FI74150B - Instrument foer maetning av hematokritvaerdet hos blod. - Google Patents

Instrument foer maetning av hematokritvaerdet hos blod. Download PDF

Info

Publication number
FI74150B
FI74150B FI830159A FI830159A FI74150B FI 74150 B FI74150 B FI 74150B FI 830159 A FI830159 A FI 830159A FI 830159 A FI830159 A FI 830159A FI 74150 B FI74150 B FI 74150B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
electrodes
blood
measurement
value
electrode
Prior art date
Application number
FI830159A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI830159A0 (fi
FI74150C (fi
FI830159L (fi
Inventor
Holger Kiesewetter
Heinz Myrenne
Hartmut Lazar
Klaus Mussler
Original Assignee
Holger Kiesewetter
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Holger Kiesewetter filed Critical Holger Kiesewetter
Publication of FI830159A0 publication Critical patent/FI830159A0/fi
Publication of FI830159L publication Critical patent/FI830159L/fi
Publication of FI74150B publication Critical patent/FI74150B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI74150C publication Critical patent/FI74150C/fi

Links

Classifications

    • GPHYSICS
    • G01MEASURING; TESTING
    • G01NINVESTIGATING OR ANALYSING MATERIALS BY DETERMINING THEIR CHEMICAL OR PHYSICAL PROPERTIES
    • G01N33/00Investigating or analysing materials by specific methods not covered by groups G01N1/00 - G01N31/00
    • G01N33/48Biological material, e.g. blood, urine; Haemocytometers
    • G01N33/483Physical analysis of biological material
    • G01N33/487Physical analysis of biological material of liquid biological material
    • G01N33/49Blood

Landscapes

  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Hematology (AREA)
  • Physics & Mathematics (AREA)
  • Medicinal Chemistry (AREA)
  • General Physics & Mathematics (AREA)
  • Urology & Nephrology (AREA)
  • Biophysics (AREA)
  • Food Science & Technology (AREA)
  • Ecology (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • Biochemistry (AREA)
  • General Health & Medical Sciences (AREA)
  • Molecular Biology (AREA)
  • Immunology (AREA)
  • Pathology (AREA)
  • Investigating Or Analysing Biological Materials (AREA)
  • Investigating Or Analyzing Materials By The Use Of Electric Means (AREA)
  • Medicines Containing Antibodies Or Antigens For Use As Internal Diagnostic Agents (AREA)
  • Measuring Pulse, Heart Rate, Blood Pressure Or Blood Flow (AREA)
  • Measurement Of The Respiration, Hearing Ability, Form, And Blood Characteristics Of Living Organisms (AREA)

