FI73464C - Dysa foer injektionslans. - Google Patents
Dysa foer injektionslans. Download PDFInfo
- Publication number
- FI73464C FI73464C FI833743A FI833743A FI73464C FI 73464 C FI73464 C FI 73464C FI 833743 A FI833743 A FI 833743A FI 833743 A FI833743 A FI 833743A FI 73464 C FI73464 C FI 73464C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- nozzle
- tip
- spraying
- blowpipe
- nozzle according
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B22—CASTING; POWDER METALLURGY
- B22D—CASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
- B22D41/00—Casting melt-holding vessels, e.g. ladles, tundishes, cups or the like
- B22D41/14—Closures
- B22D41/16—Closures stopper-rod type, i.e. a stopper-rod being positioned downwardly through the vessel and the metal therein, for selective registry with the pouring opening
- B22D41/18—Stopper-rods therefor
- B22D41/186—Stopper-rods therefor with means for injecting a fluid into the melt
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B22—CASTING; POWDER METALLURGY
- B22D—CASTING OF METALS; CASTING OF OTHER SUBSTANCES BY THE SAME PROCESSES OR DEVICES
- B22D1/00—Treatment of fused masses in the ladle or the supply runners before casting
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C21—METALLURGY OF IRON
- C21C—PROCESSING OF PIG-IRON, e.g. REFINING, MANUFACTURE OF WROUGHT-IRON OR STEEL; TREATMENT IN MOLTEN STATE OF FERROUS ALLOYS
- C21C5/00—Manufacture of carbon-steel, e.g. plain mild steel, medium carbon steel or cast steel or stainless steel
- C21C5/28—Manufacture of steel in the converter
- C21C5/42—Constructional features of converters
- C21C5/46—Details or accessories
- C21C5/4606—Lances or injectors
- C21C5/4613—Refractory coated lances; Immersion lances
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C21—METALLURGY OF IRON
- C21C—PROCESSING OF PIG-IRON, e.g. REFINING, MANUFACTURE OF WROUGHT-IRON OR STEEL; TREATMENT IN MOLTEN STATE OF FERROUS ALLOYS
- C21C7/00—Treating molten ferrous alloys, e.g. steel, not covered by groups C21C1/00 - C21C5/00
- C21C7/0037—Treating molten ferrous alloys, e.g. steel, not covered by groups C21C1/00 - C21C5/00 by injecting powdered material
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Metallurgy (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Manufacturing & Machinery (AREA)
- Furnace Charging Or Discharging (AREA)
- Nozzles (AREA)
- Treatment Of Steel In Its Molten State (AREA)
- Measurement And Recording Of Electrical Phenomena And Electrical Characteristics Of The Living Body (AREA)
- Insulating Bodies (AREA)
- Details Of Indoor Wiring (AREA)
Description
! 73464
Puha 1 Iusputken suut i n Tämän keksinnön kohteena on suutin puhal1usputkea (jatkossa pistin) varten, joka pistin on tarkoitettu pääasiassa jauhemaisen aineen suihkuttamiseen metalli-, kuten terässulattee-seen, joko vapaasti sulateky1 pyyn tai valuaukkoon.
Jauhemaisen aineen suihkutus pistimen avulla on prosessime-tallurginen menetelmä, jota käytetään esimerkiksi CaSi-jau-heen lisäämiseen terässulatteisiin . Aine kuljetetaan tällöin tavallisesti pneumaattisesti johdon, kuten teräsputken tai kumi- tai muoviletkun kautta lähettimestä yleensä pystyasentoon kiinnitettyyn pistimeen, jonka muodostaa tavallisesti terästä olevan putken ympärille sijoitettu keraaminen vaippa. Pistimen kärjessä putki on varustettu kavennuksella eli suut-timella, josta jauhemainen aine on tarkoitettu saatettavaksi purkautumaan metal 1isulatteeseen.
Vaikeana ongelmana terässulatteeseen suihkutettaessa on tällöin suuttimen tukkeutuminen, joka on tavallista terässuut-timissa ja joka esiintyy suuttimen sulamisen sekä terässulat-teen sisäänroiskumisen johdosta. Tämän ongelman ratkaisemiseksi käytetään yleisesti terässuuttimen sijasta kuparia (tai messinkiä) olevia suuttimia, koska kupari, jolla on alempi sulamispiste kuin teräksellä, kulkeutuu helpommin pois kaasu-jauheseoksen tieltä sulamisensa jälkeen ja koska roiskeet kiinnittyvät huonommin kuparisuuttimeen .
Kupari suuttimet kuluvat kuitenkin nopeasti, pääasiassa sulamisen johdosta, minkä vuoksi pistimenkärjen aukko suurenee nopeasti suihkutuksen aikana, jolloin pistimestä lähtevän kaasujauhesuihkun muoto ja mitat muuttuvat. Tällä on vähemmän merkitystä suihkutettaessa vapaaseen sulateky1 pyyn, koska päätarkoituksena on lisätä tietty määrä ainetta tiettynä aikana. Suuttimen pääasiallisena tehtävänä on tällöin olla 73464 avoimena suihkutusvaiheen aikana. Suuttimen kulumisella on siis pienempi merkitys tässä tapauksessa. Kun pistimenkärki on liiaksi kulunut, se vaihdetaan, jolloin myös suutin tavallisesti vaihdetaan. Pistimenkärjen vaihto suoritetaan yleensä jokaisen suihkutusvaiheen jälkeen teräkseen suihkutettaessa.
