FI60374C - Behaollare av plast med foerstaerkt botten och sidovaegg - Google Patents
Behaollare av plast med foerstaerkt botten och sidovaegg Download PDFInfo
- Publication number
- FI60374C FI60374C FI750879A FI750879A FI60374C FI 60374 C FI60374 C FI 60374C FI 750879 A FI750879 A FI 750879A FI 750879 A FI750879 A FI 750879A FI 60374 C FI60374 C FI 60374C
- Authority
- FI
- Finland
- Prior art keywords
- container
- plate
- reinforcement
- plastic
- containers
- Prior art date
Links
Classifications
-
- B—PERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
- B65—CONVEYING; PACKING; STORING; HANDLING THIN OR FILAMENTARY MATERIAL
- B65D—CONTAINERS FOR STORAGE OR TRANSPORT OF ARTICLES OR MATERIALS, e.g. BAGS, BARRELS, BOTTLES, BOXES, CANS, CARTONS, CRATES, DRUMS, JARS, TANKS, HOPPERS, FORWARDING CONTAINERS; ACCESSORIES, CLOSURES, OR FITTINGS THEREFOR; PACKAGING ELEMENTS; PACKAGES
- B65D1/00—Containers having bodies formed in one piece, e.g. by casting metallic material, by moulding plastics, by blowing vitreous material, by throwing ceramic material, by moulding pulped fibrous material, by deep-drawing operations performed on sheet material
- B65D1/02—Bottles or similar containers with necks or like restricted apertures, designed for pouring contents
- B65D1/0223—Bottles or similar containers with necks or like restricted apertures, designed for pouring contents characterised by shape
- B65D1/0261—Bottom construction
- B65D1/0276—Bottom construction having a continuous contact surface, e.g. Champagne-type bottom
Landscapes
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Ceramic Engineering (AREA)
- Mechanical Engineering (AREA)
- Details Of Rigid Or Semi-Rigid Containers (AREA)
- Blow-Moulding Or Thermoforming Of Plastics Or The Like (AREA)
- Containers Having Bodies Formed In One Piece (AREA)
- Table Devices Or Equipment (AREA)
Description
•jAfe»·! fftl KUULUTUSJULKAISU s n 7 η λ iffjk ” ^ UTLÄGGNINGSSKRIFT 60 3 74 C Patentti ayBnnetty 11 01 1982 i£pjTS Patent aeddelat ^ (51) K».ik?/incci.3 B 65 D 8/10, 23/00 SUOM I—FI N LAN D (21) Ptt«nttlh*k«imit — Pattntan>Sknln| 750879 (22) Hakamlspiivl — Anteknlngtdag 2U.03-75 ' ' (23) Alkuptivl —Gl»tlfh«tfdag 2U.03.79 (41) Tullut JulklMkai — Bllvlt oflentllg 26.09-76
Patentti- ja rekisterihallitus .... . . . .....
-.. . . . . , (44) Nlhtivlktipanon ja kuuLJulkalwn pvm. — „ .. 0,
Patent- och registerstyrelsan ' Ansökan utlagd och utl.tkriftan publkarad 30.09-81
(32)(33)(31) Pyydetty atuolkaus —Begird prlorltat 25 · 03.7U
Ruotsi-Sverige(SE) 7U03966-O
(71) A/S Haustrup Plastics, Naesbyvej 20, 5100 Odense, Tanska-Danmark(DK) (72) Kjell Mosvoll Jakobsen, Hjallese, Tanska-Danmark(EK) (7U) 0y Jalo Ant-Wuorinen Ab (5U) Vahvistetulla pohjalla ja sivuseinämällä varustettu muovisäiliö -Beh&llare av plast med förstärkt botten och sidovägg Tämä keksintö koskee etupäässä kuperalla pohjalla varustetua muovisäiliötä, jossa on lisänä esimerkiksi liimalla kiinnitetty pohjan mukaan muotoiltu vahvike, paineen alaisina olevien aineiden säilyttämiseksi, mm kaasua sisältäviä nesteitä, esimerkiksi olutta tai hiilihappopitoisia juomia sisältäviä pulloja varten.
Säiliö paineen alaisena olevan oluen, hiilihappopitoisten juomien tai vastaavien nesteiden säilyttämiseksi on mitoitettava kestämään tarpeeksi suurella varmuusmarginaalilla suuruusluokkaa 200-300 psi olevan sisäisen paineen. Muovisäiliöiden käyttäminen metalli-tai lasisäiliöiden asemasta tällaisten nesteiden pakkaamiseksi ja jakelemiseksi on yleisesti tunnettua. Useita eri muoviseoksia on ehdotettu, jotka ovat sopivia käytettäviksi tällaisissa tapauksissa, jolloin nämä muovit kuitenkin ovat yleensä kalliimpia kuin lasi ti-lavuusyksikköä kohti.
