FI60699B - Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av ren natriumformiatloesning - Google Patents
Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av ren natriumformiatloesning Download PDFInfo
- Publication number
- FI60699B FI60699B FI2382/74A FI238274A FI60699B FI 60699 B FI60699 B FI 60699B FI 2382/74 A FI2382/74 A FI 2382/74A FI 238274 A FI238274 A FI 238274A FI 60699 B FI60699 B FI 60699B
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- sodium hydroxide
- solution
- gas
- carbon monoxide
- sodium
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C07—ORGANIC CHEMISTRY
- C07C—ACYCLIC OR CARBOCYCLIC COMPOUNDS
- C07C51/00—Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides
- C07C51/10—Preparation of carboxylic acids or their salts, halides or anhydrides by reaction with carbon monoxide
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Oil, Petroleum & Natural Gas (AREA)
- Carbon And Carbon Compounds (AREA)
- Organic Low-Molecular-Weight Compounds And Preparation Thereof (AREA)
- Pharmaceuticals Containing Other Organic And Inorganic Compounds (AREA)
- Treating Waste Gases (AREA)
- Gas Separation By Absorption (AREA)
Description
ESFH [B] (H)KUU LUTUejULKAlSU ,α,λλ w 1 ' UTLAGGNINGSSKRIFT &U0? 7 • C ^45j Fatentti ayunne-tty 10 03 1982 4jnTD) Patent aeddelat ^ ^ (51) KvJk?/lnt.CL3 C 07 C 53/06 SUOMI —FINLAND (21) Hwnttlhdwmu» — PK«iit*mttkiiing 2302/7^ (22) HtkemitpUvi — Anafiknlnpdag 09-08.7^ ' ' (23) Alkupllvl—GlMghatsdag 09-08.7^ (41) Tullut {ulklMktl — Bllvlt offentllg lit .02.75
Patentti- ja rekisterihallitut .. „ .......... , , . ,, , - . . . ,.. , (44) Nlhctvlli*lp*non jt kimL|ulkaliun pvm. — „
Patent· och registerstyrelsen ' ' An*etun utiigd och utl.tkrift*n pub»c«r*d 30.11.8l (32)(33)(31) Pyydetty etuolkeu*—Begird prloriwt 13.08.73
Japani-Japan(jP) 90052/73 (71) Mitsubishi Gas Chemical Co., Inc., No. 5~2, 2-chome, Marunouchi,
Chiyoda-ku, Tokyo-to, Japani-Japan(JP) (72) Yasushi Awane, Niigata-ken, Sadao Otsuka, Chiba-ken, Masao Nakata, Niigata-ken, Fumio Tanaka, Niigata-ken, Japani-Japan(JP) (7*0 Oy Kolster Ab (5*0 Menetelmä puhtaan natriumformiaattiliuoksen jatkuvaksi valmistamiseksi - Förfarande för kontinuerlig framställning av ren natriumformiatlösning
On tunnettua, että natriumformaattia voidaan valmistaa natriumhydroksidin ja hiilimonoksidin välisellä reaktiolla.
Tämä reaktio on seuraava:
NaOH + CO -> HCOONa Tähän asti natriumformiaattia on valmistettu korkeassa paineessa tapahtuvalla natriumhydroksidin ja hiilimonoksidin välisellä reaktiolla panosreaktorissa. Kuitenkin tällä menetelmällä, käytettäessä jopa erittäin puhdasta hiilimonoksidia, saadaan alhaisen puhtausasteen ja kons entrant ion omaavaa tuotetta.» Suuri osa natriumhydroksidista jää lisäksi reagoimatta. Sen tähden on pyritty valmistamaan natriumformiaattiliuos antamalla natriumhydroksidin reagoida hiilimonoksidin kanssa vastavirtasysteemissä useissa autoklaaveissa, jotka on varustettu sekoittajilla ja kytketty sarjaan. Laitteisto, joka muodostuu yhdistettyjen autoklaavien systeemistä, on kuitenkin mekaanisesti monimutkainen ja vaatii huolellista käyttöä. Sitäpaitsi saadulla liuoksella on alhainen konsentraatio, noin 30 K, ja alhainen puhtausaste sisältäen noin 1 % natriumhydroksidia ja 2 % natrium-karbonaattia. Lisäksi konsentroiminen on välttämätöntä korkean konsentraation omaavan natriumformiaattiliuoksen saamiseksi ja konsentroimalla saatu ^a,t^iuip- 60699 formiaattiliuos sisältää suuren määrän jäljellejäänyttä natriumhydroksidia saadun natriumformiaattiliuoksen puhtausasteen ollessa erittäin alhainen.
