FI93978B - Menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten - Google Patents

Menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten Download PDF

Info

Publication number
FI93978B
FI93978B FI910174A FI910174A FI93978B FI 93978 B FI93978 B FI 93978B FI 910174 A FI910174 A FI 910174A FI 910174 A FI910174 A FI 910174A FI 93978 B FI93978 B FI 93978B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
aluminum
metal
aluminum alloy
electrolyte
coating
Prior art date
Application number
FI910174A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI93978C (fi
FI910174A0 (fi
Inventor
Mitani Minoru
Original Assignee
Mitani Minoru
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Mitani Minoru filed Critical Mitani Minoru
Publication of FI910174A0 publication Critical patent/FI910174A0/fi
Publication of FI93978B publication Critical patent/FI93978B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI93978C publication Critical patent/FI93978C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D11/00Electrolytic coating by surface reaction, i.e. forming conversion layers
    • C25D11/02Anodisation
    • C25D11/04Anodisation of aluminium or alloys based thereon
    • C25D11/06Anodisation of aluminium or alloys based thereon characterised by the electrolytes used
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C25ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PROCESSES; APPARATUS THEREFOR
    • C25DPROCESSES FOR THE ELECTROLYTIC OR ELECTROPHORETIC PRODUCTION OF COATINGS; ELECTROFORMING; APPARATUS THEREFOR
    • C25D11/00Electrolytic coating by surface reaction, i.e. forming conversion layers
    • C25D11/02Anodisation
    • C25D11/04Anodisation of aluminium or alloys based thereon
    • C25D11/18After-treatment, e.g. pore-sealing
    • C25D11/20Electrolytic after-treatment
    • C25D11/22Electrolytic after-treatment for colouring layers

