FI76248C - Draglaos. - Google Patents

Draglaos. Download PDF

Info

Publication number
FI76248C
FI76248C FI791325A FI791325A FI76248C FI 76248 C FI76248 C FI 76248C FI 791325 A FI791325 A FI 791325A FI 791325 A FI791325 A FI 791325A FI 76248 C FI76248 C FI 76248C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
double
warp
trees
tree
reading
Prior art date
Application number
FI791325A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI791325A (fi
FI76248B (fi
Inventor
Alfons Froehlich
Karl Griessbaum
Original Assignee
Opti Patent Forschung Fab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from DE2818383A external-priority patent/DE2818383C2/de
Application filed by Opti Patent Forschung Fab filed Critical Opti Patent Forschung Fab
Publication of FI791325A publication Critical patent/FI791325A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI76248B publication Critical patent/FI76248B/fi
Publication of FI76248C publication Critical patent/FI76248C/fi

Links

Landscapes

  • Slide Fasteners (AREA)
  • Woven Fabrics (AREA)

Description

TTgä^Tl KUULUTUSJULKAISU
•Ssif tB] (11> UTLÄGGNINGSSKRIFT fb/Qö • 9(X\· r» · ., (45) (51) Kv Ik "/Int CI." A 44 B 19/54
SUOMI-FINLAND
(Fl) (21) Patenttihakemus - Patentansöknmg 791325 (22) Hakemispäivä - Ansöknmgsdag 24.04.79
Patentti-ja rekisterihallitus (23) Alkupäivä - Giinghetsdag 24.0^+ .79
Patent- och registerstyrelsen (41) tullut julkiseksi - Bhvit offenthg 28.10.79 (44) Nähtäväksipanon ja kuul.julkaisun pvm. - 3 0.06.88
Ansökan utlagd och utl.skriften pubhcerad (86) Kv. hakemus - Int. ansökan (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus - Begärd priontet 27.04.78 27.O4.78, 27.04.78 Saksan liittotasavalta-Förbundsrepub 1iken Tyskland(DE) P 2818383 - 7 , P 2818509.3, P 2818508.2 Toteennäytetty-Styrkt (71) Opti Patent-, Forschungs- und Fabrikations-AG , Riedern-AI I meind,
Sveitsi-Schwe i z(CH) (72) Alfons Fröhlich, Essen, Karl Griessbaum, Essen,
Saksan 1iittotasavalta-Förbundsrepub 1iken Tyskland(DE) (74) Oy Kolster Ab (54) Vetoketju - Draglas
Keksintö koskee vetoketjua, jossa on kudotut nauhat ja niiden sisään kudotut, kutomistapahtumassa tuotetut suljinelinrivit muovisista yksisäielangoista, jolloin lisäksi peruskudelangat on johdettu kak-soiskuteina omiin nauhaloimilankaviriöihin suljinelinten vapaisiin kytkentäpäihin, jolloin lopuksi loimilangat menevät suljinelinhaarojen yli ja sen johdosta suljinelinrivit, jotka on sovitettu tasoon nauhan yläpuolelle on yhdistetty nauhaaansa.
Tunnetuissa tätä lajia olevissa vetoketjuissa (julkaisu DE-AS 17 85 363) nauhojen kaksoiskuteiden peruskudelangat ovat suljineli-mien haarojen vieressä, kohtisuorasti vetoketjun tasoa vastaan olevassa leikkauksessa tavallaan keskeisesti haarojen välissä, jotka puolestaan sijaitsevat "symmetrisesti" molemmin puolin nauhan tason yläpuolella ainakin muovisen yksisäielangan paksuuden verran (ja yksittäisten suljinelimien haarojen välisen puolen "silmukan" mitan verran). Tunnetussa sovellutusmuodossa kaksoiskuteiden muodossa sisään kudotun muovisen yksisäielangan päällekkäin olevat molemmat haarat ovat yhdessä nauhaan kudotun peruskudelangan vastaavien osien kanssa aina yh- 2 76248 dessä ja samassa ja vain yhdessä ja samassa viriössä. Näin tapahtui teknisen kehityksen mukana sen jälkeen, kun alettiin käyttää kaksois-kudetta tekeviä neulakutoma-automaatteja kudottujen nauhojen valmistukseen ja vetoketjujen valmistukseen, ja tämä seuraa ilman muuta tällaisten kutoma-automaattien teknologiasta ja työtavasta. Tämä tunnettu sovellutusmuoto vastaa kuitenkin huonosti vaatimuksia, joita vetoketjujen käytäntö asettaa eikä ole erityisen luotettava: tosiasiallisesti näin yhdistettiin suljinelinrivit kannatusnauhoihin, tavallaan ilman kutomisteknillisesti muodostetun rakenteen muuttamista. Tämä kylläkään ei ratkaissut yhdistämisongelmia, kun muovisten yksisäie-lankojen sijasta käytettiin lankoja, jotka niiden fysikaalisen käyttäytymisen suhteen olivat samanlaisia nauhojen peruskudelankojen tai loimilankojen kanssa ja erityisesti ovat vastaavasti taipuisia. Tämä tuo kuitenkin kudottaessa muovi-yksisäielanka-kaksoiskuteista vetoketjujen suljinelinrivejä varten huomattavia ongelmia, koska muovisilla yksisäielankojen paksuus on 0,4 mm tai suurempi ja ne ovat tavallaan vieraita esineitä, jotka verrattuna nauhan peruskudelankoihin ja loi-milankoihin