FI74403C - Foerfarande foer behandling av utsidorna av en skida. - Google Patents

Foerfarande foer behandling av utsidorna av en skida. Download PDF

Info

Publication number
FI74403C
FI74403C FI832204A FI832204A FI74403C FI 74403 C FI74403 C FI 74403C FI 832204 A FI832204 A FI 832204A FI 832204 A FI832204 A FI 832204A FI 74403 C FI74403 C FI 74403C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
ski
fibrous material
blank
temperature
phenolic resin
Prior art date
Application number
FI832204A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI832204L (fi
FI74403B (fi
FI832204A0 (fi
Inventor
Karl Ritsovich Kiisler
Tiiya-Maya Fridrikhovna Sjuld
Peep Gerkhardovich Kristyanson
Gunnar Borisovich Kholm
Juri Khinrekovic Rokk
Kalju Meinkhardovich Post
Original Assignee
Tallinsk Polt Inst
Derevoobrabatyv Vilsnurk
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Tallinsk Polt Inst, Derevoobrabatyv Vilsnurk filed Critical Tallinsk Polt Inst
Publication of FI832204A0 publication Critical patent/FI832204A0/fi
Publication of FI832204L publication Critical patent/FI832204L/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74403B publication Critical patent/FI74403B/fi
Publication of FI74403C publication Critical patent/FI74403C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A63SPORTS; GAMES; AMUSEMENTS
    • A63CSKATES; SKIS; ROLLER SKATES; DESIGN OR LAYOUT OF COURTS, RINKS OR THE LIKE
    • A63C5/00Skis or snowboards
    • A63C5/12Making thereof; Selection of particular materials
    • A63C5/124Selection of particular materials for the upper ski surface

Landscapes

  • Laminated Bodies (AREA)
  • Reinforced Plastic Materials (AREA)
  • Golf Clubs (AREA)
  • Diaphragms For Electromechanical Transducers (AREA)
  • Dry Formation Of Fiberboard And The Like (AREA)
  • Treatments Of Macromolecular Shaped Articles (AREA)
  • Disintegrating Or Milling (AREA)

