurstof of kleurstoffen, die gebeitst moeten vorden. De kleurstof-ontvangende laag kan eveneens ultraviolet-10 abeorberende middelen bevatten teneinde het kleurstofbeeld te beschermen tegen vervaging als gevolg van ultraviolet licht, heldermakende middelen en analoge materialen voor de bescher-ming of verbetering van het kleurstofbeeld. Een veelwaardig metaal, bij voorkeur geunmobiliseerd door combinatie met een 15 polymeer, kan vorden geplaatst in of aangrenzend aan de ont-vangende laag teneinde de getransporteerde beeldkleurstof te chelateren, zoals vermeld in de Amerikaanse octrooischriften 4.239.849 en 4.241.163. Bruikbare kleurstof-ontvangende lagen en materialen voor de vervaardiging daarvan zijn beschreven 20 in Research Disclosure, Item 15162, en het Amerikaanse octrooi-schrift 4.258.117.
Het alkalische behandelingspreparaat, gebruikt in de kleurstofbeeldtransport-filmeenheden, kan zijn een vaterige oplossing van een alkalisch materiaal, zoals een 25 alkalimetaalhydroxyde of -carbonaat (bijvoorbeeld natriumhy-drozyde of natriumcarbonaat) of een amine (bijvoorbeeld di-ethylamine). Bij voorkeur bezit het alkalische preparaat een pH van meer dan 11. Geschikte materialen ten gebruike in der-gelijke preparaten |ijn beschreven in Research Disclosure, 30 Item 15162, zoals hlerboven genoemd.
Een ontwikkelingsmiddel is bij voor-keur aanvezig inhet alkalische behandelingspreparaat, hoewel het aMweaig kan zijn in een afzonderlijke oplossing of be-. handelingsvel, of kan vorden opgenomen in iedere willekeurige, 35 voOr behave 1 ingsoplossing penetreerbare laag van de film-eej&ei^, Vanneer het ontvikkelingsmiddel gescheiden van het : -T9- . ··':'· · · '&*.
' . 3$v ..=;·';·?,· - ' : ;v; - 42 - alkalische behandelingspreparaat wordt gebruikt dient het alka-lische preparaat voor het activeren van het ontwikkelingsmid-del en om te voorzien in een medium, waarin het ontwikkelings-middel in contact kan worden gebracht met het zilverhalogenide 5 en dit zilverhalogenide kan ontwikkelen.
Een verscheidenheid van zilverhalogeni-de-ontwikkelingsmiddelen kan worden gebruikt bij de behandeling van de filmeenheden volgens daze uitvinding. De keuze van een optimaal ontwikkelingsmiddel zal afhangen van het type film-10 eenheid, waarmee het wordt gebruikt, en van het gebruikte spe- ciale kleurstofbeeld-verschaffende materiaal. Geschikte ont-wikkelingsmiddelen kunnen worden gekozen uit verbindingen zoals hydrochinon, aminofenolen (bijvoorbeeld N-methylaminofenol), l-fenyl-3-pyrazolidinon, l-fenyl-4.4-dimethyl-3-pyrazolidinon, 15 1-feny1-4-methy1-4-hydroxymethy1-3-pyrazo1idinon en N.N.N’.N'- tetramethyl-p-fenyleendiamine· De niet-chromogene ontwikkelaars in deze opsomming genieten de voorkeur ten gebruike in kleur-stoftransport-filmeenheden, omdat zij een verminderde neiging vertonen de kleurstofbeeld-ontvangende lagen te kleuren. A1 20 deze ontwikkelingsmiddelen zijn eveneens bruikbaar in zilver- transport-f ilmeenheden.
Invloed van tafelvormige korrels op de behandelings-snelheden.
25 Een van de verrassende voordelen van de onderhavige uitvinding is de snelheid, waarmee het getrans-porteerde beeld zichtbaar wordt. De snelle toegankelijkheid van het zichtbare getransporteerde beeld kan direct worden toegeschreven aan de aanwezigheid van een of meer tafelvormige 30 korrel-zilverhalogenide-emulsies met hoge aspectverhouding als hierboven gedefinieerd. Zonder zich te vaLlen beperken tot een of andere speciale theorie wordt aangenomen dat de geome-trische configuratie van de tafelvormige zilverhalogenide-korrels bijdraagt aan de snelle toegang tot de getransporteerde 35 beelden. De tafelvormige korrel-geometrie verschaft een zeer groot oppervlak aan de zilverhalogenide-korrels in vergelijking 8204399 - 43 - met bun volume en dit wordt weer aangenomen hun ontwikkelings-snelheid te belnvloeden. Bij beeldtransportprocessen is het de beeldsgewijze variatie in de ontwikkeling van de zilver-halogenide-korrels als functie van de beeldsgewijze blootstel-5 ling daarvan, die het getransporteerde beeld moduleert. In sommige systemen, zoals die welke gebruikmaken van negatief-werkende vrijmakingsverbindingen, zoals hierboven beschreven, staat de zilverhalogenide-ontwikkeling in direct verband met de getransporteerde beeldvormingsmaterialen. Naarmate het zil-10 verhalogenide sneller ontwikkelt worden de beeldvormingsmaterialen sneller beschikbaar gemaakt om te kunnen worden gezien.
In andere systemen, zoals de zilverbeeldtransport- en kleur-stofbeeldtransport-systemen, waarbij gebruik wordt gemaakt van positief verkende vrijmakingsverbindingen, zoals hierboven be-15 schreven, is of controleert de zilverhalogenide-ontwikkeling een concurrerende reactie, die het transport van beeldvormingsmaterialen vertraagt en verantwoordelijk is voor de minimale dichtheid in het geziene beeld. Wanneer de zilverhalogenide-ontwikkeling wordt versneld kunnen de mechanismen, die verant-20 woordelijk zijn voof getransporteerde beeldvormingsmaterialen, waarmee de zilverhalogenide-ontwikkeling concurreert en daar- 3ζ!·\··\- · · r·-jL-";*.·l' -5···' . ·.·'·’· door modnlaert, eveneens worden versneld.
De toepassing van tafelvormige korrels ter vetiaiQdering van de tijd, die verloopt tussen het begin ; .: .-Of... ' 25 vande behandeling an het verkrijgen van een zichtbaar ge- ^ trsgppogrtewd beeld^ dat wil zeggen de toegangstijd, sluit op - gee® ettkela wijze da toepassing uit van gebruikelijke beeld-trsnsport-filmeenheidkenmerken, die bekend zijn de toegangs-.' $ij& 't^WiSidndiran.t¥amiaer' de onderhavige uitvinding wordt 30 gebruikt in combinative met gebruikelijke kenmerken voor het vetH|indS;r$n van de toegangstijd kunnen normaal op zijn minst adthltieUjue Zesultaten worden verwacht. Bovendien zijn er nog :φ, ., .¾¾ - : ::an<|ire;:^OT^erken, die uniek zijn voor de beeldtransport-f ilm-eenhedeit ynlgens dese uitvinding die kunnen bijdragen aan de ’ U- Λ-- - . ' ' ^ 35 verfcindird* toegangstijd.
Een tweede voordeel, dat bereikbaar is met A·· - i·' .a- > ·. -:-¾ ψ’’ v ' \·\ί 8 2 will i . ^ ^ -iff i Mil I η ,1..,...,1.. iilliilLii......
- 44 - de beeldtransport-filmeenheden volgens de uitvinding, bevat-tende ten minste een tafel-vormige korrel-zilverhalogenide (bij voorkeur zilverbroomjodide)-emulsie-laag met hoge aspect-verhouding, is de verminderde variatie van bet getransporteer-5 de beeld als functie van de temperatuur. Deze verminderde variatie in het getransporteerde beeld is een direct resultaat van de toepassing van een of meer tafelvormige korrel-emulsie-lagen, zoals hierboven beschreven, waarin de tafelvormige korrels ten minste ongeveer 2 mol.% jodide bevatten. Zonder ]0 zich te binden aan een of andere speciale theorie wordt aan-genomen dat de tafelvormige zilverhalogenide-korrels minder variatie in hun ontwikkelingssnelheden als functie van de temperatuur vertonen. In beeldtransport-systemen, waarin de zil-verhalogeenjodide-ontwikkeling in direct verband staat met de j5 getransporteerde beeldvormingsmaterialen, resulteert deze verminderde temperatuur-afhankelijkheid van tafelvormige zilver-halogeenjodide-korrels direct in een verminderde variatie in het geziene beeld. In systemen, die eveneens gebaseerd zijn op concurrerende mechanismen voor de vorming van het zichtbare 20 beeld, kan een verminderde zilverhalogeenjodide-ontwikkelings-variatie als functie van de temperatuur de variatie in het getransporteerde beeld verminderen in een mate, die kan worden toegeschreven aan de zilverhalogenide-ontwikkelingsvariatie, en in een mate, waarin deze temperatuurvariaties complemen-25 teert in de bij de beeldvorming gpbruikte concurrerende mecha nismen.
Invloed van de tafelvormige korrels op de zilver-bedekkingen.
30 Verrassenderwijze is waargenomen dat de kleurstofbeeldtransport-filmeenheden volgens de onderhavige uitvinding bij lagere zilverbedekkingen aanzienlijk hogere fotografische snelheden vertonen dan vergelijkbare gebruike-lijke kleurstofbeeldtransport-filmeenheden. Het is aan deskun-35 digen in de techniek algemeen bekend dat zilverbedekkingen beneden een drempelniveau resulteren in een vermindering van de 8204399 ^ ϊ·:ψ -^ψ*· ' If ·· .^¾. u-f^fi·),..· ..κ . ' ' ;· *; 2'- 45 - waargenomen fotografische snalheid zoals bepaald uit een ge-traasporteerd kleurstofbeeld. Hoewel de snelheid afneemt wan-na«r da zilverbedekkingen Yin zilverhalogenide-emulsies wor- • <:ΐ· a·: ::i.' » .......
denvexminderd verlOOpt de snelheidsvermindering veel meer ge-5 leidelijk vanneer tafelvormige korrel-emuls ies met hoge aspect-veShoudiag/vorden glbruikt, waardoor lagere zilverbedekkingen aogelijk zijn.
Aattvaardbare fotografische snelheden • ; ~ · "i1 ......
bij gebruikelijke veelkleurige beeldtransport-filmeenheden wor- '1' .il*.. ......... .......
10 dengewoonlijk verkregen door gebruifc te maken van zilverhalo-genide in elke van de gele-, magenta- en cyaankleurstof-ver-schaffende laageenheden bij zilverbedekkingen van ongeveer 1000 mg/m of hoger. Het is mogelijk gebruik te maken van aan-zienlijk lagere zilverbedekkingen bij de uitvoering van deze 15 uitvinding. Wanneer de zilverhalogenide-korrels van de emul-sie in de gele-t magenta- of cyaan-kleurstof-verschaffende laageenheid van de kleurstofbeeldtransport-filmeenheid volgens deze uitvinding tafelvormig zijn, zoals hierboven beschreyen, kunnen de emulsies doeltreffend worden gebruikt bij zilver- i-p.'.:.,..,,;*; . if 2 2 20 bedjkkingen van 350-^50 *g/®\ bij voorkeur 200-700 mg/m en opt^aal^ 3^0^650 Bij hogere en lagere zilverbedekkingen zullen respectievelijk bogere en lagere fotografische snel-hedan worden verkrejgpn, vaarbij de aangegeven trajecten een doe&tr«l!£eiid evenwidbt weerspiegelen van fotografisch gedrag 25 en ^il'Wirb§dekkingeir voor de meeste beeldvormingstoepassingen.
Wi^^erj^ baeldtrai^port-filmeenheid een enkelvoudige kleurstof-verschaffende laageenheid, bevattende tafelvormige zilver-halogenide-korrels, bevat zijn deze bedekkingen toepasbaar op die van een enkelvoudige kleurstof-verschaffende laageenheid.
30 Wanneer alle drie de kleurstof-verschaffende laageenheden tafelvormige zilverhalogenide-emulsies bevatten kunnen ten urinate additive ζϋνβίΜϊββρβΓΰφβη worden bewerkstelligd.
^^llijtgen van de laag-volgorde.
35 De beeldtransport-filmeenheden volgens deze uitvinding kunnen gebruikmaken van iedere laagvolgorde- 8204399 - 46 - opstelling, die tot nu toe bekend was bruikbaar te zijn in gebruikelijke beeldtransport-filmeenheden met een of meer stralingsgevoelige zilverhalogenide-emulsielagen. Bovendien maken de onderscheidende eigenschappen van tafelvormige zilyer-5 halogenide-emulsies het mogelijk gebruik te maken van in hoge mate voordelige laagvolgorde-opstellingen, die tot nu toe in de techniek nog niet bekend waren. De volgende specifieke laagvolgorde-opstellingen zijn louter illustratief en vele andere opstellingen zijn eveneens mogelijk.
20 Teneinde een onnodige herhaling te voorkomen is de bespreking van elke achtereenvolgende laag-volgorde-opstelling gericht op de eigenschappen, die onder-scheidend zijn in vergelijking met reeds bekende laagyolgorde-opstellingen. Met andere woorden zijn de eigenschappen en 15 voordelen, die gedeeld worden door de laagvolgorde-opstellingen, slechts volledig beschreven in verband met de eerste laag-volgorde-opstelling, waarin zij voorkomen. Indien een eigen-schap of voordeel niet wordt gedeeld door een daama beschreven laagvolgorde-opstelling wordt dit specifiek vermeld.
20 Laagvolgorde-opstelling I
Een laminaat en schil-apart zilver-beeldtransport-filmeenheid volgens de uitvinding.
_reflectieve drager_ zilverontvanglaag_ 25 beeldsgewijze blootstelling _+_ tafelvormige zilverhalogenide-emulsie-laag _drager__
Laagvolgorde-opstelling I is illustra-30 tief voor een gebruikelijk laminaat en schil-apart zilver- beeldtransport-filmeenheid. Na de beeldsgewijze blootstelling vormt de negatief-werkende tafelvormige zilverhalogenide-emulsie-laag een ontwikkelbaar latent beeld. De zilverontvanglaag, bevattende precipitatie-kemen, wordt gelamineerd 35 en een alkalisch behandelingspreparaat, niet aangegeven, wordt vrijgemaakt tussen de zilverontvanglaag en de emulsielaag na 8204399 - 47 - de blootstelling. De ontwikkeling van de tafelvormige zilver-halogenide-korrels, die de latente beeldplaatsen dragen, treedt op na een contact met het alkalische behandelingspreparaat.
