FI111783B - Järjestelmä langattoman tiedonsiirtoyhteyden muodostamiseksi sekä modu laattori/demodulaattori - Google Patents

Järjestelmä langattoman tiedonsiirtoyhteyden muodostamiseksi sekä modu laattori/demodulaattori Download PDF

Info

Publication number
FI111783B
FI111783B FI953198A FI953198A FI111783B FI 111783 B FI111783 B FI 111783B FI 953198 A FI953198 A FI 953198A FI 953198 A FI953198 A FI 953198A FI 111783 B FI111783 B FI 111783B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
signal
channel
connection
modulator
data
Prior art date
Application number
FI953198A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI953198A (fi
FI953198A0 (fi
Inventor
Kees Peter Taal
Original Assignee
Konink Ptt Nederland Nv
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Konink Ptt Nederland Nv filed Critical Konink Ptt Nederland Nv
Publication of FI953198A0 publication Critical patent/FI953198A0/fi
Publication of FI953198A publication Critical patent/FI953198A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI111783B publication Critical patent/FI111783B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04WWIRELESS COMMUNICATION NETWORKS
    • H04W88/00Devices specially adapted for wireless communication networks, e.g. terminals, base stations or access point devices
    • H04W88/02Terminal devices

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Computer Networks & Wireless Communication (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Mobile Radio Communication Systems (AREA)
  • Transceivers (AREA)
  • Communication Control (AREA)

Description

111783 Järjestelmä langattoman tiedonsiirtoyhteyden muodostamiseksi sekä modulaattori/demodulaattori Ά. Keksinnön tausta 5 Keksintö liittyy järjestelmään langattoman yhteyden muodostamiseksi, tietojen vaihtamiseksi toisen järjestelmän kanssa, joka järjestelmä on varustettu lähetin-vas-taanotinlaitteella tietojen lähettämiseksi ja vastaanottamiseksi langattomasti, jolloin lähetin/vastaanotinlaite on 10 varustettu kytkentävälineellä lähetin/vastaanotinlaitteen yhdistämiseksi ensimmäiselle kanavalle vasteena ensimmäiselle valintasignaalille ja lähetin/vastaanotinlaitteen yhdistämiseksi toiselle kanavalle vasteena toiselle valintasignaalille .
15 Tällainen järjestelmä on yleisesti tunnettu ja liittyy esimerkiksi näppäimistöllä, mikrofonilla ja kovaäänisellä varustettuun radiopuhelimeen. Puhelu aloitetaan näppäimistöllä, esimerkiksi näppäilemällä kutsutun tilaajan radiopuhelimen numero, minkä jälkeen radiopuhelimeen 20 liitetty lähetin/vastaanotinlaite välittää mainitun puhelun. Mainittu lähetin/vastaanotinlaite on varustettu kyt-kentävälineillä, jotka käsittävät eri lähetystaajuuksille kytkettävän lähettimen ja eri vastaanottotaajuuksille kyt- . kettävän vastaanottimen. Vasteena näppäimistön kautta » * · 25 aloitetulle puhelulle kehitetään ensimmäinen valintasig- * · : ·’ naali, minkä tuloksena lähetin kytkeytyy ensimmäiselle • * : lähetystaajuudelle ja vastaanotin ensimmäiselle vastaanot- : totaajuudelle sillä seurauksella, että puhelu lähetetään ensimmäisen kanavan, ns. ohjauskanavan, kautta ja kutsutun ’.· 30 tilaajan radiopuhelimella lähetettävä vahvistus voidaan :vastaanottaa mainitun ensimmäisen kanavan kautta. Tämän \ jälkeen lähetetään lyhyitä datasanomia esimerkiksi näppäi- ·;;; mistön kautta kutsutun tilaajan radiopuhelimelle ensimmäi- *···' sellä kanavalla tai kehitetään toinen valintasignaali esi- 35 merkiksi näppäimistön kautta, minkä vasteena lähetin kyt-
t t I
2 111783 keytyy toiselle lähetystaajuudelle sillä seurauksella, että puheen välitys voi tapahtua toisella kanavalla, ns. puhekanavalla mikrofonin ja kovaäänisen kautta. Ennen toisen valintasignaalin kehittämistä tämä tulisi tietenkin 5 viestiä kutsuttavalle tai kutsutulle ensimmäisellä kanavalla, mikä mieluummin tapahtuu täydentämällä puhelua mainitulla tiedolla.
Tällaisella järjestelmällä on mm. haittana, että sen kautta voidaan lähettää ja vastaanottaa vain lyhyitä 10 datasanomia. Mainitulla tunnetulla järjestelmällä on mahdotonta lähettää yhdellä kertaa millään suurehkoa tietomäärää, joka vastaa tekstiä sisältävää A4-kokoista sivua.
B. Keksinnön yhteenveto
Keksinnön tavoitteena on mm. tuottaa johdannossa 15 mainitun tyyppinen järjestelmä, jolla voidaan yhdellä kertaa lähettää tehokkaalla tavalla paljon suurempia tietomääriä .
Tätä tarkoitusta varten keksinnön mukaiselle järjestelmälle on tunnusomaista, että se on varustettu lähe-20 tin/vastaanotinlaitteeseen kytketyllä modulaattori/demodu- laattorilaitteella, joka on varustettu kehittämisvälineil- .. lä ensimmäisen ja toisen valintasignaalin kehittämiseksi.
• · ·
Sen vuoksi, että radiopuhelinta on täydennetty mo- * s · ‘ [ dulaattori/demodulaattorivälineellä, eli modeemilla, modu- 25 loitua dataa voidaan lähettää (suurella nopeudella) toi- : sella kanavalla, nk. puhekanavalla, jolloin ensimmäisen ja · toisen valintasignaalin kehittäminen modeemilla kehittä- : misvälineiden avulla lisää tehokkuutta, koska heti kun data on esitetty, modeemi voi joko aiheuttaa, että radio-30 puhelin lähettää puhelun ensimmäisellä kanavalla tai se
• I
.·*·. voi aiheuttaa moduloidun datan lähettämisen radiopuheli- mella toisella kanavalla.
Keksintö perustuu mm. näkemykseen, että modeemin käytön tuloksena dataa voidaan itse asiassa lähettää suu-35 rella nopeudella moduloidusti toisella kanavalla (puheka- 3 111783 navalla) eikä ensimmäisellä kanavalla (ohjauskanavalla) ja että koska modeemille tiedotetaan ensin ja sillä on parhaat tiedot moduloitavan datan lähetykseen ja/tai moduloidun datan vastaanottoon liittyvien asioiden tilasta, mo-5 deemin tulisi hallita radiopuhelinta kehittämällä valinta-signaalit.
