NL8000692A - Werkwijze voor het vervaardigen van knaeckebrot of dergelijke. - Google Patents

Werkwijze voor het vervaardigen van knaeckebrot of dergelijke. Download PDF

Info

Publication number
NL8000692A
NL8000692A NL8000692A NL8000692A NL8000692A NL 8000692 A NL8000692 A NL 8000692A NL 8000692 A NL8000692 A NL 8000692A NL 8000692 A NL8000692 A NL 8000692A NL 8000692 A NL8000692 A NL 8000692A
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
mat
crispbread
dough
phase
baking
Prior art date
Application number
NL8000692A
Other languages
English (en)
Other versions
NL191277B (nl
NL191277C (nl
Original Assignee
Vaasan Hoeyrymylly Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Vaasan Hoeyrymylly Oy filed Critical Vaasan Hoeyrymylly Oy
Publication of NL8000692A publication Critical patent/NL8000692A/nl
Publication of NL191277B publication Critical patent/NL191277B/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL191277C publication Critical patent/NL191277C/nl

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21DTREATMENT, e.g. PRESERVATION, OF FLOUR OR DOUGH, e.g. BY ADDITION OF MATERIALS; BAKING; BAKERY PRODUCTS; PRESERVATION THEREOF
    • A21D8/00Methods for preparing or baking dough
    • A21D8/06Baking processes
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A21BAKING; EDIBLE DOUGHS
    • A21BBAKERS' OVENS; MACHINES OR EQUIPMENT FOR BAKING
    • A21B7/00Baking plants

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Bakery Products And Manufacturing Methods Therefor (AREA)