Het zilverhalogenide-oplosmiddel, dat aanwezig is in het behan-5 delingspreparaat, lost de zilverhalogenide-korrels, die niet zijn ontwikkeld, op. Het opgeloste zilverhalogenide migreert naar de zilverontvanglaag, waar een fysische ontwikkeling op-treedt. Een positief getransporteerd zilverbeeld wordt gevormd in de zilverontvanglaag. De behandeling wordt beeindigd door 10 afschilling (afpelliag) van de reflectieve drager met de zilver-ontvanglaag bekleed daarop van de rest van de beeldtransport-filmeenheid.
Hoewel de laagvolgorde-opstelling ge-bruikelijk is en daarbij gebruikelijke materialen worden toege-15 past, uitgezonderd de tafelvormige zilverhalogenide-emulsielaag, zijn opmerkelijk euperieure resultaten verkrijgbaar. De toe-gangstijd, nodig voor de vorming van een zichtbaar zilverbeeld in de ontvanglaag, wordt aanzienlijk verminderd. Aangenomen wordt dat dit kan worden toegeschreven aan de duidelijke voor-20 delen, die gebodSn worden door de tafelvormige zilverhalogenide- - ...........:··4|ι':ίΐ!::. ---- korrels.Opde aerate plaats ontwikkelen tafelvormige zilver-b|i<pen^i*-^|orrels, |pals hier gedefinieerd, zich met een grotere snellteid djai vergeli|kbare niet-tafelvormige zilverhalogenide-korrels^lVaa ten minSte even groot belang is dat de tafel-25 vorn^ge tilverhaloge^Lde-korrels volgens de uitvinding met edn^an^p^ijk .grot^e: snelheid kunnen worden opgelost dan , ver^ili^^s|e niet-tajfelvormige korrels.
-¾. : ; Hoewel de twee behandelingsmechanismen van |>nttfikli»ling en «plubilisatie volledig verantwoordelijk 30 zijn voor de saellere beeld-toegang in laagvolgorde- : -npst^ll^f^ kan eenllerde eigenschap van tafelvormige korrel-eanlsies aveneens worden gebruikt voor het verder verminderen , -Λ ·. ί*. - ; ... % " fan de t^ldttoegangstljden. Hoewel tafelvormige korrel-emulsie-lagen met hoge aspectfrerhouding door bekleding kunnen worden 35 aangSbrathfclin dezelfde laagdikten als gebruikelijke emulsies zonder buiten het rase van deze uitvinding te geraken is het -....., Jj*-· ·**' -1 :.'·· '**: =: ··>· ;· - 48 - van voorkeur de tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsie-lagen met hoge aspectverhouding te verdunnen in vergelijking met de overeenkomstige gebruikelijke zilverhalogenide-emulsie-lagen. Bij gebruikelijke zilverhalogenide-emulsies, gebruikt 5 bij het beeldtransport, is de emulsielaag-dikte aanzienlijk groter dan de gemiddelde korre1-diameter, berekend uit de ge-projecteerde korrel-oppervlakken. Verder is de dikte van de laag groot genoeg om zich niet alleen aan_te passen aan de gemiddelde korrels, maar ook aan de aanwezige grootste korrels. ]0 Indien aldus de grootste niet-tafelvormige zilver-halogenide- korrels in een zilverhalogenide-emulsie-laag van een beeld-transport-filmeenheid een gemiddelde diameter van J-2 micrometer vertonen zal de emulsie-laag ten minste 1-2 micrometer in dik -te zijn en zal deze gewoonlijk een aanzienlijk grotere dikte be-15 zitten. Anderzijds is het mogelijk. gebruik te maken van tafel vormige zilverhalogenide-korrels, zoals hier gedefinieerd, met diameters, gebaseerd op de gemiddelde geprojecteerde opper-vlakken, van 1-2 micrometer en dikwijls nog groter, terwijl de dikte van de tafelvormige korrels minder is dan 0,5 of zelfs 20 0,3 micrometer. Aldus kan in een voorbeeld-emulsie, waarin de tafelvormige korrels een gemiddelde dikte bezitten van 0,1 micrometer bij een gemiddelde diameter van 1-2 micrometer, de zilverhalogenide-emulsie-laagdikte gemakkelijk worden ver-minderd tot aanzienlijk beneden 1 micrometer. De onderhavige 25 tafelvormige korrel-emulsie-lagen met hoge aspectverhouding zijn bij voorkeur minder dan viermaal de gemiddelde dikte van de tafelvormige korrels en zijn optimaal minder dan tweemaal de gemiddelde dikte van de tafelvormige korrels. Aanzienlijke verminderingen in de dikte van de tafelvormige korrel-zilver-30 halogenide-emulsie-lagen met hoge aspectverhouding kunnen bij— dragen tot een vermindering in de beeldtoegangstijden door vermindering van de lengten van de diffusie-wegen. Verder kan een vermindering van de lengten van de diffusie-wegen eveneens bijdragen aan verbeteringen in de scherpte.
35 Laagvolgorde-opstelling II.
Een integrale zilverbeeldtransport- 8204399 49 - : .
fitmeen&eid volgens de uitvinding.
Zim » ·-«» " m* ·ι M i . I·"·.! I· twmm.mf I .. -1 .. I —- 5 .? transparent* drager / 1|; .'fafralUerei^UAg· ' .........
" : / _ : . ailverontvfrnglaag_ W-. :f .· _ 10 . " ψ .: r opake laag_ zifyerhalogenide-emulsie-laag_ "beigmdelingspreparaat •.V*· 4^ί·'. , -'&& ' ·.·? : · ··' t W *oj»akmakend:-aiddel - y*M|«rat. dr«g«_ 15 .¾ ' & :* #: beeldsgewijze blootstelling ' Laagvolgorde-opstelling II is een ge- bruikelijke integrale formaat zilverbeeldtransport-filmeenheid, 20 die van de bekende teehniek slechts verschilt door de opneming van de tafelvormige zilverhalogenide-emulsie-laag. Laagvolgorde-opstelling II combineert alle voordelen, verschaft door de tafelvormige zilverhalogenide-emulsie-laag, die hierboven zijn vermeld in verband met laagvolgorde-opstelling I, en verschaft 25 bovendien de in de teehniek erkende voordelen van een integraal formaat. Vanvege de aanwezigheid van een opaakmakend middel in de alkalische behandelingsoplossing is het noodzakelijk de alkalische behandelingsoplossing aan te brengen op de aange-gevfn plaats na de beeldsgewijze blootstelling. Wanneer dit 30 eeolaal op zijn plaaks is gebracht voorkomt het opaakmakende mid«l #en verdere blootstelling van de emulsie-laag, zoals kan optfeden, bijvoorbeeld wanneer de beeldtransportfilm-eenheid :::¾ .-:¾.
uitJeen camera wordt verwijderd. De behandeling wordt beeindigd doof de timing- en nfutraliserende lagen.
35 ? .·.-& /' : § - '-i '/'·': 8204399 - 50 -
Laagvolgorde-opstelling XIX.
Een integrale monochromatische kleur-stofbeeldtransport-filmeenheid volgens de uitvinding.
5 Zien + _Transparante dragar_ _Kleurstofontvanglaag_ _reflectielaag_ 10 opake laag tafelvormige zilverhalogenide-emulsie-laag met kleurstofbeeld-verschaffend materiaal_ alkalisch behandelingspreparaat + opaakmakend middel 15 _timings laag_ _neutraliserende laag _transparante drager_ + beeldsgewijze blootstelling 20
Aanvankelijk is het alkalische behandelingspreparaat, bevattende opaakmakend middel, niet aanwe-zig op de aangegeven plaats. Daarom treft na een beeldsgewijze blootstelling licht de tafelvormige zilverhalogenide-emulsie-25 laag. Dit leidt tot de vorming van een latent beeld, dat over-eenkomt met de door licht getroffen gebieden van de emulsie-laag. Teneinde de behandeling te starten wordt het alkalische behandelingspreparaat op de aangegeven plaats aangebracht. Gewoonlijk, maarniet noodzakelijk, wordt de beeldtransport-30 filmeenheid verwijderd uit de camera, waarin deze is blootge- steld, onmiddellijk na de plaatsing van het alkalische behandelingspreparaat en het opaakmakende middel. Het opaakmakende middel en de opake laag voorkomen samen een verdere blootstelling van de emulsie-laag. Na de ontwikkeling wordt een 35 beweeglijke kleurstof of kleurstof-precursor vrijgemaakt uit 8204399 * - 51 - * Ο,.; .
de emulsie-laag. Wanneer het kleurstofbeeld-verschaffende mater iaal een poaitief-werkende yr i jmakingsverbinding is wordt deze vrijgemaakt in de aanvankelijk niet-blootgestelde ge-bi«den vaa de emula|alaag; wanneer het kleurstofbeeld-ver-5 sc^ff^de materiaaf eennegatief-werkende vrijmakingsverbin- di^ ia gttidt het oipekesrde. De beweeglijke kleurstof of klttirstef-precursorJjenetreert de opake..laag en de reflectieve la^ en wofdt gebei|st of op andere-wijze geimmobiliseerd in l de %leeketofoatvangtaag, zodat het zien (bekijken) door de 'Oil·:. &: 0«! - ο*·’ ' ' ' ' ' JO , bovenstf ;tfaneparan|a drager iBogelijk wordt geoaakt. De behan- beeind|pd door de timings- en neutraliseerlagen.
;- %i$-¾¾fe‘- Bat is iBOgelijklaagvolgorde-opstel-t IX om tj^zetten in monochromatische kleurstofbeeld- : .1 iXmaenhe^tn door opneming van een kleurstofbeeld- j5 verschaffead materieal in de tafeXvonnige korrel-zilyerhaloge-^ aid; «wolsie-lagen φt hoge aspectverhouding, toepassing van een klearstof ontvan^.aag in pXaats van de zilverontvanglaag en toepassing van een alkaXisch behandelingspreparaat, dat ge-schikt is voor het kXeurstofbeeldtransport. In termen van mo-20 geXijke laag-volgorden kunnen dus monochromatische getrans-porteerde kleurstofbeelden gemakkelijk worden verkregen door modificeren van laagvolgorde-opstellingen I en II. Indien deze modificaties zouden worden uitgevoerd zou laagyolgorde-op-stelling III nog steeds verschillen van laagvolgorde-opstel-25 ling II voor wat betreft de plaats van de timings- en neutra-
Xiseerlagen. De plaatsen van de timings- en neutraliseerlagen in laagvolgorde-opstellingen II en III zijn onderling verwis-selbaar. Hoewel niet specifiek geillustreerd is het mogelijk zowel een zilver- als kleurstofbeeldtransport in een enkelvou-30 dige beeldtransport-filmeenheid te combineren, omdat deze twee verenigbaar zijn, Een bruikbare toepassing van een dergelijke gecombineerde beeldtransport-filmeenheid wordt verkregen wanneer de zilverdichtheid wordt aangevuld door kleurstof, waar-door het mogelijk wordt lage zilverbedekkingen te bewerkstelli-35 gen. TJitgezonderd voor een gecombineerde zilver- en kleurstof-beeldvorming wordt een oplossing van onontwikkeld zilverhaloge- 8204399 - 52 - nide gewoonlijk niet uitgevoerd in laagvolgorde-opstelling III en is deze niet nodig voor het verkrijgen van verminderde ge-transporteerde beeldtoegangstijden. De aanwezigheid van kleur-stofbeeld-verschaffend materiaal in de tafelvormige korrel-5 zilverhalogenide-emulsie-laag met hoge aspectverhouding kan de dikte van deze laag aanzienlijk vergroten. Zoals hierboven werd vermeld wordt ingezien dat de zilverhalogenide-bedekkingen aanzienlijk kunnen worden verminderd in de tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsie-laag met hoge aspectverhouding onder 10 handhaving van aanvaardbare fotografische snelheidsniveaus in kleurstofbeeldtransport-filmeenheden. Laagvolgorde-opstelling III kan dit voordeel verschaffen.
Laagvolgorde-opstelling IV.
Een integrale veelkleurige kleurstof-15 beeldtransport-filmeenheid volgens de uitvinding.
beeldsgewijze blootstelling _+_ _transparante drager_ 20 _neutral is erende laag_ _timingslaag alkalisch behandelingspreparaat + opaakmakend middel _transparante bovenbekleding_ blauw-gevoelige tafelvormige zilverhalogenide-emulsie-laag 25 geel kleurstofbeeld-verschaffende materiaallaag_ _tussenlaag met afvangmiddel_ groen-gevoelige tafelvormige zilverhalogenide-_emulsie-laag_ magentakleurstof-beeld verschaffende materiaallaag 30 tussenlaag met afvangmiddel rood-gevoelige tafelvormige zilverhalogenide-_emulsie-laag cyaankleurstofbeeld-verschaffende materiaal-laag_ _opake laag 35 _reflectieve laag _kleurstofontvanglaag _transparante drager_ + zien 8204399 ..........."·.-ν·::· - =:.--- ...
:ii't ; -11 t .· = ..¾.. ..
/ · - 53 -
Laagvolgorde-opstelling IV is in hoofd-.. zaa$; analoog aan laa|fvolgorde-opstelling III, maar is gemodifi-ceetd tejpeiJMe drie ifzonderlijke kleurstof-verschaffende laag-eenheden t* bevatten, elk omvattende een tafelvormige korrel-5 zilverhalogenide-emulsie-laag net hoge aspectverhouding en een kleurstofbeeld-verschaffende materiaallaag, in plaats van de enkelvoudige kleurs tofbeeld-verschaffend nateriaal bevattende tafflvopu.^s jtorrel“|ilverhalogenide-emulsielaag met hoge as-* pectV«r|N9u4jtagliagvolgorde-opstelling III. Of het kleurstof- , £ -Vi-v J " !· 10 beeW-Vfrachaffende ^ateriaal al of niet wordt geplaatst in de epu^ie-lasg zelf of in een aangrenzende laag in laagvolgorde-opstallimge* XII en fV is een kwestie van keuze, waarbij elke opstelling bruikbaar is.
Teneinde een kleur-verontreiniging van 15 aangrenzende kleurstof-verschaffende laag-eenheden te voorkomen is een tussenlaag, bevattende afvangmiddel, aangebracht tussen de kleurstof-verschaffende laag-eenheden. De toepassing van afvangmiddelen in tussenlagen is beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 2.336*327 en in de kleurstof-verschaffende laag- '.'φ' - μ, -..... -*· 20 eeol^deii? self in het A®arikaanse octrooischrift 2.937.086. De -iV^S '♦if : ·.
toe^ssillg vaa afvan|niddelen op een van deze plaatsen of op beide plfataen is nogelijk. .
ί Bij een nodificatie van laagyolgorde- ops|flli#g IV is het nogelijk de tussenlagen te elimineren.
