FI64095B - Anordning vid fartyg foer transport av nedkyld gas i flytande form - Google Patents

Anordning vid fartyg foer transport av nedkyld gas i flytande form Download PDF

Info

Publication number
FI64095B
FI64095B FI773188A FI773188A FI64095B FI 64095 B FI64095 B FI 64095B FI 773188 A FI773188 A FI 773188A FI 773188 A FI773188 A FI 773188A FI 64095 B FI64095 B FI 64095B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
blocks
weather
cover
expansion
gas
Prior art date
Application number
FI773188A
Other languages
English (en)
Other versions
FI64095C (fi
FI773188A (fi
Inventor
Rolf Dieter Glasfeld
Jan Grover Morrill
Original Assignee
Gen Dynamics Corp
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Gen Dynamics Corp filed Critical Gen Dynamics Corp
Publication of FI773188A publication Critical patent/FI773188A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI64095B publication Critical patent/FI64095B/fi
Publication of FI64095C publication Critical patent/FI64095C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B63SHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; RELATED EQUIPMENT
    • B63BSHIPS OR OTHER WATERBORNE VESSELS; EQUIPMENT FOR SHIPPING 
    • B63B25/00Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby
    • B63B25/02Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for bulk goods
    • B63B25/08Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for bulk goods fluid
    • B63B25/12Load-accommodating arrangements, e.g. stowing, trimming; Vessels characterised thereby for bulk goods fluid closed
    • YGENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
    • Y10STECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
    • Y10S220/00Receptacles
    • Y10S220/901Liquified gas content, cryogenic

