FI73005B - Foerfarande och anordning foer kvicksilveraotervinning. - Google Patents

Foerfarande och anordning foer kvicksilveraotervinning. Download PDF

Info

Publication number
FI73005B
FI73005B FI823981A FI823981A FI73005B FI 73005 B FI73005 B FI 73005B FI 823981 A FI823981 A FI 823981A FI 823981 A FI823981 A FI 823981A FI 73005 B FI73005 B FI 73005B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mercury
chamber
treatment chamber
temperature
gas
Prior art date
Application number
FI823981A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI823981L (fi
FI73005C (fi
FI823981A0 (fi
Inventor
Aoke Sikander
Aoke Bjoerkman
Guenther Joensson
Original Assignee
Lumalampan Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Lumalampan Ab filed Critical Lumalampan Ab
Publication of FI823981A0 publication Critical patent/FI823981A0/fi
Publication of FI823981L publication Critical patent/FI823981L/fi
Priority to FI834237A priority Critical patent/FI74795C/fi
Publication of FI73005B publication Critical patent/FI73005B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI73005C publication Critical patent/FI73005C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22BPRODUCTION AND REFINING OF METALS; PRETREATMENT OF RAW MATERIALS
    • C22B43/00Obtaining mercury

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Manufacturing & Machinery (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Processing Of Solid Wastes (AREA)
  • Separation, Recovery Or Treatment Of Waste Materials Containing Plastics (AREA)
  • Manufacture And Refinement Of Metals (AREA)