Lasisäiliöistä muovisäiliöihin siirryttäessä on huomattu, ettei muovisäiliöissä voida käyttää lasisäiliöiden normaalimuotoa muovin ja lasin erilaisista ominaisuuksista johtuen. Kun säiliö valmistetaan muovista ilmenee ongelmia ennen kaikkea säiliön pohjaosassa, jossa on olemassa vaara että se muuttaa muotoaan tai jopa repeytyy sisäisen paineen takia. Tämä pätee varsinkin jos säiliön pohjaosa 2 60374 on lasisäiliöille tavanomaisella tavalla tasainen tai kovera.
Edellä esitetyt ongelmat lasisäiliöistä muovisäiliöihin siirryttäessä ovat johtaneet siihen, että on yritetty parantaa säiliöiden lujuutta usealla eri tavalla. Tällöin on pääasiassa käytetty periaatteessa kolmea eri tapaa, nimittäin materiaaliominaisuuksien parantamista mitä tulee käytettyjen muovien lujuusominaisuuksiin ja lämpötilariippuvuuteen, säiliöiden muotoilun parantamista ei-sallittujen paikallisten jännitysten syntymisen välttämiseksi säiliön seinämissä sisäisen paineen kasvaessa, sekä lopuksi säiliöiden vahvistamista ulkopuolisilla, muovikalvoa olevilla nauhoilla, jotka sijoitetaan sopivasti ympäröimään säiliöt, vrt. ruotsalaista kuulutusjulkaisua 344 707. Useat esitetyistä ratkaisuista ovat tietenkin yhdistelmiä edelläolevan jakoperusteen mukaisista toimenpiteistä.
Materiaaliominaisuuksien parantamispyrkimyksien osalta on ollut vaikeata löytää muoviseos, joka samanaikaisesti tyydyttää asetetut vaatimukset mitä materiaaliominaisuuksiin ja kustannuksiin tulee.
Säiliöiden muotoilun osalta on olemassa lukemattomia ratkaisuja. Kuten jo edellä on todettu, aiheuttaa säiliön pohjaosa yleensä suurimman ongelman. Puhtaasti lujuusnäkökohdan perusteella olisi paras ratkaisu puhtaasti pallonmuotoinen tai vastaavanlainen muoto, jossa siihen rajoittuvat seinämät hitaasti liittyvät pohjaosaan ilman mitään erityistä ylimenoaluetta. Tämän muodon epäkohta on siinä, ettei säiliöitä voida varastoida pystyasennossa, jollei niitä sijoiteta erityisiin muotteihin tai kuppeihin, jotka sopivalla tavalla kiinnitetään säiliöihin. Ratkaisu on kuitenkin suhteellisen monimutkainen ja kallis, josta syystä on joskus tyydytty muotoilemaan pallonmuotoinen pohjaosa sen sijaan siten, että se sisältää pallonmuotoisen pohjamuodon katkaisevia osia, jotka muodostavat pohjassa ja siihen liittyvissä seinämäosissa olevia pullistumia siten, että pullistumat muodoltaan voivat toimia tukijalkoina säiliötä pystyasennossa säilytettäessä. Eräät muut pohja-alueen muodon muunnelmat käsittävät sen, että pullorakenteesta säilytetään pääosassa alkuperäinen pohjamuoto, jossa pohjaosa on enemmän tai vähemmän kovera, mutta että tätä muunnetaan pienentämällä pohjapinnan sädettä samalla kun pohjapintaa lähinnä olevat seinämäpinnat muodostetaan enemmän tai vähemmän kuperiksi pohjapintaan päin. Vahvistuslaippa sijoitetaan usein seinämäpinnan ja pohjaosan väliseen liitoskohtaan. Kupera lii-tosalue voidaan myös varustaa vahvistavilla kourun- tai harjanteen-muotoisilla osilla, jotka katkaisevat kuperan muodon ja pullistuvat 3 60374 joko sisään- tai ulospäin seinämäalueiden ympäröivien osien suhteen, jolloin katkaisevien osien pääsuunnat enemmän tai vähemmän vastaavat säiliön aksiaalisuuntaa. Ulospäin pullistuvat osat voivat tällöin muodostaa tukijalkamaiset osat, jotka vakauttavat säiliöiden asennon pystysäilytyksessä, vrt. esimerkiksi ruotsalaista kuulutusjulkaisua n:o 343 537.
Mitä tulee säiliön vahvistamiseen ulkopuolisten nauhojen avulla, pätee se, että nämä laitteet noustavat kustannuksia ilman että säiliön muodon pitävyys on taattu.