ovat erittäin jäykkiä ja vähän taipuvia. Tällaisen vieraan esineen yhdistäminen kuvattuun nauhojen rakenteeseen johtaa pakkotiloihin ja mekanaisiin jännityksiin, jotka ajan kuluessa muuttuvat, minkä johdosta myös kutomistapahtumassa tuotettujen suljinelinrivien jakautuminen voi muuttua kontrolloimattomasti. Tästä syystä esiintyy valmiin vetoketjun taivutuksissa vetoketjun tasossa ja taitettaessa vetoketjun tasosta (ts. rasitusten yhteydessä, joita esiintyy tekstiiliteollisuudessa, kun vedetään tällaista vetoketjua, joka on neulottu esimerkiksi vaatekappaleen sisään) huomattavia ongelmia, koska suljin-elinrivi käytännössä määrää taivutussuhteen, suhteellinen liike liitettyjen nauhaosien kanssa ei ole mahdollinen ja sen mukaisesti voi myöskin esiintyä vetomuutoksia kannatusnauhoissa ja kääntäen taivutuksen tai taittamisen lakkaamisen jälkeen myös suljinelinriveissä. Tästä on tuloksena, että suljennat eivät ole riittävän pehmeitä ja joustavia. Käytännössä eivät tämän vuoksi kuvattua rakennetta olevat vetoketjut ole tulleet tunnetuiksi.
Kehitys johti pikemminkin rakenteisiin (julkaisu DE-AS 20 23 005), joissa tosin nauha on tehty peruskudelangan kaksoiskuteis-t : . iriutta suljinelinrivit muodostetaan viime kädessä käärimällä muovisia yksisäielankoja tuurnan ympäri, johdetaan loimilankoina, mutta ei 3 76248 kuteena tai kaksoiskuteena ja ainoastaan sidotaan. Nämä toimenpiteet antavat kaksoiskudekiinnityksen teknologiset edut myös suljinelinri-vien muovisille yksisäielangoille, nykyaikaisten kaksoiskudetta käyttävien neulakutoma-automaattien valmistusnopeutta ei voida ilman muuta täydellisesti käyttää hyväksi.
Keksintö perustuu tehtävään kehittää lajimääritelmän mukaista vetoketjua edelleen niin, että valmiilla vetoketjulla on hyvin määritelty jakautuminen kaikissa rasituksissa, se on pehmeä ja taipuisa, kuten tekstiiliteollisuus haluaa, mutta siitä huolimatta voidaan valmistaa kaksoiskudetta käyttävillä nykyaikaisilla neulakutomoautomaa-teilla ja vielä voidaan käyttää kaksoiskudetta sekä nauhoja että myös muovisia yksisäielankoja varten, joista suljinelinrivit muodostetaan. Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaan siten, että peruskudelanko-jen jokainen kaksoiskude tai ainakin joka toinen tai joka kolmas kak-soiskude on sovitettu vetoketjun tasossa olevassa projektiossa suljin-elinten alle, että nauhaloimilankaviriöiden loimilangoista ainakin muutamat on johdettu pois nauhan tasosta liittyen yhteen nauhaloimi-lankaviriöön ja johdettu yksittäisten suljinelinten molempien haarojen yli, ja että nämä loimilangat puolestaan muodostavat sidosloimilanka-viriöitä yksittäisiä kaksi haaraa käsittäviä suljinelimiä varten, jotka sidosloimilankaviriöt ovat nauhatason yläpuolella. Tulokseksi syntyy näin pehmeä ja taipuisa vetoketju, sillä nauhan kudelangat ja nauha kokonaisuudessaan voivat taivutusrasitusten yhteydessä vetoketjun tasossa tai taivutuksissa tai taitoksissa vetoketjun tasosta siirtyä niin suljinelinrivien suhteen, ettei enää esiinny haittaavia pakkotiloja, jotka johtavat edellä kuvattuihin epäkohtiin. Tästä huolimatta kuvattu sidos johtaa jakautuman suhteen hyvin stabiileihin vetoketjui-hin, jotka eivät muuta myöskään värjättäessä, pestessä tai silitettäessä jakautumissuhdettaan. Tämä kaikki pätee sekä hyvin hienosta muovisesta yksisäielangasta valmistettuihin vetoketjuihin, että myös paksummasta muovisesta yksisäielangasta valmistettuihin vetoketjuihin, jolloin paksuus ja lujuus sovitetaan tekstiilinauhalankoihin.
Yksityiskohdissaan keksintö on toteuttavissa erilaisin tavoin. Eräs edullinen sovellutusmuoto, jolla saadaan käytännössä suuri val-mistusnopeus ja valmiin vetoketjun optimaalinen käyttäytyminen, on tunnettu siitä, että peruskudelankojen kaksoiskuteiden väliin, jotka ovat suljinelinten alla, on sovitettu vetoketjun pituussuunnassa kul- 4 7624 8 loinkin peruskudelankojen lisäkaksoiskude suunnilleen keskeisesti vierekkäisten suljinelimien väliin. Tämä tapahtuu tarkoituksenmukaisesti niin, että kulloinkin on sovitettu peruskudelankojen kaksi kak-soiskudetta yhdessä yhteen nauhaloimilankaviriöön, mutta kulloinkin yksi suljinelin yhteen sidosloimilankaviriöön, jonka loimilangat, vetoketjun pituussuunnassa siirrettynä, kulloinkin menevät vuorotellen kahden suljinelimen yli. Tätä voidaan myös siten muuttaa, että kulloinkin kolme peruskudelankojen