Description

ΓΒ1 m,KUULUTUSjULKAISU s a o q C
«Ha IBJ ”*) UTLAGGNI NGSSKRIFT θ41'^0
JjSjft C (45) Γ-ϊ.-:;':ί : I; 10 10 1933 'S (51) Kv.ik.3/iiit.a.3 B 63 B 25/16 SUOMI—FINLAND (21) ι^βη»ΐι^-ι^*»Λ««ι»* 773188 02) Hikwniipthrl Aaaeknhtg^ag 25.10.77 'Γ" (23) AlkuplM—GIMtyMtsdag 25.10.77 (41) Tullut JulUMkal — MMt off«atil| 2?. € 1." 8 ja rekisterihallitus ν·***— j.ku^lkUemr^.- 30.o6.83
Patent- och registerstyrelsen ' AmMom uthfd odi utl-*krtfc*n pubttc*r»d (32)(33)(31) ryrtaty «tuoOcMs—Bn*1^ prioriMt 28.10.7 6 USA(US) 736^78 (71) General Dynamics Corporation, Pierre Laclede Center, St. Louis,
Missouri, USA(US) (72) Rolf Dieter Glasfeld, Cohasset, Massachusetts, Jan Grover Morrill. Leominster, Massachusetts, USA(US) (Jk ) Oy Kolster Ab (5U) Laitteisto jäähdytettyä, nestemäistä kaasua kuljettavassa laivassa -Anordning vid fartyg för transport av nedkyld gas i flytande form Tämä keksintö koskee laitteistoa jäähdytettyä, nestemäistä kaasua kuljettavassa laivassa, jossa rungon ja siihen yhdistetyn pääkannen lisäksi on ainakin yksi runkoon sovitettu kaasusäiliö, joka työntyy pääkannen yläpuolelle pallomaisella osalla, jota ympäröi peittävä, oleellisesti pallopinnan muotoinen sääsuojus.
Säiliölaivoja on pitkään käytetty kuljettamaan öljyä, bensiiniä ja muita kemikaaleja, joita tavallisesti säilytetään ympäristön lämpötilassa. Viime aikoina on todettu, että on käytännöliistg sekä kaupallisesti mahdollista kuljettaa kryogeenisiä nesteitä lai_ voihin sijoitetuissa säiliöissä. Eräs erityinen käyttö sellaisiin laivoille on kuljettaa nesteytettyä luonnonkaasua, joka pysyy neste mgisenä lämpötilan ollessa noin alle -162°C normaalipaineessa.
Eräässä, useista nesteytetyn maakaasun kuljetukseen kehite tyistä lukuisista erilaisista laivatyypeistä, käytetään suuria 39’. Xcnmuotoisia säiliöitä ja U.S. patentit no. 3,841.269 ja 3,908,574 2 64095 esittävät tämäntyyppisiä laivoja yleensä. Tämäntyyppisen laivan rakenteessa otetaan huomioon joukko tekijöitä, jotka eivät liity normaalien säiliölaivojen suunnitteluun, kuten mittamuutokset, jotka johtuvat termisestä kutistumasta ja laajenemasta, joka tapahtuu sinä aikavälinä, kun säiliöt ovat täynnä, kryogeenisessä lämpö-tilassaan ja kun ne ovat tyhjät, ulkoilman lämpötilassa, kuten esimerkiksi tarkastuksen kestäessä tai ehkä kuljetettaessa painolastia.
Nämä suuret pallomaiset säiliöt kohoavat laivan pää- tai suoja-kannen yläpuolelle ja on tärkeätä, että ne suojataan suolaisen meriveden roiskeilta ja muulta vastaavalta. Sitäpaitsi on sellaiset säiliöt lämpöeristetty, koska tarvitaan riittävä terminen este säiliössä olevan nesteen kryogeneettisen lämpötilan ja ympäröivän meri-il-man lämpötilan välillä. Tavallisesti halutaan myös ylläpitää iner-tinen ilmakehä nesteytettyä luonnonkaasua sisältävien säiliöiden u1 kop i nnal1 a.
Pallomaisia säiliöitä käsittäviä laivoja varten on suunniteltu ja niissä on käytetty erityyppisiä sääsuojuksia. Eräässä sellaisessa laivassa oli suuria, yleensä lieriömäisiä sääsuojalohkoja, jotka sopivat kunkin säiliön yläosaan, 1ieriomainen alalohko kullekin säiliölle ja katkaistun kartion muotoiset lohkot yhdistämässä vastaavasti lieriömäisiä lohkoja toisiinsa. On suunniteltu toisentyyppisiä sääsuojuksia, jotka ovat yleensä puolipallon muotoisia ja joissa käytetään vahvoja meridiaanitukia, jotka on yhdistetty toisiinsa vaakatasossa muodostamaan tukirunko, jolle vaippalevyt on sijoitettu.
Tämän keksinnön yhtenä tarkoituksena on asettaa käytettäväksi parannettu sääsuojus loivan pääkannen yläpuolelle kohoaville nes-teenku1jetussäi1iöi1 le. Eräs 1isätarkoitus on asettaa käytettäväksi parannettu sääsuojus laivoihin asennetuille pallomaisille kryogeeni-sille säiliöille. Edelleen on eräänä tarkoituksena asettaa käytettäväksi pallomaisia kryogeenisiä säiliöitä varten parannetut sääsuojuk-set, jotka ovat rakenteeltaan vapaasti seisovia, niin että ne voidaan rakentaa maalla ja nostaa siteen laivaan ja asentaa sopivalla tavalla kyseessäolevan säiliön päälle. Lisäksi on vielä yhtenä tarkoituksena asettaa käytettäväksi rakenteeltaan yksinkertainen sääsuojus, joka voi muodostaa kaasutiiviin suojuksen kryogeenisen säiliön ympärille ja joka riittävän hyvin kestää valtamerimatkojen rasitukset.
Keksinnölle on tunnusomaista, että sääsuojukseen kuuluu ainakin kolme itsekantavaa, kahteen suuntaan kaartuvaa levylohkoa, jotka on alareunasta yhdistetty pääkanteen, ja ainakin kolme paisuntaosaa.
3 64095 jotka on kukin yhdistetty kahden viereisen lohkon sivureunoihin ja joilla on pääasiassa putkimainen poikkileikkaus sekä ai nepaksu js, joka on pienempi kuin lohkoilla.