Edellä esitetyillä muovisäiliön rakennemuodoilla, jotka ovat tarkoitetut paineen alaisten nesteiden säilyttämistä varten, on useita epäkohtia, kuten jo edellä on todettu. Muodonmuutosten ja pahimmassa tapauksessa murtumisien välttämiseksi säiliön kuoressa on säiliöiden ainepaksuus valittava suhteellisen suureksi. Tässä yhteydessä käytetyt muoviaineet ovat kalliimmat tilavuusyksikköä kohti kuin lasi, josta syystä suuri ainepaksuus on epätaloudellisena vähemmän hyvä ratkaisu. On olemassa vaara, että säiliöt muuttavat muotoaan sekä varastoinnissa että kuljetuksessa. Kun säiliöitä käytetään esimerkiksi oluen tai virvokkeiden säilyttämiseksi, johtavat ulkopuoliset täytettyihin säiliöihin kohdistuvat vaikutukset kuten esimerkiksi heiluttaminen, iskut tai lämpiäminen säiliöiden sisäisen paineen kohoamiseen. Tämä puolestaan johtaa säiliöiden muodonmuutoksiin ja pahimmassa tapauksessa siihen että sisältö vuotaa ulos säiliöstä. Vaara on erityisen suuri lämmittämisen osalta, koska käytettyjen muovien lujuusonimaisuudet tällöin huononevat huomattavasti. Säiliöiden pieni muodonmuutos on yleensä siedettävä, mutta eivät niin suuret muodonmuutokset, että pakkauksen puoleensä vetävyys pienenee myynnissä tai että säiliön muodonmuutos aiheuttaa säilytysvaikeuksia esimerkiksi johtuen siitä, että säiliön pohjaosan muoto muuttuu siten, että stabiliteetti pienenee pystysäilytyksessä tai joka vieläpä kokonaan tekee säiliön pystysäilyttämisen mahdottomaksi.
Useimmat muovisäiliöt ko tyyppisten nesteiden säilyttämiseksi ovat muodoltaan pullon tapaisia. Tämän tapaisissa säiliöissä on varsinkin pohja-alue alttiina suurille rasituksille sisäisen paineen kohotessa. Tästä syystä on luonnollista että ei ole kaihdettu vaivaa sellaisten pohjamuotojen löytämiseksi, jotka mahdollisimman hyvin kestävät sisäisiä paineenkohomisia. Jollei pystysäilyttämisen tarve olisi olemassa, tyydyttäisi pääasiassa pallonmuotoinen pohjamuoto 4 60374 parhaiten tämän vaatimuksen. Tässä suhteessa on ollut pakko tehdä kompromisseja lujuusvaatimusten ja säilytysvaatimusten välillä, jotka merkitsevät, että säiliön tehollinen pohjapinta pienenee lasisäi-liön vastaavaan pintaan verrattuna. Tällöin pienenee tietenkin säiliön stabiliteetti, mikä johtaa epäkohtiin säiliöiden säilytyksessä ja käsittelyssä. Säiliöiden täytön aikana niitä siirretään usein kuljetushihnojen avulla. Hihnalla olevien säiliöiden stabiliteetin parantamiseksi voi olla pakko varustaa se erityyppisillä tuilla, jotka pitävät säiliöt pystyasennossa hihnakuljetuksen aikana. Tietyissä tapauksissa on käytetty myös tyhjöä tätä tarkoitusta varten. Edellä selostetut menetelmät johtavat kuitenkin yleensä valmiin tuotteen ei-toivottuihin kustannusnousuihin.
Eräs toinen epäkohta lujuus- ja säilytysnäkökohdan kannalta parhaissa rakennemuodoissa on että tällainen muoto näyttää johtavan siihen että säiliöiden muoto ja ulkonäkö eivät miellytä yleisöä, so lopullisia asiakkaita.
Edellä oleva selostus tekniikan tasosta, mitä paineen alaisina olevien aineiden, esimerkiksi oluen tai virvokkeiden säilyttämiseksi tarkoitettuihin muovisäiliöihin tulee, on vain lyhyt yhteenveto pääperiaatteista niitä säiliötyyppejä muotoiltaessa, joita on käytetty. Yksityiskohtiin kohdistuvien muotoilujen suuri määrä antaa myös vihjeen niistä vaikeuksista sellaisen muovisäiliörakenteen löytämiseksi, joka tyydyttää kaikki sille asetetut vaatimukset.
Keksinnön tarkoituksena on aikaansaada muovisäiliö paineen alaisten nesteiden, kuten oluen tai hiilihappopitoisten juomien säilyttämiseksi, jossa edellä mainitut epäkohdat mahdollisuuksien mukaan on poistettu. Nyt ko keksintöä käytettäessä on aineenkulutus pieni, sekä stabiliteetti lämmön- ja paineennousujen aiheuttamia muodonmuutoksia vastaan säiliön pohja-alueella ja stabiliteetti kuljetushih-nalla siirrettäessä suuri.