Description

1 73005
Menetelmä ja laite elohopean talteenottamiseksi
Keksinnön kohteena on menetelmä elohopean, jota on tietyntyyppisessä jätteessä, ennen kaikkea jätteessä, joka 5 osaksi sisältää muoviainesta, talteenottamiseksi. Menetelmä käsittää elohopean tislaamisen käsittelykammioon sijoitetusta jätteestä, painesykkivän huuhtelun alaisena iner-tillä kaasulla ja jälkeen tulevan elohopeahöyryn tiivistämisen. Menetelmän toteuttamista varten on keksitty erityi-10 nen laite, joka käsittää kuumennettavan käsittelykammion, kylmäloukun, tyhjöpumpun sekä näitä yhdistävät putkijohdot.
Nykyaikaisessa yhteiskunnassa esiintyy suuri joukko tuotteita, jotka sisältävät elohopeaa jossakin muodossa.
Kun nämä särkyvät tai ovat muuten loppuun kuluneet, ne hei-15 tetään käyttäjän roskien joukkoon. Myös tiettyjen ammattiryhmien, joissa elohopeaa sisältävien tuotteiden käsittely on tavallista, ulkopuolella alkaa nyttemmin tietoisuus tarpeesta ottaa elohopea huostaan, levitä. Tosin on puuttunut varusteita esimerkiksi paristojen sisältämän elohopean vaa-20 rattomaksi tekemiseksi. Lisäksi käytännöllisesti katsoen ei ole olemassa mitään organisaatiota elohopeasekoitteisen jätteen keräämiseksi, ruotsalaisten apteekkien rinnalla, jotka ottavat vastaan kuulolaitteiden paristoja. Aina sitä mukaa kuin useammat tuotteet, joissa on virtalähteitä elo-25 hopea- tai elohopeaoksidiparistojen muodossa, kuten kamerat, laskimet ja kellot tulevat jokamiehen omaisuudeksi, lisääntyy elohopean leviäminen yhteiskuntaan. Siten lisääntyy tarve voida ottaa elohopea huostaan ja tehdä se vaarattomaksi. Koska lisäksi tekniikka elohopean puhdistamiseksi 30 on hyvin tunnettu ja teollisesti aloitettu, on olemassa kaikki syyt ottaa elohopea talteen edellä mainitunlaisesta jätteestä, samoin kuin amalgaamista hammaslääkärin vastaanotoilta, risaisista kojeista, tyyppilämpömittareista ja ilmapuntareista ja loppuun palaneista valolähteistä, kuten 35 luminointiputkista ja elohopeahöyrylampuista. Käyttämällä nyt keksittyä, seuraavassa selostettua laitetta, voidaan 2 73005 elohopea ottaa talteen hyvällä taloudellisella saaliilla.
Elohopean erottamiseksi epäorgaanisesta jätteestä tunnetaan menetelmä, jossa jäte sijoitetaan kuumennettavaan tyhjökammioon, joka on yhdistetty tyhjöpumppuun put-5 kijohdolla, joka kulkee jäähdytysloukun läpi. Tässä tiivistyy elohopea, joka on tislautunut pois tyhjökammiossa. Tyh-jökammiossa olevaa jätettä huuhdotaan inerttikaasulla. Jos elohopeaparistoja käsitellään tämän menetelmän toteuttamista varten käytetyssä laitteessa, pikeää muovitiivisteistä 10 ja vastaavista tuleva kondensaatti umpeen putkijohdon ja jäähdytysloukun.
Tanskassa on rakennettu laitos mm. elohopeaparisto-jen hävittämiseksi. Se sisältää kiertouunin, jonka läpimitta on 5 m ja pituus 20 m ja jossa paristojen sisältävä muo-15 viaines tosin kyllä kuivatislautuu, mutta elohopeaa ei voida ottaa talteen. Tähän asti on uunista tuleva jätetuhka talletettu elohopean saastuttamana. Laitteelta puuttuu niin muodoin kyky lukuisiin laitoksiin verrattuna polttaa ns. ympäristölle vaarallinen jäte.
20 Elohopeaparistoissa on polystyreeni- tai polyeteeni- tiivisteitä. Paristoja ympäröi muovipäällysteinen paperi tai muovikalvo, joka on esimerkiksi PVC'tä, eristeenä. Jos tällaisia paristoja käsitellään edellä mainitussa tyhjökam-miolla varustetussa tislauslaitoksessa, tapahtuu muoviainek-25 sen pyrolyysi, samalla kun lämpötila nousee elohopean kiehu-mapisteeseen. Suurin osa muovista poistuu tällöin kaasun muodossa, mutta tiivistyy tai härmistyy putkijohdossa ja jäähdytysloukussa. Lyhyen käyttöajan jälkeen syntyy käyttö-häiriöitä ja ajoa jatkettaessa laitos tukkeutuu ja se täy-30 tyy puhdistaa. Tulokset muodostuvat elohopeasekoitteisista koksin kaltaisista saostumista ja pastamaisesta taikinasta, joka sisältää 19 paino-%:iin asti elohopeaa.
Tyhjennettäessä elohopea jäähdytysloukusta, saadaan ainoastaan osa juoksevana metallisena elohopeana. Loput, 35 n. 30 paino-% kokonaan erottuvasta elohopeasta täytyy kaapia loukusta käsin erikoistyökalujen avulla. Loukun sisältö 3 73005 on sen lisäksi hyvin pahanhajuinen ja höyryt aiheuttavat ärsytystä silmissä ja nielussa. Mittaamalla DRÄGER-putkil-la on erilaisia aromaattisia yhdisteitä jäljitetty, mm. bentseeni, tolueeni, ksyleeni ja styreeni. Käsittelystä tu-5 lee sen tähden merkittävästi monimutkaisempi kuin yksinomaan epäorgaanista jätettä, kuten hammasamalgaamia tai va-lolähdemursketta laitoksessa puhdistettaessa.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada menetelmä ja laite elohopean talteenottamiseksi tällaisista 10 tuotteista, jotka elohopean lisäksi sisältävät myös muovi-aineksia. Tällöin tulee muovi polttaa täydellisesti, niin että laitteesta poistuvat kaasut koostuvat miltei yksinomaan vesihöyrystä ja hiilidioksidista. Tarkoitetun tuloksen saavuttamiseksi toteutetaan menetelmä tavalla, joka käy 15 ilmi jälkeentulevista patenttivaatimuksista 1-5. Erikoispiirteet laitteelle, jossa menetelmä toteutetaan, on annettu patenttivaatimuksissa 6 ja 7.
