FI69119C - Formbar plaotprodukt av aluminiumlegering - Google Patents

Formbar plaotprodukt av aluminiumlegering Download PDF

Info

Publication number
FI69119C
FI69119C FI802692A FI802692A FI69119C FI 69119 C FI69119 C FI 69119C FI 802692 A FI802692 A FI 802692A FI 802692 A FI802692 A FI 802692A FI 69119 C FI69119 C FI 69119C
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
alloy
deep
rolled
distortion
thickness
Prior art date
Application number
FI802692A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI69119B (fi
FI802692A (fi
Inventor
John Clements Blade
John Ridley
Geoggrey Clifford Wood
Original Assignee
Alcan Res & Dev
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Alcan Res & Dev filed Critical Alcan Res & Dev
Publication of FI802692A publication Critical patent/FI802692A/fi
Publication of FI69119B publication Critical patent/FI69119B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI69119C publication Critical patent/FI69119C/fi

Links

Classifications

    • CCHEMISTRY; METALLURGY
    • C22METALLURGY; FERROUS OR NON-FERROUS ALLOYS; TREATMENT OF ALLOYS OR NON-FERROUS METALS
    • C22CALLOYS
    • C22C21/00Alloys based on aluminium

Landscapes

  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Materials Engineering (AREA)
  • Mechanical Engineering (AREA)
  • Metallurgy (AREA)
  • Organic Chemistry (AREA)
  • Metal Rolling (AREA)
  • Heat Treatment Of Sheet Steel (AREA)
  • Heat Treatment Of Steel (AREA)
  • Pressure Welding/Diffusion-Bonding (AREA)
  • Laminated Bodies (AREA)

