FI91345B - Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi - Google Patents

Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi Download PDF

Info

Publication number
FI91345B
FI91345B FI922938A FI922938A FI91345B FI 91345 B FI91345 B FI 91345B FI 922938 A FI922938 A FI 922938A FI 922938 A FI922938 A FI 922938A FI 91345 B FI91345 B FI 91345B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mobile
support
station
stations
base station
Prior art date
Application number
FI922938A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI922938A (fi
FI922938A0 (fi
FI91345C (fi
Inventor
Harri Jokinen
Esa Malkamaeki
Original Assignee
Nokia Mobile Phones Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Nokia Mobile Phones Ltd filed Critical Nokia Mobile Phones Ltd
Priority to FI922938A priority Critical patent/FI91345C/fi
Publication of FI922938A0 publication Critical patent/FI922938A0/fi
Priority to US08/080,934 priority patent/US5483668A/en
Priority to EP93304900A priority patent/EP0577322A1/en
Priority to JP5153629A priority patent/JPH06169485A/ja
Publication of FI922938A publication Critical patent/FI922938A/fi
Publication of FI91345B publication Critical patent/FI91345B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI91345C publication Critical patent/FI91345C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W36/00Hand-off or reselection arrangements
    • H04W36/16Performing reselection for specific purposes
    • H04W36/18Performing reselection for specific purposes for allowing seamless reselection, e.g. soft reselection

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)

