FI75260B - Roek i vaetskeform fraon vilket tjaera avlaegsnats, och med denna roek behandlat livsmedelshoelje. - Google Patents
Roek i vaetskeform fraon vilket tjaera avlaegsnats, och med denna roek behandlat livsmedelshoelje. Download PDFInfo
- Publication number
- FI75260B FI75260B FI823536A FI823536A FI75260B FI 75260 B FI75260 B FI 75260B FI 823536 A FI823536 A FI 823536A FI 823536 A FI823536 A FI 823536A FI 75260 B FI75260 B FI 75260B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- tar
- coating
- smoke
- liquid smoke
- liquid
- Prior art date
Links
Classifications
-
- A—HUMAN NECESSITIES
- A22—BUTCHERING; MEAT TREATMENT; PROCESSING POULTRY OR FISH
- A22C—PROCESSING MEAT, POULTRY, OR FISH
- A22C13/00—Sausage casings
- A22C13/0013—Chemical composition of synthetic sausage casings
Landscapes
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Wood Science & Technology (AREA)
- Zoology (AREA)
- Food Science & Technology (AREA)
- Meat, Egg Or Seafood Products (AREA)
- General Preparation And Processing Of Foods (AREA)
- Coloring Foods And Improving Nutritive Qualities (AREA)
- Processing Of Meat And Fish (AREA)
- Agricultural Chemicals And Associated Chemicals (AREA)
Description
75260
Nestemäinen savu, josta terva on poistettu, ja tällä savulla käsitelty ruokatavaran päällys Rök i vätskeform frän vilket tjära avlägsnats, och med denna rök behandlat livsmedelshölje
Keksinnön kohteena on (a) tervasta puhdistettu nestemäisen savun vesiseos, jolla on kyky antaa savun väriä, hajua ja makua, (b) tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitelty ruokatavaranpäällys ja (c) menetelmä savun värin omaavan ruokatavaratuotteen valmistamiseksi.
Ruokatavaran letkumaisia selluloosapäällyksiä käytetään laajalti mitä erilaisimpien lihatuotteiden ja muiden ruokatavaroiden käsittelemiseksi. Ruokatavaran päällykset ovat yleensä ohutseinämäistä letkua, jolla on eri suuret halkaisijat, ja jotka on valmistettu uudelleen muodostetuista materiaaleista, kuten regeneroidusta selluloosasta. Ruokatavaran selluloosa-päällyksiä voidaan myös valmistaa siten, että niiden seinämään upotetaan kuituraina, ja näitä päällyksiä sanotaan yleensä kuitulujitteisiksi ruokatavaranpäällyksiksi.
Monet erilaiset reseptit ja käsittelytavat, joita ruokatavaroita käsittelevä teollisuus käyttää eri makuvaatimusten ja jopa paikallisten toivomusten täyttämiseksi, pakottavat yleensä käyttämään ruokatavaranpäällyksiä, joilla on monenlaisia eri ominaisuuksia. Eräissä tapauksissa ruokatavaranpäällyksil-tä vaaditaan esim. monitoiminnallisia käyttöjä, jolloin ne toimivat sekä säiliöinä niihin suljetun ruokatavaratuotteen käsittelyn aikana, että tämän jälkeen myös toimivat valmiin tuotteen suojavaippana. Käsiteltyä lihaa valmistavassa teollisuudessa kuitenkin ruokatavaranpäällykset, joita on käytetty monentyyppisten lihatuotteiden, kuten erityyppisten makkaroiden, esim. nakkimakkaroiden, bolognamakkaroiden, jne., pihvi- 75260 rullien, kinkkuiin, jne. käsittelyssä, usein noi stetaan käsitellyn lihatuotteen ympäriltä ennen vi i palo int i a ia/tai lopullista pakkausta.
Pinnari ulkonäkö ia maku ovat tärkeitä tekiiöitä käs i tel tyien lihatuotteiden kaupallisen ia kuluttaisin hvväksvmisen kannalta, ja tällaisten tuotteiden useimpien eri laatujen yhteisenä tunnusmerkkinä on "savustami nen" tunnusoma i sen maun ja värin antamiseksi näille tuotteille. Puokatavaratuotteiden "savustamisesta huolehtii yleensä ruokatavaran käsittelijä, joka saattaa ruokatavaratuotteen varsinaiseen kosketukseen kaasu- tai sumumaisen savun - '~ssa . Näitä "savustamis"-käsitt°lvia e i kuitenkaan ole pidettv tävsin tyydyttävinä useista eri syistä, ioista mainittakoon savustamiskäsi11e 1vn tehottomuudet ia enätasaisuudet. Koettujen epäonnistumisten takia monet lihan-oakkaaiat nvkvään käyttävät eritvvooisiä nestemäisiä vesi i i uok-sia, jotka s i sä1tävät puusta johdettuja savun komponentteja, ia ioista yleisesti, käytetään nimitystä "nestemäiset savuliu-okset" , joita ruokatavaran käsittelijä on kehittänyt ja käyttänyt kaupal1isesti monentyyppisten liha- ja muiden ruokatava-ratuotteiden käsitel.vssä. Tämän selityksen yksinkertaistamiseksi tullaan sellaisenaan ostetusta "nestemäisestä savuliu-oksesta" usein käyttämään nimitystä "sellaisenaan ostettu nestemäinen savu".
Nestemäiset savu! iuokset sovitetaan lihatuotteisiin yleensä monella eri tavoin, joista mainittakoon näällvkseen suljetun ruokatavaratuotteen sumuttaminen tai upottaminen tämän tuotteen käsittelyn aikana, tai nestemäisen savuliuoksen sisällyttäminen itse reseptiin. Varsinainen "savustamis"-käsittelv sumuttamalla tai upottamalla ei ole täysin tyydyttävä syystä, että on mahdotonta käsitellä päällykseen suljettua tuotetta tasaisesti, kun taas nestemäisten savuliuosten sisällyttäminen 1 iharesept iin ei savun komponenttien laimenemi sen takia aina anna tulokseksi pinnan haluttua ulkonäköä. Sisällyttäminen reseptiin huonontaa myös Mhaemuision stabiliteettia ja tulee haitallisesti vaikuttamaan makuun siinä tapauksessa, että käytetään suuria konsentraatioita. Nestemäisen savun sovitta- 75260 minen pää li vksoen suljettuihin ruokatavaratuotteisi in ruokatavaran käsittelijän toimesta esim. sumuttamalla tai unettamalla aiheuttaa myös ruokatavaran käsittelijälle haitallisia saastumis- ia laitteiston korroosio-onqelmia. Lisäksi on oääl-Ivksiin suiietuilta makkaroilta, joita on käqi.teltv sovittamalla niihin nestemäistä savua kaunallisen käsittelvn vhtev-dessä , todettu puuttuvan savun värin tasaisuus makkarasta toiseen ja makkaraerästä toiseen sen jälkeen, kun o jäi 1vs on kuorittu siihen suljetusta ruokatavaratuotteesta. vieläkin hai tai 1isemnaa on saman makkaran ninnassa usein esiintvvä värin epätasaisuus, mukaanluettuna vaaleat ja tummat juovat, vaaleat ja tummat täplät ja jona värittömät täplät, joita varsinkin esiintvv makkaroiden Däissä.
On myös ehdotettu, kuten esim. on selitetty ΠΗ-patentt-i jui kai -sussa nro 3 336 669 (Hollenbeck), että viskoosisen nestemäisen savul.iuoksen sovittaminen suoristetun l.etkumaisen ruokatavaran pää 1lyksen sisäpintaan ruokatavaran käsittelijän toimesta välittömästi ennen kuin päällykseen täytetään makkaraemulsio-ta, antaisi tulokseksi käsiteltyjä ruokatavaratuotteita, joilla on hyväksyttävä savun väri ja maku kvpsvttämisen ja päällyksen poistamisen jälkeen. Tämän patenttijulkaisun mukaista menetelmää ei kuitenkaan ole sovellettu kävtännössä, eikä sitä käytetä kaupallisesti. Tässä julkaisussa selitetty viskoosinen nestemäinen savuliuos ei sovellu Päällyksen pinnoittamiseksi nopeakulkuisessa tuotantolinjassa pinnoitetun päälIvksen valmistamiseksi, joka sitten voidaan rypyttää tunnetuin menetelmin ja käyttää rvovtettvnä päällyksenä automaattisessa tävttö-konessa. Tämän julkaisun ehdottaman pinnoitusl. iuoksen suuri viskositeetti rajoittaa päällyksen pinnoitusnopeutta. Jos tavanomaista menetelmää, kuten "kuplansiirto"-menetelmää käytetään päällyksen sisäsivun pinnoittamiseksi, pakottaa mainittu viskoosinen pinnoitusliuos usein leikkaamaan päällyksen auki siinä olevan pinnoitusmateriaalikuolan täydentämiseksi, minkä seurauksena on lyhyet oäälIvspi tuudet, joten jatkuva rvoyttäminen tulee mahdottomaksi.
* 75260 Tähän asti on kuitenkin todettu, että päällyksen valmistaia voi tasalaatui simoina ia taloudellisemmin toimittaa päällyksiä, iotka mahdollistavat erikoiskäsittelyn tai rakenteellisten tunnusmerkkien antamisen ruokatavar atuotteel 1 e. Näin on laita varsinkin automaattisen tävttö- ia käsittelvlaitteiston tultua markkinoille ia saavutettua kaupallista käyttöä ruokatavaran käs i ttelyteoi1isuodessa.
Tunnetaan eri menetelmiä sellaisten ruokatavaranoää11 vsten valmistamiseksi, ioiden pintaan on sovitettu pinnoite. Näitä menetelmiä on selitetty oatenttikiriailisuudessa . Niinpä on ns-patenttiiulkaisussa 3 451 827 selitetty sumutusmentelmä erilaisten oinnoitusmateriaalien sovittamiseksi pienen halkai-siian omaavien päällysten sisäpintaan, us-patenttijulkaisussa nro 3 378 379 (Shiner ia kumoo) selitetään "kuplansi ir to"-menetelmä pinnoitusmateriaalien sovittamiseksi suuren halkaisi-ian omaavien päällysten sisäpintaan. Vaikka nämä ia muut menetelmät ovat saavuttaneet käyttöä erilaisten oinnoitettuien ruokatavaranpääl1vsten valmistamiseksi kaupallisessa määrin, mukaanluettuna päällykset, ioissa nestemäistä savua käytetään pinnoitusseoksen komponenttina, on näiden menetelmien mukaan valmistetut päällvkset suunniteltu tävttämään määrättviä kaupallisia vaatimuksia, eikä tietämän mukaan mikään aikaisemman tekniikan mukaan pinnoitettu päällys ole kyennvt menestyksellisesti antamaan savun makua ia väriä tyydvttävässä määrin siinä käsitellylle lihatuotteelle. Niinpä US-patenttiiulkai-suissa nro 3 360 383 (Rose ia kumno) ia 3 383 223 ia 3 617 312 (Rose) on selitetty erilaisista oroteiinimateriaaleista, kuten qelatiinistä, tehtviä oinnoitusseoksia, ioissa käytetään nestemäisiä savuliuoksia määrin, iotka erikoisesti tarvitaan oroteiinimateriaalien saattamiseksi liukenemattomaan muotoon. Täten pinnoitetuilla päällvksillä on selitetty olevan erikoisia kiinnitarttumisominaisuuksia, ioita vaaditaan kuivien makkaroiden käsittelyssä, ia iotka ominaisuudet tästä syystä raioittavat päällysten soveltuvuutta monenlaisissa muissa käytöissä.
75260
Aikaisemman tekniikan kohteena olevat patenttijulkaisut ehdottavat nestemäisen savun sovittamista päällyksen sisäpintaan, mutta yritykset sisäpuolisesti pinnoittaa päällys sen valmistuksen yhteydessä on todettu kalliiksi, minkä lisäksi ne rajoittavat jatkuvan valmistuslinjan nopeutta.
Tämän ongelman eräs ratkaisu, joka on selitetty tähän hakemukseen liittyvässä US-patenttijulkaisussa 4 518 619, (Herman Shin-Gee Chiu) perustuu ruokatavaranpäällyksen ulkopinnan käsittelyyn nestemäisen savun vesiseoksella, joka on johdettu luonnollisesta puusta. Chiu on myös havainnut, että ruokatavaranpäällyksen ollessa selluloosaa ja sen ollessa muodostettu joko ei-kuitulujitteisesta geelituotteesta tai kuitulujittei-sesta geelituotteesta, johtaa erittäin happaman nestemäisen savuliuoksen käyttäminen (pH-arvo 2,0...2,5) tervamaisen laskeuman muodostumiseen, joka laskeuma kerääntyy savukäsittely-yksikön kannatusrullille ja puserrusrullille ja täten vähitellen pakottaa pysäyttämään käsittelyjärjestelmän.
Keksinnön eräänä tarkoituksena on aikaansaada nestemäisen savun vesiseos, jolla on hyvä kyky antaa savun väriä, hajua ja makua ruokatavaroille, ja joka ei aiheuta tervan muodostumista geelimäisiä ruokatavaran päällyksiä tällä seoksella käsiteltäessä.
Keksinnön toisena tarkoituksena on aikaansaada nestemäisellä savulla käsitelty ruokatavaran letkumainen päällys, jossa ei esiinny edellä mainittua tervaongelmaa.
Keksinnön muut kohteet ja edut selviävät seuraavasta selityksestä ja oheisista patenttivaatimuksista.
Keksinnön kohteena on siten tervasta puhdistettu nestemäisen savun vesiseos, jolla on kyky antaa savun väriä, hajua ja makua, ja jonka absorptiokyky (joka seuraavassa määritellään) on vähintään noin 0,25 aallonpituudella 340 nm, ja jonka va- 6 75260 lonläpäisevyys aallonpituudella 590 nm on vähintään noin 50 %. Kuten seuraavassa yksityiskohtaisesti selitetään on "absorp-tiokyky" mitta# joka kuvaa nestemäisen savun kykyä antaa väriä ja "valonläpäisevyys" on nestemäisen savun tervapitoisuuden mitta. Tässä käytetty sanonta nestemäisen savun vesiliuoksen "valonläpäisevyys" tarkoittaa viimeksi mainitun ominaista valonläpäisevyyttä ilman# että on lisätty materiaaleja, jotka voivat merkityksellisesti vaikuttaa prosenttimääräiseen valon-läpäisevyyteen.
Keksinnön toisena kohteena on tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitelty ruokatavaran letkumainen päällys# jossa on tervapitoisesta nestemäisestä savusta johdettu tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama pinnoite. Tämä pinnoite sovitetaan päällyksen seinämään sellaisin määrin# että savun väriä ja savun makua antavien komponenttien vaikutuksesta saadaan absorptioindeksi (määritellään seuraavassa) vähintään noin 0,2 aallonpituudella 340 nm. Pinnoitteen vaikutuksesta päällyksestä saadaan uute# jonka ultraviolettiabsor-banssi aallonpituudella 210 nm on enintään noin 60 % siitä absorbanssista# joka saadaan samanlaisesta päällyksestä saadulla uutteella# jonka päällyksen pinnoitteena on alkuperäinen sellaisenaan ostettu tervapitoinen nestemäinen savu# jolla on pääasiallisesti sama absorbtioindeksi kuin tervasta puhdistetulla savulla käsitellyllä ruokatavaran letkumaisella päällyksellä. Kuten seuraavassa yksityiskohtaisesti selitetään on "absorptioindeksi" mitta# joka kuvaa päällyksen kykyä antaa savun väriä päällykseen suljetulle ruokatavaralle, ja "ultra-violetti-absorbanssi" mittaa päällyksen tervapitoisuutta.
Tämän keksinnön edullisena pidettynä tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla# käsiteltynä ruokatavaran päällyksenä on "geelimäistä" tyyppiä oleva päällys, joka seuraavassa selitetään yksityiskohtaisesti# ja joka siis on muodostettu selluloosasta ilman kuitulujitetta. Päällyksessä on tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama pinnoite# joka on joh- 7 75260 dettu tervapitoisesta nestemäisestä savusta, jonka kokonais-happopitoisuus on vähintään noin 10 paino-%, ja jota on sovitettu päällyksen pintaan riittävän suurin määrin siten, että saadaan absorptioindeksi vähintään noin 0,2 aallonpituudella 340 nm, ja jonka huntuisuusarvo ei ole suurempi kuin täysin samanlaisen päällyksen huntuisuusarvo ilman nestemäisen savun muodostamaa pinnoitetta. Kuten seuraavassa yksityiskohtaisesti selitetään, tarkoittaa "kokonaishappopitoisuus" kvalitatiivista mittaa, joka kuvaa sekä tervapitoisten nestemäisten savujen että näistä valmistettujen tervasta puhdistettujen nestemäisten savujen värjäyskykyä. Kuten seuraavassa myös yksityiskohtaisesti selitetään, on "huntuisuusarvo" mitta, joka kuvaa geelimäisten ei-kuitulujitteisten päällysten tervapitoisuutta, joissa päällyksissä on tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama pinnoite, joka savu on johdettu tervapitoisesta nestemäisestä savusta, jonka kokonaishappopitoisuus on vähintään 10 paino-%.
Tervasta puhdistettua nestemäisen savun vesiliuosta voidaan valmistaa soveltamalla useita muualla ehdotettuja menetelmiä, ja jotka eivät ole tämän keksinnön osana. Eräs sopiva menetelmä, joka on selitetty tähän hakemukseen liittyvässä, hakijan nimissä olevassa US-patenttijulkaisussa 4 518 619, perustuu siihen, että sellaisenaan ostettu nestemäinen savu ainakin osittain neutraloidaan sekoittamalla siihen suuren pH-arvon omaavaa komponenttia riittävin määrin nestemäisen savun pH-ar-von nostamiseksi yli noin 4. Muodostuu tervalla rikastunut fraktio ja tervasta puhdistettu nestemäinen savu, jotka sitten erotetaan, ja viimeksi mainittu muodostaa tämän keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun vesiliuoksen. Tästä valmistusmenetelmästä käytetään seuraavassa nimitystä "neutralointimenetelmä".
Toinen sopiva menetelmä keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun vesiliuoksen valmistamiseksi on selitetty tähän hakemukseen liittyvässä, hakijan nimissä olevassa 8 75260 FI-patenttihakemuksessa 823535 "Ruokatavaran päällysten käsittely tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla", joka on jätetty samanaikaisesti tämän hakemuksen kanssa, keksijänä M.D. Nicholsson. Tämä menetelmä, josta seuraavassa käytetään nimitystä "säädetyssä lämpötilassa suoritettu neutralointi-menetelmä" perustuu siihen havaintoon, että neutraloitaessa sekoittamalla suuren pH-arvon omaavaa komponenttia tervapitoi-seen nestemäiseen savuun, nostaa neutralointilämpö lämpötilan huoneenlämmöstä, joka on suuruusluokkaa 20 °C, niinkin korkeaksi kuin 55...60 °C, minkä lisäksi tuloksena saadun ainakin osittain neutraloidun nestemäisen savun värjäyskyky ja/tai absorptiokyky jonkin verran pienenevät tämän nousseen lämpötilan takia. Tämä pieneneminen voidaan osittain välttää pysyttämällä lämpötila neutraloinnin aikana alle arvon noin 40 °c. Sovellettaessa "säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutra-lointimenetelmää" eivät absorptiokyky ja värjäyskyky pienene läheskään yhtä paljon.
Vielä eräs toinen sopiva menetelmä tämän keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun vesiliuoksen valmistamiseksi on selitetty toisessa tähän hakemukseen liittyvässä FI-patenttihakemuksessa 823535. Tämän menetelmän mukaan terva-pitoinen nestemäinen savu, jonka absorptiokyky on vähintään noin 0,2 aallonpituudella 340 nm, saatetaan kosketukseen orgaanisen nestemäisen liuottimen kanssa, joka on joko ei-reak-tiivinen nestemäiseen savuliuokseen nähden, tai joka reagoi sen kanssa ja muodostaa nestemäisen johdannaisliuottimen. Nestemäinen liuotin ei sekoitu nestemäisen savun vesiliuokseen. Nestemäisen liuottimen vetysidosten liukoisuusparametri nestemäisessä savussa on vähintään noin 2,7. Eräs edullisena pidetty liuotin on metyleenidikloridi. Nestemäinen savuliuos ja nestemäinen liuotin saatetaan kosketukseen nestemäisen savuliuoksen ja nestemäisen liuottimen tilavuussuhteessa noin 1:1...65:1, riippuen eri komponenteista, uuttamisolosuhteista siten, että muodostuu tervalla rikastunut nestemäinen liuotin-fraktio ja tervasta puhdistettu nestemäinen savufraktio. Frak- 9 75260 tiot erotetaan ja viimeksi mainittu otetaan talteen tämän keksinnön mukaisena tervasta puhdistettuna nestemäisen savun vesiliuoksena. Edellä selitetystä valmistusmenetelmästä käytetään seuraavassa nimitystä "Liuotinuuttamismenetelmä".
Näiden menetelmien avulla valmistetut tervasta puhdistetut ja tervalla rikastuneet osat voidaan erottaa soveltamalla mitä tahansa ammattimiesten tuntemaa menetelmää. Näistä menetelmistä mainittakoon suodattaminen, dekantoiminen painovoiman vaikutuksesta nesteen syklonikäsittely ja dekantoiminen keskipakovoiman vaikutuksesta, samoin kuin liuotinuuttamismenetelmän erityyppisten uuttamisjärjestelmien käyttäminen.
Keksinnön vielä erään toisen tavoitteen mukaan saadaan menetelmä savulla värjätyn ruokatavaratuotteen valmistamiseksi, jonka menetelmän mukaan muodostetaan ruokatavaran letkumainen päällys, jossa on tervapitoisesta nestemäisestä savusta johdetun tervasta puhdistetun savun muodostama pinnoite. Savua sovitetaan päällyksen pintaan riittävän suurin määrin siten, että saadaan absorptioindeksi, joka on vähintään noin 0,2 aallonpituudella 340 nm. Tervasta puhdistettu savupinnoite antaa myös päällysuutteen, jonka ultraviolettiabsorbanssi aallonpituudella 210 nm on enintään noin 60 % sellaisen samanlaisesta päällyksestä saadun uutteen absorbanssista, jossa päällyksessä on tervapitoisen nestemäisen savun muodostama pinnoite, ja jolla on pääasiallisesti sama absorbtioindeksi kuin ruokatavaran letkumaisella päällyksellä, joka on käsitelty tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla. Tähän nestemäisellä savulla käsiteltyyn päällykseen täytetään käsittelemätöntä ruokatavaraa. Tämän jälkeen täytettyä ja nestemäisellä savulla käsiteltyä päällystä käsitellään siten, että ruokatavara muuttuu syötäväksi ruokatavaratuotteeksi ja päällys antaa savun väriä täten saadun ruokatavaratuotteen pinnalle.
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti laitetta, joka soveltuu ruokatavaran päällyksen ulkopinnan käsittelemiseksi tervasta puh- 10 75260 distetulla nestemäisellä savulla tämän keksinnön erään suoritusmuodon mukaisella tavalla.
Kuvio 2 esittää kaaviollisesti samanlaista laitetta kuin kuvio 1, joka laite suorittaa samat tehtävät# mutta siinä on kammio tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitellyn päällyksen osittaiseksi kuivaamiseksi haluttuun vesipitoisuuteen# kun päällys on täyteen puhallettuna.
Kuvio 3 esittää kaaviollisesti samankaltaista laitetta kuin kuvio 2, joka laite suorittaa samat tehtävät, mutta siinä on välineet tervasta puhdistetulla savulla käsitellyn päällyksen osittaiseksi kuivaamiseksi päällyksen ollessa litistettynä.
Kuvio 4 näyttää käyrästönä tervasta puhdistetun nestemäisen savun värjäyskykyä osittaisen neutraloinnin aikana käytetyn lämpötilan funktiona.
Kuvio 5 näyttää käyrästönä sekä sellaisenaan ostetun "Charsol C-12"-tyyppisen nestemäisen savun että tästä johdetun keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun ultravio-letti-absorbanssia, ja ultravioletti-valonläpäisevyyttä eri aallonpituuksilla.
Kuvio 6 esittää käyrästönä sekä sellaisenaan ostetun "Royal Smoke AA"-tyyppisen nestemäisen savun että tästä johdetun keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun ultravioletti-absorbanssia ja ultravioletti-valonläpäisevyyttä eri aallonpituuksilla.
Kuvio 7 esittää käyrästönä sekä sellaisenaan ostetun "Royal Smoke B"-tyyppisen nestemäisen savun että tästä johdetun keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun ultravioletti-absorbanssia ja ultravioletti-valonläpäisevyyttä eri aallonpituuksilla.
Kuvio 8 esittää käyrästönä ultravioletti-absorptioindeksiä 11 75260 ruokatavaran päällyksen sisältämän tervasta puhdistetun nestemäisen savumäärän funktiona.
Kuvio 9 näyttää käyränä nestemäisen savun sisältämää ei-haih-tuvien komponenttien (tervat mukaanluettuna) prosenttimäärää prosenttimääräisen valonläpäisevyyden funktiona.
Tämän keksinnön mukaan käytettäviksi soveltuvat ruokatavaran-päällykset ovat letkumaisia päällyksiä, ja edullisesti letku-maisia selluloosapäällyksiä, joita valmistetaan soveltamalla mitä tahansa tämän alan tekniikasta tunnettua menetelmää. Nämä päällykset ovat yleensä taipuisia, ohutseinämäisiä saumattomia letkuja, jotka eri suurin halkaisijoin on valmistettu regeneroidusta selluloosasta, selluloosaeettereistä, kuten hydroksi-etyyliselluloosasta, jne. Voidaan myös käyttää letkumaisia selluloosapäällyksiä, joiden seinämään on upotettu lujittava kuituraina, ja joita yleensä sanotaan "kuitulujitteisiksi ruokatavaranpäällyksiksi", samoin kuin selluloosapäällyksiä, joissa ei ole kuitulujitetta, ja joista seuraavassa käytetään nimitystä "ei-kuitulujitteiset" selluloosapäällykset.
