FI72387B - Lyftanordning foer ammunition - Google Patents

Lyftanordning foer ammunition Download PDF

Info

Publication number
FI72387B
FI72387B FI803830A FI803830A FI72387B FI 72387 B FI72387 B FI 72387B FI 803830 A FI803830 A FI 803830A FI 803830 A FI803830 A FI 803830A FI 72387 B FI72387 B FI 72387B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
elements
lifting device
frame
trough
hook
Prior art date
Application number
FI803830A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI803830L (fi
FI72387C (fi
Inventor
Olle Gustavsson
Goeran Sundmar
Original Assignee
Bofors Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Bofors Ab filed Critical Bofors Ab
Publication of FI803830L publication Critical patent/FI803830L/fi
Publication of FI72387B publication Critical patent/FI72387B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI72387C publication Critical patent/FI72387C/fi

Links

Classifications

    • FMECHANICAL ENGINEERING; LIGHTING; HEATING; WEAPONS; BLASTING
    • F41WEAPONS
    • F41AFUNCTIONAL FEATURES OR DETAILS COMMON TO BOTH SMALLARMS AND ORDNANCE, e.g. CANNONS; MOUNTINGS FOR SMALLARMS OR ORDNANCE
    • F41A9/00Feeding or loading of ammunition; Magazines; Guiding means for the extracting of cartridges
    • F41A9/82Reloading or unloading of magazines
    • F41A9/83Apparatus or tools for reloading magazines with unbelted ammunition, e.g. cartridge clips
    • F41A9/84Clips
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66CCRANES; LOAD-ENGAGING ELEMENTS OR DEVICES FOR CRANES, CAPSTANS, WINCHES, OR TACKLES
    • B66C1/00Load-engaging elements or devices attached to lifting or lowering gear of cranes or adapted for connection therewith for transmitting lifting forces to articles or groups of articles
    • B66C1/10Load-engaging elements or devices attached to lifting or lowering gear of cranes or adapted for connection therewith for transmitting lifting forces to articles or groups of articles by mechanical means
    • B66C1/62Load-engaging elements or devices attached to lifting or lowering gear of cranes or adapted for connection therewith for transmitting lifting forces to articles or groups of articles by mechanical means comprising article-engaging members of a shape complementary to that of the articles to be handled

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • General Engineering & Computer Science (AREA)
  • Load-Engaging Elements For Cranes (AREA)
  • Carriers, Traveling Bodies, And Overhead Traveling Cranes (AREA)
  • Orthopedics, Nursing, And Contraception (AREA)
  • Medicines Containing Plant Substances (AREA)
  • Curing Cements, Concrete, And Artificial Stone (AREA)

