FI87657B - Foerfarande foer framstaellning av ett aromatkoncentrat anvaendbart som blandningskomponent i foer gasarbraensle - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av ett aromatkoncentrat anvaendbart som blandningskomponent i foer gasarbraensle Download PDF

Info

Publication number
FI87657B
FI87657B FI882636A FI882636A FI87657B FI 87657 B FI87657 B FI 87657B FI 882636 A FI882636 A FI 882636A FI 882636 A FI882636 A FI 882636A FI 87657 B FI87657 B FI 87657B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
distillation
distilled
extraction
aromatic
hydrocarbon mixture
Prior art date
Application number
FI882636A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI882636A (fi
FI882636A0 (fi
FI87657C (fi
Inventor
Gerhard Preusser
Gerd Emmrich
Martin Schulze
Original Assignee
Krupp Koppers Gmbh
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Krupp Koppers Gmbh filed Critical Krupp Koppers Gmbh
Publication of FI882636A0 publication Critical patent/FI882636A0/fi
Publication of FI882636A publication Critical patent/FI882636A/fi
Publication of FI87657B publication Critical patent/FI87657B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI87657C publication Critical patent/FI87657C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10GCRACKING HYDROCARBON OILS; PRODUCTION OF LIQUID HYDROCARBON MIXTURES, e.g. BY DESTRUCTIVE HYDROGENATION, OLIGOMERISATION, POLYMERISATION; RECOVERY OF HYDROCARBON OILS FROM OIL-SHALE, OIL-SAND, OR GASES; REFINING MIXTURES MAINLY CONSISTING OF HYDROCARBONS; REFORMING OF NAPHTHA; MINERAL WAXES
    • C10G7/00Distillation of hydrocarbon oils
    • C10G7/08Azeotropic or extractive distillation
    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C10PETROLEUM, GAS OR COKE INDUSTRIES; TECHNICAL GASES CONTAINING CARBON MONOXIDE; FUELS; LUBRICANTS; PEAT
    • C10LFUELS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; NATURAL GAS; SYNTHETIC NATURAL GAS OBTAINED BY PROCESSES NOT COVERED BY SUBCLASSES C10G, C10K; LIQUEFIED PETROLEUM GAS; ADDING MATERIALS TO FUELS OR FIRES TO REDUCE SMOKE OR UNDESIRABLE DEPOSITS OR TO FACILITATE SOOT REMOVAL; FIRELIGHTERS
    • C10L1/00Liquid carbonaceous fuels
    • C10L1/04Liquid carbonaceous fuels essentially based on blends of hydrocarbons
    • C10L1/06Liquid carbonaceous fuels essentially based on blends of hydrocarbons for spark ignition

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)
  • Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
  • Vaporization, Distillation, Condensation, Sublimation, And Cold Traps (AREA)

