FI66098B - Foerfarande foer tillverkning av ett faergbildroer - Google Patents

Foerfarande foer tillverkning av ett faergbildroer Download PDF

Info

Publication number
FI66098B
FI66098B FI782139A FI782139A FI66098B FI 66098 B FI66098 B FI 66098B FI 782139 A FI782139 A FI 782139A FI 782139 A FI782139 A FI 782139A FI 66098 B FI66098 B FI 66098B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
magnetic field
magnetization
tube
field
correction
Prior art date
Application number
FI782139A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI66098C (fi
FI782139A (fi
Inventor
Piet Gerard Joseph Barten
Jan Gerritsen
Kees Tendeloo
Original Assignee
Philips Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Philips Nv filed Critical Philips Nv
Publication of FI782139A publication Critical patent/FI782139A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI66098B publication Critical patent/FI66098B/fi
Publication of FI66098C publication Critical patent/FI66098C/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01JELECTRIC DISCHARGE TUBES OR DISCHARGE LAMPS
    • H01J29/00Details of cathode-ray tubes or of electron-beam tubes of the types covered by group H01J31/00
    • H01J29/46Arrangements of electrodes and associated parts for generating or controlling the ray or beam, e.g. electron-optical arrangement
    • H01J29/70Arrangements for deflecting ray or beam
    • H01J29/701Systems for correcting deviation or convergence of a plurality of beams by means of magnetic fields at least
    • H01J29/702Convergence correction arrangements therefor
    • H01J29/703Static convergence systems
    • HELECTRICITY
    • H01ELECTRIC ELEMENTS
    • H01FMAGNETS; INDUCTANCES; TRANSFORMERS; SELECTION OF MATERIALS FOR THEIR MAGNETIC PROPERTIES
    • H01F13/00Apparatus or processes for magnetising or demagnetising

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Power Engineering (AREA)
  • Video Image Reproduction Devices For Color Tv Systems (AREA)
  • Manufacture Of Electron Tubes, Discharge Lamp Vessels, Lead-In Wires, And The Like (AREA)