Description

! 72387
Nostolaite panoksia varten
Esillä oleva keksintö koskee nostolaitetta kranaattien, ammuksien, laukauksien, ohjusten tai vastaavien panosten taistelu- tai harjoitusyksikköjä varten. Nostolaite sisältää tällöin joukon runkoon sijoitettuja tartunta-elimiä, jotka ovat vietävissä vhteistoinintaan yhden tai useamman yksikön kanssa kerrallaan, esimerkiksi kolmen yksikön kanssa kerrallaan.
Nostolaitetta käytetään kentällä esimerkiksi kenttähaupitsin muodossa olevassa tykistö aseessa, mistä kysymyksessä olevat ampumatarvikkeet tai niiden osat on siirrettävä ampumatarvikevaunusta tai senkaltaisesta latauspöydälle tai vastaavalle. Nostolaitetta voidaan kuitenkin käyttää myös muissa yhteyksissä, kuten varastorakennuksissa tai senkaltaisissa, missä on kysymys ampumatarvikkeiden siirtämisestä paikasta toiseen .
Jo ennestään tunnetaan eri tyyppisiä nostolaitteita.
Tämän laatuisissa nostolaitteissa on toivomuksena, että kysymyksessä olevalla nostolaitteella voidaan tarttua kranaatteihin tai vastaaviin pakkauksista tai si-joitustasolta, missä kranaatteja voidaan säilyttää sekä vaaka- että pystysuorissa asennoissa taikka näiden asentojen välisissä asennoissa. On myös olemassa toive, että kranaatit uudessa sijoitus- tai luovutus-paikassa on voitava sijoittaa mielivaltaisiin asentoihin, so. pystysuoriin tai vaakasuoriin asentoihin tai näiden asentojen välissä oleviin asentoihin.
2 72387
Esillä olevan keksinnön mukaisella nostolaitteella on tarkoitus ratkaista mm. edellä mainitut tehtävät sen lisäksi, että sillä tehdään mahdolliseksi yksinkertainen ja tehokas nostotoiminta. Mikä keksinnön mukaisesti mahdollistaa näiden tehtävien ratkaisun, on mm. se, että nostolaitteen tartuntaelimiin kuuluu joukko rungosta ulkonevia ja keskenään olennaisesti yhdensuuntaisia elementtejä, jotka ovat järjestetyt kääntyviksi pituusakseleidensa ympäri ensimmäisen ja toisen asennon välillä, että lähekkäin sijoitetut elementit muodostavat elementtipareja, jotka ovat verrattavissa kukin yksikköään (kranaattia) varten, että kiertyvien elementtien vapaisiin päihin on muodostettu yhteen suuntaan levennetty osa, että kysymyksessä olevan elementtiparin ensimmäisessä kiertoasennossa sen osat ovat asetellut siten, että elementtipari on vietävissä kysymyksessä olevan yksikön päälle sivulta elementti-parin elementtien ulottuessa yksikön molemmille sivuille ja että elementtiparin toisessa kiertoasennossa elementit mainittujen osien avulla ympäröivät yksikköä kokonaan tai osittain yksikön pitämiseksi sen poikittaissuuntaisia liikkeitä vastaan.
Keksinnöllisen ajatuksen kehitysmuodoissa, joissa panosten käsittelyä edelleen yksinkertaistetaan, käsitellään lähempiä konstruktiivisia rakenteita, joihin kuuluu vastatukielimet, joilla on erityisesti muodostettujen pidinmaljojen muoto, joissa kussakin on sisäpuolinen syvennys tai uurto kranaatin johtorengasta varten ja jotka on järjestetty tarttumaan kranaattiin myös mahdollisen etupuolisen ohjauspaksunnoksen tai ohjaus-korokkeen ympäri, joita esiintyy tietyissä ammuksissa. Edelleen käsitellään mainituissa kehitysmuodoissa laitteeseen kuuluvan nostokoukun lähempää muotoa, johon koukkuun nostokurki tai porttaalinosturi liittyy lait- 11 72387 teen siihen lastattuine panoksineen nostamiseksi.
Keksinnön mukaiselle nostolaitteelle tunnusomaiseksi katsottava käy kuitenkin ilmi jäljempänä esitetyn patenttivaatimuksen 1 tunnusmerkkiosasta.
Keksinnöllä luodaan nostolaite, joka sen lisäksi, että sillä ratkaistaan edellä mainittu tehtävä kranaattien tai vastaavien eri asennoista otto- tai luovutuspaikalla, tekee mahdolliseksi liittyen mainittuihin kehitys-muotoihin yksinkertaisesti nostaa ja käsitellä eri muotoisia ja painoisia panoksia. Mitä muotoiluun tulee, voi panos vaihdella olennaisesti, kun on kysymys toisaalta pituudesta toisaalta etäisyydestä perätason ja johtorenkaan välillä. Myös panoksen muut muodot, esim. etupuolisen ohjauspaksunnoksen, ohjaus-korkojen jne. esiintyminen tulee epäolennaiseksi nostolaitteen tehokkuudelle.
Keksinnön mukaisen nostolaitteen joitakin suoritusmuotoja selostetaan seuraavassa lähemmin viitaten oheisiin piirustuksiin.
Kuvio la esittää nostolaitteen ensimmäistä suoritusmuotoa takaa katsottuna,
Kuvio Ib esittää kuvion la mukaista nostolaitetta ylhäältä katsottuna.
Kuvio le esittää kuvioiden la ja Ib mukaista nostolaitetta yhdeltä sivulta katsottuna.
Kuvio 2a esittää nostolaitteen toista suoritusmuotoa takaa katsottuna.
Kuvio 2b esittää kuvion 2a mukaista nostolaitetta ylhäältä katsottuna.
Kuvio 2c esittää kuvioiden 2a ja 2b mukaista nostolaitetta sivulta katsottuna.
4 72387
Kuvio 3 esittää ylhäältä katsottuna osia nostolaitteeseen kuuluvasta ohjauslaitteistosta.