Description

Menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten.- Förfarande för ytbehandling av aluminium eller aluminiumlegering x 93978
Esillä oleva keksintö liittyy alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelymenetelmän parantamiseen.
Aluniittikäsittelynä tunnetaan alumiinin tai sen seoksen elok-sonti elektrolyyttiliuoksessa, kuten typpihapon, rikkihapon tai kromihapon vesipitoisessa liuoksessa korroosiota kestävän ok-sidikalvon muodostamiseksi. Sellaista aluniittikäsittelyä käytetään laajasti eri aloilla, esimerkiksi lentokoneissa, autoissa, merialuksissa, optisissa instrumenteissa, kemiallisen teollisuuden instrumenteissa, ja jopa päivittäistavaroissa kuten paistinpannuissa ja teepannuissa.
Aluniittikalvon päällipinta on kuitenkin yleensä huokoinen. Huokoisen kerroksen korroosion kestävyyden parantamiseksi on siten suoritettava jokin erilaisista pintakäsittelyistä, esim. tuotteen upottaminen kiehuvaan veteen.
Aluniittikalvo on yleensä lisäksi väriltään hopean valkoinen. Kun toivotaan värillistä tuotetta, kuten rakennusmateriaalia ja päivittäistavaroita on siten välttämätöntä suorittaa värjäys-käsittely, jossa väriainetta tai pigmenttiä imeytetään aluniittikalvon huokoiseen kerrokseen. Lisäksi käytetään myös menetelmää luonnollisen väristen anodioksidointipäällysteiden muodostamiseksi elektrolyysissä, käyttäen elektrolyyttiä joka sisältää rikkihappoa ja siihen lisättyä sulfosalisyylihappoa. Jollakin edellä mainituista menetelmistä voidaan kuitenkin värjätä vain matala alue aluniittikalvon päällikerroksesta ja siten värjättyyn alueeseen todennäköisesti kohdistuu kulumista ja värivääristymää, niin ettei aluniittikalvolla ole välttämättä riittävää kestävyyttä, koska syvä osa mainitun matalan alueen alapuolella jää huokoiseksi.
2 93978
Esillä olevan keksinnön eräänä tavoitteena on poistaa tekniikan tason edellä mainitut puutteet ja aikaansaada menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten, jolla voidaan värjätä erilaisia esineitä ja jossa ei käytetä myrkyllisiä aineita, kuten syaania, ja jolla voidaan tuottaa esineitä joilla on erinomainen korroosion kestävyys ja hankauksen kestävyys.
Esillä mainittu tavoite voidaan toteuttaa menetelmällä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten, jolle on ominaista että menetelmä käsittää vaiheet, joissa: - muodostetaan anodisia hapetuspäällysteitä tavanomaisin menetelmin mainitun alumiinin tai alumiiniseoksen pinnalle; - kohdistetaan vaihtojännite suuruudeltaan 10...30 V halutun metallin sulfaattiliuoksessa tai nitraattiliuoksessa elimeen, jolle mainitut anodiset hapetuspäällysteet muodostettiin edellisessä vaiheessa, jolloin elektrolyytti edullisesti käsittää metallisuoloja 10...25 g/1, boorihappoa 25...30 g/1 ja rikki-tai typpihappoa 0,3...0,5 g/1. Käsittelylämpötila on samaten edullisesti välillä 5...20 °C, ja vaihtojännite on 10...30 V.
Metallisuolana hopea on erittäin käyttökelpoinen.
Anodioksidipäällysteet voivat lisäksi olla aluniittipäällystei-tä, jotka on muodostettu tavanomaisin menetelmin, tai ne voivat olla anodisia hapetuspäällysteitä jotka on yhdistetty akryyli-hartsiyhdisteeseen, joka on muodostettu johtamalla sähkövirta alhaisessa lämpötilassa olevan elektrolyytin läpi, joka elektrolyytti sisältää alhaisen molekyylipainon omaavaa yhdistettä, ioka voi polymeroitua anodilla työkappaleen ollessa anodina, jolloin viimeksi mainittu on julkaistu japanilaisissa patenttihakemuksissa Sho 61-251914 ja Sho 63-249147, jotka molemmat ovat tämän hakijan jättämiä.