Pohjimmiltaan keksintö asettaa käytettäväksi vaoaasti seisovan sääsuojuksen , joka on suunniteltu peittämään osaa suuresta pallomaisesta säiliöstä, joka kohoaa nesteytettyä. maakaasua kuljettavan säiliölaivan pääkannen yläpuolelle. Kuvattu sääsuojus on onton pallon lohko, joka on jaettu useampaan t.s. vähintään kolmeen osa-lohkoon ja jotka osalohkot on yhdistetty toisiinsa meridiaanisilla paisuntaosilla. Suojuksen eri osalohkot ovat vapaasti seisovia itsenäisiä kokonaisuuksia, jotka tavallisesti on valmistettu sopivan paksuisista hitsatuista levyistä ja jotka toisiinsa liitettyinä muodostavat vapaasti seisovan suojuksen. Paisuntaosien joustavuuden avulla absoirboidaan ne muodonmuutokset, jotka aiheutuvat valtamerialuksen rungon taioumisesta ja joilla muutoin olisi turmiollinen vaikutus täysin jäykkään vaippaan ja ne pystyvät myös kompensoimaan mitkä tahansa mittamuutokset, jotka voisivat aiheutua laajenemasta tai supistumasta.
Keksinnön nämä sekä muut tarkoitukset ilmenevät seuraavasta, keksinnön suositun suoritusmuodon yksityiskohtaisesta kuvauksesta, viitaten piirustukseen, jossa:
Kuvio 1 on perspektiivikuva merellä olevasta aluksesta, joka käsittää viisi suurta pallomaista säiliötä, jotka kaikki on suojattu yksittäisillä sääsuojuksilla, jotka käsittävät erilaisia keksintöön liittyviä piirteitä.
Kuvio 2 on suurennettu pystyleikkauskuva, joka Dääasiassa seuraa viivaa 2-2 kuviossa 1.
Kuvio 3 on suurennettu sivukuva eräästä kuvion 1 laivalla näkyvistä sääsuojuksista, joista on osia poistettu.
Kuvio 3a on suurennettu osaleikkauskuva kuviossa 3 näkyvän sääsuojuksen vaihtoehtoisesta suoritusmuodosta.
Kuvio 4 on tasokuva kuviossa 3 näkyvästä sääsuojuksesta.
Kuvio 5 on suurennettu osaleikkaus 5-5 kuviossa 4.
Kuviot 6 ja 7 ovat samankaltaisia kuin kuvio 5 esittäen vaihtoehtoisia rakenteita.
Kuvio 1 esittää laivaa 11, jossa on viisi pallomaista säiliötä , joista kukin on peitetty sääsuojuksella 13. Kaikki säiliöt 17 on valmistettu metallista, mieluimmin alumiinista, ja sääsuojus 13 suojaa säiliön 17 yläosaa, joka kohoaa laivan oänkannen 15 ylaputa 1 H J J <-> , 4 64095
Kuten parhaiten näkyy kuviossa 2, kukin säiliö 17 on pallomainen ja sitä kannattaa yhtenäinen metallivaippa 19, joka liittyy säiliöön suunnilleen sen vaakahalkaisijan kohdalla. Vaikkakaan vaipan ja säiliön välisen liitoksen rakenteellisia yksityiskohtia ei näy, voivat ne olla sitä yleistyyppiä, joka on tuotu ilmi U.S. patentissa no. 2,901,592.
Metallivaipan 19 alaosa on jollain sopivalla tavalla, kuten hitsaamalla, yhdistetty aluksen 11 runkoon 21. Vaikka säiliö 17 on kuvattu käyttäen tätä suosittua menetelmää kannattaa sitä vaipalla, voidaan erilaisia tekniikassa esiintyviä vaihtoehtoisia suuren pallomaisen säiliön kannattamismenetelmiä myös käyttää.
Jos niin halutaan, voidaan runko 21 varustaa eristyskerroksella 23 pallomaisen säiliön 17 alla niin, että jos esiintyisi odottamaton vuoto, kryogeeninen neste haihtuisi eristekerroksen päällä vaarantamatta j runkoa. Säiliön pallomainen ulkopinta peitetään riittävän paksulla kerroksella sopivaa lämpöeristettä, kuten poly-uretaanivaahtoa, joka on päällystetty sopivalla elastomeeriseilä kaasutiiviillä aineella, esimerkiksi butyylikumilla niin, että säiliön 17, kuviossa 2 näkyvä, sileä pallomainen ulkokuori säilyy. Vaihtoehtoisesti saattaa olla mahdollista eristää tarkoituksenmukaisesti metallisäiliön sisäpinta.
Jokaisen pallomaisen säiliön 17 huipulla on kupu 25, jonka kautta on johdettu kaikki putkiliitännät ja jonka kautta päästään tarkoitusta varten säiliöön 17, esimerkiksi alas tikkaita, jotka ovat keskusvaipassa (ei näkyvissä). Kuten kuviossa 1 ja 2 näkyy, kohoaa kupu 25 sääsuojuksen 13 yläpuolelle siinä olevan reiän 71 kautta. Tämän vuoksi on sääsuojuksen 13 yläosassa keskusrengas tai -kaulus 29, jonka sisään on kiinnitetty rengasmainen levy 30, johon on tehty aukko 27, joka on mitoitettu niin, että se sopii kuvun 25 ja siitä ulkonevien putkiliitäntien ympärille.
Kuten aikaisemmin on ilmaistu, tulee sääsuojuksen 13 olla itsekantava niin, että se voidaan rakentaa telakalla, maissa ja sen jälkeen nostaa nosturilla asennettavaksi eristetyn säiliön päälle sitten, kun säiliö on asennettu laivan 11 runkoon 21. Kun ne ovat paikoillaan laivan rungossa, asennetaan sopiva joustava tiiviste rengaslevyn 30 ja pienempiläpimittaisen, kupuun 25 kiinnitetyn, rengaslevyn 3? väliin tiivistämään siten sääsuojuksen 13 jn kuvun 25 u Ikopinrian välinen alue ja varmin tumaan tämän kohdan kaasun- 5 64095 pitävyys ainakin niissä tapauksissa, jolloin halutaan ylläpitää inertinen atmosfääri sääsuojuksen 13 sisäpinnan ja säiliön 17 ulkopinnan välisessä tilassa.
