NL8100681A - Elektronenbuis en werkwijze voor het vervaardigen daarvan. - Google Patents

Elektronenbuis en werkwijze voor het vervaardigen daarvan. Download PDF

Info

Publication number
NL8100681A
NL8100681A NL8100681A NL8100681A NL8100681A NL 8100681 A NL8100681 A NL 8100681A NL 8100681 A NL8100681 A NL 8100681A NL 8100681 A NL8100681 A NL 8100681A NL 8100681 A NL8100681 A NL 8100681A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
metal ring
stem
pear
balloon
ring part
Prior art date
Application number
NL8100681A
Other languages
English (en)
Original Assignee
Hitachi Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hitachi Ltd filed Critical Hitachi Ltd
Publication of NL8100681A publication Critical patent/NL8100681A/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C03GLASS; MINERAL OR SLAG WOOL
    • C03BMANUFACTURE, SHAPING, OR SUPPLEMENTARY PROCESSES
    • C03B23/00Re-forming shaped glass
    • C03B23/20Uniting glass pieces by fusing without substantial reshaping
    • C03B23/207Uniting glass rods, glass tubes, or hollow glassware
    • C03B23/217Uniting glass rods, glass tubes, or hollow glassware for the production of cathode ray tubes or similarly shaped tubes
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J23/00Details of transit-time tubes of the types covered by group H01J25/00
    • H01J23/12Vessels; Containers
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J9/00Apparatus or processes specially adapted for the manufacture, installation, removal, maintenance of electric discharge tubes, discharge lamps, or parts thereof; Recovery of material from discharge tubes or lamps
    • H01J9/24Manufacture or joining of vessels, leading-in conductors or bases
    • H01J9/26Sealing together parts of vessels
    • H01J9/263Sealing together parts of vessels specially adapted for cathode-ray tubes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Manufacture Of Electron Tubes, Discharge Lamp Vessels, Lead-In Wires, And The Like (AREA)
  • Vessels, Lead-In Wires, Accessory Apparatuses For Cathode-Ray Tubes (AREA)

