FI66654B - Foerfarande foer extraktion och utvinning av kvicksilver ur gaer - Google Patents

Foerfarande foer extraktion och utvinning av kvicksilver ur gaer Download PDF

Info

Publication number
FI66654B
FI66654B FI762644A FI762644A FI66654B FI 66654 B FI66654 B FI 66654B FI 762644 A FI762644 A FI 762644A FI 762644 A FI762644 A FI 762644A FI 66654 B FI66654 B FI 66654B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
mercury
ions
solution
gas
precipitated
Prior art date
Application number
FI762644A
Other languages
English (en)
Other versions
FI762644A (fi
FI66654C (fi
Inventor
Torkel Allgulin
Original Assignee
Boliden Ab
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Boliden Ab filed Critical Boliden Ab
Publication of FI762644A publication Critical patent/FI762644A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66654B publication Critical patent/FI66654B/fi
Publication of FI66654C publication Critical patent/FI66654C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B01PHYSICAL OR CHEMICAL PROCESSES OR APPARATUS IN GENERAL
    • B01DSEPARATION
    • B01D53/00Separation of gases or vapours; Recovering vapours of volatile solvents from gases; Chemical or biological purification of waste gases, e.g. engine exhaust gases, smoke, fumes, flue gases, aerosols
    • B01D53/34Chemical or biological purification of waste gases
    • B01D53/46Removing components of defined structure
    • B01D53/64Heavy metals or compounds thereof, e.g. mercury

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Health & Medical Sciences (AREA)
  • Biomedical Technology (AREA)
  • Environmental & Geological Engineering (AREA)
  • Analytical Chemistry (AREA)
  • General Chemical & Material Sciences (AREA)
  • Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
  • Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
  • Treating Waste Gases (AREA)
  • Production Of Liquid Hydrocarbon Mixture For Refining Petroleum (AREA)
  • Gas Separation By Absorption (AREA)