Description

1 87657
MENETELMÄ KAASUTINPOLTTOAINEEN SEOSKOMPONENTTINA KÄYTETTÄVÄN AROMAATTISTEN AINEIDEN KONSENTRAATIN VALMISTAMISEKSI
Keksinnön kohteena on menetelmä kaasutinpolttoaineen seoskom-ponenttina käytettävän aromaattisten aineiden konsentraatin valmistamiseksi panoshiilivetyseoksesta, jonka kiehumisalue on välillä 40 - 170eC, ja joka sisältää ei-aromaattisten aineiden suhteen enemmän aromaattisia aineita, jossa panoshiilivetyseos uutostislataan käyttäen N-substituoituja morfoliineja, joiden substituenteieea ei ole enempää kuin 7 hiiliatomia, selektiivisenä liuottimena, ja jossa matalalla kiehuvat ei-aromaatti-set yhdisteet, joiden kiehumisalue ulottuu n. 105eC:een, tis-lautuvat lähes täydellisesti, ja korkealla kiehuvat ei-aro-maattiset yhdisteet, joiden kiehumisalue on välillä n. 105 -160eC tislautuvat pääosin jalosteena uutostislauskolonnin pään yli, jolloin pääosa aromaattisista yhdisteistä samoin kuin loput ei-aromaattiset yhdisteet yhdessä käytetyn liuottimen kanssa voidaan juoksuttaa uutostislauskolonnin pohjalta, jolloin liuotin tislataan myöhemmässä keräyskolonnissa uutteen muista hiilivedyistä erilleen ja tämä uute käytetään kokonaan tai osittain seoskomponenttina.
' - Tämän tyyppinen menetelmä, joka ei kuulu tekniikan tasoon, on kuvattu DE-kuulutusjulkaisussa 36 12 384. Tässä esitetään, ; * että panoshiilivetyseos siirretään ilman aiempia jakoja frak-• tioihin uutostislauskolonniin. Erityisen sopivat panoshiili-vetyseokset ovat tällöin maaöljynjalostuksen reformaatteja tai - platformaatteja, joissa ei ole kovin korkea bentsolipitoisuus. ‘ Tässä menetelmässä voidaan myös käyttää tällaisten reformaat-tien ja platformaattien sekä pyrolyysibensiinien seoksia.
Näiden lähtöaineiden kiehumisalue päättyy tavallisesti 170eC;ssa. Käytäntö on osoittanut, että tämä kiehumisalueen ·. pää monissa tapauksissa ei ole pysyvä, koska tuotantoprosessissa muodostuu kondensaatio- ja polymerisaatiotuotteita joiden kiehumispiste on korkeampi kuin 170°C, ja nämä saastuttavat reformaatit ja platformaatit. Koska nämä korkealla kiehuvat kondensaatio- ja polymerisaatiotuotteet voivat esiintyä 2 87657 reformaateissa ja platformaateissa aina pitoisuuteen 30 paino-% asti, voivat nämä haitata DE-kuulutusjulkaisun 36 12 384 mukaisen menetelmän suoritusta.
Käytäntö on nimittäin osoittanut, että nämä kondensaatio- ja polymerisaatiotuotteet rikastuvat selektiiviseen liuottimeen, jolloin näitä ei voida erottaa käytännöllisesti katsoen lainkaan tai vain epätäydellisestä tästä tisleestä. Tämä johtaa pidentyneen käsittelyajan ohella myös kierrossa käytettävän liuottimen vielä voimakkaampaan likaantumiseen, jolloin tämän selektiivisyys vähenee pysyvästi ja uutostislauksen erottelukyky alenee.
Yritykset erottaa näitä kondensaatio- ja polymerisaatiotuot-teita liuottimesta tislauksen aikana, kuten on jo mainittu, myöskin käyttämällä korkeaa tislausastetta (destillationsauf-wand) eivät ole johtaneet tyydyttävään tulokseen. On nimittäin osoittautunut, että osalla näistä kondensaatio- ja polymeri-saatiotuotteista on liuotinta vastaava kiehumisalue, jolloin niiden erottaminen tislaamalla on'käytännöllisesti katsoen mahdotonta. Nämä ongelmat on voitu tähän asti ratkaista vain vaihtamalla tietyin väliajoin likaantunut liuotin kokonaan. On : V selvää, että tämä menetelmä on erittäin kallis ja näin ollen epätaloudellinen. Sitäpaitsi likaantuneen liuottimen hävittä-;·. minen tuottaa lisää kustannuksia, koska sillä ei ole muuta käyttöä eikä hyötyä.
. Keksinnön tehtävänä on siis parantaa aiempaa menetelmää ja voittaa siihen liittyneet vaikeudet.
Tämä on keksinnönmukaisesti ratkaistu esitislaamalla hiilive-tyseosta, josta osalla kiehumisalue ulottuu yli 170° C:een, . jolloin 169° Csseen asti (normaalitilassa) kiehuva osa tisla-.taan erilleen ja johdetaan uutostislaukseen, kun taas tislaus-jäännös lisätään seoskomponenttina toimivaan aromaattisten aineiden seokseen.
Keksinnön mukaiseen menetelmään kuuluu panoshiilivetyseoksen i.