Prosesseissa, joissa pyritään suhteellisen pitkään suihkutus-aikaaan, esim. pitempään kuin 20 minuuttia, tai joissa kuitenkin asetetaan suuria vaatimuksia muuttumattoman suihkunmuo-don suhteen, kuten suihkutettaessa valusäteeseen (esim. ruotsalaisen kuulutusjulkaisun 404 497 mukaan) ei tavanmukaista suuttimenrakennetta voida yleensä käyttää. Kummassakin tapauksessa vaaditaan nimittäin pitkän ajan olennaisesti muuttumattomana pysyvä pistimenkärki, ja erikoisesti jälkimmäisessä tapauksessa on tärkeää, että suihkun muoto ja mitat pysyvät muuttumattomina pitkän ajan.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada sellainen suih-kusuuttimen suutin terässulatteisiin suihkutusta varten, jonka avulla yllä mainitut ongelmat ratkaistaan tai olennaisesti vähennetään. Muuttumaton suihkunmuoto voidaan pysyttää pitkän ajan verrattuna aikaisemmin tunnettuihin menetelmiin .
Keksinnön mukainen suutin soveltuu tietysti myös pelkän kaasun suihkutukseen, kuten ns. kaasuhuuhtelussa.
Tämän keksinnön kohteena on siis suutin sellaista suihkutus-pistintä varten, joka on tarkoitettu pääasiassa jauhemaisen aineen suihkuttamiseen metalli-, kuten terässulatteeseen, joko vapaasti sulatekylpyyn tai valuaukkoon, ja joka sopivammin käsittää osaksi ulomman, sopivimmin keraamisen putken sekä osaksi sisemmän, sopivimmin metallisen putken, jota pitkin mainittu aine on tarkoitus kuljettaa, tavallisesti pneumaattisesti, pistimen kärkeen, jonka kautta jauhemainen aine on tarkoitus edelleen kuljettaa ulos ainakin yhden sellaisen suuttimen läpi, joka käsittää läpikulkukanavan ainetta varten.
li 3 73464
Keksinnön mukaiselle suuttimelle on erikoisesti tunnusomaista, että se on valmistettu materiaalista, jolla on suuri kulutuskestävyys sekä korkeampi sulamispiste kuin sillä aineella, esim. teräksellä, johon suihkutus on tarkoitus suorittaa .
Keksintöä selostetaan seuraavassa sovellutusesimerkkien yhteydessä viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää keskeistä pitkittäisleikkausta suihkutuspis-timen erään sovellutusmuodon kärjellä varustetusta pääteosas-ta, pistimenkärjen käsittäessä keksinnön mukaisten suuttimien ensimmäisen ja toisen sovellutusmuodon, kuvio 2 esittää kuviota 1 vastaavaa leikkausta suihkutuspis-timen toisesta sovellutusmuodosta, pistimenkärjen käsittäessä olennaisesti mainitut suuttimien ensimmäisen ja toisen sovellutusmuodon, kuvio 3 esittää kuvioiden 1 ja 2 leikkauksia vastaavaa leikkausta lyhyitä pistimiä varten sovitetusta suihkutuspistimen sovellutusmuodosta, kärjen käsittäessä keksinnön mukaisen suuttimen, kuvio 4 esittää leikkausta kuvion 3 leikkausta vastaavaa leikkausta kuvion 3 mukaisesta pistimestä, pistimen ollessa tarkoitettu valuakkoon suoritettavaa suihkutusta varten ja suuttimen käsittäessä pistimenkärjestä ulkonevan osan, kuvio 5 esittää kuvioiden 1-4 leikkauksia vastaavaa leikkausta, pistimenkärjen käsittäessä useita suuttimia ja mm. erilaisten suutinjärjestelyjen ollessa esitettynä, kuvio 6 esittää kuvaa pistimenkärjen eräästä toisenlaisesta sovellutusmuodosta, joka käsittää useita, tässä tapauksessa kolme suutinta, kuvio 7 esittää kuvion 6 mukaista pistimenkärkeä ylhäältäpäin katsottuna, kuvio 8 esittää pitkittäisleikkausta keksinnön mukaisesta suuttimesta, jonka läpikulkukanava on Laval-muotoinen, kuvio 9 esittää edelleen erästä Laval-muotoista läpikulkuka-navaa, joka on osaksi aikaansaatu siirtymäkappaleen avulla, ja 73464 4 kuvio 10 esittää keksinnön mukaista suutinta, jossa on kierteillä varustettu kytkentäosa.
Kuviossa 1 on viitteellä 1 merkitty suihkutuspistimen käsittämä ulompi, sopivimmin keraaminen putki ja viitteellä 2 putken 1 sisään sijoitettu, sopivimmin metallinen putki, jota pitkin pääasiallisesti jauhemainen aine (ei esitetty kuviossa) on tarkoitus kuljettaa, tavallisesti pneumaattisesti, pistimen kärkeen 3, jonka kautta jauhemainen aine on tarkoitus edelleen kuljettaa ulos ainakin yhden sellaisen suuttimen 4, 5 läpi, jonka läpikulkukanava 6 kapeammassa kohdassaan on sopivimmin jonkin verran kapeampi kuin mainittu sisempi putki 2.
