NL8203099A - Werkwijze voor de bereiding van katalysatormaterialen, alsmede katalysatormaterialen verkregen volgens deze werkwijze. - Google Patents

Werkwijze voor de bereiding van katalysatormaterialen, alsmede katalysatormaterialen verkregen volgens deze werkwijze. Download PDF

Info

Publication number
NL8203099A
NL8203099A NL8203099A NL8203099A NL8203099A NL 8203099 A NL8203099 A NL 8203099A NL 8203099 A NL8203099 A NL 8203099A NL 8203099 A NL8203099 A NL 8203099A NL 8203099 A NL8203099 A NL 8203099A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
zeolite
catalyst
weight
aluminum
exchanged
Prior art date
Application number
NL8203099A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Grace W R & Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Grace W R & Co filed Critical Grace W R & Co
Publication of NL8203099A publication Critical patent/NL8203099A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10GCRACKING HYDROCARBON OILS; PRODUCTION OF LIQUID HYDROCARBON MIXTURES, e.g. BY DESTRUCTIVE HYDROGENATION, OLIGOMERISATION, POLYMERISATION; RECOVERY OF HYDROCARBON OILS FROM OIL-SHALE, OIL-SAND, OR GASES; REFINING MIXTURES MAINLY CONSISTING OF HYDROCARBONS; REFORMING OF NAPHTHA; MINERAL WAXES
    • C10G11/00Catalytic cracking, in the absence of hydrogen, of hydrocarbon oils
    • C10G11/02Catalytic cracking, in the absence of hydrogen, of hydrocarbon oils characterised by the catalyst used
    • C10G11/04Oxides
    • C10G11/05Crystalline alumino-silicates, e.g. molecular sieves
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01JCHEMICAL OR PHYSICAL PROCESSES, e.g. CATALYSIS OR COLLOID CHEMISTRY; THEIR RELEVANT APPARATUS
    • B01J29/00Catalysts comprising molecular sieves
    • B01J29/04Catalysts comprising molecular sieves having base-exchange properties, e.g. crystalline zeolites
    • B01J29/06Crystalline aluminosilicate zeolites; Isomorphous compounds thereof
    • B01J29/08Crystalline aluminosilicate zeolites; Isomorphous compounds thereof of the faujasite type, e.g. type X or Y
    • B01J29/084Y-type faujasite

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Crystallography & Structural Chemistry (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Catalysts (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)

