FI96860B - Analogiamenetelmä lääkeaineena käytettävän pyridiinijohdannaisen valmistamiseksi - Google Patents

Analogiamenetelmä lääkeaineena käytettävän pyridiinijohdannaisen valmistamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI96860B
FI96860B FI882590A FI882590A FI96860B FI 96860 B FI96860 B FI 96860B FI 882590 A FI882590 A FI 882590A FI 882590 A FI882590 A FI 882590A FI 96860 B FI96860 B FI 96860B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
compound
ethoxy
general formula
reaction
examples
Prior art date
Application number
FI882590A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI96860C (fi
FI882590A (fi
FI882590A0 (fi
Inventor
Seiichiro Nomoto
Makoto Okita
Shuhei Miyazawa
Naoyuki Shimomura
Shigeru Souda
Norihiro Ueda
Katsuya Tagami
Toshihiko Kaneko
Masatoshi Fujimoto
Manabu Murakami
Kiyoshi Oketani
Hideaki Fujisaki
Hisashi Shibata
Tsuneo Wakabayashi
Original Assignee
Eisai Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eisai Co Ltd filed Critical Eisai Co Ltd
Publication of FI882590A0 publication Critical patent/FI882590A0/fi
Publication of FI882590A publication Critical patent/FI882590A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI96860B publication Critical patent/FI96860B/fi
Publication of FI96860C publication Critical patent/FI96860C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07DHETEROCYCLIC COMPOUNDS
    • C07D401/00Heterocyclic compounds containing two or more hetero rings, having nitrogen atoms as the only ring hetero atoms, at least one ring being a six-membered ring with only one nitrogen atom
    • C07D401/02Heterocyclic compounds containing two or more hetero rings, having nitrogen atoms as the only ring hetero atoms, at least one ring being a six-membered ring with only one nitrogen atom containing two hetero rings
    • C07D401/12Heterocyclic compounds containing two or more hetero rings, having nitrogen atoms as the only ring hetero atoms, at least one ring being a six-membered ring with only one nitrogen atom containing two hetero rings linked by a chain containing hetero atoms as chain links

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
  • Plural Heterocyclic Compounds (AREA)
  • Pyridine Compounds (AREA)

