FI95862C - Menetelmä ja laite eläinlihan, varsinkin kalan käsittelemiseksi - Google Patents

Menetelmä ja laite eläinlihan, varsinkin kalan käsittelemiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI95862C
FI95862C FI894081A FI894081A FI95862C FI 95862 C FI95862 C FI 95862C FI 894081 A FI894081 A FI 894081A FI 894081 A FI894081 A FI 894081A FI 95862 C FI95862 C FI 95862C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ozone
meat
treatment chamber
water
ozonation
Prior art date
Application number
FI894081A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI894081A (fi
FI95862B (fi
FI894081A0 (fi
Inventor
Louis Coudrains
Emmanuel Starck
Original Assignee
Eaux & Ozone
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Eaux & Ozone filed Critical Eaux & Ozone
Publication of FI894081A publication Critical patent/FI894081A/fi
Publication of FI894081A0 publication Critical patent/FI894081A0/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI95862B publication Critical patent/FI95862B/fi
Publication of FI95862C publication Critical patent/FI95862C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L17/00Food-from-the-sea products; Fish products; Fish meal; Fish-egg substitutes; Preparation or treatment thereof
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L5/00Preparation or treatment of foods or foodstuffs, in general; Food or foodstuffs obtained thereby; Materials therefor
    • A23L5/20Removal of unwanted matter, e.g. deodorisation or detoxification
    • A23L5/27Removal of unwanted matter, e.g. deodorisation or detoxification by chemical treatment, by adsorption or by absorption
    • A23L5/276Treatment with inorganic compounds
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A23FOODS OR FOODSTUFFS; TREATMENT THEREOF, NOT COVERED BY OTHER CLASSES
    • A23LFOODS, FOODSTUFFS, OR NON-ALCOHOLIC BEVERAGES, NOT COVERED BY SUBCLASSES A21D OR A23B-A23J; THEIR PREPARATION OR TREATMENT, e.g. COOKING, MODIFICATION OF NUTRITIVE QUALITIES, PHYSICAL TREATMENT; PRESERVATION OF FOODS OR FOODSTUFFS, IN GENERAL
    • A23L5/00Preparation or treatment of foods or foodstuffs, in general; Food or foodstuffs obtained thereby; Materials therefor
    • A23L5/40Colouring or decolouring of foods
    • A23L5/49Removing colour by chemical reaction, e.g. bleaching
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S261/00Gas and liquid contact apparatus
    • Y10S261/42Ozonizers

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Nutrition Science (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Polymers & Plastics (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Marine Sciences & Fisheries (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Treatment Of Water By Oxidation Or Reduction (AREA)
  • Oxygen, Ozone, And Oxides In General (AREA)
  • Treating Waste Gases (AREA)