Description

69119
Muotoiltavaa alumiinilejeerinkiä oleva levytuote
Keksinnön kohteena on alumiinilejeerinkiä oleva levytuote, joka ensikädessä on tarkoitettu pakkauskäyttöi-5 hin, mutta jota sopivan paksuna myös voidaan käyttää muihin tarkoituksiin. Pieni raekoko on tärkeä tekijä sellaisessa alumiinilejeeringistä tehdyssä levytyotteessa, joka on tarkoitettu muotoiltavaksi esineeksi, jota tullaan arvostelemaan pinnan ulkonäön perusteella. Levytuotetta pidetään 10 nykyään kaupallisesti hyväksyttävänä siinä tapauksessa, että raekoko on enintään 200 pm. Ylivoimaisesti paremman ulkonäön takia käytetään mieluimmin kuitenkin tuotetta, jonka raekoko on rajoissa 50-70 pm.
Vaikka keksintö ensikädessä selitetään sellaisen 15 levytuotteen yhteydessä, joka on tarkoitettu pullonsulkimien valmistamiseksi, jolloin levytuotteen paksuuden on oltava rajoissa 0,15-0,25 mm, voidaan keksintöä myös soveltaa levytuotteisiin, joiden paksuudet ovat rajoissa 3 mm- 15 pm. Paksuimmista levyistä puristetaan tällöin keittiötyöväli-20 neita, kun taas ohuimmat tuotteet ovat hyvin ohuita alumiinikalvoja.
Alumiinilejeerinkejä käytetään suurin määrin pullonsulkimien valmistamiseksi ja muihin tämänkaltaisiin tarkoituksiin, esim. tölkinpäiden ja foliosäiliöiden valmistami-25 seksi. Pullonsulkimien valmistukseen käytettävällä levyllä on oltava hyvä muotoituvuus ja samalla riittävä lujuus hiilihapotettujen juomien kehittämien paineiden kestämiseksi, ja samalla on näillä tuotteilla oltava hyvä adheesio-kyky lakalle, koska levystä valmistettu suljin joutuu kos-30 ketukseen nesteiden, varsinkin juomien kanssa, ja tästä syystä on lakattava. On selvää, että levyn omatessa tarvittavan lakan adheesiokyvyn ja muotoutuvuuden, voi lejee-ringin lujuusominaisuuksien paraneminen, verrattuna samaan tarkoitukseen käytettyihin muihin lejeerinkeihin, johtaa 35 huomattaviin säästöihin, koska tällöin voidaan käyttää 2 691 1 9 entistä ohuempaa levyä määrätyn tehtävän suorittamiseksi. Niinpä paksuuden niinkin vähäinen kuin 0,01 mm:n pieneneminen (noin 4 %) voi johtaa merkityksellisiin säästöihin pullonsulkimien ja muiden tämänkaltaisten tuotteiden 5 valmistuksessa.
Samankaltaisia säästöjä voidaan saavuttaa myös siinä tapauksessa, että tullaan toimeen ilman aikaa kuluttavia korkeissa lämpötiloissa suoritettavia lämpökäsittelyjä.
On ennestään tunnettua, että magnesiumoksidin esiin-10 tyminen alumiinipinnan oksidikerroksessa pienentää alumii-nilejeerinkilevyn ja lakan välistä adheesiota, ja tästä syystä supistetaan pakkauksia varten tarkoitetun Al-lejee-ringin Mg-pitoisuus epäpuhtaustasojen suuruusluokkaan, niin että tähän tarkoitukseen käytettyjen useiden tunnettu-15 jen lejeerinkien Mg-pitoisuus yleensä on enintään 0,05 %.
Tällaisia lejeerinkejä voidaan pitää magnesiumista vapaina. Keksinnön mukainen lejeerinki on tätä luokkaa oleva lejee-rinki.
Pullonsulkimiin tehdään usein ulkopuolinen painan-20 ta. Painettu viesti tehdään laakalevyyn ennen kuin erilliset pullonsulkimet meistetään levystä ja syvävedetään sul-kimiksi. Jotta painettu viesti ei liikaa vääristyisi niissä syvävetokäsittelyissä, joita sovelletaan pullon sisällön vilpillistä käyttöä estävää tyyppiä oleviin syvävedettyihin 25 sulkimiin, on tärkeää, että levyn syvävetovääristymä ei huomattavasti ylitä arvoa 2 %, vaikka tämä ei ole yhtä tärkeää matalammissa sulkimissa, joiden vaippaan ei tehdä painantaa. Suuremmat syvävetovääristymät voidaan hyväksyä päälle painettavaa tyyppiä olevissa matalissa sulkimissa 30 ja myös sellaisissa matalissa säiliöissä, joita käytetään ruokatavaroiden erillisten annosten pakkaamiseen.
Syvävetovääristymällä ("earing") tarkoitetaan sitä ilmiötä, joka aiheutuu syvävedettyjä tuotteita ohuesta levymetallista valmistettaessa sen takia, että metallile-35 vyn lujuus usein on erilainen levyn pituussuunnassa ja il 3 691 1 9 poikittaissuunnassa. Tästä syystä metallilevy ei käyttäydy tasaisesti syvävedettäessä esim. pullonsulkimia siitä, vaan reunoissa voi esiintyä pieniä "korvia", jotka on leikattava pois. Mitä suuremmat nämä "korvat" ovat, sitä suu-5 rempi on levyn lieriömäisen seinämän muun osan vääristymä. Tämä on erikoisen haitallista siinä tapauksessa, että esim. pullonsuljin muodostetaan esipainetusta alumiini-levystä.
Alumiinilejeerinkilevyn syvävetovääristymä riippuu 10 sekä lejeeringin koostumuksesta että niistä olosuhteista, joissa levytuote valmistetaan alkuperäisestä raakavaluna tehdystä harkosta tai kuumavalssatusta tangosta. Erikoisesti pyrkii syvävetovääristymä 45° kulmassa levyn vetosuuntaan nähden suurenemaan sitä mukaa kuin temper- eli karkaisuvals-15 sauksessa sovellettu kylmäohentaminen prosenttimääräisesti suurenee, toisin sanoen suurenee viimeisen päästölämpökä-sittelyn jälkeen tuotteen lujuuden suurentamiseksi suoritetussa kylmävalssauksessa. Pakkaustarkoituksiin, varsinkin pullonsulkimien valmistamiseksi, olisi lejeerinkiä voitava 20 käsitellä siten, että sillä on pieni syvävetovääristymä tempervalssauksella suoritetun suuren (yli 30 prosenttisen) lopullisen prosenttimääräisen ohentamisen jälkeen.
Keksinnön mukaan saadaan alumiinilejeerinkilevyä oleva tuote valmistetuksi alumiinilejeeringistä, jonka 25 koostumus on:
Fe 0,6 - 1,0 %
Si 0,5 - 0,9 %
Cu 0,3 - 0,5 %