Kuvion 1 keskiviivasta oikealle on esitetty suuttimen 4 ensimmäinen sovellutusmuoto, jossa suutin on putkimainen sekä kiinnitetty pistimenkärkeen 3. Keskiviivasta vasemmalle on esitetty suuttimen toinen sovellutusmuoto, jossa suutin 5 on valmistettu yhtenä kappaleena pistimenkärjen 3 kanssa, läpi-kulkukanavan 6 muodostaessa kanavan pistimenkärjessä 3.
Kuviossa 1 on viitteellä 7 merkitty siirtymäkappale, joka liittyy pistimenkärkeen 3 liitännässä sijaitsevaan putken 2 päähän 8 ja jonka välityksellä sisempi putki on yhteydessä suuttimeen 4, 5 ja liitäntään, johon suutin 4, 5 on tarkoitettu asetettavaksi. Kappale 7 on kiinnitetty putkeen 2 hitsaamalla, kierteillä tai sentapaisesti ja kappaleessa 7 olevien ulkokierteiden 9 sekä kärjessä 3 olevien sisäkierteiden 10 avulla on kärki 3 tarkoitettu kiinnitettäväksi putkeen 2.
Kärjen 3 ulkopinnan profiili voidaan valita tarpeen mukaan, esimerkiksi sellaisiksi kuin kuviossa 1 on kuvattu jatkuvalla viivalla ja katkoviivalla.
Keksinnön mukaan on suutin 4, 5 valmistettu materiaalista, ;.io'. la on suuri kulutuskestävyys ja jolla on korkeampi sulamispiste kuin sillä aineella, johon suihkutus on tarkoitus
II
5 73464 suorittaa. Sopivia materiaaleja ovat tässä suhteessa jokin keraaminen materiaali, kuten karbidi, nitridi tai oksidi, tai metallikeraamista tai ei-metallikeraamista tyyppiä oleva komposiittimateriaali, esim. grafitoitu oksidi.
Tarkemmin määritellen ovat sopivia ja sinänsä tunnettuja materiaaleja tiiviiksi sintrattu erittäin puhdas aiminiumoksidi (yli 99 % A^Oj) tai metallikeraaminen materiaali, joka sisältää 10-50 % zirkoniumoksidia ja loput pääasiallisesti molybdeeniä, tai grafitoitu oksidi, joka sisältää 28-33 % hiiltä, 50-56 % A^O^ ja 14-18 % ZrC^·
Kuviossa 2 esitetyssä sovellutusmuodossa pistimenkärki 3 käsittää sen sisään sintratun siirtymäkappaleen 7, sopivim-min varustettuna korokkeilla 11 (ks. myös kuvioita 6 ja 7) kappaleen 7 kiinnittämiseksi kärkeen 3. Kappaleen 7 osa 12 ulkonee tällöin sen kiinnittämiseksi putkeen 2 hitsaamalla, kierteillä tai muulla tavoin. Vasemmalla puolella on esitetty sovellutusmuoto, joka vastaa kuvion 1 vasemmanpuoleista so-vellutusmuotoa, ts. että kärki muodostaa myös suuttimen. Oikealla puolella on esitetty sovellutusmuoto, joka käsittää erillisen putkimaisen suuttimen 4, joka voidaan sintrata yhteen kärjen kanssa sen valmistusvaiheessa tai asettaa sen sisään ja kiinnittää jälkeenpäin.
Kuviossa 3 esitetyssä sovellutusmuodossa, joka on sovitettu lyhyitä, kuten 1 metriä lyhyempiä pistimiä varten, on putki 1 ja pistimenkärki 3 valmistettu samana kappaleena.
Kuviossa 4 esitetyssä sovellutusmuodossa, joka on olennaisesti sama kuin kuviossa 3, suutin 4 ulkonee osan 13 verran kärjen 3 ulkopuolelle käytettäväksi valuaukkoon 14 suihkutettaessa, jolloin ulkoneva osa 13 vaikuttaa kokoavasti suihkuun ja vähentää aukon tukkeutumisen vaaraa samalla kun se antaa mahdollisuuden sulatevirran ja suihkutusvirran tiettyyn ohjaamiseen aukkoon 14.
Kuten esim. kuvioista 3 ja 4 näkyy, voidaan siirtymäkappale 73464 6 kartiomaisen osan 15 välityksellä sovittaa putken 2 ja suut-timen toisistaan eroaviin sisäläpimittoihin.
Kuviossa 5 on esitetty erilaisia monireikäpistimen sovellu-tusmuotoja, jotka käsittävät keksinnön mukaisia suuttimia. Kuvion keskiviivasta oikealle, jossa siirtymäkappale 7 on olennaisesti samanlainen kuin kuviossa 1, on esitetty sovel-lutusrauoto ja, joissa suuttimet, kuten kolme säteittäistä kehän suunnassa tasaisesti jaettua suutinta 4, sijaitsevat joko kärjen 3 ja putken 2 välisessä raossa 16 tai mieluummin kärjessä 3 kuten alempi suutin 4. Kuviossa on vasemmalla puolella esitetty sovellutusmuoto, jossa putki 2 ulottuu kärjen 3 sisään ja on kiinnitetty kärkeen 3 sijoitetun mutterin 17 tai sentapaisen avulla ja jossa putken 1 pää 18 on suljettu, sopivimmin keraamisen tulpan 19 sijaitessa mutterinreiäs-sä 20. Keksinnön mukaiset suuttimet sijoitetaan tällöin joko siten kuin on merkitty katkoviivoin tai rakoon 16.