Description

95862
Menetelmä ja laite eläinlihan, varsinkin kalan käsittelemiseksi
Keksintö kohdistuu oheisen patenttivaatimuksen 1 5 johdanto-osan mukaiseen menetelmään, erityisesti jatkuvatoimiseen menetelmään eläinlihan käsittelemiseksi. Keksintö kohdistuu samoin oheisen patenttivaatimuksen 7 johdanto-osan mukaiseen laitteeseen, joka on tarkoitettu menetelmän toteuttamiseen. Keksintöä 10 sovelletaan erityisesti kalanlihan käsittelyyn.
On olemassa ongelma rangoista vielä saatavissa olevan eläinlihojen hyväksikäytössä, jolloin kysymyksessä on luut tai ruodot viimeisen luunpoisto- tai fileointi-15 operaation jälkeen. Ongelma on olemassa erityisesti meren tuotteiden jalostusteollisuudessa. Esimerkiksi kalan fileoinnin jälkeen (fileiden erotus), ruodoissa ja päässä on jäljellä huomattava osa lihaa. Manuaalinen erotus olisi liian kauan aikaa vievää ja pitkäveteistä.
20 Tämän vuoksi on kehitetty mekaanisia erotusmenetelmiä ja näin on tehty lihaa, kalaa, äyriäisiä jne varten.
Nämä menetelmät, varsinkin kaloja varten tarkoitetut, mahdollistavat jäännöslihan erotuksen rustoista ja 25 ruodoista ja niiden käytön tämän jälkeen raaka-aineena eri tuotteiden valmistamiseksi.
Valitettavasti näin saaduilla lihoilla on enemmän tai vähemmän selvä haju kalan ominaisuuksien mukaan, ja 30 epätyydyttävä väri, joka riippuu sekä lihan laadusta että jäljellä olevan veren määrästä jne.
On ehdotettu eri menetelmiä, jotka käyttävät otsonia, tarkoituksena sterilisoida eläinlihaa, erityisesti 35 kalanlihaa, siten että muodostetaan kalamassa (ks. japanilainen hakemus JP A- 56-121462). Ranskalainen patentti 385815 kuvaa menetelmää osterien sterilisoi-miseksi otsonilla syöttämällä otsonivirtaus putkirivin 2 95862 kautta, joka on sijoitettu säiliön alaseinämään, jolloin virtaus kulkee säiliössä olevan nesteen läpi ja tunkeutuu myös osterien sisään. Ranskalaisessa patentissa 797928 on lisäksi kuvattu menetelmä juuri 5 pyydystetyn kalan pesemiseen tarkoitetun meriveden tai puhtaan veden valmistamiseksi, joka on otsonoitu.
Tämä julkaisu kuvaa myös laitteen otsonoidun veden valmistamiseksi. Julkaisu FSTA Voi. 11 (1979), no.
02, s. 2 S 309 referoi Yangin artikkelia, joka koskee 10 lihan otsonikäsittelyn vaikutuksia varastointiaikaan ja mikroflooraan. Liha oli peräisin broilereista.
Lisäksi on yleisesti tunnettua käyttää otsonia käytetyn veden puhdistamiseen. Lisäksi monet julkaisut, joista 15 edellä on mainittu muutama, esittävät menetelmiä, joissa otsonia käytetään hyväksi yksinomaan tai pääasiassa lihan sterilisointiin eikä värin poistoon tai hajun poistoon.
20 Kuitenkin yleisesti otsonia käyttävillä menetelmillä on ollut ainoana tai olennaisena päämääränä lihan steriloiminen eikä värin poisto sekä hajun poisto.
Mikäli jotakin värin poistoa tai hajun poistoa on tapahtunut, se on ollut selvästi riittämätöntä siten, 25 että ajan myötä on voinut tapahtua uutta värin muodostusta sekä pahojen hajujen kehittymistä.
Nykyisen keksinnön tarkoituksena on lieventää näitä epäkohtia ja se kohdistuu menetelmään, joka pystyy 30 samalla vaikuttamaan lihan väriin ja sen hajuun, mikä mahdollistaa materiaalin paremman hyväksikäytön ja paremmin muokattujen tuotteiden valmistamisen.
Keksintö kohdistuu myös laitteeseen, joka on sovitettu 35 käsittelemään jatkuvasti eläinlihaa mainitun menetelmän mukaisesti.
II
• · 3 95862
Nykyisellä keksinnöllä on myös päämääränä ratkaista uusi tekninen ongelma, joka käsittää eläinlihan, erityisesti kalanlihan käsittelymenetelmän ja -laitteen aikaansaamiseen, seurauksena sen täydellinen 5 värin poisto ja hajun poisto, jatkuvatoimisesti erittäin yksinkertaisella ja luotettavalla tavalla, jolloin sitä on mahdollista säätää halutulla tavalla ja sillä on alhaiset kustannukset ja se on käytettävissä teollisessa mittakaavassa.