kaksoiskudetta on kuvatulla tavalla yhdessä yhteisessä nauhaloimilankaviriössä, samalla kun sidosloimi-lankaviriöiden loimilangat, vetoketjun pituussuunnassa siirrettynä, kulloinkin menevät kolmen sulinelimen yli. Kääntäen tullaan myös käyttökelpoiseen sidokseen, kun kulloinkin on vain yksi peruskudelankojen kaksoiskude, samalla kun toisaalta sidosloimilankaviriöiden loimi-langat kulloinkin menevät vain yhden suljinelimen yli. Kun on kysymyksessä vetoketjujen valmistus, joiden tulee vastaanottaa erittäin korkeita pitkittäisvetojännityksiä, mutta myös korkeita, poikittaisveto-jännityksiä, suositellaan keksinnön mukaan meneteltäväksi siten, että jotkut loimilangoista - myös suljinelinrivien alueella - kuuluvat vain nauhaloimilankaviriöihin.
Erityisen hyvä sovellutusmuoto taivutusolosuhteiden suhteen taivutettaessa vetoketjun tasossa ja vetoketjun tasosta, käsittäen myös taittamisen ja myös poikittaisvedon alaisena, on sellainen, jossa nauhaloimilankaviriöön liittyen nauhan tasosta ulos johdetut loimilangat on johdettu nauhan pituussuunnassa peräkkäisesti yhden tai useamman suljinelimen ja nauhojen peruskudelankojen vastaavien kaksoiskuteiden väliin, sen jälkeen yhden tai useamman suljinelimen yläpuolelle, nämä peittäen, ja lopuksi jälleen nauhojen sisään, lisää nauhaloimilanka-viriöitä muodostaen.
Toiselle sovellutusmuodolle, jolloin suljinelimien peruskude-langat on sidottu vierekkäisesti siirretyn sidoskaavan omaavilla loi-milangoilla niihin kuuluviin nauhoin, on tunnusomaista, että perusku-de-kaksoiskuteet ja yksisäielankakaksoiskuteet on sidottu kohtisuoraan vetoketjun tason suhteen päällekkäin oleviin, erotettuihin viriöihin, joiden loimilangat on johdettu sidoskaaviolla ylös-keskelle-alas-kes-kelle. Kuvatulla tavalla johdettujen loimilankojen johdosta yhteisiä lajmilankataskuja peruskude-kaksoiskuteille ja yksisäielanka-kaksois-kuteille ei enää toteuteta, nämä pikemminkin hajotetaan tavallaan kah- li 5 76248 teen erotettuun, päällekkäin olevaan kudosrakenteeseen, joista toinen yhdistää peruskude-kaksoiskuteet ja toinen yksisäielanka-kaksoisku-teet. Nämä molemmat päällekkäiset kudosrakenteet on hammastettu näiden välissä jatkuvasti vaihtelevilla loimilangoilla ahtaasti toistensa kanssa, niin että toisaalta myös peruskude-kaksoiskuteet osallistuvat jakautumisen stabilointiin eikä toisaalta enää tarvita riittävää jakautumisen stabilointia varten loimilankajännityksen suurentamista. Koska myöskään lankatiheyttä suljinelinrivien alueella ei ole suurennettu, on keksinnön mukaisella vetoketjulla tuloksena suuri joustavuus. Peruskude-kaksoiskuteetja yksisäielanka-kaksoiskuteet on aina viety sisään erillisiin loimilankaviriöihin, niin että niiden aukkoja voidaan pitää pienempinä. Loimilankajännityksen puuttuvan suurentamisen yhteydessä tämä sallii halutut suuret kutomanopeudet. Edelleen muodostamista varten on keksinnön puitteissa useita mahdollisuuksia. Niinpä erään edullisen sovellutusmuodon mukaan käytetään vähintään kahdeksaa, peruskude-kaskoiskuteet ja yksisäielanka-kaksoiskuteet yhteisesti erotettuihin viriöihin sitovaa loimilankaa. Edullisesti nämä loimilangat on asetettu tiiviisti vierekkäin. Sovellutusmuo-dossa, jossa on kohtisuorasti vetoketjun tason suhteen samoin kuin vetoketjun pituusakselin suhteen sovitettuja, silmukkamaisia kytkentä-pääkaaria, päästään erittäiin leimaa-antavaan jakomitan stabiloitumi-seen, jos yksisäielanka-kaksoiskuteet molempine, suljinelimien haarat muodostavine osineen on sidottu projektiossa vetoketjun tasolle olennaisesti vierekkäin tai toisiaan vasten tuettuina niihin kuuluviin viriöihin, koska silloin myös suljinelinhaarat vaikuttavat stabiloi-vasti.
Eräs toiselle sovellutusmuodolle, jolloin suljinelimet on sidottu vierekkäisesti siirretyn sidoskaavion omaavilla loimilangoilla niihin kuuluviin nauhoihin, on tunnusomaista, että peruskude-kaksoiskuteet ja yksisäielanka-kaksoiskuteet on johdettu kohtisuorasti vetoketjun tason suhteen päällekkäin oleviin, erotettuihin viriöihin, joiden loimilangat on johdettu sidoskaaviossa ylös-ylös-keskelle-alas. Lisä-soveltamista varten on keksinnön puitteissa monia mahdollisuuksia. Niinpä erään edullisen sovellutusmuodon mukaan käytetään vähintään kahdeksaa, peruskude-kaksoiskuteet ja yksisäielanka-kaksoiskuteet yhteisesti erotettuihin viriöihin sitovaa loimilankaa viereisessä siirretyssä