Esimerkiksi elohopeaoksidiparistojen, jotka sisältävät polyeteenimuovia yhdessä muovipaperin kanssa, käsitte-20 lemiseksi on tarpeen hajottaa orgaaninen aine kevyiksi hiilivedyiksi, jotka sitten voidaan polttaa hiilidioksidiksi ja vesihöyryksi.
N. 100 kg:n panos loppuunpoltettuja elohopeaoksidi-paristoja pannaan käsittelykammioon, joka voidaan asettaa 25 lievään alipaineeseen, ts. -0,05 baariin. Panos sisältää vähemmän kuin 10 paino-% muoviainesta ja grafiittia.
Kun käsittelykammioon on asettunut alipaine, tämä ylläpidetään puhaltimen tai tyhjöpumpun avulla jatkuvasti typpikaasua käsittelykammioon syöttäen. Samanaikaisesti pa-30 nosta kuumennetaan nopeudella n. 5°C/minuutti 200°C:seen. Polyeteenimuovitiivisteet sulavat n. 130°C:ssa ja osa paristoista avautuu tällä tavalla, kun taas toiset räjähtävät rikki jälkikäteen lämpötilan nousun aiheuttaman sisäisen paineen vaikutuksesta. Tällöin tulee osa metallisesta 35 elohopeasta luoksepäästäväksi poistislausta varten.
Panoksesta poistuvat kaasut johdetaan jälkipoltto- 4 73005 kammioon ja keskeisesti tähän sijoitetun liekkikoripoltti-men läpi. Kun poltin, sen jälkeen kun lämpötila 200°C on saavutettu käsittelykammiossa, on sytytetty ja ollut sytytettynä n. viisi minuuttia, lämpötila käsittelykammiossa 5 nostetaan nopeudella n. 5°C/min 415°C:seen ja pidetään tässä lämpötilassa suurin piirtein puolitoista tuntia.
Yli 200°C:ssa alkaa panoksen sisältämän orgaanisen aineksen hajoaminen vähitellen. Samoin kuin käsittelyprosessin ensimmäisessä vaiheessa käsittää atmosfääri käsit-10 telykammiossa pääasiallisesti typpikaasua 0,95 baarin absoluuttisessa paineessa (= alipaine -0,05 baaria). Prosessi on siten lähinnä terminen hajoaminen (pyrolyysi) ja vähemmässä määrin terminen hapettava hajoaminen.
Sen, mitä aineita erilaisten polymeerien hajotessa 15 muodostuu, määräävät joukko parametrejä, kuten lämpötila, paine, atmosfääri, lämpötilan nousu aikayksikköä kohti, systeemin sisältämien muiden aineiden vaikutus, esim. muovin stabilointia varten käytettyjen lisäaineiden vaikutus jne.
20 Polyeteenin hajoaminen 300-500°C:ssa (lämpötilan nousu n. 5°C/min).
(Ks. seuraavaa asettelua)
Termisesti inertissä atmos- Termisesti hapettavassa il-fäärissä massa 25 ^abs baaria ^abs baaria etaani eteeni hiilimonoksidi hiilidioksidi propaani propeeni butyyrialdehydi valealdehydi butaani buteeni eteeni propeeni pentaani 1-penteeni 1-buteeni 1,3-pentadi- 30 heksaani 1-hekseeni 1-hekseeni eeni n-heptaani 1-okteeni metaani
Yhteensä n. 30 ainetta Yhteensä n. 50 ainetta
Sinä aikana, kun lämpötila nostetaan 415°C:seen, poistetaan poistokaasu käsittelykammiosta alipaineenanta-35 jän jälkipolttokammion läpi. Tällöin kaasut kulkevat polt-timen keskeisen läpikulkuputken läpi ja liekkikoriin. Tämä 5 73005 on kartiomainen ja sitä rajoittavat pohjapäässä hyperboloi-din muotoinen, korkeudeltaan asetettava malja, joka on tehty erittäin tulenkestävästä aineesta, esimerkiksi beryllium-oksidista. Kun poistokaasut kulkevat ulos alaverhon läpi 5 liekkikorissa, on niiden nopeus viidesosasta kahdeskymme nesosaan kaasunopeudesta polttimen läpikulkuputkessa. Tämän kulun aikana kaasun lämpötila on noussut 1 500 - 2000 °C:seen, riippuen siitä käytetäänkö poltinta kaasuöljy-il-maseoksella tai vetykaasu-ilmaseoksella. Tässä lämpötilassa 10 hajoavat käsittelykammiosta tulevien poistokaasujen sisältämät haihtuvat aineet, vapaiden radikaalien muodostumisen kautta yksinkertaisemmiksi hiilivedyiksi, hiilidioksidiksi ja vedyksi, mitä seuraa täydellinen palaminen hiilidioksidiksi ja vesihöyryksi, mikäli tarvittava happikaasumäärä on 15 saatavissa. Happikaasun puute johtaa, osittain hitaampaan hajoamiseen (harvempia peroksidiradikaaleja), osittain epätäydelliseen palamiseen, jolloin poistokaasuihin jää myrkyllistä hiilimonoksidia.
Mainitun maljan muodossa syntyy käsittelykammiosta 20 tulevista kaasuista sellainen seos, että nämä ennen ulosme-noa liekkikorin läpi ovat ehtineet saavuttaa lähes tässä vallitsevan korkean liekkilämpötilan, minkä vaikutuksesta tapahtuu molekyyliketjujen pilkkoutuminen vapaiksi radikaaleiksi.
25 Jälkipolttokammion suunnittelua ja mitoitusta varten on tarpeen tietää mitä hajoamistuotteita muodostuu ja missä määrissä nämä palavat aikayksikköä kohti. Laskelma, joka perustuu siihen, että 1 kg polyeteenimuovia hajoaa käsitte-lykammiossa ja suurimmaksi osaksi muuttuu 1-hekseeniksi, 30 1-penteeniksi, propaaniksi ja propeeniksi, tehdään seuraa-van kaavan avulla. Tämän mukaisesti määritetään terminen hajoamisnopeus polyeteenipolymeereille tyhjössä ja karkea arvio tehdään polyeteenimuovin hajoamisesta olosuhteissa, jotka vallitsevat käsittelykammiossa.
35 λ E
K = A ' e “ RT