10 Tämän tarkoituksen toteuttamiseksi keksinnön mukaiselle menetelmälle on pääasiassa tunnusomaista se, mikä on esitetty oheisen patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkki-osassa. Veteen sekoitettu liha saatetaan kosketuksiin 15 otsonin kanssa vaipan sisällä olevassa käsittelykam-miossa, joka muodostuu onton pyörivän putken ja vaipan sisäseinämän väliin. Putki on varustettu ruuvikierteen muotoisella seinämällä, jolloin tämä kokonaisuus toimii siirtoruuvina. Liha saatetaan kosketuksiin otsonin 20 kanssa sellaisen kestoajan verran, joka on riittävä aiheuttamaan lihojen oleellisesti täydellisen värin poiston ja hajun poiston. Edullisen suoritusmuodon mukaan otsonin kanssa tapahtuvan käsittelyn kestoaika on vähintään 4 minuuttia ja edullisesti välillä n. 4-25 6 minuuttia värin ja hajun poiston aikaansaamiseksi.
Keksinnön mukaisen menetelmän erään edullisen tunnusmerkin mukaan suoritetaan käsittely otsonilla käyttämällä ilmaa, joka sisältää 10-15 g otsonia/Nm3 ilmaa.
30 Erään toisen edullisen tunnusmerkin mukaan käsittely otsonilla suoritetaan kahdessa itsenäisessä käsit-telyvyöhykkeessä, nimittäin ensimmäisessä vyöhykkeessä nimeltään "esiotsonointivyöhyke" ja toisessa vyöhykkeessä nimeltään "jälkiotsonointivyöhyke". Otsonia, 35 t.s. käytännössä otsonia sisältävää ilmaa, syötetään esiotsonointivyöhykkeessä pienemmällä tilavuusnopeudel-la verrattuna tilavuusnopeuteen jälkiotsonointivyöhyk- • · 4 95862 keessä. Esiotsonointivyöhykkeen ilmansyöttö voi olla suunnilleen puolet jälkiotsonointivyöhykkeen arvosta.
Keksinnön mukaisen menetelmän toisen tunnusmerkin 5 mukaisesti lihat sisältävään veteen injektoitavien kuplien halkaisija kalibroidaan, varsinkin injektoimalla otsonia sisältävää ilmaa hajottamilla, joissa on kalibroitu huokosten halkaisija välillä 60-90 mikronia.
Tämä huokoshalkaisija voidaan määrätä ennakolta sillä 10 tavoin, että vain ne otsonikuplat pääsevät läpi, joiden kuplan halkaisija on alle 2-4 mm.
Voidaan myös keksinnön toisen suoritusmuodon mukaan tehdä niin, että otsonia sisältävä ilma syötetään 15 hajottimessa ainakin yhden kalibroidun aukon kautta.
Keksinnön mukaisen menetelmän erään toisen tunnusmerkin mukaan voidaan myös tehdä niin, että viipymäaika esiotsonointivyöhykkeessä on suurempi kuin viipymäaika 20 jälkiotsonointivyöhykkeessä, tai niin, että viipymäaika esiotsonointivyöhykkeessä on pienempi kuin viipymäaika j älkiotsonointivyöhykkeessä.
Keksinnön mukaisen menetelmän erään toisen edullisen 25 tunnusmerkin mukaan otsoni siirtyy esiotsonointivyöhyk keessä ja/tai jälkiotsonointivyöhykkeessä vastavirtaan lihoihin nähden.
Keksinnön mukaisen menetelmän erään toisen edullisen 30 tunnusmerkin mukaan voidaan tehdä niin, että otsonin osuus ilmaistuna suhteella g/kg lihaa on n. välillä 0,3-0,9, mikä mahdollistaa erittäin tehokkaan värinpoisto- ja hajunpoistokäsittelyn.
35 Keksintö kohdistuu myös laitteeseen, joka on sovitettu eläinlihan jatkuvatoimiseen käsittelyyn mainitun menetelmän mukaisesti ja jolle on tunnusomaista pääasiassa se, mikä on esitetty oheisen patenttivaati- 5 95862 muksen 7 tunnusmerkkiosassa. Käsittelykammiota rajoittavan vaipan sisään on järjestetty pyöriväksi ontto putki, joka on varustettu ruuvikierteen muotoisella seinämällä. Tämä kokonaisuus muodostaa siirtoruuvin.
5 Käsittelykammio lihan saattamiseksi kosketuksiin otsonin kanssa muodostuu vaipan sisäseinämän ja putken väliin. Laitteen avulla on mahdollista suorittaa edellinen menetelmä erittäin yksinkertaisella ja monipuolisella tavalla, joka on sovitettavissa kaikkiin 10 eläinlihatyyppeihin ja -laatuihin erittäin yksiker taisin säädöin.
Keksintö tulee paremmin ymmärretyksi seuraavan selityksen ja oheisten kuvien avulla, joissa 15 kuva 1 on yleiskuva keksinnön mukaisen menetelmän suorittamiseen tarkoitetusta laitteesta, ja 20 kuva 2 on osittaisleikkaus A-A kuvan 1 laitteesta.
Selvyyden vuoksi samoilla osilla on samat viitteet kaikissa kuvissa.
25 Menetelmä, jolla pystytään keksinnön mukaisesti ·’ muuttamaan eläinlihan väriä ja/tai hajua, koostuu siitä, että tätä käsiteltävää lihaa saatetaan kosketuksiin otsonin kanssa kestoajan verran, joka on riittävä lihan värinpoiston ja hajunpoiston aikaansaamiseksi.
30 On tunnettua, että tätä kaasua on olemassa luonnossa, mutta sitä voidaan saada aikaan keinotekoisesti saattamalla ilmaa sähköpurkaukseen. Hajotessaan otsoni vapauttaa yhden happimolekyylin ja yhden happiatomin.