Kuvatun sääsuojuksen 13 muoto on olennaisesti ontto puolipallo ylös keskusrenkaaseen 29 saakka, vaikka sen korkeus on pienempi kuin pallon säde, koska pallomaisen kryogeenisen säiliön vaakahal-kaisija on hyvän matkaa (esimerkiksi noin 4 metriä) pääkannen 15 alapuolella. Sääsuojusta 13 pidetään yleensä muodoltaan pallomaisena, mikä tarkoittaa, että se voi olla täsmälleen osa pallosta, mutta voi myös olla jokin muu pyörähdyspinta tai voi olla vain likimain jompikumpi näistä. Vaikka tarkoitus on, että sääsuojuksen 13 muoto vastaa kryogeenisen säiliön 17 yläosan pintaa niin, että niiden välinen etäisyys säilyisi suhteellisen vakiona ja inertia-kaasulla täytettävä tila pysyisi mahdollisimman pienenä, voidaan poikkeamia tästä suhteesta sallia. Samalla tavoin, jos itsensä kryogeenisen säiliön yläosa ei jostain syystä olisi täsmälleen pallonmuotoinen, vaan sensijaan jonkin muun pyörähdyspinnan muotoinen, saattaisi olla eduksi, jos sääsuojus olisi samanmuotoinen; sääsuojus 13 voi kuitenkin olla myös muodoltaan pallon lohko.
Kuten kuviossa k parhaiten näkyy, on sääsuojus 13 tehty useammasta osalohkosta, jotka yhdessä muodostavat pallopintaisen lohkon. Vähintään kolmea osalohkoa 35 käytetään ja on epätodennäköistä, että enempää kuin kahdeksaa käytettäisiin. Kuvatussa suositussa suoritusmuodossa käytetään neljää neljännestä. Jokainen neljännes on itsekantava osalohko 35, joka on pyöristetty kahteen suuntaan ja joka on sopivalla tavalla, esim. hitsaamalla, kiinnitetty pääkanteen 15 alareunastaan 37 sekä yläreunastaan 39 ylärenkaaseen 29. Ylärengas tai -kaulus voidaan tehdä sopivan levyisestä ja paksuisesta teräslevystä, joka taivutetaan niin, että se muodostaa sylinteripinnan, jonka halkaisija on riittävä aukollista levyä 30 varten, joka muodostaa vapaan tilan kuvun 25 ympärille. Kunkin neljänneksen 35 sivureuna on yhdistetty sopivalla tavalla, esim. hitsaamalla paisuntaosaan 43, joka ulottuu pääkannelta 15 keskus-kaulukseen 29 ja jonka aksiaalinen kaarevuus on sen vuoksi sama kuin neljänneksen 35 sivureunan.
Kuten parhaiten näkyy kuviossa 5 kuvatun paisuntaosan 43 poikkileikkaus on ympyrä ja se metalli, josta paisuntaosa 43 on valmistettu, cr yleensä ohuempaa kuin se levy, josta itsekantava neljän- 6 64095 nes on tehty. Kuten voidaan näin parhaiten nähdä kuviosta 4, kukin paisuntaosa 43 >on hitsattu tai muuten sopivasti yhdistetty, vierekkäisten neljännesten 35 sivureunoihin. Paisuntaosan 43 pääasiallinen tehtävä on vähentää muodonmuutoksia, jotka aiheutuvat laivan rungon liikkeistä. Koska sääsuojuksen 13 ulkopinta tulee aina olemaan ulkoilman lämpötilassa ja koska sen sekä kryogeenisen nesteen välillä tulee olemaan eriste, ei lämpötilanmuutosten pitäisi aiheuttaa mitään olennaisia rasituksia sääsuojuksessa niin kauan,, kun kaikki systeemit toimivat suunnitellulla tavalla.
Tämänpituisen laivan pituussuuntainen taipuminen kovassa merenkäynnissä aiheuttaa merkittäviä rasituksia tämänkaltaisille rakenteille, jotka sijaitsevat pääkannen 15 yläpuolella. On todettu, että käyttämällä neljää paisuntaosaa 43, jotka ulottuvat meridiaanin suuntaisina pääkannelta 15 yläkaulukseen 29, kompensoidaan tehokkaasti levymäisten neljännesten pyrkimys liikkua laivan taipumisen johdosta. Täten paisuntaosat 43 keventävät mahdollisesti destruktiivissa rasituksia, jotka muutoin vaatisivat sellaisia olennaisia vahvistuksia tai niin suuria aineenvahvennuksia, että seurauksena olisi merkittävä lisä painossa ja valmistuskustannuksissa.
Käytettävien paisuntaosien 43 poikkileikkauksen muoto on sen kaltainen, että niiden sivuseinämät, joihin osalohkojen 35 si-vureunat on kiinnitetty, voivat kimmoisasta joustaa edestakaisin ilman, että se aiheuttaa niihin mitään pysyvää muutosta. Katkoviiva kuviossa 5 kuvaa muodonmuutosta, jonka puristusrasitukset aiheuttaisivat ympyränmuotoisen liikuntaosan vastakkaisiin seinämiin.
Niissä paisuntaosissa 43, joissa rasitusten suunta on vastakkainen, poikkipinta venyisi kokoonpuristumisen sijasta samassa suunnassa. Jotta saavutettaisiin tässä suhteessa paras tulos, uskotaan, että sääsuojus 13 tulisi asettaa laivassa niin, että kaksi paisuntaosaa 43 olisi laivan poikkisuunnassa ja muut kaksi liikuntaosaa vastaavasti sen pituussuunnassa, kuten kuviossa 1 näkyy. Suuntaamalla paisuntaosat 43 näin, uskotaan niiden parhaiten mukautuvan muodonmuutoksiin. Jos esimerkiksi käytettäisiin vain kolmea osalohkoa 35, yksi paisuntaosa 43 olisi pituussuunnassa ja kaksi muuta liikuntaosaa sijoitettu vastaavasti .120° välein.
Paisuntaosat 43 ovat mieluummin yleensä putkimaisia ja niiden poikkileikkaus on kaikkein mieluiten kokonainen putki. Kuvioissa 6 7 64 C 9 5 ja 7 näkyy esimerkkejä eräistä vaihtoehtoisista putkimaisista rakenteista. Kuviossa 6 kuvataan paisuntaosaa 43a, jonka poikkileikkaus on ellipsi, jonka pitempi akseli on pystyosassa. Kuvio 7 esittää poikkileikkaukseltaan suorakaiteen muotoista putkea, jossa jälleen suorakaiteen pitempi sivu on pystyosassa ja tällä rakenteella on tiettyjä etuja verrattuna putkeen, jonka poikkileikkauk-kaus on ympyrä tai jokin muu pyörähdyskuvio. Paisuntaosaa 43, jonka poikkileikkaus ei ole kokonainen putki, voidaan myös käyttää; esimerkiksi kouru, joka muistuttaa kuvion 7 paisuntaosaa ilman alaseinämää tai osa, jonka poikkileikkaus on U ylösalaisin, ovat käyttökelpoisia.