Description

74403
Menetelmä suksen ulkopintojen käsittelemiseksi
Esillä oleva keksintö kohdistuu yleisesti puu- ja muovisuksien valmistamiseen ja tarkemmin sanottuna menetel-5 mään suksen ulkopintojen käsittelemiseksi.
Keksintöä voidaan soveltaa laajalti kilpaurheilusuk-sien sekä aikuisten, nuorten että lasten suksien valmistuksessa .
Nykyisin asetetaan paljon vaatimuksia suksen raken-10 teelle, erikoisesti kykyyn saavuttaa lujuus ja suuri kim moisuus mahdollisimman pienellä painolla. Korkealaatuinen suksi vaatii nykyään sellaisia mekaanisia ominaisuuksia, että suksen rakenne tulee suhteellisen monimutkaiseski, jolloin on käytettävä monen tyyppisiä materiaaleja, kuten 15 muovia, erikoispäällysteitä jne. Puuta käytetään nykyisin pelkästään täyte- tai ydinaineena.
Nykyaikaista suksea voidaan pitää monikerroksisena materiaalina, joka muodostuu kerroksista: pintakerros, joka muodostaa suksen pinnan ulkopuolen; lujituskerros; si-20 säkillä tai ydin; toinen lujituskerros ja pohjakerros, joka toimii suksen ulkoisena liukupintana.
Suksen yläpinta ei toimi pelkästään tilana, johon valmistaja voi merkitä nimensä, vaan se suojaa myös kulumiselta, veden haitalliselta vaikutukselta tai mekaanisil-25 ta vaurioilta, joita aiheuttavat suksisauvat, kivet tms.
Lisäksi suksen ulkopinta antaa sille kiinteyttä ja toimii sen rakenneosana.
Nykyisin suksen yläpinnaksi käytettävä materiaali on useimmiten akryylibutadieeni-styreeni-seosta, jota 30 Isovolta-Isosport (Itävalta) on ehdottanut.
Edellämainitun toiminimen ehdottaman menetelmän mukaan akryyli/butadieeni/styreeni-seosta oleville pelleteille, niiden kohotetussa lämpötilassa pehmentämisen jälkeen, suoritetaan suulakepuristus kudonnaisen muodostami-35 seksi, jonka leveys voi olla sama kuin jompikumpi valmis tettavan suksen ulkopinnan (yläpinnan tai pohjan) leveys, 74403 esimerkiksi 900 mm. Täten valmistettu kudonnainen soveltuu pitkäaikaiseen varastointiin, kun se on kelattu rullille erikoislaitteilla. Suksen valmistusmenetelmän loppuvaihe, so. suksen ulkopinnan muodostaminen, suoritetaan levittä-5 mällä suksen aihiolle ensin kerros epoksiliimaa, sitten akryyli/butadieeni/styreeni-seoksesta valmistettu kudonnainen, minkä jälkeen sukseen kohdistetaan kohotetun lämpötilan ja paineen vaikutus niin, että saadaan riittävän luja liitos edellämainittujen suksen osien välille. Liit-10 tämiseen voidaan käyttää myös muun tyyppisiä liimakoostu- muksia kudonnaisen kiinnittämiseksi suksen ulkopinnalle. Näissä tapauksissa on kuitenkin tarpeen esikäsitellä toinen liitettävistä pinnoista joko kemiallisesti tai elektronisesti siten, että saavutetaan materiaalin kemiallinen pehme-15 neminen ja suurennetaan liitettävän pinnan karkeusastetta (ks. US-patentti nro 4,077,652).
Edellä kuvattu, tunnettu menetelmä ei kuitenkaan tarjoa koko sukselle toivottuja hyviä rakenteellisia ominaisuuksia, koska suksen ulkopinnat ovat erittäin alttiita 20 hankauskulumiselle ja mekaanisille vaurioille.
Tunnetaan toinen menetelmä suksen ulkopintojen käsittelemiseksi, jolloin suksen ulkopinnan muodostavana materiaalina käytetään laminoituja muoveja, jotka on saatu kyllästämällä kuitumaisia materiaaleja, esim. paperia, 25 lämpökovettuvilla synteettisillä hartseilla, minkä jälkeen ne muovataan suurta painetta käyttäen. Saatujen laminoi-tujen muovien eri ominaisuudet riippuvat kyllästysaineena käytetystä hartsityypistä. Esimerkiksi US-patentissa nro 3,707,296 esitetään melamiinin (formaldehydi- ja fenoli-30 formaldehydihartsien yhdistelmä) käyttö kyllästysaineena.
Laminoidut muovit tämän kyllästysaineen kanssa valmistetaan 130-160°C lämpötilassa ja noin 5-10 MPa paineessa erikoispuristimissa.
FI-patentissa nro 58,438 on esitetty kuitumaisen 35 materiaalin käyttö löyhien, mekaanisesti kiinnittämättö- mien osasten muodossa kyllästettyinä epoksihartseilla.
74403 jotka kovetetaan kohotetuissa lämpötiloissa, jolloin saadaan aikaan materiaali, joka voi muodostaa suksen ulkopinnan .
US-patentissa nro 3,628,802 on esitetty mahdolli-5 suus polyesteri-, epoksi- ja polyuretaanihartsien tai näiden seosten käyttöön kyllästysaineena.
AT-patentissa nro 349,366 on esitetty laminoitu materiaali, jota käytetään suksen ulkopintojen muodostamiseen, jolloin mainittu materiaali muodostuu lasikuituluji-10 tetusta epoksihartsikerroksesta ja siihen mekaanisesti kiinnitetystä muovikalvosta, jolloin mainittu lasikuitu-lujitettu epoksihartsikerros saadaan kyllästämällä lasi-kuitumateriaalia epoksihartsilla yhdessä sopivan määrän kanssa kovetinta.
15 FR-patentin nro 1,939,334 mukaan suksen ulkopintana käytettäväksi tarkoitettu laminoitu materiaali on valmistettu muovilevyistä, jotka on liimattu yhteen lämpökovet-tuvalla liimalla, minkä jälkeen mainittu liima kovetetaan painetta ja kohotettua lämpötilaa käyttäen. Mainittuna lii-20 mana käytetään seosta, joka sisältää 1,2-polybutadieenia, peroksidi-polymerointi-initiaattoria ja ketjunpidennys-ainetta.
Kaikki edellämainitut laminoidut muovit liimataan suksen ulkopintaan epoksiliimalla kohotetuissa lämpöti-25 loissa ja paineissa. Epoksiliiman kanssa voidaan käyttää myös kovettuvaa kondensaatiotuotetta, joka on saatu formaldehydistä, ureasta tai melamiinista, fenolista ja re-sorsinolista liuottimen haihduttamisen jälkeen.
Kuten edellä olevista valmistusmenetelmistä ilme-30 nee, laminoitujen muovien valmistus on verrattain moni mutkaista ja se on itse asiassa yksilöllinen teknologinen menetelmä. Lisäksi saadut laminoidut muovit eivät sovellu välittömään käyttöön valmistettaessa suksien ulkopintoja.