Description

1 74150
Koje veren hematokriittiarvon mittaamiseksi
Keksintö koskee kojetta veren hematokriittiarvon mittaamiseksi, joka koje käsittää alaosan ja yläosan, jotka ovat 5 liikuteltavissa erilleen, ja kaksi elektrodia, joiden mit-tauspinnat on järjestetty vaakatasoon ja joilla veren johtavuus on määriteltävissä.
Edellä mainittua tyyppiä oleva koje on tunnettu esimerkiksi julkaisusta DD-PS 78.307. Tässä mittauslaittees-10 sa on elektrodit järjestetty siten, että kentän voimaviivat kulkevat kohtisuoraan veren saostunissuunnan suhteen. Tämä on periaatteellisesti haitallista, koska impedanssiarvo riippuu saostunisasteesta ja mittausvirhe tulee sitä suuremmaksi mitä suurempi saostumisosa on. Ennen kaikkea tä-15 mä on haitallista patologisilla verillä, joissa aggregaatio-osa on kohonnut.
Saostumisvaikutuksen vääristämän mitatun suureen yksinkertaista korjausta ei voida suorittaa sellaisessa kojeessa, koska tapahtuman kompleksisuus ei tätä salli.
20 lisäksi ei mittauskanmiossa olevia elektrodeja voida puhdistaa täydellisesti yläpinnoistaan, joten elektrodipin-toihin muodostuu erityisesti fihrinogeenia olevia proteiini-kerroksia, jotka vääristävät voimakkaasti impedanssiarvoa : ja siten mittausarvoa.
: 25 Tässä kojeessa tulee lisäksi vai kelattavana seikkana vielä huono käsiteItävyys. Ilittauskapillaarin paikalleen-panosta mittauskiinnittimien väliin syntyy mittausarvovää-ristymiä mittauskapillaarista tapahtuvan osittaisen verenhukan johdosta, minkä takia mitattu impedanssiarvo ilmasul-30 keumien johdosta voimakkaasti kohoaa. Ulosvirranneesta verestä mittauslaite likaantuu ja voi tulla uusia virhelähteitä.
Iläärittelemättönän täyttötilavuuden johdosta muodostuu lisäksi mittausarvon voimakas riippuvuus kulloisesta-35 kin täyttötilavuudesta, koska kentän voimaviivojen tiheys veressä vaihtelee riippuen täyttötilavuudesta.
Julkaisusta DE-AS 1.229.760 on samoin tunnettu hemato-kriittiarvon määrittämiseen tarkoitettu koje, jossa jälleen 2 74150 elektrodilaite tuottaa kenttävoimaviivat, jotka kulkevat kohtisuoraan saostumissuunnan suhteen, joten siinä syntyvät jo edellä mainitut mittausvaikeudet.
Elektrodien pintojen puhdistus on samoin vaikeaa, niin 5 että muodostuu samanlaisia likaantumisongelmia.
Lähemmin perustuu mittausarvo impedanssin Lineaariseen riippuvuuteen henatokriittiarvosta, mitä ei tosiasiassa kuitenkaan ole olemassa. Sikäli perustuvat mittausarvomuutok-set väärään olettamukseen.
10 Lopuksi ei mittauslämpötilaa voida puuttuvan termos- taattiohj.auksen johdosta pitää vakiona, joten mycs tässä voi esiintyä mittausongelmia.
Julkaisusta DS-OS 2,105.285 on tunnettu eräs muu heraa -tokriittiarvon mittaamiseen tarkoitettu koje, jossa kentän 15 voimaviivat kulkevat samoin kohtisuoraan saostumissuunnan suhteen, niin että jälleen esiintyy edellä mainittuja mit-tausvaikeuksia. Sen lisäksi tarvitaan mittaamiseen huomattavia määriä verta. Lisäksi ovat elektrodit kiinteän sijoituksensa johdosta huonosti puhdistettavissa, joten edel-20 lä mainitut huomautukset pätevät taas.
Myös US-patenttijulkaisussa 3.922.598 on kuvattu hema-tokriittimittauskoje, jossa joko kentän voimaviivat kulkevat taas kohtisuoraan saostumissuunnan suhteen tai mycs erään toisen suoritusmuodon mukaan pä.ällekkäin yhdensu.un-25 taisesti järjestetyt elektrodit täytyy upottaa vereen. Yii-meksimainituilla elektrodeilla ei kuitenkaan voida määrätä, upotus s jrvyyttä ja siten veren tiheyttä, joka lisääntyy pohjaa. kohti suostumisen johdosta.
Lisäksi en näiden elektrodien mittaustilavuus liian 30 suuri ja täydellinen puhdistus vain vaikeasti mahdollista., joten taas edellä selitetyt virhelähteet voivat esiintyä.
Keksinnön tehtävänä on siksi aikaansaada edellä mainittua tyyppiä oleva koje, jossa saostuminen ei sancttava.sti vaikuta mittausarvoon.
35 Keksinnön tehtävänä on lisäksi aikaansaada koje, joka on helposti kä.siteltävä ja erittäin helppo puhdistaa..
Tehtävä on ratkaistu siten, että ainakin yksi elektrodi on I: 3 74150 järjestetty alaosan yläsivun tasoon ja toinen elektrodi yläosan alasivun tasoon.
Elektrodien järjestämisellä keksinnön mukaisessa kojeessa on kentän voimaviivat suunnattu saostumisen suuntaan.
5 Useat koesarjat sekä terveillä että patologisilla, siis voimakkaasti kasautuneilla tai saostuneilla verille, ovat osoittaneet, että tässä valitulla elektrodien sijoituksella saostumisen vailcutus mittausarvoon on lähes olematon eikä siksi aikaansaa mitään mittaustuloksen vääristymää.
10 Sen johdosta, että elektrodit on järjestetty alasivun ja yläsivun tasoihin, on lisäksi taattu, että mittauskammio voidaan täydellisesti ja yksinkertaisesti puhdistaa, niin että elektrodien epäpuhtaudesta johtuva mittausvirhe mini-mo idaan.
15 lisäksi riittävät jo hyvin pienet verimäärät henato- kriittiarvon määrittämiseen suurella tarkkuudella. Tällöin on verikokeen täyttö, esim. määrältään 70-200 f/1, hyvin yksinkertaista. ITämä määrät, jotka vastaavat 1-5 veritippaa, voidaan ottaa potilaan kehosta halutusta kohdasta.
