FI97101C - Selluloosaperustainen letkumainen elintarvikepäällys, erityisesti keinotekoinen makkarankuori - Google Patents

Selluloosaperustainen letkumainen elintarvikepäällys, erityisesti keinotekoinen makkarankuori Download PDF

Info

Publication number
FI97101C
FI97101C FI900042A FI900042A FI97101C FI 97101 C FI97101 C FI 97101C FI 900042 A FI900042 A FI 900042A FI 900042 A FI900042 A FI 900042A FI 97101 C FI97101 C FI 97101C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
compound
fungicidal
casing
cellulose
fungicidal agent
Prior art date
Application number
FI900042A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI900042A0 (fi
FI97101B (fi
Inventor
Klaus-Dieter Hammer
Hermann Winter
Original Assignee
Hoechst Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Hoechst Ag filed Critical Hoechst Ag
Publication of FI900042A0 publication Critical patent/FI900042A0/fi
Publication of FI97101B publication Critical patent/FI97101B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI97101C publication Critical patent/FI97101C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A22BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
    • A22CPROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
    • A22C13/00Sausage casings
    • A22C13/0013Chemical composition of synthetic sausage casings
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10TTECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER US CLASSIFICATION
    • Y10T428/00Stock material or miscellaneous articles
    • Y10T428/13Hollow or container type article [e.g., tube, vase, etc.]
    • Y10T428/1324Flexible food casing [e.g., sausage type, etc.]

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Wood Science & Technology (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
  • Processing Of Meat And Fish (AREA)
  • Packages (AREA)
  • Food Preservation Except Freezing, Refrigeration, And Drying (AREA)
  • Medicines Containing Material From Animals Or Micro-Organisms (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