Keksintöä sovellettaessa voidaan käyttää päällyksiä, joita yleensä sanotaan "kuiviksi päällyksiksi". Tällaisten päällysten vesipitoisuus on yleensä rajoissa noin 5...noin 14 paino-% vettä, kun on kysymys ei-kuitulujitteisista päällyksistä, tai noin 3...8 paino-% vettä, kun on kysymys kuitulujitteisista päällyksistä, laskettu päällyksen koko painosta, johon myös vesi sisältyy.
Nimellä "geelimäiset päällykset" yleensä tunnetut päällykset ovat päällyksiä, joissa on suuremmat vesipitoisuudet, koska niitä ei ole ennalta kuivattu, ja näitäkin päällyksiä voidaan käyttää tätä keksintöä sovellettaessa. Geelimäiset päällykset, sekä kuitulujitteiset että ei-kuitulujitteiset, ovat tyyppiä, joissa esiintyy edellä mainittu tervautumisongelma, kun niitä käsitellään sellaisenaan ostetulla nestemäisellä savulla.
12 75260 Tämän keksinnön mukaan käytettäviksi soveltuvat savun väri-, haju- ja makukomponentit ovat yleensä niitä, joita sanotaan sellaisenaan ostetun nestemäisen savun väri-, haju- ja maku-komponenteiksi .
Tässä käytettyyn sanontaan "liuos" sisältyvät kaikki homogeeniset varsinaiset liuokset, emulsiot, kolloidiset suspensiot, jne.
Nestemäisenä savuna on usein luonnollisen puun savukomponent-tien liuos, joka on valmistettu polttamalla puuta, esim. hik-koria tai vaahteraa, ja ottamalla savun luonnolliset komponentit talteen nestemäisessä väliaineessa, kuten vedessä. Vaihtoehtoisesti voidaan käytettävä nestemäinen savu johtaa puun kuivatislauksesta, toisin sanoen hajottamalla eli krakkaamalla puun kuidut eri yhdisteiksi, jotka tislautuvat puusta terva-jätteinä. Savuvesiliuokset ovat yleensä hyvin happamia, niiden PH on yleensä 2,5 tai tätä pienempi, ja titrattavissa oleva happamuus on vähintään 3 %.
Sanonnalla "savun väri-, haju- ja makukomponentit", joita tässä selityksessä käytetään nestemäisten savuseosten ja keksinnön mukaisten nestemäisellä savulla kyllästettyjen päällysten yhteydessä, tarkoitetaan sellaisia savun väri-, maku- ja hajukomponentteja, jotka on johdettu kaupallisesti saatavista nestemäisistä savuliuoksista.
Tässä keksinnön mukaisessa menetelmässä käytetty nestemäinen savu johdetaan luonnollisen puun savukomponenteista. Nestemäisen savun lähde valmistetaan epätäydellisesti polttamalla kovia puulajeja ja absorboimalla täten kehitetty savu vesiliuokseen säädetyissä olosuhteissa. Epätäydellinen polttaminen pitää eräät haitalliset hiilivety-yhdisteet eli tervat liukenemattomina siten, että nämä komponentit voidaan poistaa valmiista nestemäisestä savusta. Tämän menetelmän mukaan neste- 13 75260 maisen savun valmistajan kannalta aikaisemmin edullisina pidetyt puun komponentit absorboituvat liuokseen tasapainoisessa suhteessa, ja haitalliset komponentit voidaan poistaa. Tuloksena saatu nestemäinen savuliuos sisältää yhä tervoja merkityksellisenä konsentraationa, koska nestemäisen savun valmistajat ja käyttäjät pitävät tummanvärisiä tervoja välttämättöminä savun värin, hajun ja maun antamiseksi ruokatavaroille.
Tämän keksinnön mukainen tervasta puhdistettu nestemäinen savu johdetaan luonnollisen puun savukomponenteista.
Nestemäisen savun lähde valmistetaan yleensä epätäydellisesti polttamalla kovia puulajeja ja absorboimalla täten kehittynyt savu vesiliuokseen säädetyissä olosuhteissa. Epätäydellinen polttaminen pitää eräät haitalliset hiilivety-yhdisteet eli tervat liukenemattomina siten, että nämä komponentit voidaan poistaa lopullisesta nestemäisestä savusta. Täten saadaan tämän menetelmän avulla puun ne komponentit, joita nestemäisen savun valmistajat ovat aikaisemmin pitäneet edullisina, absorboiduiksi liuokseen tasapainoisessa suhteessa, ja haitalliset komponentit voidaan poistaa. Täten saatu nestemäinen savuliuos sisältää yhä tervoja merkityksellisen suurena konsentraationa, koska valmistajat ja käyttäjät pitävät tummanvärisiä tervoja välttämättöminä savun värin, hajun ja maun antamiseksi ruokatavaroille. Tämä savuliuos edustaa puusta johdettujen savuvä-rien ja -makujen koko käytettävissä olevaa spektriä. Laite ja menetelmä edullisena pidettyä tyyppiä olevien nestemäisten savujen valmistamiseksi on lähemmin selitetty US-patenttijulkaisuissa nro 3 106 473 (Hollenbeck) ja 3 873 741 (Melcher ja kumpp).
Sanonnalla "ainakin osittain neutraloitu" tarkoitetaan sellaisia nestemäisiä savuseoksia, joiden pH-arvo on suurempi kuin noin 4, ja edullisesti on rajoissa noin 5...noin 9, varsinkin rajoissa noin 5...noin 6.
On todettu, että kaupan saatavat nestemäiset savuliuokset 14 75260 yleensä ovat varsin happamia, kuten edellä on selitetty, ja että ne tämän takia voivat vaikuttaa haitallisesti päällysten kuorittavuuteen siinä tapauksessa, että käytetään kuoritta-vuutta helpottavaa ainetta, kuten karboksimetyyliselluloosaa. Tämän ongelman välttämiseksi voidaan keksintöä sovellettaessa käyttää tervasta puhdistettua ja ainakin osittain neutraloitua nestemäistä savua.
15 75260 ro
•S
•μ
CX OOCSIlD<NzfOU3CMCM
fT tDJ-OOlOLDJ-COCMr-
(Ω M ooooooooo l I I I
en ad j^-cnencOT— oocNcot''- .d- t~~ r— .d· •f-)>l COCMCMCMCOCMCMt-O COCMt-t- i-i M ooooooooo o o o o jm S. r* n ** *> ΐ> St ooooooooo o o o o e ex jC *H * S « 2 fc.S Sä ω O äo o o o o o o o oo oo o o co io
Ηή t-~ en cm r- «» »H
33 | 1 I s s <*> -3 " " S i en g £ 8 1
ri ό) ib 4”* m 3 O
a (1)tI 3 cMOCotoco-rHooooo -H 0(¾
m Ti [j (/) *·» #\ rv r. Q Λ Λ r r C -M
μ μ.H e-H ocnoor^oo flojJ-t- o ld cm t— tu "dÄ 3 q o) o o v- -r-rH T- e_)Cbp > -d £ £ μ -H - JS g S 5 ^ -ö S « g c & S fi d en en 2 ✓—n O o v 2 i qj 0¾^¾ CX λ cm Q r-~ g Ό a ^ m e a ω · o O i
«S3 ° ° o ^ ^ o °. M 3 I
•H .o 3 cm r- »> O CM
ad id en τ- τ- o *- t- H " >» (5 gc>H iiiii " ω h i ni OO LOLomoomoc^co ocmocm ·> · m H en
/" sy JJ n n A a [/] Q (l) Q) · H
o -H r-OOOOCMr— OlOCO CM O 00 CD <U O ·Η Ό td tn ^ eX v“T~ ti— v— v— t v e ·Η rH 3 £ (U tn tn ex p o e o μ ex μ x ^ μ o d -h o μ | 3 W gf ^ <d Q o >i o en
> ^ Λ ί* H rH :Q
td td O O ^ ij < td td <o ^ ^ j en td g ΐί <<β3τ-ΛΛΛ«^^ _ 5 P td
2c cmov-ΛΛ Λ O -o C
<[o <0 (U 1) d) <Ut— t— T-eDco μ R £ p tri ^ tn .μ M M M M IIIII u U ^ ^ ·η μ M μ td o -o QgQQuuxuu g cm o o o μ -¾ ,, μ μ
Xc td g g g g g T- T- c/n co μ μ <d o
2 μ tn toeotoeoi—1<—l·—l —I <—l Ö 5l ^ S
3 5 en >i ooooo&iiti x ft ·Η μ HHHrHjienmipinid e3 1¾ Σ g en 33 g.g tejrdtdtdLggggxtueueueu ^ ” Il Ι’Ι'Ι'Ι'θθοθθΙδθθθ «susi 16 75260
Tervasta puhdistettu nestemäinen savu voidaan sovittaa letku-maisen päällyksen ulkopintaan saattamalla oäällys menemään tervasta puhdistettua nestemäistä savuseosta sisältävän kvlvyn läpi. Nestemäisen savun annetaan olla riittävän kauan kosketuksessa päällyksen kanssa, ennen kuin tämän savun mahdollinen liikamäärä oyvhkäistään pois saattamalla oäällys menemään puserrusrullien tai pyvhkäisimien välistä, jne. niin, että oäällys voi ottaa itseensä halutun määrän savun väri-, hajuja makukomponentteja. Käsittelyvaihetta, jossa oäällys saatetaan menemään käsittelvkylvyn läpi, josta tämän alan tekniikassa myös käytetään nimitystä "upotuskylpy" tai "upotussäi-liö", voidaan tämän alan tekniikassa myös sanoa "upotus"-vai-heeksi. Tervasta puhdistettu nestemäinen savuseos voidaan vaihtoehtoisesti sovittaa ul.kopuolisesti päällykseen soveltamalla muita menetelmiä kuin upottamista, esim. sumuttamista, harjaamista, rullalla oäällystämistä, jne.
Vaihtoehtoisesti voidaan tervasta puhdistettu nestemäinen savuseos sovittaa päällyksen sisäpintaan soveltamalla mitä tahansa niistä ennestään tunnetuista menetelmistä, jotka on selitetty US-patenttijulkaisussa nro 4 171 381 (Chiu) , jonka selitys sisällytetään tähän viitteenä. Näistä menetelmistä mainittakoon pinnoittaminen siirtyvän kuplan avulla, sumutta-minen ja pinnoittaminen ryoytyksen yhteydessä. Kuplansiirto-menetelmä päällyksen sisäsivun pinnoittamiseksi perustuu siihen, että päällyksen eräs osa täytetään pinnoitusmateriaalilla niin, että pinnoitusmateriaalikupla yleensä sijaitsee oäällvk-sen "U"-muodon pohjalla. Tämä "U"-muoto muodostetaan vetämällä päällys kahden yhdensuuntaisen rullan ylitse, minkä jälkeen päällyksen jatkuva mielivaltainen pituus saatetaan etenemään siten, että pinnoitusmateriaal ikupla jää suljetuksi Oäällykseen, kun taas päällys siirtyy kuplan ohitse ja sen sisäsei-nämä pinnoittuu kuplan sisältämällä pinnoitusmateriaalilla.
Päällys voidaan sitten rypyttää tavanomaisin menetelmin, tai ennen rypyttämistä se voidaan kuivata ja/tai kostuttaa vesipitoisuuteen, joka soveltuu rypyttämistä ja/tai muuta käsittelyä varten. Tavanomaisen kuivauksen ja/tai kostutuksen tarve ter- 17 75260 vasta puhdistetulla nestemäisellä savulla suoritetun, edullisesti ulkopuolisen käsittelyn jälkeen riioouu oäällvksen vesi-pitoisuudesta käsittelyn jälkeen ja päällyksen tyyoistä. Jos päällys on ei-kuitulujitteinen päällys, on vesipitoisuus tyypillisesti rajoissa noin 8...noin 18 oaino-% vettä välittömästi ennen rypytystä, kun taas kuitulujitteisen päällyksen vesi-pitoisuus on tyypillisesti rajoissa noin 11...noin 35 oaino-% vettä välittömästi ennen rypytystä, jolloin prosenttimäärä perustuu päällyksen koko painoon vesi mukaanluettuna.
Kuvio 1 näyttää erästä menetelmää päällyksen käsittelemiseksi keksinnön mukaisella tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla. Kuvion 1 mukaisessa laitteessa käsitellään letkumais-ta litistettyä makkaran selluloosapäällvstä 10 ulkopuolisesti tervasta puhdistetulla nestemäisellä savuseoksella päällyksen kulkiessa ala- ja yläpuolisten ohjausrullien 13 ylitse upotus-kaukalon 11 läpi, joka sisältää tervasta puhdistettua nestemäistä savuseosta 12. Päällys kulkee poistuttuaan upotuskau-kalosta ala- ja yläpuolisten ohjausrullien 14 ylitse ja kulkee sitten puserrusrullien 20 välistä, jotka pienentävät nestemäisen savun liikamäärien liiallista eteenpäin siirtymistä. Päällyksen 10 kokonaiskosketusaika tervasta puhdistetun nestemäisen savuseoksen 12 kanssa upotuskaukalossa 11 ja päällyksessä olevan nestemäisen savuseoksen liikemäärän siirtyessä ohjaus-rullien 14 ylitse ennen kuin päällys menee puserrusrullien 20 välitse, määrää tervasta puhdistetun nestemäisen savuseoksen sen savun väri-, haju- ja makukomponenttien määrän, jonka päällys ottaa itseensä. Kokonaiskosketusaika mitataan kohdasta A kohtaan B kuviossa 1. Päällyksen kuljettua puser rusrull ien 20 välistä siirtyy se ohjausrullan 23 ylitse ja kelautuu rullalle 24. Tämän jälkeen päällys siirtyy tavanomaiseen jatkokäsittelyyn, johon sisältyy mahdollisesti tarvittava tavanomainen kostutus ja tavanomainen rypytys.
Kuvion 2 näyttämä suoritusmuoto eroaa kuvion 1 näyttämästä siinä suhteessa, että kuvion 2 mukaan päällys, mentyään puser-rusrullien 20 välistä, siirtyy lämmitys- ja kuivauskammioon 21, jossa se kuivuu haluttuun vesipitoisuuteen. Päällykseen 75260
IB
puhalletaan ilmakupla, joka pysyy suhteellisen kiinteässä asennossa puserrusrullien 20 ia 22 välillä näiden rullien 20 ja 22 tiivistävän vaikutuksen ansiosta. Lämmitys kammion a 21 voi olla minkä tahansa tyyppinen lämmitvslaite, kuten kammiot, joiden läoi kiertää kuumaa ilmaa, joka kuivaa makkarapäällvk-sen oikeaan vesipitoisuuteen. Päällyksen lähdettyä lämmitys-kammiosta 21 ia puserrusrullien 22 välistä kulkee se ohjaus-rullan 23 ylitse ja kelautuu rullalle 24. Tämän jälkeen päällys menee tavanomaiseen jälkikäsittelyyn, mukaanluettuna mahdollisesti tarvittava tavanomainen kostutus ja tavanomainen rypytys.
Kuvion 3 näyttämä suoritusmuoto eroaa kuvion 2 näyttämästä sikäli, että kuvion 3 mukaan päällys kuivataan litteänä, kun se kulkee ohjausrullien 25 ylitse.
On huomattava, että tervasta puhdistettu nestemäinen savu, joka on pinnoitettu päällyksen pintaan joko ulkopuolisesti tai sisäpuolisesti, ei ole olemassa pelkästään pintapinnoi tteena. Savun väri-, haju- ja makukomponentit, jotka pinnoitetaan pinnalle, tunkeutuvat päällyksen selluloosarakenteeseen, koska selluloosa absorboi savuliuoksen vettä. Tarkastettaessa päällyksen seinämän poikkileikkausta havaitaan päällyksen seinämässä väriqradientti, jossa savulla käsitelty pinta on väriltään tummempi kuin oäällysseinämän vastakkainen pinta. Tässä käytetyllä sanonnalla "pinnoite" tarkoitetaan, että savun komponentit eivät ole pelkästään pinnoittaneet päällyksen seinämää, vaan että nämä savun komponentit myös ovat kyllästäneet tämän seinämän.
Keksinnön mukaiset tervasta puhdistetut nestemäiset savuseok-set voivat myös sisältää muita komponentteja, joita voidaan edullisesti käyttää ruokatavaran letkumaisen päällyksen käsittelyssä, johon päällykseen savukomponentit sovitetaan, esim. glyserolia ja/tai propyleeniqlykolia, joita voidaan käyttää kostutusaineina tai pehmentiminä, jne.
iq 75260
Muita komponentteia, joita normaalisti käytetään ruokatavaran päällysten valmistuksessa tai jatkokäsittelyssä, esim. sellu-loosaeet ter ei tä ja mineraaliöljyä, voi haluttaessa myös olla läsnä oäällyksessä, ja niitä voidaan käyttää samalla tavoin ja samoin määrin kuin tapauksessa, jossa ei ole käytetty mitään käsittelyä tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla.
Erikoisesti voidaan valinnaisesti käyttää aineita, jotka oa-rantavat päällysten kuorittavuutta ruokatavaratuotteista, kuten makkaroista, esim. nakkimakkaroista, boloqnamakkaroista, jne., päällysten sisäpinnan pinnoittamiseksi, joko ennen kuin tervasta puhdistettu nestemäinen savu sovitetaan tähän ulkopintaan tai tämän jälkeen, ja ennen ryoytystä tai tämän jälkeen. jos tervasta ouhdistettu nestemäinen savu sovitetaan oäällyksen sisäpintaan, sijoitetaan kuorittavuutta parantava aine edullisesti ensin.
Näistä kuorittavuutta helpottavista aineista mainittakoon eräinä esimerkkeinä karboksimetyvliselluloosa ja muut vesiliukoiset seiluloosaeetterit, joiden käyttö on selitetty US-patenttijulkaisussa nro 3 898 348, myönnetty 5.8.1975 (Chiu ja kumpp.) johon julkaisuun tässä yhteydessä viitataan, edelleen "Aquapel" (toiminimen Hercules, Inc tavaramerkillä varustettu tuote) joka sisältää alkyyliketeenidimeerejä, ja jonka käyttö on edelleen selitetty US-patenttijulkaisussa nro 3 905 397, myönnetty 16.9.1975 (H.S. Chiu) jonka selitykseen tässä yhteydessä viitataan, ja "Quilon", toiminimen E.I. duPont De Nemours Co, Inc., tavaramerkillä varustettu tuote, joka sisältää rasvahaopokromyyliklorideja, joiden käyttö on lähemmin selitetty US-patenttijulkaisussa nro 2 901 358, myönnetty 25.8. 1959 (W. F. Underwood ja kumoo.) jonka selitykseen tässä yhteydessä viitataan.
Kuorittavuutta helpottava aine voidaan sovittaa letkumaisen kuitulujitteisen oäällyksen sisäpintaan soveltamalla jotain ennestään tunnettua menetelmää. Niinpä tämä kuorittavuutta helpottava aine voidaan sijoittaa letkumaiseen päällykseen "nestekuolana" samalla tavalla kuin on selitetty esim. US- 20 75260 patenttiiuikaisussa nro 3 37B 379 (shiner ja kumpp.). Päällys saatetaan etenemään nestekuplan ohitse, ioka tällöin pinnoittaa päällyksen sisäpinnan. Kuorittavuutta helpottava aine voidaan vaihtoehtoisesti sovittaa kuitulujitteisen päällyksen sisäpintaan ontosta karasta, jonka ylitse päällys saatetaan etenemään, esim. rypytyskoneen karan ylitse samalla tavalla kuin on selitetty US-patenttijulkaisussa nro 3 451 827 (Brid-geford).
Keksinnön mukainen menetelmä soveltuu myös painetun päällyksen valmistamiseksi, toisin sanoen sellaisen päällyksen valmistamiseksi, johon on painettu jokin merkintä, tavaramerkki, kirjoitus, jne. ja johon on sisällytetty savun väriä ja makua antavia komponentteja. Painettujen päällysten esimerkkejä on selitetty US-patenttijulkaisussa nro 3 316 189 , joiden selitykset liitetään tähän yhteyteen viitteinä.
Keksinnön mukaisen menetelmän avulla valmistetut päällykset soveltuvat myös tämän alan tekniikasta tunnettujen "kuivien makkaroiden" käsittelemiseksi. Ei-kuitulujitteisten ja kuitu-lujitteisten päällysten muiden tyyppien vastakohtana, jotka edullisesti halutaan helposti kuoria ruokatavaratuotteesta joko ruokatavaran käsittelijän toimesta ennen mvyntiä kuluttajalle tai kuluttajan toimesta, tarttuvat "kuivamakkaro iden" päällykset edullisesti ruokatavaratuotteesen käsittelyn aikana ja tämän jälkeen. "Kymene", toiminimen Hercules Inc. tavaramerkillä merkitty tuote, joka on polvamidi-epikloorihydriini-hartsi, jonka käyttö on lähemmin selitetty US-patenttijulkaisussa nro 3 378 379, myönnetty 16.4.1968 (Shiner ja kumpp), joka selitys sisällytetään tähän viitteenä, voidaan valinnaisesti sisäouolisesti pinnoittaa tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitellyn päällyksen sisäpintaan tämän keksinnön mukaisella tavalla päällyksen saattamiseksi paremmin tarttumaan siinä käsiteltyihin ruokatavaratuotteisiin.
Keksintö selitetään seuraavassa lähemmin oheisten esimerkkien perusteella, joiden tehtävänä pelkästään on havainnollistaa keksintöä mutta ei millään tavoin rajoittaa sitä. Kaikki osat 75260 ia prosenttimäärät ovat paino-osia ia -orosentteia, ja kaikki oäällyksen yhteydessä mainitut orosenttimäärät Derustuvat oäällyksen kokonaispainoon, ellei muuta mainita.
Esimerkki I
Tämä esimerkki kuvaa keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savuseoksen valmistusta liuotinuuttamismenetelmän avulla. Lisättiin 1,8 litraan metyleenikloridia 18 litraa sellaisenaan ostettua nestemäistä savuliuosta "A" ("Royal Smoke AA", Griffith Laboratories, Inc.), jonka absorotioindek-si on noin 0,6 aallonpituudella 340 nm, minkä jälkeen nesteet sekoitettiin perusteellisesti kääntämällä säiliö toistuvasti ylösalaisin. Tervat sisältävä metvleenikloridi erotettiin nestemäisestä savusta painovoiman vaikutuksesta, toisin sanoen tervalla rikastunut alapuolinen metyleeniklor idikerros valutettiin pois, kunnes tervasta puhdistettua nestemäistä savua oleva yläkerros ilmestyi, kuten silmin havaittiin. Täten saatu nestemäisen savun vesiseos oli käytännöllisesti katsoen terva-tonta, kuten määritettiin kvalitatiivisen vesisooeutuvuusko-keen avulla, jossa nestemäisen savun näyte sekoitettiin veteen ja tutkittiin, esiintvikö tervan saostumista tai ei. Tämän jälkeen säädettiin nestemäisen savuseoksen erään osan pH arvoon 5,0 lisäämällä riittävä määrä 50-prosenttista NaOH-liuos-ta nestemäiseen savuun. Sellaisenaan ostetun nestemäisen savu-näytteen PH säädettiin samoin arvoon 5,0.
Taulukossa B on näytetty niiden neljän nestemäisen savuliuok-sen koostumukset, joita on käytetty tässä esimerkissä T.
Taulukko B
Sellaisenaan ostetun nestemäisen savun ja liuotinuuttamalla tervasta puhdistetun nestemäisen savun kemiallinen vertailu* Näyt- Näytteen selitys Fenoleja Karbonyy- Kokonais- teen mq/g lejä hanpopi- nro mg/kq toisuus %
Sellaisenaan ostettu nestemäinen savu A
pH-arvo 2,4 5,2 71 11,5 22 75260 B2 tervasta puhdistettu nestemäinen savuseos A, pH-arvo 2,4 2,3 33 8,3 B3 Sellaisenaan ostettu nestemäinen savu A neutraloinnin jälk.
pH-arvo 5,0 3,4 93 10,5 B4 Tervasta puhdistettu nestemäinen savuseos A neutraloinnin jälk.
pH-arvo 5,0 2,1 15 8,8 * lukuarvot ovat useiden määritvsten aritmeettisia keskiarvoja
Taulukosta B nähdään, että tämän keksinnön mukaisella tavalla 1 iuotinuuttamismenetelmän avulla tervasta puhdistetun nestemäisen savun vesiseoksen kemiallinen luonne eroaa huomattavasti sellaisenaan ostetun tervaoitoisen nestemäisen savun vesi-liuoksen luonteesta. Painon mukaan laskettuna on taulukon B mukaisilla vähemmän tervaa sisältävillä seoksilla (R2 ja B4) vähemmän kuin puolet sen tervapitoisen nestemäisen savu!iuok-sen fenolipitoisuudesta, josta ne on johdettu (näyte Bj) , ja tämä edustaa keksinnön erästä edullisena pidettyä seosta. Vaikka taulukon B lukuarvot näyttävät, että uuttaminen huomattavasti muuttaa kokonaishaopopitoisuutta ja karhonyylikonsen-traatiota, osoittavat muut kokeet, että mitään johtopäätöstä ei voida tehdä uuttamisen vaikutuksesta kokonaishaooopitoisuu-teen tai karbonvvlikonsentraatioon. Vaikka tämän keksinnön mukaisella tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla on huomattavasti pienempi fenolikomponenttien konsentraatio kuin sillä tervapitoisella nestemäisellä savul iuoksel la, josta se on johdettu, eivät edellisen kyky värjätä oroteiineja (värin kehittyminen) eikä sen kyky antaa luonnollista hajua tai makua merkityksellisesti pienene, kuten seuraavat esimerkit näyttävät .
23 75260
Taulukon B seosten näytteitä silmin tarkastettaessa nähdään myös, että keksinnön mukaiset näytteet sisältävät huomattavasti vähemmän suuren molekyvlipainon omaavia tervoja, koska ne ovat väriltään huomattavasti vaaleampia. Lisäksi ne sekoittuvat täydellisesti veteen.