Tietyissä tapauksissa on edullista asettaa suuttimet tiettyyn vinoon kulmaan pistimen akselinsuunnan suhteen, kuten on osoitettu kuviossa 5. Sopiva kulma riippuu tällöin suihkutus-tilanteista, joissa kuvion 5 mukaisia ylöspäin suunnattuja suuttimia 4 käytetään suihkutettaessa lähelle valusangon pohjaa ja alaspäin suunnattuja suuttimia suihkutettaessa jonkin verran kylpypinnan alapuolella sekä vaakasuoria suuttimia 4 suihkutettaessa mainittujen tilanteiden välillä. Sopiva kulma suuttimen 4 ja pistimen akselinsuunnan välillä on useimmiten 60°.
Kuvioissa 6 ja 7 on esitetty monireikäpistimen kärki, joka käsittää olennaisesti samanlaisen siirtymäkappaleen 7 kuin kuviossa 2.
Kuvioissa 8 ja 9 on esitetty ns. Laval-muotoa olevia keksinnön mukaisia suuttimia. Laval-muotoinen läpikulkukanava 21 it tää läp iku lkusuunna s sa kavennu skohtaan 22 päin suppenevan osan 23, mainitun kavennuskohdan 22 sekä kavennuskohdas-ta 22 lähtien laajenevan osan 24, osien ollessa muotoiltu
II
7 73464 kuvioissa kuvatulla tavalla. Kuvioissa 1-7 esitettyjä suoria suuttimia käytetään silloin, kun suuttimen ulkopuolella ja ennen sitä vallitsevien paineiden suhde on suurempi tai yhtä suuri kuin tietty kriittinen arvo (typelle 0,523 ja argonille 0,486). Paineiden suhteen ollessa pienempi kuin kriittinen arvo käytetään Laval-muotoista suutinta, jonka etuina suoraan suuttimeen verrattuna ovat suurempi ulosvir-tausnopeus ja sykkimätön virtaus.
Koko Laval-muotoilu voidaan tehdä suuttimeen (kuvio 8) tai se voidaan jakaa suuttimen ja siirtymäkappaleen 7 kesken (kuvio 9). Kuvion 9 mukaisessa muotoilussa voidaan suuttimen alapää tehdä muodoltaan kartiomaiseksi, kuten on katkoviivoilla osoitettu kuviossa 9.
Laval-muotoista suutinta voidaan tietystikin käyttää hyväksi myös kaikissa kuvioissa 1-7 esitetyissä sovellutusmuodoissa, mm. myös niissä tapauksissa, jolloin suutin ja pistimenkärki on valmistettu yhtenä kappaleena.
Olennaisesti saman vaikutuksen kuin Laval-muotoilun avulla saavuttamiseksi voidaan käyttää osaa 24 vastaavaa tarkkaan kartiomaista osaa tai muotoja Laval-muodon ja tarkkaan kartio-maisen muodon väliltä.
Putkimaiset suuttimet 4 on tarkoitettu kiinnitettäviksi pis-timenkärkeen 3 keraamisen sideaineen, kutistuksen tai kierteityksen avulla tai käyttäen suoraa liitäntää valmistuksen yhteydessä keraamista pistimenkärkimateriaalia puristettaessa tai valettaessa. Sopivimmin suutin 4 puristetaan putkessa 2 tai siirtymäKappaleessa 7 olevaan reikään sekä kiinnitetään sideaineen, sementin,avulla siihen kärjessä 3 olevaan reikään, johon suutin 4 viedään. Sementtiä käytetään myös yhteenliit-tämiseen esim. kärjen 3 ja putken 1 välisissä raoissa. Kiinnitettäessä suutin 4 kierteillä esim. siirtymäkappaleeseen se sopivimmin puristamalla tai vastaavasti liitetään kierteillä varustettuun kytkentäkappaleeseen 25 (kuvio 10).
8 73464
Putkien 1, 2 ja suuttimen 4 ym. mittoja voidaan vaihdella laajoissa rajoissa mm. suihkutusedellytyksistä riippuen. Niinpä voidaan suuttimen 4 sisäläpimittaa vaihdella ainakin välillä 15-90 % putken 2 sisäläpimitasta, jolloin saavutetaan pinta-alan pienentyminen, joka on vastaavasti välillä n. 98-20 '2 . Putken 2 sekä ainetta pistimeen pneumaattisesti syöttävän johdon tavallinen läpimitta on 19 mm. Sopiva suuttimen sisä-läpimitta on tällöin välillä 3-17 mm riippuen suihkutusedellytyksistä. Suihkutettaessa teräkseen yksireikäisellä pistimellä, esim. kuvion 1 mukaisella, on sopiva suuttimen sisä-läpimitta n. 12 mm jauheen, esim. CaSi-jauheen suihkutuksessa ja n. 6-8 mm kaasunsuihkutuksessa eli huuhtelussa. Suihkutettaessa teräkseen kolmireikäpistimellä, esim. kuvioiden 6 ja 7 mukaisella, on sopiva suuttimen sisäläpimitta n. 7 mm jau-heensuihkutuksessa ja n. 3 mm kaasunsuihkutuksessa. Suuttimen sisäläpimitan ollessa n. 12 mm on suuttimen sopiva seinä-mäpaksuus kaupallisia aluminiumoksidiputkia käytettäessä likimain 2 mm, mikä aikaansaa suuttimelle riittävän mekaanisen kestävyyden käsittelyä varten sekä edulliset mekaaniset ominaisuudet käyttölämpötilassa. Suuttimen ulkoläpimitalla ei tosin ole mitään olennaista merkitystä, vaan se voi vaihdella kaupallisten keraamisten putkien standardimittojen mukaan.