sidoskaavassa ylös-ylös-keskelle-alas. Näitä loimilankoja 6 76248 voidaan täydentää lisäloirailangoilla toisella sidoskaavalla. Tässä yhteydessä suositellaan keksinnön mukaan, että muodostetaan erotettuja viriöitä lisäksi ainakin neljästä loimilangasta muodostuvalla ryhmällä, jonka sidoskaavio on ylös-keskelle-alas-keskelle. Kaikissa tapauksissa on edullista peruskude-kaksoiskuteet ja yksisäielanka-kak-soiskuteet yhteisesti erotettuihin viriöihin sitovat loimilangat asettaa tiiviisti vierekkäin. Sovellutusmuodossa, jossa on kohtisuorasti vetoketjun tason samoin kuin vetoketjun pituusakselin suhteen sovitettuja, silmukkamaisia kytkentäkaaria, päästään erittäin leimaa-antavaan jakomitan stabiloitumiseen, jos yksisäielanka-kaksoiskuteet molempine suljinelinten haarat muodostavine osineen on sidottu projektiossa vetoketjun tasoon olennaisesti vierekkäisesti tai toisiaan vasten tukeutuen asianomaisiin viriöihin, koska silloin myös vielä suljinelinten haarat vaikuttavat stabiloivasti.
Seuraavassa selostetaan keksinnön esitettyjä ja muita tunnusmerkkejä erään vain sovellutusesimerkkiä kuvaavan piirustuksen avulla seikkaperäisesti. Piirustuksessa kuvaa kaavamaisesti kuvio 1 keksinnön mukaista vetoketjua päältä katsottuna ja osaa siitä, kuvio 2 näkymää kuvion 1 leikkauksesta nuolen A suunnassa, kuvio 3 leikkausta suunnassa B-B kuvion 1 kohteesta, kuvio 4 kuviota 3 vastaavasti keksinnön mukaisen vetoketjun toista sovellutusmuotoa, kuvio 5 kuviota 3 vastaavasti keksinnön mukaisen vetoketjun erästä lisäsovellutusmuotoa, kuvio 6 kuviota 3 vastaavasti erästä lisäsovellutusmuotoa, kuvio 7 päältä katsottuna osaa vetoketjun puolikkaasta, kuvio 8 pituusleikkausta C-C kuvion 1 mukaisesta kohteesta, kuvio 9 kuviota 7 vastaavasti muunnettua sovellutusmuotoa, kuvio 10 päältä katsottuna osaa vetoketjun puolikkaasta, kuvio 11 pituusleikkausta D-D kuvion 10 mukaisesta kohteesta, kuvio 12 pituusleikkausta E-E kuvion 10 mukaisesta kohteesta ja kuvio 13 kuviota 10 vastaavasti erästä muunnettua sovellutus-muotoa .
Kuvioissa 1-6 kuvattu vetoketjun osa käsittää kudottuja nauhoja 1 ja sen sisään kudottuja, kutomistapahtumassa tuotettuja suljinelin-rivejä 2 muovisista yksisäielangoista. Piirustuksen selvyyden vuoksi il v 76248 on kuvioissa 1-6 nauhan 1 kudelangat 3 kuvattu liioitellun paksuina, loimilangat 4, 5, 6 ja 7 sitä vastoin liioitellun ohuina yksittäisinä viivoina, leikkauskuvioissa 3-6, paksuina tai ohuina piirrettynä, pisteviivoin tai pistekatkoviivoin. Kuvioista 1-6 huomataan ensiksi, että nauhat 1 on valmistettu loimilangoista 4, 5, 6 ja 7 ja vierekkäisistä jatkuvan peruskudelangan 3 kaksoiskuteista 8, samalla kun kukin suljinelinrivi 3 on tehty muoviyksisäielanka-kaksoiskuteen muotoon ruuvikierukkamaiseksi, ja vielä projektiolla vetoketjun tasolle enemmän tai vähemmän päällekkäin olevien yksittäisten suljinelimien 10 haarojen, kytkentäpäiden 11 ja taaksepäin olevien yhdistysosien 12 kanssa. Peruskudelangat 3 on johdettu kaksoiskuteena 8 suljinelimien 10 kytkentäpäihin 11 saakka, jotka ovat tietenkin vapaina. Suljinelimien 10 yli puolestaan menevät loimilangat 4, 5, 6 ja 7 ja siten on suljinelinrivi 2 kaikkiaan yhdistetty siihen kuuluvaan nauhaan 1. Kuvioissa 1-6 esitetyssä sovellutusmuodossa on järjestetty sellainen, että peruskudelankojen 3 joka toinen kaksoiskude 8 on sovitettu sul-jinelimien 10 alle omiin loimilankaviriöihin 13. Näiden nauhaviriöi-den 13 loimilangoista 4, 5, 6, 7 ainakin muutamat on viety ulos liittyen nauhaloimilankaviriöön 13 nauhan tasosta ja johdettu suljineli-mien 10 haarojen 9 yli. Tämä nähdään varsinkin kuvioiden 3, 4, 5 ja 6 vertailevasta tarkastelusta. Huomataan, että nämä loimilangat 4, 5, 6, 7 puolestaan muodostavat sidosloimilankaviriöt 14 suljinelimille 10, jotka sidosloimilankaviriöt 14 ovat nauhan tason yläpuolella, tavallaan omassa, erillisessä kerroksessa. Ammattimies toteaa tätä rakennetta tarkastellessaan ilman muuta, että edellä jo kuvatut edut saavutetaan, koska nauhat 1 yhdessä ja erityisesti niiden kudelangat 3 voivat sirityä suljinelinrivien 2 suhteen taivutusjännityksien ja taittorasitusten yhteydessä vetoketjun tasossa ja vetoketjun tasosta poispäin riittävästi häiritsevien pakkotilojen välttämiseksi, samalla kun toisaalta jakomittastabiliteetti voidaan ilman muuta varmistaa, koska nimittäin jokaisen suljinelimen 10 välissä risteää rittävä