Myös ei-putkimaisia muotoja, joilla on riittävät jousto-ominaisuudet, voidaan käyttää; paisuntaosa 43 voisi esimerkiksi olla muodoltaan Z tai S.
Sellaisen avoputkisen tai ei-putkimaisen paisuntaosan 43 sivuseinämien sisään- tai ulospäinsuuntautuvat muodonmuutokset aiheuttaisivat kuitenkin jonkinverran pyrkimystä kiertymiseen vastaavan levymäisen vaipan osalohkon 35 sivureunan sekä liikuntaosan sivuseinämän välisen hitsaussauman kohdalla, mikä saattaisi vaatia lisävahvistusta liitokseen.
Kuvion 7 katkoviivat kuvaavat poikkileikkaukseltaan suorakaiteenmuotoisen putken 43b sisään ja ulospäin suuntautuvaa joustoa ja osoittavat, että osalohkojen 35 liike suuntautuu suoraan sisään- ja ulospäin. Siten voidaan nähdä, että eräs etu suljettuja tai ehjiä putkia käytettäessä on, että vältetään kaikki sellaiset kiertymärasitukset liitoskohdassa.
Paisuntaosat 43 ja vaipan osalohkot 35 voidaan tehdä mistä tahansa sopivasta metallista, jonka lujuus on riittävä ja paino hyväksyttävä. Tavallisesti, mutta ei välttämättä, on suojuksen osa-lohkot 35 ja paisuntaosat 43 tehty samasta materiaalista ja yleensä käytetään terästä. Johtuen niiden putkimaisesta muodosta paisuntaosat 43 ovat ’'pehmeämpiä" ja joustavat taivutuksessa muuttaen muotoaan osalohkojen 35 säilyttäessä pallomaiset ääriviivansa. Paisuntaosat 43 on tehty materiaalista, jonka seinämän vahvuus on sopiva niin, ettei putken syvyyden (tai halkaisijan) ollessa kohtuullinen tietty siirtymä aiheuta liiallisia rasituksia liikuntaosille. Tavallisesti on paksuus pienempi kuin suojuksen osalohkon paksuus.
8 64095
Eräässä esimerkissä pallomaisen säiliön, jonka halkaisija on noin 37 metriä, sääsuojuksen osalohkojen teräslevyn paksuus on 14,3 mm. paisuntaosien 43 ollessa pyöreitä teräsputkia, joiden halkaisija on noin 915 mm. ja seinämän paksuus noin 9,5 mm. Sääsuojuksen kattoina kryogeeninen säiliö 17 tehdään mieluummin alumiinilevyistä tai niukkahiilisestä teräksestä, jonka nikkelipitoisuus on korkea.
Kun sääsuojus 13 tehdään teräksestä, päällystetään se suojaaval-la pinnoitteella, joka tekee sen kestäväksi siihen jatkuvasti vaikuttavan suolavesi-ilmaston syövytysvaikutuksia vastaan. Kun halutaan inertiasuojausta, on laiva varustettu suojakaasusäiliöllä tai -generaattorilla 49 toimittamaan kaasua, joka peittää pallomaiset säiliöt sääsuojuksen alla sekä kannenalaicten säiliöiden läheisyydessä.
Jotta laivan henkilökunnan olisi helpompi kulkea vierekkäisten säiliöiden 17 yläosien tai kupujen 25 välillä ilman, että olisi tarpeen laskeutua kannelle ja kiivetä sitten seuraavalle säiliölle, on käytettävissä korokekäytävä tai käyntisilta, joka yhdistää neljä vierekkäistä säiliöparia. Paisuntaosissa 43 on käyntisiltaraken-teen kiinnittämistä varten litistetyt kohdat 47 (katso kuvio 3) aivan kauluksen 29 liittymäkohdassa. Litistetyt kohdat 47 eivät merkittävästi vaikuta paisuntaosien 43 jousto-ominaisuuksiin kokonaisuutena ja niiden avulla voidaan käyntisiltarakennelma 45 kiinnittää tukevasti. Lisäksi, koska kaikilla laivoilla on tilaa niukasti, on säiliöt sen mukaisesti sijoitettu lähekkäin ja laivan pituussuunnassa olevissa paisuntaosissa 43 voi olla litistetyt pys-tyosat 48 sillä kohtaa, missä vaippa liittyy pääkanteen. Litistettyjen kohtien 48 ansiosta on tilaa kulkea laivan poikkisuunnassa pääkannella 15 vierekkäisten suojusten 13 välistä.
Kuviossa 3a näkyy sääsuojuksen 50 vaihtoehtoinen muoto, pääpiirteissään samankaltainen kuin kuviossa 3 näkyvä kuorirakenne, mutta joka käsittää ylimääräisen rasitusta vähentävän osan. Sää-suojukseen kuuluu suuriläpimittainen jalusta- tai pohjarengas 51, joka on tehty pyöreästä putkesta, ja joka muodostaa 360° renkaan suojuksen helmaan. Tämän vuoksi on vaipan neljännekset tai osalohkot 53 sopivalla tavalla, kuten hitsaamalla, liitetty jalus-tarenkaan 51 yläpintaan ja paisuntaosien 55 alapäät on työstetty niin, että ne sopivat jalus laputken rengaspintaan, johon ne on liitetty tarkoiluksenmukaiu^lla tavalta, kuten hitsauksella, Gäii- 64095 9 suojuksesta 50 kyseenollen liittyy se välillisesti jaiustarenkaan 51 kautta laivan pääkanteen sensijaan, että suojuksen osalchkojen alareunat olisi suoraan kiinnitetty siihen. Jalustarengas parantaa laajennus- ja supistusominaisuuksia sekä tarjoaa täten lisäsuojan laivassa kovassa merenkäynnissä esiintyvän taipumisen suojuksen itse-kantaviin kuorimaisiin osalohkoihin 53 aiheuttamaa mahdollisesti turmiollista rasitusta vastaan.
Vaikka keksintöä on kuvattu ja selitetty ottaen huomioon tiettyjä suosittuja suoritusmuotoja, on selvää, että erilaisia muutoksia ja muunnoksia voidaan tehdä poikkeamatta keksinnön puitteista, jotka määritellään yksinomaan oheisilla patenttivaatimuksilla. Keksinnön erityispiirteet ilmaistaan seuraavissa patenttivaatimuksissa.