Suuttimen sopivin pituus vaihtelee riippuen suuttimen tai suut-timien sijoituksesta kärkeen sekä kärjen mitoista. Kuvioiden 1, 2, 5, b ja 7 mukaisten kärkien aKselinsuuntainen pituus tavallisesti 200-250 mm, kuvioiden antaessa käsityksen suuttimen pituudesta. Kuvioiden 3 ja 4 mukaisessa pistimessä, jossa pistin ja kärki ovat yhtä Kappaletta, on kärjessä olevan suuttimen pituus sopivimmin n. 100 mm.
Suuttimen voidaan antaa jatkua enintään ainakin 30 mm:n verran pistimenkärjen 3 ulkopuolelle (kuvio 4), tämän pituuden riippuessa suihkutusedellytyksistä. Suihkutettaessa esim. va1usäteeseen, jolloin suihkutuspistin samalla muodostaa :y-hyttinen, voidaan ylenen valnaukkoläpimitan ollessa kyseessä suuttimen antaa työntyä esiin n. 10-30 mm.
Il 9 73464
Keksinnön mukaisen suuttimen toiminta lienee olennaisilta osiltaan selvinnyt edellisestä. Niinpä pistimenkärkeen sijoitetaan ainakin yksi keraamista materiaalia tai komposiittimateriaalia oleva suutin 4 esim. keraamisen sideaineen avulla. Suuttimella on tällöin materiaalin suuren kulutuskestävyyden ja korkean sulamispisteen vuoksi hyvin pitkä kestoikä, sen mittojen pysyessä pääasiallisesti muuttumattomina. Putken 2 ja suuttimen 4 välisen kartiornaisen siirtymäosan johdosta aikaansaadaan haluttu olennaisesti pyörteetön virtaus. Laval-suuttimen ulosvirtausosalla on myös tällainen muoto.
Kuten edellisestä lienee ilmennyt, keksinnön mukaisella suuttimella on olennaisia etuja aikaisemmin tunnettuihin suutti-miin verrattuna. Eräs näistä eduista on se, että pitkän kes-toian omaavaa suutinta käytettäessä voidaan valita parempi ja kalliimpi, ts. pitemmän kestoiän kuin nykyisin omaava pis-timenmateriaali, jolloin aikaansaadaan pitkän kestoiän omaava suuttimen käsittävä pistin, minkä kautta saavutetaan lisätty käytettävyys, ts. kokonaiskäyttöaika eli hyväksikäyttöaste. Edellytyksenä on tällöin, että valitaan myös parempi kärjen-materiaali, jolloin saavutetaan mm. tarvittava suuttimenreiän tai -reikien tarvittava stabiliteetti. Lisäksi voidaan käyttää hyväksi Laval-muodolla saavutettavia etuja, koska Laval-muoto voidaan pitää kunnossa pitkän aikaa.
Edellä on keksintöä selitetty sovellutusesimerkkeihin viitaten. Tietystikin voidaan suunnitella lisää sovellutusmuotoja sekä tehdä pieniä muutoksia poikkeamatta keksinnön ajatuksesta.
Niinpä kuuluu yllä mainittuun suutinmateriaalien, nimittäin karbidien, nitridien, oksidien sekä metallikeraamista ja ei-metallikeraamista tyyppiä olevien komposiittimateriaalien ryhmään joukko erilaisia muita materiaaleja.
Edelleen voidaan kuvioiden 1 ja 2 vasemmanpuoleisen osan mukaisessa rakenteessa keksinnön mukaista materiaalia oleva 10 73464 suutin sijoittaa kärkeen sen valmistuksen aikana ja sintra-ta yhteen kärjen kanssa, jolloin kärjenmateriaali voidaan valita riippumatta suuttimen materiaalista. Kärki ja suutin voidaan siis valmistaa yhtenä kappaleena ja siten muodostaa yhdestä tai useammasta materiaalista tarpeen mukaan. Tämä sijoitus on merkitty katkoviivoilla kuviossa 1.
Keksintö ei siis rajoitu edellä selostettuihin sovellutusmuo-toihin, vaan sitä voidaan muutella seuraavien patenttivaatimusten puitteissa.