6 73005
K = nopeusvakio (S
A = Arrhenius-kerroin (S
E = aktivoimisenergia (kJ · mol R = kaasuvakio (8,314 J · °k · mol-'1') 5 T = lämpötila (°K) Tällaisella laskelmalla ja kokeellisilla yrityksillä on havaittu, että polyeteenimuovi hajoaa tyhjössä nopeudella n. 1 %/min 415°C:ssa. Siten 1 kg:n polyeteenimuovia hajottaminen kestää n. puolitoista tuntia 415°C:n lämpöti-10 lassa. Todellisissa olosuhteissa aiheuttaisi prosessi kä- sittelykammiossa 10-15 g:n polyeteeniä hajoamisen minuutissa, mikä vastaisi kaasumäärää 6-9 1/min. Tällä kaasuvirta-uksella ja typpikaasun jatkuvalla 0,5 l:n (NTP)/min syötöllä käsittelykammioon saadaan siis kokonaiskaasuvirtauksek-15 si n. 10 1/min.
Lämpötilan 1 500 - 2 000°C ylläpitämiseksi kaasulou-kun seinillä (liekin kartio ja liekkimalja) yhdessä sen kanssa, että voidaan pysyttää suljettu tilavuus, josta syötöstä vapautunut kaasumäärä ei voi tunkeutua ulos ilman täy-20 dellistä palamista, vaaditaan polttimelle seuraavat kaasu-määrät : kaasuöljyä 0,2 - 0,3 m3/h (NTP) ilmaa 5-8 m3/h (NTP) Tämä tarkoittaa, että kaasun nopeuden polttimen kes-25 kusreiässä tulee olla tietyssä suhteessa ulosmenevän kaasun nopeuteen liekkikartion vaippapinnan läpi. Tämän suhteen, joka antaa myös suhteen kaasunopeuksien välillä, tulee olla lähellä 1:20.
Tasaisen lämpötilajakauman varmistamiseksi liekki-30 maljan koko pinnalla on osoittautunut edullisimmaksi, että malja saa rakenteen puolipallomaisesta hyperboliseen, jolloin liekkikorin pyöreä etupuoli taipuu sisään keskustaa kohti.
Koko ajan, kun paristojen muoviaineksesta tulevien 35 kaasujen vaarattomaksi tekeminen jälkipolttokammiossa on meneillään, poistuu syötöstä elohopeahöyryä. Kun elohopean 73005 kiehumapiste (356,58°C) on ohitettu, kiehuu elohopean pääosa paristoista. Elohopeahöyry johdetaan vedellä jäähdytetyn labyrinttiloukun läpi, jossa se tiivistyy. Osa elohopeasta kulkee kuitenkin tämän loukun läpi ja se saadaan 5 tiivistymään jälkeen tulevassa kylmäloukussa, joka on suljettu pakastuskaappiin. Paristoista tulevan muoviaineen mahdollisten jätteiden, jotka eivät ole kokonaan hajonneet, erottamiseksi saavat kylmäloukusta poistuvat kaasut kulkea kaasusuodattimen läpi, ennen kuin ne alipainetta antavien 10 elimien kautta johdetaan ulkoilmaan.
Kun lämpötila 415°C on pidetty puolitoista tuntia, liekkikoripoltin sammutetaan jälkipolttokammiossa, minkä jälkeen paine käsittelykammiossa alennetaan -0,9 baariksi, itse elohopean poistoprosessin toteuttamiseksi. Lämpötila 15 käsittelykammiossa nostetaan 510°C:seen, samalla kun typpikaasun syöttöä säädetään niin, että paine käsittelykammiossa ainakin kaksi kertaa tunnissa hitaasti saa nousta -0,5 baariin, alentamista varten sitten välille -0,75 - -0,95 baaria. Näillä painevaihteluilla saadaan paristojen sulkeu-20 missä oleva elohopea poistumaan. Prosessi saa jatkua tällä tavalla neljä tuntia. Lämpötila, joka tänä aikana käsittelykammiossa vallitsee, on sovitettu niin, että mahdollisesti muodostuneet Pb:n, Cd:n, Ag:n, Sn:n ja Zn:n amalgaamat hajoavat ja elohopea vapautuu poistislattavaksi.
25 Kun valittu prosessiaika on kulunut umpeen, lopete taan lämmön tuonti käsittelykammioon ja paine saa hitaasti nousta ilmakehän paineeseen. Paristojäännösten kemiallisessa analyysissä on todettu, että Hg:n jäämäpitoisuus yleensä on selvästi alle 50 ppm, josta syystä ne suoraan voidaan 30 viedä roskien kaatopaikalle.
Laitteen eräs valittu suoritusmuoto kuvatun menetelmän toteuttamiseksi selostetaan seuraavassa lähemmin. Tällöin viitataan jälkeen tulevaan piirrokseen. Tämä esittää kuviossa 1 laitteen kaavamaisessa muodossa ja 35 kuviossa 2 pystyleikkauksen kuvion 1 jälkipolttokam- miosta, jonka sisään on pantu liekkikoripoltin, osittain leikattuna.
8 73005
Astia 1, joka on panostettu muoviainesta sisältävällä jätteellä, joka on vapautettava elohopeasta, on sijoitettu lämpöeristettyyn käsittelykammioon 2. Tämä, joka on hyvin tiivistetty ympäristöä vastaan, on varustettu kuumen-5 nuselimellä, esimerkiksi sähköisten vastuselementtien 3 muodossa ja sisääntulolla 4 inerttiä kaasua, kuten typpeä, varten. Käsittelykammiosta 2 lähtee poistokaasujohto 5, johon seuraavassa lähemmin selostettu jälkipolttokammio 6 on sijoitettu. Johto 5 jatkuu sitten jäähdytysloukkuun 7, jo-10 ka on esimerkiksi labyrinttityyppiä, jossa johdon 5 kautta tulevat poistokaasut jäähdytetään vedellä, jota johdetaan jäähdytysloukkuun 7 sisääntulon 8 kautta. Jäähdytysloukun 7 vaipassa on ulosmeno 9 lämmennyttä jäähdytysvettä varten, joka voidaan kierrättää lämpöpattereiden läpi veden lämpö-15 sisällön talteenottamiseksi. Jäähdytysloukun 7 pohjalta lähtee laskuputki 10, joka on varustettu sulkuventtiilillä 11, jonka läpi jäähdytysloukussa 7 tiivistynyt elohopea voidaan laskea pois puhdistuksen jälkeen myytäväksi uutena elohopeana .
