NL8100105A - Gemodificeerd vinylaromatische polymeer. - Google Patents

Gemodificeerd vinylaromatische polymeer. Download PDF

Info

Publication number
NL8100105A
NL8100105A NL8100105A NL8100105A NL8100105A NL 8100105 A NL8100105 A NL 8100105A NL 8100105 A NL8100105 A NL 8100105A NL 8100105 A NL8100105 A NL 8100105A NL 8100105 A NL8100105 A NL 8100105A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
polymer
vinyl
polymers
modified
vinyl aromatic
Prior art date
Application number
NL8100105A
Other languages
English (en)
Other versions
NL190333B (nl
NL190333C (nl
Original Assignee
Montedison Spa
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Montedison Spa filed Critical Montedison Spa
Publication of NL8100105A publication Critical patent/NL8100105A/nl
Publication of NL190333B publication Critical patent/NL190333B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL190333C publication Critical patent/NL190333C/nl

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C08ORGANIC MACROMOLECULAR COMPOUNDS; THEIR PREPARATION OR CHEMICAL WORKING-UP; COMPOSITIONS BASED THEREON
    • C08FMACROMOLECULAR COMPOUNDS OBTAINED BY REACTIONS ONLY INVOLVING CARBON-TO-CARBON UNSATURATED BONDS
    • C08F279/00Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of monomers having two or more carbon-to-carbon double bonds as defined in group C08F36/00
    • C08F279/02Macromolecular compounds obtained by polymerising monomers on to polymers of monomers having two or more carbon-to-carbon double bonds as defined in group C08F36/00 on to polymers of conjugated dienes
    • C08F279/04Vinyl aromatic monomers and nitriles as the only monomers

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Graft Or Block Polymers (AREA)
  • Addition Polymer Or Copolymer, Post-Treatments, Or Chemical Modifications (AREA)