Description

_ 1 „ «- 4
Werkwijze voor de bereiding van katalysatormaterialen, als-mede katalysatormaterialen verkregen volgens deze werkwijze.
De uitvinding heeft betrekking op de bereiding of vervaardiging van katalysatoren en meer in het bijzonder op het maken van harde slijtvaste zeoliethoulende katalysatoren die een hoge activiteit hebben voor de katalyti-5 sche omzetting van koolwaterstoffen.
Koolwaterstofomzettingskatalysatoren, zoals fluidumkraakkatalysatoren (FCC) welke kristallijne zeolieten omvatten gedispergeerd in een anorganische oxydematrix worden meestal verkregen door sproeidrogen van een waterige suspensie 10 van zeoliet, klei en een geschikt bindmiddel zoals silicium-dioxyde-aluminiumoxyde-hydrogel, siliciumdioxyde-sol of alu-miniumoxydesol. De gesproeidroogde katalysatordeeltjes kunnen worden gecalcineerd en aan ionenuitwisseling worden onderwor-pen om ongewenste alkalimetaalverontreinigingen te verwijde-15 ren.
Het Canadese octrooischrift 967.136 beschrijft een koolwaterstofomzettingskatalysator welke zeoliet, klei en een aluminiumoxydesol-bindmiddel omvat. De katalysatoren worden verkregen door sproeidrogen van een mengsel van tot een 20 laag natriumgehalte ion-gewisselde zeoliet, klei en aluminium- oxydesol (chloorhydrol) en calcineren van de gesproeidroogde deeltjes ter verkrijging van harde, slijtvaste katalysatoren.
Het Amerikaanse octrooischrift 3.425.956 beschrijft een werkwijze voor de bereiding van een zeoliet-25 houdende kraakkatalysator waarbij een gesproeidroogde eompo- siet van partieel ionen-gewisselde zeoliet en siliciumdioxyde-aluminiumoxyde-hydrogel wordt gecalcineerd en vervolgens aan ionen-uitwisseling onderworpen. De calcineringstrap stabili-seert de zeoliet en verbetert de verwijdering van alkalimetaal-30 oxyde.
8203099 , - 2 - < ¥
De laatste jaren is men er in de kraak-katalysatorIndustrie in het bijzonder op gespitst geweest katalysatoren te produceren die in hoge mate slijtvast, actief en selectief voor de produktie van benzinefracties zijn.
5 Een doel van de onderhavige uitvinding is derhalve een werkwijze te verschaffen waarmee in hoge mate actieve, slijtvaste katalysatoren op economische wijze kunnen worden geproduceerd.
Een ander doel is een werkwijze voor de be-10 reiding van zeolitische koolwaterstofomzettingskatalysator te verschaffen waarbij het niet nodig is meerdere malen bij hoge temperatuur te calcineren.
Nog een ander doel is thermisch stabiele katalytische kraakkatalysatoren te verschaffen welke in staat 15 zijn een hoog niveau van benzinefracties te produceren.
* Nog een verder doel is zeoliethoudende fluidumkraakkatalysatoren te verschaffen die selectief zijn voor de bereiding van benzinefracties met een hoog octaan-getal, 20 Deze en andere doeleinden van de onderha vige uitvinding zullen aan de deskundigen duidelijk worden aan de hand van de onderstaande gedetailleerde beschrijving en de tekening, waarin een blokdiagram wordt weergegeven dat een werkwijze voorstelt waarin de onderhavige uitvinding is opge-25 nomen.
Algemeen gezegd komt de onderhavige uitvinding neer op een werkwijze voor de produktie van katalysatoren die aluminiumoxyde-gebonden zeoliet bevatten, waarbij een ge-droogde, deeltjesvormige composiet, die een alkalimetaal bevat-30 tende zeoliet en een aluminiumchloorhydrol-bindmiddel omvat wordt gecalcineerd en daarna onderworpen aan ionenuitwisse-ling om het alkalimetaalgehalte ervan tot minder dan ongeveer 1 gew.% te verminderen.
Meer in het bijzonder heeft aanvrager ge-35 vonden dat door calcineren van een met aluminiumchloorhydrol gebonden deeltjesvormige katalysatorcomposiet welke een alkali- 8203099 a i - 3 - metaalhoudende zeoliet omvat de katalysatorcomposiet gelijk-tijdig kan worden gehard door omzetting van de aluminiumchloor-hydrol in aluminiumoxyde-bindmiddel en geactiveerd voor de verwijdering van natrium door daaropvolgende ionenuitwisse-5 ling.
Een duidelijker begrip van de uitvinding kan worden verkregen aan de hand van de tekening, waarin een katalysatorbereidingswerkwijze wordt weergegeven die in de prak-tij'k van de onderhavige uitvinding kan worden toegepast.
10 Zoals getoond in de tekening worden bronnen van aluminiumchloorhydroloplossing, zeolietsuspensie en klei-suspensie gecombineerd in een menginrichting ter verlcrijging van een gelijkmatige waterige suspensie. Zoals aangegeven in de figuur wordt de gemengde chloorhydrol/zeoliet/klei-15 suspensie geleid naar een sproeidroogstap waarin de suspensie wordt omgezet in deeltjesvormige vaste composieten die zeoliet-en klei-deeltjes, gebonden door aluminiumchloorhydrol, om-vatten. Deze composieten worden gestookt ter verkrijging van harde, slijtvaste deeltjes. Tijdens de stookstap wordt het 20 aluminiumchloorhydrol omgezet in een sterk aluminiumoxyde- bindmiddel en zuurchloride-nevenprodukten, welke uit de compo-siet worden verwijderd. De stookstap maakt ook het alkalime-taaloxyde dat in de zeolietcomponent aanwezig is beter toegan-kelijk voor verwijdering door de daarop volgende ionenuit-25 wisseling.
Zoals getoond in de tekening wordt de ge-stookte katalysatorcomposiet aan ionenuitwisseling onderworpen en/of gewassen om overmaat alkalimetaaloxyde en eventuale an-dere oplosbare verontreinigingen die aanwezig kunnen zijn te 30 verwijderen. De ionenuitwisselingsstap kan worden uitgevoerd onder gebruikmaking van een ammoniumzoutoplossing, zoals ammoniumsulfaat- en/of zeldzame aarde-chloride-oplossing. De composiet die ionenuitwisseling heeft ondergaan wordt gewassen met water om oplosbare verontreinigingen te verwijderen.
35 Na de ionenuitwisseling en het wassen wordt de katalysator composiet, welke op dit punt minder dan ongeveer 1 %, bij 8203099
