FI68867C - Falsktvinningstexturerat filamentgarn av synteriska polymerer - Google Patents
Falsktvinningstexturerat filamentgarn av synteriska polymerer Download PDFInfo
- Publication number
- FI68867C FI68867C FI801788A FI801788A FI68867C FI 68867 C FI68867 C FI 68867C FI 801788 A FI801788 A FI 801788A FI 801788 A FI801788 A FI 801788A FI 68867 C FI68867 C FI 68867C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- filament
- filaments
- group
- core
- titer
- Prior art date
Links
Classifications
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D02—YARNS; MECHANICAL FINISHING OF YARNS OR ROPES; WARPING OR BEAMING
- D02G—CRIMPING OR CURLING FIBRES, FILAMENTS, THREADS, OR YARNS; YARNS OR THREADS
- D02G1/00—Producing crimped or curled fibres, filaments, yarns, or threads, giving them latent characteristics
- D02G1/02—Producing crimped or curled fibres, filaments, yarns, or threads, giving them latent characteristics by twisting, fixing the twist and backtwisting, i.e. by imparting false twist
- D02G1/0286—Producing crimped or curled fibres, filaments, yarns, or threads, giving them latent characteristics by twisting, fixing the twist and backtwisting, i.e. by imparting false twist characterised by the use of certain filaments, fibres or yarns
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D01—NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
- D01D—MECHANICAL METHODS OR APPARATUS IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS
- D01D4/00—Spinnerette packs; Cleaning thereof
- D01D4/02—Spinnerettes
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D01—NATURAL OR MAN-MADE THREADS OR FIBRES; SPINNING
- D01D—MECHANICAL METHODS OR APPARATUS IN THE MANUFACTURE OF ARTIFICIAL FILAMENTS, THREADS, FIBRES, BRISTLES OR RIBBONS
- D01D5/00—Formation of filaments, threads, or the like
- D01D5/08—Melt spinning methods
- D01D5/082—Melt spinning methods of mixed yarn
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Textile Engineering (AREA)
- Yarns And Mechanical Finishing Of Yarns Or Ropes (AREA)
Description
ΓΓ^^Ι ΓΒ1 m,KUULUTUSJULKAISU
•SSsMf 11 UTLÄGGNINGSSKRIFT OOOO/ C (45) Patentti aySnnstty II 11 1935
Pr. ':·ηΐ cic-ddolat (51) Kv.ik//intci.* ο 02 G 3/38, D 01 D 5/088 (21) Patenttihakemus — Patentansökning 801 788 (22) Hakemispäivä — Ansökningsdag 03.06.80 (F*) (23) Alkupäivä — Giltighetsdag 03.06.80 (41) Tullut julkiseksi — Blivit offentlig 08.1 2.80
Patentti- ja rekisterihallitus /44) Nähtäväksi panon ja kuul.juikalsun pvm. — 31.07.85
Patent- och registerstyrelsen ' ' Ansökan utlagd och utl.skriften publicerad (32)(33)(31) Pyydetty etuoikeus—Begärd prioritet 07.06.79 Sveitsi-Schweiz(CH) 5297/79-8 (71) Viscosuisse SA, CH-6020 Emmenbrucke, Sveitsi-Schweiz(CH) (72) Rolf Heider, EmmenbrCicke, Heinrich Schmieder, Emmenbrucke, Sveitsi-Schweiz(CH) (7*0 Oy Kolster Ab (5*0 Synteettisiä polymeerejä oleva valekierreteksturoitu filamentti -Fa 1sktvinningstexturerat filamentgarn av syntetiska polymerer Tämä keksintö koskee valekierreteksturoitua filamenttHankaa synteettisistä polymeereistä, joka lanka koostuu sydämen muodostavasta filamenttiryhmästä ja sydämen ulkopuolella olevasta ja sydäntä osittain ympäröivästä filamenttiryhmästä, jolloin nämä molemmat ryhmät on valmistettu samoista tai eri polymeereistä. Keksintö koskee lisäksi menetelmää edellä mainitun filamenttilan-gan valmistamiseksi.
Useiden vuosien aikana on tullut yhä suuremmaksi mielenkiinto synteettisiin filamenttilankoihin, jotka ovat luonnonkuitulan-kojen kaltaisia. Mitä parempi tämä samankaltaisuus luonnonkuitu-lankojen kanssa on sitä parempi on niinsanottu kierteen kaltainen efekti ("Spunlike-Effekt). Viime vuosina ovat sydän-päällyste-langat saavuttaneet yhä suuremman merkityksen, koska sellaisilla langoilla voidaan saavuttaa suhteellisen hyvä kierteen kaltainen efekti. Esimerkiksi julkaisut DE-OS 1 915 821 ja 2 255 460 kos- 2 68867 kevät menetelmää synteettisten, valekierreteksturoitujen, päättömien sydänlankojen valmistamiseksi, jotka koostuvat ainakin yhdestä sydänkomponentista ja yhdestä päällyskomponentista, jolloin käytetään sekä polyamideja että myös polyestereitä.
Näillä menetelmillä voidaan valmistaa sydänlankaa, jolla on hyvä kierteenkaltaisuus-efekti, mutta kun näitä sydänlankoja halutaan käsitellä esimerkiksi neulakoneessa, niin syntyy useiden koneenpysäytysten aiheuttamia suuria pulmia. Pienten pystyjen filamenttien esiintyminen päällystelangassa aiheuttaa neulottaessa suuren pidätysvoiman, joka on voitettava, jotta voitaisiin jatkaa neulomistoimintaa. Koska suuret pidätysvoimat johtavat virheisiin valmistetuissa neuletuotteissa, on neulekoneisiin sijoitettu pysäy-tyslaitteita, jotka suurten pidätysvoimien esiintyessä pysäyttävät koneen. Sellainen suuri määrä pysäytyksiä, kuin näitä sydänlankoja käytettäessä esiintyy, ei taloudellisesti ole siedettävä.