ja säädettävä määrä loimilankoja 4, 5, 6, 7, joiden määrän, paksuuden ja jännityksen avulla jakomitta on säädettävissä ja määriteltävissä, ilman että vaikutetaan haitallisesti pehmeyteen tai taipuisuuteen. Peruskudelanko jen 3 kaksoiskuteiden 8 välillä, jotka peruskudelangat ovat suljinelimien 8 alapuolella, on sovellutusesimerkissä kulloinkin peruskudelankojen 3 lisäkaksoiskude 8a, ja vielä suunnilleen keskeisesti viereisten suljinelimien 10 välissä. Tällöin on kuvion 3 sovel- 8 76248 lutusmuodossa sovitus sellainen, että kulloinkin kaksi peruskudelan-kojen 3 kaksoiskudetta 8, 8a on sovitettu yhdessä yhteen nauhaloimi-lankaviriöön 13, mutta kulloinkin yksi suljinelin 10 on sovitettu yhteen sidosloimilanakviriöön 14, jonka sidosloimilangat 4, 5, 6, 7 puolestaan, vetoketjun pituussuunnassa siirrettynä, kulloinkin menevät kahden vierekkäisen suljinelimen 10 yli. Keksinnön puitteissa, kuten kuviot 5 ja 6 esittävät, voidaan sovitus tehdä sellaiseksi, että muutamat loimilangat 15 - myös suljinelimien 10 alueella - kuuluvat ainoastaan nauhaloimilankaviriöön 13.
Kuviot 5 ja 6 esittävät myös keksinnön edullista sovellutusmuo-toa, jolle on tunnusomaista erittäin suotuisat taivutusominaisuudet ja myös taitto-ominaisuudet valmiissa, kaikkiaan pehmeässä ja taipuisassa vetoketjussa, jolloin liittyen nauhaloimilankaviriöön 13 nauhan tasosta ulos johdetut loimilangat 4, 5, 6, 7 on vetoketjun pituussuunnassa peräkkäisesti johdettu yhden tai usean suljinelimen 10 ja nauhojen 1 peruskudelankojen 3 vastaavien kaksoiskuteiden 8 välistä, yhden tai usean suljinelimen 10 yläpuolelta, nämä peittäen, ja jälleen on johdettu nauhojen 1 sisään, missä ne muodostavat edelleen nauhaloi-milankaviriöitä 13.
Kuvioissa 7 ja 8 esitetty vetoketju muodostuu periaatteelliselta rakenteeltaan lähinnä kudotuista nauhoista 1 ja niiden sisään kudotuista, olennaisesti ruuvikierukkamaisista suljinelinriveistä 2. Nauhat 1 on kudottu loimilangoista 4, 5 ja kulloinkin yhdestä peruskude-langasta 3. Suljinelinrivien 2 suljinelimet 10 muodostuvat kulloinkin kahdesta projektiossa vetoketjun tasolle olennaisesti päällekkäisestä, etummaisella kytkentäpäällä 11 keskenään yhdistetystä haarasta 9, ja ne on yhdistetty taaksepäin olevilla yhdistysosilla 12 suljinelinri-veiksi 2. Peruskudelanka 3 on peruskudelanka-kaksoiskuteiden 8 muodossa, jotka on nauhan pitkittäisreunassa virkattu silmukkariviksi kudelman reunaan 16, koko nauhan leveydeltä loimilangoilla 4, 5 sidottu asianomaiseen nauhaan, ja tällöin yhdellä kaskoiskuteella suljinelintä kohden. Suljinelimet on sidottu yksisäielanka-kaksoiskuteina 17 nauhan leveyden osalta loimilangoilla sillä tavoin asianomaiseen kantonau-haan 1, että kytkentpäät 11 ovat kudelman reunaa 16 vastapäätä olevassa nauhan reunassa 18. Kuten huomataan vaikeuksitta kuvioiden 7 ja 8 vertailevassa tarkastelussa, ovat peruskude-kaksoiskuteet 8 ja yksi-säielanka-kaksoiskuteet 17 sidotut, kohtisuoraan vetoketjun tason suh-
II
9 76248 teen päällekkäisiin, erotettuihin viriöihin 13, 14, joiden loimi-langat 4 on johdettu sidoskaaviossa ylös-keskelle-alas-keskelle.
"Ylös" merkitsee tällöin, että kysymyksessä oleva loimilanka 4 menee yksisäielanka-kaksoiskuteen 17 yli. "Keskelle" tarkoittaa tällöin, että kysymyksessä oleva loimilanka 4 on sovitettu yksisäielanka-kaksoiskuteen 17 ja vastaavan peruskude-kaksoiskuteen 8 välistä. "Alas" merkitsee tällöin loimilangan kulkua, jossa peruskude-kaksoiskude 8 alitetaan. Kaikki loimilangat 4 ovat siis johdetut ylös-keskelle-alas-keskelle-ylös-keskelle-alas-keskelle jne. Viereisissä loimilangoissa 4 on sidoskaavio siirretty yhden peruskude-kaksoiskuteen 8 tai yksisäielanka-kaksoiskuteen 17 verran. Kaikkiaan kahdeksan suljinelinrivit 2 sitovaa loimilankaa 4 on pantu tiiviisti vierekkäin. Nauhan 1 suljin-elinrivin 2 vieressä olevassa osassa on loimilangat 5 sovitettu matkan päähän toisistaan siirretyssä sidoskaaviossa ylös-alas. Kuviossa 9 esitetty vetoketju poikkeaa aikaisemmin kuvatusta vetoketjusta vain sikäli, että suljinelimen 10 molemmat haarat 9, jotka liittyvät kohtisuorasta vetoketjun tason samoin kuin vetoketjun pituusakselin tason suhteen sovitettuihin, silmukkamaisiin kytkentäpäihin 11, ovat pidennetyt, samoin kuin projektiossa vetoketjun tasolle olennaisesti suoraan vierekkäin ollen ja toisiaan vasten tukeutuneina on sidottu kahdentoista loimilangan 4 välityksellä taskuihin 14.