Myöhemmin selitetään menetelmä kokonaishappopitoisuuden määrittämiseksi. Menetelmät nestemäisten savujen fenoli- ja kar-bonvylipitoisuuden määrittämiseksi ovat seuraavat:
Nestemäisen savun fenoli- ja karbonyylipitoisuuden määritys Näytteiden valmistamiseksi kaikki näytteet suodatetaan Whatman nro 2 suodatuspaperin tai vastaavan läoi ja jäähdytetään näytteiden saavuttua tai niiden valmistuksen jälkeen analvysiajan-kohtaan asti mahdollisen polymeroitumisen välttämiseksi. Tislattua vettä kävtetään kaikissa laimennuksissa. Näytteet laimennetaan vedellä kahdessa vaiheessa, alkaen 10 ml:n määrällä. Ensimmäisessä vaiheessa laimennus tehdään kokonaistilavuuteen 200 ml, ja toisessa vaiheessa 10 ml ensimmäistä liuosta laimennetaan edelleen kokonaistilavuuteen 100 ml. Fenolin määrittämiseksi laimennetaan 5 ml toista liuosta edelleen kolmannessa vaiheessa tislatulla vedellä kokonaistilavuuteen 100 ml. Karbonyylin määrittämiseksi laimennetaan 1 ml toista liuosta edelleen karbonyylivapaalla metanolilla kokonaistilavuuteen 10 ml.
Fenolin määrityksessä käytetyt reagenssit ovat: 1. Boorihappo-kaliumkloridiouskuria pH B,3. Laimenna osoitetut liuosmäärät 1 litran tilavuuteen vedellä.
0,4 M boorihappoa - 125 ml 0,4 M kaliumkloridia - 125 ml 0,2 M natriumhydroksidia - 40 ml 2. 0,6-prosenttista NaOH:a 24 75260 3. Värireagenssi: N-2,6-trikloori-p-bentsokinoni-imiini Varastoiiuos: laimenna 0,25 g 30 mliaan metanolia ja pidä jääkaapissa.
4. 2,6-dimetoksifenoli-standardit: Valmista vesiliuoksia, joissa on 1...7 mikroqrammaa/ml DMP:a standardikäyrää varten.
Tämän fenolin määritysmenetelmä on muunnettu Gibbs-menetelmä, joka perustuu menetelmään, joka on selitetty julkaisussa Tucker, I.w. "Estimation of Phenols in Meat and Fat" , JACAC, XXV, 779 (1942). Reagenssit sekoitetaan vhteen seuraavassa järjestyksessä : 1) 5 ml puskuria, jonka pH-arvo = 8,3 2) 5 ml tuntemattoman laimennetun nestemäisen savun laimennusta, tai 2,6-dimetoksifeno!in standardi 1iuosta tai 5 ml vettä vertailua varten, 3) säädä pH arvoon 8,9 käyttämällä 1 ml 0,6-prosenttista NaOH:a, 4) laimenna l ml värireagenssin varastoiiuosta 15 ml:aan vettä, lisää 1 ml laimennettua värireagenssia, valmista juuri ennen lisäämistä, 5) anna värin kehittyä tarkasti 25 minuuttia huoneenlämmössä, 6) määritä absorbanssi aall.onr>ituudella 580 nm 1 cm kolori-metriputkessa "Soectronic 20"-!aitteella tai vastaavalla, 7) laadi standardikäyrä käyttämällä abskissana absorbanssia ja ordinaattana standardikonsentraatioita. Ekstrapoloi tästä käyrästä DMP:n konsentraatio nestemäisen savun laimennuksissa, 8) laske mq DMP/ml nestemäistä savua käyttämällä seuraavaa yhtälöä: ppm DMP:a (standardikäyrästä) x (laimennuskerroin x 0.001 ma/ue = mg DMP;a/ml „ . ‘ 1-6 nestemäistä savua ml alkuperäistä nestemäistä savunäytettä
Suureen DMP:a/g nestemäistä savua sisältämän mg-määrän laskemiseksi jaa edellä olevan yhtälön tulos nestemäisen savun 1 ml:n painolla (g).
25 752 6 0
Karbonvylimäärityksen reagenssit ovat: 1. Karbonyvlivapaata metanolia. Lisää 500 mitään metanolia 5 g 2,4-d ini trofenyylihydratsi inia ia muutama tippa konsentroitua HCl:a. Keitä palautustislausta soveltaen 3 tuntia ja tis-laa sitten.
2. 2,4-dinitrofenyylihvdratsiiniliuosta. Valmista kyllästynyt liuos karbonvvlivapaassa metanolissa käyttämällä kahdesti uudelleen kiteytettyä tuotetta. Varastoi jääkaapissa ja valmista uusi reagenssi joka toinen viikko.
3. KOH-liuosta. 10 q 20 ml:ssa tislattua H20:a, laimennettu 100 ml:aan karbonvvlivapaalla metanolilla.
4. 2-butanoni-standardi. Valmista liuoksia, joissa on 3,0 ...10 mg 2-butanonia 100 mltssa karbonyvl ivapaata metanolia standardikävrää varten.
Tämä menetel mä on muunnettu Lapoan-Clark-menetelmä, joka perustuu menetelmään, joka on selitetty heidän kirjoituksessaan "Colorimetric Method for Determination of Traces of Carbonyl Compounds", Anal. Chem. 23, 541...542 (1959). Menetelmä on seuraava: 1) lisää 20 ml:n titrauspulloihin, joissa on 1 ml 2,4-dinit-rofenvylihydratsiinireagenssia (esilämmitetty kyllästymisen varmistamiseksi) 1 ml laimennettua nestemäistä savuliuosta, tai 1 ml butanonin standardiliuosta, tai 1 ml metanolia (sokeaa koetta varten), 2) lisää 0,05 ml konsentroitua HClta kaikkiin 25 ml:n pulloihin, sekoita kaikkien pullojen sisällöt ja pane pullot vesi-kylpyyn 30 minuutiksi 50 °C:ssa, 3) jäähdytä huoneenlämpöön ja lisää jokaiseen pulloon 5ml KOH-liuosta 4) laimenna jokaisen pullon sisältö 25 mitään karbonyyliva-paalla metanolilla, 5) suorita lukema aallonpituudella 480 nm käyttämällä vertailuna metanolia, jonka absorbanssiksi on merkitty 0 (kuvetit 1,27 x 10,2 cm tai vastaavat). Käytä "Spectronic 20"-laitetta tai vastaavaa, 6) piirrä absorbanssi 2-butanonin (MEK) konsentraation funktiona suureena mq/100 ml standardikävrää varten.
26 75260 7) laadi standardikäyrä käyttämällä abskissana absorbanssia ja oordinaattana standardikonsentraatioita (mg MEK:a/100 ml). Ekstrapoloi MEK:n konsentraatio nestemäisen savun laimennuksissa tästä käyrästä, 8) laske mg MEK:a/l00 ml nestemäistä savua seuraavasta yhtälöstä : mg MEK (standardikäyrästä) x laimennuskerroin _ η _ = mg MEK/100 ml neste- 100 ml mäistä savua
Nestemäisen savumäärän mg MEK/g laskemiseksi jaa edellä olevan yhtälön tulos 100 ml:n suuruisen savumäärän painolla (grammoina).
Esimerkki II
Tämä esimerkki kuvaa keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savuseoksen valmistusta soveltamalla säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointimenetelmää. Lisättiin 445 kgraan "Royal Smoke AA"-tyyppistä tervapitoista, sellaisenaan ostettua nestemäistä savuliuosta, jonka pH-arvo = 2,5 ja jonka absorptiokyky (määritellään myöhemmin) on noin 0,65 aallonpituudella 340 nm, 33 kg NaOH-hiutaleita nopeudella 0,9 kg/min. Astiaa sekoitettiin jatkuvasti ja jäähdytettiin kvlmää suolaliuosta sisältävänä vaipalla. Lämpötila vaihteli käsittelyn aikana rajoissa 14...17 °C. Osittaisen neutraloinnin tapahduttua pH-arvoon = 6,0 sekoittaminen keskeytettiin ja tervojen annettiin laskeutua yli yön. Tervasakka ja tervasta puhdistettu pinnalle nouseva neste erotettiin painovoiman vaikutuksesta, ja tämä neste suodatettiin sitä paitsi "submikroni"- suo-datuspanoksen läpi. Tuloksena saatu nestemäisen savun vesiseos oli pääasiallisesti tervaton, kuten määritettiin kvalitatiivisella vesisopeutuvuuskokeella, jossa nestemäinen savu sekoitettiin veteen ja tarkastettiin, esiintyikö tervan saostumista vai ei. Tervan näkyvää saostumista ei esiintynyt. Sellaisenaan 75260 27 ostetun nestemäisen savun ja tämän esimerkin mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun kemialliset koostumukset on esitetty taulukossa C.
Taulukko C
Sellaisenaan ostetun nestemäisen savun ja säädetyssä lämpötilassa suoritetun neutraloinnin avulla tervasta puhdistetun nestemäisen savun kemiallinen vertailu*
Fenoleja Karbonyvle- Kokonaishappo-mq/q jä mq/q pitoisuus %
Sellaisenaan ostet-tettu nestemäinen savu pH-arvo 2,4 5,2 71 11,5
Tervasta puhdistettu nestemäinen savu, oH-arvo = 6,0 3,5 120 14,5 * lukuarvot ovat useiden määritysten aritmeettisia keskiarvoja
Taulukosta C nähdään, että tämän keksinnön mukaan säädetyssä lämpötilassa tapahtuvan neutraloinnin avulla valmistetun tervasta puhdistetun nestemäisen savuseoksen kemiallinen luonne eroaa huomattavasti sellaisenaan ostetun tervapitoisen nestemäisen savun vesiliuoksen luonteesta. Huomataan, että fenoli-pitoisuus on huomattavasti pienentynyt, mutta että tervasta puhdistetun nestemäisen savun karbonyylipitoisuus ja kokonais-haopopitoisuus ovat selvästi suuremmat kuin alkuperäisen tervapitoisen nestemäisen savun vastaavat arvot. Kuten samalla tavalla todettiin taulukon B käsittelyn yhteydessä, osoittavat muut kokeet, että mitään johtopäätöksiä ei voida tehdä kokeista, jotka koskevat säädetyssä lämpötilassa tapahtuvan neutraloinnin vaikutusta kokonaishaopopitoisuuteen tai karbonyyli-konsentraatioon. Eräs mahdollinen selitys on, että sellaiset komponentit, kuten hapot, jotka vapaassa tilassa (oH-arvo = 2) ovat erittäin haihtuvia mutta eivät suoloina haihtuvia, voivat osittain mennä hukkaan analyyttisessä menetelmässä, jossa näytteen valmistukseen sisältvvät tislaus ja talteenotto.
2R 752 6 0
Vaikka esimerkeissä I ia TI tervasta pjhdistettu nestemäinen savu erotettiin raskaammasta tervatraktiosta yhdessä ainoassa käsittelyvaiheessa luonnollisen painovoiman vaikutuksesta, voidaan käyttää muitakin erottami«menetelmiä. Niinpä voidaan liuotinuuttamismenetelmässä kahden nesteen monivaiheinen saattaminen kosketukseen suorittaa huoneenlämmössä ja ilmanpaineessa tai korotetuissa lämpötiloissa ia paineissa. Luonnollista painovoiman vaikutuksesta tapahtuvaa erottumista voidaan nopeuttaa mekaanisin keinoin, esim. käyttämällä neste-neste-sykloneja tai keskipakokontaktoreita. Monivaiheiset uuttamiset voidaan suorittaa käyttämällä useita tällaisia laitteita tai käyttämällä vastavirtäistä pystykolonnia. Sopivina vastavirta-kolonneina mainittakoon ruiskutustornit, täytetyt kolonnit, peitetyt kolonnit, jotka sisältävät seulakaukaloita tai muunnettuja kuplakaukaloita ja kolonneja, joissa tapahtuu sisäistä sekoittamista, kuten pyörivillä kiekoilla varustettuja kolonneja.
Esimerkki III
Tämä esimerkki havainnollistaa sitä tervautumisonqelmaa, joka esiintyy sovitettaessa sellaisenaan ostettua nestemäistä savua geelimäisiin ruokatavaran letkumaisiin päällyksiin, ja tämän ongelman poistamista, kun käytetään tämän keksinnön mukaista tervasta puhdistettua nestemäistä savuliuosta. Ei-kuitulujit-teinen nakkimakkarakokoa oleva geelimäinen seiluloosaoäällys otettiin päällyksen valmistuksesta kohdassa, joka oli ennen tavanomaista kuivausvaihetta. Tämä märkä päällys saatettiin menemään upotussä i l iön läpi, jossa oli sellaisenaan ostettua nestemäistä savuliuosta ("Royal Smoke AA"). Geelimäisen päällyksen jatkaessa kulkuaan upotussäiliön läpi alkoi tumma tervamainen laskeuma muodostua päällyksen pintaan sellaisenaan ostetusta savuliuoksesta, kun tämä liuos tunkeutui päällyksen seinämään. Valmistuksen jatkuessa tervamainen laskeuma alkoi siirtyä päällyksen pinnasta ja kerääntyä savukäsittely-yksikön kannatusrullille ja puserrusrullille. Tämä tervamainen laskeu- 29 75260 ma oli takertuvaa, ia vähitellen käsitelty päällys alkoi tarttua kiinni rulliin, kelautua niille ia katketa. Valmistus oli keskeytettävä.
Uusi valmistus aloitettiin käyttämällä samantyyppistä geeli-mäistä oäällvstä. Osittain neutraloitu seos valmistettiin lisäämällä 8 g vedetöntä natriumkarbonaattia 100 g:aan sellaisenaan ostettua "Royal Smoke AA"-savua, liuoksen lämpötilaa säätämättä. Liuos suodatettiin saostuneiden tervojen poistamiseksi ja jäljellä oleva liuos, jonka pH-arvo oli 5,6, oli neutralointimenetelmän mukana valmistettu tämän keksinnön mukainen tervasta puhdistettu nestemäinen savuliuos. Tämä liuos siirrettiin upotussäi1iöön, ja ei-kuitulujitteinen gee-limäinen päällys saatettiin menemään säiliön läpi päällyksen ulkopinnan käsittelemiseksi tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla. Mitään merkityksellistä tervan muodostumista ei esiintynyt päällyksessä eikä rullilla.
Savulla käsitelty Päällys saatettiin sitten menemään täyteen-puhallettuna kuivurin läoi sellaisissa olosuhteissa, että saatiin ei-kuitulujitteinen nakkimakkaran oäällys, jonka laa-kaleveys oli 3,3 cm. Päällvsnävtteitä käsiteltiin sitten kuo-lansiirtomenetelmää soveltaen laboratoriossa kuorittavuutta parantavalla liuoksella, jossa oli 0,85 % natriumkarboksime-tyyliselluloosaa. Tämä sisäinen pinnoite edusti 0,54 mg liuosta päällyksen pinnan cm2 kohden päällyksen kuorittavuusominai-suuksien parantamiseksi.
Tämän jälkeen proteiiniemulsiota täytettiin laboratoriossa käsin päällykseen. Päällykseen suljettua tuotetta käsiteltiin laboratoriouunissa, ja päällys kuorittiin pois siten, että saatiin valmis tuote, jossa oli tasainen savun väri, joka ei hankautunut pois. Makukoetta ei tehty.
30 _ _ Λ Λ 75260
Esimerkki IV
Tämä esimerkki kuvaa keksinnön mukaisen tervasta puhdistetulla savulla käsitellyn letkumaisen päällyksen valmistusta käyttämällä nestemäistä savua, joka valmistettiin soveltamalla esimerkissä I selitettyä 1iuotinuuttamismenetelmää. Sen lisäksi, että lähtöseoksena käytettiin "Royal Smoke AA"-savua, valmistettiin nävtteitä käyttämällä "Charsol C-10"-savua, joka ostettiin toiminimeltä Red Arrow Products Co, ia jonka absorp-tiokyky oli noin 0,4 aallonpituudella 340 nm. Tämä savu on taulukossa D merkitty nimellä "sellaisenaan ostettu savu C" ja tervasta puhdistettu nestemäinen savuseos "C".
Useita ei-kuitulujitteisia, nakkimakkarakokoa olevia geelimäi-siä päällyksiä käsiteltiin nestemäisen savun esimerkin I mukaan valmistetuilla neutraloiduilla (oH-arvo = 5,0) vesiliuoksilla sovittamalla nestemäiset savuliuokset päällysten ulkopintoihin. Nestemäisen savun määrä oli noin 1,55 mq/cm^ päällyksen pintaa. Nestemäisen savun sovituslaitteena oli laite, joka tasaisesti jakoi nestemäisen savun vesiliuoksen päällysten ympärillä, ja jossa oli kaksi pääosaa: nestemäisen savun levitin ja siloitusyksikkö. Savun levittimenä oli kiinteä vaahtomateriaalia oleva kiekko, joka oli sovitettu siten, että nestemäinen savu johdettiin siihen ulkoreunan luona. Ohuet taipuisat muoviputket johtivat nesteen keskellä olevaan sydämeen, jonka läpi täyteenpuhallettu päällys saatettiin menemään. Vaahtomateriaalia oleva kiekko taipui päällysten kokojen mukaan, joten sitä voitiin kävttää päällyksen eri suurilla poikkileikkauksilla. Koska nestemäisen savun levittäminen ei tapahdu täysin tasaisesti, käytettiin välittömästi levittimen jälkeen pyörivää siloituslaitetta, jona oli pyörivä vaahto-materiaalia oleva kiekko, jonka svdämen koko soveltui käsiteltävän päällyksen koolle. Ilmamoottori pyöritti kiekkoa nopeudella 200...250 kierr/min. Nestemäisen savun levittimestä ja siloituslaitteesta valuva vl imäärä koottiin yhteiseen altaaseen ja palautettiin levittimen tulokohtaan. Käsitellvt oäällykset saatettiin liikkumaan pistetyyopisen kannatusvh-distelmän läpi kuivausosastoon. Edellä selitetty päällyksen 75260 pinnoitus- ja siirtämisyhdistelmä ei ole tämän keksinnön kohteena, vaan se on selitetty FI-patenttijulkaisussa 71889. Käsitellyt päällykset kuivattiin 80 °C:ssa vesipitoisuuteen 12 paino-%. Tämän jälkeen päällykset kostutettiin tavanomaisella tavalla vesipitoisuuteen 14...18 paino-% ja rypytettiin. Käsiteltyjen päällysten savuseosten määrät, fenoli- ja karbo-nyylipitoisuudet ja kokonaishappopitoisuudet on esitetty taulukossa D.
Taulukko D
Keksinnön mukaan käsiteltyjen ei-kuitulujitteisten selluloosapäällysten kemiallinen vertailu* Päällyk- Päällyksen selitys Feno- Karbo- Kokonaiseen nro leja nyylejä happopitoi- mg/ - mg/ 0 suus lOOcm^ lOOcnr mg/100 cnr
Ci Käsitelty savunäyt- teellä B3 0,25 2,5 13,5 C2 Käsitelty savunäyt- teellä B4 0,08 10,5 15,2 C3 Käsitelty sellaisenaan ostetulla savulla C sen jälkeen, kun tämä oli neutraloitu, pH- arvo 5,0 0,20 12,2 14,1 C4 Käsitelty tervasta puhdistetulla nestemäisellä savuseoksel-la C sen jälkeen, kun tämä oli neutraloitu, pH-arvo 5,0 0,05 1,2 13 * lukuarvot ovat useiden määritysten aritmeettisia keskiarvoja Tämän keksinnön mukaisen päällyksen eräs suoritusmuoto, joka oli saanut savun värin ja maun tervasta puhdistetusta savusta, voidaan osaksi luonnehtia päällykseksi, jossa on tervasta puhdistettu savupinnoite, jonka fenolipitoisuus on vähemmän kuin puolet siitä fenolipitoisuudesta (käsitellyn päällyksen pinnan pintayksikköä kohden olevan painon perusteella). Tämän keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun savun värin ja maun 32 7 5 2 6 0 saaneen päällyksen eräs suoritusmuoto voidaan luonnehtia päällykseksi, jossa on tervasta Duhdistettu savu pinnoite, jonka fenolipitoisuus on vähemmän kuin puolet (laskettu käsitellyn päällyksen pinnan vksikköalueen painon perusteella) sellaisen päällyksen fenolioitoisuudesta, joka on pinnoitettu sillä nestemäisen savun tervapitoisella vesiseoksella, josta nestemäisen savun tervasta puhdistettu vesiseos johdettiin. Taulukon F lukuarvot edustavat määrättvjä esimerkkejä, joissa tämän keksinnön mukaan tervasta puhdistetulla nestemäisellä savu-seoksella A pinnoitetun päällyksen fenolipitoisuus on vain noin kolmas osa sellaisen päällyksen fenolipitoisuudesta, joka on pinnoitettu osittain neutraloidulla tervapi toi sei la nestemäisellä savuliuoksella A. ("Roval Smoke AA", verrataan päällyksiä C^ ja C2). Samoin oli tervasta puhdistetulla nestemäisellä savuseoksella S pinnoitetun päällyksen fenolipitoisuus ainoastaan noin neljäs osa sellaisen päällyksen fenolipitoisuudesta, joka oli pinnoitettu osittain neutraloidulla terva-pitoisella nestemäisellä savuliuoksella B. ("Charsol C-10", verrataan päällyksiä C3 ja C4). Samalla tavoin kuin taulukon F yhteydessä mitään johtopäätöstä ei voida tehdä tämän keksinnön vaikutuksesta päällyksen karbonyylipitoisuuteen tai happopi-toisuuteen.
Näiden kokeiden luonteen takia nestemäisen savun fenolimäärän pieneneminen (taulukko B) ja pinnoitetun päällyksen fenolimäärän pieneneminen (taulukko D) eivät ole toisiinsa verrattavissa.
Esimerkki V
Tämä esimerkki kuvaa keksinnön mukaisen tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitellyn letkumaisen oäällyksen valmistusta käyttämällä nestemäistä savua, joka on valmistettu soveltamalla esimerkissä TI selitettyä säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointimenetelmää. Vertailun vuoksi samantyyppinen päällys (ei-kuitulujitteinen sei1uloosapäällys) käsiteltiin samalla tavoin sellaisenaan ostetulla tervapitoisella "Royal Smoke AA"-savulla.
33 75260
Nakkimakkarakokoa olevia geelimäisiä oäällyksiä käsiteltiin esimerkin TI mukaisilla nestemäisillä savuseoksi1la, joita käytettiin noin 1,55 mg/cm^ suuruisin määrin, sovittamalla ne oäällysten ulkopintoihin. Levityslaitteena käytettiin esimerkissä IV selitettyä laitetta.
Käsitellyt päällykset kuivattiin 80 °C:ssa vesipitoisuuteen 12 paino-%. Tämän jälkeen päällykset tavanomaisesti kostutettiin rypvttämisen aikana vesipitoisuuteen 14...18 oaino-%. Taulukossa E on näytetty käsiteltyjen päällysten fenolit, karbonyy-lit ja kokonaishappopitoisuudet.
Taulukko E
Säädetyssä lämpötilassa suoritettuun neutralointiin perustuvien päällysten kemiallinen vertailu* Päällyk- Päällyksen selitys Fenole- Karbonyy- Kokonaiseen nro ja mg/ lejä mg/ haopopi- 100 cm^ log cm2 toisuus mg/100 cm2
Ei Käsitelty sellaise naan ostetulla nestemäisellä savulla oH-arvo 2,4 0,20 9,6 7,7 E2 Käsitelty tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla oH-arvo = 6,0 0,15 6,4 15,8 * lukuarvot ovat useiden määritysten aritmeettisia keskiarvoja Näiden kokeiden luonteen takia nestemäisen savun fenolimäärän väheneminen (taulukko C) ja pinnoitetun päällyksen fenolimäärän väheneminen (taulukko E) eivät ole toisiinsa verrattavia. Samalla tavoin kuin taulukon C yhteydessä selitettiin, ei voida tehdä johtopäätöstä keksinnön vaikutuksesta päällyksen karbonyylipitoisuuteen tai kokonaishaopooitoi suuteen . Koko-nai shappopi toi suuden yhteydessä osittain neutraloidulla ja tervasta puhdistetulla savulla käsitellyn päällysnäytteen 34 75260 suurempi määrä kuvaa hapoojen pienempää haihtuvuutta suoloina. Eräs mahdollinen selitys on, että happokomponentit, jotka vapaassa tilassa ovat erittäin haihtuvia (oH-arvo = 2) eivät ole yhtä haihtuvia suoloina (pH-arvo = 6) , ja että ne voivat osittain menettää, kun sellaisenaan ostetulla nestemäisellä savulla käsitelty päällys kuivataan.
Objektiivisia kriteerioita on kävtetty tämän keksinnön mukaisen nestemäisen savun vesiliuoksen värjävskyvyn vertaamiseksi siihen tervapitoiseen nestemäiseen savuun, josta keksinnön mukainen seos on johdettu. Näistä kriteerioista mainittakoon itse nestemäisiin seoksiin sovellettu värjävskvky, samoin kuin letkumaisen ruokatavaran päällyksen pinnoitteeseen sovellettu värjäysindeksi . Kaikissa tapauksissa tämän keksinnön mukaan kokeilluilla suoritusmuodoilla oli huomattavampi värjäyskvky kuin alkuperäisellä tervapitoisella nestemäisellä savulla, mutta tervapitoisuus oli pienennetty sellaiseen arvoon, että tähän asti esiintyneet tervaonqelmat oli saatu poistetuiksi.