97101
Seiluloosaperustäinen letkumainen elintarvikepäällys, erityisesti keinotekoinen makkarakuori
Keksintö koskee selluloosaperustaista so. sellu-5 loosahydraattia olevaa letkumaista elintarvikepäällystä, erityisesti keinotekoista raakkarankuorta, jossa on ulompi päällystekerros, joka sisältää fungisidista ainetta.
Kun kyseessä ovat selluloosahydraattia olevat elin-tarvikepäällykset, on ongelmana, että kun niitä varastoi-10 daan ennen täyttämistä elintarvikkeella, niihin muodostuu ei-toivottuja homesieniä ja muita mikro-organismeja ja ne tulevat tämän vuoksi käyttökelvottomiksi. Homesienten kasvu nopeutuu erityisesti, kun elintarvikepäällysteitä ennen niiden työstämistä säilytetään niin, että niissä on suuri 15 kosteus, joka on tarpeen täyttämistä varten, jotta saavutetaan kuoren riittävä taipuisuus.
Tämän haitallisen vaikutuksen estämiseksi on tunnettua levittää selluloosaletkujen ulkopinnalle glyseroli-monolauraattia fungisidiseksi aineeksi (EP-A-0 141 066, 20 US-A-4 662 403). Tämän yhdisteen etu vesiliukoisiin yhdisteisiin verrattuna on, että sitä on ulkopinnalla riittävä määrä vielä kuoren työstämisen jälkeenkin, erityisesti vielä senkin jälkeen, kun makkaramassalla täytetty makka-rankuori on käsitelty kuumalla vedellä. Tällä fungisidi-1 25 sella aineella sanotaan voitavan suojata myös kaksoispak- kaukseen, esim. muovipussiin suljetut makkarat, joiden makkarankuori on selluloosaa, siltä että selluloosakerros joutuisi ei-toivottujen homesienten hyökkäyksen kohteeksi.
Tämän tunnetun päällysteen eräässä j atkokehitysmuo-30 dossa päällystekerros sisältää glyserolimonolauraatin ohella lisäksi vielä kaliumsorbaattia, joka on kiinnitetty kuituluj itteista selluloosaa olevan makkarankuoren pintaan verkkoutetulla valkuaisella (kaseiini/glykosaali) (DE-A-3 606 195, US-A-4 666 750). Tämän päällysteen sanotaan li-35 säksi vielä ehkäisevän selluloosan sellulolyyttisten entsyymien vaikutuksesta tapahtuvaa hajoamista. Eräässä toi- 2 97101 sessa aikaisemmin kuvatussa toteutusmuodossa kaliumsorbaat-ti on sitä vastoin kiinnitetty letkun pintaan epikloorihyd-riini-polyamiini-polyamidi -hartsilla ja on edullisesti letkun sisäpinnalla, kun taas glyserolimonolauraattia on 5 letkun ulkopinnalla (EP-A-0 247 437). Tällä tavalla esitetään suojattavaksi homosienten hyökkäykseltä kuitulujit-teista selluloosaa olevat etukäteen kostutetut makkaran-kuoret, jotka ovat työstettävissä ilman lisäkastelua.
Näillä tunnetuilla valmisteilla on tosin riittävä 10 vaikutus vielä tahnamaisella elintarvikkeella täytettyjen letkukuorien kuumavesikäsittelyn (Briihen) tai keittämisen jälkeen. On kuitenkin todettu, että nämäkään aineet eivät aikaansaa riittävän varmaa selluloosakuoren suojausta homesieniä vastaan, kun kyseessä on homesieni-itiöiden pit-15 käaikainen ja intensiivinen vaikutus. Jos esimerkiksi kestomakkaroita kuivataan useita viikkoja ilmassa sellaisten salamityyppien rinnalla, joiden ulkopinnalle on istutettu jalohomesieniä, niin salamityypeistä peräisin olevien homesieni-itiöiden jatkuvan vaikutuksen vuoksi home-20 sientä esiintyy myös kestomakkarankuorilla ajan myötä silloinkin, kun nämä on varustettu yllä mainituilla fungisidi-silla ulkopäällysteillä. Myös muovipussiin pakatut makkarat ovat epäsuotuisissa varastointiolosuhteissa (korkea lämpötila ja suuri kosteus) erityisen voimakkaasti altistet-.. 25 tuina homesieni-itiöille, niin ettei tunnettujen fungisi- disten ainieden vaikutus aina ole riittävä.
Ennestään julkaisemattoman ehdotuksen (DE-P 3 807 070.7) mukaan makkarankuoren ulkopinnalla käytetään fungisidisina aineina heterosyklisiä yhdisteitä, erityi-30 sesti bentsimidatsoli- ja isotiatsoloniyndisteitä, esim. N-alkyyli-isotiatsolonia.
Keksinnön tehtävänä on sen vuoksi aikaansaada fungi-sidinen aine tai vastaavasti fungisidinen päällyste tai kyllästäminen, jotka varmasti estävät homesienten kasvun 35 selluloosakuorella jopa mainituissa äärimmäistapauksissa. Ulkopuolisen päällysteen muodostaa päällystekerros, joka ei välttämättä ole tiivis ja yhtenäinen. Riittää myös 3 97101 selluloosan kyllästäminen, jolloin fungisidiset aineet ovat enemmän tai vähemmän tunkeutuneina kuorimateriaalin « sisään.
Tämä tehtävä ratkaistaan selluloosahydraattia ole-5 vien, erityisesti keinotekoisena makkarankuorena käyttökel poisten elintarvikepäällysteen ollessa kyseessä yllättävästi siten, että ne sisältävät fungisidisen pitoisuuden di-n-dekyylidimetyyliammoniumyhdistettä. Kun päällyste käytetään keinotekoisena makkarankuorena, niin tämä yhdiste on 10 tarkoituksenmukaiesti kuoren ulkopinnan päällysteessä tai kuoren ulkoimpregnoinnissa.