Description

VO 13 5$ 1 '
Gemodificeerd vinylarcmatische polymeer
De uitvinding heeft betrekking op vinylaranatische polymeren, die geschikt zijn voor vormpersen of dieptrekken en welke een verbeterde bestendigheid hebben tegen scheuren onder spanning.
Het is bekend, dat gevormde voorwerpen van vinylaranatische polyme-5 ren de neiging hejfcjben te scheuren onder spanning, wanneer zij in langdurige aanraking zijn met vette of olie-achtige stoffen of met gehaloge-neerde koolwaterstoffen, zoals freon.
Dit verschijnsel, dat gewoonlijk wordt aangeduid als scheuren onder spanning ("stress-cracking") treedt in de praktijk op bij het ver-10 pakken van levensmiddelen, bij voorbeeld houders voor eetbare vetten, boter of margarine of bij de vervaardiging van koelcellen als gevolg van de inwerking van het freon, dat als opblaasmiddel is gebruikt in de gebruikelijke polyurethanschuimlaag op de achterkant van de wand. In dit laatste geval is het scheuren onder spanning een ernstig nadeel, omdat 15 de aantasting door het freon pas: optreedt, nadat de koelkast is voltooid, zodat het nocdzakelijk wordt aa ofwel de gehele koelkast weg te gooien of over te gaan tot kostbaire en lastige demontage en reparatie.
On dit ernstige nadeel van de vinylaranatische polymeren te vermijden, zijn reeds verschillende oplossingen onderzocht, maar geen van alle 20 levert een oplossing, die tegelijk bevredigend en redelijk goedkoop is.
Bij voorbeeld is geprobeerd de bestendigheid tegen scheuren onder spanning van de polymeren te verbeteren door de struktuur of de morfologie van het uit twee fasen bestaande systeem te veranderen.
Door het gehalte aan, de verknopingsgraad van en de dispersiegraad 25 van de geënte rubberachtige fase van het polymeer te variëren, werd een verbetering verkregen van de bestendigheid tegen scheuren onder invloed van freon. In de praktijk zijn echter de op deze manier te verkrijgen verbeteringen niet zo groot, dat optreden van scheuren in de koelcellen in het geheel niet meer optreedt, ten minste in canbinatie met de.thans 30 gebruikelijke polyur ethans chuimra ethoden.
Bovendien is bij variëren van de strukturele parameters van het slagvaste vinylarcmatische polymeer de hechting van het polyurethanschuim aan de wanden van de koelcel niet meer zeker, zodat niet steeds een stevig 8100105 £ T* -2- geheel wordt verkregen uit de celwanden en de isolerende polyurethan-laag, zoals door de..fabrikant wordt gewenst. Er is reeds voorgesteld het optreden van scheuren in de koelcelwanden onder invloed van een agressief medium te vermijden door de buitenwanden van de koelcel te beschermen met 5 een dunne laag, die bestand is tegen freon, bij voorbeeld met een terpoly-meer van aerylonitril/butadieen/styreen (ABS). Terwijl aan de ene kant een dergelijke mechanische bescherming het probleem van scheurvorming oplost en tevens een goede hechting verschaft tussen de celwand en de laag polyurethanschuim, brengt het aan de andere kant ook een aanzienlijke 10 kostproksverhoging mee en aanzienlijke complicaties bij het terugwinnen van afvalmateriaal, doordat de ABS-laag niet verenigbaar is met het vinylarcmatische polymeer.
Een doel van de uitvinding is genodificeerde vinylarcmatische polymeren te verschaffen met een grotere bestendigheid tegen scheuren 15 onder spanning, veroorzaakt door inwerken van freon en met een goede hechting aan polyurethanschuim, dat op de buitenkant van de koelcelwanden is aangebracht.
Een ander zoel van de uitvinding is gaaodificeerde slagvaste vinylarcmatische polymeren te verschaffen met eigenschappen en verwerk-20 baarheid, die geheel overeenkomen met die van het niet gaaodificeerde slagvaste polymeer.
Nog een ander doel van de uitvinding is gaaodificeerde vinylarcmatische polymeren te verschaffen met een grotere bestendigheid tegen scheurvorming onder spanning bij inwerking van freon en met een goede 25 hechting aan polyurethanschuim.
Nog.een ander doel is gemodificeerde slagvaste vinylarcmatische polymeren te verschaffen met eigenschappen en een verwerkbaarheid, die geheel overeenkomt met die van de overeenkomstige niet-gaaodificeerde slagvaste polymeren.
30 Een laatste doel van de uitvinding is gemodificeerde slagvaste vinylarcmatische polymeren te verschaffen, welke goed verenigbaar en mengbaar zijn met de overeenkomstige niet gemodificeerde polymeren, zodat hergebruik van afval tijdens de verwerking mogelijk is.
Volgens de uitvinding gebruikt men een slagvast vinylarcmatisch.
35 polymeer met 6-12 gew.% ethenisch onverzadigd nitril, gebonden aan het tweefasensysteea en met de volgende eigenschappen: a) de in tolueen niet oplosbare elastcmere fase in het polymeer 81 00 10 5
Sl Jk •βίε ten minste 23 gev.%; b) de zwelindex van de elastcmere fase in tolueen is ten minste 10; e) de smeltindex Tan het polymeer is ten minste 1,5; d) de buigmodolus Tan het polymeer is groter dan 15.000 kg/cm; 5 e) de torsieaodulus Tan het polymeer is groter dan 5500 kg/cm en f) de Izod-slagsterkte hij 23°C Tan het polymeer is groter dan T kg/cm/cm.