Tämä atomi toimii pääasiassa hapettavalla tasolla.
35 Hakijat ovat huomanneet, että otsonin vaikutuksella lihaan, varsinkin kalanlihaan, on kyky muuttaa sen . väriä ja heikentää, jopa hävittää sen haju. Lihan 6 95862 saattaminen kosketuksiin otsonin kanssa tapahtuu otsonin kuplimisella lihan ja veden seoksessa.
Jotta menetelmä tuottaisi optimaalisen tehon, on 5 edullista varmistua otsonin jakelusta mahdollisimman pienien kuplien muodossa, jotka kykenevät vaikuttamaan käsiteltävän tuotteen mahdollisimman suureen pintaan. Kuitenkin täytyy tavoiteltavasta tuloksesta riippuen vaikuttaa tiettyyn määrään parametrejä, joista tärkeim-10 mät ovat itse lihan rakenne ja otsonidiffuusion laatu. Otsonin täytyy saavuttaa kaikki lihapartikkelit.
Kuvat 1 ja 2 esittävät kaavamaisesti laitetta 1, joka on tarkoitettu keksinnön mukaisen menetelmän suorit-15 tamiseen. Tällainen laite 1 koostuu vaipasta 2, jonka akseli on xy ja joka on varustettu käsiteltävän tuotteen syöttösuppilolla 3 ja kuilulla 4 tuotteen tyhjentämiseksi. Tuote johdetaan suppiloon 3 nuolen F mukaisesti ahtavan pumpun avulla, jota ei ole esitetty 20 kuvissa.
Tässä vaipassa 2, jonka akseli yhtyy akseliin xy, pyörii ontto putki 5. Vaipan 2 ja tämän putken 5 väli e muodostaa kuplimiskammion eli käsittelykammion.
25 Ruuvikierteen muotoinen seinämä 6, jolla on määrätty nousu p ja jonka ulkohalkaisija sivuaa vaipan sisähal-kaisijaa, on hitsattu putken 5 ulkokehälle sen koko pituudelle. Tämä kokonaisuus muodostaa siirtoruuvin 5, 6, joka kykenee huolehtimaan tulosuppilosta 3 30 peräisin olevasta lihasta sen kuljettamiseksi poisto-kuilua 4 kohti. Jotta tämä siirto tapahtuisi ilman sysäyksiä ja hyvissä olosuhteissa, suppilon 3 syöttö ahtamalla täytyy olla varma. Siirtoruuvi 5, 6 on
järjestetty pyöriväksi akselin xy ympäri moottoriryhmän 35 100 avulla, joka koostuu oleellisesti moottorista M
ja variaattorista V, joka on yhteistoiminnassa kotelossa C olevan pyörästön P kanssa.
« » 7 95862
Keksinnön erään tärkeän tunnusmerkin mukaan otsonia johdetaan kumpaankin onton putken 5 päähän injektoreil-la 10 ja 11, jotka on asennettu erityisten pyörivien liitosten 12 ja 13 avulla, jotka varmistavat tiiviyden 5 ja estävät injektorin pyörimisen sallien siirtoruuvin pyörimisen. Onton putken sisätilavuutta rajoittaa päätyseinämät 15 ja 16 sekä keskellä oleva seinämä 17, joka erottaa tämän sisätilavuuden ensimmäiseen ja toiseen kammioon 20 ja 21, vastaavasti nimeltään 10 esiotsonointikammio ja jälkiotsonointikammio.
Keksinnön erään toisen tärkeän tunnusmerkin mukaisesti otsonin kehittäjän (ei esitetty kuvissa) tunnetulla tavalla syöttämä otsoni injektoidaan esim. 5 KPa:n 15 paineessa kumpaankin kammioon 20 ja 21 injektorien 10 ja 11 avulla, ja se hajotetaan hajottimien 30 kautta, joita on jakautuneina säännöllisesti onton putken 5 ulkopinnalle. Otsonia sisältävän ilman syöttönopeus on esim. 4 Nm3 tunnissa esiotsonointikammiossa 20 ja 20 7 Nm3 tunnissa jälkiotsonointikammiossa 21. Esimerkiksi otsonin osuus, ilmaistuna suhteella g otsonia/kg käsiteltävää lihaa, on suunnilleen 0,7 esiotsonointikammiossa ja suunnilleen 0,8 jälkiotsonointikammiossa. Käsittelyn kokonaiskesto on vähintään 4 minuuttia, 25 mitä käytetään tavallisesti vaaleille lihoille, ja se voi vaihdella aina 6 minuuttiin saakka erityisesti punaisilla lihoilla. Otsonin annostus ilmaan on edullisesti välillä 10-15 g otsonia/Nm3 ilmaa.
30 Keksinnön edullisessa suoritusesimerkissä nämä hajot-timet 30 on sijoitettu siirtoruuvin 5, 6 jokaisen nousun p kohdalle. Niitä on kaksi vastakkain ja kunkin näin muodostuneen parin siirtymä on 90° kussakin nousussa. Tämä muoto mahdollistaa otsonin säännöllisen 35 hajotuksen käsittelykaramion e koko tilavuuteen. Kysymyksessä on esim. huokoiset hajottimet, jotka koostuvat mineraaliaineista, kuten piialuminaateista aiotusta sovellutuksesta riippuen valitulla raekoolla.