Description

·* T/tj/lh/δ ïierkwijze voor het vervaardigen van knackebrot of dergelijke.
De uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het vervaardigen van knackebrot of dergelijke, waarin het deeg tot een plaatvormig produkt wordt gevormd, dat in een oven wordt gebracht en in gerezen toestand of ook 5 eventueel met behulp van een gasvormige stof losgemaakt en na het indrukken van een patroon wordt gebakken, waarna het knackebrot na het in stukken verdelen wordt verpakt.
Tegenwoordig vervaardigt men knackebrot op een zodanige wijze uit het deeg, dat het deeg tot een baanvor-10 mige mat wordt vervormd, die in afzonderlijke koeken wordt gesneden. De koeken worden in de oven gebakken en tenslotte door zagen voor de verpakking en de verkoop in stukken gedeeld. Voor het bakken laat men de koeken met behulp van gist of door een chemisch rijsmiddel rijzen; in een 15 bewerking maakt men het deeg los, door< at men daarin door kloppen' een -gasvormige stof bijmengt. Voor het bakken wordt in de koeken verder een patroon gedrukt, waarbij het bovenste vlak van de koeken op de puntvormige indrukplaat-sen tegen het ondervlak wordt aangedrukt, om de oppervlak-20 lagen van de koek aan elkaar te binden. Het indrukken geeft aan de koek het voor knackebrot typerende uiterlijk met een bepaald patroon van indrukkingen. Het gerede knackebrot heeft in de regel een vochtigheidsgehalte van ongeveer 7-8-10-12 gew.%, en in het geval van een met behulp van 25 gas losgemaakt brood kan het vochtigheidsgehalte zelfs lager, zelfs tot 2 gew.% zijn.
Het knackebrot krijgt zijn typische brosse structuur door de tijdens het bakken plaatsvindende, voor het bakken van knackebrot typerende chemische processen en 30 door drogen van het brood. Het bakken kan bijvoorbeeld geschieden in een voorbakbewerking en een afzonderlijk droge of ook in een enkele bakfase. Bij het bakken krimpen de koeken verder tamelijk sterk, met 5-10% in beide richtingen.
g ö 0 0 6 9 2 -2-
V
De gebruikelijke werkwijzen voor het vervaardigen van knackebrot hebben nadelen. De randdelen van de gescheiden koeken moet men onder bepaalde omstandigheden bij het in stukken verdelen verwijderen. Met de randgedeelten ver-5 liezen de koeken een aanzienlijk gedeelte van het gewicht, dat dan verloren gaat. Wanneer men de randen niet verwijderd, kunnen deze de kwaliteit van het produkt ongunstig beïnvloeden en daarin onregelmatigheden veroorzaken, terwijl · men een produkt met een konstante vorm tracht te verkrijgen. ^0 Verder verandert van de koeken in de fase de vorm en de afmetingen. Deze zijn dan niet volledig regelmatig, waardoor de behandeling en de verpakking naderhand wordt bemoeilijkt. Verder ontstaan bij het bakken in de vorm van koeken onregematige, kromme produkten, die het uitschot vergroten. Verder leiden de onregelmatige nroduk-ten gemakkelijk tot breuk bij het naderhand hanteren en dit leidt wederom tot verlies. De hoeveelheid verlorengaand produkt kan zelfs tot 20% bedragen.
Hier komt bij dat het bakken van de gescheiden 2q koeken met relatief geringe grootte 'op het bakrooster het benutten van de 'effectieve bakruimte beperkt. De koeken, die gewoonlijk een grootte hebben van enige vierkante decimeters, moeten op het rooster op een afstand van elkaar worden neérgelegd, waarbij men dan het bakoppervlak van 25 het rooster niet geheel kan benutten.
Het doel van de huidige uitvinding is de hierboven genoemde nadelen op te heffen. Verder dient de uitvinding het doel, een geheel nieuwe wijze voor het vervaardigen van knackebrot of dergelijke te verschaffen, die economischer 2Q is en beter geschikt is voor hét gebruik bij produktie op grote schaal. De kenmerken van de uitvinding blijken uit de conclusies.
Wanneer men het knackebrot overeenkomstig de uitvinding continu in de vorm van een samenhangeride, baan-22 vormige mat bakt, kan men de mat direkt in verbruikerstuk-ken verdelen, zonder afzonderlijke, later in een afzonderlijke fase in stukken te verdelen koeken te vormen. Daarbij kan de broodmat in hoofdzaak geheel in verbruikerstukken 8000692 -3- ' ^ worden verdeeld, zonder dat een belangrijke hoeveelheid van het produkt verloren gaat. Dit betekent een tot 15% grote rendement van het proces. Verder kan men, daar het in stukken verdelen in één fase zonder het vormen van afzonderlijke 5 koeken geschiedt, de voor het verpakken gerede verbruiker- · stukken in combinatie met de bakbewerking wordt gevormd, waarbij de ruimtebesparing aanzienlijk is en het afscheiden van gebroken stukken in hetzelfde verband plaatsvindt.
Verder wordt het proces volgens de uitvinding !. 10 geheel als continuwerkend proces uitgevoerd, waarbij de lastige behandelings-, transport- en dergelijke bewerkings-gangen van de afzonderlijke koeken als onnodig vervallen.
Het hanteren van een eindloze broodmat is aanzienlijk ver-eenvoudiger dan het hanteren van afzonderlijke koeken.
15 Wanneer.het in stukken verdelen van het produkt na het bakken overeenkomstig de uitvinding wordt uitgevoerd, ondervinden de grootte en afmetingen van de stukken geen verandering voor het verpakken, waardoor men maathoudende verbruikerstukken verkrijgt. Daardoor wordt het hanteren 20 . en het verpakken van de 'verbruikerstukken vergemakkelijkt en vereenvoudigd.
Dankzij de uitvinding kan met het totale 'oppervlak van het bakrooster in de oven beter benutten. In de samenhangende,' in de langsrichting van de openver lopende 25 baan blijven geen spleetruimten over zoals bij het bakken van afzonderlijke koeken met een totnutoe gebruikelijke werkwijze.
Wanneer men verder het knackebrot in de vorm van een samenhangende mat bakt, kan men de bij het proces ber 30 horende mengmachine aanzienlijk vereenvoudigen, in vergelijking met hetgeen bij het vormen van koeken uit deeg bij een gebruikelijke bakbewerking hoofdzakelijk is. De vereenvoudiging van de genoemde mengmachine heeft lagere investeringen en een' vermindering van de bedrijfsstoringen' 35 en de onderhoudskosten tot gevolg. Verder komt bij een dergelijke mengmachine in het proces de kwaliteit beïnvloedend terugvoerdeeg niet in dezelfde hoeveelheid vrij als bij de gebruikelijke werkwijze, in verband met de werking van de mengmachine.