Ongelma datan lähettämisestä radiopuhelinjärjestel-mässä tai "walkie-talkie"-järjestelmässä langattomasii, tehokkaasti ja yhdellä kerralla ratkaistaan siten kytke-10 mällä modulaattori/demodulaattorilaite lähetin/vastaan-otinlaitteeseen ja sallimalla modulaattori/demodulaattori-laitteen hallita lähetin/vastaanotinlaitetta. Ensimmäisen ja toisen valintasignaalin kehittäminen kehittämisvälineillä voi tapahtua joko suorasti tai epäsuoremmalla ta-15 valla. Viimeksi mainitussa tapauksessa kehittämisvälineet kehittävät kaksi muutakin signaalia, jotka muunnetaan kahdeksi valintasignaaliksi joko modulaattori/demodulaattori-laitteessa tai lähetin/vastaanotinlaitteessa.
Keksinnön mukaisen järjestelmän ensimmäiselle suo-20 ritusmuodolle on tunnusomaista, että lähetin/vastaanotin-laite on varustettu äänentoistolaitteella, joka voidaan kytkeä päälle vasteena kolmannelle valintasignaalille ja kytkeä pois vasteena neljännelle valintasignaalille, ja modulaattori/demodulaattorilaite on varustettu lisäkehit- - ♦ · * 25 tämisvälineillä kolmannen ja neljännen valintasignaalin ; .* kehittämiseksi.
· Lisäkehittämisvälineillä modeemi ottaa hallintaansa ’ ί radiopuhelimeen liittyvän kovaäänisen niin, että tämä voi daan kytkeä pois esimerkiksi datan lähetyksen aikana.
30 Keksinnön mukaisen järjestelmän toiselle suoritus- i » muodolle on tunnusomaista, että järjestelmä on varustet-·, tu modulaattori/demodulaattorilaitteeseen kytketyllä data- päätteellä aktivointisignaalin kehittämiseksi kehittämis-välineen aktivointia varten.
4 111783
Datapäätteen, kuten esimerkiksi näppäimistöllä varustetun henkilökohtaisen tietokoneen, avulla tiedostosta lähtevä data voidaan lähettää modeemille vasteena näppäimistön kautta kehitetyille koodeille yhden mainituista 5 koodeista esimerkiksi aktivoidessa - aktivointisignaali-na - modeemiin liittyvän aktivointivälineen. Tuloksena on, että datan lähetyksen äärimmäinen aloitus sijaitsee data-päätteessä.
Keksinnön mukaisen järjestelmän kolmannelle suori-10 tusmuodolle on tunnusomaista, että modulaattori/demodu-laattorilaite on varustettu: - ensimmäisellä ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ak-tivointisignaaliin liittyvä puhekoodi ja vasteena mainitun puhekoodin ilmaisulle lähettämään puhesignalointitietoa 15 lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä - toisella ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaanotettava puhesignalointisignaali ja vasteena mainitun pu- 20 hesignalointisignaalin ilmaisulle kehittämään toinen va-lintasignaali langattoman puheyhteyden muodostamiseksi . toisen kanavan kautta.
Ensimmäisen ja toisen ilmaisinvälineen käytön tu- • | loksena puheen lähetys voidaan aloittaa datapäätteeltä 25 toisella kanavalla (ns. puhekanavalla), jolloin modeemi : .* kykenee kytkemään päälle radiopuhelimeen liittyvän kova- * » : äänisen kehittämällä kolmannen valintasignaalin.
v ! Keksinnön mukaisen järjestelmän neljännelle suori tusmuodolle on tunnusomaista, että modulaattori/demodu-30 laattorilaite on varustettu: - kolmannella ilmaisinvälineellä ilmaisemaan akti- • » vointisignaaliin liittyvä datakoodi ja vasteena mainitun ··*· datakoodin ilmaisulle lähettämään datasignalointitietoa lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kaut-35 ta; sekä 5 111783 - neljännellä ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaanotettava datasignalointisignaali ja vasteena mainitun datasignalointisignaalin ilmaisulle kehittämään toinen 5 valintasignaali langattoman datayhteyden muodostamiseksi toisen kanavan kautta.
Kolmannen ja neljännen ilmaisinvälineen käytön tuloksena datasiirto voidaan aloittaa datapäätteeltä toisella kanavalla (ns. puhekanavalla), jolloin modeemi kykenee 10 kytkemään pois radiopuhelimeen liittyvän kovaäänisen kehittämällä neljännen valintasignaalin.
Keksinnön mukaisen järjestelmän viidennelle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että modulaattori/demodu-laattorilaite on varustettu viidennellä ilmaisinvälineel-15 lä ilmaisemaan aktivointisignaaliin liittyvä tilakoodi ja vasteena mainitun tilakoodin ilmaisulle lähettämään tila-signalointitietoa lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta.
Viidennen ilmaisinvälineen käytön tuloksena tila-20 signaalin lähetys voidaan aloittaa datapäätteeltä ensimmäisellä kanavalla (ns. ohjauskanavalla), jolloin modeemi .. kykenee kytkemään pois radiopuhelimeen liittyvän kovaääni- sen kehittämällä neljännen valintasignaalin. Tällainen • ’ tilasignaali on lyhyt koodi, esimerkiksi numero, jolla 25 esimerkiksi osoitetaan ajoneuvon lähtö tietystä paikasta : tai mainitun ajoneuvon saapuminen toiseen paikkaan, ja i.i * tilasignaali lähetetään tehokkuussyistä mieluiten ensim- : : mäisellä kanavalla (ns. ohjauskanavalla).
Keksinnön mukaisen järjestelmän kuudennelle suori-30 tusmuodolle on tunnusomaista, että modulaattori/demodu- laattorilaite on varustettu kuudennella ilmaisinvälineel- • lä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaanotin-laitteen kautta vastaanotettava puhesignalointisignaali ja vasteena mainitun puhesignalointisignaalin ilmaisulle, 35 lähettämään peräkkäin puhesignalointitietoa lähetin/vas- 6 111783 taanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä kehittämään toinen valintasignaali langattoman puheyhteyden muodostamiseksi toisen kanavan kautta.
