FI60109B - Foerfarande foer formning av ett foer en cigarrett eller dylik tobaksprodukt avsett filters staongdel - Google Patents

Foerfarande foer formning av ett foer en cigarrett eller dylik tobaksprodukt avsett filters staongdel Download PDF

Info

Publication number
FI60109B
FI60109B FI770730A FI770730A FI60109B FI 60109 B FI60109 B FI 60109B FI 770730 A FI770730 A FI 770730A FI 770730 A FI770730 A FI 770730A FI 60109 B FI60109 B FI 60109B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
rod
filter
shaping
axis
longitudinal axis
Prior art date
Application number
FI770730A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI770730A (fi
FI60109C (fi
Inventor
John Anthony Luke
Raymond John Harrison
Original Assignee
British American Tobacco Co
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Priority claimed from GB10774/76A external-priority patent/GB1507765A/en
Application filed by British American Tobacco Co filed Critical British American Tobacco Co
Publication of FI770730A publication Critical patent/FI770730A/fi
Publication of FI60109B publication Critical patent/FI60109B/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI60109C publication Critical patent/FI60109C/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A24TOBACCO; CIGARS; CIGARETTES; SIMULATED SMOKING DEVICES; SMOKERS' REQUISITES
    • A24DCIGARS; CIGARETTES; TOBACCO SMOKE FILTERS; MOUTHPIECES FOR CIGARS OR CIGARETTES; MANUFACTURE OF TOBACCO SMOKE FILTERS OR MOUTHPIECES
    • A24D3/00Tobacco smoke filters, e.g. filter-tips, filtering inserts; Filters specially adapted for simulated smoking devices; Mouthpieces for cigars or cigarettes
    • A24D3/02Manufacture of tobacco smoke filters
    • A24D3/025Final operations, i.e. after the filter rod forming process
    • A24D3/0258Means for making grooves

Landscapes

  • Cigarettes, Filters, And Manufacturing Of Filters (AREA)