Description

Ινβ»»·! [B] ««KUULUTUSjULKAISU n Q
Jf&f l J UTLÄCCNINGSSKÄIFT 00U?O
C (45) Patentti nyEnnetty 10 C3 1914 (51) KrJk.flm.o} H 01 J 29/51 SUOMI—FINLAND <W) 782139 (22) H*k«»Up«vt—AnÄtnlng^g 03-07.78 ' ' (23) Aflc*pU*t—GHtJgkMKhc 03-07-78 (41) TuMvt|ulk)Mksl — BHvHqj jq
Patanttl·· ja reki*t«Hh*Jlitut ... ...... .. ._. . _
PMMtt-och mlrtwrtyrdwn ^ Ai^tanytli^^ 30.04.8A
(32)(33)(31) Prr«*«y-«·*«* prtortt« 06.07-77 Hoilanti-Holland(NL) 7707476 (71) N.V. Philips'GloeiJampenfabrieken, Eindhoven, Hoilantί-Hoiland(NL) (72) Piet Gerard Joseph Barten, Eindhoven, Jan Gerritsen, Eindhoven,
Kees Tendeloo, Eindhoven, Hoilanti-Hoiland(NL) (74) Oy Koister Ab (54) Menetelmä valmistaa värikuvaputki - Förfarande för tillverkning av ett färgbildrör
Keksintö koskee menetelmää valmistaa värikuvaputki, jossa kuoren kaulan sisään tai ympärille ja elektronisäteiden ratojen ympärille on järjestetty magneettinavat, jotka synnyttävät pysyvän, staattisen, moninapaisen magneettikentän esiintyvien kuvaputken konvergenssi, värin puhtaus- ja kuvavirheiden korjaamiseksi, jotka magneettinavat muodostetaan elektronisäteiden ratojen ympärille sovitetun magnetoituvaa materiaalia olevan kor-jauslaitteen magnetoinnilla, joka laite magnetoidaan kytkemällä magnetointilaitteeseen sellainen virtojen yhdistelmä, jolla muodostetaan staattinen, moninapainen magneettikenttä.
,,Delta"-tyyppisissä värikuvaputkissa kolme elektronityk-kiä on sovitettu putken kaulaosaan kolmikulmaiseen muodostelmaan. Tykkien akselien leikkauspisteet putken askelia vastaan kohti- 2 65098 suoraan olevan tason kanssa muodostavat tasasivuisen kolmion kulma-pisteet .
"In-line”-tyyppisissä väri kuvaputkissa kolme elektronitykkiä on järjestetty putken kaulaosaan sellaisella tavalla, että kolmen tykin akselit sijaitsevat pääasiassa yhdessä tasossa samalla, kun keskimmäisen elektronitykin akseli yhtyy suurinpiirtein kuvaputken akselin kanssa. Kaksi ulommaista elektronitykkiä sijaitsee symmetrisesti keskimmäisen tykin suhteen. Niin kauan kuin elektronityk-kien luomia elektronisäteitä ei poikkeuteta, kolmen elektronisäteen sekä "Delta"-tyypin kuvaputkissa että "in-line”-tyypin kuvaputkissa, täytyy yhtyä kuvapinnan keskipisteessä (staattinen konvergenssi). Koska kuitenkin kuvaputken valmistuksessa ilmenevien puutteellisuuksien seurauksena esim. elektronitykkejä ei ole kiinnitetty symmetrisesti kuvaputken akselin suhteen, tapahtuu poikkeamia kuva-alan muodossa, värien puhtaudessa ja staattisessa konvergenssissa, pitäisi olla mahdollista korjata mainitut poikkeamat.
Sellainen " in-1 ine”-tyyppinen värikuvaputki , nr.issä tämä korjaus on mahdollinen, on tuotu esiin hollantilaisessa julkiseksi tulleessa patenttihakemuksessa 7 503 B30. Kyseiner hakemus kuvailee värikuvaputkea, jossa mainitut poikkeamat korjataan magne-toimalla magnetoituvaa materiaalia oleva rengas, jonka seurauksena muodostuu staattinen magneettinen moninapa elektronisäteiden kulkureitin ympärille, mainitun renkaan ollessa järjestetty putken kaulaosan sisään tai ympärille. Mainitussa patenttihakemuksessa kuvatussa menetelmässä värikuvaputki käynnistetään, jonka jälkeen data, joka koskee elektronitykkien konvergenssivirheiden arvoa ja suuntaa, määrätään, johon viitaten se magneettisen moninavan napaisuus ja voimakkuus määritetään, joka on välttämätön korjaamaan ku-va-ala, väripuhtaus ja konvergenssivirheet. Laitelman, johon voi kuulua rengas, nauha tai joukko sauvoja tai kappaleita, jotka on ryhmitetty elektronien kulkureitin ympärille, magnetointi voidaan suorittaa useilla tavoilla. On esim. mahdollista ensin magnetoida. laitelma täyteen kyllästykseen, jonka jälkeen suoritetaan demagne-tointi haluttuun arvoon vastakkaisella kentällä. Tämän menetelmän 3 b .> O 9 8 haittapuoli on, että esim. 2, 4 tai 6-napaisen kentän yhdistelmän magnetisoinnin napaisuus ja voimakkuus vaihtelee voimakkaasti ja usein, riippuen renkaalla olevasta paikasta ja tästä johtuen myös tässä menetelmässä käytetyn täyden magnetoinnin napaisuus ja voimakkuus. Lisäksi on ilmennyt, että vaadittu demagnetointikenttä ei ole lineaarisessa suhteessa vaaditun korjauskentän kanssa. Tämän epälineaarisuuden johdosta ei ole mahdollista käyttää yhdistettyä 2, 4 ja 6-napaista kenttää demagnetointiin. On mahdotonta peräkkäin suorittaa 2, 4 ja 6-napaista magnetointia, koska jokaista magne-tointia varten rengas on magnetoitava kyllästykseen, niin että edeltävä magnetointi on jälleen pyyhitty pois. Mahdollisuus peräkkäin magnetoida eri kohtia renkaalla on hyvin monimutkainen eikä ole ilman muuta mahdollista, jos rengas sijaitsee putken kaulaosas-sa, koska kentän hajakenttä, joka on välttämätön magnetoinnille, demagnetoi uudelleen jo magnetoidut osat ainakin osittain.
Keksinnön tarkoitus on siksi tarjota menetelmä, jolla yhdistetty moninapa voidaan saavuttaa yhdellä kokonaismagnetoinnil-la.