Kuvioissa 10-12 kuvattu vetoketju muodostuu periaatteelliselta rakenteeltaan lähinnä kudotuista nauhoista ja niiden sisään kudotuista, olennaisesti ruuvikierukkamaisista suljinelinriveistä 2. Nauhat 1 on kudottu loimilangoista 4, 5 ja 6 kulloinkin peruskudelangasta 3.
Suljinelinrivien 2 suljinelimet 10 muodostuvat kulloinkin kahdesta projektiossa vetoketjun tasolle olennaisesti toisensa peittävästä, kytkentäpäällä 11 toisiinsa liitetystä haarasta 9 ja ovat yhdistetyt taaksepäin olevilla yhdistysosilla 12 suljinelinriveiksi 2. Perusku-delanka 3 on peruskude-kaksoiskuteiden 8 muodossa, jotka on silmukoin kiinnitetty kudelman reunaksi 16 nauhan pitkittäisreunaan, koko nauhan leveydeltä sidottu loimilangoilla 4-6 asianomaiseen nauhaan ja vielä kaksoiskutee1la suljinelintä 10 kohti. Suljinelimet 10 on yksi-säielanka-kaksoiskuteina 17 sidottu nauhan leveyden osalta loimi-langoilla 4 silla tavoin asianomaiseen nauhaan 1, että kytkentäpäät 11 ovat kudelman reunaa 16 vastapäätä olevassa nauhan reunassa 18.
10 76248
Kuten huomataan kuvioiden 10-12 vertailevasta tarkastelusta, on peruskude-kaksoiskuteet 8 ja yksisäielanka-kaksoiskuteet 17 sidottu kohtisuorasti vetoketjun tason suhteen päällekkäin oleviin, erotettuihin viriöihin 13, 14, jotka muodostuvat loimilangoista 4 ja 5. Kahdeksan taaksepäin oleviin yhdistysosiin 12 päin sovitettua loimilankaa 4 on johdettu sidoskaaviolla ylös-ylös-keskelle-alas. Näiden eteen etummaisiin kytkentäelimiin 11 päin ryhmänä siirretyt muut neljä loimilankaa 5 sitä vastoin on johdettu sidoskaaviossa ylös-keskelle-alas-keskelle. "Ylös" merkitsee tällöin, että kyseinen loimilanka 4 menee yksisäielanka-kaksoiskuteen 17 yli, "keskelle" tarkoittaa tällöin, että kyseinen loimilanka 4 on sovitettu yksisäielanka-kaksoiskuteen 17 ja vastaavan peruskudekaksoiskuteen 8 väliin. "Alas" merkitsee tällöin loimilangan kulkua, jossa mennään peruskude-kaksoiskuteen 8 alta. Kaikki loimilangat 4 on siis johdettu ylös-ylös-keskelle-alas-ylös-ylös-keskelle-alas jne. ja kaikki loimilangat 5 ylös-keskelle-alas-keskelle-ylös-keskelle-alas-keskelle jne. Viereisissä loimilangoissa 4 ja 5 sidoskaavio on yhden peruskude-kaksoiskuteen 8 tai yksisäielanka-kaksoiskuteen 17 verran siirretty. Kaikkiaan kaksitoista suljin-elinriviä 2 yhdistävää loimilankaa 4, 5 on asetettu tiiviisti vierekkäin. Suljinelinrivin 2 vieressä sijaitsevaan nauhan 1 osaan on loimi-langat 6 sovitettu matkan päähän toisistaan siirrettyyn sidoskaavioon ylös-alas.
Kuviossa 13 esitetty vetoketju poikkeaa aikaisemmin kuvatusta vetoketjusta vain sikäli, että suljinelimien 10 molemmat haarat 9, jotka liittyvät kohtisuorasti vetoketjun tason suhteen samoin kuin vetoketjun pituusakselin suhteen sovitettuihin, silmukkamaisiin kytken-täpäihin 11, on pidennetty ja projektiossa vetoketjun tasolle olennaisesti suoraan vierekkäin ollen samoin kuin toisiaan vasten tukeutuneina on sidottu 12 loimilangalla 4 ja 5 viriöihin 14.
Il 11 76248
Patenttivaatimukset 1. Vetoketju, jossa on kudotut nauhat (1) ja niiden sisään kudotut, kutomistapahtumassa tuotetut suljinelinrivit (2) muovisista yksisäielangoista, jolloin lisäksi peruskudelangat (3) on johdettu kaksoiskuteina (8) omiin nauhaloimilankaviriöihin (13) suljinelinten (10) vapaisiin kytkentäpäihin (11), jolloin lopuksi loimilangat (4,5, 6,7) menevät suljinelinhaarojen (9) yli ja sen johdosta suljinelin-rivit, jotka on sovitettu tasoon nauhan yläpuolelle on yhdistetty nauhaansa, tunnettu siitä, että peruskudelankojen (3) jokainen kaksoiskude (8) tai ainakin joka toinen tai joka kolmas kaksois-kude (8) on sovitettu vetoketjun tasossa olevassa projektiossa suljin-elinten (10) alle, että nauhaloimilankaviriöiden (13) loimilangoista (4.5.6.7) ainakin muutamat on johdettu pois nauhan tasosta liittyen yhteen nauhaloimilankaviriöön (13) ja johdettu yksittäisten suljin-elinten (10) molempien haarojen (9) yli, ja että nämä loimilangat (4.5.6.7) puolestaan muodostvat sidosloimilankaviriöitä (14) yksittäisiä kaksi haaraa (9) käsittäviä suljinelimiä varten, jotka sidosloi-milankaviriöt (14) ovat nauhatason yläpuolella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vetoketju, tunnettu siitä, että peruskudelankojen (3) kaksoiskuteiden (8) väliin, jotka ovat suljinelinten (10) alla, kulloinkin on sovitettu peruskudelankojen (3) lisäkaksoiskude (8a) suunnilleen keskeisesti vierekkäisten suljinelinten (10) väliin.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen vetoketju, tunnet-t u siitä, että peruskudelankojen (3) kulloinkin kaksi kaksoiskudet-ta (8,8a) yhdessä on sovitettu yhteen nauhaloimilankaviriöön (13), mutta kulloinkin yksi suljinelin (10) on sovitettu yhteen sidosloimi-lankaviriöön (14), jonka loimilangat (4,5,6,7), vetoketjun pituussuunnassa siirrettynä, kulloinkin vuorottelevasti menevät kahden suljin-elimen (10) yli.