Valmistettaessa natriumformiaattia natriumhydroksidin ja hiilimonoksidin välisellä reaktiolla on jo kauan hyväksytty se, että hiilimonoksidin absorption natriumhydroksidiin ollessa hidas tarvitaan paljon aikaa kaasu-neste-kontaktiin, ja vastavirtakontakti-menetelmä on ilmeisesti tuottoisin jatkuvaa menetelmää käyttäen. Joka tapauksessa haluttaessa saada reaktio loppuun niin, ettei jää yhtään natriumhydroksidia, vastavirtamenetelmää on pidetty tuottoisimpana, koska hiilimonoksidin osapaine suurenee natriumhydroksidin konsentraation aletessa reaktion edistyessä. Yritettiin valmistaa natriumformiaattiliuos, jolla oli korkea puhtausaste ja suuri konsentraatio, vastavirtamenetelmällä täytetyssä torni-reaktorissa, jotta saataisiin tarpeeksi kaasu-neste-kontaktia. Saadut tulokset esitetään jäljempänä. Koska usein havaitaan kolonnin tukkeutumista, kun suuri hiilimonoksidivirta johdetaan nestevirtaa vastaan reaktion saamiseksi loppuun, on ylimäärin käytetyn hiilimonoksidin suhde natriumhydroksidiliuokseen rajoitettu. Niinpä sopivissa käyttöolosuhteissa, joissa ylimäärin käytetyn hiilimonoksidin suhde on pieni kolonnin tukkeutumisen estämiseksi, saatu natriumformiaattiliuos sisältää suuren määrän jäljelle jäänyttä natriumhydroksidia, ja on hyvin vaikeaa saada puhdasta natriumformiaattiliuosta, jonka natriumhydroksidikonsent-raatio olisi alhainen, pienempi kuin 0,1 paino-#, ja vielä vaikeampaa on saada natriumformiaattiliuosta, jonka epäpuhtauskonsentraatio on jatkuvasti alhainen, vaikka hyväksyttäisiinkin suurempi natriumhydroksidikonsentraatio kuin 0,1 paino-%. Oletetaan, ettei tornireaktörin alaosassa ole natriumhydroksidia juuri jäljellä, koska hiilimonoksidin osapaine suurenee natriumhydroksikonsentraation pienetessä. Sitävastoin kaasini syöttämisestä aiheutuva alhainen lämpötila torni-reaktorin alaosassa hidastaa natriumhydroksidin reaktiota ylimääräisen hiilimonoksidin kanssa. Näin ollen halutun tuotteen saamiseksi tornireaktorin täytyy olla valtava. Tämä merkitsee haittaa teollisesti.
Nyt on havaittu, että erittäin puhdasta natriumformiaattiliuosta, jonka jäljelle jääneen natriumhydroksidin konsentraatio on alle 0,1 paino-#, saadaan myötävirtsasysteemissä tornityyppisessä reaktorissa huolimatta siitä, että hiilimonoksidin osapaine alenee liuoksen natriumhydroksidikonsentraation alentuessa. Tämä tarkoittaa, että käytettäessä myötävirtakontaktisysteemiä saavutetaan monia etuja, kuten äärettömän alhainen jäljelle jääneen natriumhydroksidin konsentraatio, paljon helpomi laitteiston käyttö kuin aikaisemman, optionaalinen kaasu-neste-suhde eikä tarvitse käyttää Haschigin renkaita kaasu-neste-kontaktiin torni-reaktorissa.