Claims (5)

10 64095
1. Laitteisto jäähdytettyä, nestemäistä kaasua kuljettavassa laivassa (11), jossa rungon (21) ja siihen yhdistetyn pääkannen (15) lisäksi on ainakin yksi runkoon sovitettu kaasusäiliö (17), joka työntyy pääkannen yläpuolelle pallomaisella osalla, jota ympäröi peittävä, oleellisesti pallopinnan muotoinen sääsuojus (13), tunnettu siitä, että sääsuojukseen (13) kuuluu ainakin kolme itsekantavaa, kahteen suuntaan kaartuvaa levylohkoa (35), jotka on alareunasta yhdistetty pääkanteen (15), ja ainakin kolme paisun-taosaa (43), jotka on kukin yhdistetty kahden viereisen lohkon si-vureunoihin ja joilla on pääasiassa putkimainen poikkileikkaus sekä ainepaksuus, joka on pienempi kuin lohkoilla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen laitteisto, tunnet-t u siitä, että kupu (25) on sijoitettu ylös säiliöön (17) ja pyö-reään aukkoon rengaslaipassa (29), joka on yhdistetty paisuntaosien (43) yläpäihin ja lohkojen yläreunaan.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että kunkin lohkon (35) alareuna on suoraan yhdistetty poikkileikkaukseltaan putkimaiseen renkaaseen (51), joka on vuorostaan yhdistetty pääkanteen (15).
4. Jonkin patenttivaatimuksen 1...3 mukainen laitteisto, tunnettu siitä, että lohkojen (35) ja paisuntaosien (43) välinen liitos on sellainen, että sääsuojus on kaasunpitävä iner-tin atmosfäärin ylläpitämiseksi säiliön (17) ympärillä.
5. Jonkin patenttivaatimuksen 1...4 mukainen laitteisto, tunnettu neljästä yhtä suuresta lohkosta (35) ja neljästä paisuntaosasta (43), jolloin kaksi paisuntaosaa sijaitsee laivan pitkittäisviivalla.
FI773188A 1976-10-28 1977-10-25 Anordning vid fartyg goer transport av nedkyld gas i flytande form FI64095C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
US05/736,478 US4106423A (en) 1976-10-28 1976-10-28 Weather covers for tankers
US73647876 1976-10-28

