NL194975C - Werkwijze voor het behandelen van het oppervlak van een fluorescerend materiaal. - Google Patents

Werkwijze voor het behandelen van het oppervlak van een fluorescerend materiaal. Download PDF

Info

Publication number
NL194975C
NL194975C NL9100056A NL9100056A NL194975C NL 194975 C NL194975 C NL 194975C NL 9100056 A NL9100056 A NL 9100056A NL 9100056 A NL9100056 A NL 9100056A NL 194975 C NL194975 C NL 194975C
Authority
NL
Netherlands
Prior art keywords
fluorescent material
silica particles
amount
display
fluorescent
Prior art date
Application number
NL9100056A
Other languages
English (en)
Other versions
NL9100056A (nl
Inventor
Woochan Kim
Original Assignee
Samsung Electronic Devices
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Samsung Electronic Devices filed Critical Samsung Electronic Devices
Publication of NL9100056A publication Critical patent/NL9100056A/nl
Application granted granted Critical
Publication of NL194975C publication Critical patent/NL194975C/nl

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J9/00Apparatus or processes specially adapted for the manufacture, installation, removal, maintenance of electric discharge tubes, discharge lamps, or parts thereof; Recovery of material from discharge tubes or lamps
    • H01J9/20Manufacture of screens on or from which an image or pattern is formed, picked up, converted or stored; Applying coatings to the vessel
    • H01J9/22Applying luminescent coatings
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09KMATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
    • C09K11/00Luminescent, e.g. electroluminescent, chemiluminescent materials
    • C09K11/02Use of particular materials as binders, particle coatings or suspension media therefor
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C09DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
    • C09KMATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
    • C09K11/00Luminescent, e.g. electroluminescent, chemiluminescent materials
    • C09K11/02Use of particular materials as binders, particle coatings or suspension media therefor
    • C09K11/025Use of particular materials as binders, particle coatings or suspension media therefor non-luminescent particle coatings or suspension media
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T428/00Stock material or miscellaneous articles
    • Y10T428/25Web or sheet containing structurally defined element or component and including a second component containing structurally defined particles
    • Y10T428/259Silicic material

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Luminescent Compositions (AREA)
  • Formation Of Various Coating Films On Cathode Ray Tubes And Lamps (AREA)