Toiselta puolen kuvaa DE-GM 7 734 062 mittavan, valekierre-teksturoidun polyesteriä olevan filamenttHangan, joka koostuu sydämestä, jossa on 12-200 filamenttia ja päällyskerroksesta, jossa on 1-10 filamenttia, jolloin sydänryhmän filamenteilla on pienempi titteri kuin päällysryhmän filamenteilla. Mainitun GB-julkaisun mukaisella langalla on kreppiraäinen efekti eikä mitään kierteenkaltai-suusefektiä, ja siten sen vuoksi jokseenkin hyvä juoksu, so. pieni pidätysvoima neulottaessa, mikä aiheuttaa sen, että neulottaessa ei juuri tapahdu koneenpysäytyksiä.
Esillä olevan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan valekierreteksturoitu filamenttilanka, jossa on vältetty edellä mainitut epäkohdat ja joka koostuu sydämen muodostavasta filamenttiryh-mästä ja sydäntä ympäröivästä filamenttiryhmästä. Kysymyksessä on siis sellaisen filamenttilangan valmistaminen, jolla on hyvä kier-teenkaltaisuusefekti ja hyvä juoksu käsittelyä, esimerkiksi neulo-makoneessa käsittelyä varten.
Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaisesti siten, että päällysfilamenttiryhmä koostuu vähintään kahdesta eri filamentti-titterin omaavasta filamenttiryhmästä, jolloin päällysfilamentti-ryhmän pienempi osa käsittää filamentit, joilla on karkein titteri ja päällysfilamenttiryhmän suurempi osa käsittää filamentit, joilla on hienompi titteri ja että päällysfilamenttiryhmän hienommilla fi-lamenteillä on hienompi titteri kuin sydänryhmän filamenteilla.
3 63867
Keksinnön mukaisesti on edullista, että päällysfilamentti-ryhmä koostuu kahdesta eri titterin omaavasta filamenttiryhmästä.
Keksinnön mukaisella filamenttilangalla on varsin hyvän kierteenkaltaisuusefektin lisäksi myös hyvä juoksu edelleenkäsit-telyssä neulomakoneissa, kertauskoneissa, kutomakoneissa jne. Päällystysfilamenttiryhmän filamentit, erityisesti karkeimmat fi-lamentit, muodostavat pitkin lankaa vaihtelevia spiraaleja, jotka ympäröivät sydänsäikeitä. Voidaan käyttää mitä tahansa filamenttia muodostavaa polymeeriä. Edullisesti tulevat kysymykseeen polyamidit (PA), polyesterit (PES) tai näiden kopolymeerit, joilloin voidaan käyttää haluttuja yhdistelmiä, kuten PES-PES, PA-PA, PES-PA jne.
Keksinnön erään karakteristiikan mukaan on päällysryhmässä enemmän filamentteja kuin sydänryhmässä, edullisesti suhteessa välillä 2:2-5:1. On kuitenkin myös mahdollista, että filamenttien lukumäärä sydämessä ja päällyskerroksessa on likimain sama.
Keksinnön mukaan on päällysfilamenttiryhmän karkeammilla fi-lamenteilla jopa 10 kertaa suurempi titteri kuin hienommilla fila-menteilla, edullisesti 2-3 kertaa suurempi. Sydän- ja päällysryh-millä yhdessä titteri on 50-800 dtex, edullisesti 150-500 dtex.
Jotta saataisiin sydänlanka, jolla on hyvä kierteenkaltai-suusefekti ja hyvä juoksu, on päällysryhmän karkeimpien filamenttien lukumäärä välillä 1-10, jolloin sydänlangan titterin ollessa 150-250 dtex on edullista, että päällysryhmässä on kahdesta kolmeen karkeata filamenttia. Langan hyvät ominaisuudet säilyvät, kun päällyskerroksessa on 1-10 karkeata filamenttia. Kun sydänlangan pääl-lyskerroksen karkeiden filamenttien lukumäärä kasvaa, saavat tällaisesta sydänlangasta valmistetut kankaat kovemman tunnun.
Keksintö koskee lisäksi menetelmää edellä mainitun filament-tilangan valmistamiseksi. Menetelmän mukaan kaksi sulatettua keh-ruumassaa sydän- ja päällysfilamenttiryhmää varten lankaa muodostavista polymeereistä kehrätään erillisistä rei'istä, filamenttien ryhmät yhdistetään puhallusilmalla jäähdyttämisen jälkeen, varustetaan kehruupreparaatilla, kelataan ja sen jälkeen valekier-reteksturoidaan. Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että käytetään kehruusuuttimia, joiden erilaisilla kapillaari-halkaisijoilla ja/tai erilaisilla kapillaaripituuksilla varustetut rei'at päällysryhmän karkeimpia ja hienompia filamentteja varten 4 68867 on jaettu siten, että karkeimpia filamentteja varten olevat rei’at on sijoitettu puhallusilman tuloaukkoa vastapäätä olevalle sivulle.
Jos päällysfilamenttiryhmän karkeimpia filamentteja varten olevat reiät eivät sijaitse jäähdytysilman tuloaukkoa vastapäätä olevalla puolella kehruusuuttimia, niin tapahtuu jäähdytysilman aiheuttaman karkeimpien filamenttien suuren poikkeutuksen johdosta kosketuksia karkeimpien ja hienompien filamenttien välillä, mikä johtaa kehruutoiminnan keskeytyksiin ja useihin langan katkeamisiin.