95862 8 Tämä mineraaliaine sekoitetaan otsonin kanssa yhteensopivaan sideaineeseen, minkä jälkeen se puristetaan ja poltetaan korkeassa lämpötilassa. Näin saadaan 60-90 mikronin huokoisuus, joka mahdollistaa otsonin 5 hajotuksen veteen halkaisijaltaan 2-4 mm olevien kuplien muodossa. Kuten erityisesti kuvassa 2 on esitetty, jokainen keraaminen hajotin 30 on sijoitettu paikoilleen onton putken 5 sisäseinämän kanssa kiinteään kannattimeen 31. Hajottimia 30 toimittaa markki-10 noille CEO nimellä TrailigazR.
Keksinnön erään tunnusmerkin mukaan tämän kannattimen 31 läpäisee kalibroitu aukko 32, jonka tarkoitus on rajoittaa otsonin syöttönopeutta hajottimen kohdalla, 15 joka muuten vahingoittuisi.
Seuraavassa kuvataan menetelmän suorittamista. Käsiteltävän lihan ja veden seos, joka on aikaisemmin johdettu suppilosta 3 käsittelykammioon e, etenee pyöriväksi 20 saatetun siirtoruuvin 5, 6 ansiosta. Sen kulkureitin ensimmäisellä osuudella AB, joka vastaa oleellisesti esiotsonointikammion 20 pituutta, seos saatetaan kosketuksiin tähän ensimmäiseen kammioon 20 injektorin 10 avulla ensimmäisessä paineessa eli esiotsonoin-25 tipaineessa pl johdetun otsonin kanssa.
Toisella kulkureitin osuudella BC, joka vastaa oleellisesti jälkiotsonointikammion 21 pituutta, seos on edelleen kosketuksissa otsonin kanssa, joka tällä 30 kertaa on johdettu toisessa paineessa p2 eli jälkiotso-nointipaineessa injektorin 11 avulla. Koska jokaisessa nousussa p on ainakin yksi pari hajottimia 30 vastakkain ja kunkin parin siirtymä on 90° kussakin nousussa sekä edelliseen että seuraavaan pariin nähden, otsonin 35 hajotus on optimaalinen putken 4 koko ulkoseinämällä.
Keksinnön erään tunnusmerkin mukaisesti keksinnön mukaista laitetta kannattavat jalat 40, 41 siten,
II
9 95862 että se on kallistuneena vaakatasoon S nähden kulman a, esim. 30°. Tämä järjestely mahdollistaa kulkureitin päähän tulleen veden juoksemisen takaisin pitkin käsittelykammiota e painovoiman ansiosta, mikä sallii 5 otsonin suorittaa tehtävänsä hyvissä olosuhteissa.
Laitteen puhdistamiseksi johdetaan vettä sen yläosaan ja siirtoruuvin 5, 6 pyörimissuunta vaihdetaan, ja likainen vesi kerätään tyhjennysventtiilin 70 avulla.
10 Keksinnön mukaisen laitteen rakenne mahdollistaa tavoitellun tuloksen ehtona olevien oleellisten parametrien hallinnan. Niinpä voidaan siirtoruuvin 5, 6 pyörimisnopeutta sovittaa, varsinkin moottori-variaattorin 100 ansiosta, ja näin optimoida käsiteltä-15 vän tuotteen siirtonopeus ja täten lihan kontaktiaika otsonin kanssa, niin esiotsointivaiheen (aika tl) aikana kuin myös jälkiotsonointivaiheen (aika t2) aikana.
20 Kahden kammion 20 ja 21 olemassaolo, joiden kammioiden kanssa kaksi itsenäistä injektoria 10, 11 ovat yhteistoiminnassa, mahdollistavat kaasun konsentraation ja syöttönopeuden säätämisen pitkin lihan siirtoreittiä suhteessa hajottamien 30 huokoisuuteen. Kaikkien näiden 25 parametrien yhdistelmä johtaa yhtäältä käsiteltyjen lihojen värin muutokseen halutun värin aikaansaamiseksi, ja toisaalta ei-toivottujen hajujen poistoon.
Eräässä suoritusesimerkissä kalan käsittelyä varten 30 lihan keskimääräinen siirtonopeus on luokkaa 0,010 m/s, ja keramiikan huokoisuus on n. 60-90 mikronia. Kalibroitu aukko 32 on luokkaa 8 mm. Lihan ja veden sekoitus tapahtuu suhteessa n. 1:3 (esimerkki: 3 litraa vettä yhtä kalanlihakiloa kohti).
Edellä on kuvattu keraaminen hajotin, mutta tässä on kyseessä esimerkki, joka ei ole mitenkään rajoittava.
35 10 95862
Kaikki otsonia kestävät materiaalit, joilla on käytön kannalta sopiva huokoisuus voidaan valita.
Keksinnön mukaiset menetelmä ja laite ovat sovellet-5 tavissa varsinkin lihan ja kalanlihan teolliseen käsittelyyn. On kysymyksessä asia, jota voidaan sovittaa käsiteltävän lihan määrästä riippuen ja joka näin ollen on muunneltavissa ja joka voidaan integroida jatkuvatoimiseen käsittelylaitteistoon.
10
Eri laitteen ja menetelmän toteutukset ovat mahdollisia, erityisesti laitteen kallistusta voidaan muuttaa.
Tämä voidaan sijoittaa jopa pystysuoraan, jolloin otsonin tai ilman injektio toteutetaan laitteen 15 pohjasta ja lihat syötetään laitteen päältä siten, että otsoni kulkee lihojen suhteen vastavirtaan.
li