Description

96860
ANALOGIAMENETELMÄ LÄÄKEAINEENA KÄYTETTÄVÄN PYRIDIINIJOHDANNAISEN VALMISTAMISEKSI
Tämä keksintö koskee analogiamenetelmää valmistaa pyri-diinijohdannaista ja sen farmaseuttisesti aktiivista suolaa, jolla on erinomainen haavaumienvastainen vaikutus.
Tekniikan taso
Yleisesti hyväksytty teoria itsesulatushaavaumien, kuten maha-tai pohjukaissuolihaavauman, esiintymisestä on se, että häiriö hyökkäävien tekijöiden, kuten hapon tai pepsiinin, ja suojäävien tekijöiden, kuten limakalvon resistenssin, liman, verenvirtauksen tai pohjukaissuolen säätelyn, välillä aiheuttaa itsesulatuksen, joka puolestaan aikaansaa haavauman.
Periaatteessa itsesulatushaavauma on hoidettava sisäisesti ja sitä varten on koetettu erilaisia lääketieteellisiä hoitoja. Esimerkkejä haavaumanvastaisista aineista, jotka nykyään ovat suosituimpia, ovat simetidiini ja ranitidiini johtuen hista-miini-H2-reseptoriantagonismista. Näiden lääkkeiden on kuitenkin esitetty aiheuttavan sivuvaikutuksia, kuten antiandro-geenistä vaikutusta tai maksan aineenvaihdunnan entsymaattista aktiivisuutta inhiboivaa vaikutusta.
Näissä olosuhteissa on viime vuosina ehdotettu, että inhibiittorit entsyymille, jota kutsutaan ATPaasiksi, ja joka on erityisesti läsnä vatsan seinämillä, voivat toimia erinomaisena hapon erityksen inhibiittorina. Näiden joukossa tunnettu yhdiste, joka nykyään on erityisesti esillä, on omepratsoli, joka on bentsimidatsolijohdannainen, jota esittää seuraava rakennekaava (katso japanilainen kuulutusjulkaisu nro 141783 /1979) : QCH3
ca,o a YY
V^irA t A-J1
A As-CHi N
H
2 96860
Sen jälkeen on ehdotettu erilaisia bentsimidatsoliyhdisteitä, joilla on haavaumanvastainen vaikutus. Esimerkkejä näistä yhdisteistä ovat ne, jotka on kuvattu japanilaisessa kuulutus-julkaisussa nro 18277/1984 ja nro 24589/1986.
Edelläolevan tilanteen huomioonottaen ovat tämän keksinnön tekijät jatkaneet laajoja ja intensiivisiä tutkimuksia löytääkseen yhdisteen, jonka haavaumanvastainen vaikutus ja turvallisuus on parempi verrattuna tunnettujen bentsimidatso-liyhdisteiden, kuten omepratsolin, vastaaviin ominaisuuksiin.
Keksinnön yhteenveto Tämän keksinnön kohteena on analogiamenetelmä valmistaa lääkeaineena käytettävää pyridiinijohdannaista ja sen farmakologisesti sopivaa suolaa, jota esittää seuraava yleiskaava (I):
0-(CHs)3-0-(CH,)a-H
"jDOi
Rs/ · H
jossa R1 ja R2 voivat olla samat tai erilaiset ja ovat kukin vetyatomi, C^-Cg alkyyliryhmä, C^-Cg alkoksiryhmä, halogenoitu Cj^-Cg alkyyliryhmä tai halogeeniatomi ja n on kokonaisluku 1-4 ja jolle menetelmälle on tunnusomaista se, mitä on esitetty patenttivaatimuksissa.
Tämän keksinnön tekijät ovat jatkaneet etsintöjä ja tehneet tutkimuksia edellä kuvatun päämäärän saavuttamiseksi.
Tuloksena tästä on selvinnyt, että pyridiinijohdannaisella tai sen farmakologisesti sopivalla suolalla, jota esittää yleiskaava (I), on erinomainen turvallisuus ja haavaumanvastainen vaikutus, mikä sitten johti tämän keksinnön tekemiseen.
Sen vuoksi siis on tämän keksinnön tarkoituksena tarjota käyttöön uusi pyridiinijohdannainen ja sen farmakologisesti 3 96860 sopiva suola, joka voi tehokkaasti toimia terapeuttisella aineena itsesulatus-haavaumaan. Toinen tämän keksinnön tarkoitus on tarjota käyttöön menetelmä mainitun yhdisteen tai sen farmakologisesti sopivan suolan valmistamiseen. Lisäksi tämän keksinnön tarkoituksena on tarjota käyttöön lääke, joka sisältää mainittua ainetta tai sen farmaseuttisesti hyväksyttävää suolaa tehoaineena.
Tämän keksinnön tekijät merkitsivät muistiin edelläolevan yleiskaavan (I) esittämän pyridiinirenkaan 4-aseman ja saivat näin täydennettyä tämän keksinnön. Substituentti 4-asemassa on alkoksialkoksiryhmä, s.o. [-0-(CH2)2-0-(CH2)n-H] . Tässä ryhmässä ensimmäisen alkoksiryhmän hiiliatomien lukumäärä on 1-6 (s.o., n on kokonaisluku 1-4), kun taas toisen alkoksiryhmän hiiliatomien lukumäärä on aina 2.
Tämän keksinnön yhdistettä ei tähän mennessä ole esitetty ja sen vuoksi se on uusi yhdiste. Edellä mainitut japanilaiset kuulutusjulkaisut nro 18277/1984 ja 49910/1979 esittävät kukin esimerkiksi spesifisesti yhdisteen, jossa on pyridiinirenkaan 4-asemassa metoksietoksiryhmä. Spesifisesti on kuitenkin esitetty vain yhdisteet, joissa 1) on vetyatomit liittyneenä sekä 3- että 5-asemaan pyridiinirenkaassa, 2) joissa bentsimi-datsolirenkaan fenyylirengas on substituoitu sykloalkyyliryh-mällä, ja 3) joissa on vetyatomit liittyneenä pyridiinirenkaan sekä 3- että 5-asemaan ja joissa bentsimidatsolirenkaan 4-, 5-ja 6-asemat ovat kukin substituoitu metyyliryhmällä ja jotka sen vuoksi eroavat tämän keksinnön yhdisteestä.
4 96860
Japanilainen kuulutusjulkaisu nro 24589/1986 esittää edelleen spesifisesti vain yhdisteen, jossa pyridiinirenkaan 4-asema on substituoitu bentsyylioksialkoksiryhmällä ja sen vuoksi tämä yhdiste myöskin eroaa tämän keksinnön yhdisteestä.
Termin "C^-Cg alkyyliryhmä" käytettynä edelläolevassa tämän keksinnön yhdisteen (I) ryhmien R1 ja R2 määritelmissä on tarkoitettu merkitsevän suoraketjuista tai haarautunutta alkyyliryhmää, jossa on 1-6 hiiliatomia, ja esimerkkejä näistä ovat metyyli-, etyyli-, n-propyyli-, n-butyyli-, isopropyyli-, isobutyyli-, 1-metyylipropyyli-, tert.butyyli-, n-pentyyli-, 1-etyylipropyyli-, isoamyyli- ja n-heksyyliryhmät. Edullisimpia esimerkkejä ovat metyyli- ja etyyliryhmät.
Termin "Ci-Cg alkoksiryhmä" käytettynä ryhmien R1 ja R2 määritelmissä on tarkoitettu merkitsevän ryhmää, joka on johdettu edellä kuvatusta alkyyliryhmästä, jossa on 1-6 hiiliatomia. Edullisimpia esimerkkejä näistä ovat metoksi- ja etoksiryhmät.
Termin "halogeeniatomi" on tarkoitettu merkitsevän klooria, bromia, jodia ja fluoria.
Edelleen termin "halogenoitu C1-C6 alkyyliryhmä" on tarkoitettu merkitsevän ryhmää, joka sisältää edelläkuvatun C^-Cg alkyyli-ryhmän, jossa vetyatomit on substituoitu yhdellä tai useammalla edellä kuvatulla halogeeniatomilla. Edullisimpia esimerkkejä näistä on trifluorimetyyliryhmä.