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI773188A FI773188A (fi) 1978-04-29
FI64095B true FI64095B (fi) 1983-06-30
FI64095C FI64095C (fi) 1983-10-10

Family

ID=24960029

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI773188A FI64095C (fi) 1976-10-28 1977-10-25 Anordning vid fartyg goer transport av nedkyld gas i flytande form

Country Status (15)

Country Link
US (1) US4106423A (fi)
JP (1) JPS5355882A (fi)
BE (1) BE860294A (fi)
CA (1) CA1067350A (fi)
DE (1) DE2748492A1 (fi)
DK (1) DK151473C (fi)
ES (1) ES463622A1 (fi)
FI (1) FI64095C (fi)
FR (1) FR2369155A1 (fi)
GB (1) GB1542745A (fi)
IT (1) IT1092185B (fi)
NL (1) NL7711812A (fi)
NO (1) NO145827C (fi)
PT (1) PT67161B (fi)
SE (1) SE432744B (fi)

Families Citing this family (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPS6181097U (fi) * 1984-11-02 1986-05-29
GB8520885D0 (en) * 1985-08-21 1985-09-25 Goldrein I S Ships
US4684067A (en) * 1986-03-21 1987-08-04 General Motors Corporation Two-stage, hydraulic-assisted fuel injection nozzle
NO300314B1 (no) * 1994-01-28 1997-05-12 Kvaerner Moss Tech As Tank til transport av flytendegjort naturgass
JP3547118B2 (ja) * 1998-07-17 2004-07-28 本田技研工業株式会社 車両の組立ライン
WO2005000717A2 (en) * 2003-03-31 2005-01-06 Exxonmobil Upstream Research Company Support systems for containers on-board a marine vessel
JP4119813B2 (ja) * 2003-09-24 2008-07-16 三菱重工業株式会社 タンクカバー及び船舶
US8474892B1 (en) 2012-06-13 2013-07-02 Pinnacle Companies, Inc. Lifting apparatus and method
US8534480B1 (en) 2012-06-13 2013-09-17 Pinnacle Companies, Inc. Tank segment connection apparatus
US8801041B2 (en) 2012-07-30 2014-08-12 Pinnacle Companies, Inc. Fluid storage container and method
JP6304558B2 (ja) * 2015-02-27 2018-04-04 三菱重工業株式会社 運搬船
JP2018069980A (ja) * 2016-10-31 2018-05-10 川崎重工業株式会社 舶用タンクカバー及びそれを備えた船舶
JP2023176313A (ja) * 2022-05-31 2023-12-13 三菱造船株式会社 船舶