Description

ΓΒ] mvKUULUTUSjULKAISU ^ΠΙΠΟ LBJ UTLÄGGNI NGSSKRIFT 6 U 1 0 9 *§£§ c <4S) -Ui, i ^ ^ ^ (51) K».ik?/i»t.a3 A 24 D 3/02 SUOM I — FI N LAN D (21) P»t*nttlhak«nu« — PatMtantekmiit 770730 (22) H»k#ml*p*lvl — Antöknlnpd·! 08.03-77 ' ' (23) Alkupiivft— GUtlghutsd·* 08.03.77 (41) Tullut |u|klMk*l — Bllvlt offvntlij 18.09.77
Patentti- ja rekisterihallitus m-*. ^ . , (44) Nlhrtvlkslpmen ja kuuLJulkaisun pvm. — „
Patent-och registerstyrelsen Antttkan utiegd och uti^kriftan pubiicarad 31.08.8l (32)(33)(31) Pyydetty «tuolkuu* — Bugtrd prioritet 17*03.76 20.12.76 Englanti-England(GB) IO77U/76 53089/76 (71) British-American Tobacco Company Limited, Westminster House, 7, Millbank, London S.W.1,, Englanti-England(GB) (72) John Anthony Luke, Romsey, Hampshire, Raymond John Harrison, North Baddesley, Hampshire, Englanti-England(GB) (7*0 Leitzinger Oy (5^) Menetelmä savukkeen tms. tupakkatuotteen suodattimen tanko-osan muotoilemiseksi - Förfarande för formning av ett för en cigarrett eller dylik tobaksprodukt avsett filters st&ngdel
Keksinnön kohteena on menetelmä savukkeen tms. tupakkatuotteen suodattimen tanko-osan muotoilemiseksi, jossa suodatinaines- ta olevaa tankoa käsitellään sen liikkuessa pitkin kaarevaa rataa suunnassa, joka on poikittain tangon pituusakseliin nähden. Keksinnön kohteena on myös laite suodatintanko-osan muotoilu-menetelmän suorittamiseksi, jossa suodatinainesta olevaa tankoa siirretään pitkin kaarevaa rataa suuntaan, joka on poikittainen tangon pituusakseliin nähden.
Ruotsalaisessa patenttijulkaisussa 336 753 kuvatussa laitteessa on suodatintangot järjestetty mainitulla tavalla siirrettäväksi samalla kun ne leikataan erillisiksi kappaleiksi, jotka poistetaan laitteesta peräkkäin riveihin järjestettyinä liitettäviksi savukkeisiin.
Sen sijaan keksinnön tarkoituksena on saada aikaan menetelmä ja laite, joiden avulla tankomainen suodatinmateriaali voidaan olennaisesti uudelleenmuotoilla siten, että saadaan aikaan halutut savunsuodatusvaikutukset tai -ominaisuudet.
601 09 2
Aikaisempiin ehdotuksiin savukesuodattimien valmistamiseksi tan-komateriaalista on yleisesti ottaen liittynyt jatkuvan tangon muotoilu tai sellaisen tangon muotoilu, jonka pituus ylittää moninkertaisesti varsinaisen suodattimen pituuden, jolloin kyseinen tanko liikkuu työstämisen tai. muotoilun aikana pituus-akselinsa suuntaan tavallisesti suurella nopeudella. Tämä aiheuttaa vaikeuksia valmistuksessa, jotka johtuvat esimerkiksi sii.tä rajoitetusta ajasta, joka on käytettävissä suurella nopeudella liikkuvan tangon työstöön ja muotoiluun, täsmällisen ajoituksen välttämättömyydestä sekä tangolle suoritettavien toimenpiteiden jaksottaisesta luonteesta.
Näiden valmistukseen liittyvien vaikeuksien poistamiseksi on keksinnön mukainen menetelmä tunnettu siitä, että siirtyvän tangon muotoilemiseksi materiaalitankoa ja kuumennettua muotoiluelintä siirretään toisiinsa nähden kosketuksessa toistensa kanssa, jolloin tankoon muodostetaan syvennys muotoiluelimen avulla.
Laitteelle menetelmän suorittamiseksi on tunnusomaista, että siihen kuuluu kuumennettu muotoiluelin sekä elimet muotoiltavan materiaalitangon ja mainitun muotoiluelimen liikuttamiseksi toistensa suhteen kosketuksessa toisiinsa.
Johtuen suodatintangon ja muotoiluelinten välisestä suhteellisesta liikkeestä saavutetaan keksinnöllä seuraavat edut: 1. Huomattavasti pidempi suodatintangon käsittelyaika.
2. Laitteella voidaan helposti siirtyä toisen suodatintankomal-lin valmistuksesta toiseen ilman epätaloudellisia katkoja.
3. Laitteella voidaan valmistaa tietynlaisia suodatintankoja, joita on vaikea ja jopa mahdotonta valmistaa aksiaalisuunnassa liikkuvia suodatintankoja muotoilemalla. Keksinnön mukaisella laitteella voidaan valmistaa helposti esimerkiksi kierukkamai-silla uurteilla varustettuja suodatintankoja.
4. Pidemmän kosketusajan ansiosta suodatintangon ja muotoluelimien välillä muotoiluelimiä ei tarvitse kuumentaa niin korkeaan lämpötilaan kuin ennestään tunnetuissa muotoilulaitteissa. Alempi läm- 3 60109 pötila vähentää myös suodatinaineen ja käärepaperin vaurioitumis-alttiutta.
Keksinnön edullisessa suoritusmuodossa suodatintangon ja muotoilu-elimen keskinäistä liikettä varten tankoa tuetaan ja sitä kuljetetaan rumpumaisen sisäroottorin kehällä ja muotoiluelimeen kuuluu kuumennettu, kaareva ulkostaattorielementti. tai elementit, jotka työntyvät sisäänpäin roottoria kohti. Tällainen ulkostaattorielementti voi muodostua yksinkertaisesti kuumennetusta tangosta, jossa on suodatinainetankoa koskettava profiili, joka on suodatinaine-tankoon muodostamansa uran komplementtiprofiili, jolloin ura muodostuu tällaisen elementin aikaansaaman lämmön ja paineen vaikutusten alaisena.