Edellä mainitun menetelmän mukaisesti elektrolyytissä oleva metalli voi tunkeutua huokoisiin päällystyksiin, jotka on muodostettu alumiinia tai sen seosta olevalle perusmetallille niin että se yhdistyy alumiinioksidiin muodostaen siten lujat
II
93978 3 ja tiiviit komposiittipäällysteet. Vastaavasti hapetuspäällysteiden sään kestävyys, korroosion kestävyys, lämmön kestävyys ja kulutuksen kestävyys kasvavat ja hapetuspäällysteitä voidaan värjätä eri tavoin riippuen elektrolyytissä olevan metallin tyypistä ja päällysteiden syvyydestä, johon metalli tunkeutuu.
Siten keksinnön mukaista pintakäsittelymenetelmää voidaan menestyksellä hyödyntää erittäin laajoilla käyttöalueiden alueella laakereiden, hammaspyörien, karojen, venttiilien, mäntien, sovitteiden, sisä- ja ulko-osien, kirjoitustarvikkeiden, apuvälineiden jne. ja lisäksi sellaisten osien, jotka on tarkoitettu koskettamaan tietokoneissa ja videonauhureissa magneettinauhoja, pintojen käsittelemiseksi.
Piirustuksessa: kuvio 1 on kaavio, jossa esitetään esillä olevan keksinnön mukaisen alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittely-menetelmän suorittamiseksi olevan laitteen suoritusmuoto; kuvio 2 on suurennettu leikkaus, jossa esitetään osa alumiinin tai alumiiniseoksen päälle esillä olevan keksinnön mukaisella menetelmällä muodostetusta päällysteestä.
Piirustukseen viitaten kuviossa 1 viitenumero 1 kuvaa elektro-lyyttikylpyä, 2 vaihtovirtalähdettä, 3 alumiinielintä, jonka päälle aluniittikalvo muodostettiin tavanomaisella tavalla, 4 hiilestä tai grafiitista tehtyä elektrodia, ja 5 elektrolyyttiä, joka sisältää haluttua metallisuolaa.
Käsiteltävän alumiinielimen 3 pinnalle muodostuu noin 50...100 pm paksu kalvo tavanomaisella tavalla.
Mikäli halutaan, että alumiinielimen 3 pinta värjätään kullanväriseksi toisessa käsittelyssä, hopeasuolaa käytetään metal-lisuolana elektrolyytissä. Tässä tapauksessa elektrolyytti 5 käsittää esim: 4 93978 hopeasulfaattia 10...25 g/1 boorihappoa 25...30 g/1 rikkihappoa 0,3...0,5 g/1 loput vettä
Lisäksi pidetään myös edullisena että lisätään seuraavat kaksi tekijää edellä mainittuun elektrolyyttiin: D-viinihappoa 15...25 g/1 nikkelisulfaattia 15...25 g/1
Vaihtovirtalähteen jännite on 10...30 V, edullisesti 15...25 V. Elektrolyytin lämpötila on 5...20 °C, edullisesti 10...15 °C.
Hopeaionia, jonka väkevyys pienenee käsittelyn edetessä, voidaan lisätä lisäämällä hopeasulfaattia.
Ellei jännite ole yli 10 V, käsittelyn hyötysuhde on alhainen, ja toisaalta, ellei jännite ole alle 30 V, metalli kerrostuu nopeasti, niin ettei metalli riittävästi voi tunkeutua aluniitin huokoiseen kerrokseen, joka todennäköisesti johtaa huokoisen kerroksen epätasaiseen värjäytymiseen ja metallin erottumiseen huokoisesta kerroksesta. Samalla tavalla, jos elektrolyytin lämpötila on alle 5...10 °C, käsittelyn hyötysuhde on alhainen, ja toisaalta jos jännite on yli 15...20 °C, niin esiintyy todennäisesti huokoisen kerroksen epätasaista värjäytymistä.
Boorihappoa lisätään elektrolyyttiin pääasiassa elektrolyytin johtavuuden säätämiseksi.
Kuvioon 2 viitaten esitetään suurennettu leikkaus kalvon osasta. Alla selitetään yhdistettyä anodista hapetuspäällystystä, joka saadaan toisella käsittelyllä.