Kuvioiden la - le mukaan kuuluu nostolaitteeseen runko, jossa on pitkänomainen palkki 1. Palkkiin on laakeroitu joukko, suoritusesimerkissä neljä pitkänomaista elementtiä 2. Kysymyksessä olevat elementit on pituusakselinsa 2a ympäri kääntyvästi laakeroitu kullekin kuuluvaan loveukseen la palkissa 1. Kukin loveus la on pitkänomainen ja asianomaisen elementin laakerointiosa 2b ulottuu läpi koko loveuksen ja ulos yli palkin 1 yläpinnan Ib ja mainitun pinnan yli ulottuvassa osassa voi tällöin olla esimerkiksi kierre. Elementti pidetään pitimessä osaksi mainittuun kierteitettyyn osaan sijoitetulla ensimmäisellä mutterilla, osaksi laakerointi-osan 2b vieressä sijaitsevalla kartionmuotoisella osalla 2c, jonka halkaisija ylittää rungon loveuksen halkaisijan. Elementin toiseen, vapaaseen päähän on muodostettu levennetty osa 2d.
Mainitut elementit 2 ulkonevat keskenään yhdensuuntaisina palkin 1 alasivulta ja kaksi vierekkäin sijaitsevaa elementtiä muodostaa elementtiparin. Molemmat kes-kielementit sisältyvät yhteisenä elementtinä kahteen viereiseen elementtipariin. Molempien keskielementtien levennetyt osat saavat täten olennaisesti T-muodon, kun taas ulkoelementtien levennetyt osat on levennetty vain yhteen suuntaan.
Kysymyksessä olevan osan levennys on edelleen suoritettu vain yhteen suuntaan, nimittäin siinä suunnassa, joka yhtyy kuvion la tasoon. Suunnassa, joka on 90° käännetty mainitun kuvion la tasosta, so. siinä suunnassa, joka yhtyy kuvion le tasoon, ovat kysymyksessä olevat elementit vapaissa päissään tasapaksuisia.
li 5 72387
Elementit on kiertyvästi laakeroitu ensimmäisen kierto-asennon, joka vastaa kohtisuorasti kuviossa la esitettyä asentoa vastaan olevaa ja toisen kiertoasennon välillä, joka vastaa asentoa mainitussa kuviossa la.
Mitä tulee elementtien manöveeraukseen, tapahtuu tämä esillä olevassa suoritusesimerkissä manuaalisesti ja samanaikaisesti niveltangolla 4 ja nivelvarsilla 5, jotka yhdistävät kysymyksessä olevat elementit nivel-tankoon. Nivelvarret on yhdistetty elementteihin mutterilla 6 sekä esittämättä jätetyllä tartunnalla kunkin elementin laakerointiosaan 2b. Tartunta on tällöin muodostettu sinänsä tunnetulla tavalla siten, että kun nivelvarsia kierretään kuvion Ib mukaisessa tasossaan, elementit pakotetaan mukaan vastaavassa määrin. Nivel-tanko ja nivelvarret ovat yhdistetyt kääntötappilaa-kereilla 7. Kun niveltanko ottaa kuviossa Ib esitetyn asennon, ottavat elementit toisen kiertoasentonsa. Kun niveltanko on viety oikealle kuviossa Ib, ottavat elementit ensimmäisen kiertoasentonsa, jossa levennetyt osat osoittavat ylöspäin ja yhtyvät tasoon, joka on kohtisuorassa kuvion Ib kuvatasoa vastaan. Niveltanko on molemmissa pääteasennoissaan lukittavasti järjestetty alempana kuvatun manööverielimen avulla.
Eleraenttiparit on tarkoitettu varattaviksi kukin laukaustaan varten, jolloin suoritusesimerkissä siten voidaan kolme rinnakkaista laukausta nostaa nostolaitteella. On selvää, että nostolaite voidaan rakentaa eri määristä elementtipareja, esimerkiksi kahdesta, neljästä, viidestä tai useammasta.
Nostolaitteeseen kuuluu myös ns. pidinmaljojen muodossa olevat vastapidinelimet, joista kullekin elementtiparil-le on varattu oma pidinmaljansa, joka tällöin ulottuu 72387 molemmille sivuille suhteessa elementtipariin katsottuna nostolaitteen etu- ja takasivulta. Pidinmaljat ulottuvat suoritusesimerkissä olennaisesti yhtä pitkälle molempiin suuntiin suhteessa elementtipariin. Takaosassaan ovat pidinmaljat puoliyrapyränmuotoisia varustettuna kahdella pienellä suoralla osalla, jotka liittyvät puoliympyrämuodon päihin. Mainittuihin takaosiin on muodostettu sisäpuolinen ura tai syvennys 8a, joka on varattu johtorengasta 9 varten elementtiparin ja pidinmaljan väliin sijoitetussa kranaatissa 10. Mainittu takaosa on myös muodostettu siten, että se helpottaa nostolaitteen sisäänohjausta luovutuspaikassa.
Keskiosassaan 8b on pidinmalja alaslaskettu mainitun puoliympyrän halkaisijalla tarkoituksella helpottaa luovutusta latauspöydälle tai vastaavalle. Pidinmalja on edelleen laajennettu etuosansa 8c kehällä, missä lisäksi sen selkäpuoli on liitetty elementtiparin eri pidinmaljat yhteenkytkevään elimeen 11. Pidinmaljojen mainittu etuosa on siten muotoiltu, että se pystyy pitämään kranaattia mahdollisen etupuolisen ohjauspaksun-noksen 12, ohjauskorkojen tai senkaltaisten päältä. Mainittu etuosa on lähinnä puoliympyränmuotoinen. Mainittuun sisäpuoliseen uraan 8a liittyen on kukin pidinmalja varustettu yhdellä tai useammalla, esim. kahdella läpikulkevalla tarkastusreiällä 8d, joka helpottaa nostolaitteen sellaisenaan sijoittamista kysymyksessä olevien kranaattien tai vastaavien päälle. Pidinmaljan takasivulla on levynmuotoinen laakerointiosa 13, joka toisesta päästään on esimerkiksi hitsaamalla kiinnitetty pidinmaljan aineeseen. Kun on kysymys kahdesta ulommasta pidinmaljasta, on laakerointiosa 13 toisessa päässään kääntyvästä laakeroitu kahden haaruk-kalaakerina toimivan ulkonevan osan 14, 15 väliin,
