FI60848B - Saekerhetskoppling i synnerhet foer hissanordningar - Google Patents

Saekerhetskoppling i synnerhet foer hissanordningar Download PDF

Info

Publication number
FI60848B
FI60848B FI761393A FI761393A FI60848B FI 60848 B FI60848 B FI 60848B FI 761393 A FI761393 A FI 761393A FI 761393 A FI761393 A FI 761393A FI 60848 B FI60848 B FI 60848B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
output
register
coupling
inputs
line
Prior art date
Application number
FI761393A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI60848C (fi
FI761393A (fi
Inventor
Herbert Klopsch
Klaus Lobert
Dieter Stamm
Original Assignee
Inventio Ag
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Inventio Ag filed Critical Inventio Ag
Publication of FI761393A publication Critical patent/FI761393A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI60848B publication Critical patent/FI60848B/fi
Publication of FI60848C publication Critical patent/FI60848C/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/02Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators responsive to abnormal operating conditions
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B66HOISTING; LIFTING; HAULING
    • B66BELEVATORS; ESCALATORS OR MOVING WALKWAYS
    • B66B5/00Applications of checking, fault-correcting, or safety devices in elevators
    • B66B5/0006Monitoring devices or performance analysers

Landscapes

  • Maintenance And Inspection Apparatuses For Elevators (AREA)
  • Elevator Control (AREA)
  • Elevator Door Apparatuses (AREA)
  • Indicating And Signalling Devices For Elevators (AREA)