Kuviossa 2 viitenumero 21 kuvaa alumiinielimen 3 perusmetalliosaa, 22 anodista hapetuspäällystettä, joka muodostuu aluniit-tikäsittelyssä, 23 päällysteen 22 estokerrosta, 24 päällysteen 11 5 >'5978 huokoista osaa, ja vastaavasti 25 kuvaa metallia, joka on tunkeutunut huokoiseen osaan 24 toisessa käsittelyssä käyttäen elektrolyyttiä, joka sisältää metallisuoloja.
Aluniittikäsittelyssä muodostunut anodinen hapetuspäällyste 22 käsittää pääasiassa estokerroksen 23 ja huokoisen osan 24. Kun alumiinielimeen, jolle sellainen anodinen hapetuspäällyste muodostuu, kohdistetaan edellä mainittu toinen elektrolyytti-käsittely, elektrolyytissä 5 olevat metallimolekyylit, kuten hopea jne, voivat helposti tunkeutua huokoiseen päällysteeseen 24, joka johtaa lujaan ja tiiviiseen komposiittipäällysteeseen.
Metallisuoloina elektrolyytissä 5 voidaan käyttää muita metallisuoloja kuin edellä mainittua hopeasuolaa, esimerkiksi kupa-risuolaa, rautasuolaa tai jopa kultasuolaa voidaan käyttää. Joka tapauksessa pidetään edullisena, että elektrolyytti sisältää noin 15 g/1 metallisuolaa ja muita koostumuksia, kuten edellä selitettiin. Jos käytetään hopeasuolaa, muodostuu kullanvärisiä päällysteitä, ja jos käytetään kuparisuolaa, muodostuu ruskean tai pronssin värisiä päällysteitä.
Erityisesti hopeasuolaa käytettäessä on saaduilla tuotteilla monia etuja, esimerkiksi pinnan alhainen kitkakerroin, kaunis kullan väri, ja suuri kulumisen kestävyys, ja siten käytetään edullisimmin hopeasuolaa.
Ruskeata väriä voidaan vaihdella muuttamalla käytetyn metal-lisuolan lajia, sen paksuutta eli alkuperäisen aluniittikerrok-sen paksuutta, tai elektrolyysin aikaa.
Lisäksi voidaan anodisen hapetuspäällysteen alumiinielimen pinnalle muodostamisen välineenä ennen mainittua toista elekt-rolyyttikäsittelyä käyttää tavallista aluniittikäsittelyä ja sen lisäksi myös välineitä anodisen hapetuspäällysteen muodostamiseksi akryylihartsiyhdisteellä, joka viimeksimainittu on julkaistu japanilaisissa patenttihakemuksissa Sho 61-251914 ja Sho 63-249147, jotka molemmat ovat tämän hakijan jättämiä.
, 93978
Koska esillä oleva keksintö on suunniteltu edellä mainitulla tavalla, niin esillä olevan keksinnön mukaisesti elektrolyytissä oleva metalli voi tunkeutua syvälle huokoiseen hapetuspäällys-teeseen, joka muodostuu alumiinin tai sen seoksen perusmetallille, ja joka yhdistyy alumiinioksidiin muodostaen lujan ja tiiviin komposiittipäällysteen, niin että sään kestävyys, korroosion kestävyys ja lämmön kestävyys sekä kulumisen kestävyys kasvavat, pinnan kitkakeroin pienenee, värin muuttuminen ajan kuluessa vähenee, tuotteen koneistaminen, jota aikaisemmin ei voitu tehdä koska päällyste irtosi perusmetallista, tulevat nyt mahdollisiksi, eikä myrkyllisiä kemikaaleja kuten syaania tarvitse käyttää.
Lisäksi esillä oleva keksintö ei rajoitu edellä selitettyyn suoritusmuotoon, ja siten esimerkiksi elektrolyytin koostumusta tai elektrolyytin olosuhteita voidaan sopivasti vaihdella esillä olevan keksinnön tavoitteiden puitteissa, ja siten esillä oleva keksintö on tarkoitettu sisältämään kaikki muunnokset, joita alan ammattilainen voi ajatella.
Esillä olevan keksinnön mukaista pintakäsittelymenetelmää voidaan menestyksellä soveltaa erittäin laajoilla alueilla laake-reiden, hammaspyörien, venttiilien, mäntien, sovitusten, sisä-ja ulko-osien, kirjoitusvälineiden, tarvikkeiden jne. ja lisäksi sellaisten osien, jotka on tarkoitettu koskettamaan tietokoneissa ja videonauhureissa magneettinauhoja, pintojen käsittelemiseksi.
Il