Onder ethenisch onverzadigd nitril wordt in de eerste plaats en Tooral verstaan acrylonitril. Het is echter ook mogelijk andere ethenisch 10 onverzadigde nitrilmonaaeren te gebruiken, zoals methacrylonitril enz.
Het gemodificeerde slagvaste vinylarcmatische polymeer met de bovengenoemde eigenschappen heeft een bestendigheid tegen scheurvorming 2 onder inwerking van freon en bij een belasting van 75 kg/cm van meer dan 25 minuten en de hechting aan polyurethanschuim is tenminste 1,3 kg/cm .
15 Door deze ongewone eigenschappen is het gemodificeerde vinylarcmatische polymeer volgens de uitvinding bijzonder geschikt voor toepassing bij de vervaardiging van koelkast cellen, zowel door de zeer grote bestendigheid tegen freon als door zijn verenigbaarheid met het niet gsaodificeerde slagvaste polystyreen, met gebruikelijk polystyreen, met ABS-terpolymeren 20 en met copolymeren van stureen/acrylonitril (SAH). Deze laatste eigenschap maakt het mogelijk, afvaknateriaal dat tijdens de fabrikage wordt verkregen, gsaakkelijk opnieuw te verwerken en ook is .het mogelijk, mengsels te bereiden met verschillend gehalte aan gecopolymeriseerd acrylo-nitril, zodat de chemische bestendigheid en de verwerkbaarheid kunnen 25 worden veranderd, cm ze aan te passen aan verschillende behoeften.
Het slagvaste gsaodificeerde vinylarcmatische polymeer volgens de uitvinding kan worden verkregen volgens elke bekende polymerisatisaetho-de, mits een mengsel wordt gebruikt van vinylarcmatisch onverzadigde nitrilmoncmeren als uitgangsmateriaal en zorg wordt gedragen cm een mate-30 riaal te verkrijgen met de hierboven genoeade eigenschappen.
De gewoonlijk gebruikte polymerisatioaethoden zijn, zoals bekend, suspensiepolymerisatie, massapolymerisatie en continue massapolymerisa-tie, en deze zijn alle in de literatuur uitgebreid beschreven, bij voorbeeld in de Amerikaanse octrooischriften 2.69^.692 en 2.862.906 en in 35 Amos, Polym. Eng. Sc., Th (197*0 1 blz. 1-11. Men kan echter ook andere werkwijzen toepassen, zoals aaulsiepolymerisatie of suspensiepolymerisatie, uitgaande van een rubber lat ex, mits deze zo worden gekozen, dat 8100105 * «*· -U- - men materialen kan verkrijgen met de bovengenoemde eigenschappen.
Bij de massapolymerisatie wordt eerst de rubber opgelost in het moncmere vinylarcmatische onverzadigde nitrilmengsel en daarna wordt de massa gepolymeriseerd, hetzij langs thermische weg of langs katalytische 5 weg tot een anzettingsgraad is verkregen van ongeveer 30%, maar gewoonlijk niet groter dan 50$.
Na deze eerste fase van de voorpolymerisatie wordt de massa onder krachtig roeren en met suspendeermiddelen gedispergeerd in water en vervolgens verder gepolymeriseerd volgens een geschikte en algemeen be-10 kende thermische cyclus.
De reactietemperatuur kan liggen tussen 50 en 1T0°C en bij voorkeur tussen 100 en 160°C. In het alg oneen wordt de polymerisatie uitgevoerd bij aanwezigheid van in olie oplosbare katalysatoren, welke worden toegevoegd hetzij bij het begin of tijdens de polymerisatie. Geschikte 15 katalysatoren zijn benzoylperaxyde, laurylperoxyde, dicumylperaxyde, diperbutylperbenzoaat, ditert.butylperoxyde, enz. De voorpolymerisatie kan ook thermisch worden gestart. Desgewenst kan men een ketenoverdrager toevoegen, zoals terdodecylmercaptan en dergelijke.. Als suspendeermiddel kan men gebruiken zowel de in water oplosbare organische verbindingen, 20 bij voorbeeld polyvinylalcohol, acrylcopolymeren, cellulosederivaten, gedeeltelijk verzeept polyvinylacetaat en dergelijke.als anorganische verbindingen, die niet in water oplossen, bij voorbeeld tricalciumfosfaat, bariumfosfaat, enz. of mengsels daarvan met een oppervlakactieve stof of met natriumsulfiet.
25 De suspendeeimiddelen worden gewoonlijk gebruikt in een hoeveel heid van 0,1-5 gew.%, berekend op de organische fase.
De polymerisatie kan ook rechtstreeks worden uitgevoerd in suspensie, zonder voorpolymerisatie in massa, mits de reactiemassa zodanig wordt geroerd, dat een geschikte precipitatie en dispersie wordt ver-30 kregen van de rubberdeeltjes, die op de polymerematrix zijn geënt.
Volgens de continue massapolymerisatie wordt de rubberoplossing in het moncmeeimengsel van vinylaramatische moncmeer en niet-verzadigd nitril continu toegevoerd aan en.gepolymeriseerd in in serie geplaatste reactors en daar geroerd; een en ander volgens een goed beheerste temperatuur-35 cyclus, tot de cmzettingsgraad groter is dan 50$.
De massa wordt daarna onder verminderde druk bevrijd van vluchtige materialen, om de niet omgezette moncmeren te verwijderen, welke daarna 8100105 % > -5- gewoonlijk worden teruggevoerd naar de eerste reactor.
De polymerisatie wordt in de regel uitgevoerd volgens de thermische methode, hij aanwezigheid van verdunning smiddelen, waarvan de meest gebruikelijke ethylbenzeen is.
5 De tsuperatuur ligt tussen 50 en 2k0°C en bij voorkeur tussen 100 en 220°C.
Onder vinylarcmatische moncmeren wordt in de eerste plaats verstaan styreen. Doelmatig kan men echter ook styrenen gebruiken, die in de kern of in de zijketen zijn gealkyleerd, zoals α-methylstyreen, vinyl-10 tolueen, enz.