Description

I- μ KUULUTUSJUUKAISU , s , r A
j&fjl· W (11) utlAggningsskrift 66654 •JS&& (4S* Fatent coddelat ¢1) KvJu/taLCL3 C 22 B 43/00 // B 01 D 53/14 SUOMI—FINLAND pi) *********-Λ****,»** 762644 (22) IΜιβΛφβΜ — AwBtalwpiig 15.09.76 ' (23) ΑΗμΗΜ—Gnugfcmdag 15.09.76 (41) Tdht JmMmImI·— Hhrk olTwtWg 17.03.77 rmemm* |a rsumniMiaN ^ νμμμΜρμμ |ι kaolJvMcalM* p»m— ^ 07 (32)(32)(31) feWcw If* yrtodwt 16.09.75 Ruotsi-Sverige(SE) 7510341-6 (71) Boliden Aktiebolag, Sturegatan 22, 114 85 Stockholm, Ruotsi-Sverige(SE) (72) Torkel Allgulin, Helsingborg, Ruotsi-Sverige(SE) (74) Oy Roister Ab (54) Menetelmä elohopean uuttamiseksi ja taiteenottamiseksi kaasuista -Förfarande för extraktion och utvinning av kvicksilver ur gaser
Keksinnön kohteena on menetelmä elohopean uuttamiseksi ja talteenöttamiseksi kaasuista, jotka sisältävät kaasumaista alkuaine-elohopeaa, jossa menetelmässä elohopeaa sisältävää kaasua käsitellään kiertokulussa vesiliuoksella, joka sisältää alkuaine-elohopeaa hapettavan aineen ja 0,1 - 300 mmoolia elohopea(II)-ioneja/ 2+ - litra, jotka ionit ovat Hg -X -kompleksin muodossa, jossa X on halogenidi-ioni tai pseudohalogenidi-ioni, jotka ionit ovat läsnä 2+ vähintään kaksinkertainen määrä Hg -ionien moolipitoisuuteen verrattuna, jolloin kaasussa oleva elohopea absorboituu liuokseen. Me-metelmä on erityisesti sovitettu elohopean saamiseksi kaasuista, jotka on saatu pasutettaessa elohopeaa sisältäviä sulfidmalmeja. Saunaa menetelmää voidaan kuitenkin käyttää edullisesti myös elohopean saamiseksi muista kaasuista.
66654 2
Erityisesti viime vuosina on käynyt ilmi, että elohopean läsnäolo teollisissa prosesseissa voi johtaa ympäristön saastumisvaa-roihin laskettaessa ulos kaasuja ja muita jätetuotteita ja siihen, että valmistettu tuote saastuu elohopealla. Viimeksi mainitulla on erittäin suuri merkitys sellaisten tuotteiden yhteydessä kuten lannoitteet ja rehu, joiden tuotannossa käytetään hyvin suuria määriä rikkihappoa, joka usein on valmistettu pasutuskaasuista, ja jolloin vaatimukset elohopean alhaisesta pitoisuudesta hapossa ovat yhä kasvaneet. Toisaalta on muistettava, että elohopea on myös arvokas teollinen tuote, jolla on hyvin monipuolinen käyttöala.
Alkuaine-elohopean talteenotto absorboimalla ja hapettamalla liuoksissa on ennestään tunnettu ja tästä voidaan esimerkkeinä mainita elohopeapitoisten kaasujen käsittely hypokloriittiliuoksella pH-arvossa 4,5 - 9 (ks. amerikkalainen patentti n:o 3 476 552). Edelleen voidaan mainita, että kaliumpermagnaattiliuoksia on käytetty alkuaine-elohopean absorbointiin erityisesti analyysitarkoituk-sia varten (ks. Amer. In. Hyg. Assoc. J. 17, 418 - 20 (1956)).
On myös olemassa joukko menetelmiä alkuaine-elohopean adsor-boimiseksi kaasuista kiinteille aineille, kuten hiilelle ja muille kantimille, jotka on kyllästetty esimerkiksi sulfideilla (ks. saksalainen patentti n:o 1 075 953 ja amerikkalainen patentti n:o 3 194 629).
Alkuaine-elohopeaa sisältäviä kaasuja saadaan elohopeapitoisten mineraalien pasutuksen ohella mm. myös kloori-alkali-prosesseis-sa ja regeneroitaessa tiettyjä elohopeapitoisia katalyyttejä, joita on käytetty orgaanisissa synteeseissä.
Pasutettaessa sulfidipitoisia mineraaleja, jotka sisältävät elohopeayhdisteitä, erottuu suuri osa pasutuskaasuissa läsnäolevista elohopeayhdisteistä hiukkasmuodossa tavanomaisten kaasunpuhdis-tusmenetelmien avulla. Useimmiten ei kuitenkaan ole mahdollista ohjata pasutus- ja kaasunpuhdistusprosesseja niin, että pölystä puhdistetussa kaasussa saadaan riittävän alhaisia kaasumaisen alkuaine-elohopean pitoisuuksia, jotta se ilman muuta voitaisiin käyttää muissa prosesseissa tai johtaa purkuvesistöön. Vaikeuksia elohopea-yhdisteiden poistamiseksi pasutustuotteesta ei tavallisesti esiinny ja läsnäoleva elohopea menee siksi normaalisti suureksi osaksi 3 66654 pasutuskaasuun elohopeayhdisteinä ja alkuaine-elohopeana hiukkasta! höyrymuodossa. Käytännössä voidaan tavanomaisella pölynpuhdis-tuksella poistaa hiukkasmainen elohopea samalla kun elohopeahöyry seuraa kaasua koko rikkihappoprosessin läpi, lopputuotteeseen, rikkihappoon asti. Tämä johtaa sekä hapon saastumiseen että arvokkaan elohopean hukkaan.
Pasutettaessa sulfidimalmeja saadaan rikkidioksidipitoinen pasutuskaasu, jonka rikkidioksidipitoisuus on tavallisesti 4 - 16 % ja joka malmin koostumuksesta riippuen sisältää suurempia tai pienempiä määriä haihtuvia yhdisteitä. Tavallisia yhdisteitä tässä yhteydessä ovat esimerkiksi arseenin, lyijyn ja antimonin sekä elohopean yhdisteet vapaassa ja kemiallisesti sidotussa muodossa. Saatu rikkidioksidia sisältävä pasutuskaasu käytetään tavallisesti rikki-trioksidin, rikkihapon ja/tai nestemäisen rikkidioksidin valmistukseen. Tämä valmistus vaatii hyvin puhdasta raaka-ainetta rikkidi-oksidikaasun muodossa, koska kaasun sisältämät muut yhdisteet voivat tietyissä tapauksissa vaikuttaa epäedullisesti reaktion kulkuun ja saastuttaa lopputuotteen ja lopullisen poistokaasun.
Sulfidiaineen pasutuksessa muodostuvat pasutuskaasut johdetaan pasutusuunista esimerkiksi sykloniin, jossa kaasut puhdistetaan mukana kulkeutuneesta pölystä tavanomaiseen tapaan. Sen jälkeen kaasut jäähdytetään ja kuivapuhdistetaan esimerkiksi sähkösuo-dattimessa. Kaasun,loppupuhdistus tapahtuu esimerkiksi pesemällä pesutornissa, mitä seuraa märkäsähkösuodatus. Kaasumaisen alkuaine-elohopean saaminen halutussa laajuudessa ei kuitenkaan ole ollut mahdollista tässä esitetyin menetelmin.