Description

91345
Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi - Förfarande för att effektivera kanalväxling 5 Keksintö koskee kanavanvaihtamista solukkoradiojärjestelmässä, erityisesti patenttivaatimuksen 1 johdannon mukaista menetelmää kanavanvaihdon tehostamiseksi digitaalisessa aikajakokanavointiin (TDMA) perustuvassa solukkojärjestelmässä, jossa on useita tukiasemia ja matkaviestimiä. Käytännös-10 sä kanavanvaihto merkitsee tukiaseman vaihtoa, mutta teoriassa voidaan ajatella myös, että vaihdetaan kanavaa ilman tukiaseman vaihtoa.
Tukiaseman vaihtamista havainnollistetaan kuviossa 1, jossa 15 esitetään sinänsä tunnetulla tavalla rakentuvan solukkoverkon pääkomponentit. Järjestelmässä on ainakin yksi keskus MSC (Mobile Services Switching Center), joka liittyy esim. yleiseen puhelinverkkoon NET. Keskuksesta on yhteydet tukiaseman ohjaimiin BSC 1-3 (Base Station Controller), joilla 20 kulloinkin voi olla yksi tai useampia tukiasemia BTS (Base
Transceiver Station). Lisäksi verkossa tukiasemien BTS solujen alueilla (ei esitetty) liikkuu useita matkaviestimiä MS (Mobile Station), joista on esitetty selkeyden vuoksi vain yksi, esim. matkapuhelin. Viestiyhteyksiä voidaan verkon 25 puitteissa muodostaa matkaviestimien MS välille ja/tai matkaviestimen MS ja verkon NET välille.
Matkaviestimen MS liikkuessa verkon alueella se voi saavuttaa sen hetkisen tukiaseman BTS solun eli "kuuluvuusalueen" 30 rajan, jolloin yhteys on muodostettava toiseen, lähempänä olevaan tukiasemaan BTS, niin että matkaviestin voi siirtyä verkon solusta toiseen käynnissä olevan viestiyhteyden katkeamatta. Käytännössä tukiasemaa vaihdettaessa vaihdetaan matkaviestimen ja tukiaseman välillä käytettyä kanavaa.
35 TDMA-järjestelmässä kanava tarkoittaa tässä aikaväliä, jossa toimitaan. (Kanavan vaihtaminen voi myös olla tarpeen saman solun sisällä liikuttaessa.) Kanavan vaihtamisesta käytetään 2 myös termiä "handover", ja sitä on kuviossa 1 havainnollistettu kaarilla a (vaihto 1) - 2)) ja b (vaihto 2) -*3)).
Moitteettoman handover-toiminnan varmistamiseksi matkavies-5 tin mittaa (monitor) säännöllisin välein oman tukiaseman ja muiden lähimpien tukiasemien "kuuluvuutta" esim. signaalin voimakkuutta, ja lähettää tulokset sillä hetkellä käyttämäl-leen tukiasemalle BTS, josta tieto johdetaan ohjaimelle BSC ja tarvittaessa keskukseen MSC. Mittaustulosten perusteella 10 keskus, tulevaisuudessa ehkä myös matkaviestin, itse voi määrätä matkaviestimelle uuden tukiaseman ja handover-toi-menpiteen tarkan hetken, kun esim. yhteys vanhalle tukiasemalle on heikentynyt.
15 Kuvassa 2 havainnollistetaan tilannetta, jossa matkaviestin MS siirtyy tukiaseman BTS1 solusta (cell 1) toisen tukiaseman BTS2 soluun (cell 2). Liikettä kuvaa nuoli A. Matkaviestin MS liikennöi radiotiellä Rl ensin tukiaseman BTS1 kanssa, joka mittaa yhteyden aikana MS:n signaalitehoa ja rapor-20 toi siitä keskukselle MSC silloin, kun on odotettavissa handover tukiasemaohjaimen BSC2 alaiselle tukiasemalle BTS2. Matkaviestin MS mittaa saamansa naapuritukiasemalistan mukaan ajoittain (monitorijakson aikana) myös naapuritukiasemien, tässä esimerkissä tukiaseman BTS2 signaalia ja rapor-25 toi sitä BTSl:lle. Handover-kriteerin täyttyessä tukiasemaohjaimelle BSC2 signaloidaan ilmoitus, joka sisältää matkaviestimen MS tunnistukseen tarvittavat parametrit ja tiedot uudesta kanavasta (aikavälistä), jota tullaan käyttämään liikenteessä matkaviestimen MS ja tukiaseman BTS2 välillä.
30 Valmistelun jälkeen suoritetaan vaihto uudelle tukiasemalle MSC:n ohjaamana. Tässä toiminnassa tarvittavaa signalointia on havainnollistettu nuolilla S1-S3.
Moitteettoman handover-toiminnan tulee tapahtua ilman käyt-35 täjän havaitsemia häiriöitä. Tätä varten on eri solukkojärjestelmissä kehitetty ja tutkittu erilaisia tukiaseman vaihtamiseen käytettäviä menetelmiä.
3 91345
Pehmeää tukiaseman vaihtoa pidetään eräänä CDMA-järjestelmän tarjoamana etuna. CDMA-järjestelmässä (Code Division Multiplex Access) useampi tukiasema voi vastaanottaa liikkuvan matkaviestimen lähettämää signaalia samaa koodia käyttämäl-5 lä. Samoin voi useampi tukiasema lähettää matkaviestimelle samaa signaalia samaa koodia käyttämällä, ja siirtyvä asema vastaanottaa signaalit kuten monitie-etenemisen kautta saapuvat signaalit. CDMA-järjestelmää kehitetään esim. erästä USA:n digitaalista matkaviestinverkkoa varten. Toinen merit) kittävä matkaviestinverkkojärjestelmä perustuu TDMAshan (Time Division Multiplex Access), joka on käytössä tai otetaan käyttöön mm. GSM-järjestelmässä (Global System for Mobile Communication), DECT-järjestelmässä (Digital European Cordless Telephone) langattomia puhelimia varten, ja USA:n 15 digitaalisessa (ANSI) matkaviestinjärjestelmässä.
Edellä CDMA:n osalta selitetty pehmeä tukiaseman vaihto voitaisiin toteuttaa myös TDMA-järjestelmässä. Tällöin kaksi tai useampia tukiasemia voi samanaikaisesti vastaanottaa 20 siirtyvän aseman lähettämää signaalia. Tätä sanotaan usein makrodiversiteetiksi. Tämä vaatii kuitenkin sen, että tukiasemat on joko synkronoitu keskenään (koska muutoin tukiasemat eivät voisi vastaanottaa samaan aikaan vaan lähe-tyspurskeet menisivät toisella tukiasemalla päällekkäin) tai 25 että toisella tukiasemalla käytetään erillistä kantoaaltoa ja vastaanotinta vastaanottoon. Tällaiset toimenpiteet mutkistaisivat verkkoa ja vaikeuttaisivat sen käyttöä.
Edellä mainituissa tapauksissa saattaisi TDMA-verkossa myös 30 syntyä ongelmia matkaviestimen lähetyshetken (time alignment) tarkan säädön osalta, koska matkaviestin MS säätää lähetyksensä yhden tukiaseman mukaan, mutta sama lähetyshet-ki ei välttämättä ole sopiva toiselle tukiasemalle. Toisaalta voitaisiin käyttää purskeiden (burst) välistä ylipitkää 35 suoja-aikaa (guard time), mutta tämä johtaisi turhan suureen kapasiteettitarpeeseen.
4 TDMA-järjestelmässä voitaisiin myös järjestää niin, että kaksi tai useampia tukiasemia 'samanaikaisesti' lähettäisi samaa signaalia matkaviestimelle käyttämällä samaa aikaväliä ja kantoaaltotaajuutta. Tällaista toimintaa kutsutaan nimel-5 lä 'simulcasting' (joskus myös makrodiversiteetti). Tällainen siirto vaatisi myös tukiasemien synkronoinnin. Jos matkaviestin vastaanottaa signaalin kahdelta tukiasemalta samanaikaisesti (ja signaaleja ei voi erottaa toisistaan vastaanottimen resoluution puitteissa), ja jos signaalit ovat 10 suunnilleen yhtä voimakkaat, niin tästä syntyy voimakas seisovan aallon kuvio, jossa signaalit joko vahvistavat tai kumoavat toisiaan, jolloin matkaviestin kokee tämän voimakkaana häipymisenä. Tällainen häipyminen voi vaikuttaa voimakkaammin kuin monitie-etenemisestä johtuva häipyminen.