On tunnettua että materiaalivalinnan avulla voidaan vaihdella säiliön ominaisuuksia. Voidaan siis valita muoviyhdiste, josta valmistettu säiliö on suhteellisen joustava ja jonka lujuus on hyvin suuri mitä tulee sisäisen paineen kuten myös ulkopuolisten iskujen tai työntöjen kestämiseen ilman että syntyy halkeamia tai murtumisia. Tällä materiaalinvalinnalla on kuitenkin se epäkohta että säiliön muotojäykkyys on huono ja että se siitä syystä helposti muuttaa muotoaan kun se joutuu alttiiksi sisäiselle paineelle.
60374 5
Keksinnön mukainen muovisäiliö tunnetaan siitä, että vahvike on metallista ainetta, joka pohjan muodon mukaiseksi muotoiltuna on sijoitettu joko pohjaosan sisä- tai ulkopinnalle tai on pohjaosan muovin ympäröimä.
Materiaalina voidaan käyttää ferromagneettista materiaalia. Vahvikkeen muoto voi vaihdella ja se voi esimerkiksi olla ympyränmuotoinen levy, ympyrärengas, kolmio tai muu monikulmio, jonka reunat ovat suorat tai kaarevat, tai suhteellisen pieni keskiöle-vy, josta lähtee säteen suuntaisia pääasiassa litteitä pienoja. Muilta osien vahvikkeen muoto vastaa säiliön pohjaosan muotoa. Vahvike voi olla rakenteeltaan yhtenäinen, varustettu rekillä, jotka esimerkiksi voivat olla pyöreät, tai se voi olla rakenteeltaan verkon tapainen. Myöskin muut rakennemuodot ovat tietysti mahdollisia. Vahvike sijoitetaan siten, että se liitetään joko pohjaosan sisä- tai ulkopintaan tai siten, että säiliöaines ympäröi sitä. Niissä tapauksissa kun vahvike sijoitetaan säiliöaineksen sisä- tai ulkopinnan yhteyteen, voidaan vahvike kiinnittää paikalleen esimerkiksi liimaamalla. Se voidaan myöskin varustaa purseilla tai ulokkeilla ja sen ulkoreunat voidaan taittaa samalla tavalla kuin säilykerasiassa, jolloin nämä vahvikkeen ulkonevat osat säiliön valmistuksen yhteydessä sulatetaan säiliöaineksen sisään, jolloin vahvike kiinnittyy haluttuun asentoon. Kun vahvike on kupinmuotoinen ja kupin yläreuna varustetaan sisääpäin suunnatulla paksunnoksella, voidaan tätä paksunnosta käyttää vahvikkeen kiinnittämiseksi säiliötä vastaan.
Kun säiliössä oleva sisäinen paine saavuttaa arvoja, jotka vahvistamattomassa säiliössä johtaisivat säiliön muodonmuutoksiin, pidättää keksinnön mukainen vahvike pääosan painevoimista, eikä säiliön muoto muutu. Vahvikkeen koko ja muoto sopeutetaan odotettavissa olevien painerasituksien mukaan.
Pudotessaan kiinteälle alustalle on olemassa vaara että muovi-pullo joko halkeaa tai muuttaa muotoaan. Seuraukset riippuvat tietenkin mm pudotuskorkeudesta, pullon koosta sekä seinämä- ja pohjamateriaalin ominaisuuksista. Varustamalla säiliön pohjaosa palje-maisella vahvikkeella, pidättää se suurimman osan liike-energiasta, jolla tavalla säiliön ei-toivottu muodonmuutos on vältettävissä.
Säiliön keksinnön mukainen vahvike mahdollistaa siis säiliön 6 60374 ainepaksuuden pitämisen pienenä, jolloin muovimateriaalin kokonaiskulutus säiliön valmistamiseksi parhaimmassa tapauksessa pienenee samlla kun säiliön lujuusominaisuudet paranevat.
Kun vahvike tehdään ferromagneettisesta aineesta, voidaan magneettista vaikutusta käyttää hyväksi säiliöiden stabiloimiseksi esimerkiksi pystyasennossa. Tämä voi ola erityisen arvokasta säiliöitä kuljettimilla siirrettäessä. Säiliöiden stabilointi magneettivoi-mien avulla voidaan myös aikaansaada jos säiliön pohjaosa sivellään värillä, joka sisältää ferromagneettista jauhetta.