Värjäyskyvyn ja värjäysindeksin mittausmenetelmä Tämä menetelmä perustuu siihen reaktioon, joka esiintyy lihan käsittelyssä, kun lihan proteiini reagoi savukomponenttien kanssa ja antaa tuotteelle halutun tumman savun värin. Tämän värjäys- eli tummentamiskyvyn mittaamiseksi kvantitatiivisesti saatetaan tuntematon savu tai savutuote reaqoimaan määrätyn aminohapon (glysiinin) kanssa happamissa olosuhteissa 30 minuuttia 70 °C:ssa. Liuoksen absorbanssi mitataan aallonpituudella 525 nm. Tätä mentelmää voidaan soveltaa nestemäiseen savuun tai nestemäisellä savulla käsiteltyyn päällykseen toistettavin tuloksin. Menetelmän yksityiskohdat ovat seuraavat: I. Valmista glysiinin 2,5-prosenttinen liuos 95-prosenttisessa etikkahapossa.
(a) Liuota 12,5 g glysiiniä 25 mitään vettä 500 mltn pullossa. Lisää riittävän paljon jääetikkahappoa liukenemisen helpottamiseksi.
(b) Laimenna määrättyyn pitoisuuteen jääetikkahapolla.
35 752 6 0 II. Nestemäistä savua analysoitaessa ounnitse 15 ml:n koeputkeen 15...20 mq (+ 0,1 mg) tarkastettavaa nestemäistä savua, tai III. Savulla käsiteltyä päällystä tarkastettaessa meistä neljä kaksinkertaisen paksuuden omaavaa kiekkoa kokeiltavasta päällyksestä siten, että kahdeksan kiekon päällyksen pinta on 12.9 cm^.
(a) Jos päällvs rypytetään, puhalla sen poikkileikkaukseen ilmaa, jonka paine on 68,9 kPa, pinnan siloittamiseksi. Litistä päällys vetämällä se kovan pinnan ylitse, meistä kiekot ja pane ne koeputkeen.
IV. Lisää koeputkiin, jotka sisältävät joko nestemäistä savua tai käsiteltyä päällystä, 5,0 ml glvsiinin 2,5-prosentt i seen etikkahapoolluokseen.
V. Sulje koeputket tulpilla, ravista putkia käsin näytteiden kosketuksen varmistamiseksi, ja pane koeputket 30 minuutiksi uuniin tai kylpyyn, jonka vakiolämpötila on 70 °C.
VI. Mittaa jokaisen liuoksen absorbanssi aallonpituudella 525 nm käyttämällä glysiinireagenssia vertailunäytteenä.
VII. Absorbanssi ilmaistaan savun värjäyskvkynä tai savulla käsitellyn päällyksen värjäysindeksinä.
Värjävsindeksin numeroarvot ilmaisevat absorbanssin päällyksen 12.9 cm2 suuruista pintaa kohden.
Värjäyskyky edustaa nestemäisen savun kykyä aikaansaada määrätty absorbanssi tai väri värjäysindeksin mittauksen aikana, toisin sanoen absorbanssiyksiköitä/mg nestettä.
Esimerkki VI
Suoritettiin sarja kokeita, joissa sellaisenaan ostettu terva-pitoinen nestemäinen savu osittain neutraloitiin alku-pH-ar-vosta = 2,3 lopulliseen pH-arvoon = 6,0 säädetyissä lämpötila-olosuhteissa (säädetyssä lämpötilassa suoritettu neutralointi-menetelmä) ja myös olosuhteissa, joissa lämpötilaa ei säädetty (neutralointimenetelmä). Värjävskyky määritettiin eri neutralointi lämpöt i lo i 11a , ja tulokset on yhteenvetona esitetty 36 75260 kuvion 4 käyrästössä "Royal Smoke AA"-tyyppiselle nestemäiselle savulle (y.läkäyrä) ia "Charsol C-10"-tyvopiselle nestemäiselle savulle (alakäyrä).
Lähemmin selitettynä nokatessa kokeessa käytetty sellaisenaan ostettu nestemäinen savu neutraloitiin osittain lisäämällä NaOH:n 50 % liuosta jatkuvasti sekoittaen ja jäähdyttäen kannettavan jäähdvtvsyksikön avulla, jossa oli upoksissa oleva kierukka, 1iukenemislämmön poistamiseksi ja nesteseoksen lämpötilan pysyttämiseksi halutulla alueella. Sen jälkeen, kun oli lisätty tarvittava emäsmäärä halutun pH-arvon = 6,0 saavuttamiseksi, tervasakka erotettiin painovoiman vaikutuksesta ja tervasta puhdistettua pinnalle nousevaa nestettä käytettiin värjäyskyvyn mittaamiseksi.
Kuviosta 4 nähdään, että osittain neutraloidun "Royal Smoke AA"-savun värjäyskyky pysyy suhteellisen vakiona arvossa noin 0,027 säädetyllä lämpötila-alueella 5...30 °C, kun taas osittain neutraloidun "Charsol C-10"-savun värjäyskyky pysyy pääasiallisesti vakiona arvossa noin 0,022 samalla lämpötila-alueella. Korkeammilla lämpötiloilla värjäyskyky alkaa pienetä. Tässä erikoisessa koesarjassa ja neutraloitaessa lämpötilaa säätämättä (ei jäähdytystä) oli nestemäisen savuseoksen saavuttama säätämätön maksimi-neutralointilämpötila noin 60 °C. Tämä esimerkki kuvaa, että suuremmat värjäyskyvvt saavutetaan valmistamalla keksinnön mukainen tervasta puhdistettu nestemäinen savu soveltamalla säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointia, verrattuna neutralointimenetelmään ilman lämpötilan säätöä.
Esimerkki VII
Suoritettiin sarja ultravioletti-absorption spektroskooppisia kokeita käyttämällä tämän keksinnön mukaisella tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsiteltyjä, ei-kuitulujit-teisia ruokatavaran selluloosaoääl lyks iä ja tervapi toisil 1 a , sellaisenaan ostetuilla nestemäisillä savuilla käsiteltyjä päällyksiä. Nämä kokeet kuvaavat molempien oäällystyyopien 37 75260 huomattavaa eroa. Kokeissa käytettiin kolmea erityypoistä puusta johdettua nestemäistä savua: "Charsol C-12", "Royal Smoke AA" ja "Royal Smoke B". Nämä tervapitoiset nestemäiset savut sovitettiin sellaisenaan ostettuina oäällysten ulkopintoihin, jolloin pH-arvo = 2,4 ja myös sen jälkeen, kun terva oli poistettu liuotinuuttamismenetelmän avulla, PH-arvo = 2,4, neutralointimenetelmän sekä säädetyssä lämpötilassa suoritetun neutraloinnin jälkeen, pH-arvo * 6,0. Päällyksinä käytettiin ei-kuituluj itteisia seiluloosapäällyksiä, joiden halkaisijat olivat 21 mm. Päällysten sisäointaan suihkutettiin kuoritta-vuuden parantava pinnoite. Tässä ja seuraavissa esimerkeissä kuorittavuutta parantava liuos oli tyyppiä, joka on selitetty US-patenttijulkaisussa nro 3 898 348 (Chiu ja kumpp). Sovitettu määrä oli 0,47...0,78 mq/cm2 oäällyksen pintaa, ja tässä liuoksessa käytettyjen seosten määrät on lueteltu taulukossa F.
Taulukko F
Kuorittavuutta parantavat liuokset paino-%
Karboksimetyy1iselluloosan natriumsuolaa (Hercules "CMC 7LF") 0,8- 1,0
Vettä 40,0-45,0
Propyleeniglykolia 45,0-50,0
Mineraaliöljyä 5,0-10,0
Korkeampien rasvahanpojen polvoksietyleeni-sorbitaaniesteriä ("Tween 80") 0,5-1,25
Menetelmät tervasta puhdistettujen nestemäisten savujen valmistamiseksi olivat samat kuin edellisissä esimerkeissä selitetyt. Näitä tervasta puhdistettuja nestemäisiä savuja ja sellaisenaan ostettuja tervapitoisia nestemäisiä savuja sovitettiin kumpaakin päällysten ulkopintoihin edellisissä esimerkeissä selitetyllä tavalla siten, että savun määrä oli noin 1,55 mg/cm2 oäällyksen pintaa.
Mitattiin ultravioletti-absorptiospektrit aallonpituuksien alueella 350...210 nm niistä nestemäisistä näytteistä, jotka oli saatu savulla käsitellyistä päällyksistä soveltamalla seuraavaa menetelmää:
3R
75260 (a) nestemäiseilä savulla käsitellvn nääilyksen 0,0635 suuruinen näyte upotettiin 200 raitaan vedetöntä raetanolia noin tunnin ajaksi, minkä jälkeen päällys poistettiin, (b) riippuen nestemäisen savun määrästä on laimennettava lisää siten, että saavutetaan sopeutuvuus UV-pyyhkäisylaittee-seen nähden. Näissä tapauksissa nestemäisen savun määrä oli noin 1,55 mq/cm^ oäällvksen pintaa, ja pyyhkäisyvn käytetyssä liuoksessa oli 4,96 ml metanolia ja 0,10 ml vaiheesta (a) saatua uutetta, (c) UV-spektri mitattiin aallonpituuksien 350...210 nm alueella soveltamalla seuraavaa kaavaa: 2 sekunnin mittausaika/ 2 ml rako, 10 nm/cm kaava, pyyhkäisv-nopeus 50 nm minuutissa, ja 0...200 %.
Pääasiassa nestemäisessä savussa läsnä olevista tervoista aiheutuvan absorbanssin mittaamiseksi spetkrofotometri nollattiin käyttämällä uuteliuosta, jonka tervapitoisuus oli mahdollisimman pieni. Jokaista erityyppistä nestemäistä savua varten tämä oli päällyksestä saatu uutenäyte, kun päällys oli uutettu ja neutraloitu pH-arvoon = 5,0. Laitteen tultua kerran nollatuksi tällä tavoin, on iJV-spektrin mahdollinen lisäabsorbanssi läsnäolevien tervamaisten komponenttien kvantitatiivinen mitta.
Kuviossa 5 näiden ultravioletti-absorptiokokeiden tulokset "Charsol C-l2"-savulle on merkitty siten, että sellaisenaan ostetun nestemäisen savun tulokset on näytetty kokoviivoin. Neutralointimenetelmän avulla valmistettu tervasta puhdistettu nestemäinen savu on kuvattu katkoviivoin, lämpötilaa säätämällä suoritetun neutralointimenetelmän avulla valmistettu tervasta puhdistettu nestemäinen savu on näytetty katko-piste-katkoviivoin, ja 1iuotinuuttamismenetelmän avulla valmistettu tervasta puhdistettu nestemäinen savu on näytetty pisteviivoin. Sellaisenaan ostetun "Royal Smoke AA"-savun ja sellaisenaan ostetun "Roval Smoke B"-savun ultravioletti-absorptiokokeiden tulokset samoin kuin näistä valmistettujen tervasta ouhdistettujen nestemäisten savujen tulokset on samalla tavoin 39 75260 esitetty kuvioiden 6 ia 7 käyrästöissä. Kuvioiden 5...7 käyrissä merkitty nollaa suurempi valonläpäisevyys on näissä erikoiskokeissa käytetyn nollakokeiluarvon funktio.
Kuvioiden 5...7 käyristä nähdään, että tervasta puhdistettujen näytteiden ja tervani toi Sten näytteiden suurin ero esiintyy aallonpituudella noin 210 nm, vaikka esiintyy huomattavaa eroa aallonpituuksien koko pyyhkäistyllä alueella. Tämä ero on suurin suurimman kokonaishappopitoisuuden ja suurimman terva-pitoisuuden omaavien nestemäisten savujen ("Charsol C-12" ja "Royal Smoke AA") yhteydessä. Absorbanssin ero on pienempi "Royal Smoke B"-savun yhtevdessä, jonka kokonaishappooitoisuus ja kokonaistervapitoisuus ovat suuremmat, kun tätä savua on käsitelty soveltamalla säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutral.ointimenetelmää , vast, neutalointimenetel mää.
Taulukossa G on näytetty absorbanssin ja prosenttimääräisen valonläpäisevyyden arvot aallonpituudella 210 nm, ja näitä arvoja voidaan käyttää näyttämään, että savu-uutteet, jotka on saatu tämän keksinnön mukaisella tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitellyistä selluloosapäällvksistä, omaavat aallonpituudella 210 nm absorbanssin, joka on enintään noin 60 %, ja edullisesti enintään noin 30 % sellaisen savu-uutteen ultravioletti-absorbanssista, joka on saatu vastaavasta terva-pitoisella nestemäisellä savulla käsitellystä päällyksestä, jolla on sama absorptioindeksi (määritellään seuraavassa) . Taulukosta G nähdään myös, että ultravioletti-valonläpäisevyy-det tämän keksinnön mukaisilla tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitellyillä selluloosapäällyksillä aallonpituudella 210 nm ovat vähintään neljä kertaa niin suuret kuin aivan samanlaisen päällyksen ultravioletti-valonläoäisevyys, joka on käsitelty sillä tervaoitoisella nestemäisellä savulla, josta tervasta puhdistettu nestemäinen savu johdettiin.
Taulukko G
Savulla käsitellyistä päällyksistä saatujen savu-uutteiden uitravioletti-vertailut aallonpituudella 210 nm 40 75260
Nestemäisen savun valon- Absor- Absorbanssi ja tervanpoiston läpäi- banssi prosentteina tyyppi sevyys sellaisenaan % ostetusta sa vusta
Charsol C-12
Liuotinuuttaminen noin 100 0 0
Neutralointi 78 0,108 13
Neutralointi säädetyssä lämpötilassa 80 0,087 11
Sellaisenaan ostettu 14 0,854
Royal Smoke AA
Liuotinuuttaminen 86 0,066 5
Neutralointi 56 0,252 21
Neutralointi säädetyssä lämpötilassa 62 0,208 17
Sellaisenaan ostettu 6 1,222
Royal Smoke R
Liuotinuuttaminen noin 100 0 0
Neutralointi 26 0,585 48
Neutralointi säädetyssä lämpötilassa 27 0,569 47
Sellaisenaan ostettu 6 1,222 -
Esimerkki VIII
Tämän keksinnön mukaisessa ei-kuitulujitteisessa geelimäisessä selluloosaoäällvksessä on edullisesti tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama pinnoite, joka antaa tulokseksi oäällyksen huntuisuusarvon, joka on enintään 80 % ja edullisesti enintään 70 % siitä huntuisuusarvosta, joka on täysin samanlaisella päällyksellä, jonka pinnoitteena on tervapitoi-nen nestemäinen savu, josta tervasta puhdistettu nestemäinen savu on johdettu. Tervapitoisen nestemäisen savun kokonaishap-popitoisuus on vähintään noin 10 oaino-%.
75260
Huntuisuusarvo edustaa päällyksen tervapitoisuuden mittaa, ja tämä oäällyksen ominaisuus kuvattiin sarjassa kokeita, joissa määritettiin huntuisuusarvo sellaiselle ei-kuitulujitteiselle geelimäiseiJe oäällykselle, jota ei oltu käsitelty nestemäisellä savulla edelleen sellaiselle päällykselle, joka oli käsitelty sellaisenaan ostetulla tervaoitoisella nestemäisellä savulla ja loDuksi päällykselle, joka oli käsitelty tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla. Jokaisessa tapauksessa sellaisenaan ostettuna tervapitoisena nestemäisenä savuna oli "Royal Smoke AA"-savu, jonka kokonaishaopooitoisuus on 11,5 ...12,0 oaino-% (taulukko A). Yleisenä menetelmänä oäällysnäy-te upotettiin veteen, ja tämän liotusjakson aikana oäällyksen seinämässä mahdollisesti olevat tervakomponentit muuttuivat veden vaikutuksesta liukenemattomiksi. Mikäli tervaa on läsnä, voidaan sopeutumattomuus veteen nähden kvantitatiivisesti mitata päällyksen sameana huntuisuutena.
Näissä kokeissa liuotinuuttamismenetelmän avulla valmistettu tervasta puhdistettu nestemäinen savu saatettiin ensin kosketukseen nestemäisen metyleenikloridiliuottimen kanssa nestemäisen savuliuoksen ja nestemäisen liuottimen tilavuussuhteessa 10:1. Sekoittamisen jälkeen liuoksen annettiin olla levossa 12...16 tuntia kahden kerroksen muodostamiseksi, ja tämän jälkeen erotettu tervasta puhdistettu nestemäisen savun yläkerros neutraloitiin osittain pH-arvoon = 5,0 ja sisällytettiin selluloosapäällyksen ulkopintaan esimerkin IV mukaista menetelmää soveltaen. Tämän esimerkin VIII kaikissa käsittelyissä nestemäisellä savulla tätä savua lisättiin päällyksen ulkopintaan noin 1,55 mg suuruisena määränä päällyksen pinnan cm2 kohden.
Neutralointimenetelmän avulla valmistettu tervasta puhdistettu nestemäinen savu neutraloitiin osittain lisäämällä NaOH:a ilman lämpötilan säätöä sellaisenaan ostettuun nestemäiseen savuun siten, että saavutettiin pH-arvo = 5,5 ja tervasta puhdistettu osa erotettiin dekantoimalla. Tämä tervasta puh- •Λ 42 75260 distettu nestemäinen savu sisällytettiin päällyksen seinämään sovittamalla nestemäisen savun vesiliuosta geelimäisen oääl-lyksen ulkopintaan.
Säädetyssä lämpötilassa suoritetun neutraiointimenetelmän avulla valmistettu tervasta puhdistettu nestemäinen savu neutraloitiin esimerkin II mukaisella tavalla 10...15 °C:ssa PH-arvoon = 6,0. Tervasta puhdistettu nestemäinen savu erotettiin tervasakasta ja sisällytettiin päällyksen ulkopintaan esimerkin IV mukaisella tavalla.
Kaikkien tässä esimerkissä VIII käytettyjen päällysten yhteydessä sumutettiin taulukon F mukaista kuorittavuutta parantavaa liuosta päällyksen sisäpintaan. Ei-kuitulujitteiset päällykset, joiden halkaisija oli 21 mm, rypytettiin oäällysoät-käksi ja 91,4 cm pitkiä näytteitä otettiin sattumanvaraisesti suoristetusta pätkästä, puhallettiin täyteen ilmalla rvpytys-ryopyjen vähentämiseksi, ja upotettiin 200 mitään de-ionoitua vettä. Upotusaika oli vähintään 1 tunti mutta enintään 3 tuntia, siis ainoastaan niin pitkä, että vesi pääsi täydellisesti tunkeutumaan päällyksen seinämään. Sen jälkeen kun päällykset oli pyyhitty kuiviksi, mitattiin päällyksen huntuisuus soveltamalla yleistä menetelmää, joka on selitetty julkaisussa ASTM Method D 1003, Volyme 35 "Haze and Luminous Transmittance of Transparent Plastics" (1977). Näiden kokeiden tulokset on yhteenvetona esitetty taulukossa H.
Taulukko H
Päällyksen huntuisuus
Savun tyyppi ja Määritysten Huntuisuus- Keskimääräi- valmistus määrä rajat % nen huntui suus %
Ilman savua 32 6,0-9,7 7,9
Neutralointi 33 6,1-9,5 7,6
Neutralointi säädetyssä lämpötilassa 32 5,9-8,5 6,7 43 7 5 2 6 0
Liuotinuuttaminen 28 5,4-8,7 6,6
Sellaisenaan ostettu 32 8,5-13,1 10,7
Taulukosta H nähdään, että keksinnön mukaisen tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla (valmistettu "Roval Smoke AA"-tyyppisestä nestemäisestä savusta) käsitellyn oäällvksen hun-tuisuusarvot (7,6; 6,7 ia 6,6%) eivät ylittäneet vaan itse asiassa olivat pienemmät kuin aivan samanlaisen oäällyksen huntui suusarvo, jossa ei ollut nestemäisen savun muodostamaa Dinnoitetta (7,s %) .
Eri valmistajien päällysten keskimääräiset huntuisuusarvot voivat vaihdella jonkin verran, vaikka useimpien oäällysten arvot ovat rajoissa 7,7...8,2 % (ilman käsittelyä nestemäisellä savulla) . Erään valmistajan käsittelemättömän letkumaisen selluloosapäällyksen keskimääräinen huntuisuusarvo on kuitenkin paljon suurempi, eli noin 21,9 %.
On muistettava, että yritykset kuvata tämän keksinnön mukaisten tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsiteltyjen päällysten huntuisuusarvot rajoittuvat sellaisiin päällyksiin, jotka on käsitelty savulla qeel. imäisinä . Tämäntyyppisissä päällyksissä nestemäinen savu itse asiassa tunkeutuu päällyksen seinämään, ja vesi muuttaa mahdolliset tervakomponentit liukenemattomiksi seuraavan liotuksen aikana. Nestemäisellä savulla käsitellyissä kuivissa päällyksissä nestemäinen savu ilmeisesti ei tunkeudu päällyksen ulkopinnan läpi ja tulee pestyksi pois huntuisuusarvon mittauksen vesiliotusvaiheen aikana. Näin ollen huntuisuusarvoa ei voida käyttää tämän keksinnön mukaisten tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsiteltyjen päällysten luonnehtimiseksi. Esimerkkinä mainittakoon, että mitään eroa ei ole huntuisuusarvojen välillä sellaisissa kuivissa päällyksissä, jotka on käsitelty ter-vapitoisella ja tervasta puhdistetulla "Royal Smoke AA"-tyyp-oisellä nestemäisellä savulla 1,55 mq/cm2 suuruisin määrin oäällyksen pinnasta laskettuna.
44 75260
Tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsiteltyjen qeelimäisten oäällysten luonnehtiminen huntuisuusarvolla edellyttää myös, että käytetään nestemäisiä savuia, joiden koko-naishappopitoisuus on vähintään noin 10 %. Pienemmän happopi-toisuuden omaavat nestemäiset savut ilmeisesti eivät sisällä riittävän paljon tervaa tervapitoisilla ja tervasta puhdistetuilla nestemäisillä savuilla pinnoitettujen Däällysten hun-tuisuusarvojen mitattavan eron aikaansaamiseksi. Tämä kuvattiin kokeilla, joissa sellaisenaan ostettua tervapitoista ja tervasta puhdistettua "Royal Rmoke B"-tyyppistä nestemäistä savua sovitettiin päällyksen pintaan noin 2,17 mq/cm^ suuruisena määränä. "Royal Smoke B"-savun kokonaishaopopitoisuus on noin 8,5...9,0 paino-% (ks. taulukkoa A) eikä näiden molempien oäällystyyopien huntuisuusarvoissa ollut mitään havaittavissa olevaa eroa.
Taulukosta H nähdään, että sellaisenaan ostetulla nestemäisellä savulla käsitellyn selluloosanäällyksen keskimääräinen huntuisuus on huomattavasti suurempi kuin tämän keksinnön mukaisen tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitellyn se! » uloosapääi 1 vksen keskimääräinen huntuisuus. Kolmen kokeillun tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitellyn päällyksen suurin keskimääräinen huntuisuus (7,6 %) on 71 % sellaisenaan ostetulla savupitoisella nestemäisellä savulla käsiteltyjen päällysten keskimääräisestä huntuisuudesta niin, että saadaan keksinnön mukaisen edullisena pidetyn tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitellyn ei-kuitu-lujitteisen oäällyksen ylärajaksi arvo, joka on pienempi kuin 80 %. Molempien muiden päällystyypoien keskimääräiset huntui-suudet ovat 62 % sellaisenaan ostetulla nestemäisellä savulla käsitellyn päällyksen keskihuntuisuudesta, mikä kuvaa edullisimpana pidettyä ylärajaa, joka on pienempi kuin noin 70 %. Koska huntuisuusarvot vaihtelevat jonkin verran näytteestä näytteeseen, on muistettava, että tämän keksinnön mukaisten päällysten huntuisuusvaatimukset perustuvat vähintään kymmenen näytteen aritmeettiseen keskiarvoon.
45 75260
Keskimääräiset huntuisuusarvot ovat myös päällyksen halkaisijan funktio ja suurenevat halkaisijan suuretessa oäällvksen paksumman seinämän takia. Keskimääräisen huntuuisuuden absoluuttinen arvo riiopuu lisäksi kulloinkin käytetyn savun koko-naishappopitoisuudesta (ja seuraavassa selitettävästä absorp-tiokyvystä) sekä oäällykseen sisällytetystä savuinaärästä. Tämän keksinnön mukaisten selluloosapäällysten keskimääräinen huntuisuus on kuitenkin yleensä huomattavasti pienempi kuin sellaisten seiluloosapäällysten keskimääräinen huntuisuus, joita on käsitelty sellaisenaan ostetulla nestemäisellä savulla, vaikka niiden kyky antaa savun väriä ja savun makua niihin suljetuille ruokatavaratuotteille ovat suunnilleen samat, kun ne on valmistettu samankaltaisissa olosuhteissa. Tämä suhde havainnollistaa tämän keksinnön mukaisella nestemäisellä tervasta puhdistetulla savulla käsiteltyjen päällysten ja sellaisenaan ostetulla nestemäisellä savulla käsiteltyjen oäällysten kemiallista ja toiminnallista eroa.
Huntuisuuskoetta voidaan käyttää ainoastaan keksinnön mukaisten selluloosapäällysten luonnehtimiseksi eikä kuitulujit-teisten oäällysten luonnehtimiseksi. Näin on asianlaita, koska kuituluj itteiset päällykset ovat ominaisesti 1äoikuultamatto-mia, ja niiden keskimääräinen huntuisuus on hyvin suuri, esim. noin 97,5 % sellaisille käsittelemättömille kuitulujitteisille päällyksille, joiden halkaisija on noin 70 mm.
Esimerkki IX
Nakkimakkaroiden selluloosapäällysten ulkoointoja, joiden päällysten halkaisija oli 21 mm, käsiteltiin tervasta puhdistetulla nestemäisellä savuseoksella, joka oli valmistettu soveltamalla säädetyssä lämoötilassa suoritettua neutralointi-menetelmää esimerkin II mukaisella tavalla ja käyttämällä esimerkin V mukaista käsittelymenetelmää, vertailun vuoksi kävtettiin samankokoisia päällyksiä, joita ei käsitelty nestemäisellä savuliuoksella, ja joiden sisäpintaan oli sumutusDin-noittamalla lisätty edellä mainitun taulukon F mukaista kuo-rittavuutta parantavaa liuosta, tai joita ei oltu pinnoitettu 4 6 75260 sisäpuolisesti tällä tavoin. Kaikkiin päällyksiin täytettiin joko taulukon I naudanlihatuotetta tai taulukon J mukaista suuren kollageeni oi toisuuden omaavaa lihatuotetta.