Anioni on esimerkiksi bronidi, fosfaatti tai pro-pionaatti, tavallisesti kuitenkin kloridi.
Fungisidista vaikutusta voidaan vielä voimistaa, 15 jos anioni on sorbaatti CH2-CH=CH-CH=CH-COO . Tässä tapauksessa didekyylidimetyyliammoniumkloridia käytetään edullisesti seoksena stökiometrisen määrän kanssa sorbii-nihapon suolaa, erityisesti kaliurasorbaattia. Didekyyli-dimetyyliammoniumyhdistettä nimitetään yksinkertaisuuden 20 vuoksi fungisidiseksi yhdisteeksi.
Fungisidisen vaikutuksen voimistuminen saavutetaan myös, jos didekyylidimetyyliammoniumyhdistettä käytetään yhdessä jonkin muun fungisidisen aineen kanssa, joka käytännöllisesti katsoen jää liukenematta makkarankuoren ul-·; 25 kopinnasta, kun valmistettua makkaraa käsitellään kuuman veden kanssa. Tällaisiin aineisiin kuuluu glyserolimono-lauraatti (EP-A-0 141 066, sivu 4), joka on o^-muodossa rasemaattina ja/tai ^β-muodossa, ja aikasemmassa saksalaisessa patenttihakemuksessa P 3 807 070.7 mainitut fungi-30 sidiset heterosykliset yhdisteet. Näistä ovat erityisen sopivia siinä kuvatut N-alkyyli-isotiatsoloniyhdisteet. Näihin yhdisteisiin kuuluvat hakemuksessa kaavoin a, d, e, f ja h merkityt isotiatsoloniyhdisteet. N-alkyyliryh-mä on edullisesti suoraketjuinen, haarautumaton hiili-35 vetyryhmä, erityisesti tällainen ryhmä, jossa on 5 -14 C-atomia.
4 97101
Didekyylidimetyyliammoniumyhdisteen fungisidisen optimivaikutuksen saavuttamiseksi sitä tulisi olla vähim- 2 mäismäärä, joka on noin 10 mg/m , erityisesti noin 20 mg/ 2 2 m . Tavallisesti tätä yhdistettä käytetään 20 - 80 mg/m .
5 On myös mahdollista käyttää fungisidisen yhdisteen vähen-nettyjä määriä, jotka ovat alle 20 mg/m“ tai jopa alle 15 mg/m , mikäli sen vaikutusta voimistetaan lisäämällä muita fungisidisia yhdisteitä. Makkarankuoriin, jotka käsitellään vedellä ennen täyttämistä tai sen jälkeen, tarvi- 10 taan suurempi käyttömäärä. Yleensä tällöin on tarpeen vä- 2 2 himmäismäärä 60 mg/m , erityisesti 80 mg/m , jolloin fungi- sidista vaikutusta mahdollisesti voimistetaan lisäämällä muita fungisidisia aineita. Käyttömäärän ylärajan suhteen on otettava huomioon elintarvikkeita koskevat säännökset.
2 15 Yleensä ei käytetä suurempaa määrä kuin 300 mg/m , erityi- 2 sesti 200 mg/m . Annetut käyttömäärät perustuvat didekyyli-dimetyyliammoniumkloridiin.
Fungisidisen yhdisteen käyttömäärän painosuhde glyserolimonolauraatin tai fungisidisen heterosyklisen 20 yhdisteen käyttömäärään on tarkoituksenmukaisesti 3:1 -1:3, edullisesti 2:1 - 1:2.
Varsinainen päällysmateriaali koostuu selluloosasta, nimittäin selluloosahydraatista, jota nimitetään myös regeneroiduksi selluloosaksi tai sellofaaniksi. Selluloosa-· 25 kerros sisältää edullisesti seinämässään kuitulujitteen, esim. hamppukuitupaperista, joka on peitetty toiselta tai kummaltakin pinnaltaan selluloosalla. Näitä kuitusuoleksi nimitettyjä makkarankuoria käytetään varsinkin suurikalii-perisiin makkaroihin.
30 Elintarvikepäällys valmistetaan tavanomaiseen ta paan esimerkiksi viskoosimenetelmän mukaisesti. Tällöin viskoosi puristetaan rengassuuttimen läpi tai letkuksi muodostettu kuituraina, esimerkiksi paperia tai hamppukuitua oleva kuituraina, päällystetään rengassuuttimen läpi 35 sisä- ja/tai ulkopinnaltaan alkalisella viskoosiliuoksella ja viskoosi käsitellään happamalla saostusnesteellä, joka » il · li t II» Mi* : 5 97101 saa aikaan viskoosin koaguloitumisen. Viskoosiliuos sisältää mahdollisesti valkoisen tai värillisen kuoren muodostamiseen tarvittavia väripigmenttejä. Lujittamattomien selluloosapäällysteen valmistamiseksi viskoosi suulakepu-5 ristetään suoraan saostuskylpyyn.
Saatu selluloosahydraattia oleva letku, joka on mahdollisestikuitulujitettu, varustetaan ennen kuivatusta ulkopinnaltaan keksinnön mukaisella päällysteellä, jolloin fungisidinen yhdiste on vesi- ja/tai alkoholiliuoksessa.