Claims (12)
1. Suutin sellaista puhal1usputkea varten, joka on tarkoitettu jauhemaisen aineen ja/tai kaasun suihkuttamiseen metalli-, kuten terässulatteeseen, joko vapaasti sulateky1 pyyn tai valuaukkoon, ja joka sopivimmin käsittää osaksi ulomman (1), edullisesti keraamisen putken sekä osaksi sisemmän (2) edullisesti metallisen putken, jota pitkin mainittu aine on tarkoitus kuljettaa, tavallisesti pneumaattisesti, puhallusput-ken kärkeen (3), jonka kautta-jauhemainen aine on tarkoitus edelleen kuljettaa ulos ainakin yhden sellaisen suuttimen läpi, joka käsittää 1äpikulkukanavan (6) ainetta varten, tunnettu siitä, että suutin (4) on sinänsä tunnetulla tavalla valmistettu materiaalista, jolla on suuri kulutuskestävyys sekä korkeampi sulamispiste kuin sillä aineella, esim. teräksellä, johon suihkutus on tarkoitus suorittaa ja siitä, että suutin (4) on oleellisesti putkimainen ja pääasiallisesti ohutseinäinen sekä uikohalkaisijaltaan oleellisesti pienempi kuin puhal1usputken kärjen (3) keskimääräinen ulkohal-kaisija, joka suutin (4) on sovitettu kiinnitettäväksi puhal-lusputken kärkeen (3).
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen suutin, tunnettu siitä, että suuttimen materiaalina on keraaminen materiaali, kuten karbidi, nitridi tai oksidi, tai metal 1ikeraamista tai ei-metal 1ikeraamista tyyppiä oleva komposiittimateriaali, esim. grafitoitu oksidi.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen suutin, tunnettu siitä, että sinänsä tunnettua lajia olevana suuttimen materiaalina on tiiviiksi sintrattu erittäin puhdas aiuminiumoksidi, jonka AI^0^-pitoisuus on yli 99 %, tai metal 1ikeraaminen materiaali, joka sisältää 10-15 % zirkonium-oksidia ZrO^ ja loput pääasiassa molybdeeniä, tai grafitoitu oksidi, joka sisältää 28-33 % hiiltä, 50-56 % AIja 14-18 % ZrO 2 * 12 73464
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen suutin, tunnettu siitä, että se on sovitettu kiinnitettäväksi pu-hallusputken kärkeen (3) keraamisen sideaineen, kierteityksen tai kutistuksen avulla tahi käyttäen suoraa liitäntää valmistuksen yhteydessä keraamista materiaalia olevaa puhallusput-ken kärkeä (3) puristettaessa tai valettaessa.
5. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3 tai 4 mukainen suutin, tunnettu siitä, että mainittujen sisempien putkien (2) puha11usputken kärkeen (3) liittyvä pää (8) käsittää siirty-mäkappaleen (7) tai liittyy siihen, jonka siirtymäkappaleen välityksellä sisempi putki (2) on yhteydessä suuttimeen (4) tai suuttimiin (4) ja johon suutin (4) tai suuttimet (4) on tarkoitettu liitettäviksi.
6. Patenttivaatimuksen 1, 2, 3, 4 tai 5 mukainen suutin, tunnettu siitä, että mainittu 1äpikulkukanava (21) on La vai-muotoinen ja käsittää 1äpikulkusuunnassa kavennuskoh-taan (22) päin suppenevan osan (23), mainitun kavennuskohdan (22) sekä kavennuskohdasta (22) lähtien laajenevan osan (24).
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen suutin, tunnettu siitä, että suutin (4) käsittää ainakin kavennuskohdasta (22) laajenevan osan (24).
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suutin, +unnettu siitä, että suutin (4) tai suuttimet (4) on sijoitettu vaihdettavaan puhallusputken kärkeen (3), joka joko suoraan tai siirtymäkappaleen (7) välityksellä on tarkoitettu kiinnitettäväksi mainittuun sisempään putkeen (2).
9. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että suuttimen (4) ulkoneva osa (13) ulottuu jonkin verran, kuten enintään 30 mm verran puhallus-putken kärjen (3) ulkopuolelle käytettäväksi valuaukkoon (14) s'": hkutuksessa . 13 73464
10. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että puhal1usputken kärjessä (3) sijaitsevan suuttimen (4) pituus on n. 100 mm.
11. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen suutin, tunnettu siitä, että puhal1usputken kärjen (3) materiaalilla on oleellisesti sama kulutuskestävyys ja sulamispiste kuin suutinmateriaali11 a .