Taulukko I Naudanli haresepti
Komponentit Paino (kg)
Naudanlihapaloja 22,68
Naudanlihaviipaleita 22,68
Suolaa 1,13
Vettä 13,61
Mausteita 0,45
Natriumnitriittiä 0,11
Taulukko .7
Runsaasti kollageenia sisältävä resepti
Komponentit Paino (kg)
Naudanlihapaloja 9,98
Naudan sisälmyksiä 7,26
Naudan koipea 7,26
Naudan lapaa 7,26
Tavallista sianlihaa 13,61
Vettä 9,98
Suolaa 1,13
Mausteita 0,45
Natriumnitriittiä 0,11 Täytettyjä oäällyksiä käsiteltiin normaaleissa, kaupallisesti käytetyissä lämpötilaolosuhteissa, minkä jälkeen ne kuorittiin mekaanisesti kaupan saatavaa tyyopiä olevalla laitteella. Kahta käsittelykammiota käytettiin molempia emulsiotyyopejä varten, mutta ne oli ohjelmoitu samalla tavoin lämpötilan nostamiseksi 60 °C:sta 82 °C:een puolen tunnin kuluessa, jolloin suhteellinen kosteus oli 10 %. Lihatuote kypsytettiin, 47 7 5 2 6 0 kunnes sisälämpötila oli 68 °C, minkä jälkeen kylmää vettä (8 °C) suihkutettiin 10 minuuttia, ja tämän jälkeen suihkutettiin 10 minuutin aikana jäähdytettyä vettä, jonka lämpötila oli 1,6 °C. Käsittelyolosuhteet olivat sellaiset, että savun väri-, haju- ja makukomponentteja siirtyi oäällyksestä siihen suljettuihin nakkimakkaroihin. Heti tämän käsittelyn jälkeen saatiin kolorimetriset arvot käyttämällä "Gardner XL-23 Colorimeter"-tvyppistä laitetta, jossa oli 1 cm aukko, joka oli standardoitu valkoisella levyllä, soveltamalla niitä standardikäsittely-menetelmiä, jotka on selitetty "Gardner XL-23 Tristimulus Colorimeter"-tyyo pisen kojeen käyttöohjeissa, jota kojetta yleisesti käytetään värin ja valonvoimakkuuden mittaamiseksi. Tutkimuksia varten valittiin kolme kohtaa jokaisesta kymmenen nakkimakkaran erästä. Mittauskohdat olivat noin 2,54 cm:n päässä nakkimakkaran kummastakin oäästä sekä keskellä. Tallennettiin kolorimetriset "L" ja "a"-arvot. Näiden kuorittavuus-kokeiden ja kolorimetristen kokeiden tulokset on yhteenvetona esitetty taulukoissa K ja L.
Taulukko K
Kuor ittavuuskokeet Näytteen nro ja Kuorittujen Kuorimatto- Kuorittavuus % selitys nakkimakka- mien nakki- roiden makkaroiden määrä määrä K-l Käsittelemätön vertai.lunäyteD 104 19 85 18 K2 Käsittelemätön vertailunäyte, jonka kuorittavuut- ta oli parannettu^) 112 112 0 100 K3 Tervasta puhdistettu näyte, jonka kuorittavuutta 011 parannettu^) 256 253 3 99 K4 Käsittelemätön vertailunäyte2) 95 12 84 13 75260 48 K5 Käsitelemätön vertailunävte, jonka kuorittavuutta oli parannettu^) 128 128 0 100
Kg Tervasta puhdistettu näyte, jonka kuorittavuutta oli parannettu^) 12B 120 8 94 1) Naudanliharesepti
2) Suuren köliaqeenipitoisuuden omaava liharesepti Taulukko L
Kolorimetriset kokeet Näyt- Kolorimetriset arvot teet L* Stand. a** Stand.
ooikkema poikk.
K2 46,46 — 0,77 16,23 — 0,39 K3 44,51 -1,95 0,97 16,44 +0,21 0,46 K5 51,88 — 0,87 13,04 — 0,37
Kg 48,94 -2,94 1,33 14,07 +1,03 0,63 * "L"-arvot kuvaavat vaaleutta, vast, tummuutta, mitä pienempi arvo sitä tummempi on näyte ** "a"-arvot tarkoittavat punaisuutta: mitä suurempi arvo sitä punaisempi on näyte
Taulukon K analyysi näyttää, että naudanlihareseptin mukaisen näytteen kuorittavuus, joka perustui tämän keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun ja käsitellyn selluloo-sapäällyksen käyttöön (näyte K3) oli erinomainen ilman, että käytettiin kuorittavuutta parantavaa liuosta. Suuren kollaqee-nipitoisuuden omaavaa 1ihaemulsiota sisältävän näytteen (näyte Kg) kuorittavuus oli hyvä, kun käytettiin sisäpuolisesti sovitettua kuorittavuutta parantavaa liuosta. Taulukon L analyysi näyttää, että tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitellyissä näytteissä valmistettujen nakkimakkaroiden väri oli tummempi ja punaisempi kuin sellaisten nakkimakkaratuot-teiden, jotka valmistettiin päällyksissä, joita ei käsitelty nestemäisen savun liuoksella.
75260 49
Esimerkki X
Useita ei-kuitulujitteisia nakkimakkarakokoa olevia selluloo-sapäällyksiä käsiteltiin esimerkissä IV selitetyllä tavalla ("Royal Smoke AA”-savusta johdetut liuokset ja tervojen uuttaminen metvleenikloridin avulla) paitsi, että taulukon P mukaista kuorittavuutta parantavaa liuosta tämän jälkeen pinnoitettiin oäällvksen sisäpintaan rypyttämisen yhteydessä 0,54 mq/cm^ oäällyksen pintaa päällysten kuorittavuusominaisuuksien parantamiseksi. Näissä kokeissa käytettyjen nestemäisen savun vesiseosten (esimerkin I mukaiset nestemäiset savuseokset B^ ja B2) pH-arvot säädettiin lisäämällä NaOH:n 50-prosenttista liuosta pH-arvon =3,2 tai tätä suuremman arvon saavuttamiseksi, kuten taulukossa M on näytetty.
Taulukko M
Liuottimel1 a uutettujen nestemäisten savujen pfl-arvojen säädöt Näytteen nro Liuoksen pR-arvo CMC - 8 Käsittelemätön vertailuoäällys CMC - 9 Näyte B2 (oH 2,4) CMC - 10 3,2 CMC - 11 4,1 CMC - 12 5,0 CMC - 15 5,1 CMC- 13 6,1 CMC - 14 7,0
Taulukon M mukaisilla tervasta puhdistetuilla savuilla käsiteltyihin oäällyksiin täytettiin suuren kollageenipitoisuuden omaavaa lihaemulsiota, jonka resepti on taulukon N mukainen.
50
Taulukko N 75260
Nakkimakkararesepti
Komponentit Paino (kg)
Naudanlihapaloja 9,98
Naudan sisälmyksiä 7,26
Naudan koipea 7,26
Naudan lapaa 7,26
Tavallista sianlihaa 13,61
Vettä 9,98
Suolaa 1,13
Mausteita 0,45
Natriumnitriittiä 0,11 Täytettyjä päällyksiä käsiteltiin sitten tavanomaisin vaihein kypsyttämällä, kylmää vettä suihkuttamalla ja jäähdyttämällä, mutta ilman tavanomaista savukäsittelyvaihetta. Päällykset kuorittiin valmiista nakkimakkaroista "High Speed Apollo Ranger Peeling Machine"-tyyppisellä koneella. Taulukosta O nähdään, että nämä päällykset saatiin 100-prosenttisesti kuorituiksi, kun pH-arvo oli vähintään 4,1. Tämä tarkoittaa, että kaikki nakkimakkarat erottuivat päällyksistään koneen kuori-misnopeudella ilman, että kuorimiskone juuttui mekaanisesti ja ilman, että nakkimakkaroiden pinta naarmuuntui. Mitattiin myös kolorimetriset arvot käyttämällä esimerkissä IX selitettyä laitetta. Taulukosta o nähdään myös, että kaikilla näyteillä oli yleisesti suuremmat kolorimetriset arvot, verrattuna ver-tailunäytteeseen CMC-8. Kaikilla näyteillä oli parempi tummuus ("L"-arvo), mutta näytteen CMC-14 punaisuus ("a"-arvo) oli pienempi johtuen liuoksen suhteellisen suuresta pH-arvosta = 7,0.
51 75260 6 id ϋ*
CO *η C
S aö C
£ -MO
3 Ή) -HO)
μ oojJ-ooooo X &-H
•rl SP O O O O O O 0) 6 _>> b ^ ^ r ^ ^ g | =g a _r S c sd -ho μ
to sd -H
ä s g*
xj λ; A to (D
• H *H OCOOOOOOOO Id C
tn μ μ; · en o — O d
g Q 3 -P
g μ I ad JS 3 -H -ti fi id a to t 4 g s * a ¢1 § .S δ ·Η -S CO a p 2 · j-oxt-ioj-otNCN . μ O 2 μ <-0 CT) O CM τ- T- C 3d p atk ^ ^ - g .¾ g f1 jj s
25· rl" CD CM CO rt- O CM CM 2 Q 2 S
V 2 μ CDOlT-OiOCMx-T- X X 3 P
3 if, *" g „ n i! R “ S lu ad
KfS
. . S w s Ό 2 3 c ro ex oojj-T-j-tNr-cno O _ > τ fl · H rs-cori-cococouoco ·η ra id J_J Q (\«\«\ΠΑΛΛΙΝ {g * J_) CO & OOOOOOOO löS+^p
3 B 1 3 .H
3 cncorrc^aij-cnn· en E H ra > r^ioooT-cMv-ino 3 -H ra c
(rt «|_ί η] Tj ^ (g J
xj O j-LointotOLOj-cjo Φ 2 > Di μ > r-T— T— r-T— t— t— t— iti .
•hl μ c μ 2 pH O id ra
O > 0 > -H
3 μ μ τ- ra μ jj φ · · ra μ ·η ίο ό 2 id μ o
id ·η £2 cm zf co cm cm t— co ο μ TO -H M
•r—> ti 3fl or^r^f-o^oT- 0> Q p μ μ ο to λ Ä ib μ B) CO Ρι τ— ΟΟτ— τ— τ-r-r- -H 3d p μ μ Q ;S-CT>CM(£>mCNOOt'~ p 3 > ^
a> X ^— CM CO CM lO O CO CD O A P I
(β , 1 f—{ Pi (g £ •H r^mintcn-con-m QOLid O P ίίΐίΐίίΐ X ι—I j = O Φ
V £ r CM CO
2 -H O T- CM CO rl- LD
3 P 4) OOCDr-r-T— T-T-r- · ·· γηο μ i i i I i i i i g g g
3 iH >> CJUOUOOOO O O O
S 5 . C § δδδδδδδδ A AA
52 75260 Tämän esimerkin X mukaisissa päällyksissä käsitellyillä nakkimakkaroilla on todettu olevan hyväksyttävä savun maku.
Esimerkki XI
Eri seosten värjävskvvyt mitattiin, kun nämä seokset oli vanhennettu korotetuissa lämoötiloissa (suhteessa säädettyyn neutralointilämpötilaan valmistuksen aikana) enintään 25 päivän pituisina jaksoina. Ensimmäisessä koesarjassa käytettiin sellaisenaan ostettua "Royal Emoke AA"-tyyppistä nestemäistä savua ja vastaavaa siitä saatua tervasta puhdistettua savua, neutra\oituna pH-arvoon 6,0 eri lämpötiloissa 5...30 °C:n alueella, ja vanhennettu 37,8 °C:ssa enintään 25 päivän pituisina jaksoina. Toisessa koesarjassa käytettiin sellaisenaan ostettua "Charsol C-10"-savua ja vastaavaa siitä johdettua tervasta puhdistettua savua, joka oli neutraloitu eri lämpötiloissa samalla lämpötila-alueella, ja jotka mvös oli vanhennettu 37,8 °C:ssa enintään 25 oäivän pituisina jaksoina. Kolmannessa koesarjassa käytettiin myös sellaisenaan ostettua "Charsol C-10"-savua ja vastaavaa siitä johdettua nestemäistä savua, joka neutraloitiin eri lämpötiloissa 5...30 °C:n alueella ja vanhennettiin 70 °C:ssa enintään 22 oäivän pituisina jaksoina. Eräässä neljännessä koesarjassa neutraloitiin sellaisenaan ostettua "Royal Smoke AA"-tyyppistä nestemäistä savua ja siitä johdettua tervasta puhdistettua savua eri lämpötiloissa 5...30 °C:n alueella ja vanhennettiin 70 °C:ssa enintään 25 oäivän pituisina jaksoina. Menetelmä tervasta puhdistetun nestemäisen savun valmistamiseksi (säädetyssä lämpötilassa suoritettu neutralointi) oli sama kuin esimerkissä Il on selitetty, ja näiden kokeiden tulokset on yhteenvetona esitetty taulukossa P.
53 7 5260 ,ν
Cj CM CD LO 00 3" CM -3" 5,y roo cm o co cm cm
H OO OO OO O
1/3 jrj r> r λ λ rv Λ
CM ·π OO OO OO O I
X
C. · CM CM 1/0 t~ O CM -3* t~~ 5> V ro t~ CM T— CO CM CM t~ 3 OO OO oo oo Q J(lj ft ft Λ Λ Λ ^ ^ ί' CM *f—i O o oo o o oo
ftflL . CM l-n UO CO J-ο D CD
>K DC CO r“ CM t— CO CM CMt— jöh oo oo oo oo • rtf) Sfn rv r. rv r r> rv r\r» .(-] oo oo oo oo CO > tiö1 “ y
C, C. . CM CT) U0 CD Ij- J· O
30 > ,y CO t- CM r- CO CM
> H Ο O O O O OO
q jfg r r« rv #s rv Λ ^ <u ω t- ·γ-ι o o oo oi ooh 1 s
H V CM CM 1/3 00 CO -3" t— -H
lO L| X CO CM CMt- CO CM CM CM μ > SH oo oo oo ooö m rv «v rv rv rv rs rv#% g lo -n oo oo oo o o jEj CO H \ 'ä c μ CO CM CD LO O -3" CM CL)
c CO CO CM CM CM CO CM CM CM O
nj 300000000
f* _j ft fv tv rv rv rv rv f» O
*H <J OO OO OO O O CO
·> m T—| S I o
P CO CM
μ 'ä dj O O O O O CD CD CD ·*
•H β H O O OO OO O O vO
k μ ·η το c μ coca oo oo t- t- t-t- S ,Ρ P. t-~ r-~ c~ Γ" t- t- I t- t- o CÖ CO CO CO CO CM CM u CM CM T~
<0 ?3 *3 S
co > Η , H t a & jj 0 ΐ 5 Is i h ? Is I hs Ϊ »o a) ® co a) μ co a> ocoa) μ co u p, μ c ·· μ p ·· μ p ·· μ 3 ·· ίο g co cd ω δ o co ο co |p 3 o<<oocoo<^o oao μ
·Η C O Cooo C OC OO CO
(O a m <0 CU CO Br t- co fl 4) 0) co (0 t- co ·Η cu co a g .¾ x · <g r < · <g ^ ^ · |S J · “0 CD S C Q Q · CO O · C Q Q ; G o O · «j 8 -fj μ CO (¾ (S LO COHHirt CD Λ (3 Ό CO t- H LO 3Π 2 ο) ·η ·η o o *d 'd j. ο ε
Is I It US 3S SS 3t tS §5 Ί
si <3 as ss Se es 3s &Ä <« s 6S I
,-4 75260 54
Taulukosta P nähdään, että sellaisenaan ostettujen tervapi-toisten nestemäisten savujen värjäyskyvyt ovat pääasiallisesti vakiot, joten korotetussa lämpötilassa suoritettu vanhentaminen ei vaikuta tähän värjävskykyyn. Sen sijaan tämän keksinnön mukaisten tervasta puhdistettujen nestemäisten savujen värjäyskyvyt jatkuvasti pienenevät korotetussa lämpötilassa suoritetun vanhentamisen aikana 21,1 °C:ssa ja 37,8 °C:ssa vähintään 25 päivän pituisina jaksoina. Tämä värjäyskyvvn pieneneminen on likimain vakio ja suoraviivainen neutralointilämpö-tilojen koko alueella 5...30 °C. Vaikka näissä vanhentamisko-keissa käytettiin näytteitä, jotka valmistettiin soveltamalla säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointia, osoittavat muut vanhentamiskokeet, joissa käytettiin tervasta puhdistettuja nestemäisiä savuja, jotka valmistettiin soveltamalla säätämättömässä lämpötilassa suoritettua neutralointia ja liuotinuuttamista, samaa ilmiötä. Nämä kokeet näyttävät terva-pitoisten nestemäisten savujen ja tämän keksinnön mukaisten tervasta puhdistettujen nestemäisten savujen kemiallista eroa.
Esimerkki XII
Tämän keksinnön mukaisilla vanhennetuilla päällyksillä suoritettiin sarja kokeita, jotka näyttävät, että vaikka tervasta puhdistetulla nestemäisenä savulla käsiteltyjen päällysten värjävsindeksi pienenee merkitvksel 1 isesti verrattuna äsken valmistettujen päällysten indeksiin, oli yllätyksellisesti täytetyllä ruokatavaratuotteella, joka valmistettiin käyttämällä vanhennettuja päällyksiä, sama savun väri kolorimetrisen arvon mukaan kuin tuotteella, joka oli valmistettu käyttämällä tuoretta päällystä.
Näissä vanhentamiskokeissa käytettiin päällyksiä, joita oli käsitelty sellaisenaan ostetulla tervapitoisella nestemäisellä savulla pääasial 1 isesti samoissa olosuhteissa, eikä tällaisten päällysten värjäyskyky pienentynyt läheskään yhtä paljon kuin tämän keksinnön mukaisten tervasta puhdistetulla nestemäisellä 75260 savulla käsiteltyjen päällysten värjävsindeksi pieneni. Tämä vertailu osoittaa näiden molempien oäällystvyppien kemiallista eroa.
Näissä kokeissa "Royal Smoke AA"-savua sovitettiin selluloosa-päällyksen ulkopintaan, jonka päällyksen halkaisija oli 21 mm, ja jonka sisäpinnassa oli CMC-perusteinen pinnoite kuoritta-vuuden parantamiseksi. Tämän keksinnön mukaisten näytteiden yhteydessä sellaisenaan ostettu nestemäinen savu saatiin ensin kosketukseen nestemäisen metvleenikloridiliuottimen kanssa nestemäisen savuliuoksen ja nestemäisen liuottimen tilavuus-suhteessa 10:a. Sekoittamisen jälkeen liuoksen annettiin olla lepotilassa 12...14 tuntia molempien kerrosten muodostamiseksi. Erottunut tervasta puhdistetun nestemäisen savun yläkerros neutraloitiin osittain pH-arvoon = 5 ja sisällytettiin sellu-loosapäällyksen ulkopintaan soveltamalla esimerkin IV mukaista menetelmää. Päällysten puoleen määrään täytettiin suuren kollageenipa toisuuden omaavaa nakkimakkara-1ihaemulsiota , joka oli hyvin samanlaista kuin taulukon E mukainen resepti, ja nakkimakkaroita käsiteltiin tavanomaisin vaihein kypsyttämällä, kylmää vettä suihkuttamalla ja jäähdyttämällä, mutta ilman tavanomaista savukäsittelyä. Päällysten toinen puoliosa vanhennettiin taulukossa Q selitetyllä tavalla, minkä jälkeen näitä päällyksiä käytettiin nakkimakkaroiden valmistamiseksi samalla tavalla. Näiden kokeiden tulokset on yhteenvetona esitetty taulukossa 0. Koi orimetriset arvot saatiin samalla laitteella, jota käytettiin esimerkissä III, ja soveltamalla tämän yhteydessä selitettyä menetelmää.
On muistettava, että taulukon 0 lukuarvoja ei voida verrata kvantitatiivisesti, koska alkuperäiset värjäysindeksit ovat erilaiset ja käytettiin erilaisia vanhentamisolosuhteita. Sen sijaan nämä lukuarvot kvalitatiivisesti tukevat sitä vleissuh-detta, että vanhennettuja päällyksiä käyttäen valmistetulla täytetyllä ruokatavaratuotteella on savun väri, johon päällyksen ikä ei vaikuta, huolimatta siitä tosiseikasta, että päällyksen värjäysindeksi pienenee iän mukana.
56 75260 p _ s co ad ίο co co g
iSgJL
<υ cq .π 3k C Xrl 5 O CO O) «"> h S ¢1 E > co co ·Η
δ H f ·Η g ·> " L
,C Η ·Η ,12 P CO CO 30 liälJb ' ' >
,Ιί I
llf| s ,C S CM CO 0) § S 1? °»< p »O >-Pco*r-l o o Ot0
•H rH
g * ·· (0 J H
30 p o co p > l P O CO < >
P -H P
30 -μ d> o <o co s0 G ·Η μ zf ·<—i p S G Oh P 30
P ,£ S P< S «H
•H C CO S P< S P *—I
,G p-H ?o O -H OI
jU > g μ 2 co Jg co f »0 § {J μ
CO g CO
$ m SS £,| o § g co co h S 5 μ co coxhb & co po p <i> Po tu e P r- <- 3-p μ S <h μ ·ηι co cm oh
p g ιΗ ·Η Λ4Μ * « μ CU
,2 o »o co cm m μ μ -¾ gialp 1 1 * -g-s > < CO _ 3Ö c y? δ^
Se υ μ ·η co S o co Q) g e 3 w -h o e p
S 8ä&3 7 SS
δ ^ S S -S
| o j j > ti o <u _ 30 μ x to e e ·Η0) li S 6 f 5 V s 36 e §0 co oo e S g O > m com s p p “ ^ ^ ^ ill . ^ I 'jj S fl ti > μ q M -3 i c S δ 7 Γ s S pi olio e Il δ -5 ti p |g I sf lg §* I δ li äu ai s-s z Λ> 02 0 & E ω E e 5ä Sp SS SS «8 57
Esimerkki XIII „ Λ Λ /5260
Kaikissa edellä selitetyissä ruokatavaran letkumaisten päällysten käsittelykokeissa käytettiin ei-kuituluiitteisia sellu-loosaoäällyksiä, mutta keksintöä voidaan myös soveltaa kuitu-lujitteisten selluloosaoäällysten käsittelyyn. Tässä kokeessa käsiteltiin kuitulujitteisia päällyksiä, joiden laakaleveys oli noin 16 cm, tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla, joka valmistettiin sellaisenaan ostetusta "Royal Smoke AA"-tyyopisestä nestemäisestä savuliuoksesta soveltamalla esimerkissä II selitettyä säädetyssä lämpötilassa suoritettua neut-ralointimenetelmää. Rullalla oleva käsittelemätön kuitulujit-teinen seiluloosapäällys kelattiin rullalta ja saatettiin liikkumaan tervasta puhdistettua nestemäistä savuliuosta sisältävän kylvyn läoi vain kerran upottamalla, minkä jälkeen oäällys välittömästi kelattiin uudelleen toiseksi rullaksi. Tämän menetelmän ansiosta pääsi päällyksen ulkopintaan sovitettu ylimääräinen liuos absorboitumaan oäällyksen ulkopinnasta ja tunkeutumaan päällyksen seinämään tämän päällyksen ollessa rullalla siten, että saatiin valmis käsitelty päällys. Tämä upottaminen suoritettiin siten, että oäällyksen sisäpinta ei ollut kosketuksessa tervasta puhdistetun nestemäisen savu-liuoksen kanssa. Päällyksen oloaika liuoksessa oli vain sekunnin murto-osa, ja oäällvksen kulkunopeus rullalta rullalle oli noin 107 m/min. Rullalle sovitetun päällyksen jännitys oli noin 44 N. Tervasta puhdistetun nestemäisen savuliuoksen laskettu määrä päällyksessä oli noin 3,7 mg/cm2 päällyksen pintaa. Tämä erikoinen menetelmä nestemäisellä savulla käsitellyn kuituluj itteisen päällyksen valmistamiseksi ei ole tämän keksinnön osana, mutta on esitetty tähän hakemukseen liittyvässä FI-patenttijulkaisussa 70117 "Kuitulujitteisten ruokatavara-oäällysten kyllästäminen nestemäisellä savulla".
Tällä tavoin käsitelty kuitulujitteinen oäällvs rypytettiin sitten tavalliseen tapaan, jonka tämän alan ammattimiehet tuntevat, ja erillisiin oäällysnäytteisiin täytettiin kinkkua ja boloqnamakkara-emulsiota, minkä jälkeen niitä käsiteltiin 5R 75260 soveltamalla tavanomaisia tävttämis- ia käsittelymenetelmiä paitsi, että savustamista ei suoritettu savustamossa. Kinkku-ia boloqnamakkaratuottei11a oli hyväksyttävä väri, haju ja maku, jonka ne saivat keksinnön mukaisista savulla käsitellyistä päällyksistä.
Esimerkki XIV
Tämä esimerkki kuvaa tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsiteltyjen kuitulujitteisten oäällysten valmistusta siten, että käsittelyneste valmistettiin tervapitoisesta nestemäisestä savusta soveltamalla liuotinuuttamismenetelmää.