10 Sopivia alkoholeja ovat alifaattiset yhdisteet, joissa on 1-4 C-atomia. Levitys tapahtuu tavanomaiseen tapaan, esim. upotuksella nestekylpyyn, valssilevityksenä tai suihkuttamalla. Fungisidisen yhdisteen pitoisuus vesi- ja/tai alkoholipitoisessa päällystysnesteessä on kaikkiaan 0,02 -15 10 paino-%. Kuorille, joita varastoidaan suuressa kosteu dessa ennen niiden käyttöä mutta joille ei suoriteta kuu-mavesikäsittelyä, riittää pienehkö levitysmäärä kuorten pitämiseksi homeettomina ennen niiden käsittelyä ja sen jälkeen, niin että fungisidisen yhdisteen pitoisuus pääl-20 lystysnesteessä on tässä tapauksessa tavallisesti vain 0,05 - 2 paino-%. Jos kuori sen sijaan on ennen täyttämistä kasteltava ja/tai täyttämisen jälkeen saatettava kuumavesikäsittelyyn, niin tarvitaan suurempi levitysmäärä. Fungisidisen yhdisteen pitoisuus päällystysnesteessä • 25 on tällöin suurempi, alueella 2-10 paino-%, erityisesti 4-8 paino-%.
Jos fungisidisen vaikutuksen voimistamiseksi käytetään lisäksi vielä sorbiinihapon suolaa, kuten esim. ka-liumsorbaattia, tai fungisidista heterosyklistä yhdistet-30 tä tai glyserolimonolauraattia, niin päällystysnesteessä oleva osuus säädetään haluttua päällystekerroksen koostumusta vastaavasti.
Jos päällystysneste levitetään kylvyssä, niin tämä sisältää tarkoituksenmukaisesti vielä yhtä tai useampaa 35 selluloosan pehmennintä, erityisesti yksi- tai useampiar-voisia alkoholeja, kuten esim. glyserolia, propaanidiolia 97101 (propyleeniglykolia) tai etanolia tai niiden seoksia tavanomaisina määrinä.
Keksintöä valaistaan lähemmin seuraavilla esimerkeillä.
5 Esimerkki 1
Ulkopinnaltaan alkalisella viskoosiliuoksella (sel-luloosaksantogenaatti) varustettu kuituletku (halkaisija 65 mm) käsitellään happamalla koagulointi- ja saostusnes-teellä. Saatu selluloosahydraattigeeliä oleva kuitulujit-10 teinen letku viedään ennen kuivauskäsittelyä ulkopinnan päällystämistä varten upotusaltaan läpi, jossa on koostumukseltaan seuraavaa vesiliuosta: 10 g/1 di-n-dekyylidimetyyliammoniumkloridia 100 ml/1 glyserolia.
15 Letkun sisäosaan johdetaan tavanomaisen lämmössä kovettuvan, kuoren ja makkaramassan välistä tarttuvuutta parantavan kationisen hartsin 1-2 paino-%:ista vesiliuosta. Letkua kuljetetaan ylöspäin, niin että ylimääräinen päällystysliuos voi poistua valumalla alaspäin letkun ul-20 ko- ja sisäpintaa pitkin.
Sen jälkeen letku kuivataan aukipuhallettuna kuten tavallisesti ja kostutetaan 16 - 18 paino-%:n vesipitoisuuteen. Ulkopinnalla olevan fungisidisen aineen käyttö- 2 määrä on noin 30 mg/m . Fungisidisen aineen osuus määri-• 25 tetään UV-spektroskooppisesti etukäteen määritetyn vertai- lukäyrän avulla.
Letku rypytetään tavanomaisella rypytyslaitteistol-la ja kostutetaan tällöin noin 25 paino-%:n kosteuteen. Saatuja toukkia varastoidaan ilmatiiviissä kosteutta lä-30 päisemättömissä foliopusseissa useita kuukausia noin 25 - 30°C:ssa. Niissä ei esiinny homekasvustoa.
Esimerkki 2
Kuituletku (halkaisija 60 mm), joka on varustettu ulkopinnaltaan ja sisäpinnaltaan painosuhteessa 3:7 alka-35 lisella viskoosiliuoksella, päällystetään viskoosin koa-guloimisen ja selluloosahydraattigeeliksi regeneroimi- , ta i i,iu ·,(-«-a . · s.
7 97101 sen jälkeen ulkopinnaltaan käyttäen liuottimena propaani- 1,2-diolia. Litrassa liuosta on 50 g di-n-dekyylidimetyy-liammoniumkloridia fungisidisena aineena.
Propaanidioli toimii samalla selluloosan pehmenti-5 menä. Letkun sisälle johdetaan analogisesti esimerkin 1 kanssa lämmössä kovettuvan kationisen hartsin 0,3 - 0,7-paino-%:inen vesiliuos. Sen jälkeen letku kuivataan auki-puhallettuna, jolloin kationinen hartsi kovettuu. Sen jälkeen letku kostutetaan 8-10 paino-%:n kosteuteen. Fungi- 2 10 sidisen aineen määrä letkun ulkopinnalla on noin 120 mg/m .
Letku jaetaan erillisiksi letkunpätkiksi ja nämä sidotaan toisesta päästään. Letkunpätkiä kastellaan 20 minuutin ajan noin 40°C lämpimässä vedessä ennen kuin ne täytetään salamityyppisellä makkaramassalla. Täyttämisen 15 jälkeen avoin makkarankuoren pää suljetaan.
Saatujen makkaroiden kypsyttämiseksi niitä varastoidaan kolme kuukautta välittömästi sellaisten makkaroiden vieressä, joilla on jalohomekasvua. Huolimatta makkaroiden välittömästä läheisyydestä jalohomeella varustettui- 20 hin makkaroihin ei tämän ajan jälkeen ole todettavissa homekasvua makkarankuoren ulkopinnalla. Makkarankuoren pinnalla olevaa fungisidista päällystettä liukeni kastamisen aikana pois ilmeisesti vain epäoleellisesti, niin että sen fungisidinen vaikutus säilyi.
« 25 Tämän tuloksen vahvistaa myös seuraava laboratorio- koe:
Pussillinen (noin 10 g) kaupallisesti saatavia Penicillium nalgiovense'n puhdasviljelyhomesieni-itiöitä lietetään 200 ml.aan vettä. 1 ml tätä suspensiota levi- 30 tetään tasaisesti pituusakselin suunnassa irti leikatulle 2 makkarankuoren palan (noin 50 cm ) ulkopinnalle. Kolme kuukautta kestäneen vaikutusajan jälkeen 25°C:ssa ja 95 -99 %:n suhteellisessa kosteudessa näyte on vielä puhdas homesienistä.