Yleisesti ottaen muodostettava suodatintako on pituudeltaan moninkertainen verrattuna yksittäisen valmiin komponentin, esimerkiksi savukkeensuodattimen pituuteen.
Suodatintankoa voidaan myös kääntää akselinsa ympäri sen liikkuessa kehän akseliin nähden poikittaissuuntaan, mutta tämä akselin ympäri kääntäminen ei ole välttämätöntä. Tätä tarkoitusta varten suodatintanko voidaan tukea roottorin kehälle rullaparin avulla, jotka rullat ulottuvat yhdensuuntaisesti suodatintangon pituusakseliin nähden, jolloin mainitut rullat pyörivät akseleidensa ympäri saattaen siten suodatintangon pyörimään akselinsa ympäri.
Yllä mainitulla menetelmällä voidaan muodostaa erilaisia syvennysmuotoja, esimerkiksi yksi tai useampia rengasuria, jotka ulottuvat jatkuvasti suodatintangon ympäri. Yleisesti ottaen syvennys tai ura ulottuu ainoastaan osalle tangon pituutta. Tangon ympäri kierteisesti ulottuvan uran valmistamiseksi voidaan kuumennettu staattorielementti sijoittaa poikittain sijoitettuun suoda-tintankoon nähden johonkin muuhun kulmaan kuin suoraan kulmaan.
Koska suodatintankoa muotoillaan sen liikkuessa pituusakseliinsa nähden poikittaissuuntaan, on käytettävissä enemmän aikaa suodatintangon 4 60109 muotoiluun. Paitsi että parempi muotoilu voidaan saada aikaan yksinkertaisella tavalla ja yksinkertaisella laitteella, on lisäksi mahdollista valmistaa taloudellisesti suuri määrä erilaisia suodattimia tarvitsematta käyttää monimutkaista ja kallista koneistoa katkaisuun ja muihin työvaiheisiin, jotka vaatisivat liikkeen jaksottaisuutta, mikäli liike tapahtuisi pituussuuuntaan.
Suodatintangot voidaan valmistaa erilaisista suodatinmateriaa-leista, kuten kestomuovipolymeereistä, esimerkiksi selluloosa-ase-taatista tai polypropyleenistä. Paperisuodattimet olisivat sopivia, mikäli paperi kasteltaisiin tai se sisältäisi tietyn määrän kestomuovimateriaalia tai se päällystettäisiin lämpöaktivoidulla liima-aineella. Tankomateriaali voi sisältää lisäaineita, esimerkiksi hiiltä. Se voi muodostua samankeskisistä putkista, jolloin sisempi on esimerkiksi paperia ja ulompi muovimateriaalia. Ainakin osia moniosaisista suodatintangoista voidaan valmistaa tällä tavoin, vaikkakaan kaikki osat eivät välttämättä kykene muuttamaan muotoaan pysyvästi.
Ennen kuin varsinainen muotoilu tapahtuu, voidaan suodatinmate-riaali tai suodatintanko suihkuttaa tai käsitellä muulla tavoin vettä tai höyryä olevalla nestelisäaineella suodatintangn saattamiseksi käsittelyn kannalta oikeaan tilaan ja materiaaleihin kohdistuvan vahingoittumisvaaran minimoimiseksi.
Muotoiltu suodatintako kääritään edullisesti kääremateriaaliin samalla kun se liikkuu poikittaissuuntaan suodatintangon pituusakseliin nähden. Tällöin voidaan saada aikaan yksinkertainen käärimis-vaihe. Mainitut muotoilu- ja käärimisvaiheet suoritetaan edullisesti samassa koneessa tai yksikössä, joka on edullisesti yhdistelmänä suodattimen kiinnitysyksikön tai koneen kanssa.
Seuraavassa selvitetään täydellisesti, mutta esimerkin muodossa, eräs keksinnön suoritustapa viittaamalla oheisiin kaaviomaisiin piirustuksiin, joissa:
Kuvio 1 on yleiskuva täydellisestä suodatintangon valmistuskonees-ta, jossa on muotoilu- ja käärimiselimet, jolloin kuvio esittää laitetta päästä käsin.
S 60109
Kuvio 2 on pystykuva muotoiluelimestä suorassa kulmassa ja suuremmassa mittakaavassa kuvioon 1 nähden.
Kuvio 3 on päätykuva niinikään suuremmassa mittakaavassa esittäen sitä tapaa, jolla muotoiltavat suodatintangot tuetaan muotoiluelimessä.
Kuvio 4 esittää kuvion 2 mukaisella yksiköllä valmistettavissa olevaa suodatintankomuotoa.
Kuvio 5 on lohkokaavio, joka esittää koneen tai laitteen käyttötapoja.
Kuviossa 1 olevaan koneeseen kuuluu vastaanottorumpu 1, jonka kehä-pinnalla on pitkänomaisia uria 2 varastopaikasta (ei esitetty) kourun 3 kautta tulevien pinnaltaan tasaisten tupakansavun suodatin-materiaalia olevien tankojen 4 vastaanottamiseksi, joka materiaali voi olla esimerkiksi selluloosa-asetaattia, jolloin kaareva ohjain 5 pitää tangot rummun akseliin nähden yhdensuuntaisissa asennoissa urissa niiden siirtyessä jäljempänä kuvattuun tangonmuotoi-luelimeen 6. Kaarevilla ohjaimilla 7', 8' ja 9' varustettujen kolmen siirtorummun 7, 8 ja 9 muodossa oleva siirtoelin kuljettaa elimessä 6 muodostetut suodatintangot 10 käärimiselimeen 11, jolloin tangot pitävät poikittaiset asentonsa koko siirron ajan. Rummut 7 ja 8 on varustettu pitkittäissuuntaisilla tangon vastaanottavilla urilla samalla tavoin kuin runko 1.