Tervasta puhdistettu nestemäinen savu valmistettiin saattamalla sellaisenaan ostettu "Royal Smoke AA"-savu kosketukseen metyleeniklorid in kanssa esimerkin I mukaisella tavalla, mutta PH-arvoa säätämättä. Jäljellä oleva metyleenikloridi poistettiin tervasta puhdistetusta fraktiosta kohdistamalla alipainetta nestettä sisältävään säiliöön. Tätä tervasta puhdistettua nestemäistä savua käytettiin käsitellyn kuitulujitteisen päällyksen valmistamiseksi käyttämällä samaa kuitulujitteista päällystä ja samaa menetelmää kuin on selitetty esimerkissä XIII. Täten käsitelty kuitulujitteinen päällys rypytettiin sitten tavalla, jonka tämän alan ammattimiehet tuntevat, minkä jälkeen erillisiin oäällysnäytteisiin täytettiin kinkkua ja boloqnamakkaraemulsiota, joita käsiteltiin soveltamalla tavanomaisia täyttämis- ja käsittelymenetelmiä paitsi, että savua ei käytetty savustamossa. Kinkku- ja boloqnamakkaratuottei11a oli hyväksyttävä väri, haju ja maku.
Eräänä edullisena pidetyn suoritusmuodon mukaan tervasta puhdistettu nestemäinen savuseos valmistetaan puun savun terva-pitoisesta nestemäisestä vesiliuoksesta, jonka kokonaishappo-pitoisuus on vähintään noin 7 paino-% ja edullisesti vähintään noin 9 paino-%. Kokonaishaopopitoisuus on sellaisenaan ostettujen nestemäisten puunsavujen tervapitoisuuden ja värjäysky-vyn (määritelty edellä) kvalitatiivinen mitta, jota valmistajat käyttävät. Suurempi kokonaishaopopitoisuus tarkoittaa 75260 yleensä suurempaa tervapitoisuutta. Sama koskee sellaisenaan ostetun nestemäisen savun kiinteiden aineiden kokonaispitoisuutta. Puun nestemäisen savun valmistajat käyttävät seuraavia menetelmiä kokonaishaopopitoisuuden (kokonaishappamuuden) ja kiinteiden komponenttien kokonaispitoisuuden määrittämiseksi.
Nestemäisen savun kokonaishaopopitoisuuden määritys 1. Punnitaan tarkasti noin 1 ml nestemäistä savua (suodatetaan tarpeen vaatiessa) 200 m.l:n pikariin.
2. Laimennetaan noin 100 mltlla tislattua vettä ja titrataan 0. 1.N NaOH standardiliuoksella pH-arvoon 8,15 (oH-mittari).
3. Lasketaan kokonaishaopopitoisuus etikkahapon painoprosenttina käyttämällä seuraavaa yhtälöä: 1 ml 0,1000 N NaOH = 6,0 mq HAc
Kuten seuraavassa selitetään, käytetään tätä laimennus-titra-usmenetelmää myös sellaisten tervasta puhdistettujen nestemäisten savuseosten kokonaishappopitoisuuden mittaamiseksi, joita ei ole neutraloitu ainakin osittain.
Kiinteiden komponenttien kokonaismäärän määritys 1. Pipetoidaan noin 0,5 ml nestemäistä savua punnitulle 6 cm:n kostealle alumiinikiekolle, johon on sovitettu kuivattu Whatman nro 40-suodatuspaperikiekko ja punnitaan täsmällisesti. Nestemäisen savun on oltava kirkasta, ja tämä varmistetaan suodattamalla.
2. Kuivataan 2 tuntia 105 °C!:ssa vetokaapissa, tai 16 tuntia 105 °C:ssa tavallisessa uunissa.
3. Jäähdytetään huoneenlämpöön kuivauskaapissa ja punnitaan.
60 7 5 2 6 0 4. Lasketaan kiinteiden komponenttien kokonaismäärä painoprosentteina nestemäisestä savusta.
Keksinnön mukaisessa menetelmässä käytetty nestemäinen savu voi myös sisältää muita komponentteja, joita voidaan edullisesti käyttää letkumainen ruokatavaran päällyksen käsittelyssä, savun komponenttien sovittamiseksi, esim. qlyserolia.
Taulukossa A on lueteltu yleisimmin käytetyt ja kauoan saatavat puun savujen tervapitoiset nestemäiset vesiliuokset, samoin kuin niiden valmistajien ilmoittamat kokonaishappopitoi-suudet. Vertailun vuoksi on myös ilmoitettu kiinteiden aineiden kokonaispitoisuus, värjäyskyky ja prosenttimääräinen valon läpäisevyys aallonpituudella 590 nm. Taulukosta A nähdään, että sellaisenaan ostetuilla puun savun liuoksilla, joiden kokonaishaopopitoisuudet ovat pienemmät kuin noin 7 paino-%, on suuret valonläoäisevyysarvot noin 60 % ja pieni värjäyskyky. Niiden tervapitoisuus on niin pieni, että niiden sopeutuvuus veteen on hyvä. Näin ollen ei ole mitään tarvetta poistaa tervoja puun tällaisista savuliuoksista tämän keksinnön mukaisella tavalla. Niiden värjävskyvyt ovat niin pienet, että ne eivät kykene antamaan samaa savun väriä ja makua kuin tämän keksinnön mukaiset nestemäisten savujen tervasta puhdistetut vesiseokset. On kuitenkin huomattava, että tällaiset oienen tervapitoisuuden omaavat, sellaisinaan ostetut nestemäiset savuliuokset voidaan konsentroida, esim. haihduttamalla, ja että täten konsentroitu nestemäinen savuliuos tällöin voi saavuttaa tervapitoisen nestemäisen savun ominaisuudet, ja että sitä silloin voidaan edullisesti käsitellä tämän keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun valmistamiseksi. Tällainen konsentroitu tervapi toinen nestemäinen savu saavuttaa toisin sanoen suuremman kokonaishappopitoisuuden, kiinteiden aineiden suuremman kokonaispitoisuuden ja suuremman värjäyskyvyn.
Erään toisen edullisena pidetyn suoritusmuodon mukaan tämän keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun vesiseoksen kokonaishappopitoisuus on vähintään noin 7 paino-% 61 75260 ja edullisesti vähintään noin 9 oaino-%. Tervasta puhdistetun nestemäisen savun vesiliuoksen kokonaishaopopitoisuus kuvaa sen happoekvivalenttia, koska analyyttinen menetelmä tervasta puhdistetun nestemäisen savun vesiliuoksen kokonaishaopopitoi-suuden määrittämiseksi antaa mitan vapaan hapon sekä osittaisesta neutraloinnista kotoisin olevien haoposuolojen kokonaismäärästä. Kokonaishappopitoisuus on sekä tervapitoisten nestemäisten savujen että myös näistä jollain tässä selitetyllä tavalla valmistettujen tervasta puhdistettujen nestemäisten savujen edellä määritellyn värjäyskyvyn kvalitatiivinen mitta. Ellei tervasta puhdistettua nestemäistä savuseosta neutraloida ainakin osittain pH-arvoon enintään 4 tämän keksinnön tarkoitusperiä varten, mitataan sen kokonaishappopitoisuus soveltamalla samaa laimennus-titrausmenetelmää, joka edellä on kuvattu sellaisenaan ostetun nestemäisen savun kokonaishappopitoi-suuden määrittämiseksi. Jos tervasta puhdistettu nestemäinen savuseos ainakin osittain neutraloidaan pH-arvoon, joka on suurempi kuin noin 4, mitataan kokonaishaopopi toisuus soveltamalla höyrytislaus-titrausmenetelmää. Tämä menetelmä kykenee teoreettisesti kvantitatiivisesti mittaamaan hapot ja happo-suolat, kuten asetaatit ja formiaatit, joita muodostuu ainakin osittain neutraloidusta tervasta puhdistetussa nestemäisessä savuseoksessa. Reaktion kannalta nestemäisen savun vesiliuoksen haopoprosentti (vapaana tai suolana) pysyy vakiona ainakin osittaisen neutraloinnin aikana, toisin sanoen säädetyssä lämpötilassa suoritetun neutraloinnin aikana. Näiden happojen talteenotto on kuitenkin vain noin 60 %, koska on mahdotonta saavuttaa täydellinen atseotrooppinen talteenotto kohtuullisia tislaustilavuuksia käyttäen. Nykyään ei tunneta mitään menetelmää, jonka avulla saataisiin kaikki happamet yhdisteet kvantitatiivisesti taiteenotetuiksi tervasta puhdistetusta nestemäisestä savusta, tämän tilasta huolimatta.
Näissä olosuhteissa kerrotaan tulokset, jotka on saavutettu soveltamalla höyrvtislaukseen ja titraukseen, kertoimella 1,4 näiden tulosten muuttamiseksi samaan perustana olevaan koko-naishappopitoisuuteen, jota käytetään tervapitoisen nestemäi- 75260 62 sen savun yhteydessä. Savulla käsiteltyjen päällysten koko-naishappo-, fenoli- ja karbonyylipitoisuudet määritetään seu-raavien menetelmien mukaan.
Ainakin osittain neutraloidun tervasta puhdistetun nestemäisen savun kokonaishappopitoisuuden määritys ja tämän savun avulla käsitellyt päällykset Tämä määritys tehdään natriumhydroksidin (NaOH) niiden milli-ekvivalenttien perusteella, jotka tarvitaan etikkahapon (HAc) niiden milliekvivalenttien neutraloimiseksi, jotka tislautuvat ainakin osittain neutraloidusta tervasta puhdistetun nestemäisen savuseoksen tai tällä seoksella käsiteltyjen päällysten hapoista. "Milliekvivalentti" tarkoittaa aineen sitä painoa grammoina, joka sisältyy 1 mitään 1,0 normaaliliuosta. Menetellään seuraavasti: 1. Punnitse tarkasti 5 g tervasta puhdistettua savua punnittuun 800 ml:aan litran Kjeldahl-pulloon. Päällyksistä mittaa tarkasti 645 cm2 oäällyksen pintaa.
2. Lisää pulloon kiehuvia hiutaleita ja 100 ml 2-prosenttista H2S04ta (tilavuusmäärin), jolloin reaktio on 2NaAc + H2SO4 _ 2HAc + Na2'504.
3. Pane 500 ml:n Erlenmeyer-pullo, jossa on 100 ml deionoitua vettä, jääkyloyyn, ja käytä tätä vettä tisleen keräämiseksi.
4. Yhdistä näytettä sisältävä Kjeldahl-pullo höyrytislaus-laitteeseen.
5. Tislaa näytettä, kunnes tisleen tilavuus keräävässä Erlen-meyer-pullossa saavuttaa arvon 500 ml.
6. Titraa 100 ml tislettä 0,1 N NaOH:lla päätepisteeseen, jossa pH-arvo = 7,0, jolloin reaktio on HAc + NaOH__NaAc + H20.
7. Laske mitattu happopitoisuus etikkahapon painona sillä perusteella, että 1 ml 0,1 N NaOH:a vastaa 6,0 mg HAc: a, jolloin täten mitattu hapoopi toi suus milligrammoina on ml tis-lausliuosta x 6,0.
8. Kokonaishapoopitoisuus = 1,4 x mitattu happopitoisuus milligrammoina.
63 7 5 2 6 0 9. Nestemäistä savua varten ilmaise kokonaishappopitoisuuden arvo milligrammoina alkuperäisen nestemäisen savunäytteen painoprosentteina. Päällysten yhteydessä ilmaise kokonaishap-popitoisuuden arvo milligrammoina happoa oäällyksen pinnan 100 cm2 kohden.
Tämän keksinnön mukaisten useiden tervasta puhdistettujen nestemäisten savuseosten kokonaishappopi toi suudet on mitattu tällä höyrytislaus-titrausmenetelmällä, ja tulokset on .lueteltu taulukossa R. Vertailun vuoksi on samaa mentelmää käytetty niiden sellaisinaan ostettujen tervapitoisten nestemäisten savujen kokonaishappopi toi suuden mittaamiseksi, joista nämä tervasta puhdistetut seokset johdettiin, ja nämäkin tulokset on lueteltu taulukossa R. Huomataan, että arvot ovat täysin samat samantyyppiselle nestemäiselle savulle, riippumatta siitä, onko se tervapi toista tai tervasta puhdistettua. Niinpä sellaisenaan ostetun "Royal Smoke AA"-tyyppisen nestemäisen savun kokonaishappopitoisuus on 11,1 % ja eräässä kokeessa on tervasta puhdistetun "Royal Smoke AA"-tvypoisen nestemäisen savun kokonaishappopitoisuus 11,2 %. Vertailun vuoksi on tähän taulukkoon R myös merkitty sellaisenaan ostettu "Royal Smoke AA"-tyyppinen nestemäinen savu mitattu valmistajan käyttämän laimennus-titrausmenetelmän avulla, joka savu on tähän merkitty tervapitoisena nestemäisenä savuna. Tämä arvo 11,4 % on myös hyvin samanlainen kuin "Royal Smoke AA"-tyyppisen savun arvot, jotka perustuvat höyrytislaus-titrausmenetelmään.
64
Taulukko R 7 5 2 6 0
Sellaisenaan ostetun ja tervasta puhdistetun nestemäisen savun kokonaishappopitoisuus
Menetelmä Analyytti- Kokonais-
Savun tyyppi Tervapitoisuus tervan pois- nen mene- happopitoi- _tautiseksi_telmä_suus, paino-%
Royal Staoke AA Sellaisenaan Laimennus/ ostettu Ei poistettu Titraus 11,4 -"- -"- Höyrytislaus/
Titraus 11,1
Royal Smoke A -"- -"- -"- 10,2
Royal Staoke B -"- -1'- -"- 9,1
Royal Smoke 16 -"- -"- -"- 9,8
Charsol C-12 -"- -"- 11,8
Charsol X-11 -"- -"- 10,5
Charsol C-6 -"- -"- 7,3
Royal 9noke AA Terveistä Neutralointi puhdistettu säädetyssä lämpötilassa 12,2
Uuttaminen liuottimella -"- 11,7
Royal Staoke A -"- Neutralointi säädetyssä lämpötilassa 11,2
Royal Snoke B 8,7
Royal Smoke 16 -"- 11,2
Charsol C-12 -"- -"- Höyrytislaus/ titraus 11,8
Charsol C-12 Uuttaminen liuottimella -"- 10,5
Charsol X-11 Neutralointi säädetyssä lämpötilassa -"- 11,2
Charsol C-6 7,6 65 752 6 0
Nestemäisellä savulla käsiteltyjen päällysten fenoli-ja karbonyylipitoisuuden määritys Näytteet valmistetaan mittaamalla ja hdyrytislaamalla 0,129 ...0,194 m2 päällyksen ulkopintaa, kuten on selitetty kokona ishaopopitoisuuden määritysmenetelmän yhteydessä.
Fenolin määritykseen tarvittavat reagenssit valmistetaan käyttämällä tislattua vettä seuraavasti: 1. Väriliuos: Liuota 100 mg N-2,6-trikloori-p-bentsokinoni-imiiniä 25 mlraan etanolia ja jäähdytä. Koetta varten laimenna 2 ml vedellä 30 mitään.
2. Puskuri, pH-arvo = 8,3: Liuota 6,1845 g boorihappoa 250 mitään vettä. Liuota 7,45 g kaliumklorid ia 250 mitään vettä. Liuota 0,64 g NaOHta 80 mitään vettä. Sekoita nämä kolme liuosta yhteen.
3. 1,0 % NaOH: Liuota 1,0 g NaOHta veteen. Laimenna 100 ml: aan.
4. Standardiliuos: Liuota 0,200 g dimetoksifenolia (DMP) 2000 mitään vettä. Laimenna tämän jälkeen tämän liuoksen eriä siten, että saadaan standardiliuokset, jotka sisältävät 1 Dpm, 2opm, 4 ppm, 6 Dpm ja 8 ppm DMPta.
Tämä menetelmä fenolin määrittämiseksi on muunnettu Gibbs-menetelmä, joka on selitetty julkaisussa Wild F. "Estimation of Organic Compounds", 143, 90-94, University Press, Cambridge, 1953. Tämän menetelmän toteutusjärjestys on seuraava: 1. Sekoita 25 ml tn pullossa seuraavat neljä komponenttia luetellussa järjestyksessä: 5 ml puskuria, pH-arvo 8,3 5 ml päällyksen tislestandardia, tai vettä (sokea koe) 1 ml 1-prosenttista NaOHta 1 ml laimennettua värireagenssia.
2. Ravista, sulje tulpalla ia pane pimeään 25 minuutiksi.
3. Lue absorbanssi aallonpituudella 580 nm.
66 7 5 2 6 0 4. Laadi standardikäyrä käyttämällä abskissana absorbanssia ja ordinaattana standardikonsentraatioita. Ekstrapoloi DMP:n konsentraatio päällystisleissä tästä käyrästä.
5. Laske DMP:n määrä milligrammoina/100 cm^ päällystä käyttämällä seuraavaa yhtälöä: ppm DMP (standardikäyrästä) x 500 (laimennus) x 0,001 mg/ ju g x 100 - i mg DNP:a/10C cm alkuperäisen näytteen pinta-ala
Karbonyylimäärityksen reagenssit ovat seuraavat: 1. Uudelleen kiteytetyn 2,4-dinitrofenyylihydratsiinin (DNP) kyllästynyt liuos karbonyylivapaassa metanolissa.
2. Konsentroitu HC1.
3. KOH:n 10 % alkoholi1iuos: Liuota 10 g KOH:a 20 mitään tislattua vettä ja laimenna 100 mitään karbonyylivapaalla metanolilla.
4. Standardiliuokset: Laimenna 1 ml 2-butanoni-(metyylietyy-liketoni) (MEK) tislatulla vedellä 2000 mitään. Laimenna tämän jälkeen tämän liuoksen eriä siten, että saadaan standardiliu-okset, joissa on 0,8 ppm, 1,6 ppm, 2,4 ppm, 4,0 opm ja 8,0 opm MEK:a.
Tämä karbonyylin määritysmenetelmä on muunnettu Lappan-Clark-menetelmä, joka on selitetty kirjoituksessa "Colorimetric Method for Determination of Traces of Carbonyl Compounds", Anal. Chem., 23, 541-542 (1951). Tämän menetelmän toteuttamisjärjestelmä on seuraavat 1. Sekoita 25 mltn pullossa seuraavat kolme komponenttia luetellussa järjestyksessä: 5 ml 2,4-DNP-liuosta 5 ml päällystislettä (standardi) tai vettä (sokea koe). Huom. oäällvstisle voi vaatia lisälaimennusta.
1 tippa konsentroitua HClta.
2. Käsittele seosta 30 minuuttia vesikylvyssä, jonka lämpötila on 55 °C.
67 7 5 2 6 0 3. Jäähdytä käsitelty seos nopeasti huoneenlämpöön, lisää 5 ml KOH:n 10 % alkoholiliuosta, ravista ja anna olla 30 minuuttia levossa.
4. Lue absorbanssi aallonpituudella 480 nm.
5. Laadi standardikäyrä käyttämällä abskissana absorbanssia ja ordinaattana standardikonsentraatioita. Ekstrapoloi pääl-lystisleessä olevan MEK-konsentraatio tästä käyrästä.
6. Laske MEK:n määrä milligrammoina/100 cm2 oäällyksen pintaa seuraavasta yhtälöstä: ppm MEK(standardikäyrästä) x (laimennuakerroin) x 0,001 mg/u g x 100 2 * __ · ~ MEK/100 cm alkuperäisen näytteen pinta-ala
Absorptiokyky
On muistettava, että sekä värjäyskyvyn että värjäysindeksin mittausmenetelmät perustuvat kemialliseen reaktioon, joten ilmeisesti tästä syystä huoneenlämmössä mitatut arvot pienenevät korotetun lämpötilan vanhentamisolosuhteissa. Kuten esimerkissä XI on näytetty, ei tämä pieneneminen millään tavoin tarkasti osoita täytetyn ruokatavaratuotteen savun väriä siinä tapauksessa, että käytetään päällyksiä, jotka on vanhennettu tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla suoritetun käsittelyn jälkeen.
Näissä olosuhteissa on tämän keksinnön mukaan käytetty toisia mittausmenetelmiä, jotka eivät perustu kemialliseen reaktioon, tarkoituksella määrittää nestemäisen savun ja nestemäisellä savulla käsitellyn päällyksen värjäyskyky. Tällä nestemäisen savun mittausmenetelmällä saadaan mitatuksi "absorptiokyky" ja nestemäisellä savulla käsitellyn päällyksen mittausmenetelmällä saadaan mitatuksi "absorptioindeksi".
Absorptiokyvyn mittausmenetelmän mukaan 10 mg nestemäistä savua (joko tervapitoista nestemäistä savua tai tervasta puhdistettua nestemäistä savua) pannaan kertakäyttöiseen koeputkeen ja lisätään siihen 5 ml metanolia. Molemmat komponentit sekoitetaan kääntämällä koeputki ylösalaisin, minkä jälkeen 68 75260 seoksen ultravioletti-absorptioarvo mitataan aaUonpituudella 340 nm. Tämä määrätty aallonpituus valitaan, koska useilla nestemäisillä savuilla suoritetut spektroskooppiset mittaukset osoittavat suurinta suoraviivaisuutta aallonpituuksien tällä alueella. Taulukossa A on esitetty erilaisten sellaisinaan ostettujen nestemäisen savujen absorptiokvvyn mittaustuloksia. Näiden absorptiokyvyn mittaustulosten piirtäminen kokonaishao-popitoisuuden tai kiinteiden aineiden kokonaispitoisuuden funktiona osoittavat likimain suoraviivaista suhdetta.
On huomattava, että vaikka tervapitoisuus merkityksellisesti myötävaikuttaa mitattuun absorptiokykyyn, on havaittu, että terva vain vähäisesti, jos ollenkaan, myötävaikuttaa ruokatavaran värjääntvmiseen. Täten kaupasta saatavilla sellaisinaan ostetuilla savuilla suoritettuihin mittauksiin sisältyy absor ptiokvkvvn tervapitoisuuden ja värjäävien komponenttien, kuten karbonyvlien, fenolien ja happojen mittaus. Tämä tarkoittaa, että sellaisenaan ostettujen savujen ja tervasta puhdistettujen savujen absorptiokykyä voidaan käyttää niiden luokittelemiseksi savun värjäyskyvyn mukaan. Sellaisenaan ostetun nestemäisen savun absor ptiokykyä ei kuitenkaan voida numeerisesti verrata tämän keksinnön mukaisten tervasta puhdistettujen savujen absor pt iokykyyn tervojen absorpt iovaiku-tuksen takia. Värjäyskyvyn vastakohtana nestemäisten savujen absorptiokyky ei Dienene vanhenemisen myötä.
Toisen menetelmän mukaan valmistetun tervasta puhdistetun savun absorptiokvkyä ei myöskään voida verrata jonkin toisen menetelmän avulla valmistetun tervasta puhdistetun savun absorpt iokykyyn, koska näiden molempien menetelmien avulla saavutetut tervan poistamismäärät voivat olla erilaiset. Esimerkkinä mainittakoon, että liuotinuuttamismenetelmän mukaan valmistetun tervasta puhdistetun nestemäisen savun tervapitoisuus on pienempi kuin säädetyssä lämpötilassa suoritetun neutra-lointimenetelmän avulla valmistetun tervasta puhdistetun nestemäisen savun tervapitoisuus, vaikka nämä perustuvat lähtö- 69 75260 materiaalina käytettyyn samaan, sellaisenaan ostettuun nestemäiseen savuun. Värjäyskyvyn vastakohtana nestemäisten savujen absorptiokyky ei pienene vanhenemisen myötä.
Esimerkki XV
Suoritettiin sarja absorptiokyvyn mittauksia käyttämällä erilaisia tämän keksinnön mukaisia tervasta ouhdistettuja nestemäisiä savuja. Sellaisenaan ostettujen nestemäisten savunäyt-teiden yhtä ryhmää käsiteltiin soveltamalla säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointimenetelmää, käyttämällä NaOH-hiutaleita ja pysyttämällä neutralointilämpötila 10...15 °C: ssa. Sellaisenaan ostettujen näytteiden toinen ryhmä neutraloitiin ensin samalla tavoin tervan ensimmäisen osan poistamiseksi, minkä jälkeen näytteet saatettiin kosketukseen mety-leenikloridiliuottimen kanssa nestemäisen savun ja liuottimen tilavuussuhteessa 10:1 tervan toisen osan poistamiseksi, soveltamalla esimerkissä I kuvattua menetelmää. Nämä mittaukset on yhteenvetona esitetty taulukossa S.
Taulukko g Absorptiokyky
Nestemäisen savun Sellaisenaan Säädetyssä Liuotinuutta- tyyopi ostettu ja lämoötilas- mismenetelmän tervasta puh- sa tapahtu- avulla puhdis- distettu van neutra- tettu tervasta loinnin avulla
Royal Smoke AA 0,51 0,40 0,26 (0,26)*
Royal Smoke A 0,45 0,36 0,30 (0,20)*
Royal Smoke B 0,35 0,33 0,25 (0,15)*
Charsol C-10 0,40 0,38 0,33
Charsol C-6 0,22 0,22 0,17
Charsol C-3 0,11 0,15 0,10 * Suluissa olevat arvot saatiin nestemäisen savun eri oanoksista.
70 75260
Taulukkoa S olisi tulkittava edellisen selityksen valossa, joka selitys koskee tervapitoisuuden vaikutusta nestemäisen savun absorptiokykyyn.
Taulukosta S nähdään, että tämän keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savun absorptiokyky yleensä on jonkin verran pienempi kuin sen tervapitoisen sellaisenaan ostetun nestemäisen savun absorptiokyky (ks. taulukko A), josta savusta keksinnön mukainen savu on johdettu. Tämä periaate ei päde "Charsol C-6"-ja "Charsol C-3"-savuille, koska näiden nestemäisten savujen tervapitoisuus heti alussa on hyvin pieni.
Taulukosta S nähdään myös, että tämän keksinnön mukaisia tervasta puhdistettuja nestemäisiä savuliuoksia valmistettaessa käytettävien tervapitoisten nestemäisten savujen absorptioky-kyjen on oltava vähintään 0,25, ellei haluta käyttää monivaiheista käsittelyä. Taulukosta S nähdään myös, että sellaisenaan ostettu "Charsol C-3"-savu ei täytä tätä vaatimusta.
