FI68268B - Sliporgan foer framstaellning av mekanisk traemassa - Google Patents
Sliporgan foer framstaellning av mekanisk traemassa Download PDFInfo
- Publication number
- FI68268B FI68268B FI833665A FI833665A FI68268B FI 68268 B FI68268 B FI 68268B FI 833665 A FI833665 A FI 833665A FI 833665 A FI833665 A FI 833665A FI 68268 B FI68268 B FI 68268B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- abrasive
- metal
- wood
- grinding
- particles
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C09—DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- C09K—MATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
- C09K3/00—Materials not provided for elsewhere
- C09K3/14—Anti-slip materials; Abrasives
- C09K3/1409—Abrasive particles per se
- C09K3/1418—Abrasive particles per se obtained by division of a mass agglomerated by sintering
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B24—GRINDING; POLISHING
- B24D—TOOLS FOR GRINDING, BUFFING OR SHARPENING
- B24D3/00—Physical features of abrasive bodies, or sheets, e.g. abrasive surfaces of special nature; Abrasive bodies or sheets characterised by their constituents
- B24D3/02—Physical features of abrasive bodies, or sheets, e.g. abrasive surfaces of special nature; Abrasive bodies or sheets characterised by their constituents the constituent being used as bonding agent
- B24D3/04—Physical features of abrasive bodies, or sheets, e.g. abrasive surfaces of special nature; Abrasive bodies or sheets characterised by their constituents the constituent being used as bonding agent and being essentially inorganic
- B24D3/06—Physical features of abrasive bodies, or sheets, e.g. abrasive surfaces of special nature; Abrasive bodies or sheets characterised by their constituents the constituent being used as bonding agent and being essentially inorganic metallic or mixture of metals with ceramic materials, e.g. hard metals, "cermets", cements
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C09—DYES; PAINTS; POLISHES; NATURAL RESINS; ADHESIVES; COMPOSITIONS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR; APPLICATIONS OF MATERIALS NOT OTHERWISE PROVIDED FOR
- C09K—MATERIALS FOR MISCELLANEOUS APPLICATIONS, NOT PROVIDED FOR ELSEWHERE
- C09K3/00—Materials not provided for elsewhere
- C09K3/14—Anti-slip materials; Abrasives
-
- D—TEXTILES; PAPER
- D21—PAPER-MAKING; PRODUCTION OF CELLULOSE
- D21B—FIBROUS RAW MATERIALS OR THEIR MECHANICAL TREATMENT
- D21B1/00—Fibrous raw materials or their mechanical treatment
- D21B1/04—Fibrous raw materials or their mechanical treatment by dividing raw materials into small particles, e.g. fibres
- D21B1/12—Fibrous raw materials or their mechanical treatment by dividing raw materials into small particles, e.g. fibres by wet methods, by the use of steam
- D21B1/14—Disintegrating in mills
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Ceramic Engineering (AREA)
- Inorganic Chemistry (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Wood Science & Technology (AREA)
- Polishing Bodies And Polishing Tools (AREA)
Description
68268
Mekaanisen puumassan valmistuksessa käytettävä hiomaelin Sliporgan för f ramstä 1 lning av mekanisk t rämässä Tämä keksintö kohdistuu mekaanisessa puumassan valmistuksessa eli kuidutuksessa käytettävään hiomaelimeen, jossa on hiovia alumiinioksidi-, wolframikarbidi-, piikarbidi- tai vastaavia osasia ja niitä koossa pitävää sideainetta.
Tässä hakemuksessa hiomaelimellä tarkoitetaan yllä määriteltyä homogeenista hiomakiveä, erillisen hiomakiven rungon päälle kiinnitettyä hiomakerrosta ja hiomasegmenttejä.
Nykyisin puuhiomakivi muodostuu yleensä betoni- tai metalli-rungosta, jonka päälle on kiinnitetty erillinen hiomakerros-tai -segmenttejä. Segmenttirakenne on yleisesti tunnettu ja sitä on käsitelty mm. US-patenttijulkai suissa 2,887,276 ja 2,421,885.