20 Jäähdytysloukusta 7 lähtevään johtoon 12 on liitet ty paineen tunteva elin 13. Tämä antaa impulsseja ohjausyksikölle 14, joka säätää käsittelykammion 2 kaasunsisääntu-lossa 4 sijaitsevaa neulaventtiiliä 15. Johdossa 12 on myös sulkuventtiili 16, jota ohjausyksikkö 14 avaa ja sulkee.
25 Sulkuventtiili 16 pidetään suljettuna, kun inerttiä kaasua annostellaan sisään neulaventtiilin 15 läpi, ja se avataan, kun poistokaasut käsittelykammiosta imetään laitteesta alipaineen antavalla elimellä.
Sulkuventtiilin 16 jälkeen kulkee johto 12 pakastus-30 kaappiin 17 sijoitettuun kylmäloukkuun 18. Tässä tiivistyy elohopea, joka ei ole erottunut jäähdytysloukussa 7 sekä mahdolliset muoviaineksen jätteet, jotka eivät ole palaneet hiilidioksidiksi ja vedeksi jälkipolttokammiossa 6. Kylmä-loukku 18 on varustettu laskuputkella 19, jossa on sulku-35 venttiili 20, niin että samalla tavalla kuin jäähdytysloukussa 7 voidaan erottunut elohopea ottaa huostaan.
9 73005
Kylmäloukusta 18 lähtee viimeinen poistokaasujohto 21, johon on sijoitettu kaasusuodatin 22 laitteesta poistuvien kaasujen lopullista puhdistusta varten. Poistokaa-sujohto 21 päättyy tyhjäpumppuun 23, jonka päälle on ra-5 kennettu puhallin 24, joka ylläpitää alemman alipaineen, jota käytetään hyväksi menetelmän aloitusvaiheessa.
Paitsi neulaventtiilin 15 ja sulkuventtiilin 16 avaamista ja sulkemista säätää ohjausyksikkö 14 myös tyhjö-pumpun 23 ja puhaltimen 24 käyntiä. Ohjaus tapahtuu niin, 10 että puhallin 24 alentaa painetta koko laitteeseen, samalla kun rajoitettu määrä inerttiä kaasua annostellaan sisään neulaventtiilin 15 läpi. Kun käsittelyastiassa 1 olevan syötön sisältämä muoviaines on kaasutettu pois, käynnistetään tyhjöpumppu 23 paineen alentamiseksi laitteessa -0,9 15 baariksi. Ohjausyksikkö 14 sulkee sen jälkeen venttiilin 16 ja antaa sitten neulaventtiilin 15 hitaasti annostella inerttiä kaasua, kunnes esimerkiksi paine -0,5 baaria on saavutettu. Sen jälkeen ohjausyksikkö 14 käynnistää tyhjö-pumpun 23, minkä jälkeen sulkuventtiili 16 avautuu ja pai-20 ne laitteessa voidaan jälleen alentaa -0,9 baariksi. Ohjausyksikkö 14 on asetettavissa valinnaista lukumäärää varten kuvattuja syklejä aikayksikköä kohti.
Edellä mainitulla jälkipolttokammiolla 6 on seuraa-va rakenne. Kammiota ympäröi kaksoisvaippa 25, jolloin vä-25 Iissä on edullisesti renkaan muotoinen pyöreä välitila, jossa kulkee sisääntulosta 26 ulosmenoon 27 kiertävä jääh-dytysväliaine. Pystysuoraan kammion katon läpi on pistetty sisään liekkikoripoltin 28. Tämän läpi keskeisesti kulkeva kanava 29 on tarkoitettu käsittelykammiosta 2 tulevien pois-30 tokaasujen johtamista varten jälkipolttokammioon 6. Julkisivun porrasviisteessä jonkin verran kanavan 29 suun takana sijaitsee reunus, jossa on reikiä 30. Nämä on porattu terävässä kulmassa polttimen 28 akselia vastaan ja niiden läpi virtaa kaasun ja ilman seos ulos palaakseen joukossa 35 liekkejä muodostaen yhdessä kartiomaisen koria muistuttavan liekin. Liekkikorin kartioisuuden määrää kulma polttimen 10 73005 keskiviivaa vastaan, johon kulmaan rei'at 30 on porattu.
Jälkipolttokammion 6 pohjalla 31, joka on kaksinkertainen ja sisältää läpivirtauksen jäähdytysväliainetta varten, sijaitsee hoikin muotoinen tuki 32, jossa on portteja 5 33 pitkin sen alareunaa. Portit 33 ovat yhteydessä tuen 32 sisäontelon kanssa ja tekevät mahdolliseksi vapaan läpikulun pohjalla 31 olevaan istukkaan 34, joka muodostaa ulos-menon jälkikäsittelykammiossa 6 käsitellyille kaasuille. Tuen 32 sisäpuolelle on sijoitettu asetettavia tukikappa-10 leita 35 ja näiden päällä sijaitsee liekkimalja 36, joka on tehty erittäin tulenkestävästä aineksesta, esimerkiksi berylliumoksidista. Maljan 36 sisäpuoli on muotoiltu lähelle puolipallomaista, poikkileikkaukseltaan edullisesti hyperboliseksi. Tämän vaikutuksesta saadaan käytössä liekit 15 liekkikorissa suureksi osaksi taipumaan sisäänpäin jälkipolttokammion keskustaan, jossa käsittelykammiosta 2 tulevat poistokaasut nopeasti sekoittuvat polttimen 28 poltto-kaasujen kanssa. Tästä on seurauksena, että hajoamistuotteet muoviaineksesta, jotka on poltettava, kuumenevat lä-20 helle liekkilämpötilaa liekkikorissa, ts. 1 500 - 2 000°C.
Tällä lämpötila-alueella ja sen kaasuvirtauksen avulla, joka kehittyy liekkikorissa, voidaan hajoamistuotteet, jotka tulevat syötön sisältämästä muoviaineesta, polttaa käytännöllisesti katsoen täydellisesti.
25 Sen ansiosta, että liekkimalja 36 on korkeudeltaan asetettava, voidaan polttimen 28 liekkikorille antaa kooltaan vaihteleva vaippapinta. Tämän avulla voidaan suhdetta kaasun nopeuden kanavassa 29 ja liekkikorin läpi menevän kaasun nopeuden välillä säädellä. Riippuen syötön sisältä-30 mästä muoviaineksesta saattaa olla kiinnostavaa valita suhde väliltä 1:5 - 1:20. Tietenkin täytyy polttimeen 28 syötetyn polttokaasun tilavuus sovittaa liekkimaljan 36 säädön mukaan, mutta tämä tapahtuu tunnetulla tavalla.