35 Täten laminoidulle muovimateriaalille vaaditaan usein esikäsittely ennen levittämistä suksen ulkopinnalle 74403 sen pinnan käsittelemiseksi joko kemiallisesti tai elektronisesti kiinnittymisen parantamiseksi liimattavaan pintaan.
Lisäksi laminoidut muovit on leikattava kappaleiksi, joiden koko vastaa suksen sivupintaa, liukupintaa ja ylä-5 pintaa ennen niiden levittämistä suksen yläpinnalle, mikä yleensä monimutkaistaa suksen ulkopinnan valmistusta.
FR-patentissa nro 2,407,971 on esitetty menetelmä suksen ulkopinnan valmistamiseksi, jolloin kuitumaista materiaalia, esim. selluloosaa, levitetään suksen liuku-10 pinnalle ja sitten ruiskutetaan nestemäistä epoksihartsia suuttimesta kuitumaiselle materiaalille määrä, joka vaaditaan mainitun materiaalin kyllästämiseksi. Suksen pinnalle levitetty epoksihartsi kovetetaan samanaikaisesti, kun suksen osat liitetään toisiinsa kohotetussa lämpötilassa 15 ja paineessa erikoispuristimessa.
Kuitenkin se seikka, että käytetään kovettumaton-ta epoksihartsia suksen ulkopinnan valmistuksessa, on haitallinen tekijä valmistushenkilöstön kannalta terveyshy-gieenisessä suhteessa, koska nestemäinen epoksihartsi ai-20 heuttaa ihon ärtymistä, mikä voi johtaa ihottumien muodos tumiseen.
Nykyisin parhaat ominaisuudet saavutetaan kun suksen ulkopinnat päällystetään fenolihartsipohjaisilla materiaaleilla. Fenoliformaldehydihartsien käyttö epoksihart-25 sien sijasta on kuitenkin ollut rajoitettua siksi, että ensinmainittu hartsi vaatii suhteellisen korkean kovettu-mislämpötilan, joka ylittää korkeimman sallitun lämpötilan muovisuksia valmistettaessa, nimittäin 110-120°C. Edellä mainitun perusteella toiminimi Isovolta-Isosport-80 (Itä-30 valta) esittää seuraavia valmistusmenettelyjä: 1. Paperi kyllästetään yhdisteellä, jonka fenoli-hartsipitoisuus on suuri.
2. Kyllästetty paperi kuivataan fenolihartsin ko-vettamiseksi epätäydellisestä.
35 3. Kolme tai neljä kyllästettyä paperikerrosta pu ristetaan yhteen määrätyn puristusohjelman mukaisesti, 74403 jolloin samanaikaisesti tapahtuu fenolihartsin täydellinen kovettuminen.
4. Kolme- tai neljäkerroksiset levymateriaalit hiotaan hiekkapaperilla yhdeltä pinnalta ja ne leikataan ha-5 luttuihin kokoihin.
Täten saatu materiaali liitetään sitten suksen aihioon epoksiliimalla. Valmistetun suksen mekaaniset ominaisuudet ovat hyvät. Kuitenkin valmistusmenetelmä, jota käytetään suksen valmistamiseen, on verrattain monimutkainen 10 ja työläs ja lisäksi kustannukset ovat korkeat.
Tunnetaan ennestään myös suksen ulkopinnan valmistusmenetelmä (erityisesti sen liukupinnan valmistus) käyttäen materiaalia, joka perustuu suuren molekyylipainon omaavaan polyetyleeniin. Voidaan käyttää myös erilaisia 15 materiaaleja, jotka perustuvat polyesteri-, epoksipolyure- taani- ja fenolihartseihin, jotka sisältävät joitakin lujitteita (ks. FI-patentti nro 58,438). Lujituskerroksina käytetään yleensä lasikuitumuoveja, joilla saadaan sukselle erinomaiset rasituksen kesto-ominaisuudet.
20 Kuitenkin valmistettaessa suksia edellä mainituis ta materiaaleista vaaditaan sidemateriaaleilta erityisiä ominaisuuksia, ts. vaaditaan erikoisliimoja. Nämä materiaalit liitetään yhteen yleensä liuotinvapailla epoksiliimoil-la. FR-patentti nro 2,647,405 esittää kondensaatiotuotteen 25 käytön, joka on saatu formaldehydistä, ureasta tai mela- miinista, fenolista ja resorsinolista liuottimen haihduttamisen jälkeen, suksen ulkopintojen liimausta varten. Yhteenliimaaminen tapahtuu toisessa valmistusvaiheessa sen jälkeen, kun liimattavat pinnat on puristettu toisiaan 30 vastaan, minkä jälkeen liima kovetetaan kohotetuissa läm pötiloissa .
FR-patentti nro 3,003,537 esittää polyamidikerrok-sen käyttämisen liiman asemasta suksen yläpuolisen ulkopinnan liittämiseksi, koska polyamidi on taipuvainen sula-35 maan kohotetuissa lämpötiloissa ja liittämään pinnat toi siinsa. Kuitenkin suksen valmistusmenetelmät, joita eri 74403 valmistajat käyttävät, poikkeavat toisistaan vain vähän. Kaikkien valmistusmenetelmien mukaan lujittava materiaali päällystetään liimakerroksella molemmilta puolilta yhdis-telmämateriaalin saamiseksi, joka muodostetaan yläpinnas-5 ta, lasikuitumuovista, suksiaihiosta, lasikuitumuovista ja liukupinnasta, jonka jälkeen suoritetaan puristusmuovaus suksen valmistuspuristimessa.
Kuten edellä esitetystä ilmenee, menetelmät materiaalien valmistamiseksi, joita käytetään suksen ulkopin-10 töihin, ovat verrattain monimutkaisia, yksilöllisiä mene telmiä ja saaduille materiaaleille on usein suoritettava kemiallinen tai elektroninen käsittely niiden kiinnitart-tumisen parantamiseksi liitettävään pintaan. Lisäksi lami-noidut muovit on leikattava sopivan kokoisiksi palasiksi, 15 ennenkuin suksi voidaan koota.
Esillä oleva keksintö liittyy menetelmään suksen ulkopinnan valmistamiseksi, jolloin suksen ulkopintojen muodostamiseen käytetään sellaista materiaalia ja sellaista suksen valmistusmenetelmää, joka yksinkertaistaa mainit-20 tua menetelmää ja jolloin saavutetaan hyvät fysiko-mekaa- niset ominaisuudet suksen ulkopintaan ja sukseen kokonaisuudessaan .