Puuhiokkeen laadun kannalta puuhiomakiven ratkaisevin osa on hiomaelin. Sillä täytyy voida tehdä halutunlaista puuhioketta ja sen täytyy kestää hionnan aikana siihen kohdistuvat mekaaniset ja termiset rasitukset.
Nykyisin käytössä olevien hiomaelimien sideaine on melkein yksinomaan keraamista. Tällöin hiovat osaset, jotka tavallisesti ovat joko tai SiC, ovat sidotut toisiinsa keraami sella sideaineella, yleensä lasilla. Tällainen ratkaisu on mainittu esim. US-patenttijulkaisussa 2,769,286.
Keraamisten materiaalien hauraus edesauttaa niiden kulumista, jonka seurauksena myös hiokkeen lujuusominaisuudet heikkenevät. Tämän vuoksi joudutaan keraamisella sideaineella tehtyjä hioma-elimiä teräämään usein, mikä kuluttaa hiomaelintä erittäin voimakkaasti. Teräyksessä keraamisen sideaineen pintaan työstetään erikoistyökalul la tiheä uritus, joka muodostaa tavallisesti 28° kulman hiomakiven pyörimisakselin kanssa. Urien 2 68268 etäisyys toisiinsa nähden on 2...3 nm ja syvyys n. 1 nm. Teräyk-sen tarkoituksena on muodostaa puusta irronneille kuiduille tila, jossa ne voivat poistua hiontavyöhykkeel ta ilman että ne joutuvat uudelleen hiottaviksi. Lisäksi teräyksellä saatetaan hiomaelimen hiontapinta-ala sopivaan suhteeseen hionta-paineen ja valmistettavan massan laadun kanssa.
Toinen merkittävä haittatekijä varsinkin nykyisillä keraamisilla hioma segment e i 11 ä on niiden halkeaminen, joka myös liittyy niiden haurauteen. Nykyisillä suuritehoisilla puuhiomakonei 11 a tämä ongelma on entisestään korostunut. Segmentin halkeaminen tapahtuu kun siihen kohdistuu voimakas lämpöshokki. Tällainen tilanne syntyy esim. kun jokin hiottava puu asettuu pää edellä hiovaa pintaa vasten. Koska päittäin oleva puu hioutuu paljon hitaammin poikittain olevaan puuhun verrattuna, niin tällaisen puun kohdalle muodostuu erittäin suuri paine. Tämän seurauksena myös lämpötila kohoaa paikallisesti hyvinkin korkeaksi, jolloin segmentti voi vaurioitua.
Tällaisen rikkoontumisen seurauksena on usein ainakin yhden vuorokauden tuotantokatkos hiomakoneella. Mikäli kiveä ei voi korjata ja se täytyy vaihtaa uuteen, niin katkos kestää useita vuorokausia .
Hauraat segmentit rajoittavat myös kiven käyttöönottoa huoneenlämpötilasta. Tällöin hiomakiveä on nimittäin lämmitettävä varovasti jopa 2 vuorokautta ennenkuin varsinainen hionta voidaan aloittaa .
Metallin käyttö hiomaelimessä on myös ennestään tunnettu mm. SE-kuulutusjulkaisusta 309 529· Tässä hiomae 1 imessä on metalli-pinta, johon on muodostettu puolipal1omaisia kohoumia hionta-vaikutuksen aikaansaamiseksi.
3 68268 Tällainen ratkaisu on käytännössä ylivoimainen toteuttaa useista syistä. Metall ipintaan muodostetut nystyrät kuluvat varsin nopeasti, jolloin metallipinta on vaihdettava usein. Vaihtaminen on aina hankalaa ja aikaa vievä toimepide, joka vastaavasti heikentää tuotannon hyötysuhdetta ja siten koko hionnan kannat-tavuu t ta.