Claims (7)

73005
1. Menetelmä elohopean talteenottamiseksi orgaanista ainetta sisältävästä jätteestä, joka menetelmä käsittää elo- 5 hopean tislaamisen käsittelykammioon sijoitetusta jätteestä, painesykkivän huuhtelun alaisena inertillä kaasulla ja jälkeen tulevan elohopeahöyryn tiivistämisen, tunnettu siitä, että jäte ensin kuumennetaan n. 200 °C: seen alipaineessa ja siten rajoitetusti inerttiä kaasua syöttäen, että 10 orgaanisesta aineksesta poistuvat kaasut johdetaan tarkasti käsittelykammion ulostuloputkeen ja johdetaan sen kautta jäl-kipolttokammioon, jossa kaasut johdetaan kanavan läpi kammiossa sijaitsevaan liekkikoriin, joka on muodostettu kanavan ympärille kiinnitetystä polttimesta ja tätä kohti olevasta 15 liekkimaljasta, niin että ne sekoittumalla polttimen läpi tuotujen polttokaasujen kanssa palaisivat täydellisesti 1500 - 2000 °C:ssa sinä aikana, jona lämpötila käsittelykam-miossa nostetaan n. 415 °C: seen pidettäväksi siinä muuttumattomana, samalla kun orgaaninen aines käsittelykammiossa 20 kokonaan hajoaa, minkä jälkeen lämpötila kammiossa nostetaan n. 510 °C:seen ja inertin kaasun paine saatetaan sykkimään.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että lämpötilan nosto käsittelykammiossa tapahtuu nopeudella 5 °C/min.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tun nettu siitä, että inertin kaasun paine elohopeatislauk-sen loppuvaiheessa saa vaihdella välillä -0,5 - -0,9 baaria.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liekkikoripolttimessa pidetään tulta 30 yllä kaasuöljy-ilmaseoksella 1500 °C:n lämpötilaan jälki-polttimessa.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että liekkikoripolttimessa pidetään tulta yllä vetykaasu-ilmaseoksella 2000 °C:n lämpötilaan jälki- 35 polttokammiossa.
6. Laite patenttivaatimuksen 1 mukaisen menetelmän toteuttamiseksi, joka käsittää kuumennettavan käsittelykam- 12 73005 mion (2), kylmäloukun (18), tyhjöpumpun (23) sekä näitä yhdistävät putkijohdot (5, 12, 21), tunnettu siitä, että käsittelykammio (2) on varustettu sisääntulolla (4) inerttiä kaasua varten, että käsittelykammiosta (2) lähtevä 5 putkijohto (5) sisältää orgaanisten hajoamistuotteiden polttamista varten tarkoitetun jälkipolttokammion (6), joka sisältää liekkikoripolttimen (28) , jossa on läpivirtauskanava (29) käsittelykammiosta (2) tulevia poistokaasuja varten, että putkijohto 5 päätyy edullisesti vedellä jäähdytettyyn 10 jäähdytysloukkuun (7) ja että ohjausyksikkö (14) on järjestetty tyhjöpumpun (23) käynnin ohjaamista, putkijohtoon (12, 21. tyhjöpumpun (23) eteen sijoitetun sulkuventtiilin (16) avaamista ja sulkemista ja sisääntuloon (4) sijoitetun, edullisesti neulaventtiiliksi muotoillun säätöventtiilin (15) 15 avaamista ja sulkemista varten.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen laite, tunnet-t u siitä, että ohjausyksikkö (14) säätää lämmön tuontia käsittelykammioon (2) muutettavan ohjelman mukaisesti. 73005
FI823981A 1981-12-01 1982-11-19 Foerfarande och anordning foer kvicksilveraotervinning. FI73005C (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI834237A FI74795C (fi) 1982-11-19 1983-11-18 Anordning foer efterbraenning av avgaser fraon foerbraenningsanlaeggningar.