15 Tämä ongelma voitaisiin ratkaista käyttämällä tukiasemien välillä sopivaa viivettä, jolloin signaalit saapuisivat matkaviestimelle eri ajankohtina eivätkä kumoaisi toisiaan, vaan ne voitaisiin hyödyntää esim. Viterbi-tyyppisellä vastaanottimella. Viiveen säätö olisi kuitenkin hankalaa, aina-20 kin silloin kun matkaviestin MS liikkuu. Lisäksi viiveen säätäminen lisäisi tukiaseman ja matkaviestimen välistä merkinantoa huomattavassa määrin. Toisaalta viiveen säädön on pysyttävä rajatulla alueella, sillä jos signaalien välinen viive kasvaisi liian suureksi, vastaanotin ei pystyisi käyt-25 tämään molempia signaaleja. 'Simulcasting' lisää myös koko verkon häiriötasoa, koska tiettyä taajuutta käytetään vierekkäisissä tukiasemissa.
Keksinnön tehtävänä on nyt löytää yksinkertainen ratkaisu 30 luotettavan kanavanvaihdon toteuttamista varten. Tavoitteena tällä ratkaisulla on edellä esitettyjen ongelmien voittaminen .
Tämä tehtävä ratkaistaan patenttivaatimuksen 1 tunnusmer-35 kein, jolloin pehmeän kanavanvaihdon (soft handover) valmistelu toteutetaan muodostamalla erilliset fyysiset yhteydet kahteen (tai useampaan) tukiasemaan. Edullisesti menetelmää käytetään TDMA-järjestelmässä TDMA-rakenteen sallimissa ra- 5 91345 joissa käyttämällä eri aikaväliä eri tukiasemille. Keksinnön muita piirteitä ilmenee epäitsenäisistä patenttivaatimuksista .
5 Seuraavassa keksintöä selitetään piirustuksen avulla, jossa kuva 1 esittää matkaviestinverkon sinänsä tunnettua yleistä rakennetta; kuva 2 havainnollistaa tilannetta, jossa matkaviestin siirtyy tukiaseman solusta toisen tukiaseman soluun; 10 kuva 3 esittää aikavälien GSM-tyyppistä, sinänsä tunnettua käyttöä; kuva 4 esittää aikavälien käyttöä TDMA-järjestelmässä keksinnön mukaisella menetelmällä; kuva 5 esittää aikavälien käyttöä TDMA-järjestelmässä kek-15 sinnön mukaisella menetelmällä, erään toisen vaihtoehdon mukaan; ja kuva 6 havainnollistaa aikavälien käytön periaatetta ja ajastusta eri liikennesuunnissa.
20 Ennen kuin käsitellään keksinnön mukaista menetelmää yksityiskohtaisemmin, tarkastellaan ensin tunnettua aikavälien käyttöä GSM-tyyppisessä liikennöinnissä kuvan 3 avulla. Selvyyden vuoksi kuvassa on käytetty vain yhtä aika-akselia sekä matkaviestimelle MS että tukiasemalla BS. Aika-akseli 25 etenee ylhäältä alaspäin, ja tätä kuvataan aikavälien (slot) kasvavilla numeroilla. Tässä tapauksessa kehys Fr (frame) käsittää kahdeksan aikaväliä slot 0...7, ts. GSM-järjestelmässä käytetään 8 aikavälin eli kanavan kehystä. Kuvassa on esitetty kaksi peräkkäistä kehystä FrN ja FrN+1. Esimerkki-30 tapauksessa matkaviestin lähettää aikavälissä 4 ja tukiasema lähettää aikavälissä 1. Merkintä 'Mon' viittaa matkaviestimen monitorointijaksoon, johon jo viitattiin yleisessä osassa kuvia 1 ja 2 selitettäessä. Mon-jakson aikana MS mittaa naapuritukiasemien signaalia. Monitoroinnin ei tarvitse osua 35 tarkasti aikavälirajoihin; kuvassa Mon on esitetty aikavälissä 6, mutta se voisi yhtä hyvin sijaita esim. jossain aikavälien 6 ja 7 välissä.
6
Kuva 6 esittää ETSI/GSM-ehdotuksen aikavälien järjestystä varten, ja siihen on lisätty esimerkkitapaus, jossa matkaviestin MS vastaanottaa aikavälissä 3/Rx (Downlink) 'omalta' tukiasemalta (serving cell). Sitten MS lähettää (Uplink) 5 toisessa aikavälissä 3/Tx. Jossain välissä MS valvoo (Monitor) naapuritukiasemien (adjacent cells) signaaleja. Tässä kuvassa nähdään selvemmin, miten tukiaseman ja matkaviestimen ajastus voi käytännössä olla erilainen, vaikka kuvissa 3, 4 ja 5 selkeyden vuoksi on käytetty vain yhtä aika-akse-10 lia.
Keksinnön mukaista menetelmää sovelletaan edullisesti tapaukseen, jossa ns. TDMA-suhde on suuri; kuvion 4 ja 5 esimerkeissä käytetään 24 aikaväliä kehystä kohti.
15
Kuvan 4 esimerkissä MS käyttää keksinnön mukaisesti kahta täydellistä fyysistä yhteyttä tukiasemanvaihdon eli soft handoverin aikana. Tällöin matkaviestin MS vastaanottaa omalta tukiasemalta BS1 aikavälissä 1 ja lähettää omalle tu-20 kiasemalle aikavälissä 10. Toisen tukiaseman BS2 aikaväli-numero valitaan matkaviestimelle käytettävissä olevan ikkunan W1/W2 rajoissa, jolloin vastaanottoikkuna Wl(Rx) ja lä-hetysikkuna W2(Tx) sijaitsevat symmetrisesti kehyksessä FrN. Kuvassa 4 on esitetty vain kaksi peräkkäistä kehystä FrN ja 25 FrN+1. Ikkuna (W1/W2), jossa MS voi liikennöidä toisen tukiaseman BS2 kanssa, riippuu MS:n syntesoijan nopeudesta. Kuvan 4 esimerkissä MS käyttää kahta täydellistä fyysistä yhteyttä, jolloin toisen tukiaseman absoluuttisella ajastuk-sella ei ole merkitystä. Tässä tilanteessa kummankin tu-30 kiaseman BS1, BS2 solu käyttää taajuuksia normaalin taajuus-suunnittelun puitteissa tai 'dynamic channel allocation':n puitteissa. Toiselta tukiasemalta BS2 varataan kapasiteettia vain yhden kanavan verran tukiasemanvaihdon valmistelua ja suorittamista varten.
Kuvassa 5 on esitetty keksinnön mukaisen menetelmän toinen vaihtoehto. Tässä edellytetään, että vaihtoehtona oleva toinen tukiasema BS2 käyttää erillistä omasta synkronoinnistaan 35 7 91345 mahdollisesti poikkeavaa vastaanotinta, tai että vaihtoehtoisesti tukiasemat BS1 ja BS2 on synkronoitu keskenään, jolloin tukiasema BS käyttää nopeaa syntesoijaa taajuuden vaihtamiseen. Tällöin voidaan matkaviestimen MS toinen lähe-5 tys poistaa, eli MS lähettää vain kerran ja molemmat tukiasemat vastaanottavat saman aikavälin, kuten aikavälissä 10 on esitetty. Tällöin toinen tukiasema BS2 'kuuntelee' samaa lähetettä kuin 'oma' tukiasema BS1. MS kuitenkin vastaanottaa erikseen kummaltakin tukiasemalta, kuten aikaväleillä 1 10 ja 2 on esitetty. Ikkuna W3, jossa MS voi liikennöidä toisen tukiaseman BS2 kanssa, riippuu MS:n syntesoijan nopeudesta.
Kuvan 5 tapauksessa toisen tukiaseman BS2 lähete voi olla solulle normaalisti varatulla taajuusalueella, mikä on edul-15 lista taajuussuunnittelun kannalta, mutta varaa tällöin kapasiteettia BS2:n solun normaalilta liikenteeltä.
Kuvissa 4 ja 5 TDMA-rakenteen lähetys ja vastaanotto on erotettu erillisiksi jaksoiksi, mutta keksinnön mukainen peri-20 aate toimii myös, jos oman tukiaseman BS1 lähetys/vastaanotto sijoitetaan ryhmäksi syntesoijan kytkentäajan puitteissa. Kuvien 4 ja 5 mukaiset vaihtoehdot ovat kuitenkin edullisempia esim. vastaanottimen ja lähettimen signaalinkäsittelyn käytännön toteuttamisen kannalta.