Keksinnön mukaiselle ensimmäisessä kappaleessa kuvatun kaltaiselle menetelmälle, jolla tämä on mahdollista, on tunnusmerkillistä, että magnetointi aikaansaadaan vaimenevan vaihtovirtamag-neettikentän avulla, joka alussa saattaa magnetoituvan materiaalin kyllästystilaan materiaalin hystereesikäyrän molemmilla puolilla. Vaihtuvan magneettikentän vaimenemisen jälkeen jää laitelman materiaaliin voimakas magnetointi, joka neutraloi ulkonaisesti vaikuttavan magneettikentän ja on tästä syystä suunnaltaan siihen nähden vastakkainen. Ulkoisesti vaikuttavan magneettikentän poiskytkemi-sen jälkeen magneettinen moninapainen kenttä jää jäljelle tuloksena laitelman magnetoinnista moninapana. Haluttu magnetointi voidaan määrittää monin tavoin. Tarkastelemalla ja/tai mittaamalla poikkeamat kuva-alan muodossa, värien puhtaudessa ja konvergenssissa, haluttu moninapa voidaan määrittää kokeellisesti ja korjaus voidaan suorittaa laitelman magnetoinnilla. Mikäli pieniä poikkeamia sittenkin vielä huomataan, menetelmä toistetaan kerran tai useita kertoja korjatuilla virroilla. Tällä tavalla, toistamalla menetelmä keksinnön mukaisesti, on mahdollista tuottaa täydellinen virhei- __ - r~ 4 66098 den korjaus kuva-alan, värien puhtauden ja konvergenssin suhteen. Magnetointia edeltävä mahdollinen jäännösmagnetointi poistetaan sopivimmin magneettikentän avulla.
Menetelmä toteutetaan sopivimmin määrittämällä vaadittu kor-jauskenttä ennen magnetointia ja mahdollisen jäännösmagnetoinnin poistamisen jälkeen korjaamalla virheet konvergenssin, värien puhtauden ja toistetun kuvan kuva-alan suhteen magnetoivan laitteen läpi kulkevien virtojen yhdistelmällä, jonka jälkeen magnetointi tuotetaan kääntämällä virtojen yhdistelmän suunta, lisämällä virran voimakkuutta ja tuottamalla samanaikaisesti mainittu vaimeneva vaihtuva magnettikenttä.
Korjauskenttä, joka saadaan laitteella ja joka mitataan pitkin elektronisäteiden akselia, on yleensä pidempi kuin moninapai-nen korjauskenttä, jonka laitelma synnyttää, niinpä poikkeamien korjaus täytyy suorittaa lyhyemmällä alueella pitkin akselia, mikä on mahdollista vain voimakkaammalla kentällä. Magnetoinnin aikana sellaisen virtojen yhdistelmän, jonka voimakkuuden ja suunnan suhde sellaiseen virtojen yhdistelmään, joka on välttämätön tuottamaan korjaavan moninapaisen kentän laitteella, on m:1, missä m on esim. -3, pitäisi kulkea magnetointilaitteen läpi. m:n arvo riippuu korjaavan moninapaisen kentän, joka synnytetään laitteen avulla ja magnetoidun laitelman tehollisen kentän pituuden välisestä suhteesta. Tämä riippuu monista tekijöistä, esim. kaulaosan halkaisijasta, materiaalin laadusta, laitelman muodosta ja paikasta ja voidaan määrätä kokeellisesti. Jos osoittautuu tarkastamalla, että korjaukset magnetoidu1la laitelmalla ovat liian suuret tai liian pienet, magnetointiprosessi voidaan toistaa muutetuilla mag-netoi nt iv irroi1la.
Vaimeneva vaihteleva magneettinen kenttä voidaan luoda lisäämällä vaimeneva vaihtovirta virtojen yhdistelmään magnetointi-laitteen kautta (esim. sellainen laite kuin on esitetty hollantilaisessa julkiseksi tulleessa patenttihakemuksessa). Vaimeneva vaihteleva magneettikenttä synnytetään sopivimmin magnetointilait-teessa erillisen käämijärjestelmän avulla. Jotta saavutetaan suurin piirtein laitelman kaikkien osien yhtäläinen vaikutus vaimenevalla vaihtelevalla kentällä, on suositeltavaa ei ainoastaan saada 6 6098 vaihtelema kenttä vaimenemaan, vaan myös saada se vaihtelemaan suunnassaan jatkuvasti. Siksi käämijärjestelmä koostuu sopivimmin ainakin kahdesta käämistä ja käämien läpi kulkevilla vaimenevilla vaihtovirroilla on vaihesiirtymä toistensa suhteen. Verkkotaajuus (50 tai 60 Hz) on osoittanut antavan erittäin tyydyttävän tuloksen, Vaihesiirtymä käytettäessä käämejä tai käämipareja, joiden akselit muodostavat 120° kulman toistensa kanssa, voidaan yksinkertaisesti saavuttaa kolmivaiheisesta verkosta.
Keksintö kuvataan nyt yksityiskohtaisemmin viittaamalla piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää kaaviollista poikkileikkauskuvantoa tunnetusta ”in-line"-tyyppisestä värikuvaputkesta, jolla on ulkoinen staattinen konvergenssiyksikkö, kuvio 2 esittää siinä käytettyä hammasratasvä1itystä, kuviot 3 ja 4 esittävät kahta kaaviollista kohtisuoraa poikki lei kkauskuvantoa värikuvaputkesta, jossa on rengas, jota ei ole vielä magnetoitu ja jonka uloimmat elektronisäteet eivät konvergoi tyydyttävästi, kuviot 5 ja 6 esittävät kahta kaaviollista poikkileikkaus-kuvantoa värikuvaputkesta, jossa on saavutettu konvergenssi magne-tointilaitteen avulla, kuviot 7 ja Θ esittävät renkaan, joka on järjestetty elektro-nitykkien järjestelmään, magnetointia, kuviot 9 ja 10 esittävät kahta kaaviollista kohtisuoraa kuvantoa värikuvaputkesta, jossa on magnetoitu rengas, jolla kon-vergenssivirhe, kuten esim. kuviossa 4 osoitettu, poistetaan, kuviot 11 ja 12 esittävät kahden tyyppisiä laitteita, jotka soveltuvat keksinnön mukaiseen magnetointiin, ja kuviot 13-18 esittävät osia eräästä toisen tyyppisestä magnetointiyksiköstä.