Esimerkkejä farmakologisesti sopivasta suoloista ovat epäorgaanisten happojen suolat, kuten hydrokloridi, hydrobromidi, sulfaatti ja fosfaatti; orgaanisten happojen suolat, kuten asetaatti, maleaatti, tartraatti, metaanisulfonaatti, bent-seenisulfonaatti ja tolueenisulfonaatti; ja aminohappojen, kuten arginiinin, asparagiinihapon ja glutamiinihapon suolat.
5 96860
Lisäksi tietyt yhdisteet ovat metallisuolojen, kuten Na-, K-, Ca- tai Mg-suolojen muodossa, ja nämä metallisuolat kuuluvat myöskin farmakologisesti sopivien suolojen piiriin.
Farmakologinen suola sisältää spesifisesti esimerkiksi seuraa-van yhdisteen: 0-(CH,),-0-(CH,),-a -h
Rj/ Na
Lisäksi tämän keksinnön yhdiste voi muodostaa hydraatin tai voi olla koostunut stereoisomeereista. Nämä kuuluvat luonnollisesti tämän keksinnön piiriin.
Menetelmät Tämän keksinnön yhdiste voidaan valmistaa erilaisilla menetelmillä. Nyt tullaan kuvaamaan edustavia menetelmiä.
Menetelmä A
R,\ S
(n)
Rs/ H
0-(CH -):-Q-(CH 2)«-H
H3C
X) (ni) y-ch2 n 6 96860
h,c ?'(CHj)s-°-(ca5)„-H
"&>«# ' <>·.
Ra/ H
hapetus
HC 0" (CH3) 2-0- ( CH 2) n-H
" po-L.}? R2/ h jossa R1, R2 ja n ovat kuten edellä on määrätty ja Y on halo-geeniatomi tai joku erilaisista sulfonyylioksiryhmistä.
yhdiste (I'), joka on yksi keksinnön kohteena olevista aineista, voidaan valmistaa antamalla yleiskaavan (II) mukaisen yhdisteen reagoida halogeeniyhdisteen tai sulfonaattiyhdisteen kanssa, jota esittää yleiskaava (III).
Y:n määritelmässä termin "halogeeniatomi" on tarkoitettu merkitsevän esim. klooria, bromia ja jodia, ja termin "erilaiset sulfonyylioksiryhmät" on tarkoitettu merkitsevän esim. alkyylisulfonyylioksiryhmiä, kuten metyylisulfonyylioksi- tai etyylisulfonyylioksiryhmä, ja aromaattisia sulfonyylioksiryhmiä, kuten bentseenisulfonyylioksi- tai tosyylioksiryhmä.
Tämä reaktio antaa hyvät tulokset, kun se suoritetaan happea poistavan aineen läsnäollessa. Esimerkkejä happea poistavista aineista ovat alkalimetallien karbonaatit ja bikarbonaatit, kuten kaliumkarbonaatti, natriumkarbonaatti ja natriumbikarbonaatti; alkalihydroksidit, kuten natriumhydroksidi ja ka-liumhydroksidi; ja orgaaniset amiinit, kuten pyridiini ja trietyyliamiini. Esimerkkejä reaktiossa käytetystä liuotti-mesta ovat alkoholit, kuten metyyli- ja etyylialkoholit, tetrahydrofuraani, dioksaani, dimetyyliformamidi ja niiden seokset veden kanssa.
; itt.i 4IU lii·; 7 96860
Reaktiolämpötila on alueella -40°C - liuottimen kiehumispiste, edullisesti noin 0-60°C.
Sulfinyylijohdannainen (I"), joka on yksi tarkoitetuista yhdisteistä, voidaan helposti valmistaa suorittamalla näin saadulle yhdisteelle (I') hapettaminen.
Hapettaminen voidaan suorittaa esimerkiksi käyttäen hapetinta, kuten vetyperoksidi, peretikkahappo, m-klooriperbentsoehappo, natriumhypokloriitti tai natriumbromiitti, tavanomaisen menetelmän mukaan. Reaktiossa käytetty liuotin valitaan tavallisesti dikloorimetaanista, kloroformista, bentseenistä, tolu-eenista, metanolista, etanolista jne. Reaktiolämpötila on alueella noin -70°C - liuottimen kiehumispiste, edullisesti välillä -60 -25 °C.
Menetelmä B
0-(CHa) 2-Hal h3c i
Vv X) CC,^s-c·' '
Ra/ H
+ HQ-(CHi) r-H (V) □-(CHS),-Q-(CH=) "w, "''Xl
R2/ H
hapetus 8 96860
HiC 0-(CH3)=-G-(CHs)„-H
R Vv"v! < 1Ί
R2/ H
jossa R1, R2 ja n ovat kuten edellä on määritelty ja Hal on halogeeniatomi.
Spesifisesti voidaan yleiskaavan (I') esittämä kohdeyhdiste valmistaa antamalla yleiskaavan (IV) esittämän halogeeniyhdis-teen reagoida alkoholin kanssa, jota esittää yleiskaava (V). Myöskin tämän reaktion tapauksessa on edullista, että reaktio suoritetaan happea poistavan aineen läsnäollessa. Esimerkkejä happea poistavista aineista ovat alkalimetallien karbonaatit ja bikarbonaatit, kuten kaliumkarbonaatti ja natriumkarbonaatti, alkalihydroksidit, kuten natriumhydroksidi ja kaliumhy-droksidi, ja trietyyliamiini. Esimerkkejä reaktiossa käytetyistä liuottimista ovat eetterit, kuten tetrahydrofuraani ja dioksaani, ketonit, kuten asetoni ja metyylietyyliketoni, bentseenisarjän liuottimet, kuten bentseeni, tolueeni ja ksyleeni, asetonitriili, dimetyyliforinamidi, dimetyylisulfoksidi ja heksametyylifosforitriamidi. Reaktio suoritetaan jäähdyttäen reaktiosysteemiä jäillä tai lämpötilassa aina liuottimen kiehumispisteeseen asti.
Kuten edellä menetelmän A tapauksessa on kuvattu, näin saatu yhdiste (I'), joka on yksi kohdeyhdisteistä, voidaan hapettaa sopivalla hapettimella sulfinyylijohdannaisen saamiseksi, jota esittää yleiskaava (I").
9 96860
Menetelmä lähtöaineen valmistamiseksi [1] Yleiskaavan (III) mukainen yhdiste, jota käytetään lähtöaineena Menetelmässä A, voidaan valmistaa esim. seuraavalla menetelmällä: H3C |al J! (VI)
HaC N
i 0 (ensimmäinen vaihe) HO- (CHa) 2-0- (CH2) n-H (W) Ψ
0-(CHa) i-O-(CHi) ,-H
H3C^ OB)
A
0 (toinen vaihe) ψ
HiC Q-<ch,) ,-0-(CH,) „-h
i II I l I
CS,-C-0-CSt"V (K) (kolmas vaihe) j
V
10 96860
0-(CH:)!-0-(CK:)„-H
r*3^ I
/W Ji (x) ko-ch2 n (neljäs vaihe) y
0-(CHa)a-Q-(CHa)n-H
H3C I
X)
Y-CHa N
jossa Y, ja n ovat kuten edellä on määritelty ja Hal on halo-geeniatomi.
Ensimmäinen vaihe
Yleiskaavan (VIII) mukainen alkoksijohdannainen voidaan valmistaa antamalla 4-halogeenipyridiinioksidijohdannaisen (VI), kuten 4-kloori-2,3-dimetyylipyridiini-1-oksidin, reagoida alkoholijohdannaisen kanssa, jota esittää yleiskaava (VII), emäksen läsnäollessa.
Esimerkkejä emäksestä ovat alkalimetallihydridit, kuten nat-riumhydridi ja kaliumhydridi, alkalimetallit, kuten metallinen natrium, natriumalkoholaatit, kuten natriummetoksidi, ja alkalihydroksidit, kuten natriumhydroksidi ja kaliumhydroksi-: di. Tämä reaktio suoritetaan ilman liuotinta tai liuottimessa, joka on valittu esim. eettereistä, kuten tetrahydrofuraani ja dioksaani, ketoneista, kuten asetoni ja metyylietyyliketoni, bentseenisarjän liuottimista, kuten bentseeni, tolueeni ja ksyleeni, asetonitriilistä, dimetyyliformamidista, dimetyy-lisulfoksidista ja heksametyylifosforitriamidista.
11 96860
Reaktio suoritetaan sopivasti jäähdyttäen reaktiosysteemiä jäillä, tai lämpötilassa aina liuottimen kiehumispisteeseen saakka.
Toinen vaihe