Description

EÄSr^l γβΙ ««kuulutusjulkaisu JS» ibj (11) utlAggn 1 NGSSKRIFT o U 0 4 8 • C /45» Patentti ay annuity 13 CM 1?Π2 ^ Patent csddelat ^ ^ ^ (S1) K».ik?/int.ci.3 B 66 B 5/00 SUOMI—FI N LAN D (21) P»t«nttlhtk«mut — P»t*n(an*eknlnf T6l 393 (22) Hak«mi(pilvi — AiMttkningtdat 18.05-76 ' ' (23) Alkuptwt—Glttlfheud·! l8.O5.76 (41) Tullut (ulklMktl — Bllvlt offentllj 22.11.76
Patentti· ja rekisterihallitut .... .... _ , . . .
_ . (44) Nlhtftviktlpanon ja kuuu|ulkalsun pvm. —
Patent· eeh registerstyrelsen ' Aniöktn utlagd eeh utl.skrlft«n publk«»d 31.12.81 (32)(33)(31) Pyritty etuoikeus —Bijlrd prlorlut 21.05.75 Sveitsi-Schweiz(CH) 6531/75 (71) Inventio Aktiengesellschaft, CH-6052 Hergiswil NW, Sveitsi-Schweiz(CH) (72) Herbert Klopsch, Berlin, Klaus Lobert, Berlin, Dieter Stamm, Berlin,
Saksan Liittotasavalta-Förbundsrepubliken lyskland(DE) (7*0 Leitzinger Oy (5*0 Varmuuskytkentä, varsinkin hissilaitteistoja varten - Säkerhetskoppling i synnerhet för hissanordningar Tämän keksinnön kohteena on varmuuskytkentä, varsinkin hissilaitteistoja varten, jonka muodostaa ainakin yksi kytkentäpiiri, jossa on kaksi numeerista liitoselintä, jotka on sovitettu toisistaan erillään kulkevaan tiedotuskanavaan ja yhdistetty sisääntulopuolella antiva-lenttiset merkit kehittävien tiedotusten antajien kanssa ja ulostulo-puolella ulostulomerkkien antivalenssia valvovan valvontakytkennän kanssa ekvivalenssi- tai antivalenssikytkennän muodossa.
Tällaisten, asiaankuuluvat määräykset huomioon ottaen valmistettujen varmuuskytkentöjen tarkoituksena on koestaa, ovatko kysymyksessä olevan varmistettavan laitteiston vaarattoman käynnistyksen edellytykset olemassa ja vikojen, jotka saattaisivat johtaa vaaralliseen käyttötilaan, tultua havaituiksi, estää laitteiston käynnistys.
Hissien rakennuksessa esimerkiksi on voimassa vaatimus, että kun vika yhdessä toisen vian kanssa voi johtaa vaaralliseen käyttötilaan, niin viimeistään käyttöjärjestyksen mukaan seuraavassa tilan muutoksessa jossa viallisen toimintaelimen on toimittava mukana, tapahtuu laitteiston pysäyttäminen ja automaattinen jälleenkytkentä on estettävä.
Tällöin ei oteta huomioon sitä, että vaaralliseen käyttötilaan johtava 2 60848 toinen vika tulee lisäksi ennen kuin tilan muutoksen avulla aikaansaadaan laitteiston pysäyttäminen.
Saksalaisesta kuulutusjulkaisusta 1 537 379 on tullut tunnetuksi var-muuskytkentä, jossa op liitososa, joka on varustettu kahdella erillisellä kanavalla ekvivalentteja ja niiden antivalentteja kytkentämuuttujia varten, jolloin toinen kanava sisältää NAND-elimen ja toinen kanava NOR-elimen liitoseliminä ja jolloin sisääntuloissa on käytettävissä määrätyllä toistotaajuudella annettuja suorakulmaisten jännitteiden muotoisia antivalenttisia kytkentämuuttujia ja kummankin liitoselimen ulostuloihin on kytketty valvontaelin, jota kuulustellaan koestusmer-keillä. Valvontaelimenä käytetään elektronista vahvistinta, jonka syöt-töjännite otetaan kummankin liitoselimen ulostulosta. Tämän varmuuskyt-kennän edelleen kehitetyssä sovellutusmuodossa muodostavat liitososiin järjestetyt valvontaelimet sarjakytkennän, jossa kulloinkin valvontaelimen ulostulo on kytketty seuraavan valvontaelimen sisääntuloon ja jolloin sarjakytkennän ensimmäiseen valvontaelimeen on kytketty koes-tusmerkkilähde ja viimeiseen valvontaelimeen sen ulostulomerkkejä valvova ja niitä koestusmerkkeihin vertaileva rakenneryhmä.
Tämän varmuuskytkennän epäkohtana on varsinkin se, että kahden vian esiintyessä liitososassa, esimerkiksi voi esiintyä yksi vika kummassakin liitoselimessä tai viallinen liitoselin ja yksi liitoselinten sisääntulojen ulostulomerkkien ekvivalenssiin johtava merkkitila, samoin kuin ulostulomerkkien antivalenssisuus. Jos molemmat viat esiintyvät ajallisesti peräkkäin, niin ne voi todeta koestusmerkkilähteestä ulostulevat ajallisesti toisiaan seuraavat koestusmerkit. Jos viat esiintyvät kuitenkin samanaikaisesti, niin toteaminen valvontaelimen välityksellä ei ole mahdollista.