De vinylaromatische moncmeren kunnen afzonderlijk worden gebruikt of als mengsels met elkaar. Als rubber kan men gebruiken zowel natuurlijke rubber als de synthetische rubbers, die gewoonlijk worden gebruikt cm de vinylaromatische polymeren in de vereiste mate slagvast te maken.
15 Geschikte synthetische rubbers zijn: polybutadieen, polyisopreen, copolyme-ren van butadieen en/of isopreen met styreen of met andere moncmeren, enz. welke een glasovergangstemperatuur (Tg) hebben beneden -20°C. Deze polymeren of copolymeren van butadieen en/of isopreen kunnen de moncmeren bevatten in verschillende configuraties, bij voorbeeld het gehalte aan cis-, 20 trans- en vinyl kan variëren.
In de copolymeren kunnen de moncmeren ofwel statisch zijn verdeeld of zijn aangebracht als blokken of in stervorm.
Andere synthetische rubbers die gebruikt kunnen worden zijn de verzadigde rubbers van het type etheen-propeen of etheen-propeen-dieen, 25 silicoonrubbers met onverzadigde groepen enz. Cto. de hierboven genoemde kenmerken van de gemodificeerde vinylarcmatische polymeren volgens de uitvinding te bepalen, werden de volgende methoden gebruikt; 1, bepaling van de hoeveelheid in tolueen niet oplosbare elastanere 3 fase. Een monster van 2 g wordt gedispergeerd m 100 cm van een mengsel 30 van 57 gev.$ tolueen en ^3 gew.% methylethylketon. Na centrifugeren bij lO.UOO x G wordt het niet oplosbare gedeelte afgescheiden door decanteren in de vorm van een gezwollen gel. Dit gel wordt meermalen gewassen met het genoaade mengsel van tolueen en methylethylketon en daarna gecentrifugeerd tot de wasvloeistof niet meer troebel wordt door toevoegen 35 van ethanol. Het gezwollen en gewassen gel wordt daarna gecoaguleerd met ethanol, afgefiltreerd en bij ^5°C en 200 mm kwikdruk 12 uur gedroogd.
Het gehalte aan in tolueen niet oplosbare elastcmere fase wordt berekend uit de vergelijking: 8100105 \ -6-
Gehalte = Taa Sel x 100 2. Bepaling van de gelindex van de elastcmere fase in tolueen.
3
In 100 cm. tolueen wordt 3 g van het polymeer gedispergeerd. Na centri-5 fugeren hij 10. MlO x G wordt het niet oplosbare gedeelte door decanteren afgescheiden als een gel. Bit gel wordt meemalen gewassen met tolueen en daarna gecentrifugeerd tot de wasvloeistof niet meer troebel wordt door toevoegen van ethanol.
Twee porties van het zo verkregen gel worden gelegd op een glas-10 filter, voorzien van een poreuze plaat type GA. Elk filter wordt daarna bij kamertemperatuur in een bekerglas en in een lege en goed gesloten droger geplaatst, zodanig, dat het in aanraking is met het tolueen.
Onder deze omstandigheden absorbeert het gel het oplosmiddel en zwelt op. Nadat evenwicht bereikt is, wordt het gezwollen gel gewogen.
15 Daarna, wordt het gezwollen gel uitgevlokt met ethanol, 12 uur gedroogd bij 1*5°C en een druk van 200 mm kwikdruk en tenslotte gewogen.
De zwelindex wordt berekend als het gewicht van het vochtige gezwollen gel, gedeeld door het gewicht van het droge gel.
3. De smeltindex wordt bepaald volgens de Izo R 11 33 standaardme- 20 thode.
It·, De buismodulus wordt bepaals volgens ASTM D-790, terwijl proefstukken worden gebruikt, verkregen door vormpersen bij 1Ö0°C onder een druk van k M Pa. De verkregen proefstukken moeten een krimp bij verhitten vertonen van ten hoogste 3%, wanneer ze in lucht 15 minuten worden verhit 25 op 170°C volgens de standaardmethode Iso DIS 2557· 5· De torsiemodulus wordt bepaald volgens de methode, beschreven in Journal of Applied Polymer Science, Volume 1U-, blz. 1781-1793 (1970) met dezelfde proefstukken, die ook voor de buigmodulus worden gebruikt.
6. De Izod slagsterkte wórdt bepaald bij 23°C volgens ASTM D-256 30 met proefstukken,, verkregen door vormpersen bij 180°C en U M Pa en met dezelfde eigenschappen als de proefstukken, gebruikt voor de bepaling van de buigmodulus.
7. De bestendigheid tegen freon wordt bepaald volgens DIN 53^55, type III proefstukken met een dikte van 2,2 mm, verkregen door op labora- 35 toriumschaal platen te extruderen en daaruit in dwarsrichting de proefstukken te snijden.
De proefstukken worden eerst U8 uur verouderd bij 23 +_ 1°C en — 50 + 5% relatieve vochtigheid en daarna onderzocht op kruip onder spanning, 8100105 -T- waarbij hun middengedeelte over een lengte van 40 mm in aanraking wordt gehouden met vloeibaar freon 11. Voor dit doel wordt aan het ondereinde van het proefstuk, dat verticaal is opgesteld, passend op het breedste gedeelte, met een rubber pakking een glazen houder aangebracht, welke 5 freon 11 bevat.
Het proefstuk wordt daarna belast met 75 kg/cm en de tijd wordt bepaald, die verliep voor het proefstuk breekt.
8. Hechting aan polyurethan (hechting onder trek).
Deze wordt bepaald volgens de standaard BS 52^1.
10 De uitvinding wordt toegelicht, maar niet beperkt, door de vol gende voorbeelden. Daarin zijn alle delen gewichtsdelen, tenzij anders aangegeven.
Voorbeelden I-VII
In een reactor, die was voorzien van een ankerroerder, een terug-15 vloeikoeler en een thermometer werden onder doorlopend, roeren samengebracht :