Description

1 194975 ' Werkwijze voor het behandelen van het oppervlak van een fluorescerend materiaal
De onderhavige uitvinding heeft betrekking op een werkwijze voor het behandelen van het oppervlak van een fluorescerend materiaal, omvattende het onder roeren toevoegen van een geschikte hoeveelheid 5 waterglas (K20.Si02) aan een dispersie van een fluorescerend materiaal, en het toevoegen van een metaalzout aan het mengsel van de dispersie en het waterglas.
Een dergelijke werkwijze is bekend uit het Amerikaanse octrooischrift 4.287.257-A. Hierin is een werkwijze beschreven voor het verkrijgen van een fluorescerend materiaal met een zinkhydroxidelaag. Optioneel kan het fluorescerende materiaal eerst gesuspendeerd worden in water met behulp van een 10 waterglas waarna er, onder invloed van zinkionen, SiOz vanuit opgeloste toestand op het fluorescerende materiaal kan neerslaan. Hierna wordt natriumhydroxide toegevoegd, zodat er een zinkhydroxidelaag op het fluorescerende materiaal gevormd wordt. Het behandelde fluorescerende materiaal heeft een goede lichtgevoeligheid en kan als filmmateriaal voor beeldbuizen van kleurentelevisies worden toegepast in een mengsel met een ammoniumbichromaat bevattende waterige polyvinylalcoholoplossing.
15 Over het algemeen omvat een fluorescerende film een hoeveelheid van strepen of puntjes, welke gevormd worden door het toepassen van een mengsel van een fluorescerend materiaal en een slurry van polyvinylalcohol (PVA) en ammoniumdichromaat (ADC) op het beeldscherm, welke vervolgens gedroogd wordt, blootgesteld wordt aan licht en gewassen.
In dit geval zouden de strepen of puntjes sterk moeten hechten aan het beeldscherm, kleurmenging 20 moeten voorkomen, en een uniforme en dichte fluorescerende film moeten vormen, welke significant afhangt van de oppervlaktebehandeling van het fluorescerende materiaal dat neergeslagen is op het beeldscherm.
Een werkwijze voor het behandelen van het oppervlak van het fluorescerende materiaal omvat conventioneel de stappen van het toevoegen van een waterglas (K2O.Si02)-oplossing aan een dispersie van een 25 fluorescerend materiaal, en vervolgens het verder daaraan toevoegen van een zout van bijvoorbeeld zink, aluminium, barium etc., om een colloïdale fase van een metaalsilicaat neer te slaan welke hecht aan het oppervlak van het fluorescerende materiaal.
Hoewel een dergelijke conventionele werkwijze duidelijke gevormde strepen of puntjes van het fluorescerende materiaal produceert zonder kleurmenging, treedt daar het probleem op dat de adhesiekracht van het 30 fluorescerende materiaal aan de beeldbuis van een kathodestraalbuis zwak is, en de verkregen fluorescerende film niet dicht is.
Bovendien omvat de fluorescerende film die afgezet is op het beeldscherm van de kathodestraalbuis van een kleurentelevisieontvanger drie soorten fluorescerend materiaal respectievelijk rood-, blauw- en groenkleurend. Derhalve, indien de adhesiekracht van het fluorescerende materiaal aan het beeldscherm 35 zwak is, neigen de strepen of puntjes ertoe van het beeldscherm af te scheiden, waardoor de kwaliteit van de kathodestraalbuis verslechterd.
Het is een doel van de onderhavige uitvinding deze nadelen van de conventionele fluorescerende film neergeslagen op het beeldscherm van een kathodestraalbuis te ondervangen.
Verrassenderwijze is nu gevonden dat het mogelijk is de adhesie van fluorescerend materiaal voor een 40 beeldscherm van een kathodestraalbuis te verbeteren, door aan een mengsel van een waterglas en een dispersie van fluorescerend materiaal silicadeeltjes (Si02-deeltjes) toe te voegen in een bepaalde concentratie en deze deeltjes te laten neerslaan op het oppervlak van het fluorescerende materiaal.
De in de aanhef beschreven werkwijze is nu volgens de onderhavige uitvinding gekenmerkt, doordat, voordat het metaalzout in een geschikte concentratie wordt toegevoegd aan het genoemde mengsel 45 silicadeeltjes in een concentratie van 0,3-5 gew.% per hoeveelheid van het genoemde fluorescerende materiaal worden toegevoegd, zodat de silicadeeltjes vasthechten aan het oppervlak van het fluorescerende materiaal.
Het volgens de uitvinding verkregen fluorescerende materiaal heeft een bijzonder sterke adhesiekracht aan een beeldscherm, zelfs als er verder geen gebruik wordt gemaakt van een extra organisch kleefmiddei. 50 Met het materiaal kan een heldere, uniforme en dichte fluorescerende film op een beeldbuis gevormd worden, zonder kleurmenging.
Uit DE 3.505.477-A1 is overigens een werkwijze bekend waarbij een fluorescerend materiaal op specifieke wijze wordt behandeld met een waterige suspensie die waterglas bevat. De werkwijze vereist een behandeling met een ultrasone golven, hetgeen de reactor voor de bereiding gecompliceerder maakt dan 55 een reactor voor een werkwijze volgens de onderhavige uitvinding. Een geschikte Si02-concentratie. de behandeling met silicadeeltjes of de behandeling met een metaalzout wordt niet genoemd.