Kuudennen ilmaisinvälineen käytön tuloksena modeemi 5 kykenee vastaamaan saapuvaan puheluun puheen lähettämiseksi toisella kanavalla (puhekanavalla), jolloin modeemi kykenee kytkemään päälle radiopuhelimeen liittyvän kovaäänisen kehittämällä kolmannen valintasignaalin.
Keksinnön mukaisen järjestelmän seitsemännelle suo-10 ritusmuodolle on tunnusomaista, että modulaattori/demodu-laattorilaite on varustettu seitsemännellä ilmaisinväli-neellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaan-otinlaitteen kautta vastaanotettava datasignalointisignaa-li ja vasteena mainitun datasignalointisignaalin ilmaisul-15 le, lähettämään peräkkäin datasignalointitietoa lähetin/ vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä kehittämään toinen valintasignaali langattoman datayhteyden muodostamiseksi toisen kanavan kautta.
Seitsemännen ilmaisinvälineen käytön tuloksena mo-20 deemi kykenee vastaamaan saapuvaan puheluun datan lähettämiseksi toisella kanavalla (puhekanavalla), jolloin modee-.. mi kykenee kytkemään pois radiopuhelimeen liittyvän kova- ;' äänisen kehittämällä neljännen valintasignaalin.
• > ·
Keksinnön mukaisen järjestelmän kahdeksannelle suo-‘ * 25 ritusmuodolle on tunnusomaista, että modulaattori/demo- i ’.· dulaattorilaite on varustettu kahdeksannella ilmaisinvä- ·. · lineellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vas- : ; : taanotinlaitteen kautta vastaanotettava tilasignalointi- signaali.
jV. 30 Kahdeksannen ilmaisinvälineen käytön tuloksena mo- • » ,···, deemi kykenee ottamaan vastaan saapuvan tilasignaalin en- * simmäisellä kanavalla (ohjauskanavalla), jolloin modeemi kykenee kytkemään pois radiopuhelimeen liittyvän kovaääni-·...· sen kehittämällä neljännen valintasignaalin.
» » 7 111783
Keksintö liittyy myös modulaattori/demodulaattori-laitteeseen.
Keksinnön mukaisen järjestelmän modulaattori/demo-dulaattorilaitteelle on tunnusomaista, että modulaattori/ 5 demodulaattorilaite on varustettu kehittämisvälineillä kehittämään ensimmäinen ja toinen valintasignaali johdettavaksi lähetin/vastaanotinlaitteelle, joka voidaan kytkeä modulaattori/demodulaattorilaitteeseen langattoman yhteyden muodostamiseksi tietojen vaihtoa varten toisen järjes-10 telmän kanssa langattomasti, jolloin lähetin/vastaanotin- laite on varustettu kytkentävälineillä lähetin/vastaan-otinlaitteen kytkemiseksi ensimmäiselle kanavalle vasteena ensimmäiselle valintasignaalille ja lähetin/vastaanotin-laitteen kytkemiseksi toiselle kanavalle vasteena toiselle 15 valintasignaalille.
Keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaattorilait-teen ensimmäiselle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että modulaattori/demodulaattorilaite on varustettu lisäkehit-tämisvälineillä kolmannen ja neljännen valintasignaalin 20 kehittämiseksi johdettavaksi lähetin/vastaanotinlaitteel le, joka on varustettu äänentoistolaitteella, joka voidaan .. kytkeä päälle vasteena kolmannelle valintasignaalille ja kytkeä pois vasteena neljännelle valintasignaalille.
> < · | Keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaattorilait- * * · t · 25 teen toiselle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että mo- : dulaattori/demodulaattorilaite on varustettu vastaanotto- :.· i välineillä vastaanottamaan aktivointisignaali, joka lähtee v · datapäätteeltä, joka voidaan kytkeä modulaattori/demodu- laattorilaitteeseen kehittämisvälineiden aktivoimiseksi.
30 Keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaattorilait-
• I
teen kolmannelle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että \ modulaattori/demodulaattorilaite on varustettu: - ensimmäisellä ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ak-
I I
*·' tivointisignaaliin liittyvä puhekoodi ja vasteena mainitun 35 puhekoodin ilmaisulle lähettämään puhesignalointitietoa I » »
* I
8 111783 lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä - toisella ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaan- 5 otettava puhesignalointisignaali ja vasteena mainitun pu-hesignalointisignaalin ilmaisulle kehittämään toinen va-lintasignaali langattoman puheyhteyden muodostamiseksi toisen kanavan kautta.
Keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaattorilait-10 teen neljännelle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että modulaattori/demodulaattorilaite on varustettu; - kolmannella ilmaisinvälineellä ilmaisemaan akti-vointisignaaliin liittyvä datakoodi ja vasteena mainitun datakoodin ilmaisulle lähettämään datasignalointitietoa 15 lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä - neljännellä ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaanotettava datasignalointisignaali ja vasteena mainitun 20 datasignalointisignaalin ilmaisulle kehittämään toinen valintasignaali langattoman datayhteyden muodostamiseksi toisen kanavan kautta.
» ·
Keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaattorilait- i » teen viidennelle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että ’ 25 modulaattori/demodulaattorilaite on varustettu viidennellä : ·* ilmaisinvälineellä ilmaisemaan aktivointisignaaliin liit- : : tyvä tilakoodi ja vasteena mainitun tilakoodin ilmaisulle v * lähettämään tilasignalointitietoa lähetin/vastaanotinlait teen ja ensimmäisen kanavan kautta.
;*· *; 30 Keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaattorilait- teen kuudennelle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että \ modulaattori/demodulaattorilaite on varustettu kuudennella ·;;; ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lä- hetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaanotettava puhesig-35 nalointisignaali ja vasteena mainitun puhesignalointisig- 9 111783 naalin ilmaisulle lähettämään peräkkäin puhesignalointi-tietoa lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä kehittämään toinen valintasignaali langattoman puheyhteyden muodostamiseksi toisen kanavan kautta.
5 Keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaattorilait- teen seitsemännelle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että modulaattori/demodulaattorilaite on varustettu seitsemännellä ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaanotet-10 tava datasignalointisignaali ja vasteena mainitun datasig-nalointisignaalin ilmaisulle lähettämään peräkkäin data-signalointitietoa lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä kehittämään toinen valintasignaali langattoman datayhteyden muodostamiseksi toisen kanavan 15 kautta.
Keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaattorilait-teen kahdeksannelle suoritusmuodolle on tunnusomaista, että modulaattori/demodulaattorilaite on varustettu kahdeksannella ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäisen 20 kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaanotettava tilasignalointisignaali.
