FI121342B - Istutuskehys - Google Patents

Istutuskehys Download PDF

Info

Publication number
FI121342B
FI121342B FI20085126A FI20085126A FI121342B FI 121342 B FI121342 B FI 121342B FI 20085126 A FI20085126 A FI 20085126A FI 20085126 A FI20085126 A FI 20085126A FI 121342 B FI121342 B FI 121342B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
planting frame
wall
planting
outside
soil
Prior art date
Application number
FI20085126A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI20085126A0 (fi
FI20085126A (fi
Inventor
Tapio Torkki
Original Assignee
Fixmart Oy
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Fixmart Oy filed Critical Fixmart Oy
Priority to FI20085126A priority Critical patent/FI121342B/fi
Publication of FI20085126A0 publication Critical patent/FI20085126A0/fi
Publication of FI20085126A publication Critical patent/FI20085126A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI121342B publication Critical patent/FI121342B/fi

Links

Classifications

    • AHUMAN NECESSITIES
    • A01AGRICULTURE; FORESTRY; ANIMAL HUSBANDRY; HUNTING; TRAPPING; FISHING
    • A01GHORTICULTURE; CULTIVATION OF VEGETABLES, FLOWERS, RICE, FRUIT, VINES, HOPS OR SEAWEED; FORESTRY; WATERING
    • A01G9/00Cultivation in receptacles, forcing-frames or greenhouses; Edging for beds, lawn or the like
    • A01G9/02Receptacles, e.g. flower-pots or boxes; Glasses for cultivating flowers

Landscapes

  • Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
  • Environmental Sciences (AREA)
  • Cultivation Receptacles Or Flower-Pots, Or Pots For Seedlings (AREA)