25
Edellä olevasta nähdään, että keksinnön mukaisesti sinänsä tunnettuun 'kovaan' tukiaseman vaihtoon (hard handover) lisätään vaihe, jossa matkaviestin MS on samanaikaisesti yhteydessä kahteen (tai useampaan) naapuritukiasemaan. Selos-30 tetussa suoritusmuodossa keksinnön mukainen 'soft handover' menetelmä tukiaseman vaihdon tehostamiseksi käsittää vaiheet, joissa matkaviestin MS
a) jaksollisesta mittaa (Mon) lähimpien tukiasemien (BTS1, BTS2) lähettämää signaalia, 35 b) lähettää kulloisetkin mittaustuloksensa tukiasemalle (BTS) ja/tai keskukseen (MSC), jolloin c) tukiasema tai keskus lisäksi vastaanottamansa mittaustuloksen ja ennalta määrättyjen kriteerien perusteella ohjaa 8 matkaviestimen (MS) muodostamaan yhteydet kahteen tai useampaan tukiasemaan rinnakkain tukiaseman vaihtamisen valmistelua varten, jolloin tukiaseman vaihtaminen toteutuu kytkemällä päältä toinen (Rl, kuvassa 2) tai muut kuin valittu 5 uusi kanava (R2). Useamman tukiaseman tapauksessa fyysisten yhteyksien muodostamisien ja katkaisemisien ei tarvitse tapahtua samanaikaisesti. Keksinnön mukaan muodostetut rinnakkaiset fyysiset yhteydet kahdelle (tai useammalle) tukiasemalle ovat kytkettyinä noin 0,5...10 s ajan, käytännössä 10 noin 1-2 s, riippuen järjestelmän ja solurakenteen ominaisuuksista. Rinnakkaisyhteysaika on edullisesti tarpeen mukaan viritettävissä. Tukiaseman vaihtamisen kriteerinä käytetään tavalliseen tapaan signaalin tasoa, häiriöiden tasoa jne. Yhteys aikaisempaan tukiasemaan (esim. BS1 tai BTS1) 15 katkaistaan, kun MS on siirtynyt toisen tukiaseman (BS2 tai BTS2) alaisuuteen sen soluun. Edellä esitetyssä tukiasema tai keskus ohjaa kanavanvaihtoa; vaihtoehtoisesti myös matkaviestin voi ohjata ko. kanavanvaihtoa.
20 Keksinnön mukaisesti tehdään siis pehmeä tukiaseman tai kanavanvaihto, kun taas tunnetun tekniikan mukaan tehdään kova tukiaseman vaihto, jossa MS kulloinkin on yhteydessä ainoastaan yhteen tukiasemaan kerrallaan.
25 Keksinnön mukaisessa kanavanvaihdossa kaksi tai useampia tukiasemia TDMA-järjestelmässä lähettää eri aikavälissä, ja mahdollisesti eri taajuudella, saman signaalin matkaviestimelle. Tällöin ainakin käyttäjän data on sama, vaikka signa-lointidata (S2, S3 kuvassa 2) voi olla erilaista eri tuki-30 asemille. MS lähettää kuvan 4 esimerkissä myös eri aikaan, siis eri aikavälissä eri tukiasemille. Myös tällöin ainakin käyttäjän data on sama ja signalointidata voi olla erilaista eri tukiasemille. Kuvan 4 mukaisessa tapauksessa tukiasemia ei tarvitse synkronoida; pseudosynkronointi riittää, jolloin 35 MS aina tietää tukiasemien välisen suhteellisen aikaeron (ks. esim. kuva 6) ja voi sovittaa oman lähetyksensä ja vastaanottonsa molemmille tukiasemille erikseen. Seisovan aallon häipymisilmiötä ei synny, koska signaalit eri tukiase- 91345 9 miltä eivät saavu samaan aikaan matkaviestimelle, eikä tällöin tarvita tukiasemien lähetysviiveiden säätöä. MS yksinkertaisesti vain laskee tarvittavat lähetys- ja vastaanotto-hetket. Myöskään pidennettyjä suojaaikoja purskeiden välillä 5 ei tarvita keksinnön mukaista menetelmää käytettäessä.
Keksinnön mukainen ratkaisu tukiaseman vaihtamiseksi tosin lisää signaalinkäsittelytarvetta matkaviestimessä, kun sen on vastaanotettava kaksi pursketta. Signaalinkäsittelytar-10 vettä voidaan vähentää, jos aikaisessa vaiheessa jokin purs-ke merkitään niin huonoksi, ettei sitä kannata käsitellä edelleen, jolloin voitaisiin puhua valintadiversiteetis-tä. Toisaalta vastaanotetut signaalit voitaisiin myös puskuroida, ja yhdistää sopivassa paikassa, jolloin yhteyden laa-15 tua voitaisiin parantaa. Yhdistäminen voidaan tehdä tunnetusti esim. summaamalla signaalit vaiheistettuna ennen ilmaisua tai yhdistelemällä signaalit kanavakorjaimessa tai virheenkorjauspiirissä tai lähteen dekooderissa (source decoder, esim. puhedekooderi) jne. Tunnetusti myös valinta 20 voidaan tehdä myöhemmissä vaiheissa (ennen ilmaisua, korjai-men jälkeen, virheenkorjauspiirin jälkeen, lähteen dekoode-rin jälkeen jne.). Vastaavasti valinta tai yhdistäminen voidaan tehdä myös tukiasemapuolella, jolloin tosin valinta tai yhdistely tapahtuisi tukiasemaohjaimessa tai keskuksessa.
25
Kahden purskeen lähetys (kahdelle tukiasemalle) kuluttaa luonnollisesti enemmän tehoa kuin tavanomainen yhdelle tukiasemalle kerrallaan liikennöiminen, mutta toisaalta on otettava huomioon, ettei hetkellinen huipputeho kuitenkaan 30 kasva, koska purskeiden välillä on aikaeroa. Näin ollen keksinnön mukaisen menetelmän soveltaminen ei vaadi muutoksia matkaviestimen lähetin-pääteasteeseen. Purskeen generoiminen voidaan tehdä kerran, minkä jälkeen se TDMA-järjestelmässä lähetetään kahdessa aikavälissä, joten kahden lähetyksen 35 vaatima signaalinkäsittelytarve ei välttämättä kasva kaksinkertaiseksi .
10
Kuvan 5 tapauksessa soft handover tehdään niin, että valmisteluun ja vaihtoon käytetään kahta erillistä lähetystä vain tukiasemalta MS:lie päin lähetettäessä. Tällöin MS lähettää vain kerran ja useampi tukiasema vastaanottaa saman signaa-5 Iin (makrodiversiteetti). Tällä voidaan säästää MS:n tehonkulutusta. Tähän vaihtoehtoiseen menetelmään liittyy kuitenkin haittana samoja ongelmia kuin alussa mainitun makrodi-versiteetin yhteydessä.
10 Keksinnön mukainen pehmeä tukiaseman vaihto toimii erityisen hyvin TDMA-järjestelmässä, jossa on suuri TDMA-suhde. Tällöin tukiasemalla on enemmän vaihtoehtoja sellaisen aikavälin valitsemiseksi, joka hyvin sopii kyseessä olevaa matkaviestintä varten, esim. niin että MS:llä on tarvittaessa 15 riittävästi aikaa vaihtaa taajuutta purskeiden välillä.
GSM-tyyppisessä järjestelmässä, jossa kehyksessä on kahdeksan aikaväliä (8-TDMA), voidaan myös käyttää tätä keksinnön mukaista menetelmää, kunhan esim. syntesoijat sovitetaan vastaavalla tavalla niin, että matkaviestin tarvittaessa 20 ehtii vaihtaa taajuutta purskeiden välillä.
Edellä selitettyä menetelmää voidaan keksinnön mukaisesti myös käyttää CDMA- ja FDMA-järjestelmissä. CDMA-järjestelmässä on tällöin käytettävä kahta koodia, FDMA-järjestelmäs-25 sä kahta kanavaa.
Keksinnön erään muunnelman mukaisesti matkaviestin voi tarvittaessa olla signalointiyhteydessä molempien tukiasemien kanssa tai niiden kautta esim. keskukseen MSC. Tällöin sig-30 nalointi voidaan vaikeissa tapauksissa järjestää varmemmin.