US 3.887.753 beschrijft een werkwijze voor de behandeling van fosfor voor fluorescerende films. Dit 194975 2 octrooischrift is gericht op de verbetering van de optische stabiliteit en de stralingshelderheid van een fluorescerende film. In de beschreven werkwijze wordt de bereiding van een lichtgevoelige samenstelling beschreven door gebakken fosfor bedekt met een mengsel van Si02 en GeOz of Si02 en W03 te disperge-ren in een waterige polyvinylalcoholoplossing met een beschermend dispergeermiddel, zoals bijvoorbeeld 5 een colloïdaal silica. De slurrie wordt aangebracht op een binnenoppervlak van een beeldbuis en gedroogd en verhit. Het toevoegen van een metaalzout om het colloïdale silica te laten neerslaan op de fosfordeeltjes wordt niet genoemd. De concentratie van het dispergeermiddel dient volgens US 3.887.753 laag te zijn om een bevredigend stralingsniveau te behouden.
Deze werkwijze is niet alleen duidelijk anders dan de onderhavige, ook de functies die de Si02-deeltjes 10 bij deze werkwijze hebben is een heel andere. In US 3.887.753 dienen deze deeltjes als dispergeermiddel om de fluorescerende deeltjes te beschermen tegen mechanisch breken wanneer ze worden gedispergeerd in de harsoplossing.
Er is gevonden dat een lage hoeveelheid silicadeeltjes geen voldoende grote adhesiekracht geeft.
Bij minder dan 0,3 gew.% van de toegevoegde hoeveelheid van de silicadeeltjes wordt geen voldoende 15 adhesiekracht verkregen. Verder wordt voor groter dan 5 gew.% van de toegevoegde silicadeeltjes de adhesiekracht niet alleen verminderd, maar eveneens wordt de luminescentie van het fluorescerende materiaal verminderd vanwege het feit dat het silica-elektronenstralen absorbeert.
Zoals getoond in de aangehechte tekening wordt de adhesiekracht vergroot in verhouding tot de toegevoegde hoeveelheid van de silicadeeltjes waarbij het maximum bij ongeveer 3 gew.% daarvan ligt, en 20 daarna verminderd tot de grens bij ongeveer 5 gew.% daarvan.
Meer geprefereerd is de toegevoegde hoeveelheid van de silicadeeltjes 0,5—3 gew.%.
De grootte van de silicadeeltjes is bij voorkeur 0,06—0,3 pm. Wanneer deze groter is dan 0,3 pm, treden er kleurrestfenomenen op, terwijl, wanneer deze lager is dan 0,06 pm, de breedte van de strepen toeneemt.
25 Figuur 1 is een grafiek die de relatie laat zien tussen de adhesiekracht van het fluorescerende materiaal en de toegevoegde hoeveelheid silicadeeltjes.
Ten eerste wordt een fluorescerend materiaal volledig gedispergeerd in zuiver water met behulp van een inrichting zoals een roerder, waaraan op zijn beurt een gegeven hoeveelheid waterglasoplossing (waterglas-30 oplossing bevattende 18% K2O.Si02) wordt toegevoegd, en het mengsel gedurende een lange tijd geroerd wordt onder vorming van een dispersie van het fluorescerende materiaal.
Daarnaast wordt een geschikte hoeveelheid silicadeeltjes in een kogelmolen gestopt met een kleine hoeveelheid waterglasoplossing, en het mengsel wordt gedurende 24 uur onder natte condities gemalen ter verkrijging van een volledige dispersie van de silicadeeltjes.
35 Een mengsel van de dispersie van het fluorescerende materiaal en de dispersie van de silicadeeltjes wordt voldoende geroerd, en daarna samengevoegd met een gegeven hoeveelheid van een zoutoplossing, zoals een 2%’s zinkoplossing (2%’s zinkoplossing wordt verkregen door een voldoende hoeveelheid aan zink in de vorm van zinksulfaat aan de oplossing toe te voegen), zodat zinksilicaat vanwege het waterglas neergeslagen wordt om aan het oppervlak van het fluorescerende materiaal te hechten samen met de 40 silicadeeltjes.
Om het mengsel te stabiliseren, wordt een basische oplossing zoals ammonia, natriumhydroxide, etc. toegevoegd om de pH van het mengsel op 7-8 in te stellen.
Het aldus behandelde fluorescerende materiaal wordt gefilterd, gedroogd gedurende 24 uur bij een temperatuur van 100-120°C, en vervolgens door een 250 mesh zeef gepasseerd om het fluorescerende 45 materiaal volgens de uitvinding af te scheiden.
Voorbeeld 1 300 g van een groen fluorescerend materiaal (ZnS : Cu, Au, Al) werd toegevoegd aan 1 liter zuiver water, dat voldoende geroerd werd om een dispersie te vormen. 3 ml waterglasoplossing (waterglasoplossing 50 bevattende 18% K20.SiO2) werd aan de dispersie, welke geroerd werd, toegevoegd.
Daarnaast werd 1,5 g van de silicadeeltjes in een kogelmolen gestopt samen met een geschikte hoeveelheid zuiver water en 0,5 ml waterglasoplossing, en het mengsel werd gedurende 24 uur gemalen onder verkrijging van een dispersie van de silicadeeltjes.
Een mengsel van de dispersie van het fluorescerende materiaal en de dispersie van de silicadeeltjes 55 werd gedurende 1 uur geroerd, en daarna samengevoegd met 10 ml van een 2%'s zinkoplossing (gemaakt van zinksulfaat). Vervolgens werd een geschikte hoeveelheid ammonia aan het mengsel toegevoegd, waardoor de pH daarvan op 7 werd ingesteld.