Keksinnön mukaiselle menetelmälle on tunnusomaista, että hiilimonoksidia syötetään ylimäärin natriumhydroksidiin nähden ja aineet saatetaan kosketukseen toistensa kanssa myötävirtasysteemissä tornityyppisessä reaktorissa, ;r ?· p : ; 3 60699 jolloin natriumhydroksidin virtausnopeus on alle 2 l/h tehokasta tilavuusyksikköä ...... . ,2 o (1) kohti ja reaktio suoritetaan paineessa 12-30kg/cm ja lämpötilassa 150-220 C.
Menetelmällä saadaan natriumformiaattiliuos, jonka konsentraatio on n. 50 % ja joka on erittäin puhdas sisältäen alle 0,1 % natriumhydroksidia, minkä valmistaminen tähän saakka on ollut mahdotonta teollisesti. Tämän keksinnön mukaan yllä mainittu korkealaatuinen natriumformiaattiliuos valmistetaan teollisesti yhdessä vaiheessa ja myotävirtakontaktisysteemillä. Menetelmällä voidaan yhdessä vaiheessa valmistaa jatkuvasti ja helposti erittäin puhdasta natriumformiaatin vesiliuosta tornityyppisessä reaktorissa.
Käytetty laitteisto on tornityyppinen reaktori, edullisesti tyhjä torni, so. mahdollisesti reititetyillä levyillä varustettu torni ilman täytettä. Tyhjä torni on edullinen, koska voidaan saavuttaa suuri reaktionopeus komponenttien sekoittamisen ollessa tehokas ja tämä johtaa ei ainoastaan virtausnopeuden vaan myös natriumformiaatin puhtauden paranemiseen.
On suositeltavaa kiinnittää tarkoituksenmukainen laitteisto, esim. reititetyt levyt, reaktoriin estämään muodostuneen natriumformiaatin vastasekoit-tumisen, mutta levyjen lukumäärän ei tarvitse olla kovin suuri ja levyjen väli voi olla melko suuri.
On suositeltavaa tuoda kaasu mahdollisimman pieninä kuplina, jotta taataan kaasun kontaksi nesteen kanssa ja edullisesti reititetty levy tai muu hajottava laite kiinnitetään kaasun sisääntuloputken päähän. Koska hiilimonoksidia johdetaan ylimäärin natriumhydroksidiin nähden, tarkoituksenmukainen laitteisto sijoitetaan kaasu-nesteen erottamista varten kaasu-nesteen ulostuloputken jälkeen.
Reaktio suoritetaan 12-30 kg/cm :n paineessa, edullisesti 15-20 kg/cm :n paineessa ja 150-220°C:n lämpötilassa, edullisesti 170-220°C:n lämpötilassa.
Alempi paine kuin 12 kg/cm^ ja alempi lämpötila kuin 150°C alentaa reaktionopeutta ja korkeampi lämpötila kuin 220°C pyrkii aiheuttamaan laitteiston korroosiota.
Jos reaktion jälkeen natriumformiaattiliuoksesta erotettu ylimääräinen kaasu sisältää inerttiä kaasua, kuten typpeä, osa siitä puhdistetaan vapaaksi inertistä kaasusta ja jäljelle jäänyt kaasu viedään uudelleen reaktoritorniin, jolloin samalla korvataan kulunut hiilimonoksidi, ja annetaan reagoida natriumhydroksidin kanssa. Luonnollisesti koko määrä ylimääräistä kaasua voidaan johtaa uudelleen käytettäessä 100 %:sta hiilimonoksidia.