Keksinnön mukaisen menetelmän erään suoritusmuodon mukaan kaksi samanlaista tai erilaista sulatettua kehruumassaa kehrätään kumpikin erillisestä kehruusuutinpakasta ja filamenttien yhdistelyt ryhmät kelataan jäähdyttämisen jälkeen kahdelle eri kehiölle ja valekierreteksturoidaan yhdessä. Päällysfilamenttiryhmä koostuu suuresta osasta hienon titterin omaavia filamentteja ja pienestä osasta karkeimman titterin omaavia filamentteja, jotka saadaan keh-ruusuutinaukoista, joilla on eri kapillaarihalkaisijät ja/tai eri kapillaaripituudet. Päällysfilamentit kehrätään tietyllä nopeudella X ja sydänfilamentit tietyllä kehruunopeudella Y, jolloin nopeus X useimmille polymeeriyhdistelmille on sama tai pienempi kuin nopeus Y. Nämä molemmat langat kelataan erillisille keloille. Nopeus X on tavallisesti alueella 1000-3500 m/min. Molemmat osittain venytetyt langat johdetaan sitten ensimmäisellä syöttölaitteella yhdessä valekierrevenytysteksturointikoneeseen ja tavalliseen tapaan lämpökäsitellen valekierretekstruoidaan, jälkikiinnitetään ja lopuksi kelataan. On myös mahdollista ennen kelaamista pyörteittää tekstruoitu lanka tavallisella puhalluslaitteella. Menettely kuvatun menetelmän mukaan mahdollistaa keksinnön mukaisen filamentti-langan valmistamisen, jolla on varsin hyvä kierteenkaltaisuusefek-ti ja myös hyvä juoksu edelleenkäsittelyssä. Kaaviollinen kuva tällä tavoin valmistetusta langasta on esitetty kuviossa 1.
Keksinnön erään toisen suoritusmuodon mukaan voidaan fila-menttilanka valmistaa yhteiskehruumenetelmällä. Tässä tapauksessa kehrätään sekä sydämeen että päällykseen käytetyt polymeerit samanaikaisesti yhden kehruusuutinpakan erillisillä kehruusuutinau-koilla (-rei'illä). Tämän keksinnön mukaisen menetelmän mukaan kaksi erilaista sulatettua kehruumassaa kehrätään yhteisestä kehruusuutinpakasta ja yhdistetyt filamenttiryhmät kelataan jäähdyttämisen jälkeen yhdelle ainoalle kehiölle. Yhteiskehruunopeudet ai- 5 68867 na 6000 m/min saakka ovat mahdollisia. Edullinen kelausnopeus on noin 2500-4000 m/min. Tämän toisen suoritusmuodon mukaan on myös mahdollista että lanka, sen sijaan että se ensin kelataan ja sitten teksturoidaan, valmistetaan integroidulla yhteiskehruu-teksturointimenetelmällä. Tässä tapauksessa käytetään laitteistoa, jossa kehruu ja teksturointi voidaan suorittaa ilman välissä olevaa kelausta kahdessa peräkkäisessä menetelmävaiheessa yhdellä ainoalla koneella. Teksturoitu lanka voidaan ennen kelausta pyörteittää.
Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin oheisiin piirustuksiin liittyen.
Kuvio 1 esittää kaaviollisesti keksinnön mukaista filament-tilankaa, jossa on kaksi eri titterin omaavaa filamenttiryhmää pääl-lyskerrosta varten.
Kuvio 2 esittää kaaviollisesti konetta keksinnön mukaisen yhteiskehruumenetelmän toteuttamiseksi.
Kuvio 3 esittää erilaisia, ulostulopuolelta nähtyjä keh-ruusuuttimia, joita voidaan käyttää kuvion 2 esittämässä laitteistossa .
Kuvio 4 esittää leikkauksia kehruusuttimista, jotka on varustettu erilaisilla rei'illä päällysfilamenttiryhmän karkeimpia ja hienompia filamentteja varten.
Kuten nähdään kuviosta 1, on keksinnön mukaisessa filament-tilangassa sydänfilamenttiryhmä 1, joka koostuu useista yksittäisistä filamenteista 3, ja päällysfilamenttiryhmä 2, joka koostuu yhdestä karkeasta filamentista 4 ja hienommista filamenteista 5. Kuten käy ilmi kuviosta 1, on sydänfilamenteilla 3 karkeampi titte-ri kuin hienommilla päällysfilamenteilla 5. Myöskin on sydänfi-lamenttien lukumäärä pienempi kuin päällysfilamenttien lukumäärä. Filamentit 4 ja 5 muodostavat pitkin lankaa spiraaleja, jotka on kierretty sydämen ympärille. Kuvio 1 selittää myös näiden lankojen hyvän kierteenkaltaisuusefektin, joka muodostuu pitemmistä, ulkonevasta filamenteista päällysryhmässä, mikä langasta valmistetulle kankaalle antaa luonnonkuitumaisen ulkonäön ja miellyttävän tunnun. Karkeampien filamenttien käyttäminen tekee mahdolliseksi, tämän hyvän efektin säilyttäen näiden lankojen hyvän kulku-käyttäytymisen edelleenkäsittelyssä. Kuvio 1 osoittaa myös, että päällysryhmän filamentit ovat pitempiä kuin sydänryhmän filamentit, 6 68867 jolloin prosentuaalista pituuseroa päällyksen ja sydämen välillä voidaan käyttää kierteenkaltaisuusefektin mittana. Normaalisti on tämä pituusero 5-25 %.
Kuvion 2 mukainen laitteisto mahdollistaa keksinnön mukaisten filamenttilankojen valmistuksen yhteiskehruumenetelmällä, jossa lankaan tulee kaksi eri titterin omaavaa filamenttiryhmää pääl-lyskerrokseen. Kaksi eri polymeeriä B ja C johdetaan sulassa tilassa erillisten syöttöjohtojen 6 ja 7 kautta yhteisen kerhuusuu-tinpakkaan 8. Tässä kehruusuutinpakassa on pieniä ja esimerkiksi kaksi suurempaa reikää, joiden kautta polymeeri C kehrätään sekä muita reikiä, joiden kautta polymeeri B kehrätään. Kehruusuutti-mista tulee ohuita yksittäislankoja 9 ja paksuja yksittäislankoja 10 polymeeristä C, jokta yhdessä muodostavat päällysryhmän sekä polymeeristä B yksittäislankoja 11, jotka muodostavat sydänryhmän. IJämä kolme yksittäislankaryhmää suppenevat (konvergoivat) kohti kohtaa 13. Tämä suppenemispisteen 13 ja kehruusuutinpakan 8 välillä jäähdytetään yksittäislankoja esimerkiksi ilmalla, joka tulee läpi jäähdytysilmaikkunan 12. Suppenemisen jälkeen varustetaan langat telan 14 avulla kehruupreparaatilla ja lopuksi ne kelataan kelalle 15. Keksinnön mukaisen filamenttilangan valmistamiseksi täytyy kehrätty lanka teksturoida valekierrevenytysteksturointi-koneessa tavalliseen tapaan.