Saksalaisesta kuulutusjulkaisusta 1 055 782 on toisaalta tunnettu var-muuslaite sähköisesti käytettyjä hissejä varten, joissa varmistettavan alueen, esimerkiksi hissin korin oviaukon sisäpuolella käytetään osituslaitteena yhtä tai useampaa valolähteistä ja valokennoista vastaavin relein muodostettuja valosähköisiä puomeja. Tämä laite tunnetaan varsinkin siitä, että hissin käyttölaitteen kytkevä ohjausvirtapiiri on kytketty mootorin kytkentäsuojaan kytketyn, koestusreleen ja koskettimen ja valokennoreleen koskettimien muodostaman tarkistuslaitteen välityksellä, joka tarkistaa osituslaitteen siten, että se kytkee irti lyhytaikaisesti valolähteet ja aikaaeaa yhteyden moottorin kytkentä-suojaan ainoastaan silloin,kun valolähteet irtikytkettäessä valoken-noihin liitetyt releet päästävät.
3 60848 Tässä hissien varmuuslaitteessa siis kulkukomennon antamisen jälkeen, ennen kuin tämä tulee suoritettavaksi, koestetaan kulun estävän vian simuloinnilla kytkinelimienm oikeat toiminnat.
Mutta tässä varmuuslaitteessa on se epäkohta, että koestusreleen toimimatta jäädessä tai sen koskettimien kiinni tarttuessa osituslaite ei voi enää koestaa toimintakykyä, jolloin valosähköisiin puomeihin liittyvät epäkohdat, putkien vanheneminen, häiriöt vahvistimissa, releiden kiinnitarttuminen jne voivat tulla vaikuttaviksi. Kahden vian samanaikainen esiintyminen johtaa sen tähden varmuuskytkennän havaitsematto-maan vaaralliseen käyttötilaan.
Tämän keksinnön tehtävänä on aikaansaada varmuuskytkentä, joka tuntee kaksi koestusvaiheen .kytkentäaikana samanaikaisesti esiintyvää vaaralliseen käyttötilaan johtavaa vikaa ja estää niiden vaikutuksen.
Tämä tehtävä ratkaistaan keksinnön mukaan siten, että ohjausjohdon kanssa laitteiston aukikytkentää varten ekvivalenssin olemassa ollessa yhdistetty valvontakytkennän ulostulon puoleinen liitoselin on rakennettu sinänsä tunnetulla tavalla yksinomaan diodeista ja valvontakytkennän sisääntulon puoleiset liitoselimet sekä valvotut liitoselimet on yhdistetty laitteiston tai laitteiston osan käyntiin pannessa virheen simuloivan koestusmerkin peräkkäin molempiin valvottuihin liitoselimiin antavan koestuskytkennän kanssa ja että ohjausjohtoon laitteiston aukikytkentää varten on kytketty aikaelin kytkennän hidastuksella.
Keksintöä selitetään seuraavassa lähemmin eräänä sovellutusesimerkkinä viitaten oheisiin piirustuksiin, joissa kuvio 1 esittää hissilaitteiston varmuuskytkennän kytkinpiirin kytkentäkaaviota.
Kuvio 2 esittää useammalla kytkinpiirillä varustetun varmuuskytkennän kytkentäkaaviota.
Kuviossa 1 SK 1 tarkoittaa varmuuskytkennän kytkinpiiriä, jossa on esimerkiksi kaksi hissin korin oveen liitettyä tiedotuksen antajaa G 11 ja G 12. Tiedotuksen antaja G 11 on yhdistetty tiedotuskanavan IK 11 välityksellä kahden sisääntulon käsittävän numeerisen liitoselimen V 11, esimerkiksi AND-elimen toisen sisääntulon kanssa, mitä vastoin 4 60848 tiedotuksen antaja G 12 on liitetty tiedotuskanavan IK 12 välityksellä kahden sisääntulon käsittävän numeerisen liitoselimen v 12, esimerkiksi OR-elimen toiseen sisääntuloon. AND- ja OR-elimien V 11, V 12 ulostuloihin on liitetty valvontakytkentä US 1, jonka muodostaa NOR-elin V 13 ja AND-elin, joissa kummassakin on kaksi AND- ja OR-elimen V 11, V 12 ulostulojen kanssa yhdistettyä sisääntuloa. NOR- ja AND-elimen V 13, V 14 ulostulot on yhdistetty diodin D 11, D 12 välityksellä ohjausjohdon StL ja koestuskytkennän PS 1 kanssa. Koestuskytken-nän muodostaa kolme sisääntuloa ja kaksi sisääntuloa käsittävä AND-elin V 15, V 16, kaksi sisääntuloa ja kaksi ulostuloa käsittävä rekisteri SP 11, kaksi sisääntuloa ja yhden ulostulon käsittävä rekisteri SP 12, sekä kaksi sisääntuloa käsittävä NAND-elin V 17. Tällöin AND-elimen V 15 sisääntulot on yhdistetty NOR-elimen V 13, ohjausjohdon StL ja koestusjohdon PrL kanssa sekä AND-elimen V 16 sisääntulot AND-elimen V 14 ulostulon ja ohjausjohdon StL kanssa. AND-elimien V 15, V 16 ulostulot on liitetty rekisterin SP 11 sisääntuloihin e 1, e 2, jolloin sen ulostulo a 1 on yhdistetty rekisterin SP 12 sisääntulon e 1 kanssa ja johdon LSi 2 välityksellä OR-elimen V 12 sisääntulon kanssa. Rekistereiden SP 11 ja SP 12 ulostulot a 2 ja a 1 on yhdistetty NAND-elimen V 17 kumpaankin sisääntuloon.