Kuvio 1 on kaaviollinen poikkileikkauskuvanto tunnetusta ”in-1ine"-tyyppisestä värikuvaputkesta. Kolme elektronitykkiä 5, 6 ja 7, jotka synnyttävät järjestyksessä elektronisäteet Θ, 9 ja 10, on sovitettu lasikuoren 1 kaulaosaan 4, joka koostuu näyteikkunasta 2, suppilon muotoisesta osasta 3 ja kaulaosasta 4. Elektro-nitykkien akselit sijaitsevat yhdessä tasossa, piirustuksen tasos- -- - - ------ τ 65098 sa. Keskimmäisen elektronitykin 6 akseli yhtyy suurin piirtein putken akseliin 11. Kolme elektronitykkiä menee hylsyyn 16, joka sijaitsee samalla akselilla kaulaosassa 4. Näyttöikkunan 2 sisäsivulla on suuri määrä kolmen fosforijuovan muodostamia ryhmiä. Kukin ryhmä sisältää fosforijuovan, joka luminoi vihreää valoa, fos-forijuovan, joka luminoi sinistä valoa ja fosforijuovan, joka luminoi punaista valoa. Kaikki ryhmät yhdessä muodostavat näyttöku-vapinnan 12. Fosforijuovat ovat kohtisuorassa piirustuksen tasoa vastaan. Reikälevy 13, johon on järjestetty hyvin suuri määrä pitkänomaisia aukkoja 14, joiden kautta elektronisäteet Θ, 9 ja 10 kulkevat, on järjestetty näyttökuvapinnan eteen. Elektronisäteet poikkeutetaan vaakasuunnassa (kuvion tasossa) ja pystysuunnassa (suorassa kulmassa kuvion tasoon) poikkeutuskelajärjestelmällä.
Kolme elektronitykkiä yhdistetään niin, että niiden akselit muodostavat pienen kulman toistensa kanssa. Tämän seurauksena muodostetut elektronisäteet kulkevat aukon 14 läpi mainitussa kulmassa, niin sanotussa värinva1intakulmassa, ja kukin törmää vain yhdenväriseen fosforijuovaan.
Näyttöputkella on hyvä staattinen konvergenssi, jos kolme elektronisädettä, mikäli niitä ei poikkeuteta, leikkaavat toisensa suurin piirtein näyttökuvapinnan keskellä. On kuitenkin huomattu, että staattinen konvergenssi ei usein ole hyvä yhtään sen enempää kuin kuva-alan muoto ja värien puhtauskaan, mikä voi olla seurausta riittämättömän tarkasta tykkien yhdistämisestä ja/tai elek-tronitykkien kiinnityksestä putken kaulaosaan. Staattisen konvergenssin tuottamiseksi on putkeen tähän saakka lisätty ulkoisesti säädettäviä korjausyksiköitä. Ne käsittävät joukon moninapapareja, jotka koostuvat magneettisista renkaista, esim. neljästä kaksina-vasta (kaksi vaakasuuntaista ja kaksi pystysuuntaista), kahdesta nelinavasta ja kahdesta kuu sinavasta. Kunkin parin renkaat kytketään yhteen hammasratasvälityksen (ks. kuvio 2) avulla, jonka tuloksena renkaita voidaan pyörittää toistensa suhteen samassa määrin. Pyörittämällä renkaita toistensa suhteen ja/tai yhdessä, kaksi-, neli- tai kuusinapaisen kentän voimakkuutta ja/tai suuntaa voidaan säätää. On ilmeistä, että näyttöputken kontrolli sellaisella laitteella monimutkaista ja aikaavievää. Lisäksi sellainen 6 5098 korjausyksikkö kuluttaa materiaalia, koska moninapojen yhdistämiseen on välttämätöntä vähintään kahdeksan rengasta, joiden lisäksi niiden on oltava järjestetty kaulan ympärille, ollakseen siten pyöritettävissä toistensa suhteen.
Hollantilaisessa julkiseksi tulleessa patenttihakemuksessa 7 503 830 monimutkainen korjausyksikkö on siksi korvattu yhdellä tai useammalla magnetoidu 1la renkaalla, jotka renkaat sijaitsevat putken kaulaosan sisässä tai ympärillä tai elektronitykkien sisässä tai ympärillä.
Kuitenkin on osoittautunut vaikeaksi tähän asti tunnetuilla magr.etointimenetelmillä järjestää monen navan yhdistelmää renkaaseen magnetoinni1la.
Keksinnön mukainen menetelmä tarjoaa ratkaisun.
Selvyyden vuoksi seuraavissa piirustuksissa oleviin samanlaisiin komponentteihin viitataan samoilla viitenumeroilla kuin en käytetty kuviossa 1 .
Kuvio 3 esittää kaaviollista poikkileikkauskuvantoa kuvaputkesta, jossa elektronisäteet eivät konvergoi vaakasuunnassa. Kuten tiedetään, uloimmat elektronisäteet voidaan poikkeuttaa enemmän tai vähemmän vastakkaiseen suuntaan nelinavan avulla, niin kuin esim. kohti keskisädettä tai siitä poispäin. On myös mahdollista siirtää sädettä ylöspäin ja alaspäin. Kuusinavan avulla säteet voidaan poikkeuttaa enemmän tai vähemmän samassa suunnassa. Yksin-kert ai s nuo e n u o ' keksintö"· sei lisään vi ·· t taa m ai.1 a kuv ?pi -'keen, vjj.fi m jiifiupj s tj n koi j au Ksen . Konvergenssi elektronisäteiden 8 ja 10 vaakasuunnassa ovat tässä tapauksessa yhtä suuret, mutta vastakkaiset.
Kuvio 4 on poikkileikkauskuvanto kuviosta 3. Hylsyn 18 pohjaan on pantu Fe, Co, V ja Cr seoksesta (tunnetaan nimellä Vicalloy) tehty rengas 18, joka voidaan helposti magnetoida. On ilmeistä, että rengas voidaan vaihtoehtoisesti panna muihin paikkoihin tykkien ympärille tai putken kaulaosan sisään tai ympärille. Renkaan sijasta on vaihtoehtoisesti mahdollista käyttää magnetoitavasta materiaalista koostuvaa nauhaa tai sauvoista tai muista kappaleista muodostuvaa laitelmaa.
Kuviossa 5 kontrolloitavien moninapaisten magneettikenttien 8 65098 synnyttämiseksi tarkoitettu laite 19 on järjestetty kaulaosan 4 ja renkaan 18 ympärille keksinnön menetelmän mukaisesti. 2-, 4- tai 6-navat ja niiden yhdistelmät voidaan synnyttää laitteen avulla. Putkelle, joka on esitetty kuviossa 3, on vain nelinapainen korjaus välttämätön. Laitteen 19 käämeihin, joka laite kuvaillaan yksityiskohtaisemmin alempana, kytketään virta tässä tapauksessa nelinapana, kunnes kolmen elektronisäteen leikkauspiste S, joka kuviossa 3 sijaitsee putken ulkopuolella, sijaitsee näyttökuvapinnal-la 12. Laitteen käämien läpi kulkeva virta I on peräisin tasavir-talähteestä B, joka antaa virran -ml^(m on kokeellisesti määrättävä vakio >1), joka syötetään käämeihin virranjakajan ja kommu-taattorin A kautta. Virtaa voidaan säätää käämikohtaisesti synnyttämään siten haluttu moninapa. Menetelmän tässä vaiheessa vaihto-vitalähde C ei vielä syötä virtaa (i = 0).