Keksintö selitetään lähemmin seuraavassa viitaten oheiseen piirustukseen, jossa kuvio 1 esittää perspektiivikuvaa keksinnön mukaisesta pakkauksesta, kuviot 2-9 eri rakennemuotoja vahvistavsta levystä, joka on kiinnitetty säiliön pohjaan keksinnön mukaisesti, kuvio 10 esimerkkiä vahvikelevyjyn sijoittamisesta, kun säiliön pohjaosan muoto on erityisen herkkä säiliön sisäiselle paineelle, kuvio 11 vahvikelevyä, joka on sijoitettu pääasiassa samalla kuin kuviossa 10, mutta sellaista pullonpohjaa vastaan, joka on ko-verampi kuin kuviossa 10 ja jolloin levy on varustettu ulkoreunastaan taivutetulla paksunnoksella, kuvio 12 vahvikelevyä, jolloin se on sijoitettu samoin edellytyksin kuin kuviossa 10, mutta levy on valettu säiliöaineksen sisään, kuvio 13 vahvikelevyä, jolloin se on sijoitettu samoin edellytyksin kuin on esitetty kuvion 10 yhteydessä, mutta levy sijaitsee säiliön sisäpuolella.
Kuviot 14-15 esittävät esimerkkejä vahvikelevyn rakennemuodois-ta säiliön muodonmuutosten välttämiseksi sen pudotessa kiinteälle alustalle.
Kuviossa 1 esitetään pullonmuotoinen säiliö 10 kokonaisuudessaan. Pullo käsittää suuosan 11, pullon rungon 12 ja pohjaosan 13.
Kuviot 2-9 esittävät kuinka keksinnön mukainen vahvistava levy 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90 on kiinnitetty pohjaosan ulkopintaan. Kuviossa 2 on levy ympyrälevyn muotoinen, kuviossa 3 ympyrärenkaan muotoinen, kuviossa 4 kaarevasivuisen kuusikulmion muotoinen, kuviossa 5 kaarevasivuisen kolmion muotoinen, kuviossa 6 pienisilmukkaisen verkon muotoinen jonka kehä on ympyränmuotoinen, kuviossa 7 suuri-silmukkaisen verkon muotoinen jonka kehä on ympyränmuotoinen, kuviossa 7 60374 8 ympyrälevyn muotoinen jossa on ympyränmuotoiset aukot ja kuviossa 9 suhteellisen pienen keskiölevyn muotoinen josta lähtee säteensuun-taiset pääasiassa litteät pienat.
Kuvioissa 10-13 ja 14-15 on vahvikelevy 100, 110, 120, 130, 140, 150 kooltaan suurin piirtein säiliön koko pohjaosan kokoinen. Kuvioissa 10 ja 11 on levy kiinnitetty pohjaosan ulkopintaan, kuviossa 12 se on valettu pohjaosan ainekseen ja kuviossa 13 levy on kiinnitetty pohjaosan sisäpintaan.
Keksinnön mukaisen vahvikelevyn 20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120, 130, 140, 150 muoto vastaan pohjaosan muotoa ja on kiinnitetty siihen. Kun säiliön sisäinen paine saavuttaa arvoja, jotka voisivat johtaa pohjaosan aineksen muodonmuutoksiin tai halkeamiin vastaavaa rakennetta olevassa vahvistamattomassa säiliössä, pidättää levy pääosan pohjaosaan vaikuttavista voimista. Levy on valmistettu materiaalista, jonka lujuusominaisuudet ovat hyvät muo-doon verrattuna, esimerkiksi läkkipellistä, mustalevystä tai vastaavasta aineesta.
Kuviot 14-15 valaisevat keksinnön mahdollisuuksia eliminoida sen tyyppiset muovisäiliöiden muodonmuutokset, joita normaalisti esiintyy säiliön pudotessa tarpeeksi korkealta kiinteää alustaa vastaan. Kuvioissa esitetään kuinka vahvistavassa levyssä on osa, joka ympäröi säiliön sitä sylinteriseinämän osaa, joka sijaitsee lähinnä säiliön pohjaosaan, jolloin levyn tämä osa on paljemainen tai kierre-mäinen. Kun tällä tavalla vahvistettu säiliö vapaasti pudotessaan pohjaosallaan iskeytyy kiinteään esineeseen, siirtyy suurin osa säiliön liike-energiasta vahvikkeen paljemaiseen osaan, jolla tavalla vältetään säiliön pohjaosan ei-toivotut muodonmuutokset. Kuviossa 14 esitetään esimerkki paljemaisen osan sijoitusmahdollisuuksista säiliön pohjan ollessa suhteellisen tasainen, kun taas kuvio 15 antaa esimerkin paljemaisen osan sijoitusmahdollisuuksista säiliön pohjaosan ollessa koverampi.
Eräs menetelmä levyn kiinnittämiseksi säiliön pohjaosaan on liimata levy kiinni. Se voi tapahtua käytännössä siten, että levy esimerkiksi jo valmistuksen yhteydessä varustetaan lämmössä kiinnittyvällä liimalla. Säiliön valmistuksen yhteydessä levy asetetaan ennen muoviraaka-ainetta siihen muottiin, jossa säiliö valmistetaan.
