FI86703B - Raelskroekavhaengigt styrd anordning foer begraensning av vagnkorgens tvaerspel vid raelsfordon. - Google Patents

Raelskroekavhaengigt styrd anordning foer begraensning av vagnkorgens tvaerspel vid raelsfordon. Download PDF

Info

Publication number
FI86703B
FI86703B FI862673A FI862673A FI86703B FI 86703 B FI86703 B FI 86703B FI 862673 A FI862673 A FI 862673A FI 862673 A FI862673 A FI 862673A FI 86703 B FI86703 B FI 86703B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
transverse
curve
bogie
passive part
running surface
Prior art date
Application number
FI862673A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI862673A (fi
FI862673A0 (fi
FI86703C (fi
Inventor
Richard Schneider
Original Assignee
Sig Schweiz Industrieges
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Sig Schweiz Industrieges filed Critical Sig Schweiz Industrieges
Publication of FI862673A0 publication Critical patent/FI862673A0/fi
Publication of FI862673A publication Critical patent/FI862673A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI86703B publication Critical patent/FI86703B/fi
Publication of FI86703C publication Critical patent/FI86703C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B61RAILWAYS
    • B61FRAIL VEHICLE SUSPENSIONS, e.g. UNDERFRAMES, BOGIES OR ARRANGEMENTS OF WHEEL AXLES; RAIL VEHICLES FOR USE ON TRACKS OF DIFFERENT WIDTH; PREVENTING DERAILING OF RAIL VEHICLES; WHEEL GUARDS, OBSTRUCTION REMOVERS OR THE LIKE FOR RAIL VEHICLES
    • B61F5/00Constructional details of bogies; Connections between bogies and vehicle underframes; Arrangements or devices for adjusting or allowing self-adjustment of wheel axles or bogies when rounding curves
    • B61F5/02Arrangements permitting limited transverse relative movements between vehicle underframe or bolster and bogie; Connections between underframes and bogies
    • B61F5/22Guiding of the vehicle underframes with respect to the bogies
    • B61F5/24Means for damping or minimising the canting, skewing, pitching, or plunging movements of the underframes

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Vehicle Body Suspensions (AREA)
  • Springs (AREA)
  • Table Devices Or Equipment (AREA)
  • Vibration Prevention Devices (AREA)
  • Pinball Game Machines (AREA)