3 87657 esitislaus siten, että tislautuva tuote sisältää vain sellaisia osia, jotka eivät aiheuta seuraavassa erotustislauksessa liuottimen pysyvää likaantumista. Korkeammalla kiehuvat osat, jotka voidaan erottaa liuottimesta vain vaivoin tai ei lainkaan, jäävät esitislauksen tislausjäännökseen joka lisätään keksinnön mukaisesti seoskomponenttina toimivaan aromaattisten aineiden seokseen. Tällöin havaittiin että tavallisesti lähtöaineina käytettyjen reformaattien ja platformaattien koostumus on sellainen, että yli 170'Cxssa kiehuvassa fraktiossa joko ei ole lainkaan ei-aromaattisia yhdisteitä tai niitä on vain vähäisiä määriä. Näitä on esimerkiksi tyypillisessä maaöljyn jalostuksessa syntyvässä reformaatissa n. 3 paino-% yli 170 °C:ssa kiehuvasta fraktiosta, joka jää keksinnön mukaisessa menetelmässä tislausjäännökseksi ja lisätään seoskomponenttina toimivaan aromaattisten aineiden seokseen. Tämän korkealla kiehuvan fraktion koostumus on seuraavanlainen.
Yhdiste_kp. *C_paino-% m-kymoli 175 3,4 hemellitoli " 176,1 14,3 p-kymoli 177,1 12,3 N-butyylibentsoli 183 2,8 ' indaani 177,8 9,9 : 1,2-dietyylibentsoli 183,4 24,3 duroli 196,8 4,7 i-duroli 198 16,2 • tetraliini 207,6 0,1 trimetyylietyylibentsoli 213 3,0 naftaliini 218 4,0 metyylitetraliini 229 0,1 β-metyylinaftaliini 241 2,0 a-metyylinaftaliini 245 1,2 . . difenyyli 255 0,8 dimetyylinaftaleeni 268 0,9
Yhteensä: 100,0
Edellä mainitut prosenttiluvut eivät viittaa reformaatin kokonaismääriin vaan yli 170eC kiehuvan fraktion koostumukseen.
4 87657
Keksinnön mukaista menetelmää läpivietäessä voidaan esitislaus suorittaa suhteellisen vaatimattomin investointi- ja käyttökustannuksin, koska tässä tapauksessa ei tarvita tarkkaa kvantitatiivista erottelua. Esimerkiksi voidaan esitislaus määritellä siten, että myös osa o-ksylolista (kp 144°C) jää esitislauksen tislausjäännökseen, koska myös tällä kiehumis-alueella on panoshiilivetyseoksessa normaalisti niin vähän ei-aromaattisia aineita, etteivät ne merkittävästi häiritse lisänä seoskomponenttina toimivaa aromaattisten aineiden konsent-raattia. Sitä vastoin on huomattava, että esitislauksen tislaus jäännöksen ei-aromaattisten aineiden osuus tällöin pienenee, koska esitislauksessa syntyvät atseotrooppiset seokset aromaattisten ja ei-aromaattisten aineiden välillä poistuvat esitislaustuotteena ja siirtyvät seuraavaan uutostislaus-prosessiin. Näin muodostaa esim. n-nonaani atseotrooppisen seoksen o-ksylolin kanssa.
Keksinnön mukaisen menetelmän erityisen suositeltavassa suoritusmuodossa esitislaus suoritetaan kohotetussa paineessa. Tällöin voidaan paine valita siten, että esitislaus voidaan suorittaa korkeammassa lämpötilassa kuin uutostislaus, niin, että esitislauksen tuotteena saatavat höyryt voidaan hyödyntää uu-tostislauksen kolonnin lämmityksessä ja että näin saatava kon--. densaatti voidaan johdattaa uutostislaukseen. Tässä suorite-: taan esitislaus jopa 15 bar paineessa.
Kuvassa esitetään keksinnön mukaisen menetelmän erään toteutusmuodon vuokaavio voimakkaasti yksinkertaistettuna. Tässä työstettävä panoshiilivetyseos johdetaan reittiä 1 kolonniin 2, jossa suoritetaan keksinnön mukainen panoshiilivetyseoksen esitislaus. Tästä saatava tislaustuote kulkee reittiä 3 sisäosalla ja/tai täyteosasilla varustetun uutostislauskolonnin 4 . keskiosaan. Jalosteen hiilivedyt kulkeutuvat uutostislauskolonnin pään kautta reittiä 5 kolonniin 6, jossa jalosteen hii-livetyseos erotetaan tislaamalla lopusta liuottimesta. Jälkimmäinen johdetaan reittiä 7 reitille 8, jota pitkin käytetty liuotin johdetaan uutostislauskolonnin 4 yläosaan. Liuottimes-
II
5 87657 ta erotetut jalosteen hiilivedyt johdetaan reittiä 9 kolonnin 6 yläpäästä edelleen käytettäväksi. Uutteen hiilivedyt johdetaan yhdessä liuottimen pääosan kanssa reittiä 10 uutostis-lauskolonnin 4 pohjalta erotuskolonnin 11 keskiosaan, jossa kolonnissa myöskin on sisäosa tai täyteosasia. Tässä kolonnissa erotetaan pääosin aromaattisista aineista koostuva uutteen hiilivetyseos liuottimesta, jolloin vapautunut liuotin, joka rikastuu erotuskolonnin 11 pohjalle, voidaan johtaa takaisin uutostislauskolonniin 4 reittiä 8 pitkin. Liuottimesta erotetut uutteen hiilivedyt johdetaan sitä vastoin reittiä 12 tai 13 pois erotuskolonnista 11 edelleen käytettäväksi.