\\ On ilmeistä, että keksinnön mukaisen järjestelmän » · > *f eri suoritusmuotoja voidaan yhdistää toisiinsa ja että keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaattorilaitteen eri , , 25 suoritusmuotoja voidaan yhdistää toisiinsa ja että mikä ;* tahansa keksinnön mukaisen järjestelmän suoritusmuoto ja · ! mikä tahansa keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaatto- V * rilaitteen suoritusmuoto voidaan yhdistää. Kaikki mainitut ilmaisinvälineet voitaisiin toteuttaa käyttämällä yhtä ; ' : 30 prosessorilaitetta, jolloin ilmaistavaa, esimerkiksi tie- ; tyn koodin muotoista signaalia, verrataan taulukkomuistiin tallennettuihin koodeihin, mikä yhtäsuuruustilanteessa merkitsee tietyn koodin ilmaisua. Tässä tapauksessa tau-lukkomuistiin tallennetun vastaavan koodin sijainti määrää * « * : : 35 tietyn koodin merkityksen.
10 111783 C. Viitteet NL-patenttihakemus no. 9401078 (etuoikeusdokument-ti). Kaikkien viitteiden katsotaan sisältyvän tähän patenttihakemukseen .
5 D. Esimerkinomainen suoritusmuoto
Keksintöä selostetaan yksityiskohtaisemmin viitaten kuviossa näytettyyn esimerkinomaiseen suoritusmuotoon. Kuviossa:
Kuvio 1 näyttää keksinnön mukaisen järjestelmän, 10 joka käsittää keksinnön mukaisen modulaattori/demodulaat-torilaitteen.
Kuviossa 1 näytetty keksinnön mukainen järjestelmä on sijoitettu esimerkiksi moottoriajoneuvoon ja käsittää lähetin/vastaanotinlaitteen 1, siihen kytketyn keksinnön 15 mukaisen modulaattori/demodulaattorilaitteen eli modeemin 2 sekä viimeksi mainittuun kytketyn datapäätteen tai PC:n 3.
Lähetin/vastaanotinlaite 1 käsittää lähetysantennin 6 ja vastaanottoantennin 7, jotka voivat joko lähettää ja 20 vastaavasti vastaanottaa ensimmäisellä kanavalla eli oh-jauskanavalla 4 tai voivat lähettää ja vastaavasti vastaanottaa toisella kanavalla eli puhekanavalla 5. Tätä ,! tarkoitusta varten molemmat kanavat 4 ja 5 kumpikin käsit- | tävät kaksi kiintein taajuusvälein toisistaan sijoitettua 25 kanavaa, ns. menokanavan ja ns. paluukanavan. Lähetin/vastaanotinlaite 1 käsittää lisäksi lähetysantenniin 6 kytke-: : : tyn lähettimen 11 sekä vastaanottoantenniin 7 kytketyn '/· vastaanottimen 13. Lähetin 11 on kytketty yhteydellä 24 ensimmäiseen kytkimeen 10 lähetettävän tiedon vastaanotta-30 miseksi ja se on kytketty yhteydellä 35 valintavälineeseen 15 valintasignaalin vastaanottamiseksi. Kytkin 10 on li-·_ saksi kytketty mikrofoniin 16 puhetiedon vastaanottamisek- • ---1 si ja se on kytketty yhteydellä 21 prosessoriin 14 ohjaus- ja/tai datatiedon vastaanottamiseksi ja se on kytketty 35 yhteydellä 20 modeemiin 2 ohjaus- ja/tai datatiedon vas- 11 111783 taanottamiseksi ja se on kytketty valintayhteydellä 30 modeemiin 2 valintasignaalin vastaanottamiseksi. Vastaanotin 13 on kytketty yhteydellä 25 toiseen kytkimeen 12 vastaanottoantennin 7 kautta vastaanotettavan tiedon lä-5 hettämiseksi kytkimelle 12 ja se on kytketty valintayhteydellä 34 valintavälineeseen 15 valintasignaalin vastaanottamiseksi. Kytkin 12 on lisäksi kytketty äänentoistolaitteeseen eli kovaääniseen 17 ja se on kytketty yhteydellä 23 prosessoriin 14 ohjaus- ja/tai datatiedon lähettämisek-10 si prosessorille 14 ja se on kytketty yhteydellä 22 modeemiin 2 ohjaus- ja/tai datatiedon lähettämiseksi modeemille 2 ja se on kytketty valintayhteydellä 31 modeemiin 2 valintasignaalin vastaanottamiseksi. Valintaväline 15 on lisäksi kytketty valintayhteydellä 32 prosessoriin 14 va-15 lintasignaalin vastaanottamiseksi ja se on kytketty valintayhteydellä 33 modeemiin 2 valintasignaalin vastaanottamiseksi ja se on kytketty ohjausyhteydellä 36 modeemiin 2 ohjaussignaalin vastaanottamiseksi.
Modeemi 2 käsittää prosessorilaitteen 40, joka on 20 kytketty valintayhteyteen 30 valintasignaalin lähettämiseksi ja joka on kytketty valintayhteyteen 31 valintasig-. , naalin lähettämiseksi ja joka on kytketty valintayhteyteen M 33 valintasignaalin lähettämiseksi ja joka on kytketty ·* ’ ohjausyhteyteen 36 ohjaussignaalin lähettämiseksi. Modeemi 25 2 käsittää lisäksi ensimmäisen lähetin/vastaanotinvälineen .· 41, joka on kytketty yhteydellä 54 PCrhen 3 ja joka on :,· · kytketty yhteydellä 51 prosessorilaitteeseen 40 ja joka on : : : kytketty yhteydellä 50 toiseen lähetin/vastaanotinvälinee- seen 42. Toinen lähetin/vastaanotinväline 42 on lisäksi 30 kytketty yhteydellä 53 prosessorilaitteeseen 40 ja on kyt-
• I
.···. ketty yhteydellä 20 lähetin/vastaanotinlaitteeseen 1 oh- • jaus- ja/tai datatiedon vastaanottamiseksi. Prosessorilai- ···! te 40 on lisäksi kytketty yhteydellä 52 muistiin 43.