25 Dear de pafflvormigejcorrel-zilverhalogenide-emulsie-lagen met hog|. aspectverhouding tamelijk dun kunnen zijn in vergelijking net ^ebrsikelijke zilverhalogenide-emulsie-lagen, die typisch worsen gebr^ikt in vielkleurige kleurstofbeeldtransport-f ilaj|eid|idfh, ken elite tafelvormige korrel-zilverhalogenide-30 emulsie—laag met hoge aspectverhouding door bekleding worden aanj^bracht tussen tpee magentakleurs tofbee ld-verschaffende matdriaallagen. De t#ee magentakleurstofbeeld-verschaffende ma-terSeilagan bevatten bij voorkeur geen afvangmiddel, maar kumien dftsgevenst afvangmiddel bevatten in afhankel ij kheid 35 van lie ||Vo^ligheid |jia de beeldvormingstoepassing voor kleur-verontreiniging en de specifieke keuze van de kleurstofbeeld- 820 41^9i| 5 - 54 - verschaffende materialen. De verschaffing van kleurstofbeeld-verschaffende lagen aangrenzend aan beide zijden van elke tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsielaag met hoge aspectverhouding voorziet in een nauwe verbinding (associatie) 5 tussen de kleurstofbeeld-verschaffende materialen en het zil- verhalogenide. Deze opstelling is bijzonder voordelig wanneer de kleurstofbeeld-verschaffende materialen van elke kleurstof-versehaffende laag-eenheid aanvankelijk kleurloos is of ten minste in tint is verschoven, zodat het kleurstofbeeld-ver-10 schaffende materiaal niet adsorberend is in het spectrale ge- bied, waarop het zilverhalogenide wordt beoogd te responderen,
Wanneer het gele kleurstofbeeld-verschaffende materiaal aanvankelijk geel is werkt dit, samen met de blauw-gevoelige tafelvormige korrel-zilverhalogenide-15 emulsie-laag met hoge aspectverhouding, bij het onderscheppen van blauw licht, dat anders de groen- en rood-gevoelige tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsie-lagen met hoge aspectverhouding zou bereiken. Wanneer de groen- en rood-gevoelige zilverhalogenide-emulsielagen zilverbromide- of zilverbroom-20 jodide-korrels gebruiken in een gebruikelijke veelkleurige kleurstofbeeldtransport-filmeenheid is het noodzakelijk het blauwe licht te onderscheppen teneinde een kleur-verontreini-ging van de groen- en rood-gevoelige emulsie-lagen te voor-komen. Wanneer echter de groen- en rood-gevoelige emulsies 25 tafelvormige korrels met hoge aspectverhouding als hier ge-defnieerd bevatten is het niet noodzakelijk het blauwe licht te filteren zodat dit wordt verzwakt alvorens deze emulsie-lagen te bereiken. Wanneer aldus het gele kleurstofbeeld-verschaffende materiaal aanvankelijk kleurloos is of ten min-30 ste niet-absorberend is in het blauwe gebied van het spectrum is het nog steeds mogelijk dat een accurate kleurreproduktie optreedt in de magenta- en cyaankleurstof-verschaffende laag-eenheden zonder dat er enige noodzakelijkheid is een tussen-gelegen gele filterlaag aan te brengen. Verder kunnen, zoals 35 hieronder meer uitvoerig is beschreven, de kleurstof-verschaf-fende kleurvormende laag-eenheden in een willekeurige gewenste 8204399 .....: T'W»'rT^'·· $5|W*: >55- volgorde worden geplaatst.
Laagvolgorde-opstelling 7.
Een integrale veelkleurige kleurstof-beel^-ttaneport-filmfenheid volgens de uitvinding.
- opalai dragar_ I gj^l l^eurstofbeeli-verschaffende materiaallaag blausHur^eelige tafelvormige zilverhalogenide-
Iaffende materiaallaag e zilverhalogenide- chaffende materiaallaag ge zilverhalogenide- iraat met reflectief aurstof_ ;kieCeabeeld«ge*ijze blootstelling i-\ ^ ,.λ- , - .- ’ In laagvolgorde-opstelling V gedurende ‘Ito wafiiupeijze blootstelling is het alkalische behandelings- r- &-----: Ψ - 30 pregaraat, bevattendf het reflectieve nateriaal en de indicator-^iet in d| aangegeven positie, maar vordt dit vrijge-maa|t ,pi|ar de aangegiven positie na de blootstelling teneinde ’ φ * de tauuAdeling mogelijk te xnaken. De indiestorkleurstof ver-toont een hoge dichtheid bij de verhoogde pH-waarden, waarbij 35 de behandeling optreedt. Deze beschermt hierdoor de zilverhalo-genide-emulsie-lagen tegen een verdere blootstelling indien de filmeenheid uit een camera wordt verwijderd gedurende de behan- .
deling. Wanneer de neutraliserende laag de pH in de filmeenheid . ;f - T . :: - E ~ .Λ : 1 ;820§|§J|j:.
- 56 - eenmaal heeft verminderd teneinde de behandeling te beeindi-gen keert de indicatorkleurstof veer terug naar een nagenoeg kleurloze vorm. Het ook alkalische behandelingspreparaat bevat eveneens een reflectief materiaal, dat een achtergrond ver-5 schaft voor het zien van het getransporteerde kleurstofbeeld na de behandeling.
Laagvolgorde-opstelling v is illustra-tief voor de toepassing van de uitvinding op een integraal veelkleurig kleurstofbeeldtransport-filmeenheids-formaat, 10 waarbij de beeldsgewijze blootstelling en het zien geschieden door dezelfde drager. Laagvolgorde-opstelling V verschilt van de bekende stand der techniek niet alleen in de toepassing van tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsies met hoge aspect-verhouding, maar eveneens in de volgorde, waarin de kleurstof-15 verschaffende laag-eenheden zijn aangebracht. De groen-gevoelige tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsie-laag met hoge aspectverhouding ligt in het dichtst bij de blootstelling-stralingsbron, terwijl de blauv-gevoelige tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsielaag met hoge aspectverhouding het 20 verst daarvan verwijderd is. Deze opstelling is mogelijk zonder kleur-verontreiniging vanwege de betrekkelijk grote scheidingen in de blauwe en minusblauwe respons, die bereikbaar zijn met minusblauw spectraal-gesensibiliseerde tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsies met hoge aspectverhouding. Door de 25 magentakleurstof-verschaffende laag-eenheid zo dicht mogelijk te plaatsen bij de bron van blootstellingsstraling en zo dicht mogelijk bij de kleurstofontvanglaag wordt de scherpte van het magentakleurstofbeeld verbeterd en de toegangstijd daarvan verminderd. Het magentakleurstofbeeld is natuurlijk de visueel 30 meest belangrijke component van het veelkleurige kleurstofbeeld. Het cyaanbeeld is de visueel tweede meest belangrijke en de plaatsing daarvan geschiedt eveneens dichter bij de blootstel-ling-stralingsbron en de kleurstofontvanglaag dan in een over-eenkomstige gebruikelijke kleurstofbeeldtransport-filmeenheid.
35 Aanzienlijke voordelen in termen van een verminderde beeld- toegangstijd en een vergrote beeldscherpte zijn dus bereikbaar 8204399 -Tr-'γ - · .
L ·.. ,4* . - - S7 - ;, met laagvolgorde-opstelling V naast de verbeteringen, die toe-ge^hiSWte kunnen warden aaa de tafelvormige korrel-zilver-. halogenide-’korreIs jet hoge aspectverhouding als hierboven . be^tetigen, in verba^d met andere laagvolgorde-opstellingen.
5 Ho«rel iaagvolgorde^opstelling V btuikbaar is met alle tafel- voimige korrel-zilverhalogeniden met hoge aspectverhouding is deze in het bijzonder voordelig met tafelvormige korrel-zilverbromide of -broomjodide met hoge aspectverhouding. Laagvolgorde-opstelling VI.
t .. ...... ---.-- ......3:-::: : 10 .u s’ Een integrale veelkleurige kleurstof- ' >*Γ^νίΐΓ·'·- >r ·-'-···· , bes^dtetoaijport-filmeenheid volgens de uitvinding met beeld- - ^ - * - - ^.ootstelling : - *; -v .. f: . ....... ........
"'.*!» »». ..... " #.11 11 ...... ' ' ...... ......
15 £ W : tra^parante drager _ neutraliserende laag_ ^' ~·· timittgslaag alkalisch behande^ngspreparaat + opaakmakend middel groen^gevoelige tafelvormig zilverhalogenide-emulsie-laag 20 tussenlaag met afvangmiddel magentakleurstofbeeld-verschaffend materiaal en kernen tussenlaag met afvangmiddel en kernen rood-gevoelige tafelvormige zilverhalogenide-emulsie-laag tussenlaag met afvangmiddel 25 cyaankleurstofbeeld-verschaffend materiaal en kernen_ tussenlaag met afvangmiddel en kernen_ blauw-gevoelige tafelvormige zilverhalogenide-emuls ie-laag a Olaaiinlaag aeC afvangmiddel yte1-klauratofbeeid-verschaffend materiaal en kernen_ 30 ' % ' I "' &>ake laag _ r p :: reftiectieve laag _ i; tranjparante drager —-*——8- ' f- ”% J % .+ .
35 %, ..¾. I zien ' -^r 1?, ί ' . .1 .
I·'.!.: 8204399 - 58 -
Gedurende de beeldsgewijze bloot-stelling van laagvolgorde-opstelling VI is het alkalische be-handelingspreparaat, bevattende het opaakmakende middel, niet aanwezig op de aangegeven plaats. Het alkalische behandelings-5 preparaat wordt op de aangegeven plaats gebracht teneinde de behandeling te beginnen. Aanvankelijk ontwikkelen elke van de tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsie-lagen met hoge aspectverhouding zich in de oppervlakken, die door licht zijn getroffen gedurende de blootstelling. De emulsie-lagen bevat-10 ten elk een afvangmiddel teneinde een wisselwerking van het geoxydeerde ontwikkelingsmiddel, gevormd door ontwikkeling van het door licht getroffen zilverhalogenide, en de kleurstofbeeld-verschaffende materialen te voorkomen. Een afvangmiddel-bevat-tende tussenlaag is eveneens geplaatst tussen elke tafelvormige 15 korrel-zilverhalogenide-emulsie-laag met hoge aspectverhouding en zijn overeenkomstige kleurstofbeeld-verschaffende materiaal-laag voor dit doel.
In de gebieden van de tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsie-lagen met hoge aspectverhouding, 20 waarin een zilverhalogenide-ontwikkeling niet optreedt, wordt het zilverhalogenide gesolubiliseerd door zilverhalogenide-oplosmiddel, aanwezig. in het alkalische behandelingspreparaat. Het gesolubiliseerde zilverhalogenide migreert door de aan-grenzende tussenlaag, bevattende afvalmiddel, en wordt omge-25 zet in zilver op de kernen, aanwezig in de laag, bevattende het kleurstofbeeld-verschaffende materiaal. De kernen kunnen de kernen zijn, die gebruikt zijn voor defysische ontwikkeling bij het zilverbeeldtransport. Het geoxydeerde ontwikkelingsmiddel, gevormd als resultaat van de fysische ontwikkeling, 30 is vrij om te reageren met het kleurstofbeeld-verschaffende materiaal onder vrijmaking van een beweeglijke kleurstof of kleurstof-precursor. Een kleur-verontreiniging tussen aangren-zende kleurstof-verschaffende laag-eenheden wordt voorkomen door plaatsing daartussen van een laag, die een afvangmiddel 35 bevat, ter voorkoming van de migratie van geoxydeerd ontwikke lingsmiddel daardoorheen en kernen ter voorkoming van de migra- 8204399 3'i :;v .
./ v.. . - φ - ^--- i -$'J$.. .: -:ψ - tMivattgeSolubiliseerd zilverhalogenide daardoorheen.
Laagvolgorde-opstelling VI is illus-tratief voor een integrale veelkleurige kleurstofbeeldtransport-filmeenheid, die een positief getransporteerd kleurstofbeeld 5 vormt onder gebruikmaking van negatief-werkende zilverhaloge-nide-emuIsles en negatief-werkende vrijmakingsverbindings-materialen. Hoewel de basis-benadering reeds eerder is beschre-ven in de literatuur, zoals geillustreerd door het Britse octrooischrift 904.364, worden verrassende voordelen verkregen 10 bij de toepassing van tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsies met hoge aspectverhouding als hier beschreven. Qpge-merkt wordt dat zowel de ontvikkeling als de solubilisatie van zilverhalogenide noodzakelijk is voor het verkrijgen van een getransporteerd kleurstofbeeld. Door de verhoogde snelheden 15 van de ontvikkeling en solubilisatie, die mogelijk zijn met de tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsies met hoge aspectverhouding als hier beschreven, is het mogelijk de getranspor-teerde beeldtoegangstijden te verminderen tot beneden die welke tot nu toejverden verkregen met dit type beeldomkeringsopstel- 11 . -iv- t - 3- 20 t^g||dlgc^e~*etelling VI vertoont eveneens voordelen, ' ^ die^to^eachreven tajiman vorden aan een kleurstof-verschaffen-de |UagiSenfaeid-Opetiling, analoog aan die welke reeds zijn best^hreSfen in verbaxjgl met laagvolgorde-opstelling V.
V - · ffe·* - W! - · ,> . ·· - 4 Hoewel de uitvinding in het bijzonder 25 is beschreven onder irervijzing naar zekere voorkeurslaagvolg-. or<^-o^t^lin^sn.z^;-het duidelijk zijn dat de tafelvormige kox^el-si.b|4^haloge^de-aulsies met hoge aspectverhouding niet alttLjd fanvezig behoeven te zijn als vlakke, ononderbroken lagtn. In plaats .vam continu te zijn kunnen de lagen onderver- " Ιι.νΙΓ . #>- 30 dee|d e^jn ’in afzon^rlijke zijdelings verplaatste porties of segHtentfn. Bij veelkleurige beeldtransport-filmeenheden behoe-venjde lagen niet bc^en op elkaar te zijn geplaatst, maar kunnen dezi# aenvetig zijn in de vorm van tussengelegde laagsegmen-itenl Het isf mogelijk tafelvormige korrel-zilverhalogenide-35 emuj|sie$ met hoge aajjpectverhouding als hier beschreven te ge-bru^keninsdcrocellQlaire beeldtransport-filmeenheid-op- -i: '5®' t f ' ::···; '-· vr . ;%*.
- :/ ·-·.·· -c -S x .::.- t- - . ... //.-: - ; Φ - - 60 - stellingen, zoals beschreven in de gepubliceerde Patent Cooperation Treaty aanvrage W080/01614, gepubliceerd op 7 augus-tus 1980. De onderhavige uitvinding is eveneens volledig toe-pasbaar op microcelluLaiie beeldtransport-filmeenheden, bevatten-5 de microcellen, die verbeteringen zijn van de gepubliceerde PCT-aanvrage W080/01614, zoals de Britse octrooiaanvrage 2.091.433 en het Amerikaanse octrooischrift 4.307.165.