8000692 -4- r
De uitvinding wordt hierna aan de hand van tekeningen van uitvoeringsvoorbeelden nader verklaard.
Figuur 1 toont in blokschema een werkwijze volgens de uitvinding.
5 Figuur 2 toont eveneens een blokschema en tweede werkwijze volgens de uitvinding.
Figuur 3 toont de werkwijze van figuur 1 in een stroomdiagram.
Figuur 4 toont een gunstige, met de werkwijze 10 volgens de uitvinding te vervaardigen matvormig knackebrot in de bakfase..
Figuur 5 toont een tweede, volgens de werkwijze van de uitvinding te vervaardigen matvormig knackebrot eveneens in de bakfase..
15 Figuur 6 toont de doorsnede volgens- de lijn VI-VI
in figuur 5.
In de in figuur 1 getoonde werkwijze wordt het deeg uit de bestanddelen bereid en in de fasen 1,2 tot een ^ deegmat gerold. Daarna wordt de mat in de indrukfase 3 20 naar indrukmiddelen geleid en verder naar de rijsfase 4 om daar met behulp van gist en/of chemische rijsmiddelen te rijzen. Na het rijzen wordt de gerezen deegmat naar de voorbakfase 5 geleid en aansluitend daaraan naar de ritsfase 6, waarin het voorgebakken' produkt de breukplaatseri, 25 d,w,z, de 'verzwakkingslijnen voor het afbreken van de verbruiker- en/of gebruikstukken worden ingeritst. Na de ritsfase wordt het produkt naar de droogfase 7 geleid en verder na het drogen naar de fase 8 voor het in stukken' verdelen.
In deze fase 8 wordt het produkt verdeeld in verbruiker-30 stukken en afgevoerd. Aansluitend aan de verdeelfase 8 wordt het produkt naar de verpakfase 10 getransporteerd voor ’ opslag en afvoer.
De in figuur 2 getoonde werkwijze komt wat betreft de hoofddelen overeen met die van figuur 1. In de 35 werkwijze van figuur 2 is echter het rijzen vervangen doordat men het deeg door krachtig slaan onder gelijktijdig bijmengen van een gasvormige stof, bijvoorbeeld van lucht losmaakt. Het genoemde losmaken wordt na de deegbereidings- 8000632 -5- ' fase 1 voor het rollen 2 van de deegmat uitgevoerd. Verder zijn in de werkwijze van figuur 2 de voorbak- en droogfasen 5 resp. 7 van het knackebrot, om gelijktijdig uitgevoerd te kunnen worden, in één enkele, in hoofdzaak samenhangende 5 bakfase verenigd. Verder behoort bij de werkwijze van figuur 2 geen afzonderlijke ritsfase; de broodmat wordt zonder ritsen in de verdeelfase 8 in stukken verdeeld.
In figuur 3 is in principe een werkwijze volgens figuur 1 weergegeven. In deze uitvoering van de uitvinding 10 wordt de deegmat 12 op een eindloze transportband 28 gewalst, waarop eerst in de daaraan voorafgaande meelaan-brengfase 11 meel is gestrooid. Daarna wordt de. deegmat verder met meel bestrooid in de daaropvolgende fase 13, en wordt de mat met behulp van de indrukrollen 14 bijvoor-15 beeld met behulp van aan de rollen bevestigde rillenringen of indrukpennen van indrukkingen voorzien. Na deze fase wordt de deegmat op de transporteur 15 gebracht om te rijzen 4, hetgeen in de op een oven gelijkende rijsruimte 16 geschiedt met behulp van bij het deeg g> mengde gist en/of 20 chemisch rijsmiddel.
De gerezen deegmat wordt verder op een transporteur 17 en in de voorbakfase 5 geleid, welke laatste zich. in de oven 18 afspeelt. Na het voorbakken worden in het voorgebakken produkt verzwakkingslijnen overeenkomend met 25 de verbruikerstukken, tussen ritsrollen 19 gevormd in de ritsfase, waarna het produkt op de transporteur 20 wordt gebracht en verder naar de droogoven 21 in de droogfase 7.
Bij het drogen wordt het produkt gewoonlijk tot ongeveer 8-12%, bij voorkeur 10-12% vochtigheidsgehalte gedroogd.
30 Tenslotte wordt het gedroogde produkt op op zich zelf bekende wijze, bijvoorbeeld door zagen in de langs-richting en door breken in de dwarsrichting verkleind.
Uit de verdeelinrichting 22 wordt hét afvalprodukt 9 afgevoerd, en worden de in stukken verdeelde verbruikerstuk-35 ken 22’ in de verpakeenheid· voor het verpakken 10 in 'ver-bruikerverpakkingen 24 en voor het verdere transport naar het magazijn getransporteerd met behulp van de transporteur 25.
8000692 -6-
Wanneer het knackebrot volgens de uitvinding in de vorm van het samenhangende op een baan gelijkende mat wordt gebakken, krimt deze in de dwarsrichting in de voor knackebrot typerende wijze. Daarentegen kan de mat in 5 langsrichting niet krimpen. Het samentrekken en krimpen van de mat tengevolge van het bakken leidt tot ongewenste onregelmatigheden in de knackebrotmat. Om de genoemde onregelmatigheden te vermijden, is de in figuur 4-6 weergegeven indrukbewerking van toepassing, waarin de indrukkingen jq evenwijdig aan de langsrichting van de mat verlopende, op stippellijnen gelijkende rillen 29 vormen. De genoemde rillen 29 maken het samentrekken en het krimpen van de mat in de dwarsrichting mogelijk, zonder dat daarbij indrukkingen of scheuren in de mat ontstaan. Verder verkrijgt de ^ knackebrotmat, dankzij de genoemde ingedrukte groeven 29 de voor knackebrot typerende relatief hoge verhouding van volume en gewicht.
In figuur 6 toont de in de broodmat gevormd, in langsrichting verlopende ingedrukte groef 20 in doorsnede.
20 De groef omvat op elkaar volgende ingedrukte plaatsen 26, waarvan de onderlinge afstand volgens een meetkundige reeks zodanig varieert, dat bijvoorbeeld op 4 ingedrukte plaatsen met korte onderlinge afstanden een langere afstand 27 volgt en dan weer enige op korte onderlinge afstanden van 22 elkaar aangebrachte ingedrukte plaatsen. Daarbij vormt dan de genoemde langere tussenruimte een verheven plaats in de ril 29, die het ongewenst breken of scheuren van de mat bij de rillen bemoeilijkt.
In de in figuur 4 getoonde uitvoeringsvorm vormen de ingedrukte plaatsen in de mat in de langsrichting ver-; lopende, en in dwarsrichting van de 'mat golvende nuntii jnen, dat wil zeggen ingedrukte rillen 29.’ Vanwege de golvende vorm van de rillen wordt het breken en scheuren van de mat in dwarsrichting bemoeilijkt.
25 De getoonde uitvoeringsvoorbeelden zijn bedoeld voor verduidelijking van de uitvinding, zonder deze op de een of andere wijze daartoe te beperken. De werkwijze volgens de uitvinding is behalve voor het vervaardigen van 8000692
— V
-7- * knackebrot ook bijvoorbeeld geschikt voor het vervaardigen van zure beschuit ("rogga") of dergelijke produkten.
8000692 . %