Claims (6)

  1. 7 93978
  2. 1. Menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten, tunnettu siitä, että menetelmä käsittää vaiheet joissa: - ensimmäisessä vaiheessa johdetaan sähkövirta alhaisessa lämpötilassa olevan elektrolyytin läpi, joka sisältää alhaisen molekyylipainon omaavaa akryylihartsiyhdistettä, joka voi polymeroitua anodilla työkappaleen ollessa anodina, muodostaen anodiset hapetuspäällysteet jotka yhdistyvät mainittuun akryy-lihartsiyhdisteeseen; ja - toisessa vaiheessa kohdistetaan vaihtojännite suuruudeltaan 10...30 V halutun metallin sulfaattiliuoksessa tai nitraatti-liuoksessa elimeen, jolle anodiset hapetuspäällysteet muodostettiin ensimmäisessä vaiheessa, jolloin elektrolyytti käsittää halutun metallin sulfaattia tai nitraattia, niin että metalli elektrolyyttisesti tunkeutuu anodisiin hapetuspäällysteisiin.
  3. 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten, tunnettu siitä, että toisessa vaiheessa käytetty elektrolyytti käsittää metal-lisuoloja 10...25 g/1, boorihappoa 25...30 g/1 ja rikki- tai typpihappoa 0,3...0,5 g/1. .· 3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten, tunnettu siitä, että metallisuola on hopeasuolaa.
  4. 4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1, 2 ja 3 mukainen menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten, .·* tunnettu siitä, että käsittelylämpötila toisessa vaiheessa on välillä 5...20°C.
  5. 5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1, 2 ja 3 mukainen menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten, tunnettu siitä, että käsittelylämpötila toisessa vaiheessa on välillä 10...15°C. 8 93978
  6. 6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen 1-5 mukainen menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten, tunnettu siitä, että vaihtojännite on välillä 10...30 V. Il 9 93978
FI910174A 1989-05-16 1991-01-14 Menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten FI93978C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
JP12046989 1989-05-16
JP1120469A JPH02301596A (ja) 1989-05-16 1989-05-16 アルミニウム又はその合金の表面処理方法
JP9000591 1990-05-09
PCT/JP1990/000591 WO1990014449A1 (fr) 1989-05-16 1990-05-09 Procede de traitement en surface d'aluminium ou d'alliages d'aluminium

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI910174A0 FI910174A0 (fi) 1991-01-14
FI93978B true FI93978B (fi) 1995-03-15
FI93978C FI93978C (fi) 1995-06-26

Family

ID=14786945

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI910174A FI93978C (fi) 1989-05-16 1991-01-14 Menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten

Country Status (14)

Country Link
US (1) US5132003A (fi)
EP (1) EP0429656B1 (fi)
JP (1) JPH02301596A (fi)
KR (1) KR970005449B1 (fi)
AT (1) ATE128195T1 (fi)
AU (1) AU632129B2 (fi)
BR (1) BR9005177A (fi)
CA (1) CA2028107A1 (fi)
DE (1) DE69022543T2 (fi)
DK (1) DK171452B1 (fi)
FI (1) FI93978C (fi)
HU (1) HU213842B (fi)
RU (1) RU2060305C1 (fi)
WO (1) WO1990014449A1 (fi)