Tämän keksinnön tarkoituksena on aikaansaada mekaanisessa puumassan valmistuksessa eli kuidutuksessa käytettävä hiomaelin, kuten esim. homogeeninen hiomakivi tai h i omasegment t i , jonka sekä kulumiskestävyys että mekaaninen lujuus ovat paremmat kuin tähän asti käytetyissä ratkaisuissa. Keksinnön mukaan tämä tarkoitus saavutetaan sillä, että sideaine on sintrattua meta11 ia.
Kuidutusprosessin kannalta on edullista, että hiovien osasten välissä oleva sintrattu metalli, joka on hiovia osasia pehmeämpi, kuluu hionnan aikana enemmän kuin hiovat osaset.
Kuidutusprosessissa vallitsevien olosuhteiden takia on edullista, että metalli on syöpymisen kestävää tai ruostumatonta metallia, kuten esim. ruostumatonta tai haponkestävää terästä, esim. A1SI 304 tai 316 tai 316L. Sideaineena käytetty sintrattu metalli voi olla myöskin kuparia tai kupariseosta, esim. messinkiä .
Keksinnön mukaisessa hiomaelimessä voidaan hiovina osasina käyttää mitä tahansa nykyisinkin tunnettua hioma-ain e11a, kuten esim. alumiinioksidia, erilaisia karbideja jne.
Hiovien osasten osuus hiomaelimessä on edullisesti 10-70 tilavuusprosenttia ja edullisimmin 30-50 tilavuusprosenttia.
Sintrattu meta11imatriisi 11 a sidottu hiomaelin voi olla huokoinen, esim. 5-30% tilavuudesta.
Hiovien osasten koko on edullisesti noin 150-700 ^im.
68268 4
Sintraus suoritetaan esim. seuraavasti:
Meta LIijauheen ja hiovien osasten seos puristetaan niin voimakkaasti yhteen, että kappaleella on jo kä si 11 e ly lu j uu s ja se voidaan siirtää uuniin ilman mitään tukilai11ei ta tai muottia. Sen jälkeen kappale kuumennetaan uunissa esim. 1000-1500°C eli sopivasti käytetyn metallin sulamispisteen alapuolelle tarvittaessa sopivassa suojakaasussa tai tyhjössä. Tällöin metallihiukkaset kiinnittyvät toisiinsa muodostaen hiovien osasten ympärille matriisin, jossa hiovat osaset ovat tukevasti kiinni.
Tällä tavalla voidaan edullisesti valmistaa esim. hiomasegment -tejä tai -sektoreita, jotka kiinnitetään tavalliseen tapaan esim. lieriömäisen, kartiomaisen tai kiekkomaisen metallista tai muusta sopivasta aineesta valmistetun rungon pinnalle.
Tutkimuksissa on todettu, että keksinnön mukaisen h i oma s eg men - o tin puri stuslujuus, joka voi olla jopa 1000 N/rrni on noin kymmenkertainen ja sen kulumiskestävyys jopa viisinkertainen nykyisin käytettäviin keraamisiin segmentteihin verrattuna. Saavutetusta suuresta puri stuslujuudesta huolimatta keksinnön mukainen hiomasegmentti on sitkeää eikä helposti murru, kuten nykyinen keraaminen segmentti, kun siihen kohdistuu mekaanisia tai termisiä iskuja.
Parempi kulutuskestävyys tekee mahdolliseksi sen, että hioma-elimen kulutuskerros voi olla nykyistä ohuempi. Koska sintratun metallin lujuus ja sitkeys verrattuna keraamisen sideaineen vastaaviin ominaisuuksiin on paljon parempi, voidaan hionnassa käyttää nykyistä huomattavasti korkeampia sakeuksia ja lämpötiloja, jolloin esim. painehionnassa massan lujuusominaisuudet paranevat ja lämmön talteenotto tehostuu.
Keksinnön mukaisen hiomaelimen rakennetta on havainnollistettu oheisessa piirroksessa, joka esittää keksinnön mukaisen hioma-elimen rakennetta hiontatilanteessa poikki1eikattuna kohtisuorassa suunnassa hiottavan puun pituusakselia vastaan.