Description

ι 86703
Raiteen kaarteesta riippuen toimiva kiskoajoneuvon vaunukorin poikittaisvälyksen rajoitinlaite. - Rälskrökavhängigt styrd anordning för begränsning av vagnkorgens tvärspel vid rälsfordon.
Keksinnön kohteena on raiteen kaarteesta riippuen toimiva kisko-ajoneuvon vaunun korin poikittaisvälyksen rajoitinlaite, jossa on kiintovasteet telin ja vaunun korin välisen suurimman mahdollisen poikittaisvälyksen rajoittamiseksi ja elementit, joilla on joustava vastaanottokyky vakiosuuruista poikittaisjoustoaluetta varten, jolloin suurimman poikittaisvälyksen rajoittamista varten on kiintovaste ja vakiosuuruista joustoaluetta varten jousielement-ti, joka jousielementti ja kiintovaste on yhdistetty aktiiviseksi osaksi, joka muodostaa parin passiivisen osan kanssa, joka passiivinen osa on varustettu vastinepinnalla kiintovastetta varten ja juoksupinnalla jousielementtiä varten.
On tunnettua, että ajomukavuuden lisäämiseksi teliä ei kiinnitetä vaunun koriin jäykästi edes poikittaissuunnassa, vaan jätetään pieni välys, jota rajoitetaan sivuvastei11a. Tätä poikittaisvä-lystä pitää erityisesti pitkillä ajoneuvoilla lisäksi ohjata raiteen kaarteesta riippuen.
Vanhemmissa kiskoilla kulkevissa kulkuneuvoissa on poikittaisvä-lystä rajoittamaan tarvittavat sivuvasteet sijoitettu siten haitallisesti, että ajettaessa kaarretta kaarteen ulkosivulle syn-’ tyvä keskipakoisvoiman ylijäämä on käyttänyt kaiken poikittais- : välyksen, niin että raiteen aiheuttamat lisätöytäykset hakkaavat lujasti poikittaisvälyksen rajoittimiin.
Uudemmat toteutukset ovat onnistuneet poistamaan tämän haitan siten, että vasteet asettuvat kaarteessa toisiinsa nähden niin, että poikittaisvälys, kuten DE-PS 11 44 314 esittää, suurenee kaarteen ulkosivulla ja pienenee kaarteen sisäsivulla. Ajettaessa suoraan välys pysyy yhtä suurena molemmin puolin. Vasteiden rakenne on yhä vielä kuitenkin epätyydyttävä, sillä niissä ei ole joustavaa vaimennusosaa.
2 86703 Tätä seikkaa yrittää korjata CH-PS 504 330 mukainen toteutus, jossa telin ja vaunun korin tukipisteellä korin puolella on tart-tujalevy, jossa on toisella puolella joustavat vasteet jatkuvalle poikittaisjoustolle ja toisella puolella metalliset kiintovasteet suurimmalle sallitulle poikittaisjoustolle. Telin puolella on vastaavat vastakappaleet.
Tämä rakenne - tai sen käänteinen totetutus - ei tilasyistä sovellu kaikkiin käyttötarkoituksiin erityisesti sen takia, että se sijaitsee kulkuneuvon pituussuunnan keskitasossa.
Näin on erityisesti silloin, kun on kyse kulkuneuvoista, joiden ajomoottorit ova telillä rajoittaen sen tilankäyttöä.
Lisäksi tämä tunnettu ratkaisu aiheuttaa väistämättä liikeopillisesti pakolla raiteesta riippuen toimivan poikittaisvälyksen rajoituksen, joka sallii ainoastaan raiteen kaarteen säteestä riippuvan lineaarisen välyksen muutoksen. Se ei suo mahdollisuutta sovittaa välystä yksilöllisiin vaatimuksiin, kuten rajoittaa sitä vähemmän suurilla kaarteilla tai erittäin paljon tiukoilla kaarteilla.
Mahdollista ei myöskään ole tällä kulloinkin yhteen telin päätyyn liittymällä yksipuolisella joustavan ja kiinteän vasteen järjestelmällä rajoittaa telin ja vaunun korin välystä kaarteen ulko-ja sisäpuolella samanaikaisesti.
Lisähaittana on se, että telin ja vaunun korin väliset pitkittäissuuntaiset joustot, jotka ovat aivan toivottavia, aiheuttavat kaarteiden ajossa poikittaisvaimentimen painuessa vastakappaleelle osien jatkuvan hankaamisen ja ennenaikaisen kulumisen.