Kuviot 3a-3c esittävät erilaisia kehruusuuttimia, joita voidaan käyttää kuvion 2 esittämässä laitteistossa. Kuten edellä jo mainittiin, käytetään keksinnön mukaisessa yhteiskehruumenetel-mässä kehruusuutinta, jonka reiät on siten jaettu, että suuremmat reiät 25 kuvioissa 3a ja 3b päällysryhmän yksittäislankoja 10 varten on sijoitettu jäähdytysilman tulokohdan A vastakkaiselle puolelle kehruusuutinta. Jäähdytysilman suunta on kuvioissa 3a-3c osoitettu nuolilla A. Päällysryhmän muiden reikien 24 järjestely, jotka muodostavat hienommat yksittäislangat polymeeristä C sekä sydänryhmän reikien 23 järjestely, jotka muodostavat yksittäislangat polymeeristä B, voi olla sellainen, että ne on jaettu kahdelle ympyränpuolikkaalle (kuvio 3a) tai samankeskisille ympyröille (kuvio 3b).
Kuvio 3c esittää kehruusuutinta, jossa on eri alueet keh-ruusuuttimen reikien järjestelyä varten. PuoliKaarenmuotoinen alue 7 68867 23 jäähdytysilman tuloa vastapäätä olevalla kehruusuuttimen puolella sisältää suuremmat reiät polymeeriä C olevaa päällyskompo-nenttia varten. Alue 27 sisältää pienemmät reiät polymeeriä C olevaa päällyskomponenttia varten, kun taas alue 26 sisältää kehruusuuttimen reiät polymeeriä B olevaa sydänkomponenttia varten. Tässä esitettyjen kehruusuuttimen reikien järjestelyjen ohella ovat mahdollisia myös muut järjestelyt näille rei'ille.
Kuvio 4a ja 4b esittävät leikkauksia kehruusuuttimista, jotka on varustettu erilaisilla rei'illä päällysryhmän karkeimpia ja hienompia filamentteja varten. Nämä reiät muodostuvat tavalliseen tapaan esireiästä 31 ja kapillaarireiästä 32. Rei'istä tulevien filamenttien titterin ja poikkileikkauksen määrää kapil-laarireiän 32 mitta. Kuvion 4a esittää 2 reikää, joilla on sama kapillaaripituus LI ja erilaiset kapillaarihalkaisijat, jolloin pienemmästä halkaisijasta Dl tulevat hienot filamentit ja suuresta halkaisijasta D2 karkeat filamentit. Kuvio 4b esittää 2 reikää, joilla on sama kapillaarihalkaisija D3 ja erilaiset kapillaa-ripituudet, jolloin reiästä, jolla on suuri kapillaaripituus L3, tulevat hienot filamentit ja reiästä, jolla on pienempi kapillaaripituus l4, tulevat karkeat filamentit.
Keksinnön etuja selitetään seuraavassa lähemmin esimerkkien avulla. Esimerkkejä ei ole tarkoitettu keksintöä millään tavoin rajoittaviksi.
Vertailuesimerkit 1 ja 2 Nämä kokeet kuvaavat tunnettujen, tekniikan tason mukaisesti valmistettujen lankojen valmistusta ja käsittelyä, jotka langat sisältävät sydänfilamenttiryhmän ja päällysfilamenttiryhmän.
Polyeteenitereftalaattigranulaatti sulatettiin tavallisessa kehruukoneessa ja pursotettiin läpi kehruusuuttimen, sen jäl-ken jäähdytettiin puhallusilmalla, konvergoitiin, varustettiin preparaatilla ja sitten kelattiin kelalle. Tehtiin kaksi koetta, kumpikin yhdellä sydänfilamenttiryhmällä ja yhdellä päällysfila-menttiryhmällä, jolloin käytettiin eri polymeerejä, tittereitä, filamenttilukumääriä ja kehruunopeuksia. Kokeessa 1 valmistettiin molemmat filamenttiryhmät polyeteenitereftalaatista A, kun taas kokeessa 2 sydänfilamenttiryhmä valmistettiin polyeteenitereftalaatista, johon oli lisätty sulfoisoftalihappo-dimetyyli-esterin 8 63867 natriumsuolaa (polymeeri B). Molemmissa kokeissa käsiteltiin sy-dänlangat ja päällyslangat yhdessä tunnetulla valekierrevenytys-teksturointikoneella, johtamalla sydänlangat ja päällyslangat yhteen ennen ensimmäistä syöttölaitetta. Molemmissa kokeissa valmistettiin vähintään 36 tekstuurilankakelaa. Prosentuaalinen pituusero sydänlankojen ja päällyslankojen välillä mitattiin. Kukin 36 tekstuurilankakelaa yhdestä kokeesta valmistettiin koepyö-röneulomakoneella MAYER OV 36 samanaikaisesti neuleeksi, jolloin määrättiin koneen pysäytysten lukumäärä neulotun langan kiloa kohden. Neuleessa arvosteltiin koekappaleen kierteenkaltaisuusefekti. Taulukkoon 1 on koottu tärkeimmät menetelmätunnusmerkit kehruuta, teksturointia ja edelleenkäsittelyä varten sekä tärkeimmät langan ominaisuudet kokeista 1 ja 2.