Kuviossa 2 tarkoittavat osat SK 1, US 1, PS 1, V 11, V 12, V 13, V 14, V 15, V 16, SP 11, SP 12, V 17, D 11, D 12, IK 11, IK 12, LSi 1, LSi 2, LSi 3, LQ 1, LQ 2, PrL ja StL samoja osia kuin kuviossa 1. SK 2, SK 3 ja SK 4 tarkoittavat varmuuskytkennän kytkinpiirejä, jotka kyt-kinpiirin SK 1 kanssa muodostavat sarjakytkennän, jolloin kytkinpii-rien SK 1, SK 2, SK 3 ja SK 4 valvontakytkennät US 1, US 2, US 3 ja US 4 samoin kuin kytkinpiirien SK 1, SK 2 ja SK 3 koestuskytkennät PS 1, PS 2 ja PS 3 ovat samanlaiset. SK 2 on sovitettu esimerkiksi hissilaitteiston kuilun oviin, samalla kun SK 3 täyttää hissilaitteis-ton varmuuspiirin mielivaltaisen, lähemmin selittämättä jätetyn valvontatehtävän. Kytkinpiirissä SK 4 kytkinpiirien SK 1 - SK 3 tiedotukset on kerätty yhdeksi tuloksena olevaksi tiedotukseksi. Kytkinpiirit on kytketty sarjaan siten, että kulloinkin edellä olevan kytkinpiirin NAND-elimen V 17, V 27, V 37 ulostulo on yhdistetty seuraavan kytkin-piirin numeerisen liitoselimen V 21, V 31, V 41 sisääntulon kanssa. Kytkinpiirien SK 2, SK 3, SK 4 rekistereiden SP 21, SP 31, SP 41 ulostulot a 1 on yhdistetty edellä olevien kytkinpiirien SK 1, SK 2, SK 3 rekistereiden SP 12, SP 22, SP 32 sisääntulojen e 2 kanssa.
Kytkinpiirien ulkopuolelle sovitettu kaksi sisääntuloa ja yhden ulostulon käsittävä rekisteri SP 0 on yhdistetty sisääntulossa e 1 laitteiston ohjauksen kanssa yhdistetyn johdon LSi 0 kanssa ja sisääntulo 5 60848 e 2 johdon LQ 1 välityksellä rekisterin SP 11 (kuv. 1) ulostulon a 1 kanssa, mitä vastoin sen ulostulo a 1 on liitetty johdon LSi 1 välityksellä, johon NOT-elin VO on sovitettu, numeerisen liitoselimen V 11 (kuvio 1) toiseen sisääntuloon.
Koestuskytkennän PS 4 rekisterin SP 42 sisääntulo e 1 on yhdistetty johdon LSi O1 välityksellä johdon LSi 0 kanssa ja sen ulostulo a 1 on liitetty kaksi sisääntuloa käsittävän OR-elimen V 47 toiseen sisääntuloon. OR-elimen V 47 ulostulo on yhdistetty koestusjohdon PrL kanssa ja laitteiston ohjauksen kanssa liitetyn sulkujohdon SpL kanssa. Rekisterin SP 42 sisääntulo e 2 on yhteydessä rekisterin SP 41 ulostulon a 1 ja OR-elimen V 47 toisen sisääntulon kanssa. Kytkinpiirien ulkopuolelle sovitettu aikaelin ZG on liitetty kytkennän viivytyksellä si-sääntulopuolella ohjausjohtoon StL ja ulostulopuolella laitteiston ohjaukseen.
Kytkinpiirien SK 1, SK 2 ja SK 3 tiedotuskanavat IK 11/12, IK 21/22 ja IK 31/32 on liitetty kytkinpiirin SK 4 numeerisen liitoselimen sisääntuloihin, jonka ulostulot toisaalta on yhdistetty valvontakytkennän US 4 sisääntulojen kanssa ja toisaalta tiedotuskanavien IK 41/42 välityksellä laitteiston ohjauksen kanssa.
Edellä selitetty varmuuskytkentä toimii seuraavalla tavalla:
Hissin korin paikallaan ollessa ja hissin korin oven ollessa suljettu tiedotuksen antaja G 11 antaa merkin 1 AND-elimeen V 11 ja tiedotuksen antaja G 12 merkin 0 OR-elimeen V 12. Johdon LSi 0 (kuv. 2) välityksellä merkki 0 kulkee rekisterin SP Θ sisääntuloon e 1, jonka rekisterin ulostulossa siten samoin on merkki 0. Johtoon LSi 1 sovitettu NOT-elin VO kieltää tämän merkin, niin että AND-elimen V 11 vastaavaan sisääntuloon ilmestyy merkki 1, joten sen ulostulossa on merkki 1. Tämän johdosta NOR-elimen V 13 ja AND-elimen V 15 ulostuloissa on merkki 0, niin että rekisteri SP 11 ei lähde