Elimeen 11 kuuluu asettelurumpu 12 ja käärimisrumpu 13, joissa kummassakin on pitkittäiset tangon vastaanottavat urat ja ohjaimet 12* ja 13'. Rummut 12 ja 13 toimivat sinänsä tunnetulla tavalla. Rumpuun 12 syötetään käärimismateriaalia, esimerkiksi paperia, jatkuvan rainan 14 muodossa kelalta (ei esitetty) rullan 15 avustuksella. Viimeksi mainittu on yhteistoiminnassa katkaisurullan 16 kanssa, jossa on useita radiaalisesti ulottuvia veitsiä 17 sopivien välimatkojen päässä toisistaan leveydeltään suodatintakojen 10 pituutta vastaavan rainan katkaisemiseksi erillisiksi pätkiksi näiden käärimiseksi yksittäisten suodatintankojen ympärille, jotka pätkät rulla 15 syöttää tämän jälkeen rumpuun 12, joka rumpu sijoittaa yhden käärimisainepätkän kunkin suodatintangon 10 yhteyteen tunnetulla tavalla. Radallaan kelalta rullaan 15 kulkee raina levittimen (ei esitetty) ohi, joka levittää liima-ainetta rainan siihen pintaan, 6 60109 joka tulee kosketukseen suodatintakojen kanssa. Kukin liimapinnoit-teella varustettu käärimisainepätkä järjestetään kosketukseen rummun 12 kehällä kulkevan tangon 10 kanssa. Yhdessä vastaavien kää-rimisainepätkien kanssa siirtyvät suodatintangot 10 rummusta 12 rumpuun 13, jossa kukin akseliinsa nähden poikittaisessa asennossa oleva tanko pyörii akselinsa ympäri liikkumatta pitkittäissuunnassa, jolloin kukin tanko kääriytyy omaan käärimisainepätkäänsä, jonka pitkittäisreunat asettuvat toistensa yhteyteen liimautuen siten yhteen pintaan levitetyn liima-aineen avulla. Rummusta 13 siirtää käärityt suodatintangot 18 tarrahihnalle 19 pituussuun-taisesti uritettu siirtorumpu 20, jossa on ohjain 20'.
Koneen toimimiseksi käytetään rumpuja 1, 7 - 9, 12, 13 ja 20, rullia 15, 16 ja hihnaa 19 voimanlähteestä (ei esitetty) käsin rinnastussuhteessa toistensa kanssa sekä seuraavassa selvitettävän muotoilue1imen 6 kanssa.
Muotoiluelimessä 6 on roottori- ja staattoriosa. Roottoriosassa on kaksi pyöreätä päätykiekkoa 21 (kuvio 2), joihin on laakeroitu kehämäinen sarja pikkurullia 22, joissa on edullisesti pyäl-letyt pinnat. Vierekkäisten rullien 22 parit vastaanottavat tangot rummulta 1 öa tukevat niitä mainittujen telojen kehä-alueiden välissä samalla kun roottorin kääntyminen kuljettaa tangot yksikön läpi. Roottoria käyttää sopivasti sähkömoottorin (ei esitetty) akseli 23. Viitenumeron 24 osoittama kytkentä voidaan järjestää päätykiekkojen 21 väliin elimen aksiaalisen säädön helpottamiseksi, jotta eripituisia muotoiltavia tankoja saataisiin sijoitetuksi elimeen. Rullien 22 akseliensa ympäri tapahtuva pyöriminen siirtyy kiertopyörien 25 kautta, jotka pyörät on kiinnitetty toisesta päästään pitkiin laakeritappeihin ja ovat hammastuskosketuksessa keskipyörän 26 kanssa. Keskipyörä 26 on kiinnitetty pyörivästi toisen moottorin (ei esitetty) pyörittämään akseliin 27. Jos, kuten tässä on esitetty, viereistä kiekkoa 21 tuetaan pyörässä 26 ja/tai akselissa 27 olevassa laakerissa 29 olevan akselitapin 28 avulla, voidaan jälleen viitenumeron 30 osoittamalla tavalla saada aikaan keskinäinen aksiaalinen säätö. Moottorit voivat olla nopeudeltaan säädettäviä moottoreita, jolloin moottorin kierrosnopeus ja rullien akseliensa ympäri tapahtuva kierrosnopeus voidaan valita vastaamaan tiettyjä vaatimuksia, erityisesti siten, että tankojen kierrosmäärää voidaaan muuttaa tai valvoa niiden siirtyessä staattorin ohi. Mikäli tätä 60109 7 edellytystä ei vaadita, voidaan roottorin pyörimiseen ja rullien pyörimiseen akseliensa ympäri tarvittavat käyttövoimat vetää yhteisestä voimanlähteestä.
Staattoriosassa on kaareva ulko-osa 31, jossa on radiaalisesti sisäänpäin työntyvät, kaarevien harjanteiden muodossa olevat osat 32. Osaan 31 on ainakin esiintyöntyviin osiin järjestetty kuumennuseli-met, jotka ovat edullisesti tunnetulla tavalla paikalleen sijoitettuja sähköelementtejä. Esiintyöntyvien osien lukumäärä, muoto ja sijoittelu vastaa niitä vaadittavia syvennyksiä 33, jotka pitää muodostaa tankoon 10. Kuviossa 4 esitetyn tangon muoto on annettu puhtaasti esimerkkinä, jolloin kuviossa 2 esitetyn staattorin poik-kileikkausmuoto on tämän tangon muodon komplementtimuoto. Kaarevat ohjaimet 34 (kuvio 1) ulottuvat osan 31 päistä pisteisiin, jotka sijaitsevat vastaavassa järjestyksessä rumpujen 1 ja 7 vieressä.
Osa 31 ja sen esiintyöntyvät osat 32 ulottuvat yleisesti ottaen vakioradiaalietäisyyden päässä roottorin akselista. Mainittujen osien 32 välimatka roottoriin saattaa kuitenkin pyörimissuunnassa pienentyä, jolloin muotoiluvaikutus on progressiivinen.