Claims (9)

91345
1. Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi digitaalisessa aikajakokanavointiin (TDMA) perustuvassa solukkoradiopuhe-linjärjestelmässä, jossa on ainakin yksi keskus (MSC) ja 5 useita tukiasemia (BTS) sekä liikkuvia matkaviestimiä (MS), tunnettu siitä, että tukiasemanvaihdon valmistelun ja vaihdon ajaksi muodostetaan rinnakkaiset fyysiset yhteydet matkaviestimen (MS) ja kahden tai useamman tukiaseman (BTS1, BTS2) välille käyttämällä eri aikaväliä matkaviestimen (MS) 10 ja eri tukiasemien (BTS) välillä ainakin toisessa kommuni-kaatiosuunnassa.
2. Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi digitaalisessa aikajakokanavointiin (TDMA) perustuvassa solukkoradiopuhe-
15 Iinjärjestelmässä, jossa on ainakin yksi keskus (MSC) ja useita tukiasemia (BTS) sekä liikkuvia matkaviestimiä (MS), ja jossa a) matkaviestin (MS) mittaa jaksollisesti lähimpien tukiasemien (BTS1, BTS2) lähettämää signaalia, ja 20 b) mittaustulosten ja ennalta määrättyjen kriteerien perusteella ohjataan matkaviestin (MS) vaihtamaan toisen tukiaseman kanavalle tukiaseman vaihtamiseksi, tunnettu siitä, että mittaustulosten ja ennalta määrättyjen kriteerien perusteella ohjataan matkaviestin (MS) muodostamaan yhteydet kahteen 25 tai useampaan tukiasemaan (BTS1, BTS2) rinnakkain tukiaseman vaihtamisen valmistelua varten käyttämällä eri aikaväliä matkaviestimen (MS) ja eri tukiasemien (BTS) välillä ainakin toisessa kommunikaatiosuunnassa, jolloin tukiaseman vaihtaminen toteutuu kytkemällä päältä toinen (Rl) tai muut kuin 30 valittu uusi kanava (R2).
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että matkaviestimen (MS) ohjaaminen yhteyksien muodostamiseksi useampaan tukiasemaan tapahtuu tukiasemasta tai kes- 35 kuksesta käsin, jolloin matkaviestin ensin lähettää mittaustulokset tukiasemalle tai keskukselle.
4. Patenttivaatimuksen 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että matkaviestimen (MS) ohjaaminen yhteyksien muodostamiseksi useampaan tukiasemaan tapahtuu itse matkaviestimessä . 5
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tukiasemanvaihdon valmisteluvaiheen ajaksi fyysiset yhteydet muodostetaan käyttämällä eri aikaväliä eri tukiasemilta (BTS) matkaviestimelle (MS) ja samaa 10 aikaväliä matkaviestimeltä (MS) tukiasemille (BTS) päin.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että TDMA-kehyksessä on suuri määrä aikavälejä, edullisesti vähintään kahdeksan. 15
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että fyysiset rinnakkaiset yhteydet kahteen tai useampaan tukiasemaan tukiasemanvaihtoa varten kytketään noin 0,5 s...10 s ajaksi, edullisesti noin 1-2 s 20 ajaksi.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että fyysisten rinnakkaisten yhteyksien rinnakkaisyhteysaika on viritettävissä. 25
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että matkaviestin on mainittujen fyysisten yhteyksien kautta signalointiyhteydessä yhden tai useamman tukiaseman kanssa. 30
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vastaanotetut signaalit lisäksi puskuroidaan ja yhdistetään yhteyden laadun parantamiseksi.
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu sii tä, että vastaanotetuista signaaleista valitaan parempi yhteyden laadun parantamiseksi. 91345
12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että eri aikaväleissä lähetettävässä signaalissa ainakin käyttäjän data, mahdollisesti myös signalointidätä, on sama.
5 Patentkrav
FI922938A 1992-06-24 1992-06-24 Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi FI91345C (fi)