Kuviossa 1 näytetyn järjestelmän toiminta mainitun 35 järjestelmän haluaman datayhteyden tapauksessa on seuraa- 12 111783 va. Ensimmäinen aloituskomento lähetetään modeemille 2 (esimerkiksi ns. Hayes-komento) PC:Itä 3 yhteydellä 54, mikä komento osoittaa, että dataa tulisi lähettää tietylle toiselle järjestelmälle. Modeemi 2 vastaanottaa maini-5 tun ensimmäisen aloituskomennon lähetin/vastaanotinväli-neen 41 kautta, jolloin ensimmäinen aloituskomento muunnetaan esimerkiksi toisenlaiseksi ensimmäiseksi aloitusko-mennoksi (esimerkiksi, ns. MAP 27 -komennoksi) viestimällä prosessorilaitteen 40 kanssa yhteydellä 51, minkä jälkeen 10 muunnettu ensimmäinen aloituskomento syötetään yhteydellä 50 lähetin/vastaanotinvälineeseen 42, joka välittää muunnetun ensimmäisen aloituskomennon yhteydellä 20 kytkimelle 10. Sinä aikana prosessorilaitteelle 40 on tiedotettu yhteydellä 51 PC:n 3 halusta lähettää dataa, esimerkiksi 15 toimittamalla PC:Itä 3 lähtevä ensimmäinen aloituskomento ja prosessorilaite 40 on lähettänyt ohjaussignaalin lähe-tin/vastaanotinlaitteen 1 valintavälineelle 15 ohjausyh-teydellä 36, minkä tuloksena valintaväline 15 jättää huomiotta valintayhteydellä 32 lähetetyt signaalit ja lähet-20 tää vain valintayhteydellä 33 lähetetyt signaalit. Prosessorilaite 40 on myös lähettänyt valintayhteydellä 33 en-, , simmäisen valintasignaalin, joka syötetään valintavälineen ; ;* 15 sekä vastaavien valintayhteyksien 34 ja 35 kautta lä- '·' ’ hettimelle 11 ja vastaanottimelle 13, jotka vasteena tähän ' * 25 virittyvät ohjauskanavan 4 menokanavalle ja paluukanaval- : le. Lisäksi prosessorilaite 40 on lähettänyt vastaavien ·.· I valintayhteyksien 30 ja 31 kautta datavalintasignaalin : : ; kytkimille 10 ja 12, jotka tälle vasteena ovat kytkeneet yhtäältä yhteyden 20 yhteyteen 24 ja toisaalta yhteyden 25 30 yhteyteen 22. Vastaavien valintayhteyksien 30 ja 31 kautta prosessorilaite 40 on myös esimerkiksi lähettänyt neljän-• nen valintasignaalin kytkimille 10 ja 12, minkä tuloksena mikrofoni 16 ja vastaavasti kovaääninen 17 kytkeytyvät ',,,· pois. Muunnettu ensimmäinen aloituskomento lähetetään kyt- 35 kimeltä 10 yhteydellä 24 lähettimeen 11, joka lähettää 13 111783 muunnetun ensimmäisen aloituskomennon lähetysantennin 6 ja ohjauskanavan 4 menokanavan kautta.
Ohjauskanavan 4 toiseen päähän on sijoitettu toinen järjestelmä, kuten esimerkiksi kiinteä asema, joka välit-5 tää muunnetun ensimmäisen aloituskomennon joko puhelinlinjan tai seuraavan langattoman yhteyden kautta toiselle tilaajalle, joka lähettää sitten takaisin ensimmäisen vah-vistuskomennon, jonka vastaanotin 13 vastaanottaa ohjaus-kanavan 4 paluukanavan ja vastaanottoantennin 7 kautta.
10 Yhteyden 25, kytkimen 12 ja yhteyden 22 kautta mainittu ensimmäinen vahvistuskomento lähetetään lähetin/vastaan-otinvälineelle 42 ja yhteydellä 53 prosessorilaitteelle 40. Tähän vasteena prosessorilaite 40 lähettää valintayhteydellä 33 toisen valintasignaalin, joka lähetetään va-15 lintavälineen 15 ja vastaavien yhteyksien 34 ja 35 kautta lähettimelle 11 ja vastaanottimelle 13, jotka vasteena tähän virittyvät puhekanavan 5 menokanavalle ja paluukanavalle. Prosessorilaite 40 tiedottaa lisäksi PC:lie 3 yhteyden 51, lähetin/vastaanotinvälineen 41 ja yhteyden 54 20 kautta langattoman yhteyden muodostumisesta, minkä jälkeen PC 3 näyttää tämän esimerkiksi kuvaruudullaan ja kehittää .. dataa. Mainittu data lähetetään yhteyden 54, lähetin/vas- taanotinvälineen 41, yhteyden 50, lähetin/vastaanotinväli-' * neen 42, yhteyden 20, kytkimen 10 ja yhteyden 24 kautta 25 lähettimelle 11, joka lähettää datan lähetysantennin 6 ja : .· puhekanavan 5 kautta. Datan lähetyksen aikana prosessori- : laite 40 voi kyetä seuraamaan datan lähetystä yhteydellä : : : 51 voidakseen havaita esimerkiksi viimeisen datayksikön tai voidakseen havaita datan poissaolon jonkin aikaa. Täl-|V. 30 lainen havainti on mahdollista myös PC:Itä 3, missä ta-
• I
.*··, pauksessa tämän tulisi sitten tiedottaa modeemille yhtey dellä 54 oikealla hetkellä.
