NL8002290A - Werkwijze voor het bereiden van blokken en agglomeraten van voedingsprodukten voor dieren. - Google Patents
Werkwijze voor het bereiden van blokken en agglomeraten van voedingsprodukten voor dieren. Download PDFInfo
- Publication number
- NL8002290A NL8002290A NL8002290A NL8002290A NL8002290A NL 8002290 A NL8002290 A NL 8002290A NL 8002290 A NL8002290 A NL 8002290A NL 8002290 A NL8002290 A NL 8002290A NL 8002290 A NL8002290 A NL 8002290A
- Authority
- NL
- Netherlands
- Prior art keywords
- mixture
- food products
- blocks
- added
- agglomerates
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A23—FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
- A23K—FODDER
- A23K20/00—Accessory food factors for animal feeding-stuffs
- A23K20/20—Inorganic substances, e.g. oligoelements
- A23K20/28—Silicates, e.g. perlites, zeolites or bentonites
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A23—FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
- A23K—FODDER
- A23K40/00—Shaping or working-up of animal feeding-stuffs
- A23K40/10—Shaping or working-up of animal feeding-stuffs by agglomeration; by granulation, e.g. making powders
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Polymers & Plastics (AREA)
- Zoology (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Food Science & Technology (AREA)
- Inorganic Chemistry (AREA)
- Animal Husbandry (AREA)
- Fodder In General (AREA)
- Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
- Fertilizers (AREA)
Description
0 - VO 03½
Titel: Werkwijze voor het bereiden van blokken en agglomeraten van voedingsprodukten voor dieren
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het bereiden van voedingsprodukten in de vorm van likblokken of agglomeraten bestemd voor de voeding van dieren en meer in het bijzonder van runderen en schapen.
5 De likblokken of likstenen worden in het algemeen verkregen door het comprimeren van voedingsmengsels, waardoor zij een voldoende sterkte verkrijgen onder verhoging van de cohesie tussen de vaste deeltjes van het mengsel en onder het aldus bevorderen van uitwisselingen tussen die deeltjes. Enkele werkwijzen zijn eveneens voorgesteld waarbij bindmidde-10 len worden gebruikt zoals ligosulfonaten, kleisoorten, en propyleengly-colen, die het agglomereren van de vaste produkten bevorderen maar het comprimeren niet overbodig maken. In de Franse octrooiaanvrage 78.02289 is een werkwijze voor het bereiden van blokken en agglomeraten van voedingsprodukten voor dieren beschreven, waarbij geen enkele uit-15 wendige druk nodig is noch een verhoging van temperatuur door toevoeging van warmte van buitenaf, maar de werkwijze is gebaseerd op het inbrengen in. het. voedingsmengsel van een bindmiddel op basis van ureum en formol, waaraan men een hardingsmiddel toevoegt dat in staat is bij omgevingstemperatuur snel een verknoping tot stand te brengen, waardoor aan de 20 blokken of agglomeraten de gewenste hardheidsgraad wordt gegeven. Deze werkwijze is bijzonder belangwekkend gebleken voor de bereiding van likblokken uit niet-agglomererend uitgangsmateriaal, zonder kneedbaarheid, van in hoofdzaak minerale oorsprong. Het is met deze werkwijze eveneens ' mogelijk zeer sterke blokken te vervaardigen die een belangrijk transport 25 tussen hun bereidingsplaats en hun gebruiksplant veroorloven en kunnen worden toegepast in gebieden van strenge klimatologische omstandigheden.
Maar daar de kostprijs van de likblokken met ureum/formol betrekkelijk hoog is ontstond er behoefte aan het vinden van een economischer bindmiddel waarmede eveneens zonder druk van buitenaf en toevoer van 30 warmte likblokken konden worden vervaardigd van bevredigende kwaliteit in het geval van uitgangsmaterialen die betrekkelijk gemakkelijk te agglomereren zijn en een goede kneedbaarheid bezitten.
a η n ? ? o 0 - 2 -
Er is thans gevonden dat het gebruik als bindmiddel van een alkalisilicaat de cohesie van de deeltjes van het voedingsmengsel verhoogt onder inbrengen in het mengsel van een speciaal voor de voedering van de dieren noodzakelijk element, vanneer dit in het mengsel wordt 5 verwerkt tezelfdertijd met het klassieke uitgangsmateriaal en vel zonder uitwendige druk of toevoer van warmte.
Nauwkeuriger uitgedrukt is het toegepaste bindmiddel een alkalisilicaat in de vorm van een waterige oplossing, van bijv. 35° Baumê.