Hoewel alle voordelen, die toegeschre-ven kunnen worden aan tafelvormige korrel-zilverhalogenide-10 emulsies met hoge aspectverhouding, kunnen worden verkregen in microcellulaire beeldtransport-filmeenheden, zijn de grote minusblauwe en blauwe snelheid-scheidingen, verkrijgbaar met spectraal-gesensibiliseerde tafelvormige korrel-zilverhalogenide-emulsies met hoge aspectverhouding, in het bijzonder zilver-15 bromide- en -broomjodide-emulsies, in het bijzonder voordelig bij microcellulaire beeldtransport-filmeenheden, die bedoeld zijn voor de vorming van veelkleurige beelden. Daar de micro-cel-triaden, die bedoeld zijn om te responderen op blauw, groen en rood licht, op hun plaats zijn gebracht voor het ont-20 vangen van hetzelfde invallende licht zijn gele filters daar tussen geplaatst onder gebruikmaking van gebruikelijke zilver-bromide- en -broomjodide-emulsies teneinde de minusblauwe en blauwe snelheid-scheiding te verbeteren. Dit kan een verdere bekledings- of celvullingstrap omvatten en de fotografische 25 snelheid verminderen. De tafelvormige korrel-zilverhalogenide- emulsies met hoge aspectverhouding als hier gedefinieerd kunnen worden gebruikt in veelkleurige microcellulaire beeldtransport-filmeenheden zonder de toepassing van gele filters, waardoor de constructie aanzienlijk wordt vereenvoudigd en het 30 gedrag verbeterd.
Zoals aan deskundigen in de techniek duidelijk zal zijn kunnen de beeldtransport-filmeenheden een verscheidenheid van gebruikelijke toevoegsels, die hierboven niet specifiek zijn beschreven, bevatten. Bijvoorbeeld kunnen 35 de beeldtransport-filmeenheden heldermakende middelen, anti- sluieringsmiddelen, stabiliseermiddelen, verstrooiings- of 8204399 * - -J 6, _ ab^rbafi^smaterialgn, hardingsmiddelen, bekledingshulpmidde-plsuitificeermiddelen, smeermiddelen en matteringsmidde-len| zos|le heschrev«ii in Research Disclosure, Vol. 176, Decsenbtr 1^78, Item/17643, Paragraphs V, VI, VIII, X, XI, XII 5 en XVI, bevatten. Mathodes voor de toevoeging en bekledings-en droog-piocedures lnnmen worden toegepast, zoals beschreven in f aragrafihe XIV enXV. Gebruikelijke fotografische dragers kve#»" worden toegephst, zoals beschreven in Paragraph XVII. Andjfte verenigbare gebruikelijke kenmerken, die niet specifiek 10 zijn b^cbireven, zu&en duidelijk zijn aan deskundigen op dit geb$ed van de technlak.
‘i . .f:- igr*- .
i Verdere aanvragen, die gelijktijdig zijn ingediend met dp onderhavige aanvrage, beschrijven meer gedetailleerd de materia, vaamaar hierboven wordt verwezen.
]5 Deze aanvragen zijn gebaseerd op de Amerikaanse octrooiaanvra-gen 320.891, 320.898, 320.899, 320.904, 320.905, 320.907, 320.908, 320.909, 320.910, 320.912 en 320.920.
Voorbeelden
De uitvinding zal worden verduidelijkt 20 aan de hand van de volgende illustratieve voorbeelden.
In elke van de voorbeelden betekent de uitdrukking "procent" gewichtsprocent, tenzij anders is aan-gegeven, en de uitdrukking "M" de molaire concentratie, tenzij anders is aangegeven. Alle oplossingen zijn waterige oplossin-25 gen, tenzij anders is aangegeven. Hoewel enkele tafelvormige korrels met een diameter van minder dan 0,6 micrometer wer-den opgenomen bij hat berekenen van de gemiddelde diameters en gat percentage geprojecteerd oppervlak van de tafelvormige ^koj|§ei*foiSt- de voorbeeld-emulsies, uitgezonderd wanneer de uit-30 slutting daarvan specifiek wordt veraeld, waren onvoldoende tafelvormige korrels met kleine diameter aanwezig om de ver-melie wearden aanzianlijk te wijzigen.
Voorbeeld ^
Controle-emulsie A-l.
35 ΐ| V ' Een gebruikelijke lage aspectverhouding zilverbroomjodide-controle-emulsie met een gemiddelde korrel- ·. - : .- Λ** -- -. ./ .;·· ' i-:z - i: - 62 - diameter van 1,1 micrometer en bevattende 9 mol.% jodide werd bereid zoals beschreven in het Amerikaanse octrooischrift 3.320.069. De emulsie werd optimaal gesensibiliseerd met zwa-vel en goud in tegenwoordigheid van thiocyanaat en spectraal 5 gesensibiliseerd ten opzichte van groen licht onder gebruik-making van een supersensibiliserende combinatie van carbo-cyanine-kleurstoffen.
Tafelvormige korrel-emulsie B,
Een hoge aspectverhouding tafelvormige 10 korrel-zilverbromide-emulsie, bevattende tafelvormige zilver- bromide-korrels met een gemiddelde korrel-diameter van 4 micrometer, een gemiddelde korrel-dikte van 0,13 micrometer en een gemiddelde aspectverhouding van ongeveer 30:1 werd bereid. De tafelvormige zilverbromide-korrels droegpn voor bij benadering 15 90 % bij aan het totale geprojecteerde korreloppervlak. De emulsie werd optimaal chemisch gesensibiliseerd met zwavel en goud in tegenwoordigheid van thiocyanaat en spectraal gesensibiliseerd met dezelfde supersensibiliserende kleurstof-combina-tie als gebruikt in controle-emulsie A-l.
20 Kleurstofbeeldtransport-filmeenheden.
Controle-emulsie A-l werd door bekleding aangebracht op een drager met een anti-haleringslaag in een afnemende zilverbedekkingsreeks (1,38, 0,69, 0,53 en 0,36 2 g/m ) samen met de hxeronder aangegeven materialen: 25 Bedekking 2
Redox kleurstof-vrijmaker 1 0,69 g/m
Opgenomen reductiemiddel 2 0,42 g/m2 2
Remmer 3 0,009 g/m 4-hydroxy-6-methyl-1.3.3a. 7- 30 tetraazaindeen 1,2 g/mol Ag 2
Gelatine 1,1 g/m
Behalve de hierboven aangegeven gelatine was voor elke gram bekleed zilver een gelijk gewicht gelatine eveneens aanwezig in de bekleding.
35 Tafelvormige korrel-emulsie B werd door bekleding aangebracht op een heldere celluloseacetaat- 8204399 - '4-,; ' 4 ' ; 4 -ν.·'·;· 463- ^'1' $-% : ! dx||ger iaeen afneapnde zilverbedekkiagsreeks (1,35, 0,67 en 0^40 gjluk wnB met de hieronder aangegeven materialen: --.5 ' -S <Pr r .? ^ f * 4 7:-··? Bedekking
Redox kleurstof-vrijmaker 1 0,80 g/m2 2 5 Opgenomen reductiemiddel 2 0,37 g/m 2
Reamer 3 0,01 g/m 4-hydroxy-6-methyl-1.3.3a.7- tetraazaindeen 3,6 g/mol Ag
Gelatine 1,2 g/m2 10 Behalve de hierboven aangegeven gela tine was voor elke gram bekleed silver een gelijk gewicht gelatine eveneens aanwezig in de bekleding.
Redox-kleurstof-vrijmaker 1 (PRDR-1).
' 4. ,§: ,." Zie formule 1 op het formuleblad, 15 zovel als de aangegeven betekenissen van R} en R2.
Gedispergeerd in diethyllauramide; vaste stof: oplosmiddel «1:1,
Opgenomen reductiemiddel 2 (IRA-2).
? Zie de op het formuleblad aangegeven 20 .....- , 1-.
4 -ΐ! J Gedispergeerd in diethyllauramide; vette «tof: oplosmiddel - 2:1.
it . 4- s Reamer 3 (INH-3).
Zie de op het formuleblad aangegeven 25 formule 3.
Gedispergeerd in diethyllauramide; vaate stof; oplosmiddel 2:1.
.:¾ ψ : ‘ψ ϊ 4 iRleurstofbeeldontvanger.
# -ϋ 4 i De kleurstofbeeldontvanger bestond 30 uit de volgende structuur. De bedekkingen zijn tussen haakjes 2 aangegeven in g/m .
6. Hydroxyethylcellulose-laag (Natrosol 250L) (0,97) 5. Gelatifte-.laah (1#1) 4.4)pafce laag: Koolftof (1,9), gelatine (1,1) 35 3. Reflecterende laag: titaniumdioxyde (19), gelatine (3,0) 2. Beitslaag: Poly(4-vinylpyridine) (2,2), gelatine (2,2)
Vi. "t =S-'*T·; -i:- * 820 4 39 9 .
*ΐ-:-v 0-: ·.*„ : - 64 - 1. Metaalbevattende laag: nikkelsulfaat-hexahydraat (0,58), gelatine (1,1).
Door bekleding aangebracht op heldere polyester-drager in de aangegeven nummeringsvolgorde.
5 Blootstelling an behandeling.
De boven beschreven kleurstofbeeld-transport-filmeenheden werden gedurende 1/100 seconde blootge-steld aan een 600 watt 2850°K wolfram-1ichtbron door een trap-kaart, een 1,0 neutrale dichtheidsfliter en een Wratten 16 J0 filter.
De kleurstofbeeldtransport-filmeenhe-den werden behandeld door vrijmaking van behandelingsvloeistof uit een capsule (huls) naar het tussenvlak van de kleurstof-ontvanger en de emulsie-laag door laminering tussen roestvrij-15 stalen rollen, waardoor een ontwikkelaar-laagdikte van 75 micrometer werd verschaft. Het behandelingspreparaat voor controle-emulsie A-l (Pod L) is hieronder aangegeven in voor-beeld II. Het preparaat van de capsule voor tafelvormige emul-sie B was identiek aan Pod-L, uitgezonderd dat dit 16 g/1 20 van het 3-pyrazolidinon-elektrontransportmiddel in plaats van 8 g/liter bevatte.
In beide gevallen werden de transporten gedurende 10 minuten bij kamertemperatuur uitgevoerd. De ont-vangers werden gescheiden en de status A groene dichtheid werd 25 afgelezen. Karakteristieke curven werden afgezet en de relatie-ve snelheden werden bepaald bij 0,2 dichtheid-eenheden beneden maximale dichtheid.
De verkregen sensitometrische resulta-ten zijn hieronder aangegeven. Van bijzonder belang zijn de 30 relatieve drempelsnelheden bij afnemende zilverbedekkingen voor de twee emulsies. De tafelvormige korrel-emulsiebekleding hand-haafde aanzienlijk hogere relatieve saelheden wanneer de zilver-bedekking werd verminderd in vergelijking met de gebruikelijke driedimens ionale emuIsie-bekleding.
35 8204399 ·Γ'··-Γ ^---^- ?; *-. - Sri. ^:MX. “ «- 1 I; ;
Beklediag/Ag η„ D . Contrast Relatieve hism~- :— — _ aatf
Control· winlsia Α-Ϊ 1,3· g/·2 1,74 0,16 1,7 100 5 0,» g/·2 2,04 0,17 2,2 59 0,¾ g/*2 | 2,11 0,13 2,4 51 0,¾ g/*2'? 2,16 0,17 2,3 24 ; : ODtflsie B s 10 1,33 g/m2^; 1,04 0,12 1,2 100 ;0,^g^2c; ; 1,44 0,12 1,8 90 c! 1 »77 0,10 2,1 88 - #kA*f-0> 3r log ^ ‘ Het effect is eveneens grafisch weer- ' s · & , '£·· 15 g^^en in figuur 1.
Vo(*b«eid II
t Controle-emulsie A-2.
J Een gebruikelijke lage aspectverhou-ding polydisperse zilverbroomjodide-emuIs ie, bevattende enkele 20 grote korrels tot ongeveer 2 micrometer en bevattende 6,2 mol.% jodide, verd bereid als beschreven in het Amerikaanse octrooi-schrift 3.320.069. De emulsie werd optimaal chemisch gesen-sibiliseerd met zwavel en goud in tegenwoordigheid van thio-cyanaat en spectraal gesensibiliseerd ten opzichte van groen 25 licht onder gebruikmaking van dezelfde sensibilisatoren als gebraikt met de tafelvormige korrel-emulsie, namelijk tafel- -· - = *? ·. '·λ.- -ife. . ·& vpt»iga"ko5frel-emulSie C, zoals hieronder beschreven.
T fafelvormige korrel-emulsie C.
| Sen boge aspectverhouding tafelvormige 30 ziLverbroo^jodide-emtilsie, bevattende tafelvormige korrels met een gemidddlde korret-diameter van 4,7 micrometer, een gemid-delde korreldikte van 0,16 micrometer en een gemiddelde aspectverhouding van 29:1 werd bereid. De tafelvormige zilverbroom-jodide-korrels droegen voor meer dan 95 % bij aan het totale 35 gepscojecteerde korreloppervlak. De emulsie werd optimaal che misch gesensibiliseerd met zwavel en goud in tegenwoordigheid 8204399 .:: :/·νΐίυ·ϊΐ' . M':" - 66 - van thiocyanaat en spectraal gesensibiliseerd ten opzichte van groen licht onder gebruikmaking van een supersensibilise-rende combinatie van carbocyanine-kleurstoffen.
Kleurstofbeeldtransport-filmeenheden.
5 Integrale beeldvormingsontvangers (IIR's) onder toepassing van de bovenstaande emulsies van de 2 volgende structuur werden bereid. De bedekkingen zijn in (g/m ), tenzij anders is aangegeven.
7. Hydroxyethylcellulose (Natrosol 250L) bovenbekledingslaag 10 (0,54) 6. Magentabeeldvormingslaag: groen-gesensibiliseerde negatieve zilverhalogenide tafelvormige korrel-emulsie C (0,74 Ag), redox kleurstof-vrijmaker 1 (0,67), reductiemiddel 2 (0,36), remmer 3 (0,009), 4-hydroxy-6-methy1-1.3.3a.7-tetraaza-15 indeen (3,5 g/Ag mol), gelatine (1,7) 5. Gelatine-tussenlaag (1,2) 4. Opake laag: koolstof (1,9), gelatine (1,2) 3. Reflecterende laag: titaniumdioxyde (16,0), gelatine (2,6) 2. Beitslaag: Poly(4-vinylpyridine) (2,2), gelatine (2,2) 20 1. Metaalbevattende laag: nikkelsulfaathexahydraat (0,58), gelatine (1,1).