·· Kuviossa 1 näytetyn järjestelmän toiminta mainitun järjestelmän PC:Itä 3 haluaman puheyhteyden tapauksessa on 35 seuraava. Toinen aloituskomento lähetetään PC:Itä 3 modee- 14 111783 mille 2 (esimerkiksi ns. Hayes-komento) PC:Itä 3 yhteydellä 54, mikä komento osoittaa, että puhetta tulisi lähettää tietylle toiselle järjestelmälle. Modeemi 2 vastaanottaa mainitun toisen aloituskomennon lähetin/vastaanotinväli-5 neen 41 kautta, jolloin toinen aloituskomento muunnetaan toisenlaiseksi toiseksi aloituskomennoksi (esimerkiksi, ns. MAP 27 -komennoksi) viestimällä prosessorilaitteen 40 kanssa yhteydellä 51, minkä jälkeen muunnettu toinen aloituskomento syötetään yhteydellä 50 lähetin/vastaanotinvä-10 lineeseen 42, joka välittää muunnetun toisen aloituskomennon yhteydellä 20 kytkimelle 10. Sinä aikana prosessori-laitteelle 40 on tiedotettu yhteydellä 51 PC:n 3 halusta lähettää dataa, esimerkiksi toimittamalla PC:Itä 3 lähtevä toinen aloituskomento ja prosessorilaite 40 on lähettänyt 15 ohjaussignaalin lähetin/vastaanotinlaitteen 1 valintaväli-neelle 15 ohjausyhteydellä 36, minkä tuloksena valintavä-line 15 jättää huomiotta valintayhteydellä 32 lähetetyt signaalit ja lähettää vain valintayhteydellä 33 lähetetyt signaalit. Prosessorilaite 40 on myös lähettänyt valinta-20 yhteydellä 33 ensimmäisen valintasignaalin, joka syötetään valintavälineen 15 sekä vastaavien valintayhteyksien 34 ja . . 35 kautta lähettimelle 11 ja vastaanottimelle 13, jotka M vasteena tähän virittyvät ohjauskanavan 4 menokanavalle ja ’ paluukanavalle. Lisäksi prosessorilaite 40 on lähettänyt
Mill 25 vastaavien valintayhteyksien 30 ja 31 kautta datavalinta-·' signaalin kytkimille 10 ja 12, jotka tälle vasteena ovat i kytkeneet yhtäältä yhteyden 20 yhteyteen 24 ja toisaalta V yhteyden 25 yhteyteen 22. Vastaavien valintayhteyksien 30 ja 31 kautta prosessorilaite 40 on myös esimerkiksi lähet-30 tänyt neljännen valintasignaalin kytkimille 10 ja 12, min- • f kä tuloksena mikrofoni 16 ja vastaavasti kovaääninen 17 ·, kytkeytyvät pois. Muunnettu toinen aloituskomento lähete- » I * tään kytkimeltä 10 yhteydellä 24 lähettimeen 11, joka lä-hettää muunnetun toisen aloituskomennon lähetysantennin 6 35 ja ohjauskanavan 4 menokanavan kautta.
15 111783
Ohjauskanavan 4 toiseen päähän on sijoitettu toinen järjestelmä, kuten esimerkiksi kiinteä asema, joka välittää muunnetun toisen aloituskomennon joko puhelinlinjan tai seuraavan langattoman yhteyden kautta toiselle tilaa-5 jalle, joka lähettää sitten takaisin toisen vahvistusko-mennon, jonka vastaanotin 13 vastaanottaa ohjauskanavan 4 paluukanavan ja vastaanottoantennin 7 kautta. Yhteyden 25, kytkimen 12 ja yhteyden 22 kautta mainittu toinen vahvis-tuskomento lähetetään lähetin/vastaanotinvälineelle 42 ja 10 yhteydellä 53 prosessorilaitteelle 40. Tähän vasteena pro-sessorilaite 40 lähettää valintayhteydellä 33 toisen va-lintasignaalin, joka lähetetään valintavälineen 15 ja vastaavien yhteyksien 34 ja 35 kautta lähettimelle 11 ja vas-taanottimelle 13, jotka vasteena tähän virittyvät puheka-15 navan 5 menokanavalle ja paluukanavalle. Prosessorilaite 40 lähettää sitten vastaavien valintayhteyksien 30 ja 31 kautta puhevalintasignaalin kytkimille 10 ja 12, jotka tälle vasteena ovat kytkeneet yhtäältä yhteyden 20 yhteyteen 24 ja toisaalta vastaavasti yhteyden 25 yhteyteen 22.
20 Vastaavien valintayhteyksien 30 ja 31 kautta prosessori-laite 40 lähettää myös esimerkiksi kolmannen valintasig-t.(.t naalin kytkimille 10 ja 12, minkä tuloksena mikrofoni 16 ja vastaavasti kovaääninen 17 kytkeytyvät päälle. Proses- i » · ’ t sorilaite 40 tiedottaa lisäksi PC:lie 3 yhteyden 51, lähe- M I i j 25 tin/vastaanotinvälineen 41 ja yhteyden 54 kautta langatto- ’ ’ man yhteyden muodostumisesta, minkä jälkeen PC 3 näyttää t » ; tämän esimerkiksi kuvaruudullaan. Lähetettävä puhetieto V * lähetetään mikrofonin 16, kytkimen 10 ja yhteyden 24 kaut ta lähettimelle 11, joka lähettää datan lähetysantennin 6 : 30 ja puhekanavan 5 kautta, kun taas vastaanotettava puhetie- • .
to syötetään kovaääniseen 17 puhekanavan 5 paluukanavan, V vastaanottoantennin 7, vastaanottimen 13, yhteyden 25 ja 1 ·;; kytkimen 12 kautta.
'·_ Kuviossa 1 näytetyn järjestelmän toiminta mainitun 35 järjestelmän lähetin/vastaanotinlaitteelta haluaman puhe-
1 1 I
16 111783 yhteyden tapauksessa on seuraava. Ohjaussignaali lähetetään prosessorilta 14 ohjausyhteydellä 32 valintavälineel-le 15 (esimerkiksi vasteena mikrofonin avainsignaalille kuviossa 1 ei-näytetyn mikrofonin 16 ja prosessorin 14 5 välisen yhteyden kautta), minkä tuloksena valintaväline 15 lähettää vain valintayhteydellä 32 lähetetyt signaalit ja jättää huomiotta valintayhteydellä 33 lähetetyt signaalit. Prosessori 14 lähettää sitten valintayhteydellä 32 ensimmäisen valintasignaalin, joka syötetään vastaavien valin-10 tayhteyksien 34 ja 35 kautta lähettimelle 11 ja vastaanot-timelle 13, jotka vasteena tähän virittyvät ohjauskanavan 4 menokanavalle ja paluukanavalle. Yhteydellä 21 prosessori 14 lähettää kolmannen aloituskomennon kytkimelle 10, mikä osoittaa, että puhetta tulisi lähettää tietylle toi-15 selle järjestelmälle. Mainittu kolmas aloituskomento syötetään yhteydellä 24 lähettimelle 11, joka lähettää kolmannen aloituskomennon lähetysantennin 6 ja ohjauskanavan 4 menokanavan kautta. Ellei siksi kytkimille 10 ja 12 lähetetä mitään signaaleja vastaavien valintayhteyksien 30 20 ja 31 kautta, ne vastaavasti kytkevät yhtäältä yhteyden 21 yhteyteen 24 ja toisaalta yhteyden 25 yhteyteen 23 ja mikrofoni 16 ja vastaavasti kovaääninen 17 kytkeytyvät pääl-le, niin että kolmas aloituskomento on kuultava, esimer-1 ] kiksi äänijoukko.