Description

Istutuskehys
Keksinnön tausta
Keksinnön kohteena on istutuskehys, jossa on seinämä, joka erottaa istutuskehyksen ulkopuolelle sovitetun maa-aineksen istutuskehyksen si-5 säpuolella olevasta maa-aineksesta ja jossa seinämässä on ainakin yksi aukko tai lovi, jonka läpi kasvin juuri pääsee kasvamaan.
Etenkin kaupunkialueiden kaduilla ja puistoissa puut istutetaan ns. istutuskehyksiin. Istutuskehyksellä muodostetaan puulle kasvupesä, jossa on sisällä puulle sopivaa kasvumaata. Kehyksen seinämän ulkopuolelle tiiviste-10 tään maa-ainesta ja kehyksen ulkopuolta voidaankin käyttää esimerkiksi katualueena.
Istutuskehys voidaan muodostaa esimerkiksi erillisistä betonielementeistä, joista istutuskehys kootaan asennuspaikalla. Edelleen istutuskehys voi olla valmiiksi muotoonsa valettu betonilaatikko. Istutuskehyksen seinämiin 15 on muodostettu aukkoja, joista puun juuret pääsevät leviämään maaperään istutuskehyksen ulkopuolelle. Asennuksen yhteydessä seinämässä olevat aukot tulee peittää esimerkiksi vanerilla tai sideharsolla tai suodatinkankaalla jotta kehyksen ulkopuolelle tiivistettävä maa-aines ei pääse valumaan istutuskehyksen sisäpuolelle. Tämän aukkojen peittäminen on työvaiheena varsin työläs 20 ja hankala eikä huolellisestikaan suoritettuna aina pystytä riittävästi estämään istutuskehyksen ulkopuolelle sovitetun soran tai muun aineksen valumista istutuskehyksen sisäpuolelle.
Tunnetaan myös ratkaisu, jossa betonista muodostetun istutuskehyksen seinämään tehty aukko on muodostettu sisäänpäin suppenevaksi. Täl-25 lä ratkaisulla pyritään myös estämään istutuskehyksen ulkopuolella olevan maa-aineksen valuminen istutuskehyksen sisäpuolelle. Tämä hankaloittaa be-tonivalumuotin tekemistä eikä kyseinen ratkaisu kuitenkaan täysin poista maa-aineksen valumisesta aiheutuvaa ongelmaa. Edelleen aukon suppeneminen aiheuttaa sen, että siihen muodostuu ahdas kohta, joka saattaa vahingoittaa 30 puunjuurta.
Edelleen tunnetaan istutuskehyksiä, jotka on muodostettu metalli-verkosta. Juuret pääsevät kasvamaan istutuskehyksen ulkopuolelle metalliverkon reikien läpi, mutta tässäkin tapauksessa reikien suojaaminen asennusvaiheessa on työlästä ja hankalaa. Edelleen metalliverkon silmäreikien koot ovat 35 varsin pieniä ja teräväreunaisia, jolloin ne helposti katkaisevat juuren vahingoittaen näin puuta. Edelleen metalliverkko ei maaperässä välttämättä kestä riittä- 2 vän pitkään, jolloin metalliverkko saattaa pettää ja maa-ainesta pääsee sortumaan istutuskehyksen ulkopuolelta istutuskehyksen sisään. Tämä aiheuttaa taa ongelmia istutuskehän ulkopuolisen rakenteen keston kannalta eli esimerkiksi istutuskehän ulkopuoliset kadun pintarakenteet saattavat painua alaspäin.
5 Keksinnön lyhyt selostus Tämän keksinnön tarkoituksena on saada aikaan uudentyyppinen istutuskehys.
Keksinnön mukaiselle istutuskehykselle on tunnusomaista se, että aukossa tai lovessa on materiaalia, joka estää istutuskehyksen ulkopuolisen 10 materiaalin tunkeutumisen istutuskehyksen sisäpuolelle ja joka materiaali on hajoavaa ainetta, joka mahdollistaa kasvin juuren kasvamisen aukon tai loven läpi.
Keksinnön ajatuksena on, että istutuskehyksessä on seinämä, joka erottaa istutuskehyksen ulkopuolelle sovitetun maa-aineksen istutuskehyksen 15 sisäpuolella olevasta maa-aineksesta. Istutuskehyksen seinämässä on edelleen ainakin yksi aukko tai lovi, jonka läpi kasvin juuri pääsee kasvamaan. Aukossa tai lovessa on materiaalia, joka estää istutuskehyksen ulkopuolisen materiaalin tunkeutumisen istutuskehyksen sisäpuolelle. Edelleen kyseinen materiaali on hajoavaa ainetta, joka mahdollistaa sen, että juuri pääsee kasvamaan 20 aukon tai loven läpi. Ratkaisun etuna on, että asennuksen aikana ja sen jälkeen pystytään yksinkertaisella tavalla estämään maa-aineksen tunkeutuminen istutuskehyksen ulkopuolelta sen sisäpuolelle ja siitä huolimatta juuret pääsevät kasvamaan istutuskehyksestä sen ulkopuolelle.