Nyt on käynyt ilmi, että kaasujen sisältämä kaasumainen alkuaine-elohopea saadaan talteen erityisen hyvällä tuloksella näistä kaasuista menetelmällä, joka on tunnettu siitä, että a) liuos käsittelyn jälkeen vapautetaan vastaanottamastaan elohopeasta johtamalla pois ainakin osa liuoksesta, käsittelemällä poisjohdettua osaa pelkistimellä ja erottamalla saostuneet elohopea-yhdisteet , b) erotetut saostuneet elohopeayhdisteet hapetetaan, jotta saadaan riittävä määrä elohopea(II)-ioneja palautettaviksi järjestelmään, ja 4 66654 c) kohdassa a) saatu neste, kompleksin muodostavat ionit ja kohdassa b) saadut elohopea(II)-ionit palautetaan kiertokulkuun sellaisessa laajuudessaan, että riittävä määrä mainittuja komponentteja voidaan ylläpitää vesiliuoksessa.
Lämpötila nesteessä tulee käsittelyn aikana pitää välillä 0 - 70°C. Erityisen edullinen on lämpötila noin 40°C:een alapuolella. Menetelmälle on ominaista, että liuos sisältää hapettimen alkuaine-elohopeaa varten ja elohopeaa varten Hg2+-X -kompleksin muddos-sa, jossa X on halogenidi-ioni tai pseudohalogenidi-ioni, kuten kloori-, bromi-, jodi-, rodanidi- tai syanidi-ioni. Niinikään on käynyt ilmi, että elohopea(II)-ioni, kun X on läsnä ylimäärin, on erityisen selektiivinen ja tehokas alkuaine-elohopean absorptiossa ja hapettamisessa. Tietyissä tapauksissa voidaan edullisesti käyttää myös muita hapettimia, kuten sulfiitti-ioneja ja niiden kanssa vesiliuoksessa tasapainossa olevia ioneja. Muita esimerkkejä hapet-timista ovat vetyperoksidi, happikaasu, otsoni, peroksodirikkihappo, ammoniumperoksodisulfaatti ja kloorikaasu.
Halogenidi- tai pseudohalogenidi-ionien X läsnäolosta seuraa, että sinänsä mahdollinen elohopea(II)-ionien pelkistyminen pelkistävillä kaasukomponenteilla estyy kokonaan tai osittain sen johdosta, että elohopea(II)-ionit muodostavat pysyvän kompleksin 2_n H9xn · jossa n on luku väliltä 0-4, mutta jossa pääosa elohopea (II) -ioneista esiintyy kompleksina, jossa n on 2, 3 tai 4. Halo-genidi-ionit saostavat lisäksi elohopea(I)-ioneja helposti talteen-otettavassa muodossa. Jos pseudohalogenideja käytetään kompleksin muodostajina, lisätään edullisesti muita saostamisreagensseja, kuten sulfidi-ioneja tai sulfidi-ioneja muodostavia rikkiyhdisteitä.
Samalla kun halogenideja voidaan käyttää myös saostavina ioneina, on mahdollista käyttää pseudohalogenideja yhdessä halogeni-dien kanssa erilaisina yhdistelminä. Eri höyrynpaine eri elohopea (II) -komplekseissa vaikuttaa elohopeapitoisuuteen poistuvassa pestyssä kaasussa ja sen kautta pesumenetelmän tulokseen työskente-lylämpötilassa. Halogenideja ja pseudohalogenideja voidaan käyttää yhdistelminä samassa pesupiirissä ja on myös mahdollista käyttää eri pesupiirejä, jolloin ensimmäisessä piirissä kaasu pestään esimerkiksi kloridikompleksilla ja toisessa piirissä esimerkiksi roda-nidi-kompleksilla yhdessä saostuvien ionien kanssa. Tämä voi olla 5 66654 edullista, koska elohopean höyrynpaine on jonkin verran alempi kuin rodanidi-kompleksilla, mikä siten sallii jonkinverran korkeamman työskentelylämpötilan, ilman, että elohopean saanto pienenee. Pseu-dohalogenidit ovat käyttökelpoisia jonkin verran korkeammassa pesu-lämpötilassa kuin halogenidit ja tämä on merkityksellistä koska kineettisistä syistä reaktionopeus on alempi pseudohalogenidikomplek-seilla. Kun siis on käytettävissä riittävästi jäähdytyskapasiteet-tia, pidetään halogenidi-kompleksin parempana tämän keksinnön mukaista menetelmää varten suuremmasta reaktiivisuudesta ja alemmista kustannuksista johtuen. Tietyissä tapauksissa, jolloin jäähdy-tysmahdollisuudet ovat rajoitettuja, voi pseudohalogenidien käyttö olla sopivaa siitä huolimatta, että tiettyjä ongelmia voi syntyä myrkyllisten yhdisteiden muodostumisesta prosessissa johtuen, josta syystä turvalaitteille asetetaan suuret vaatimukset.
Pesussa 1^2X2:ksi muutetulla elohopealla on sellaisenaan liuenneessa muodossa tai kiinteässä faasissa pesuvedessä niin alhainen höyrynpaine, että poistuva pasutuskaasu tulee käytännöllisesti katsoen elohopeavapaaksi.
Tämän keksinnön edullisten tulosten saavuttamiseksi on sopivaa ylläpitää tietty elohopea(II)-ionien pitoisuus pesunesteessä. Tämä voi tapahtua lisäämällä elohopea(II)-ioneja ja se tapahtuu sopivimmin jatkuvassa käytössä hapettamalla saostunut H92X2 liukoiseksi suolaksi, joka sisältää elohopea(II)-ioneja ja palautetaan pesunesteeseen. Tämä voi tapahtua lisäämällä hapetinta, kuten happea tai kloorikaasua.
Jos elohopea(II)-ioneja tuodaan elohopea(II)kloridin muodossa voidaan tietyissä tapauksissa pysyvässä tilassa saada ei-toivot-tu ylimäärä kloridi-ioneja, mikä johtuu siitä, että ei voida kokonaan välttää seuraavaa reaktiota: 2 HgCl2 + S02 + 2 1^0 -» HgCl2 + HC1 + ^SC^.
Tätä ylimäärää voidaan kuitenkin yksinkertaisesti säätää poistamalla nestettä säännöllisesti kiertokulusta. Tästä poistetusta nesteestä elohopea erotetaan käsittelemällä pelkistimellä, jolloin jäljellä oleva määrä kaksiarvoista elohopeaa voidaan muuttaa yksiarvoiseksi vaikealiukoiseksi elohopea(I)kloridiksi. Pelkistimenä käytetään esimerkiksi sinkkiä, alumiinia, rautaa, piitä, rikkidi 6 66654 oksidia tai vetykaasua in status nascendi (syntymätliassaan). Seostetun elohopea(I)kloridin poistamisen jälkeen voidaan loppuliuos hylätä.
Toisissa tapauksissa voidaan, erityisesti työskenteltäessä matalassa lämpötilassa, saada kloridi-ioni-alimäärä, joka muun muassa aiheutuu kloridihäviöstä liete-erotuksessa. Tämä voidaan estää tuomalla esimerkiksi merivettä sopivissa määrissä vesipitoiseen liuokseen kiertokulussa. Tässä kuvattu alkuaine-elohopean talteenotto kaasuista voi edullisesti tapahtua tavanomaisessa absorptio-tornissa, mutta niissä tapauksissa, joissa hiukkasmaisen elohopean määrä kaasussa on suuri, käytetään edullisesti järjestelmää, joka käsittää venturi-pesujärjestelmän ja sen jälkeen täyteainetornin ja pisaranerottimen. Käsittelyliuos kiertää edullisesti periaatteessa suljetussa systeemissä, josta pieni osa puhdistamisen jälkeen enemmän tai vähemmän jatkuvasti johdetaan poisteeseen tai kokooma-astiaan. Koko kiertävä käsittelyliuos tai osa siitä vapautetaan saostuneista elohopeayhdisteistä sedimentoimalla, linkoamalla tai suodattamalla. Erotettu, saostettu ^2X2 hapetetaan sen jälkeen, niin että saadaan riittävä määrä elohopea(II)-ioneja pesusystee-miin palauttamista varten.