20 Heti tapahtuvalla optisella tarkistuksella on havaitta vissa, sisältääkö veri ilmakuplia käyttövaiheessa ta.paistuvan pohjaelektrodin kostuttamisen jälkeen, mikä johtaa hyvin korkeaan hematokriittiarvoon. Sikäli on näillä korkeilla ; mittausarvoilla toistettava mittaus.
25 Hyvin lyhyen mittausajan takia ei enää ole ts.rpeellis- ta myöskään mikään veren lisäkäsittely, kuten sekoittaminen lcoagulointia estäviin aineisiin, joten välittömästi tipahtamisen jälkeen veritippa voidaan johtaa mittauslaitteen elektrodin päälle.
50 On ainoastaan otettava huomioon, että pidetään sisällä minimitäyttömäärä, jolloin järjestämällä elektrodit kokoon-käännettävään kammioon taataan vakio tilavuus elektrodien välillä. Jos nämä ehdot on täytetty ja molemmat elektrodi-pinnat kostutettu, niin todettiin kokeellisesti mittausar- 35 von riippumattomuus täyttömäärästä.
Hittaustapahtuma void.aan sitten aloittaa, kun on aikaansaatu sähköinen yhteys molempien elektrodien välillä veripisaran yli.
4 74150
Keksinnön nrukaisesti edullisella 2-3 kHz taajuudella ehkäistään polarointi-ilmiöt elektrodeilla. Lisäksi tällä taajuudella otetaan huomioon plasman dielektriset ominaisuudet suurien dipolimolelcyylien karkeadispergoituneena 5; liuoksena. Tällä taajuudella ollaan nimittäin sen taajuusalueen υ1Κορ\ιοΐΘΐ1α, jolla esiintyy niin kutsuttua alfa-dispersiota. Tällä alueella näyttelevät solukalvot hallitsevaa osaa johdinelementteinä. Toisaalta on tämä taajuus alueella, jolla beeta-dispersio juuri alkaa ja plasman di- 10. elektrinen ominaisuus vaikuttaa juuri vielä mittausarvoon. Tämän taajuusarvon valinnalla saavutettiin, että sekä normaalin että patologisen plasman, jossa valkuaiskonscntraa-tio on muuttunut, impe dans s iarvo on lähes sama. Samoin painettiin tässä käytetyn taajuuden valinnalla erytrosyyttikal-15 von kapasitiivisen vastuksen vaikutus niin alas, että eryt-rosyytin keskimääräisillä korpuskulaarisi11a tilavuuksilla jopa 25 % heilahtelut eivät vääristä mittausta.
Hematokriittiarvoille 70 ;j:iin asti voitiin osoittaa, että mittausarvo on riippumaton siitä, onko tilavuusosuus 20 muodostettu harvoista suuritilavuuksisista vai useista pie-nitilavuuksisista soluista.
Häiden reunaehtojen valinnalla osmooliosuushcilahtelut fysiologisella alueella (230-300 mosmol) saavat aikaan vain noin 10 % plasmaimpedanssin heilahtelun, mikä aikaansaa 25 Kkt-arvon vääristymistä *1
On osoittautunut, että heraatokriitliarvon määritys voidaan suorittaa mahdollisimman lyhyessä ajassa, eli noin puolen minuutin kuluessa ja että tämä mittausarvo on stabiili ja toisinnettavissa. Vertailu tähän asti tunnettui-30 . hih menetelmiin on lisäksi osoittanut, että saadut mittausarvot ovat hyvin tarkkoja, eikä niissä ole systemaattisia virheitä, koska lukuunottamatta veritipan tipauttamista elektrodin päälle ja erityisesti sen täydellistä peittämistä, ei tarvitse suorittaa mitään muita toimenpiteitä.
35 Työt voivat aivan hyvin suorittaa apulaiset. Koska kaikki muut mittausparametrit on ennaltamäärätty jo tehtaalla, eli toisin sanoen sisäänrakennettuina mittausvakioina (elektrodien etäisyys, jännitcpysyvä oskillaattori, pysyvät vaetuk- 5 74150 set, ennalta-annetut kalibrointikäyrät ja vastaavat), voi sellaista laitetta käyttää jopa käytännöllisen kokemuksen saanut henkilö eikö. se ole siten suinkaan varattu lääketieteellisissä laboratorioissa suoritettavia mittauksia 5 varten.
Jopa silloin, kun on jäykistyneitä soluja, saadaan tarkka heraatokriittiarvo, niin että tästä ei ole todettavissa mitään mittauskulun häiriötä, joita esiintyy useimmissa muissa menetelmissä.
10 Erittäin merkittävää on, että veren solurakenncosien saostumisella ei ole minkäänlaista vaikutusta hematokriit-tiarvon määrittämiseen ja saatu arvo pysyy yhä vakiona myös minuuttien jälkeen.
Keksinnön muita yksityiskohtia, tunnusmerkkejä ja suo-15 ritusmuotoja lcuvataan seuraavassa selityksessä viittaamalla piirustukseen sekä suoritusesimerkeissä.
Kuvio 1 esittää kaaviollista sivukuvaa keksinnön mukaisesta kojeesta.
Kuvio 2 esittää kaaviollista etu loivaa keksinnön mukai-20 sesta kojeesta.
Kuvio 3 esittää suurennettua osakuvaa kuvioiden 1 ja 2 mukaisesta kojeesta.
Kuvio 4 esittää kaaviollista perspektiivikuvaa kuvioiden 1 ja 2 mukaisesta kojeesta.
25 Kuvio 5 esittää kytkentämallia keksinnön mukaiselle kojeelle, varustettuna vakiovirtalähteellä. '
Kuvioissa 1-4 on esitetty keksinnön mukainen koje 10 hematokriittiarvon määrittämiseksi ja itse koteloon järjestetty rekisteröintiköje 12, Koje 10 muodostuu pääasiassa 30 alaosasta 14 jä yläosasta 16, joka on muodostettu kannen muotoiseksi ja laakeroitu kääntyvästi alaosaan 14. Kuvion 3 suurennetussa osakuvassa on esitetty pistekatkovii-voin yläosan ylöskäännetty asento. Itse yläosan lukitus tapahtuu tavalliseen tapaan joko kääntämällä kansi tai ylä-35 osa 16 taaksepäin, jolloin tämä asettuu alaosaan 14 muodostettua kaltevaa pintaa. 18 vasten, tai puristamalla yläosa 16 kohdassa 20 kaltevaa pintaa 18 vasten. Kuten jo edellä on todettu, on yläosa, kääntyvä akselin 22 ympäri, joka 6 74150 kulkee alaosan 14 ja yläosan 16 läpi.