II
72387 jotka laakerointiosat on laakeroitu tappiin 16. Keskimmäisillä pidinmaljoilla on laakerointiosat 13 pidennetty ja laakeroitu mainittuihin, haarukkakytkime-nä toimiviin, ulkoneviin osiin 14, 15 ja näihin kuuluvaan tappiin 16 keskiosistaan. Toisessa päässään on laakerointiosa viimeksimainitussa tapauksessa liitetty kahteen yhdensuuntaiseen nivelosaan 17 toisen kääntö-tappilaakerin 18 kautta. Mainitut kaksi yhdensuuntaista nivelosaa on vuorostaan liitetty kolmanteen kääntö-tappilaakeriin viputankona ripustettuun nostokoukkuun 19, joka keskiosissaan on laakeroitu runkoon haarukka-laakerin 20 kautta, johon kuuluu laakerointiakseli 21. Nostokoukku on suurin piirtein V-muotoinen ja vapaassa päässään varustettu joukolla, suoritusesimerkissä kolmella kiinnitysreiällä 22 koukkua 23 varten lähemmin esittämättä jätetyssä nostokurjessa tai portaalinos-turissa. Mainituilla kolmella kiinnitysreiällä voidaan saada erilaisia momenttivarsia vipuvarrelle jäljempänä esitetyn mukaisesti. Laakerointiosa 13 liittyy tällöin pidinmaljän takasivuun osaan, joka sijaitsee pidinmal-jojen keskiosien välillä, jotka ovat vastapäätä asianomaisen elementtiparin osia 2d ja sisäpuolista uraa 8a.
Kuvatulla järjestelyllä tulevat elementtiparien elementtien väliin sijoitetut pidinmaljat siten kääntyvästi laakeroiduiksi, että pidinmaljojen mainitut keskiosat kiertoliikkeen aikana suorittavat tietyn siirtoliikkeen suunnassa kohti tai poispäin elementtien vapaista päistä tai levennetyistä osista. Pidinmaljojen siirron määrä suhteessa mainittuihin osiin määräytyy nostokoukun 19 kääntökulmasta sen laakeroinnissa 21. Kuvatulla niveljärjestelmällä siirretään nostokoukun kierto keskimmäiseen pidinmaljaan, joka vuorostaan on yhteenkyt-ketty muihin kahteen pidinmaljaan yhteenkytkentäeli-mellä 11, mikä aiheuttaa, että myös ulommat pidinmaljat 8 72387 seuraavat nostokoukun kiertoa.
Runkoon on myös liitetty kädensijana toimiva kehys 24, joka piirustuksissa on vain osittain esitetty. Kehys ulottuu kohtisuorasti palkkiin 1 ja mainittuihin elementteihin 2 nähden, niin että se on olennaisesti yhdensuuntainen pidinmaljojen takasivujen kanssa.
Edellä kuvattu nostolaite toimii seuraavasti. Elementit 2 asetellaan ensimmäisiin kiertoasentoihina niveltangon 4 avulla. Tässä asennossa voidaan esimerkiksi nostokur-jessa riippuva nostolaite manuaalisella ohjauksella kädensijan kautta viedä kohti kranaattia taikka kahta tai kolmea rinnakkain sijoitettua kranaattia sivulta päin, niin että kysymyksessä olevaa kranaattia tai vastaavaa koskeva elementtipari tulee ulottumaan kranaatin molemmille sivuille. Ohjausta helpottavat mainitut tarkas-tusreiät 8d.
Elementit ohjataan tämän jälkeen toisiin kääntöasentoi-hinsa niveltangolla 4, mikä aiheuttaa, että kranaatin kiinnittyminen tapahtuu elementtien avulla. Aikaisemmin mainitussa elementtien ohjauksessa karanaattien päälle huolehditaan myös siitä, että kunkin kranaatin johto-rengas tulee asianomaisen pidinmaljän uraan 8a.
Tämän jälkeen nostetaan laitetta nostokoukusta nosto-kurjella, mikä aiheuttaa, että pidinmaljät suorittavat kiertoliikkeen, jonka aikana ne samanaikaisesti pyrkivät siirtymään kohti elementtien osia 2d. Pidinmaljat asettuvat tällöin suhteessa karanaattien kehään ja puristuvat kranaatteja vastaan, jotka vuorostaan puristuvat levennettyjä osia vastaan, minkä johdosta nostolaitteessa on olemassa varma kranaattien kiinnipitäminen, joiden viimeksimainitussa tapauksessa edellytetään 72387 olevan samaa tyyppiä kysymyksessä olevassa nostossa.
Kun nostolaite sen kantaminen panoksineen sijoitetaan kysymyksessä olevalle luovutus- tai sijoituspaikalle, lakkaa nostovoima nostokoukussa 19 ja asianomaisen pi-dinmaljan puristus kysymyksessä olevaa kranaattia vastaan vähenee, jolloin niveltankoon 4 helposti voidaan vaikuttaa ja elementit voidaan viedä niiden ensimmäisiin kiertoasentoihin, missä elementit voidaan vapauttaa kranaatista tai kranaateista, jne.