Mn 0,3 % 30 Ti + B tavanomaisin raetta pienentävin määrin (Ti+B 0,006 - 0,06 %) muita komponentteja kaikkiaan enintään 0,15 %, ja jokaista komponenttia erikseen enintään 0,05 % AI loput 35 Fe- ja Si-pitoisuuksien olisi kummankin oltava rajoissa 0,6 - 0,8 %. Fe+Si-pitoisuuden pitäisi sopivasti 4 691 1 9 olla enintään 1,6 % ja parhaiten rajoissa 1,30-1,50 %.
Kun Fe+Si-pitoisuus suurenee yli arvon 1,6 %, suurenee vetovääristymä yhä enemmän. Fe:Si-suhde on raekoon säätämiseksi sopivasti vähintään 1,0 Fe:Si-suhteen tulee olla 5 vähintään 0,9, mutta se ei toisaalta saa ylittää arvoa 1,4.
Mg-pitoisuus on edullisesti enintään 0,02 % ja vieläkin edullisemmin enintään 0,01 %, jotta vältettäisiin kaikki pintakäsittelytarpeet pintaoksidin poistamiseksi ennen lakkausta.
10 Mangaania on edullisesti läsnä enintään 0,2 % ja tavallisesti enintään epäpuhtaustasoa olevin määrin (alle 0,05 %). Voi kuitenkin olla eduksi lisätä mangaania jopa 0,3 % suuruisin määrin lejeeringin lujuuden suurentamiseksi siinä tapauksessa, että suhteellisen suuri raekoko ei ole 15 haitaksi.
On ennestään tunnettua tuottaa pullonsulkimien valmistamiseksi alumiinilejeerinkilevyjä, jotka sisältävät 1 % Mn ja 0,3 % Cu, ja tavallisesti pienen lisätyn määrän kromia. Tällainen lejeerinki edellyttää kuitenkin valuhar-20 kon pitkäaikaista homogenoivaa lämpökäsittelyä ennen kuuma-valssausta sopivan pienen raekoon ja pienien syvävetovääris-tymäarvojen saavuttamiseksi lopullisesta kylmävalssatussa levytuotteessa.
Keksinnön mukaisen lejeeringin ansiosta voidaan val-25 mistaa lejeerinkilevytuotetta, jolla on samat lujuus- ja syvävetovääristymäominaisuudet kuin tällä tunnetulla tuotteella, mutta jonka valmistus on helpompaa, koska valu-harkon mitään homogenointia ei tarvita raekoon pysyttämiseksi hyväksyttävällä tasolla. Tämän seurauksena kustannuk-30 set lejeeringin käsittelemiseksi siten, että saadaan lopullinen levytuote, pienenevät verrattuna tunnettuun man-gaanipitoiseen lejeerinkilevyyn.
On ennestään tunnettua valmistaa alumiinilejeerinki-levyä, jossa on 0,75 % Fe ja 0,75 % Si. Tämän materiaalin 35 lujuus on oleellisesti pienempi kuin keksinnön mukaisen li 5 691 1 9 lejeerinkilevyn, kun se on valmistettu syvävedettyjen sulkimien valmistamiseksi tarvittavana temperlaatuna, joten tämä tunnettu levutuote ei ole kilpailukykyinen verrattuna muihin tähän tarkoitukseen käytettyihin tunnettuihin tuot-5 teisiin.
Verrattuna tunnettuun Al-Mb-Cu-lejeerinkiin johtaa Mn-pitoisuuden alhainen taso raekoon pienenemiseen ja sallii suuremman ohentamisen temper-kylmävalssauksessa suuria syvävetovääristymäarvoja aiheuttamatta. Koska keksinnön 10 mukaisen lejeeringin Μη-pitoisuus on suurennettu epäpuhtaustasosta (<0,05 %) arvoon 0,2 - 0,3 %, suurenevat raekoko ja vetovääristymäarvot, mutta sensijaan saavutetaan jonkin verran syvävetolujuuden edullista suurenemista määrättyä lopullista temper-valssausta varten.
15 Pullonsulkimien valmistuksessa on tärkeää, että le vyllä on aina vakioina pysyvät lujuusominaisuudet. Ohjelu-juutta lujempi materiaali voi aiheuttaa vaikeuksia pullonsulkimien valmistuksessa ja käytössä, varsinkin kun on kymys pullon sisällön vilpillistä käyttöä estävää tyyppiä 20 olevista pullonsulkimista.
Pullonsulkimia ja muita sellaisia tuotteita valmistettaessa, jotka muotoillaan syvävetämällä ympyrämäisiä aihioita, kehittyy hyvin suuret määrät romua, kun ympyrämäiset aihiot meistetään levystä. Tämä romu palautetaan 25 tavallisesti levyn valmistajalle.
On paljon yksinkertaisempaa ja näin ollen halvempaa ylläpitää tasainen laatu siinä tapauksessa, että seostekom-ponenttien lukumäärä pidetään pienenä, varsinkin käytettäessä palautettua romua suurena osamääränä. Otettaessa huo-30 mioon, että Fe- ja Si-pitoisuudet aina on tarkastettava, on keksinnön mukaiseen lejeerinkiin lisättävä ainoastaan kuparia, verrattuna edellä mainittuun tunnettuun lejeerinkiin, johon lisätään mangaania, kuparia ja kromia, joten keksinnön mukainen lejeerinki tästäkin syystä on edullinen 35 tunnettuun lejeerinkiin verrattuna. Tämä on myös eräs 691 1 9 6 niistä syistä, joiden takia keksinnön mukaisen lejeerin-gin Μη-pitoisuus edullisesti pidetään ^0,1 %.
Keksinnön mukaisia Al-Fe-Si-lejeerinkejä, joihin on lisätty kuparia, on tutkittu kokeellisesti laboratorios-5 sa käyttämällä 63,5 mm paksuja suoraan valettuja harkkoja, jotka on valssattu tavalla, joka on tarkoitettu simuloimaan sitä homogenointi- ja valssauskäytäntöä, jota teollisuus-mittakaavassa käytetään suljinmateriaalin valmistamiseksi mangaanipitoisista Al-lejeeringeistä. Käytettiin molempia 10 seuraavia lejeerinkejä:
Laatumerkintä Cu % Fe % Mg % Mn % Si % Ti % Zn %
Cl 0,38 0,76 <0,01 <0,01 0,71 0,023 0.01 C2 0,39 0,78 <0,01 0,19 0,75 0,02 0,01 15 Näitä lejeerinkejä homogenoitiin 610°C:ssa 9-10 tuntia, minkä jälkeen ne jäähdytettiin 570°C:een ja kuumavalssattiin 19 mm paksuuteen, kuumennettiin jälleen 450°C:een ja kuumavalssattiin 3,6 mm paksuuteen tunnetun 20 Al-1 %-Mn-lejeeringin valmistuksessa sovelletun käytännön simuloimiseksi. Harkon lämpötilat tässä vaiheessa olivat noin 170°C, toisin sanoen paljon alhaisemmat kuin teollisuudessa suoritetussa valssauksessa. Sen jälkeen kun materiaali oli kylmävalssattu 0,91 mm paksuuteen, päästettiin 25 materiaali 380°C:ssa, kylmävalssattiin 0,33 mm paksuuteen, päästettiin jälleen ja kylmävalssattiin lopuksi 0,23 mm paksuuteen, mikä toisin sanoen vastaa noin 30 % kylmäohen-tamista päästön jälkeen. Seuraavassa taulukossa on lueteltu lopullisen levymateriaalin lujuus, vetovääristymä ja rae-30 koko. Taulukossa on myös esitetty kolmen tunnetun lejeeringin ominaisuudet, jotka oli temper-valssattu likimain samaan tilaan, ja joihin oli kohdistettu sama homogenointikäsit-tely ennen kuumavalssausta, lukuunottamatta Al-Fe-Si-le-jeerinkiä.