Alkoksijohdannaista, jota esittää yleiskaava (VIII) ja joka valmistettiin ensimmäisessä vaiheessa, kuumennetaan noin 60-100°C:n lämpötilassa etikkahappoanhydridissä, jolloin saadaan asetoksimetyylipyridiinijohdannainen, jota esittää yleiskaava (IX) .
Kolmas vaihe Tässä vaiheessa toisessa vaiheessa valmistettu asetoksimetyylipyridiini johdannainen (IX) hydrolysoidaan, jolloin saadaan 2-hydroksimetyylipyridiinijohdannainen, jota esittää yleiskaava (X) .
Hydrolyysi suoritetaan tavallisesti emäksen avulla.
Neljäs vaihe
Yleiskaavan (III) esittämä 2-halogeenimetyylipyridiini voidaan valmistaa halogenoimalla 2-hydroksimetyylipyridiinijohdannainen (X), joka valmistettiin kolmannessa vaiheessa, esim. klooraavalla aineella, kuten tionyylikloridilla. Tässä tapauksessa liuottimena käytetään esim. kloroformia, dikloorime-taania tai vastaavaa. Edelleen, sulfonyylioksijohdannainen, jota esittää yleiskaava (III), voidaan valmistaa sulfonyloi-malla 2-hydroksimetyylipyridiinijohdannainen (X), esim. aktii-: visella sulfonyylikloridilla, kuten metaanisulfonyyliklori- dilla. Esimerkkejä tässä reaktiossa käytetystä liuottimesta ovat kloroformi, dikloorimetaani, eetteri, tetrahydrofuraani, pyridiini ja bentseeni.
[2] Edellä olevassa menetelmässä yleiskaavan (VIII) mukainen yhdiste voidaan valmistaa myös seuraavalla menetelmällä: 12 96860
Hal
h3c I
. tiQ
i 0 (ensimmäinen vaihe) HC- (CH2) 2-OH ( XT)
V
„,c ?-(CS = ) »-0H
„ X) H 3 C N i 0 (toinen vaihe)
0 ” (C a 2) j - Q H
H3C I
Ό U ΓΛ/ O) Π 2 v. it (kolmas vaihe) \ t
H3C
(neljäs vaihe) Λ- J ,ν,Μ
K3C U Ul J
ho-(c:-; 3) a-H (v) v 13 96860
0- (Cn2) 2-0- (CHa) a-H
Η’;6
H3C S
t (viides vaihe)
Sf
Q-(CHa) 2-Q-(CH2)n-H
L Jl (M)
HcC N
•l 0 jossa n on kuten edellä on määritelty ja Hal on halogeeniato-mi .
Ensimmäinen vaihe
Yhdisteelle, jota esittää yleiskaava (VI), jossa Hai on halo-geeniatomi, kuten klooriatomi, suoritetaan kondensaatioreaktio • yhdisteen kanssa, jota esittää yleiskaava (XI), tavallisen menetelmän mukaan yhdisteen valmistamiseksi, jota esittää yleiskaava (XII).
Tämä reaktio suoritetaan edullisesti emäksen, esim. alkalime-tallihydridin, kuten natriumhydridin tai kaliumhydridin, 1 alkalimetallin, kuten metallisen natriumin, ja aikalihydroksi- din, kuten natriumhydroksidin tai kaliumhydroksidin, läsnäollessa .
Edelleen tämä reaktio suoritetaan ilman liuotinta tai liuotti-messa, esim. eetterissä, kuten tetrahydrofuraani tai dioksaa-ni, ketonissa, kuten asetoni tai metyylietyyliketoni, bent- 14 96860 seenisarjan liuottimessa, kuten bentseeni, tolueeni tai ksy-leeni, asetonitriilissä, dimetyyliformamidissa, dimetyylisul-foksidissa tai heksametyylifosforitriamidissa. Reaktio suoritetaan sopivasti jäähdyttäen reaktiosysteemiä jäillä tai lämpötilassa aina käytetyn liuottimen kiehumispisteeseen saakka.
Toinen vaihe Tämä vaihe käsittää edellä saadun alkoksijohdannaisen (XII) pelkistyksen yhdisteen (XIII) saamiseksi. Spesifisesti voidaan pelkistystuote (XIII) valmistaa esim. hydraamalla alkoksi johdannainen (XII) etikkahappoanhydridin ja etikkahapon seoksessa katalyytin läsnäollessa, joka on 10 % palladiumhiil-tä.
Kolmas vaihe
Yleiskaavan (XIV) esittämä 2-halogeenietyylijohdannainen voidaan valmistaa halogenoimalla edellä valmistettu yhdiste (XIII) esim. halogenoivalla aineella, kuten tionyylikloridi. Esimerkkejä tässä reaktiossa käytetystä liuottimesta ovat kloroformi ja dikloorimetaani.
Neljäs vaihe
Yleiskaavan (XV) esittämä yhdiste voidaan valmistaa antamalla edellä valmistetun yhdisteen (XIV) reagoida alkoholin kanssa, jota esittää kaava (V). Kuten reaktio Menetelmässä B, myös tämä reaktio antaa hyviä tuloksia, kun se suoritetaan happea poistavan aineen läsnäollessa.
Viides vaihe N-oksidiyhdiste (VIII) voidaan valmistaa hapettamalla edellä valmistettu yhdiste (XV) esim. hapettimen, kuten vetyperoksidin, peretikkahapon tai m-klooriperbentsoehapon, avulla.
15 96860 [3] Menetelmässä A yhdiste, jota esittää yleiskaava (III) ja jota käytetään lähtöaineena, voidaan valmistaa myös seuraaval-
la menetelmällä: 0-(CHa)a-0-(CH2)«-H
h3c I
X) (X)
HQ-CHa N
Q-(CHa) a —a— (CHa) n-H
H3C I
ns·)
Ha1-CH: \' jossa n ja Hai ovat kuten edellä on kuvattu.
Yleiskaavan (III') mukainen halogeenimetyylipyridiinijohdannainen voidaan valmistaa halogenoimalla yhdiste, jota esittää yleiskaava (X), esim. klooraavalla aineella, kuten tionyyli-kloridilla, lämpötilassa huoneenlämmöstä 0°C:een. Esimerkkejä tässä reaktiossa käytetystä liuottimesta ovat kloroformi ja dikloorimetaani.
[4] yhdiste (IV), joka on lähtöaine Menetelmässä B, voidaan valmistaa esim. seuraavalla menetelmällä:
Q-(CHa)a-QH h3c I
X) h3c n l 0 (ensimmäinen vaihe) 96860
16 Q
il Q-(CHa)a —Q-C-CHa H3C L.
s Xj <si)
CHs-C-Q-CHa N
(toinen vaihe) i
Q-(CHa) 2-QH HO-CHa N
(kolmas vaihe) v 0- (CHa)2-Hal
H C I
Hal-CH* N
•l n 2 / H
* (neljäs vaihe) a Q-(CHa) 2-Hal rw, "X) r Jl ^-s-ca, s
8s7 H
jossa Hai on halogeeniatomi ja muut symbolit ovat kuten edellä on määritelty.
17 96860
Ensimmäinen vaihe Tässä vaiheessa yleiskaavan (XII) esittämä yhdiste muutetaan asetyloiduksi yhdisteeksi (XVI). Spesifisesti yhdiste asety-loidaan esim. etikkahappoanhydridillä tai asetyylikloridilla.
Toinen vaihe Näin saatu asetyloitu yhdiste hydrolysoidaan hapon tai emäksen läsnäollessa dioliyhdisteen (XVII) saamiseksi.
Kolmas vaihe
Dioliyhdiste (XVII) halogenoidaan esim. halogenoivalla aineella, kuten tionyylikloridilla, jolloin saadaan dihalogenoitu yhdiste, jota esittää yleiskaava (XVIII). Esimerkkejä tässä reaktiossa käytetystä liuottimesta ovat kloroformi ja dikloo-rimetaani.
Neljäs vaihe Tässä vaiheessa näin muodostuneen dihalogenoidun yhdisteen (XVIII) annetaan reagoida yhdisteen kanssa, jota esittää yleiskaava (II), jolloin saadaan yleiskaavan (IV) esittämä sulf idij ohdannainen.
On edullista, että tämä reaktio suoritetaan happea poistavan aineen läsnäollessa, joka on valittu alkalimetallien karbonaateista ja bikarbonaateista, kuten kaliumkarbonaatti, natrium-karbonaatti, ja natriumbikarbonaatti, ja alkalihydroksideista, kuten natriumhydroksidi ja kaliumhydroksidi. Esimerkkejä * tässä reaktiossa käytetystä liuottimesta ovat alkoholit, kuten etanoli ja metanoli, tetrahydrofuraani, dioksaani, dimetyyli-formamidi, dimetyylisulfoksidi ja näiden seokset veden kanssa. Reaktiolämpötila on alueella 0°C - käytetyn liuottimen kiehumispiste, edullisesti noin 40-60°C.