t P
- 4 - voorkeur minder dan 0,5 gew.% alkalimetaaloxyde bevat, ge-droogd tot een niveau van ongeveer 5 tot 25 gew.% vocht.
De in de praktijk van de onderhavige uit-vinding gebruikte aluminiumchloorhydroloplossing is gemakke-5 lijk verkrijgbaar uit commerciele bronnen en bezit meestal de formule Al2+m (OH) Cl^, waarin m een waarde van ongeveer 4 tot 12 heeft.
De aluminiumchloorhydroloplossingen worden in de literatuur ook vaak aangeduid als polymere kationische 10 hydroxyaluminiumcomplexen of aluminiumchloorhydroxyden, het-geen polymeren zijn gevormd uit een monomere voorloper met de algemene formule (0^^01.2^0. In de onderhavige aan-vrage zal de bindmiddelcomponent worden aangeduid als alu-miniumchloorhydrol. De bereiding van de aluminiumchloorhydrol-15 oplossing wordt kenmerkenderwijs beschreven in het Amerikaan-se octrooischrift 2,196.016, het Canadese octrooischrift 967.136 en het Amerikaanse octrooischrift 4.176.090. Kenmer-kenderwijs houdt de bereiding van aluminiumchloorhydrol in dat men aluminiummetaal en zoutzuur laat reageren in hoeveel-20 heden die een materiaal met de hierbcvan. aangegeven formule zullen doen ontstaan. Verder kan het aluminiumchloorhydrol worden verkregen onder gebruikmaking van diverse bronnen van aluminium, zoals aluminiumoxyde (A^O^), klei en/of mengsels van aluminiumoxyde en/of klei met aluminiummetaal. Bij voorkeur 25 zullen de in de praktijk van de onderhavige uitvinding ge bruikte waterige aluminiumchloorhydroloplossingen een vaste stof gehalte van ongeveer 15 tot 30 gew.% A^O^ hebben.
De in de onderhavige uitvinding gebruikte zeolietcomponent is kenmerkenderwijs een synthetische fauja-30 siet-zeoliet, zoals natrium type Y zeoliet (NaY) welke onge veer 10 tot 15 gew.% Na20 bevat. Ook is het mogelijk de zeo-lieten te onderwerpen aan partiele ionenuitwisseling om het natriumgehalte daarvan te verlagen voorafgaande aan de opne-ming in de katalysator. Kenmerkenderwijs kan de zeoliet-35 component een partieel met ammonium uitgewisselde zeoliet van het type Y (NH^NaY) omvatten, welke ongeveer 3 tot 4 gew.%* 8203099 - 5 - Λ * %
Na£0 zal bevatten. Verder kan de zeoliet partieel uitgewisseld zijn met polyvalente metaalionen, zoals zeldzame aardemetaal-ionen, calcium en magnesium. De zeolietcomponent kan ook wor-den uitgewisseld met een combinatie van metaal- en ammonium-5 en/of zuur-ionen. Ook is het mogelijk dat de zeolietcomponent een mengsel van zeolieten omvat, zoals synthetische faujasiet in combinatie met mordeniet en de zeolieten van het ZSM-type.
Bij voorkeur wordt de zeoliet gecombineerd met de aluminium-chloorhydrol en een kleicomponent in de vorm van een waterige 10 suspensie welke ongeveer 20 tot 60 gew.% vaste stoffen bevat.
De katalysatoren volgens de uitvinding kun-nen substantiele hoeveelheden klei bevatten, zoals kaolien.
De kleicomponent is echter facultatief en omvat ongeveer 0 tot ongeveer 80 gew.% (droge basis) van het totale katalysator-15 materiaal. Ofschoon kaolien de bevoorkeurde kleicomponent is is het ook mogelijk thermisch gemodificeerde kaolien, zoals metakaolien, in het katalysatormateriaal op te nemen.
Tijdens de mengstap, als getoond in de teke-ning, wordt een toevoersuspensie voor de sproeidrooginrichting 20 verkregen welke ongeveer 20 tot 60 gew.% vaste stof bevat, waarvan ongeveer 5 tot 25 gew.% bestaat uit aluminiumchloor-hydrol (droge basis) als A^O^, 0 tot 60 gew.% uit zeoliet en ongeveer 0 tot 90 gew.% uit klei. Ofschoon de tekening een werkwijze weergeeft waarmee fluidumkraakkatalysatoren worden 25 verkregen door sproeidrogen van de katalysatorbereidings- suspensie is het ook mogelijk deeltjesvormige katalysatoren met een grotere deeltjesgrootte, dat wil zeggen in de orde van ongeveer een \ tot 2 mm te verkrijgen door vorming van kralen of pillen van de onderhavige materialen welke in het 30 bijzonder bruikbaar zijn voor het vervaardigen van katalysatoren voor hydrogeneringsprocessen, zoals hydrogenerend kra-ken, hydrogenerend ontzwavelen en hydrogenerend ontstikstof-fen, en demetalliseringskatalysatoren.
De sproeidroogstap wordt uitgevoerd onder 35 gebruikmaking van inlaattemperaturen in het traject van onge veer 300 tot 400°C en uitlaattemperaturen van ongeveer 100 tot 8203099 - 6 - 200°C. Tijdens de sproeidroogstap wordt het vochtgehalte van de deeltjes verminderd tot ongeveer 10 tot 30 gew.%. Kataly-satorcomposieten hebben een deeltjesgrootte in de orde van 20 tot 150 micrometer.
5 Na sproeidrogen worden de katalysatorcompo- sieten gestookt op temperaturen in de orde van ongeveer 300 tot 700°C gedurende een periode van ongeveer een 5 tot 3 uren, en bij voorkeur ongeveer een \ tot 2 uren. Tijdens de stookstap wordt het aluminiumchloorhydrol omgezet in vast 10 aluminium bindmiddel en vluchtige zuurchloriden, welke worden verwijderd uit de stookzone als deel van de afgasstroom. Het verwijderen van de zuurchloriden bij hoge temperaturen zet het aluminiumchloorhydrol om in een aluminiumoxyde bindmiddel, hetgeen een sterk, slijtvast katalysatordeeltje produceert.
15 Verder resulteert de stookstap in activering, dat wil zeggen losmaking, van het restant alkalimetaaloxyde dat in de zeoliet-mmponent aanwezig is en dat gemakkelijk wordt verwijderd door daaropvolgende ionenuitwisselings- en/of was-stappen.
De ionenuitwisselingsstap, welke het alkali-20 metaaloxydeniveau van de katalysatorcomposieten terugbrengt tot minder dan ongeveer 1 gew.% wordtultgevoerd onder gebruik-making van water en/of waterige ammoniumzoutoplossingen zoals ammoniumsulfaatoplossing en/of oplossingen van polyvalente metalen, zoals zeldzame aarde-chloride-oplossingen. Meestal 25 bevatten deze ionenuitwisselingsoplossingen ongeveer 1 tot 10 gew.% opgeloste zouten. Vaak wordt gevonden dat meerdere uitwisselingen gunstig zijn om de gewenste mate van alkalimetaal-oxydeverwijdering te verwezenlijken. Meestal worden de uitwisselingen uitgevoerd bij temperaturen in de orde van 50 tot 30 100°C. Na de ionenuitwisseling worden de katalysatorcomponen- ten gewassen, meestal met water, om het niveau van oplosbare verontreinigingen te verlagen tot een wenselijk niveau.