Claims (1)

  1. 5 Voorbeeld 2 In hoofdzaak werd dezelfde werkwijze als in voorbeeld 1 uitgevoerd ter verkrijging van een fluorescerend materiaal behalve dan dat de toegevoegde hoeveelheid silicadeeltjes 3 g was. Voorbeeld 3 10 in hoofdzaak werd dezelfde werkwijze ais in voorbeeid 1 uitgevoerd onder verkrijging van een fluorescerend materiaal behalve dan dat de toegevoegde hoeveelheid van de silicadeeltjes 6 g was. De adhesiekrachten van de fluorescerende materialen die aldus werden verkregen in de voorbeelden 1-3, werden getest onder gebruikmaking van de volgende werkwijze: Het fluorescerende materiaal werd gemengd met een geschikte hoeveelheid van een slurry van 15 PVA-ADC, welke aangebracht werd op het beeldscherm van een kathodestraalbuis en gedroogd. Het beeldscherm bekleed met het fluorescerende materiaal werd blootgesteld aan licht door een lichtfilter dat geleidelijk variërende hoeveelheden licht liet passeren, en gewassen. Vervolgens werd het beeldscherm verdeeld in gedeelten waarin het fluorescerende materiaal sterk aan het beeldscherm hechtte door volledig blootgesteld te zijn aan het licht en in gedeelten waarin het fluorescerende materiaal nauwelijks aan het 20 beeldscherm hechtte, omdat de strepen of puntjes niet gevormd waren vanwege het blootstellen aan een verminderde hoeveelheid licht. De adhesiekracht van het fluorescerende materiaal aan het beeldscherm werd relatief weergegeven. In figuur 1 wordt een grafiek getoond om de variatie van de adhesiekracht ten opzichte van de toegevoegde hoeveelheid silicadeeltjes te illustreren. De adhesiekracht van het fluorescerende materiaal aan het 25 beeldscherm wordt aanzienlijk vergroot volgens het oppervlaktebehandelproces volgens de uitvinding. De adhesiekracht nam namelijk toe voor de fluorescerende materialen van de voorbeelden 1, 2 en 3 respectievelijk met ongeveer 5%, 10% en 23%, en de adhesiekracht tussen de deeltjes en hun fluorescerende materiaal nam eveneens toe onder vorming van een dichte fluorescerende film. 30 Werkwijze voor het behandelen van het oppervlak van een fluorescerend materiaal, omvattende het onder roeren toevoegen van een geschikte hoeveelheid waterglas (K2O.Si02) aan een dispersie van een 35 fluorescerend materiaal, en het toevoegen van een metaalzout aan het mengsel van de dispersie en het waterglas, met het kenmerk, dat voordat het metaalzout in een geschikte concentratie wordt toegevoegd, aan het genoemde mengsel silicadeeltjes in een concentratie van 0,3-5 gew.% per hoeveelheid van het genoemde fluorescerende materiaal wordt toegevoegd, zodat de silicadeeltjes vasthechten aan het oppervlak van het fluorescerend materiaal. Hierbij 1 blad tekening
NL9100056A 1990-07-27 1991-01-11 Werkwijze voor het behandelen van het oppervlak van een fluorescerend materiaal. NL194975C (nl)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
KR1019900011420A KR100189803B1 (ko) 1990-07-27 1990-07-27 형광체의 표면처리 방법
KR900011420 1990-07-27

Publications (2)

Publication Number Publication Date
NL9100056A NL9100056A (nl) 1992-02-17
NL194975C true NL194975C (nl) 2003-03-27

Family

ID=19301692

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
NL9100056A NL194975C (nl) 1990-07-27 1991-01-11 Werkwijze voor het behandelen van het oppervlak van een fluorescerend materiaal.