Description

* * l' -1- vo ιόιδ-
Elektronenbuis en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.
De uitvinding heeft "betrekking op een elektroneribus en op een werkwijze voor het vervaardigen daarvan, en meer in het "bijzonder op een afgesloten constructie tussen een glazen peer en een glazen steel.
5 In hèt algemeen heeft een elektronehbuis, in het hij zonder een kleurehkathodestraalbuis een constructie, zoals weergegeven in figuur 1. Een "ballonpeer 1, gemaakt van een glasmateriaal, is gewoonlijk trechtervormig en omvat een halsbuisgedeelte^1a, een trechter-gedeelte 1b en een paneelgedeelte 1c, afgesloten op het grote einde 10 van het trechtergedeelte 1b door middel van frit glasmateriaal. In de halsbuis 1a is een elektronenkanonsamenst el 3a opgenomen, gemonteerd aan een gewoonlijk schijf vormige steel en voorzien van een daaraan bevestigde vangstof 3e. Een fosforscherm k is gevormd op het binnen-oppervlak van het paneelgedeelte 1c. Een schaduwmasker 5S aangebracht 15 tegenover het fosforscherm 4 op een voorafbepaalde afstand daarvan, wordt gedragen en is aan de zijwand van het paneelgedeelte 1c bevestigd door een draagdeel 6. Aan het einde van het schaduwmasker 5 is een elektronenafscherming 7 bevestigd voor het voorkomen van het op het fosforscherm 4 botsen van teruggekaatste of secondaire elektronen 20 als gevolg van het te ver aftasten van een elektronenbundel.
Be vervaardiging van de kleurenkathodestraalbuis met de voorgaande constructie wordt voltooid docrhet afsluiten van de steel aan een open einde van de halsbuis 1a, nadat het fosforscherm 4, het schaduwmasker 53 enz. in de ballonpeer 1 zijn opgenomen. Dit afslui-25 ten wordt als *olgt uitgevoerd. Zoals duidelijk is uit figuur 2, wordt een steel 3d, waaraan een elektronehkanonsamenstel 3a, voorzien van een aantal elektroden, bevestigd aan een drager van kraalglas, is gemonteerd door leidingen 3b van de betreffende elektroden, en dat een afvoertübus 3f en buitenpennen 3c bevat, voor het naar buiten 30 leiden van de leidingen 3b, opgenomen door een montagepen 8. De mon- tagepen 8 wordt vervolens bewogen en zodanig geplaatst, dat het elektronenkanons amenstei 3a is opgenomen in het halsbuisgedeelte la van de peer 1. Dan zijn gasbrandervlammen 9 werkzaam op de buitenwand van de halsbuis 1a rond de steel 3d, zodat de halsbuis 1a en de steel 3d 35 worden gesmolten voor het afsluiten of dicht smelten, zoals in figuur 2 met getrokken lijnen is weergegeven, waarbij een onnodig gedeelte of afval 1a’ van de halsbuis 1a, welk gedeelte zich onder het ver- 810068 t -2- ï t smolten halsbuisgedeelte bevindt, wordt weggebrand. Het weggebrande glasafval 1a' blijft bevestigd aan de montagepen 8, zoals weergegeven. Voor het hiervoor beschreven afsluiten wordt een ingewikkelde inrichting gebruikt, voorzien van een vereiste grote nauw-5 keurigheid, waarbij de brandervlammen 9 gewoonlijk in de vorm van een aantal koppen draaibaar zijn aangebracht.
Het voorgaande afsluiten brengt echter bepaalde nadelen mee. Omdat het verwijderen van het achterblijvende glasafval la.’ wordt uitgevoerd door het breken daarvan, verspreidt ten eerste een gedeelte 10 of stukken gebroken glas zich in de vorm fijnere fragmenten of poeder. Deze fijnere glasfragmenten kunnen soms vanuit de afvoertubes 3f in de peer 1 komen. De fijnere glasfragmenten, kunnen veelal ook in de peer 1 terecht komen, voorafgaande aan de afsluiting tussen de hals-buis 1a en de steel 3d, omdat de werkzaamheden van het monteren van 15 de peer en de steel in een afsluit inrichting wordt uit gevoerd in een atmosfeer, die fijnere glasfragmenten bevat. Als gevolg kunnen de fijnere glasfragmenten zich afzetten op het schaduwmasker 5, opgenomen in de peer 1 met als gevolg het verstoppen van het masker of kunnen de fijnere glasfragmenten, afgezet op willekeurige plaatsen in de peer 1, 20 het opwekken veroorzaken van een ontlading in de peer tijdens bedrijf van de vervaardigde buis als gevolg van een verminderde mate van vacuum met als gevolg een verslechtering van het emissievermogen van de kathode. Omdat het gasbranderstelsel niet een plaatselijke verwarming kan verschaffen op alleen de gedeelten-.Tan de halsbuis la en 25 van de steel 3d, die op elkaar moeten worden afgesloten, kunnen het elektronenkanonsamenstel 3a, in het bijzonder de kathode en de eerste roosterelektrode nabij de steel, bovenmatig worden verbrand, zodat het elektronenkanonsamenstel zelf en/of de emissieeigenschap van de kathode, wordt beschadigd, 30 De afgesloten constructie is zeer zwak tegen een mecha nische schok, omdat het afgesloten gedeelte tussen de halsbuis la. en de steel 3d een uiterst kleine dikte heeft in vergelijking met de andere halsbuis- en steelgedeelten, en verschillende geconcentreerde spanningen bevat als gevolg van een geforceerde verwarming door de 35 brandervlammen.
Het afsluiten omvat verder het nadeel, dat een plaatsings-verband tussen het elektronenkanonsamenstel 3a en het fosforscherm b 8100681 Λτ * -Βήχει net grote nauwkeurigheid kan worden verkregen, omdat de buitenwand van de halsbuis la wordt verwarmd door de brandervlammen 9 terwijl de aan een houderkop bevestigde peer 1 wordt gedraaid rond zowel zijn eigen hartlijn als rond de hartlijn van de afs luit inricht ing.
5 Een doel van de uitvinding is het verschaffen van een afgesloten constructie tussen een peer en een steel, waarbij de hiervoor beschreven moeilijkheden zijn opgeheven voor het zodoende verschaffen van een elektronenhüs en een vervaardigingswerkwijze daarvan, waarvan de werking, de kwaliteit en de betrouwbaarheid groot zijn, 10 en die lage kosten meebrengen.