[5] Menetelmässä B lähtöaineena käytetty yhdiste (IV) voidaan 18 96860 valmistaa myös seuraavalla menetelmällä:
a-(CHa) a-QH
Rs/ H | 1 halogenointi O-(CHa) 2-Hal
R’7 H
jossa Hai on halogeeniatomi ja muut symbolit ovat kuten edellä on määritelty.
Spesifisesti voidaan yhdiste (IV), joka on halogenoitu yhdiste, valmistaa halogenoimalla yhdiste (I"") tavallisen menetelmän mukaan. Halogenointi suoritetaan esim. klooraavalla aineella, kuten tionyylikloridilla. Edullisia esimerkkejä tässä reaktiossa käytetystä liuottimesta ovat kloroformi ja dikloorimetaani. Reaktiolämpötila, joka on alueella huoneenlämpötilasta 80°C:een, antaa hyvät tulokset.
Tämän keksinnön tehoa kuvataan nyt yksityiskohtaisemmin viitaten seuraaviin esimerkkeihin farmakologisista kokeista.
Farmakologisten kokeiden esimerkit H^-ICATPaasin aktiivisuuden inhibointi (1) H*-K+ATPaasin valmistus H*-K+ATPaasi valmistettiin terveen porsaan vatsanpohjan limakalvon rauhasalueesta julkaisussa Saccomani et ai., Biochem. and Biophys. Acta, 464. 313(1977) esitetyn menetelmän muunnoksella.
19 96860 (2) H+-K+ATPaasin aktiivisuuden määritys: Tämän keksinnön yhdistettä inkuboitiin erilaisina konsentraa-tioina yhdessä H+-K+ATPaasin ja 10 ^g/ml:n kanssa proteiinia 40 mM Tris-HCl:ssä, jonka pH-arvo oli 7,40, 37°C:ssa 30 min. Lisättiin 15 mM KC1. 10 min lisäyksen jälkeen ATPaasi-reaktio aloitettiin lisäämällä 3 mM MgCl2 ja ATP. 10 min reaktion aloittamisen jälkeen vapautuneen epäorgaanisen fosforihapon määrä mitattiin menetelmän mukaan, joka on esitetty julkaisussa Yoda and Hokin, Biochem. Biophys. Res., Corn., 40.
880(1970).
Koeyhdiste liuotettiin metanoliin ennen käyttöä.
Inhibiittorivaikutus mitattiin seuraavasti. Koeyhdisteen mitattu arvo vähennettiin vertailuryhmän mitatusta arvosta niiden välillä mitattujen arvojen eron määrittämiseksi. Inhibiittorivaikutus laskettiin prosenttina erosta vertailuryhmän mitatun arvon suhteen. Taulukossa inhibiittorivaikutus ilmaistiin ICS0:nä.
(3) Tulokset on esitetty taulukossa 1.
Taulukossa 1 Bu merkitsee butyyliryhmää, Et etyyliryhmää ja Me metyyliryhmää.
20 9 6 8 6 0
Taulukko 1 ;nro| Yhdiste ICgoiM) 0-<CHa)a-QBu
ch,yS
! 1 K ' 1.8X10-· :
j f^J[^ V-S-CH, .N
I _ il a 0__; i 0- (CH a)i-OBu c, “'Λ 2 A.JJ 1. 8 x 10”6 UCsHch’ ,y ka 0 Q-(CH5)3-0Bu cf3 CHavS|
1 XXH“· *J
Na 0 O-(CHa) a-OBu
”"rS
4 Wl\ 2. 2 X 10-e AX,HC"· " M e N a 0 0-(CHO 3-QBu
MeO "’-A
5 /A JJ 3.0X10-5 CAAcai s _Na 0_
0-(CHs)a-0Bt I
cavs I
6 QrVs-caA/ 2-3xlH
:ia o__ _ j 21 96860
Taulukko 1 (jatkoa) nro·· Yhdiste XC^q(M) j Q-(CHa)3-QEt c?3 -v!
Na Q
a-(ch3)a-aEt CH, 1
Me Y^i] 8 AJJ 2.6 x 10"* XX?~i-a' * _«a 0__ a-(ch 2)3-oet ΜεΟ 9 Vvl A.JJ 3.4X10-’ s _Na g_ ^ 0- (CH a)s-OMe 10 fXJ 3. 3 x 10"* QC,Hc>· » ; _ Na 0_ G-(CH3),-QHe
CF3 CH3YS
11 N^V^x AJJ 1.7x10"* u^-ca· *
Na 0
0- (CH3)a-OMe CH, I
Me° V^tl 12 VAr'-V AA 5.6X10-6
CXXrCH: N
Na 0 _ 13 Omepratsoli - 1. 1 X 10 5 22 96860
Edelläolevista kokeellisista esimerkeistä ilmenee, että tämän keksinnön yhdisteellä on voimakas H+-K*ATPaasin aktiivisuutta inhiboiva vaikutus. Tämän keksinnön yhdiste on muita bentsimi-datsoliyhdisteitä parempi mitä tulee H+-K*ATPaasin aktiivisuuden inhibointiin, ja vaikutus on aivan ylivoimainen verrattuna omepratsoliin (katso japanilainen kuulutusjulkaisu nro 14783/ 1979), joka nykyään saa osakseen mitä innokkainta huomiota.
Lisäksi tämän keksinnön yhdiste on uusi yhdiste, jota ei ole esitetty missään japanilaisista kuulutusjulkaisuista nrot 18277/1984 ja 24589/1986, joihin on viitattu kohdassa "Tekniikan taso", ja sille on lisäksi tunnusomaista se, että se voi toimia terapeuttisella aineena itsesulatushaavaumaan. Mainitut julkaisut eivät mainitse tätä seikkaa. Spesifisesti ovat tämän keksinnön yhdisteen erikoispiirteet siinä, että tämän keksinnön yhdiste on ylivoimainen kyvyssään pitää mahahapon erittyminen normaalitilassa verrattuna tavanomaisiin yhdisteisiin, kuten omepratsoliin. Tämä on ominaisuus, jota vaaditaan nykyisillä itsesulatushaavauman terapeuttisilta aineilta. Sen vuoksi tämä keksintö on verrattoman arvokas.
Lisäksi tämän keksinnön yhdiste on erittäin turvallinen, mikä tekee sen käyttökelpoiseksi erinomaisena mahahapon erittymisen inhibiittorina. Tämä puolestaan tekee tämän keksinnön yhdis-, teen käyttökelpoiseksi terapeuttisella ja ennaltaehkäisevänä aineena ihmisten ja eläinten itsesulatushaavaumassa.
Kun tämän keksinnön yhdistettä käytetään terapeuttisella ja ennaltaehkäisevänä aineena itsesulatushaavaumassa, se voidaan antaa oraalisesti pulvereiden, rakeiden, kapseleiden, lääke-siirappien, jne. muodossa tai antaa parenteraalisesti peräpuikkojen, parenteraalisten valmisteiden, ulkoisten valmisteiden tai tiputusvalmisteiden muodossa. Tämän keksinnön yhdisteiden annos vaihtelee huomattavasti riippuen oireesta, iästä, haavauman lajista, jne. yhdistettä voidaan kuitenkin normaalisti antaa annos noin 0,01-200 mg/kg, edullisesti 0,05-50 mg, edullisemmin 0,1-10 mg/kg päivässä yhdessä tai useammassa annoksessa.
23 96860
Farmaseuttiset valmisteet valmistetaan tämän keksinnön yhdisteestä käyttämällä yleisesti farmaseuttisiin valmisteisiin hyväksyttyä kantajaa tavallisen menetelmän mukaan.
Spesifisesti esitettynä, kun valmistetaan kiinteä valmiste oraalisesti annettavaksi, tehoaine sekoitetaan apuaineen ja tarvittaessa sideaineen, hajotusaineen, liukastusaineen, väriaineen, makuaineen, jne. kanssa, jonka jälkeen valmistetaan tableteiksi, päällystetyiksi tableteiksi, rakeiksi, pulvereiksi ja kapseleiksi.