Een mengsel van styreen en acrylonitril in de hoeveelheid, vermeld in tabel A; polybutadieen met 35%'s 1,^-cis-groepen en met een Mooney-viscositeit 20 van 35 in. de hoeveelheid, vermeld in tabel A; lichte minerale olie in de hoeveelheid, vermeld in tabel A; tert.dodecylmercaptan als ketenoverdrager in de hoeveelheid, vermeld in tabel A; tert.butylperbenzoaat als polymerisatie-initiator in de hoeveelheid, 25 vermeld in tabel A.
Nadat de in de reactor aanwezige hoeveelheid zuurstof was verwijderd door spoelen met stikstof, werd het mengsel U uur in massa gepolyme-riseerd bij 110°C, tot de omzettingsgraad ongeveer 30% was.
Tijdens deze polymerisatie werd een extra hoeveelheid tert.dodecyl-30 mercaptan toegevoegd, zoals vermeld in tabel A. De bij de voorpolymeri-satie verkregen stroop werd overgebracht in een autoclaaf, die was uitgerust met een schroefroerder en die water bevatte bij een gewichtsverhouding water (moncmeren + rubber) van 1:1. Verder werd 0,5 gew.$, berekend op het water, toegevoegd van een suspendeermiddel, bestaande uit een 35 copolymeer van acrylzuur en 2-ethylhexylacrylaat in een gewichtsverhouding van 95=5·
Na toevoegen van 0,20 gew.S tert .butylperbenzoaat, berekend op het 8100105 -8- mengsel van moncmeren en rubber, -werd het mengsel, dat als druppels in het vat er was gedispergeerd, ^ uur gepolymeriseerd bij 115°C en nog 2 uur bij 1^0oC, tot de moncmeren volledig waren cmgezet in polymeer.
Het zo verkregen polymeer werd afgescheiden door centrifugeren, 5 meermalen, gewassen, met water en tenslotte gedroogd bij 80°C. Aan de zo verkregen polymeerkorrels werd 0,15 gev.$ fenolisch antioxydans toege- ^ voegd en de korrels werden in granules cmgezet door extrusie.
In tabel B zijn de eigenschappen van de ζσ verkregen polymeren samengevat.
8100105 -9- i o ! °la
I LTV
J t— I ,r5
ί § P
! ► I H d I φ d 1 ra
1 bü CVJ
I c
Lf\ I Φ τ- Η CO OJ OJ j s
H O CM IA O o O CM
>COr-CO«'«' ·» *» J P
cm o o o ω ö I A Φ i ft o I o o I ia tr\ I Ό *- CO CM CM 1 Ö *- h -a- ia o ooi ω b» CO CO CO- * Λ * * I P A) ^ " ^ CM O OOI © ·Η
I P P
I Φ
1 P
I P
1Λ | *> Φ y, vo J3- CM I &*. p x IA O O O I * > > co co co * " Λ“! K 2,
CM O ooi Φ bO
I bO -p g ί a * 3 ic\ ! *H ' 0) M3 CM I -P g oj > j· ir\o ooi Μ 3 H .O o «O M- 0- 0- 0* i | J.
8 I t t n > 151¾ Μ IA I *H ï* H CO t- CM d pq H J- IA O o o 2.
h co co co « * «« d «ai CMOOOI’O ® > ^ 1 ·Η m , C. I n © <ö
“ I ft P
I d ra Φ VO 4 IA I Φ d © H CO LA O OOI P 03 £
H CO J CO * * ««I Φ . P
cm O O O j £ ö g I Φ !> I φ © 1 > *H Ö
| Φ Ö P -H
VO 4 IA I O Φ ® _
CM la O OOI -0¾ 2S
HOvOCO'*" «.·>! φ Η ©
»“ ° ° ! j S SS
ί ®!i| 1 O S Η Φ l ö o ra I Φ + Ρι Φ Φ Φ I ω . p p •r-ï *H I a P o p p ί Φ Φ O ra
p p I b Φ b H
O Ö O P I OS - ©
Pi d ft d I P © g P dl H ö ra
Φ ft Φ O I © O
«- d CM N I O ft K
O Ö I
P Φ I
Φ p I
S p >
o T φ I
p *H P ft i •Η H bs I,
P o O P
p φ i
•Η Φ P P
a d H o d
Φ O P d P P
Φ P Φ P
p bj p Φ P P 1 b> ï? p a u fc p o d ·_Η φ o i
CO < K 2 Bi E-I I
till I II
8100105
I I I I I I II I
wwojHtdflPiotjdn (Dfl>0NPOCDfD5i I—1 CD
oraroOH-apSPiBP' a'e+>HP'®WHH,Hcnp c+ ro ¢+ 13 H· d* P1 H· c+" H
Η· 3 Η· !* Q ro Cj. P 3 Q c+ a p a p p* p ït> it> p. p λ
TO H· pa P Q MHfD P
P sj Η O TO P Hj Η H Η Η P P
a p p p <2 ® ^ * ?L £ FL 4 g Η P P 3 pp hcqh-^w a p1 pr to ro 9 ρη·^ρ fi '-o -¾¾
CD CD c+ 3 ^ p ΓΟ TO H· 0) o P
d· CD Z' - w ο μ a a H·
p 3 P J3 O PJ O d· H· P P* P
<o pW-iHa'^.p^P p p- P O <4 P •w «3 ro Όι 3 ÖQ .
a p* o2pp (fopB'-'. P h PPPP° c+—ΓΟ Q _ o TO P>’i'vj0!,P'-i~i^ P P* w m h ^ m p » O TO ΓΟ P cr a h· pr -3 ^ p p w p
Cj. OP H· w H· 3 Q P
crapops;P PH-P a £D‘"a op*p'tlP‘^
§ (i ^ ^ (D (fa S * Q
H'OQV-HPjH ^ h« 3 pap opP1 ω p P P » P P P · P P 3 _ ro Η P s| P -* P?
P CD d· ΓΟ O
(DOTH o ^ p W p a a 3 m p Η P P* o p f*r o p ,.,,
Η <0- P P P* -1 —1 - · -ito H
p p CD P c+ <i OVlLOON-p-OlU) ΓΟΟ C^fD ^ CD p « v* - >* ** * a®. a Co viroW—‘-vi v/i TO “ Hj H 0.0 P 0¾ O H· P o o P P >0 CJ. n>
ro ro σ' P m J
p a p p p P* *"3 Η CD Η P P ^ POHr^P -1 -1 -1 ro H f> η p p to h -* —j u ο r υι m o\ h pOTtD P d·'* <» i* » w » i»<* td op a c+ ¢-.. u> ο ο Ό- ov -* -* -4 _ O P P* P a P oo ra arapoow oo _ p p* w ^ tr* P“ t, H d· pr sj P O c+ P P O ,.
c+ a cj. P a td
p P H1 “ P
P CD Μ H· C+ pa c_i. sj a papp ro -» -* . -1 ro h
d-po Η H -* Ό ro O VO —5 -* rou) H
PPOS.PT'M'* w w «» w <· V» Η<ί h a 3 p ω —* —* -P" ro Oi P" o -* m a <j ο ο o to ro p p to o oo a p h· p p p cr
M 5* Cj. 3 P TO P
a p ^ p c+ p
p p p P H
p a P p P* σ’ p* ro p a o ro ΛΝ 2 ppp o*a ro -*ro p a p oq a p -> ο ιο ο ί σν μ ^·4=· h
Pj Q p V» V» pop'pP'h jr· —1 —‘ —1 ro ro —1 p e p p p· p< 22
HOTc+c+d··· OO
c+ P P M _
Cj. d- P P B O
{]) φ P .. μ. Ό ω Η P Pj _ • p c+ P P 2 PPPP Jr- -i OH Ρρ -^ΟΓΟντ-^σν-* 03-4 <! a co w» w»'*'»'* n <j 3 fr- ui u -1 f Ο σ\σ\
0¾ p S p tj· O O
a 3 <j g § ° °
CD P m P O
ro p p p
|_jI O
pPpHjd" ro —*ro<! coroo0 -j o w d ο vn w u>o\ h
Pro «+ w >»1*.·.·.· oh ο 'Τ' σν ο —5 όι —3 ui ο c+ ij ο ο a Cj. ρ ο o ro a -. m I oi -i -* ro <j
ro<* -* o - « ON M U) —* H
^ uv'*·*'· tj v I—I
CO ON O P f w UI Ο o o Ο o -oi- 8100105