Taulukko 1 j_Koe____2_ | Filamenttiryhmä sydän päällys sydän päällys
Polymeeri AA B A
Titteri, dtex 148 248 104 155 filamenttimäärä 16 33 12 36 kehruunopeus m/min 1900 1250 2900 2000
Teksturointi:
Venytyssuhde 2.33 1.55
Teksturointikuu- mennin, °C 200 190
Setkuumennin, °C 200 190
Pituusero, % 10 16
Edelleenkäsittely:
Keskeytykset/kg 15 20 kierteenkaltaisuusefekti kohtalainen erittäin hyvä Näiden molempien vertailukokeiden edelleenkäsittelyominai- suudet pyöröneulomakoneella ovat täysin epätyydyttävät. Sellaiset langat eivät ole siedettäviä edelleenkäsittelyssä. Nämä kokeet 9 60867 osoittavat, että kierteenkaltaisuusefektin parannus kokeessa 2 samanaikaisesti johtaa huonontumiseen keskeytysten lukumäärässä kiloa kohden.
Esimerkit 3-5 Nämä esimerkit kuvaavat filamenttilankojen valmistusta keksinnön ensimmäisen suoritusmuodon mukaisesti ja lankojen parantuneita edelleenkäsittelyominaisuuksia.
Valmistettiin kolme erilaista lankaa, jolloin kaikille kolmelle langalle käytettiin samoja sydänlankoja kuin esimerkissä 2, koska täten korostetusti voitiin esittää keksinnön etuja. Myös pääl-lyslankojen valmistuksessa pidettiin huolta siitä, että mikäli mahdollista voitiin valmistusolosuhteet ottaa esimerkistä 2. Keksinnön mukaisten esimerkkien 3, 4 ja 5 päällysfilamenttien valmistukseen sulatettiin polyeteenitereftalaattigranulaattia, pursotettiin tämä läpi erilaisten kehruusuuttimien, jäähdytettiin, konvergoitiin, varustettiin preparaatilla ja kelattiin. Kehruusuuttimissa esimerkin 3 päällysfilamentteja varten oli 35 kapillaarireikää, joiden halkaisija oli 0,23 mm ja 1 kapillaarireikä, jonka halkaisija oli 0,34 mm. Esimerkissä 4 oli kehruusuuttimessa 34 kapillaarireikää, joiden halkaisija oli 0,23 mm ja 2 kapillaarireikää, joiden halkaisija oli 0,34 mm. Esimerkissä 5 käytettiin kehruusuutinta, jossa oli 26 kapillaarireikää, joiden halkaisija oli 0,23 mm ja 4 kapillaarireikää, joiden halkaisija oli 0,34 mm. Suuremman halkaisijan omaavat kapillaarireiät olivat aina sillä puolella suutinta, joka oli vastapäätä jäähdytysilman tuloa.
Nämä päällyslangat teksturoitiin yhdessä sydänlankojen kanssa valekierrevenytysteksturointikoneen samalla asettelulla kuin esimerkissä 2. Myös nyt valmistettiin esimerkeissä 3, 4 ja 5 vähintään 36 tekstuurilankakelaa kustakin esimerkistä ja ne edelleenkäsiteltiin samalla pyöröneulomakoneella. Taulukkoon 2 on koottu tärkeimmät menetelmätunnusmerkit ja ominaisuudet esimerkeistä 3, 4 ja 5.
ίο 6 8 8 6 7
Taulukko 2 _Esimerkki__3__4__5__ f ilamenttiryhmä sydän päällys sydän päällys sydän päällys
Polymeeri B A B A B A
Titteri, dtex 104 155 104 155 104 155 f ilamenttimäärä 12 35+1 12 34+2 12 26+4 f ilamenttititteri, 8.7 4.1+11.8 8.7 3.9+11.3 8.7 4.1+12.6 dtex
Kehruunopeus, 2900 2000 2900 2000 2900 2000 m/min
Pituusero, % 14 14 14
Keskeytykset/kg 7 28
Kierteenkaltaisuus- j efekti erittäin hyvä erittäin hyvä hyvä ' Nämä esimerkit osoittavat keksinnön mukaisille esimerkeille 3, 4 ja 5 olennaisesti parannettuja käsittelyominaisuuksia pyörö-neulomakoneessa verrattuna esimerkkeihin 1 ja 2, jolloin erityisesti esimerkissä 4 voitiin saavuttaa varsin hyvä käsittelytulos. Keksinnön mukaisten lankojen jälleenkäsittelyominaisuuksien olennainen paraneminen voitiin todeta myös käsiteltäessä näitä lankoja kutomisen valmistelukoneissa ja kutomakoneissa. Todettavissa on myös, että tämä hyvä tulos voitiin saavuttaa haitallisesti vaikuttamatta hyvään kierteenkaltaisuusefektiin.
Esimerkit 6 ja 7 Nämä esimerkit esittävät keksinnön mukaisten muiden filament-tilankojen valmistusta.
Esimerkeissä 6 ja 7 käytettiin sydän- ja päällysfilamentti-ryhmien valmistukseen samoja polymeerejä kuin esimerkeissä 3-5. Sydänlangoilla oli molemmissa esimerkeissä titteri 123 dtex ja ne sisälsivät 13 filamenttia. Päällyslanka koostui esimerkissä 6 38:sta hienommasta ja kahdesta 5,2 kertaa karkeammasta filamen-tista. Esimerkissä 7 oli päällysfilamenttirvimässä 33 hienompaa ja 2 2,2 kertaa karkeampaa filamenttia. Molemmissa esimerkeissä 6 ja 7 venytys teksturoitiin sydän- ja päällysfilamenttiryhmät yhdessä, jolloin saatiin valmistetuksi hyvin elastinen, pyörtei- n 68867 tettv tekstuurilanka (kutouslanka). Ennen kelaamista kerrattiin aina kaksi lankaa, jotta molemmissa esimerkeissä saataisiin teks-tuurilanka, jonka titteri oli 460 dtex. Esimerkkien 6 ja 7 langoilla oli hyvin hyvä kierteenkaltaisuusefekti, niissä oli 20 % pituusero sydän- ja päällyslankojen välillä ja edelleenkäsittelyssä ku-dontatuotteiksi ne aiheuttivat huomattavasti vähemmän vaikeuksia kuin vertailukokeiden mukaiset langat.