Hatriumhydroksidiliuoksen virtausnopeus on pienempi kuin 2 l/h tehokasta tilavuusyksikköä (l) kohti, jotta saataisiin ^5-55 %-st& natriumformiaatin vesi-liuosta. Erittäin puhdasta natriumformiaattia ei voida saada virtausnopeuden ollessa suuremman kuin yllä mainitun arvon. On turvallista käyttää hiilimonoksidia enemmän kuin 50 %:nen ylimäärä teoreettisesta määrästä, joka on laskettu natriumhydroksidin määrästä ja yli 80 $:nen ylimäärä hiilimonoksidia voidaan käyttää kun tarkoituksena on saada erittäin puhdas natriumformiaattiliuos. Sil- k 60699 loin kun hiilimonoksidia käytetään alle 50 %:nen ylimäärä teoreettisesta määrästä, kaasun sekoittumisteho on alentunut ja reaktionopeus laskee.
Jäljempänä olevassa selostuksessa kaikki kaasukonsentraatiot ilmaistaan tilavuusprosentteina ja liuoskonsentraatiot painoprosentteina.
On suotavaa käyttää mahdollisimman korkean konsentraation omaavaa hiili-monoksidikaasua, jotta puhdistettavan kaasun määrä alenisi, mutta konsentraation ei välttämättä tarvitse olla 100 %t jos puhdasta kaasua ei ole saatavilla.
Taloudellisesti on kuitenkin suotavaa jos hiilimonoksidin konsentraatio kuplivassa kaasussa on yli 50 % ja edullisesti yli TO %.
Reaktorin on oltava suuri käytettäessä kaasua, jonka konsentraatio on alle 50 %, koska reaktionopeus laskee. Erittäin suuren konsentraation omaava natriumhydroksidiliuoksen käyttö laimentamattomana ei aiheuta tornin korroosiota, jos taataan tarpeeksi hyvä sekoittuminen sisääntulolevyllä, vaikka tämä riippuu tornimateriaalin korroosiokestosta. Tämä on keksinnön suuri etu verrattuna vas-tavirtmenetelmään. Paikallisen suuren natriumhydroksidikonsentraation välttämiseksi liuos voidaan laimentaa natriumformiaattiliuoksella. Natriumformiaatin konsentraatio ko. natriumhydroksidiliuoksessa on mieluiten 5~50 % riippuen lopullisen tuotteen halutusta natriumformiaattikonsentraatiosta. Liuoksen juoksevuus alenee, jos käytetään vahvempaa kuin 50 #:sta natriumformiaattiliuosta koska natriumformiaatin liukoisuus natriumhydroksidiin on rajoitettu.
Vaikka ei ole mitään sääntöä, natriumhydroksidi-natriumformiaatti-liuoksen valmistamismenetelmässä on käytännöllistä laimentaa kaupallisesti saatavissa oleva natriumhydroksidi muodostuneeseen natriumformiaattiin. Tässä tapauksessa käytännössä osa muodostuneesta natriumformiaattiliuoksesta poistetaan ja jäljelle jäävä yhdistetään natriumhydroksidiin johdettavaksi takaisin reaktiotorniin.
Seuraavat esimerkit kuvaavat keksintöä.
Esimerkki 1
Tornin alimmalle levylle, joka torni oli valmistettu hiiliteräspaine-putkesta, jonka halkaisija on 10 cm, korkeus on 15 m ja käyttötilavuus on 95 1 ja johon oli kiinnitetty kymmenen reititettyä levyä, johdettiin hiilimonoksidia ja natriumformiaattia sisältävää natriumhydroksidia ja niiden annettiin reagoida paineessa. Saatu reaktioliuos poistettiin reaktiotornista ja erotettiin kaasusta. Vähän yli 10 % ulostulevasta kaasusta hylättiin ja loppukaasu sekoitettiin 98 Ji:sen hiilimonoksidin kanssa 91 i:sen Co-kaasun saamiseksi, joka sitten johdettiin uudestaan reaktiotorniin.