Overeenkomstig een aspect is een elektronenbuis verschaft, voorzien van een ballonpeer van glasmateriaal met een open einde, en van een steel van glasmateriaal met een daarin gemonteerd elektro-nenkanonsamenstel en met een omtreksgedeelte, afgesloten op het open 15 einde van de ballonpeer, waarbij het elektronenkanonsamenstel is opgenomen in de ballonpeer, en het open einde van de ballonpeer en het omtreksgedeelte van de steel op elkaar worden afgesloten door een metalen ringdeel, dat is gemaakt van een metallisch materiaal met een thermische uitzettingscoefficient, die dicht bij die van de glasmate-20 rialen ligt van de ballonpeer en van de steel.
Overeenkomstig een ander aspect is een werkwijze verschaft voor het vervaardigen van een elektronenbuis,welke werkwijze het afsluiten omvat van een open einde van een ballonpeer van glasmateriaal of een bovenste omtreksoppervlaktegedeelte van een elektronen-25 kanonsamenstel, gemonteerd aan een steel van glasmateriaal, welke afsluitwerkwijze een eerste stap omvat van het op het bovenste omtreks-oppervlaktegedeelte van de steelplaatsen van een met glas bekleed metalen ringdeel, gemaakt van een metallisch materiaal met een thermische uitzettingscoefficient, die dicht bij die van de glasmaterialen ligt 30 van de ballonpeer en van de steel, verder een tweede stap van het plaatsen van het open einde van de ballonpeer op het metalen ringdeel, en een derde stap van het aanbrengen van een hoog frequent verwamings-spiraalsamenstel rond het metalen ringdeel en het bekrachtigen van dit samenstel voor het verwarmen van het metalen ringdeel, waardoor de 35 ballonpeer en de steel op elkaar worden afgesloten door het metalen ringdeel.
De uitvinding wordt nader tcegelicht aan de hand van de 81 0068 1 1 -Τ'.
-Intekening, waarin: figuur 1 in doorsnede een voorbeeld toont van een kleu-renkathodestraalbuis, waarbij de uitvinding kan worden toegepast, figuur 2 een dwarsdoorsnede is voor het verduidelijken 5 van de gebruikelijke afsluiting bij de vervaardigingswerkwijze van een kleurenkathodestraalbuis, figuur 3 in doorsnede het hoofdgedeelte toont van een uitvoerngsvorm van de onderhavige kleurenkathodestraalbuis,* figuur U in doorsnede een voorbeeld toont van het meta- 10 len ringdeel, figuur 5 een doorsnede is voor het verduidelijken van de afsluiting bij de vervaardigingswerkwijze van de in figuur 3 weergegeven kleurenkathodestraalbuis, figuur 6 in doorsnede het hoofdgedeelte toont van een 15 andere uitvoeringsvorm van de kleurenkathodestraalbuis, figuur TA en TB doorsneden zijn voor het verduidelijken van andere afsluitingen in de vervaardigingswerkwijze van de onderhavige kleurenkathodestraalbuis, figuren 8-12.in doorsnede andere voorbeelden tonen van 20 het metalen ringdeel, en figuur 13 een doorsnede is voor het. verduidelijken van nog een afsluiting in de vervaardigingswerkwijze van de onderhavige kleurenkathodestraalbuis.
Verwijzende naar figuur 3, die een vergrote doorsnede 25 toont van het hoofdgedeelte van een uitvoeringsvorm van de onderhavige kleurenkathodestraalbuis, worden dezelfde verwijzingscijfers en symbolen als in de figuren 1 en 2 gebruikt voor het aangeven van soortgelijke of equivalente onderdelen. In figuur 3 bevat het tussenvlak tussen een halsbuis 1a van een peer 1 en een steel 3, voorzien van 30 een daaraan gemonteerd elektronenkanonsamenstel, concentrisch ten opzichte van het elektronenkaiionsamenstel 3a, een' dun metalen' ringdeel 10 (bijv. 0,1-0,6 mm dik), gemaakt van een metallisch materiaal, zoals een Fe-Cr-legering, een Fe-Ni-legering, een Fe-M-Cr-legering, een legering met een Fe-Ni-kern, voorzien van een bekleding van Cu, Pt 35 of Ni, voorzien van een thermische uitzettingscoefficient, die dicht bij die van de glasmaterialen (zacht glas) ligt van de halsbuis 1a en van de steel 3d. De afmetingen van het metalen ringdeel zijn zodanig 81 00 6 8 1 • S' * -5- gekozen, dat zijn Binnendiameter groter is dan de buit en diameter Tan het elektronenkanonsamenstel 3a, en zijn buitendiameter kleiner is dan de buitendiameter van de halsbuis 1a, hij voorkeur met ongeveer 0,2 t (t:dikte van de halsbuis 1a).
5 De kleurehkathodestraalbuis met een dergelijke construc tie verat als volgt vervaardigd. Door toepassing van een metallisch materiaal met een thermische uitzettingscoefficient, die ongeveer is aangepast aan die van de glasmaterialen van de halsbuis la en van de steel 3d, wordt een dun metalen ringdeel 10 gevormd, waarvan de bui-10 ten- en binnendiameters ongeveer overeenkomen, maar iets kleiner zijn dan de buiten- en binnendiameters van een vooraf bepaalde halsbuis 1a.