Priority Applications (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI922938A FI91345C (fi) 1992-06-24 1992-06-24 Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi
US08/080,934 US5483668A (en) 1992-06-24 1993-06-22 Method and apparatus providing handoff of a mobile station between base stations using parallel communication links established with different time slots
EP93304900A EP0577322A1 (en) 1992-06-24 1993-06-23 Apparatus and method for call handover in a cellular radio system
JP5153629A JPH06169485A (ja) 1992-06-24 1993-06-24 セリュラー無線システムにおけるハンドオーバーを行なうための装置およびその方法

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI922938A FI91345C (fi) 1992-06-24 1992-06-24 Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi
FI922938 1992-06-24

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI922938A0 FI922938A0 (fi) 1992-06-24
FI922938A FI922938A (fi) 1993-12-25
FI91345B true FI91345B (fi) 1994-02-28
FI91345C FI91345C (fi) 1994-06-10

Family

ID=8535525

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI922938A FI91345C (fi) 1992-06-24 1992-06-24 Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi

Country Status (4)

Country Link
US (1) US5483668A (fi)
EP (1) EP0577322A1 (fi)
JP (1) JPH06169485A (fi)
FI (1) FI91345C (fi)

Families Citing this family (143)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
CA2094710C (en) * 1990-10-23 1998-12-01 Robert Clyde Dixon Method and apparatus for establishing spread spectrum communications
FI91345C (fi) * 1992-06-24 1994-06-10 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi
JP2590692B2 (ja) * 1993-07-14 1997-03-12 日本電気株式会社 移動通信における通話中チャネル切替方法およびシステム
JP3251292B2 (ja) * 1993-09-24 2002-01-27 ノキア テレコミュニカシオンス オサケ ユキチュア セルラー遠隔通信システムの交換機間ソフトハンドオフ方法
FR2711867B1 (fr) * 1993-10-28 1995-12-01 Alcatel Radiotelephone Procédé de transfert intercellulaire dans un système cellulaire de radiocommunications mobiles et dispositif pour la mise en Óoeuvre de ce procédé.
US6301242B1 (en) 1998-07-24 2001-10-09 Xircom Wireless, Inc. Communication system with fast control traffic
FI98163C (fi) * 1994-02-08 1997-04-25 Nokia Mobile Phones Ltd Koodausjärjestelmä parametriseen puheenkoodaukseen
GB2292286B (en) * 1994-08-06 1998-09-09 Motorola Inc Radio communications device and method
US5614914A (en) * 1994-09-06 1997-03-25 Interdigital Technology Corporation Wireless telephone distribution system with time and space diversity transmission for determining receiver location
GB9418756D0 (en) * 1994-09-16 1994-11-02 Ionica L3 Limited Digital telephony
AU3890095A (en) * 1994-09-19 1996-04-09 Terry Lee Mauney Plant growing system
US5884173A (en) * 1994-12-19 1999-03-16 Lucent Technologies Mobile radio system with improved handover facility
GB2296626B (en) * 1994-12-23 1999-07-28 Nokia Mobile Phones Ltd Multi-mode radio telephone
GB2297013B (en) * 1995-01-10 1999-09-15 Nokia Mobile Phones Ltd Portable radio telephones and methods of operation
GB2297014B (en) * 1995-01-10 1999-07-28 Nokia Mobile Phones Ltd Portable radio telephones and method of operation
GB2297460B (en) * 1995-01-28 1999-05-26 Motorola Ltd Communications system and a method therefor
US5793842A (en) * 1995-02-27 1998-08-11 Schloemer; Jerry R. System and method of call routing and connection in a mobile (remote) radio telephone system
FI106671B (fi) * 1995-03-13 2001-03-15 Nokia Mobile Phones Ltd Matkaviestinkokonaisuus, matkaviestinpäätelaite ja menetelmä yhteyden muodostamiseksi matkaviestinpäätelaitteelta
GB2299732B (en) * 1995-04-06 1999-08-11 Nokia Mobile Phones Ltd A Wireless Base Station
AUPN240195A0 (en) * 1995-04-13 1995-05-11 Alcatel Australia Limited A gsm base station arrangement
US5901144A (en) * 1995-04-13 1999-05-04 Hitachi, Ltd. Mobile radio communications system
JP2713228B2 (ja) * 1995-05-16 1998-02-16 日本電気株式会社 移動無線通信方法
FI100575B (fi) * 1995-05-17 1997-12-31 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä kanavanvaihdon ja yhteydenmuodostuksen luotettavuuden parant amiseksi sekä solukkoradiojärjestelmä
FI98108C (fi) * 1995-05-17 1997-04-10 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä yhteyden laadun arvioimiseksi ja vastaanotin
RU2148894C1 (ru) * 1995-05-31 2000-05-10 Сименс Акциенгезелльшафт Мобильный радиоприемный аппарат для сотовых радио-телекоммуникационных систем (варианты)
FI952844A (fi) * 1995-06-09 1996-12-10 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä kanavanvaihdon parantamiseksi
GB9512284D0 (en) * 1995-06-16 1995-08-16 Nokia Mobile Phones Ltd Speech Synthesiser
GB2303998B (en) * 1995-08-03 2000-03-01 Nokia Mobile Phones Ltd Radio telephones and methods of operation
JPH0998466A (ja) * 1995-09-30 1997-04-08 Matsushita Electric Ind Co Ltd 移動体通信装置
US5903834A (en) * 1995-10-06 1999-05-11 Telefonaktiebolaget L/M Ericsson Distributed indoor digital multiple-access cellular telephone system
US6018661A (en) * 1995-10-18 2000-01-25 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Inhibiting and controlling signal strength measurements by a mobile station in a wireless communication system
US6044270A (en) * 1995-10-18 2000-03-28 Telefonaktiengesellschaft Lm Ericsson Apparatuses and methods for signal strength measurement in a wireless communication system
ATE192259T1 (de) * 1995-11-09 2000-05-15 Nokia Mobile Phones Ltd Verfahren zur synthetisierung eines sprachsignalblocks in einem celp-kodierer
US20010034475A1 (en) * 1995-11-13 2001-10-25 Flach Terry E. Wireless lan system with cellular architecture
FI101763B1 (fi) * 1995-12-01 1998-08-14 Nokia Mobile Phones Ltd Siirrettävän tiedon koostumuksen säilyttäminen tukiaseman vaihdon yhteydessä
FI955814A (fi) * 1995-12-01 1997-06-02 Nokia Mobile Phones Ltd Solujen osoitus ATM-järjestelmän soluvirrassa
FI102132B1 (fi) * 1995-12-01 1998-10-15 Nokia Mobile Phones Ltd ATM-solun otsikkokenttien käyttö radiovälitteisessä ATM-tiedonsiirrossa
JPH09163431A (ja) * 1995-12-12 1997-06-20 Fujitsu Ltd 無線チャネル割当て方法
US5661724A (en) * 1995-12-18 1997-08-26 Ericsson Inc. Satellite diversity scheme
US6577611B1 (en) 1996-01-11 2003-06-10 Nokia Mobile Phones Limited Methods and apparatus for excluding communication channels in a radio telephone
GB2310108B (en) * 1996-02-06 2000-04-26 Nokia Mobile Phones Ltd Handoff
FI102654B (fi) * 1996-02-22 1999-01-15 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä tukiaseman vaihtamiseksi ATM-verkon radiolaajennuksessa
FI102713B (fi) * 1996-02-22 1999-01-29 Ibm Menetelmä radioyhteyden muodostamiseksi osana ATM-verkkoa
US5940381A (en) * 1996-03-14 1999-08-17 Motorola, Inc. Asynchronous transfer mode radio communications system with handoff and method of operation
JP3392630B2 (ja) * 1996-03-22 2003-03-31 松下電器産業株式会社 スペクトル拡散通信装置
WO1997038539A1 (en) * 1996-04-10 1997-10-16 Mci Communications Corporation System and method for selecting a desired service provider
US5822313A (en) * 1996-05-24 1998-10-13 National Semiconductor Corporation Seamless handover in a cordless TDMA system
DE19623279C1 (de) 1996-06-11 1997-12-11 Nokia Mobile Phones Ltd Schnurloses Telekommunikationsverfahren
SE506816C2 (sv) * 1996-06-20 1998-02-16 Ericsson Telefon Ab L M Ett förfarande och en kommunikationsenhet för snabb identifiering av basstationer i ett kommunikationsnät
JP3745459B2 (ja) * 1996-07-18 2006-02-15 富士通株式会社 無線lanシステム用通信方法及び通信装置
DE19629899C1 (de) * 1996-07-24 1997-08-21 Nokia Mobile Phones Ltd TDD-Verfahren zwischen einer Basisstation und wenigstens einer Mobilstation
DE19640450C1 (de) * 1996-09-30 1997-10-30 Siemens Ag Basisstation mit schneller Kanalwechselfunktion eines zellularen TDMA/FDMA-Funksystems, insbesondere eines zellularen DECT-Systems
SE507432C2 (sv) * 1996-09-30 1998-06-08 Ericsson Telefon Ab L M Förfarande och enhet för distribuerad handover i upplänk
FI964975A (fi) * 1996-12-12 1998-06-13 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ja laite puheen koodaamiseksi
FI103162B1 (fi) 1996-12-20 1999-04-30 Nokia Mobile Phones Ltd Verkkorakenne langattoman ATM-järjestelmän osan toteuttamiseen ja menetelmä kytkinten välisen tukiasemanvaihdon suorittamiseksi tällaisessa verkkorakenteessa
FI103163B1 (fi) 1996-12-20 1999-04-30 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä puutopologian joustavaan hyödyntämiseen langattomassa ATM-järjestelmässä
US5825760A (en) * 1996-12-30 1998-10-20 Nokia Telecommunications Oy Transmission method and a cellular radio system
FI104680B (fi) 1997-01-09 2000-04-14 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä naapurisolutiedon määrittämiseksi solukkoverkossa ja matkaviestin
FI114248B (fi) * 1997-03-14 2004-09-15 Nokia Corp Menetelmä ja laite audiokoodaukseen ja audiodekoodaukseen
JPH10257553A (ja) * 1997-03-14 1998-09-25 Rohm Co Ltd 移動体通信システム及びその移動体端末
WO1998044750A2 (de) * 1997-03-27 1998-10-08 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren und anordnung zur übertragung von daten
CN1494236A (zh) * 1997-04-24 2004-05-05 ��ʽ����Ntt����Ħ 移动通信方法和移动通信系统
FI113903B (fi) 1997-05-07 2004-06-30 Nokia Corp Puheen koodaus
US5924038A (en) * 1997-05-16 1999-07-13 Nokia Mobile Phones Limited Method and apparatus to speed up autonomous system selection after call release