Na de ionenuitwisseling en het wassen worden de katalysatorcomposieten gedroogd, meestal bij temperaturen 35 lopend van ongeveer 100 tot 200°C, om het vochtgehalte ervan te verlagen tot een niveau van bij voorkeur minder dan onge- 8203099 '5 «· - 7 - veer 15 gew.%.
Kraakkatalysatoren verkregen door de werk-wijze volgens de uitvinding zijn zeer actief voor het kataly-tisch kraken van koolwaterstoffen. Kenmerkenderwijs is ge-5 vonden dat de activiteit van deze katalysatoren loopt van on- geveer 60 tot 90 vol,% omzetting na deactivering en verhoogde temperaturen. Verder is gevonden dat de katalysatoren zeer selectief zijn voor de produktie van benzine en in het bijzon-der voor de produktie van gekraakte benzinefracties met een 10 hoog octaangetal. Verder zijn de katalysatoren uiterst sterk en slijtvast.
Ofschoon de voornaamste componenten van de katalysatoren zeoliet, aluminiumchloorhydrol en eventueel klei omvatten spreekt het vanzelf dat ook andere componenten, zoals 15 deeltjesvormig aluminiumoxyde en met zeldzame aarde gexmpreg- neerd aluminiumoxyde kunnen worden toegevoegd, teneinde het vermogen van de katalysator SO te beheersen te verbeteren.
Verder spreekt het vanzelf dat de katalysator kan worden ge-combineerd met kleine hoeveelheden (1 tot 100 ppm) platina en 20 palladium, welke worden toegevoegd teneinde de CO-oxydatie- karakteristieken van de katalysator te verbeteren. De slijtage-eigenschappen van de katalysator worden uitgedrukt in termen van de Davison Index (DI) en de Jersey Index (JI) welke worden bepaald als aangegeven in het Amerikaanse octrooisehrift 25 4.247.420.
Nu de basisaspecten van de onderhavige uitvinding zijn beschreven worden de volgende voorbeelden ge-geven om specifieke uitvoeringsvormen daarvan toe te lichten. Voorbeeld I
30 De volgende bestanddelen worden gecombi- neerd in een roestvrij stalen mengketel van 37,85 liter: 3404 g aluminiumchloorhydrol-oplossing met de formule A^CICOH)^ en 23,5 gew.% bevattend; 7500 g (droge basis) kaolien; 1500 g (droge basis) gestookte met zeldzame aarde 35 uitgewisselde zeoliet van type Y (CREY); en voldoende water om een suspensie te verkrijgen die 25 gew.% vaste stof bevatte.
8203099 - 8 -
De gestookte met zeldzame aarde uitgewisselde zeoliet van het type Y werd verkregen door uitwisseling met waterige gemeng-de zeldzame aarde-chloride-oplossing bij pH 5 van NaY, gevolgd door stoken gedurende 3 uren op 538°C en bevatte 15,02 gew.% 5 ^2^3 en ^>8 Na^O. De suspensie werd goed geroerd en gesproeidroogd onder gebruikmaking van een gasinlaattempera-tuur van 320°C en een gasuitlaattemperatuur van 150oC. De gesproeidroogde katalysatordeeltjes die ongeveer 25 gew.% water en 0,5 gew.% 1^0 bevatten werden gestookt (dat wil 10 zeggen verwarmd) in een moffeloven bij een temperatuur van 538°C gedurende 1 uur. Na het stoken werd de katalysator ge-droogd bij een temperatuur van 150°C. De chemische analyse van deze katalysator alsmede de kraakeigenschappen ervan wor-den weergegeven in tabel A.
15 Voorbeeld II
De bereidingsmethode van voorbeeld I werd herhaald. 3000 g van de gestookte katalysatordeeltjes werden echter aan ionenuitwisseling onderworpen door aanraking met 9000 ml ammoniumsulfaatoplossing welke 3 gew.% ammoniumsul-20 faat bevatte. De analyse en de eigenschappen van deze kata lysator worden weergegeven in tabel A.
Voorbeeld III
De bereidingsmethode van voorbeeld I werd herhaald. De zeoliet bestond echter uit een met ammonium uit-25 gewisselde, gestookte zeoliet van het type Y, die 12,5 gew.% ZA2O2 en 0,5 gew.% bevatte. De katalysator werd niet aan ionenuitwisseling onderworpen na het stoken. De eigenschappen van dit katalysatormonster worden weergegeven in tabel A.
30 Voorbeeld IV
De bereidingsprocedure van voorbeeld I werd herhaald. Er werd echter een niet-gestookte met zeldzame aarde uitgewisselde zeoliet Y gebruikt (ZAY) welke 13,4 gew.% ZA2O2 en 3,2 gew.% Na20 bevatte. Dit katalysatormonster werd 35 na het stoken niet aan ionenuitwisseling onderworpen. De eigenschappen van deze katalysator worden weergegeven in 8203099 - 9 - tabel A.
Voorbeeld V
De katalysatorbereidingsmethode van voorbeeld IV werd herhaald. 3000 g van de gestookte katalysator 5 wordt echter uitgewisseld met 9000 ml ammoniumsulfaatoplossing
die 3 gew.% ammoniumsulfaat bevatte na het stoken. De eigenschappen van deze katalysator worden weergegeven in tabel A. Voorbeeld VI
De katalysatorbereidingsmethode van voorbeeld 10 I werd herhaald. De gerede katalysator bevatte echter 25 gew.% van de natriumammoniumzeoliet Y welke 3,8 gew.% Na20 bevatte welke werd verkregen door een natriumzeoliet Y uit te wisselen met ammoniumsulfaat. 3000 g van deze katalysator werd gewassen met 9000 ml water na het stoken. De eigenschappen van deze 15 katalysator worden weergegeven in tabel B.
Voorbeeld VII
De katalysatorbereidingsprocedure van voorbeeld VI werd herhaald. Echter na het stoken werd 3000 g van de katalysator onderworpen aan uitwisseling met 9000 ml ammo-20 niumsulfaatoplossing die 3 gew.% ammoniumsulfaat bevatte. De eigenschappen van deze katalysatoren worden beschreven in tabel B.
Voorbeeld VIII