De alkalisilicaatoplossing wordt toegevoegd in een hoeveelheid van 10 5-20 gewichtsdelen en bij voorkeur J - 10 gewichtsdelen op 100 delen voedingsmengsel als functie van de gewenste resultaten.
Het toegepaste alkalisilicaat is in het algemeen natriumsilicaat vanwege het grote belang van het natriumion voor het metabolisme van de herkauwers. Maar andere alkalisilicaten zoals kaliumsilicaat zijn even-15 eens bruikbaar als toevoegsel voor de bereiding van de likblokken.
De voedingsprodukten voor dieren volgens de uitvinding kunnen worden bereid volgens alle klassieke methoden bestaande in het mengen van het meer of minder fijnverdeelde vaste uitgangsmateriaal en het vervolgens toevoegen van het vloeibare uitgangsmateriaal waaronder de 20 alkalisilicaatoplossing. Een geprefereerde methode bestaat in het toevoegen van de alkalisilicaatoplossing aan het mengsel van de vaste uitgangsmaterialen voor de andere vloeibare bestanddelen of gemengd daarmee waarvan de pH tenminste J bedraagt, gevolgd door het toevoegen van de andere vloeibare bestanddelen al dan niet gemengd met een zure oplossing 25 om het afbinden van het eindprodukt te versnellen. Bepaalde vaste oplosbare bestanddelen zoals ureum, kunnen eveneens opgelost in vloeibare bestanddelen zoals water, melasse of elke andere vloeistof, worden toegevoegd.
Indien nodig kan men de harding versnellen door gebruik van chemi-30 sche verbindingen die vrije zure waterstof verschaffen, bij voorkeur in vloeibare vorm, zoals minerale zuren bijv. fosforzuur of zwavelzuur. De hoeveelheid toe te passen zuur is een functie van de vereiste hardings-snelheid,door in het mengsel opgenomen hoeveelheid fosfaat of sulfaat en de hoeveelheid toegepast middel. Het gebruik van fosforzuur is van 35 bijzonder belang omdat dit een aanvullende fosforhoeveelheid in het 8002290 » - 3 - mengsel brengt.
De harding van de mengsels volgens de uitvinding geschiedt geleidelijk -wat een grote soepelheid van uitvoering mogelijk maakt op het moment van verdeling van het mengsel in de vormen toegepast voor de 5 eindconditionering van de blokken. Het harden van de massa van het voedingsblok in de vormen is hetzij onmiddellijk hetzij van een duur die meerdere uren of meer afhankelijk van de voor de bereiding van de voedingsblokken toegepaste mengsels bedraagt. De bereikte hardheid is nimmer bijzonder groot waardoor de blokken op bevredigende wijze door 10 likken van de dieren kunnen worden verbruikt.
De likblokken volgens de uitvinding kunnen van willekeurige vorm en afïaetingen zijn afhankelijk van de toegepaste vorm.
De vaste bestanddelen die voor de vervaardiging van het blok worden gebruikt kunnen minerale zouten, niet-protelnische stikstofbronnen, 15 en organische verbindingen van al dan niet-synthetische oorsprong zijn.
Om met voordeel volgens de werkwijze te worden gebruikt dienen de -------- verbindingen van natuurlijke oorsprong, zoals bijv. cellulose residus, vruchten- of andere plantenpulpen fijnverdeeld te zijn. Overigens dienen de materialen die de zetel zijn voor een volumewijziging gedurende de 20 werkwijze voor het bereiden van de blokken volgens de uitvinding als uitgangsmateriaal te worden uitgesloten. Dit is bijv. het geval met gemalen stro of zemelen boven een hoeveelheid van 10$.
Bij de produkten volgens de uitvinding, die organische bestanddelen van natuurlijke oorsprong bevatten kan het voordelig zijn een verbinding 25 met bactericide of germicide werking toe te voegen, zoals propionzuur in een hoeveelheid van 0,5 tot 5 delen op 100 delen mengsel.
Behalve de reeds aangegeven bestanddelen kunnen de blokken en agglomeraten volgens de uitvinding indien nodig andere toevoegsels bevatten bijv. acetaten, propionaten en butyraten; alcoholen, wassen, 30 bepaalde pesticiden, zoals wormafdrijvende middelen, antimeteorisme stoffen, methaanvertragers, groeiactivatoren Of regulatoren, vitaminen, provitaminen en geneeskrachtige stoffen.