Seuraavassa esitettävällä keksinnöllä on nyt sitten tarkoitus ratkaista tehtävä luoda raiteen kaarteesta riippuen ohjautuva, joustava vaunun korin poikittaisvälyksen rajoitin, joka tyydyttää seuraavat vaatimukset: 3 86703 a) yksilöllisesti käytettävissä, ts. moottorin, käyttimen tai liikkuvan telin kanssa, b) käytettävissä kaikenlaisten lisäjousitusten kanssa, c) riippumaton telin ja vaunun korin välisen tukipisteen paikasta d) riippumaton siitä, onko tukipiste todellinen vai kuviteltu, e) kiintovastein rajoitettu telin ja vaunun korin välys suorassa ajossa, f) pehmeä ja joustava suoran ja kaarreajon poikittaisliikkeen vaimennus kiintovasteiden sisäpuolella, g) raiteen kaarteesta riippuva välyksen suureneminen kaarteen ulkosivulle päin, h) g:stä syntyvä tilanne pitää tarvittaessa voida yhdistää kaarteen sisäpuolen välyksen pienentämiseen, i) raiteen kaarteesta riippuva joustavan vastealueen vaihtelu, joko kiintovasteiden käytöstä ja niiden tilan käytöstä riippuva tai riippumaton, k) yksinkertainen ja tiivis rakenne, jonka aktiiviset tai passiiviset rakenneosat voidaan sijoittaa haluttaessa vaunun koriin tai teliin, l) valinnaisesti pystysuoran lisäjousituksen päätyvasteen kanssa tai ilman, käytetystä jousijärjestelmästä riippumatta, m) toteutus ei ole sidottu mihinkään tiettyyn telin järjestykseen.
Tehtävä on ratkaistu patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosan mukaisesti.
Keksinnön mukainen ratkaisu poistaa tunnettujen poikittaisvälyk-sen rajoittimien haitat kykenemällä ajamaan jousitetusti liikkuen kaarteesta riippuen yksilöllisesti muotoiltuja kulisseja. Kasvavan vaimennusalueen vaikutuspistettä voidaan vaihdella poikit-taisjouston pituuden ja poikittaisvoimien vaatimuksien mukaan valinnaisesti kiintovasteesta riippuen tai riippumatta.
4 86703
Keksintöä valaistaan jatkossa piirroksen avulla. Kuvioissa on: kuvio 1 päällyskuva raiteen kaarteesta riippuen toimivasta, joustavasta vaunun korin poikittaisvälyksen rajoittimesta telin/vaunun korin puolella
kuvio 2 poikittaisvälyksen rajoitin kuvion 1 leikkauksena II-II
kuvio 3 päällyskuva erilaisista raiteen kaarteesta riippuen toimivan, joustavan poikittaisvälyksen rajoittimen sijoitusmahdollisuuksista, kaavamaisena esityksenä kuvio 4 kaavamaisena esityksenä telin sisäinen toteutus poikittaisvälyksen rajoittimesta käytettäessä ilmavääntö-jousitusta lisäjousituksena kuvio 5 kaavamainen esitys telin sisäisen toteutuksen poikittaisvälyksen rajoittimesta käytettäessä flexicoiljousitusta lisäj ousituksena kuvio 6 lisäjousitusjärjestelmän poikittaisvoimien ominaiskäy-rä, jossa kasvava vaimennusalue ja kiintovaste kuvio 7 poikittaisvoimien ominaiskäyrä, kun kasvavaa vaimennus-aluetta on muutettu keksinnön mukaisella ratkaisulla kuvio 8 ominaiskäyrän mahdollinen kulku esiintyvien poikittaisvoimien vaimentamiseksi joustavalla alueella esijännittämällä kasvavasti vaikuttava elementti.
Esitetyn keksinnön mukaisen poikittaisvälyksen rajoittimen rakenne vastaa kuvioita 1 ja 2. Se koostuu aktiivisesta osasta 1 ja passiivisesta osasta 10.
Osat voidaan sijoittaa esim, siten kuin kuviossa 3: aktiivinen osa 1 telillä 11 ja passiivinen osa 10 vaunun korilla 12 tai 5 96703 päinvastoin. Tällöin on koko järjestelmän kannalta merkityksetöntä, sijoitetaanko osat, kuten esitetty, välittömästi telin keskitasoon vai sivuun siitä aina päätyihin asti, tiettyjen rakenneseikkojen vuoksi.
Tietyissä tapauksissa, esim. teleissä, joissa on lisäjousituksena kuvion 4 tavoin ilmavääntöjousi 14 tai kuvion 5 tapaan flexicoil-jousi 15, voidaan aktiivinen osa 1 sijoittaa myös mainittujen jousien yläpuolella oleviin rakenneosiin, kuten lisäilmasäiliöi-hin 21 tai jousen yläkiinnikkeeseen 22, koska nämä liikkuvat mukana vaunun korin 12 poikittais- ja kääntymisliikkeet teliin 11 nähden, kun taas passiivinen osa 10 sen vastakappaleena voidaan asettaa jousitettuihin telin osiin 13. Tai päinvastoin.