Edellä mainitussa tapauksessa ovat olosuhteet uutostislausko-lonnissa 2 niin järjestetyt, että panoshiilivetyseoksessa oleva bentsoli jatkuvasti rikastuu uutteeseen ja tuotteena on vähäbentsolista jalostetta. Erotuskolonnissa 11 uutteen sisältämä bentsoli tislautuu erilleen muista aromaattisista yhdisteistä ja kulkeutuu tislaustuotteena reittiä 12 myyntikelpoisena puhtaana benteolina, joka sisältää ei-aromaattisia aineita <1000 ppm, kun taas tässä'tapauksessa enemmän tai vähemmän bentsoliton aromaattisten aineiden seos poistetaan si-vuvirtana reittiä 13 tai tähän paikkaan sijoitettuun sivuko-‘ lonniin, jota ei ole esitetty vuokaaviossa, erotuskolonnista 11. Tämä aromaattisten aineiden seos lisätään sitten keksinnön mukaisesti esitislauksen tislausjäännökseen. Tämä kulkeutuu : reittiä 14 kolonnin 2 pohjalta ja sekoittuu reitillä 13 vir-.·.· taavaan tuotevirtaan niin, että reitiltä 13 voidaan kerätä seoskomponenttina toimiva lopputuote.
Menetelmän läpivientiin kuuluvat myös seuraavat mahdollisuudet .
a) Tässä tapauksessa valitaan uutostislauskolonnin 4 olosuh-... teet siten, että osa panoshiilivetyseoksen sisältämästä bent-solista kulkeutuu jalosteen mukana ja uutteen aromaattisten aineiden konsentraattiin jää vain sellainen määrä bentsolia, joka ei ylitä haluttua, normaalisti <5 paino-% maksimiarvoa. Uutteen käsittelyssä erotuskolonnissa 11 seuraa täten, että seoskomponenttina toimiva aromaattisten aineiden konsentraatti 6 87657 kulkeutuu reittiä 12, jolloin sivuaukko reitin 13 kautta jää käyttämättä.
b) Kun toisaalta panoshiilivetyseoksen bentsoiipitoisuus on suhteellisen alhainen, ja toisaalta tämän bentsolipitoisuuden rikastuminen seoskomponenttina toimivaan aromaattisten aineiden seokseen ei ole häiritsevää, voidaan uutostislauskolonnin 2 olosuhteet valita siten, että käytännöllisesti kaikki bent-soli jää uutteeseen. Erona ensiksi mainittuun menetelmävaih-toehtoon on, että tässä tapauksessa erotuskolonnissa 11 ei eroteta bentsolia muista aromaattisista aineista. Eli, tässä tapauksessa aromaattisten aineiden konsentraatti kulkeutuu kokonaisuudessaan reittiä 12 erotuskolonnista 11 ja reitti 13 jää käyttämättä.
On selvää, että näissä molemmissa tapauksissa erona virtaus-kaavion tilanteeseen on esitislauksen tislausjäännöksen lisäys reitillä 12 kulkevaan aromaattisten aineiden konsentraattiin.
Kuvassa esitetty virtauskaavio sisältää vain keksinnön mukaisen menetelmän selvittämiseksi välttämättömät osat, kun taas kaikkia osia, jotka eivät liity välittömästi keksintöön, ei ole esitelty virtauskaaviossa. Näihin kuuluvat lämmöntasoitin kunkin tuotevirran lämmön tasoitukseen, kiertokuumennin kunkin kolonnin lämmitykseen, regenerointi- eli käytetyn liuottimen täydennyslaitteisto samoin kuin eri mittaus- ja säätölaitteet.
Keksinnön mukaiseen työmenetelmän tehokkuus ilmenee seuraavas-ta suoritusesimerkistä. Tämä viittaa keksinnön mukaisen menetelmän toteutusmuotoon, joka perustuu kuvassa esitettyyn vir-- tauskaavioon. Tärkeimmät lukuarvot on kerätty seuraavaan taulukkoon. Lähtöaineena on maaöljyjalostuksesta saatu refor-maatti, jonka bentsolipitoisuus on 4,3 paino-%.
il 87657 7 3 jj 3 3 u •W 5 £
Taulukko So o c S = to to co 0 to " V V Jj v Jii o c 3 3 <nc n -h 'cr 3 io4J° rH 3 00 (0 CTl rH 0 »—( 4-) —I 3 H o c -I -H 0) £> -u -1(03 = H CO H CO H 4-) H (0 W .3 H CO :0 H 4-> ~ +J-HC0 4J H 3 4-) (0 4-)3 4J3 aJHC +J 3*i 4-) -U 0 4J 4-) 4-) 4-)0 4-) "O 4) E J 4) C 4-) o,” •H M C Η Η ο Ή Ή ·Η £ H 0 ·Μ H :3 -H a^ 3(03 3 CO 3 33 33 OM 3 (0 :3 3 O „ 143¾ M 3 4-> M ro Ma M3 M3 ro M —
Koostumus_____________ •cg kg kg kg kg kg kg C4-C7~ei-aromaatit 221,9 221,9 221,9)
Cg-ei-aromaatit 54,9 54,7 52,3Slooo ppm 2,4 o,2 2,6
Cg-ei-aromaatit 17,5 6,1 3,1 3,o 11,4 14,4
Cig-ei-aromaatit 2,9 o,2 °/2 2,7 2,9 bentsoli 43,o 43,o 1,6 35,8 5,6 - 5,6 toluoli 198,6 197,8 o,1 197,7 o,8 198,5
Cg-aromaatit 24o,1 65,2 65,2 174,9 24o,1
Cg-aromaatit 191,1 7,1 7,1 184,o 191,1 C^o-aromaatit 3o,o _3o,o 3o,c 1ooo,o 596,o 279,o 35,8 281,2 4o4,c 685,2
: V X X X X X X X
7o,3 52,5 o,6 98,o 96,5 97,1
Yht. aromaatit : 99,9 'l o,8
·- ·; Yht. bentsoli L
29,7 47,5 99,4 1ooo \ 2 3,5 2,1
: : - Yht. ei-aromaatit „„„ J
: : 93 ppm 112 : : : Roz