11 73464
12. Jonkin patenttivaatimuksista 1, 2, 3, 4, 5, 8, 9, 10 tai 11 mukainen suutin pääasiassa teräkseen suihkutusta varten, tunnettu siitä, että suuttimen sisäläpimitta yk-sireikäistä puhal1usputkea käytettäessä on n. 12 mm jauheen, kuten CaSi-jauheen suihkutuksessa ja n. 6-8 mm kaasunsuihku-tuksessa ja -huuhtelussa, ja että koi mireikäpuhal1usputkea käytettäessä suuttimen sisäläpimitta on n. 7 mm jauheensuih-kutuksessa ja n. 3 mm kaasunsuihkutuksessa.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE8205880A SE447675B (sv) | 1982-10-15 | 1982-10-15 | Dysa for injektionslans |
SE8205880 | 1982-10-15 |
Publications (4)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI833743A0 FI833743A0 (fi) | 1983-10-14 |
FI833743A FI833743A (fi) | 1984-04-16 |
FI73464B FI73464B (fi) | 1987-06-30 |
FI73464C true FI73464C (fi) | 1987-10-09 |
Family
ID=20348229
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI833743A FI73464C (fi) | 1982-10-15 | 1983-10-14 | Dysa foer injektionslans. |
Country Status (7)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4630802A (fi) |
EP (1) | EP0106822B1 (fi) |
JP (1) | JPS6068066A (fi) |
AT (1) | ATE36662T1 (fi) |
DE (1) | DE3377772D1 (fi) |
FI (1) | FI73464C (fi) |
SE (1) | SE447675B (fi) |
Families Citing this family (18)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3322556A1 (de) * | 1983-06-23 | 1985-01-10 | Didier-Werke Ag, 6200 Wiesbaden | Lanze zum einblasen fluidisierter stoffe in eine metallschmelze |
GB8411596D0 (en) * | 1984-05-05 | 1984-06-13 | Thor Ceramics Ltd | Stopper |
DE3505821C1 (de) * | 1985-02-20 | 1986-08-07 | Didier-Werke Ag, 6200 Wiesbaden | Huelse zum Einblasen von Feststoffen in eine Metallschmelze |
DE3545763A1 (de) * | 1985-12-21 | 1987-06-25 | Didier Werke Ag | Gasspuelstopfen fuer ein schmelzengefaess |
LU86322A1 (fr) * | 1986-02-25 | 1987-09-10 | Arbed | Lance de soufflage d'oxygene |
DE3719862C2 (de) * | 1986-08-20 | 1988-10-27 | Plibrico Co Gmbh | Tauchlanze |
SE8702601L (sv) * | 1987-06-23 | 1988-12-24 | Hoeganaes Ab | Metallurgisk dysa |
US4911744A (en) * | 1987-07-09 | 1990-03-27 | Aga A.B. | Methods and apparatus for enhancing combustion and operational efficiency in a glass melting furnace |
US4989838A (en) * | 1989-08-10 | 1991-02-05 | Kaldon Richard G | Metallurgical treatment lance |
US5209889A (en) * | 1991-10-10 | 1993-05-11 | Gencorp Inc. | Method for operation of shuttle assembly for use in an injection molding machine |
USH1624H (en) * | 1993-06-02 | 1997-01-07 | The United States Of America As Represented By The Secretary Of The Navy | Stabilizer for submerged gaseous jets in liquids |
FR2787045B1 (fr) * | 1998-12-10 | 2001-02-09 | Lorraine Laminage | Piece refractaire d'injection de gaz dans un circuit de coulee de metal liquide |
DE202007019036U1 (de) * | 2007-01-26 | 2010-06-17 | Innotec Ltd. | Stopfen für die Regelung des Zuflusses von flüssigem Metall von einem Behälter in eine Gussanlage |
US8221677B2 (en) * | 2007-04-02 | 2012-07-17 | Specialty Minerals (Michigan) Inc. | Wire injection lance nozzle insert |
TW201009094A (en) * | 2008-07-10 | 2010-03-01 | Specialty Minerals Michigan | Wire injection lance nozzle assembly |
CN101966580A (zh) * | 2010-10-29 | 2011-02-09 | 维苏威高级陶瓷(苏州)有限公司 | 连铸用可校准塞棒 |
CN104368804B (zh) * | 2014-09-25 | 2016-08-24 | 武汉重工铸锻有限责任公司 | 塞头与喷嘴接头的整体加工方法 |
US9670559B2 (en) * | 2015-07-06 | 2017-06-06 | National Cheng Kung University | Method of adding high vapor pressure magnesium to steel liquid and apparatus for performing the method |
Family Cites Families (26)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US694348A (en) * | 1901-04-12 | 1902-03-04 | George C Carson | Apparatus for treating metals. |
US2805147A (en) * | 1952-10-02 | 1957-09-03 | Tiroler Roehren & Metallwerk | Process and apparatus for introducing fine-grained additions below the surface of metal melts |
US2804339A (en) * | 1955-03-30 | 1957-08-27 | Union Carbide Corp | Injection nozzle |
US3015481A (en) * | 1959-12-11 | 1962-01-02 | Archie H Clingensmith | Tuyere assembly |
BE660069A (fi) * | 1964-02-25 | 1965-08-23 | ||
GB1323448A (en) * | 1970-11-30 | 1973-07-18 | British Steel Corp | Aluminium/refractory-coated lance |
AT331437B (de) * | 1973-06-14 | 1976-08-25 | Voest Ag | Kontinuierliches stahlstranggiessverfahren und vorrichtung zu dessen durchfuhrung |