Keskimääräiset reaktio-olosuhteet olivat seuraavat: : . e 5 60699
Syöttöliuoksen koostumus: NaOH konsentr. 12,1 % HCOOKa " 3b,2 %
Syöttöliuoksen määrä: 75 1/h Käsitelty määrä tehokasta tilavuus- yksikköä kohti (l) 0,79 1/h Käytetyn C0:n määrän suhde teoreettiseen määrään: 2,0
Alimman osan lämpötila: l82°C
Korkeimman osan lämpötila: 192°C
2
Paine yläosassa (mittarissa): 16 kg/cm
Tuotteeksi saatiin vesiliuos, joka sisälsi 50,5 % HC00Na:a ja vähemmän kuin 0,01 % Na0H:a. Se oli väritön, kirkas liuos, joka sisälsi käytännöllisesti katsoen vain natriumformiaattia.
Esimerkit 2-10
Samalla laitteistolla kuin esimerkissä ja muutetuilla olosuhteilla, jotka on esitetty taulukossa 1, saatiin käytännöllisesti katsoen puhtaan natrium-formiaatin vesiliuokset kussakin tapauksessa. Virtaus oli 75-120 1/h ja käsitellyt määrät tehokasta tilavuusyksikköä (l) kohti olivat 0,79-1,26 1/h.
®;---------------- 60699 6 · . ·
, ' j Cl 'f O CM
β O β ° ^ ® ·“< CM "C
O *H CO I O O O O O O O O O
^ <P O ! » · · · * · * « · β φ ; c σ o o g o o o c β rt © ! ·· M +* ; W +> +> O C o oj © β
Sz; ω +» , β e X «Ocoo-^rcnocnoo • S β o " * · · * * * · * ΦΟΉ ΙΛΙΛΙΟΚϊΙΛΙΟΚί^ν© +1^+1 in m uo m tn «λ tn tn m +» rt O'—' β rt ‘ ~~ " I m trtcSot^eocn.-ciMOoooo H m o ci cc <J» Ci o o es r*”* O (—< f—f i—t i— I—< f—< CM i—< r—( w «“· » · •H β . . ‘ P O ci)
too S
* p< g <0 K; COfMfOCOlOCOlTJO
a g|? eooccr^-t^. te c© cc oo
•W *H(Ö ·—<r-Ji—i—< l—4 r—t r-C
^ H W
- «aj o ...........-—” ^7
βν|3 OvCOOOvOOOO
•H® rtHHHHHNNN
a m _ I β a ·£ xa ·· Φ :rt o o ί-ι k> k> co to t'· m tn m o O M :oS.........
O :rt rvicNic^jcsji—<i-hph<—io4
β Φ S
^+3 „ +3 β π Φ φ φ Ο -Ρ Ό Φ .
S >,Λ m 2 :π) β -Η _ί____._ 3 Μ ω +> . · 1 £ Or^r^CCIOOOrOr-» ····»· ·· horsj\ofv:cr»o ^r*r· w Ιο ττ ·ϊτ fo κϊ η * μ β β ·Η fe Φ +> · Ο 01 β Ο β β Ο Ο Μ Μ Μ W +3____ ο ...... ' β COr-«vOCO*i-xJ-00>0
I—I
^ OiO'CH'JCMC'MOtC' +3 I O «-Η f-< r-c T-1 r—( <N1
:P ^ β -H
f η Φ +3 ω « Φ β , Ο β β rt o Μ » Ui +>______________ f—< •
♦Λ ('ilOt''}*—»»—<\OOCM
t^r^f>»r^.crio>oocri ^~Ν I ο β Ή ω +> w ο» ο β β · Ο Ο Μ Μ -+3 -—--— oiKi-r toor«»occr»o --:____Ξ_ 60699
Vertailuesimerkki 10 cm halkaisijaltaan ja 15 m pitkä reaktiotorni pakattiin 1,27 cra:n Raschigin renkailla. Sitten tornin yläosasta johdettiin liuos, joka sisälsi 35 % natriumformiaattia ja 12 % natriumhydroksidia, virtausnopeudella 60 1/h. Sitten johdettiin 88 #:sta hiilimonoksidia määrä, joka oli kaksi kertaa teoreettinen määrä, laskettuna tornin alaosasta johdetun natriumhydroksidin määrästä. Reak-tiolämpötila oli 170-190°C ja paine 16-17 kg/cm^. Saatu tuote oli 50 %:nen nat-riumformiaattiliuos, joka sisälsi jopa 2 % natriumhydroksidia.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
JP9005273 | 1973-08-13 | ||
JP9005273A JPS556622B2 (fi) | 1973-08-13 | 1973-08-13 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI238274A FI238274A (fi) | 1975-02-14 |