I! 7 6911 9
Laatumerkintä Myötöraja Lopullinen Venymä Vetovää- Rae- (MPa) vetojännitys % ristymä koko MPa % pm
Cl 145 154 2 1/2 0,8 45 5 C2 151 160-184 2 1,3-2,3 45-55
Al/1 % Mn 137 150-155 2 1,3 150
Al-Fe 0,75 % -
Si 0,75 % 123 138 2 1,9 60
Al/Mn 1 %/
Cu 0,4 %/ 10 Cr 0,2 % 174 183 2 2,4 80-120 Tämä näyttää, että lisäämällä m 0,4 % kuparia tunnettuun Al-Fe-Si-lejeerinkiin saadaan syntymään lujittuminen, 15 ja että tässä tilassa lejeeringin ominaisuudet ovat samanlaiset kuin tunnetun Al-1,0 % Μη-lejeeringin ominaisuudet. Taulukosta nähdään, että homogenointikäsittelyllä ei ole voitu pienentää Al-1 % Μη-lejeeringin raekokoa haluttuihin rajoihin.
20 Nähdään, että kuparin lisääminen tunnettuun Al-Fe-Si- lejeerinkiin lisää kylmävalssatun levutuotteen lujuutta vähintään 10 %, ja että Saimalla edulliset vetovääristymä-ominaisuudet ja hieno raekoko saadaan pysytetyiksi niin että paksuutta voidaan pienentää suuruusluokkaa 10 %, kokonais-25 lujuutta menettämättä. Kuparia lisättäessä pienemmin määrin kuin 0,3 % on lujuuden suureneminen riittämätön eikä tuote ole riittävän lujaa ollakseen kilpailukykyinen muiden tunnettujen tuotteiden kanssa, joilla on haluttu pieni syvä-vetovääristymä ja pieni raekoko. Suurennettaessa Cu-pitoi-30 suus yli arvon 0,5 % huononevat lejeeringin muotoutuvuus ja syöpymiskestävyys.
Oli odotettavissa, että lejeeringin C^ kylmäohenta-misen suurentaminen suunnilleen arvoihin 40 % ja 50 % joko H.15 tai H.16-temperlaadun saavuttamiseksi tulisi näissä 35 laboratorio-olosuhteissa suurentamaan lopullisen vetojän-nityksen vastaavasti arvoihin 179 MPa ja 183 MPa. Suuren- _ — . ΤΓΓ .. ·*-- 69119 tunut tempervalssaus suurentaa 45° syvävetovääristymää, mutta on tunnettua, että kuumavalssaus suurentaa 45° syvävetovääristymää, mutta on tunnettua, että kuumavals-satun harkon alhainen lämpötila laboratoriokokeissa korcs-5 taa 45° syvävetovääristymää verrattuna teollisiin valssa-usolosuhteisiin, joten syvävetovääristymä voitaisiin edelleen näillä suuremmilla 40-50 % ohentamisasteilla pysyttää vaaditun 2-prosenttisen maksimin puitteissa, ja tämä olettamus todettiin oikeaksi muissa kokeissa.
10 Muita
Cu Fe Mg Si Ti kutakin yhteensä % max. 0,45 0,80 0,01 0,80 0,05 0,05 0,15 % min. 0,35 0,60 — 0,60 0,02 % nimellis 0,40 0,70 — 0,70 0,03 15 Tässä kokeessa käytetyt harkot olivat täysikokoisia teollisuusmittakaavassa valssattuja harkkoja. Valssaus-hilseen tultua poistetuksi harkoista nämä esikuumennettiin homogenointilämpötilan saavuttamiseksi ennen valssausta 20 pitämällä harkot 6 tuntia 570-580°C:ssa, mikä on verrattava Al-1 % Μη-lejeerinkien tyypilliseen homogenointikäytäntöön, jossa harkot pidetään 12-70 tuntia 590-625°C:ssa. Tämän jälkeen harkot kuumavalssattiin kuumavalssatuksi kelamate-riaaliksi, jonka paksuus oli rajoissa 3-4 mm. Tämä materi-25 aali kylmävalssattiin puilonsuljinpaksuuteen, jolloin lopullinen temper-ohentaminen oli vastaavasti 40 % ja 50 %.
Harkkojen kuumentaminen ennen kuumavalssausta oli tyypillisesti samanlaista kuumentamista, jota tavallisesti sovelletaan sen seikan varmistamiseksi, että suuri harkko on saa-30 vuttanut tasaisen lämpötilan, ja joka tyypillisesti vastaa sitä kuumennusta, joka kohdistetaan seostamattomiin alumii-niharkkoihin ennen kuumavalssausta.
691 1 9 9
Seuraavat ominaisuudet saavutettiin:
Temper- 0,2 % Lopullinen Venymä Vetoväa- Raekoko laatu myötöraja vetojännitys „ ristymä Mm (MPa) (MPa) % 5 H15 158 168 1 3/4 1,6 63 H16 165 180 2 1,9 61
Edellä mainitut ominaisuudet saavutettiin ennen levyn lakkausta. Lakkauksen jälkeen seuraa tavanomaisesti 10 lämpökäsittely, joka jossain määrin johtaa levyn päästöön ja sen lujuuden pienenemiseen.
Koska tämän lejeeringin käyttöä mahdollisesti voitaisiin laajentaa muihin käyttötapauksiin, joissa vaaditaan suurempaa lujuutta mutta ei välttämättä yhtä pientä vetovää-15 ristymää, kokeiltiin kovempia temperkäsittelyjä. Tätä varten kuumavalssatun tehdasvalmisteiden kelan näytteisiin sovellettiin neljä valssauskäsittelyä, jotka valittiin arvostelua silmälläpitäen. Nämä käsittelyt olivat seuraavat: A. Kylmävalssattiin 1 mm paksuutteen, päästettiin, 20 kylmävalssattiin 0,37 mm paksuuteen, päästettiin ja temper-valssattiin 0,22 mm paksuuteen.
B. Kylmävalssattiin 1 mm paksuuteen, päästettiin, kylmävalssattiin 0,23 mm paksuuteen.
C. Päästettiin ja kylmävalssattiin 0,23 mm paksuu- 25 teen.
D. Kylmävalssattiin päästämättä 0,23 mm paksuuteen.
Menettelytapa A edusti käytännössä edellä esitettyjä suuressa mittakaavassa tehtyjä kokeita H.15-temperlaadun valmistamiseksi. Päästäminen tehtiin 2 tuntia 380°C:ssa.
30 Kuumavalssatun tehdasvalmisteisen kelanäytteen yksi reuna ja yksi keskellä oleva kohta valssattiin jokaisen edellä esitetyn koemenetelmän mukaan. Syvävetovääristymä- ja veto-jännityskokeet tehtiin lopullisen paksuuden omaavalla materiaalilla. Raekoot määritettiin käyttökokeita A, B ja C 35 varten joko viimeisessä päästövaiheessa tai kokeen C yhtey- 10 6911 9 dessä sen jälkeen, kun oli suoritettu jonkin verran kyl-mävalssausta. Lisäksi kokeissa C ja D saatua materiaalia käsiteltiin ennen vetojännityskoetta 20 min 205°C:ssa, mikä simuloi melko voimakasta lämpöuunikäsittelyä lakkauksen 5 jälkeen.