De uitvinding wordt nader toegelicht aan de hand van onderstaande voorbeelden.
pnn 9 9 on - k -
Voorbeeld I
Men mengt gedurende 3 minuten in een menger kg zuidvruchtenmoes, 5 kg calciumcarbonaat, 3 kg gebrande magnesia en 5 kg natrium-chloride. Vervolgens voegt men toe 16 kg natriumsilicaat van 35° Baumé 5 en mengt gedurende 3 minuten. Tenslotte voegt men toe 3 kg melasse en 15 kg fosforzuur met PgQ^ en mengt 5 minuten. Men giet het mengsel uit in vormen en stampt aan. De lossing uit de vormen kan zonder vertraging geschieden.
De verkregen stenen bevatten 3,92# fosforus, 3,58# calcium, 10 3,b8% natrium, 2,22% magnesium betrokken op het droge materiaal. De hardheid werd bepaald door het meten van de diameter van de indruk die in de steen werd achtergelaten door de punt van een stalen conus van 90°:·'·”..^ en onderworpen aan een constante kracht van 1.600 dêca Newton. De verkregen afdruk heeft een diameter van 15 mm.
15 Voorbeeld II
Men past dezelfde werkwijze toe als in voorbeeld I onder menging: k5 kg . zuidvruchtenmoes 5 kg calciumcarbonaat 3 kg gebrande magnesia 20 5 kg natriumchloride 7 kg natriumsilicaat 35° Be 19 kg melasse 15 kg fosforzuur met k8% 1 kg oligo-elementen-complex 25 Vitaminen met de volgende samenstelling:
53% zinksulfaat J H^O
35# mangaansulfaat met 1 HgO
8# kopersulfaat met 5 H^O
0,1# kobaltsulfaat met 7 HgO
30 0,05# kaliumjodide en 3,85# vitamine-complex bevattend: 8002290 - 5 -
300.000 internationale eenheden vitamine A
60.000 internationale eenheden vitamine D^ en
60 internationale eenheden vitamine E
per gram vitamine-complex 5 De verkregen stenen bevatten 3,95% fosforus, 3,68% calcium.
2,90% natrium, 2,2k% magnesium, betrokken op het droge materiaal. De waterige oplossing van een deel van de steen in 100 delen water bezit een pH van J. De hardheidsproef zoals beschreven in voorbeeld I toont een indruk van 25 mm. diameter.
10 Voorbeeld III
Men past de methode toe volgens voorbeeld I doch met kaliumsili-caat in. plaats van„natriumsilicaat en de volgende bestanddelen: bh kg zuidvruchtenmoes 5 kg calciumcarbonaat 15 3 kg gebrande magnesia 6 kg natriumchloride 5 kg ureum 10 kg kaliumsilieaat 30° Be 15 kg fosforzuur met kQ% P^O^ 20 1 kg propionzuur 10 kg melasse 1 kg · Oligo-elementencomplex
Vitaminen met de volgende samenstelling:
33% zinksulfaat met 7 HgO 25 33% mangaansulfaat met 1 H^Q
8% kopersulfaat met 3 H^O 0,1$ kobaltsulfaat met 7 HgO
0,05$ kaliumjodide en 3,85$ vitamine-complex bevattend:
30 300.000 internationale eenheden vitamine A
60.000 internationale eenheden vitamine D^ en 60 internationale eenheden vitamine E
- 6 -
De ureum kan onverschillig gemengd met de poeders of opgelost in de melasse en. het fosforzuur worden toegevoegd. De verkregen stenen bevatten 21,7# totaal stikstofmateriaal,3,9b% fosforus, 3,61% calcium,. 2,92$ natrium, 0,92% kalium en 2,2b% magnesium betrokken op het droge 5 materiaal. De hardheidsproef zoals beschreven in voorbeeld I toont een indruk van 12 mm diameter.
Voorbeeld IV
Men mengt gedurende 3 minuten ^0 kg monobicalciumfosfaat door Aanvraagster in de handel gebracht onder het merk M0N0DIPH0S en met 10 20 gew.$ fosforus en 20 gew.# calcium. 10 kg carbonaat, 5 kg gebrande magnesa. en 10 kg natriumchloride. Vervolgens voegt men 10 kg natrium-silicaat 35° Be toe en mengt gedurende 3 minuten. Daarna voegt men toe 20 kg melasse en 2 kg water en mengt gedurende k minuten, tenslotte 5 kg 95#'s zwavelzuur dat men gedurende ongeveer 1 minuut mengt. Men 15 giet het aldus verkregen mengsel uit in vormen .en stampt aan. Het lossen uit de vorm kan onverwijld geschieden. Het verkregen blok bevat 9,11# fosforzuur, 13,80 calcium, 5,09$ natrium en 3,^3# magnesium betrokken op
O
het droge materiaal. De volumemassa bedraagt 1,52 g/cm . De hardheidsproef zoals beschreven in voorbeeld I toont een indruk van 9 mm diameter.