Alaosan 14 yläsivussa 24 ja yläosan 16 alasivussa 26 on kummassakin elektrodi 28 ja 30, joiden pinnat ovat kulloinkin samassa tasossa kuin yläsivu 24 ja alasivu 26.
5 Tästä on se etu, että hyvin huolellisesti suoritettavassa puhdistuksessa ylä- ja alasivun koko pinta voidaan täydellisesti puhdistaa, ilman että jää jäljelle mittaustuloksiin vaikuttavia epäpuhtauksia. Toisaalta voi kuitenkin, mikäli se näyttää tarkoituksenmukaiselta, elektrodi 28 ja 30 pis-10 tää hieman esiin, esimerkiksi 1-2 mm, tai olla upotettu pinnan alapuolelle.
Elektrodipinnan muoto ja suuruus ei ole kriitillinen. Tarkoituksenmukaisesti valitaan pyöreä elektrodinuoto, koska itse elektrodipinta on kostutettava täysin verellä, mikä 15 kulmikkailla tai särmikkäillä muodoilla ei ilman muuta ole mahdollista. Kyos elektrodien 28 ja 30 pintasuuruus on valittava siten, että saatu mittaussignaali voidaan rekisteröidä varmasti ja olennaisesti meluttomasti, mutta toisaalta kuitenkaan liian suuret verimäärät mittausta varten eivät 20 ole tarpeen. Yleensä ovat elektrodien 28 ja 30 pintasuu-ruudet alueella 10-100, erityisesti 20-50 rnm^. Erittäin tarkoituksenmukaisessa suoritusmuodossa on elektrodipinta noin 30 mm^.
Myös elektrodimateriaali on sinänsä epäkriitillinen, 25 on vain otettava huomioon, että elektrodit 28 ja 30 ovat hyvin sähköäjohtavia ja erityisesti eivät ole alttiita millekään korroosioilmiöille eivätkä suorita reaktioita veren kanssa. On osoittautunut, että tavallisesti käytettyjä jalompia elektrodimateriaaleja, kuten titaania, nikkeliä, ja-30 loterästä, kromia ja itse erittäin jaloja metalleja (platina, hopea ja Iralta), voidaan käyttää ilman vaikeuksia, kustannussyistä on jaloteräksen käyttö edullista.
, Kuten kuviosta 3 nähdään, molemmat elektrodit 28 ja 30 ovat samassa lihjassa pystysuorassa suunnassa, ne ovat siis 35 tarkasti päällekkäin, niin että elektrodien 28 ja 30 väliseen välitilaan 32 voi muodostua sylinterimM.iseksi muodostettu veripylväs, josta voidaan mitata sähköinen johtavuus. Välitilan 32 suuruus määrätään ylä- ja alaosien 14 ja 16 l, 7 74150 järjestämisellä ja erityisesti mittapalalla 34» joka palvelee väliklceenä yläsivun 24 ja alasivun 26 välillä. Tällöin ovat yläsivu 24 ja alasivu 26 suljetussa tilassa olennaisesti yhdensuuntaisesti suunnatut, mikä johtaa samoin elek-5 trodien 28 ja 30 pintojen yhdensuuntaiseen suuntaukseen.
On osoittautunut, että elektrodien 28 ja 30 välinen etäisyys, eli välitilan 32 korkeus ja siten myös rnittapa-lan paksuus voi olla alueella 0,5-3 am, erityisesti 1,4- 2,2 mm. Tällä välimatka-alueella saatiin edellä määritel-10 lyllä elektrodipintamitoituksella mitta-alueen suuri levitys, jolloin hematokriittiarvon määritykseen tarvitaan korkeintaan 500 jjl olevia verimääriä.
Materiaaleina ylä- ja alasivuja 24 ja 26 varten käytettiin sähköisesti ei-johtavia materiaaleja, mikäli nämä 15 ovat kosketuksessa elektrodien 28 ja 30 kanssa., tai tavallisia metallisia materiaaleja, mikäli elektrodit 28 ja 30 on eristetty näistä pinnoista. Tavallisesti käytetään termoplastista muovimateriaalia tai tavallisia metallisia ko-telomat eriaaleja kojetta 10 varten.
20 Elektrodit 28 ja 30 on johtojen 36 ja 38 välityksellä yhdistetty rekisteröintiköjeeseen 12. Tämä rekisteröinti-koje rupeaa toimimaan, lain edullisesti pääteko skotin yläosaa 16 alaosan 14 päälle kiinnikäännettäessä suljetaan. Edullisesti on pilätekosketin 40 saatettavissa yhteyteen 25 itäsivussa 16 olevan mittapalan 34 kanssa ja voidaan sulkea tämän avulla. Esittämättömän johdon kautta on tämä pää-tekosketin 40 puolestaan yhteydessä rekisteröintiköjeeseen 12.
Elektrodeihin 28 ja 30 syötettiin vaihtovirta, jolla on esi-30 merkiksi tehollinen jännite 0,1-0,7 V, erityisesti 0,2 V (0,7 Väliä kokonaisamplitudi 2V) ja taajuus 1,8-6, erityisesti 2-3 kHz.
Valitulla taajuudella 2-3 kHz ehkäistään polarointi-ilmiöt elektrodeilla. Lisäksi tällä taajuudella otetaan 35 huomioon plasman dielektriset ominaisuudet suurien dipoli-molekyylien korkeadispergoituneena liuoksena. Täten poistetaan solukalvojen vaikutus johdinelenentteinä. Toisaalta on tämä taajuus alueella, jolla plasman dielektrinen ominai- s 74150 suus vaikuttaa juuri vielä mittausarvoon. Edullisen taajuusalueen ja edullisen jännitteen valinnalla saavutetaan, että sekä normaalin että patologisen plasman, jossa valkuaiskon-sentraatio on muuttunut, impedanssiarvo on lähes sama. 3a-5 moin painetaan edellä mainitun taajuuden valinnalla erytro-syyttikalvon kapasitiivisen vastuksen vaikutus niin alas, että erytrosyytin keskimääräisillä korpuskulaarisilla tilavuuksilla jopa 25 /j heilahtelut eivät vääristä mittausta.