Esillä olevan keksinnön mukaan on siten mahdollista valmistaa suksen ulkopinnat siten, että levitetään suksi-25 aihiolle kuitumaista materiaalia, joka on esikäsitelty lämpökovettuvaan hartsiin perustuvalla yhdisteellä, minkä jälkeen suksen ulkopintaan kohdistetaan kohotetun lämmön ja paineen vaikutus ja tälle menetelmälle on tunnusomaista, että kuitumaisena materiaalina käytetään paperia tai kuitu-30 kangasta, joka on käsitelty fenolihartsiin perustuvalla seoksella, joka sisältää 60-80 massa-% kuiva-ainetta, jolloin mainittu fenolihartsi voidaan kovettaa 100-200°C:n lämpötilassa ja että mainitun kuitumaisen materiaalin annetaan olla 70-90°C:n lämpötilassa aika, joka on riittävän 35 pitkä hartsin osittaisen polykondensaation aikaansaamisek si, sitten mainittu kuitumainen materiaali levitetään suo- 744 0 3 raan suksiaihiolle ja siihen kohdistetaan noin 100-120°C:n lämpövaikutus ja noin 0,5-2,5 MPa:n painevaikutus, minkä tuloksena tapahtuu mainitun fenolihartsin täydellisen po-lykondensaatio ja kuitumaisen materiaalin luja mekaani-5 nen kiinnittyminen suksiaihioon.
Tässä keksinnössä esitetty menetelmä antaa mahdollisuuden valmistaa erittäin kimmoisia suksia. Tällaisen suksen poikkeaman suuruus on tällöin 80 mm kuormituksen ollessa 342 N ja suksen lopullinen lujuus edellä kuvattua 10 ulkopintaa käytettäessä on 1100 N murtokuormituksella ja lopullinen leikkauslujuus puu-muovi-liitoksessa suksen ulkopinnalla on 9,5 MPa. Lisäksi valmistusmenetelmä on huomattavasti yksinkertaisempi kuin patentissa nro 2,407,971 esitetty menetelmä ja voidaan luopua lukuisis-15 ta erikoislaitteista, kuten nestemäisen hartsin syöttö- suuttimista ja erikoiskoteloista ja sitäpaitsi tuotantoprosessiin osallistuvan henkilökunnan työympäristö paranee.
Keksinnön mukaisesti käytetään seuraavaa yhdistettä 20 edellä mainitun materiaalin käsittelyyn (massaosina): Ö1jyliuskeen alkyyliresorsinoleja, jotka sisältävät OH-ryhmiä 12,0-13,3 mekv/g olevan määrän 100
Ureaa 30-45 25 Heksametyleenitetramiinia 31-43
Etyleeniglykolia 10-57
Vettä 31-63
Em. määrinä valmistettua kuitumaista materiaalia voidaan käyttää joko suksen kaikille pinnoille tai liuku-30 pintaan voidaan käyttää polyetyleenikerrosta, mutta ylä- ja sivupinnat valmistetaan mainitusta kuitumaisesta materiaalista. Esillä olevan keksinnön etuna on se, että mainitut ulkopinnat valmistetaan samanaikaisesti kun suksen kaikki komponentit liimataan yhteen puristimessa 120°C:n 35 maksimilämpötilassa.
74403
Keksinnön mukaan on tärkeää, että kuitumaisena materiaalina käytetään paperia tai kuitukangasta, jolloin suksen ulkopinnat voidaan lujittaa tehokkaimmin suksen taipumista vastaan kuormitettuna, parantaa sen taivutus-5 lujuutta jne.
Esillä olevan keksinnön muut kohteet ja edut ilmenevät seuraavasta menetelmän yksityiskohtaisesta esityksestä suksen ulkopintojen valmistamiseksi.
Esillä olevan menetelmän alkuvaihe käsittää kuitu-10 maisen materiaalin, esim. paperin tai synteettisistä tai luonnonkuiduista valmistetun kuitukankaan, käsittelyn fe-nolihartsiin perustuvalla yhdisteellä ja mainitun materiaalin pitämisen 70-90°C:n lämpötilassa ajan, joka on riittävän pitkä mainitun hartsin kuivaukseen ja osittaiseen poly-15 kondensoitumiseen. Tämä vaihe on alustava vaihe ja se voi daan suorittaa useita vuorokausia tai jopa kuukausia ennen esikäsitellyn materiaalin käyttöä suksen ulkopintojen valmistukseen. Täten kuitumainen materiaali voidaan esikäsitel-lä keskitetysti, mikä on yksi esillä olevan menetelmän eduis-20 ta ja jonka saa aikaan fenolihartsiperusteinen yhdiste, jota käytetään esillä olevassa keksinnössä.
On havaittu edulliseksi käsitellä kuitumaista materiaalia fenolihartsiin perustuvalla yhdisteellä, koska se antaa hyvät fysiko-mekaaniset ominaisuudet kuitumaiselle 25 materiaalille.
Esillä olevan keksinnön mukaisten tuotteiden luonteenomainen piirre on niiden kuiva-ainepitoisuus, joka on alueella 60-80 massa-%. Lukuisat kokeet ovat osoittaneet, että mainitun tuotteen kuiva-ainepitoisuuden ollessa alle 30 60 massa-%, ei saavuteta kuitumaisen materiaalin lujaa kiinnittymistä suksen aihioon, ja jos kuiva-ainepitoisuus on yli 80 massa-%, ei saavuteta kuitumaisen materiaalin tasaista kyllästystä, koska kyllästyksellä on liian suuri viskositeetti.
35 Esillä olevassa keksinnössä käytetty kyllästys pe rustuu fenolihartsiin, joka voidaan kovettaa 100-120°C:n lämpötilassa.
9 74403
Esillä olevan keksinnön mukaisilla sekoituksilla tai tuotteilla voi olla seuraava koostumus massa-%:na: öljyliuskeen alkyyliresorsinoleja, jotka sisältävät OH-ryhmiä 12,0-13,3 mekv/g 5 olevan määrän 100
Ureaa 30-45
Heksametyleenitetramiinia 31-45
Etyleeniglykolia 10-57
Vettä 31-63 10 Tuotteella voi olla myös seuraava koostumus, mas- sa-%:na: 5-metyyliresorsinolia 100
Ureaa 30-57
Heksametyleenitetramiinia 40-55 15 Etyleeniglykolia 13-73
Vettä 40-87
Edellä mainitut öljyliuskeen alkyyliresorsinolit uutetaan tuotteista, joita saadaan esim. Eestin neuvostotasavallasta saatavan öljyliuskeen lämpökäsittelyllä.
20 Tuotteita, joita käytetään kuitumaisen materiaalin käsittelyyn, valmistetaan sekoittamalla keskenään öljyliuskeen resorsinoleja, ureaa ja etyleeniglykolia noin 80-90°C:n lämpötilassa, minkä jälkeen saatu seos jäähdytetään 50°C:n lämpötilaan ja siihen lisätään vesipitoinen heksa-25 metyleenitetramiiniliuos. Seos jäähdytetään 30°C:een se koittamalla sitä voimakkaasti, minkä jälkeen sekoitusta jatketaan, kunnes saadaan homogeeninen seos.
On tärkeää, että kuitumaisena materiaalina käytetään paperia tai kuitukankaita, koska nämä materiaalit 30 antavat tehokkaan lujituksen suksen ulkopinnoille niiden taipumista vastaan kuormitettaessa ja ne antavat sitäpaitsi hyvän taivutuslujuuden. Toisaalta voidaan käyttää synteettisistä tai luonnonkuiduista valmistettuja kankaita, joiden lujuusominaisuudet ovat erilaisia riippuen siitä, 35 mitataanko mainitut ominaisuudet loimi- vai kudesuunnassa, ja tämä mahdollistaa sukselle erilaisia mekaanisia ominaisuuksia käytettäessä samaa materiaalia sen ulkopinnoissa.