Door bekleding aangebracht op heldere polyester-drager in de aangegeven nummeringsvolgorde.
Een controle was dezelfde als de boven- 25 beschreven voorbeeld-bekleding met deze uitzondering, dat con- 2 trole-emulsie A-2 werd gebruikt bij 1,48 g Ag/m . De beide bekledingen werden gehard met bis(vinylsulfonyl)methaan bij 1,1 % van het gelatine-gewicht.
Bedekkingsvellen met de volgende struc- 30 tuur werden bereid: 2. Timingslaag: 1:1 fysisch mengsel van de volgende twee poly- 2 meren, bekleed bij 4,8 g/m :
Poly(acrylonitril-co-vinylideenchloride-co-acrylzuur) bij een gewichtsverhouding van 14:79:7.
35 Het carboxyesterlacton, gevormd door cyclisering van een vinylacetaat-malexnezuuranhydride-copolymeer in tegenwoordig- 8204399 * '1 * ; - *7 - ·''/ i. I .&::: . .
tteidvan 1-butanol ter verkrijging van een gedeeltelijke -j, - £.- . .^;.u lumpier net e|n verhouding van zuurjester van 15:85.
1. ?uur|aag: Pgly(n4butylacrylaat-co-acrylzuur) bij een ge- T 'm ;:iMi -¾ * - 2 30:70, equivalent aan 140 meq zuur/m .
5 Doqf bi£laiingaangdbracht op heldere polyester-drager in de J f Behandelingscapsules van de volgende | te^t ptlpalfaten wer|en here id:
-i! -r | Pod L Pod M
10 JE^w^di^cjrde * 60 g/1 60 g/1 ^ Vi#dro*yia»thyl-4-inithyl-1 - ~'r - I - -Λ Τι lahrmffi·-··- -vry· : #>-«/;/ 'V^:^^^jyp^<tzolidini^a 8 g/1 6 g/1 - I 5 g/1 10 8/1
Hatriu*iuliiet 2 g/1 2 g/1 15 CatboxyiiathylcellulCHie 57 g/1 57 g/1 v'r·/. ·..· ' * .
Blootptelling en behandeling.
j Elke integrale beeldvormingsontvanger (IIR) werd blootgesteld in een sensitometer onder vorming van een volledige schaal Vmjn/Vmav beeld na de behandeling met 20 een viskeus behandelingspreparaat in een capsule. Het behande-lingspreparaat werd gespreid tussen de IIR en het bedekkingsvel onder gebruikmaking van een stel rollen, die een tussenruimte verschaffen van lOO^nn. Binnen 12-24 uren werd de Status A grains dichtheid vam de ontvangerzijde van de IIR afgelezen 5-'." ^ ‘r® f.
25 . ter vei^llginfl; van j|e sensitometrische curven. De sensitome-
** ,-fiSh-. ‘.ffT ' W
'/ triachejpanaaeter3. D^, contrast en relatieve snelheid (bjj· D:%:Qg3'}belaede#:!)^^.)' warden afgelezen uit de curven.
} Zoals uit de hieronder aangegeven waar-den blijkt gaf de tafelvomnige korrel-emulsie C met ofwel 30 capsule L ofwel de minder actieve capsule M een relatieve snelheid, die 0,2 log E sneller was dan de controle-emulsie, be-handeld met dezelfde capsule, ondanks de veel lagere zilver-bedikkilkg CO,74 g Ag/m tegen 1,48 g Ag/m ) van de tafelvormige ;:5i -ifir - -¾ J 'j korrel-qeulsie. Het tnelheidsverschil was zelfs nog groter 35 (0,4 E, bij vergjilijking van de twee emulsies bij nog meer gelijke warirmiiii dichtheden. Bij de directe kijk-omstandigheden w 820 4fByM\4;.,j'·:·:,..· - 68 - (vergroting 1:1) als normaal gebruikt voor produkten van dit type bleek er geen verschil in korreligheid te zijn bij visueel onderzoek.
5 Emulsie Capsule D^-max D^-min Groene Relatieve (Pod) contrast groene . ..... ' ' ' ______...... snelheid
Controle A-2 L 1,3 0,13 1,4 100
Tafelvormige 10 korrel-emul- sie C L 1,8 0,13 2,0 119
Controle A-2 M 1,6 0,13 1,6 77
Tafelvormige korre1-emu1- 15 sie C M 1,9 0,13 1,8 99
Voorbeeld III
Een veelkleurige integrale beeldvor-mingsontvanger (HR) met de volgende structuur werd bereid: 20 11. Bovenbekledingslaag 10. Gele beeldvormingslaag 9. Tussenlaag 8. Magentabeeldvormingslaag: groen-gesensibiliseerde nega-tieve zilverbroomjodide tafelvormige korrel-emulsie D 25 (een herbereiding van tafelvormjge korrel-emulsie C) (0,65 Ag), redox kleurstof-vrijmaker 1 (0,63), reductie-middel 2 (0,32), remmer 3 (0,010), 4-hydroxy-6-methyl-1.3.3a.7-tetraazaindeen (3,6 g/mol Ag), gelatine (1,3) 7. Tussenlaag 30 6. Cyaanbeeldvormingslaag 5. Gelatine-tussenlaag 4. Opake laag 3. Reflecterende laag 2. Beitslaag: Poly(4-vinylpyridine) (2,2), gelatine (2,2) 35 1. Metaalbevattende laag: nikkelsulfaathexahydraat (0,58), gelatine (1,1).
8204399 - '
De lagea werden door bekleding aangebracht op heldere polyester-drager in de aangegeVen nummeringsvolgorde.
a·.·*' ··
Sen controle was analoog aan het voorbeeld, maar gebruikte een lags aspectverhouding zilverbroomjodide- 2 5 emulsie, A-3, bij 0,99 g Ag/m in laag 8, de magenta beeldvor--r .
mngalaag.
Zowel het voorbeeld als de controle • ···' · _· -jv . '_· .· warden gehard met bi*(vinylsulfonyl)methaan bij 0,9 % van het gelatine-gewicht.
10 Het bedekkingsvel was hetzelfde als ge- bruikt voor voorbeeld II.
Behandelingscapsules van de volgende semenstelling werden bareid: f:
k. - Capsule N
15 (Pod N)
Kalimnhydrtntyde 60,0 g/1 4-hydroaQr-4innethyl-J-p-tolyl-3- pyr&olidinen 12,0 g/1
Kaliumbromide 5,0 g/1 20 Ethyleendiaainetetraazijnzuur, dinatriumzout 10,0 g/1
Carboxymethylcellulose 57,0 g/1
De bovengenoemde elementen werden op de volgende wijze gebruikt: 25 De veelkleurige integrale beeldvormings- ontvanger (IIR) werd blootgesteld in een sensitometer teneinde een neutraal beeld te geven bij een Status A dichtheid van 1,0 na de behandeling met een viskeus behandelingspreparaat in een capsule. De capsule-inhoud werd gespreid tussen de IIR en het 30 bedekkingsvel onder gebruikmaking van een stel rollen, die voor- zien in een tussenruimte van 100 yum. Binnen 12-24 uren werd de
Status A groene dichtheid van de ontvanger-zijde van de IIR af- gelezen ter verkrijging van de sensitometrische curve. De groene dichtheid sensitometrische parameters, D , D . , max’ mm* 35 contrast en relatieve snelheid (bij D * 0,2 beneden D ) wer- max den uit de curve afgelezen.
8 20 4 3|MjS:..,.,;/I
- 70 -
Uit de hieronder aangegeven waarden blijkt dat de tafelvormige korrel-emulsie D een relatieve snel-heid bezat, die bijna 0,3 log E sneller was dan de controle, maar toch slechts 2/3 van de hoeveelheid zilver gebruikte.
5 Ook hier weer werd onder de directe kijk-cnnstandigheden (ver-groting 1:1) als gebruikt voor produkten van dit type geen aanzienlijk verschil in de "waargenomen korreligheid" gezien bij de beschouwing door een groen filter.
10 Emulsie Capsule D^-max D^-min Groene Relatieve (Pod) contrast groene _ ' _ ________ ....... snelheid
Controle A-3 N 1,9 0,12 1,5 100
Tafelvormige 15 korrelemul- sie D N 2,0 0,23 1,4 127
Voorbeeld IV
Tafelvormige korrel-emulsie E.
20 Een hoge aspectverhouding tafelvormige korrel-zilverchloride-emulsie, bevattende tafelvormige korrels met een gemiddelde korrel-diameter van 6,0 micrometer, een ge-middelde korreldikte van 0,28 micrometer en een gemiddelde as-pectverhouding van 22:1 werd bereid. De tafelvormige zilver-25 chloride-korrels droegen voor meer dan 80 % bij aan het totale geprojecteerde oppervlak. De emulsie werd optimaal chemisch gesensibiliseerd met zwavel en goud in tegenwoordigheid van thiocyanaat en spectraal gesensibiliseerd ten opzichte van groen licht met een oxacarbocyanine-kleurstof in tegenwoordig-30 heid van 3 mol.% bromide.
Kleurstofbeeldtransport-filmeenheden.
De integrale beeldvormingsontvangers (HR's) bij toepasang van tafelvormige emulsie E waren overi-gens identiek aan die van voorbeeld II.
35 Het bedekkingsvel en de capsules L en N zijn dezelfde als die van voorbeelden II en III.
8204399 - .71 - ' * ' .,';ίϋ: 1'' . ..ϊν>.·.
Da boveagenoemde elementen werden op de &r voorbeeld II btechreven wijze gebruikt.
^ . i| De bovengenoemde IIR onder gebruik- aafi£ng fan emulsie gaf eenvolledige schaal D-min/D-max 5 ,be*$d I4j l>lootetel||ng in een Eastman IB Sensitometer bij l/lQOsfCOtjdan door fen proefvoorwerp met gegradueerde dicht-bei^. Dit ifijst er op dat emulsie E een voldoende fotografische gevoeli^iftid bezatφ ale geschikt te worden beschouwd voor "c^aera-enelheid" gebruik met beeldtransportmaterialen. De 10 sensitometrische parameters zijn hieronder aangegeven.
Emulsie Capsule D^-max D^-nain Groene contrast ϊ I» ......1 »6 “0,3 1,1 E N 1,0 0,31 0,7 15
Voorbeeld V
:.. ’yelfbrmige korrel-emulsie F.
Een hoge aspectverhouding tafelvormige zilverbroomjodide-gi|ftheeremulsie, gesensibiliseerd door 20 epi|wuti*le zilvarchlaride-afzetting, bevattende tafelvormige korrel<r;met een gemiddelde korrel-diameter van 3,0 micrometer, een’ gemiddelde korreldikte van 0,09 micrometer en een gemiddelde ^pe^t^yeirhoiiding fan 33:1 verd bereid. De tafelvormige korfela|droegen voor meer dan 85 1 bij aan het totale korrel- · i 25 opj||rv!^flt.
Een integrale beeldvormingsontvanger ' (ISO > fnaloog aan <tte van voorbeeld II, werd bereid met deze ^uit^om||riiig, dat i^laag 6 tafelvormige emulsie F verd ge-bru&kt (0,47 Ag) en laag 5 werd veggelaten.
30 .¾ Het bedekkingsvel en capsule N waren in vooAeelden II en III. De bovengenoemde ele-: neqj|en ferden gebru&t op dezelfde wijze als beschreven in het ge^ferf*r$e voorbeeld II.
‘ ‘.Jt * De bovengenoemde IIR onder gebruikma- 35 king vanetjulsie F gaf een volledige schaal D . /D n beeld “ min max bij, blootaijelling een Eastman IB sensitometer bij 1/100 sec ,: i -- - ,· · ·· j.'·*? ··.: ( k ;· ' 'ώ
8204348¾ I
- 72 - door een proefvoorwerp met een gegradueerde dichtheid. Dit wijst er op dat de emulsie F een voldoende fotrgrafische gevoe-ligheid bezat om als geschikt te worden beschouwd voor ,,camera-snelheid"gebruik met beeldtransportmaterialen. De 5 sensitometrische parameters zijn hieronder aangegeven.
Emulsie Capsule D_-max D -min Groene contrast ___ (Pad) .. _. .............
F N 2,0 =0,15 2,1
10 Voorbeeld VI
Emulsie G, een tafelvormige korrel AgBrJ
(molverhouding van Br tot J 97:3) emulsie bezat een gemiddelde tafelvormige korre1-diameter van 1,6 yim, een gemiddelde tafelvormige korreldikte van 0,10 ymn en een gemiddelde aspect-15 verhouding van 16:1 en meer dan 80 Z van het totale geprojec-teerde oppervlak van de korrels werd verschaft door de tafelvormige korrels.
Deze emulsie werd optimaal chemisch gesensibiliseerd met 100 mg natriumthiocyanaat/Ag mol, 9,0 mg 20 natriumthiosulfaat-pentahydraat/Ag mol en 3,0 mg kaliumtetra- chloorauraat/Ag mol en optimaal spectraal gesensibiliseerd ten opzichte van het groene gebied met een groen-absorberende carbo-cyanine-kleurstof.
Een controle AgBrJ (97:3) emulsie, 25 aangeduid als controle-emulsie C-6, van het type, beschreven in Illingsworth Amerikaans octrooischrift 3.320.069, bezat een gemiddelde korrel-diameter van 0,81 ^im, een gemiddelde korreldikte van bij benadering 0,55 jm en een gemiddelde aspect-verhouding van 1,5:1.
30 Controle-emulsie C-6 werd optimaal chemisch gesensibiliseerd met 1,2 mg natriumthiosulfaat-penta-hydraat/Ag mol en 0,4 mg kaliumtetrachloorauraat/Ag mol en optimaal spectraal gesensibiliseerd ten opzichte van het groene gebied van het spectrum met dezelfde groen-absorberende carbo-35 cyanine-kleurstof als hierboven werd gebruikt.
Een eenkleurige integrale beeldvormings- 8204399 -1¾ ' t ‘ ' l . -¾ - n - i ί i f.
ontvangfr, IIR, met lie volgende structuur werd bereid onder gebtuik||Wkfng van dehierboven beschreven tafelvormige emulsie ·' 's*' 2 G en controle-emuIsie C-6. De bedekkingen zijn in (g/m ).
7. Bovenbekledingslaag: bis(vinylsulfonyl)methaan (0,071), 5 gelatine (0,54) 6. Zilverhalogenide-laag: groen-gesensibiliseerde zilverbroom-jodide (3 % J), tafelvormige korrel-emulsie, emulsie G, (0,81 Ag), PRDR-1 (0,67), IRA-2 (0,32), remmer-3 (0,043), gelatine (1,6) 10 5. Gelatine-laag (4,8) 4. Qpake laag: koolstof (1,9), gelatine (1,3) 3. Reflecterende laag: titaniumdioxyde (17), gelatine (2,6) 2. Beitslaag: poly(4-vinylpyridine) (2,2), gelatine (2,2) 1. Metaalbevattende laag: nikkelsulfaathexahydraat (0,58), 15 gelatine (1,1).