SE425256B (sv) * | 1973-10-22 | 1982-09-13 | Sumitomo Metal Ind | Vakuumavkolning av stal |
JPS5439806B2 (fi) * | 1973-12-15 | 1979-11-30 | ||
JPS5333084B2 (fi) * | 1974-06-04 | 1978-09-12 | ||
SU641004A1 (ru) * | 1976-02-16 | 1979-01-05 | Центральный Ордена Трудового Красного Знамени Научно-Исследовательский Институт Черной Металлургии Имени И.П.Бардина | Фурма дл продувки расплава газопорошковыми смес ми |
JPS6058296B2 (ja) * | 1977-06-13 | 1985-12-19 | 東芝セラミツクス株式会社 | 耐熱材料 |
SE424915B (sv) * | 1977-10-04 | 1982-08-16 | Stiftelsen Metallurg Forsk | Lans for injicering av pulverformigt material i metallsmeltor |
GB2021242A (en) * | 1977-12-10 | 1979-11-28 | Duport Steels Ltd | Blowing Lance for Solid Materials |
JPS551974A (en) * | 1978-06-22 | 1980-01-09 | Takiguchi Tekkosho:Kk | Fusion-welding method of filler pipe with flange for mounting |
JPS5554519A (en) * | 1978-10-13 | 1980-04-21 | Aikoo Kk | Lance pipe and molten metal blowing method |
JPS5531269A (en) * | 1978-08-28 | 1980-03-05 | Aikoh Co | Lance pipe |
CA1130560A (en) * | 1978-08-28 | 1982-08-31 | Yoshihiro Hayashi | Lance pipe for refining and refining process of molten metal |
JPS6046168B2 (ja) * | 1979-01-18 | 1985-10-15 | 黒崎窯業株式会社 | ガス吹込用成形体 |
DE2912195C2 (de) * | 1979-03-28 | 1986-04-30 | Mannesmann AG, 4000 Düsseldorf | Entschwefelungslanze |
US4326701A (en) * | 1979-09-29 | 1982-04-27 | Kaiser Steel Corporation | Lance apparatus |
FI64398C (fi) * | 1980-08-04 | 1983-11-10 | Outokumpu Oy | Gasblaosroer foer inmatning av reaktionsaemnen i metallurgiskasmaeltor |
JPS5751226A (en) * | 1980-09-09 | 1982-03-26 | Tokyo Koukiyuu Rozai Kk | Purifying apparatus for molten metal |
US4357004A (en) * | 1981-07-06 | 1982-11-02 | Union Carbide Corporation | Apparatus for refining molten metal |
JPS5822339A (ja) * | 1981-07-30 | 1983-02-09 | Denka Consult & Eng Co Ltd | 複管多孔ランス |
JPS58176958A (ja) * | 1982-04-09 | 1983-10-17 | Nitto Electric Ind Co Ltd | 半導体装置 |
-
1982
- 1982-10-15 SE SE8205880A patent/SE447675B/sv not_active IP Right Cessation
-
1983
- 1983-10-06 DE DE8383850266T patent/DE3377772D1/de not_active Expired
- 1983-10-06 EP EP83850266A patent/EP0106822B1/en not_active Expired
- 1983-10-06 AT AT83850266T patent/ATE36662T1/de not_active IP Right Cessation
- 1983-10-12 US US06/541,054 patent/US4630802A/en not_active Expired - Fee Related
- 1983-10-14 JP JP58192280A patent/JPS6068066A/ja active Pending
- 1983-10-14 FI FI833743A patent/FI73464C/fi not_active IP Right Cessation
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
ATE36662T1 (de) | 1988-09-15 |
SE8205880D0 (sv) | 1982-10-15 |
SE447675B (sv) | 1986-12-01 |
EP0106822B1 (en) | 1988-08-24 |
JPS6068066A (ja) | 1985-04-18 |
FI73464B (fi) | 1987-06-30 |
EP0106822A1 (en) | 1984-04-25 |
SE8205880L (sv) | 1984-04-16 |
US4630802A (en) | 1986-12-23 |
DE3377772D1 (en) | 1988-09-29 |
FI833743A0 (fi) | 1983-10-14 |
FI833743A (fi) | 1984-04-16 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI73464C (fi) | Dysa foer injektionslans. | |
RU2277030C2 (ru) | Моноблочный стопор | |
US3970283A (en) | Pouring of molten metals | |
MX2007000764A (es) | Barra obturadora para suministrar gas a un metal fundido. | |
AU2002315577A1 (en) | Stopper for reliable gas injection | |
US4091971A (en) | Molten metal nozzle having capillary gas feed | |
US4705261A (en) | Wire injection nozzle | |
DE10102854C2 (de) | Lanzenkopf für eine Sauerstofflanze | |
CN100469899C (zh) | 在液态金属层下引入气态介质的风口装置 | |
EP0297067A1 (en) | Metallurgical nozzle | |
CN220398195U (zh) | 一种用于制备含磷合金的注磷装置 | |
RU2129165C1 (ru) | Устройство для донной продувки металла | |
CN111843144A (zh) | 高频等离子切割枪 | |
EP1231041A1 (en) | An injector nozzle for moulding plastics materials | |
JPH0233886Y2 (fi) | ||
CN218192544U (zh) | 一种适用于钢水连铸的复合中间包水口 | |
CN211170741U (zh) | 一种出钢孔结构 | |
JPH0882489A (ja) | 粉体吹込み用ランス | |
CN101715491A (zh) | 往液态金属下面送入气体介质的风口装置 | |
JPS606419Y2 (ja) | 粉粒状精錬剤の吹込み管 | |
RU2068001C1 (ru) | Способ продувки расплавов металлов и фурма для его осуществления | |
SE448026B (sv) | Metallurgisk lans | |
KR20010031195A (ko) | 연속 주조용 레들 노즐 | |
CA2008742A1 (en) | Rotor | |
JPS60234805A (ja) | 高圧高速射出成形機 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: IFM DEVELOPMENT AB |