Tällä rakenteella on se suuri etu, että tällöin sekä aktiivinen osa 1 että passiivinen osa 10 ovat kokonaan telin puolella, ja että poikittaisvälyksen rajoitin on ikäänkuin suljettu, telin sisäinen järjestelmä, jota ei jaeta tavalliseen tapaan telin 11 ja vaunun korin 12 puoleisiin osiin.
Tämä suositeltava rakennemuoto tuo mukanaan etuja myös valmistamisessa, erityisesti koko järjestelmän vaatimien rakennetole-ranssien suhteen.
Aktiivinen osa 1 koostuu kuvioiden 1 ja 2 mukaisesti ylemmälle ja alemmalle laakerin paikalle 2 ja 3 pystysuoraan laakeroidusta, kiertymästä varmistetusta pultista 4, jolla on vaakasuorassa joustavana rullana 6 poikittaisvaimennin 5. Se koostuu rullan 6 lisäksi sen ylä- ja alapuolella olevista tukilevyistä 7 ja 8, ja se on kokonaisuudessaan laakeroitu kiertyväksi pultille 4.
Joustava rulla 6 koostuu töytäisyille peräänantavasta materiaalista, jonka ominaiskäyrä 9 (kuvio 7) voidaan saavuttaa - ja sitä voidaan vaihdella - materiaalin laadulla ja erityisellä muodolla. Lisäksi molemmin puolin tukevat ylempi ja alempi tukilevy 7 ja 8 tuottavat sen edun, että niiden muotoilusta riippuen voidaan vaikuttaa joustavan rullan 6 kasvavaan ominaiskäyrään 9.
6 86703
Kuvioissa 1 ja 2 näytetään edelleen, kuinka pultin /f laakerin paikka 2, joka on varustettu kaarevalla tai suoralla vastinpinnal-la 20, toimii käytettävästä jousijärjestelmästä Uf, 15 riippumatta poikittaisliikkeen mielivaltaisen lisäjousituksen kiintovasteena.
On myös ajateltavissa, että kiintovaste 20 sijoitetaan erillisenä ylemmälle, mahdollisesti myös alemmalle laakerin paikalle 2 tai 3*
Kuviossa 2 esitetään myös mahdollisuus varustaa esim. pystysuoraan laakeroidun pultin k alempi laakerin paikka 3 vaakasuoralla vas-tinpinnalla 16, integroidun päätyvasteen luomiseksi lisäjousituksen pystysuoralle jousitukselle vastaavasti muotoiltua passiivisen osan 10 vasteosaa 17 vastapäätä, käytetystä jousijärjestelmästä 1^, 15 riippumatta.
Passiivinen osa 10 voi kuvioiden 1 ja 2 mukaan olla yksiosainen tai kaksiosainen, ratkaisevana tekijänä on vastinpinnan 18 ja juoksupinnan 19 erilaiset kulissinmuotoiset rakenteet.
Passiivisen osan 10 ollessa yksiosainen se on varustettu yksilöllisesti toisistaan riippumatta muotoiltavilla kaarevilla tai suorilla, kulissin pintoina toimivilla vastin- Ja juoksupinnoilla 18 ja 19, jolloin vastinpinta 18 toimii aktiivisen osan 1 kiin-covasteen pinnan 20 vastakappaleena ja juoksupinta 19, eri korkuisena, aktiivisen osan 1 poikittaisvaimentimen 5 vastakappaleena.
Mahdollinen on myös passiivisen osan 10 yksiosainen toteutus, josta puuttuu joko kiintovasteen 20 vastinpinta 18 tai poikittais- vairaentiraen 5 juoksupinta 19.
Edelleen on mahdollista tehdä passiivisesta osasta 10 moniosainen, jolloin joko kiintovasteen pinnan 20 vastinpinta 18 tai poikittaisvaimentimen 5 juoksupinta 19 ovat erillisiä tai voidaan vaihtaa muutoksia varten.
Aktiivisesta osasta 1 ja passiivisesta osasta 10 koostuva keksin- 7 86703 non mukainen raiteen kaarteesta riippuen toimiva, joustava vaunun korin poikittaisvälyksen rajoitin toimii kulloisestakin tapauksesta riippumatta aina samalla periaatteella.
Suoraa ajoa varten syntyy molemmin puolin yhtä suuri vapaa välys molemmin puolin olevin pinnoin 5 ja 19.
Jos juoksupinnan 19 kaari kuvaa samana pysyvää sädettä telin 11 ja vaunun korin 12 välisen todellisen tai kuvitellun tukipisteen ympärillä, syntyy myös kaarreajossa molemmin puolin, kaarteen uiko- ja sisäsivulle saman suuruinen välys.
Keksinnön mukaisessa ratkaisussa juoksupinta 19 voi kaareutua eri tavoin siten, että välys kaarreajossa suurenee kaarteen ulkosivulla ja/tai pienenee kaarteen sisäsivulla.
Kokonaisvälystä rajoittaviin kiintovasteiden pintoihin 18 ja 20 pätee sama, niiden väli on vain suurempi kuin vaimentimen 5 ja juoksupinnan 19 välinen.
Vastinpinnan 18 kaarevuus voi myös vaihdella niin, että käytettävissä oleva välys suurenee kaarretta ajettaessa kaarteen ulkosivulla ja/tai pienenee sen sisäsivulla.
Jos juoksupinnan 19 ja vastinpinnan 18 kaarevuudet ovat erilaiset ja pinnat on integroitu passiiviseen osaan 10, on tuloksena kuvioiden 7 ja 8 esittämä kasvavan vaimennusalueen eteenpäin siirtyminen ja ominaiskäyrä 9.
Keksinnön käyttämisen tuottaman parannuksen havainnollistamiseksi esitetään kuviossa 6 ensin epäedullinen lähtökohta, joka edustaa alussa kuvattua tekniikan tilaa: mielivaltaisen lisä jousi tukeen 14» 15 poikittaisvoimien ominais-käyrä A3 yhdessä joustavan poikittaisvälyksen rajoittimen kanssa tuottaa kasvavan vaimennusalueen, jonka ominaiskäyrää kuvaa 39, jota rajoittaa kiintovaste pinnallaan 40. Osoittautuu, että omi- 8 86703 naiskäyrän 39 omaava kasvava valmennusalue ei pysty ottamaan vastaan tiettyä määrää suurempaa poikittaisvoimaa 24, vaan voima osuu suoraan kiintovasteen pintaan 40, jolloin matkustaja tuntee sen epämiellyttävänä iskuna.
Sama tilanne kuvataan kuviossa 7, sillä erotuksella, minkä keksinnön mukainen poikittaisvälyksen rajoitin tuo tullessaan. Kuviossa esitetään mielivaltaisen lisäjousituksen 14, 15 poikittais-voimien ominaiskäyrä 23 yhdessä kuvioon 6 nähden eteenpäin siirtyneen kasvavan vaimennusalueen kanssa, jota kuvaa ominaiskäyrä 9, ja kiintovaste vastinpintoineen 18, 20. Osoittautuu, että tällä järjestelyllä kuvion 6 esittämän suuruusluokan poikittaisvoimat 24 kyetään vaivatta ottamaan vastaan ominaiskäyrän 9 kasvavan vaimennusalueen sisällä osumatta kiintovasteen pintoihin 18, 20. Tämän johdosta matkustaja ei havaitse niitä iskuina.
Kasvavan vaimennusalueen eteenpäin siirtyminen saadaan aikaan sijoittamalla poikittaisvaimentimen 5 joustava rulla 6 rinnan kiintovasteen pintojen 18, 20 kanssa. Poikittaisvaimentimen 5 vaimennuksen alkamista voidaan muutella juoksupinnan 19 ja vas- tinpinnan 18 keskinäisillä suhteilla.
Raiteen kaarteesta riippuva vaunun korin poikittaisvälyksen ohjaus syntyy siten, että joustava rulla 6 pyörii passiivisen osan 10 erityistarpeisiin sopeutettavissa olevalla kulissimaisella juok- supinnalla 19«
Joustavan rullan 6 avulla voidaan ajaa joustavasti rullaten yksilöllisesti muotoiltuja kulisseja.
Juoksupinnalla 19 olevan joustavan rullan 6 kehän segmentin jatkuvan vaihtumisen seurauksena niiden kulumista ei tapahdu. Telin 11 ja vaunun korin 12 suhteelliset liikkeet pituussuunnassa muuttuvat poikittaisvälyksen rajoittimep toimiessa pyöriväksi liikkeeksi.
Kuviossa 8 esitetään sitten mielivaltaisen lisäjousituksen 14, 15 9 86703 poikittaisvoimien ominaiskäyrä 23 yhdessä esijännitetyn kasvavan vaimennusalueen kanssa, jonka ominaiskäyrä on 26, ja kiintovas-teen pintojen 18, 20 kanssa. Kuvio esittää mahdollisuuden ottaa keksinnön mukaisella ratkaisulla vastaan suurin mahdollinen poikittaisvoima 2k ominaiskäyrän 26 kasvavalla vaimennusalueella.
Ominaiskäyrän 26 kasvavan vaimennusalueen esijännitys saadaan aikaan poikittaisvaimentimen 5 ja sen juoksupinnan 19 välistä tarttumista säätelemällä. Vaunun korin poikittaisvälyksen raiteen kaarteesta riippuva toiminta voidaan kuten kuviossa 7 yhdistää siihen.
Esimerkkinä mahdollisesta kaarteen sisä- ja ulkosivun välyksen samanaikaisesta rajoittamisesta, joka voidaan tehdä keksinnön mukaisella ratkaisulla joustavien vasteiden ja kiintovasteiden kulissi pinto jen muo toi.lt avuuden ansiosta, palvelevat seuraavat erään rautatiehallinnon valvonta- ja toimitusmääräyksen sallitut arvot: suora ajo ja kaarre = + 50 mm 1000m kaarre = + 50 mm 500 m kaarre = + 50 mm 250 m kaarre = + 25 mm 180 m kaarre = + 18 mm 150 m kaarre = + 14 mm 120 m kaarre = + 9 mm 90 m kaarre = + 0 mm

Claims (17)

1. Raiteen kaarteesta riippuen toimiva kiskoajoneuvon vaunun korin poikittaisvälyksen rajoitinlaite, jossa on kiintovasteet (18, 20) telin (11) ja vaunun korin (12) välisen suurimman mahdollisen poikittaisvälyksen rajoittamiseksi ja elementit (6), joilla on joustava vastaanottokyky vakiosuuruista poikittais- j oust'.on I not ta varten, jolloin suurimman poikittaisvälyksen rajoittamista varten on kiintovaste (20) ja vakiosuuruista jous-toaluetta varten jousielementti (6), joka jousielementti (6) ja kiintovaste (20) on yhdistetty aktiiviseksi osaksi (1), joka muodostaa parin passiivisen osan (10) kanssa, joka passiivinen osa on varustettu vastinepinnalla (18) kiintovastetta varten ja juoksupinnalla (19) jousielementtiä (6) varten, tunnettu siitä, että vastinpinta (18) ja juoksupinta (19) on muodostettu eri kaarevuuden omaaviksi kaaripinnoiksi siten, että jousiele-mentti (6) vierii kaarreajossa juoksupinnalla (19), ja suurin esiintyvä poikittaisvoima (24) otetaan vastaan joustavalla vai-mennusalueella olevalla ominaiskäyrällä (9) koskettamatta suurinta poikittaisvälystä rajoittaviin kiintovasteisiin (18, 20) (kuviot 7 ja 8).
2. Patenttivaatimukseni mukainen laite, tunnettu siitä, että passiivisen osan (10) juoksupinta (19) on muotoiltu siten, että joustorullan (6) etäisyys juoksupinnasta (19) muuttuu kääntymisen lisääntyessä, erityisesti kasvaen kaarteen ulko- : sivulla, (kuviot 1 ja 3).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että joustavana rullana (6) toteutetun poikittaisvaimen-timen (5) kasvavan vaimennusalueen ja sitä kuvaavan ominaiskäy-rän (9) sijaintia suhteessa kiintovasteen (20) ominaiskäyrään (23) voidaan muutella vaihtelemalla vastinpinnan (18) muotoa : juoksupintaan (19) nähden passiivisessa osassa (10) ja aikaan saada merkittävä positiivinen esijännitysvoima poikittaisliik-' . keen nollakohtaan (kuvio 7, 8). 11 86703
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että välineet (6) käsittävät joustoelementtien (6) muodon ja/tai materiaalin ja/tai toteutusmuodon, jotka joustoele-mentit (6) sopivimmin on toteutettu rullina tai teloina, jotka ainakin osittain ovat kumielastista ainetta.
5. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että joustoelementit (6) ovat, erityisesti muodoltaan, sellaisia, että niiden jousivoima kasvaa progressiivisesti joustomatkan mukana.
6. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että laite, jossa on aktiivinen osa (1) ja passiivinen osa (10), sijaitsee joko aivan telin (11) poi-kittaiskeskitasossa tai siitä telin päätyihinpäin siirrettynä.
7. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että aktiivinen osa (1) on liitetty passiiviseen osaan (10) siten, että aktiivinen osa (1) on järjestetty teliin (11) ja passiivinen osa (10) vaunun koriin (12), tai päinvastoin.
8. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että aktiivisen osan (1) liittäminen passiiviseen osaan (10) yhdessä ilmavääntöjouseksi (14) tai - .. kierrejouseksi (15) muodostetun lisäjousituksen kanssa voidaan yhdistää konstruktiivisesti siten, että sekä aktiivinen osa (1) että passiivinen osa (10) on järjestetty teliin (11).
9. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että aktiivisessa osassa (1) on joukko erilaiset toiminnat omaavia elementtejä (20, 16, 5), jotka muodostavat rakenneyksikön, jonka osat voidaan vaihtaa, ja että aktiivinen osa (1) koostuu vaakasuorasta kiintovasteesta, jossa on pystysuora vastinpinta (20), ja pystysuorasta kiintovasteesta, jossa on vaakasuora vastinpinta (16), sekä poikittaisvoimaa (24) joustavasti vaimentavasta poikittaisvaimentimesta (5), 12 86703 jolloin poikittaisvaimennin (5) on toteutettu joustavana rullana (6), jonka materiaalilla ja/tai muodolla on progressiivisesti kasvava ominaiskäyrä (9).
10. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että on järjestetty elimet rullan (6) progressiivisen ominaiskäyrän (9) aikaansaamiseksi joustavan rullan (6) molemmin puolin olevilla ylemmällä ja alemmalla tukilevyllä (7, 8) tukilevyjen (7, 8) muotoa muuttamalla.
10 86703
11. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että passiivisessa osassa (10) sijaitsevat, erilaiset toiminnat omaavat elementit (18, 19, 17) muodostavat rakenneyksikön, jonka osat voidaan vaihtaa, ja että passiivinen osa (10) koostuu vaakasuorasta kiintovasteesta, jossa on pystysuora vastinpinta (18), ja pystysuorasta kiintovasteesta, jossa on vaakasuora vastinpinta (17), sekä poikit-taisvaimentimen (5) vastakappaleena toimivasta pystysuorasta juoksupinnasta (19).
12. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että passiivisen osan (10) vastinpinta (18) ja juoksupinta (19) ovat raiteen kaarteesta riippuen eri tavoin kaareutuvia kulissipintoja, jotka kulkevat pystysuorassa : tasossa toisiinsa nähden.
13. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että joustavan rullan (6) etäisyys aktiivisen osan (10) juoksupinnasta (19) muuttuu kaarreajossa kaarteesta riippuen telin (11) kääntyessä vaunun koriin (12) nähden, ja että juoksupinnan (19) kaarevuudella voidaan vaikuttaa poikittaisväLykscn rajoittamiseen suorassa ja kaarreajossa, jolloin juoksupinnan (19) kaarien tietyillä yhdistelmillä suurennetaan välystä kaarreajossa kaarteen ulkosivulla ja/tai pie- ·. nennetään sitä kaarteen sisäsivulla. 13 9 6 703
14. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että joustoelementit (6) käsittävät teräksisiä joustavia elementtejä.
15. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että kiintovasteen elementit (10, 20) ja joustoelementit (6) muodostavat rakenneyksikön, jonka osat voidaan vaihtaa, ja jonka rajoitusvoimat telin (11) ja vaunun-korin (12) kaikissa asennoissa ovat samalla tasolla, ja erityisesti ovat keskenään yhdensuuntaisia.
16. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että kiintovaste-elementin vastinpinta (18) ja joustorullan (6) juoksupinta (19) ovat samalla tasolla tai kulissimaisesti.
17. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukainen laite, tunnettu siitä, että se voidaan konstruktiivisesti yhdistää lisäjousitukseen (14, 15) (kuv. 4,5). 14 86 703
FI862673A 1985-07-04 1986-06-24 Raelskroekavhaengigt styrd anordning foer begraensning av vagnkorgens tvaerspel vid raelsfordon FI86703C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH287985A CH670227A5 (en) 1985-07-04 1985-07-04 Rail vehicle superstructure transverse movement limiting equipment
CH287985 1985-07-04

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI862673A0 FI862673A0 (fi) 1986-06-24
FI862673A FI862673A (fi) 1987-01-05
FI86703B true FI86703B (fi) 1992-06-30
FI86703C FI86703C (fi) 1992-10-12

Family

ID=4243630

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI862673A FI86703C (fi) 1985-07-04 1986-06-24 Raelskroekavhaengigt styrd anordning foer begraensning av vagnkorgens tvaerspel vid raelsfordon

Country Status (6)

Country Link
AT (1) AT394831B (fi)
CH (1) CH670227A5 (fi)
FI (1) FI86703C (fi)
NL (1) NL191436C (fi)
NO (1) NO168163C (fi)
SE (1) SE461970B (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE4425562C1 (de) * 1994-07-20 1995-12-07 Aeg Schienenfahrzeuge Bogenabhängiger Queranschlag
DE19838321C2 (de) 1998-08-24 2003-05-28 Dwa Deutsche Waggonbau Gmbh Bogenabhängiger Queranschlag für die Beschränkung des Querspiels zwischen Wagenkästen und Fahrwerken von Schienenfahrzeugen
DE19851157A1 (de) * 1998-11-06 2000-05-11 Alstom Lhb Gmbh Begrenzungsanschlag mit einem mindestens bei Bogenstellung in Querrichtung eines Schienenfahrzeuges wirksamen Queranschlagsabschnitt
WO2011107535A1 (de) 2010-03-04 2011-09-09 Alstom (Switzerland) Ltd Schienenfahrzeug mit mitteln zur begrenzung des querspiels bei engen kurvenfahrten

Family Cites Families (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1742672A (en) * 1927-08-02 1930-01-07 Symington T H & Son Inc Antibanking car truck
US2055278A (en) * 1928-05-23 1936-09-22 Symington Co Railway truck
US2013797A (en) * 1932-02-13 1935-09-10 Standard Car Truck Co Lateral motion spring damping car truck
CH171202A (de) * 1933-09-16 1934-08-15 Schweiz Ind Ges Verbindung von Obergestell mit Untergestell bei Strassen- und Schienenfahrzeugen.
GB626798A (en) * 1947-06-26 1949-07-21 Frank Whyman Improvements relating to the suspension of vehicle bodies
US2680413A (en) * 1951-03-13 1954-06-08 Becker Anton Load-stabilizing linkage for metallic cars
AT230422B (de) * 1962-03-05 1963-12-10 Simmering Graz Pauker Ag Einrichtung zur Begrenzung des Seitenspieles der Drehgestelle von Schienenfahrzeugen beim Kurvenlauf
DE1605103C3 (de) * 1967-09-26 1974-02-28 Maschinenfabrik Augsburg-Nuernberg Ag, Zweigniederlassung Nuernberg, 8500 Nuernberg Einrichtung zum Begrenzen des Querfederweges von Fahrzeugen, insbesondere Schienenfahrzeugen
GB1574598A (en) * 1976-03-05 1980-09-10 Sulzer Ag Powered rail vehicles
HU185013B (en) * 1980-09-18 1984-11-28 Ganz Mavag Mozdony Vagon Cross arm being between bogie and waggon aody of railway vehicle

Also Published As

Publication number Publication date
FI862673A (fi) 1987-01-05
AT394831B (de) 1992-06-25
NO168163C (no) 1992-01-22
NO168163B (no) 1991-10-14
FI862673A0 (fi) 1986-06-24
CH670227A5 (en) 1989-05-31
ATA173186A (de) 1991-12-15
NO862538D0 (no) 1986-06-24
SE8602802L (sv) 1987-01-05
SE8602802D0 (sv) 1986-06-24
NL191436C (nl) 1995-07-04
NO862538L (no) 1987-01-05
SE461970B (sv) 1990-04-23
NL191436B (nl) 1995-03-01
FI86703C (fi) 1992-10-12
NL8601758A (nl) 1987-02-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR102048504B1 (ko) 판스프링 유닛 및 철도 차량용 대차
US4136620A (en) Self steering railway truck
US4433629A (en) Railway truck bearing mounting assembly
CN106314469A (zh) 一种改善轨道车辆转向架整体性能的方法及悬挂减振系统
EP3398667B1 (en) Roller coaster vehicle guidance system including a side guide assembly with wheel suspension
CN102498024A (zh) 具有车身到行走机构的横向柔性连接的轨道车辆
DE3223989A1 (de) Laufwerk fuer schienenfahrzeuge
FI86703B (fi) Raelskroekavhaengigt styrd anordning foer begraensning av vagnkorgens tvaerspel vid raelsfordon.
CA1189390A (en) Articulated truck assembly
KR880000849B1 (ko) 철도 차량용 측면 베어링
KR100389674B1 (ko) 두 개의 관절을 갖는 유연 대차
EP2995523A1 (de) Gefedertes Fahr- und Laufwerk für schienengebundene Hängebahnen
EP2165913B1 (de) Güterwagendrehgestell
DE19853540A1 (de) Verbindung zwischen Blattfederenden und Achslagern eines Doppelachsaggregates eines Lastkraftwagens
JP2018076031A (ja) 鉄道車両用軸箱支持装置
US2720847A (en) Bogies for railway cars
EP1569835B1 (en) Wheel set guidance assembly
JP2781385B2 (ja) ボギーに対する鉄道車輛の懸架装置
JP4142760B2 (ja) 鉄道車両用台車
EP2374684B1 (en) Devices for moving the buffers of the coaches of railway vehicles with bogies in curves and railway vehicle coach with bogies
CA1192787A (en) Diagonally braced rail truck
DE2746407A1 (de) Rad fuer schienenfahrzeuge
CN213007441U (zh) 转向架、轨道车辆及轨道
KR102446524B1 (ko) 철도차량용 림 대차 프레임
CN210262537U (zh) 一种带有间隙调整机构的轨道行走轮

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: SIG SCHWEIZERISCHE