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE8107177A SE451464B (sv) 1981-12-01 1981-12-01 Forfarande och anordning for atervinning av kvicksilver ur avfall innehallande organiskt material
SE8107177 1981-12-01

Publications (4)

Publication Number Publication Date
FI823981A0 FI823981A0 (fi) 1982-11-19
FI823981L FI823981L (fi) 1983-06-02
FI73005B true FI73005B (fi) 1987-04-30
FI73005C FI73005C (fi) 1987-08-10

Family

ID=20345176

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI823981A FI73005C (fi) 1981-12-01 1982-11-19 Foerfarande och anordning foer kvicksilveraotervinning.

Country Status (7)

Country Link
US (3) US4468011A (fi)
JP (1) JPS58197236A (fi)
DE (2) DE3243813A1 (fi)
DK (1) DK157199C (fi)
FI (1) FI73005C (fi)
SE (1) SE451464B (fi)
SU (1) SU1466655A3 (fi)

Families Citing this family (25)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3372817D1 (en) * 1982-11-30 1987-09-03 Lumalampan Ab Method of afterburning flue gases and a device for implementation of same
SE453120B (sv) * 1984-12-28 1988-01-11 Lumalampan Ab Anordning for efterbrenning av med framfor allt kolvatten bemengda avgaser fran destruktionsanleggningar eller liknande
US4701212A (en) * 1986-09-25 1987-10-20 Mobil Oil Corporation Recovery of mercury and heat energy from waste using fluidized beds
DE3821294C1 (fi) * 1988-06-24 1989-08-24 Kernforschungszentrum Karlsruhe Gmbh, 7500 Karlsruhe, De
US4844431A (en) * 1988-06-29 1989-07-04 Arkansas Lousisiana Gas Company Pneumatic gas meter test fixture
SE467843B (sv) * 1991-02-01 1992-09-21 Bal Ab Anordning foer avskiljande av aemnen i gas- eller dimform ur en gasstroem
DE4127506C1 (fi) * 1991-08-20 1992-10-15 Hak-Anlagenbau Gmbh, 2000 Hamburg, De
DE4208151C2 (de) * 1992-03-13 1994-03-17 Hench Automatik App Masch Verfahren zur Verringerung der Betriebsmittelverschmutzung bei Vakuumpumpen bei der Reinigung von Abgasen, insbesondere aus Vakuumpyrolyseanlagen
DE4227568C2 (de) * 1992-03-26 1994-11-24 Klimanek Gmbh Schlacken Schrot Verfahren zur Herstellung von wiederverwendbaren Stoffen aus Computerschrott
DE4218672C1 (en) * 1992-06-05 1993-08-12 Gea Wiegand Gmbh, 7505 Ettlingen, De Incineration of wastes contg. mercury - with addn. of chlorine source to improve fuel gas scrubbing
US5282880A (en) * 1992-09-15 1994-02-01 Olson Larry K Low pressure plasma metal extraction
US5300137A (en) * 1992-09-18 1994-04-05 Pittsburgh Mineral And Environmental Technology, Inc. Method for removing mercury from contaminated soils and industrial wastes and related apparatus
US5266694A (en) * 1992-10-19 1993-11-30 E. I. Du Pont De Nemours And Company Nylon component reclamation
DE4339794C2 (de) * 1993-11-16 1996-07-11 Werec Gmbh Berlin Wertstoff Re Verfahren zum Aufbereiten von Amalgam enthaltenden Abfällen/Reststoffen
SE9303905L (sv) * 1993-11-25 1995-05-26 Boliden Mineral Ab Förfarande och anordning för destruktion av kvicksilverhaltigt avfall
CH689111A5 (de) * 1995-07-10 1998-10-15 Deco Hanulik Ag Verfahren zur Demerkurisation.
DE19547151C2 (de) * 1995-12-16 1999-06-17 Ald Vacuum Techn Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Aufarbeiten von Stoffgemischen mit mindestens zwei Phasen mit unterschiedlichen Siedetemperaturen
NL1004566C2 (nl) * 1996-11-19 1998-05-20 Begemann Holding Bv Inrichting en werkwijze voor het verwijderen van kwik uit afvalstoffen door vacuümdestillatie.
US6416567B1 (en) * 1997-03-18 2002-07-09 Mercury Waste Solutions, Inc. Removal of mercury from waste materials
DE19727565A1 (de) * 1997-06-28 1999-01-07 Ald Vacuum Techn Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Aufarbeiten von Stoffgemischen, die Schwermetalle oder halogenierte Kohlenwasserstoffe enthalten
US5891216A (en) * 1997-09-16 1999-04-06 Summit Valley Equipment And Engineering, Inc. Oven mercury retorting device
IT1318320B1 (it) 2000-02-18 2003-08-25 Tesi Ambiente S R L Procedimento ed impianto per la depolimerizzazione delle catene ch dei materiali solidi.
US6998097B1 (en) * 2000-06-07 2006-02-14 Tegal Corporation High pressure chemical vapor trapping system
JP5874469B2 (ja) * 2012-03-19 2016-03-02 東京エレクトロン株式会社 トラップ装置及び成膜装置
JP7254465B2 (ja) * 2018-08-29 2023-04-10 Ube三菱セメント株式会社 水銀回収装置及び水銀回収方法