Esimerkkejä apuaineesta ovat laktoosi, maissitärkkelys, sakkaroosi, glukoosi, sorbitoli, kiteinen selluloosa ja piidioksidi. Esimerkkejä sideaineesta ovat polyvinyylialkoholi, poly-vinyylieetteri, etyyliselluloosa, metyyliselluloosa, akaasia, tragakantti, gelatiini, shellakka, hydroksipropyyliselluloosa, hydroksipropyylitärkkelys ja polyvinyylipyrrolidoni. Esimerkkejä hajotusaineesta ovat tärkkelys, agar, liivatejauhe, kiteinen selluloosa, kalsiumkarbonaatti, natriumbikarbonaatti, kalsiumsitraatti, dekstriini ja pektiini. Esimerkkejä voiteluaineesta ovat magnesiumstearaatti, talkki, polyetyleenigly-koli, piihappo ja hydrattu kasviöljy. Väriaineena voidaan käyttää mitä tahansa väriainetta, jonka lisääminen lääkeaineisiin on virallisesti sallittua. Esimerkkejä makuaineista ovat kaakaojauhe, mentoli, aromaattinen jauhe, minttujauhe, borne-oli ja jauhettu kanelinkuori. on luonnollista, että sokeri-päällystystä, gelatiinipäällystystä ja tarpeen vaatiessa muita sopivia päällysteitä voidaan käyttää näihin tabletteihin ja rakeisiin.
Kun valmistetaan parenteraalinen valmiste, lisätään tehoaineeseen ph-säätäjä, puskurointiaine, stabiloija, liuotusaine, jne., jonka jälkeen valmistetaan parenteraaliset valmisteet injektoitavaksi ihon alle, lihaksen sisään ja suonen sisään tavallisen menetelmän mukaan.
24 96860
Esimerkit
Nyt kuvataan tämän keksinnön esimerkit, on tarpeetonta sanoa, että tämä keksintö ei rajoitu vain näihin.
Esimerkeissä termin "valmistusesimerkki" on tarkoitettu merkitsevän lähtöaineen valmistusta, jota on käytetty tämän keksinnön kohdeaineen valmistuksessa.
Valmistusesimerkki 1 4-j.( 2-Etoksi) etoksi^ -2,3-dimetyylipyridiini-i-oksidi OCHaCHaOCHaCHa a't) CHa N 4 0 6,3 g 4-kloori-2,3-dimetyylipyridiini-l-oksidia ja 7,2 g 2-etoksietanolia liuotettiin 100 ml:aan dimetyylisulfoksi-dia. Tähän lisättiin 3,2 g natriumhydridiä (60 %) pienissä erissä huoneenlämmössä. Saatua seosta sekoitettiin huoneen-·. lämmössä 2 h ja sitten 40°C:ssa 1 h. Dimetyylisulfoksidi tis lattiin pois, jonka jälkeen puhdistettiin silikageelipylväs-kromatografiällä, jolloin saatiin 7,1 g 4-£( 2-etoksi) etoksij’ -2,3-dimetyylipyrxdiini-l-oksidia.
1 H-NMR (CDCI3) g ; 1.23 (t, J=7. Q'riz, 3H), 2.21 (s, 3K), 2.53 (s,3H), 3. 59 (q, J=7. 0Hz. 2H). 3.80 (t. J= 4. 6Hz, 2H). 4. 16<t. JM. 6Hz, 2H), 6.42(0, J=7. SHz. 1«), 8.39(0, J=7. 5Hz, 1H) 25 96860
Valmistusesimerkki 2 4-(.( 2-Etoks i) etoksi} -2 -hydroks ime tyyl i-3 -me tyyl ipyr id i ini OCH2CH2OCH2CH3
HOCHa^N
7,0 g 4-"[( 2-etoksi) etoksij-2,3-dimetyylipyridiini-l-oksidia liuotettiin 50 ml jaan etikkahappoanhydridiä· Saatua liuosta sekoitettiin 90°C:ssa 2 h. Etikkahappoanhydridi tislattiin sitten pois. Jäännökseen lisättiin 60 ml etanolia ja 4,0 g natriumhydroksidia, jonka jälkeen sekoitettiin 40°C:ssa 1 h. Reaktioseos suodatettiin ja etanoli tislattiin pois suodok-sesta. Jäännökseen lisättiin vettä, jonka jälkeen uutettiin kloroformilla, uute kuivattiin magnesiumsulfaatilla ja kloroformi tislattiin pois, jolloin saatiin 6,1 g 4-^(2-etoksi)~ etoksij-2-hydroksimetyyli-3-metyylipyridiiniä.
1H-SSJR(CDCla) δ ; 1.24(t, J-l. 0Hz, 3H), ;2. 06<s, 3H), .3. 61'iq, J-J. OHz, 2H), 3. 31 (t, J=4.8Hz, 2H), 4.18 (t, J=4. 8Hz,'2H), 4.' 64(s, 2H), 6. 71(d, J= 6. IHz.lH). 8. 28 (df J=5. 1Hz, 1H)
Valmistusesimerkki 3 2-Kloor ime tyyl ί-4-·{( 2-e toks i) e toks i^ -3-metyylipyridiini 0CH2CH20CH2CH3 “'ώ
CICHa S
“ 96860 1,5 g 4-"£( 2-etoksi) etoksij-2-hydroksimetyyli-3-metyylipyri-diiniä liuotettiin 20 raitaan diklooriraetaania. 2,5 g tionyy-likloridia tiputettiin pisaroittaan siihen 0°C:ssa. sen jälkeen saatua seosta sekoitettiin huoneenlämmössä 2 h. Reaktion tapahduttua dikloorimetaani ja ylimääräinen tionyylikloridi tislattiin pois. 30 ml kyllästettyä natriumbikarbonaatin vesiliuosta lisättiin jäännökseen, jonka jälkeen uutettiin di-kloorimetaanilla. Uute kuivattiin magnesiumsulfaatilla ja di-kloorietaani tislattiin pois, jolloin saatiin 1,55 g 2-kloo-rimetyyli-4-|^( 2-etoksi)etoksi}-3-metyylipyridiiniä.
lH-NMR(C0C13) δ ; 1.24 (t, J=7.0Hz,3H), 2.29 (s, 3H), 3.61 (q.
J=7. 0Hz, 2H), 3. 81 (t, J=4.8Hz. 2H), 4.15 (t. J=4. 8Hz. 2H). 4, 63 (s, 2H), 6. 72 (d, J= 5.7Hz, 1H), 8. 23(d. J=5. 7Hz, 1H)
Esimerkki l 2-14-1( 2-Etoksi) etoksi^-3-metyylipyridin-2-yyliJl metyyli-sulfinyyli-lH-bentsiraidatsolin natriumsuola QCHaCHsQCHaCHa ? Γ H, '
TO
l N a 0 0,8 g 2-[4-\( 2-etoksi) etoksij-3-metyylipyridin-2-yyli} metyy-litio-lH-bentsimidatsolia liuotettiin 30 ml:aan dikloori-metaania. 0,45 g m-klooriperbentsoehappoa lisättiin siihen -65°C:ssa. 2 tuntia sen jälkeen, kun lisäys oli tehty, lisättiin 0,7 g trietyyliamiinia -30°C:ssa, ja edelleen lisättiin 30 ml 1 N natriumhydroksidiliuosta, jonka jälkeen sekoitettiin huoneenlämmössä 30 min. Saadut faasit erotettiin toisistaan. vesifaasi pestiin kahdesti 20 ml:11a dikloorimetaania.
, aa.i *·« i : i =* 27 96860
Ammoniumasetaatin 2 M vesiliuos lisättiin vesifaasiin pH:n säätämiseksi arvoon 11, jonka jälkeen uutettiin dikloori-metaanilla. Uute kuivattiin magnesiumsulfaatilla ja suodatet- tiin. Suodos konsentroitiin ja kuivattiin vakuumissa. Jään nökseen lisättiin 20 ml natriumhydroksidin 0,1 N vesiliuosta ja vesi tislattiin pois, jolloin saatiin 0,71 g haluttua tuotetta .
1H-NMR (DMSQ-ds) δ ; 1. 12 (t, J=T. QHz, 3H), 2. 16(s, 3H), 3.52 (q, i=T. 0Hz, IH), 3. 37 ~3. 80 (π. 2H), 4. 10~ 4. 21 (ra, 2H), 4. 6i(A8q, J=12. 7Hz, Δ v=i8. 5 Hz,2H), 6. 30 —7.05 (π, 3H), 7. 33 —7. 60 (tn, 2H). 3. 25 (g, J=5. 3Hz, 1H)
Esimerkit 2-4
Samat edellä kuvatut menettelytavat toistettiin, jolloin saa-; tiin seuraavat yhdisteet.
(Esimerkki 2) 2-E4-£(2-Etoksi)etoksi\-3-metyylipyridin-2-yyli]metyylisulfi-nyyli-5-metoksi-lH-bentsimidatsolin natriumsuola 0CH2CH20CH2CH3 0,0 c,vS Yrvo-oAJ1 «a 0 28 96860 1 H-M M R(D M S Q-d s) a ; 1. 13 (t. J=7.0Hz,3H), 2. 15(s,3H). 3. 52 (q.
J=7.0Hz, 2H). 3. 74(s, 3H), 3.61 -3.30 (2H), 4. 01 — 4. 22 (m, 2H), 4. 59 (ABq, J=13. 2 Hz, Δ v =2 2. O Hz, 2H), 6. 61 (dd, J=3. 8Hz, 2.2Hz, 1H). 6.92(d, J=5. 7Hz, 1H), 7. 01 (d, J=2. 2Hz, 1H), 7. 38 (d, J=3. 8Hz, 1H), 8.25 (d, J=5. 7Hz, 1 H) (Esimerkki 3) 2-[{.4-(2-Etoksi) etoksi-3-metyylipyridin-2-yylij -metyylisulfi-nyylil -5-trifluorimetyyli-lH-bentsimidatsolin natriumsuola 0CH3CH:0CH2CH3
cf3 n CH3-Q
Na 0 1H-NMR(DMSO-ds) o ; 1. 12(t, J=7.03Hz, 3H), 2. 16 (s, 3H). 3.52 (q. -M. 03Hz, 2H), 3. 72 (m, 2H), 4. 12(m, 2H), 4. 57 (ABq, J=13. ISKz, Δ v=i5.89Hz, 2H), 6. 93 (d, J=5.71Hz, 1H), 7. 15 (dd, J=7.35Hz, 1.76Hz,1H), 7. 61(d, J=7.35Hz. 1H). 7.3 (d, J=l. 76Hz, 1H), 3. 23 (o, J=5. 71Hz, 1H) 29 (Esimerkki 4) 2-U4-U -Etoksi)etoksi-3-n>etyylipyridin-2-yyli3metyylisulfi- nyylij -5-metyyli-1H-bents imidatsolin natriumsuola 96860 OCHaCHaOCHaCHa rq C)’yk "wiv ' OC.HC1,