De katalysatorbereidingsmethode van voor-25 beeld I werd herhaald. De zeoliet omvatte echter 25 gew.% van een met ammonium uitgewisselde, gestookte, gestabiliseerde zeoliet van het type Y (Zl4US-zeoliet) welke werd verkregen volgens de werkwijze van het Amerikaanse octrooischrift 3.449.070. De Z14US-zeoliet bevatte ten tijde van de opneming 30 in de katalysator ongeveer 3,8 gew.% Na20. 3000 g van de katalysator werd na het stoken uitgewisseld met 9000 ml ammoniumsulfaatoplossing. De eigenschappen van deze katalysator worden weergegeven in tabel B.
Voorbeeld IX
35 De katalysatorbereidingsmethode van voor beeld I werd gevolgd. Er werd echter een katalysator bereid die 8203099 - 10 - 40 gew.% ammonium-uitgewisselde zeoliet van type Y bevatte, welke zeoliet 3,8 gew.% Na£0 bevatte. Verder werd de hoeveel-heid chloorhydrol afgestemd om een aluminiumoxyde-bindmiddel-gehalte van 15 gew.% te verschaffen en werd het kaoliengehal-5 te afgestemd op 45 gew.%. Deze katalysator werd na het stoken niet gewassen. De eigenschappen van de katalysator worden weer-gegeven in tabel C.
Voorbeeld X
De katalysatorbereidingsmethode van voor-10 beeld IX werd herhaald. Na het stoken werd echter 3000 g van de katalysator gewassen met 9000 ml water. De eigenschappen van deze katalysator worden weergegeven in tabel C,
Voorbeeld XI
De katalysatorbereidingsmethode van voor-15 beeld IX werd herhaald. Na het stoken werd echter 3000 g van de katalysator gewassen met 9000 ml ammoniumsulfaat-oplossing die 3 gew.% ammoniumsulfaat bevatte. De eigenschappen van deze katalysator worden weergegeven in de tabellen C en D.
Voorbeeld XII
20 Een commerciele vergelijkingskatalysator
die 40 gew.% Z14US-zeoliet, 23 gew.% van een siliciumdioxyde-sol bindmiddel en 37 gew.% kaolienklei bevatte werd bereid door de in het Amerikaanse octrooischrift 3.957.689 beschre-ven methode. Deze katalysator werd gewassen met ammoniumsul-25 faat en de eigenschappen ervan worden beschreven in tabel D. Voorbeeld XIII
Een katalysator werd bereid door de in voorbeeld IX weergegeven methode. De zeolietcomponent omvatte echter 40 gew.% van een Z14US-type zeoliet die was uitgewisseld 30 met ammoniumsulfaat tot een niveau van ongeveer 0,2 gew.% ^£0. Deze katalysator werd niet aan ionenuitwisseling onder-worpen of gewassen na het stoken. De eigenschappen van deze katalysator worden weergegeven in tabel D.
Voorbeeld XIV
35 In dit voorbeeld werden de eigenschappen van de in de voorbeelden I t/m V bereide katalysatoren bepaald en 8203099 2 - η - getabelleerd in de onderstaande tabel A.
Tabel A
Katalysator van
Voorbeeld I II III IV V
5 Analyses
Gew.% Na20 0,51 0,14 0,18 0,44 0,18
Gew.% RE203 2,26 2,33 2,43 2,77 2,74
Gew.% SO^ 0,18 1,31 0,15 0,13 0,67
Specifiek opper- 10 vlak (m /g) 133 133 148 148 146
Dichtheid (g/cm2) 0,84 0,84 0,84 0,87 0,87
Davison Index/
Jersey Index 6/0,8 36/3,5 3/0,1 3/0,9 16/1,7 15 Microactiviteit (vol.% omzetting)
Deactivering (s-732) (1) 72 73 71 76 76
Deactivering 20 (816) (2) 54 68 65 62 72 (1) s-732 3 uren bij 538°C in lucht, ge- volgd door 8 uren bij 732°C in 100 % stoom bij 104 kPa overdruk 25 (2) 816 5 uren bij 816°C in 100 % stoom bij 0 kPa overdruk.
Uit de gegevens weergegeven in tabel A kan men afleiden dat de activiteit van katalysatoren die de niet-30 gestookte Y-zeoliet bevatten (voorbeelden IV en V) superieur zijn aan die welke de voorgestookte zeoliet bevatten (voorbeelden I, II en III).
Voorbeeld XV
In dit voorbeeld werden de eigenschappen 35 van de in de voorbeelden VI, VII en VIII bereide katalysatoren bepaald en deze worden in de onderstaande tabel B vergeleken.
8203099
- 12 -Tabel B
Katalysator van
voorbeeld VI VII VIII
Gew.% Na20 0,58 0,13 0,27 5 Eenheidscel (nm) 2,462 2,462 2,450
Microactiviteit (vol.% omzetting na S-732 deactivering) 60 59 57
Gegevens uit de proefeenheid 10 Microactiviteit (vol.% omzetting) na S-827 deactivering (3) 58,5 62,0 60,5
Research-Octaan- 15 getal 89,5 90,3 90,6
Motor-Octaan- getal 78,2 79,0 79,3 (3) S-827: 18 uren op 827°C, 20 % stoom, 80 % lucht, 20 0 kPa overdruk.
Uit de in tabel B weergegeven gegevens kan men afleiden dat de octaanselectiviteit voor de katalysatoren bereid in overeenstemming met de onderhavige uitvinding 25 (voorbeelden VI en VII) bijna gelijk is aan die van de kata lysator welke de voorgestookte Z14US-zeoliet van het type Y bevatte (voorbeeld VIII).
Voorbeeld XVI
In dit voorbeeld worden de eigenschappen 30 van de in de voorbeelden IX, X en XI verkregen katalysatoren vergeleken, als weergegeven in de onderstaande tabel C.
Tabel C
Katalysator
van voorbeeld IX X XI
35 Geen wassing/uit- Wassing Uitwisseling wisseling met water met ammonium- sulfaat
Gew.% Na20 2,11 0,91 0,54
Microactiviteit 40 na S-732 deacti- 16 50 67 vering 8203099 - 13 -
Uit de bovenstaande gegevens blijkt dat substantiate verwijdering van natrium kan worden verkregen door toepassing van de onderhavige uitvinding, zelfs wanneer men slechts water (voorbeeld X) gebruikt in plaats van ammonium-5 sulfaatoplossing (voorbeeld XI).
Voorbeeld XVII
De eigenschappen van de in de voorbeelden ,a XI, XII en XIII beschreven katalysatoren worden vergeleken en samengevat in de onderstaande tabel D.
10 Tabal D
Katalysator van
voorbeeld XI XII XIII
Gew.% Na20 0,22 0,54 0,04
Microactiviteit na 15 S-732 deactivering 69 67 69
Microactiviteit (vol.% omzetting) na 760-deactivering (4) 55,0 68,0 71,0
Research-0 ctaan- 20 getal 92,8 92,7 93,0
Motor-Octaan-getal 81,3 80,2 81,8 x USY uitgewisseld tot 0,20 % Na20 (4) 760: 16 uren op 538°C in lucht gevolgd door 16 uren 25 op 760°C, 100 % stoora, 0 kPa overdruk.
De bovenstaande gegevens laten zien dat het gebruik van de werkwijze volgens de uitvinding (voorbeelden XI en XIII) katalysatoren van hoge activiteit en goede octaan-30 selectiviteit verschaft in vergelijking met een katalysator volgens de stand van de techniek (voorbeeld XII).
8203099