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1671964A (en) * 1926-12-16 1928-06-05 Buffalo Co Operative Stove Co Incinerator
US4087276A (en) * 1975-05-05 1978-05-02 Anic S.P.A. Removal of mercury from sludge by heating and condensing
SE410868B (sv) * 1978-04-12 1979-11-12 Lumalampan Ab Sett och anordning for att separera kvicksilver fran fast material genom destillation under vacuum
SU931779A1 (ru) * 1980-11-10 1982-05-30 Всесоюзный Проектно-Конструкторский И Технологический Институт Вторичных Ресурсов "Вивр" Способ переработки ртутьсодержащего сырь

Also Published As

Publication number Publication date
US4606762A (en) 1986-08-19
FI823981L (fi) 1983-06-02
DE8233235U1 (de) 1983-09-01
FI73005C (fi) 1987-08-10
DK157199C (da) 1990-04-23
JPS58197236A (ja) 1983-11-16
FI823981A0 (fi) 1982-11-19
SU1466655A3 (ru) 1989-03-15
SE451464B (sv) 1987-10-12
JPH0235016B2 (fi) 1990-08-08
US4564174A (en) 1986-01-14
DE3243813A1 (de) 1983-07-07
DK157199B (da) 1989-11-20
SE8107177L (sv) 1983-06-02
DK531982A (da) 1983-06-02
DE3243813C2 (fi) 1991-05-29
US4468011A (en) 1984-08-28

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI73005B (fi) Foerfarande och anordning foer kvicksilveraotervinning.
EP0186641B1 (en) An arrangement in apparatus for the combustion of waste gases
AU629065B2 (en) Lined hazardous waste incinerator
JPH0613718B2 (ja) 発生炉ガスを製造するための反応器
PT1012215E (pt) Aparelho reactor de gaseificação
FR2570805A1 (fr) Procede pour detruire des dechets dangereux
KR860002837A (ko) 폐기물 처리 장치 및 방법
US3471275A (en) Method of disposal of refuse
JP2017140552A (ja) 低温熱分解処理装置
JPH08501871A (ja) 廃棄物焼却炉及び廃棄物を流体燃料に転換する方法
US5397551A (en) Incinerator
FR2571978A1 (fr) Procede et installation pour l'epuration des gaz de rebut provenant du traitement des dechets industriels ou menagers.
JP2017020673A (ja) 低温熱分解処理装置
ES466174A1 (es) Perfeccionamientos en el tratamiento de desperdicios.
SE440140B (sv) Forbrenningsugn for avfall
RU2080994C1 (ru) Способ пиролиза отходов и устройство для его осуществления
FI954605A (fi) Menetelmä jätemateriaalin, erityisesti jätteiden lämpökäsittelemiseksi ja kiertoputkiuuni menetelmän toteuttamiseksi
JPS5589385A (en) Treatment of wastes consisting mainly of organic substances and its device
JP3133346B2 (ja) 高含水無機質汚泥の乾燥処理方法
FR2362204A1 (fr) Procede et four a chambre inclinee pour la cokefaction de matieres eboulables contenant du carbone
JP2000225384A (ja) 廃棄物から熱溶融性プラスチックを分離する方法、廃棄物の減容処理方法及び廃棄物の加熱処理装置
CN221403049U (zh) 一种燃烧充分的垃圾热解装置
SU623059A1 (ru) Способ обезвреживани пастообразных отходов
US903503A (en) Apparatus for producing gas.
JPH06158062A (ja) 高分子系廃棄物用乾留ガス化炉

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: LUMALAMPAN AKTIEBOLAG