4. Jonkin patenttivaatimuksista 1-3 mukainen vetoketju, tunnettu siitä, että jotkut loimilangoista (15) - myös suljinelin-rivien (2) alueella - kuuluvat vain nauhaloimilankaviriöihin (13).
5. Jonkin patenttivaatimuksista 1-4 mukainen vetoketju, tunnettu siitä, että nauhaloimilankaviriöön (13) liittyen nauhan tasosta ulos johdetut loimilangat (4,5,6,7) on johdettu nauhan pituus- 12 76248 suunnassa peräkkäisesti yhden tai useamman suljinelimen (10) ja nauhojen (1) peruskudelankojen (3) vastaavien kaksoiskuteiden (8,8a) väliin, sen jälkeen yhden tai useamman suljinelimen (10) yläpuolelle, nämä peittäen, ja lopuksi jälleen nauhojen (1) sisään, lisää nauha-loimilankaviriöitä (13) muodostaen.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vetoketju, jolloin suljineli-mien peruskudelangat (3) on sidottu vierekkäisestä siirretyn sidos-kaavan omaavilla loimilangoilla niihin kuuluviin nauhoin, tunnettu siitä, että peruskude-kaksoiskuteet (8) ja yksisäielanka-kaksoiskiteet (14) on sidottu kohtisuoraan vetoketjun tason suhteen päällekkäin oleviin, erotettuihin viriöihin (13 tai 14), joiden loi-milangat (4) on johdettu sidoskaaviolla ylös-keskelle-alas-keskelle.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen vetoketju, tunnettu vähintään kahdeksasta, peruskude-kaskoiskuteet (8) ja yksisäielanka-kaksoiskuteet (17) yhteisesti erotettuihin viriöihin (13 tai 14) sitovista loimilangoista (4).
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen vetoketju, tunnet-t u siitä, että peruskude-kaksoiskuteet (8) ja yksisäielanka-kaksois-kuteet (17) yhteisesti erotettuihin viriöihin (13 tai 14) sitovat loi-milangat (4) on pantu tiiviisti vierekkäin.
9. Jonkin patenttivaatimuksista 6-8 mukainen vetoketju sovellu-tusmuodossa, jossa on kohtisuorasti vetoketjun tason suhteen samoin kuin vetoketjun pituusakselin suhteen sovitettuja, silmukkamaisia kytkentäpääkaaria (11), tunnettu siitä, että yksisäielanka-kaksoiskuteet (17) molempine suljinelimien haarat (9) muodostavine osineen on sidottu projektiossa vetoketjun tasolle olennaisesti vierekkäin ollen tai toisiaan vasten tuettuina niihin kuuluviin viriöihin (14) .
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen vetoketju, jolloin suljin-elimet on sidottu vierekkäisestä siirretyn sidoskaavion omaavilla loimilangoilla (4,5,6,7) niihin kuuluviin nauhoihin, tunnettu siitä, että peruskude-kaksoiskuteet (8) ja yksisäielanka-kaksoisku-teet (17) on johdettu kohtisuorasti vetoketjun tason suhteen päällekkäin oleviin, erotettuihin viriöihin (13 tai 14), joiden loimilangat (4) on johdettu sidoskaaviossa ylös-ylös-keskelle-alas.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen vetoketju, tunnettu ainakin kahdeksasta peruskude-kaksoiskuteet (8) ja yksisäielanka-kak-soiskuteet (17) yhteisesti erotettuihin viriöihin (13 tai 14) sitovista loimilangoista (4).
13 7 62 4 8 12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen vetoketju, tunnettu siitä, että erotetut viriöt (13 tai 14) on muodostettu lisäksi ainakin neljän loimilangan (5) ryhmästä, jonka sidoskaavio on ylös-keskelle-alas-keskelle.
13. Jonkin patenttivaatimuksista 10-12 mukainen vetoketju, tunnettu siitä, että peruskude-kaksoiskuteet (8) ja yksisäie-lanka-kaksoiskuteet (17) yhteisesti erotettuihin viriöihin (13 tai 14) yhdistävät loimilangat (4,5) on pantu tiiviisti vierekkäin.
14. Jonkin patenttivaatimuksista 10-13 mukainen vetoketju so-vellutusmuodossa, jossa on kohtisuorasti vetoketjun tason samoin kuin vetoketjun pituusakselin suhteen sovitettuja, silmukkamaisia kytkentä-pääkaaria (11), tunnettu siitä, että yksisäielanka-kaksoisku-teet (17) molempine suljinelimien haarat (7) muodostavine osineen projektiossa vetoketjun tasolle olennaisesti vierekkäin ollen ja toisiaan vasten tuettuna on sidottu niihin kuuluviin viriöihin (14).
FI791325A 1978-04-27 1979-04-24 Draglaos. FI76248C (fi)