10 74403
Lisäksi kuitukankaiden ja paperin lujuus on sama kaikissa kuitujen suunnissa, jolloin nämä materiaalit antavat tasaisen kuormituksen jakautumisen.
Esillä olevan keksinnön avulla voidaan käsitellä 5 aina 3 mm paksuja materiaaleja.
On myös tärkeää käyttää kuitumaista materiaalia, joka on kooltaan sama kuin muodostettavan suksen ulkopinta, ts. kuitumainen materiaali voidaan helposti leikata liuskoiksi ennen sen käsittelyä fenolihartsiperusteisel-10 la yhdisteellä, jolloin mainittujen liuskojen leveys on sama kuin esim. suksiaihion ulkopinnan leveys.
Kuitumaista materiaalia käsitellään edellä esitetyllä yhdisteellä, joka perustuu fenolihartsiin ja sen annetaan sitten olla 70-90°C:n lämpötilassa ajan, joka 15 on riittävän pitkä fenolihartsin polykondensoitumiseksi osittain. Esikäsiteltyä materiaalia voidaan siten varastoida tietty ajanjakso ja se voidaan kelata rullille materiaalin pinnan vahingoittumatta. Nämä ominaisuudet mahdollistavat materiaalin keskitetyn valmistuksen, mikä on 20 esillä olevan keksinnön suuri etu.
Esillä olevan keksinnön mukaista esikäsiteltyä kuitumaista materiaalia voidaan käyttää suksen ylä-, sivuja eräissä tapauksissa myös liuku-ulkopintojen muodostamiseen ilman edeltävää hiekkapaperihiontaa tai käsittelyä 25 kemiallisesti tai elektronisesti, kuten on ollut laita tä hän mennessä tunnetuissa menetelmissä käytetyissä materiaaleissa.
Esillä olevan keksinnön mukaisesti esikäsiteltyä materiaalia voidaan levittää ilman liimakerrosta suoraan 30 suksen aihiolle ja siihen kohdistetaan noin 100-120°C:n lämpötilan vaikutus ja noin 0,5-2,0 MPa:n painevaikutus. Tuloksena tapahtuu fenolihartsin täydellinen polykonden-saatio ja kuitumaisen materiaalin luja kiinnittyminen suksen aihioon.
35 Suksen aihio muodostuu yleensä kerroksesta koivu puuta, kerroksesta epoksilimaa, toisesta kerroksesta koi- 74403 vupuuta tai valkokuusta, toisesta kerroksesta epoksilii-maa ja vielä yhdestä kerroksesta koivupuuta.
Edellä mainittujen lämpötilojen ja paineiden avulla kaikki suksen kerrokset kiinnitetään yhteen epoksilii-5 maila.
On huomattava, että aikuisten suksien liukupinnat valmistetaan tavallisesti kerroksesta suurimolekyylistä polyetyleeniä, joka pehmenee tai hajaantuu yli 120°C:n lämpötiloissa. Tässä ehdotettu valmistusmenetelmä antaa 10 mahdollisuuden valmistaa suksi yhdessä vaiheessa käyttä mättä epoksiliimaa suksen aihioon ja sen ylä- ja sivu-ulkopintojen välillä, mikä ei aikaisemmin ole ollut mahdollista, Esillä olevan yksinkertaistetun valmistusmenetelmän avulla on mahdollista valmistaa halvempia ja jous-15 tavampia suksia verrattuna suksiin, joiden ulkopinnat on valmistettu fenolihartseihin perustuvista materiaaleista.
Esillä olevan menetelmän mukaisesti valmistetuilla suksen ulkopinnoilla on hyvät lujuusominaisuudet ja ulkopinta toimii paitsi suojaavana pintakerroksena myös raken-20 teellisenä lisäosana. Lisäksi esitetyllä menetelmällä on se etu, että suksen paino pienenee 20-30 g, koska voidaan jättää pois yksi liimakerros, joka on aikaisemmin ollut välttämätön suksiaihion liittämiseksi suksen yläpintaker-rokseen.
25 Esimerkki 1
Paperiliuskoja, joiden leveys on 60 mm (vastaten valmistettavan suksen leveyttä) ja paksuus 1,4 nm, käsitellään yhdisteellä, joka sisältää 100 massaosaa öljyliuskeen alkyyliresorsinoleja, joiden OH-ryhmäpitoisuus on 12,0-30 13,3 mekv/g, 30 massaosaa ureaa, 31 massaosaa heksaetylee- nitetramiinia, 10 massaosaa etyleeniglykolia ja 31 massa-osaa vettä, jolloin mainittu yhdiste sisältää 80 massa-% kuiva-aineita. Edellä mainitulla yhdisteellä kyllästettyjä paperiliuskoja pidetään sitten 70-90°C:n lämpötilassa 35 kuivauskaapissa 40-55 minuuttia yhdisteen osittaisen po-lykondensoitumisen aikaansaamiseksi.
12 74403 Tämän jälkeen edellä mainittu materiaali sijoitetaan erikoispuristimeen lasten suksien valmistamista varten; ensimmäiseksi asetetaan suksen aihio (kerros koivupuuta) , kerros ureaperusteista liimaa/ toinen kerros koi-5 vua tai valkokuusipuuta ja kerros edellä esitetyllä tavalla valmistettua materiaalia. Sen jälkeen lämpötila säädetään välille 100-120°C ja paine välille 0,5-2,0 MPa, jolloin tapahtuu fenolihartsien täydellinen polykondensoi-tuminen ja kaikki suksen osat kiinnittyvät lujasti toisiin-10 sa. Tällä tavoin valmistetulle sukselle suoritetaan testit yleisesti tunnettujen menettelyjen mukaan seuraavien ominaisuuksien määrittämiseksi: lopullinen leikkauslujuus puu/muoviliitoksessa suksen ulkopinnalla, joka vaihtelee alueella 8,5-9,5 MPa, ts. se paine, joka vastaa suksen mur-15 tumispainetta.
Esimerkki 2
Paperiliuskoja, joiden leveys on 55 mm (vastaten valmistettavan suksen leveyttä) ja paksuus 2,0 mm, käsitellään yhdisteellä, joka sisältää (massaosina): öljylius-20 keen resorsinoleja, joiden OH-ryhmäpitoisuus on 12,0-13,3 mekv/g 100 massaosaa, ureaa 38, heksametyleenitetramiinia 37, etyleeniglykolia 25, vettä 50 ja mainitun koostumuksen kuiva-ainepitoisuus on 70 massa-%. Mainitulla seoksella kyllästettyjä paperiliuskoja pidetään 70-90°C:n lämpöti-25 lassa kuivauskaapissa 45-60 minuuttia seoksen osittaisek si polykondensoimiseksi.
Valmistettu materiaali sijoitetaan sitten erikoispuristimeen suksen valmistusta varten yhdessä suksiaihion kanssa, joka muodostuu kerroksesta koivupuuta tai lasikui-30 tulujitettua muovia, epoksiliimakerroksesta, toisesta ker roksesta koivupuuta tai lasikuitulujitettua muovia, toisesta epoksiliimakerroksesta ja polyetyleenikerroksesta.