35 Keksinnön mukainen fungisidinen yhdiste estää epä suorasti myös sellulolyyttisten entsyymien (sellulaasien) 97101 8 vaikutuksesta tapahtuvaa selluloosan hajoamista, koska se estää homesienten kasvua ja nämä aiheuttavat sellulolyyt-tisten entsyymien muodostumista.
Esimerkki 3 5 Esimerkin 2 mukaisesti valmistettu selluloosahyd- raattigeeliä oleva kuitulujitteinen letku (viskoosijakauma 3/7 ulkopinta/sisäpinta) varustetaan analogisella tavalla ulkopinnaltaan vesipitoisella päällystysnesteellä, jolla on seuraava koostumus: 10 25 g/1 kadiumsorbaattia 60 g/1 di-n-dekyylidimetyyliammoniumkloridia 100 ml/1 glyserolia.
Letkun sisäpinta varustetaan analogisesti esimerkin 2 kanssa lämmön vaikutuksesta kovettuvan kationisen hartsin 15 vesiliuoksella, joka hartsi siirtyy seuraavassa kuivaus- prosessissa veteen liukenemattomaan muotoonsa ja muodostaa tarttuvuutta välittävän impregnoinnin sen jälkeen valmistetulle vinylideenikloridisekapolymeeriä olevalle sulku-kerrokselle. Tämä sekapolymeeri viedään letkun sisään vesi-20 dispersiona sen jälkeen, kun letku on kuivattu. Lisäkui-vausvaiheessa dispersioväliaine poistetaan ja muodostuu koossapysyvä, vesihöyryä ja kaasua läpäisemätön sulkuker-ros.
Fungisidisen aineen muodostaman ulkopinnalla olevan 2 25 päällystekerroksen levitysmäärä on 150 mg/m laskettuna didekyylidimetyyliammoniumkloridin perusteella.
Toisesta päästään kiinni sidotut makkarankuoren pätkät kastetaan ja täytetään keittomakkara (Briihwurst) -tyyppisellä (lihamakkara) makkaramassalla, sen jälkeen kuoren 30 avoin pää suljetaan metallikipsillä. Saatu makkara käsitellään tavanomaiseen tapaan kuumalla vedellä ja jäähdytetään. Ulkopinnalla olevan päällystekerroksen fungisidisen vaikutuksen osoittamiseksi makkara varustetaan esimerkissä 2 kuvatulla homesieni-itiöitä sisältävällä suspensiolla, 35 pakataan ilmatiiviisti polyeteenipussiin ja varastoidaan noin 8°C:ssa.
9 97101 Κυη makkaraa on varastoitu kuusi viikkoa kylmä-huoneessa, kaksoispakkaus poistetaan. Näissä äärimmäisissä varastointiolosuhteissakaan ei makkarankuoren ulko-pinanlla ole havaittavissa homesienikasvua. Myöskään sel-4 luloosan hajoamista ei ole tullut esiin.
Esimerkki 4
Esimerkin 3 mukaisesti valmistettu selluloosahyd-raattigeeliä oleva kuitulujitteinen letku varustetaan analogisella tavalla ulkopinnaltaan vesipitoisella pääl-10 lystysnesteellä, jossa on seuraavia fungisidisia yhdisteitä : 60 g/1 N-n-oktyyli-isotiatsolonia 60 g/1 di-n-dekyylidimetyyliammoniumkloridia.
Letkun sisäpinta varustetaan analogisesti esimerkin 15 3 kanssa kiinnityskerroksena toimivalla lämmön vaikutuk sesta kovettuvan kationisen hartsin muodostamalla pääl-lystekerroksella ja PVDCrn muodostamalla sulkukerroksella. Didekyylidimetyyliammoniumkloridin käyttömäärä ulkopinnan päällystekerroksessa on 150 mg/m . Ulkopinnan päällysteen 20 fungisidinen vaikutus makkaroilla tutkitaan kuten esimerkissä 3 (Briihwurst, pakattuna muovipussiin) . Kun makkaroita on varastoitu 8 viikkoa kylmähuoneessa, ei niillä esiinny vielä homekasvua. Selluloosan hajoamista ei ole käytännöllisesti katsoen todettavissa.
25 Keksinnön mukaisesti tarkoitetulla fungisidisen yhdisteen käytöllä ulkopinnan päällystekerroksessa suojataan selluloosaan tai kuitulujitteiseen selluloosaan perustuva elintarvikepäällys homesieniltä. Näillä yhdisteillä on yhdistelmänä sorbiinihapon suolojen, fungisidisten 30 heterosyklisten yhdisteiden tai glyserolimonolauraatin kanssa erityisen voimakas vaikutus jopa silloinkin, kun kuori kastetaan ennen täyttöä ja/tai käsitellään täytön jälkeen kuumalla vedellä. Varsinkin silloin, kun suuret määrät homesieni-itiöitä vaikuttavat valmiiseen makkaraan 35 pitkiä aikoja, keksinnön mukainen fungisidinen yhdiste osoittautuu tehokkaammaksi kuin tunnetut aineet, joita 10 97101 tähän asti on kuvattu käytettäviksi selluloosaa oleville elintarvikepäällyksille. Tällä fungisidisella päällysteellä tai vastaavasti impregnoinnilla on parantunut pitkäaikaisvaikutus makkaranvarastoinnin äärimmäisolosuhteissa.
5 Kestomakkaratyypit säilyvät kuukausimääriä homeettomina jalohomesienillä varustettujen makkaroiden rinnalla. Myös pelätty varastoinnin aikainen homeenmuodostusongelma, joka liittyy keittomakkaroiden (Bruhwurste) kaksoispakkaukseen foliopussiin, ratkaistaan keksinnön mukaisella fungisidi-10 sella aineella.