5 68268
Piirroksessa on esitetty tilanne, jossa hiomaelimen pinnassa olevat hiovat osaset 1 koskettavat hiottavan puun 5 pintaa. Hiomaelimen hiomasuunta on merkitty nuolella. Osaset painautuvat osittain puun sisään painaen sitä samalla kokoon, jolloin hionnan seurauksena kuidut /* irtoavat puusta.
Hiovat osaset on sidottu kiinni sintraamalla niiden ympärille metallihiukkasista matriisi 2. Matriisiin voi sintrauksen aikana jäädä jonkin verran (0...20 %) huokosia 3- Kun pehmeämpi sideaine 2 kuluu hiontapinnalta, paljastuvat hiovat osaset. Osasten liikkuessa suurella nopeudella puun pintaa vasten syntyy viskoelast i seen puun kuitumat ri i si in korkeataa juinen värähtelyliike, jonka synnyttämä lämpö pehmittää kuitujen sideaineena olevan ligniinin. Näin saadaan kuidut irroitetuksi puu sta .
Keksinnön mukaista hiomaelintä voidaan käyttää paitsi puuhioma-koneessa myös erilaisissa levy-, kartio- tms. jauhimissa, hiertimissä ja muissa puun mekaaniseen kuidutukseen tarkoitetuissa laitteissa. Tällöin tietenkin hiovan pintakerroksen alla oleva runkorakenne täytyy valmistaa kutakin tarkoitusta varten sopivalla tavalla. Hiovia osasia voi olla vain yhtä laatua tai useita eri laatuja sopivassa suhteessa.
Claims (7)
1. Mekaanisessa puumassan valmistuksessa eli kuidutuksessa käytettävä hiomaelin, jossa on hiovia alumiinioksidi-, wolframi-karbidi-, piikarbidi- tai vastaavia osasia ja niitä koossa pitävää sideainetta, tunnettu siitä, että sideaine on sintrattua metallia.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnettu siitä, että sideaineena oleva sintrattu metalli on pehmeämpää kuin hioma-aineosaset.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen väline, tunnettu siitä, että metalli on syöpymisen kestävää tai ruostumatonta metallia.
4. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen väline, tunnettu siitä, että metalli on kuparia tai kupariseosta esim. messinkiä.
5. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnet t u siitä, että hiovia osasia on 10-70 tilavuusprosenttia.
6. Patenttivaatimuksen 1 mukainen väline, tunnettu siitä, että hiovia osasia on 30-50 tilavuusprosenttia.
7. Jonkin edellisen vaatimuksen mukainen väline, tunnettu siitä, että hiovien osasten koko on noin 150-700 ja m.
Priority Applications (5)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI833665A FI68268B (fi) | 1983-10-10 | 1983-10-10 | Sliporgan foer framstaellning av mekanisk traemassa |
SE8404871A SE8404871L (sv) | 1983-10-10 | 1984-09-28 | Slipmedel for framstellning av slipmassa |
CA000464530A CA1267293A (en) | 1983-10-10 | 1984-10-02 | Grinding means for producing mechanical woodpulp |
DE19843436316 DE3436316A1 (de) | 1983-10-10 | 1984-10-04 | Schleifmittel zur herstellung von holzschliff |
SU843801009A SU1475490A3 (ru) | 1983-10-10 | 1984-10-09 | Дефибрерное средство дл производства механической древесной массы |
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
FI833665A FI68268B (fi) | 1983-10-10 | 1983-10-10 | Sliporgan foer framstaellning av mekanisk traemassa |
FI833665 | 1983-10-10 |
Publications (2)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI833665A0 FI833665A0 (fi) | 1983-10-10 |
FI68268B true FI68268B (fi) | 1985-04-30 |
Family
ID=8517881
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI833665A FI68268B (fi) | 1983-10-10 | 1983-10-10 | Sliporgan foer framstaellning av mekanisk traemassa |
Country Status (5)
Country | Link |
---|---|
CA (1) | CA1267293A (fi) |
DE (1) | DE3436316A1 (fi) |
FI (1) | FI68268B (fi) |
SE (1) | SE8404871L (fi) |
SU (1) | SU1475490A3 (fi) |
Cited By (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2007125152A1 (en) | 2006-04-28 | 2007-11-08 | Metso Paper, Inc. | Device and method for defibration of wood |
Families Citing this family (1)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
FI80087C (fi) * | 1986-05-13 | 1990-04-10 | Yhtyneet Paperitehtaat Oy | Malblock vid en raffinoer. |
-
1983
- 1983-10-10 FI FI833665A patent/FI68268B/fi not_active Application Discontinuation
-
1984
- 1984-09-28 SE SE8404871A patent/SE8404871L/ not_active Application Discontinuation
- 1984-10-02 CA CA000464530A patent/CA1267293A/en not_active Expired
- 1984-10-04 DE DE19843436316 patent/DE3436316A1/de not_active Withdrawn
- 1984-10-09 SU SU843801009A patent/SU1475490A3/ru active
Cited By (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
WO2007125152A1 (en) | 2006-04-28 | 2007-11-08 | Metso Paper, Inc. | Device and method for defibration of wood |
US8172165B2 (en) | 2006-04-28 | 2012-05-08 | Metso Paper, Inc. | Device and method for defibration of wood |
RU2530834C2 (ru) * | 2006-04-28 | 2014-10-20 | Валмет Текнолоджиз, Инк | Устройство и способ разделения древесины |
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
FI833665A0 (fi) | 1983-10-10 |
SE8404871L (sv) | 1985-04-11 |
CA1267293A (en) | 1990-04-03 |
DE3436316A1 (de) | 1985-04-25 |
SU1475490A3 (ru) | 1989-04-23 |
SE8404871D0 (sv) | 1984-09-28 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CN102574276B (zh) | 具有实芯的磨料制品及其制备方法 | |
JP2000054007A (ja) | ダイヤモンド焼結体及びその製造方法 | |
JPH02232174A (ja) | 無機繊維強化樹脂よりなる回転工具 | |
KR100362797B1 (ko) | 금속피복된연마재를함유하는유리연마도구 | |
FI68268B (fi) | Sliporgan foer framstaellning av mekanisk traemassa | |
TW425338B (en) | Composite bond wheel and wheel having resin bonding phase | |
JP2001246567A (ja) | 重研削用のレジノイド研削砥石 | |
KR100624237B1 (ko) | 연마재 | |
JP3380125B2 (ja) | 多孔質超砥粒砥石とその製造方法 | |
JPH01115574A (ja) | 極薄切断ブレード | |
JP2860199B2 (ja) | 条溝付円柱状研削研磨材 | |
JPS62292367A (ja) | ダイヤモンド被覆弾性粒研磨シ−ト | |
JPS606356A (ja) | 微細短繊維焼結型研摩材 | |
JP2001129763A (ja) | ダイヤモンドブレード等の側面振れ除去用ツルア及びそれを用いた側面振れ除去方法 | |
JPH02311272A (ja) | セラミックスグリーン用研削盤の製造方法 | |
CA3097300C (en) | Supporting body for a grinding tool and method of producing a grinding body | |
JPS60186376A (ja) | 研削研磨成形体 | |
JP3406163B2 (ja) | 超砥粒砥石とその製造方法 | |
JPH10217130A (ja) | 加工材並びに加工用工具 | |
JPH066261B2 (ja) | 砥石による切断および研削方法 | |
JP2001252876A (ja) | 粉末高速度工具鋼を基板とした超砥粒切断ホイール | |
JP4632466B2 (ja) | 重研削用レジノイド研削砥石 | |
JP2806481B2 (ja) | 板状立方晶窒化ほう素の配向成形体 | |
JPS63139671A (ja) | 研削デイスクおよびその製造法 | |
KR20040048050A (ko) | 연마휠 및 그 제조방법 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
FC | Application refused |
Owner name: OY TAMPELLA AB |