Claims (5)

1. Gemodificeerde vinylaraaatische polymeren met verbeterde bestendigheid tegen scheuren onder spanning, -welke zeer geschikt zijn voor voimpersen of dieptrekken, met het kenmerk, dat de polymeren 6-12 gew.% bevatten van een ethenisch onverzadigd nitril, gebonden aan het twee-5 fasensysteem, terwijl de polymeren de volgende combinatie van eigenschap-" pen hebben: a) de in tolueen niet oplosbare elastcmere fase uit het gemodificeerde polymeer is ten hoogste 23 gew.$; b) de gelindex van de elastcmere fase in tolueen is groter dan 10; 10 c) dea smeltindex van het polymeer is ten minste 1,5; d) de buigmodulus van het polymeer is groter dan 15·000 kg/cm ; * 2 e) de torsiemodulus van het polymeer is groter dan 5500 kg/cm en f) de Izod-slagsterkte bij 23° van het polymeer is ten minste 7 kg/cm.
2. Gemodificeerde polymeren volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat de bestendigheid tegen scheurvorming onder invloed van freon en bij een belasting van 75 kg/cm groter is dan 25 minuten.
3. Gemodificeerde vinylarcmatische polymeren volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de hechting aan polyurethan tenminste 1,3 kg/cm is. 20 h. Vinylarcmatische polymeren volgens conclusies 1-3, met het kenmerk, dat’ het ethenisch onverzadigde nitril acrylonitril is.
5· Vinylarcmatische polymeren volgens conclusies 1-^-, met het kenmerk, dat het vinylarcmatische monameer styreen is.
6. Werkwijze cm vinylarcmatische polymeren volgens conclusies 1-5 > 25 te bereiden, met het kenmerk, dat men een mengsel van een vinylarcmatisch. moncmeer en een ethenisch onverzadigd nitril polymeriseert met een bekende polymerisatietechniek, die geschikt is voor de bereiding van slagvaste vinylarcmatische polymeren. 1 81 00 10 5
NLAANVRAGE8100105,A 1980-01-16 1981-01-12 Gemodificeerd vinylaromatisch polymeer. NL190333C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT1922080 1980-01-16
IT19220/80A IT1193356B (it) 1980-01-16 1980-01-16 Polimeri vinil-aromatici modificati aventi migliorata resistenza alla fessurazione sotto sollecitazione