Claims (16)

1. Menetelmä eläinlihojen käsittelemiseksi, joka käsittää lihan ja veden syöttämisen käsittelykammioon 5 (e) lihan saattamiseksi kosketuksiin otsonin kanssa, jota syötetään käsittelykammioon (e), tunnettu siitä, että käytetään käsittelykammiota (e) rajoittavan vaipan (2) sisällä pyörivää onttoa putkea (5) , joka on varustettu ruuvikierteen muotoisella seinämällä 10 (6) , jolla on tietty nousu (p) vaipan (2) sisällä, jolloin tämä kokonaisuus muodostaa siirtoruuvin (5,6) ja että otsonia tai otsonia sisältävää ilmaa injektoidaan vapaaseen tilavuuteen, joka on vaipan (2) sisä-seinämän ja putken (5) välissä ja muodostaa käsittely-15 kammion (e), ja käsittelykammiossa (e) oleva veteen sekoitettu liha saatetaan kosketuksiin otsonin kanssa kestoajan, joka on riittävä aiheuttamaan lihojen oleellisesti täydellinen värinpoisto ja hajunpoisto.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että otsonilla tapahtuvan käsittelyn kestoaika on vähintään 4 minuuttia ja edullisesti välillä n. 4-6 minuuttia.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että otsonilla tapahtuva käsittely suoritetaan käyttämällä ilmaa, joka sisältää 10-15 g otsonia/Nm3 ilmaa.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että käsittely suoritetaan otsonilla kahdella itsenäisellä käsittelyvyöhykkeellä, ensimmäisellä vyöhykkeellä eli esiotsonointivyöhykkeellä ja toisella vyöhykkeellä eli jälkiotsonointivyöhykkeellä, 35 jolloin otsonia sisältävän ilman syöttö tapahtuu pienemmässä tilavuussyöttönopeudessa esiotsonointivyöhyk-keessä suhteessa jälkiotsonointivyöhykkeen tilavuus-syöttönopeuteen. 95862 12
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lihat sisältävään veteen injektoitujen otsonikuplien halkaisija kalibroidaan, 5 varsinkin injektoimalla otsonia sisältävää ilmaa hajottimilla, joilla on kalibroitu huokosten halkaisija välillä 60-90 mikronia.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä, 10 tunnettu siitä, että otsoni siirtyy lihoihin nähden vastavirtaan, jolloin otsonin osuus ilmaistuna suhteella g/kg lihaa on edullisesti välillä 0,3-0,9.
7. Laite eläinlihan käsittelemiseksi, jossa on 15 vaippa (2), joka rajoittaa käsittelykammiota (e), syöttöelimet lihan ja veden syöttämiseksi käsittelykam-mioon ja injektorit (10,11) otsonin tai otsonia sisältävän ilman syöttämiseksi käsittelykammioon (e) siinä olevan lihan ja veden seoksen saattamiseksi 20 kosketuksiin otsonin kanssa, tunnettu siitä, että vaipan (2) sisään on järjestetty pyöriväksi ontto putki (5), joka on varustettu ruuvikierteen muotoisella sei-pämällä (6), jolla on nousu (p), jolloin tämä kokonaisuus muodostaa siirtoruuvin (5, 6) ja tämän vaipan (2) 25 sisäseinämän ja putken (5) välissä oleva vapaa tilavuus muodostaa käsittelykammion (e), jossa lihan ja veden seos saatetaan kosketuksiin otsonin kanssa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu 30 siitä, että syöttöelimet lihan ja veden syöttämiseksi muodostuvat suppilosta (3) syöttämisen suorittamiseksi ahtamalla.
9. Patenttivaatimuksen 7 tai 8 mukainen laite, 35 tunnettu siitä, että siinä on useita hajottimia (30) ontossa putkessa (5) onton putken sisään injektoidun otsonin hajottamiseksi käsittelykammioon (e). II 13 95862
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että hajottimilla (30) on huokosten halkaisija välillä 60-90 mikronia.
11. Jonkin patenttivaatimuksen 7-10 mukainen laite, tunnettu siitä, että hajottimia (30) on joka nousussa kaksi muodostaen parin toisiaan vastapäätä, ja että jokainen pari on 90° kulmassa viereisen edeltävän ja viereisen seuraavan parin suhteen. 10
11 95862
12. Jonkin patenttivaatimuksen 7-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että ontto putki (5) on suljettu päistään kahdella seinämällä (15 ja 16) ja siinä on keskellä oleva seinämä (17) , joka rajoittaa ensimmäisen 15 ja toisen kammion (20 ja 21), vastaavasti esiotso-nointikammion ja jälkiotsonointikammion.
13. Jonkin patenttivaatimuksen 7-12 mukainen laite, tunnettu siitä, että kumpaankin kammioon (20 ja 21) 20 avautuu injektori (10, 11), joka on tarkoitettu in jektoimaan otsonia ensimmäisessä paineessa (pl) eli esiotsonointipaineessa, ja toisessa paineessa (p2) .eli jälkiotsonointipaineessa.
14. Jonkin patenttivaatimuksen 7-13 mukainen laite, tunnettu siitä, että siirtoruuvi (5, 6) on järjestetty pyöriväksi moottori-variaattori-lohkon (100) avulla.
15. Jonkin patenttivaatimuksen 7-14 mukainen laite, tunnettu siitä, että vaippa (2) on kallistettu vaakatason (S) suhteen kulmaan (a) , joka voi vaihdella aina 90° asti.
16. Jonkin patenttivaatimuksen 7-15 mukainen laite, tunnettu siitä, että kukin hajotin (30) pysyy paikoillaan putken (5) kanssa kiinteässä kannattimessa (31), jonka lävistää kalibroitu aukko (32). 14 95862
FI894081A 1987-03-19 1989-08-31 Menetelmä ja laite eläinlihan, varsinkin kalan käsittelemiseksi FI95862C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FR8703793 1987-03-19
FR8703793A FR2612374B1 (fr) 1987-03-19 1987-03-19 Procede et dispositif de traitement de chair animale en vue notamment de sa decoloration et de sa desodorisation
FR8800141 1988-03-18
PCT/FR1988/000141 WO1988006848A1 (fr) 1987-03-19 1988-03-18 Procede et dispositif de traitement de chair animale, notamment de poisson, en vue de sa decoloration et de sa desodorisation