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US2386958A (en) * 1942-01-08 1945-10-16 Pittsburgh Des Moines Company Spherical type insulated container for liquefied gases
US2800249A (en) * 1954-12-06 1957-07-23 Constock Liquid Methane Corp Tanks for storing cold boiling liquids
US2980215A (en) * 1957-11-12 1961-04-18 Englund Ernest Tubular interlocking joint
NL285172A (fi) * 1961-11-21
FR2243108A1 (en) * 1973-09-11 1975-04-04 Akers Mek Verksted As Petrol tanker carrying refrigerated liquefied gas - chambers containing gas partially project down into petrol tanks
US3859805A (en) * 1974-02-08 1975-01-14 Chicago Bridge & Iron Co Flat bottom ship tank for transport of liquefied gas
US3924367A (en) * 1974-02-27 1975-12-09 American Farm Systems Inc Roof structure
NO743932L (fi) * 1974-10-31 1976-05-03 Moss Rosenberg Verft As

Also Published As

Publication number Publication date
PT67161B (en) 1979-03-20
FR2369155B1 (fi) 1983-02-11
US4106423A (en) 1978-08-15
DK151473B (da) 1987-12-07
PT67161A (en) 1977-11-01
DE2748492C2 (fi) 1988-03-31
IT1092185B (it) 1985-07-06
DK477277A (da) 1978-04-29
NL7711812A (nl) 1978-05-03
FI64095C (fi) 1983-10-10
NO773662L (no) 1978-05-02
FI773188A (fi) 1978-04-29
NO145827C (no) 1982-06-09
CA1067350A (en) 1979-12-04
JPS6121872B2 (fi) 1986-05-29
NO145827B (no) 1982-03-01
BE860294A (fr) 1978-02-15
SE432744B (sv) 1984-04-16
ES463622A1 (es) 1979-01-01
SE7712047L (sv) 1978-04-29
DK151473C (da) 1988-05-30
GB1542745A (en) 1979-03-21
FR2369155A1 (fr) 1978-05-26
DE2748492A1 (de) 1978-05-03
JPS5355882A (en) 1978-05-20

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI64095B (fi) Anordning vid fartyg foer transport av nedkyld gas i flytande form
US3968764A (en) Ships for transport of liquefied gases
US3472414A (en) Containers and the like
JP5269778B2 (ja) タンク構造
FI67519B (fi) Stoedarrangemang foer cylindriska behaollare i fartyg
US3680323A (en) Tanker for liquified and/or compressed gas
US4106424A (en) Insulated marine container for liquefied gas
US3039418A (en) Tankers
JP2021513633A (ja) 液化ガスを貯蔵及び輸送するための設備
US3145680A (en) Transport of liquefied gases
KR890002914B1 (ko) 저온 또는 고온화물 수송용의 선박
US4095546A (en) Shipboard LNG tanks
KR101678360B1 (ko) 액체 가스를 저장하기 위한 독립 탱크 시스템
GB2032506A (en) Tank
KR20220125329A (ko) 액화가스 저장시설
JP2021194986A (ja) 液化ガス運搬船
JP2018069980A (ja) 舶用タンクカバー及びそれを備えた船舶
US3397662A (en) Hatch arrangement for liquefied gas storage tanks
KR102596193B1 (ko) 선박 상의 극저온 유체를 저장 및 운송하기 위한 시스템
US4128187A (en) Secondary barrier construction for low temperature liquified gas storage tank carrying vessels
KR820000425B1 (ko) 액체 수송용 화물선의 커버
US4430954A (en) Cargo tank support
KR830000804B1 (ko) 액화 개스 단열 용기
RU2786865C2 (ru) Герметичный и теплоизоляционный резервуар, оснащённый загрузочной/разгрузочной башней
KR790001832B1 (ko) 독립된 압력 화물탱크를 갖는 개량식 선박

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed

Owner name: GENERAL DYNAMICS CORPORATION