Näiden kokeiden tulokset on esitetty seuraavassa taulukossa. Lujuus suurenee progressiivisesti suhteessa kylmävalssauksella aikaansaatuun ohenemiseen, kuten oli odotettavissakin. Kokeiden C ja D yhteydessä on kuitenkin 10 vain vähäistä valinnanvaraa kuumavalssatun tehdasvalmisteisen kelanäytteen päästetyn materiaalin ja päästämättömän materiaalin välisissä mekaanisissa ominaisuuksissa.
45° syvävetovääristymä lisääntyy kylmävalssattaessa, ja voidaan osoittaa, että tämä suureneminen tapahtuu liki-15 main suoraviivaisesti kylmävalssauksessa tapahtuvan ohenemisen funktiona, kun tämä vääristymä lausutaan todellisena valssausrasituksena. Kuumavalssatun tehdasvalmisteisen kela-näytteen päästäminen aiheuttaa ainoastaan marginaalista vähenemistä kokeen C tuloksena saaduista syvävetovääristy-20 mäarvoista, verrattuna kokeeseen D.
Kaikki raekoot olivat hienoja, ja karkein raekoko oli odotetusti materiaalilla, joka oli päästetty kuumavalssatun tehdasvalmisteisen kelanäytteen yhteydessä, jolloin raekoko oli noin 50-70 pm. Sekä kokeet A että B antoivat 25 pienempiä raekokoja kuin ne, jotka on merkitty eräille pul-lonsulkimien valmistukseen tarkoitetuille teollisuus mittakaavassa valmistetuille materiaaleille.
Saavutetut ominaisuudet on merkitty seuraavaan taulukkoon : il 691 1 9 11 Käsittely Näyte Syväveto- 0,2 myötö- Lopulli- Venymä Rae- vääristymä raja nen veto- % koko % MPa jännitys pm MPa 5 A reuna 1,0 153 164 1 32 38 % temper- keski- 0,3 148 160 2 30 oheneminen kohta B reuna 7,4 194 209 2 27 10 78 % temper- keski- oheneminen kohta 6,6 195 208 2 31 C reuna 9,7 221 247 3 68 H19 15 94 % temper- keski- oheneminen kohta 11,6 221 246 2 48 D reuna 13,4 218 244 2 H19 20 94 % temper- keski- oheneminen kohta 11,8 224 250 2 1/2 — C käsittely- reuna - - 166 181 2 uunissa) 25 20 min. keski- 250°C kohta - - 174 183 2 D ( käsittely- uimissa) reuna — 177 189 2 20 min. keski- 30 205°C kohta — 176 184 2 1/2 — 6911 9 12
Edellä esitetyistä lukuarvoista ja aikaisemmin selitetyistä kokeista seuraa, että lopullisella temper-kar-kaisulla aiheutettu oheneminen ei saisi olla huomattavasti paljon suurempi kuin 50 % (sen olisi oltava enintään noin 5 60 %, kun syvävetovääristymä halutaan pysyttää arvossa, joka on pienempi kuin 2 % tai joka ei sanottavasti ylitä tätä arvoa. Tempervalssauksella aikaansaatu oheneminen ei saisi olla paljon pienempi kuin 30 %, jotta saavutettaisiin 150 MPa suuruinen minimivetolujuus. Siinä tapauksessa, että 10 suuri lujuus on tärkeämpi ominaisuus kuin pieni syvävetovääristymä, esim. valmistettaessa alumiinifoliota kotitalouskäyttöön, voidaan edullisesti käyttää termpervalssa-uksella saavutettuja ohenemisia, jotka ovat yli 80 %.
Kaikilla levytuotteilla, joilla on tässä selitetyt 15 eri koostumukset on raekoot, jotka ovat kaupallisesti hyväksyttävän rajan alapuolella, ja kaikkien näiden tuotteiden raekoko on itse asiassa pienempi kuin 100 pm.
On huomattava, ettei kuumavalssatun tangon mitään lämpökäsittelyä ennen kylmävalssauksen alkamista käytetty 20 kokeissa A ja B, joissa päästö suoritettiin kylmävalssaus-kaavioiden yhtenä tai useampana välivaiheena. Kokeessa C suoritettu alkupäästökäsittely ei tuottanut juuri mitään etua kokeeseen D verrattuna.
Keksinnön mukainen levytuote on työstämällä karkais-25 tua tuotetta, eikä sen valmistukseen sisälly mitään tuotteen kiteyttävää lämpökäsittelyä kuumatyöstön jälkeen. Levylius-kan myöhempi lämpökäsittely rajoittuu välivaiheissa suoritettuun päästöön uudelleen kiteytymisen aikaansaamiseksi siten, että syvävetovääristymä saadaan pysymään kohtuullisissa 30 rajoissa, sekä materiaalin pehmentämiseksi myöhemmissä kylmävalssausvaiheissa tarvittavan työstön vähentämiseksi. Siinä tapauksessa, että syvävetovääristymällä ei ole sanottavaa merkitystä, nähdään edellä esitetyistä tuloksista, että tuote voidaan valmistaa ilman mitään päästövaihetta.
35 Kaikki lejeerinkien koostumuksiin liittyvät prosent- 13 69119 timäärät ja suhteet on laskettu painosta.
Edellä esitetty menetelmä keksinnön mukaisen lejee-rinkilevytuotteen valmistamiseksi on selitetty sovellettuna teollisuusmittakaavaiseen valmistukseen tavanomaisista 5 teollisuusvalmisteisista valssatuista harkoista, joiden paksuus on sellainen, että tätä paksuutta on huomattavasti pienennettävä kuumavaIssaamalla ennen kuin suoritetaan ohentaminen kylmävalssaamalla. Levytuotteen valmistamiseksi käytetty lejeerinki voidaan kuitenkin valaa paksuutena, 10 joka soveltuu ohennettavaksi yksistään kylmävalssaamalla, jolloin voidaan käyttää erilaisia liuskanvalulaitteita, esim. ennestään tunnettua Hunter-tyyppistä kaksoisvalssi-liuskanvalulaitetta, joka tyypillisesti tuottaa 5-8 mm paksuja valettuja liuskoja.
15 Tällä tavoin ko. lejeeringistä valmistettu valettu liuska voidaan ohentaa sopivaan paksuuteen pelkästään kylmävalssaamalla ilman valetun liuskan mitään kiteyttävää lämpökäsittelyä. Voi olla eduksi käyttää jotain tavanomaista uudelleen kiteytymiseen johtavaa päästökäsittelyä ennen 20 valetun liuskan kylmässä tapahtuvaa ohentamista ja/tai tämän ohentamisen jälkeen.