Families Citing this family (32)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5899709A (en) * 1992-04-07 1999-05-04 Semiconductor Energy Laboratory Co., Ltd. Method for forming a semiconductor device using anodic oxidation
WO1996015295A1 (en) * 1994-11-16 1996-05-23 Kabushiki Kaisha Kobe Seiko Sho Vacuum chamber made of aluminum or its alloy, and surface treatment and material for the vacuum chamber
US5827573A (en) * 1997-03-17 1998-10-27 Tsai; Tung-Hung Method for coating metal cookware
EP1342884B1 (en) * 1997-08-06 2004-10-27 Honeywell International Inc. Turbocharger
US5980723A (en) * 1997-08-27 1999-11-09 Jude Runge-Marchese Electrochemical deposition of a composite polymer metal oxide
US6284123B1 (en) 1998-03-02 2001-09-04 Briggs & Stratton Corporation Electroplating formulation and process for plating iron onto aluminum/aluminum alloys
CN1181228C (zh) * 2000-10-25 2004-12-22 有限会社创研 铝或其合金的表面处理方法
GB0208642D0 (en) * 2002-04-16 2002-05-22 Accentus Plc Metal implants
US20040123461A1 (en) * 2002-12-31 2004-07-01 Chih-Ching Hsien Method for making a gear with 90-180 teeth
US6884336B2 (en) * 2003-01-06 2005-04-26 General Motors Corporation Color finishing method
CN1745200A (zh) * 2003-01-30 2006-03-08 日本氧化铝加工株式会社 在铝或铝合金表面形成阳极氧化层的方法
GB0405680D0 (en) * 2004-03-13 2004-04-21 Accentus Plc Metal implants
EP1741870A1 (en) * 2005-07-08 2007-01-10 Cuhadaroglu Metal Sanayi Ve Pazarlama A.S. Bulletproof door-window and curtain walls comprising 7xxx or 6xxx series aluminium alloy-armored profiles
ATE494915T1 (de) * 2006-06-12 2011-01-15 Accentus Medical Plc Metallimplantate
AU2008206819B2 (en) * 2007-01-15 2013-07-11 Accentus Medical Limited Metal implants
US8858775B2 (en) 2007-10-03 2014-10-14 Accentus Medical Limited Method of manufacturing metal with biocidal properties
CN101967665B (zh) * 2010-10-09 2012-07-04 祥兴泰五金制品(深圳)有限公司 一种对铝或铝合金产品阳极氧化并滴胶的处理方法
IN2014CN01645A (fi) * 2011-09-07 2015-05-29 Nbc Meshtec Inc
US20130125793A1 (en) * 2011-11-22 2013-05-23 Alex K. Deyhim Two degrees of freedom optical table
RU2478738C1 (ru) * 2012-03-11 2013-04-10 Федеральное государственное бюджетное учреждение науки Институт химии Дальневосточного отделения Российской академии наук (ИХ ДВО РАН) Способ получения магнитоактивных покрытий на титане и его сплавах
FR2990615B1 (fr) * 2012-05-16 2015-07-31 Seb Sa Procede d'obtention d'un recipient de cuisson comportant une face exterieure anodisee coloree electrochimiquement
US9644281B2 (en) 2012-12-19 2017-05-09 Apple Inc. Cosmetic and protective metal surface treatments
JP6274146B2 (ja) * 2015-04-17 2018-02-07 トヨタ自動車株式会社 遮熱膜の形成方法および遮熱膜構造
CN107923037B (zh) * 2015-09-08 2020-12-25 瑞士艾发科技 真空处理设备和用于真空处理基底的方法
CN105088308B (zh) * 2015-10-10 2017-10-03 中国计量学院 高铜高硅铝合金阳极氧化环保工艺
CN105648494B (zh) * 2016-01-08 2018-05-22 西安长庆科技工程有限责任公司 一种铝基阀门类零件表面的耐磨耐腐蚀处理方法
US10302184B2 (en) * 2016-04-01 2019-05-28 Shimano Inc. Bicycle component, bicycle sprocket, and bicycle composite sprocket
CN105755517B (zh) * 2016-05-06 2017-11-10 陕西天元智能再制造股份有限公司 一种石油行业用铝基工件表面的耐磨耐腐处理方法
US11352708B2 (en) * 2016-08-10 2022-06-07 Apple Inc. Colored multilayer oxide coatings
CN106624675B (zh) * 2017-01-24 2018-07-27 西安傲博赛制动科技有限公司 耐磨制动盘或制动鼓的制备方法及制动盘或制动鼓
IT201700080501A1 (it) * 2017-07-17 2019-01-17 Tramec S R L Riduttore.
EP4176106A1 (en) 2020-07-06 2023-05-10 Mion Technology ApS A method for manufacturing copper film on porous aluminum oxide (pao) on an aluminum alloy substrate

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NZ189336A (en) * 1978-01-17 1980-08-26 Alcan Res & Dev Coloured anodic oxide films on aluminium
JPS5924198A (ja) * 1982-07-30 1984-02-07 Hitachi Ltd 復水器異物除去装置の異物検出方法
JPS59190391A (ja) * 1983-04-13 1984-10-29 Nippon Koki Kk アルミニウム又はアルミニウム合金の原色系電解着色方法
US4559114A (en) * 1984-11-13 1985-12-17 Kaiser Aluminum & Chemical Corporation Nickel sulfate coloring process for anodized aluminum
JPS61143593A (ja) * 1984-12-17 1986-07-01 Nippon Light Metal Co Ltd アルミニウム材の電解着色法
DE3632544A1 (de) * 1986-09-25 1988-04-07 Boehringer Ingelheim Kg Neue aryloxy-aminoalkane, ihre herstellung und verwendung
JPS63109195A (ja) * 1986-10-24 1988-05-13 Minoru Mitani アルミニウム又はその合金の表面処理方法
DE3777806D1 (de) * 1987-01-16 1992-04-30 Alusuisse Lonza Services Ag Verfahren zum elektrolytischen faerben einer anodischen oxidschicht auf aluminium oder aluminiumlegierungen.
JPH0297698A (ja) * 1988-10-04 1990-04-10 Minoru Mitani アルミニウム又はその合金の表面処理方法