? f » · 25 Ohjauskanavan 4 toiseen päähän on sijoitettu toinen • « > : .* järjestelmä, kuten esimerkiksi kiinteä asema, joka välit- · tää kolmannen aloituskomennon joko puhelinlinjan tai seu- ’/ '· raavan langattoman yhteyden kautta toiselle tilaajalle, joka lähettää sitten takaisin kolmannen aloitusvahvistus-30 komennon, jonka vastaanotin 13 vastaanottaa ohjauskanavan 4 paluukanavan ja vastaanottoantennin 7 kautta. Yhteyden V 25, kytkimen 12 ja yhteyden 22 kautta mainittu toinen vah- vistuskomento lähetetään prosessorille 14. Tähän vasteena * « · * # prosessori 14 lähettää valintayhteydellä 32 toisen valin-35 tasignaalin, joka lähetetään valintavälineen 15 ja vastaa- 17 111783 vien yhteyksien 34 ja 35 kautta lähettimelle 11 ja vas-taanottimelle 13, jotka vasteena tähän virittyvät puhekanavan 5 menokanavalle ja paluukanavalle. Lähetettävä puhe-tieto lähetetään mikrofonin 16, kytkimen 10 ja yhteyden 24 5 kautta lähettimelle 11, joka lähettää datan lähetysanten-nin 6 ja puhekanavan 5 menokanavan kautta, kun taas vastaanotettava puhetieto syötetään kovaääniseen 17 puhekanavan 5 paluukanavan, vastaanottoantennin 7, vastaanottimen 13, yhteyden 25 ja kytkimen 12 kautta.
10 Kuviossa 1 näytetyn järjestelmän toiminta mainitun järjestelmän lähetin/vastaanotinlaitteelta haluaman tila-yhteyden tapauksessa on seuraava. Ohjaussignaali lähetetään prosessorilta 14 ohjausyhteydellä 32 valintavälineel-le, minkä tuloksena valintaväline 15 lähettää vain valin-15 tayhteydellä 32 lähetetyt signaalit ja jättää huomiotta valintayhteydellä 33 lähetetyt signaalit. Prosessori 14 lähettää sitten valintayhteydellä 32 ensimmäisen valinta-signaalin, joka syötetään vastaavien valintayhteyksien 34 ja 35 kautta lähettimelle 11 ja vastaanottimelle 13, jotka 20 vasteena tähän virittyvät ohjauskanavan 4 menokanavalle ja paluukanavalle. Yhteydellä 21 prosessori 14 lähettää nel-jännen aloituskomennon kytkimelle 10, joka komento osoit- » · ,\l taa, että tilasignaali tulisi lähettää tietylle toiselle * * ' . järjestelmälle. Mainittu neljäs aloituskomento syötetään 25 yhteydellä 24 lähettimelle 11, joka lähettää kolmannen • *’ aloituskomennon lähetysantennin 6 ja ohjauskanavan 4 meno- i » : kanavan kautta. Ellei siksi kytkimille 10 ja 12 lähetetä v : mitään signaaleja vastaavien valintayhteyksien 30 ja 31 kautta, ne vastaavasti kytkevät yhtäältä yhteyden 21 yh-30 teyteen 24 ja toisaalta yhteyden 25 yhteyteen 23 ja mikro- t · foni 16 ja vastaavasti kovaääninen 17 kytkeytyvät päälle, \ niin että neljäs aloituskomento on kuultava, esimerkiksi ·;;; äänijoukko.
’*·* Ohj auskanavan 4 toiseen päähän on sijoitettu toinen 35 järjestelmä, kuten esimerkiksi kiinteä asema, joka välit- i * t 18 111783 tää neljännen aloituskomennon joko puhelinlinjan tai seu-raavan langattoman yhteyden kautta toiselle tilaajalle, joka lähettää sitten takaisin neljännen aloitusvahvistus-komennon, jonka vastaanotin 13 vastaanottaa ohjauskanavan 5 4 paluukanavan ja vastaanottoantennin 7 kautta. Yhteyden 25, kytkimen 12 ja yhteyden 23 kautta mainittu aloitusvah-vistuskomento lähetetään prosessorille 14. Tähän vasteena prosessori 14 lähettää yhteyden 21, kytkimen 10 ja yhteyden 24 kautta tilasignaalin lähettimelle 11, joka lähettää 10 sen lähetysantennin 6 ja ohjauskanavan 4 menokanavan kautta, kun taas vastaanotettava tilasignaali syötetään prosessoriin 14 ohjauskanavan 4 paluukanavan, vastaanottoantennin 7, vastaanottimen 13, yhteyden 25 ja kytkimen 12 kautta. Mainittu tilasignaali on myös kuultava, esimerkik-15 si äänijoukko.
Tehokkaampi järjestelmä tämän järjestelmän lähetin/ vastaanotinlaitteelta 1 haluaman tilayhteyden tapauksessa toteutetaan sisällyttämällä tilasignaali suoraan neljänteen aloituskomentoon, missä tapauksessa neljännen vahvis-20 tussignaalin vastaanotto merkitsee, että tilasignaali on jo vastaanotettu eikä mainittua tilasignaalia enää tarvit-. se lähettää.