Claims (3)

8 87657 PATEHTTIVAATIMUKSET
1. Menetelmä kaasutinpolttoaineen seoskomponenttina käytettävän aromaattisten aineiden konsentraatin valmistamiseksi panoshiilivetyseoksesta, jonka kiehumisalue on välillä 40 -170*C, ja joka sisältää ei-aromaattisten aineiden suhteen enemmän aromaattisia aineita, jossa panoshiilivetyseos uutos-tislataan käyttäen N-substituoituja morfoliineja, joiden subs-tituenteissa ei ole enempää kuin 7 hiiliatomia, selektiivisenä liuottimena, ja jossa matalalla kiehuvat ei-aromaattiset yhdisteet, joiden kiehumisalue ulottuu n. 105eCseen, tislautuvat lähes täydellisesti, ja korkealla kiehuvat ei-aromaattiset yhdisteet, joiden kiehumisalue on välillä n. 105 - 160°C, tislautuvat pääosin jalosteena uutostislauskolonnin pään yli, jolloin liuotin tislataan myöhemmässä erotuskolonnissa uutteen muista hiilivedyistä erilleen ja tämä uute käytetään kokonaan tai osittain seoskomponenttina, tunnettu siitä, että käsiteltäessä panoshiilivetyseosta, jonka osan kiehumisalue ulottuu yli 170° Csn, tätä panoshiilivetyseosta esitislataan jolloin 169* Cs seen asti (normaalitilassa) kiehuva osa tislataan erilleen ja johdetaan uutostislaukseen, kun taas tislaus-jäännös lisätään seoskomponenttina toimivaan aromaattisten aineiden seokseen.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että esitislaus suoritetaan kohotetussa paineessa, jol- ·. loin paine on valittu siten, että esitislaus voidaan suorittaa - - korkeammassa paineessa kuin uutostislaus, niin, että esitis-lauksesta saatavat tuotehöyryt voidaan niiden kondensoituessa käyttää uutostislauksen kolonninlämmitykseen, ja näin syntynyt • : kondensaatti johdetaan uutostislaukseen.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tun- n e t t u siitä, että esitislaus suoritetaan jopa 15 bar paineessa. 9 87657
FI882636A 1986-04-12 1988-06-03 Foerfarande foer framstaellning av ett aromatkoncentrat anvaendbart som blandningskomponent i foer gasarbraensle FI87657C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE19863612384 DE3612384A1 (de) 1986-04-12 1986-04-12 Verfahren zur herstellung eines zur verwendung als blendingkomponente fuer vergaserkraftstoffe geeigneten aromatenkonzentrates
DE3612384 1986-04-12
DE3726449 1987-08-08
DE19873726449 DE3726449A1 (de) 1986-04-12 1987-08-08 Verfahren zur herstellung eines zur verwendung als blendingkomponente fuer vergaserkraftstoffe geeigneten aromatenkonzentrates