Claims (12)

1. Werkwij ze voor het produceren van kata-lysatormaterialen, met het kenmerk, dat men 5 (a) een waterig mengsel van een alkalimetaal- houdende zeoliet en aluminiumchloorhydrol bereidt; (b) dit mengsel vormt ter verkrijging van deeltjesvormige zeoliet/aluminiumchloorhydrol-composieten welke meer dan ongeveer 1 gew.% alkalimetaaloxyde bevatten; 10 (c) deze composieten stookt bij een tempe- ratuur van meer dan ongeveer 500°C; en (d) de gestookte composieten onderwerpt aan ionenuitwisseling en wassen ter verkrijging van katalysator-deeltjes met een alkalimetaaloxydegehalte van minder dan onge- 15 veer 0,5 gew.%.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de aluminiumchloorhydrol de formule Al2+m (OH)3m Clg heeft, waarin m een waarde van ongeveer 4 tot 12 heeft.
3. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de zeoliet een zeoliet van het type Y is.
4. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het in stap (a) bereide waterige mengsel klei omzet.
5. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het mengsel bij stap (b) wordt gevormd door sproeidrogen.
6. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de ionenuitwisselingsstap (d) omvat het in aan- 30 raking brengen van de gestookte deeltjes met een oplossing die ammoniumionen en/of zeldzame aardionen omvat.
7. Katalysatormateriaal verkregen volgens de werkwijze van een van de voorgaande conclusies.
8. Fluidumkraakkatalysatormateriaal ver- 35 kregen volgens de werkwijze van conclusie 5. 8203099 - 15 -
9. Materiaal volgens conclusie 8, met het kenmerk, dat de katalysator ongeveer 0 tot 60 gew.% zeoliet, 5 tot 25 gew.% aluminiumoxyde-bindmiddel en ten hoogste ongeveer 90 gew.% klei bevat.
10. Katalysatormateriaal volgens conclusie 9, met het kenmerk, dat de zeoliet een zeoliet van het type Y is.
11. Materiaal vofeens conclusie 10, met het kenmerk, dat de zeoliet wordt uitgewisseld.met zeldzame aar- 10 de- en/of ammonium-ionen.
12. Werkwijzen en voortbrengselen in hoofd-zaak als beschreven in de beschrijving en/o£ de voorbeelden. Λ / / 8203099
NL8203099A 1981-08-10 1982-08-04 Werkwijze voor de bereiding van katalysatormaterialen, alsmede katalysatormaterialen verkregen volgens deze werkwijze. NL8203099A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US29117881A 1981-08-10 1981-08-10
US29117881 1981-08-10