Erään sovellutusmuodon ajatuksena on, että kyseisen materiaalin 25 keskelle on muodostettu reikä, jonka läpi juuri pääsee kasvamaan jo ennen kuin kyseinen materiaali on alkanut hajoamaan. Näin ollen hajoava materiaali voi olla varsin kovaa, jolloin se tehokkaasti estää maan valumisen istutuskehyksen sisään ja materiaali voi hajota varsin hitaasti juuren kasvaessa.
Kuvioiden lyhyt selostus 30 Keksinnön eräitä sovellutusmuotoja selitetään tarkemmin oheisissa piirustuksissa, joissa kuvio 1 esittää kaavamaisesti erään istutuskehyksen seinämää sivultapäin katsottuna ja poikkileikattuna ja kuvio 2 esittää kaavamaisesti erään toisen istutuskehyksen seinä-35 mää sivultapäin katsottuna ja poikkileikattuna.
3
Kuvioissa keksinnön eräitä suoritusmuotoja on esitetty selvyyden vuoksi yksinkertaistettuna. Samankaltaiset osat on merkitty kuvioissa samoilla viitenumeroilla.
Keksinnön yksityiskohtainen selostus 5 Kuviossa 1 on esitetty osa istutuskehyksestä 1. Istutuskehystä voi daan kutsua myös istutuslaatikoksi. Istutuskehystä 1 käytetään muodostamaan puulle 2 kasvupesä, jossa on sisällä puulle sopivaa kasvumaata. Istutuskehyk-sessä on seinämä 3, joka erottaa istutuskehyksen ulkopuolelle sovitetun maa-aineksen istutuskehyksen 1 sisäpuolella olevasta maa-aineksesta. Istutuske-10 hyksen 1 ulkopuolinen maa-aines on tyypillisesti hiekkaa ja soraa, joka tiivistetään erittäin tiiviiksi ja jonka yläpuolta käytetään esimerkiksi katuna tai torina eli istutuskehyksen 1 ulkopuolinen alue saattaa joutua erittäin raskaalle kuormitukselle alttiiksi.
Seinämän 3 päälle on sovitettu tukikehikko 4, joka on tyypillisesti 15 esimerkiksi sinkittyä terästä. Tukikehikkoon 4 sovitetaan maaritilä 5. Maaritilä 5 voi olla esimerkiksi valurautaa. Tukikehikon 4 yhteyteen on vielä sovitettu tyypillisesti hapon kestävää terästä olevat korkeudensäätöruuvit 6. Korkeuden-säätöruuvien 6 avulla saadaan maaritilän korkeustaso sovitettua sopivaksi ympäröivään rakenteeseen nähden.
20 Maaritilään 5 voidaan vielä kiinnittää rungonsuoja 7. Tukikehikon 4 ulkopuolelle sovitetaan halutut ulkopuolisen rakenteen pintarakenteet kuten katukivet 8. Katukivien 8 sijaan voi pintarakenne luonnollisesti olla myös betonia tai asfalttia tai soraa tai jotain muuta pintarakennetta.
Seinämässä 3 on aukkoja, joihin on sovitettu hajoavaa ainetta 9. 25 Hajoava aine 9 on siinä määrin kovaa ja tiivistä, että se estää istutuskehyksen 1 ulkopuolisen maa-aineksen valumisen istutuskehyksen 1 sisäpuolelle myös istutuskehyksen 1 ulkopuolista maa-ainesta tiivistettäessä. Hajoava aine 9 voi olla esimerkiksi puusta sahattu kiekko. Puukiekkoon voidaan sovittaa tartunnat 10, jotka asettuvat betonivalumuotin sisään. Tällöin puukiekko tarttuu tartunto-30 jen 10 avulla tiukasti seinämän 3 muodostavaan betoniin. Tartunnat 10 voivat olla esimerkiksi harjaterästä tai ruuveja tai pultteja tai puutappeja tai jotain muita sopivia puukiekon ja betonin välisen tartunnan aikaansaavia välineitä.
Puukiekon läpi sovitetaan edullisesti reikä 11. Reikä 11 mahdollistaa sen, että puun juuri 12 pääsee seinämän 3 läpi vaikka hajoava aine 9 ei vielä 35 olisi alkanut hajoamaan.
4
Seinämän 3 korkeus voi olla esimerkiksi 300 tai 500 mm tai jopa 1000 mm. Haluttaessa muodostaa korkeampia istutuskehyksiä, voidaan istu-tuskehyselementtejä asennettaessa sovittaa kaksi tai useampia päällekkäin. Seinämässä 3 olevien aukkojen suuruus voi vaihdella esimerkiksi 50 ja 300 5 mm välillä. Hajoavaan aineeseen etukäteen muodostettu reikä voi suuruudeltaan taas olla esimerkiksi jokin väliltä 10-30 mm. Seinämän 3 paksuus määräytyy betoniraudoitusten määrän ja halutun istutuskehyksen 1 kestävyyden perusteella. Betonista tehdyn seinämän 3 paksuus voi vaihdella esimerkiksi 30 ja 100 mm:n välillä.