Kysymyksessä oleva kranaatti kiinnitetään pituussuunnassa asianomaiseen pidinmaljaan siten, että johtoren-gas 9 on sijoitettu uraan 8a, joka siten estää kranaattia liukumasta pois nostolaitteen otteesta. Asianomaisen pidinmaljan uralla 8a lukitaan kranaatin johtoren-gas riippumatta lukitustartunnasta elementin ja pidinmaljan välillä. Kuvatulla suoritusmuodolla on mahdollista tarttua kranaatteihin ja nostaa niistä vaikka niillä on erilainen etäisyys johtorenkaan ja perätason välillä. Lukitusperiaate aikaansaa sen, että voidaan sallia erilaisia pituusvariaatioita, so. vaihteluita erilaisten kranaattien välillä, kuten räjähdyskranaat-teja, valokranaatteja, savukranaatteja, ohjuksia ja muita erittäin pitkäkantoisia kranaatteja. Nostolaite sopeutuu myös kysymyksessä olevien ammusten johtorenkai-den toleranssivaihteluihin.
Pidinmaljat ja elementit on myös muotoiltu siten, että kaiken tyyppisten kranaattien painopiste Tp saa sijainnin kääntyvien elementtien etupuolelle, minkä kautta kranaattien omaa painoa käytetään apuna lukituksessa.
Sen johdosta että eri ammuslajeja nostettaessa on mahdollista vaihdella edellä mainittua momenttivartta vi-putankona ripustetussa nostokoukussa 19, voidaan kra- 10 72387 naattityypistä riippumattomasti kantaa kranaatteja olennaisesti vaaka-asennossa nostolaitteessa, kun tämä riippuu nostokoukussa, mikä helpottaa manuaalista ohjausta kädensijalla 24.
Edellä kuvatulla nostolaitteella voidaan nostaa kranaatteja riippumatta niiden asennosta avaruudessa ja samoin luovuttaa ne seisovina, makaavina taikka jossakin väliasennossa. Kuviossa le on nostolaitteen kahta nostosuuntaa ositettu nuolilla P1 ja P2, jolloin nosto-suunta P1 tarkoittaa suuntaa makaaville ammuksille ja suunta P2 seisoville ammuksille.
Periaatteessa on mahdollista antaa pidinmaljojen olla itseohjautuvia, so. järjestettyjä ilman pakko-ohjausta nostokoukusta. Suoritusmuoto, jossa on ei-pakko-ohja-tusti laakeroidut pidinmaljät 8', jotka sen lisäksi ovat yksilöllisesti kiertolaakeroidut runkoon, ilmenee kuvioista 2a - 2c, joissa vastaaville osille on annettu muuten samat viittausmerkit kuin kuvioissa la - le, mutta pilkulla varustettuina. Tässä tapauksessa on pidinmal jät kääntyvästä laakeroitu kukin palkkiin 1' järjestetyllä erillisellä haarukkalaakeroinnilla 25, 26 ja laakeritapilla 27. Sitäpaitsi puuttuvat nivelvarsi-yhdistykset nostokoukkuun, jota tässä tapauksessa lisäksi on modifioitu siten, että siihen kuuluu kaareva san-kaosa 28 ja nostoelin 29. Sankaosa on päistään kiinnitetty palkkiin, esimerkiksi hitsaamalla. Elin 29 on levynmuotoinen ja myös se sisältää kolme nostoreikää erilaisten momenttivarsien saamiseksi nostovoimaa varten. Myös tässä tapauksessa kannetaan kranaatteja ele-menttipareissa ja pidinmaljoissa siten, että niiden painopisteet joka tapauksessa osuvat elementtien eteen. Kiinnitysreiän 30 valinnalla nosturia tai vastaavaa varten voidaan nostolaite saada kantamaan kranaatteja siten, että ne ovat olennaisesti vaakasuorassa. Myös 11 72387 tämä suoritusmuoto voi olla varustettu tarkastusrei'illä, joita ei kuitenkaan ole piirustuksessa esitetty selvyyden vuoksi.
Kuvioissa 2a - 2c esitetty nostolaite toimii periaatteessa samalla tavoin kuin kuvioiden la - le mukainen suoritusmuoto, mutta sillä erolla, että yhteistä pidin-maljojen asentojen säätöä nostolaitteen ja kranaattien painolla ei saada. Tässä tapauksessa asettuvat pidin-osat sinänsä suhteessa kannettujen kranaattien vaippa-pintoihin. Tämä suoritusmuoto on sopiva niissä tapauksissa, joissa siirretään vaakasuoraan sijoitettuja kranaatteja vaakasuoriin asentoihin luovutuspaikalla.
Kuviossa 3 on esitetty manöveerauslaite 31 niveltankoa 4 (kts. esim. kuvio Ib) varten. Manööverilaitteeseen kuuluu kädensijaan 24 kiinnitetty levy 32, johon kään-tölaakerissa 34 kääntyväksi on laakeroitu manuaalinen toimielin 33. Elintä 33 voidaan siirtää kahden pääte-asennon välillä, joista toinen on esitetty ehyillä viivoilla 33 ja toinen katkoviivoilla 33'. Elimessä on tappi 35, joka asianomaisessa pääteasennossa etsiytyy alas pääteasentoa varten järjestettyyn reikään 36 levyssä 32. Mainittu elin 33 on kytketty niveltankoon 37, joka vuorostaan on kytketty nivelvarteen 5' kääntö-laakerin 38' kautta. Nivelvarret 5 ja 5' on yhteenkyt-ketty laakerointiosan 2b kautta. Kun elin on asetettu asentoon 33 kuvion mukaisesti, ottaa niveltanko 4 toisen pääteasentonsa. Kun elin on aseteltu asentoon 33' ottaa tanko 4 toisen pääteasentonsa. Elin 33 on jousi-kuormitteinen sillä tavoin, että saadaan tapin 35 it-sehakeutuminen reikiin 36 ja vaikutettaessa kohti töitä asentoa, on elimeen tehtävä nostoliike tapin 35 vapauttamiseksi reiästä 36.
12 72387
Keksintö ei ole rajoitettu edellä esimerkkeinä esitettyihin suoritusmuotoihin, vaan näitä voidaan modifioida jäljempänä esitettyjen patenttivaatimusten puitteissa.
Keksinnöllä aikaansaatu nostolaite on yksinkertainen ja taloudellinen valmistaa rationaalisella valmistusmenetelmällä sekä sopiva kohteeksi lisensiointiin, myyntiin ym.
II
v/