Door bekleding aangebracht op beldere polyester-drager in de aangegeven nummeringsvolgorde.
Een eenkleurige controle-bekleding met dezelfde structuur werd bereid met deze uitzondering, dat 20 laag 6 groen-gesensibiliseerde zilverbroomjodide (3 % J) controle-enulsie C-6 (0,81 Ag) bevatte.
Capsules met de volgende samenstel- ling werden bereid:
Kaliumhydroxyde 55,0 g/1 25 Elektrontransportmiddel (ETA): 4-hydroxymethy1-4-methyl-1-p-tolyl- 3-pyrazolidinon 15,0 g/1
Kaliumbromide 4,0 g/1
Ethyleendiaminetetraazijnzuur 7,8 g/1 30 Natriumsulfiet 2,0 g/1
Carboxymethylcellulose 56,0 g/1
Koolstof 165,0 g/1
Anioaiseh oppervlakactief middel (Tamol SN)X 2,0 g/1 fcootlqacyde 0,4 g/1 oc ''it*'··' ' ββΠ' J Bet natriumzput van condensaat van formaldehyde en ^ r nafthaleensiilfonzuur. "Tamol" is een handelsmerk.
ί \ % 2 -/'f :··'· -f · # . ./ ¾ . . ' -' -::-i .
8204399 - 74 -
Bedekkingsvellen als beschreven in voorbeeld II werden bereid.
De monochrome HR, bevattende ofwel emulsie 6 ofwel C-6, werd blootgesteld in een sensitometer door een proefvoorwerp met een gegradueerde dichtheid bij 1/200 sec 5 met een neutrale dichtheidsfiltratie die voldoende was om een volledige schaal D /D . beeld te vormen na de behandeling met een viskeus behandelingspreparaat in een capsule. De capsule-* inhoud werd bij kamertemperatuur (23°C) gespreid tussen de IIR en het bedekkingsvel onder gebruikmaking van een stel in juxta-10 positie geplaatste rollen met een tussenruimte van 100 micrometer. Na een periode van niet minder dan 24 uren werd de ont-vanger-zijde van de IIR afgelezen tot Status A dichtheid en een door een computer geintegreerde D Log E omgekeerde curve werd verkregen. De sensitometrische parameters uit deze omge- 15 keerde curve zijn hieronder aangegeven.
• H *f*
Emulsie Contrast Relatieve D . D
,, ., min max _ _ snelheid _ _ G 3,2 100 0,22 1,8 (Controle) 20 C-6 2,0 99 0,22 1,6 * Het contrast wordt gemeten uit 0,2 dichtheid boven D-min tot 0,2 beneden D-max.
t De relatieve snelheid wordt gemeten bij dichtheid = 0,5, 30 = 0,3 log E.
25 Uit de aangegeven waarden blijkt dat de hoge aspectverhouding tafelvormige korrel-emulsie van het voorbeeld een aanzienlijk hoger contrast vertoonde in vergelij- king met een driedimensionale emulsie met equivalente snelheid.
De D . -waarden waren dezelfde: de proef-emulsie bezat eveneens mm 30 het bijkomende voordeel van een enigszins hogere Dmay. Teen en schouders waren equivalent. Een hoger contrast bij een gegeven zilverbedekking is een zeer wenselijke eigenschap in "camera-snelheid" direct beeld-ziende produkten van dit type.
Voorbeeld VII
35 Twee reeksen van eenkleurige integrale beeldvormingsontvanger (IIR) elementen met dezelfde structuur 8204399 Ί” ft -fc'i
ΐ .....' "V
- 75 - » . ·.,; .......
.............
,'ft; ft £*£> .·: ;T··:- ft.
als van voorbeeld VI (maar met modificaties van laag 6) werden bereid onder gebruikmaking van de tafelvormige korrel-emulsie ---:: /i-i.!%:!':!' 1 -1 is...... .. ' -:j G en de controle-emulsie, C-6, optimal gesensibiliseerd als beschreven in voorbeeld VI.
5 Zilverhalogenide-laag 6: Groen- i gesensibiliseerde zilverbroomjodide (3 % J) tafelvormige ,. korrel-emulsie G, of groett-gesensibiliseerde zilverbroomjodide mpatrole-edUlsie C-6; dispersies van beeldvormings-ft~ rspge^M^sijn hier^nder aangegeven.
JO . - --.¾.
»; ; - t
Be^sif-v': V|torbeeld-emulsie Controle-emulsie " ί f G (g/m2) C-6 (g/m2) Γ (lie tubel hieronder) 0,08-0*97 0,08-0,97 15 ρφ-J : J 0,67 0,67 Ϊ#2 f 0,11 0,15
Re#ae*ft3 ft 0,086 0,17
Gelatine 1,6 1,6
Capsules werden bereid als in voor-20 beeld VI met daze uitzondering, dat zij 20,0 g/1 van het ETA en 2,0 g/1 kaliumbromide bevatten. Dezelfde bedekkingsvellen als in voorbeeld II werden gebruikt. Dezelfde procedure als in voorbeeld VI werd toegepast met deze uitzondering, dat de blootstellingstijd 1/50 sec was.
25 «···.: ·.··,· Χ -.1Γ r··· ,. ·Μ - I ‘ : ,2"43ill«il:>' I.
- 76 -
Bekleding Groene kleurstofdichtheid Relatieve ASnel-
Ag bedekking D-max D-tnin . "**
Tafelvormige korrel-emulsie G 5 0,97 g/m2 1,55 0,16 198 0,65 g/m2 1,70 0,17 187 0,32 g/m2 1,87 0,18 163 48 0,16 g/m2 1,93 0,24 139
Controle-emulsie C-6 10 0,97 g/m2 0,63 0,16 0,65 g/m2 1,63 0,16 180 0,32 g/m2 1,98 0,17 130 89 0,16 g/m2 2,03 0,41 91
h 30 eenheden = 0,3 log E, gemeten bij ongeveer 0,3 dicht-^ heid-eenheden beneden D
max 2 5« Over traject 0,16 tot 0,65 g/m .
Een emulsie-sluier blijkt uit een ver- laagde getransporteerde kleurstof D-max. Een hoge D-min wijst 20 op een onvoldoende oxydatie van het IRA door ontwikkelend zil- verhalogenide omde reductie van het PRDR door het IRA te voor- 2 komen. Bij de 0,65 g/m zilverhalogenide-bedekking bezaten de beide emulsies een nagenoeg equivalente drempelsnelheid. Bij 2 0,97 g/m gaf de controle-emulsie te veel sluier om een beteke-25 nisvolle snelheidswaarde te bezitten. Wanneer de hoeveelheden zilverhalogenide daalden over het traject tot 0,16 g/m gaven de beide emulsies een goede beelddiscriminatie, maar de controle-emulsie daalde 89 eenheden in snelheid, terwijl de tafelvormige emulsie slechts 48 eenheden verloor.
30 Bij deze twee vergelijkingen zijn de hoeveelheden van IRA en remmer (die beeldsgewijze wordt vrijge-maakt in het niet-blootgestelde gebied, waardoor de sluier wordt onderdrukt) duidelijk verschillend. Aanzienlijk lagere hoeveelheden IRA en remmer zijn voor de tafelvormige emulsie nodig om 35 te voorzien in vergelijkbare resultaten bij iedere hoeveelheid zilverhalogenide-bedekking. Daarom zijn kleinere hoeveelheden 8204399 ..-λ , 3 - 77 - van de fotografische reagentia noodzakelijk. Wanneer de controle-emulsie werd bekleed met de zelfde Xagere hoeveelheden IRA-2 en remmer-3 als de tafelvormige emulsie waren de drie hogere hoeveelheden voliedig gesluierd (D-max - 0,17-0,22).
5 3: 3'··^ 3 ... .... .
Aanhangsei.
De volgende details hebben betrekking op de emulsie-precipitatie: # > Emulsie B.
- :'Φ "· JO , Aan een waterige beendergelatine, 0,17 molaire kaliumbromide-oplossing (1,5 X gelatine, oplossing A) bij een pBr van 0,77 en 55°C werden door een dubbele straal onder roeren bij een constante stroomsnelheid gedurende 0,5 minuten (waarbij 0,06 X van het gebruikte totale zilvernitraat 15 werd verbruikt) waterige oplossingen van kaliumbromide (1,51 molair, oplossing B-l) en zilvernitraat (1,0 molair, oplossing C-l) toegevoegd. (Bij alle emulsie-bereidingen werd de inhoud van het reactievat heftig geroerd gedurende de zilverzout-toevoeg£ng)i OplossiAgen B-l en C-l werden gestopt; de emulsie 20 werd gedurende 5 minuten op een pBr van 0,77 en 55 C gehouden.
3 3 Oplossing C-l werd vervolgens toege voegd bi^ een constante stroomsnelheid totdat een pBr van 1,14 bij 55C was bereikt, waarbij 3,49 X van het in totaal gebruikte zilvernitraat werd virbruikt. Oplossing C-l werd stopgezet.
25 3 . 333; , j Waterige oploss ingen van kaliumbromide ¢4,oplossing B-2) en zilvernitraat (2,0 molair, oplbisiag ¢-2) werdet vervolgens toegevoegd door een dubbele straal bij sen verhoogde stroomsnelheid (6,5 x van begin tot ein|| da|_:yil zeggen 6,5 x sneller bij het eind dan bij het be-30 gii^bijh ewn pBr van 1,14 en 55°C totdat oplossing C-2 was uitgeput (ongeveer 64 minuten; verbruik van 93,0 X van het in tot|bl gebruikte zilvernitraat). Oplossing B-2 werd stopgezet.
V Een waterige zilvernitraat-oplossing (2,Smolair, oplosisng C-3) werd vervolgens toegevoegd totdat 35 een pBr van 1,5.1 bij 55°C was bereikt, waarbij 3,42 % van het it iT .- ill : - .||';· - vt· - - . ; f|; - - ΐ: 8204 3£;^gs_ - 78 - in totaal gebruikte zilvernitraat werd verbruikt. 6,45 molen zilvernitraat werden gebruikt voor de bereiding van deze emul-sie.
Tenslotte werd de emulsie afgekoeld Cot 5 35°C en coagulatie-gewassen volgens de procedure van het
Amerikaanse octrooischrift 2.614.929.
EmulsieC.
7,0 liter van een waterige beender-gelatine, 0,17 molair natriumbromide-oplossing ¢17,1 % gelatine, JO oplossing A) bij een pH van 2,0 en 70°C werd bereid. Aan oplos-sing A, ingesteld op pBr 0,77 bij pH 2,0 en 70°C, werden door een dubbelestraaltechniek bij constante stroomsnelheid gedurende 4 minuten (0,67 % van het totale zilvernitraat verbruikt) waterige oplossingen van natriumbromide (0,45 molair, oplossing J5 B-l) en zilvernitraat (0,10 molair, oplossing C-l) toegevoegd. Oplossingen B-l en C-l werden stopgezet; het reactievat werd gedurende 2 minuten op 70°C gehouden.
Oplossingen B-l en C-l werden vervol-gens toegevoegd aan oplossing A onder handhaving van een pBr 20 van 0,77 bij een constante stroomsnelheid onder gelijktijdige toevoeging bij de helft van de stroomsnelheid van waterige oplossingen van natriumbromide (3,78 molair, oplossing B-2) en zilvernitraat (2,72 molair, oplossing C-2) aan respectievelijk oplossingen B-l en C-l. Nadat oplossingen B-l en B-2 waren uit-25 geput (ongeveer 29 minuten; 81,8 % van het totale zilvernitraat verbruikt) werd de toevoeging van oplossing C-l voortgezet tot-dat een pBr van 1,15 was bereikt. Oplossingen C-l en C-2 werden stopgezet.
Een waterige oplossing van natrium- 30 jodide (0,13 molair, oplossing D), werd vervolgens bij constante stroomsnelheid gedurende ongeveer 2,5 minuten toegevoegd. Na oplossing A gedurende 2 minuten op 70°C en een pBr van 1,02 te hebben gehouden werden oplossingen C-l en C-2 voortgezet tot-dat zij uitgeput waren (17,6 % van het totale zilvernitraat 35 verbruikt). De totale looptijd voor oplossing C was ongeveer 43 minuten. De eind-pBr in het reactievat was ongeveer 1,83.
8204399 !-.-¾ · ?- · ·· i .¾ -,. - . 1:; * - 79 - 6,0mol«n silvemitraat werden gebruikt voor de bereiding yan dezi βηβίβίβ.
.:.-. ......,,: ................ De emulsie werd afgekoeld tot 40°C
v"J«· . .- ·.:.*&« .·*._£·-·. ... ' J“V - enoojigttlatie-gewassen ale beschreven voor emulsie B. ς $: Emulsie D.
De bereiding geschiedde analoog aan die van emulsie C.
'·'.· ·:.·?··' ····#· ^ : ^ r ' Emulate E.
2,0 liter van een waterige poly(3-thia-J0 penl|rlmethaerylaat-co-acrylzuur-co-2-methacryloyloxyethyl-1-s^foftkwar, natriuazout) (molverhouding 1:2:7) oplossing (a,^ i|oi|Bieer, oploeeing A), bevattende calciumchloride-^dlh^ra^V'^iaSO nolafr), adenine (0,35 Z) en natriumbromide (0,093 aelair) bij een pH van 2,6 en 55°C werd bereid. Aan ΐ: ·.·*" vAt, -t.--- . Mi' J5 oploaeiag A,, die gedurende de gehele procedure op de oorspronke- lijke chloride-ion-concentratie werd gehouden, werden via een [Λ: Vi V .- . §, dubbele »tr*al bij epi coastante stroomsnelheid gedurende 1 ttintaat (0,7Z van hef totale zilvemitraat verbruikt) waterige oploseingen van calciumchloride (2,0 molair, oplossing B), en 20 zilvemitraat (2,0 inolair, oplossing C) toegevoegd.
Na de beginminuut bij constante stroom-snelheid werden oplossing B en C via een dubbele straal bij een verhoogde stroomsnelheid (2,3 x van begin tot eind) gedurende 15 ainafeen (18,8 Z van bet totale zilvemitraat verbruikt) 25 -toegav^d^,. .. .: i :. | Ma de verhoogde stroomsnelheidsperiode ··.··· . r'f '- · · ' - '' -_f1· van 15 m&nulen werdeft op loss ingen B en C via een dubbele straal t t - -i v bij een ponitante stroomsnelheid gedurende ongeveer 46 minuten toegevoegd (80,5 % van het totale zilvemitraat verbruikt).