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI894081A FI894081A (fi) 1989-08-31
FI894081A0 FI894081A0 (fi) 1989-08-31
FI95862B FI95862B (fi) 1995-12-29
FI95862C true FI95862C (fi) 1996-04-10

Family

ID=9349184

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI894081A FI95862C (fi) 1987-03-19 1989-08-31 Menetelmä ja laite eläinlihan, varsinkin kalan käsittelemiseksi

Country Status (9)

Country Link
US (1) US5087466A (fi)
EP (1) EP0284502B1 (fi)
JP (1) JPH02502783A (fi)
AU (1) AU612645B2 (fi)
DE (1) DE3874579T2 (fi)
ES (1) ES2035328T3 (fi)
FI (1) FI95862C (fi)
FR (1) FR2612374B1 (fi)
WO (1) WO1988006848A1 (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH04311374A (ja) * 1991-04-10 1992-11-04 Jiyunsei Sangyo Kk 魚肉摺身の品質改良剤及び魚肉摺身の製造方法
US5601864A (en) * 1995-03-20 1997-02-11 Mitchell; Duff W. Fish-based food product resembling fried bacon pieces
US5667829A (en) * 1996-05-01 1997-09-16 Medagri, Inc. Method and apparatus for treating meat products with ultrasonic energy in an ozonated water environment
US5879732A (en) 1996-09-10 1999-03-09 Boc Group, Inc. Food processing method
US6086833A (en) * 1997-09-08 2000-07-11 Air Liquide America Corporation Process and equipment for sanitizing and packaging food using ozone
AU1997799A (en) 1997-12-23 1999-07-12 Gary B Carman Dynamic ox biological burden reduction
FR2774264B1 (fr) * 1998-02-04 2000-03-03 Air Liquide Procede et installation de traitement a l'ozone de produits alimentaires
US6066348A (en) * 1998-09-23 2000-05-23 American Air Liquide Inc. Method of disinfecting a foodstuff using gaseous ozone
US6589480B1 (en) 2000-04-27 2003-07-08 L'air Liquide - Societe Anonyme A'directoire Et Conseil De Surveillance Pour L'etude Et L'exploitation Des Procedes Georges Claude Method for sanitizing a food processing environment
US7258882B2 (en) * 2002-03-07 2007-08-21 Thomas R. Hankinson System for maintaining fresh quality and safe food attributes of minimally processed produce
US7174744B2 (en) * 2002-08-20 2007-02-13 American Air Liquide, Inc. Method of improving the biocidal efficacy of dry ice
GB0219498D0 (en) * 2002-08-21 2002-10-02 Newman Paul B D Aseptic production of foodstuffs
US7905154B2 (en) * 2004-11-29 2011-03-15 Jones Jr Arthur T Apparatus and method of contaminant detection for food industry
CN106577964A (zh) * 2016-12-31 2017-04-26 广东雨嘉水产食品有限公司 一种快速的鱼肉清洗筒
CN109567078B (zh) * 2018-12-24 2022-06-21 浙江省海洋水产研究所 一种香辣即食梅童鱼软罐头加工工艺