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI882636A0 FI882636A0 (fi) 1988-06-03
FI882636A FI882636A (fi) 1989-02-09
FI87657B true FI87657B (fi) 1992-10-30
FI87657C FI87657C (fi) 1993-02-10

Family

ID=39361287

Family Applications (2)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI870266A FI85872C (fi) 1986-04-12 1987-01-21 Foerfarande foer framstaellning av ett aromatiskt koncentrat laempligt att anvaendas som blandningskomponent i foergasarbraenslen.
FI882636A FI87657C (fi) 1986-04-12 1988-06-03 Foerfarande foer framstaellning av ett aromatkoncentrat anvaendbart som blandningskomponent i foer gasarbraensle

Family Applications Before (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI870266A FI85872C (fi) 1986-04-12 1987-01-21 Foerfarande foer framstaellning av ett aromatiskt koncentrat laempligt att anvaendas som blandningskomponent i foergasarbraenslen.

Country Status (11)

Country Link
US (1) US4925535A (fi)
EP (2) EP0241638B1 (fi)
JP (2) JP2550060B2 (fi)
AU (2) AU589508B2 (fi)
DE (2) DE3612384A1 (fi)
DK (2) DK167362B1 (fi)
ES (2) ES2020200B3 (fi)
FI (2) FI85872C (fi)
GR (2) GR3001286T3 (fi)
NO (2) NO169595C (fi)
SG (2) SG20992G (fi)

Families Citing this family (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3612384A1 (de) * 1986-04-12 1987-10-15 Krupp Koppers Gmbh Verfahren zur herstellung eines zur verwendung als blendingkomponente fuer vergaserkraftstoffe geeigneten aromatenkonzentrates
DE3805383A1 (de) * 1988-02-20 1989-08-31 Krupp Koppers Gmbh Verfahren zur herstellung eines zur verwendung als blendingkomponente fuer vergaserkraftstoffe geeigneten aromatenkonzentrates
DE3942950A1 (de) * 1989-12-23 1991-06-27 Krupp Koppers Gmbh Verfahren zur gleichzeitigen gewinnung von reinem benzol und reinem tuluol
DE4109632A1 (de) * 1991-03-23 1992-09-24 Krupp Koppers Gmbh Verfahren zur abtrennung von aromaten durch extraktivdestillation
EP2195107A1 (de) * 2007-09-28 2010-06-16 Basf Se Verfahren zur gewinnung von aromatischen kohlenwasserstoffen aus einem kohlenwasserstoffgemisch
WO2009043754A1 (de) * 2007-09-28 2009-04-09 Basf Se Verfahren zur gewinnung von aromatischen kohlenwasserstoffen aus einem kohlenwasserstoffgemisch
DE102011001587B4 (de) * 2010-08-05 2016-12-29 Flagsol Gmbh Verfahren zum Aufbereiten eines Wärmeträgermediums eines solarthermischen Kraftwerks
DE102014005337A1 (de) 2014-04-11 2015-10-15 Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg Tonoplastidäre Protonen/Zucker-Antiporter-Proteine und deren Verwendung zur Erhöhung der Saccharosekonzentration eines Saccharosespeicherorgans von Pflanzen
US20230183733A1 (en) 2020-05-20 2023-06-15 KWS SAAT SE & Co. KGaA Multiple virus resistance

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2842484A (en) * 1954-12-30 1958-07-08 Union Oil Co Separation of hydrocarbons
US3216929A (en) * 1961-10-27 1965-11-09 Phillips Petroleum Co Method of making inherently stable jet fuels
DE1568940C3 (de) * 1966-12-19 1978-12-07 Krupp-Koppers Gmbh, 4300 Essen Verfahren zur Abtrennung von Aromaten aus Kohlenwasserstoffgemischen beliebigen Aromatengehaltes
IT1043581B (it) * 1974-12-17 1980-02-29 Krupp Koppers Gmbh Processo per l esercizio di impianti di estrazione e o di impianti di estrazione e o di distillazione estrattiva
DE2916175A1 (de) * 1979-04-21 1980-10-23 Krupp Koppers Gmbh Verfahren zur regelung der einer extraktivdestillationskolonne am sumpf zugefuehrten waermemenge
DE3032780A1 (de) * 1980-08-30 1982-04-15 Krupp-Koppers Gmbh, 4300 Essen Verfahren zur aufarbeitung des sumpfproduktes von extraktivdestillationsprozessen zur gewinnung reiner kohlenwasserstoffe
DE3135319A1 (de) * 1981-09-05 1983-03-24 Krupp-Koppers Gmbh, 4300 Essen "verfahren zur gewinnung reiner aromaten"
DE3409030A1 (de) * 1984-03-13 1985-09-19 Krupp Koppers GmbH, 4300 Essen Verfahren zur abtrennung von aromaten aus kohlenwasserstoffgemischen beliebigen aromatengehaltes
DE3409307A1 (de) * 1984-03-14 1985-09-19 Krupp Koppers GmbH, 4300 Essen Verfahren zur abtrennung von aromaten aus kohlenwasserstoffgemischen beliebigen aromatengehaltes
DE3612384A1 (de) * 1986-04-12 1987-10-15 Krupp Koppers Gmbh Verfahren zur herstellung eines zur verwendung als blendingkomponente fuer vergaserkraftstoffe geeigneten aromatenkonzentrates

Also Published As

Publication number Publication date
DK167362B1 (da) 1993-10-18
DK179087D0 (da) 1987-04-08
NO169595C (no) 1992-07-15
NO883356L (no) 1989-02-09
EP0241638A3 (en) 1988-09-14
JPH0247191A (ja) 1990-02-16
NO871545L (no) 1987-10-13
FI870266A0 (fi) 1987-01-21
DK179087A (da) 1987-10-13
EP0241638B1 (de) 1991-01-02
AU589508B2 (en) 1989-10-12
SG90092G (en) 1992-12-04
JP2550060B2 (ja) 1996-10-30
NO172248B (no) 1993-03-15
ES2023231B3 (es) 1992-01-01
ES2020200B3 (es) 1991-08-01
DK441488D0 (da) 1988-08-05
DE3612384A1 (de) 1987-10-15
JPS62243685A (ja) 1987-10-24
DK441488A (da) 1989-02-09
AU7139587A (en) 1987-10-15
EP0305668B1 (de) 1991-06-19
FI85872B (fi) 1992-02-28
FI882636A (fi) 1989-02-09
NO169595B (no) 1992-04-06
EP0305668A1 (de) 1989-03-08
NO871545D0 (no) 1987-04-13
GR3001286T3 (en) 1992-08-26
FI882636A0 (fi) 1988-06-03
NO172248C (no) 1993-06-23
FI85872C (fi) 1992-06-10
AU2042788A (en) 1989-02-09
DE3726449A1 (de) 1989-02-16
GR3002432T3 (en) 1992-12-30
NO883356D0 (no) 1988-07-28
SG20992G (en) 1992-04-16
FI870266A (fi) 1987-10-13
AU602997B2 (en) 1990-11-01
US4925535A (en) 1990-05-15
JP2563985B2 (ja) 1996-12-18
EP0241638A2 (de) 1987-10-21
FI87657C (fi) 1993-02-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5849982A (en) Recovery of styrene from pyrolysis gasoline by extractive distillation
CN101808962B (zh) 从烃混合物中获得芳烃的方法
FI87657B (fi) Foerfarande foer framstaellning av ett aromatkoncentrat anvaendbart som blandningskomponent i foer gasarbraensle
CA2491342A1 (en) Purification of n,n-dimethylacetamide
CN1430660A (zh) 从石油流体中纯化芳烃
US8282816B2 (en) Extractive distillation process and system
US20140216915A1 (en) Apparatus for removing a contaminant from a solvent separation process
US3844902A (en) Combination of extractive distillation and liquid extraction process for separation of a hydrocarbon feed mixture
CZ242797A3 (cs) Způsob získávání čistých uhlovodíků ze směsi aromatických a nearomatických uhlovodíků
US20100300939A1 (en) Process for Removing a Contaminant from an Aromatic Selective Solvent
US9527007B2 (en) Processes and apparatuses for separating streams to provide a transalkylation feed stream in an aromatics complex
JP2989017B2 (ja) 純ベンゼンおよび純トルエンを同時に取得する方法
KR102190831B1 (ko) 방향족 콤플렉스에서 트랜스알킬화 원료 스트림을 제공하기 위한 스트림 분리 방법 및 시스템
RU2778655C2 (ru) Способ отделения этилбензола от других ароматических соединений с8
KR100623187B1 (ko) 추출 증류에 의해 방향족 물질을 분리하는 방법 및 여기에사용되는 혼합 용매
TWI712586B (zh) 用於將乙苯自其他c芳族化合物中分離出之製程
RU2083542C1 (ru) Ароматический растворитель, полученный из продуктов переработки нефти
US20230295063A1 (en) Hydrocarbon Extraction and/or Separation Processes Utilizing a Membrane Separator
TW575658B (en) Aromatics purification from petroleum streams
DE2063394C3 (de) Verfahren zur extraktiven Abtrennung aromatischer Kohlenwasserstoffe von einem Beschickungsgemisch
SU1161505A1 (ru) Экстрагент дл выделени ароматических углеводородов @ - @
SU825586A1 (ru) Способ очистки масляных фракций нефти 1
RU1786059C (ru) Способ очистки масл ных фракций нефти
JPS62153232A (ja) メチルナフタレンを分離する方法
PL124803B1 (en) Method of separation of mononuclear aromatic hydrocarbons from mixtures

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KRUPP KOPPERS GMBH