käyntiin ja merkki 0 kulkee johdon LSi 2 välityksellä OR-elimen V 12 vastaavaan sisääntuloon, jonka OR-elimen ulostulossa ja siten myös AND-elimen V14 ulostulossa on merkki 0. Ohjausjohto StL johtaa siten "laitteisto ei aukikytketty" määrittämän merkin 0, samalla kun tiedotuskanavissa IK 11/12 elimien V 11/12 ulostulossa on antivalenttiset merkit. Jos antivalenssia on häiritty, niin ohjausjohto StL johtaa laitteiston aukikytkevän merkin 1. Jos häiriö kuitenkin on ainoastaan lytytaikainen, esimerkiksi tiedotuksen antajan merkkien lyhytaikainen peitto, niin aikaelin ZG estää laitteiston auki-kytkemisen.
60848
Kytkinpiirit SK 2, SK 3, SK 4 toimivat analogisesti kytkinpiirin SK 1 kanssa, jolloin kulloinkin liitoselimien V 21/22, V 31/32, V 41/42 lukumäärä sisääntuloja vastaa käytettävien tiedotusten lukua ja jolloin johtojen LSi 3/4, LSi 5/6, LSi 7/8 välityksellä analogisesti elimiin V 11/12 johtavien kytkinpiirin SK 1 johtojen LSi 1/2 kanssa merkit 1 ja 0 pääsevät elimien V 21/22, V 31/32, V 41/42 vastaaviin sisääntuloihin.
Koska rekisterien SP 41, SP 42 sisääntuloissa e 1 on merkki 0, ulostuloissa a 1 samoin kuin OR-elimen V 47 ulostulossa on merkki 0. Sen täh* den koestusjohto PrL ja sulkujohto SpL johtavat koestusmerkin 0 ja "kulun vapautumiseksi" nimitetyn merkin 0.
Kaikkien kytkinpiirien moitteettomissa toiminnoissa laitteiston ohjaukseen johtavissa, kulun vapauttavissa merkkejä antavissa tiedotuskanavissa IK 41/42 on samoin merkkien antivalenssl.
Kulun alkaessa vähän ennen ovien sulkemista laitteiston ohjaus antaa tarkoituksella koestaa varmuuskytkentä merkin 1 johtoon LSi 0. Tämä merkki aikaansaa rekisterien SP 42 ja SP 0 käynnistyksen. Sen jälkeen OR-elimen V 47 ulostuloon ilmestyy merkki 1, joka koestuksen aikana estää kulun sulkujohdon SpL välityksellä ja syötetään koestusjohdon PrL välityksellä kytkinpiireihin SK 1 - SK 4. Rekisterin SP 0 ulostuloon a 1 ilmestyy samoin merkki 1, joka kulkee johdon LSi 1 ja NOT-elimen VO kautta merkkinä 0 AND-elimen V 11 vastaavaan sisääntuloon. Siten AND-elimen V 11 ja NOR-elimen V 13 ulostuloissa on merkki 0 ja 1 sekä AND-elimen V 15 kaikissa kolmessa sisääntulossa on merkki 1. Tällöin diodi D 12 estää merkin 1 esiintymisen AND-elimen molemmissa sisääntuloissa. Seuraavana rekisteri SP 11 käynnistetään niin, että merkki 1 toisaalta palauttaa johdon LQ 1 välityksellä rekisterin ja toisaalta kulkee johdon LSi 2 kautta OR-elimen V 12 vastaavaan sisääntuloon. Näin sen ulostulossa ja koska rekisterin SP 0 palautumisen vaikutuksesta AND-elimen V 11 ulostulossa on merkki 1, myöskin AND-elimen V 14 ulostulossa on merkki 1. AND-elimen V 16 molemmissa sisääntuloissa on siten samoin merkki 1. Tästä on seurauksena, että rekisteri SP 11 palautuu ja sen ulostulossa a 2 on merkki 1, jolloin diodi D 11 estää rekisterin uudel-leenkäynnistymisen. Koska rekisterin SP 12 ulostulossa samoin on merkki 1, niin NAND-elimen V 17 ulostulossa oleva merkki 1 muuttuu merkiksi 0. Tämä merkki 0 johdetaan edelleen johdon LSi 3 kautta kytkinpiiriin SK 2, jossa nyt tapahtuvat samat tapahtumat kuin kytkinpiirissä SK 1.
Kytkinpiirissä SK 4 olevan rekisterin SP 41 käynnistämisen jälkeen palautetaan rekisteri SP 42 ja kytkinpiirissä SK 3 oleva rekisteri SP 32 7 60848 johdon LQ 4 kautta. Samanaikaisesti OR-elimen V 47 molemmissa sisääntuloissa olevat merkit 1 ja 0 muuttuvat 0:ksi ja l:ksi niin, että johdoissa PrL ja SpL on kuten ennen merkki 1. Vasta rekisterin SP 41 palauttamisen jälkeen OR-elimen V 47 ulostulossa on merkki 0, joten koes-tus on päättynyt ja kulun sulku on kumottu.
Vikojen esiintyessä varmuuskytkentä toimii seuraavasti:
Oletettakoon, että kytkinpiirin SK 1 molemmat numeeriset liitoselimet V 11, V 12 ovat viallisia kulun alkamisen ajankohtana, jolloin viat voivat esiintyä peräkkäin tai samanaikaisesti. Tiedotuksen antajien G 11, G 12 kanssa liitettyjen elimien V 11, V 12 sisääntuloissa on esimerkiksi merkit 0 ja 1. Johdon ISi 1 kautta koestusmerkki 0 kulkee AND-elimen V 11 toiseen sisääntuloon, joten sen ulostulossa täytyy myös olla merkki 0. Oletettu vika voisi nyt olla senlaatuinen, että ulostulossa on kuitenkin merkki 1. Koska OR-elimen V 12 toisessa sisääntulossa on merkki 0, mutta sen ulostulo on "1", mutta tässä oletetun vian johdosta kuitenkin on "0”. NOR-elimen V 13 ulostulossa on sen johdosta merkki 0, millä rekisteriä SP 11 ei voida käynnistää eikä johdon LSi 2 kautta mitään merkkiä 1 pääse OR-elimeen V 12. Koska AND-elimen V 14 ulostulossa ja rekisterin SP 11 ulostulossa a 2 kummassakin on merkki 0, NAND-elimen V 17 ulostulossa ei tapahdu merkkitilan mitään muutosta, niin että johdon LSi 3 kautta ei johdeta kytkinpiiriin SK 2 mitään koestusmerkkiä. Sen johdosta myös mitään koestusmerkkiä ei pääse johdon LSi 7 kautta kytkinpiiriin SK 4 niin, että rekisterit SP 41, SP 42 eivät tule palautumaan ja johto SpL johtaa edelleen kulun eston aikaansaavan merkin 1.
Edelleen voidaan olettaa, että kytkinpiirin SK 1 diodi D 12 on viallinen, jolloin vika olkoon sen laatuinen, että sen esiintyessä virtaa ei voit kulkea läpäisysuunnassa eikä sulkusuunnassa. Jos elimien V 13, V 14 sisääntuloissa nyt koestuksen kuluessa on merkit 1, niin NOR-elimen V 13 ulostuloon ilmestyy merkki 0 ja AND-elimen V 14 ulostuloon merkki 1. AND-elimen V 16 molemmissa sisääntuloissa on sen tähden merkit 0 vast. 1, niin että sen ulostulossa on merkki 0. Tämän johdosta rekisteriä ei voida palauttaa, joten NAND-elimen V 17 ulostulossa ei. tapahdu mitään merkin, muutosta. Sen tähden koestusmerkkiä ei johdeta edelleen, niin että johto SpL johtaa edelleen kulun eston aikaansaavan merkin 1.
Edelleen esimerkkinä oletettakoon, että kytkinpiirin SK 2 valvontakyt-kennän US 2 molemmat numeeriset liitoselimet V 23, V 24 kulun alkaessa ovat viallisia, jolloin kulun alun ajankohtana viat voivat esiintyä pe- 8 60848 räkkäin tai samanaikaisesti. Kuilun ovien esittämättä jätettyjen tiedotuksen antajien kanssa yhdistettyjen elimien V 21, V 22 sisääntuloissa on kuilun ovien suljettuina ollessa merkit 1 ja 0. Johtoa LSi 3 pitkin pääsee nyt mitään vikaa käsittämättömän, hissin korin oviin liitetyn kytkinpiirin SK 1 koestuksen jälkeen koestusmerkki AND-elimen V 21 kyseessä olevaan sisääntuloon, joten sen ulostulossa on merkki 0. Koska johdon LSi 4 kautta ei ole tullut vielä mitään koestusimpulssia OR-elimen V 22 kyseessä olevaan sisääntuloon, myös sen ulostulossa on merkki 0. Näin NOR-elimen V 23 ulostulo on "1" ja AND-elimen V 24 ulostulo "0". Oletettu vika voi nyt olla sen laatuinen, että täydentävät merkit ilmestyvät ulostuloihin. Näin AND-elimen välityksellä liitettyjä rekistereitä ei voida käynnistää ja rekisterin SP 22 ulostulon kanssa yhdistetyssä NAND-elimen V 27 sisääntulossa on kuten ennen merkki 0. Sen tähden sen sisääntulossa ei tapahdu mitään merkin muutosta, niin ettei koestusmerkki tule johdetuksi edelleen. Tämän johdosta kytkinpiirin SK rekistereitä SP 41, SP 42 ei voida palauttaa, joten johto SpL johtaa edelleen kulun eston aikaansaavan merkin 1.
Keksintö ei ole rajoitettu esitettyyn sovellutusesimerkkiin, vaan se käsittää myös mahdolliset sovellutusmuodon vaihtelut. Niinpä esimerkiksi molempia numeerisia sisääntulo-liitoselimiä V 11, V 12 varten yhden AND- ja 0R-elimen sijasta voidaan sovittaa yksi N0R- ja AND-elin ja val-vontakytkennän US 1 molempia liitoselimiä V 13, V 14 varten yhden N0R-ja AND-elimen sijasta yksi 0R- ja NAND-elin. Myös esimerkiksi koko kytkentä voi olla tehty NOR-tekniikaksi tai MOS-logiikaksi itse-estävine Mos-transistoreineen. Edelleen ehdotettu varmuuskytkentä ei ole käyttökelpoinen ainoastaan hissilaitteistoja varten, vaan myös muita varmistettavia laitteistoja, kuten esimerkiksi rautatievarmuuslaitteistoissa.