20 Voorbeeld V
Men past dezelfde methode toe als in voorbeeld IV met de volgende bestanddelen: ko kg Monodiphos .
10 kg calciumcarbonaat 25 12 kg gebrande magnesia 10 kg natriumchloride 10 kg natriumsilicaat 35°Be 13 kg melasse 5 kg 95#1s zwavelzuur 30 Tussen de toevoeging van de melasse en die van het zwavelzuur voegt men 8 kg water op 100 delen van het eindmengsel toe. Het verkregen blok bevatte 8,93# fosforus, 13,^8# calcium, b,99% natrium en 8002290 -7- 8,01% magnesium betrokken op het droge materiaal. Zijn volumemassa be-droeg 1,1+8 g/cm . De hardheidsproef zoals beschreven in voorbeeld I toont een indruk van 5 mm diameter. De waterige oplossing van een deel van de steen in 100 delen water heeft een pH van 9,5·
5 Voorbeeld VI
Men volgt dezelfde methode als in voorbeeld IV met de volgende bestanddelen: 30 kg Monodiphos 15 kg calciumcarbonaat 10 1+ kg gebrande magnesia 21 kg ureum 5 kg natriumchloride 10 kg natriumsilicaat 35° Bé 10 kg melasse 15 5 kg 95%'s zwavelzuur
Het gerede mengsel heeft het uiterlijk van een sterk pasteuse vloeistof. Het moet enkele uren drogen alvorens uit de vorm te worden gelost. Het bevat 68% totale stikstofmaterialen, 6,61+% fosforus, 13,3^+# calcium, 2,77% natrium en 2,67% magnesium betrokken op het droge 20 materiaal.
Voorbeeld VII
Men volgt dezelfde methode als in voorbeeld I met de volgende bestanddelen: 1+0 kg τ,Remoulage', 25 5 kg calciumcarbonaat 3 kg gebrande magnesia 10 kg natriumchloride 3% ureum 10# natriumsilicaat 35° Bé 30 11,5% melasse 15# fosforzuur met 1+8% 0,5% propionzuur ·*“ - 8 -
De ureum kan onverschillig gemengd met de poeders of opgelost in de melasse en het fosforzuur worden toegevoegd.
Het verkregen blok bezit de volgende samenstelling: 26,6# totaal stikstofmaterialen, ^,37# fosforus, 2,70# calcium, 5,57# natrium, 5 2,25# magnesium betrokken op het droge materiaal. De hardheidsproef zoals beschreven in voorbeeld I toont een indruk van 20 mm diameter.
Voorbeeld VIII
Men volgt de methode van voorbeeld I doch zonder toevoeging van melasse, d.w.z. met de volgende bestanddelen: 10 kg zuidvruchtenmoes 5 kg calciumcarbonaat 3 kg gebrande magnesia 19 kg natriumchloride 10 kg ' natriumchloride 35° Bé 15 15 kg fosforzuur met U8# PgO,.
Aan het eind van het mengen voegt men 3 delen water op 100 delen van het eindmengsel toe. Het verkregen blok heeft de volgende samenstelling: 3,95# fosforus, 3,53# calcium, 9,9^# natrium en 2,2k% magnesium betrokken op het droge materiaal. De hardheidsproef zoals 20 beschreven in voorbeeld I toont een indruk van 9 mm diameter.
De waterige oplossing van een deel van de steen in 100 delen water bezit een pH van 7,2.
8002290
Claims (4)
1. Werkwijze voor het vervaardigen van voedingsprodukten voor dieren in de vorm van blokken of agglomeraten met het kenmerk,dat men een alkalisilicaat toevoegt aan het mengsel vairde.Uïtbgfc voedingsmiddel.vormende bestanddelen. $ 2. Werkwijze volgens conclusie 1 met het kenmerk, dat aan het mengsel van de voedingsprodukten en het alkalisilicaat een chemische verbinding wordt toegevoegd die vrij waterstofzuur verwekt.
3. Werkwijze volgens conclusies 1-2, met het kenmerk, dat het toegepaste silicaat natriumsilicaat is. 10 i. Werkwijze volgens conclusies 1-3 met het kenmerk, dat het toegepaste zuur fosforzuur is.