Tämän keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savuseoksen absorptiokyvyn on oltava vähintään noin 0,15, jotta saavutettaisiin hyväksyttävä savun väri ruokatavaratuot-teessa, joka on valmistettu tämän keksinnön mukaisella savulla käsitellyssä päällyksessä. Nähdään, että säädetyssä lämpötilassa suoritettu neutralointimenetelmä antaa tulokseksi tervasta puhdistetun nestemäisen savun, joka juuri täyttää alarajan. Erään edullisena pidetyn suoritusmuodon mukaan on tervasta puhdistetun nestemäisen savuseoksen absorptiokyvyn oltava vähintään noin 0,25.
Tervasta puhdistetun nestemäisen savun vesiseoksen erään toisen edullisena pidetyn suoritusmuodon mukaan on absorptiokyvyn oltava vähintään noin 0,25 aallonpituudella 340 nm, ja sen valonläpäisevyyden on oltava vähintään noin 65 %. Absorptiokyvyn tämä taso on helposti saavutettavissa, kuten on selitetty välittömästi edellisessä kohdassa. Jäljempänä selitetään menetelmä valonläpäisevyyden mittaamiseksi ja vähintään 65-pro-senttisen valonläpäisevyyden saavuttamiseksi.
75260 71
Absorptioindeksi
Sijoitetaan 10 m1:aan metanolia nestemäisellä savulla käsitellyn kuitului itteisen päällyksen noin 12,9 cm2 kokoinen pala. Tunnin liotusajan jälkeen metanoli on uuttanut kaikki savu-komponentit päällyksestä, ia täten saadun savukomoonentteja sisältävän metanolin ultraviolettiabsorptioarvo määritetään aallonpituudella 340 nm. Tämä arvo määritellään päällyksen absorptioindeksiksi. Tämä 340 nm aallonpituus on valittu, koska spektroskooppiset mittaukset savulla käsiteltyjen päällysten monilla nestemäisen savun uutoksilla osoittavat parhaan korrelaation savumäärän kanssa tällä alueella.
Esimerkki XVI
Suoritettiin sarja päällysten absorptioindeksin mittauksia käyttämällä neljä erityyppistä tämän keksinnön mukaista tervasta puhdistettua nestemäistä savua, jotka valmistettiin soveltamalla liuotinuuttamismenetelmää ja säädetyssä lämoöti-lassa suoritettua neutralointimenetelmää. Kummassakin tapauksessa neutralointi suoritettiin siten, että saavutettiin pH-arvo = 5,0. Tuloksena saadut tervasta puhdistetut savuliuokset sovitettiin eri suurin määrin ei-kuitulujitteisten nakkimakka-rakokoa olevien qeelimäisten selluloosapäällysten ulkopintaan esimerkissä IV selitetyllä tavalla. Näiden kokeiden tulokset on yhteenvetona esitetty kuviossa 8, jolloin "Royal Smoke AA"-savusta johdetun nestemäisen savun alue on näytetty diago-naaliviivoin, "Charsol C-12"-savusta johdetun nestemäisen savun alue on näytetty vaakasuorin viivon, ja "Royal Smoke B"-savusta johdetun nestemäisen savun alue on näytetty pystyviivoin. Lisäksi kuviossa on yksi ainoa viiva, joka perustuu tervasta puhdisteun nestemäisen savun konsentroidun muodon mittauksiin, joka savu on valmistettu sellaisenaan ostetusta "Royal Smoke AA"-tyypoisestä nestemäisestä savusta soveltamalla säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointimenetelmää.
72 75260 Tämän kuvion käyttämiseksi käsittelijä ensin valitsee savun värin halutun määrän absorptioindeksin perusteella, ja sen tervapi toi sen nestemäisen savutyypin, jota on käytettävä tervan poistamiseksi esim. soveltamalla jotain niistä kolmesta menetelmästä, jotka tässä on selitetty. Tämän jälkeen käsittelijä määrittää päällykseen sovitettavan määrätyn tervasta puhdistetun nestemäisen savun tarvittavan määrän näiden tunnusmerkkien saavuttamiseksi keksintöä soveltamalla. Seuraava esimerkki XVII kuvaa savun värin ja absorptioindeksin välistä korrelaatiota.
Esimerkki XVII
Suoritettiin sarja kolorimetrisiä kokeita käyttämällä nakki-makkaroita, jotka valmistettiin edellä selitetyllä tavalla taulukon N reseptiä noudattaen, ei-kuitulujitteisissa sellu-loosaoäällyksissä, jotka oli käsitelty erilaisilla nestemäisillä savuilla, jotka valmistettiin edellä selitetyllä tavalla. Näiden kokeiden tulokset on yhteenvetona esitetty taulukossa T.
Taulukko T
Absorptioindeksi ja nakkimakkaroiden pinnan valonvoimakkuus Näytteen Nestemäisen Savun Valon absorp- Voimak- nro savun tyyppi määrä tioindeksi kuus /J.
mg/cm2 1 Royal Smoke AA1· — 0,6 5,0 2 Royal Smoke AA2 1,55 0,6 3,2 3 Royal Smoke AA1· 1,63 0,5 2,9 4 Royal Smoke AA2 1,32 0,4 2,4 5 Royal Smoke AA1 — 0,3 2,0 6 Royal Smoke AA2 0,93 0,2 2,1 7 Royal Smoke AA2 0,62 0,19 1,4 8 Royal Smoke AA1- 0,62 0,14 1,0 9 Royal Smoke AA2 1,5 0,4 2,4 10 Royal Smoke AA4 1,75 0,5 3,4 75260 1 Liuotinuuttamismenetelmä 2 Säädetyssä lämpötilassa suoritettu neutralointimenetelmä 3 Säätämättömässä lämpötilassa suoritettu neutralointimenetelmä 4 Sellaisenaan ostettu tervapitoinen nestemäinen savu
Yrityksenä kvantifioida ne valonvoimakkuuden halutut muutokset, jotka tarvittiin sopivan värin kehittymisen varmistamiseksi, määritettiin ^L-arvot, jotka on esitetty taulukossa m. Tässä tapauksessa lihaemulsiossa oli 50 % naudanlihakappaleita ja 50 % tavallisia sianlihaleikkeitä, ja £L_arvot pidettiin liian pieninä, jos 1,4 yksikön suuruinen tai tätä pienempi valonvoimakkuuden muutos esiintyi niiden L-arvojen välillä, jotka mitattiin savulla ei-käsitellvn vertailunäytteen ja nestemäisellä savulla käsitellyn näytteen välillä.
Taulukosta T nähdään, että jos absorptioindeksi on pienempi kuin noin 0,2, on savun määrä 0,62 mg/cm2 tai tätä pienempi. Savumäärän tämä taso ei yleensä anna lihatuotteen valonvoimakkuuden haluttua pienenemistä, joten toisin sanoen värin kehittymistä yleensä pidetään riittämättömänä. Valonvoimakkuuden keskimääräinen pieneneminen, joka saavutetaan nestemäisellä savumäärällä 1,32 mq/cm2, on täysin tyydyttävä useimpia lopullisia käyttöjä varten, joten vastaava absorptioindeksi vähintään 0,4 edustaa keksinnön erästä edullisena pidettyä suoritusmuotoa.
Taulukosta T nähdään myös, että tämän keksinnön mukaisilla suoritusmuodoilla on pääasiallisesti sama värjäyskyky kuin alkuperäisillä tervapitoisilla nestemäisillä savuilla. Näytteiden 2 ja 3 vertailu näytteeseen 10 osoittaa, että nestemäisen savun tervapitoisuudella on hyvin pieni vaikutus nestemäisen savun värjäyskykyyn. Käytännöllisiä tarpeita varten on nakkimakkaroiden valonvoimakkuudet 2,9 ja 3,2 päällysnäytteil-le 2 ja 3 oääasiallisesti samanarvoiset kuin nakkimakkaran valonvoimakkuus 3,4 päällysnäytteelle 10.
r ' '' f 74 7 5 2 6 0
On huomattava, että monet ruokatavaraemuisioon ja käsittely-olosuhteisiin liittyvät tekijät voivat vaikuttaa taustaväriin ja näin ollen L- ja ÄL-arvoihin. Niinpä liha saa suuren osan väristään myoglobiinistä. Lihan myoglobiinipitoisuuteen liittyvä väri riippuu, kuten tunnettua, myoglobiinin ja kyosytys-liuoksen välisestä kemiallisesta reaktiosta, johon puolestaan vaikuttavat käsittelyolosuhteet, kuten lämpötila, kosteus, aika ja ilman nopeus. Näin ollen taulukossa T esitetyt ^L-ar-vot pätevät ainoastaan näille määrätyille kokeille.
Toiset kokeet ovat osoittaneet, että värin säilyminen huoneenlämmössä (21 °C:ssa) vanhennettaessa on likimain sama tämän keksinnön mukaisella tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitellyissä päällyksissä ja tervapitoisella nestemäisellä savulla käsitellyissä oäällyksissä. Tämän seikan havainnollistamiseksi oli lukuisissa kokeissa, joissa käytettiin "Royal Smoke AA”-savusta valmistettua tervasta puhdistettua nestemäistä savua ja sovellettiin neutralointimenetelmää pH-arvon 5,5 saavuttamiseksi, ^L:n aritmeettinen keskiarvo kolmen kuukauden jakson aikana päällyksille, jotka oli käsitelty näillä molemmilla nestemäisillä savutyypeillä, suunnilleen samaa, eli ^L-arvon väheneminen oli noin 1,6.
Kaikki edellä selitetyt absorptioindeksiä koskevat kokeet suoritettiin joko saman halkaisijan omaavilla ei-kuitulujit-teisilla selluloosapäällyksillä heti nestemäisellä savulla suoritetun käsittelyn ja kuivauksen jälkeen, tai näissä päällyksissä käsitellyillä nakkimakkaroilla. Muut kokeet ovat näyttäneet, että päällyksen paksuuden vaihtelu ei merkityksellisesti vaikuta absorptioindeksiin. Vielä eräät muut kokeet ovat näyttäneet, että keksinnön mukaisella tervasta puhdistetulla savulla käsiteltyjen kuitulujitteiSten päällysten ab-sorptioindeksin arvot olivat likimain samat kuin samalla savu-määrällä käsiteltyjen ei-kuitulujitteisten selluloosapäällys-ten absorptioindeksien arvot. Esimerkkinä mainittakoon, että absorptioindeksi noin 0,4 saavutettiin kuitulujitteisella selluloosapäällyksellä, jonka halkaisija oli 115 mm, ja joka oli käsitelty "Royal Smoke AA"-savusta johdetulla tervasta 75 75260 ouhdistetulla nestemäisellä savulla, jonka savun määrä oli 1,57 mg/cm^ päällyksen ulkopintaa. Samalla tavoin käsitellyn ei-kuitulujitteisen selluloosaoäällvksen absorptioindeksin on todettu muiden kokeiden perusteella olevan noin 0,4.
Esimerkki XVIII
Toinen sarja kokeita suoritettiin tervasta puhdistetuilla, nakkimakkarakokoa olevilla ei-kuituluj itteisilla selluloosa-päällyksillä tarkoituksella osoittaa korotetussa lämpötilassa suoritetun vanhentamisen vähäinen vaikutus absorptioindeksiin. Näiden päällysten käsittelyssä käytettv tervasta puhdistettu savu valmistettiin eräissä taoauksissa soveltamalla säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointimenetelmää. Eräissä toisissa tapauksissa tervan ensimmäinen osa poistettiin tämän menetelmän avulla, minkä iälkeen tuloksena saatu tervasta osittain puhdistettu nestemäinen savu saatettiin kosketukseen sopivan liuottimen kanssa soveltamalla liuotinuuttamismenetel-mää tervan lisämäärän poistamiseksi. Tämän vaiheittaisen käsittelyn etuna on, että voidaan pienentää uuttamiseen tarvittavan liuottimen määrää.
Tervasta puhdistetun nestemäisen savun valmistamiseksi käyttämällä ainoastaan säädetyssä lämoötilassa suoritettua neutralointimenetelmää, neutraloitiin sellaisenaan ostettu "Royal Smoke AA"-tyyppinen nestemäinen savu pH-arvoon = 5,0 lisäämällä NaOH-hiutaleita, jolloin neutralointilämpötilaa säätämällä pidettiin 10...15 °C:ssa. Eräissä tapauksissa tämän käsittelyn tuloksena saatu tervasta puhdistettu neste saatettiin kosketukseen metyleenikloridin kanssa esimerkin I mukaisella tavalla, jolloin nestemäisen savun ja liuottimen tilavuussuhde oli 10:1. Absorptioindeksin mittaukset suoritettiin käyttämällä tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsiteltyjä päällyksiä välittömästi käsittelvn ja kuivauksen jälkeen ja sen jälkeen, kun päällyksiä oli varastoitu viisi ja kaksitoista viikkoa huoneenlämmössä. Saman päällyksen muut näytteet lämmi- 76 75260 tettiin 37,8 °C:een ja absorptioindeksin mittaukset suoritettiin samoin aikavälein. Näiden mittausten tulokset on yhteenvetona esitetty taulukossa U.
Taulukko TJ
Vanhennetun päällyksen absorptioindeksi
Aika ja lämoötila Neutralointi Neutralointi säädetyssä säädetyssä läm- lämoötilassa oötilassa sekä uuttaminen liuottimena alussa, 21 °C:ssa 0,52 viiden viikon kuluttua 21 °C:ssa 0,49 0,37 12 viikon kuluttua 21 °C:ssa 0,49 0,37 viiden viikon kuluttua 37.8 °C:ssa 0,54 0,35 kahdentoista viikon kuluttua 37.8 °C:ssa 0,59 0,36
Taulukosta U nähdään, että vanhentamisella ei ole mitään mer kityksellistä vaikutusta absor ptioindeksiin. Absor ptioindeksin tämän keksinnön mukaiset vaatimukset perustuvat mittauksiin, jotka on tehty huoneenlämmössä.
Valonläpäisevyys
Edellä on todettu, että keksinnön mukaisilla tervasta puhdistetuilla nestemäisen savun vesiseoksilla on oltava valonläoäi-sevyys, joka on vähintään noin 50 %. Prosenttimääräinen valon-läoäisevyys (suhteessa veteen) on kääntäen verrannollisessa suhteessa kokeillun nestemäisen savun tervapitoisuuteen, joten toisin sanoen suuri tervapitoisuus johtaa sameaan nesteeseen, jonka valonläpäisevvys on pieni. Menetelmä valonläpäisevyyden mittaamiseksi suoritetaan siten, että nestemäisen savun 1 ml:n suuruinen erä sekoitetaan perusteellisesti 10 ml:aan vettä, ja määritetään seoksen sameus-valonläpäisevyys aallonpituudella 75260 590 nm käyttämällä spektrofotometriä. Mitä suurempi valonlä-päisevyyden prosenttilukema on, sitä pienempi on nestemäisessä savuseoksessa jäljellä olevan tervan konsentraatio.
Haluttu valonläpäisevyys, joka on vähintään 50 % ja edullisesti 65 %, voidaan saavuttaa soveltamalla jotain edellä selitetyistä menetelmistä tervasta puhdistettujen nestemäisen savun vesiseosten valmistamiseksi, joko erikseen tai yhdistelminä, toisin sanoen neutralointimenetelmää, säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointimenetelmää tai liuotinuuttamismenetel-mää. Lisäksi todettakoon, että kaikkien niiden tervasta puhdistettujen nestemäisten seosten valonläpäisevyydet olivat vähintään 50 %, jotka seokset oli valmistettu edellisten esimerkkien I ja II mukaisella tavalla ja käytetty esimerkeissä III...XVIII.
Käyttäessään neutralointimenetelmää tai säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointimenetelmää on käsittelijän sekoitettava riittävä määrä suuren pH-arvon omaavaa komponenttia sellaisenaan ostettuun nestemäiseen savuun (jonka valonläpäisevyys tyypillisesti on pienempi kuin noin 10 %) pH:n nostamiseksi yli arvon noin 4 ja edullisesti vähintään arvoon 6, minkä seurauksena prosenttimääräinen valonläpäisevyys suurenee suurelle tasolle. Edellä mainitun, "Säädetyssä lämpötilassa suoritettu neutralointimenetelmän" mukaan valonläpäisevyys suurenee hyvin nopeasti, ja prosenttimääräisen valonläpäise-vyyden ja nestemäisen savun funktiona piirretyn pH-käyrän nousu on melkein pysty. Siinä tapauksessa, että pH-arvo on yli noin 8, pyrkivät tervat jälleen muuttumaan liukeneviksi niin, että mitään hyötyä ei ole voitettavissa suurentamalla pH-arvoa tämän tason yläpuolelle. Useista sellaisinaan ostetuista ter-vapitoisista nestemäisistä savuista valmistettujen tervasta puhdistettujen nestemäisten savuseosten valonläpäisevyysarvot mitattiin pH-arvon ollessa noin 6, ja tulokset on yhteenvetona näytetty taulukossa V. Nämä seokset valmistettiin soveltamalla säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointimenetelmää käyttämällä NaOH:n 50-prosenttisen liuoksen säädettyä lisää- ™ 752 60 mistä ja pysyttämällä seoksen lämoötila noin 15 °C:ssa sekoittamisen aikana käyttämällä kannettavaa jäähdytvsyksikköä, jossa on uooksissa oleva kierukka.
Taulukko V
Tervasta puhdistetun nestemäisen savun valonläpäisevyys pH-arvon ollessa = 6
Alkuperäisen savun Vaionläoäisevyys % tyyp pi "Charsol C-10" 96 "Charsol C-12" 82 "Royal Smoke B" 95 "Royal Smoke AA" 93
Jos käsittelijä valitsee 1 iuotinuuttamismenetelmän tervasta puhdistetun savuseoksen valmistamiseksi, voidaan haluttu prosenttimääräinen valonläpäisevyys saavuttaa valitsemalla liuotin ja myös säätämällä sellaisenaan ostetun nestemäisen savu-liuoksen ja liuottimen tilavuussuhdetta. Valonläpäisevyyden suurimmat tasot saavutetaan yleensä käyttämällä suurinta määrää liuotinta suhteessa nestemäiseen savuun, mutta liuotin-uuttamismenetelmän kustannukset nousevat tietenkin käytettäessä suurempia liuotinmääriä. Taulukossa W on lueteltu edustavat valonläpäisevyysarvot erilaisille sopiville liuottimille määrätyillä "Royal Smoke AA"-savujen ja liuottimen suhteilla.
Taulukko W
Nestemäisen savun liuotinuuttamalla saavutetut valonläpäisevyydet
Liuotin Nestemäisen savun Valonläpäise- ja liuottimen tila- vyys vuussuhde
Metyleenikloridi 12:1 92
Bromikloorimetaani 3:1 78
Kloroformi 6:1 90 heksyyli-"Cellosolve" 1:1 98
Propionialdehydi 1:1 87
Etyyliasetaatti 1:1 92
Etyylieetteri 1:1 74
Metyyli-isobutyyliketoni 1:1 92 79 75260
Esimerkki XIX
Aikaisemmin on näytetty, että tämän keksinnön mukaisella tervasta puhdistetulla nestemäisellä savuseoksella edullisesti on vähintään 50-prosenttinen valonläpäisevyys osoituksena siitä, että huomattava osa tervaoitoisuudesta on saatu poistetuksi tervautumisen välttämiseksi päällystä tällä seoksella käsiteltäessä. Tämä edullisena pidetty raja osoitettiin koesarjalla, jossa "Royal Smoke AA" saatettiin uuttamisolosuhteissa kosketukseen edell ä selitetyllä tavalla metyleeniklor idil iuott imen kanssa käyttämällä nestemäisen savuliuoksen ja nestemäisen liuottimen eri suuria tilavuussuhteita. Tervasta puhdistettu nestemäinen savufraktio erotettiin ja sen valonläpäisevyys mitattiin myös edellä selitetyllä tavalla. Tämän tervasta puhdistetun nestemäisen savufraktion sisältämä painoprosentti-määrä ei-haihtuvia komponentteja (tervat mukaanluettuna) määrättiin myös. Näiden kokeiden tulokset on yhteenvetona esitetty taulukossa X ja kuvion 9 käyrästössä.
Taulukko X
Valonläpäisevyys verrattuna ei-haihtuvien komponenttien prosenttimäärään
Nestemäisen savun Valonläpäisevyys % Ei-haihtuvien kompo- ja liuottimen nenttien pitoisuus % suhde
Sellaisenaan ostettu nestemäinen savu (ilman liuotinta) 0 8,9 50/1 3,5 8,5 33/1 8,1 8,4 25/1 27,7 8,0 20/1 48,7 6,5 15/1 63,2 5,9 14/1 70,2 6,0 10/1 72,0 6,0 10/1 76,7 5,9 7/1 77,1 5,6 80 75260 Näistä lukuarvoista ja kuviosta 9 nähdään, että valonläpäise-vyyteen vaikuttaa suuresti ei-haihtuvien komponenttien (tervat mukaanluettuna) oitoisuudet rajoissa noin 0...50 % valonläoäi-sevyys. Tämä tarkoittaa, että nestemäisten savujen tervapitoi-suutta on progressiivisesti pienennettävä, esim. soveltamalla liuotinuuttamismenetelmää tai säädetyssä lämoötilassa suoritettua neutralointia nestemäisten savujen valonläpäisevyyden suurentamiseksi progressiivisesti arvosta 0 arvoon noin 50 %. Kun riittävästi tervaa on saatu poistetuksi siten, että on saavutettu valonläoäisevvys, joka on vähintään noin 50 %, on saavutettu laakataso, eikä valonläpäisevyyden parantaminen tästä ylöspäin enää ensikädessä riipu tervan lisätystä poistamisesta .
Vaikka tämän keksinnön eräät edullisina pidetyt suoritusmuodot on selitetty yksityiskohtaisesti, voidaan niitä muuntaa ja eräitä tunnusmerkkejä käyttää ja jättää muita käyttämättä, mikä kaikki lankeaa tämän keksinnön ajatuksen ja tavoitteen puitteisiin. Niinpä on selvää, että sellaisinaan ostettuja tervapitoisia nestemäisiä savuja, joita voidaan edullisesti käsitellä tervan poistamiseksi edellä selitettyjen menetelmien avulla, voidaan lisäksi konsentroida soveltamalla ennestään tunnettuja menetelmiä ennen käsittelyä tai tämän jälkeen keksinnön mukaisen tervasta puhdistetun nestemäisen savuseoksen valmistamiseksi. Tämä voi olla toivottavaa siinä tapauksessa, että käsittelijä haluaa sovittaa tervasta puhdistetun nestemäisen savun erittäin paljon konsentroitua muotoa päällyksen seinämään.
Ruokatavaran letkumaisen päällyksen pinnan käsittely tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla tämän keksinnön mukaisella tavalla suoritetaan edullisesti säädetyissä ympäristöolosuhteissa, joissa pienien metallihiukkasten esiintyminen on supistettu minimiinsä. Tämä on tärkeä vaatimus, koska päällyksen kanssa kosketuksessa olevat metallista kuluneet hiukkaset (ensikädessä rauta-, kupari-, mess inkihiukkaset) reagoivat nestemäisen savun pinnoitteen kanssa, mikä johtaa käsitellyn päällyksen itsestään tapahtuvaan hapettumiseen, värin muuttu- R1 75260 miseen ja jopa selluloosan hajoamiseen. Värin muuttuminen ja selluloosan hajoaminen esiintyvät ainoastaan metallisaasteen välittömällä alueella, jonka halkaisija harvoin ylittää 2...10 mm. Selluloosan hajoaminen voi joskus olla niin vakavaa, että se johtaa päällyksen rikkoutumiseen täyttämisen ja käsittelyn aikana. Käsittelylaitteiston rakennemateriaalit edustavat tärkeää tekijää oienien metallihiukkasten määrän minimoimisessa. Näillä materiaaleilla on oltava (1) suuri kulumislujuus ja (2) reagoimattomuus nestemäiseen savuun nähden. On todettu, että eräät metallit ja lejeeringit täyttävät nämä ankarat vaatimukset. Niitä ovat: eräät alumiinilejeeringit, kromipin-noitteet, tinalejeeringit ja eräät ruostumattomat teräkset. Päällysten valmistuksen ja käsittelyn muissakin vaiheissa on noudatettava huolellisuutta oienien metallihiukkasten läsnäolon minimoimiseksi.
Esimerkki XX
Valmistettiin tervasta puhdistetun nestemäisen savun neljä näytettä, joilla oli eri suuret valonläpäisevyysarvot, soveltamalla säädetyssä lämpötilassa suoritettua neutralointimene-telmää. Sellaisenaan ostettuna nestemäisenä savuliuoksena käytettiin "Charsol C-12"-savua, jonka absorptiokyky oli noin 0,5 aallonpituudella 340 nm, ja pH-arvo oli noin 2. Kaikki neljä näytettä valmistettiin pääasiallisesti esimerkissä II selitetyllä tavalla paitsi, että kukin näyte neutraloitiin eri suureen pH-arvoon eri suuren valonläpäisevyysarvon saamiseksi jokaiselle tuloksena saadulle tervasta puhdistetulle nestemäiselle savuliuokselle. Näytteet neutraloitiin lisäämällä NaOH-hiutaleita, ja lämpötila pysytettiin neutraloinnin aikana noin 10...noin 25 °C:ssa käyttämällä jaähdytyskierukoita. NaOH:a käytettiin sellaisin määrin näyteiden neutraloimiseksi, että saatiin valonläpäisevyysarvot noin 20 %? 50 %; 60 % ja 80 %. Tämä saavutettiin lisäämällä NaOH:a sellaisin määrin, että saatiin taulukossa Y osoitettu lopullinen pH-arvo. Halutun NaOH-määrän tultua lisätyksi tervasakat erotettiin suodattamalla pinnalle nousevasta nesteestä siten, että saatiin tervasta puhdistettu nestemäinen savu. Valonläpäisevyys mitattiin 1,2 75260 laimentamalla 1 ml tervasta puhdistettua nestemäistä savua 10 mltlla vettä ja mittaamalla valonläoäisevvys veteen nähden spektrofotometriä käyttäen aallonpituudella noin 715 nm. Ver-tailunäyte valmistettiin myös samalla tavoin paitsi, että sellaisenaan ostettu nestemäinen savu neutraloitiin pH-arvoon noin 6,0. Taulukossa Y on näytetty tervasta puhdistetun nestemäisen savutuotteen pH-arvo ja valonläpäisevyys.