Tämä 1^2X251* hapettaminen elohopea (II)-ioneiksi voi tapahtua jollakin sinänsä tunnetulla tavalla. Voidaan esimerkiksi käyttää vastaavaa halogeenia hapettimena, mutta myös vetyperoksidia, happikaasua, otsonia, peroksodirikkihappoa ja ammoniumperoksodi-sulfaattia voidaan käyttää. Pesunesteestä erotettu liete voidaan mahdollisen kaasunpoiston ja jäljellä olevan rikkidioksidin poiston jälkeen saattaa kosketukseen esim. kanssa lämpötilassa 20 - 60°C. Reaktio on nopea ja tapahtuu pääasiallisesti täydellisellä saannolla Cl2:een nähden. Kiinteä Hg2C12 muutetaan tällöin HgCl2:n vesiliuokseksi kaavan -> 2 HgCl2 mukaises ti. Jonkinverran korotetussa lämpötilassa on HgCl2:n liukoisuus noin 100 g/1.
On myös osoittautunut edulliseksi erityisesti niissä tapauksissa, joissa on erityisen tärkeätä, että kaasu, joka poistuu käsittelystä, sisältää hyvin alhaisia elohopeapitoisuuksia, järjestää käsittely useammassa vaiheessa, jolloin kaasua käsitellään ve- 7 66654 sipitoisilla liuoksilla, jotka sisältävät peräkkäin alenevan elohopea (II) -ionien pitoisuuden jokaisessa peräkkäisessä vaiheessa. Niin-pitoisuus voi olla aina kolmeen tuhanteen kertaan asti korkeampi ensimmäisessä kiertokulussa kuin viimeisessä. Edullisesti pidetään pitoisuus ensimmäisessä kiertokulussa välillä 10 - 300 mmoolia/lit-ra; edullisemmin välillä 50 - 200 mmoolia/litra, kun taas viimeisessä kiertokulussa elohopea(II)-pitoisuus on alhaisimmillaan 0,1 mmoolia/litra. Tällä voitetaan yllättäen se, että elohopean talteenotto tulee käytännöllisesti katsoen täydelliseksi. Tämä johtuu osittain siitä, että vältetään suhteellisen korkean elohopeapitoisuuden sisältävän liuoksen pisaroiden kulkeutuminen kaasun mukana; osittain siitä syystä, että ennenkaikkea elohopea(II)-kloridin höyrynpaine suhteellisesti katsottuna vaikuttaa pitoisuuteen poistuvassa kaasussa sitä enemmän, mitä pienempi kokonaiselohopeapitoisuus kaasussa saavutetaan. Jos kuitenkin elohopea(II)-ionipitoisuus käsittely-liuoksessa tulee liian pieneksi ei elohopeaa enää voida saada erottumaan. Niissä tapauksissa, joissa tällainen kaasun käsittely tapahtuu kahdessa vaiheessa, pidetään elohopea(II)-pitoisuus toisessa käsittelyvaiheessa sopivasti välillä 0,1 - 100 mmoolia/litra, mutta edullisesti välillä 10-50 mmoolia/litra. Ensimmäisessä vaiheessa käytetään edullisesti venturi-pesutornia ja toisessa vaiheessa tavanomaista absorptiotornia.
Keksinnön selventämiseksi viitataan kuvioon, joka esittää laitteistoa elohopean poistamiseksi ja talteenottamiseksi pasutus-kaasuista.
Kuviossa näkyy absorptiotorni 1, joka on varustettu tulo-aukolla 2 elohopeapitoiselle kaasulle ja laskuaukolla 3 käsiteltyä kaasua varten. Absorptiotorniin ruiskutetaan suuttimien 4 kautta liuosta täyteaineelle 5, minkä jälkeen liuos kootaan tornin pohjalle 6. Nesteen tempautumisen estämiseksi kaasun mukana on torni varustettu pisaranerottimella 7. Tornista neste viedään johtoa 8 pitkin pumppuun 9 palautusta varten torniin putken 10 kautta. Putken 11 kautta voidaan tuoretta liuosta tai vettä johtaa systeemiin. Osa nesteestä putkesta 8 poistetaan putken 12 kautta ja johdetaan liet-teenerottimeen 13, joka voi olla sedimentoimislaite, suodatin tai linko. Lietteestä erotettu liuos palautetaan johdon 14 kautta tai 8 66654 poistetaan johdon 15 kautta ja täyspuhdistetaan saostamalla pelkistyksen jälkeen. Lietteen erottimesta erottunut liete kuljetetaan putkien 16 ja 17 kautta lietesiiloon tai regeneroimislaitteeseen johtojen 16 ja 21 kautta. Regeneroimislaitteesta 18 viedään johtoa 19 pitkin regeneroitu neste pumppuun 9. Regeneroimisvaiheessa hapetetaan läsnäoleva elohopea toivottuun elohopea(II)-ionien pitoisuuteen ja palautetaan kiertokulkuun. Niissä tapauksissa, joissa halutaan vapauttaa kaasu kaikesta elohopeasta, voidaan johtoon 3 järjestää samanlainen absorptiovaihe, jossa on kiertokulku, joka sisältää käsittelyliuosta, jolla on oleellisesti alempi elohopea(II)-ionipitoisuus.
Esimerkki 1
Laitteessa elohopean talteenottamiseksi pasutuskaasuista kä- 3 siteltiin 30,000 Nm /h pasutuskaasua. Se sisälsi 6 tilavuus-% rikkidioksidia ja 4 mg Hg°/Nm^ kaasua. Kaasu johdettiin absorptiotorniin 32°C lämpötilassa ja sitä käsiteltiin vesiliuoksella, joka sisälsi 2+ - 3 g Hg /1 ja 4 g Cl /1. Käsittelyn jälkeen kaasu sisälsi 0,02 mg Hg°/Nm^ kaasua. Käsittelyliuos vietiin kiertokulkuun ja tasapainossa poistettiin jatkuvasti 30 % kiertomäärästä, joka johdettiin si-vuvirtaan ja pelkistettiin, ja saostunut sai laskeutua liet- teenerotuslaitteessa. Käytetyt elohopea(II)-ionit korvattiin palauttamalla käsittelyliuosta väkevöidyssä muodossa, jossa oli 30 g 2+ -
Hg /1 ja 40 g Cl /1, sen jälkeen kun osa erottuneesta elohopea(I)-kloridilietteestä oli regeneroitu. Loput erotetusta lietteestä yhdistettiin ennen käsittelytornia sijaitsevassa kaasunpuhdistuslait-teessa erotetun hiukkasmaisen elohopean kanssa ja johdettiin laitteistoon metallisen elohopean talteenottoa varten.
Esimerkki 2
Korvattaessa kloridi-ionit kompleksin muodostajina liuoksessa esimerkin 1 mukaisesti ekvimolaarisella määrällä rodanidi-ioneja, voitiin saavuttaa sama alhainen elohopeapitoisuus käsitellyssä kaasussa, mutta kuitenkin vasta sitten, kun kaasun nopeus oli vähennetty noin puoleen esimerkissä 1 annetusta nopeudesta.