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8100105A true NL8100105A (nl) 1981-08-17
NL190333B NL190333B (nl) 1993-08-16
NL190333C NL190333C (nl) 1994-01-17

Family

ID=11155892

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NLAANVRAGE8100105,A NL190333C (nl) 1980-01-16 1981-01-12 Gemodificeerd vinylaromatisch polymeer.

Country Status (12)

Country Link
JP (1) JPH0611774B2 (nl)
AT (1) AT368761B (nl)
BE (1) BE887080A (nl)
CH (1) CH648333A5 (nl)
DE (1) DE3100785A1 (nl)
ES (1) ES499086A0 (nl)
FR (1) FR2473530B1 (nl)
GB (1) GB2067579B (nl)
IT (1) IT1193356B (nl)
NL (1) NL190333C (nl)
SE (1) SE450705B (nl)
YU (1) YU42375B (nl)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS59196310A (ja) * 1983-04-22 1984-11-07 Japan Synthetic Rubber Co Ltd 熱可塑性樹脂組成物
DE3910942A1 (de) * 1989-04-05 1990-10-11 Basf Ag Thermoplastische formmasse
US5238719A (en) * 1989-04-27 1993-08-24 Monsanto Kasei Company Thermoplastic resin compositions resistant to fluorinated/chlorinated hydrocarbons and the use thereof
JPH0742393B2 (ja) * 1989-04-27 1995-05-10 三菱化学株式会社 フロンに抵抗性のある熱可塑性樹脂組成物およびその使用
US5486407A (en) * 1993-06-08 1996-01-23 General Electric Co. High rubber backing multi-layer ABS system which exhibits improved chemical resistance to HCFC blowing agents