10 Hajoava aine voi siis olla esimerkiksi puusta sahattu kiekko. Käytet ty puu voi olla esimerkiksi koivua, joka on varsin kovaa ja lahoaa tai mätänee varsin hitaasti. Tyypillisesti kuusi hajoaa hieman nopeammin, joten hieman nopeampaa hajoamista tarvittaessa voi hajoava aine 9 olla kuusta. Esimerkiksi haapa taas lahoaa erittäin nopeasti, jolloin erittäin nopeaa hajoamista tarvitta-15 essa voitaisiin valita hajoavaksi aineeksi haapa. Hajoavana aineena voidaan käyttää periaatteessa mitä tahansa sopivaa hajoavaa orgaanista tai jopa epäorgaanista ainetta. Edullisesti hajoava aine on puuta, joka on alussa siis varsin kovaa ja lisäksi istutetun puun 2 juuri 12 ei vahingoitu hajoavasta aineesta. Kun hajoava aine on puuta voi juuri 12 myös esimerkiksi kasvaa hajoavaan 20 aineeseen 9 kiinni. Edullisesti hajoava aine 9 sovitetaan hajoamaan niin hitaasti, että kun hajoava aine 9 on kokonaan hajonnut on istutuskehyksen 1 sisäpuolinen maa-aines jo tiivistynyt niin paljon, että istutuskehyksen 1 ulkopuolelta ei enää seinämässä 3 olevan aukon kautta pääse valumaan maata istutuskehyksen 1 sisäpuolelle. Näin istutuskehyksen 1 ulkopuolinen rakenne 25 säilyy tukevana.
Seinämässä 3 olevan aukon ulkopuolelle voidaan sovittaa salaoja-putki 13 tai jokin muu sopiva tyypillisesti muovista muodostettu putki, jonka sisäpuolelle sovitetaan kasvuainetta kuten multaa. Tällainen kasvuaineella täytetty putki toimii kasvu käytävänä juurelle 12. Tällainen kasvukäytävä mahdol-30 listaa sen, että juuri pääsee kasvamaan erittäin tehokkaasti vaikka kasvukäy-tävän ympärillä oleva maa olisi tiivistetty erittäin tiiviiksi.
Kun seinämä 3 muodostetaan betonista on istutuskehyksen muodostaminen varsin yksinkertaista. Hajoava aine 9 saadaan sovitettua seinämän 3 yhteyteen varsin yksinkertaiseksi betonivalumuottia hyödyntämällä. Betoni 35 kestää myös maaperässä varsin pitkään eli istutuskehys saadaan kohtuullisen yksinkertaisesti muodostettua tukevaksi ja pitkäikäiseksi.
5
Haluttaessa voidaan seinämä 3 muodostaa myös metallista, kuten teräksestä tai valuraudasta. Kuvion 2 suoritusmuodossa on seinämä 3 muodostettu valuraudasta. Tässä suoritusmuodossa on seinämään muodostettu aukon muodostava putki 14. Putki 14 taas on täytetty hajoavalla aineella 9.
5 Hajoava aine voi olla esimerkiksi paperimassaa, joka on puristettu putken 14 sisälle. Myös tässä tapauksessa hajoava aine 9 voi olla puuta, joka on sahattu sopivan kokoiseksi ja myös kuvion 2 tapauksessa voidaan hajoava aine 9 haluttaessa varustaa ennakkoon muodostetulla reiällä 11. Muodostamalla seinämä metallista saadaan istutuskehys kohtuullisen yksinkertaisesti muodostettua 10 halutun malliseksi ja painoltaan kohtuulliseksi. Metallista valmistetun istutuske-hyksen 1 käsittely on myöskin kohtuullisen vaivatonta. Seinämän 3 paksuus voi metallista valmistettaessa olla esimerkiksi jokin väliltä 5-20 mm. Esimerkiksi valuraudasta muodostettuna valmistuskustannukset tulevat myös kohtuullisiksi. Edelleen istutuskehyksen kestoikä saadaan varsin pitkäksi.
15 Joissain tapauksissa tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voi daan käyttää sellaisenaan, muista piirteistä huolimatta. Toisaalta tässä hakemuksessa esitettyjä piirteitä voidaan tarvittaessa yhdistellä erilaisten kombinaatioiden muodostamiseksi.
Piirustukset ja niihin liittyvä selitys on tarkoitettu vain havainnollis-20 tamaan keksinnön ajatusta. Yksityiskohdiltaan keksintö voi vaihdella patenttivaatimusten puitteissa. Niinpä istutuskehys voidaan muodostaa yhdeksi kappaleeksi. Istutuskehykseen voidaan sovittaa nostokoukkuja tai muita tankoja, joista istutuskehys voidaan nostaa paikoilleen nostoliinoja ja/tai nostokoukkuja käyttämällä. Edelleen haluttaessa voidaan istutuskehys 1 muodostaa useasta 25 kappaleesta, jotka liitetään yhteen istutuskehys paikoilleen asennettaessa. Myös betonirakennetta käytettäessä voidaan aukko muodostaa seinämään 3 putkea 14 käyttäen. Aukko voidaan sovittaa myös seinämän 3 alareunaan, jolloin siis seinämässä on alareunassa esimerkiksi kiilan tai puoliympyrän muotoinen lovi, jonka läpi juuri pääsee kasvamaan. Istutuskehyksen 1 sisään voi-30 daan puun tai puiden lisäksi tai sijaan istuttaa muitakin kasveja kuten pensaita.