Claims (3)

9 Patenttivaatimukset: 66654
1. Menetelmä elohopean uuttamiseksi ja talteenottajniseksi kaasuista, jotka sisältävät kaasumaista alkuaine-elohopeaa, jossa menetelmässä elohopeaa sisältävää kaasua käsitellään kiertokulussa vesiliuoksella, joka sisältää alkuaine-elohopeaa hapettavan aineen ja 0,1 - 300 mmoolia elohopea(II)-ioneja/litra, jot- 2 + ka ionit ovat Hg -X -kompleksin muodossa, jossa X on halogenidi- ioni tai pseudohalogenidi-ioni, jotka ionit ovat läsnä vähintään 2 + kaksinkertainen määrä Hg -ionien moolipitoisuuteen verrattuna, jolloin kaasussa oleva elohopea absorboituu liuokseen, tunnettu siitä, että a) liuos käsittelyn jälkeen vapautetaan vastaanottamastaan elohopeasta johtamalla pois ainakin osa liuoksesta, käsittelemällä poisjohdettua osaa pelkistimellä ja erottamalla saostuneet elohopeayhdisteet , b) erotetut saostuneet elohopeayhdisteet hapetetaan, jotta saadaan riittävä määrä elohopea(II)-ioneja palautettaviksi järjestelmään, ja c) kohdassa a) saatu neste, kompleksin muodostavat ionit ja kohdassa b) saadut elohopea(II)-ionit palautetaan kiertokulkuun sellaisessa laajuudessa, että riittävä määrä mainittuja komponentteja voidaan ylläpitää vesiliuoksessa.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, jossa kompleksin muodostavina ioneina käytetään halogenidia, tunnettu siitä, että poisjohdettua liuosta käsitellään pelkistimellä, jona on sinkki, alumiini, rauta, pii, rikkidioksidi tai vetykaasu.
3. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, jossa kompleksin muodostavina ioneina käytetään pseudohalogenidia, tunnet-t u siitä, että elohopea saostetaan liuoksesta lisäämällä pel-kistintä, jona on sulfidi tai sulfidi-ioneja muodostava rikkiyhdiste.
FI762644A 1975-09-16 1976-09-15 Foerfarande foer extraktion och utvinning av kvicksilver ur gaer FI66654C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
SE7510341 1975-09-16
SE7510341A SE396772B (sv) 1975-09-16 1975-09-16 Forfarande for extraktion och utvinning av kvicksilver ur gaser

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI762644A FI762644A (fi) 1977-03-17
FI66654B true FI66654B (fi) 1984-07-31
FI66654C FI66654C (fi) 1984-11-12