Claims (6)

9 60848
1. Varmuuskytkentä, varsinkin hissilaitteistoja varten, jonka muodostaa ainakin yksi kytkentäpiiri, jossa on kaksi numeerista liitoselintä, jotka on sovitettu toisistaan erillään kulkevaan tiedotuskanavaan ja yhdistetty sisääntulopuolella antivalenttiset merkit kehittävien tiedotusten antajien kanssa ja ulostulopuolella ulostulomerkkien anti-valenssia valvovan valtontakytkennän kanssa ekvivalenssi- tai antiva-lenssikytkennän muodossa, tunnettu siitä, että ohjausjohdon (StL) kanssa laitteiston aukikytkentää varten ekvivalenssin olemassa ollessa yhdistetty valvontakytkennän (US 1) ulostulon puoleinen liitos-elin on rakennettu sinänsä tunnetulla tavalla yksinomaan diodeista (D 11, D 12) ja valvontakytkennän (US 1) sisääntulon puoleiset liitos-elimet (V 13, V 14) sekä valvotut liitoselimet (V 11, V 12) on yhdistetty laitteiston tai laitteiston osan käyntiin pannessa virheen simuloivan koestusmerkin peräkkäin molempiin valvottuihin liitoselimiin (V 11, V 12) antavan koestuskytkennän (PS 1) kanssa ja että ohjaus-johtoon (StL) laitteiston aukikytkentää varten on kytketty aikaelin (ZG) kytkennän hidastuksella.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen varmuuskytkentä, tunnettu siitä, että molemmat valvotut liitoselimet (V 11, V 12) muodostuvat yhdestä AND-elimestä ja yhdestä OR-elimestä ja valvontakytkennän (US 1) molemmat sisääntulon puoleiset liitoselimet (V 13, V 14) muodostuvat yhdestä NOR-elimestä ja yhdestä AND-elimestä.
3. Patenttivaatimuksen 2 mukainen varmuuskytkentä, tunnettu sitä, että koestuskytkennän (PS 1) muodostaa yksi kolme sisääntuloa ja yksi kaksi sisääntuloa käsittävä AND-elin (V 15, V 16), yksi kaksi sisääntuloa ja kaksi ulostuloa käsittävä ensimmäinen rekisteri (SP 11), yksi kaksi sisääntuloa ja yhden ulostulon käsittävä toinen rekisteri (SP 12) ja yksi kaksi sisääntuloa käsittävä numeerinen liitoselin (V 17), jolloin AND-elimen (V 15) sisääntulot on yhdistetty NOR-elimen (V 13) ulostulon kanssa, ohjausjohdon (StL) kanssa ja koes-tuksen aikana kulun estävän merkin (1) johtavan koestusjohdon (PrL) kanssa ja AND-elimen (V 16) sisääntulot on yhdistetty AND-elimen (V 14) ulostulon kanssa ja ohjausjohdon (StL) kanssa ja AND-elimien (V 15, V 16) ulostulot on liitetty ensimmäisen rekisterin (SP 11) si- ίο 6 0 8 4 8 sääntuloihin (e 1, e 2), jonka ulostulo (a 1) on yhdistetty toisen rekisterin (SP 12) sisääntulon (e 1) kanssa ja johdon (LSi 2) välityksellä toisessa tiedotuskanavassa (IK 12) olevan valvotun liitos-elimen (V 12) sisääntulon kanssa ja jonka ulostulo (a 2) on yhdistetty numeerisen liitoselimen (V 17) sisääntulon kanssa, jolloin toisen rekisterin (SP 12) ulostulo (a 1) on liitetty numeerisen liitoselimen (V 17) toiseen sisääntuloon.
4. Patenttivaatimusten 1-3 mukainen varmuuskytkentä, tunnet-t u siitä, että siinä on varmistettavaa laitteistoa käynnistettäessä johdon (LSi 0) kautta syötetyn merkin (1) välityksellä käynnistettävä rekisteri (SP 0), jossa on kaksi sisääntuloa ja yksi ulostulo ja joka on sovitettu kytkinpiirin (SK 1) ulkopuolelle, jolloin sen ulostuloon (a 1) liitetty, sitä käynnistettäessä esiintyvää merkkiä (0) edelleen johtava johto (LSi 1) on yhdistetty ensimmäisessä tiedotuskanavassa (IK 11) olevan valvotun liitoselimen (V 11) sisääntulon kanssa ja jolloin ensimmäisen rekisterin (SP 11) ulostuloon (a 1) liitetty, sitä käynnistettäessä johdon (LSi 1) kautta syötetyn merkin (0) välityksellä sen ulostulossa (a 1) esiintyvä merkki (1) edelleen johtava johto (LQ 1) on yhdistetty tarkoituksella toisen rekisterin (SP 0) palauttaminen, sen sisääntulon (e 2) kanssa ja että merkin (1) välityksellä toinen rekisteri (SP 12) on käynnistettävissä, ensimmäinen rekisteri (SP 11) on palautettavissa johdon (LSi 2) kautta ja numeerisen liitoselimen (V 17) ulostulossa on aikaansaatavissa merkin muutos.
5. Patenttivaatimusten 1-3 mukainen varmuuskytkentä, tunnet-t u siitä, että siinä on useita sarjaan kytkettyjä kytkinpiirejä (SK 1, 2, 3, 4), jolloin yhden kytkinpiirin numeerisen liitoselimen (V 17, 27, 37) ulostulo on yhdistetty johdon (LSi 3, 5, 7) välityksellä seuraavan kytkinpiirin numeerisen liitoselimen (v 21, 31, 41) sisääntulon kanssa ja kulloinkin ensimmäisen rekisterin (SP 21, 31, 41. ulostulo (a 1) on yhdistetty edellisen kytkinpiirin (SK 1, 2, 3) kulloinkin toisen rekisterin (SP 12, 22, 32) sisääntulon (e 2) kanssa tarkoituksella sen palauttaminen johdon (LQ 2, 3, 4) välityksellä.
6. Patenttivaatimusten 1-5 mukainen varmuuskytkentä, tunnet-t u siitä, että useiden sarjaan kytkettyjen kytkinpiirien (SK 1, 2, 3, 4) viimeisen kytkinpiirin (SK 4) koestuskytkennän (PS 4) toisen li 6 0 8 4 8 rekisterin (SP 42) sisääntulo (e 1) on yhdistetty laitteistoa käynnistettäessä toisen rekisterin (SP 42) käynnistävää merkkiä (1) johtavan johdon välityksellä johdon (LSi Q') kanssa ja sen ulostulo (a 1) on liitetty kaksi sisääntuloa käsittävän OR-elimen (v 47) toiseen sisääntuloon, jonka koestuksen kestäessä kulun estävän merkin (1) käsittävä ulostulo on yhdistetty koestusjohdon (PrL) ja sulkujohdon (SpL) kanssa ja koestuskytkennän (PS 4) ensimmäisen rekisterin (SP 41) ulostulo (a 1) on liitetty toisen rekisterin (SP 42) toiseen sisääntuloon ja OR-elimen (V 47) toiseen sisääntuloon, jolloin ensimmäisen rekisterin (SP 41) ulostulossa kehitetyn merkin (1) läpikulun ja molempien rekistereiden (SP 41, SP 42) palauttamisen jälkeen OR-elimen (v 47) ulostulossa on laitteiston salpauksen poistava ja koestuksen lopettamisen aikaansaava merkki (0).
FI761393A 1975-05-21 1976-05-18 Saekerhetskoppling i synnerhet foer hissanordningar FI60848C (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
CH653175 1975-05-21
CH653175A CH594322A5 (fi) 1975-05-21 1975-05-21