Kuvioissa 14-15 esitetyissä rakennemuodoissa kiinnittyy levy siten, että sen kierteinen tai paljemainen osa vastaa muodoltaan säiliön pohjaosan kierteistä tai paljemaista osaa.
8 60374
Valmistus tapahtuu korotetussa lämpötilassa, jolloin liima aktivoituu ja levy kiinnittyy säiliöön. Levyn ulkopuolinen osa voidaan suojata korroosiota vastaan esimerkiksi lakkaamisella, joka voidaan suorittaa jo levyn valmistuksen yhteydessä. Eräs toinen menetelmä levyn kiinnittämiseksi säiliöön on varustaa levy siten sijoitetuilla ulokkeilla tai purseella, että se säiliön valmistuksen yhteydessä valetaan muovin sisään kiinnittäen siten levyn säiliöön. Samanatapainen kiinnitys saadaan aikaan taivuttamalla levyn reunat Selmalla tavalla kuin säilykepurkissa. Tässä esitetyt kiinnitysmenetelmät ovat käyttökelpoisia levyn ollessa ulkopuolinen, kuten kuvioissa 10, 11 tai sisäpuolinen, kuten kuviossa 13. Viimemainitussa tapauksessa voi kuitenkin syntyä tiettyjä puhtaasti käytännöllisiä vaikeuksia levyn sijoittamisessa säiliöön ennen tämän muodostamista.
Eräs toinen menetelmä levyn kiinnittämiseksi säiliöön on sijoittaa levy siten, että se on kokonaan upotettu säiliöainekseen, kuten kuviossa 12 on esitetty. Lisäksi voi niissä tapauksissa, joissa levy on kupinmuotoinen, kuten kuvioissa 10, 11 on esitetty, kupin yläreuna olla varustettu sisäänpäin suunnatulla paksunnoksella, joka aikaansaadaan siten, että esimerkiksi levyn reuna taivutetaan kuvion 11 esittämällä tavalla. Tämän sisäänpäin suunnatun paksunnoksen avulla levy pysyy kiinni säiliössä.
Levyn koko riippuu niistä rasituksista, joille säiliö joutuu alttiiksi, sekä myös säiliön ulkomuodosta. Kun pohjaosan muoto on lujuusnäkökohdiltaan huono, jatketaan levyä niiden pohjan osien yli, jotka ovat alttiina erityisen suurille rasituksille. Kuvioissa 10-13, 15 esitetään esimerkkejä tällaisista rakennemuodoista.
Vahvikelevyn ääriviivat voivat vaihdella, kuten jo on esitetty, jonka lisäksi levy voi joko olla homogeeninen tai esimerkiksi muodostua pLeiisulmukkaisesta verkosta, suurisilmukkaisesta verkosta, rei' illä varustetusta levystä tai pienamaisesta rakenteesta, joka taas puolestaan voi olla rei'itetty tai olla verkon tapainen. Ei-homogee-nista rakennemuotoa voidaan käyttää materiaalitarpeen pienentämiseksi ja se on käyttökelpinen riippumatta levyn ääriviivoista.
Jos säiliö valmistetaan ferromagneettisesta materiaalista, voidaan se stabiloida kaatumista vastaan magneettisten voimien avulla. Kokeet ovat osoittaneet että pullonmuotoinen säiliö, jonka pohjaosa on kupumainen ja joka pohjaosa on vahvistettu tavallista peltiä olevalla homogeenisella levyllä, pysyy paikallaan normaalimagneetin
Claims (12)
1. Etupäässä kuperalla pohjalla varustettu muovisäiliö (10), jossa on lisänä esimerkiksi liimaamalla kiinnitetty pohjan mukaan muotoiltu vahvike, tunnettu siitä, että vahvike (20, 30, 40, 50, 60, 70, 80, 90, 100, 110, 120, 130, 140, 150) on metallista ainetta, joka pohjan muodon mukaiseksi muotoiltuna on sijoitettu joko pohjaosan (13) sisä- tai ulkopinnalle tai on pohjaosan muovin ympäröimä,
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muovisäiliö, tunnettu siitä, että vahvikkeen muotoilu pohjaosan (13) sisä- tai ulkopuolelle on aikaansaatu metallisen vahvikkeen terävien reunojen avulla, jotka ainetta sulatettaessa kiinnittävät vahvikkeen säiliöaineeseen.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen muovisäiliö, tunnet-t u siitä, että vahvikkeen käännetyt ulkoreunat kiinnittävät sen säiliöaineeseen tätä sulatettaessa.
4. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muovisäiliö, tunnettu siitä, että vahvike (100, 110, 120, 130) on kupinmuotoinen.