Claims (11)

69119
1. Alumiinilejeerinkilevyä oleva tuote, tunnet-t u siitä, että se on valmistettu lejeeringistä, jonka 5 koostumus on Fe 0,6 - 1,0 % Si 0,5 - 0,9 % Cu 0,3 - 0,5 % Mn enintään 0,3 %
2. Alumiinilejeerinkilevyä oleva tuote, t u n n & t - t u siitä, että se on valmistettu lejeeringistä, jonka koostumus on Fe 0,6-0,8% Si 0,6 - 0,8 %
20 Cu 0,3 - 0,5 % Mn enintään 0,2 % Ti+B tavanomaisin raetta pienentävin määrin (Ti+B 0,006-0,06 %) muita komponentteja enintään kaikkiaan 0,15 %, 25 ja jokaista erikseen enintään 0,05 % AI loput.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen tuote, tunnettu siitä, että magnesiumin epäpuhtaustasolla oleva pitoisuus on pidetty pienempänä kuin 0,02 %.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen tuote, tunnettu siitä, että raudan ja piin yhteenlaskettu pitoisuus on pidetty pienempänä kuin 1,6 %.
5. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen tuote, tunnettu siitä, että raudan ja piin yhteenlaskettu 35 pitoisuus on pidetty rajoissa 1,30 - 1,50 %. Il 691 1 9
6. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen tuote, tunnettu siitä, että raudan ja piin suhde on yli 1,00.
7. Jonkin patenttivaatimuksen 1-5 mukainen tuote, 5 tunnettu siitä, että raudan ja piin suhde on rajoissa 0,9-1,4.
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen tuote, tunnet-t u siitä, että mangaanipitoisuus on pidetty pienempänä kuin 0,2 %.
9. Patenttivaatimuksen 2 mukainen tuote, tunnet- t u siitä,että sen paksuus on rajoissa 15 pm-3 mm.
10. Patenttivaatimuksen 2 tai 9 mukainen tuote, tunnettu siitä, että tuotetta on ohennettu 30-60 % temper-valssaamalla ja tuotteelle on tunnusomaista 15 syvävetovääristymäarvo, joka on enintään 2,0 % , vetolujuus on yli 150 MPa ja raekoko on pienempi kuin 100 pm.
10 Ti + B tavanomaisin raetta pienentävin määrin (Ti+B 0,006- 0,06 %) muita komponentteja kaikkiaan 0,15 %, ja jokaista erikseen enintään 0,05 % AI loput.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen tuote, tunnettu siitä, että sen paksuus on rajoissa 0,15 -0,25 mm. 691 1 9
FI802692A 1979-08-30 1980-08-26 Formbar plaotprodukt av aluminiumlegering FI69119C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB7930003 1979-08-30
GB7930003 1979-08-30