Country Status (6)

Country Link
US (1) US5130190A (nl)
JP (1) JPH0815041B2 (nl)
KR (1) KR100189803B1 (nl)
DE (1) DE4100687A1 (nl)
GB (1) GB2246360B (nl)
NL (1) NL194975C (nl)

Families Citing this family (3)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3350354B2 (ja) * 1996-06-03 2002-11-25 松下電器産業株式会社 モノクロームブラウン管蛍光面形成方法
KR100516934B1 (ko) * 2002-06-29 2005-09-26 엘지전자 주식회사 플라즈마 디스플레이 패널의 형광체 제조방법
JP2006114637A (ja) * 2004-10-13 2006-04-27 Toshiba Corp 半導体発光装置

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3887753A (en) * 1966-07-22 1975-06-03 Matsushita Electronics Corp Fluorescent film for color picture tube and process of preparing same
JPS6021675B2 (ja) * 1978-09-18 1985-05-29 大日本塗料株式会社 カラ−テレビジョン用螢光体
JPS578266A (en) * 1980-06-20 1982-01-16 Olympus Optical Co Ltd Fluorescent paint
DE3505477A1 (de) * 1985-02-16 1986-08-21 Licentia Patent-Verwaltungs-Gmbh, 6000 Frankfurt Verfahren zum herstellen eines leuchtstoffes und verwendung eines solchen leuchtstoffes
JPS63182392A (ja) * 1987-01-23 1988-07-27 Toshiba Corp ランタンオキシ塩化物螢光体
JPS6424345A (en) * 1987-07-21 1989-01-26 Nec Corp Graphite paste
JPH0195172A (ja) * 1987-10-06 1989-04-13 Nec Corp 蛍光表示管用グラファイトペースト

Also Published As

Publication number Publication date
GB2246360B (en) 1994-05-18
GB9027817D0 (en) 1991-02-13
KR920003375A (ko) 1992-02-29
US5130190A (en) 1992-07-14
JPH04233130A (ja) 1992-08-21
GB2246360A (en) 1992-01-29
NL9100056A (nl) 1992-02-17
DE4100687A1 (de) 1992-01-30
JPH0815041B2 (ja) 1996-02-14
KR100189803B1 (ko) 1999-06-01

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4152483A (en) Pigment coated phosphor and process for manufacturing the same
JP2525656B2 (ja) 蛍光体および蛍光体の表面処理方法
GB2044790A (en) Filter-coated phosphor
US4128674A (en) Method of making pigmented phosphors
NL194975C (nl) Werkwijze voor het behandelen van het oppervlak van een fluorescerend materiaal.
US4637898A (en) Fluorescent compositions, x-ray intensifying screens, and processes for making same
JP2884702B2 (ja) 螢光体及びその製造方法
US4733090A (en) Screens for storing X-ray images and methods for their use
US5036115A (en) Optical lens system incorporating melanin as an absorbing pigment for protection against electromagnetic radiation
JP2862916B2 (ja) 蛍光体、蛍光体の表面処理方法及び蛍光膜の製造方法
US4297390A (en) Process for the preparation of a red emitting phosphor coated with red iron oxide and its application
DE2051240A1 (de) Anorganische Phosphore, die fur radiographische Zwecke geeignet sind
JPS6021675B2 (ja) カラ−テレビジョン用螢光体
US5077088A (en) Process for preparation of pigment coated phosphor
DE3206776A1 (de) Roentgenverstaerkerschirm
US5167990A (en) Method for treating the surface of a phosphor
KR940007563B1 (ko) 안료부착 형광체 및 그 제조방법
DE2754369C2 (de) Pigmentbeschichteter Leuchtstoff und Verfahren zu seiner Herstellung
GB2096160A (en) X-ray intensifying screens
NL1011898C2 (nl) Werkwijze voor het bereiden van een lood en mangaan als co-activatoren bevattende calciummetasilicaatluminofoor.
JP2000053959A (ja) アミド基含有又はウレタン基含有有機バインダ―を含む蛍光体組成物
RU1773927C (ru) Способ получени пигментированного люминофора красного цвета свечени на основе оксисульфида иттри
JPH10298546A (ja) 蛍光体およびその製造方法
JPH02178387A (ja) 赤色発光蛍光体およびその処理方法
KR100771437B1 (ko) 안료부착 형광체 및 그 제조방법

Legal Events

Date Code Title Description
NP1 Patent granted (not automatically)
V1 Lapsed because of non-payment of the annual fee

Effective date: 20050801