Claims (4)

1. Werkwijze voor het vervaardigen van knackebrot of dergelijke, waarin het deeg tot een plaatvormig produkt wordt verwerkt, dat in een oven wordt gebracht en in gerezen toestand of eventueel door middel van een gasvormige of 5 losgemaakt en van indrukkingen voorzien tot knackebrot wordt gebakken, dat in stukken verdeeld wordt verpakt, met het kenmerk, dat het knackebrot continu in de vorm van een samenhangende, baanvormige mat wordt gebakken en dat de genoemde mat in de gebakken toestand in stukken wordt 10 verdeeld.
2. Werkwijze volgens conclusie 1, met het kenmerk, dat het plaatvormig verwerkte produkt zo gehanteerd en het produkt als baanvormige mat zodanig in de oven wordt gevoerd, dat de mat tijdens het transportin de oven in 15 hoofdzaak zijn gevormde lengte behoudt.
3. Werkwijze volgens conclusie 1 of 2, met het kenmerk, dat de uit deeg vervaardigde baanvormige mat zodanig van indrukkingen wordt voorzien, dat de ingedrukte plaatsen in hoofdzaak in de langsrichting van de mat ver- 20 lopende puntlijnen vormen.
4. Werkwijze volgens'conclusie 3, met het kenmerk, dat de ingedrukte plaatsen ten opzichte van de mat in de langsrichting verlopende en dn de dwarsrichting van de mat golvende puntlijnen (29) vormen. 8000692
NL8000692A 1979-02-02 1980-02-04 Werkwijze voor het vervaardigen van knäckebrot of dergelijke. NL191277C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI790348 1979-02-02
FI790348A FI58578C (fi) 1979-02-02 1979-02-02 Foerfarande foer framstaellning av knaeckebroed eller dylikt

Publications (3)

Publication Number Publication Date
NL8000692A true NL8000692A (nl) 1980-08-05
NL191277B NL191277B (nl) 1994-12-01
NL191277C NL191277C (nl) 1995-05-01

Family

ID=8512351

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL8000692A NL191277C (nl) 1979-02-02 1980-02-04 Werkwijze voor het vervaardigen van knäckebrot of dergelijke.