30 Een waterige oplossing van natriumhydro- xyde (0,2 molair, oplossing D) werd gebruikt voor het handhaven van de pH van 2,6 bij 55°C. 4,0 molen zilvemitraat werden gebruikt ybor de precipitatie van deze emulsie.
Emulsie F.
35 Aan 6,0 liter van een 1,5 % gelatine, 8204399 - 80 - 0,12 molaire kaliumbromide-oplossing bij 55°C werden onder roe-ren en via een dubbele straal toegevoegd een 2,0 molaire KBr-oplossing, bevactende 0,12 molair KJ, en een. 2,0 molaire AgN0^“ oplossing over een periode van 8 minuten onder handhaving van 5 de pBr van 0,92 (waarbij 5,3 % van het in totaal gebruikte zil- vernitraat werd verbruikt). De bromide- en zilvernitraat-oplossin-gen liet men vervolgens gelijktijdig lopen onder handhaving van een pBr van 0,92 in een versnelde stroom (6,0 x van begin tot eind) over een periode van 41 minuten (waarbij 94,7 % van 10 het in totaal gebruikte zilvernitraat werd verbruikt). Een totaal van ongeveer 3,0 molen zilvernitraat werd gebruikt. De emulsie werd afgekoeld tot 35°C, gewassen volgens de coagulatie-methode van het Amerikaanse octrooischrift 2.614.929 en opge-slagen bij een pAg van 7,6, gemeten bij 40°C. In de resulteren-15 de tafelvormige korrel AgBrJ (6 mol.% jodide) emulsie droegen de korrels met een gemiddelde korrelgrootte van 3,0 yum, een gemiddelde dikte van 0,09 yum en een aspectverhouding van 33:1 voor 85 % bij aan het geprojecteerde oppervlak van de korrels in de emulsie.
20 120 g van de hierboven bereide AgBrJ- emulsie (0,12 mol) werden ingesteld op een pAg van 7,2 bij 40°C door gelijktijdige toevoeging van 0,1 molaire AgN03~ en 0,006 molaire KJ-oplossingen. Vervolgens werden 3,0 ml van een 0,74 molaire NaC1-oplossing toegevoegd. De emulsie werd spec- 25 traal gesensibiliseerd met 1,5 mmol anhydro-5-chloor-9-ethyl- 5T-fenyl-3.3 r-di-(3-sulfopropyl)-oxacarbocyanine-hydroxyde, triethylamine-zout/mol Ag en gedurende 30 minuten op 40°C ge- houden. Vervolgens werd de spectraal gesensibiliseerde emulsie . -2 gecentrifugeerd en hersuspendeerd in een 1,85 x 10 molaire 30 NaC1-oplossing en wel tweemaal. In 40,0 g van de emulsie (0,04 mol) werden 1,25 mol.% AgCl geprecipiteerd door dubbelestraal-toevoeging gedurende 2,1 minuten van 0,55 molaire NaCl- en 0,5 molaire AgNO^-oplossingen onder handhaving van de pAg op 7,5 bij 40°C. 15 seconden na het begin van de AgCl-precipita-35 tie werden 0,5 mg ^2820^51120 en 0,5 mg KAuCl^/mol Ag toegevoegd aan het precipitatievat.
8204399 - 8J -
Bij de bereiding van elke van de emulsies werd de inhoud van het reactievat heftig geroerd ge-durende de toevoeging van de zilver- en halogenide-zouten.
8204399

Claims (25)

1. Een fotografische beddtransport- filmeenheid, omvattende 5 een drager, ten minste een emulsie-laag, aangebracht op deze drager, bevattende een dispergeermedium en straling-gevoelige zilverhalogenide-korrels, en een beeldontvangende laag, 10 met het kenmerk, dat ten minste 50 % van het totale geprojecteerde oppervlak van deze straling-gevoelige zilverhalogenide-korrels van ten minste een emulsie-laag wordt verschaft door tafelvormige zilverhalogenide-korrels met een dikte van minder dan 0,5 micrometer, een diameter van j5 ten minste 0,6 micrometer, waarbij de diameter van een korrel wordt gedefinieerd als de diameter van een cirkel met een oppervlak, gelijk aan het geprojecteerde oppervlak van de korrel, en een gemiddelde aspectverhouding van meer dan 8:1, velke aspectverhouding wordt gedefinieerd als de verhouding van de 20 korrel-diameter tot de dikte.
2. Een fotografische beeldtransport-filmeenheid volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de ont-vangende laag aangrenzend aan een tweede drager is geplaatst.
3. Een fotografische beeldtransport- 25 filmeenheid volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de tweede drager een reflectieve drager is.
4. Een fotografische beeldtransport-filmeenheid volgens conclusie 2, met het kenmerk, dat de tweede drager transparant is. 3Q 5. Een fotografische beeldtransport- filmeenheid volgens conc'lusies 2-4, met het kenmerk, dat deze filmeenheid bovendien een alkalisch behandelingspreparaat en middelen voor de vrijmaking van dit preparaat tussen de dragers bevat. 8204399 •r~—------- r~ .....iif^^r'5’····^.·. . TJ'. '?; '»**. : -- «£:' · - , .,-- - - : - . ., - 83 - 6« Εβη fotografische beeldtransport-; filseeaheid volgensiconcluaie 5, mac hat kenmerk, dat het alka-lischebehandelings^reparaat een zilverhalogenide-oplosmiddel bevat «1 df ontvangtnde laag fysische ontwikkelingskernen be- e vag voorhet bevordfren van de fysische ontvikkeling van ge- * ” :, Λ;ΐ ·ί;"Γ?·ί eolubiUseerd zilverhalogenide.
7. Een fotografische beeldtransport- fi&teehheid volgensJconelOsies 1-6, met het kenmerk, dat een klieretdfbeeld-vers®iaffend materiaal aanwezig is in de emulsie- in laifc df^-lSgen of epj daaraan aangrenzende laag.
8. Een fotografische beeldtransport- filmeenheid volgensconcbusies 1-7, met het kenmerk, dat de tafelvotmige zilverhalogenide-korrels voor ten minste 70 Z bijdragen aan het totale geprojecteerde oppervlak van de stra- j5 ling-gevoelige korrels, aansrezig in de emulsie-laag of -lagen.
9. Een fotografische beeldtransport- filmeenheid volgens conclusies 1-8, met het kenmerk, dat de zilverhalogenide-korrels zilverbromide- of zilverbroomjodide- korrels zijn.
10. Een fotografische beeldtransport- filmeenheid volgens conclusies 1-9, met het kenmerk, dat de tafelvormige zilverhalogenide-korrels een gemiddelde aspect-verhouding van ten ijjaLnste 12:1 bezitten. H . Een zilverbeeldtransport-film-25 eenheid volgens conclusies 1-10, omvattende een transparante drager, ten minste edn emulsie-laag, aange-bracht op deze dragtr, bevattende een dispergeermedium en • ' ί Γ- ·“··'; ··; . u> * · -·'*·· - - chemisch en spectraal gesensibiliseerde straling-gevoelige 30 zilverhalogenide-korrels, ^ : een transparent bedekkingsvel en een zilver-ontvangende laag, aange-bracht op het bedekkingsvel, voor het ontvangen van zilver, getransporteerd uit de emulsie-laag door een alkalisch behan- 8204 319? $ * : ::1,. V: 5-¾. #.¾ f. .--. 4Λτ„.. '.*m. .. ijL-· ...--i'r. . -:1,.. v - 84 - delingspreparaat, bevattende een zilverhalogenide-oplosmiddel, aangebracht tussen de ontvang- en emulsie-lagen, met hat kenmerk, dat ten minste 70 % van het totale geprojecteerde oppervlak van de straling-5 gevoelige zilverhalogenide-korrels wordt verscbaft door tafelyor- mige zilverhalogenide-korrels met een dikte van minder dan 0,5 micrometer, een diameter van ten minste 0,6 micrometer en een ge-middelde aspectverhouding van ten minste 12:1.
12. Een zilverbeeldtransport-film- 10 eenheid volgens conclusie 11, met het kenmerk, dat deze boven- dien bevat middelen voor het aanvankelijk begrenzen en, na de beeldsgewijze blootstelling, vrijmaken van het alkalische be-handelingspreparaat tussen de emulsie- en ontvang-lagen en middelen voor het beeindigen van de zilverhalogenide-ont- 15 wikkeling, aangebracht aangrenzend aan de drager of het be-dekkingsvel.
13. Een zilverbeeldtransport-film-eenheid volgens conclusies 11 of 12, met het kenmerk, dat deze bovendien bevat een reflectieve laag, aangebracht aangrenzend 20 aan de ontvang-laag en tussen de ontvanglaag en de emulsie- laag of -lagen.
14. Een zilverbeeldtransport-film-eenheid volgens conclusies 11-13, met het kenmerk, dat de tafelvormige zilverhalogenide-korrels een gemiddelde aspect- 25 verhouding van ten minste 20:1 bezitten.
15. Een kleurstofbeeldtransport-film-eenheid volgens conclusies 1-10, omvattende een transparante drager, ten minste een emulsie-laag, aange- 30 bracht op de drager, bevattende een dispergeermedium en che- misch en spectraal gesensibiliseerde straling-gevoelige zilverhalogenide-korrels , een kleurstofbeeld-verschaffend mate-riaal, aangebracht in de emulsie-laag of -lagen of in een daar- 8204399 . >: f ν '*· 85 - .naagrenzende laag, '.' een transparent bedekkingsvel, een kleurstofbeeld-ontvangende laag, aangebracht op het bedekkingsvel, voor het ontvangen van beeld-5 klenrstof, getransporteerd door een alkalisch behandelings- preparaat, aangebracht tussen de ontvang- en emulsielagen, met het kenmerk, dat ten minste 70 % van het totale geprojecteerde oppervlak van de straling-gevoeli-ge zilverhalogenide-korrels wordt verschaft door tafelvormige JO zilverhalogenide-korrels met een dikte van minder dan 0,5 micrometer, een diameter van ten minste 0,6 micrometer en een gemiddelde aspectverhouding van ten minste 12:1. 16...Een kleurstofbeeldtransport-film-eenheid volgens coneInsie 15, met het kenmerk, dat deze boven-J5 dien bevat middelen voor het aanvankelijk begrenzen en, na de beeldsgewijze blootstelling, vrijmaken van het alkalische be-handelingepreparaat fcwsen de emulsie- en ontvang-lagen en middelenvoor het behind!gen van de zilverhalogenide-ontwikke-ling* agpgebracht aamgrenzend aan de drager of het bedekkings-20 vel. ^
17. Een kleurstofbeeldtransport-film-eenbsid volgens condnsiee 15 of 16, met het kenmerk, dat deze bovmdien bevat een reflectieve laag, aangebracht aangrenzend aan ji& ontvang-laag gjji tussen de ontvang-laag en de emulsie-25 laag^of ^lagen. . ΐ . ^ 18. Een kleurstofbeeld-transport-film- eenheid folgens conclusies 15-17, met het kenmerk, dat de tafel-vorvige Zilverhalogedde-korrels een gemiddelde aspectverhouding van ten minste 20:1 bezitten.
19. Een kleurstofbeeld-transport-film- eenheid volgens conclusias 15-18, met het kenmerk, dat de emulsie- laag voorziet in een zilverbedekking van minder dan 750 mg/m2.
20. Een veelkleurige kleurstofbeeld- 8204399 ·,·>«!, ' Γ:|ιΤι r' i~liits "Ϊ li ~ I .,.. ., . , -86- transport-filmeenheid yolgens conclusies 1-JQ, omyattende een drager, kleurstof-verschaffende laag-eenheden, aangebracht op de drager, elk bevattende ten minste een 5 kleurstofbeeld-verschaffend materiaal en ten minste Sin zil- verhalogenide-emulsie, bevattende een dispergeermedium en straling-gevoelige zilverhalogenide-korrels, waarbij de kleurstof-verschaffende laag-eenheden een kleurstof-verschaf-fende laag-eenheid bevatten, bevattende een rood-gevoelige 10 emulsie en een cyaankleurstofbeeld-verschaffend materiaal, een kleurstof-verschaffende laag-eenheid, bevattende een groen-gevoelige emulsie en een margenta-kleurstofbeeld-ver-schaffend materiaal, en een kleurstof-verschaffende laag-eenheid, bevattende een blauw-gevoelige emulsie en een geel-15 kleurstofbeeld-verschaffend materiaal, en een veelkleurig kleurstofbeeld-ont- vangende laag, met het kenmerk, dat ten minste 70 % van het totale geprojecteerde oppervlak van de straling-20 gevoelige zilverhalogenide-korrels in ten minste een van de emulsies wordt verschaft door tafelvormige zilverhalogenide-korrels met een dikte van minder dan 0,5 micrometer, een diameter van ten minste 0,6 micrometer en een gemiddelde aspect-verhouding van ten minste 12:1.
21. Een veelkleurige kleurstofbeeld- transport-filmeenheid volgens conclusie 20, met het kenmerk, dat de tafelvormige zilverhalogenide-korrels voor ten minste 90. bijdragen aan het totale geprojecteerde oppervlak van de korrels van ten minste een emulsie-laag.
22. Een veelkleurige kleurstofbeeld- transport-filmeenheid volgens conclusies 20 of 21, met het kenmerk, dat deze ten minste ene emulsie door bekleding is aangebracht teneinde te voorzien in een zilverbedekking in 2 het traject van 150-750 mg/m . 8204399 .*' ' &. . , " · ?> ^ i ,>-? 0 „: : .0 - 87 - ?; ^ : 23. Een yeelkleurige kleurstofbeeld- volgens conclusies 20 of 22. met het kagjyxfodat ten minete 70 Z van het totale geprojecteerde opper-vlak vdS d« 8tralingj**gevoe 1 ige zilverhalogenide-korrels in elke 5 van de groen- an rood-gevoelige emulsies wordt verschaft door tafelvoxmige korrele met een dikte van minder dan 0,3 micrometer een diameter van ten minste 0,6 micrometer en een ge-middelde aspectverhouding van ten minste 20:1.
24. Een veelkleurige kleurstofbeeld- 10 transport-filmeenheid volgens conclusie 20-23, met het kenmerk, dat de ten minste ene emulsie, bevattende de tafelvormige korrels, een rood-gevoelige of groen-gevoelige zilverbromide-emulsie, die eventueel zilverjodide bevat, is en is aangebracht voor het ontvangen van blootstellings-straling voor de reste-15 rende zilverhalogenide-emulsies van de filmeenheid.