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI761393A FI761393A (fi) 1976-11-22
FI60848B true FI60848B (fi) 1981-12-31
FI60848C FI60848C (fi) 1982-04-13

Family

ID=4311064

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI761393A FI60848C (fi) 1975-05-21 1976-05-18 Saekerhetskoppling i synnerhet foer hissanordningar

Country Status (18)

Country Link
US (1) US4088900A (fi)
JP (1) JPS51143240A (fi)
BE (1) BE841981A (fi)
BR (1) BR7603216A (fi)
CH (1) CH594322A5 (fi)
DE (1) DE2621397C2 (fi)
EG (1) EG12851A (fi)
ES (1) ES448143A1 (fi)
FI (1) FI60848C (fi)
FR (1) FR2311743A1 (fi)
GB (1) GB1511753A (fi)
HK (1) HK73278A (fi)
HU (1) HU175100B (fi)
IT (1) IT1060648B (fi)
NL (1) NL184609C (fi)
NO (1) NO140920C (fi)
SE (1) SE423988B (fi)
SU (1) SU736869A3 (fi)

Families Citing this family (6)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE2714903C2 (de) * 1977-04-02 1986-07-24 Degussa Ag, 6000 Frankfurt Verfahren und Vorrichtung zur kontinuierlichen Verwiegung bzw. kontinuierlichen volumetrischen Dosierung von unverdichtetem, auf pyrogenem Wege hergestelltem Siliciumdioxid
DE2842370A1 (de) * 1978-09-28 1980-04-10 Siemens Ag Schaltungsanordnung zur ueberwachung des arbeitsablaufes einer signale verarbeitenden einheit
ATE126172T1 (de) * 1990-10-31 1995-08-15 Inventio Ag Zweikanalige gabellichtschranke in failsafe- ausführung.
DE10341324A1 (de) * 2003-09-08 2006-06-01 Siemens Ag Verfahren zur Erkennung von fehlerhaften antivalenten Taster- oder Schaltersignalen
CN104271484B (zh) * 2012-04-20 2017-05-03 通力股份公司 测试设备和安全配置件
DE102021134163A1 (de) 2021-12-21 2023-06-22 Abberior Instruments Gmbh Sensorschaltung für eine eine sicherheitsfunktion ausführende vorrichtung, vorrichtung und verfahren zum verarbeiten von messwerten von sensoren

Family Cites Families (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1055782B (de) * 1956-03-08 1959-04-23 Stahl R Fa Sicherheitseinrichtung fuer elektrisch betriebene Aufzuege
DE1537379C3 (de) * 1967-09-22 1980-07-03 Siemens Ag, 1000 Berlin Und 8000 Muenchen Sicherheitsschaltung zum Durchführen logischer Verknüpfungen für binäre Schaltvariable und deren antivalente Schaltvariable
DE2247276C3 (de) * 1972-09-27 1981-06-11 Siemens AG, 1000 Berlin und 8000 München Antivalenzkontrolleinrichtung für ein zweikanaliges Schaltwerk
US3961688A (en) * 1974-04-29 1976-06-08 Armor Elevator Company Transportation system with malfunction monitor

Also Published As

Publication number Publication date
FI60848C (fi) 1982-04-13
EG12851A (en) 1979-12-31
FI761393A (fi) 1976-11-22
SU736869A3 (ru) 1980-05-25
SE7605637L (sv) 1976-11-22
JPS6269B2 (fi) 1987-01-06
IT1060648B (it) 1982-08-20
NO140920C (no) 1979-12-12
FR2311743A1 (fr) 1976-12-17
SE423988B (sv) 1982-06-21
NL184609C (nl) 1989-09-18
NL7605508A (nl) 1976-11-23
US4088900A (en) 1978-05-09
NO140920B (no) 1979-09-03
CH594322A5 (fi) 1978-01-13
JPS51143240A (en) 1976-12-09
NO761711L (fi) 1976-11-23
GB1511753A (en) 1978-05-24
HU175100B (hu) 1980-05-28
ES448143A1 (es) 1977-07-01
NL184609B (nl) 1989-04-17
DE2621397A1 (de) 1976-12-02
FR2311743B1 (fi) 1979-09-07
HK73278A (en) 1978-12-22
DE2621397C2 (de) 1984-05-03
BE841981A (fr) 1976-11-19
BR7603216A (pt) 1977-01-18

Similar Documents

Publication Publication Date Title
EP2339557B1 (de) Prüfeinrichtung für Gefahrmeldeanlagen
AU2008277777B2 (en) Method for monitoring a lift system
US3892954A (en) Programmable, tester for protection and safeguards logic functions
FI60848B (fi) Saekerhetskoppling i synnerhet foer hissanordningar
US4977984A (en) Apparatus and method for detecting elevator car position in a door zone
KR100711075B1 (ko) 시스템의 평상 상태와 고장 상태를 감시 및 검출하는 상태 감시 검출 회로 및 케이블 위치 감시 회로
US20020171554A1 (en) Input/output methodology for control reliable interconnection of safety light curtains and other machine safety controls
SE437499B (sv) Kopplingsanordning for periodisk overvakning av funktionsdugligheten hos delar av en lasningsskyddad tryckmedelsmanovrerad fordonsbromsanleggning
EP0223461A1 (en) Testable voted logic power interface
FI62602B (fi) Saekerhets-utmatningskrets foer en databehandlingsanlaeggning som avger binaersignaler
EP3765932A1 (en) Wind turbine fault monitoring system and method
CN114701528B (zh) 轨道交通车辆及其车门状态检测电路、检测方法
US3422414A (en) System for checking the operational reliability of logic modules and finding the locality of faults
JPH0998081A (ja) フェール・セーフ多数決論理回路および該回路を用いたパラレル出力型電子連動装置
RU2109318C1 (ru) Автоматическое контрольное устройство
CN112438022A (zh) 确保计数器正确计数的故障安全计数器评估器
CN218412807U (zh) 电梯封星电路检测系统
SU734626A1 (ru) Устройство дл диагностики релейно-контактных схем
JP2019052977A (ja) Dvor装置の自動故障診断システム、dme装置の自動故障診断システム、ils装置の自動故障診断システム、dvor装置の自動故障診断方法
JP2008172702A (ja) 遠隔自動試験装置
CZ2007694A3 (cs) Zpusob kontroly prvního kontrolního relé a druhého kontrolního relé kodéru cyklických kódu pro železnicní zabezpecovací zarízení a kodér cyklických kódu k provádení zpusobu
SU209033A1 (ru) Способ периодического регламентного контроля
SU1361650A1 (ru) Устройство дл проверки исправности блоков защиты
Spunei et al. Computer Assisted Diagnosis for CEDCR2 Railway Installations (Part I)
KR100277457B1 (ko) 철도의 연동시스템 제어장치 및 방법

Legal Events

Date Code Title Description
MM Patent lapsed
MM Patent lapsed

Owner name: INVENTIO AG