Käytettäessä elintä 6 vastaanottorummusta 1 rullien 22 parien väliin yksi kerrallaan sijoittuvat tangot siirtyvät roottorin pyörimisen myötä staattoriosan 31 ohi pyörien samalla rullien 22 pyörimisen johdosta akseliensa ympäri. Pyörivät tangot 10 puristuvat tällöin esiintyöntyviä staattoriosia 32 vasten siten, että tankoihin muodostuu lämmön ja paineen vaikutusten alaisena syvennykset tai halkaisijaltaan varsinaista tankoa pienemmät, välimatkan päässä toisistaan olevat alueet 33.
On edullista käyttää elimiä tankojen pyörittämiseksi akseleidensa ympäri pyörittämällä rullia 22. Joitain tarkoituksia silmälläpitäen voivat tangot kuitenkin pyöriä ainoastaan sen seurauksena, että ne ovat kosketuksessa staattoriosaan 31. Staattorin lämmitystä valvomaan voidaan järjestää elimet. Esiintyötyvien osien 32 vaadittu lämpötila riippuu suodatintankojen materiaalin ominaisuuksista ja niiden viipy-misajasta staattorissa. Lämpötilan pitäisi olla tämän materiaalin pehmenemis- ja hiiltymislämpötilojen välillä. Lämpötila olisi paperin hiiltymislämpötilan alapuolella, mikäli suodatintanko olisi ja muotoiltaessa kääritty paperiin. Kuvatun järjestelyn eräs etu on siinä, että viipymisaika voidaan saattaa pitkäksi, jolloin voidaan käyttää alhaisia lämpötiloja ja pienentää siten suodatinmateriaalin ja 8 60109 kääremateriaalin vahingoittumisvaaraa.
Mikäli suodatintangon pinnan osien, joko sylinterimäisten ulkopintojen tai urien tai muiden syvennysten pohja- ja/tai sivupintojen,pitäisi olla osittain tai täysin tiivistetyt savuhiukkasten suodätintankoon tunkeutumista vastaan, voidaan tämä saada aikaan saattamalla staatto-rin lämpötila halutulla alueella tai alueilla riittävän korkeaksi muodostamaan paikallinen pintasulautuminen, josta seuraa suodatintanko-materiaalin osittainen tai täydellinen sulkeutuminen tai tiivistyminen.
Käytännössä elimessä 6 ei normaalisti muotoilla yksittäisen suodattimen pituisia tankoja 10, vaan lähinnä sellaisia tankoja, joiden pituus on moninkertainen, esimerkiksi kuusinkertainen verrattuna yksittäisen suodattimen pituuteen, jolloin tällaiset tangot leikataan myöhemmin yhden suodattimen pituisiksi pätkiksi.
Kuvatun kaltaista muotoiluelintä voidaan käyttää valmistamaan erilaisia suodatinelementtien tai niiden osien muotoja. Rengasurat voivat olla poikkileikkaukseltaan suorakulmaisia, kuten kuviossa 4 on esitetty tai niiden poikkileikkaus voi olla pyöreä, V-muotoinen, ja lisäksi ne voidaan järjestää minkä tahansa halutun kokoisiksi, niiden asemaa ja lukumäärää voidaan vaihdella ja niiden syvyys ja/tai leveys voi olla vakio tai muuttuva. Lisäksi voidaan saada aikaan yleisesti ottaen sylinterimäinen suodatintankorunko, jossa on ulospäin työntyviä rengasharjänteitä. Ei-rengasmaisia muotoja, esimerkiksi kierreura tai -uria, voidaan muodostaa käyttämällä sellaista staatto-ria, jonka esi in työntyvät osat tasossa ovat jossain muussa kulmassa kuin suorassa kulmassa siihen poikittaissuuntaan nähden, johon suuntaan tangot ulottuvat niiden liikkuessa hitaasti akseliensa ympäri pyörien, mutta ilman aksiaalista liikettä, elimen 6 läpi, jolloin kierteen nousu riippuu mainitusta kulmasta. Voidaan muodostaa erilaisia suodattimen V-muotoja, esimerkiksi kartiomaisia, kuperia tai viistoja päitä tai poimutettuja, aallotettuja tai harjastettuja päitä, jotka mahdollisesti liittyvät mainittujen päiden ainakin osittaiseen tiivistämiseen. Muotoilu voidaan pääasiallisesti tai osittain suorittaa tarkoituksena saada aikaan differentiaalinen tiivistys tekijä (suodattimen tilavuuden viemä määrä käytettäessä kuituista suodatinmateriaalia). Esimerkiksi sylinterimäiseen tanko-osaan voi liittyä tiivistetty suippeneva osa.
Lisäksi voidaan järjestää muodostumia, jotka eivät ulotu koko kehän ympäri ja jotka voidaan porrastaa kehälle toisiinsa nähden. Lisäksi 60109 voidaan saada aikaan syvennyksiä, jotka pohjalla rajöittuvat jänne-rajaviivaan. Tällaisia muodostumia voidaan valmistaa valitsemalla staattoriin esiintyöntyvien osien pituudet, muodot ja asennot sekä roottorin pyörimisnopeus. Eräissä tarkoituksissa tankojen ei sallita pyöriä akseliensa ympäri r.oottörin pyöriessä, jolloin syvennys muodostuu ainoastaan tangon toiselle puolelle. Samanlainen syvennys voidaan muodostaa vastakkaiselle puolelle kääntämällä tanko ympäri tai syöttämällä se toiseen muotöiluelimeen 6.
Esitetyn kaltaisia muodostumia voidaan valmistaa sisäpuolisen ontelon yhteydessä pään tai päiden ollessa joko avoimia tai suljettuja käyttämällä alun perin onttoa tai putkimaista suodatintankomateriaalia.