Kuvio 6 on kohtisuora poikkileikkauskuvanto kuviosta 5.
Siten virta 1^ on vaaditun korjauskentän voimakkuuden mitta. Laitteen 19 moninapainen korjauskenttä ulottuu pidemmälle elektronien kulkureitille kuin magnetoidun renkaan myöhemmin synnyttämä magneettinen kenttä. Siksi renkaan kentän on oltava m-kertaa voimakkaampi .
Kuvio 7 esittää menetelmän vaihetta, missä rengas 18 magne-toidaan nelinapana. Kuten yllä olevasta seuraa, tässä menetelmän suositellussa suoritusmuodossa laitteen käämien kautta kulkevan virran täytyy olla -ml ^ magnetoinnin aikana, siten virran täytyy kulkea vastakkaiseen suuntaan ja olla m-kertaa niin suuri. Lisäksi vaihtovirtalähde C syöttää vaimenevaa vaihtovirtaa li = i^ > 0) laitteeseen, jolla vaimeneva vaihtokenttä synnytetään. Kun vaihtovirta kytketään päälle, sen täytyy olla niin suuri, että rengas tulee täysin magnetoiduksi hysteresiskäyrän kummaltakin puolelta. Kun vaihtuva kenttä on vaimentunut, rengas 18 on magnetoitunut, tässä tapauksessa nelinapana. On tietenkin vaihtoehtoisesti mahdollista magnetoida rengas kuusinapana tai kaksinapana tai järjestää mainittujen moninapojen yhdistelmä renkaaseen ja korjata sillä muut konvergenssivirheet tai värien puhtaus ja kuva-alan virheet.
On myös mahdollista käyttää mainittuja korjauksia "delta’*-tyyppisissä värikuvaputkissa.
I.
9 66098
Kuvio 9 esittää näyttöputkea, joka on esitetty kuviossa 3, mutta tässä tapauksessa varustettu renkaalla 18, joka on magnetoi-tu keksinnön menetelmän mukaisesti niin kuin on esitetty kuvioissa 5 ja 7. Konvergenssin korjaus tapahtuu vain hylsyssä 16 olevalla magnetoidu1la renkaalla 18. Vaaditun multipoolin varustaminen tapahtuu kuvaputkitehtaassa ja monimutkaiset säädöt ja säädettävät konvergenssiyksiköt (kuvio 2) voidaan jättää pois.
Kuvio 10 esittää kuvion 9 tasoon nähden kohtisuoraa poikki leikkauskuvantoa . Kuvio 11 esittää magnetointilaitetta 19, joka koostuu kahdeksasta käämistä 20, joilla konvergenssi (ks. kuvio 5) ja magnetointi (ks. kuvio 7) suoritetaan. Vaimenevan vaihtuvan magneettikentän synnyttämiseksi, kaksi paria käämeistä 21 ja 22, jotka ovat tässä tapauksessa suorissa kulmissa toisiaan vastaan, on liitetty laitteeseen. Yhden parin 21 kautta kulkeva virran i vaihesiirtymä on 90° toisen parin 22 kautta kulkevaan virtaan i^ nähden, niin että vaimeneva vaihtuva magneettikenttä muuttaa suuntaansa vaimenemisen aikana ja muodostuu kenttä, joka kiertää renkaassa 18. Kuvio 12 esittää magnetointilaitetta, joka on tunnettu julkiseksi tulleesta hollantilaisesti patenttihakemuksesta 7 503 830. Tässä tapauksessa vaimeneva vaihtovirta voidaan lisätä käämien 23 kautta kulkevaan tasavirtaan, niin että ylimääräiset käämit eivät ole laitteessa välttämättömiä. Käämit 23 on kierretty iesosan 24 ympärille.
Magnetointiyksikkö voi vaihtoehtoisesti koostua sähköjohti-mien ja käämien yhdistelmästä, kuten kuvioissa 13-18 on kaaviolli-sesti esitetty.
Kuvio 13 on poikkileikkauskuvanto kuvaputken kaulaosasta renkaan 18, joka on magnetoitava, kohdalta. Kaksinapainen kenttä korjauksia varten vaakasuunnassa tuotetaan tässä tapauksessa saamalla virrat kulkemaan johtimien 25, 26, 27 ja 28 kautta kuviossa esitettyyn suuntaan. Mainitut johtimet voivat olla yksittäisiä johtimia tai johdinkimppuja, jotka muodostavat yhden tai useampia käämejä tai kierroksia ja ovat putken akselin kanssa yhdensuuntaisia renkaan 18 kohdalla.
Kuvio 14 esittää, kuinka analogisella tavalla voidaan neli-napainen kenttä uloimmaisten säteiden 8 ja 10 korjaamista varten --· τ~ 10 66098 vaakasuunnassa synnyttää sähköjohtimi1la 29, 30, 31 ja 32. Neli-napainen kenttä ulommaisten säteiden Θ ja 10 korjaamista varten pystysuunnassa on olennaisesti sama. Kuitenkin johtimien järjestelmää on kierretty 45° putken kaulaosan ja akselin suhteen.
Kuvio 15 esittää analogisella tavalla kuusinapaa vaakasuuntaisiin korjauksiin johtimien 33-38 avulla. Yhdistelemällä jGhti-mia (johtoja tai johtokimppuja),joi 1la 2-, 4- ja 6-navat voidaan muodostaa, voidaan saavuttaa kaikki yhdistelmät kaksi-, neli- ja kuusinapaisista kentistä, joilla on haluttu voimakkuus, muuntelemalla mainittujen johtimien läpi kulkevia virtoja.
Vaimeneva vaihtuva magneettikenttä kuvioissa 13, 14 ja 15 esitetyillä johtimilla varustetussa magnetointiyksikössä voidaan saavuttaa käämeillä, jotka on sijoitettu samakeskisesti kaulaosan ja johtimien ympärille, kuten kuvioissa 15 ja 17 tai 18 on esitetty. Kytkemällä käämeihin 39 ja 40 vaimeneva vaihtovirta, synnytetään vaimeneva vaihtuva magneettikenttä. Parempi vaikutus renkaaseen 18 vaimenevalla vaihtuvalla kentällä saavutetaan, kun tehoääri käämijärjestelmä, johon kuuluu käämit 41 ja 42, joita kierretään 9(1° käämien 39 ja 40 suhteen, jolloin käämien 41 ja 42 läpi kulkevalla vaimenevalla vaihtovirra11a olisi sopivasti 90° vaihesiirty-mä käämien 39 ja 40 läpi kulkevaan vaimenevaan vaihtovirtaan nähden .
On vaihtoehtoisesti mahdollista synnyttää vaimeneva vaihtuva magneettikenttä yhden tai useamman käämin järjestelmällä, tauten kuviossa 18 on esitetty. Käämit 43, 44 ja 45 sijaitsevat symmetrisesti putken akselin ympärillä ja niihin kytketään vaimenevat vaihtovirrat, joilla on 120° vaihesiirtymät toisiinsa nähden (esim. kolmivaiheisesta verkosta).