Family Cites Families (16)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
FR385815A (fr) * 1907-03-30 1908-05-26 Jean Baptiste Mallard Stérilisation des huitres par l'ozone
FR797928A (fr) * 1935-11-16 1936-05-06 Minard & G Lavielle A Procédé pour le maintien de la fraîcheur et la prolongation de la durée de conservation du poisson de mer et d'eau douce
CH523089A (de) * 1969-11-24 1972-05-31 Blatter Max Verfahren und Einrichtung zur Aufbereitung flüssiger, durch Mikroorganismen verunreinigter Substanzen
JPS5115179B1 (fi) * 1970-12-19 1976-05-14
US3714887A (en) * 1971-01-18 1973-02-06 Up Right Inc Apparatus for crushing fruit in an inert gas
US4007120A (en) * 1975-01-09 1977-02-08 Bdh, Inc.(Entire) Oxidation and ozonation chamber
US4128052A (en) * 1975-02-05 1978-12-05 Gebrueder Buehler Ag Apparatus for moistening whole grains
NL7705234A (nl) * 1977-05-11 1978-11-14 Heesen Nv Simon Conditioneerinrichting, in het bijzonder voor het vervaardigen van veevoeder.
JPS56121462A (en) * 1980-02-28 1981-09-24 Nippon Katsuseiha Kk Preparation of paste food of fish meat
US4376130A (en) * 1981-04-29 1983-03-08 Alexander Astrack Ozonolysis of whole cardamon seeds
DE3209930A1 (de) * 1982-03-18 1983-09-22 Rudolf 8034 Germering Schanze Verfahren zum abbau von aflatoxin in nahrungsprodukten
US4630534A (en) * 1985-03-06 1986-12-23 Seikensha Co., Ltd. Apparatus for inactivation of enzymes in oil seeds
JPH0433998Y2 (fi) * 1987-10-29 1992-08-13
US4849237A (en) * 1987-10-30 1989-07-18 Hurst William D Method for sanitizing poultry carcasses in a poultry processing plant utilizing ozonated water
JPH0221868A (ja) * 1988-07-11 1990-01-24 Sapporo Breweries Ltd オゾンによる殺菌方法
JPH0276562A (ja) * 1988-09-10 1990-03-15 Nippon Shokuhin Kogaku Kiyougikai:Kk 食関連物のガス殺菌方法およびその装置

Also Published As

Publication number Publication date
DE3874579D1 (de) 1992-10-22
EP0284502B1 (fr) 1992-09-16
FI894081A (fi) 1989-08-31
EP0284502A1 (fr) 1988-09-28
WO1988006848A1 (fr) 1988-09-22
FI95862B (fi) 1995-12-29
FR2612374A1 (fr) 1988-09-23
ES2035328T3 (es) 1993-04-16
DE3874579T2 (de) 1993-04-22
FI894081A0 (fi) 1989-08-31
FR2612374B1 (fr) 1991-02-01
AU1542088A (en) 1988-10-10
JPH02502783A (ja) 1990-09-06
US5087466A (en) 1992-02-11
AU612645B2 (en) 1991-07-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI95862C (fi) Menetelmä ja laite eläinlihan, varsinkin kalan käsittelemiseksi
AU715298B2 (en) Process for the biological treatment of organic materials and apparatus for carrying out the process
US9352989B2 (en) Water treatment apparatus and method
JP3249520B2 (ja) 特に食品業界における、原料、製品及び生産手段の処理のための方法、組成物及び装置
FI61732C (fi) Anordning foer gasreaktion av ett aemne.
KR970015487A (ko) 과립상 슬러지를 이용한 폐수 처리 장치 및 폐수 처리 방법
US7628924B2 (en) Mass transfer apparatus and method
US5116489A (en) Reef biological filtration device
JP2547246B2 (ja) セルローズパルプのオゾンによる処理方法
KR100540217B1 (ko) 와류 믹스식 탈취장치 및 상기 탈취장치를 이용한 탈취방법
JPS6362527A (ja) 汚染ガスの洗浄装置
JP3559093B2 (ja) 燻煙発生装置
ATE302873T1 (de) Verfahren und vorrichtung zur behandlung einer flüssigen masse
JPH05500835A (ja) 繊維パルプを薬品溶液で処理する方法
JPH03143594A (ja) 水処理方法
SU664931A1 (ru) Устройство дл очистки сточных вод
SU1768520A1 (ru) Бaktepицидhый aппapat
DE616821C (fi)
CA2524088A1 (en) Mass transfer apparatus and method
EP0363665A1 (en) A process and device for deactivating the bacteria present in egg product or a mixtures of eggs with other ingredients, to obtain a considerable product life
NO170454B (no) Fremgangsmaate og anordning for behandling av dyrekjoett, saerlig fiskekjoett
SU1214793A1 (ru) Способ размотки коконов шелка
JPH06238289A (ja) 生物活性炭ろ過装置の洗浄装置
JPH11267671A (ja) 水質浄化装置
JPH08131759A (ja) 空気清浄化方法及び装置

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: COMPAGNIE DES EAUX ET DE L´OZONE - CEO