Sen jälkeen lämpötila säädetään välille 100-120 C ja paine välille 0,5-2,0 MPa, jolloin tapahtuu fenolihartsin täydel-35 linen polykondensaatio ja kaikki suksen osat kiinnittyvät lujasti toisiinsa.
74403 13 Näin valmistetulle sukselle suoritetaan testit tavanomaisten, tunnettujen menettelyjen mukaan, jolloin saadaan seuraavat arvot: - suksen taipuma 342 N kuormituksella 80 mm
5 - suksen lopullinen murtolujuus 1100 N
- lopullinen murtoleikkauslujuus suksen yläulkopinnan ja suksiaihion liitoksessa (tämä vastaa murtolujuutta sisemmässä suksiaihiossa) 8,5-9,5 MPa.
10 Esimerkki 3
Tiivistetyyppiä oleva kuitukangasliuska, jonka paksuus on 0,8 mm ja leveys 65 mm, joka vastaa valmistettavan suksen leveyttä, käsitellään yhdisteellä, joka sisältää (massaosina): 5-metyyliresorsinolia 100 massaosaa, ureaa 15 38, heksametyleenitetramiinia 40, etyleeniglykolia 13, vet tä 40 ja kuiva-ainepitoisuus on 80 massa-%. Mainitut kuitu-kangasliuskat kyllästetään mainitulla seoksella ja niitä pidetään kuivauskaapissa 30-40 minuuttia 70-90°C:n lämpötilassa seoksen osittaisen polykondensoitumisen tapahtumi-20 seksi.
Erityiseen suksenvalmistuspuristimeen sijoitetaan edellä esitetyllä tavalla saatu materiaali ja suksiaihio, joka on samanlainen kuin esimerkissä 2 esitetty. Sen jälkeen lämpötila säädetään välille 100-120°C ja paine välil-25 le 0,5-2,0 MPa, jolloin tapahtuu fenolihartsin täydellinen polykondensaatio ja kaikki suksen osat kiinnittyvät lujasti toisiinsa.
Näin valmistetulle sukselle suoritetaan testit yleisesti tunnettujen menettelyjen mukaan, jolloin saadaan seu-30 raavat tulokset: - suksen taipuma 342 N kuormituksella 70 mm
- suksen murtolujuus 1050 N
- lopullinen murtoleikkauslujuus suksen yläulkopinnan ja suksen aihion väli- 35 sessä liitoksessa (tämä vastaa murtopainet- ta suksiaihiossa) 9,5 MPa.
74403 14
Esimerkki 4
Puuvillakangasliuska, jonka leveys on 55 mm vastaten valmistettavan suksen leveyttä, käsitellään seoksella, jonka koostumus on seuraava (massaosina): 5-metyyliresorsi-5 nolia 100 massaosaa, ureaa 47, heksametyleenitetramiinia 48, etyleeniglykolia 28, vettä 55 ja joka sisältää 70 mas-sa-% kuiva-ainetta. Mainitulla seoksella kyllästettyä puu-villakangasliuskaa pidetään kuivauskaapissa 40-45 minuuttia 70-90°c:n lämpötilassa seoksen osittaisen polykondensaation 10 aikaansaamiseksi.
Erityiseen suksenvalmistuspuristimeen sijoitetaan edellä esitetyllä tavalla käsitelty puuvillakangasliuska, esimerkin 2 mukainen suksiaihio ja polyetyleenikalvo, minkä jälkeen lämpötila säädetään välille 100-120°C ja paine vä-15 lille 0,5-2,0 MPa, minkä tuloksena tapahtuu fenolihartsin täydellinen polykondensaatio ja kaikki suksen osat kiinnittyvät lujasti toisiinsa.
Näin valmistettu suksi testataan yleisesti tunnettujen menettelyjen mukaan, jolloin saadaan seuraavat omi-20 naisuudet: - suksen taipuma 342 N kuormituksella 80 mm
- suksen lopullinen murtolujuus 1100 N
- lopullinen murtoleikkauslujuus suksen yläulkopinnan ja suksen aihion välisessä 25 liitoksessa (tämä vastaa suksiaihion murto- painetta) 9-9,5 MPa.
Esimerkki 5
Paperiliuskaa, jonka leveys on 80 mm (vastaten valmistettavan suksen leveyttä) ja paksuus 2,5 mm, käsi-30 tellään seoksella, jonka koostumus on seuraava (massa- osina) : öljyliuskeen alkyyliresorsinoleja, jotka sisältävät OH-ryhmiä 12,0-13,3 mekv/g suuruisen määrän 100 massa-osaa, ureaa 45, heksametyleenitetramiinia 43, etyleeniglykolia 57, vettä 68 ja joka sisältää 60 massa-% kuiva-ai-35 neita. Mainitulla seoksella kyllästettyä paperiliuskaa pidetään kuivauskaapissa 55-65 minuuttia 70-90°C:n lämpöti- l 15 74403 lassa seoksen osittaiseksi polykondensoimiseksi.
Erityiseen suksenvalmistuspuristimeen sijoitetaan sitten mainittu paperiliuska, esimerkin 2 mukainen suksi-aihio ja polyetyleenikerros, minkä jälkeen lämpötila sää-5 detään välille 100-120°C ja paine välille 0,5-2,0 MPa, minkä tuloksena tapahtuu fenolihartsin täydellinen poly-kondensaatio ja kaikki suksen osat kiinnityvät lujasti toisiinsa.
Näin valmistetulle sukselle suoritetaan testit ta-10 vanomaisten menetelmien mukaan, jolloin saadaan seuraavat tulokset: - suksen taipuma 342 N kuormituksella 40 mm - suksen lopullinen murtolujuus murto-
kuormituksella 1000 N
15 - lopullinen murtoleikkauslujuus suk sen yläulkopinnan ja sen aihion välisessä liitoksella (joka vastaa murtopainetta suksi-aihion puuosassa) 8,5-9,0 MPa.
Esimerkki 6 20 Paperiliuska, jonka leveys on 65 mm (vastaten val mistettavan suksen leveyttä) ja paksuus 1,2 mm, käsitellään seoksella, jonka koostumus on seuraava (massaosina): 5-metyyliresorsinolia 100 massaosaa, ureaa 57, heksamety-leenitetramiinia 55, etyleeniglykolia 73, vettä 87 ja joka 25 sisältää 60 massa-% kuiva-ainetta. Mainitulla seoksella kyllästettyä paperiliuskaa pidetään kuivauskaapissa 55-65 minuuttia 70-90°C:n lämpötilassa seoksen osittaista poly-kondensaatiota varten.
Sitten paperiliuska, esimerkin 2 mukainen suksiaihio 30 ja polyetyleenikerros sijoitetaan erityiseen suksenvalmis tuspuristimeen, minkä jälkeen lämpötila säädetään välille 100-120°C ja paine välille 0,5-2,0 MPa, minkä tuloksena fenolihartsi polykondensoituu täydellisesti ja kaikki suksen osat kiinnittyvät lujasti toisiinsa.
35 Näin valmistettu suksi testataan yleisesti tunnet- 16 74403 tujen menettelyjen mukaisesti, jolloin saadaan seuraavat tulokset: - suksen taipuma 342 N kuormituksella 40 mm - suksen lopullinen murtolujuus murto-
5 kuormituksella 1000 N
- lopullinen murtoleikkauslujuus suksen ulkopinnan ja sen aihion välisessä liitoksessa (tämä vastaa murtopainetta suksen puu- osassa) 8,5-9,5 MPa.