Het metalen ringdeel 10 wordt daarna voorzien van of bespoten met een poeder van glas, waarvan een eigenschap in hoofdzaak equivalent is aan de glasmaterialen van de gebruikte halsbuis 1a en de steel 3'd, 15 of een poeder van niet kristallijn of amorf glas (bijv. Fb0~B^0^) met een laag smeltpunt. De verkregen constructie wordt onderworpen aan een vervarmingsbehandeling, zodat het metalen ringdeel 10 wordt bekleed met een laag glas, zoals weergegeven in figuur h. Ook kan het met glas bekleden van het ringdeel 10 worden uitgevoerd door het dom-20 pelen van het ringdeel 10 in een bad, dat een verwarmde glasstof bevat met een lage viscositeit. Vervolgens wordt, zoals weergegeven in figuur 5s het met glas beklede ringdeel 10 op een voorafbepaalde plaats gebracht van de steel 3d. Een peerconstructie, voorzien van de halsbuis 1a met een vooraf gekozen lengte en onderworpen aan voorbehande-25 lingen, zoals een werkwijze voor het vormen van een fosforscherm, wordt zodanig aangebracht, dat hij het elektronenkanonsamenstel 3a gemonteerd aan de steel 3d, omsluit, en wordt langzaam bewogen naar de steel 3d, zodat het ringdeel 10 tussen het open einde van het halsbuis gedeelte 1a van de peer en het bovenste oppervlak van het om-30 treksgedeelte van de steel 3d wordt geplaatst. Daarna wordt een hoog frequent verwarmingsspiraalsamenstel 11 concentrisch aangebracht ten opzichte van het ringdeel 10 rond de halsbuis 1a en de steel 3d, waarbij een weerstandsverwarmingsspiraalsamenstel 12 (verwarmingsspiraal) concentrisch wordt aangebracht ten opzichte van het ringdeel 10 tussen 35 het hoog frequente verwarmingsspiraalsamenstel 11 en het ringdeel 10.
Met de voorgaande opstelling, wordt eerst de hoog frequente verwarmings spiraal 11 bekrachtigd voor het verwarmen van het metalen ringdeel 10.
810068 1
ί' V
-6-
Als gevolg wordt de glas "bekleding, gevormd op het metalen ringdeel 10, gesmolten en worden vervolgens het glasmateriaal van het eindge-deelte van de halsbuis 1a en het glasmateriaal van het "bovenste opper-vlaktegedeelte van de steel in aanraking met het verwarmde ringdeel 5 10, geleidelijk gesmolten, zodat de halshuis 1a en de steel 3d in hoofdzaak door het ringdeel 10 aan elkaar worden versmolten. Dan wordt de weerstandsverwarmingsspiraal 12 bekrachtigd. De door de spiraal 12 gaande stroom wordt zodanig ingesteld, dat het versmolten tussenvlak-gedeelte van de halshuis 1a en de steel 3d snel wordt verhit en lang-10 zaam gekoeld. Als gevolg wordt de in figuur 3 weergegeven afgesloten constructie voltooid.
De opstelling van de weerstandsverwarmingsspiraal 12 gebruikt voor het snel verhitten en langzaam koelen, is niet beperkt tot de weergegeven plaats. De weerstandsverwarmingsspiraal 12 kan 15 worden aangebracht op een plaats van de afgesloten halsbuis en de steel opgeheven.
Er kan een neiging bestaan voor het door het versmolten gedeelte van halsbuis 1a en de steel 3d vertonen van een verzonken profiel als gevolg van het hoog frequente verwarmen. Deze neiging kan 20 echter worden vereffend of voorkomen door het gebruiken van de weerstandsverwarmingsspiraal 12 voor het voldoende verwarmen en positief versmelten van de glasmaterialen nabij het afgesloten tussenvlakge-deelte van de halsbuis 1a en de steel 3d. Hoewel uit figuur 5 zou kunnen worden afgeleid, dat de glaslaag, aangebracht op het metalen 25 ringdeel 10, in een vrij liggende toestand wordt gelaten, worden het glasmateriaal van de halsbuis 1a en het glasmateriaal van de steel 3d in feite versmolten voor het bedekken van de buitenzijde van het metalen ringdeel 10, omdat het ringdeel 10 dim is uitgevoerd. Bij voorkeursafmetingen van het metalen ringdeel 10, is de buitendiameter van het 30 ringdeel 10 kleiner gekozen dan de buitendiameter van de halsbuis 1a -met ongeveer 0,2 t (t:dikte van de halsbuis 1a), zoals hiervoor vermeld. Derhalve worden het eindgedeelte van de halsbuis 1a en het bovenste oppervlaktegedeelte van de steel 3d, aanliggende tegen het ringdeel 10, d.w.z. overeenkomende met ongeveer een 0,8 t diktebereik van de 35 halsbuis 1a, versmolten door het hoofdfrequent verwarmen, waarbij de gedeelten daarvan overeenkomende met de rest van het diktebereik van ongeveer 0,2 t worden versmolten door het weerstandsverwarmen. De betreffende aandelen van de hoog frequente wikkeling 12 en de weerstands- 810068 1 -7- wikkeling Π met betrekking tot het versmelten, kunnen echter worden veranderd in afhankelijkheid van de bekrachtigingstoestanden van deze spiralen. Ha het versmelten van het glas, wordt de bekrachtigings-stroom van de weerstandsspiraal 12 en/of de hoog frequente spiraal 11 5 zodanig geregeld, dat het versmolten glasgedeelte geleidelijk wordt gekoeld voor het voorkomen van het produceren van spanningen als gevolg van een zeer groot temperatuurverschil tussen het metalen ring-deel en de glasmaterialen van de halsbuis en van de steel als gevolg van het hoog frequente verwarmen.
10 Wanneer een glasmateriaal met een laag smeltpunt wordt gebruikt als glas, dat moet worden aangebracht op het metalen ring-deel 10, kan de voor het afsluiten benodigde tijd worden bekort, en kan de hechting van de metalen ring aan de peer en de steel na het afsluiten, worden verbeterd.
15 De zodoende vervaardigde kleurenkathodestraalbuis, voor zien van het metalen ringdeel 10 concentrisch ten opzichte van het elektronenkanonsamenstel 3a in een afgesloten tussenvlakgedeelte tussen het einde van de halsbuis la en het bovenste oppervlak van de steel 3d, verschaft het voordeel, dat een uitwendige magnetische flux 20 zoals een geomagnetisch veld, dat door de peer 1 gaat in de richting van de buishartlijn, kan worden verminderd of afgeschermd voor het zodoende voorkomen van nadelige gevolgen van het uitwendige magnetische veld op de eigenschappen, zoals kleurzuiverheid, van de kleurenkathodestraalbuis. Deze magnetische afschermwerking is'opmerkelijk wanneer 25 de onderhavige afgesloten constructie wordt toegepast bij een beeld- opneembuis, die gevoelig is voor beïnvloeding door zelfs een zeer zwak magnetisch veld.
Omdat het dun worden van het afgesloten tussenvlakgedeelte wordt voorkomen dankzij het metalen ringdeel 10, heeft het afgesloten 30 gedeelte een sterk verbeterde mechanische sterkte.