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8203099A true NL8203099A (nl) 1983-03-01

Family

ID=23119212

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8203099A NL8203099A (nl) 1981-08-10 1982-08-04 Werkwijze voor de bereiding van katalysatormaterialen, alsmede katalysatormaterialen verkregen volgens deze werkwijze.

Country Status (10)

Country Link
JP (3) JPS5836637A (nl)
AU (1) AU563268B2 (nl)
BE (1) BE894074A (nl)
BR (1) BR8204542A (nl)
DE (1) DE3229071A1 (nl)
FR (1) FR2510906B1 (nl)
GB (1) GB2109696B (nl)
IT (1) IT1152490B (nl)
MX (1) MX156975A (nl)
NL (1) NL8203099A (nl)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4458023A (en) * 1981-08-10 1984-07-03 W. R. Grace & Co. Catalyst manufacture
US4810369A (en) * 1987-05-07 1989-03-07 Union Oil Company Of California Process for the catalytic cracking of feedstocks containing high levels of nitrogen
WO2003004444A1 (en) 2001-07-02 2003-01-16 Exxonmobil Chemical Patents Inc. Inhibiting catalyst coke formation in the manufacture of an olefin
US6872680B2 (en) 2002-03-20 2005-03-29 Exxonmobil Chemical Patents Inc. Molecular sieve catalyst composition, its making and use in conversion processes
US7271123B2 (en) 2002-03-20 2007-09-18 Exxonmobil Chemical Patents Inc. Molecular sieve catalyst composition, its making and use in conversion process
JP5185943B2 (ja) * 2006-11-13 2013-04-17 アルベマール・ネーザーランズ・ベー・ブイ Fcc触媒の製造方法
DE102006058632A1 (de) * 2006-12-13 2008-06-19 Albemarle Netherlands B.V. Verfahren zur Herstellung eines FCC-Katalysators
JP4859766B2 (ja) * 2007-06-22 2012-01-25 日揮触媒化成株式会社 流動接触分解触媒の製造方法
JP5084560B2 (ja) * 2008-02-29 2012-11-28 日揮触媒化成株式会社 流動接触分解触媒及びその製造方法
TWI611014B (zh) * 2012-07-23 2018-01-11 W R 康格雷氏公司 經鎂穩定之極低蘇打催化裂解觸媒及其形成方法