Taulukko Y
Näytteen nro pH Valonläoäisevyys-% 1 4,69 20,8 2 4,60 50,2 3 4,70 61,3 4 4,95 84,3
Vertailunävte 5,92 92,0
Edellä valmistetut näytteet sovitettiin geelimäiseen ei-kuitu-lujitteiseen, kokoa numero 25 olevaan nakkimakkaraoäällykseen siten, että saavutetiin 15,5 g nestemäistä tervasta puhdistettua savua/m^, käyttämällä esimerkissä V selitettyä laitetta ja menetelmää. Päällykset kuivattiin kuten esimerkissä V noin 3 minuuttia, jolloin kuivauslämpötila oli noin 80...noin 120 °C.
Tervasta puhdistettua nestemäistä savua sovitettaessa tarkastettiin päällystä tervatäplien varalta ja kuivausyksikön kui-vausrullia ja puserrusrullia tutkittiin tervakasaumien varalta. Näiden havaintojen tulokset on yhteenvetona esitetty taulukossa 7.
Taulukko 7.
Näyte Valonläpäi- Havainnot sevvys 1 20,8 % Tervalaskeumia muodostui välittömästi päällykseen. Vakavaa takertumista puser-rusrulliin. Tervalaskeumia muodostui kui-vausrullille.
2 50,2 % Tervalaskeumia muodostui välittömästi 83 75260 päällykseen. Lievää takertumista puserrus-rulliin. Tervalaskeumia muodostui kuivaus-rullille.
3 61,3 % Tervalaskeumia muodostui välittömästi oäällykseen. Takertumista ouserrusrulliin ei tapahtunut. Tervalaskeumia muodostui kuivausrullille.
4 84,3 % Tervalaskeumia muodostui päällykseen vii den minuutin kuluttua. Takertumista ei tapahtunut puserrusrullille. Tervalaskeumia muodostui kuivausrullille.
Vertailu 92 % Tervatäol.iä ei muodostunut päällykseen.
Tervalaskeumia ei muodostunut kuivausrullille eikä ouserrusrullille.
Kuten edellä esitetyistä tuloksista nähdään, oienenevät ne ongelmat, jotka aiheutuvat tervan läsnäolosta tervasta puhdistetussa nestemäisessä savuliuoksessa, mitä pienemmät valon-läoäisevyysarvot kuvaavat sitä enemmän, mitä enemmän tervapi-toisuutta vähennetään tai valonläpäisevyysarvoa suurennetaan. Käytettäessä tervasta puhdistettua nestemäistä savua, jonka valonläpäisevyys on noin 20 %, tekevät tervojen aiheuttamat vaikeudet, varsinkin takertuminen puserrusrulliin, pinnoitusmenetelmän käyttökelvottomaksi, joten seosta ei voida hyväksyä. Valonläpäisevyyden suuretessa noin 50 prosenttiin esiintyy yhä vaikeuksia, kuten lievää takertumista rulliin ja kaupallisesti epäedullisia tervatäpliä päällyksessä, mutta nestemäinen savu voidaan yhä sovittaa päällykseen ja silti saada käyttökelpoinen päällys. Valonläpäisevyysarvon ollessa noin 60 % voidaan valmistaa päällys, jossa on harvoja tervatäpliä ja joka kaupallisesti on edullisempi, vaikka täpliä muodostuu päällykseen pidennettyjen käyttöjaksojen jälkeen. Näytteen 4 ja vertailunäytteen suuremmilla valonläpäisevyysarvoilla muodostuu päällys, joka on kaupallisesti hyväksyttävä, koska siinä ei ole mitään tervatäpliä, pinnoituskasittely voidaan suorittaa jatkuvasti ilman tervakasaumia tai takertumisvaike-uksia, mitkä voisivat johtaa käsittelyn keskeyttämiseen.
75260 84
Esimerkki XXI
Valmistettiin tervasta puhdistetun nestemäisen savun neljä näytettä, joilla oli eri suuret valonläpäisevvydet, soveltamalla liuotin-uuttamismenetelmää. Sellaisenaan ostettuna nestemäisenä savuliuoksena käytettiin "Charsol C-l2"-savua, jonka absorptioindeksi oli noin 0,5 aallonpituudella 340 nm, ja cH-arvo oli noin 2. Kolme näytteistä valmistettiin oääasialli-sesti esimerkin I mukaisella tavalla paitsi, että jokainen näyte uutettiin liuottimena siten, että saatiin eri suuri valonläpäisevyys kaikille täten saaduille tervasta puhdistetuille nestemäisille savuliuoksille. Metyleenikloridiin lisättiin noin 3785 ml sellaisenaan ostettua nestemäistä savua, ja nesteet sekoitettiin sekoittamalla tai ravistamalla. Tervat sisältävä metyleenikloridi erotettiin nestemäisestä savusta dekantoimalla. Valonläoäisevyyttä vaihdeltiin vaihtelemalla uuttamisessa käytetvn metyleenikloridin määrää. Valonläoäisevyys mitattiin laimentamalla l ml tervasta puhdistettua nestemäistä savua 10 ml: 11a vettä ja mittaamalla valonläpäisevyys suhteessa veteen "Hitachi Model 100-60"-spektrofotometrillä aallonpituudella 590 nm. Taulukossa AA on näytetty jokaisen näyteen yhteydessä käytetty määrä metyleenikloridia (MeCl2) tervojen uuttamiseksi sellaisenaan ostetusta savusta, samoin kuin tervasta puhdistetun savutuotteen pH-arvot ja valonläoäi-sevyydet.
Taulukko AA
Näytteen nro MeCl2 (ml) pH Valonläpäisevyys 1 155 2,2 40 % 2 190 2,2 50 % 3 315 2,2 60 % 4 375 2,2 84 %
Edellä valmistetut näytteet sovitettiin kokoa 25 oleviin gee-limäisiin ei-kuitulujitteisiin nakkimakkarapäällyksiin käyttämällä esimerkin IV mukaista Taitetta ja menetelmää, jolloin 85 75260 saatiin 15,5 q suuruinen nestemäinen savunmäärä päällyksen pinnan neliömetriä kohden. Päällykset kuivattiin 3 minuuttia samalla tavoin kuin esimerkissä IV, jolloin kuivauslämpötila oli noin 80...120 °C.
Tervasta puhdistettua nestemäistä savua sovitettaessa tarkastettiin, esiintyikö oäällyksessä tervatäpliä ja tutkittiin kuivausjohteita ja kuivausyksikön puserrusrullia tervautumisen varalta. Näiden havaintojen tulokset on yhteenvetona esitetty taulukossa BP.
Taulukko BB
Näyte Valonläpäi- Havainnot sevyys 1 40 % Tervalaskeumia muodostui välittömästi päällykseen. Esiintyi lievää takertumista puserrusrulliin. Tervalaskeumia muodostui kuivausjohteisiin.
2 50 % Tervalaskeumia muodostui päällykseen 5 minuutin kuluttua. Takertumista puserrusrulliin ei esiintynyt. Tervalaskeumia muodostui kuivausjohteisiin.
3 60 % Tervalaskeumia muodostui päällykseen 20 minuutin kuluttua. Takertumista puserrusrulliin ei tapahtunut. Tervalaskeumia muodostui kuivausjohteisiin.
4 84 % Tervalaskeumia ei esiintynyt oäällvk- sessä eikä kuivausjohteissa. Takertumista ei esiintynyt ouserrusrullilla 12 tunnin käytön jälkeen.
Kuten edellä esitetyistä tuloksista nähdään, pienenevät ongelmat, jotka aiheutuvat tervan läsnäolosta tervasta puhdistetussa nestemäisessä savuliuoksessa, minkä osoituksena ovat pienemmät valonläoäisevyysarvot, sitä mukaa kuin tervapitoi-suus pienenee tai valonläpäisevyys suurenee. Tervasta puhdistetun nestemäisen savun valonläpäisevyyden ollessa noin 40 % tekevät tervojen aiheuttamat vaikeudet, varsinkin takertuminen puserrusrulliin, pinnoituskäsittelyn mahdottomaksi, joten 86 7 5 2 6 0 tällainen savuseos ei sovellu käytettäväksi. Valonläpäisevyy-den noustessa noin 50 %:iin esiintyy yhä vaikeuksia, kuten tervatäplien muodostumista päällykseen jonkin ajan käytön jälkeen. Täplättömiä päällyksiä saadaan kuitenkin valmistetuiksi alkukäsittelyn aikana, ja nämä päällykset voidaan hyväksyä kaupallisesta näkökohdasta arvosteltuina. Valonläoäise-vyyden saavuttaessa arvon noin 60 % oitenee käsittelyaika ennen kuin päällyksessä esiintyy tervatapliä, joten pinnoitus-käsittely tulee käytännönisemmäksi. Valonläpäisevyyden ollessa noin 84 % voidaan saavuttaa pitkäaikainen käsittelyaika ilman mitään täplien ja kerääntyvän tervan aiheuttamia ongelmia. Tervasta puhdistettuja nestemäisiä savuja, joiden valon-läpäisevyys on suuri, voidaan käyttää pinnoituskäsittelyssä ilman, että esiintvy sellaisia ongelmia, jotka aiheutuvat tervan kerääntymisestä tai muista tähän liittyvistä vaikeuksista, jotka johtavat pinnoituskäsittelyn keskeyttämiseen.
Claims (25)
- 75260
- 1. Luonnonpuusta johdetun, nestemäisen savun tervasta puhdistettu vesiseos, jolla on kyky antaa savun väriä ja savun makua, tunnettu siitä, että sen absorptiokyky määriteltynä nestemäisen savun ja metanolin seoksen absorptioarvona aallonpituudella 340 nm on vähintään noin 0,25, ja sen valon-läpäisevyys aallonpituudella 590 nm on vähintään noin 50%, ja että mainittu nestemäisen savun tervasta puhdistettu vesiseos on täysin veteen sekoittuva.
- 2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen savuseos, tunnettu siitä, että sen valonläpäisevyys on vähintään noin 65%.
- 3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen savuseos, tunnettu siitä, että se on johdettu tervapitoisesta nestemäisestä savu-liuoksesta, jonka kokonaishappopitoisuus on vähintään noin 7 paino-%.
- 4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen savuseos, tunnettu siitä, että se on’ johdettu tervapitoisesta nestemäisestä savu-liuoksesta, jonka kokonaishappopitoisuus on vähintään noin 9 paino-%.
- 5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen savuseos, tunnettu siitä, että sen kokonaishappopitoisuus on vähintään noin 7 paino-%.
- 6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen savuseos, tunnettu siitä, että sen kokonaishappopitoisuus on vähintään noin 9 paino-%.
- 7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen savuseos, tunnettu siitä, että se on johdettu tervapitoisesta nestemäisestä savu-seoksesta, ja sen fenolipitoisuus on vähemmän kuin puolet mainitun tervapitoisen nestemäisen savun fenolipitoisuudesta painoprosentteina laskettuna. 75260
- 8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen savuseos, tunnettu siitä, ett·* se on ainakin osittain neutraloitu pH-arvoon joka on suurempi kuin noin 2,5.
- 9. Tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitelty letkumainen ruokatavaranpäällys, tunnettu siitä, että siinä on sinänsä tunnetusta, luonnonpuusta saadusta, terva-pitoisesta nestemäisestä savusta johdetun tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama pinnoite, joka antaa päällykselle absorptioindeksin, joka on vähintään noin 0,2 aallonpituudella 340 nm, ja joka myös antaa päällykselle nestemäisen savun uutteen, jonka absorbanssi aallonpituudella 210 nm on enintään noin 60% siitä absorbanssista, joka saadaan identtisestä päällyksestä olevalla samantapaisella uutteella, kun päällyksessä on tervapitoisesta nestemäisestä savusta muodostettu verrattavissa oleva pinnoite, joka aikaansaa olennaisesti saman absorptioindeksin päällykseen kuin yllämainittu tervasta puhdistettu nestemäinen savu.
- 10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen päällys, tunnettu siitä, että se on muodostettu selluloosasta.
- 11. Patenttivaatimuksen 9 mukainen päällys, tunnettu siitä, että se on muodostettu selluloosasta ilman kuituluji-tetta.
- 12. Patenttivaatimuksen 9 mukainen päällys, tunnettu siitä, että se on muodostettu selluloosasta ja että siinä on kuituluj ite.
- 13. Patenttivaatimuksen 9 mukainen päällys, tunnettu siitä, että sen absorptioindeksi on vähintään noin 0,4. 1 Patenttivaatimuksen 9 mukainen päällys, tunnettu siitä, että päällysuutteen absorbanssi on enintään noin 30% 75260 sellaisen päällysuutteen absorbanssista, joka on kotoisin identtisesti samanlaisesta päällyksestä, jossa on mainitun tervapitoisen nestemäisen savun muodostama pinnoite.
- 15. Patenttivaatimuksen 9 mukainen päällys, tunnettu siitä, että sen absorptioindeksi on vähintään noin 0,3 ja mainittu absorbanssi on enintään noin 30% sellaisen päällys-uutteen absorbanssista, joka on kotoisin identtisesti samanlaisesta päällyksestä, jossa on mainitun tervapitoisen nestemäisen savun muodostama pinnoite.
- 16. Patenttivaatimuksen 11 mukainen tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla käsitelty geelimäinen letkumainen ruokatavaran päällys, tunnettu siitä, että mainitun tervapitoisen nestemäisen savun kokonaishappopitoisuus on vähintään noin 10 paino-%, ja mainitun tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostaman pinnoitteen huntuisuusarvo on enintään 80% identtisesti samanlaisen päällyksen huntuisuusarvos-ta, jossa päällyksessä on mainitun tervapitoisen nestemäisen savun muodostama pinnoite.
- 17. Patenttivaatimuksen 11 mukainen päällys, tunnettu siitä, että tervapitoisen nestemäisen savun kokonaishappopitoisuus on vähintään noin 10 paino-%, ja tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostaman pinnoitteen huntuisuusarvo on enintään 70% identtiseti samanlaisen päällyksen huntuisuus-arvosta, jossa päällyksessä on mainitun tervapitoisen nestemäisen savun muodostama pinnoite.
- 18. Patenttivaatimuksen 11 mukainen päällys, tunnettu siitä, että tervasta puhdistetun nestemäisen savun kokonaishappopitoisuus on vähintän noin 10 paino-%, ja tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama pinnoite on sovitettu päällyksen ulkopintaan.
- 19. Patenttivaatimuksen 11 mukainen päällys, tunnettu siitä, että tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama 75260 pinnoite on sovitettu päällyksen ulkopintaan, ja kuoritta-vuutta parantava pinnoite on sovitettu päällyksen sisäpintaan.
- 20. Patenttivaatimuksen 9 mukainen päällys, tunnettu siitä, että tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostaman pinnoitteen fenolipitoisuus on pienempi kuin puolet terva-pitoisen nestemäisen savun muodostaman verrattavissa olevan pinnoitteen fenolipitoisuudesta.
- 21. Patenttivaatimuksen 9 mukainen päällys, tunnettu siitä, että täten käsitellyn päällysuutteen ultravioletti-valonläpäisevyys aallonpituudella 210 nm on vähintään neljä kertaa niin suuri kuin identtisesti samanlaisen päällyksen samanlaisen uutteen valonläpäisevyys, joka päällys on käsitelty mainitulla tervapitoisella nestemäisellä savulla siten, että saadaan pääasiallisesti sama absorptioindeksi kuin let-kumaisella ruokatavaran päällyksellä, joka on käsitelty mainitulla tervasta puhdistetulla nestemäisellä savulla.
- 22. Menetelmä savun värisen ruokatavaratuotteen valmistamiseksi, jolloin letkumainen elintarvikepäällys, jossa on nestemäisen savun muodostama pinnoite, täytetään ruokatavaralla ja päällykseen suljettua ruokatavaraa käsitellään olosuhteissa, jotka kykenevät muuttamaan tämän ruokatavaran syötäväksi ruo-katavaratuotteeksi ja muodostamaan savun väriä saadun ruokatavaratuotteen pintaan, tunnettu siitä, että päällyksessä oleva pinnoite on luonnonpuusta saadusta, sinänsä tunnetusta tervapitoisesta nestemäisestä savusta johdetun, tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama pinnoite, joka on sovitettu päällyksen pintaan riittävän suurin määrin siten, että saadaan absorptioindeksi, joka on vähintään noin 0,2 aallonpituudella 340 nm, jolloin mainittu tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama pinnoite antaa päällysuutteen, jonka absorbanssi aallonpituudella 210 nm on enintään noin 60% identtisestä päällyksestä saadun samanlaisen uutteen absor-banssista, jos päällyksessä on mainitun tervapitoisen nestemäisen savun muodostama verrattavissa oleva pinnoite, joka 75260 riittää antamaan päällykselle pääasiallisesti saman absorp-tioindeksin kuin mainittu tervasta puhdistettu nestemäinen savu.
- 23. Patenttivaatimuksen 22 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että absorptioindeksi on vähintään noin 0,3,
- 24. Patenttivaatimuksen 22 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama pinnoite sovitetaan päällyksen ulkopintaan.
- 25. Patenttivaatimuksen 22 mukainen menetelmä, tunnet-t u siitä, että tervasta puhdistetun nestemäisen savun muodostama pinnoite sovitetaan päällyksen ulkopintaan, kuorit-tavuutta parantava pinnoite sovitetaan päällyksen sisäpintaan ennen mainittua täyttämistä, ja päällys kuoritaan ruokatavara-tuotteen savunvärjäämästä pinnasta mainitun käsittelyn jälkeen. Patentkrav 7 5 2 6 0
Applications Claiming Priority (4)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
US31236481A | 1981-10-16 | 1981-10-16 | |
US31236481 | 1981-10-16 | ||
US41717182A | 1982-09-14 | 1982-09-14 | |
US41717182 | 1982-09-14 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI823536A0 FI823536A0 (fi) | 1982-10-15 |
FI823536L FI823536L (fi) | 1983-04-17 |
FI75260B true FI75260B (fi) | 1988-02-29 |
FI75260C FI75260C (fi) | 1988-06-09 |
Family
ID=26978349
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI823536A FI75260C (fi) | 1981-10-16 | 1982-10-15 | Roek i vaetskeform fraon vilket tjaera avlaegsnats, och med denna roek behandlat livsmedelshoelje. |
Country Status (16)
Country | Link |
---|---|
EP (1) | EP0077518B1 (fi) |
AR (1) | AR228991A1 (fi) |
AU (2) | AU556604B2 (fi) |
BR (1) | BR8206013A (fi) |
CA (1) | CA1195872A (fi) |
DD (2) | DD226766A5 (fi) |
DE (1) | DE3264068D1 (fi) |
DK (1) | DK160398C (fi) |
ES (1) | ES8401834A1 (fi) |
FI (1) | FI75260C (fi) |
GR (1) | GR77356B (fi) |
MX (2) | MX161437A (fi) |
NO (1) | NO161032C (fi) |
NZ (1) | NZ202065A (fi) |
PL (1) | PL238642A1 (fi) |
PT (1) | PT75678B (fi) |
Families Citing this family (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4604309A (en) * | 1982-05-19 | 1986-08-05 | Teepak, Inc. | Food casing which will transfer a smoke color to food encased therein and extracted natural liquid smoke colorant for use therewith |
US4540613A (en) * | 1983-02-14 | 1985-09-10 | Union Carbide Corporation | Tar-depleted, concentrated, liquid smoke compositions |
US4889751A (en) * | 1987-11-09 | 1989-12-26 | Viskase Corporation | Liquid smoke impregnated peelable fibrous food casing article |
US5238442A (en) * | 1992-06-26 | 1993-08-24 | Townsend Engineering Company | Method and means for applying liquid to the interior of a casing on a sausage encasing machine |
CA2358626A1 (en) * | 2000-10-16 | 2002-04-16 | Viskase Corporation | Food casing |
RU2648377C2 (ru) | 2012-09-25 | 2018-03-26 | Геа Фуд Сольюшнс Бакел Б.В. | Комбинация варки и копчения |
DE102020134361A1 (de) | 2020-12-21 | 2022-06-23 | Mandy Hubrich | Verfahren zur Herstellung einer Wurstware mit Pulled Pork |
Family Cites Families (4)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE1099326B (de) * | 1959-07-14 | 1961-02-09 | Kalle Ag | Verfahren zur Herstellung von Wursthuellen aus regenerierter Cellulose |
US3360383A (en) * | 1964-09-08 | 1967-12-26 | Tee Pak Inc | Casing for preparation of dry sausages |
US4104408A (en) * | 1977-03-31 | 1978-08-01 | Union Carbide Corporation | Substantially neutralized aqueous liquid smoke compositions |
US4196220A (en) * | 1978-05-09 | 1980-04-01 | Union Carbide Corporation | Smoke colored food casing and method of producing same by use of liquid smoke and an albumin |
-
1982
- 1982-10-01 NZ NZ202065A patent/NZ202065A/en unknown
- 1982-10-01 CA CA000412648A patent/CA1195872A/en not_active Expired
- 1982-10-12 NO NO823407A patent/NO161032C/no unknown
- 1982-10-12 EP EP82109423A patent/EP0077518B1/en not_active Expired
- 1982-10-12 DE DE8282109423T patent/DE3264068D1/de not_active Expired
- 1982-10-13 GR GR69527A patent/GR77356B/el unknown
- 1982-10-14 ES ES516483A patent/ES8401834A1/es not_active Expired
- 1982-10-15 AR AR290979A patent/AR228991A1/es active
- 1982-10-15 PL PL23864282A patent/PL238642A1/xx unknown
- 1982-10-15 DD DD82260588A patent/DD226766A5/de unknown
- 1982-10-15 PT PT75678A patent/PT75678B/pt unknown
- 1982-10-15 AU AU89398/82A patent/AU556604B2/en not_active Ceased
- 1982-10-15 MX MX194794A patent/MX161437A/es unknown
- 1982-10-15 MX MX013196A patent/MX172818B/es unknown
- 1982-10-15 BR BR8206013A patent/BR8206013A/pt unknown
- 1982-10-15 DK DK458482A patent/DK160398C/da not_active IP Right Cessation
- 1982-10-15 DD DD82244039A patent/DD209567A5/de unknown
- 1982-10-15 FI FI823536A patent/FI75260C/fi not_active IP Right Cessation
-
1986
- 1986-09-22 AU AU63005/86A patent/AU584748B2/en not_active Ceased
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DK458482A (da) | 1983-04-17 |
GR77356B (fi) | 1984-09-11 |
ES516483A0 (es) | 1984-01-01 |
NZ202065A (en) | 1986-05-09 |
AU584748B2 (en) | 1989-06-01 |
PT75678B (en) | 1985-01-11 |
PL238642A1 (en) | 1983-07-18 |
NO161032B (no) | 1989-03-20 |
FI823536A0 (fi) | 1982-10-15 |
EP0077518B1 (en) | 1985-06-05 |
AR228991A1 (es) | 1983-05-13 |
AU6300586A (en) | 1987-01-08 |
MX172818B (es) | 1994-01-14 |
AU556604B2 (en) | 1986-11-13 |
NO161032C (no) | 1989-06-28 |
DK160398C (da) | 1991-09-30 |
AU8939882A (en) | 1983-04-21 |
CA1195872A (en) | 1985-10-29 |
EP0077518A1 (en) | 1983-04-27 |
FI75260C (fi) | 1988-06-09 |
DD209567A5 (de) | 1984-05-16 |
FI823536L (fi) | 1983-04-17 |
MX161437A (es) | 1990-09-26 |
DK160398B (da) | 1991-03-11 |
DD226766A5 (de) | 1985-09-04 |
BR8206013A (pt) | 1983-09-13 |
DE3264068D1 (en) | 1985-07-11 |
ES8401834A1 (es) | 1984-01-01 |
PT75678A (en) | 1982-11-01 |
NO823407L (no) | 1983-04-18 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI74870B (fi) | Vaetskeformig roek som renats fraon tjaera, dess framstaellning och dess anvaendning foer behandling av livsmedelhoeljen. | |
FI75259C (fi) | En fraon tjaera renad vaetskeformig roek, foerfarande foer dess framstaellning samt dess anvaendning foer behandling av livsmedelshoeljen. | |
US4505939A (en) | Tar-depleted liquid smoke treated food casing | |
EP0122386B1 (en) | Tar-depleted, concentrated, liquid smoke compositions | |
US4504501A (en) | Method for producing smoke colored and smoke flavored encased foodstuff | |
FI75260B (fi) | Roek i vaetskeform fraon vilket tjaera avlaegsnats, och med denna roek behandlat livsmedelshoelje. | |
US4496595A (en) | Method for producing smoke colored and smoke flavored encased foodstuff | |
US4592918A (en) | Tar-depleted aqueous liquid smoke composition | |
US4532141A (en) | Method for preparing a smoke colored food product | |
US4834993A (en) | Method for external liquid smoke treatment of cellulosic food casings | |
EP0121924B1 (en) | Tar-depleted liquid smoke solutions and method | |
US4609559A (en) | Tar-depleted liquid smoke and method of preparation | |
JPH0143538B2 (fi) | ||
JPH0248216B2 (fi) | ||
NO160965B (no) | Roerformet matvarehylster behandlet med en tjaerefattig, flytende roekopploesning. | |
NO160966B (no) | Fremgangsmaate for fremstilling av et roekfarget matvareprodukt. | |
JPS645853B2 (fi) | ||
BE894705A (fr) | Procede de preparation d'une composition aqueuse de fumee liquide et de production d'un produit alimentaire | |
JPS6244897B2 (fi) |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: VISKASE CORPORATION |