Family

ID=20325561

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI762644A FI66654C (fi) 1975-09-16 1976-09-15 Foerfarande foer extraktion och utvinning av kvicksilver ur gaer

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4233274A (fi)
AU (1) AU505196B2 (fi)
BE (1) BE846247A (fi)
CA (1) CA1080938A (fi)
DE (1) DE2641230C2 (fi)
ES (1) ES451533A1 (fi)
FI (1) FI66654C (fi)
FR (1) FR2324579A1 (fi)
GR (1) GR61305B (fi)
IE (1) IE44311B1 (fi)
IT (1) IT1070806B (fi)
NL (1) NL190052C (fi)
NO (1) NO148962C (fi)
PT (1) PT65592B (fi)
SE (1) SE396772B (fi)

Families Citing this family (73)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE3018319A1 (de) * 1979-05-18 1980-11-27 Niro Atomizer As Verfahren zur entfernung von quecksilber aus abgasen
SE432361B (sv) * 1981-05-08 1984-04-02 Boliden Ab Forfarande for avskiljning av gasformigt elementert kvicksilver ur en gas
US5009871A (en) * 1984-08-31 1991-04-23 Nippon Kokan Kabushiki Kaisha Method of removing mercury in exhaust gases from a waster incinerator
NO157543C (no) * 1984-10-19 1988-04-06 Norzink As Fremgangsmaate ved rensing av kvikksoelvholdige gasser og samtidig gjenvinning av kvikksoelvet i metallisk form.
SE455767B (sv) * 1986-06-02 1988-08-08 Erik Lindahl Forfarande och anordning for avskiljning av kvicksilver fran rok- eller processgaser innehallande vattenanga
US4717399A (en) * 1986-12-22 1988-01-05 Mobil Oil Corporation Process for adsorbing mercury from natural gas
DE3721141A1 (de) * 1987-06-26 1989-01-05 Kernforschungsz Karlsruhe Verfahren zur quecksilberrueckgewinnung aus quecksilberhaltigen waschwaessern von verbrennungsanlagen
DE4001979A1 (de) * 1990-01-24 1991-07-25 Kernforschungsz Karlsruhe Verfahren und vorrichtung zur kontinuierlichen ueberwachung von abgasen aus verbrennungsanlagen
ES2021960A6 (es) * 1990-03-05 1991-11-16 Consejo Superior Investigacion Procedimiento para la depuracion y recuperacion de mercurio en forma metalica a partir de gases de tostacion que lo contienen.
FR2660936B1 (fr) * 1990-04-13 1992-09-11 Vieille Montagne France Sa Procede de preparation de mercure metallique a partir de calomel.
EP0487834A1 (de) * 1990-08-30 1992-06-03 Fritz Curtius Oxidierendes Waschverfahren zur Reinigung von Abgasen
US5173286A (en) * 1991-07-19 1992-12-22 Mobil Oil Corporation Fixation of elemental mercury present in spent molecular sieve desiccant for disposal
DE4241726C1 (de) * 1992-12-10 1994-03-17 Gea Wiegand Gmbh Verfahren zur großtechnischen Absorption von metallischem Quecksilber aus Abgas
DE4302910C1 (de) * 1993-02-02 1994-09-15 Straten Guenter Fällmittel zur Ausfällung von Schwermetallen, ein Verfahren zu dessen Herstellung sowie dessen Verwendung
JP2601612B2 (ja) * 1993-03-11 1997-04-16 株式会社神戸製鋼所 焼却炉排ガス処理方法
US5520901A (en) * 1993-07-21 1996-05-28 General Electric Company Method for the recovery of iodine from an environment
DE4345364C2 (de) * 1993-09-15 1997-10-02 Steinmueller Gmbh L & C Vorrichtung zur Behandlung eines Gasstromes mit Waschflüssigkeit
ES2097699B1 (es) * 1994-10-26 1997-12-16 Asturiana De Zinc Sa Procedimiento continuo para la captacion y precipitacion simultanea de mercurio en gases que lo contienen.
ES2098181B1 (es) 1994-10-26 1997-12-01 Asturiana De Zinc Sa Procedimiento para la obtencion de mercurio metal a partir de productos que contienen cloruro mercurioso.
DE19610444C1 (de) * 1996-03-16 1997-05-07 Metallgesellschaft Ag Verfahren zur Entfernung von gasförmigem elementaren Quecksilber aus Rohgasen in zwei hintereinandergeschalteten Stufen
NO303565B1 (no) * 1996-10-15 1998-08-03 Thomas Thomassen FremgangsmÕte og anordning for fjerning av kvikks°lv og svoveldioksyd fra r°kgasser
US6855859B2 (en) * 1999-03-31 2005-02-15 The Babcock & Wilcox Company Method for controlling elemental mercury emissions
US6284199B1 (en) * 1999-03-31 2001-09-04 Mcdermott Technology, Inc. Apparatus for control of mercury
US6797178B2 (en) 2000-03-24 2004-09-28 Ada Technologies, Inc. Method for removing mercury and mercuric compounds from dental effluents
US8124036B1 (en) 2005-10-27 2012-02-28 ADA-ES, Inc. Additives for mercury oxidation in coal-fired power plants
AU2002219907A1 (en) 2000-11-28 2002-06-11 Ada Technologies, Inc. Improved method for fixating sludges and soils contaminated with mercury and other heavy metals
DE10107761B4 (de) * 2001-02-16 2007-08-30 Fisia Babcock Environment Gmbh Verfahren zur Entfernung von Quecksilber aus Rauchgasen
US6719828B1 (en) 2001-04-30 2004-04-13 John S. Lovell High capacity regenerable sorbent for removal of mercury from flue gas
US7048781B1 (en) 2002-10-07 2006-05-23 Ada Technologies, Inc. Chemically-impregnated silicate agents for mercury control
US6942840B1 (en) * 2001-09-24 2005-09-13 Ada Technologies, Inc. Method for removal and stabilization of mercury in mercury-containing gas streams
SE522319C2 (sv) * 2001-11-28 2004-02-03 Boliden Contech Ab Förfarande för eliminering av spår av kvicksilver i gaser
US7183235B2 (en) 2002-06-21 2007-02-27 Ada Technologies, Inc. High capacity regenerable sorbent for removing arsenic and other toxic ions from drinking water