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI802692A FI802692A (fi) 1981-03-01
FI69119B FI69119B (fi) 1985-08-30
FI69119C true FI69119C (fi) 1985-12-10

Family

ID=10507487

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI802692A FI69119C (fi) 1979-08-30 1980-08-26 Formbar plaotprodukt av aluminiumlegering

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4325755A (fi)
EP (1) EP0028059B1 (fi)
JP (1) JPS5638443A (fi)
AR (1) AR221958A1 (fi)
AT (1) ATE5425T1 (fi)
BR (1) BR8005516A (fi)
CA (1) CA1156858A (fi)
DE (1) DE3065687D1 (fi)
ES (1) ES494631A0 (fi)
FI (1) FI69119C (fi)
IL (1) IL60866A (fi)
MX (1) MX162990B (fi)
NO (1) NO153977C (fi)
NZ (1) NZ194640A (fi)
ZA (1) ZA804949B (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4526625A (en) * 1982-07-15 1985-07-02 Continental Can Company Process for the manufacture of continuous strip cast aluminum alloy suitable for can making
US6821773B1 (en) 1992-07-09 2004-11-23 Nl Technologies, Ltd. Drainable ferrule valve design
JP4886129B2 (ja) * 2000-12-13 2012-02-29 古河スカイ株式会社 ブレージング用アルミニウム合金フィン材の製造方法
US20060196365A1 (en) * 2001-12-11 2006-09-07 Garman Michael H Combined water cooler and hot beverage maker
CA2625847C (en) * 2005-10-28 2012-01-24 Novelis Inc. Homogenization and heat-treatment of cast metals
WO2010060021A1 (en) * 2008-11-24 2010-05-27 Alcoa Inc. Fusion weldable filler alloys
CN110512121A (zh) * 2019-09-20 2019-11-29 安徽美信铝业有限公司 一种高性能铝合金坯料及其生产工艺制造技术
CN114107768B (zh) * 2020-08-26 2022-09-20 宝山钢铁股份有限公司 一种喷射铸轧7xxx铝合金薄带的制备方法
CN113046660B (zh) * 2021-02-23 2022-06-17 乳源东阳光优艾希杰精箔有限公司 一种冲压成型优良的铝合金箔及其制造方法和应用
CN113637877A (zh) * 2021-08-10 2021-11-12 江苏鼎胜新能源材料股份有限公司 一种绿色循环法生产的8011单零箔及其制造方法