Claims (7)

11 6 509 8
1. Menetelmä valmistaa värikuvaputki, jossa kuoren (1) kaulan (4) sisään tai ympärille ja elektronisäteiden (8, 9, 10) ratojen ympärille on järjestetty magneettinavat, jotka synnyttävät pysyvän, staattisen, moninapaisen magneettikentän esiintyvien kuvaputken konvergenssi-, värin puhtaus- ja kuvavirheiden korjaamiseksi, jotka magneettinavat muodostetaan elektronisäteiden (8, 9, 10) ratojen ympärille sovitetun magnetoituvaa materiaalia olevan korjauslaitteen (18) magne-toinnilla, joka laite magnetoidaan kytkemällä magnetointilait-teeseen (19) sellainen virtojen yhdistelmä, jolla muodostetaan staattinen, moninapainen magneettikenttä, tunnettu siitä, että magnetointi aikaansaadaan vaimenevan vaihtovirta-magneettikentän avulla, joka alussa saattaa magnetoituvan materiaalin kyllästystilaan materiaalin hystereesikäyrän molemmilla puolilla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ennen magnetointia korjauslaitteessa (18) mahdollisesti oleva jäännösmagnetismi poistetaan vaihto-virtamagneettikentällä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että ennen magnetointia ja jäännös-magnetismin mahdollisen poistamisen jälkeen välttämätön korjaus-kenttä määritetään korjaamalla kuvaputkella esiintyvät virheet konvergenssissa, värien puhtaudessa ja kuvassa magnetointilait-teen (19) läpi kulkevien virtojen yhdistelmällä, minkä jälkeen magnetointi aikaansaadaan kääntämällä mainitun virtayhdistelmän suunta, lisäämällä virran voimakkuutta ja samanaikaisesti synnyttämällä mainittu vaimeneva vaihtovirta magneettikenttä.
4. Patenttivaatimuksen 1, 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaimeneva vaihtovirta magneettikenttä synnytetään magnetointilaitteessa (19) olevan erillisen kelojen (21, 22) järjestelmän avulla.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaimeneva vaihtovirta magneettikenttä jatkuvasti vaihtaa suuntaansa. 12 6 5098
6. Patenttivaatimuksen 5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että kelojenjärjestelmä koostuu ainakin kahdesta kelasta (21, 22) ja että kelojen läpi kulkevilla vaimenevilla vaihtovirroilla on vaihesiirtymä toistensa suhteen.
7. Jonkin edeltävän patenttivaatimuksen mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että vaimenevan vaihtovirran taajuus on likimäärin sama kuin verkkotaajuus. li 13 6 6098
FI782139A 1977-07-06 1978-07-03 Foerfarande foer tillverkning av ett faergbildroer FI66098C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL7707476 1977-07-06
NL7707476A NL7707476A (nl) 1977-07-06 1977-07-06 Werkwijze voor het vervaardigen van een kleuren- beeldbuis en kleurenbeeldbuis vervaardigd vol- gens die werkwijze.