US5940760A (en) * 1997-05-16 1999-08-17 Nokia Mobile Phones Limited Method and apparatus to reduce non-public mode search time in a mobile station
JP2990098B2 (ja) * 1997-05-21 1999-12-13 埼玉日本電気株式会社 端末主導型移動通信システム
JP3267898B2 (ja) * 1997-05-30 2002-03-25 松下電器産業株式会社 固定電話加入ユニット装置
US5940743A (en) * 1997-06-05 1999-08-17 Nokia Mobile Phones Limited Power control of mobile station transmissions during handoff in a cellular system
US6085108A (en) * 1997-12-15 2000-07-04 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Modified downlink power control during macrodiversity
TW396686B (en) * 1997-06-06 2000-07-01 Ericsson Telefon Ab L M Modified downlink power control during macrodiversity
US6141555A (en) * 1997-06-09 2000-10-31 Nec Corporation Cellular communication system, and mobile and base stations used in the same
FI105639B (fi) 1997-06-25 2000-09-15 Nokia Mobile Phones Ltd Parannettu menetelmä solun vaihtamiseksi
FI105252B (fi) 1997-07-14 2000-06-30 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ajan varaamiseksi matkaviestimelle
FI105993B (fi) 1997-08-20 2000-10-31 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ja järjestelmä radiotiedonsiirtoverkon hallitsemiseksi ja radioverkko-ohjain
GB2328584B (en) 1997-08-22 2002-05-29 Nokia Mobile Phones Ltd Switching control method and apparatus for wireless telecommunications
US6038450A (en) * 1997-09-12 2000-03-14 Lucent Technologies, Inc. Soft handover system for a multiple sub-carrier communication system and method thereof
FI106289B (fi) 1997-09-30 2000-12-29 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä solun valitsemiseksi ja matkaviestin
JP3207444B2 (ja) * 1997-09-30 2001-09-10 三菱電機株式会社 移動通信システム
FI973873A (fi) 1997-10-02 1999-04-03 Nokia Mobile Phones Ltd Puhekoodaus
US6119002A (en) * 1997-10-06 2000-09-12 Nokia Mobile Phones Limited Mobile station having methods and apparatus for performing neighbor channel measurements from analog control channel
US6246878B1 (en) 1997-11-26 2001-06-12 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson Magnetoresistive device having a highly smooth metal reflective layer
US6230013B1 (en) 1997-11-26 2001-05-08 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Diversity handling moveover for CDMA mobile telecommunications
US6229996B1 (en) 1997-12-12 2001-05-08 Nokia Mobile Phones Limited Method and apparatus for increasing a probability that a dual-band mobile station will acquire a desired autonomous system
US6154455A (en) * 1997-12-24 2000-11-28 Nokia Mobile Phones Limited Prioritizing pilot set searching for a CDMA telecommunications system
FI106607B (fi) 1998-01-07 2001-02-28 Nokia Mobile Phones Ltd Solun valinta usean modulaation solukkoradiojärjestelmässä
US6256304B1 (en) 1998-03-31 2001-07-03 Nokia Mobile Phones, Limited Mobile station using synchronization word order information for improved channel acquisition
FI106331B (fi) 1998-04-30 2001-01-15 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä ja laitteisto joutokehysten käytön ohjaamiseksi
GB2337414A (en) 1998-05-14 1999-11-17 Fujitsu Ltd Soft handoff in cellular communications networks
US6862449B1 (en) 1998-05-14 2005-03-01 Fujitsu Limited Reducing interference in cellular mobile communications networks
GB2337416B (en) 1998-05-14 2003-01-15 Fujitsu Ltd Improving backhaul in cellular mobile communications networks
GB2337413A (en) 1998-05-15 1999-11-17 Nokia Mobile Phones Ltd alternative Channel Measurement in a Radio Communication system
US6519262B1 (en) * 1998-06-10 2003-02-11 Trw Inc. Time division multiplex approach for multiple transmitter broadcasting
US6560210B1 (en) * 1998-06-10 2003-05-06 Lucent Technologies Inc. Handing off a wireless terminal in a wireless telecommunications system
JP2002519969A (ja) * 1998-06-30 2002-07-02 シーメンス アクチエンゲゼルシヤフト 無線信号を使用してデータを通信する方法および無線通信装置
US7876729B1 (en) 1998-07-20 2011-01-25 Qualcomm Incorporated Intersystem base station handover
JP2947279B1 (ja) * 1998-07-31 1999-09-13 日本電気株式会社 スペクトラム拡散通信システム、及びスペクトラム拡散通信システムにおけるハンドオーバー方法
FI108200B (fi) 1998-09-14 2001-11-30 Nokia Mobile Phones Ltd Yhteyden vaihto matkaviestinverkkojen välillä
US6459899B1 (en) 1998-09-14 2002-10-01 Jerry R. Schloemer Cellular radio routing system
US6230014B1 (en) * 1998-10-08 2001-05-08 Ericsson Inc. Method of controlling handoff of communications with a mobile station from a first radio transceiver to a second radio transceiver
EP0999669A1 (en) * 1998-11-06 2000-05-10 Nortel Matra Cellular Method and apparatus for diversity reception of user messages with different forward error correction
ID29515A (id) * 1999-01-13 2001-09-06 Siemens Ag Metode untuk mengalihkan sambungan kumunikasi ke saluran lainnya (penyerahan)
JP3001570B1 (ja) * 1999-02-22 2000-01-24 埼玉日本電気株式会社 適応アンテナ指向性制御方法及びそのシステム
JP4354041B2 (ja) * 1999-04-30 2009-10-28 富士通株式会社 無線端末装置
GB9911084D0 (en) * 1999-05-12 1999-07-14 Nokia Telecommunications Oy Transmitting method
US7768957B2 (en) 2000-04-26 2010-08-03 Nokia Corporation Method and mobile station for receiving signals from a plurality of base stations
US20040160917A1 (en) * 1999-06-22 2004-08-19 Eliznd Ihab H. Multibeam antenna for a wireless network
US6377805B1 (en) 1999-08-04 2002-04-23 International Business Machines Corporation Maintaining data communication through neighboring mobile units during handoff
US6845238B1 (en) * 1999-09-15 2005-01-18 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Inter-frequency measurement and handover for wireless communications
US6859444B1 (en) * 1999-10-06 2005-02-22 Utstarcom, Inc. Method and apparatus for handover in TDMA mobile communications system
FI109071B (fi) * 2000-01-17 2002-05-15 Nokia Corp Signalointimenetelmä
JP2001231062A (ja) * 2000-02-17 2001-08-24 Nec Shizuoka Ltd 携帯電話システム及びそのハンドオーバ方法
FR2809554B1 (fr) * 2000-05-23 2002-08-16 Mitsubishi Electric Telecom Eu Procede de synchronisation d'au moins une station mobile dans un reseau de telecommunication mobile ayant une structure de canal de synchronisation modifiee
US6690936B1 (en) * 2000-10-31 2004-02-10 Telefonaktiebolaget Lm Ericsson (Publ) Air-interface efficiency in wireless communication systems
JP2002152795A (ja) * 2000-11-14 2002-05-24 Ntt Docomo Inc 移動体通信システム、移動体通信システムにおける受信品質制御方法、および、記録媒体
EP1213940B1 (en) * 2000-12-08 2006-10-18 Motorola, Inc. Channel allocation in a communication system
EP2538723B1 (en) 2001-08-14 2019-07-03 Qualcomm Incorporated Method and apparatus for wireless network connectivity
KR100777878B1 (ko) * 2001-09-05 2007-11-21 엘지노텔 주식회사 소프트 핸드오버 결정 방법
KR100395487B1 (ko) * 2001-09-14 2003-08-25 한국전자통신연구원 이동 스위칭 센터 경유 기지국 제어기간 링크 설정을 통한패킷 데이터 서비스 노드 간 고속 하드 핸드오프 수행 방법
JP3923770B2 (ja) * 2001-10-11 2007-06-06 沖電気工業株式会社 ハンドオフ制御方法及びハンドオフ制御回路
US6907028B2 (en) 2002-02-14 2005-06-14 Nokia Corporation Clock-based time slicing
US7130313B2 (en) 2002-02-14 2006-10-31 Nokia Corporation Time-slice signaling for broadband digital broadcasting
US7068610B2 (en) 2002-02-26 2006-06-27 Unruh Lincoln J System and method for reliable communications over multiple packet RF networks
US7844214B2 (en) 2002-03-02 2010-11-30 Nokia Corporation System and method for broadband digital broadcasting
US7058034B2 (en) 2002-09-09 2006-06-06 Nokia Corporation Phase shifted time slice transmission to improve handover
US20040057400A1 (en) * 2002-09-24 2004-03-25 Nokia Corporation Anti-synchronous radio channel slicing for smoother handover and continuous service reception
KR100584431B1 (ko) * 2003-02-14 2006-05-26 삼성전자주식회사 부호 분할 다중 접속 통신 시스템에서 역방향 데이터재전송 시스템 및 방법
EP1599972B1 (de) * 2003-03-04 2010-07-14 Siemens Aktiengesellschaft Verfahren und drahtlos ankoppelbare kommunikationseinrichtung zur paketorientierten datenübertragung
US6907019B2 (en) * 2003-08-25 2005-06-14 Motorola Inc. Communication controller and method for managing the traffic flow of a communication connection during a cell reselection
US7486953B2 (en) 2003-11-26 2009-02-03 Northrop Grumman Corporation Method and system for soft handover
US7660583B2 (en) 2004-03-19 2010-02-09 Nokia Corporation Advanced handover in phased-shifted and time-sliced networks
CN100407862C (zh) * 2004-12-17 2008-07-30 华为技术有限公司 一种正交频分复用系统中实现跨小区软切换的方法
US20060237384A1 (en) * 2005-04-20 2006-10-26 Eric Neumann Track unit with removable partitions
JP5120700B2 (ja) 2005-10-07 2013-01-16 日本電気株式会社 複数の基地局と移動局によるmimo無線通信システム及び方法
JP2008104109A (ja) * 2006-10-20 2008-05-01 Fujitsu Ltd 同報データ送信方法および同報データ送信システム
US20080095133A1 (en) * 2006-10-23 2008-04-24 Shu Kodo Method for reducing inter-cell interference in communications system
JP5011962B2 (ja) * 2006-11-06 2012-08-29 日本電気株式会社 通信サービス継続システム、通信サービス継続方法、およびそのプログラム
CN101141816B (zh) * 2007-10-08 2010-06-02 中兴通讯股份有限公司 一种主控msc获取服务msc下移动终端位置的方法
JP2009260467A (ja) * 2008-04-14 2009-11-05 Nec Corp 無線通信システム、端末、基地局、無線通信方法
JP2011004099A (ja) * 2009-06-18 2011-01-06 Fujitsu Ltd 移動通信システムの移動局、送信タイミング調整装置、送信タイミング調整方法
CN102893661B (zh) * 2010-06-04 2016-05-11 夏普株式会社 通信系统及通信方法
US8116761B1 (en) 2010-08-11 2012-02-14 Sprint Communications Company L.P. Modifying wireless network paging zone broadcast based on wireless access congestion
CN110708759B (zh) * 2019-01-16 2023-05-26 四川海格恒通专网科技有限公司 一种窄带无线链路信道分配方法及无中心语音同播方法
CN117135598B (zh) * 2023-10-27 2024-01-05 武汉船舶通信研究所(中国船舶集团有限公司第七二二研究所) 一种无人飞行器控制权交接方法、设备及存储介质

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP2705773B2 (ja) * 1987-03-02 1998-01-28 エヌ・ティ・ティ移動通信網 株式会社 通信中チヤンネル切換方式
US5095531A (en) * 1987-08-28 1992-03-10 Iwatsu Electric Co., Ltd. Mobile communication position registering method and system therefor
JPH0622345B2 (ja) * 1988-01-14 1994-03-23 東京電力株式会社 移動体通信方式
US5101501A (en) * 1989-11-07 1992-03-31 Qualcomm Incorporated Method and system for providing a soft handoff in communications in a cdma cellular telephone system
CA2030641C (en) * 1989-11-24 1994-05-31 Yasushi Yamao Radio communication equipment for a mobile station and traffic channel hand-off method using the same
JP2679442B2 (ja) * 1991-04-17 1997-11-19 日本電気株式会社 ディジタル移動通信方式
FI96157C (fi) * 1992-04-27 1996-05-10 Nokia Mobile Phones Ltd Digitaalinen, solukkorakenteinen aikajakokanavointiin perustuva radiopuhelinverkko radioyhteyden siirtämiseksi tukiasemalta uudelle tukiasemalle
FI91345C (fi) * 1992-06-24 1994-06-10 Nokia Mobile Phones Ltd Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi

Also Published As

Publication number Publication date
FI922938A (fi) 1993-12-25
FI922938A0 (fi) 1992-06-24
JPH06169485A (ja) 1994-06-14
US5483668A (en) 1996-01-09
EP0577322A1 (en) 1994-01-05
FI91345C (fi) 1994-06-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI91345B (fi) Menetelmä kanavanvaihdon tehostamiseksi
FI96157B (fi) Digitaalinen, solukkorakenteinen aikajakokanavointiin perustuva radiopuhelinverkko radioyhteyden siirtämiseksi tukiasemalta uudelle tukiasemalle
US10009072B2 (en) Spatial diversity scheme in communication systems of beamforming
US20230403571A1 (en) Communication system
US9363779B2 (en) Reducing interference in wireless time division duplex systems by monitoring and limiting timing advance
US9497693B2 (en) Extension carrier discovery for carrier aggregation
US5541979A (en) Cell extender with timing alignment for use in time division multiple-access and similar cellular telephone systems
EP1518331B1 (en) Primary station for efficiently covering a sectorized cell utilizing beam forming and sweeping
KR19980701818A (ko) 통신 시스템 및 그 통신 방법
CN103222204A (zh) 用于降低通信系统中频分双工信号和时分双工信号之间的干扰的装置和方法
US20040028015A1 (en) Channel allocation in a communication system
US10892802B2 (en) Metal plating compositions
US6999765B2 (en) CDMA type mobile station having first and second receiving portions for rounding off a chip offset temporally early and late
WO1999039456A1 (en) Method and apparatus for collector arrays of directional antennas co-located with zone managers in wireless communications systems
CN1848706B (zh) 用于进行上行链路同步的方法与系统
US20070002805A1 (en) Control of antenna pattern
WO2001026410A1 (en) Method and apparatus using alternate frames for handover in tdma mobile communications system
KR20050048643A (ko) 시스템 간 접속 전환에 대한 준비를 위한 방법 및 이를구현하는 시스템
EP1801999A1 (en) System for efficiently covering a sectorised cell utilising beam forming and sweeping
KR100661345B1 (ko) 시간분할 다중접속 방식의 핸드오프 영역에서 데이터 전송방법

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application