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3425956A (en) * 1964-03-26 1969-02-04 Grace W R & Co Process for preparing molecular sieve containing cracking catalysts
US3393156A (en) * 1965-09-20 1968-07-16 Union Oil Co Pelleted zeolite compositions
US3632835A (en) * 1969-02-25 1972-01-04 Universal Oil Prod Co Hydrocarbon isomerization process
CA967136A (en) * 1969-07-28 1975-05-06 Apparao T. Lengade Hydrocarbon conversion catalyst
DE2036321A1 (de) * 1970-07-22 1972-01-27 Fa August Bilstein, 5828 Ennepetal Kippverriegelung fur Dreh Kipp Fenster, Türen o dgl
DE2602416A1 (de) * 1976-01-23 1977-07-28 Basf Ag Verfahren zur herstellung von basische aluminiumchloride als bindemittel enthaltenden zeolithformlingen

Also Published As

Publication number Publication date
IT1152490B (it) 1986-12-31
DE3229071A1 (de) 1983-02-24
JPS5836637A (ja) 1983-03-03
MX156975A (es) 1988-10-18
JPS6241782B2 (nl) 1987-09-04
FR2510906A1 (fr) 1983-02-11
AU8673982A (en) 1984-12-20
BR8204542A (pt) 1983-07-26
BE894074A (fr) 1982-12-01
GB2109696A (en) 1983-06-08
JPS62265389A (ja) 1987-11-18
IT8222781A0 (it) 1982-08-06
JPH01266853A (ja) 1989-10-24
FR2510906B1 (fr) 1986-12-12
GB2109696B (en) 1985-03-27
AU563268B2 (en) 1987-07-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4458023A (en) Catalyst manufacture
AU783723B2 (en) A catalytic cracking process using a modified mesoporous aluminophosphate material
US5168086A (en) Catalytic cracking catalysis
TWI444463B (zh) 用於減低流體觸媒裂解之NOx排放之組成物及方法
US4588496A (en) Process for the catalytic cracking of metals-containing feedstocks
EP0583025A1 (en) Modified aluminas and the use thereof in FCC catalysts
CA1171054A (en) Hydrocarbon conversion catalysts and processes utilizing the same
AU2007332957B2 (en) Catalytic cracking catalyst compositions having improved bottoms conversion
US4843052A (en) Acid-reacted metakaolin catalyst and catalyst support compositions
AU2002258677B2 (en) Bayerite alumina coated zeolite and cracking catalysts containing same
NL8001598A (nl) Werkwijze ter bereiding van een koolwaterstofomzet- tingskatalysator.
NL8203099A (nl) Werkwijze voor de bereiding van katalysatormaterialen, alsmede katalysatormaterialen verkregen volgens deze werkwijze.
US5071806A (en) Vanadium tolerant cracking catalyst
US10005072B2 (en) High matrix surface area catalytic cracking catalyst stabilized with magnesium and silica
US4847225A (en) Catalysts and catalyst supports
US4940531A (en) Catalytic cracking process employing an acid-reacted metakaolin catalyst
US5160601A (en) Hydrocarbon conversion with octane-enhancing catalysts
AU2008343844A1 (en) Process for preparing high attrition resistant inorganic compositions and compositions prepared therefrom
NL8401289A (nl) Kraakkatalysator.
CA2879527C (en) Magnesium stabilized ultra low soda cracking catalysts
JPS58193732A (ja) 触媒組成物およびその製造法
US20140243188A1 (en) Aluminum sulfate bound catalysts
EP0236548A1 (en) Improved cracking catalyst and method of manufacture
JPH02277548A (ja) 接触分解
US4894143A (en) Catalytic cracking process employing an aluminum silicon spinel-mullite-gamma alumia containing catalyst

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
DNT Communications of changes of names of applicants whose applications have been laid open to public inspection

Free format text: GRACE & CO.-CONN. W.R. -

BC A request for examination has been filed
BV The patent application has lapsed