US20040188356A1 (en) * 2003-03-24 2004-09-30 Haydock Intellectual Properties, L.L.C. System for producing large particle precipitates
US7361209B1 (en) 2003-04-03 2008-04-22 Ada Environmental Solutions, Llc Apparatus and process for preparing sorbents for mercury control at the point of use
US7381387B2 (en) * 2003-08-14 2008-06-03 General Electric Company Mercury reduction system and method in combustion flue gas using coal blending
US7374736B2 (en) 2003-11-13 2008-05-20 General Electric Company Method to reduce flue gas NOx
US6895875B1 (en) * 2003-11-18 2005-05-24 General Electric Company Mercury reduction system and method in combustion flue gas using staging
US7514052B2 (en) * 2004-01-06 2009-04-07 General Electric Company Method for removal of mercury emissions from coal combustion
US7185494B2 (en) * 2004-04-12 2007-03-06 General Electric Company Reduced center burner in multi-burner combustor and method for operating the combustor
US7582271B2 (en) * 2004-05-11 2009-09-01 The United States Of America As Represented By The Administrator Of The National Aeronautics And Space Administration Emission control system
MXPA06012988A (es) * 2004-05-11 2006-12-20 Nasa Metodo y aparato que utiliza peroxido de hidrogeno para reducir emisiones de sox, nox y de metales pesados.
US7249564B2 (en) * 2004-06-14 2007-07-31 General Electric Company Method and apparatus for utilization of partially gasified coal for mercury removal
CA2848601C (en) 2004-06-28 2018-10-30 Nox Ii, Ltd. Reducing sulfur gas emissions resulting from the burning of carbonaceous fuels
DE102004044291B4 (de) * 2004-09-10 2007-10-11 Margot Bittig Verfahren zum Reinigen von Rauchgas aus einer Verbrennungsanlage, das HCI, SO2 und Hg enthält und Rauchgasreinigungsanlage
CA2601239C (en) 2005-03-17 2013-07-16 Nox Ii, Ltd. Reducing mercury emissions from the burning of coal
CA3148289C (en) 2005-03-17 2024-01-23 Nox Ii, Ltd. Reducing mercury emissions from the burning of coal
US20070092418A1 (en) * 2005-10-17 2007-04-26 Chemical Products Corporation Sorbents for Removal of Mercury from Flue Gas
US8118916B2 (en) * 2005-10-21 2012-02-21 The University Of Cincinnati High capacity materials for capture of metal vapors from gas streams
US8150776B2 (en) 2006-01-18 2012-04-03 Nox Ii, Ltd. Methods of operating a coal burning facility
US9504946B2 (en) 2006-12-14 2016-11-29 Mycelx Technologies Corporation Process and system for separating finely aerosolized elemental mercury from gaseous streams
ES2435318T3 (es) * 2007-03-07 2013-12-18 Chiyoda Corporation Método de tratamiento de gases de escape utilizando yodo gaseoso
CN101970086A (zh) * 2007-12-03 2011-02-09 耶路撒冷希伯来大学伊森姆研究发展有限公司 用于从气体中除去重金属的洗涤器
US7833315B2 (en) * 2008-02-26 2010-11-16 General Electric Company Method and system for reducing mercury emissions in flue gas
US20100078358A1 (en) * 2008-09-30 2010-04-01 Erin E Tullos Mercury removal process
AU2010276057B2 (en) * 2009-07-24 2014-05-15 Graham C. Dickson Apparatus and method for removing mercury from a gas
EP2470288B1 (en) * 2009-08-28 2020-01-01 Hal Alper Method and system for analyzing concentrations of diverse mercury species present in a fluid medium
US8496894B2 (en) 2010-02-04 2013-07-30 ADA-ES, Inc. Method and system for controlling mercury emissions from coal-fired thermal processes
US11298657B2 (en) 2010-10-25 2022-04-12 ADA-ES, Inc. Hot-side method and system
CA2788820C (en) 2010-02-04 2021-09-21 Michael Durham Method and system for controlling mercury emissions from coal-fired thermal processes
US8524179B2 (en) 2010-10-25 2013-09-03 ADA-ES, Inc. Hot-side method and system
US8951487B2 (en) 2010-10-25 2015-02-10 ADA-ES, Inc. Hot-side method and system
US8784757B2 (en) 2010-03-10 2014-07-22 ADA-ES, Inc. Air treatment process for dilute phase injection of dry alkaline materials
CA2792732C (en) 2010-03-10 2018-07-31 Martin A. Dillon Process for dilute phase injection of dry alkaline materials
US8409535B2 (en) 2010-11-03 2013-04-02 Calpine Corporation System and method for removing a contaminant from a gas stream
US8845986B2 (en) 2011-05-13 2014-09-30 ADA-ES, Inc. Process to reduce emissions of nitrogen oxides and mercury from coal-fired boilers
US9017452B2 (en) 2011-11-14 2015-04-28 ADA-ES, Inc. System and method for dense phase sorbent injection
US8883099B2 (en) 2012-04-11 2014-11-11 ADA-ES, Inc. Control of wet scrubber oxidation inhibitor and byproduct recovery
US8974756B2 (en) 2012-07-25 2015-03-10 ADA-ES, Inc. Process to enhance mixing of dry sorbents and flue gas for air pollution control
US9957454B2 (en) 2012-08-10 2018-05-01 ADA-ES, Inc. Method and additive for controlling nitrogen oxide emissions
ES2602164T3 (es) * 2012-08-30 2017-02-17 Outotec (Finland) Oy Método y aparato para la eliminación de mercurio de un gas
US9889451B2 (en) 2013-08-16 2018-02-13 ADA-ES, Inc. Method to reduce mercury, acid gas, and particulate emissions
FI126178B (fi) 2014-01-28 2016-07-29 Outotec Finland Oy Menetelmä kaasumaisen alkuaine-elohopean poistamiseksi kaasuvirtauksesta
US10350545B2 (en) 2014-11-25 2019-07-16 ADA-ES, Inc. Low pressure drop static mixing system

Family Cites Families (7)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS4843257B1 (fi) * 1970-06-23 1973-12-18
SE347019B (fi) * 1970-07-16 1972-07-24 Mo Och Domsjoe Ab
NO125438B (fi) * 1971-01-14 1972-09-11 Norske Zinkkompani As
SE360986B (fi) * 1971-02-23 1973-10-15 Boliden Ab
SE360987B (fi) * 1971-02-23 1973-10-15 Boliden Ab
BE791868A (fr) * 1971-09-16 1973-03-16 Showa Denko Kk Procede de separation de vapeurs de mercure a partir de gaz souilles par telles vapeurs
ES411067A1 (es) * 1973-01-29 1976-01-01 Patronato De Investigacion Cie Procedimiento para depuracion del mercurio de gases meta- lurgicos conteniendo anhidrido sufuroso.

Also Published As

Publication number Publication date
US4233274A (en) 1980-11-11
AU1774976A (en) 1978-03-23
FI762644A (fi) 1977-03-17
NL190052C (nl) 1993-10-18
NL190052B (nl) 1993-05-17
IT1070806B (it) 1985-04-02
PT65592B (en) 1978-03-28
DE2641230C2 (de) 1986-07-03
FR2324579B1 (fi) 1981-07-31
NO148962C (no) 1984-01-18
SE396772B (sv) 1977-10-03
IE44311B1 (en) 1981-10-21
PT65592A (en) 1976-10-01
BE846247A (fr) 1976-12-31
FI66654C (fi) 1984-11-12
NL7610215A (nl) 1977-03-18
DE2641230A1 (de) 1977-03-24
FR2324579A1 (fr) 1977-04-15
NO763155L (fi) 1977-03-17
ES451533A1 (es) 1977-10-16
NO148962B (no) 1983-10-10
IE44311L (en) 1977-03-16
CA1080938A (en) 1980-07-08
GR61305B (en) 1978-10-19
AU505196B2 (en) 1979-11-15

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI66654B (fi) Foerfarande foer extraktion och utvinning av kvicksilver ur gaer
FI57445B (fi) Rening av gaser innehaollande kvicksilveraonga
FI72432B (fi) Foerfarande foer avskiljning av gasformigt elementaert kvicksilver ur en gas.
FI56556C (fi) Foerfarande foer avlaegsnande av kvicksilver ur gaser
US4147756A (en) Combustion gas scrubbing system
CA1079031A (en) Wet-cleaning gases containing sulfur dioxide, halogens and arsenic
NO161510B (no) Fremgangsmaate for utvinning av sink fra sinkholdige sulfidiske materialer.
FI68864C (fi) Foerfarande foer tillvaratagning av grundaemnessvavel och vaerdemetaller
Habashi Metallurgical plants: how mercury pollution is abated
US5209774A (en) Hydrometallurgical process for treating mercury contaminated muds
FI58621B (fi) Foerfarande foer rening av svavelsyra innehaollande kvicksilver
JPH08206452A (ja) 水銀を含むガス中の水銀を同時に捕集、沈殿させる連続処理方法
US6228270B1 (en) Process for reducing selenium and mercury from aqueous solutions
EP3099399B1 (en) Method for removing gaseous elementary mercury from a stream of gas
JP6962017B2 (ja) 廃酸の処理方法
BG112342A (bg) Метод за получаване на хибриден двуфазен пълнител за еластомери
FI69125C (fi) Foerfarande foer avlaegsning av mangan- och klorjoner fraon enattenhaltig sur sulfatloesning
CA1070504A (en) Method for removing arsenic from copper electrolytic solutions or the like
NO136053B (fi)
SE439153B (sv) Forfarande vid produktion av svavelsyra ur svaveldioxidhaltig gas herrorande fran behandling av kvicksilverinnehallande ravaror och mellanprodukter
FI79656C (fi) Foerfarande foer rening av svavel- dioxidhaltiga gaser som innehaoller kvicksilver, arsen, halogener och andra foeroreningar.
SE439154B (sv) Forfarande vid produktion av svavelsyra ur svaveldioxidhaltig gas

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: BOLIDEN AB