Esimerkki 8
Esimerkissä 8 oli sydänlanka polyheksametyyliadipamidia, joka kehruunopeudella 4200 m/min kehrättiin langaksi, jonka titteri oli 98 dtex ja jossa oli 17 filamenttia. Päällyslanka oli polyeteenitereftalaattia, joka valmistettiin nopeudella 2000 m/min ja sisälsi 34 hienoa ja 2 karkeaa filamenttia, joiden titterit olivat 4,0 ja 10,0 dtex. Sydän- ja päällyslangat venytystekstu-roitiin yhdessä. Saadussa filamenttilangassa oli sydän- ja pääl-lyslankojen pituusero 18 % ja titteri 175 dtex. Myös tämän esimerkin mukaisesti valmistetuilla langoilla oli hyvällä kierteenkaltaisuusef ektillä suotuisat käsittelyominaisuudet pyöröneulomako-neessa.
Esimerkki 9 Tämä esimerkki esittää filamenttilangan valmistusta keksinnön mukaisen menetelmän toisen suoritusmuodon mukaan.
Yhteiskehruulaitteeseen johdettiin sydänlankaa varten sulatettua polyeteenitereftalaattia lisättynä sulfoisoftalihappo-dime-tyyliesterin natriumsuolalla ja päällyslankaa varten sulatettua polyeteenitereftalaattia erillisillä johdoilla yhteiseen kehruu-suut inpakkaan ja kehrättiin erillisistä rei'istä sekalangaksi. Kehruusuuttimen reikien järjestely oli samanlaatuinen kuin on esitetty kuviossa 3a. Sydänlangassa oli 12 filamenttia ja sen osuus oli 40 % sekalangan titteristä. Päällyslangassa, jonka osuus oli 60 % sekalangan titteristä, oli 34 hienoa ja 2 karkeaa filamenttia, joiden titterit olivat 3,9 ja 8,6 dtex, jotka saatiin eri läpimitat omaavista kapillaarirei'istä. Jäähdytyksen jälkeen konver-goitiin filamentit, varustettiin ne kehruupreparaatilla ja lopuksi ne kelattiin nopeudella 3100 m/min. Sekalangan titteri oli 250 dtex. Lanka syötettiin valekierrekoneeseen ja venytysteksturoitiin veny- i2 6 3 8 6 7 tyssuhteella 1,35. Pituusero sydän- ja päällySiangan välillä oli 12 %. Langalla oli hyvät käsittelyominaisuudet neulonnassa, kertaamisessa ja kutomisessa ja siitä saatiin kankaita, joissa oli hyvä kierteenkaltaisuusefekti.
Claims (15)
1. Valekierreteksturoitu filamenttilanka synteettisistä polymeereistä, joka lanka koostuu sydämen muodostavasta filamentti-ryhmästä (1) ja sydämen ulkopuolella olevasta ja sydäntä osittain ympäröivästä filamenttiryhmästä (2), jolloin nämä molemmat ryhmät on valmistettu samoista tai eri polymeereistä, tunnettu siitä, että päällysfilamenttiryhmä (2) koostuu vähintään kahdesta eri filamenttititterin omaavasta filamenttiryhmästä (4,5) jolloin päällysfilamenttiryhmän (2) pienempi osa käsittää filamentit, joilla on karkein titteri ja päällysfilamenttiryhmän (2) suurempi osa käsittää filamentit, joilla on hienompi titteri ja että päällys- filamenttiryhmän (2) hienommilla filamenteillä (5) on hienompi titteri kuin sydänryhmän (1) filamenteilla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen valekierreteksturoitu filamenttilanka, tunnettu siitä, että päällysfilamentti-ryhmä (2) koostuu kahdesta eri titterin omaavasta filamenttiryhmästä (4,5) .
3- Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen valekierreteksturoitu filamenttilanka, tunnettu siitä, että käytetyt synteettiset polymeerit ovat polyamideja, polyestereitä tai niiden kopolymeerejä.
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen valekierreteksturoitu filamenttilanka, tunnettu siitä, että päällysryh-mässä (2) on enemmän filamenttejä kuin sydänryhmässä (1).
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen valekierreteksturoitu filamenttilanka, tunnettu siitä, että päällysfilamenttiryhmän (2) karkeimmilla filamenteilla (4) on jopa 10 kertaa suurempi titteri kuin hienommilla filamenteillä (5).
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1-3 mukainen valekierreteksturoitu filamenttilanka, tunnettu siitä, että sydän- ja päällysryhmillä (1,2) yhdessä on titteri 50-800 dtex.
7. Jonkin patenttivaatimusten 1-3 mukainen valekierreteksturoitu filamenttilanka, tunnettu siitä, että päällysryh-män (2) karkeimpien filamenttien lukumäärä on välillä 1 ja 10.
8. Jonkin patenttivaatimusten 1-3 mukainen valekierreteksturoitu filamenttilanka, tunnettu siitä, että pituusero sydänfilamenttiryhmän (1) ja päällysfilamenttiryhmän (2) välillä on 5-25 %. 14 6 8867
9. Jonkin patenttivaatimusten 1-3 mukainen valekierreteks-turoitu filamenttilanka, tunnettu siitä, että sydän- ja päallysfilamenttiryhmät (1,2) sisältävät pvörteitettyjä filament-te ja.