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI782139A FI782139A (fi) 1979-01-07
FI66098B true FI66098B (fi) 1984-04-30
FI66098C FI66098C (fi) 1984-08-10

Family

ID=19828837

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI782139A FI66098C (fi) 1977-07-06 1978-07-03 Foerfarande foer tillverkning av ett faergbildroer

Country Status (19)

Country Link
US (1) US4220897A (fi)
JP (1) JPS5418235A (fi)
AR (1) AR213150A1 (fi)
BR (1) BR7804248A (fi)
CA (1) CA1122264A (fi)
DD (1) DD136559A5 (fi)
DE (1) DE2828710C2 (fi)
ES (1) ES471401A1 (fi)
FI (1) FI66098C (fi)
FR (1) FR2397064A1 (fi)
GB (1) GB2000635B (fi)
HK (1) HK39382A (fi)
HU (1) HU180043B (fi)
IT (1) IT1100657B (fi)
NL (1) NL7707476A (fi)
PL (1) PL128435B1 (fi)
SE (1) SE428254B (fi)
TR (1) TR20312A (fi)
YU (1) YU158678A (fi)

Families Citing this family (28)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4138628A (en) * 1977-07-26 1979-02-06 Rca Corporation Magnetizing method for use with a cathode ray tube
US4162470A (en) * 1977-07-26 1979-07-24 Rca Corporation Magnetizing apparatus and method for producing a statically converged cathode ray tube and product thereof
DE2903734C2 (de) * 1979-02-01 1982-11-04 Standard Elektrik Lorenz Ag, 7000 Stuttgart Verfahren zum Einstellen von Konvergenz und Farbreinheit in Farbbildröhren
NL7903468A (nl) 1979-05-03 1980-11-05 Philips Nv Inrichting voor het meten en werkwijzen voor het meten en instellen van de convergentie van de elektronen- bundels in kleurenbeeldbuizen.
NL181895C (nl) * 1979-10-02 1987-11-16 Philips Nv Kathodestraalbuis met als multipool gemagnetiseerde correctieringen.
NL7907717A (nl) * 1979-10-19 1981-04-22 Philips Nv Inrichting voor het weergeven van gekleurde beelden.
DE2949851C2 (de) * 1979-12-12 1982-09-09 Standard Elektrik Lorenz Ag, 7000 Stuttgart Vorrichtung zum Magnetisieren einer Konvergenzeinrichtung für Inline-Farbbildröhren
JPH0736623B2 (ja) * 1981-04-30 1995-04-19 株式会社日立製作所 インラインカラ−受像管装置
DE3123301C2 (de) * 1981-06-12 1985-08-08 Standard Elektrik Lorenz Ag, 7000 Stuttgart Vorrichtung zum Einstellen von Elektronenstrahlen einer Kathodenstrahlröhre
JPS58175232A (ja) * 1982-04-07 1983-10-14 Mitsubishi Electric Corp カラ−ブラウン管自動調整装置
FR2545265B1 (fr) * 1983-04-26 1985-12-13 Videocolor Sa Procede et appareil de reglage rapide, a l'aide d'un aimant permanent, de la convergence statique et de la purete d'un tube de television en couleurs
NL8303423A (nl) * 1983-10-06 1985-05-01 Philips Nv Kleurenbeeldbuis.
NL8403112A (nl) * 1984-10-12 1986-05-01 Philips Nv Werkwijze voor het vervaardigen van een kleurenbeeldbuis en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
NL8500786A (nl) * 1985-03-19 1986-10-16 Philips Nv Werkwijze voor de vervaardiging van een kathodestraalbuis.
NL8500807A (nl) * 1985-03-20 1986-10-16 Philips Nv Beeldbuis.
NL8500862A (nl) * 1985-03-25 1986-10-16 Philips Nv Werkwijze voor het vervaardigen van een kleurenbeeldbuis en inrichting voor het uitvoeren van deze werkwijze.
NL8500955A (nl) * 1985-04-01 1986-11-03 Philips Nv Beeldopneeminrichting en televisiekamerabuis.
US4654616A (en) * 1985-09-30 1987-03-31 Rca Corporation Blue bow correction for CRT raster
US4686429A (en) * 1985-12-11 1987-08-11 Zenith Electronics Corporation CRT color convergence measurement
GB8611321D0 (en) * 1986-05-09 1986-06-18 Philips Nv Correcting electron beam misconvergance
FR2606550B1 (fr) * 1986-11-12 1989-01-13 Videocolor Procede et dispositif pour le reglage de la convergence statique et/ou de la purete d'un tube de television en couleurs
JP2937386B2 (ja) * 1990-03-08 1999-08-23 株式会社東芝 カラー受像管の製造方法
US5146411A (en) * 1990-05-29 1992-09-08 International Business Machines Corporation Computer-aided process for placement of crt trim magnets
DE4219517A1 (de) * 1992-06-13 1993-12-16 Nokia Deutschland Gmbh Verfahren und Vorrichtung zum Magnetisieren eines Magnetrings im Hals einer Farbbildröhre
US5869923A (en) * 1996-12-04 1999-02-09 Philips Electronics North America CRT with neck-gripping beam-correcting ferrite-ring assembly
US5828189A (en) * 1996-12-04 1998-10-27 Philips Electronics North America Corporation Process and apparatus for magnetizing a magnetic ring for static convergence correction in a CRT
TW412769B (en) * 1997-08-04 2000-11-21 Koninkl Philips Electronics Nv Method of manufacturing a device comprising an element of a hard-magnetic material
EP1489641B1 (en) * 2003-06-18 2019-08-14 ICT Integrated Circuit Testing Gesellschaft für Halbleiterprüftechnik mbH Charged particle deflecting system