Na 0 1H-NMR (DMSO-ds) δ ; I. 13(t, J=7. 03HZ.3H), 2.14(s, 3H). 2.39 (s, 3H), 3. 51 (q. J=7.03Hz, 2H). 3. 71 (m, 2H), 4. 15 (ra, 2H), 4. 57 (ABq, J=13. 19Hz, Δ v = II. 62Hz.2H), 6. 86(ra, 2H), 7. 36 (ra. 2H>.
8. 22 (d, J=5. 72H2, 1H)
Esimerkki 5 2-[4-^.( 2-Butoksi) etoksi}-3-nietyylipyridin-2-yyliJmetyylisul-finyy1i-1H-bentsimidatsolin natriumsuola QCHaCHaOCHaCHaCHaCiia a'X) C II >-S-CHa N N l Na 0 1,0 g 2-jjl- 2-Butoksi) etoksi^metyylipyridin-2-yyliJmetyyli-tio-lH-bentsimidatsolia liuotettiin 40 mlraan dikloorimetaa-nia. 0,55 g m-klooriperbentsoehappoa lisättiin siihen -65°C:-ssa. 2 h lisäyksen lopettamisen jälkeen seokseen lisättiin 30 96860 0,8 g trietyyliaraiinia -35°C:ssa, ja edelleen lisättiin 30 ml natriumhydroksidin l N vesiliusota, jonka jälkeen sekoitettiin huoneenlämmössä 30 min. Saadut faasit erotettiin toisistaan. Sen jälkeen vesifaasi pestiin kahdesti 20 ml :11a di-kloorimetaania. Vesifaasiin lisättiin ammoniumasetaatin 2 M vesiliuosta pH:n säätämiseksi arvoon li, jonka jälkeen uutettiin dikloorimetaanilla. Uute konsentroitiin poistamalla liuotin ja kuivaamalla vakuumissa. Jäännökseen lisättiin 20 ml natriumhydroksidin 0,1 N vesiliuosta ja vesi tislattiin pois, jolloin saatiin 1,0 g haluttua tuotetta.
‘H-JIMR (DMSO-d*) o ; 0. 87 (t, J=5. 2Hz, 3H), 1.' 10-1.70 (π, 4H), 2. 16 (s, 3H), 3. 46 (t, j=5.2Hz, 2H), 3.5 ~ 3. 3 (m, 2n), 4.0 4. 2 (tn, 2H), 4.63 (ABq, J= 13. 2Hz, Δ u =19. S H z, 2H). 6. 8-7. 1 (ra, 3H), 7.3 -7. 6 (ra, 2H), 8.25 (d, J=5.7Hz, 1H)
Esimerkit 6-9
Samat edellä kuvatut menettelytavat toistettiin, jolloin saatiin seuraavat yhdisteet.
(Esimerkki 6) 2-[4-1(2 -Butoksi)etoksi^-3-metyylipyridin-2-yyli3metyylisul-finyyli-5-metoksi-lH-bentsimidatsolin natriumsuola
OCHaCHaOCHaCHsCHaCHa CH 3 0 VS
-ρΗ:^
Na 0 31 96860 1H-NMR (DMSO-de) 3 ; 0. 87 (t, J=5. TKz, 3H), 1.1 -1.7(o,4H), 2. 15 (s. 3H). 3. 46 (t, J=S. 2Hz, 2K), 3.72 (s,3H). 3.55-3.75(0, 2H), 4. 0-4. 2(o, 2H), 4.53 (ABg, J=12. 7Hz, Δ v =19. 9Hz, 2K), 3. 57 (dd, J=3.7Hz, 2.2Hz, 1H). 6. 91 (d, J= 5. 7Hz, 1H). 6. 99 (d, J=2. 2 Hz. 1H), 7.34(d, J=8. 3Hz, 1H). 8. 27 (d, J= 5.7Hz, 1H) (Esimerkki 7) 2-(^4--^( 2-Butoksi) etoksi\-3-metyylipyr idin-2-yyli] metyylisul-finyyli-5-trifluorimetyyli-lH-bentsimidatsolin natriumsuola aCHaCHaOCHaCHaCHaCH3
Vv X)
Na 0 1H-HMR (DMSQ-ds) 3 ; . Q. 37 (t, J=5.7Hz, 3H), 1.1 ~1. 7 (o, 4.H), 2. 15(s,3H). 3. 46 (t, J=3. 1Hz, 2H), 3.55-3.76(0, 2H). 3. 93 -4. 20 (o, 2H), 4. 56 (ABq, J=13. 6Hz, Δ v =17. 1Hz, 2H), 6. 92 (d. J=5. 7 Hz, 1H), 7. 16 (d, J=3. 8Hz, 1H), 7.62(d, J= 8. 8 π z, 1H), 7.82 (s, 1H), 3. 28 (d, J=5. 7Hz, 1H) (Esimerkki 8) 2-^4-^( 2-Butoksi) etoksi^-3-metyylipyridin-2-yyli3nietyylisul- finyyli-5,6-dimetyyli-iH-bentsimidatsolin natriumsuola 32 96860 OCHaCHaOCHaCHaCHaCHa
CH3 Na Q
‘ H—N M R (D M S 0 - d s) d ; 0. 87 (t, J=8.6Hz,3H). 1.1 -1.7 ((π, 4H), 2. 13 (s, 3H), 2. 27 (s, 6H), 3. 46 (t, J=5. 1Hz, 2H), 3. 55 —3. 75 (tn, 2H) t 3.95 — 4. 15 (tn, 2H), 4. 52 (ABq, J=13. 2Hz, Δ y =18. 6Hz, 2H), 6.90 (d. J=5.7Hz, 1H), 7.25 (s. 1H). 3.26(d, J=5.7Hz, 1H) (Esimerkki 9) 2-£4-{( 2-ButoKsi)etoksi^-3-metyylipyridin-2-yyliJnietyylisul-finyyli-5-kloori-lH-bentsimidatsolin natriumsuola QCHaCHaOCHaCHaCHaCHa n o 1H - N M R (D M S 0 - d g) o ; 0. 83 (t. J=6. 5Hz, 3H), l. 1 ~1.7 (m, 4H), 2. 14(s, 3H), 3. 46(t, J=5.7Hz, 2H), 3.55- 3. 75 (h, 2H). 3. 95 -4. 20 (π, 2H), 4. 54 (ABq, J=13. 2Hz, Δ v =18.9Hz, 2H), 6.7-6.9 (m, 2H), 7. 3-7. 5 (tn, 2H), 8. 27 (d, J=5. 3Hz, 1H) 96860
Esimerkki 10 2zM± -(2-Metoksi)etoksi-3-metyylipyridin-2-yyli\metyylisul- finyyli_-lH-bentsimidatsolin natriumsuola 33 0 C H 2 C H 2 0 C H 3
V3-CHi N
Na 1/00 g 2-C{.4-( 2-metoksi) etoksi-3-metyylipyridin-2-yyli3 metyy-litiq}-lH-bentsimidatsolia liuotettiin 30 ml:aan dikloorime-taania. 0,54 g m-klooriperbentsoehappoa lisättiin -60°C:ssa typpivirrassa, jonka jälkeen sekoitettiin 0,5 h. Reaktion tapahduttua reaktioseokseen lisättiin 0,5 g trietyyliamiinia ja reaktioseoksen lämpötila nostettiin -i0°C:een. 30 ml natriumkarbonaatin kyllästettyä vesiliuosta lisättiin seokseen, jonka jälkeen sekoitettiin huoneenlämmössä 0,5 h. Dikloori-metaanifaasi otettiin eroon ja yhdistettiin uutteen kanssa, joka saatiin uuttamalla vesifaasi 50 ml:n kanssa dikloori-metaania, jonka jälkeen kuivattiin. Kuivattu liuos suodatettiin ja dikloorimetaani tislattiin suodoksesta. 0,70 g näin saatuja kiteitä punnittiin ja liuotettiin 20 ml:aan natrium-hydroksidin 0,1 N vesiliuosta, jonka jälkeen lisättiin etanolia. Saatu seos konsentroitiin kuiviin, pestiin eetterillä ja kuivattiin, jolloin saatiin 0,75 g haluttua tuotetta kiteiden muodossa.
'H-NMR (D M S 0-d e) ; 2.16 (s, 3H), 3. 33 (s. 3H). 3.50-3.75(--, 2H), 4.03 —4.24 (m, 2H), 4. 55 (ABq. J=12. 5 Hz, ^ v=i7. 3Hz. 2H), 6.77 -o. 99 (o, SH), 7. 37 -7. 55 (tn, 2H), 8.30 (d. J=5. 2Hz, 1H) 34 96860
Esimerkit 11-13
Samat edellä kuvatut menettelytavat toteutettiin, jolloin saatiin seuraavat yhdisteet.
(Esimerkki 11) 5-Metoksi-2-L^4-(2-metoksi)etoksi-3-metyylipyridin-2-yyli^me-tyylisulfinyyli -lH-bentsimidatsolin natriumsuola OCHaCHaOCHa ch3 . ' C;'3V^" X)
>-s-ch2 N
N a - 0 1H—N M R (DHS0-d6) 6 ; 2. 28 (s, 3H), 3.45(s,3H), 3. 70 ~3. 94 (ai, 2H), 3. 88 (s, 3H), 4. 20 ~4. 47 (m, 2H), 4. 75(ABq, J=13. 4Hz, Δ ν=ΐ9. 9Hz, 2H). 55 ~3. 04(tn, 3H), 8. 39(d, J=S. 2Hz. 1H) (Esimerkki 12) 2-Metoksi) etoksi-3-metyylipyridin-2-yyli3'metyy lisulf i-nyyli"j -S-trifluorimetyyli-lH-bentsimidatsolin natriumsuola 0CH2CH20CH3
Na 0 96860 35 1 H—NMR (DMSQ—d6) d ; 2. 17 (s, 3H), 3.34 (s, 3H), 3. 50 ~3. 84 (m.
2H). 4.10 -4.26(0,210, 4.65 (ABa, J=12.5 Hz, Δ v =16.2Hz, 2H), 6.95 (d. J=5. 2Hz, 1H), 8. 18-— 8. 96 (m, 3H), 8. 28 (d, J=5. 2Hz, 1H) (Esimerkki 13) 2-$4-(3-Metoksietoksi)-3,5-dimetyylipyridin-2-yylilmetyyli-sulfinyyli-lH-bentsimidatsolin natriumsuola 0CH2CH2aCH3 N a 0 1 H—NMR(DMSO-dg) o ; 2. 16 (s, 6H), 3.25 (s, 3H), 3. 46 —3. 64 (m, 2H), 3.76 ~3.94 (tn, 2H), 4. 47 (ABq,. J=12. 5 Hz, Δ v =19.5Hz, 2H), 6.63 ~6. 91 (tn, 2H).
• 7. 26 —7. 49 (a, 2H), 8. 11 (s, 1H)