10. Menetelmä patenttivaatimusten 1-9 mukaisen filamentti-langan valmistamiseksi siten, että kaksi sulatettua kehruuraassaa sydän- ja päällysfilamenttiryhmää varten lankaa muodostavista polymeereistä (B,C) kehrätään erillisistä rei'ista, filamenttien (9,10,11) ryhmät yhdistetään puhallusilmalla jäähdyttämisen jälkeen, varustetaan kehruupreparaatilla, kelataan ja sen jälkeen valekierreteksturoidaan, tunnettu siitä, että käytetään kehruusuuttimia, joiden erilaisilla kapillaarihalkaisijoilla ja.yta.± erilaisilla kapillaaripituuksilla (L^,L^) varustetut rei'at päällysryhmän (2) karkeimpia ja hienompia filament-teja (4,5) varten on jaettu siten, että karkeimpia filamentteja (4) varten olevat rei'ät on sijoitettu puhallusilman tuloaukkoa (Λ) vastapäätä olevalle sivulle.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaksi erilaista sulatettua kehruumassaa kehrätään yhteisestä kehruusuutinpakasta (8) ja yhdistetyt filamenttiryhmät kelataan jäähdyttämisen jälkeen yhdelle ainoalle kehiölle.
12. Patenttivaatimuksen 10 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kaksi samanlaista tai erilaista sulatettua kehruumassaa kehrätään kumpikin erillisestä kehruusuutinpakasta ja filamenttien yhdistetyt ryhmät kelataan jäähdyttämisen jälkeen kahdelle eri kehiölle ja valekierreteksturoidaan yhdessä.
13. Patenttivaatimusten 10 ja 11 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että yhdistetyt filamenttiryhmät viedään jäähdyttämisen jälkeen suoraan valekierrelaitteeseen jättämällä kelaus pois.
13 68867
14. Jonkin patenttivaatimuksen 10-13 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että sydän- ja päällysfilamenttiryhmät (1,2) on pyörteitetty ennen kelausta.
15 60867
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
CH529779 | 1979-06-07 | ||
CH529779A CH624527B (de) | 1979-06-07 | 1979-06-07 | Falschdralltexturiertes filamentgarn aus synthetischen polymeren. |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI801788A FI801788A (fi) | 1980-12-08 |
FI68867B FI68867B (fi) | 1985-07-31 |
FI68867C true FI68867C (fi) | 1985-11-11 |
Family
ID=4291232
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI801788A FI68867C (fi) | 1979-06-07 | 1980-06-03 | Falsktvinningstexturerat filamentgarn av synteriska polymerer |
Country Status (13)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4330989A (fi) |
EP (1) | EP0022065B2 (fi) |
AR (1) | AR222554A1 (fi) |
AT (1) | ATE5153T1 (fi) |
BR (1) | BR8003573A (fi) |
CA (1) | CA1132865A (fi) |
CH (1) | CH624527B (fi) |
DE (1) | DE3065412D1 (fi) |
DK (1) | DK148486C (fi) |
ES (1) | ES492572A0 (fi) |
FI (1) | FI68867C (fi) |
IE (1) | IE49605B1 (fi) |
PT (1) | PT71352A (fi) |
Families Citing this family (16)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE3371371D1 (en) * | 1982-02-11 | 1987-06-11 | Du Pont | Polyester yarn |
US4383817A (en) * | 1982-02-11 | 1983-05-17 | E. I. Du Pont De Nemours And Company | Spinneret plate |
DE3715971A1 (de) * | 1987-05-13 | 1988-12-01 | Guenther Dr Bauer | Falschdralltexturiertes multifilamentgarn, verfahren zu seiner herstellung sowie verwendung dieses garns |
US5318845A (en) * | 1988-05-27 | 1994-06-07 | Kuraray Co., Ltd. | Conductive composite filament and process for producing the same |
AR010847A1 (es) * | 1997-01-20 | 2000-07-12 | Rhone Poulenc Filtec Ag | TEJIDO TÉCNICO EN PARTICULAR, PARA BOLSAS DE AIRE, Y METODO PARA LA FABRICACIoN DEL HILO DE FILAMENTO PARA EL TEJIDO. |
CN100478509C (zh) * | 2001-12-05 | 2009-04-15 | 休闲生活世界股份有限公司 | 用合成的织造材料制造家具的方法 |
JP3895212B2 (ja) * | 2002-04-12 | 2007-03-22 | エヌアイ帝人商事株式会社 | 清掃用立毛布帛およびモップ |
EP1424412A1 (de) * | 2002-11-27 | 2004-06-02 | Polyfelt Gesellschaft m.b.H. | Spinnplatte |
US7472535B2 (en) | 2003-11-18 | 2009-01-06 | Casual Living Worldwide, Inc. | Coreless synthetic yarns and woven articles therefrom |
US7638193B1 (en) | 2006-10-10 | 2009-12-29 | E. I. Du Pont De Nemours And Company | Cut-resistant yarns and method of manufacture |
RU2608917C2 (ru) * | 2011-10-05 | 2017-01-26 | Тейджин Арамид Б.В. | Фильера для формования комплексной нити |
CN103060979B (zh) * | 2012-08-09 | 2015-07-08 | 绍兴文理学院 | 同板二元皮芯型复合纺多异纱生产工艺 |
US10301746B2 (en) * | 2012-10-16 | 2019-05-28 | Avintiv Specialty Materials, Inc. | Multi-zone spinneret, apparatus and method for making filaments and nonwoven fabrics therefrom |
CN104452009A (zh) * | 2013-09-23 | 2015-03-25 | 上海贵达科技有限公司 | 一种柔软但有骨感的纤维 |
US11339504B2 (en) * | 2017-02-10 | 2022-05-24 | Basf Se | Process for producing elastic fiber, process for producing elastic fiber article, elastic fiber and elastic fiber article |