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US3879633A (en) * 1963-12-19 1975-04-22 Rca Corp Television degaussing system with saddle-type coils adjacent CRT cone
NL140650B (nl) * 1964-02-12 1973-12-17 Hollandse Signaalapparaten Bv Afbuigstelsel voor een kathodestraalbuis, welk stelsel bij elke afbuigspoel voorzien is van een weerstand bevattende middelen voor het opheffen van het remanente magnetisme in de ferromagnetische kern van de normaliter kritisch gedempte afbuigspoelen.
FR1457482A (fr) * 1964-08-31 1966-01-24 Rca Corp Dispositif de réglage de pureté de couleur pour kinescope de couleur
US3322998A (en) * 1964-08-31 1967-05-30 Rca Corp Color purity correcting apparatus for colored television picture tubes
US3375389A (en) * 1965-03-15 1968-03-26 Rca Corp Adjustable convergence magnets
US3290534A (en) * 1965-03-15 1966-12-06 Rca Corp Eccentrically mounted beam position adjusting device
FR1554575A (fi) * 1966-02-25 1969-01-24
US3725831A (en) * 1972-01-14 1973-04-03 Rca Corp Magnetic beam adjusting arrangements
NL167289C (nl) * 1973-09-13 1981-11-16 Philips Nv Kleurentelevisieweergeefinrichting voorzien van een kleurentelevisiebeeldbuis en een ontmagnetiserings- inrichting.
NL7414845A (nl) * 1974-11-14 1976-05-18 Philips Nv Inrichting voor het weergeven van kleurentelevi- siebeelden.
NL170683C (nl) * 1975-04-01 1982-12-01 Philips Nv Werkwijze voor het vervaardigen van een statische convergentie-eenheid en een kleurenbeeldbuis voorzien van een convergentie-eenheid, vervaardigd onder toepassing van die werkwijze.
DE2612607C3 (de) * 1976-03-25 1984-01-12 Philips Patentverwaltung Gmbh, 2000 Hamburg Statische Konvergenzkorrekturvorrichtung in Farbfernsehbildwiedergaberöhren
JPS52147016A (en) * 1976-06-01 1977-12-07 Mitsubishi Electric Corp Convergence device

Also Published As

Publication number Publication date
FR2397064B1 (fi) 1982-11-26
BR7804248A (pt) 1979-04-17
PL128435B1 (en) 1984-01-31
IT7825288A0 (it) 1978-07-03
FI66098C (fi) 1984-08-10
HK39382A (en) 1982-09-17
NL7707476A (nl) 1979-01-09
FI782139A (fi) 1979-01-07
FR2397064A1 (fr) 1979-02-02
SE7807451L (sv) 1979-01-07
CA1122264A (en) 1982-04-20
IT1100657B (it) 1985-09-28
TR20312A (tr) 1981-01-22
SE428254B (sv) 1983-06-13
DE2828710C2 (de) 1983-09-29
DE2828710A1 (de) 1979-01-11
AR213150A1 (es) 1978-12-15
JPS616966B2 (fi) 1986-03-03
DD136559A5 (de) 1979-07-11
JPS5418235A (en) 1979-02-10
YU158678A (en) 1983-10-31
GB2000635B (en) 1982-01-27
GB2000635A (en) 1979-01-10
HU180043B (en) 1983-01-28
PL208147A1 (pl) 1979-03-26
ES471401A1 (es) 1979-01-16
US4220897A (en) 1980-09-02

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI66098B (fi) Foerfarande foer tillverkning av ett faergbildroer
FI70758B (fi) Anordning foer instaellning av statisk konvergens hos ett katodstraolroer
FI72009C (fi) Foer katodstraoleroer avsett magnetiseringsfoerfarande.
FI60085C (fi) Korrektion av straolformen anvaendande foerevisningssystem
PL109121B1 (en) Apparatus for reproducing pictures
FI67007C (fi) Foerfarande och anordning foer instaellning av foergrenhet av ett in-line-faergtelevisionbildroer
KR100191229B1 (ko) 트위스트 교정 장치를 구비한 칼라 표시관
CA1093625A (en) Apparatus producing static eight-pole magnetic field for correcting raster distortion in a television picture tube
EP0241057B1 (en) Colour picture tube including a deflection unit having picture balance correction means
US4896071A (en) Method and device for setting the static convergence and/or purity of a color television tube
US4894593A (en) Method of correcting electron beam misconvergence in a color display tube and a color display tube system
JPS61220247A (ja) カラー表示管の製造方法及び装置
US5176556A (en) Method of manufacturing color cathode ray tube apparatus
US4578661A (en) Method of manufacturing a cathode ray tube and device for carrying out this method
FI70096B (fi) Anordning foer magnetisering av permanent magnetiska konvergens anordningen av ett in-line-faergbildroer
KR100510902B1 (ko) 음극선관용편향요크의컨버젼스요크구조및제어장치
EP0196704B1 (en) Method of manufacturing a cathode ray tube
JPH0237750B2 (fi)
JP2001256905A (ja) 偏向ヨーク
JPH0447651A (ja) カラー受像管装置
JPH0721942A (ja) 偏向ヨークの磁気歪特性を改善する方法
KR19990021637U (ko) 편향요크의 디스토션 보정장치
JPS60158534A (ja) ミスコンバ−ジエンス補正装置
JPS6386228A (ja) 陰極線管用偏向装置
JPH04129136A (ja) 陰極線管とこれを有するテレビ装置及びモニタ装置並びに電子ビーム圧縮方法及びその装置

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: N.V. PHILIPS GLOEILAMPENFABRIEKEN