Claims (9)

72387
1. Nostolaite kranaattien (10), ammuksien tai vastaavien panosten muodossa olevia taistelu- tai harjoitusyksiköitä varten, tunnettu siitä, että se käsittää kehyksen (1), useita pitkänomaisia elementtejä (2), jotka on asennettu kehykseen (1) toistensa suhteen yhdensuuntaisesti siten, että ne muodostavat parit joiden elementtiparien välissä on välitila taistelupanoksen (10) vastaanottamiseksi, ja kukin elementti (2) on asennettu tasoon, joka on olennaisesti kohtisuora panoksien suhteen, ja kullakin elementillä on pidätinosa (2d), joka kääntyy kyseisen pitkänomaisen elementin pitkittäisakselin (2a) ympäri ensimmäisen asennon, jossa mainitut parin osat (2d) on suunnattu sisäänpäin toisiaan kohti siten, että panos pysyy mainitussa välitilassa, ja toisen asennon välillä, joka muodostaa suoran kulman tämän kanssa, jossa mainitut osat (2d) mahdollistavat sen, että panos vastaanotetaan tilaan tai viedään siitä pois, ja useita pitkänomaisia pidätinkouruja (8), jotka on asennettu kehykseen (1) kukin elementtiparin väliin taistelupanoksen (10) pitämiseksi mainitussa välitilassa vastaavan kourun (8) ja tähän liittyvän elementtiparin (2, 2) välissä kun viimeksimainittu on mainitussa ensimmäisessä asennossa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen nostolaite, tunnet-t u siitä, että pidätinosa (2d) käsittää levittyvät pääty-osat mainituissa elementeissä (2), jotka on kiertyvästä asennettu mainittuun kehykseen (1).
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen nostolaite, t u n-nettu siitä, että mainitut elementit (2) on asennettu yhteiseen tasoon, siten että kukin elementti sijaitsee kahden uloimman elementin välissä täten muodostaen yhteisen elementin vierekkäisille elementtipareille.
4. Jonkin patenttivaatimusten 1-3 mukainen nostolaite, tunnettu siitä, että se sisältää elimet (4, 5) jotka kytkevät mainitut elementit (2) toisiinsa näiden pidä- 72387 tinosan (2d) siirtämiseksi yhtäaikaisesti mainitun ensimmäisen ja toisen asennon välillä ja lukitakseen nämä mainittuihin asentoihin.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen nostolaite, tunnet-t u siitä, että se sisältää elimet (13, 14, 15, 16) jotka kiinnittävät kourut (8) mainittuun kehykseen (1) jotta mahdollistettaisiin se, että kukin kouru (8) kallistuu alaspäin kohti vastaavaa elementtiparia kun panos (10) ladataan välitilaan ja että se sisältää elimet (11) jotka kytkevät mainitut kourut (8) toisiinsa.
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen nostolaite, tunnet-t u siitä, että mainitut kourut (8) ovat kääntyvästä kytketyt kehykseen (1) ja kiinnityselimet sisältävät nostokoukun (19) ja nivelkytkimen (17, 18), joka on sovitettu liittämään taistelupanoksen takaosan vastaanottava kourun osa mainittuun koukkuun siten, että kun kasetti nostetaan mainitulla koukulla kourut kääntyvät alaspäin näiden painon ja välitiloissa olevien panosten painon ansiosta.
7. Patenttivaatimuksen 4, 5 tai 6 mukainen nostolaite, tunnettu siitä, että kussakin kourussa on syvennys (8a) siinä osassa, joka on sovitettu kytkeytymään taistelu-panoksen takaosaan, joka syvennys on sovitettu vastaanottamaan panoksen johtorenkaan (9), mikä ehkäisee tämän liikkumisen kourussa.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen nostolaite, tunnet-t u siitä, että jokaisessa kourussa (8) on tarkistusikkuna (8d) mainitun syvennyksen (8a) vieressä.
9. Patenttivaatimuksen 6 mukainen nostolaite, tunnet-t u siitä, että koukku (19) käsittää vivun, joka on saranoitu kehykseen (1), ja jossa on kaksi vartta, jotka ulkonevat mainitusta saranaliitännästä (20) kehyksen (1) kanssa, joka ensimmäinen varsi on kytketty niveliin (17, 18) ja toinen 72387 varsi käsittää useita reikiä (22) koko pituudellaan, johon nosturin koukku (23) sovitetaan, jolla aikaansaadaan eri asteinen mekaaninen vipuvarsivaikutus.
FI803830A 1979-12-18 1980-12-10 Lyftanordning foer ammunition. FI72387C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7910437A SE431798B (sv) 1979-12-18 1979-12-18 Lyftanordning for ammunition
SE7910437 1979-12-18