Claims (3)

74403
1. Menetelmä suksen ulkopintojen valmistamiseksi levittämällä kuitumaista materiaalia suksen aihiolle, 5 jolloin kuitumainen materiaali esikäsitellään lämpökovet- tuvaan hartsiin perustuvalla yhdisteellä, minkä jälkeen suksen ulkopintaan kohdistetaan kohotetun lämpötilan ja paineen vaikutus, tunnettu siitä, että kuitumaisena materiaalina käytetään paperia tai kuitukangasta, jo-10 ka on käsitelty fenolihartsiin perustuvalla seoksella, joka sisältää 60-80 massa-% kuiva-ainetta ja fenolihartsi voidaan kovettaa 100-120°C:n lämpötilassa, ja että mainittua kuitumaista materiaalia pidetään 70-90°C:n lämpötilassa aika, joka on riittävän pitkä mainitun hartsin osittai-15 sen polykondensoitumisen tapahtumiseksi, minkä jälkeen kui tumainen materiaali levitetään suoraan suksen aihiolle ja siihen kohdistetaan alueella 100-120°C olevan lämpötilan ja alueella 0,5-2,0 MPa olevan paineen vaikutus, minkä tuloksena tapahtuu mainitun fenolihartsin täydellinen poly-20 kondensaatio ja kuitumaisen materiaalin luja kiinnittyminen suksen aihioon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kuitumaista materiaalia käsitellään seoksella, jonka koostumus massaosina on seuraava: 25 öljyliuskeen alkyyliresorsinoleja, jotka sisältävät 12,0-13,3 mekv/g OH-ryhmiä 100 ureaa 30-45 heksametyleenitetramiinia 31-43 etyleeniglykolia 10-57 30 vettä 31-63
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että suksi, joka koostuu suksiai-hiosta ja kuitumaisesta materiaalista, valmistetaan samanaikaisesti .
FI832204A 1982-06-17 1983-06-16 Foerfarande foer behandling av utsidorna av en skida. FI74403C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SU3457547 1982-06-17
SU3457547 1982-06-17