5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen muovisäiliö, tunnettu siitä, että metallinen vahvike (100, 110, 120, 130) ulottuu säiliön sivuseinämän ulkopintojen alueelle asti.
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen muovisäiliö, tunnet-t u siitä, että metallinen vahvike (140, 150) ulottuu seinämän palkeen- tai kierremäisiä osia pitkin säiliön (10) sivuseinämäalueelle (12) asti.
7. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muovisäiliö, tunnettu siitä, että metallinen vahvike (20, 30) on ympyränmuotoisen levyn tai renkaan muotoinen. 60374 10
8. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muovisäiliö, tunnettu siitä, että metallinen vahvike (40, 50) on monikulmion muotoinen, esim. kolmion tai kuuskulmion muotoinen, jolla on suorat tai kaarevat sivut.
9. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muovisäiliö, tunnettu siitä, että vahvike (90) on suhteellisen pienen keskiölevyn muotoinen, josta lähtee säteensuuntaiset, suhteellisen litteät pienat.
9 60374 avulla kunnes säiliön akseli on vaakasuorassa. Voimakkailla magneeteilla varustettuja kuljettimia käytettäessä voidaan siis tämän tapaista säiliötä käsitellä yhtä helposti kuin tavallista säilykepurkkia. Kun säiliöaines ympäröi vahvlkelevyä tai tämä sijoitetaan säiliön sisäpinnan yhteyteen, vähenee ulkopuolisen magneetin ja levyn välinen magneettinen voima, jolloin levyn stabiloiva vaikutus jonkin verran pienenee. Vaikkakin keksintö on esitetty vain joihinkin esimerkkeihin viitaten, on selvää että myös toisenlaiset rakennemuodot ja yhdistelmät kuuluvat keksinnön puitteisiin. Patenttivaatimukset;
10. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muovisäiliö, tunnettu siitä, että metallinen vahvike (60, 70) on tehty ruutuverkosta.
11. Patenttivaatimusten 1-10 mukainen muovisäiliö, tunnet-t u siitä, että metallinen vahvike (80) on varustettu rei'illa.
12. Patenttivaatimuksen 1 mukainen muovisäiliö, tunnettu siitä, että vahvike on tehty ferromagneettisesta aineesta. Patentkrav;
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
SE7403966A SE389653B (sv) | 1974-03-25 | 1974-03-25 | Behallare av plast med forsterkt botten och sidovegg |
SE7403966 | 1974-03-25 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
FI750879A FI750879A (fi) | 1975-09-26 |
FI60374B FI60374B (fi) | 1981-09-30 |
FI60374C true FI60374C (fi) | 1982-01-11 |
Family
ID=20320624
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
FI750879A FI60374C (fi) | 1974-03-25 | 1975-03-24 | Behaollare av plast med foerstaerkt botten och sidovaegg |
Country Status (11)
Country | Link |
---|---|
BE (1) | BE827066A (fi) |
DE (1) | DE2510457A1 (fi) |
DK (1) | DK140476B (fi) |
ES (1) | ES436469A1 (fi) |
FI (1) | FI60374C (fi) |
FR (1) | FR2265626B1 (fi) |
GB (1) | GB1501662A (fi) |
IT (1) | IT1030415B (fi) |
NL (1) | NL7502991A (fi) |
NO (1) | NO143568C (fi) |
SE (1) | SE389653B (fi) |
Families Citing this family (9)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4407421A (en) * | 1981-12-16 | 1983-10-04 | The D. L. Auld Company | Glass container having means for reducing breakage and shattering |
AU562314B2 (en) * | 1982-12-23 | 1987-06-04 | Metal Box Plc | Containers |
GB2156306A (en) * | 1984-03-09 | 1985-10-09 | Reads Limited | Heavy duty drum |
SE468886B (sv) * | 1988-04-08 | 1993-04-05 | Plm Ab | Saett att framstaella en behaallare eller en foerform avsedd att omformas till en behaallare samt en artikel utgoerande en behaallare eller en foerform till en behaallare framstaelld enligt saettet |
US4919284A (en) * | 1989-04-10 | 1990-04-24 | Hoover Universal, Inc. | Plastic container with ring stabilized base |
US4955491A (en) * | 1989-05-01 | 1990-09-11 | Hoover Universal, Inc. | Plastic container with reinforcing ring in the base |
US4955492A (en) * | 1989-05-17 | 1990-09-11 | Hoover Universal, Inc. | Plastic bottle with reinforcing ring encircling the bottle base |