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE620108A (nl) * 1961-07-11
BE643981A (nl) * 1963-03-22 1964-06-15
US3448175A (en) * 1963-08-16 1969-06-03 Dart Ind Inc Process of polymerizing styrene and acrylonitrile with a diolefin rubber
IL23759A (en) * 1964-06-26 1968-12-26 Montedison Spa Preparation of high impact copolymers
US3717688A (en) * 1969-11-22 1973-02-20 Shinetsu Chemical Co Methods for preparing graft polymers and resin compositions
JPS4915478A (nl) * 1972-05-17 1974-02-09
DE2262610B2 (de) * 1972-12-21 1980-01-03 Hoechst Ag, 6000 Frankfurt Verfahren zur Herstellung schlagfester Styrolpolymerisate
JPS51125495A (en) * 1975-03-11 1976-11-01 Japan Synthetic Rubber Co Ltd A process for producing high-impact resins with improved moldability
DE2525019B1 (de) * 1975-06-05 1975-12-04 Basf Ag Schlagfeste thermoplastische Formmassen mit erhoehter Spannungsrissbestaendigkeit
JPH0896688A (ja) * 1994-09-27 1996-04-12 Matsushita Electric Works Ltd 端子部を有した電気機器及びそれに用いる連結用端子カバー

Also Published As

Publication number Publication date
IT1193356B (it) 1988-06-15
SE8100128L (sv) 1981-07-17
NL190333B (nl) 1993-08-16
IT8019220A0 (it) 1980-01-16
JPS56112920A (en) 1981-09-05
ES8203923A1 (es) 1982-05-01
DE3100785A1 (de) 1981-12-17
JPH0611774B2 (ja) 1994-02-16
ES499086A0 (es) 1982-05-01
YU9181A (en) 1983-04-30
FR2473530A1 (fr) 1981-07-17
YU42375B (en) 1988-08-31
ATA12981A (de) 1982-03-15
GB2067579B (en) 1984-07-04
BE887080A (fr) 1981-07-15
AT368761B (de) 1982-11-10
SE450705B (sv) 1987-07-20
GB2067579A (en) 1981-07-30
DE3100785C2 (nl) 1991-02-14
FR2473530B1 (fr) 1985-12-27
NL190333C (nl) 1994-01-17
CH648333A5 (it) 1985-03-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR910001026B1 (ko) 광택 및 물리적강도특성의 균형이 양호한 모노비닐리덴 방향족화합물의 고무강화중합체 및 이의 제조방법
AU678054B2 (en) Maleimide-modified high heat ABS resins
KR100448307B1 (ko) 내유성 고무 변성 폴리스티렌 조성물
US5073447A (en) Polypropylene-based resin composition
US5231142A (en) Rubber-modified styrene-based resin composition
EP0277687B1 (en) Rubber-reinforced monovinylidene aromatic polymer resins and a method for their preparation
US4144204A (en) Impact-resistant thermoplastic molding compositions with increased stress crack resistance
KR100365716B1 (ko) 비닐방향족중합체및고무를포함하는조성물및이의수득방법
US4221883A (en) Impact polymer process
NL8100105A (nl) Gemodificeerd vinylaromatische polymeer.
KR950006261B1 (ko) 유동성 및 광택성이 개선된 고무-보강된 스티렌성 중합체 수지
EP0160974B2 (en) Modified impact-resistant vinyl-aromatic polymers
EP0403902B1 (en) Styrene-based resin composition
US4042551A (en) Polymeric polyblends having improved melt flow
US4387179A (en) Method for the preparation of alkenyl aromatic monomer nitrile copolymer reinforced with rubbery copolymer
JPS62250019A (ja) 耐衝撃性ポリスチロ−ル類の製法
JPS62169812A (ja) 熱可塑性組成物の製造方法
KR100448306B1 (ko) 내플론성 고무 변성 폴리스티렌 조성물
US6420483B1 (en) Preparation of impact-modified plastics
US5112921A (en) Impact-resistant thermoplastic molding material and its use
WO1998044034A1 (fr) Composition polymere de diene conjugue et resine de styrene a renfort de caoutchouc
US4959434A (en) Modified impact-resistant vinylaromatic copolymers
SI8110091A8 (sl) Postopek za pripravo modificiranih vinilaromatskih kopolimerov z izboljšano odpornostjo proti razpokanju pod obremenitvijo
RU2222554C2 (ru) Флон-стойкая композиция модифицированного каучуком полистирола
US5494973A (en) Process for the production of a cast sheet based on thermoplastic resin

Legal Events

Date Code Title Description
A85 Still pending on 85-01-01
BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V4 Discontinued because of reaching the maximum lifetime of a patent

Free format text: 20010112