Claims (7)

  1. 97101
  2. 1. Letkumainen selluloosaperustainen elintarvike-päällys, joka sisältää fungisidista ainetta, tunnet- 5. u siitä, että päällyksessä on fungisidinen pitoisuus di-n-dekyylidimetyyliammoniumyhdistettä.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen päällys, tunnettu siitä, että se on keinotekoinen makkarankuori ja sen ulkopinnalla on fungisidista ainetta ja sen sisä- 10 pinnalla on mahdollisesti vesihöyryä läpäisemätön kerros.
  4. 3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen päällys, tunnettu siitä, että siinä on fungisidista ainetta vähimmäismäärä 10 mg, erityisesti 20 mg päällyksen pinnan yhtä neliömetriä kohti.
  5. 4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen päällys, tunnettu siitä, että sen ulkopinnalla on päällystekerros seoksesta, jonka muodostavat di-n-dekyyli-dimetyyliammoniumyhdiste ja ainakin yksi muu fungisidinen aine, edullisesti sorbiinihapon suola, isotiatsoloniyhdiste 20 ja/tai glyserolimonolauraatti.
  6. 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen päällys, tunnettu siitä, että isotiatsoloniyhdisteessä on N-alkyyliryhmä, jonka muodostaa alifaattinen haarautumaton, erityisesti 5-14 C-atomia sisältävä hiilivetyryhmä. ·; 25 6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen päällys, tunnettu siitä, että päällystekerroksessa on di-n-dekyylidimetyyliammoniumyhdistettä yhdessä sorbiinihapon suolan, isotiatsoloniyhdisteen tai glyserolimonolauraatin kanssa, jolloin ensin mainitun yhdisteen paino-osuuden 30 suhde jonkin toiseksi mainituista yhdisteistä paino-osuu teen on 3:1 - 1:3, erityisesti 2:1 - 1:2.
  7. 7. Di-n-dekyylidimetyyliammoniumyhdisteen käyttö fungisidisena aineena, erityisesti ulkopinnan päällysteessä tai kyllästysaineessa, selluloosaperustaisissa makkaran-35 kuorissa. 97101
FI900042A 1989-01-07 1990-01-04 Selluloosaperustainen letkumainen elintarvikepäällys, erityisesti keinotekoinen makkarankuori FI97101C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3900343 1989-01-07
DE3900343A DE3900343A1 (de) 1989-01-07 1989-01-07 Schlauchfoermige nahrungsmittelhuelle aus cellulosehydrat, insbesondere kuenstliche wursthuelle