5. Werkwijze voor het vervaardigen van de voedingsprodukten volgens conclusies 1-4 omvattend achtereenvolgens een menging van de vaste bestanddelen, van de vloeibare bestanddelen met een waterstofpotentiaal 15 van tenminste 7 en alkalisilicaat, de toevoeging van de andere vloeibare bestanddelen, die van de zure bestanddelen, indien deze worden toegevoegd en tenslotte het gieten van het aldus verkregen mengsel in vormen voor het verharden.
6. Voedingsstoffen voor vee verkregen volgens conclusies 1-5·
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FR7909989 | 1979-04-20 | ||
FR7909989A FR2454275A1 (fr) | 1979-04-20 | 1979-04-20 | Procede de preparation de blocs et d'agglomeres de produits alimentaires pour animaux |
Publications (1)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
NL8002290A true NL8002290A (nl) | 1980-10-22 |
Family
ID=9224530
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
NL8002290A NL8002290A (nl) | 1979-04-20 | 1980-04-18 | Werkwijze voor het bereiden van blokken en agglomeraten van voedingsprodukten voor dieren. |
Country Status (21)
Country | Link |
---|---|
AR (1) | AR223034A1 (nl) |
AU (1) | AU520991B2 (nl) |
BE (1) | BE882822A (nl) |
CA (1) | CA1137353A (nl) |
DE (1) | DE3014975C2 (nl) |
DK (1) | DK164980A (nl) |
ES (1) | ES490726A0 (nl) |
FR (1) | FR2454275A1 (nl) |
GB (1) | GB2047066B (nl) |
GR (1) | GR67287B (nl) |
IE (1) | IE49449B1 (nl) |
IT (1) | IT8067618A0 (nl) |
LU (1) | LU82377A1 (nl) |
MA (1) | MA18651A1 (nl) |
NL (1) | NL8002290A (nl) |
NZ (1) | NZ193472A (nl) |
OA (1) | OA06688A (nl) |
PT (1) | PT71114A (nl) |
SE (1) | SE8002901L (nl) |
ZA (1) | ZA802342B (nl) |
ZW (1) | ZW9080A1 (nl) |
Families Citing this family (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4996065A (en) * | 1986-01-16 | 1991-02-26 | Martin Marietta Magnesia Specialties Inc. | Molasses-free chemically reactive binder for animal feed |
EP0231079B1 (en) * | 1986-01-16 | 1991-09-11 | Martin Marietta Magnesia Specialties Inc | Chemically reactive binder for animal feed |
FR2778120B1 (fr) * | 1998-04-30 | 2000-07-21 | Procedes Roland Pigeon | Procede et installation de fabrication de granules a partir de matiere(s) premiere(s) en poudre et les produits granules obtenus |
US9610041B2 (en) | 2013-08-20 | 2017-04-04 | Cardiac Pacemakers, Inc. | Fixation mechanism assembly and method for implantable devices |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US2708163A (en) * | 1953-08-12 | 1955-05-10 | John Elton L St | Feed supplement for livestock and other animal feed |
FR1127520A (fr) * | 1955-06-02 | 1956-12-18 | Rech S Agricoles Soc Et | Pierre à lécher et sa fabrication |
DE1041340B (de) * | 1958-01-30 | 1958-10-16 | Tranatogen Werk Elmshorn Jakob | Verfahren zur Herstellung mineralischer Beifuttermittel |
FR1433029A (fr) * | 1965-04-26 | 1966-03-25 | Waldhof Zellstoff Fab | Procédé d'amélioration de l'aptitude au ruissellement des lessives sulfitiques résiduaires |
-
1979
- 1979-04-20 FR FR7909989A patent/FR2454275A1/fr active Granted
- 1979-11-26 MA MA18852A patent/MA18651A1/fr unknown
-
1980
- 1980-01-28 GB GB8002835A patent/GB2047066B/en not_active Expired
- 1980-04-02 GR GR61619A patent/GR67287B/el unknown
- 1980-04-02 AR AR280538A patent/AR223034A1/es active
- 1980-04-17 SE SE8002901A patent/SE8002901L/ not_active Application Discontinuation
- 1980-04-17 ZW ZW90/80A patent/ZW9080A1/xx unknown