Country Status (4)

Country Link
DE (1) DE3003135A1 (nl)
FI (1) FI58578C (nl)
NL (1) NL191277C (nl)
SE (1) SE442372B (nl)

Cited By (1)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1025030C2 (nl) * 2003-12-16 2005-06-23 Abel Muntinga Werkwijze voor het vervaardigen van zachte broodproducten en zacht broodproduct dat door middel van een dergelijke werkwijze is vervaardigd.

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3378434D1 (en) * 1982-05-25 1988-12-15 Unisys Corp Method for detecting fire
FI971119A0 (fi) * 1997-03-17 1997-03-17 Vaasanmylly Oy Foerfarande foer frasmtaellning av en aetbar produkt
WO2004037008A1 (ja) * 2002-10-24 2004-05-06 The Oyatsu Company, Ltd. スナック菓子の製造方法、スナック菓子、スナック菓子風食品

Family Cites Families (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2352135A (en) * 1942-04-15 1944-06-20 Aron Streit Inc Baking oven
DE1747670U (de) * 1953-07-15 1957-06-27 Danger K G H Waffelblattsrreichmaschine.
DE2800603C3 (de) * 1977-02-24 1982-04-22 Institut für Getreideverarbeitung der DDR, DDR 1505 Bergholz-Rehbrücke Verfahren zum Herstellen und Backen von Flachgebäck

Cited By (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL1025030C2 (nl) * 2003-12-16 2005-06-23 Abel Muntinga Werkwijze voor het vervaardigen van zachte broodproducten en zacht broodproduct dat door middel van een dergelijke werkwijze is vervaardigd.
WO2005058047A1 (en) * 2003-12-16 2005-06-30 Abel Muntinga Method for the production of bread products and bread products produced by such a method

Also Published As

Publication number Publication date
FI58578C (fi) 1981-03-10
FI58578B (fi) 1980-11-28
SE8000840L (sv) 1980-08-03
NL191277B (nl) 1994-12-01
FI790348A (fi) 1980-08-03
DE3003135A1 (de) 1980-10-16
NL191277C (nl) 1995-05-01
DE3003135C2 (nl) 1989-06-08
SE442372B (sv) 1985-12-23

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100273729B1 (ko) 스크랩 반죽 재료를 보상하기 위한 장치 및 방법
US7067167B2 (en) Method for making sweet cookie dough having an imprinted surface
CA2421396A1 (en) Sweet dough tray
NL1002456C2 (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van brood uit brooddeeg; alsmede snij-orgaan voor gebruik daarbij.
CA2852062A1 (en) Embossed sheet and method of making and using same
EP0219051B1 (en) Fabricated meat products like crab leg meat and process for manufacturing the same
NL8000692A (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van knaeckebrot of dergelijke.
CA1277545C (en) Method of rolling pastry
ES2190670T3 (es) Procedimiento para preparar productos de panaderia con particulas comestibles sobre una superficie superior y articulos preparados de dicha forma.
EP0319846A3 (en) Method for manufacturing a paper or cardboard product and a product manufactured by the method
EP0496767B1 (en) Improvements in and relating to snack products
NL8702893A (nl) Werkwijze voor het transporteren van een stapel graszodenrollen.
US5510135A (en) Apparatus and method for connected forming and controlled stacking of material
US20020092319A1 (en) Continuous conveyor for pasta products inside a dryer
WO1998051166A1 (fr) Chips façonnees et leur procede de production
US2949995A (en) Pie making machine
JP2002525088A (ja) 食品の塊からスライスを製造するための方法
CH651262A5 (it) Apparecchiatura per trasportare prodotti dolciari in genere, verso una macchina confezionatrice.
DE706183C (de) Vorrichtung zum Herstellen und Verpacken von Wuerfeln aus Suppenmark, Fleischwuerze o. dgl.
US3046911A (en) Pie making machine
US3468462A (en) Apparatus for forming portion sized food products
JP3376384B2 (ja) 包丁切り式製麺システムにおける不良麺線の除去方法および装置
NL8006991A (nl) Uitsteekwalsinrichting voor deegplakjes uit deegbanen.
JP2000157221A (ja) 練製品用切れ目入れ装置
JPH0146362B2 (nl)

Legal Events

Date Code Title Description
BT A document has been added to the application laid open to public inspection
A85 Still pending on 85-01-01
DNT Communications of changes of names of applicants whose applications have been laid open to public inspection

Free format text: SUOMEN REHU OY

BA A request for search or an international-type search has been filed
BB A search report has been drawn up
BC A request for examination has been filed
V4 Lapsed because of reaching the maximum lifetime of a patent

Free format text: 20000204