FI60699B true FI60699B (fi) | 1981-11-30 |
FI60699C FI60699C (fi) | 1982-03-10 |
Family
ID=13987815
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI2382/74A FI60699C (fi) | 1973-08-13 | 1974-08-09 | Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av ren natriumformiatloesning |
Country Status (11)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US3928435A (fi) |
JP (1) | JPS556622B2 (fi) |
BR (1) | BR7406628D0 (fi) |
CA (1) | CA1026372A (fi) |
DE (1) | DE2436979C3 (fi) |
FI (1) | FI60699C (fi) |
GB (1) | GB1435666A (fi) |
IN (1) | IN142516B (fi) |
IT (1) | IT1021102B (fi) |
NO (1) | NO141552C (fi) |
SE (1) | SE411896B (fi) |
Families Citing this family (11)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE2716032C2 (de) * | 1977-04-09 | 1985-11-14 | Basf Ag, 6700 Ludwigshafen | Verfahren zur Herstellung von Natriumdithionit |
DE10154757A1 (de) * | 2001-11-09 | 2003-05-22 | Basf Ag | Verfahren zur Herstellung von Metallformiat-Ameisensäure-Mischungen |
US7700071B2 (en) * | 2004-01-23 | 2010-04-20 | Ovonic Battery Company, Inc. | Production of hydrogen via a base-facilitated reaction of carbon monoxide |
ES2336737B1 (es) * | 2007-12-17 | 2011-01-21 | Javier Porcar Orti | Sistema para la eliminacion del co2 generado en una planta de produccion de energia electrica obtenida mediante la combustion de carbon. |
CN101925722A (zh) * | 2008-07-21 | 2010-12-22 | 杰拉尔德·约翰·内斯 | 自含式避难峒室 |
ES2349519B1 (es) * | 2009-02-19 | 2011-10-28 | Fundacion Investigacion E Innovacion Para El Desarrollo Social | Sistema para la eliminacion del co2 generado en una planta de produccion de energia electrica mediante la combustion de carbon y obtencion de formiato sodico, que se descompone termicamente pra producir hidrogeno y oxalato sodico. |
CN102516059A (zh) * | 2011-12-13 | 2012-06-27 | 宜宾天原集团股份有限公司 | 一种煤气生产甲酸钠的方法 |
US9175407B2 (en) | 2012-07-26 | 2015-11-03 | Liquid Light, Inc. | Integrated process for producing carboxylic acids from carbon dioxide |
CN102936193B (zh) * | 2012-11-02 | 2016-03-30 | 台州学院 | 一种钯催化下一氧化碳制备甲酸钠的方法 |
CN104649891A (zh) * | 2013-11-21 | 2015-05-27 | 湖北瑞富阳化工科技有限公司 | 一种除掉甲酸钠合成液中铁杂质的提纯方法 |
CN104710301B (zh) * | 2014-04-29 | 2016-04-13 | 杨胜利 | 一种保险粉残液中回收甲酸钠的工艺 |
Family Cites Families (3)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US820159A (en) * | 1904-04-11 | 1906-05-08 | Koepp & Co R | Process of making formates. |
US1017261A (en) * | 1910-09-07 | 1912-02-13 | Albert Hempel | Process of producing formates. |
US2281715A (en) * | 1940-07-03 | 1942-05-05 | Solvay Process Co | Process for the production of sodium formate |
-
1973
- 1973-08-13 JP JP9005273A patent/JPS556622B2/ja not_active Expired
-
1974
- 1974-08-01 DE DE2436979A patent/DE2436979C3/de not_active Expired