- 1980-04-17 AU AU57583/80A patent/AU520991B2/en not_active Ceased
- 1980-04-17 BE BE0/200255A patent/BE882822A/fr not_active IP Right Cessation
- 1980-04-18 ZA ZA00802342A patent/ZA802342B/xx unknown
- 1980-04-18 IT IT8067618A patent/IT8067618A0/it unknown
- 1980-04-18 DE DE3014975A patent/DE3014975C2/de not_active Expired
- 1980-04-18 CA CA000350180A patent/CA1137353A/fr not_active Expired
- 1980-04-18 NL NL8002290A patent/NL8002290A/nl not_active Application Discontinuation
- 1980-04-18 ES ES490726A patent/ES490726A0/es active Granted
- 1980-04-18 DK DK164980A patent/DK164980A/da not_active IP Right Cessation
- 1980-04-18 LU LU82377A patent/LU82377A1/fr unknown
- 1980-04-18 IE IE792/80A patent/IE49449B1/en unknown
- 1980-04-18 PT PT71114A patent/PT71114A/pt unknown
- 1980-04-18 NZ NZ193472A patent/NZ193472A/xx unknown
- 1980-04-19 OA OA57089A patent/OA06688A/xx unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
GB2047066A (en) | 1980-11-26 |
IE800792L (en) | 1980-10-20 |
AU520991B2 (en) | 1982-03-11 |
CA1137353A (fr) | 1982-12-14 |
AR223034A1 (es) | 1981-07-15 |
LU82377A1 (fr) | 1981-12-02 |
IE49449B1 (en) | 1985-10-02 |
FR2454275B1 (nl) | 1983-11-04 |
SE8002901L (sv) | 1980-10-21 |
MA18651A1 (fr) | 1980-07-01 |
DE3014975C2 (de) | 1982-12-09 |
NZ193472A (en) | 1981-10-19 |
ZW9080A1 (en) | 1980-11-05 |
DE3014975A1 (de) | 1980-10-23 |
OA06688A (fr) | 1982-05-31 |
GR67287B (nl) | 1981-06-29 |
GB2047066B (en) | 1983-11-02 |
FR2454275A1 (fr) | 1980-11-14 |
ES8200213A1 (es) | 1981-11-01 |
ZA802342B (en) | 1981-04-29 |
IT8067618A0 (it) | 1980-04-18 |
BE882822A (fr) | 1980-10-17 |
PT71114A (fr) | 1980-05-01 |
ES490726A0 (es) | 1981-11-01 |
AU5758380A (en) | 1980-11-20 |
DK164980A (da) | 1980-10-21 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
DE3152475A1 (de) | Animal feed block made of molasses and calcium oxide | |
US4333956A (en) | Calcium ammonium lactate and solidified fermented ammoniated condensed whey | |
AU2010234219A1 (en) | Feed block composition | |
US5085175A (en) | Animal litter | |
TWI255165B (en) | Gelled feed products and method for manufacture of said products | |
NL8002290A (nl) | Werkwijze voor het bereiden van blokken en agglomeraten van voedingsprodukten voor dieren. | |
DE1902301A1 (de) | Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Duenger und Viehfutter aus organischen Abfallprodukten pflanzlichen oder tierischen Ursprungs | |
DE4233575A1 (de) | Zierfischfutter und Verfahren seiner Herstellung | |
US4420636A (en) | Calcium ammonium lactate | |
EP2434909A1 (en) | Composition based on zeolite and usage as lick stone | |
DE69624272T2 (de) | Verbesserung des Schüttgewichts und der Energieeinsparung beim Trocknungsverfahren von Aminosäuren | |
JP3578468B2 (ja) | 家畜用小粒ペレットまたは粒状体 | |
JP2636409B2 (ja) | 幼動物用顆粒状飼料 | |
GB2038159A (en) | Animal feed supplements | |
DE806823C (de) | Verfahren zur Herstellung von Lecksteinen | |
JPS5929210B2 (ja) | 家畜用マグネシウム固形塩 | |
JPH0616682B2 (ja) | 家畜用固形飼料の製造方法 | |
JPS6338176B2 (nl) | ||
JP2791379B2 (ja) | 固形混合飼料の製造方法 | |
CA1165777A (en) | Calcium ammonium lactate and process for preparing same | |
JP2000083596A (ja) | 家畜用健康食品及びその製造方法 | |
JPH0690674A (ja) | 舐用固型混合飼料 | |
EP0025024B2 (en) | A method of producing so-called lick stones | |
RU2221437C1 (ru) | Способ производства гранулированных кормов для рыб | |
JP2004049046A (ja) | 家畜用固形剤 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
BV | The patent application has lapsed |