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI803830L FI803830L (fi) 1981-06-19
FI72387B true FI72387B (fi) 1987-01-30
FI72387C FI72387C (fi) 1987-05-11

Family

ID=20339582

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI803830A FI72387C (fi) 1979-12-18 1980-12-10 Lyftanordning foer ammunition.

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4384739A (fi)
JP (1) JPS5694200A (fi)
CA (1) CA1140961A (fi)
CH (1) CH652203A5 (fi)
DE (1) DE3047332A1 (fi)
FI (1) FI72387C (fi)
FR (1) FR2472163A1 (fi)
GB (1) GB2065598B (fi)
IL (1) IL61589A (fi)
IN (1) IN156004B (fi)
IT (1) IT1146248B (fi)
NL (1) NL8006838A (fi)
NO (1) NO152523C (fi)
SE (1) SE431798B (fi)
YU (1) YU43480B (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE8812717U1 (de) * 1988-10-11 1988-11-24 Carl Stahl GmbH Seil + Hebetechnik, 7334 Süssen Hebeklemme
DE4442313C2 (de) * 1994-11-29 2002-11-14 Rheinmetall Landsysteme Gmbh Hebevorrichtung
DE19604100C2 (de) * 1996-02-06 1997-12-18 Bosch Gmbh Robert Vorrichtung zum Handhaben von in einem nach oben offenen Behälter angeordneten, befüllbaren, rohrförmigen Gegenständen
US6254156B1 (en) 1999-07-30 2001-07-03 Abb Flexible Automation, Inc. Rolling blade cup gripper
DE102004044293A1 (de) * 2004-09-10 2006-03-16 Kuka Innotec Gmbh Vorrichtung zum Handhaben stabförmiger Objekte
DE102011050430A1 (de) 2011-05-17 2012-11-22 Krauss-Maffei Wegmann Gmbh & Co. Kg Vorrichtung und Verfahren zum Aufmunitionieren eines Munitionslagers sowie Munitionslager mit einer Vorrichtung zum Aufmunitionieren
FR3020672B1 (fr) * 2014-04-30 2016-05-06 Nexter Systems Dispositif de prehension d'obus et procede de prehension mettant en oeuvre un tel dispositif
RU198336U1 (ru) * 2019-01-09 2020-07-02 Федеральное государственное казенное военное образовательное учреждение высшего образования "Военная академия материально-технического обеспечения имени генерала армии А.В. Хрулёва" Министерства обороны Российской Федерации Траверса для подъема транспортно-пускового контейнера с зенитной управляемой ракетой
US10633887B1 (en) 2019-08-29 2020-04-28 Tgr Construction, Inc. Bollard setting and installation system
CN111006558A (zh) * 2019-12-18 2020-04-14 湖北航天技术研究院总体设计所 弹头辅助支撑装置
CN110921108B (zh) * 2019-12-25 2024-10-11 常州中航泰克船舶装备有限公司 一种长圆柱或长条类物品专用贮运箱
US11105116B1 (en) 2021-03-18 2021-08-31 Tgr Construction, Inc. Bollard wall system