Pitkänomaisia muodostumia voidaan valmistaa joko yksinään tai kehä-muodostumien yhteydessä käyttämällä sellaisia staattorin esiinpi3tä-viä osia, jotka ulottuvat staattoriin nähden poikittain. Haluttaessa voidaan tällöin saada aikaan yhdistelmänä kehäsyvennysten kanssa pitkittäisten syvennysten, onteloiden tai perforointien, harjakkeiden tai hampaiden sekä niihin liittyen porrastettujen urien muodostama kuvio.
Monissa tarkoituksissa halutut muodostumat voidaan valmistaa käyttämällä vain yhtä muotoiluelintä 6 suodatintangon muotoiluun.
Voidaan kuitenkin käyttää useampia kuin yhtä muotoiluelintä eri muotoiluvaiheiden suorittamiseksi tai yhden kokonaisen toiminnan saattamiseksi loppuun useammassa kuin yhdessä vaiheessa. Suodatinele-mentin osia voidaan muotoilla erillisillä muotoiluelimillä ja saattaa yhteen tämän jälkeen.
Esimerkiksi sellaisten suodattimien kohdalla, joissa on onttoon sylinteriin suljetut juomutetut rungot, voidaan kyseinen sylinteri sulkea kartiomaisesti päättyvällä tulppaosalla, joka on valmistettu yllä esitetyllä tavalla. Yhdistelmäsuodattimissa voi olla esimerkiksi tasaisesti mitoitetut asetaattitulpat päissä hiilellä käytetyn ase-taattiosan ollessa keskellä, jolloin viimeksi mainittu on puristettu muodostamaan rengasmainen rata, jonka läpi savu pääsee virtaamaan hiilen ohi eikä sen läpi. Selluloosa-asetaattisuodatusominaisuudella varustettu erittäin tehokas suodatin saattaa käsittää kaksi umpinaista sylinterimäistä runkoa, jolloin vierekkäisten kartiomaisten päiden väliin on sijoitettu tasaisesti mitoitettu, ontto sylinterimäi- 10 60109 nen suodatinrunko, jonka halkaisija on pienempi.
Keksintö mahdollistaa sen, että kyetään valmistamaan nopeasti sellainen määrä suodattimia, jotka voitaisiin valmistaa muussa tapauksessa, mikäli sitten lainkaan, ainoastaan suurin vaikeuksin ja kalliilla laitteella sekä verrattain hitailla nopeuksilla. Lisäksi keksinnön avulla saadaan suodatintangon valmistuskonetta monipuolistettua, koska yhdentyyppinen tangonmuotoilulaite voidaan helposti korvata toisella samassa peruskoneessa.
Kuvioissa 1-4 esitetyn kaltaista suodatintangon muotoilu- jä kääri-miskonetta voidaan käyttää monin eri tavoin ja sopivina kombinaatioina muiden laitteiden kanssa. Kuten on esitetty, koneeseen syötetään esikatkaistuja suodatintankoja 4 varastosta, ja muotoillut ja käärityt tangot 18 toimitetaan varastoon hihnan 19 avulla. Kuten kuviossa 5 on kaaviomaisesti esitetty, voidaan suodatintangon muotoilu- ja käärimiskone tai yksikkö 35 kuitenkin yhdistää tai liittää johonkin tunnettuun suodatintangon valmistuskoneeseen tai yksikköön 36, joka voi olla esimerkiksi sellainen kone, johon syötetään suodatinmateriaa-lia, kuten selluloosa-asetaattihahtuvaa kohdassa 37 ja josta siellä valmistetut ja leikatut tangot 4 syötetään kohdassa 38 koneeseen 35. Tätä tarkoitusta varten tunnetussa suodatintangon valmistuskoneessa pituussuuntaisesti liikkuvien tankojen kiinniottamiseen ja kiinnittämiseen ja niiden siirtämiseen akseleihinsa nähden poikittaiseen suuntaan käytetty tavallinen uritettu rumpu voidaan yksinkertaisesti korvata elimillä tankojen syöttämiseksi kuviossa 1 esitetyn yksikön 6 roottoriin. Kummassakaan yllä esitetyssä järjestelyssä tankoja 18 ei tarvitse syöttää koneesta 35 varastoon, vaan ne voidaan sen sijaan syöttää kohdassa 39 suoraan suodattimen kiinnityskoneeseen tai yksikköön 40, johon kohdassa 42 syötetään valmiiksi käärittyjä savuketan-koja 41 joko varastosta tai edullisesti suoraan tunnetuntyyppisestä savukkeen valmistuskoneesta 43. Käytettäessä kuvioissa 1-4 kuvattua suodatintangon muotoilu- ja käärimiskonetta voidaan todeta, että kone tai yksikkö 40 on rakennettu siten, että suodatintangot 18 kulkevat sen läpi poikittaisasennossa. Kuten kaaviomaisesti on esitetty, tupakkatangot 41 syötetään koneesta 43 yksikköön 40 aksiaalisessa asennossa, joka yksikkö 40 sijaitsee, kuten myös'yksikkö 35, sivussa koneeseen 43 nähden. Savuketangot 41 ovat tällöin asennossa, joka sopii niiden liittämiseen sama-aksiaalisesti muotoiltuihin suodatintankoihin 18. Yksikössä 40 savuketangot 41 ja suodatintangot 60109 11 18 voidaan yhdistää tunnetuilla laitteilla.
Yksiköt 35 ja 40 voivat muodostaa sovitelman, joka voidaan yksinkertaisesti sovittaa koneeseen 41 ja jota voidaan käyttää rinnan sen kanssa.
Kaksois- tai useampiosaisten suodattimien valmistamiseksi muotoillut tangot 10 voidaan katkaista yksittäisiksi osapätkiksi ennen niiden käärimistä, jolloin on järjestetty elimet eri varastoista syötettyjen, toisten leikattujen suodatinosien sijoittamiseksi väliin. Aina yhden suodattimen aikaansaamiseksi yhdistetään yksi tällainen osapätkä ja kyseiset muut osat yhdessä käärimisvaiheessa.