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI900042A0 FI900042A0 (fi) 1990-01-04
FI97101B FI97101B (fi) 1996-07-15
FI97101C true FI97101C (fi) 1996-10-25

Family

ID=6371703

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI900004A FI900004A (fi) 1989-01-07 1990-01-02 Slangformigt naeringsmedelshoelje av cellulosahydrav staolprofil gjord byggstombaoge och anordning foer dess uppresning pao grunden. at, speciellt konstgjort korvskal.
FI900042A FI97101C (fi) 1989-01-07 1990-01-04 Selluloosaperustainen letkumainen elintarvikepäällys, erityisesti keinotekoinen makkarankuori

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI900004A FI900004A (fi) 1989-01-07 1990-01-02 Slangformigt naeringsmedelshoelje av cellulosahydrav staolprofil gjord byggstombaoge och anordning foer dess uppresning pao grunden. at, speciellt konstgjort korvskal.

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5262211A (fi)
EP (1) EP0378069B1 (fi)
JP (1) JP2798460B2 (fi)
AT (1) ATE91590T1 (fi)
CA (1) CA2007232C (fi)
DE (2) DE3900343A1 (fi)
FI (2) FI900004A (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4207131A1 (de) * 1992-03-06 1993-09-09 Hoechst Ag Schlauchfoermige nahrungsmittelhuelle mit einer fluessigrauchpraeparation
DE4431992A1 (de) 1994-09-08 1996-03-14 Hoechst Ag Mit Flüssigrauch imprägnierte schlauchförmige Nahrungsmittelhülle auf der Basis von Cellulosehydrat
DE19628232A1 (de) * 1996-07-15 1998-01-22 Kalle Nalo Gmbh Cellulosehydrat-Formkörper mit enzymatisch modifizierter Oberfläche
DE10003886B4 (de) * 2000-01-29 2007-11-29 Kalle Gmbh Falthülle für einzeln abzufüllende Produkte
US20070160783A1 (en) * 2004-05-10 2007-07-12 Kalle Gmbh Food casing based on regenerated cellulose with a fully synthetic fiber reinforcement
DE102004022974A1 (de) * 2004-05-10 2005-12-08 Kalle Gmbh Nahrungsmittelhülle auf Cellulosebasis mit imprägnierter Fasermaterialverstärkung
DE102013014301B4 (de) * 2013-08-29 2016-03-03 Case Tech Gmbh Lebensmittelhülle mit biozider Ausstattung und Verfahren zu deren Hestellung
EP2944199B1 (en) * 2014-05-13 2016-08-31 ViskoTeepak Belgium NV Food casing with fungicidal characteristics
ES2962943T3 (es) 2018-01-16 2024-03-21 Viscofan Sa Tripa alimentaria con propiedades antifúngicas y procedimiento para su producción