RU2682627C1 (ru) * | 2018-09-03 | 2019-03-19 | Общество с ограниченной ответственностью "ЭТИЗ Композит" | Формовочный узел технологической линии для изготовления неметаллической арматуры, технологическая линия и способ формирования стержня для производства композитной арматуры |
Family Cites Families (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US3988883A (en) * | 1957-04-05 | 1976-11-02 | E. I. Dupont De Nemours And Company | Stretch-resistant bulked yarn |
US3013379A (en) * | 1960-07-05 | 1961-12-19 | Du Pont | Process for making elastic bulky composite yarn |
DE1915821U (de) | 1962-11-19 | 1965-05-13 | Schlaetzer & Sohn O H G | Limonadenflasche. |
CH426089A (de) * | 1965-01-13 | 1967-06-15 | Heberlein & Co Ag | Verfahren zur Herstellung eines elastischen Textilgarns |
US3344596A (en) * | 1965-04-01 | 1967-10-03 | Kendall & Co | Textile yarn and process therefor |
US3438193A (en) * | 1965-09-14 | 1969-04-15 | Mitsubishi Rayon Co | Composite yarn and its manufacturing method |
GB1234250A (fi) * | 1967-08-17 | 1971-06-03 | ||
DE2255460A1 (de) * | 1968-03-27 | 1974-05-16 | Ici Ltd | Texturiertes kerngarn und verfahren zu seiner herstellung |
US3577873A (en) * | 1968-03-27 | 1971-05-11 | Ici Ltd | Novel core yarns and methods for their manufacture |
FR2092373A5 (fi) * | 1970-04-15 | 1972-01-21 | Vickers Zimmer Ag | |
GB1488255A (en) * | 1975-02-27 | 1977-10-12 | Courtaulds Ltd | Yarn-texturising process |
-
1979
- 1979-06-07 CH CH529779A patent/CH624527B/de unknown
-
1980
- 1980-05-29 DE DE8080810179T patent/DE3065412D1/de not_active Expired
- 1980-05-29 EP EP80810179A patent/EP0022065B2/de not_active Expired
- 1980-05-29 AT AT80810179T patent/ATE5153T1/de not_active IP Right Cessation
- 1980-06-03 FI FI801788A patent/FI68867C/fi not_active IP Right Cessation
- 1980-06-04 BR BR8003573A patent/BR8003573A/pt not_active IP Right Cessation
- 1980-06-05 CA CA353,415A patent/CA1132865A/en not_active Expired
- 1980-06-05 ES ES492572A patent/ES492572A0/es active Granted
- 1980-06-06 PT PT71352A patent/PT71352A/pt not_active IP Right Cessation
- 1980-06-06 IE IE1171/80A patent/IE49605B1/en not_active IP Right Cessation
- 1980-06-06 DK DK246080A patent/DK148486C/da not_active Application Discontinuation
- 1980-06-09 AR AR281342A patent/AR222554A1/es active
- 1980-06-09 US US06/157,704 patent/US4330989A/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
US4330989A (en) | 1982-05-25 |
AR222554A1 (es) | 1981-05-29 |
ES8105047A1 (es) | 1981-02-16 |
FI68867B (fi) | 1985-07-31 |
BR8003573A (pt) | 1981-01-05 |
DE3065412D1 (en) | 1983-12-01 |
IE801171L (en) | 1980-12-07 |
PT71352A (pt) | 1980-07-01 |
DK148486C (da) | 1985-12-16 |
ATE5153T1 (de) | 1983-11-15 |
EP0022065A1 (de) | 1981-01-07 |
CH624527B (de) | |
CA1132865A (en) | 1982-10-05 |
IE49605B1 (en) | 1985-10-30 |
DK148486B (da) | 1985-07-15 |
ES492572A0 (es) | 1981-02-16 |
EP0022065B2 (de) | 1989-08-30 |
CH624527GA3 (fi) | 1981-08-14 |
EP0022065B1 (de) | 1983-10-26 |
FI801788A (fi) | 1980-12-08 |
DK246080A (da) | 1980-12-08 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI68867C (fi) | Falsktvinningstexturerat filamentgarn av synteriska polymerer | |
US20110133011A1 (en) | Multiend package of multifilament polyester bicomponent yarn | |
US4712366A (en) | Denier-mixed composite yarn, denier-mixed special thick and thin yarn, false twist yarn and denier-mixed shrinkage-mixed composite yarn | |
SK3372004A3 (sk) | Spôsob výroby zmiešaných polyamidových priadzí | |
JPH05502483A (ja) | マイクロフィラメントの製造の為の方法および紡糸装置 | |
SE434281B (sv) | Sett framstella multifilamentgarn under samtidig streckextrudering | |
EP0346641B1 (de) | Verfahren zur Herstellung gleichmässiger POY-Filamente | |
JP5906808B2 (ja) | 合成繊維の製造方法 | |
US5665293A (en) | Method of making spun yarn packages multiple individually separable yarn ends | |
ES2367309T3 (es) | Procedimiento para fabricar monofilamentos texturizados mediante torsión falsa. | |
JP2009120991A (ja) | 合撚糸 | |
KR100211909B1 (ko) | 합성섬유복합사 및 그 제조방법 | |
JPS6240268B2 (fi) | ||
KR20000057288A (ko) | 방적 기구와 전환 방법 | |
JPH0231126B2 (fi) | ||
JPH08337938A (ja) | 複合糸の紡出方法並びにその装置 | |
JP2012162838A (ja) | 多段分繊法 | |
JPS61275418A (ja) | ポリエステル繊維の製造法 | |
JP2000355829A (ja) | ポリエステル極細マルチフィラメントの製造方法 | |
RU2175694C1 (ru) | Бикомпонентная нить для кордных тканей, способ ее получения, кордная ткань | |
JPS58191237A (ja) | 変り糸およびその製造法 | |
JPS6143449B2 (fi) | ||
KR0139561B1 (ko) | 수술용 봉합사의 제조방법 | |
JP3330720B2 (ja) | ポリエステルマルチフィラメント糸の製造方法 | |
JPS584085B2 (ja) | 中空繊維の製造法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed | ||
MM | Patent lapsed |
Owner name: VISCOSUISSE SA |