I-Ikt-arvoilla 70 ^:iin asti voitiin osoittaa, että mit-10 tausarvo on riippumaton siitä, onko tilavuusosuus muodostct-tu harvoista suuritilavuuksisista vai useista, pienitilavauk-sisista soluista.
Edellä mainittu vaihtovirta kehitetään kuviossa o esitetyllä oskillaattorilla. Itse mittausjännite haaroitetaan 15 veripatsaan kautta. Mittaussignaalin seuraavan tasasuunta-uksen jälkeen sen arvo korreloidaan vastaavan hematolcriitti-arvon kanssa kiinteästi ohjelmoidun kalibrointikäyrän avulla, jonka valmistus on kuvattu seuraavassa. Saatu hene.to-kriittiarvo ilmaistaan sitten näkyvästi rekisteröintiköjees-20 sa 12 näytöllä 44, mikä on edullisesti digitaalinen.
On tietenkin selvää, että luonnollisesti koje 10 ja rekisteröintikö je 12 voivat olla kahtena erillisenä kojeena.
Hematokriittiarvon mittaus suoritetaan seuraavasti:
Mittauskammio täytetään noin 200 pl:11a verta, jolloin 25 on huomioitava onnen muuta kammion kuplaton täyttö. Tällöin voidaan veri ottaa potilaalta mistä tahansa hyvin luoksepäästävästä paikasta, esimerkiksi pistää sormenpään hän. ja tipauttaa pulppuava veri alemman elektrodin 28 päälle. Seuraavaksi käännetään yläosa 16 alaosan 14 päälle ja 30 -suljetaan päätekosketin 40. Virtalähteen kytkemisen jälkeen kestää noin 15 selruntia, kunnes osoitettu jännite-pudotus pysyy vakiona. Tämä jännitepudotus määrätään ensi sijassa erytrosyytin impedanssista, eli vaihtovirtavastukses-ta, ja se korreloi hematokriittiarvon kanssa kaiihrointikäy-35 rän mukaisesti. Koska osmolaarisuus, eli elektrolyyttiva-rausyksiköt, on yksi verenkierrossa parhaiten säädettyjä suureita, voidaan sen vaikutukset käytännössä jättää huomioonottamatta. Vasta toissijaisesti näyttelevät jotakin I· 9 74150 osaa mittauksessa myös plasman lcapasitiivinen vastus, eryt-rosyytin ohminen ja lcapasitiivinen vastus. On kuitenkin osoittautunut, että nämä vaikutukset voidaan olettaa, vakioiksi ja siksi voidaan jättää huomioon ottamatta.
5 Rekisteröintiköjeeseen 12 tuleva jännitearvo on luon nollisesti riippuvainen lämpötilasta, suspensioväliaineen ionikonsentraatiosta, elektrodien etäisyydestä ja myös mittaus kammion täyttötilavuudesta, Kuten jo edellä on todettu, on elektrodien etäisyys ja täyttötilavuus, joka nääräy-10 tyy etäisyyden ja elektrodien pintojen perusteella, vakio, mikäli veri peittää täydellisesti elektrodien pinnat. Edullisessa suoritusmuodossa varmistetaan tämä täydellinen peittäminen siten, että elektrodit 50 ja 23 on -ulkomittansa vierestä ympäröity varmistusalueella, mikä periaatteellisesti 15 täytyy olla peitetty verellä, kun k; ly11 öhenki1c kun ta avua kojeen 10.
Kuten jo edellä on todettu on plasman osmolaarisuudel-la vähemmän merkitystä hematokriittiarvon määräämiseksi.
Se on arvojen noin 275 ja 500 mosmol/l välillä. Hematokrii-20 tin (Hkt) mittausvirhe, joka nousee silloin määrään Λ Hiet = ±1 tilavuus-;!, on siis tavallisella 40 tilavuus-!:n hornat o -kriittiarvolla suuruusluokaitaan noin 2,5 ,5. Häistä syistä voi siksi tyhjumittaus plasmassa lakata. Kuitenkin voidaan plasman johtavuus määrittää samassa kammiossa, kahdollices-25 ti voidaan suorittaa korjaus tai itse koje voidaan kalibroida standardilla EaCl-liuoksella.
Impedanssimittaus hematokriittiarvon määrittämiseksi on luonnollisesti lämpötilasta riippuva, jolloin jokaista lämpötilaa varten voidaan aikaansaada oma kaiihrointikäyrä. 30 Sikäli on edullista, että koje 10 voidaan säätää termostaatilla täsmämittausta varten. Eämä termostaattisuätö voi tapahtua tavalliseen tapaan, esimerkiksi kojeen 10 lämmityksellä.
Kun mitataan huonelämpötilassa, niin pitäisi määrittää 35 lämpötilaltaan tasaiseksisäädetyn referenssiliuoksen impedanssi. Veren mittausarvo samassa lämpötilassa täytyy sitten korjata vastaavasti, mikä voidaan suorittaa edullisella tavalla jännitteen tasaamisella rekisteröintikö joessa 12 10 741 50 olevan potentiometrin avulla. Näillä edellytyksillä voidaan jopa luopua lämpötilasäädostä, sillä jopa heilahtelut ±3°C edellämainitulla huonelämpötilalla noin 295 °K johtavat vain virheeseen λ Hiet = i 1 tilavuus-#.
Vertailukoe
Erytrosyytti jäykistettiin 5 rnmol/1 diamidia, jolloin linlcoamismenetelmän avulla tarkistettiin Hkt-arvo 0,35 ja 0,51. Seuraavaksi määritettiin hematokriittiarvo keksinnön raukaisen, impe dans s imene t c lmän mukaisesti ja radiohemato-kriittimenetelmän avulla, siis merkityllä 14c-sakkaroosillc.. Tällöin määrite:.lyt arvot osoittivat 1:1 korrelaation viimeksimainittujen molempien mittausmenetelmien villillä, jolloin saatiin arvo noin 32,4 ja 46,0, Häihin arvoihin verrattuna oli linko ami s me net e Iinalla määritetty arvo 6-7 # (Hkt-C,"5) ja 10-11 # (Hkt=0,5l) korkeampi.
kaikkiaan on keksinnön mukaisella kojeella mahdollista mitata hematokriittiarvo alueella 0-80 tilavuus-#. Täysau-tomatisoinnilla on yksinkertainen käyttö mahdollista. Itoko-naismittausaika on alle 30 sekuntia. Lisäksi rasitetaan potilasta vähän, koska tarvitaan vain 70-200^1 verta.