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB920903A (en) * 1960-03-02 1963-03-13 James Murray Maxwell Lubricant for sausage casings
US3746767A (en) * 1971-01-07 1973-07-17 Us Agriculture Mothproofing wool
US3758269A (en) * 1971-10-12 1973-09-11 Sybron Corp Anionically modified nylon in a jute backed carpet cation dyes and long chain alkyl quaternary ammonium salt applied to
US4272395A (en) * 1978-05-30 1981-06-09 Lever Brothers Company Germicidal compositions
US4225428A (en) * 1979-01-22 1980-09-30 Vojislav Petrovich Froth flotation method for recovering metal values
US4464398A (en) * 1981-08-11 1984-08-07 Huntington Laboratories, Inc. Germicide and an improved method for killing bacteria, fungus and/or viruses
DE3240847A1 (de) * 1982-11-05 1984-05-10 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Nahrungsmittelhuelle aus cellulosehydrat mit einer als langzeitfungicid wirkenden beschichtung
DE3328947A1 (de) * 1983-08-11 1985-02-28 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Schimmelresistentes huellenmaterial
US4664861A (en) * 1985-02-04 1987-05-12 Teepak, Inc. Method for making preserved, high moisture, ready-to-stuff food casings
US4666750A (en) * 1985-03-01 1987-05-19 Hoechst Aktiengesellschaft Artificial sausage casing
DE3617500A1 (de) * 1986-05-24 1987-11-26 Hoechst Ag Wursthuelle mit verbesserter kaliberkonstanz
DE3807070A1 (de) * 1988-03-04 1989-09-14 Hoechst Ag Schlauchfoermige nahrungsmittelhuelle aus cellulosehydrat, insbesondere kuenstliche wursthuelle

Also Published As

Publication number Publication date
JP2798460B2 (ja) 1998-09-17
JPH02234633A (ja) 1990-09-17
US5262211A (en) 1993-11-16
DE3900343A1 (de) 1990-07-12
EP0378069A3 (en) 1990-12-05
FI900004A0 (fi) 1990-01-04
CA2007232A1 (en) 1990-07-07
CA2007232C (en) 1998-06-23
FI900004A (fi) 1991-07-03
EP0378069B1 (de) 1993-07-21
FI900042A0 (fi) 1990-01-04
DE59001981D1 (de) 1993-08-26
ATE91590T1 (de) 1993-08-15
FI97101B (fi) 1996-07-15
EP0378069A2 (de) 1990-07-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI97101C (fi) Selluloosaperustainen letkumainen elintarvikepäällys, erityisesti keinotekoinen makkarankuori
DE102010009852A1 (de) Antimikrobiell ausgerüstete Folien, Schwämme und Schwammtücher
FI82353C (fi) Konstgjort korvskal.
FI110751B (fi) Nestesavuvalmistetta sisältävä letkun muotoinen selluloosapohjainen elintarvikepäällys
FI106840B (fi) Putkimainen elintarvikekuori, jolla on parantunut kuorittavuus
US4662403A (en) Casing material resistant to mold fungus
JPS62248445A (ja) 食肉用ケ−シング及びその製法
EP1646501A1 (de) Rauch- und wasserdampfdurchlüssige nahrungsmittelhälle mit aromatisierter innenfläche
BR112020014557A2 (pt) Invólucro de alimento com propriedades antifúngicas e método para a proteção do mesmo
DE10124581A1 (de) Verfahren zur Herstellung von rauchimprägnierten Schlauchhüllen
FI72858B (fi) Kontrollerat fuktat moegelresistent foedoaemneshoelje av cellulosa samt foerfaranden foer deras framstaellning och anvaendning.
FI62757C (fi) Utan bloetning fyllbart stort foedoaemneshoelje av cellulosa och foerfarande foer dess framstaellning
US4940615A (en) Tubular foodstuff casing made of cellulose hydrate, in particular synthetic sausage casing
FI115025B (fi) Selluloosahydraattipohjainen elintarvikepäällys, jolla on parannettu kuorittavuus
PT1380212E (pt) Película de invólucro para alimentos
US20130156896A1 (en) Cellulose-based food casing having a fungicidal finish and a method for protecting cellulose-based food casings from mold infestation
US5736179A (en) Tubular foodstuff casing having a chitosan coating
DE3240847A1 (de) Nahrungsmittelhuelle aus cellulosehydrat mit einer als langzeitfungicid wirkenden beschichtung
RU2345536C2 (ru) Готовая к заполнению, предварительно увлажненная, антимикробная оболочка для пищевых продуктов на полимерной основе
FI72856B (fi) Moegelresistenta reglerat foerfuktade, stora slangformiga livsmedelshoeljen.
EP2944199B1 (en) Food casing with fungicidal characteristics
FI62758C (fi) Stort slangformigt utan bloetning fyllbart foedoaemneshoelje av cellulosa
DE10031045A1 (de) Schlauchförmige Nahrungsmittelhülle

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT

BB Publication of examined application
FG Patent granted

Owner name: HOECHST AKTIENGESELLSCHAFT

MA Patent expired