Family Cites Families (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3490955A (en) * 1967-01-23 1970-01-20 Olin Mathieson Aluminum base alloys and process for obtaining same
US3397044A (en) * 1967-08-11 1968-08-13 Reynolds Metals Co Aluminum-iron articles and alloys
US3560269A (en) * 1967-12-07 1971-02-02 Aluminum Co Of America Non-earing aluminum alloy sheet
DE1935508B2 (de) * 1969-07-12 1971-04-29 Vaw Folien Ag Verwendung einer aluminiumlegierung zur herstellung von verschluessen fuer glaeserne fluessigkeitsbehaelter
US3814590A (en) * 1970-07-09 1974-06-04 Reynolds Metals Co Aluminous metal articles and aluminum base alloys
US3711339A (en) * 1970-11-23 1973-01-16 Olin Corp Aluminum alloy conductor
US3676111A (en) * 1971-03-01 1972-07-11 Olin Corp Method of grain refining aluminum base alloys
US3787248A (en) * 1972-09-25 1974-01-22 H Cheskis Process for preparing aluminum alloys
GB1524355A (en) * 1975-10-31 1978-09-13 Alcan Res & Dev Aluminium alloy sheet products
US4028141A (en) * 1975-03-12 1977-06-07 Southwire Company Aluminum iron silicon alloy
US4010046A (en) * 1976-03-04 1977-03-01 Swiss Aluminium Ltd. Method of extruding aluminum base alloys
DE2929724C2 (de) * 1978-08-04 1985-12-05 Coors Container Co., Golden, Col. Verfahren zum Herstellen eines Bandes aus einer Aluminiumlegierung für Dosen und Deckel

Also Published As

Publication number Publication date
NO153977C (no) 1986-06-25
FI69119B (fi) 1985-08-30
FI802692A (fi) 1981-03-01
ZA804949B (en) 1981-08-26
NO153977B (no) 1986-03-17
MX162990B (es) 1991-07-30
ES8107328A1 (es) 1981-08-16
ATE5425T1 (de) 1983-12-15
EP0028059A1 (en) 1981-05-06
AR221958A1 (es) 1981-03-31
NO802565L (no) 1981-03-02
BR8005516A (pt) 1981-03-10
US4325755A (en) 1982-04-20
JPS5638443A (en) 1981-04-13
NZ194640A (en) 1983-05-10
ES494631A0 (es) 1981-08-16
IL60866A (en) 1983-11-30
JPS6339655B2 (fi) 1988-08-05
DE3065687D1 (en) 1983-12-29
CA1156858A (en) 1983-11-15
EP0028059B1 (en) 1983-11-23
IL60866A0 (en) 1980-10-26

Similar Documents

Publication Publication Date Title
JP2012188703A (ja) 樹脂被覆缶胴用アルミニウム合金板およびその製造方法
WO2013118611A1 (ja) Di缶胴用アルミニウム合金板
FI69119C (fi) Formbar plaotprodukt av aluminiumlegering
US5616190A (en) Process for producing a thin sheet suitable for making up constituent elements of cans
JP3726893B2 (ja) リベット成形性、スコアー加工性、耐ブローアップ性に優れた陽圧缶用の蓋に使用するアルミニウム合金板の製造方法
US5232524A (en) Process for the production of thin sheet metals intended for deep-drawing
EP3901300A1 (en) Steel plate for can and method for producing same
US5746847A (en) Aluminum alloy sheet for easy-open can ends having excellent corrosion resistance and age softening resistance and its production process
WO2016056239A1 (ja) 王冠用鋼板およびその製造方法
RU2718370C1 (ru) Сплав на основе алюминия и аэрозольный баллон из этого сплава
WO1995004166A1 (fr) Tole d&#39;acier pour boites de conserve a resistance elevee a la fissuration par corrosion sous contraintes, et son procede de fabrication
EP1141433A2 (en) High strength aluminium alloy sheet and process
WO2016084353A1 (ja) 王冠用鋼板およびその製造方法ならびに王冠
JPS63134645A (ja) 伸びフランジ成形性の優れたdi缶用鋼板
CA2975068C (en) Steel sheet for crown cap, method for manufacturing steel sheet for crown cap, and crown cap
JPH01119637A (ja) キャンエンド用アルミニウム合金材
JP3411840B2 (ja) 缶エンド用アルミニウム合金板
JP2004353079A (ja) キャップ用アルミニウム合金板及びその製造方法
WO2019026738A1 (ja) 王冠用鋼板、王冠、および王冠用鋼板の製造方法
JP6532149B2 (ja) 缶ボディ用アルミニウム合金板およびその製造方法
JP2000233247A (ja) イージオープン蓋の製造方法及び蓋
JP2001348638A (ja) 缶蓋用アルミニウム合金硬質板およびその製造方法
JP2022114208A (ja) 缶蓋用アルミニウム合金塗装板
JPH10121179A (ja) 耐圧強度低下が少ない炭酸飲料缶蓋用アルミニウム合金板およびその製造方法
GB2057499A (en) Aluminium sheet alloy

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: ALCAN RESEARCH AND DEVELOPMENT LIMITED