Claims (16)

1. Menetelmä savukkeen tms. tupakkatuotteen suodattimen tanko-osan muotoilemiseksi, jossa suodatinainesta olevaa tankoa (4) käsitellään sen liikkuessa pitkin kaarevaa rataa suunnassa, joka on poikittain tangon pituusakseliin nähden, tunnettu siitä, että siirtyvän tangon (4) muotoilemiseksi materiaalitankoa (4) ja kuumennettua muotoiluelintä (6) siirretään toisiinsa nähden kosketuksessa toistensa kanssa, jolloin tankoon muodostetaan syvennys (33) muotoiluelimen avulla.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tangon ja muotoiluelimen keskinäistä liikettä varten tankoa (4) tuetaan ja sitä siirretään rumpumaisen sisäroottorin (21) kehällä, ja että muotoiluelimeen (6) kuuluva kuumennettu, kaareva ulkostaattorielementti tai -elementit (31, 32) työntyvät sisäänpäin roottoria (21) kohti.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tankoa (4) käännetään myös akselinsa ympäri sen liikkuessa tähän akseliin nähden poikittaiseen suuntaan.
4. Patenttivaatimuksen 2 tai 3 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tankoa (4) tukee roottorin (21) kehällä pari tukirullia (22), jotka rullat ulottuvat yhdensuuntaisesti tangon pituusakseliin nähden.
5. Patenttivaatimusten 3 ja 4 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tukirullat (22) pyörivät akseleidensa ympäri saattaen siten tangon pyörimään oman akselinsa ympäri.
6. Patenttivaatimusten 1-5 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että muotoiltu tanko (4) kääritään käärimismateriaaliin (14) sen liikkuessa tangon pituusakseliin nähden poikittaiseen suuntaan.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että tanko (4) liikkuu muotoilu- ja käärimisvaiheiden (6 ja 11) välillä mainittuun akseliinsa nähden poikittaiseen suuntaan. 13 601 09
8. Patenttivaatimusten 1-7 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syvennystä (33), esimerkiksi rengas- tai kierreuraa rajoittava pinta tai pinnat suljetaan tiiviisti muotoiluvaiheen aikana, jolloin ne muodostuvat savua läpäisemättömiksi.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen menetelmä, tunnettu siitä, että syvennys (33) on tangon (4) ympäri ulottuva ura ja ainoastaan uraa tai uran pohjapintaa rajoittavat pinnat on suljettu tiiviisti.
10. Laite yhden tai useamman patenttivaatimuksen 1-9 mukaisen suodatintanko-osan muotoilumenetelmän suorittamiseksi, jossa suodatinainesta olevaa tankoa (4) siirretään pitkin kaarevaa rataa suuntaan, joka on poikittainen tangon pituusakseliin nähden, tunnettu siitä, että siinä on kuumennettu muotoiluelin (6) sekä elimet (21, 22) muotoiltavan materiaalitangon (4) ja mainitun muotoiluelimen (6) siirtämiseksi toistensa suhteen kosketuksessa toisiinsa.
11. Patenttivaatimuksen 10 mukainen laite, tunnettu siitä että tankoa (4) tukevat ja siirtävät elimet käsittävät rumpumaisen sisäroottorin (21),jonka kehällä tankoa siirretään, ja että muotoiluelimessä on kuumennettu, kaareva ulkostaattorielementti tai -elementit (31, 32), jotka työntyvät sisäänpäin roottoria (21) kohti.
12. Patenttivaatimuksen 10 tai 11 mukainen laite, tunnettu siitä, että siihen lisäksi kuuluu elimet (25-27) tangon (4) kääntämiseksi oman akselinsa ympäri sen siirtyessä kyseiseen akseliin nähden poikittaiseen suuntaan.
12 60109
13. Patenttivaatimuksen 11 täi 12 mukainen laite, tunnettu siitä, että roottorin (21) päätyihin on tangon (4) tukemiseksi laakeroitu tukirullia (22), jotka ulottuvat yhdensuuntaisesti pituus-akseliin nähden.
14. Patenttivaatimuksen 13 mukainen laite, tunne t t u siitä, että on järjestetty elimet (25-27) tukirullien (22) pyörittämiseksi akseleidensa ympäri, jolloin ne saattavat tangon (4) kääntymään oman pituusakselinsa ympäri. 14 60109
15. Patenttivaatimusten 10 - 14 mukainen laite, tunnettu siitä, että toimivana yhdistelmänä muotoiluelmien (6) kanssa on suodatintangon käärimiselin (12), jossa tanko (4) kääritään samalla kun se liikkuu pituusakseliinsa nähden poikittaiseen suuntaan.
16. Patenttivaatimuksen 15 mukainen laite, tunnettu siitä, että muotoiluelin (6), käärmiselin (35, kuv. 5) ja suodattimen kiinnityselin (40) , johon kääritty suodatintanko (4) syötetään, sovitetaan yhtenä yksikkönä savukkeenvalmistuskoneen (43) sivulle, joka savukkeenvalmistuskone on järjestetty syöttämään savuketankoja (41) kiinnityselimeen (40). 15 601 09
FI770730A 1976-03-17 1977-03-08 Foerfarande foer formning av ett foer en cigarrett eller dylik tobaksprodukt avsett filters staongdel FI60109C (fi)