Het hiervoor beschreven afsluiten vereist geen extra gedeelte van de halsbuis la, zoals het afvalglas la’ (zie figuur 2\ op grond van het gezamenlijke gebruik van het hoog frequent verwarmen en het weerstands verwarmen. Derhalve is dit vrij van het verstoppen 35 van een sehaduwmasker en/cf de verslechtemg van het emissievermogen van de kathode, hetgeen kan optreden in samenhang met het voortbrengen van fijnere glasfragmeinn als gevolg van het verwijderen van het afval- 81 0068 1
« V
-8- glas 1a' door het "breken daarvan. Omdat het halsbuisgedeelte 1a van de peer, bekort met ongeveer Uo mm in vergelijking met de gebruikelijke halsbuis, die een extra gedeelte bevat overeenkomende met een stuk af-valglas, als uitgangspunt kan worden gebruikt, kunnen ten tweede de 5 kosten van de peer 1 zelf, alsmede die van het transport daarvan, met ongeveer 10% worden verminderd.
Terwijl de onmogelijkheid van het gebruikelijke gasbran-derstelsel van het plaatselijk verwarmen van alleen af te sluiten gedeelten een thermische beschadiging tot gevolg heeft van het elek-10 tronenkanonsamenstel (in het bijzonder de kathode en de eerste roos-terelektrode) als gevolg van overmatig verbranden en/of de-versle-tering van de emissie-r-eigenschap van de kathode, kunnen deze moeilijkheden worden opgelost, omdat bij het onderhavige hoog frequent verwarmen gebruik kan worden gemaakt van een zogenoemd kort ring-15 schema.
Het afsluiten vereist geen snel draaien en stil zetten met inbegrip van het draaien van de peer 1 rond zijn eigen hartlijn en rond de hartlijn van de afsluitinrichting voor het afsluiten tussen de halsbuis 1a en de steel 3d. Derhalve is geen kostbare afsluit-20 inrichting nodig, waarbij een plaatsingsverband tussen het elektronen-kanonsamenstel en het fosforscherm met grote nauwkeurigheid kan worden gehandhaafd. Het niet nodig zijn van het draaien van de peer maakt zelfs het afsluiten mogelijk gedurende het dragen daarvan op een transporteur en dergelijke.
25 Het afsluiten vereist geen verbrandingsgas. Derhalve kan het afsluiten in een schone kamer worden uitgevoerd, hetgeen leidt tot de verbetering van de eigenschappen van de vervaardigde kleuren-kathodestraalbuis op grond van een verkleinde mogelijkheid van het in de peer 1 binnenkomen van vreemde stoffen, zoals stof.
30 Het afsluiten behoeft geen grote vakbekwaamheid van een werker, zoals nodig bij de gebruikelijke gasbranderafsluitwerkwijze, zoals het bewerken van glas, te weten het afbranden van glasafval, en het snel verhitten en afkoelen van het afgesloten gedeelte.
Figuur 6 toont het hoofdgedeelte van een ander voorbeeld 35 van de kleurenkathodestraalbuis. Zoals uit de figuur is’te zien, is een metalen ringdeel 10-1, gemaakt van hetzelfde materiaal, zoals hiervoor beschreven, cylindervormig. Een cylindrisch gedeelte 10a 810068 1 -9- van het ringheel 10-1 strekt zich uit langs de "binnenwand van de hals-huis 1a en ligt vrij in de halsbuis 1a, waarbij een flensgedeelte 10d van het ringheel 10-1 tussen de halsbuis 1a en de steel 3d is geplaatst .
5 Een deel van het vrijliggende cylindrische gedeelte 10a van het metalen ringheel 10-1 kan door een leiding 3b’ zijn verbonden met een buitenpen, die een uitwendige en bestuurd aangelegde passende spanning kan dragen voor het ontwikkelen van een regelmatige potentiaalverdeling op de binnenwand van de peer 1 nabij de steel 3d.
10 Het aanleggen van enkele volts bijv. (overeenkomende met het poten-tiaalniveau, gelegd aan de tweede roosterelektrode) aan het metalen ringheel 10-1 door de buitenpen veroorzaakt het verzamelen van elektronen op de binnenwand van de halsbuis 1a voor het zodoende verbeteren van de eigenschappen van de kleurenkathodestraalbuis. Ook 15 kan een metalen wikkeling, een metalen maas en dergelijke, die kan worden verbonden met een leiding, waaraan een uitwendig bestuurde potentiaal wordt gelegd, zijn bevestigd aan het metalen ringdeel 10-1 teneinde een gewenst potentiaalgebied te vormen in de nabijheid van de binnenwand van de halsbuis 1a. Een der gelijk aanbrengen van elek-.20 trische potentiaal heft een moeilijkheid op, dat verschillende veranderende potentiaalomstandigheden, ontwikkeld op het binnenste isolatieoppervlak van de halsbuis 1a als gevolg van verontreiniging of elektronenabsorptie, anders de potentiaalverdeling verstoort, gevormd door het elektronenkanonsamenstel of een ontlading veroor-25 zaakt in de buis.
Het in figuur 6 weergegeven metalen ringdeel 10-1 is zodanig ontworpen, dat de buitenzijde 10a’ van het cylindrische gedeelte 10a dient als een vergelijkingsgeleiding, die aanligt tegen de binnenwand van de halsbuis, waardoor het excentrisch ten opzichte van 30 de halsbuis en de steel zijn aangebracht van het ringdeel wordt voorkomen. Het cylindrische gedeelte 10a van het ringdeel 10-1 is verder voorzien van een gevouwen gedeelte 10b voor het voorkomen van de vorming van een scherpe rand aan een einde van een potentiaal verdeling, geproduceerd door het aan het ringdeel leggen van een potentiaal.
35 Figuur TA beeldt een ander voorbeeld af van de vervaar- digingswerkwijze voor de kleurenkathodestraalbuis. Een steel 3d-1 weergegeven in figuur 7, verschilt van die volgens figuur 5 doordat 81 0068 1 -10-.