GB2254819B (en) * | 1991-04-16 | 1995-07-26 | British Aerospace | Tooling for the manufacture of composite articles |
CN105501812A (zh) * | 2015-12-24 | 2016-04-20 | 重庆兆峰玻璃晶品有限公司 | 玻璃瓶防倾倒装置 |
Family Cites Families (6)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
DE7238738U (de) * | 1973-02-22 | Van Leer B Koninklijke Emballage Ind | Kunststoff Fass | |
DE1760564U (de) * | 1957-11-22 | 1958-01-23 | Aluminiumwerke Goettingen G M | Bodenversteifung fuer transportbehaelter. |
DE1852986U (de) * | 1960-05-20 | 1962-06-07 | Kautex Werke Gmbh | Hohlkoerper aus thermoplastischem kunststoff, hergestellt durch aufblasen eines schlauches oder folienbaender in einer geschlossenen form. |
AT234577B (de) * | 1962-05-17 | 1964-07-10 | Diener & Roth | Mit Armierungen versehenes Kunststoff-Faß |
DE1905456U (de) * | 1962-06-15 | 1964-11-26 | Solvay | Behaelter aus kunststoff. |
US3306489A (en) * | 1963-01-14 | 1967-02-28 | Diener & Roth | Container |
-
1974
- 1974-03-25 SE SE7403966A patent/SE389653B/xx not_active IP Right Cessation
-
1975
- 1975-03-11 DE DE19752510457 patent/DE2510457A1/de not_active Ceased
- 1975-03-13 NL NL7502991A patent/NL7502991A/xx active Search and Examination
- 1975-03-21 NO NO750980A patent/NO143568C/no unknown
- 1975-03-24 GB GB12199/75A patent/GB1501662A/en not_active Expired
- 1975-03-24 IT IT67739/75A patent/IT1030415B/it active
- 1975-03-24 DK DK122975AA patent/DK140476B/da unknown
- 1975-03-24 FI FI750879A patent/FI60374C/fi not_active IP Right Cessation
- 1975-03-24 BE BE154654A patent/BE827066A/xx not_active IP Right Cessation
- 1975-03-25 FR FR7509255A patent/FR2265626B1/fr not_active Expired
- 1975-03-25 ES ES436469A patent/ES436469A1/es not_active Expired
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
SE7403966L (fi) | 1975-09-26 |
BE827066A (fr) | 1975-07-16 |
FR2265626A1 (fi) | 1975-10-24 |
FR2265626B1 (fi) | 1980-03-14 |
GB1501662A (en) | 1978-02-22 |
IT1030415B (it) | 1979-03-30 |
DK122975A (fi) | 1975-09-26 |
FI60374B (fi) | 1981-09-30 |
ES436469A1 (es) | 1977-01-01 |
DK140476C (fi) | 1980-03-31 |
NO750980L (fi) | 1975-09-26 |
NO143568B (no) | 1980-12-01 |
DE2510457A1 (de) | 1975-10-02 |
FI750879A (fi) | 1975-09-26 |
NO143568C (no) | 1981-03-11 |
SE389653B (sv) | 1976-11-15 |
DK140476B (da) | 1979-09-10 |
NL7502991A (nl) | 1975-09-29 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
CN101331451B (zh) | 面向性能的桶 | |
US4438856A (en) | Combination base cup and bottle | |
CA2375227C (en) | Beer container | |
JP5053463B2 (ja) | 逆止弁及びその製造方法、並びに、逆止弁を備える容器 | |
FI60374C (fi) | Behaollare av plast med foerstaerkt botten och sidovaegg | |
CA1306704C (en) | Composite shipping container | |
US3355080A (en) | Container | |
TWI776417B (zh) | 容器 | |
US4919284A (en) | Plastic container with ring stabilized base | |
US5071015A (en) | Blow molded PET container with ribbed base structure | |
US3325030A (en) | Bottle containing a fluent material under pressure | |
FI58305B (fi) | Foerpackning foer flytande foeretraedesvis trycksatt fyllgods | |
US3717274A (en) | Container with lid for liquids | |
EP0073820A1 (en) | PLASTIC LOCK WITH REINFORCED CENTRAL BOTTOM. | |
CN107428438A (zh) | 具有薄外套筒的塑料杯以及包括此类杯的食品包装 | |
IL27015A (en) | Plastic containers | |
US3460718A (en) | Shipping container | |
US3889443A (en) | Method of forming a container with lid for liquids, especially carbonized beverages | |
JP6250375B2 (ja) | カバーフィルム付き容器 | |
JP2021155121A (ja) | 容器 | |
JP6623521B2 (ja) | プラスチックボトル | |
JP2604458Y2 (ja) | 配送ユニット | |
PL202047B1 (pl) | Butelka z tworzywa sztucznego | |
RU97707U1 (ru) | Емкость, изготовленная по экструзионной или по инжекционно-раздувной технологии (варианты) | |
US3578194A (en) | Throw-away beverage bottles |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
MM | Patent lapsed |
Owner name: A/S HAUSTRUPS PLASTICS |