Claims (2)

  1. 96860 36 PATENTTIVAATIMUS
FI882590A 1987-06-17 1988-06-01 Analogiamenetelmä lääkeaineena käytettävän pyridiinijohdannaisen valmistamiseksi FI96860C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP15098687 1987-06-17
JP15098687 1987-06-17

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882590A0 FI882590A0 (fi) 1988-06-01
FI882590A FI882590A (fi) 1988-12-18
FI96860B true FI96860B (fi) 1996-05-31
FI96860C FI96860C (fi) 1996-09-10

Family

ID=15508787

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI882590A FI96860C (fi) 1987-06-17 1988-06-01 Analogiamenetelmä lääkeaineena käytettävän pyridiinijohdannaisen valmistamiseksi

Country Status (11)

Country Link
US (1) US5708013A (fi)
EP (1) EP0295603B1 (fi)
KR (1) KR910002824B1 (fi)
AT (1) ATE143014T1 (fi)
CA (1) CA1339559C (fi)
DE (1) DE3855549T2 (fi)
DK (1) DK170559B1 (fi)
FI (1) FI96860C (fi)
HU (1) HU198922B (fi)
NO (1) NO882626L (fi)
PH (1) PH25910A (fi)

Families Citing this family (18)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE8804629D0 (sv) * 1988-12-22 1988-12-22 Ab Haessle New therapeutically active compounds
IE64199B1 (en) * 1988-12-22 1995-07-12 Haessle Ab Compound with gastric acid inhibitory effect and process for its preparation
GR1001241B (el) * 1989-05-19 1993-06-30 Byk Gulden Lomberg Chem Fab Μεθοδος αλκυλιωσεως.
US4965269A (en) * 1989-12-20 1990-10-23 Ab Hassle Therapeutically active chloro substituted benzimidazoles
US5274099A (en) * 1989-12-20 1993-12-28 Aktiebolaget Hassle Therapeutically active fluoro substituted benzimidazoles
US5049674A (en) * 1989-12-20 1991-09-17 Aktiebolaget Hassle Therapeutically active fluoro substituted benzimidazoles
TW280770B (fi) 1993-10-15 1996-07-11 Takeda Pharm Industry Co Ltd
US6544556B1 (en) 2000-09-11 2003-04-08 Andrx Corporation Pharmaceutical formulations containing a non-steroidal antiinflammatory drug and a proton pump inhibitor
WO2004056804A2 (en) * 2002-12-19 2004-07-08 Teva Pharmaceutical Industries Ltd. Solid states of pantoprazole sodium, processes for preparing them and processes for preparing known pantoprazole sodium hydrates
DE602004020730D1 (de) * 2003-01-15 2009-06-04 Cipla Ltd Pharmazeutisches verfahren und damit hergestellte verbindungen
EP1601667A2 (en) * 2003-03-12 2005-12-07 Teva Pharmaceutical Industries Limited Crystalline and amorphous solids of pantoprazole and processes for their preparation
WO2004111029A2 (en) * 2003-06-10 2004-12-23 Teva Pharmaceutical Industries Ltd. Process for preparing 2-[(pyridinyl)methyl]sulfinyl-substituted benzimidazoles and novel chlorinated derivatives of pantoprazole
WO2006049486A1 (en) * 2004-11-08 2006-05-11 Dishman Pharmaceuticals And Chemicals Ltd. A PREPARATION METHOD FOR SUBSTITUTED 2-(2-PYRIDYLMETHOYLSULPHINYL)-l-H-BENZIMID AZOLES
NZ578204A (en) 2006-12-22 2012-05-25 Ironwood Pharmaceuticals Inc Compositions comprising bile acid sequestrants for treating esophageal disorders
CN101497623B (zh) * 2008-01-30 2011-01-12 山东轩竹医药科技有限公司 含有咪唑并吡啶的化合物
WO2012027331A1 (en) 2010-08-27 2012-03-01 Ironwood Pharmaceuticals, Inc. Compositions and methods for treating or preventing metabolic syndrome and related diseases and disorders
EP3991719A1 (en) 2013-01-15 2022-05-04 Ironwood Pharmaceuticals, Inc. Gastro-retentive sustained-release oral dosage form of a bile acid sequestrant
US20180015118A1 (en) 2015-02-03 2018-01-18 Ironwood Pharmaceuticals, Inc. Methods of treating upper gastrointestinal disorders in ppi refractory gerd

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
SE7804231L (sv) * 1978-04-14 1979-10-15 Haessle Ab Magsyrasekretionsmedel
IL66340A (en) * 1981-08-13 1986-08-31 Haessle Ab Pharmaceutical compositions comprising pyridylmethyl-thiobenzimidazole derivatives,certain such novel derivatives and their preparation
SE8300736D0 (sv) * 1983-02-11 1983-02-11 Haessle Ab Novel pharmacologically active compounds
HU195220B (en) * 1983-05-03 1988-04-28 Byk Gulden Lomberg Chem Fqb Process for production of new fluor-alkoxi-benzimidasole-derivatives and medical compositions containig them
DE3574744D1 (de) * 1984-06-18 1990-01-18 Alusuisse Verfahren zum beschichten von schnittkanten.
GB8417171D0 (en) * 1984-07-05 1984-08-08 Beecham Group Plc Compounds
IL76839A (en) * 1984-10-31 1988-08-31 Byk Gulden Lomberg Chem Fab Picoline derivatives,processes for the preparation thereof and pharmaceutical compositions containing the same
DE3509333A1 (de) * 1985-03-15 1986-09-18 Hoechst Ag, 6230 Frankfurt Substituierte benzimidazolderivate, verfahren zu ihrer herstellung, sie enthaltende pharmazeutische zubereitungen und ihre verwendung als magensaeuresekretionshemmer

Also Published As

Publication number Publication date
FI96860C (fi) 1996-09-10
HUT47099A (en) 1989-01-30
EP0295603A1 (en) 1988-12-21
DE3855549D1 (de) 1996-10-24
HU198922B (en) 1989-12-28
PH25910A (en) 1991-12-19
NO882626D0 (no) 1988-06-15
DE3855549T2 (de) 1997-02-27
KR890000467A (ko) 1989-03-14
NO882626L (no) 1988-12-19
DK170559B1 (da) 1995-10-23
FI882590A (fi) 1988-12-18
EP0295603B1 (en) 1996-09-18
DK328188A (da) 1988-12-18
KR910002824B1 (ko) 1991-05-06
CA1339559C (en) 1997-11-25
DK328188D0 (da) 1988-06-15
FI882590A0 (fi) 1988-06-01
US5708013A (en) 1998-01-13
ATE143014T1 (de) 1996-10-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI96860B (fi) Analogiamenetelmä lääkeaineena käytettävän pyridiinijohdannaisen valmistamiseksi
FI90544B (fi) Menetelmä lääkeaineina käyttökelpoisten 2-pyridin-2-yyli-metyylitio- ja sulfinyyli-1H-bensimidatsolijohdannaisten valmistamiseksi
KR100816945B1 (ko) 선택적인 사이클린 의존성 키나제 4 억제제로서의이세싸이오네이트 염
JP4115105B2 (ja) ピラゾール誘導体
JP2690621B2 (ja) 新規な5−ピロリル−2−ピリジルメチルスルフィニルベンゾイミダゾール誘導体
US20100179137A1 (en) Pyridone compound
JPS63146882A (ja) イミダゾ[4,5―b]ピリジン誘導体、その製造法及びそれを含有する抗潰瘍剤
PT2318390E (pt) Compostos de pirrole
PT98035A (pt) Processo para a preparacao de novos benzimidazois substituidos e de composicoes farmaceuticas que os contem
KR100264807B1 (ko) 혈관내막비후억제제
JPH0674272B2 (ja) ピリジン誘導体及びそれを含有する潰瘍治療剤
JP2015507004A (ja) 新規抗マラリア薬
EP2455368B1 (en) 2-[[[2-[(hydroxyacetyl)amino]-4-pyridinyl]methyl]thio]-n-[4-(trifluoromethoxy)phenyl]-3-pyridinecarboxamide benzene- sulfonate, crystals of same, polymorphs thereof, and processes for production thereof
WO2001034573A1 (en) Compounds
WO1998054172A1 (en) Novel benzimidazole derivatives as antiulcer agents, process for their preparation and pharmaceutical compositions containing them
JP2718945B2 (ja) ピリジン誘導体及びそれを含有する潰瘍治療剤
FI93121C (fi) Menetelmä lääkeaineena käyttökelpoisten 5H-pyrido/1&#39;,2&#39;:4,5/tiadiatsino/2,3-a/bentsimidatsoliumjohdannaisten valmistamiseksi
RU2632884C2 (ru) Производное пиразола
CN111344284B (zh) 用作异戊二烯半胱氨酸羧甲基转移酶抑制剂的化合物
JP6069485B2 (ja) (l、2、3−トリアゾリル)スルホニル誘導体
KR100747106B1 (ko) 퓨린 유도체 이수화물, 이를 유효성분으로 함유하는 의약및 이의 제조 중간체
CN112480100B (zh) 吡咯烷酮衍生物
JPS63183577A (ja) ベンズイミダゾ−ル誘導体
PT755382E (pt) Derivado de quinolona para tratamento da incontinencia urinaria
CN111138422A (zh) 一种用于防治红斑狼疮的药物及其制备方法

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: EISAI CO., LTD.