Also Published As

Publication number Publication date
DE69022543T2 (de) 1996-05-02
JPH0514033B2 (fi) 1993-02-24
US5132003A (en) 1992-07-21
BR9005177A (pt) 1991-08-06
EP0429656B1 (en) 1995-09-20
HUT55841A (en) 1991-06-28
KR920700312A (ko) 1992-02-19
DK6291A (da) 1991-01-14
CA2028107A1 (en) 1990-11-17
AU632129B2 (en) 1992-12-17
RU2060305C1 (ru) 1996-05-20
WO1990014449A1 (fr) 1990-11-29
DK171452B1 (da) 1996-11-04
DE69022543D1 (de) 1995-10-26
EP0429656A4 (en) 1991-11-06
AU5631890A (en) 1990-12-18
EP0429656A1 (en) 1991-06-05
ATE128195T1 (de) 1995-10-15
KR970005449B1 (ko) 1997-04-16
FI93978C (fi) 1995-06-26
HU213842B (en) 1997-11-28
JPH02301596A (ja) 1990-12-13
FI910174A0 (fi) 1991-01-14
DK6291D0 (da) 1991-01-14

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI93978B (fi) Menetelmä alumiinin tai alumiiniseoksen pintakäsittelyä varten
CA1054309A (en) Chemical surface coating bath
US4021315A (en) Process for electrolytic coloring of the anodic oxide film on aluminum or aluminum base alloys
Ardelean et al. Surface treatments for aluminium alloys
CA1059059A (en) Producing a coloured oxide on an article of aluminium or aluminium alloy
US6379523B1 (en) Method of treating surface of aluminum blank
CA1223542A (en) Surface treatment of aluminum or aluminum alloys
CA1061280A (en) Method for producing green-colored anodic oxide film on aluminum or aluminum base alloy articles
JP2015232155A (ja) アルマイト部材、アルマイト部材の製造方法及び処理剤
JP2004502878A (ja) 銀塩含有処方を用いるアルミニウム又はアルミニウム合金に金色の表面を生じさせる方法
US4798656A (en) Process for electrolytically dyeing an anodic oxide layer on aluminum or aluminum alloys
US4115212A (en) Electrolytic coloring process for non anodized aluminum and its alloys
KR930003824B1 (ko) 알루미늄 또는 알루미늄 합금 재료를 착색시키는 방법
GB2146043A (en) Treating anodized aluminium
JPH04308099A (ja) アルミニウム又はその合金の表面処理方法
US4042471A (en) Process for electrolytically coloring aluminum and aluminum alloys
US3057761A (en) Coloring oxide coated aluminum and product
US3843496A (en) Method for forming a colored oxide coating on the surfaces of aluminum or aluminum alloy materials
KR950000313B1 (ko) 알루미늄 또는 알루미늄 합금에 청색을 부여하는 방법
JPH01212795A (ja) 陽極酸化によるアルミニューム皮膜へのテトラフルオロエチレン含浸方法
JPH11269696A (ja) 電着塗装アルミ材の製造方法
JPH0419455A (ja) アルミニウム又はアルミニウム合金製の歯車及びその製造方法
JPH0417697A (ja) アルミニウム又はアルミニウム合金製の軸受及びその製造方法
JP2019081963A (ja) アルマイト部材、アルマイト部材の製造方法及び処理剤
JPH07173684A (ja) 金属アルミニウム材料の表面処理方法

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed