FI88689C - Foerbaettringar till flaensar i luftringar avsedda att anvaendas i fordonshjul - Google Patents

Foerbaettringar till flaensar i luftringar avsedda att anvaendas i fordonshjul Download PDF

Info

Publication number
FI88689C
FI88689C FI881989A FI881989A FI88689C FI 88689 C FI88689 C FI 88689C FI 881989 A FI881989 A FI 881989A FI 881989 A FI881989 A FI 881989A FI 88689 C FI88689 C FI 88689C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
insert
profile
section
wires
axial
Prior art date
Application number
FI881989A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI881989A0 (fi
FI88689B (fi
FI881989A (fi
Inventor
Luigi Maiocchi
Original Assignee
Pirelli
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Pirelli filed Critical Pirelli
Publication of FI881989A0 publication Critical patent/FI881989A0/fi
Publication of FI881989A publication Critical patent/FI881989A/fi
Publication of FI88689B publication Critical patent/FI88689B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI88689C publication Critical patent/FI88689C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B60VEHICLES IN GENERAL
    • B60CVEHICLE TYRES; TYRE INFLATION; TYRE CHANGING; CONNECTING VALVES TO INFLATABLE ELASTIC BODIES IN GENERAL; DEVICES OR ARRANGEMENTS RELATED TO TYRES
    • B60C15/00Tyre beads, e.g. ply turn-up or overlap
    • B60C15/04Bead cores
    • DTEXTILES; PAPER
    • D07ROPES; CABLES OTHER THAN ELECTRIC
    • D07BROPES OR CABLES IN GENERAL
    • D07B1/00Constructional features of ropes or cables
    • D07B1/06Ropes or cables built-up from metal wires, e.g. of section wires around a hemp core
    • D07B1/0606Reinforcing cords for rubber or plastic articles
    • D07B1/062Reinforcing cords for rubber or plastic articles the reinforcing cords being characterised by the strand configuration
    • DTEXTILES; PAPER
    • D07ROPES; CABLES OTHER THAN ELECTRIC
    • D07BROPES OR CABLES IN GENERAL
    • D07B2201/00Ropes or cables
    • D07B2201/20Rope or cable components
    • D07B2201/2001Wires or filaments
    • D07B2201/2002Wires or filaments characterised by their cross-sectional shape
    • DTEXTILES; PAPER
    • D07ROPES; CABLES OTHER THAN ELECTRIC
    • D07BROPES OR CABLES IN GENERAL
    • D07B2201/00Ropes or cables
    • D07B2201/20Rope or cable components
    • D07B2201/2015Strands
    • D07B2201/2033Parallel wires
    • DTEXTILES; PAPER
    • D07ROPES; CABLES OTHER THAN ELECTRIC
    • D07BROPES OR CABLES IN GENERAL
    • D07B2501/00Application field
    • D07B2501/20Application field related to ropes or cables
    • D07B2501/2046Tire cords
    • D07B2501/2053Tire cords for wheel rim attachment

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Tires In General (AREA)
  • Micro-Organisms Or Cultivation Processes Thereof (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)

Description

1 88689
Parannuksia ajoneuvojen pyöriin tarkoitettujen ilmaren-kaiden palteisiin
Esillä olevan keksinnön kohteena ovat moottoriajoneuvojen ilmarenkaat ja erityisesti niiden palteet eli renkaan rungon rengasmaiset osat, joiden tehtävänä on kiinnittää rengas vastaavaan asennusvanteeseen. Tarkemmin eriteltynä keksinnön kohteena on palteisiin asennettujen, yleisesti "sisäkkeinä" tunnettujen rengasmaisten osien vahvistami nen.
Renkaiden asennusvanteiden eri tyypit ovat min laajalti tunnettuja, ettei niitä tarvitse kuvailla esillä olevan määrittelyn yhteydessä; riittää, että ainoastaan huomautetaan niiden päissään sisältävän kaksi enemmän tai vähemmän kartiomaista koaksiaalista pintaa, jotka edustavat renkaan palteiden kannatinalustaa; nämä pinnat päättyvät säteittäisesti ulospäin suuntautuvaan laippaan, jonka tarkoituksena on kannattaa palteen aksiaalisesti ulointa pintaa ja jota vasten viimeksi mainittu rajoitetaan renkaan ilmanpaineen avulla.
Palteen kiinnittyminen alustaansa varmistetaan ulospäin avautuvan kannatinalustan kartiomaisen ulkomuodon ja vahvistavan meta11isisäkkeen avulla, joka on kehämäisesti venymätön ja siten halkaisijaltaan vakio, ja joka sijaitsee renkaan palteessa. Palteen sivuun sisältä ulospäin kohdistuvan aksiaalivoiman aikaansaama painaminen varmistaa renkaan ilmanpaineen avulla renkaan kiinnittymisen vanteeseen käytön aikana; sisärenkaattomissa renkaissa se varmistaa myöskin renkaan ja vanteen välisen ilmatiiviy-den renkaan etenevän tyhjenemisen estämiseksi.
On tunnettua, että sisärenkaattomat renkaat, t.s. renkaat. joissa ei ole sisärengasta, on asennettava n.k.
2 88689 uurrettuihin vanteisiin, t.s. yksikappaleisiin vanteisiin, joissa palteita kannattavat alustat ovat huomattavan kartiomaisia (15 astetta vanteen kiertoakse 1 iin nähden) ; on myöskin ymmärrettävissä, että renkaan asentamiseksi vanteelle ja sen poistamiseksi vanteelta renkaan palteen on ylitettävä vannelaippa, joka on halkaisijaltaan suurempi kuin sisäkkeen säteittäisesti sisempi halkaisija. Tämän aikaansaamiseksi sisäkkeen on oltava joustava, t.s. sen on pystyttävä vääntymään ja sen on erityisesti pystyttävä muuntautumaan soikeaksi (ova 1isaatio); tämä mahdollistaa sen, että se pystyy ulottumaan vanteen laipan ylitse johtuen soikion suuremmalla akselilla tapahtuvasta halkaisijan suurenemisesta.
Tämän ongelman ratkaisu on erityisen vaikeaa suurikokoisten yksisisäkkeisten renkaiden kohdalla sisäkkeen asianmukaisen geometrisen koon takia. Tosi asiassa on selvää, että kumitetuista metal 1ilangoista valmistetut sisäkkeet, esim. suurikokoisissa renkaissa nykyisin käytettävät sisäkkeet muuttuvat vulkanoinnin jälkeen jäykiksi ja erittäin tiiviiksi rakenteiksi, jotka ovat siis erittäin vähän joustavia. Tämän kaltaisten renkaiden kohdalla sisäkkeet valmistettiin paljaista metal li langoista, joita pystyttiin siirtämään kehämäisestä toisiinsa nähden ja jotka myöhemmin mahdollistivat sisäkkeen vääntymisen ja etenkin sen ovalisaation jopa vulkanoidussa renkaassa. Näitä sisäkkeitä tehtiin kahta eri mallia; toinen malli sisälsi pyöreän osan, joka yleisesti tunnettiin "punoksena" ja joka on valmistettu yksittäisestä pyöreästä metalli langasta kiertämällä se kierteisesti useina kierteinä keskikappaleen ympärille; toinen malli sisälsi nelikulmaisen suoran osan, joka on saatu aikaan nelikulmaisen suoran osan ja ainakin kaksi vastakkaista, toisiinsa nähden yhdensuuntaista sivua sisältävästä metal 1ihihnas-ta. Kuitenkin näissä sisäkkeissä on haitallisia piirteitä sekä rakenteellisesti että niiden käyttöä koskien.
3 88689 "Punosmaisten" sisäkkeiden osa osoittautuu puuttee 11isek- 'i't si käytettäessä niitä sisärenkaattomissa renkaissa, koska - sen lisäksi, että niissä esiintyy jonkin kehämäistä venymää - se vastustaa vain vähän vääntörasitusta ja myöhemmin se ei siten pysty varmistamaan renkaan palteen kiinnittymistä vanteeseen käytön aikana, mikä on oleellinen edellytys normaalin ilmanpaineen säilyttämiseksi renkaassa ja renkaan rakenteellisen eheyden suojaamiseksi .
"Metal 1ihihnasisäkkeet" on valmistettu kiertämällä metalli lankaa sopivan kelan ympärille useina säteittäisesti päällekkäin asetettuina kierteinä useiden hihnojen sijaitessa vierekkäin siten, että lopullinen sisäke koostuu useista vierekkäin olevista keloista, jotka eivät kuitenkaan ole liittyneinä toisiinsa. Lisäksi 15 asteen suuruisen kallistuman mahdollistamiseksi valmiin sisäkkeen alustaan vaakasuorassa tasossa (sisäkkeen akseli), mikä on täysin välttämätöntä käytettäessä sisäkettä sisärenkaattomissa renkaissa, metal 1ihihnaa muotoillaan etukäteen, ennen kuin se kierretään kelalle; tämän jälkeen se kierretään kelan ympärille siten, että sen sivu suuntautuu valmiiksi 15 astetta kallistettuun kelaan päin.
Tämä tuotantojärjestelmä sisältää selvästikin monimutkaisemman koneiston ja lisää siten kustannuksia; lisäksi näin saadut ytimet eivät pysty itsessään riittävästi vastustamaan niihin kohdistuvia jännityksiä renkaan vul-kanoinnin ja käytön aikana niin, että sen osan tarvittava tiivius ja myöhemmin sen vakavuus ja vääntörasitus voidaan saada aikaan ja säilyttää ainoastaan, mikäli sisäkeosa. t.s. hihnakäärö pidetään suljettuna ja tiiviinä käärön ympärille kierrettyjen ja kehämäisesti sisäkkeen laajentuman suhteen erillään sijaitsevien metalli-hihnojen avulla hihnojen sekä aksiaaliseen että säteit-täiseen suuntaan suuntautuvan mahdollisen siirtymisen 4 88689 estämiseksi. Myöskin tämä keino aiheuttaa luonnollisestikin lisäkustannuksia ja monimutkaistaa valmistusta.
Sisäkkeen paremman tiiviyden aikaansaamiseksi sen muodon vakavuuden säilyttämiseksi renkaan muovauksen aikana ja palteen eheyden säilyttämiseksi metal 1isisäke upotettiin lisäksi erittäin kovaa elastomeerista ainetta olevaan sydämeen, joka oli poikkileikkaukseltaan oleellisesti pyöreä ja joka puolestaan oli peitetty vieläkin kovemmalla elastomeerista ainetta olevalla levyllä suljetun putkimaisen kotelon luomiseksi; metal 1isisäke on upotettuna tähän koteloon. Itse asiassa ainoastaan tällä tavoin on ollut mahdollista estää e 1astomeerisen aineen repeäminen ja mainitun aineen irtoaminen sisäkkeen metallipinnasta; muissa tapauksissa repeäminen ja irtoaminen tapahtuvat väistämättä renkaan ollessa käytössä palteeseen kohdistuvien vääntöjännitysten vuoksi.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on tuottaa uusi tyypiltään meta11ihihnamainen sisäke, joka on tarkoitettu käytettäväksi erityisesti suurikokoisissa sisärenkaatto-missa renkaissa ja joka sisältää tavanomaisten sisakkei-den edullisen joustavuuden ja elastisen vääntyvyyden, mutta jossa ei esiinny yllä mainittuja haittoja.
Esillä olevan keksinnön kohteena on siis kehämäisesti venymätön, rengasmainen metal 1isisäke ajoneuvon pyöriin tarkoitettujen ilmarenkaiden palteiden vahvistamiseksi: mainittu sisäke sisältää säteittäisesti päällekkäin sijaitsevista, aksiaallsesti sivuttain toisiinsa nähden olevista metal 1ilankakeloista muodostetun käärön ja useita vastusosia, jotka sijaitsevat pitkin mainitun vahvistavan sisäkkeen kehämäistä laajentumaa; kukin vastusosis-ta on suljettu renkaaksi kelakäärön ympärille. Sisäke tunnetaan siitä, että kelat muodostava metal li lanka sisältää suoran, kahdesta suoraviivaisesta ja yhdensuuntai- 5 88689 sesta vastakkaisesta sivusta koostuvan osan mainittujen sivujen vastaavien päiden ollessa yhdistettyinä profii-liosalla, jonka etäisyys on muutettavissa ennalta järjestetyn suoran, mainittuun sivupariin nähden kohtisuoraan sijaitsevan linjan suhteen mainitun muutoksen sisältäessä ainakin yhden kääntöarvon profiilin laajentumaa pitkin.
Esillä olevan keksinnön suositellun sovelluksen mukaisesti mainitun profiilin etäisyys kohtisuoraan mainittujen vastakkaisten ja yhdensuuntaisten sivujen parin suhteen sijaitsevasta suorasta linjasta vaihtelee minimi- ja maksimiarvojen ja jälleen minimiarvon välillä siirtyen toiselta sivulta toiselle; tämä saadaan aikaan profiilin avulla, joka on pei1ikuvamaisesti symmetrinen vastakkaisten sivujen suhteen yhdensuuntaisen ja niihin nähden yhtä kaukana sijaitsevaan suoraan linjaan nähden profiilin ollessa suositeltavasti kahdesta sivustaan katkoviivan tai oleellisesti sinimuotoisen kaarevan viivan muotoinen.
Erityisesti metal 1ilangan suora osa on moduuliosa. Aksiaalisesta vierekkäin asetetut kelat sijaitsevat säteit-täisesti sen verran toisistaan erillään, että niiden etäisyys toisistaan vastaa puolta mainitun parin vastakkaisten sivujen etäisyydestä vierekkäisten kelojen sä-teittäisesti sisempien vapaiden reunojen sijaitessa kaltevuudeltaan 15 asteen linjassa sisäkkeen akseliin nähden; säteittäisesti päällekkäin sijaitsevat kelat on muodostettu itsensä ympärille kiedotusta jatkuvasta metalli langasta.
Esillä oleva keksintö tulee paremmin ymmärretyksi seuraa-vasta kuvauksesta ja liitteenä olevista piirroksista; kummatkin ovat esimerkinomaisia eikä niitä pidä siten pitää rajoittavina. Piirroksissa: kuvio 1 kuvaa esillä olevan keksinnön mukaisen metalli-langan yleistä suoraa osaa.
6 88689 kuvio 2 kuvaa profiilia, joka on pei1ikuvamaisesti symmetrinen lankaosan keskiviivan suhteen, kuvio 3 on modulaarisen mallin suora osa, kuvio 4 on esillä olevan keksinnön mukaisen metal 1ilangan suositeltu sovellus, kuvio 5 kuvaa esillä olevan keksinnön mukaista toista suositeltua sovellusta, kuvio 6 kuvaa sisarenkaattoman renkaan palteen suoraa osaa, joka sisältää esillä olevan keksinnön mukaisen sisäkkeen yhdessä kuvion 5 mukaisen suoran osan hihnan kanssa, kuvio 7 esittää perspektiivikuvana valmista sisäkettä. ioka sisältää vastusosat meta11ikelojen käärön tiiviyden sailyttämiseksi.
Kuviossa 1 on nähtävissä "metallihihnan" tyyppisen metalli langan suora osa, jota käytetään tuotettaessa - esillä olevan keksinnön mukaisesti - renkaan palteen vahvistus-osat, t.s. n.k. "sisäkkeet"; erityisesti kysymykseen tulevat suurikokoisissa sisärenkaattomissa renkaissa käytetyt, ainoastaan yhden sisäkkeet sisältävät langat.
Yleisesti esillä olevan keksinnön mukaisen mainitun langan osassa on kaksi vastakkaista ja yhdensuuntaista sivua (1) ja (2) sekä pääprofiili (3), joka yhdistää mainittujen sivujen mainitun parin vastaavat päät. Keksinnön mukaisesti otettaessa viitteeksi mainittujen sivujen (1) ja (2) suhteen kohtisuoraan sijaitseva suora linja "r" profiilin etäisyys "d" mainitusta suorasta linjasta vaih-telee profiilin laajenemisen myötä; mainittu vaihtelu kahden pääpisteen välillä sisältää ainakin yhden kääntö-arvon; t.s. mainittu etäisyys ensin kasvaa ja sitten pienenee ainakin kerran, tai päinvastoin.
Kuviossa 2 on kuvattuna esillä olevan keksinnön mukainen vähemmän yleinen sovellus, jonka mukaan vastakkaiset ja 7 *58689 yhdensuuntaiset sivut (1) ja (2) vastaavat myöskin toisiaan siten, että mainitun sivuparin (1) ja (2) akselin a-a voidaan katsoa myöskin olevan suorana viite linjana "r" samalla, kun liiteprofiili (4) on pei1ikuvamaisesti symmetrinen osan keskiviivan m-m suhteen.
Kuviossa 3 on nähtävissä edelleen suositeltavampi esillä olevan keksinnön mukainen sovellus, jossa vastakkaisia sivuja (1) ja (2) yhdistävä profiili (5) on sen lisäksi, että se on pei1ikuvamaisesti symmetrinen keskiviivaan m-m (ei kuvassa) nähden, se on myöskin sama molemmille sivuille ja on tyypiltään modulaarinen: toisin sanoen useat hihnat (6), (7), (Θ), joilla kaikilla on sama suora osa, voidaan tarkoin kytkeä yhteen siten, että saadaan aikaan monista yhtä suurista ja erillisistä osista (modulaarisista osista) koostuva yksikkö, jossa suora kappale on tiivis, t.s. se ei sisällä onttoja tiloja tai häiriöitä ja jonka ala vastaa osien, t.s. sisäkkeen muodostavien yksittäisten hihnojen osa-alojen yhteissummaa.
Kuvioissa 1, 2 ja 3 nähtävissä oleva hihna on kuvattu esillä olevan keksinnön selittämiseksi yksityiskohtaisesti, mutta siinä ei ole optimiosaa, koska yhdensuuntaisten sivujen päitä yhdistävät profiilit (5) ovat vaikeita ja hankalia tuottaa, ja koska esimerkiksi kuvioissa 2 ja 3 nähtävissä olevat muodoltaan kuperat pinnat vaativat monimutkaisia järjestelmiä hihnan kiertämiseksi kelalle: säteittäisessä suunnassa hihnojen reunojen välillä mahdollisesti tapahtuvien häiriöiden vuoksi on mahdotonta tuottaa keloja, jotka ovat aksiaalisesti rinnakkain ja säteittäisesti päällekkäin suorittamalla kiertovaihe ainoastaan renkaan kokoomarummun kierron avulla.
Kuvio 4 kuvaa sen sijaan hihnan sopivampaa sovellusta, joka on saatu aikaan modulaarisuuden periaatteella; siinä vastakkaisia ja yhdensuuntaisia sivuja yhdistävä profiili β 88689 (9) on oleellisesti sinimuotoinen ja helpottaa myöhemmässä vaiheessa vierekkäin asennettujen hihnojen (10) - (14) asennusta, ja samaan aikaan se sallii vaiheen nopeamman läpiviennin. Mainitusta kuviosta käy ilmi. että järjestämällä hihnat tarkoituksenmukaisesti vierekkäin voidaan helposti saada aikaan tasa-alustainen sisäke.
Esillä olevan keksinnön mukaisen hihnan toinen suositeltava sovellus on nähtävissä kuviossa 5. jossa vastakkaisia ja yhdensuuntaisia sivuja (1) ja (2) yhdistävä profiili (5) on kuvattu kahden sivun aksiaalisesti mainittuun sivupariin nähden ulospäin suuntautuvalla katkoviivalla siten, että hihnassa on olennaisesti kuusikulmainen osa, joka voidaan helposti ja taloudellisesti tuottaa nykyisten langan käsittely- ja vetämistekniikkojen avulla. Tämä osa on myöskin modulaarinen ja helpottaa useiden aksiaalisesti vierekkäin sijoitettujen hihnojen keskinäistä sovittamista. On selvää, että tässä tapauksessa mainitut hihnat sijaitsevat säteittäin sivussa toisistaan puolta hihnan paksuutta vastaavan etäisyyden verran.
Kuviossa 6 on nähtävissä suurikokoisen sisärenkaattoman renkaan palle B, joka sisältää kuviossa 5 kuvatusta kuusikulmaisesta hihnasta kootun sisäkkeen C ja joka on koottu uritettuun vanteeseen R siten, että palletta kannattava pinta on 15 asteen suuruisen kulman "w" verran kalteva vanneakselin kanssa yhdensuuntaisen linjan suhteen.
Tässä vaiheessa on selvää, että mikäli hihnan suoran osan arvot L, 1 ja h (kuvio 5) valitaan tarkoituksenmukaisesti, aksiaalisesti vierekkäin sijaitsevien hihnojen vapaat säteittäisesti sisemmät päät, t.s. ne päät, jotka eivät ole kosketuksissa muiden hihnojen kanssa, sijaitsevat kaikki suorassa linjassa suoralla viivalla "s", joka on myöskin 15 astetta kallellaan sisäkkeen akseliin nähden 9 88689 kuvion 5 mukaisesti.
Esillä olevan keksinnön kohteen muodostavan sisakkeen avulla saadaan aikaan monia tärkeitä etuja.
Ensinnäkin sisäke on kaikkien tavanomaisten sisäkkeiden tavoin koottu kiertämällä sopivan kelan ympärille useita hihnoja ((16) - (19) kuviossa 5), jotka koostuvat useista päällekkäin asetetuista keloista; ne syötetään hihnaan siten, että ne sijaitsevat keskenään vierekkäin.
Koska vierekkäin sijoitetut kelat kuitenkin pysyvät suljettuina keskinäisen säteittäisen siirtymän suhteen (johtuen erityisprofiilista, joka yhdistää hihnan vastakkaiset ja yhdensuuntaiset sivut). ja koska ne tämän vuoksi voivat tuottaa sisäkealustan. joka on kaltevuudeltaan pysyvästi 15 astetta, langan esimuovaus on täysin tarpeetonta; myöskin renkaan kokoomarumpua kannattavaa pintaa on helpompi käsitellä johtuen siitä, että siinä on useita säteittäiseItä ulkopinnaltaan lieriömäisiä, eikä kartio-maisia pykäliä.
Koska sisäkettö ei esimuovata, siinä ei esiinny sisäistä jännitystä ja tämän vuoksi siihen eivät vaikuta sen osan geometriaa sekoittamaan pyrkivät voimat; lisäksi keskenään yhteen liittyvillä hihnoilla varustettu sisäkeosa on luonnostaan vakaa ja vastustaa äärimmäisen tehokkaasti vääntöjännityksiä siten. että osan tiiviys voidaan helposti säilyttää ja varmistaa jopa silloin, kun osa on koottava ulkorenkaan runkoon ja jopa renkaan muovauksen ja vulkanoinnin aikana sopivien, lukumäärältään vähäisten vastusosien, esim. liuskojen (20) avulla (kuvio 7), jotka on kierretty sydämen, t.s. hihnakäärön ympärille ja jotka sijaitsevat kehämäisesti sisakkeen kehämäisen laajentuman pituudelta muutamassa, esimerkiksi ainoastaan kahdessa kohdassa diametraalisesti vastakkaisessa asennossa. Hih- 10 88689 nat, joiden ei ole tarkoitus kestää 1iikajännitystä osan ominaiskestävyyden vuoksi, voidaan valmistaa mistä tahansa sopivasta aineesta, esimerkiksi myös aineesta, joka ei ole puristusta vastustavaa.
Lisäksi on selvää, että vierekkäin järjestettyjen hihna-osien välisestä aksiaalisesta liitännästä huolimatta kukin hihna pystyy liikkumaan keskinäisesti toisiin hihnoihin nähden; siten sisäke säilyttää suurimmassa määrin joustavuutensa ja vääntymiskykynsä (ovalisaatio). joka on tyypillistä parhaille tavanomaisille sisäkkeille; tällä tavoin mahdollistetaan huomattavat tekniset ja taloudelliset parannukset nykyiseen rengasteknologiaan nähden.
Tarkasteltaessa sidosta elastomeerisen aineen yhteydessä, johon sisäke on upotettu, mainittu sidos on ajan mittaan arvoltaan erittäin korkea ja vakaa. Itse asiassa esillä olevan keksinnön mukaisella sisäkkeellä on hihnan erityisen suoran osan vaikutuksesta kaksi pääasiallista etua. Ensinnäkin sisäkkeen pinta on hyvin nivelletty: sisäke-profiilissa on suoralta osalta tarkasteltuna ulokkeita (kuusikulmion huippukohtia) aksiaalisessa suunnassa ja pykäliä säteittäisessä suunnassa. Ulokkeiden ja askelmien muodostama kokonaisuus luo sarjan liitoksia metal 1isisäk-keen pinnan ja sitä ympäröivät elastomeerisen aineen välille; tuloksena on erittäin suuri palteeseen kohdistuvien vääntöjännitysten vastustuskyky; mainitut jännitykset pyrkivät irrottamaan elastomeerisen aineen metallista .
Lisäksi ulokkeet ja pykälät lisäävät huomattavasti sisä-kepinnan alaa muuntamatta kuitenkaan oleellisesti metallin vastusosan (suoran osan) aluetta verrattaessa sitä nelikulmaisen osan sisältäviin tavanomaisiin sisäkkei-siin; koska vastusosan alue on mitoitettu sisäkkeeseen kohdistuvien jännitysten (veto- ja vääntöjännitys) mu- i 11 88689 kaan, voidaan ymmärtää, että - yhtäläisen jännityksen alaisina - suurempi kosketuspinta elastomeerisen aineen kanssa merkitsee pienempää kumi/metal1irajapintaan kohdistuvaa ominaisjännitystä pinnan yksikköä kohden (kg/mm2).
Näiden suositeltavien piirteiden yhdistäminen poistaa oleellisesti repeämien vaaran elastomeerisessa aineessa ja irrallisuuksien esiintymisen kumi/metallisidoksessa siten, että ei enää ole välttämätöntä upottaa rengasmaista sisäkettä erityisen kovilla elastomeerisi1 la aineille peitettyyn sydämeen; päin vastoin esillä olevan keksinnön mukainen sisäke voidaan upottaa renkaan palteeseen tavanomaisin asennuskeinoin, joita käytetään tavanomaisten kumitettujen sisäkkeiden yhteydessä.
Lopulta on ymmärrettävä, että esillä olevan määrittely on ainoastaan kuvattu rajoittamattomana esimerkkinä siten, että esillä oleva keksintö kattaa piiriinsä kaikki muut muutoksen ja muunnokset, joita ei tässä ole nimenomaan kuvattu, mutta jotka ovat helposti johdettavissa yllä kuvatun keksinnön ajatuksen perusteella.

Claims (10)

12 8 8 689
1. Ajoneuvon ilmarengas, joka käsittää rungon, jossa on kaksi palletta kiinnittämistä varten vastaavaan vanteeseen, ja kumpikin palle on vahvistettu kehän suuntaan venymättömällä rengasmaisella metallisisäkkeellä (C), jolloin ainakin yksi vahvistuskerros on sisällytetty mainittuun runkoon siten, että mainitun kerroksen päät on kääritty ylös kummankin sisäkkeen ympäri sisäkkeen aksiaalisesta sisäpuolesta sisäkkeen aksiaalisen ulkopuolen suuntaan, ja kussakin sisäkkeessä (C) on läpileikkaus, joka on olennaisesti suunnikkaan muotoinen, ja niissä on olennaisesti akselinsuuntaiset kannat, jotka kallistuvat ennakolta määrätyssä kulmassa (w) sen renkaan pyöräh-dysakseliin nähden, johon mainittu sisäke on sijoitettu, ja kukin mainittu sisäke (C) käsittää useita säteensuuntaisesti päällekkäin asetettuja akselinsuuntaisesti vierekkäin sovitettuja lankojen (6-8, 10-14, 16-19) keloja, ja metallilangat (6-8, 10-14, 16-19) muodostavat mainitun sisäkkeen, jonka läpileikkaus sisältää kaksi akselin suuntaan ulottuvaa suoraviivaista ja rinnakkaista vastakkaista sivua, jonka vastaavat päät sellaisen leikkauksen toisella puolella on liitetty sä-teensuuntaisella profiililla (5, 9, 15), joka on symmetrinen vastaavan leikkauksen toisella puolella olevan profiilin kanssa suhteessa ennakolta määrättyyn suoraan, mainittuihin rinnakkaisiin sivupareihin nähden kohtisuoraan akseliin, tunnettu siitä, että liittävän profiilin ja mainitun akselin välinen etäisyys vaihtelee pitkin profiilia (5, 9, 15) siten, että, pitkin sen pituutta esiintyy ainakin yksi mainitun vaih-televan etäisyyden arvokehityksen kääntö; jolloin mainittujen lankojen (6-8, 10-14, 16-19) sivukosketus pitkin niiden vastaavia profiileja (5, 9, 15) määrää niiden keskinäisen säteen-suuntaisen siirtymän ja suunnikkaan kannan kallistuskulman.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ilmarengas, tunnet -t u siitä, että mainitut profiilit (5, 9, 15) ovat senmuotoi-set, että kahden langan ollessa pinottu säteittäisesti niiden yhdistetty profiili muodostaa ääriviivan, joka täydentää akse-linsuuntaisen vierekkäisen langan profiilin, joka tällöin lo-mistuu tähän, jolloin yhden langan profiilin osa on kosketuk- 13 88689 sessa akselin suuntaan vierekkäisen langan profiilin osan kanssa.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen ilmarengas, tunnet -t u siitä, että mainitut profiilit (9, 15) ovat senmuotoiset, että ne muodostavat akselin suuntaan ulottuvan ulkoneman jokaiseen profiiliin, ja mainittujen profiilien (9, 15) ollessa sen muotoiset, että kahden langan ollessa pinottu säteensuun-taisesti niiden akselinsuuntaan ulottuvat ulkonemat muodostavat sisennyksen niiden väliin, joka sisennys on muotoiltu vastaanottamaan akselinsuuntainen ulkonema akselin suuntaan vierekkäisestä samanlaisesta langasta, joka siten lomistuu siihen.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen ilmarengas, tunnet -t u siitä, että jokainen akselin suuntaan ulottuva profiili (15) käsittää kaksi suoraviivaista linjaa, jotka ovat keskenään kulmassa.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen ilmarengas, tunnet - t u siitä, että mainittu ennakolta määrätty kulma on noin 15° sen renkaan pyörähdysakseliin nähden, johon sisäke (C) on asennettu.
6. Jonkin patenttivaatimuksista 1-5 mukainen ilmarengas, tunnettu siitä, että mainittu sisäke (C) käsittää useita vastusosia (20), jotka on sijoitettu sen kehää pitkin mainittujen useiden lankojen (6-8, 10, 16-19) kelojen pitämiseksi koossa, ja kukin vastusosa (20) on muotoiltu suljetuksi renkaaksi, joka ympäröi mainitun sisäkkeen keloja.
7. Patenttivaatimusten 1-6 mukaiseen ilmarenkaaseen kuuluva metallilanka (16, 19), jolla on olennaisesti kuusikulmainen läpileikkaus mukaan lukien kaksi akselinsuuntaan ulottuvaa suoraviivaista ja samansuuntaista kantaa, jolloin ulkopäät mainitun läpileikkauksen toisella puolella on liitetty olennaisesti säteen suuntaan ulottuvalla profiililla (15), joka ulottuu akselin suuntaan ulospäin mainittuihin kantasivuihin 14 88689 nähden, tunnettu siitä, että läpileikkauksen maksimaalinen akselinsuuntainen pituus L, kantasivujen pituus 1 ja leikkauskorkeus h on edullisesti valittu siten, että ne muodostavat useiden lankojen (16, 19) vierekkäin asettelulla minkä tahansa edellisistä patenttivaatimuksista mukaisen sisäk-keen (C).
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen metallilanka, tunnet-t u siitä, että suora viiva, joka kulkee yhden kantasivun toisen pään ja profiilin mainitun akselinsuuntaisen ulkoneman kautta saman kantasivun ulkopäässä, kallistuu 15° mainittuun kantasivuun nähden.
9. Kehän suuntaan venymätön renkaanmuotoinen metallisisäke ilmarenkaan palteiden vahvistamiseksi, jolloin mainitussa si-säkkeessä (C) on poikkileikkaus, joka on olennaisesti suunnikkaan muotoinen, ja olennaisesti akselin suuntaan ulottuvat kannat, jotka kallistuvat ennakolta määrätyssä kulmassa (w) sen renkaan pyörähdysakseliin nähden, johon mainittu sisäke on asennettu, kunkin sisäkkeen (C) käsittäessä useita säteensuun-taisesti päällekkäin asetettuja lankojen (6-8, 10-14, 16-19) keloja, jotka on sovitettu vierekkäin akselinsuuntaisesti, jolloin metallilangat (6-8, 10-14, 16-19) muodostavat mainitun sisäkkeen, jonka läpileikkaus sisältää kaksi akselinsuuntais-ta, suoraviivaista ja rinnakkaista vastakkaista sivua, jolloin sen vastaavat päät sellaisen leikkauksen toisella puolella on liitetty olennaisesti säteensuuntaisella profiililla (5, 9, 15), joka on symmetrinen leikkauksen toisella puolella olevan vastaavan profiilin kanssa ennakolta määrättyyn suoraan akseliin nähden, joka on kohtisuora mainittuun samansuuntaiseen sivupariin, tunnettu siitä, että liittävän profiilin etäisyys mainittuun akseliin vaihtelee pitkin profiilia (5, 9, 15) siten, että pitkin sen pituutta esiintyy ainakin yksi vaihtelevan etäisyyden arvokehityksen kääntö, jolloin mainittujen lankojen (6-8, 10-14, 16-19) sivukosketus pitkin niiden vastaavia profiileja (5, 9, 15) määrää niiden säteensuuntaisen keskinäisen siirtymän ja suunnikkaan kannan mainitun kallistuman asteen. 15 8 8 689
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen kehänsuuntaan venymätön renkaanmuotoinen metallisisäke, tunnettu siitä, että se käsittää mainitut jommankumman patenttivaatimuksista 7 tai 8 mukaiset metallilangat.
FI881989A 1987-04-28 1988-04-27 Foerbaettringar till flaensar i luftringar avsedda att anvaendas i fordonshjul FI88689C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
IT20293/87A IT1204981B (it) 1987-04-28 1987-04-28 Miglioramenti ai talloni dei pneumatici per ruote di veicoli
IT2029387 1987-04-28

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI881989A0 FI881989A0 (fi) 1988-04-27
FI881989A FI881989A (fi) 1988-10-29
FI88689B FI88689B (fi) 1993-03-15
FI88689C true FI88689C (fi) 1993-06-28

Family

ID=11165490

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI881989A FI88689C (fi) 1987-04-28 1988-04-27 Foerbaettringar till flaensar i luftringar avsedda att anvaendas i fordonshjul

Country Status (16)

Country Link
US (1) US5007471A (fi)
EP (1) EP0288986B1 (fi)
JP (1) JPH0764169B2 (fi)
AR (1) AR246889A1 (fi)
AT (1) ATE79330T1 (fi)
AU (1) AU609470B2 (fi)
BR (1) BR8802138A (fi)
CA (1) CA1324311C (fi)
DE (1) DE3873594T2 (fi)
DK (1) DK236188A (fi)
ES (1) ES2035142T3 (fi)
FI (1) FI88689C (fi)
GR (1) GR3006251T3 (fi)
IT (1) IT1204981B (fi)
NO (1) NO170141C (fi)
TR (1) TR24275A (fi)

Families Citing this family (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
AU5279490A (en) * 1989-04-26 1990-11-16 N.V. Bekaert S.A. Compact bead structure
US5010938A (en) * 1990-03-30 1991-04-30 The Goodyear Tire & Rubber Company Tire incorporating a bead ring comprising round wire disposed in the shape of a parallelogram
IT1242480B (it) * 1990-03-23 1994-03-17 Pirelli Composizione elastomerica per battistrada di pneumatici a base di policloroprene o di gomme butiliche, clorurate o bromurate.
IT1246044B (it) * 1990-12-21 1994-11-07 Pirelli Procedimento per realizzare un pneumatico per ruote di veicoli e pneumatico ottenuto
DE602005011339D1 (de) * 2005-01-25 2009-01-08 Pirelli Luftreifen mit verbesserter wulststruktur
BRPI0622063B1 (pt) * 2006-10-16 2018-03-13 Pirelli Tyre S.P.A. Processo para a fabricação de pneumático, e, estrutura de talão de pneumático.
JP4850114B2 (ja) * 2007-04-09 2012-01-11 株式会社ブリヂストン 空気入りタイヤ
WO2008143288A1 (ja) 2007-05-21 2008-11-27 Bridgestone Corporation 空気入りタイヤ
JP6139819B2 (ja) * 2011-12-22 2017-05-31 株式会社ブリヂストン ビードコアおよび空気入りタイヤ
JP2019001414A (ja) * 2017-06-19 2019-01-10 株式会社ブリヂストン ビードコア
KR102194790B1 (ko) * 2019-04-15 2020-12-24 한국타이어앤테크놀로지 주식회사 에이치 빔 형상 비드 와이어 적층 비드 코어 적용 중하중용 공기입 타이어

Family Cites Families (19)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US338913A (en) * 1886-03-30 batchelor
DE200017C (fi) * 1907-03-25
US1492256A (en) * 1919-12-11 1924-04-29 Firestone Tire & Rubber Co Resilient tire
US1561684A (en) * 1921-09-12 1925-11-17 John R Gammeter Bead core for pneumatic tires
US1503985A (en) * 1923-03-19 1924-08-05 William G Corson Grommet
FR1251403A (fr) * 1959-12-08 1961-01-20 Kleber Colombes Perfectionnements aux tringles de pneumatique
FR1281439A (fr) * 1960-12-02 1962-01-12 Michelin & Cie Perfectionnement apporté aux armatures des bourrelets des enveloppes de pneumatiques
DE1918224A1 (de) * 1968-11-11 1970-07-16 Fuerstenwalde Reifen Veb K Verfahren und Vorrichtung zur Herstellung von Wulstringen
DE7007995U (fi) * 1969-06-05
FR2220396B1 (fi) * 1973-03-07 1977-07-08 Michelin & Cie
JPS5948161B2 (ja) * 1977-03-14 1984-11-24 トクセン工業株式会社 タイヤ用ビ−ド要素
DE2810847A1 (de) * 1977-03-14 1978-09-21 Kanai Hiroyuki Wulsteinlage fuer reifen
FR2390300A1 (fr) * 1977-05-09 1978-12-08 Bekaert Sa Nv Tringle pour talon de pneumatique
JPS5563205U (fi) * 1978-10-25 1980-04-30
JPS56148984A (en) * 1980-04-17 1981-11-18 Fuji Bellows Co Ltd Bead wire
JPS5935414B2 (ja) * 1980-06-04 1984-08-28 新日本製鐵株式会社 溶接性の優れた高強度鋼の製造方法
DE8033602U1 (de) * 1980-12-18 1986-02-13 Otto Kuhlmann GmbH & Co KG, 5870 Hemer Fahrzeugluftreifen, Drahtkern zur Verwendung darin und Vorrichtung zur Herstellung des Drahtkernes (II)
GB2119323B (en) * 1982-04-21 1985-11-13 Dunlop Ltd Pneumatic tyre and wheel rim assemblies
US4681307A (en) * 1985-08-29 1987-07-21 Airpot Corporation Socket construction for torsion member

Also Published As

Publication number Publication date
GR3006251T3 (fi) 1993-06-21
AU1520988A (en) 1988-11-03
ES2035142T3 (es) 1993-04-16
US5007471A (en) 1991-04-16
ATE79330T1 (de) 1992-08-15
FI881989A0 (fi) 1988-04-27
EP0288986A2 (en) 1988-11-02
CA1324311C (en) 1993-11-16
IT1204981B (it) 1989-03-10
AR246889A1 (es) 1994-10-31
NO881839L (no) 1988-10-31
EP0288986A3 (en) 1989-02-08
NO170141C (no) 1992-09-16
DK236188A (da) 1988-10-29
TR24275A (tr) 1991-07-29
FI88689B (fi) 1993-03-15
IT8720293A0 (it) 1987-04-28
DE3873594T2 (de) 1993-03-25
EP0288986B1 (en) 1992-08-12
DE3873594D1 (de) 1992-09-17
NO881839D0 (no) 1988-04-27
NO170141B (no) 1992-06-09
BR8802138A (pt) 1988-12-06
JPS63312207A (ja) 1988-12-20
DK236188D0 (da) 1988-04-28
JPH0764169B2 (ja) 1995-07-12
FI881989A (fi) 1988-10-29
AU609470B2 (en) 1991-05-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR100322644B1 (ko) 개선된 구조의 비드를 갖는 타이어와, 상기 타이어 및 림으로 구성된 어셈블리
KR101133165B1 (ko) 합성 비드 코어를 구비한 공기 타이어
JP3711155B2 (ja) 補強されたサイドウォールを有するタイヤ
FI88689C (fi) Foerbaettringar till flaensar i luftringar avsedda att anvaendas i fordonshjul
JPS591602B2 (ja) タイヤトウメンベルト
EP0387181A2 (en) Belt overlay structure for pneumatic tires
GB2070526A (en) Pneumatic tyres
US4967821A (en) Pneumatic tire having carcass ply end portions anchored in each bead bundle
EP0692394A2 (en) Bias tire having an improved crown reinforcement arrangement
KR970000518B1 (ko) 공기 타이어
KR20020073205A (ko) 직물층을 구비한 타이어 비드
FI82217B (fi) Kombination av pneumatiskt daeck och hjulfaelg.
US4377193A (en) Pneumatic tire and method for making same
EP0465786B1 (en) Dual tread tire
EP1137549B1 (en) Tyre for vehicle wheels with improved bead structure
JP2012091781A (ja) 軽量化航空機タイヤ
FI57714C (fi) Foerbaettrade ytterdaeck
KR20010053575A (ko) 비드 코어를 갖지 않은 레디얼 타이어용 비드
JP4037153B2 (ja) エアクラフトタイヤ用のカーカス補強体
US20050076989A1 (en) Tyres for vehicle wheels with improved bead structure
US6766839B2 (en) Tire for vehicle wheels with improved bead structure
GB2179009A (en) Pneumatic tyres
CA1110957A (en) Closed tube simplified radial tire, tire/rim assembly and method of making same
JPH0310905A (ja) 空気入りラジアルタイヤ
JP2002530236A (ja) トレッド支持膜

Legal Events

Date Code Title Description
BB Publication of examined application
MM Patent lapsed

Owner name: PIRELLI COORDINAMENTO PNEUMATICI S.P.A.