Claims (12)

11 74150
1. Koje veren hematokriittiarvon mittaamiseksi, j0ka koje käsittää alaosan (.14) ja yläosan (16), jotka ovat ΐϋ_ 5 kuteltavissa erilleen, ja kaksi elektrodia (28, 30), joiden mittauspinnat on järjestetty vaakatasoon ja joilla veren johtavuus on määriteltävissä, tunnettu siitä, että ainakin yksi elektrodi (28) on järjestetty alaosan (14) yis_ sivun (24) tasoon ja toinen elektrodi (30) yläosan (16) ala-10 sivun (26) tasoon.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koje, tunnet-t u siitä, että alaosa (14) ja yläosa (16) on laakeroitu akselin (22) ympäri kääntyvästi.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koje, tunnet-15 t u siitä, että elektrodeilla (28, 30) on olennaisen pyöreä muoto ja 10 - 100 mm2:n suuruinen pinta-ala.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen koje, tunnet-t u siitä, että pinta-ala on 20 - 50 mm2.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koje, tunnet-20 t u siitä, että elektrodit (28, 30) on järjestetty pystysuorassa suunnassa toistensa kohdalle.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koje, tunnet-t u siitä, että elektrodien (28, 30) välinen etäisyys on noin 0,5 - 3 mm. ^ 7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen koje, tunnet- t u siitä, että etäisyys on noin 1,4 - 2,2 mm.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koje, tunnet- t u päätekoskettimesta (40, jolla koje (10) asetetaan mit- taustilaan. 30
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen koje, tunnet-t u siitä, että päätekosketin (40) ja mittapala (34) on järjestetty yhteistoimintaan.
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koje, tunnet- t u siitä, että se on termostaattisesti säädetty. 35
11. Patenttivaatimuksen 1 mukainen koje, tunnet- t u siitä, että elektrodeihin (28, 30) järjestetään käyttö- '2 741 50 tilassa oskillaattorin avulla vaihtojännite, jolloin etuvas-tus on kytkettävissä sarjaan ja/tai vaihtovirta 0,1 - 0,7 V syötettävissä.
12. Patenttivaatimuksen 11 mukainen koje, tunnet-t u siitä, että taajuus 1,8-6 kHz on syötettävissä. 5 10 15 20 25 30 35 ’3 741 50
FI830159A 1982-01-23 1983-01-18 Instrument foer maetning av hematokritvaerdet hos blod. FI74150C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
DE3202067 1982-01-23
DE3202067A DE3202067C2 (de) 1982-01-23 1982-01-23 Vorrichtung zur Bestimmung des Hämatokritwertes