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE134632C (fi) *
US1039727A (en) * 1911-07-18 1912-10-01 Yale & Towne Mfg Co Grapple.
US1564655A (en) * 1924-06-23 1925-12-08 Bernhard W Westbo Lumber-loading device
US2213718A (en) * 1938-04-21 1940-09-03 Bethlehem Steel Corp Lifting and conveying apparatus
US2365930A (en) * 1943-03-31 1944-12-26 Goodrich Co B F Apparatus for handling shells and similar objects
FR1239416A (fr) * 1959-07-16 1960-08-26 Electricite De France Dispositif de manutention d'objets alignés
JPS5254122Y2 (fi) * 1972-06-06 1977-12-08
JPS5532221Y2 (fi) * 1975-06-14 1980-07-31

Also Published As

Publication number Publication date
SE431798B (sv) 1984-02-27
GB2065598B (en) 1983-07-27
FR2472163A1 (fr) 1981-06-26
US4384739A (en) 1983-05-24
NO152523B (no) 1985-07-01
FI803830L (fi) 1981-06-19
NL8006838A (nl) 1981-07-16
SE7910437L (sv) 1981-06-19
DE3047332C2 (fi) 1989-05-24
IN156004B (fi) 1985-04-20
YU318280A (en) 1983-09-30
JPH0123718B2 (fi) 1989-05-08
YU43480B (en) 1989-08-31
IT8050380A0 (it) 1980-12-16
IT1146248B (it) 1986-11-12
JPS5694200A (en) 1981-07-30
IL61589A (en) 1983-12-30
DE3047332A1 (de) 1981-09-17
CH652203A5 (de) 1985-10-31
NO803823L (no) 1981-06-19
FI72387C (fi) 1987-05-11
GB2065598A (en) 1981-07-01
FR2472163B1 (fi) 1985-03-01
NO152523C (no) 1985-10-09
CA1140961A (en) 1983-02-08

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI72387C (fi) Lyftanordning foer ammunition.
US7836811B1 (en) Tools for use with robotic systems
US5723808A (en) Adjustable rest
US4355832A (en) Load balancer for multiple loads
EP0066192A2 (de) Mörser mit einer in eine Rohrwiege integrierten Rücklauf-Vorholeinrichtung
ES2668353T3 (es) Dispositivo de agarre de obuses y procedimiento de agarre que emplea tal dispositivo
DE2501425A1 (de) Geschosszufuehrungsvorrichtung an einem waffentragenden fahrzeug
US4494441A (en) Ammunition feed trunnion support
EP0557751B1 (de) Panzerhaubitze mit schwenkbaren Ladearm und Kettenmagazin für die Munition
US6591733B1 (en) Loading system
AT408690B (de) Steilfeuergeschütz, insbesondere granatwerfer
DE3717857A1 (de) Automatische ladeeinrichtung fuer eine rohrwaffe
US6799659B2 (en) Tree stand with quick connect attachment
US5050479A (en) Loading manipulator for a front-loading mortar
US4823491A (en) Quick point reversible sling swivel assembly for a rifle or the like for rifle and shotguns
DE2532354B2 (de) Rohrwaffe auf einer Mehrbeinlafette
DE102004025742A1 (de) Einrichtung zur Zuführung von Treibladungen zu einer schweren Waffe
DE4115283C2 (de) Redundante Munitionsflußvorrichtung
EP0301259A1 (de) Kampffahrzeug
US4709614A (en) Throwing device for firing incandescent bodies
EP0168735B1 (de) Munitionshalterung für senkrechtstehende Hülsenmunition
DE2531936C3 (de) Vorrichtung zum Fördern und Ausrichten von Munition für eine Rohrwaffe in einem drehbaren Panzerturm
FR2519422A1 (fr) Dispositif de chargement avec positionnement precis, notamment pour les moyens balistiques d'un engin de tir
CH673335A5 (en) Ammunition feed system without belt - has conduit of articulated links forming guides for chain and rounds
JP4297486B2 (ja) チェーン式バランス吊具

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: AKTIEBOLAGET BOFORS