25. Een veelkleurige kleurstofbeeld-transport-filmeenheid volgens conclusie 1, omvattende een drager, kleurstof-verschaffende laag-eenheden, 20 aangebracht op de drager, elk omvattende ten minste een kleur-stofbeeld-verschaffend materiaal en ten minste een zilverhalo-genide-emulsie, bevattende een dispergeermedium en straling-gevoelige zilverhalogenide-korrels, waarbij de kleurstof-ver-schaffende laag-eenhfden omvatten een kleurstof-verschaffende 25 laag-eenheid, bevattende een rood-gevoelige emulsie en een cyaanklearatofbeeld-verschaffend materiaal, een kleurstof- - j* - ver|chaffeade laag-eenheid, bevattende een groen-gevoelige eai|sie eneen magen^a-kleurstofbeeld-verschaffend materiaal, ' :· - ’ ΪΕΒ- -f'·*' > -ψ· en ten.jglewrstof-verjpchaffende laag-eenheid, bevattende een 30 blahw—|#voed.ige emulsie en een geel kleurstofbeeld-verschaffend r £ een transparant bedekkingsvel, _% .% een kleurstof-ontvangende laag, aange- braisht op de drager pf het bedekkingsvel, '-**? · · --: . ;··· . ,.. /; · . 820 4.li||^:A:., I; .. - 88 - een alkalisch. behandelingspreparaat, middelen voor het vrijmaken yan het behandelingspreparaat in contact met de kleurstof-verschaffen-de laag-eenheden, en 5 middelen voor het beeindigen van de zilverhalogenide-ontwikkeling, aangebracht aangrenzend aan de drager of het bedekkingsvel, met het kenmerk, dat ten minste 70 % van het totale geprojecteerde oppervlak van de straling-gevoelige 10 zilverhalogenide-korrels, aanwezig in ten minste een emulsie, wordt verschaft door tafelvormige zilverhalogenide-korrels met een dikte van minder dan 0,5 micrometer, een diameter van ten minste 0,6 micrometer en een gemiddelde aspectverhouding van ten minste 12:1, waarbij de zilverhalogenide-korrels in ten 15 minste een emulsie zijn bekleed bij een zilverbedekking van 150-750 mg/m^.
26. Een veelkleurige kleurstofbeeld-transport-filmeenheid volgens conclusie 1, omvattende een drager, 20 kleurstof-verschaffende laag-eenheden, aangebracht op de drager, elk omvattende een positief-werkende redoxkleurstof-vrijmaker en ten minste een negatief-werkende emulsie, bevattende een dispergeermedium en straling-gevoelige zilverbromide- of -broomjodide-korrels, waarbij de kleurstof-25 verschaffende laag - eenheden omvatten een kleurstof-verschaf fende laag-eenheid, bevattende een rood-gevoelige emulsie en een cyaanredox-kleurstof-vrijmaker-materiaal, een kleurstof-verschaffende laag-eenheid, bevattende een groen-gevoelige emulsie en een magenta-redoxkleurstof-vrijmaker-materiaal, 30 en een kleurstof-verschaffende laag-eenheid, bevattende een blauw-gevoelige emulsie en een gele redoxkleurstof-vrijmaker-materiaal, en een transparant bedekkingsvel, een kleurstof-ontvangende laag, aange- 8204399 * . - 89 - bracht op de drager of het bedekkingsvel, een alkalisch behandelingspreparaat, middelen voor het vrijmaken van het behandelingspreparaat in contact met de kleurstof-verschaffen- v'-rt- 5 deiaag-*«heden, eat w middelen voor het beeindigen van de zilverhalogenide-ontwikkeling, aangebracht aangrenzend aan de drager ofhet bedekllingsvel, met het kenmerk, dat ten minste 70 % 10 van het totale geprojecteerde oppervlak van de straling-gevoe-lige zilverhalogenide-korrels, aanwezig in de emulsie, wordt verschaft door tafelvormige zilverbromide- of -broomjodide korrela met een dikte van minder dan 0,3 micrometer, een diameter van ten minste 0,6 micrometer en een gemiddelde aspect- 15 verhouding van ten minste 12:1, waarbij de korrels van elke van deze efulsies warden bekleed bij een zilverbedekking van
27. Een veelkleurige kleurstofbeeld-traaspdrt-filmeenheid volgens conclusie 26, met het kenmerk, 20 dat elke van deze eaiulsies wordt bekleed bij een zilverbedekking νβ» 3^0-650 mg/|B^.
28. Een veelkleurige kleurstofbeeld-transport-filmeenhe£d volgens conclusie 1, omvattende een drager, 25 een gele kleurstof-verschaffende laag- eenheid, aangebracht op de drager, omvattende een geel kleur-stofbeeld-verschaffend materiaal en een blauw-gevoelige nega-tief werkende emulsie, een afvangmiddel-bevattende transparan- 30 te eerste tussenlaag, een cyaan kleurstof-verschaffende laag-eenheid aangfebracht op de eerste tussenlaag, omvattende een cyaan Ideutstofbeeld-verschaffend materiaal en een rood-ge- Λ k *: / voeligenegatief-werkende emulsie, te . : ··· -.1¾. Λ.-.<'·?!' - .-. .V 820 4 3¾¾ i; ; ........................4t ·. .4 ' - 90 - een afvangmiddel-bevattende transpa- rante tweede tussenlaag, een magentakleurstof-verschaffende laag-eenheid, aangebracht op de tweede tussenlaag, omvattende 5 een magentakleurstofbeeld-verschaffend materiaal en een groen- gevoelige negatief-werkende emulsie, waarbij elke van deze emulsies een' dispergeermedium en straling-gevoelige zilverbromide- of -broomjodide-korrels bevat, en 10 een ontvanglaag teneinde te voorzien in een zichtbaar getransporteerd veelkleurig kleurstofbeeld na de beeldsgewijze blootstelling en behandeling van deze emulsies, met het kenmerk, dat ten minste 70 % 15 van het totale geprojecteerde oppervlak van de straling-gevoelige zilverhalogenide-korrels, aanwezig in ten minste de groen- en rood-gevoelige emulsies, wordt verschaft door tafel-vormige zilverbromide- of -broomjodide-korrels met een dikte van minder dan 0,3 micrometer en een diameter van ten minste 20 0,6 micrometer met een gemiddelde aspectverhouding van ten minste 12:1, waarbij de korrels van elke van de groen- en rood- gevoelige emeulsies worden bekleed bij een zilverbedekking van 2 200-700 mg/m en waarbij de ontvanglaag dichter bij de cyaan-kleurstof-verschaffende of de magentakleurstof-verschaffende 25 laag-eenheid is geplaatst dan de resterende kleurstof-verschaf- fende laag-eenheden gedurende de behandeling.
29. Een veelkleurige beeldtransport-filmeenheid volgens conclusie 28, met het kenmerk, dat de kleurstofbeeld-verschaffende materialen kleurstofontwikkelaars 30 zijn.
30. Een veelkleurige kleurstofbeeld-transport-filmeenheid volgens conclusie 1, omvattende een opake drager, een gele kleurstof-verschaffende laag- 8204399 --“:·,Η|ί ^-»fe!fe-^· ίίΐΐ:- i -> M? . . * v, x χ|α' - 9i - eenheid, aangebracht op de drager, onrvattende een positief-verkend gele redoxkleurstof-vrijmaker-materiaal en een blauw-gevoelige negatief-werkende emulsie, een afvangmiddel-bevattende transpa- 5 rante eerste tussenlaag, een cyaan kleurstof-verschaffende laag-eenheid, aangebracht op de eersce tussenlaag, onrvattende een poeitief werkend cyaanredox-kleurstof-vrijmaker-materiaal en *en rood-gevoelige negatief-werkende emulsie, 10 een afvangmiddel-bevattende trans- parante tweede tussenlaag, een magentakleurstof-verschaffende laag-eenheid, aangebracht op de tweede tussenlaag, omvattende een positief-werkend magentaredoxkleurstof-vrijmaker-materiaal 15 en een groen-gevoelige negatief-werkende emulsie, waarbij elke van deze emulsies een dispergeermedium en straling-gevoelige zilverbromide- of -br oomj odide-korre1s bevat, en een transparant bedekkingsvel, 20 een kleurstof-ontvangende laag, aange- braoht ^p dit bedekl^ngsvel, een alkalisch behandelingspreparaat, bevjtttegdereflectiej: materiaal en een indicator-kleurstof, die g^lehfd wordt l^J eKi alkalische pH en nagenoeg kleurloos > · ·Ϋ· - ψ 25 i»Η30&φ9Τ9:ρΒ,ψ·· - . y: f; X. [ middelen voor het vrijmaken van het behanda&ingspreparaat tussen de ontvanglaag en de kleurstof-verichS^eBde laag-einheden, en ί middelen voor het beeindigen van de 30 zil^er|iph^nide-ont5eikkel ing, aangebracht aangrenzend aan de drager «axl»t bedekkingsvel, ' »:· · - -·:νΐ - X s- mat het kenmerk, dat ten minste 70 % vaUhet'tofcale geprojecteerde oppervlak van de straling-gevoe-ligft kotSTeta, aanvezig in de groen- en rood-gevoelige emulsies, .•P. · :.;8-®43Ηί':Π' i i . ' . -i:^il!Jil!ill!L·' .....i;iiijN!!iliMllhil!i!i!li!lX!i!l'lilmii:>i!i^ JhiiinnU . >; ,.... r - 92 - * worden verschaft door tafelvormige korrels met een dikte van minder dan 0,3 micrometer, een diameter yan ten minste 0,6 micrometer en een gemiddelde aspectverhouding van ten minste 12:1, waarbij de korrels van de groen- en roodgevoelige emul-5 sies elk worden bekleed bij een zilverbedekking van 300-650 mg/m2.
31. Een fotografische beeldtransport-filmeenheid als beschreven in de beschrijving en/of toegelicht in de voorbeelden. 10 8204399
NL8204399A 1981-11-12 1982-11-12 Fotografische beeldtransport-filmeenheid. NL8204399A (nl)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US32091181A 1981-11-12 1981-11-12
US32091181 1981-11-12
US43009282A 1982-09-30 1982-09-30
US43009282 1982-09-30

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8204399A true NL8204399A (nl) 1983-06-01

Family

ID=26982724

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8204399A NL8204399A (nl) 1981-11-12 1982-11-12 Fotografische beeldtransport-filmeenheid.

Country Status (11)

Country Link
AU (1) AU560224B2 (nl)
BR (1) BR8206563A (nl)
CA (1) CA1174885A (nl)
CH (1) CH653780A5 (nl)
DE (1) DE3241642C2 (nl)
FR (1) FR2516271B1 (nl)
GB (1) GB2111706B (nl)
IE (1) IE54125B1 (nl)
IT (1) IT1156336B (nl)
NL (1) NL8204399A (nl)
SE (1) SE450797B (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6152643A (ja) * 1984-08-21 1986-03-15 Konishiroku Photo Ind Co Ltd 熱現像カラ−感光材料
JPS6224243A (ja) * 1985-04-30 1987-02-02 Fuji Photo Film Co Ltd ハロゲン化銀乳剤
DE19816024A1 (de) * 1998-04-09 1999-05-06 Daimler Chrysler Ag Elektrohydraulischer Bremskraftverstärker

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3976486A (en) * 1973-07-27 1976-08-24 Polaroid Corporation Diffusion transfer color products and processes with substituted halide silver halide emulsions
CA1072799A (en) * 1974-04-15 1980-03-04 Edward G. Denk Photographic product containing ag1 with grain size distribution having lowest value of coefficient of variation
GB1520976A (en) * 1976-06-10 1978-08-09 Ciba Geigy Ag Photographic emulsions
GB1570581A (en) * 1978-05-25 1980-07-02 Ciba Geigy Ag Preparation of silver halide emulsions
GB1596602A (en) * 1978-02-16 1981-08-26 Ciba Geigy Ag Preparation of silver halide emulsions
DE2905655C2 (de) * 1977-06-08 1995-03-30 Ilford Ltd Verfahren zur Herstellung von photographischen Silberhalogenidemulsionen, die Silberhalogenidkristalle vom Zwillingstyp enthalten

Also Published As

Publication number Publication date
CH653780A5 (fr) 1986-01-15
DE3241642A1 (de) 1983-05-19
BR8206563A (pt) 1983-09-27
SE8206451D0 (sv) 1982-11-12
DE3241642C2 (de) 1994-12-08
FR2516271B1 (fr) 1986-03-07
AU9038182A (en) 1983-05-19
IT1156336B (it) 1987-02-04
GB2111706B (en) 1985-06-26
IE822701L (en) 1983-05-12
SE8206451L (sv) 1983-05-13
IE54125B1 (en) 1989-06-21
AU560224B2 (en) 1987-04-02
FR2516271A1 (fr) 1983-05-13
GB2111706A (en) 1983-07-06
IT8224243A0 (it) 1982-11-12
SE450797B (sv) 1987-07-27
CA1174885A (en) 1984-09-25

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4804621A (en) Process for the preparation of tabular silver chloride emulsions using a grain growth modifier
US4683192A (en) Silver halide photographic emulsions and process for producing them
DE3241634C3 (de) Photographische Silberbromidiodidemulsion und Verfahren zu ihrer Herstellung
US4425425A (en) Radiographic elements exhibiting reduced crossover
NL8204400A (nl) Voorgeharde fotografische elementen en de toepassing daarvan in de radiografie.
GB2110404A (en) Radiation-sensitive photographic emulsion and process for its preparation
GB2127986A (en) Radiographic element
SE450795B (sv) Silverhalogenidemulsion inbegripande skivformade silverhalogenidkorn som er avgrensade av motbelegna parallella (111)-huvudkristallytor och har sensibiliseringsytor med utvald orientering
US4478929A (en) Dye image transfer film unit with tabular silver halide
US3957488A (en) Photographic emulsion containing unfogged, heterodisperse layered silver halide grains having a prodominantly bromide core and total chloride content less than 30 mole percent
US4555482A (en) Silver halide photographic emulsion
JPS5814829A (ja) ハロゲン化銀写真感光材料
JPS58113930A (ja) 写真要素
NL8204399A (nl) Fotografische beeldtransport-filmeenheid.
JPH08248553A (ja) ハロゲン化銀粒子の仕上げ方法
JPS58211143A (ja) ハロゲン化銀写真乳剤の製造方法
WO1991018320A1 (en) Silver halide grains having small twin-plane separations
EP0295439A2 (en) Silver halide photographic materials
JPH041899B2 (nl)
JPS58108528A (ja) 直接ポジ型写真要素
SE451040B (sv) Direktpositivt fotografiskt element innefattande minst ett emulsionsskikt innehallande platta silvehalogenidkorn
EP0478670B1 (en) Silver halide grains and process for their preparation
JP2525566B2 (ja) ハロゲン化銀写真乳剤の製造方法
JPH0254534B2 (nl)
JP2913529B2 (ja) 内部潜像型直接ポジハロゲン化銀乳剤及びそれを用いたカラー拡散転写写真フィルムユニット

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed