FI79142C - Foerfarande foer framstaellning av insulinderivat. - Google Patents

Foerfarande foer framstaellning av insulinderivat. Download PDF

Info

Publication number
FI79142C
FI79142C FI822773A FI822773A FI79142C FI 79142 C FI79142 C FI 79142C FI 822773 A FI822773 A FI 822773A FI 822773 A FI822773 A FI 822773A FI 79142 C FI79142 C FI 79142C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
insulin
reaction
reaction mixture
threonine
trypsin
Prior art date
Application number
FI822773A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI79142B (fi
FI822773A0 (fi
FI822773L (fi
Inventor
Jan Markussen
Original Assignee
Novo Industri As
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Novo Industri As filed Critical Novo Industri As
Publication of FI822773A0 publication Critical patent/FI822773A0/fi
Publication of FI822773L publication Critical patent/FI822773L/fi
Publication of FI79142B publication Critical patent/FI79142B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI79142C publication Critical patent/FI79142C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C07ORGANIC CHEMISTRY
    • C07KPEPTIDES
    • C07K14/00Peptides having more than 20 amino acids; Gastrins; Somatostatins; Melanotropins; Derivatives thereof
    • C07K14/435Peptides having more than 20 amino acids; Gastrins; Somatostatins; Melanotropins; Derivatives thereof from animals; from humans
    • C07K14/575Hormones
    • C07K14/62Insulins
    • AHUMAN NECESSITIES
    • A61MEDICAL OR VETERINARY SCIENCE; HYGIENE
    • A61KPREPARATIONS FOR MEDICAL, DENTAL OR TOILETRY PURPOSES
    • A61K38/00Medicinal preparations containing peptides

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • Genetics & Genomics (AREA)
  • Gastroenterology & Hepatology (AREA)
  • Toxicology (AREA)
  • Endocrinology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Zoology (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Proteomics, Peptides & Aminoacids (AREA)
  • Diabetes (AREA)
  • Peptides Or Proteins (AREA)
  • Preparation Of Compounds By Using Micro-Organisms (AREA)
  • Medicines That Contain Protein Lipid Enzymes And Other Medicines (AREA)

Description

1 79142
Menetelmä meuliinijohdannaisten valmistamiseksi Tämä keksintö kohdistuu menetelmään ihmisen insuliinin valmi s tamiseksi.
Ennestään tunnetaan erilaisia menetelmiä ihmisen insuliinin valmistamiseksi. Esimerkkejä tällaisista prosesseista ovat mm. uuttaminen ihmisen haimarauhasista, synteesi perustana olevista aminohapoista, geenimanipulaatio ja sian insuliinin muuntaminen ihmisen insuliiniksi, Eräät menetelmät sian insuliinin muuntamiseksi ihmisen insuliiniksi suoritetaan sian B30 des-oktapeptιdι-<B23-B-30)-insu1iinin ja eräät des(Ala >-insuliinin kautta.
B30 Tämä keksintö kohdistuu tarkemmin sanottuna sian des<Ala )- insuliinin muuntamiseen ihmisen insuliiniksi ihmisen insulii-B30 nin treoniini -johdannaisen kautta.
Sokeritaudin hoidossa on tavallisesti käytetty sian tai härän insuliinia sisältäviä insuliinivalmisteιta. Härän, sian ja ihmisen insuliinin aminohappokoostumuksessa on vähäisiä eroja, jolloin ero ihmisen ja sian insuliinin välillä rajoittuu yhteen ainoaan aminohappoon, sillä B30-aminohappo ihmisen insuliinissa on treoniini kun se taas sian insuliinissa on ala-niini .
Eurooppalaisessa patenttihakemuksessa 80 101 966 on selostettu erästä menetelmää ihmisen insuliinin valmistamiseksi des-B30 (Ala )-insu1iinista, katso myös Nature 280 (1979), 412.
Mainitun patenttihakemuksen mukaan suoritetaan amidointi edullisesti väliaineessa, joka sisältää 0-65 %, edullisesti 40-60 % orgaanista liuotinta. Reaktiolämpötila on lisäksi o o edullisesti 20-40 C, jolloin 37 C:n lämpötilaa on käytetty kaikissa esimerkeissä. Kytkennän saanto määritettiin 3 esimerkin mukaan HPLC:llä (high pressure liquid chromatography) 2 79142 75, 80 ja noin 50 %:kaι, Julkaisun Nature mukaan oli saanto noin 73 %.
Erästä menetelmää ihmisen insuliinin valmistamiseksi des-B30 (Ala )-insullinista on vielä selostettu julkaisussa Pro ceedings of the 2nd International Insulin Symposium, Aachen, Saksan liittotasavalta, 1979. Tämän julkaisun mukaan suoritettiin amidointi seoksessa, joka sisälsi noin 60 % orgaanis- o ta liuotinta ja reaktio suoritettiin 38 C:ssa. Kytkennän saanto määritettiin HPLC:llä 67 %:ksi.
Erästä toista menetelmää ihmisen insuliinin valmistamiseksi B30 des-(Ala )-msulιinistä on lisäksi selostettu julkaisussa Proceedings of the 16th European Peptide Symposium, Helsin-g«5r , Tanska, 1980. Mainitun julkaisun mukaan suoritettiin prosessi seoksessa, joka sisälsi suurin piirtein 60 % orgaanista liuotinta. Reaktiolämpötila oli kaikella todennäköisyy-o della 37 C. 30 min reaktioajan jälkeen oli saanto 85 %, mutta saanto aleni 70 %:iin 22 tunnin jälkeen.
Eräs syy alempaan saantoon tunnetuilla menetelmillä on ineu- liinitappio ei-toivuttujen sivureaktioiden johdosta, esim.
D0I-Thr(R )-OR :n muodostumisen johdosta, jossa DOI tarkoit- 1 2 taa sian des-oktapeptldi-<B23-B30)-ineu1iinia, ja R ja R tarkoittavat samaa kuin jäljempänä.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena oli aikaansaada menetelmä, jossa reaktiotuotteen saanto oli erittäin korkea, edullisesti korkeampi kuin 90 %.
Yllättäen on osoittautunut, että tällainen saanto voidaan saavuttaa käyttämällä paljon alempaa vesipitoisuutta reaktio-seoksessa kuin ennestään tunnetuissa menetelmissä, ja että lisäksi on edullista suorittaa prosessi huomattavasti alemmassa reaktiolämpötilassa kuin jo tunnetuissa menetelmissä.
Il 3 79142
Yllä olevan keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnus- B3 0
omaista, että des(Ala )-insuliini tai sen suola tai kompleksi saatetaan reagoimaan L-treoniinijohdannaisen kanssa, jolla on yleinen kaava I
Thr(R2)-OR1 I
1 2 jossa R tarkoittaa karboksyylisuojaryhmää, ja R tarkoittaa vetyä tai hydroksyylisuojaryhmää, tai tämän suolan kanssa veden, veteen sekoittuvan orgaanisen liuottimen ja trypsiinin seoksessa, jossa veden määrä reaktioseoksessa on 30-10 %. Suositeltava reaktiolämpötila on noin 0°C:n ja huoneen lämpötilan välillä, so. noin 25-20°C.
Esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä voidaan suorittaa B3 0 liuottamalla des(Ala )-insuliini, kaavan I L-treoniini-johdannainen ja trypsiini veden ja vähintään yhden veteen sekoittuvan orgaanisen liuottimen seokseen, mahdollisesti hapon läsnäollessa.
Ne orgaaniset liuottimet, jotka soveltuvat käytettäväksi tässä keksinnössä, ovat polaarisia liuottimia, jotka ovat veteen sekoittuvia ja edullisesti sellaisia, että ne kykenevät sisältämään korkeita insuliiniyhdisteiden ja treo-niiniesterin pitoisuuksia. Esimerkkejä tällaisista sopivista orgaanisista liuottimista ovat aproottiset liuottimet, kuten esimerkiksi Ν,Ν-dimetyyliformamidi, N,Ν-dimetyyliaset-amidi, N-metyylipyrrolidoni, heksametyylifosforitriamidi, dimetyylisulfoksidi, dioksaani, asetoni, tetrahydrofuraani, formamidi ja asetonitriili, ja proottiset liuottimet, kuten esimerkiksi etanoli, metanoli, 2-propanoli ja 1,2-etaanidioli. Liuotin vaikuttaa koko järjestelmään sellaisenaan ja ne olosuhteet, jotka soveltuvat yhdelle liuotinjär-jestelmälle korkeine amidointisaantoineen, eivät välttämättä sovellu toiselle liuottimelle. Parhaimmat saantotulokset on saatu aproottisilla liuottimilla ja aproottiset liuottimet ovat kaikkein edullisimmat esillä olevaa keksintöä suoritettaessa.
4 79142
Riippuen siitä mitä veteen sekoittuvaa orgaanista liuotinta käytetään, valitusta reaktiolämpötilasta ja hapon läsnäolosta reaktioseoksessa, tulee veden pitoisuuden reak-tioseoksessa olla pienempi kuin noin 30 % (tilavuus/tilavuus) , edullisesti pieneni kuin noin 25 % (tilavuus/tila-vuus) ja suurempi kuin noin 10 % (tilavuus/tilavuus), edullisesti suurempi kuin noin 15 % (tilavuus/tilavuus).
Eräs etu, kun pienennetään veden määrää reaktioseoksessa, on että sivutuotteiden muodostuminen tällöin vähenee.
Samoin lisäämällä hapon määrää reaktioseoksessa, on mahdollista vähentää sivutuotteiden muodostumista. Saannon kohoaminen on positiivisessa suhteessa alhaisen vesipitoisuuden kanssa reaktioseoksessa. Entsyymin denaturoinnin estämiseksi reaktioseoksessa, jossa on alhainen vesipitoisuus, tulee reaktiolämpötilan edullisesti olla huomattavasti alhaisempi kuin ne reaktiolämpötilat, joita tavallisesti käytetään trypsiinillä suoritetuissa peptidisvnteeseissä, nimittäin pienempi kuin noin 37°C.
Esillä olevan keksinnön soveltamisen kannalta ei ole olennaista, minkä tyyppistä trypsiiniä käytetään. Trvpsiini on hyvin karakterisoitu entsyymi, jota on kaupallisesti saatavana hyvin puhtaana, erityisesti häristä ja sioista. Lisäksi voidaan käyttää mikrobiologista tietä saatua trypsiiniä. Esillä olevan keksinnön sovellutuksen kannalta ei myöskään trypsiinin muoto, esimerkiksi kiteinen trypsiini (liukenematon muoto), immobilisoitu trypsiini tai edes trypsiini-johdannaiset (niin kauan kuin trypsiiniaktiviteetti säilyy) ole olennainen. Sanonta trypsiini käsittää tässä käytettynä kaikista lähteistä peräisin olevia trvpsiinejä ja kaikkia trypsiinimuotoja, joissa amidoiva aktiviteetti on säilynyt, mukaanluettuna proteaasit joilla on trypsiinintapainen spesifisyys, esimerkiksi Achromobacter lyticus-proteaasi, vertaa Agric. Biol. Chem. 4^2, 1443 .
5 79142
Esimerkkeinä aktiivisista trypsiinijohdannaisista voidaan mainita asetyloitu trypsiini, sukkinyloitu trypsiini, glutaarialdehydillä käsitelty trypsiini ja immobilisoidut trypsiinijohdannaiset.
Mikäli käytetään immobiloisoitua trypsiiniä, suspendoi-daan tämä väliaineeseen.
Sopivan puskurijärjestelmän aikaansaamiseksi voidaan lisätä orgaanisia tai epäorgaanisia happoja kuten suolahappoa, muurahaishappoa, etikkahappoa, propionihappoa tai voihappoa ja/tai emäksiä kuten pyridiiniä, TRIS, N-metyy-limorfoliinia ja N-etyylimorfoliinia. Orgaanisia happoja suositaan. Reaktio voidaan kuitenkin suorittaa ilman tällaisia lisäyksiä. Lisätty happomäärä on tavallisesti pienempi kuin noin 10 ekvivalenttia kaavan I L-treoniinijohdannaisen ekvivalenttia kohti. Hapon määrä on edullisesti 0,5-5 ekvivalenttia kaavan I L-treoniinijohdannaisen ekvivalenttia kohti. Voidaan lisätä ioneja,jotka stabiloivat trypsiinin, kuten kalsiumioneja.
Menetelmä voidaan suorittaa lämpötilassa, joka on 37°C:n ja reaktioseoksen jäätymispisteen välillä. Riittävän reaktionopeuden aikaansaamiseksi suoritetaan entsymaattiset reaktiot trypsiinillä tavallisesti 37°C:ssa. Trypsiinin in-aktivoitumisen välttämiseksi on kuitenkin edullista suorittaa esillä olevan keksinnön mukainen menetelmä lämpötilassa, joka on huoneen lämpötilan alapuolella. Käytännössä suositaan reaktiolämpötiloja, jotka ovat yli noin 0°C.
Reaktiolämpötilasta, trypsiinin lisätystä määrästä ja muista reaktio-olosuhteista riippuen, on reaktioaika tavallise-ti muutaman tunnin ja muutaman päivän välillä.
Veden ja liuottimen välinen suhde, hapon ja emäksen välinen suhde ja reaktioaika säätelevät suuressa määrin trypsiinin 6 79142 vaikutusta sen amidointivaikutuksen edistämiseksi ja tryp-siinin katalysoimien sivureaktioiden vaimentamiseksi. Vähentämällä veden pitoisuutta reaktioseoksessa saavutetaan kumpikin, mutta tällöin lisätään myös sitä nopeutta, jolla trypsiini denaturoituu irreversiibelisti. Trypsiinin denaturoitumista voidaan - ainakin osittain - ehkäistä alentamalla reaktiolämpötilaa. Reaktiolämpötilan alentaminen alentaa myös amidointinopeutta, mutta tämän alenemista voidaan korvata pidentämällä reaktioaikaa.
B 3 0
Trypsiinin ja des(Ala )-insuliinin painosuhde reaktio-seoksessa on tavallisesti yli noin 1:200, edullisesti yli noin 1:50 ja alle noin 1:1.
Amidoinnin tuloksena olevat ihmisen insuliinin treoniini-B 3 0
-johdannaiset, voidaan esittää yleisellä kaavalla II
(Thr(R2)-OR1)B30-h-In II
B 3 0 jossa h-In tarkoittaa ihmisen des(Thr )-insuliiniosaa, 1 2 jossa R ja R tarkoittavat samaa kuin yllä.
Käyttökelpoisia kaavan I L-treoniinijohdannaisia ovat sellaiset, joissa R1 on karboksyvlisuojaryhmä, joka voidaan B3 0 poistaa ihmisen insuliinin treoniini -esteristä (kaava II) olosuhteissa, jotka eivät aikaansaa olennaista palautumatonta muutosta insuliinimolekvylissä. Esimerkkeinä tällaisista karboksyylisuojaryhmistä mainittakoon alempi al-kyyli, esimerkiksi metyyli, etyyli ja tert-butyyli, subs-tituoitu bentsyvli, kuten p-metoksibentsyvli ja 2,4,6-tri- metyylibentsyyli ja difenyylimetyyli, ja ryhmät, joilla on 3 3 yleinen kaava -Ci^CHjSC^R , jossa R tarkoittaa alempaa alkyyliä, kuten metyyliä, etyyliä, propyyliä ja n-butyvliä.
2
Sopivia hydroksyylisuojaryhmiä R ovat sellaiset, jotka B 3 0 voidaan poistaa ihmisen insuliinin treoniini -johdannaisista (kaava II) olosuhteissa, jotka eivät aikaansaa olen- 11 7 79142 naista palautumatonta muutosta insuliinin molekyylissä.
2
Esimerkkeinä tällaisista ryhmistä (R ) voidaan mainita tert-butyyli.
Alemmat alkyyliryhmät sisältävät vähemmän kuin 7 hiiliatomia, edullisesti alle 5 hiiliatomia.
Wunsch on julkaisussa "Methoden der Organischen Chemie (Houben-Weyl), Voi. XV/1, editor: Eugen Muller, Georg
Thieme Verlag Stuttgart, 1974, selostanut muita tavanomaisesti käytettyjä suojaryhmiä.
Hoppe-Seyler on julkaisussa Z. Physiol. Chem. 359, (1978), B 3 0 799 selostanut menetelmää des(Ala )-insuliinin valmistamiseksi .
Eräät kaavan I L-treoniinijohdannaiset ovat tunnettuja yhdisteitä ja muita L-treoniinijohdannaisia voidaan valmis-. . taa analogisesti tunnettujen yhdisteiden valmistuksen kans- ' s a.
Kaavan I L-treoniinijohdannaiset voivat olla näiden vapai-ta emäksiä tai sopivia orgaanisia tai epäorgaanisia suoloja, edullisesti asetaatteja, propionaatteja, butyraatteja tai vetyhalideja, kuten vetyklorideja.
B3 q
On toivottavaa käyttää reagensseja, so. des(Ala )-insuliinia ja L-treoniinijohdannaisia, joilla on kaava I, suurina pitoisuuksina. Kaavan I L-treoniinijohdannaisen ja B3 0 des(Ala )-insuliinin moolisuhde on edullisesti yli noin 5:1.
On toivottavaa, että kaavan I L-treoniinijohdannaisten pitoisuus reaktioseoksessa ylittää 0,1 moolia.
T. . , . . . . . .B3 0
Ihmisen insuliini saadaan ihmisen insuliinin creonuni 8 79142 johdannaisista (kaava II) poistamalla suojaryhmä I< ja 2 mahdollinen suojaryhmä R sinänsä tunnetuilla menetelmillä tai analogisesti sinänsä tunnettujen menetelmien kanssa. Siinä tapauksessa että R1 on metyyli, etyyli tai ryhmä 3.3 -C^CF^SC^R , ]ossa R tarkoittaa samaa kuin yllä, voidaan mainittu suojaryhmä poistaa lievissä emäksisissä olosuhteissa vesipitoisessa väliaineessa, edullisesti pH-arvossa, joka on välillä noin 8 ja noin 12, esimerkiksi noin 9,5. Emäksenä voidaan käyttää ammoniakkia, trietyyli-amiinia, dikarbonaatti/karbonaattipuskuria tai alkalimetal-lihydroksideja kuten natriumhvdroksidia. Siinä tapauksessa että R^ on tert-butyyli, substituoitu bentsyyli kuten p-metoksibentsyyli tai 2,4,6-trimetyylibentsvyli tai di-fenyylimetyvli, voidaan mainittu ryhmä poistaa happohydro-lyysillä, edullisesti trifluorietikkahapolla. Trifluori-etikkahappo voi olla vedetön tai sisältää hieman vettä, tai se voi olla laimennettu orgaanisella liuottimena ku- 2 ten dikloorimetaanilla. Siinä tapauksessa, entä R on tert-butyyli, voidaan mainittu ryhmä poistaa happohydro-lyysillä, kuten yllä.
B 3 0
Edullisia kaavan II ihmisen insuliinin treeniini -joh- 2 .....
dannaisia ovat yhdisteet, joissa R on vety, ja näitä voidaan valmistaa kaavan I L-treoniinijohdannaisista, joissa _ 2 R on vety.
B3 0
Esimerkkinä des(Ala )-insuliinin kompleksista tai suolasta voidaan mainita sinkkikompleksi tai sinkkisuola.
Jos reaktio-olosuhteet valitaan yllä mainitun selityksen mukaisesti ja jos alla olevissa esimerkeissä annetut reaktio-olosuhteet otetaan huomioon, on mahdollista saada ihmisen insuliinin treoniini^^-johdannaisten (kaava II) saanto, joka on suurempi kuin 90 % tai vieläkin suurempi kuin 95 %.
Il 9 79142
Eräs edullinen menetelmä ihmisen insuliinin valmistami-
B 3 O
seksi ihmisen insuliinin treoniini -johdannaista on seuraava: 1) Jos trypsiiniaktiviteettia on jäljellä amidoinnin jälkeen, poistetaan tämä edullisesti, esimerkiksi olosuhteissa, joissa trypsiini on inaktiivinen, esimerkiksi hap-pamessa väliaineessa pH-arvossa alle 3. Trypsiini voidaan poistaa molekyylipainon perusteella suoritetulla erotuksella, esimerkiksi geelisuodattamalla "Sephadei® G-50"-geelillä tai "Bio-ge ]^}?-30 "-geelillä etikkahapos sa , katso edellä mainittu Nature 280.
B 3 0 2) Epäpuhtaudet kuten reagoituina ton des (Ala )-insuliini voidaan poistaa anioni- ja/tai kationinvaihtokromatogra- fiällä.
3) Tämän jälkeen lohkaistaan ihmisen insuliinin treonii- B3 0 ni -johdannainen (kaava II) ja ihmisen insuliini erotetaan, esimerkiksi kiteytetään sinänsä tunnetulla tavalla.
Tällä tavoin voidaan aikaansaada ihmisen insuliinia, jolla on hyväksyttävä farmaseuttinen puhtaus ja ihmisen insuliini voidaan haluttaessa puhdistaa edelleen.
Käytetyt lyhenteet ovat yhtäpitäviä niiden sääntöjen kanssa, jotka IUPAC-IUB Commission on Biochemical Nomenclature on hyväksynyt (1974) , katso Collected Tentative Rules IUPAC-IUB, 2nd ed., Maryland 1975.
Ihmisen insuliinijohdannaiSten ja ihmisen insuliinin valmistusmenetelmiä selostetaan alla olevissa esimerkeissä.
Esimerkit kuvaavat muutamia edullisia suoritusmuotoja esillä olevan keksinnön mukaisesta menetelmästä.
10 79 1 42
Esimerkki 1
B3 O
10 mg sian des(Ala )-insuliinia liuotettiin 100 yul:aan 10 M etikkahappoa- 50 ^ul:aan tätä liuosta lisättiin 100 ^,ul 2 M Thr-OMe (Me tarkoittaa metyyliä) N,N-dimetyyliaset-amidissa, 60 ,ul Ν,Ν-dimetyyliasetamidia, 15 ^ul vettä ja 10 ^ul trypsiinin liuosta (8 % paino/tilavuus) 0,05 M kalsiumkloridissa. Inkuboinnin jälkeen 4°C:ssa 24 h saos-tettiin tuote 8 ml:lla asetonia, erotettiin sentrifugoi- malla, pestiin 8 ml:11a asetonia, erotettiin sentrifugoi- B 3 0 maila ja kuivattiin tyhjössä. (Thr-OMe) -h-In-saanto määritettiin HPLCillä.
Tuote liuotettiin 2 mlraan 1 M etikkahappoa ja 100 ,ul liuosta lisättiin 4 x 200 mm:n "Nucleosil®5 C^g-kolonnil- le" vastavirta-HPLC:tä varten käyttäen 0,2 M anmoniumsul- faattipuskuria säädettynä pH-arvolle 3,5 ja jossa oli 26,8 % (tilavuus/tilavuus) asetoninitriiliä eluenttina.
B3 0
Virtausnopeudella 1 ml/min eluoitui des(Ala )-insuliini B 3 0 18 min jälkeen ja (Thr-OMe) -h-In 24 min jälkeen. Reak- B23 tion sivutuotteet, nimittäin (Thr-OMe) -des-heptapepti-di-(B24-B30)-insuliini eluoitui 7 minuutin jälkeen. Proteiinien havaitseminen ja määrä määritettiin ekstinktiolla arvossa 280 nm. Analyysillä saatiin seuraava yhdisteiden jakautuminen:
pOO
(Thr-OMe) -h-In: 97,1 % B 3 0 des(Ala )-insuliini: 2,5 % (Thr-OMe) B^-des-heptapeptidi (B24-B30)-insuliini : 0,4 %
Esimerkit 2-16
Alla olevat esimerkit 2-16 taulukossa 1 suoritettiin analogisesti esimerkin 1 kanssa, jolloin reaktioparametria muutettiin, kuten taulukossa on esitetty. Kaikissa esimerkeissä lisättiin kuitenkin 10 ^,ul 8 S:sta trypsiiniä vesi-liuoksessa, 100 ^,ul orgaanista liuotinta, joka sisälsi kaavan I treoniinijohdannaista sekä 50 ,ul etikkahappoa, jossa oli 20 % des(Ala )-insuliinia. Kaavan I treoniini- u 79142 johdannaisen moolisuus orgaanisessa liuottimessa ja etikka-hapon moolisuus ilmenevät taulukosta 1. Reaktioaika oli 24 h. Taulukossa 1 on käytetty seuraavia lyhenteitä: HOAc on etikkahappo, DMAA on Ν,Ν-dimetyyliasetamidi, DMF on Ν,Ν-dimetyyliformamidi, DMSO on dimetyylisulfoksidi, NMP on N-metyylipyrrolidoni ja THF on tetrahydro-furaani.
Syntetisoitaessa (Thr-OBut)B30-h-In, vertaa esimerkki 15, suoritettiin eluointi käyttäen gradienttia asetonitrii-lissä, joka oli 26,8 % - 40 % (tilavuus/tilavuus).
i2 7 9 1 42
•H
:rd C tn :nj 3> ιτ5 :r£3 c tn S to tn
H -H (U
λ; o tn
3 4J M
r-H Ή O
3 -8" 9) dP ΟΟΓΟΟΟΟΟΟΟΟΓ'^ΗΓ'ΟΟ 4-1 tn O w Γ4Γ4γΗΓ\ΙΓΜΓΜΓ4ΓΝΓν1ΓΜ(-ΜΓΝ|ΓΝ(ΝΓΜ 4-1 (U -h
01 > 4-J
w c I
ib 01 Q)
J C M
tN "C
Cc- ffiCCKKSCffiKEKEnKEdKK C
CQ
4-1 4-1 , (ΐ)Φα)Φ(υ<ιιω(ΐ)(υαια)ΦΦ^3 x sssssssassassm m o 4-1
c r^r^nr^r^r-r-^vxjr^GO^or^rH
to ca° tnoitjit^t^t^tjitjitjic^cotj'cr'^tj' to
CO
8* C t^im'i-^J’fNLriM'On^rCNCNCNtNCNCN
.§ ,—j C\J r—I (N i—I I—I I—I i—t (N r—I r—I
'J -P 1 I-1 O ^ LO LO O LO LO LO LO LO t-O LO LO LO LT) Lfl 33 i—I i—i I—t i—I i—I r—i i—I i—I i—I i—I i—I i—I r-4
At
C
Tl CC
% SS
^ S -u m
OOLDOOOOOOOOLnOOO
tjb 5 "tn Cl -H -H
0 »ή'—*
e I
• · -H
0 rH C/3 ^QCSoooooooooo-^^^roo
e ^ 1-1 *—t >—t l—I i-1 I—I i—I i-1 I—I i-1 I-1 I—I
1 tn 1 C e •h jd _ P h 'o e tn
C-CCU-HStAirMCMrMrNjCNjrNjrMrsitNCNOMCNCsirNJ O O in H (D -i—i -H Q
>4 -A C 8
P e e E I -S
£ £ -g <c < < oo <c < < < σι e 3 rfCChfefctntn&.ft^^hfi^ M -H -h sssssssssssssss
OCrH QQQQQQQQZSQQQQQ
*2 fi e* .¾ (Nn^in^hcoo^OHrNjro^iniö
(/) «Η ·~I I—I i-H ·—I I—I I—I I—I
W M
i3 791 42
Esimerkit 17 - 34 Nämä esimerkit suoritettiin analogisesti esimerkkien 1-16 kanssa sillä poikkeuksella, että reaktioaika oli 4 h. Kussakin esimerkissä oli saanto sama kuin esimerkeissä 1 - 16 .
Esimerkkien 1 - 16 ja esimerkkien 17 -34 vertailusta ilmenee,että saatiin sama saanto ja että tämä mm. erottaa uuden menetelmän ennestään tunnetuista menetelmistä, joita on selostettu julkaisussa Proceedings of the 16th European Peptide Symposium, katso yllä. Tämän seurauksena on riippuvuus ajasta eliminoitu.
Esimerkki 35 B3 0 250 mg kiteistä (Thr-OMe) -h-In suspendoitiin 25 mlraan vettä ja liuotettiin lisäämällä 1 N natriumhydroksidi-liuosta pH-arvoon 10,0. pH-arvo pidettiin vakiona arvossa 10,0 24 h 25°C:ssa. Muodostunut ihmisen insuliini kiteytettiin lisäämällä 2 g natriumkloridia, 350 mg natriumase-taattitrihydraattia ja 2,5 mg sinkkiasetaattidihydraattia, minkä jälkeen lisättiin 1 N suolahappoa, jotta saatiin pH-arvoksi 5,52. 24 tunnin seisomisen jälkeen 4°C:ssa erotettiin romboedriset kiteet sentrifugoimalla, pestiin 3 ml :11a vettä, erotettiin sentrifugoimalla ja kuivattiin tyhjössä. Saanto: 220 mg ihmisen insuliinia.

Claims (10)

1. Menetelmä ihmisen insuliinin tai ihmisen insuliinin B30 treoniini -johdannaisten tai näiden suolojen tai komplek- B30 sien valmietamisekeι saattamalla sian des<Ala )-insuliini tai sen suola tai kompleksi reagoimaan L-treoniinijohdannaisen kanssa, jolla on yleinen kaava I 2 1 Thr(R )-OR I 1. jossa R tarkoittaa karboksyylisuojaryhmää ja R tarkoittaa vetyä tai hydroksyylisuojaryhmää, tai sen suolan kanssa veden, veteen sekoittuvan orgaanisen liuottimen ja trypsiinin seoksessa, tunnettu siitä, että reaktloseoksen vesipitoisuus on 30-10 % (tilavuus/ti1avuus), reaktio lämpötila on pienempi o kuin 37 C ja että happoa on läsnä, minkä jälkeen saadun johdannaisen suojaryhma lohkaistaan ihmisen insuliinin muodoeta-miseks i .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaavan I L-treoniinijohdannaisen pitoisuus reak-tioseoksessa on yli 0,1 moolia, reaktiolämpötila on reaktio-seoksen jäätymispisteen yläpuolella ja reaktioseoksessa on korkeintaan 10 ekvivalenttia happoa kaavan I L-treoniinijohdannaisen ekvivalenttia kohti.
3. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktiolämpötila on huoneen läm- o pötilan alapuolella ja yli 0 C.
4. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että reaktioseoksen vesipitoisuus on alle 25 % ja yli 15 % (tilavuus/tilavuus).
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että veteen sekoittuva orgaaninen liuotin on asetoni, tetrahydrofuraani, N,N-dimetyy1iformamidi, li ΐ5 79142 N, N-dimetyyliaeetamidi, N-metyy1ipyrro 1idoni, asetonitrii1ι tai DMSO.
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että happo on etikkahappo,
7. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että hapon määrä reaktioseoksessa on O, 5-5 ekvivalenttia kaavan I L-treonnnijohdannaisen ekviva-1entt ia koht i.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen mene- B30 telmä, tunnettu siitä, että trypsiinin ja des<Ala )-insu-liinin painosuhde reaktioseoksessa on yli 1:200, edullisesti yli 1:50 ja alle 1:1.
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen mene- telmä, tunnettu siitä, että R on metyyli tai tert-butyy-li .
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lohkaisu suoritetaan vesipitoisessa väliaineessa emäksen läsnäollessa, edullisesti pH-arvossa 8-12, tai happo-hydrolyysillä.
FI822773A 1981-08-10 1982-08-09 Foerfarande foer framstaellning av insulinderivat. FI79142C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DK353781A DK353781A (da) 1981-08-10 1981-08-10 Fremgangsmaade til fremstilling af insulinderivater
DK353781 1981-08-10

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI822773A0 FI822773A0 (fi) 1982-08-09
FI822773L FI822773L (fi) 1983-02-11
FI79142B FI79142B (fi) 1989-07-31
FI79142C true FI79142C (fi) 1989-11-10

Family

ID=8124014

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI822773A FI79142C (fi) 1981-08-10 1982-08-09 Foerfarande foer framstaellning av insulinderivat.

Country Status (20)

Country Link
US (1) US4489159A (fi)
JP (1) JPS5836399A (fi)
AT (1) AT374683B (fi)
AU (1) AU549066B2 (fi)
BE (1) BE894070A (fi)
CA (1) CA1174973A (fi)
CH (1) CH661746A5 (fi)
DE (1) DE3229674A1 (fi)
DK (1) DK353781A (fi)
ES (1) ES514845A0 (fi)
FI (1) FI79142C (fi)
FR (1) FR2511036B1 (fi)
GB (1) GB2105342B (fi)
GR (1) GR77999B (fi)
IE (1) IE53712B1 (fi)
IT (1) IT1152492B (fi)
LU (1) LU84327A1 (fi)
NL (1) NL182964C (fi)
NO (1) NO157506C (fi)
SE (1) SE451073B (fi)

Families Citing this family (15)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US5776693A (en) * 1990-06-08 1998-07-07 Institut Pasteur Specific detection of the mycobacterium tuberculosis
JP2001521004A (ja) 1997-10-24 2001-11-06 イーライ・リリー・アンド・カンパニー 脂肪酸−アシル化インスリン類似体
US6531448B1 (en) * 1997-12-23 2003-03-11 Eli Lilly And Company Insoluble compositions for controlling blood glucose
US20080085298A1 (en) * 2004-03-12 2008-04-10 Biodel, Inc. Rapid Mucosal Gel or Film Insulin Compositions
US20080096800A1 (en) * 2004-03-12 2008-04-24 Biodel, Inc. Rapid mucosal gel or film insulin compositions
US20080090753A1 (en) 2004-03-12 2008-04-17 Biodel, Inc. Rapid Acting Injectable Insulin Compositions
US7713929B2 (en) * 2006-04-12 2010-05-11 Biodel Inc. Rapid acting and long acting insulin combination formulations
US8084420B2 (en) 2005-09-29 2011-12-27 Biodel Inc. Rapid acting and long acting insulin combination formulations
JP2009533471A (ja) 2006-04-12 2009-09-17 バイオデル, インコーポレイテッド 即効型および長時間作用型組合せインスリン製剤
US9060927B2 (en) 2009-03-03 2015-06-23 Biodel Inc. Insulin formulations for rapid uptake
RU2489441C1 (ru) * 2009-07-09 2013-08-10 Биокон Лимитед Препаративный хроматографический способ на основе нелинейного градиента и продукты, очищенные этим способом
EP2525808A2 (en) 2010-01-19 2012-11-28 The Trustees Of Columbia University In The City Of New York Osteocalcin as a treatment for male reproductive disorders
US10052364B2 (en) 2013-03-15 2018-08-21 The Trustees Of Columbia University In The City Of New York Osteocalcin as a treatment for cognitive disorders
US10611813B2 (en) * 2013-12-23 2020-04-07 Biocon Research Limited Method of production of human insulin methyl ester
EP3581578A4 (en) * 2017-02-10 2020-04-22 Mitsubishi Chemical Corporation RELEASE AGENT FOR PURIFYING HUMAN INSULIN AND METHOD FOR PURIFYING HUMAN INSULIN

Family Cites Families (9)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3276961A (en) * 1963-04-08 1966-10-04 Squibb & Sons Inc Process for preparing human insulin
US3903068A (en) * 1972-12-26 1975-09-02 Us Health Education & Welfare Facile synthesis of human insulin by modification of porcine insulin
JPS55138393A (en) * 1979-04-13 1980-10-29 Shionogi & Co Ltd Semisynthesis of insulin
DK146482C (da) * 1979-04-13 1986-10-06 Shionogi & Co Fremgangsmaade til fremstilling af et b30-threonin-insulin
JPS55138391A (en) * 1979-04-13 1980-10-29 Shionogi & Co Ltd New synthetic method of peptide derivative
JPS55138392A (en) * 1979-04-13 1980-10-29 Shionogi & Co Ltd Semisynthesis of insulin
IE50892B1 (en) * 1980-02-11 1986-08-06 Novo Industri As Process for preparing insulin esters
DK319780A (da) * 1980-07-24 1982-01-25 Forenede Bryggerier As Fremgangsmaade til enzymatisk udskiftning af b-30 aminosyren i insuliner
EP0087238A1 (en) * 1982-02-08 1983-08-31 Biogen N.V. Am improved method for preparing human insulin from non-human insulin

Also Published As

Publication number Publication date
ES8306181A1 (es) 1983-05-01
NO822704L (no) 1983-02-11
ATA303582A (de) 1983-10-15
US4489159A (en) 1984-12-18
FI79142B (fi) 1989-07-31
ES514845A0 (es) 1983-05-01
FI822773A0 (fi) 1982-08-09
FI822773L (fi) 1983-02-11
NL8203137A (nl) 1983-03-01
NO157506B (no) 1987-12-21
DK353781A (da) 1983-02-11
AT374683B (de) 1984-05-25
NO157506C (no) 1988-03-30
GB2105342A (en) 1983-03-23
GB2105342B (en) 1985-06-26
DE3229674C2 (fi) 1992-07-09
IT8222784A0 (it) 1982-08-09
FR2511036B1 (fr) 1986-08-22
BE894070A (fr) 1983-02-09
AU549066B2 (en) 1986-01-09
SE8204627L (sv) 1983-02-11
GR77999B (fi) 1984-09-26
JPH0587239B2 (fi) 1993-12-15
JPS5836399A (ja) 1983-03-03
DE3229674A1 (de) 1983-02-17
NL182964C (nl) 1988-06-16
CA1174973A (en) 1984-09-25
CH661746A5 (de) 1987-08-14
SE8204627D0 (sv) 1982-08-09
IE53712B1 (en) 1989-01-18
AU8697482A (en) 1983-02-17
IT1152492B (it) 1986-12-31
LU84327A1 (de) 1983-06-07
IE821911L (en) 1983-02-10
FR2511036A1 (fr) 1983-02-11
SE451073B (sv) 1987-08-31

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI79142C (fi) Foerfarande foer framstaellning av insulinderivat.
Barlos et al. Efficient" one-pot" synthesis of N-tritylamino acids
RU2088591C1 (ru) Производные амидинофенилаланина, способ их получения и производные амидинофенилаланина, обладающие антикоагулирующей активностью
US5382679A (en) Process for the preparation of glutathione S-acyl derivatives, compounds obtained from said process and an intermediate useful for the preparation thereof
JPH02174797A (ja) ペプチド誘導体およびその用途
EP0480061B1 (en) Hepatic disorder inhibitor
FI78119B (fi) Foerfarande foer framstaellning av maenskligt insulin eller b-30-estrar daerav.
US5541162A (en) Glutathione derivatives
US5166394A (en) Coupling reagent for peptide synthesis
SE452318B (sv) Aminosyror till anvendning som mellanprodukter vid framstellning av bestatiner
US4387049A (en) Adamantyl containing peptides
US4801579A (en) Novel cystine compounds, their preparation and use
US4448972A (en) Adamantyl containing intermediates
GB2078755A (en) Oxytocin analogs and method for preparation thereof
US20220298206A1 (en) An improved process for the preparation of Etelcalcetide Hydrochloride
US4205183A (en) Facile method for isolating resolved amino acids
US6346610B1 (en) Process for preparing antifungal V-28-3M
DK149314B (da) Fremgangsmaade til fremstilling af humaninsulin eller threonin-b30-derivater af humaninsulin eller et salt eller kompleks deraf
US7528228B2 (en) Method for synthesizing peptides comprising at least one glycine molecule
KR920000694B1 (ko) 디펩타이드유도체의 제조방법
EP0040435A1 (en) Peptide derivatives and process for the preparation thereof
KR100543980B1 (ko) 2-(4-니트로페닐)설포닐에톡시카르보닐 치환된 아미노산유도체와 이의 제조방법
JP2023098378A (ja) アスパラプチンの製造方法
JP2002522060A (ja) エキソケリンを合成するための新規方法
KR20050032683A (ko) 에르도스테인의 제조방법

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: NOVO INDUSTRI A/S