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI832204A0 FI832204A0 (fi) 1983-06-16
FI832204L FI832204L (fi) 1983-12-18
FI74403B FI74403B (fi) 1987-10-30
FI74403C true FI74403C (fi) 1988-02-08

Family

ID=21018177

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI832204A FI74403C (fi) 1982-06-17 1983-06-16 Foerfarande foer behandling av utsidorna av en skida.

Country Status (8)

Country Link
US (1) US4518453A (fi)
JP (1) JPS5920184A (fi)
AT (1) AT381029B (fi)
CA (1) CA1206404A (fi)
DE (1) DE3321928A1 (fi)
FI (1) FI74403C (fi)
NO (1) NO154378B (fi)
SE (1) SE456318B (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6222846U (fi) * 1985-07-26 1987-02-12
JPS63173655A (ja) * 1987-01-13 1988-07-18 Canon Inc サ−マル記録装置
FR2629352B1 (fr) * 1988-03-29 1990-12-28 Salomon Sa Procede pour realiser un ski, et ski realise selon ce procede
DE4041740A1 (de) * 1990-12-24 1992-06-25 Hoechst Ag Ski enthaltend flaechenfoermige platten oder baender aus einem faserverstaerkten werkstoff
US5759664A (en) * 1996-02-29 1998-06-02 Goode Ski Technologies Composite ski
CN112606514A (zh) * 2020-12-24 2021-04-06 惠州市杰诚运动器材有限公司 防火耐磨滑板及其制备方法

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2184791A (en) * 1936-07-31 1939-12-26 Airmobile Aircraft Company Ski and method of making the same
JPS5116819B1 (fi) * 1968-11-21 1976-05-27
US3707296A (en) * 1970-01-09 1972-12-26 Westinghouse Electric Corp Modified phenolic resin system and laminates made therefrom
AT313129B (de) * 1970-07-31 1974-02-11 Isovolta Bauteil für Skier
US3832251A (en) * 1971-03-25 1974-08-27 A Aarna Method for manufacturing the edge and lower plate of a ski from wood
US4077652A (en) * 1973-01-26 1978-03-07 Westinghouse Electric Corporation Plastic ski surfacing system
DE2407971A1 (de) * 1974-02-19 1975-08-21 Karhu Titan Oy Gleitboden fuer ski
SE7511706L (sv) * 1975-10-20 1977-04-21 Casco Ab Forfarande for limning av plastskidor
AT349366B (de) * 1976-02-25 1979-04-10 Isoport Gmbh Verfahren zur herstellung eines insbesondere als ski-bauteil geeigneten schichtstoffes
JPS5336326A (en) * 1976-09-14 1978-04-04 Nippon Gakki Seizo Kk Surface material for skiis
AT360392B (de) * 1979-02-01 1980-01-12 Rost & Co H Aus schichten zusammengesetzter ski und verfahren zu seiner herstellung

Also Published As

Publication number Publication date
FI832204L (fi) 1983-12-18
ATA219083A (de) 1986-01-15
NO154378C (fi) 1986-09-10
NO154378B (no) 1986-06-02
FI74403B (fi) 1987-10-30
DE3321928A1 (de) 1983-12-22
SE8303157D0 (sv) 1983-06-03
US4518453A (en) 1985-05-21
SE456318B (sv) 1988-09-26
JPS5920184A (ja) 1984-02-01
SE8303157L (sv) 1983-12-18
CA1206404A (en) 1986-06-24
NO832189L (no) 1983-12-19
AT381029B (de) 1986-08-11
FI832204A0 (fi) 1983-06-16
DE3321928C2 (fi) 1989-09-28
JPS6220835B2 (fi) 1987-05-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US9370904B2 (en) Flexible fiber-reinforced composite material
DE69530376T2 (de) Verstärkungsplatte mit einem oberflächenmaterial auf cellulosebasis, verfahren zur verstärkung einer holzstruktur und die verstärkte holzstruktur
US2649396A (en) Method of producing a bonded structure
US5591509A (en) Ski containing sheetlike plates or tapes made of a fiber reinforced material
JPH10510015A (ja) 強化木質構造部材
AU2012213352B2 (en) Composite material based on a natural-fiber-reinforced plastic
US20040142143A1 (en) Moulding materials
US2587171A (en) Laminated article having an unimpregnated surface and method of making the same
FI74403C (fi) Foerfarande foer behandling av utsidorna av en skida.
EP3433097A1 (en) Method of manufacturing a wood veneer product and a wood veneer product thus obtained
US3790417A (en) Process for preparing fiberboard having improved dimensional stability
JP2999013B2 (ja) 高強度高耐水性リグノセルロース成形板
CA1083938A (en) Process for the manufacture of fiber reinforced laminates
WO1998049248A1 (en) B-staged resin impregnated fiber mat plywood glue
DE3021428A1 (de) Verfahren zur herstellung leicht verklebbarer und anschaeumbarer laminate
EP0486651A1 (de) Prepreg, verfahren zu dessen herstellung und dessen verwendung
DE2647405A1 (de) Verfahren zum leimen von kunststoff- bzw. plastikskiern
DE4111638A1 (de) Verfahren zur herstellung einer mehrschichtplatte
US2086187A (en) Surfacing lumber
DE1629641A1 (de) Verfahren zur Herstellung von Schichtmaterial und nach dem Verfahren hergestelltes Material
JPH0780810A (ja) 軽量ボード及びその製造方法
EP3083773B1 (en) Method for making a flexible fiber-reinforced composite material
DE2508518A1 (de) Verfahren zur herstellung eines verbundwerkstoffes und dessen verwendung zur schiherstellung
CA1083939A (en) Process for the manufacture of laminates
CN1092349A (zh) 竹质集装箱底板的生产方法

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: DEREVOODROBATYVAJUSCHY KOMBINAT

Owner name: TALLINSKY POLITEKHNICHESKY INSTITUT