- ' het "bovenste oppervlak van de steel 34-1 uit een stuk is voorzien van een verhoogd "brandgedeelte 3d' , waarvan de hoogte in hoofdzaak gelijk, is aan die van het met glas beklede metalen ringdeel IQ,, bereid op de aan de hand van figuur U beschreven wijze. Het net glas beklede 5 ringdeel 10 wordt aan de binnenzijde geplaatst van het verhoogde rand-gedeelte 3d’, waarna de halsbuis la op het ringdeel 10 wordt geplaatst. De daarop volgende verwarmingsstap, zoals beschreven onder" verwijzing naar figuur 5, verschaft een soortgelijke afgesloten" constructie. Overeenkomstig deze vervaardigingswerkwij ze-, voorkomt het verschaffen 10 van het randgedeelte 3d' het excentrisch aanbrengen van het ringdeel 10 ten opzichte van de halsbuis 1a en de steel 3d-1 waarbij de vorming mogelijk is van een verder" versterkt afgesloten gedeelte, dat een goed uiterlijk vertoont.
Figuur 7B toont een steel-3d-2, soortgelijk aan de steel 15 3d-1 van figuur 7A, maar daarvan verschillend.,, doordat het bovenste oppervlak is voorzien van een verhoogd gedeelte 3d", dat kan aanliggen tegen de binnenzijde van het met glas beklede ringdeel" 1Q voor het zodoende verschaffen van een soortgelijk effekt als bij het voorbeeld van figuur 7A.
20 Figuren 8 en 9 tonen andere voorbeelden van een metalen ringdeel, dat kan worden toegepast. Het in figuur 8-weergegeven ringdeel 10-2 heeft in dwarsdoorsnede een tegenspiegedaante, waarbij het in figuur 9 weergegeven ringdeel 10-3 in dwarsdoorsnede een gegolfde' gedaante heeft. Deze ringdelen vertonen een goede kracht in lengte-25 richting van de steel en/of de halsbuis voor het zodoende verschaffen van een stijve afgesloten constructie met een verbeterde bindings-sterkte. Hoewel het in figuur 8 weergegeven ringdeel 10-2, twee tand-gedeelten heeft, kan het aantal tandgedeelten althans een zijn.
Andere voorbeelden van een metalen ringdeel, dat kan 30 worden toegepast, zijn weergegeven in de figuren 10-12. Het in figuur 10 weergegeven ringdeel 10-4 is uit een stuk voorzien van een cylin-drisch gedeelte 10a aan de binnenzijde daarvan, waarbij het in figuur 11 weergegeven ringdeel 10-5 aan de binnenzijde daarvan een getrapt cylindrisch gedeelte 10a bevat, voorzien Van een gevouwen eindgedeelte 35 10b, en het in figuur 12 weergegeven ringdeel 10-6 aan de binnenzijde daarvan een cylindrisch gedeelte 10a bevat, voorzien van sleuven 10c, die zich in de richting van de buishartlijn uitstrekken. Het cylin- 8100681
Zr <x -11- drische gedeelte 10a van elk ringdeel is zodanig ontworpen, dat zijn buitenzijde 10a1 dient als een vergelijkingsgeleiding, aanliggende tegen de binnenwand van de balsbuis la, waardoor het excentrisch aanbrengen van het ringdeel ten opzichte van de halsbuis en de steel wordt 5 voorkomen. Het getrapte cylindrische gedeelte 10a van het in figuur 11 weergegeven ringdeel 10-5 heeft een groter vrijliggend oppervlak, zodat de doeltreffendheid van het ringdeel bij het verzamelen van elektronen op het binnenoppervlak van de peer, kan worden verbeterd.
Figuur 13 toont een doorsnede voor het verduidelijken 10 van een andere uitvoeringsvorm van de vervaardigingswerkwijze van de* kleurenkathodestraalbuis. Terwijl in de uitvoeringsvormen van de figuren 5j TA en TB het metalen ringdeel wordt verplaatst op de steel, voorzien van een in hoofdzaak vlak oppervlak, wordt bij de in figuur 13 weergegeven uitvoeringsvorm gebruik gemaakt van een steel 3d-3, 15 waarvan het bovenste omtreksoppervlak uit een stuk is voorzien van een cylindrisch gedeelte 3d"1 met een passende hoogte h (bijv. 0,5-5 bei) en met in hoofdzaak dezelfde breedte als de dikte van de halsbuis la.
Met de steel 3d-3, is het weerstandsverwarmen, zoals beschreven aan de hand van figuur 5S doeltreffend werkzaam op het cylindrische ge-20 deelte 3d"f, hoewel de uitvoeringsvormen van de figuren 5, 7A en 73 de mogelijkheid hebben, dat wanneer de steel wordt verwarmd door de weerstands spiraal 12, de opgewekte warmte niet naar het middengedeelte van de steel kan bewegen voor het verschaffen van een voldoende verwarming van het steelglasmateriaal, dat moet worden versmolten.
25 Hoewel de voorgaande uitvoeringsvormen zijn beschreven in samenhang met kleurenkathodestraalbuisen, is de uitvinding niet hier toe beperkt. De uitvinding is op grote schaal toepasbaar bij zogenoemde elektronenbuizen, zoals kleurenkathodestraalbuizen, zwart en witte kathodestraadbuizen, kathodestraalbuizen voor waarnemings- of meetdcel-30 einden, beeldopneembuizen, enz. Van het materiaal, dat geschikt is voor het metalen ringdeel, zijn voorbeelden gegeven in samenhang met het geval van de kleurenkathodestraalbuis, waarbij gebruik wordt gemaakt van zacht glas. In het geval, dat hard glas wordt gebruikt, zoals in een beeldopneembuis, kan een Fe-Hi-Co-legering met ¥ of Mo 35 worden gebruikt als het ringdeelmateriaal.
Ook zijn de voorgaande uitvoeringsvormen beschreven en weergegeven met betrekking tot het geval, waarin het metalen ringdeel t 8 1 00 6 8 1 -12,-.
tussen de halsbuis en de steel is geplaatst. .Het metalen.' ringdeel’ kan echter zijn opgenomen in het glasmateriaal Tan de halshuis of in het glasmateriaal van de steel in de onmiddellijke nabijheid van het af te sluiten tussenvlak tussen de halsbuis en de steel. De toepassing 5 van de steel, die vooraf is voorzien van het' ringdeel, heft de hiervoor beschreven beperking op, dat de binnendiameter van het ringdeel' groter moet worden gekozen dan de buitendiameter'van‘het elèktronen-kanonsamenstel, omdat het ringdeel wordt aangebracht voor het'omsluiten van het aan de steel gemonteerde elèktronenkahonsamenstel.
10 8 1 00 6 8 1