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI830159A0 FI830159A0 (fi) 1983-01-18
FI830159L FI830159L (fi) 1983-07-24
FI74150B true FI74150B (fi) 1987-08-31
FI74150C FI74150C (fi) 1987-12-10

Family

ID=6153723

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI830159A FI74150C (fi) 1982-01-23 1983-01-18 Instrument foer maetning av hematokritvaerdet hos blod.

Country Status (9)

Country Link
US (1) US4547735A (fi)
EP (1) EP0084874B1 (fi)
JP (1) JPS58171655A (fi)
AT (1) ATE18699T1 (fi)
DE (2) DE3202067C2 (fi)
DK (1) DK158479C (fi)
ES (1) ES519184A0 (fi)
FI (1) FI74150C (fi)
NO (1) NO161585C (fi)

Families Citing this family (62)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4686479A (en) * 1985-07-22 1987-08-11 Young Chung C Apparatus and control kit for analyzing blood sample values including hematocrit
DE3627814A1 (de) * 1986-08-16 1988-02-25 Fresenius Ag Vorrichtung zur bestimmung des haematokrit
GB8622747D0 (en) * 1986-09-22 1986-10-29 Ici Plc Determination of biomass
GB8622748D0 (en) * 1986-09-22 1986-10-29 Ici Plc Determination of biomass
GB2215846B (en) * 1988-03-23 1992-04-22 Nat Res Dev Method and apparatus for measuring the type and concentration of ion species in liquids
ATE140155T1 (de) * 1992-01-07 1996-07-15 Eugedia Lab Verfahren und vorrichtung zur überwachung eines hämodialysevorganges
US5385846A (en) * 1993-06-03 1995-01-31 Boehringer Mannheim Corporation Biosensor and method for hematocrit determination
US5832410A (en) * 1994-12-06 1998-11-03 Lin; Shengfu Method of using a computer to collect chemical signals directly
US5644501A (en) * 1994-12-06 1997-07-01 Lin; Shengfu Method of using a computer to collect chemical signals directly
CA2218281C (en) * 1995-04-20 2004-08-17 Microcor, Inc. Method and apparatus for noninvasively determining hematocrit
US6058934A (en) * 1995-11-02 2000-05-09 Chiron Diagnostics Corporation Planar hematocrit sensor incorporating a seven-electrode conductivity measurement cell
US5969748A (en) * 1996-05-29 1999-10-19 Starsight Telecast, Inc. Television schedule system with access control
US6150174A (en) * 1997-03-05 2000-11-21 Diametrics Medical, Inc. Method for measurement of whole blood coagulation parameters
US8071384B2 (en) 1997-12-22 2011-12-06 Roche Diagnostics Operations, Inc. Control and calibration solutions and methods for their use
US7407811B2 (en) 1997-12-22 2008-08-05 Roche Diagnostics Operations, Inc. System and method for analyte measurement using AC excitation
US7390667B2 (en) 1997-12-22 2008-06-24 Roche Diagnostics Operations, Inc. System and method for analyte measurement using AC phase angle measurements
US7494816B2 (en) 1997-12-22 2009-02-24 Roche Diagnostic Operations, Inc. System and method for determining a temperature during analyte measurement
US6609821B2 (en) 2001-04-13 2003-08-26 Sunbeam Products, Inc. Blender base with food processor capabilities
US7018843B2 (en) * 2001-11-07 2006-03-28 Roche Diagnostics Operations, Inc. Instrument
AU2003234944A1 (en) * 2002-08-27 2004-03-18 Bayer Healthcare, Llc Methods of Determining Glucose Concentration in Whole Blood Samples
US7011631B2 (en) * 2003-01-21 2006-03-14 Hemonix, Inc. Noninvasive method of measuring blood density and hematocrit
AU2004218554B2 (en) * 2003-02-13 2007-09-13 Mariko Nakayama Painless blood-collecting method
DE10321099A1 (de) * 2003-05-09 2004-11-25 Cgs Sensortechnik Gmbh Vorrichtung zur Druckmessung
US7488601B2 (en) 2003-06-20 2009-02-10 Roche Diagnostic Operations, Inc. System and method for determining an abused sensor during analyte measurement
US7452457B2 (en) 2003-06-20 2008-11-18 Roche Diagnostics Operations, Inc. System and method for analyte measurement using dose sufficiency electrodes
US7718439B2 (en) 2003-06-20 2010-05-18 Roche Diagnostics Operations, Inc. System and method for coding information on a biosensor test strip
US7645373B2 (en) 2003-06-20 2010-01-12 Roche Diagnostic Operations, Inc. System and method for coding information on a biosensor test strip
US8206565B2 (en) 2003-06-20 2012-06-26 Roche Diagnostics Operation, Inc. System and method for coding information on a biosensor test strip
US7645421B2 (en) 2003-06-20 2010-01-12 Roche Diagnostics Operations, Inc. System and method for coding information on a biosensor test strip
US8148164B2 (en) 2003-06-20 2012-04-03 Roche Diagnostics Operations, Inc. System and method for determining the concentration of an analyte in a sample fluid
US7597793B2 (en) 2003-06-20 2009-10-06 Roche Operations Ltd. System and method for analyte measurement employing maximum dosing time delay
US7604721B2 (en) 2003-06-20 2009-10-20 Roche Diagnostics Operations, Inc. System and method for coding information on a biosensor test strip
US8058077B2 (en) 2003-06-20 2011-11-15 Roche Diagnostics Operations, Inc. Method for coding information on a biosensor test strip
WO2005078118A1 (en) 2004-02-06 2005-08-25 Bayer Healthcare Llc Oxidizable species as an internal reference for biosensors and method of use
US7556723B2 (en) 2004-06-18 2009-07-07 Roche Diagnostics Operations, Inc. Electrode design for biosensor
US7569126B2 (en) 2004-06-18 2009-08-04 Roche Diagnostics Operations, Inc. System and method for quality assurance of a biosensor test strip
US20050283060A1 (en) * 2004-06-21 2005-12-22 Pekker Isakov S Hematocrit automated determination device
GB0509919D0 (en) * 2005-05-16 2005-06-22 Ralph Ellerker 1795 Ltd Improvements to door closure system
CA2890945C (en) 2005-07-20 2016-11-29 Bayer Healthcare Llc Gated amperometry
KR101477815B1 (ko) 2005-09-30 2015-01-02 바이엘 헬스케어 엘엘씨 게이트형 전압 전류 측정법
US8529751B2 (en) * 2006-03-31 2013-09-10 Lifescan, Inc. Systems and methods for discriminating control solution from a physiological sample
US7837941B2 (en) * 2006-04-07 2010-11-23 Agamatrix, Inc. Method and apparatus for monitoring alteration of flow characteristics in a liquid sample
US20080297169A1 (en) * 2007-05-31 2008-12-04 Greenquist Alfred C Particle Fraction Determination of A Sample
WO2009041782A2 (en) * 2007-09-27 2009-04-02 Philosys Co., Ltd. Method for correcting erroneous results of measurement in biosensors and apparatus using the same
US8778168B2 (en) 2007-09-28 2014-07-15 Lifescan, Inc. Systems and methods of discriminating control solution from a physiological sample
WO2009076302A1 (en) 2007-12-10 2009-06-18 Bayer Healthcare Llc Control markers for auto-detection of control solution and methods of use
US8603768B2 (en) 2008-01-17 2013-12-10 Lifescan, Inc. System and method for measuring an analyte in a sample
US8551320B2 (en) 2008-06-09 2013-10-08 Lifescan, Inc. System and method for measuring an analyte in a sample
US8760178B2 (en) * 2009-09-30 2014-06-24 Arkray, Inc. Method for measuring target component in erythrocyte-containing specimen
JP5905212B2 (ja) 2010-06-09 2016-04-20 エイペックス バイオテクノロジー コーポレイションApex Biotechnology Corp. 検体におけるリアクタンスの変化の分析によりプロトロンビン時間を、又はプロトロンビン時間及びヘマトクリットの両方を測定する装置及びその方法
JP2013224934A (ja) * 2012-03-21 2013-10-31 National Institute For Materials Science 微量サンプル測定用センサー素子
JP2014115256A (ja) * 2012-12-12 2014-06-26 Sony Corp 電気的測定用容器、並びに電気的測定用装置および電気的測定方法
CN103149132B (zh) * 2013-03-18 2015-02-25 深圳市理邦精密仪器股份有限公司 提高测量红细胞压积准确度的检测系统、及运行控制方法
KR101613587B1 (ko) * 2014-03-12 2016-04-19 광주과학기술원 혈액의 헤마토크리트 측정 방법 및 장치
US10809246B2 (en) * 2014-05-23 2020-10-20 Nova Biomedical Corporation Hemolysis detection method and system
KR101666978B1 (ko) 2014-09-17 2016-10-24 주식회사 아이센스 생체시료 내 분석대상물질의 농도측정방법 및 측정장치
JP2016061731A (ja) * 2014-09-19 2016-04-25 ソニー株式会社 電気的特性測定装置及びプログラム
WO2017106560A1 (en) * 2015-12-18 2017-06-22 Trividia Health, Inc. In-vitro sensor using a tetrapolar impedance measurement
JP6070892B2 (ja) * 2016-08-08 2017-02-01 ソニー株式会社 電気的測定用容器、並びに電気的測定用装置および電気的測定方法
JP6414234B2 (ja) * 2017-01-05 2018-10-31 ソニー株式会社 電気的測定用容器、並びに電気的測定用装置および電気的測定方法
US11541385B2 (en) 2018-07-06 2023-01-03 Qorvo Us, Inc. Methods of measuring hematocrit in fluidic channels including conductivity sensor
JP6791220B2 (ja) * 2018-09-18 2020-11-25 ソニー株式会社 電気的測定用容器、並びに電気的測定装置および電気的測定方法