Claims (8)

1. Istutuskehys, jossa on seinämä (3), joka erottaa istutuskehyksen (1) ulkopuolelle sovitetun maa-aineksen istutuskehyksen (1) sisäpuolella olevasta maa-aineksesta ja jossa seinämässä (3) on ainakin yksi aukko tai lovi, 5 jonka läpi kasvin juuri (12) pääsee kasvamaan, tunnettu siitä, että aukossa tai lovessa on materiaalia (9), joka estää istutuskehyksen (1) ulkopuolisen materiaalin tunkeutumisen istutuskehyksen (1) sisäpuolelle ja joka materiaali on hajoavaa ainetta (9), joka mahdollistaa kasvin juuren (12) kasvamisen aukon tai loven läpi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen istutuskehys, tunnettu siitä, että hajoavan aineen (9) keskelle on etukäteen muodostettu reikä (11), jonka läpi juuri (12) pääsee kasvamaan ennen kuin hajoava aine (9) on alkanut hajoamaan.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen istutuskehys, tunnettu 15 siitä, että hajoava aine (9) on orgaanista ainetta.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen istutuskehys, tunnettu siitä, että hajoava aine (9) on puuta.
5. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen istutuskehys, tunnettu siitä, että seinämä (3) on betonia.
6. Jonkin patenttivaatimuksen 1 - 4 mukainen istutuskehys, tun nettu siitä, että seinämä (3) on metallia.
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen istutuskehys, tunnettu siitä, että seinämä (3) on valurautaa.
8. Jonkin edellisen patenttivaatimuksen mukainen istutuskehys, 25 tunnettu siitä, että seinämän (3) aukon muodostaa seinämän (3) läpi sovitettu putki (14).
FI20085126A 2008-02-12 2008-02-12 Istutuskehys FI121342B (fi)

Priority Applications (1)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085126A FI121342B (fi) 2008-02-12 2008-02-12 Istutuskehys

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
FI20085126A FI121342B (fi) 2008-02-12 2008-02-12 Istutuskehys
FI20085126 2008-02-12

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI20085126A0 FI20085126A0 (fi) 2008-02-12
FI20085126A FI20085126A (fi) 2009-08-13
FI121342B true FI121342B (fi) 2010-10-15

Family

ID=39148996

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI20085126A FI121342B (fi) 2008-02-12 2008-02-12 Istutuskehys

Country Status (1)

Country Link
FI (1) FI121342B (fi)

Also Published As

Publication number Publication date
FI20085126A0 (fi) 2008-02-12
FI20085126A (fi) 2009-08-13

Similar Documents

Publication Publication Date Title
AU2010202359A1 (en) Soil beds
US20080155891A1 (en) Structure and method for enabling tree root growth beneath adjacent surfaces
KR101003720B1 (ko) 환경친화형 산마루 측구
FI121342B (fi) Istutuskehys
KR101116242B1 (ko) 벽면 속성 녹화 공법
KR200439588Y1 (ko) 하천 녹화용 조립식 블록
KR100541973B1 (ko) 식생 블록을 이용한 옹벽 구조
KR20150019110A (ko) 경사면용 계단식 식생옹벽 및 그 시공방법
JP2001040670A (ja) 法面の保護・緑化工法および法面保護・緑化用法枠
KR101127628B1 (ko) 인공지반토양 적치를 위한 조경용 식생 상자
KR100941783B1 (ko) 이동고정식 사계절녹화 방음벽
KR100903307B1 (ko) 가로수 보호덮개판
KR20100027677A (ko) 법면보호블록
KR200446723Y1 (ko) 덩굴식물과 관목식물의 식생기능을 갖는 보강토 옹벽
KR101086096B1 (ko) 간이형 생태수로
KR101877024B1 (ko) 식생용 토목블록
WO2006021987A1 (ja) 植生用擁壁
JP2004278180A (ja) 斜面の緑化工法、並びに緑化防護柵および斜面の緑化構造
JP2001226992A (ja) 土留ブロック
JP4767116B2 (ja) 間知ブロックによる造成壁面の緑化構造
RU2003122090A (ru) Способ укрепления склонов эколандшафт
KR101218753B1 (ko) 생목에 의하여 조성되는 텐트형 구조체 및 그 생목의 조성방법
JP5211010B2 (ja) 垂直面崩落防止構造
KR20230143521A (ko) 빗물 침투 겸용 탄소 저장장치 및 이의 설치방법
JP3920084B2 (ja) 切土補強面における植生構造

Legal Events

Date Code Title Description
FG Patent granted

Ref document number: 121342

Country of ref document: FI

MM Patent lapsed