Claims (16)

  1. 2. Elektronenbuis yolgens conclusie 1,.met het kenmerk, dat het metalen ringdeel concentrisch ten opzichte yan het elektronenkanonsamenstel is aangebracht.
  2. 3. Elektronenbuis yolgens conclusie 1,. met'het kenmerk, 15 dat de buitendiameter van het metalen ringdeel'kleiner is dan de buitendiameter van het gedeelte van de ballonpeer nabij het afgesloten tussenvlak tussen de ballonpeer en de steel', waarbij het buitenzij-oppervlak van het metalen ringdeel is bekleed met de glasmaterialen van de ballonpeer en de steel. 20 b. Elektronenbuis volgens conclusie 3, met-het kenmerk, dat de buitendiameter van het metalen ringdeel kleiner is dan de buitendiameter van de ballonpeer met ongeveer 0,2t, waarbij t de dikte is van de ballonpeer.
  3. 5· Elektronenbuis volgens conclusie l,.met het kenmerk, 25 dat het metalen ringdeel een cylindrisch gedeelte.bevat, dat zich uitstrekt langs de binnenwand van .de ballonpeer, en daarin yrij ligt.
  4. 6. Elektronenbuis volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat het eylindrische gedeelte van het metalen ringdeel is verbonden met een leiding voor het aanleggen van een voorafbepaalde potentiaal, 30 welke leiding zich door de steel naar buiten uitstrekt.
  5. 7. Elektronenbuis volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat een zijde van het eylindrische gedeelte van het metalen ringdeel, welke zijde is gekeerd naar de ballonpeer, aanligt.tegen de binnenwand van de ballonpeer.
  6. 8. Elektronenbuis volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat een einde van het eylindrische gedeelte van het metalen ringdeel naar de binnenzijde van de ballonpeer is gevouwen. 810068 1 *· -1U- 9» Elektronenbuis volgens conclusie 5 , met het kenmerk, dat het cylindrische gedeelte van het metalen ringdeel getrapt is.
  7. 10. Elektronenhuis volgens conclusie 5, met het kenmerk, dat het cylindrische gedeelte van het metalen ringdeel een aantal 5 sleuven bevat in de richting van de hartlijn van de elektronenbuis.
  8. 11. Elektronenbuis volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het metalen ringdeel althans een tandgedeelte bevat, dat uitsteekt in de ballonpeer.
  9. 12. Elektronenbuis volgens conclusie 1, met het kenmerk, 10 dat het metalen ringdeel althans een tandgedeelte bevat, datlit- steekt in de steel.
  10. 13. Elektronenbuis volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het metalen ringdeel in dwars-doorsnede een gegolfde gedaante heeft. 15 -1U. Elektronenbuis volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het omtreksgedeelte van de steel cylindervormig is met een yooraf-bepaalde hoogte en met in hoofdzaak dezelfde breedte als de dikte van de ballonpeer.
  11. 15· Werkwijze voor het vervaardigen van een elektronen-20 buis, waarbij een open einde van een ballonpeer van glasmateriaal wordt afgesloten op een bovenste omtreksoppervlaktegedeelte van een elek-tronebkanonsamenstel, gemonteerd aan een steel van glasmateriaal, gekenmerkt door een eerste stap van het op het bovenste omtreksoppervlaktegedeelte van de sfcesl plaatsen van een met glas bekleed metalen 25 ringdeel, gemaakt van een metallisch materiaal met een thermische uit-zettingscoefficient die dicht bij die van de glasmaterialen ligt van de ballonpeer en van de steel, verder door een tweede stap van het op het metalen ringdeel plaatsen van het open einde van de ballonpeer, en door een derde stap van het rond het metalen ringdeel aanbrengen 30 van een hoog frequent verwarmingsspiraalsamenstel en het bekrachtigen daarvan voor het verwarmen van het metalen ringdeel, waardoor de ballonpeer en de steel door het metalen ringdeel op elkaar worden afgesloten."'
  12. 16. Werkwijze volgens conclusie 15, gekenmerkt door een 35 vierde stap van het aanbrengen van een weerstands verwarmings spiraal-samenstel rond het metalen ringdeel en hebbekrachtigen daarvan direkt na de derde stap voor het snel verhitten en langzaam koelen Tan het 8 1 00 68 1 -15- afgesloten tussenvlak tussen de ballonpeer en de steel.
  13. 17· Werkwijze volgens conclusie 15, gekenmerkt door een vierde stap van het tussen het metalen ringdeel en het hoog frequente verwarmingsspiraalsamenstel opstellen van een weerstandsverwarmings-5 spiraalsamenstei en het bekrachtigen daarvan voor het versmelten en snel verhitten en langzaam koelen van de direkte nabijheid van het afgesloten tussenvlak tussen de ballonpeer en de steel.
  14. 18. Werkwijze volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat de steel aan het bovenste omtreksoppervlaktegedeelte is voorzien 10 van een verhoogd gedeelte met in hoofdzaak dezelfde hoogte als het met glas beklede metalen ringdeel, waarbij de buitenzijde van het met glas beklede metalen ringdeel aanliggend tegen dit verhoogde gedeelte van de steel wordt geplaatst tijdens de eerste stap.
  15. 19· Werkwijze volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat 15 de steel nabij het bovenste omtreksoppervlaktegedeelte is voorzien van een verhoogd gedeelte met in hoofdzaak dezelfde hoogte als het met glas beklede metalen ringdeel, waarvan de binnenzijde in de eerste stap aanliggend tegen het verhoogde gedeelte van de steel wordt geplaatst.
  16. 20. Werkwijze volgens conclusie 15, met het kenmerk, dat het glas, aangebracht op het metalen ringdeel, bereid in de eerste stap, een glasmateriaal is met een laag smeltpunt. 810068 1
NL8100681A 1980-03-12 1981-02-12 Elektronenbuis en werkwijze voor het vervaardigen daarvan. NL8100681A (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP3037980 1980-03-12
JP3037980A JPS56128542A (en) 1980-03-12 1980-03-12 Electron tube