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
GB973807A (en) * 1959-12-24 1964-10-28 Yellow Springs Instr Improvements in instruments for determining characteristics of blood
US3689393A (en) * 1969-10-20 1972-09-05 Merlin Davis Blood diagnostic instruments
BE758318A (fr) * 1969-12-01 1971-04-30 Technicon Instr Procede et appareil pour la determination automatique de haute precision de l'hematocrite d'echantillons de sang total
HU164637B (fi) * 1970-02-02 1974-03-28
US3922598A (en) * 1974-08-15 1975-11-25 Robert R Steuer Hematocrit measurements by electrical conductivity
US4123701A (en) * 1976-07-01 1978-10-31 United States Surgical Corporation Disposable sample card having a well with electrodes for testing a liquid sample
US4301412A (en) * 1979-10-29 1981-11-17 United States Surgical Corporation Liquid conductivity measuring system and sample cards therefor

Also Published As

Publication number Publication date
JPS58171655A (ja) 1983-10-08
NO161585B (no) 1989-05-22
DE3202067C2 (de) 1984-06-20
FI830159A0 (fi) 1983-01-18
NO830201L (no) 1983-07-25
DK158479C (da) 1990-10-08
NO161585C (no) 1989-08-30
DK24183D0 (da) 1983-01-21
DE3362572D1 (en) 1986-04-24
FI74150C (fi) 1987-12-10
ES8400602A1 (es) 1983-10-16
US4547735A (en) 1985-10-15
FI830159L (fi) 1983-07-24
DK24183A (da) 1983-07-24
EP0084874B1 (de) 1986-03-19
ATE18699T1 (de) 1986-04-15
EP0084874A1 (de) 1983-08-03
DE3202067A1 (de) 1983-08-04
ES519184A0 (es) 1983-10-16
DK158479B (da) 1990-05-21

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI74150B (fi) Instrument foer maetning av hematokritvaerdet hos blod.
US7834646B2 (en) Device for measuring the quality and/or degradation of fluid, particularly a food oil
JP4782020B2 (ja) 浸透圧測定装置を校正するシステムおよび方法
EP1957966B1 (en) Method of manufacturing and usage of pre-calibrated and pre-validated disposable conductivity sensors for bio-processing applications
RU2381460C2 (ru) Измерительное устройство и устройство измерения проводимости для определения количества протекающей электрически проводящей жидкости, измерительный элемент и способ
Lorimer et al. Properties of particular membranes. Transport processes in ion-selective membranes. Conductivities transport numbers and electromotive forces
ES2694080T3 (es) Dispositivo y método para medir el tiempo de protrombina y hematocrito mediante el análisis del cambio de reactancia en una muestra
JP4874951B2 (ja) ナノリットル浸透圧モル濃度測定中の不正信号の効果を低減するシステム及び方法
JPH0288955A (ja) 流体の状態変化を測定するディスポーザブルセンサー
JPH0413930A (ja) 液面センサ
CN210720233U (zh) 一种具有滤芯的生化测试卡、试剂包及血气分析仪
JP2004226273A (ja) 液量測定装置及び尿検査装置
BRPI0308239B1 (pt) detector de permeabilidade magnética com variação compensada
US2899636A (en) rubricius
JPH02226044A (ja) 検体セル
US2621235A (en) Draw-off cock and temperature compensated conductivity cell for distilled water
JP3884560B2 (ja) 導電率センサ
JPH07107526B2 (ja) 比較電極
RU2815247C1 (ru) Биосенсор
US6200815B1 (en) Method for measuring the volume of liquid and/or solid in a suspension
JPS58176539A (ja) 血中酸素ガス濃度測定用電極
JP6791220B2 (ja) 電気的測定用容器、並びに電気的測定装置および電気的測定方法
Glover A New Method for Oxygen Determination Based on the Solid Microelectrode
JPS5932859A (ja) イオン選択性電極装置
RU2205392C1 (ru) Устройство для определения электрических параметров жидкой среды

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: KIESEWETTER, HOLGER