Applications Claiming Priority (6)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE2818383A DE2818383C2 (de) 1978-04-27 1978-04-27 Reißverschluß mit gewebten Tragbändern und darin eingewebten Verschlußgliederreihen
DE2818508A DE2818508C2 (de) 1978-04-27 1978-04-27 Reißverschluß mit gewebten Tragbändern und darin eingewebten Verschlußgliederreihen aus Kunststoffmonofilament
DE2818508 1978-04-27
DE2818383 1978-04-27
DE2818509 1978-04-27
DE2818509A DE2818509C2 (de) 1978-04-27 1978-04-27 Reißverschluß mit gewebten Tragbändern und darin eingewebten Verschlußgliederreihen

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI791325A FI791325A (fi) 1979-10-28
FI76248B FI76248B (fi) 1988-06-30
FI76248C true FI76248C (fi) 1988-10-10

Family

ID=27187534

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI791325A FI76248C (fi) 1978-04-27 1979-04-24 Draglaos.

Country Status (9)

Country Link
JP (2) JPH0191802A (fi)
BR (1) BR7902519A (fi)
DK (1) DK154465C (fi)
ES (1) ES479980A1 (fi)
FI (1) FI76248C (fi)
GR (1) GR68485B (fi)
MY (1) MY8400112A (fi)
NZ (1) NZ190228A (fi)
PT (1) PT69550A (fi)

Families Citing this family (5)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3617598B2 (ja) * 1998-06-26 2005-02-09 Ykk株式会社 織り込みスライドファスナー
CN103108565A (zh) * 2010-09-17 2013-05-15 Ykk株式会社 拉链链带和拉链
CN104379016B (zh) * 2012-06-27 2016-09-07 Ykk株式会社 拉链牙链带和拉链
US10368616B2 (en) * 2015-12-02 2019-08-06 Nike, Inc. Zipper assembly
CN108430252B (zh) * 2016-01-07 2023-02-28 Ykk株式会社 拉链牙链带和拉链

Family Cites Families (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
BE757324A (fr) * 1969-10-09 1971-04-09 Interbrev Sa Procede de fabrication d'un ruban a lisiere a boucles saillantes, metier a aiguille mettant en oeuvre ce procede et ruban obtenu par ce procede, notamment ruban pour fermeture a glissiere
DE2219907C3 (de) * 1972-04-22 1980-08-21 Opti-Patent-Forschungs- Und Fabrikations-Ag, Glarus (Shweiz) Reißverschluß
IT977904B (it) * 1973-02-27 1974-09-20 Remmert Spa Perfezionamenti nelle chiusure lampo tessute
JPS5326172B2 (fi) * 1973-04-20 1978-07-31
JPS5413821B2 (fi) * 1973-12-04 1979-06-02
DE2559418C3 (de) * 1975-09-10 1980-02-07 Opti-Patent-, Forschungs- Und Fabrikations-Ag, Glarus (Schweiz) Reißverschluß

Also Published As

Publication number Publication date
PT69550A (en) 1979-05-01
DK154465C (da) 1989-06-19
ES479980A1 (es) 1979-11-16
JPH0191803A (ja) 1989-04-11
BR7902519A (pt) 1979-10-30
DK154465B (da) 1988-11-21
NZ190228A (en) 1981-01-23
GR68485B (fi) 1982-01-04
DK173079A (da) 1979-10-28
JPH0191802A (ja) 1989-04-11
JPH0217161B2 (fi) 1990-04-19
FI791325A (fi) 1979-10-28
MY8400112A (en) 1984-12-31
FI76248B (fi) 1988-06-30
JPH0217162B2 (fi) 1990-04-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
KR930002871B1 (ko) 직물리본
KR950013197B1 (ko) 기계펠트 및 그 제작방법
FI67100B (fi) Foerfarande och traodinfoerare foer framstaellning av ett goerdelband med en i ett lag vaevd mittdel och tvao ihaoliga kanter pao en naolbandvaevmaskin
US3524479A (en) Woven zipper stringer and method of making the same
KR100385525B1 (ko) 벨트
FI86658B (fi) Maskintillbehoer, saerskilt filt eller vira foer pappersmaskin.
US5472019A (en) Interlacing arrangement in woven slide fastener stringer
FI76248C (fi) Draglaos.
ES240379U (es) Banda tejida mejorada para cierres de cremallera.
TW508225B (en) Woven slide fastener stringer
NL8004602A (nl) Werkwijze voor het vervaardigen van een verdekt opgestelde ritssluiting met enkelzijdig opgenaaide sluitelementreeksen.
KR100232918B1 (ko) 직조 지지 테이프 및 그 안에 직조된 결합부재의 열을 구비한 활주 패스너
US4078585A (en) Woven slide fastener unit
US3892262A (en) Slide-fastener stringer half with woven-in coupling element and method of making same
TWI465209B (zh) Woven into the zipper
US4383558A (en) Woven slide fastener stringer
US3266529A (en) Double fabric
TWI634853B (zh) Zipper chain cloth and zipper chain cloth manufacturing method
US4267226A (en) Fabric web and a method of making a fabric web for a dewatering machine
US3068908A (en) Zipper tape
ES2234470T3 (es) Banda de cierre de cremallera tejida.
SU936793A3 (ru) Застежка-молни
KR900011319Y1 (ko) 제직 슬라이드 파스너 스트링어
SE446368B (sv) Vevd dragkedjehelft
GB2102730A (en) Improvements relating to pin seams

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired
MA Patent expired

Owner name: OPTI PATENT-, FORSHUNGS- UND FABRIKATIONS-AG,_FORS