Publications (1)

Publication Number Publication Date
NL8100681A true NL8100681A (nl) 1981-10-01

Family

ID=12302241

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8100681A NL8100681A (nl) 1980-03-12 1981-02-12 Elektronenbuis en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US4608516A (nl)
JP (1) JPS56128542A (nl)
DE (1) DE3106222A1 (nl)
GB (1) GB2071908B (nl)
IT (1) IT1143519B (nl)
NL (1) NL8100681A (nl)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2937386B2 (ja) * 1990-03-08 1999-08-23 株式会社東芝 カラー受像管の製造方法
JP3212199B2 (ja) * 1993-10-04 2001-09-25 旭硝子株式会社 平板型陰極線管
DE4443241A1 (de) * 1994-11-24 1996-05-30 Witeg Wissenschaftlich Tech Ge Verfahren und Vorrichtung zum Evakuieren und Verschließen von Bildwiedergaberöhren
KR100227673B1 (ko) * 1997-07-22 1999-11-01 손욱 음극선관의 제조방법과 가열장치
JP2001060444A (ja) * 1999-06-16 2001-03-06 Toshiba Corp 陰極線管およびその製造方法
US6614163B1 (en) * 1999-06-21 2003-09-02 Samsung Sdi Co., Ltd. Cathode ray tube
JP3687453B2 (ja) * 1999-12-27 2005-08-24 松下電器産業株式会社 電動雲台
US7197932B2 (en) 2000-09-04 2007-04-03 The Nippon Signal Co, Ltd. Failure detecting system
KR100778399B1 (ko) * 2001-03-14 2007-11-22 삼성에스디아이 주식회사 음극선관 및 이의 제조 방법

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US25791A (en) * 1859-10-11 Charles o bryan
FR946837A (fr) * 1946-09-18 1949-06-15 Thomson Houston Comp Francaise Perfectionnements aux scellements des tubes à décharge et analogues
US2568460A (en) * 1948-12-24 1951-09-18 Gen Electric Method of fabricating sealed envelopes
DE965705C (de) * 1950-03-04 1957-07-18 Csf Verfahren zur Herstellung von bestaendigen Dichtungsverbindungen zwischen Bauteilen von luftdichten Kolben und nach diesem Verfahren hergestellte Elektronen- bzw. Kathodenstrahlroehren
US2876596A (en) * 1955-11-28 1959-03-10 Rca Corp Glass sealing
DE1026051B (de) * 1956-10-03 1958-03-13 Philips Nv Verfahren zum Verbinden von Glasteilen und durch dieses Verfahren hergestellter Gegenstand, insbesondere Elektronenstrahlroehre
US3061664A (en) * 1959-11-13 1962-10-30 Kimble Glass Co Glass-to-metal seals and method of fabricating same
US3519409A (en) * 1967-03-15 1970-07-07 Itt Method of forming glass-to-glass seals using induction heat
US3767283A (en) * 1970-05-07 1973-10-23 Emi Ltd Improvements in or relating to electron discharge devices
GB1439444A (en) * 1973-05-10 1976-06-16 Rca Corp Method ofjoining two preformed glass members by resistance heating of a metal sealing member
NL7503177A (nl) * 1975-03-18 1976-09-21 Philips Nv Werkwijze voor het vervaardigen van een kathode- straalbuis, inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze en kathodestraalbuis verkregen volgens deze werkwijze.
JPS52152155A (en) * 1976-06-14 1977-12-17 Toshiba Corp Cathode-ray tube and its production
JPS53145558A (en) * 1977-05-25 1978-12-18 Toshiba Corp Peripheral unit for cathode ray tube

Also Published As

Publication number Publication date
IT1143519B (it) 1986-10-22
GB2071908A (en) 1981-09-23
IT8167234A0 (it) 1981-02-19
GB2071908B (en) 1984-11-14
DE3106222A1 (de) 1982-01-14
JPS645743B2 (nl) 1989-01-31
US4608516A (en) 1986-08-26
JPS56128542A (en) 1981-10-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP3848411B2 (ja) 低圧水銀放電ランプの製造方法および低圧水銀放電ランプ
NL8100681A (nl) Elektronenbuis en werkwijze voor het vervaardigen daarvan.
DE4342013A1 (de) Einrichtung zum Abstützen und Abdichten der Zuleitungsstruktur einer Lampe
JPH10269941A (ja) メタルハライドランプおよびその製造方法
US4550269A (en) Electric discharge lamps
US7122953B2 (en) High pressure discharge lamp and method of manufacturing an electrode feedthrough for such a lamp
EP0108450A1 (en) Method of manufacturing an electron tube
EP0915496B1 (en) Short arc lamp
US8264147B2 (en) Oxidation-protected metallic foil and methods
JP4263861B2 (ja) X線管およびその製造方法
US6492768B1 (en) Cathode ray tube having an improved indirectly heated cathode
US6756723B2 (en) Fluorescent lamp, method for manufacturing the same, and fluorescent lamp device
KR850000083B1 (ko) 전 자 관
EP0924745B1 (en) Fluorescent lamp
DE1264610B (de) Reflektorlampe
JP2851860B2 (ja) マグネトロンのフィラメント支持構体の製造方法
JPH0139390Y2 (nl)
JP3152717B2 (ja) 分析用x線管
JPH03110747A (ja) 紫外線水銀ランプ
JPH1040804A (ja) 含浸型陰極構体、その製造方法、酸化物型陰極構体、その製造方法、電子銃構体および電子管
JPH06223732A (ja) 陰極線管
JPH05334997A (ja) 金属蒸気放電灯
JPH0935662A (ja) 電子銃構体
JPS6298536A (ja) 電子レンジ用マグネトロン
JPH0393130A (ja) 電子管陰極用ヒータ構体の製造方法

Legal Events

Date Code Title Description
A1A A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
A85 Still pending on 85-01-01
BV The patent application has lapsed