Applications Claiming Priority (4)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB10774/76A GB1507765A (en) 1976-03-17 1976-03-17 Production of tobacco-smoke filters
GB1077476 1976-03-17
GB5308976 1976-12-20
GB5308976 1976-12-20

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI770730A FI770730A (fi) 1977-09-18
FI60109B true FI60109B (fi) 1981-08-31
FI60109C FI60109C (fi) 1981-12-10

Family

ID=26247758

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI770730A FI60109C (fi) 1976-03-17 1977-03-08 Foerfarande foer formning av ett foer en cigarrett eller dylik tobaksprodukt avsett filters staongdel

Country Status (10)

Country Link
JP (1) JPS597310B2 (fi)
AU (1) AU504195B2 (fi)
BR (1) BR7701599A (fi)
CA (1) CA1043214A (fi)
CH (1) CH618328A5 (fi)
DE (1) DE2711784A1 (fi)
DK (1) DK150176C (fi)
FI (1) FI60109C (fi)
MX (1) MX144422A (fi)
NL (1) NL185819C (fi)

Families Citing this family (12)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US4232574A (en) * 1977-08-19 1980-11-11 Liggett Group Inc. Apparatus and method for providing a cigarette filter with an aeration groove
ZA795207B (en) * 1978-10-19 1980-11-26 British American Tobacco Co Production of tobacco-smoke filters
ZA804947B (en) * 1979-08-28 1981-06-24 British American Tobacco Co Smoke filtration
ZA804948B (en) * 1979-08-28 1981-06-24 British American Tobacco Co Smoke filtration
US4324540A (en) * 1980-07-11 1982-04-13 Brown & Williamson Tobacco Corporation Apparatus for making grooves in tobacco smoke filters
DE3048905A1 (de) * 1980-12-23 1982-07-22 B.A.T. Cigaretten-Fabriken Gmbh, 2000 Hamburg Filter fuer cigaretten
US4601686A (en) * 1981-02-18 1986-07-22 British-American Tobacco Company Limited Production of tobacco-smoke filters
NO154781C (no) * 1981-08-03 1986-12-29 British American Tobacco Co Sigarett og fremgangsmaate for dens fremstilling.
US4535793A (en) * 1982-08-18 1985-08-20 Brown & Williamson Tobacco Corporation Smoking article filters
US4514249A (en) * 1984-07-19 1985-04-30 Brown & Williamson Tobacco Corporation Device for making grooves in cigarette filters
US4655736A (en) * 1984-11-09 1987-04-07 Brown & Williamson Tobacco Corporation Method of manufacturing a tobacco smoke filter
DE102014210102A1 (de) * 2014-05-27 2015-12-03 Hauni Maschinenbau Ag Schneiden von stabförmigen Artikeln der Tabak verarbeitenden Industrie

Family Cites Families (2)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
DE1170298B (de) * 1958-11-25 1964-05-14 Hauni Werke Koerber & Co Kg Vorrichtung zum Schneiden von Filterstaeben
DE2058040C3 (de) * 1970-12-08 1980-10-02 Cigarette Components Ltd., London Vorrichtung zum Formen eines Tabakrauchfilters

Also Published As

Publication number Publication date
BR7701599A (pt) 1977-12-20
MX144422A (es) 1981-10-13
CH618328A5 (en) 1980-07-31
JPS52114099A (en) 1977-09-24
JPS597310B2 (ja) 1984-02-17
NL185819C (nl) 1990-08-01
FI770730A (fi) 1977-09-18
DK150176B (da) 1986-12-29
CA1043214A (en) 1978-11-28
AU2313377A (en) 1978-09-14
DK150176C (da) 1987-06-29
DE2711784A1 (de) 1977-09-22
NL185819B (nl) 1990-03-01
AU504195B2 (en) 1979-10-04
NL7702586A (nl) 1977-09-20
DE2711784C2 (fi) 1988-04-28
DK114977A (da) 1977-09-18
FI60109C (fi) 1981-12-10

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US4149546A (en) Production of tobacco-smoke filters
FI60109B (fi) Foerfarande foer formning av ett foer en cigarrett eller dylik tobaksprodukt avsett filters staongdel
US3849526A (en) Method of making webs of filter material
US3637447A (en) Method of making filter means by crimping and overwrapping a tubular element
CA1061993A (fr) Appareil a fibres creuses
SE446813B (sv) Pappersbana for framstellning av filter for tobaksvaror och forfarande for framstellning av pappersbanan samt anordning for genomforande av forfarandet
US3826177A (en) Apparatus for making filter means
US4388934A (en) Filters
FI70121B (fi) Anordning foer att forma urtagningar i roekfilter
JPS5830406B2 (ja) ゴウセイジユシヨリナル センイマタハイトノセイゾウホウホウ
FI63517B (fi) Foerfarande och anordning foer framstaellning av tobaksroekfilter
JPS6234387B2 (fi)
US3703429A (en) Apparatus for making filter means
US4003684A (en) Apparatus for treating webs of filtering material for tobacco product filters, particularly cigarette filters
US3850713A (en) Device for manufacturing articles having a non-woven pile
DK145591B (da) Fremgangsmaade og apparat til fremstilling af tobaksroegfiltre
US3878580A (en) Brush
US3081658A (en) Continuous production of packages containing a zig-zag folded strip of wadding or cotton wool material
US3930935A (en) Apparatus for making webs of filtering material for tobacco product filters, particularly cigarette filters
JP2018521660A5 (fi)
US4351792A (en) Apparatus for making grooves in tobacco smoke filters
US4514249A (en) Device for making grooves in cigarette filters
GB2078089A (en) Filters and a method of producing such filters
ITRM950828A1 (it) Apparecchio per il taglio delle fibre
CN219748912U (zh) 一种玻纤管加工高温处理装置

Legal Events

Date Code Title Description
MA Patent expired
MA Patent expired

Owner name: BRITISH-AMERICAN TOBACCO CO LTD