- 1974-08-02 GB GB3428574A patent/GB1435666A/en not_active Expired
- 1974-08-02 IN IN1732/CAL/1974A patent/IN142516B/en unknown
- 1974-08-07 CA CA206,454A patent/CA1026372A/en not_active Expired
- 1974-08-08 IT IT26121/74A patent/IT1021102B/it active
- 1974-08-09 FI FI2382/74A patent/FI60699C/fi active
- 1974-08-12 NO NO742882A patent/NO141552C/no unknown
- 1974-08-12 US US496561A patent/US3928435A/en not_active Expired - Lifetime
- 1974-08-12 BR BR6628/74A patent/BR7406628D0/pt unknown
- 1974-08-13 SE SE7410342A patent/SE411896B/xx unknown
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
BR7406628D0 (pt) | 1975-05-27 |
SE7410342L (fi) | 1975-02-14 |
JPS556622B2 (fi) | 1980-02-18 |
NO141552C (no) | 1980-04-09 |
IT1021102B (it) | 1978-01-30 |
NO141552B (no) | 1979-12-27 |
SE411896B (sv) | 1980-02-11 |
FI60699C (fi) | 1982-03-10 |
JPS5040515A (fi) | 1975-04-14 |
US3928435A (en) | 1975-12-23 |
FI238274A (fi) | 1975-02-14 |
DE2436979B2 (de) | 1977-08-04 |
GB1435666A (en) | 1976-05-12 |
IN142516B (fi) | 1977-07-23 |
NO742882L (fi) | 1975-03-10 |
DE2436979A1 (de) | 1975-02-27 |
DE2436979C3 (de) | 1978-04-06 |
CA1026372A (en) | 1978-02-14 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
FI60699B (fi) | Foerfarande foer kontinuerlig framstaellning av ren natriumformiatloesning | |
US3957876A (en) | Process for the oxidation of cyclohexane | |
RU2356878C2 (ru) | Способ получения дихлорпропанолов из глицерина | |
EP0024851B1 (en) | Process for preparing chlorine dioxide | |
JPS6256082B2 (fi) | ||
KR870007842A (ko) | 염소의 제조방법 | |
UA71973C2 (uk) | Композиція для одержання діоксиду хлору та спосіб його одержання (варіанти) | |
US5142087A (en) | Process for the preparation of dialkyl carbonates | |
US3725534A (en) | Method of forming complex cobalt carbonyl compounds | |
US4605772A (en) | Process for preparing N-alkane-N-alkanolamines | |
CA1039312A (en) | Process for the manufacture of butynediol | |
CA2151299C (en) | Method for separating volative compounds in process streams | |
JPS597642B2 (ja) | 二酸化塩素の製造方法 | |
US4387082A (en) | Removal of nitrous oxide from exit gases containing this compound during the production of hydroxylammonium salts | |
EA010599B1 (ru) | Способ получения диоксида хлора | |
US5433938A (en) | Chlorine-destruct method | |
JPH06298701A (ja) | 蟻酸メチルの製法 | |
JPS5837303B2 (ja) | テトラメチルエチレンジアミンノ セイゾウホウ | |
ES373889A1 (es) | Un procedimiento continuo para la fabricacion de adiponi- trilo. | |
JPS6127377B2 (fi) | ||
US3950500A (en) | Method of producing chlorine dioxide | |
US2683177A (en) | Single stage process for preparing alcohols from co, h2 and olefins | |
RU2163882C2 (ru) | Способ получения двуокиси хлора | |
US4022816A (en) | Purification of chlorobutyronitrile | |
CN115924864B (zh) | 一种丁酮连氮水解制备水合肼的方法 |