Kuviossa 1 näytetyn järjestelmän toiminta mainitun järjestelmän PC:Itä 3 haluaman tilayhteyden tapauksessa on 25 seuraava. Viidennen aloituskomento lähetetään PC:Itä 3 • ·’ yhteydellä 54 modeemille 2 (esimerkiksi ns. Hayes-komen- i t i to) PC:Itä 3 yhteydellä 54, mikä aloituskomento osoittaa, v : että tila tulisi lähettää tietylle toiselle järjestelmäl le. Modeemi 2 vastaanottaa mainitun viidennen aloitusko- • ·’: 30 mennon lähetin/vastaanotinvälineen 41 kautta, jolloin vii- des aloituskomento muunnetaan toisenlaiseksi viidenneksi • » * aloituskomennoksi (esimerkiksi. ns. Hayes-komennoksi) ·;;; viestimällä prosessorilaitteen 40 kanssa yhteydellä 51, '··' minkä jälkeen muunnettu viides aloituskomento syötetään 35 yhteydellä 50 lähetin/vastaanotinvälineeseen 42, joka vä- 19 111783 littää muunnetun viidennen aloituskomennon yhteydellä 20 kytkimelle 10. Sinä aikana prosessorilaitteelle 40 on tiedotettu yhteydellä 51 PC:n 3 halusta lähettää tilasignaa-li, esimerkiksi toimittamalla PC:Itä 3 lähtevä viides 5 aloituskomento, ja prosessorilaite 40 on lähettänyt ohjaussignaalin lähetin/vastaanotinlaitteen 1 valintaväli-neelle 15 ohjausyhteydellä 36, minkä tuloksena valintavä-line 15 jättää huomiotta valintayhteydellä 32 lähetetyt signaalit ja lähettää vain valintayhteydellä 33 lähetetyt 10 signaalit. Prosessorilaite 40 on myös lähettänyt valinta-yhteydellä 33 ensimmäisen valintasignaalin, joka syötetään valintavälineen 15 sekä vastaavien valintayhteyksien 34 ja 35 kautta lähettimelle 11 ja vastaanottimelle 13, jotka vasteena tähän virittyvät ohjauskanavan 4 menokanavalle ja 15 paluukanavalle. Lisäksi prosessorilaite 40 on lähettänyt vastaavien valintayhteyksien 30 ja 31 kautta datavalinta-signaalin kytkimille 10 ja 12, jotka tälle vasteena ovat kytkeneet yhtäältä yhteyden 20 yhteyteen 24 ja toisaalta yhteyden 25 yhteyteen 22. Vastaavien valintayhteyksien 30 20 ja 31 kautta prosessorilaite 40 on myös esimerkiksi lähettänyt neljännen valintasignaalin kytkimille 10 ja 12, min- V. kä tuloksena mikrofoni 16 ja vastaavasti kovaääninen 17 kytkeytyvät pois. Muunnettu viides aloituskomento lähetetään kytkimeltä 10 yhteydellä 24 lähettimeen 11, joka lä- • · 25 hettää muunnetun toisen aloituskomennon lähetysantennin 6 j ja ohjauskanavan 4 menokanavan kautta.
··· : Ohjauskanavan 4 toiseen päähän on sijoitettu toinen
* t I
ν' järjestelmä, kuten esimerkiksi kiinteä asema, joka välit tää muunnetun viidennen aloituskomennon joko puhelinlinjan : ' : 30 tai seuraavan langattoman yhteyden kautta toiselle tilaa- jalle, joka lähettää sitten takaisin viidennen aloitusvah-vistuskomennon, jonka vastaanotin 13 vastaanottaa ohjaus-kanavan 4 paluukanavan ja vastaanottoantennin 7 kautta. Yhteyden 25, kytkimen 12 ja yhteyden 22 kautta mainittu : : 35 viides vahvistuskomento lähetetään lähetin/vastaanotinvä- 20 111783 lineelle 42 ja yhteydellä 53 prosessorilaitteelle 40. Pro-sessorilaite 40 tiedottaa lisäksi PC:lie 3 yhteyden 51, lähetin/vastaanotinvälineen 41 ja yhteyden 54 kautta langattoman yhteyden muodostumisesta, minkä jälkeen PC 3 5 näyttää tämän esimerkiksi kuvaruudullaan ja kehittää tila-signaalin. Lähetettävä tilasignaali lähetetään yhteyden 54, lähetin/vastaanotinlaitteen 41, yhteyden 50, lähetin/ vastaanotinlaitteen 42, yhteyden 20, kytkimen 10 ja yhteyden 24 kautta lähettimelle 11, joka lähettää sen lähetys-10 antennin 6 ja ohjauskanavan 4 menokanavan kautta, kun taas mahdolliset vastaanotettavat tilasignaalit syötetään PC:hen 3 ohjauskanavan 4 paluukanavan, vastaanottoantennin 7, vastaanottimen 13, yhteyden 22, lähetin/vastaanotinlaitteen 42, yhteyden 50 ja lähetin/vastaanotinvälineen 15 41 ja yhteyden 54 kautta.
Tehokkaampi järjestelmä tämän järjestelmän PC:ltä 3 haluaman tilayhteyden tapauksessa toteutetaan sisällyttämällä tilasignaali suoraan viidenteen aloituskomentoon, missä tapauksessa viidennen vahvistussignaalin vastaanot-20 to merkitsee, että tilasignaali on jo vastaanotettu eikä mainittua tilasignaalia enää tarvitse lähettää.
Kuviossa 1 näytetyn järjestelmän toiminta ohjauskanavan 4 toiseen päähän sijoitetun toisen tilaajan toisen ‘ . järjestelmän haluaman datayhteyden tapauksessa on seuraa- * I · t t 25 va. Toinen järjestelmä lähettää kuudennen aloituskomennon : joko puhelinlankaa tai toista langatonta yhteyttä pitkin : ja sen jälkeen kiinteän aseman kautta, joka aloituskomento ·.’ · vastaanotetaan vastaanottimella 13 ohjauskanavan 4 paluu kanavan ja vastaanottoantennin 7 kautta. Yhteyden 25, kyt-: 30 kimen 12 ja yhteyden 22 kautta mainittu kuudes vahvistus- komento lähetetään lähetin/vastaanotinvälineelle 42 ja \ yhteydellä 53 prosessorilaitteelle 40. Ei-toiminnallisessa ·;;; tilassa modeemi 2 kytkeytyy siksi yhteyksien 20 ja 22 kautta lähetin/vastaanotinlaitteeseen 1 ja lähetin 11 ja 35 vastaanotin 13 virittyvät ohjauskanavan menokanavalle ja » » t 21 111783 paluukanavalle. Vasteena kuudennen aloituskomennon vastaanotolle prosessorilaite 40 lähettää ohjaussignaalin ohjausyhteydellä 36 lähetin/vastaanotinlaitteen 1 valinta-välineelle 15, minkä tuloksena valintaväline 15 jättää 5 huomiotta valintayhteydellä 32 lähetetyt signaalit ja lähettää vain valintayhteydellä 33 lähetetyt signaalit. Prosessorilaite 40 voi myös lähettää vastaavilla valintayhteyksillä 30 ja 31 neljännen valintasignaalin kytkimille 10 ja 12, minkä tuloksena mikrofoni 16 ja vastaavasti ko-10 vaääninen 17 kytkeytyvät pois. Prosessorilaite 40 kehittää sitten kuudennen aloitusvahvistuskomennon, joka lähetetään yhteyden 20, kytkimen 10 ja yhteyden 24 kautta lähettimel-le 11, joka lähettää kuudennen aloitusvahvistuskomennon lähetysantennin ja ohjauskanavan 4 menokanavan kautta.
15 Prosessorilaite 40 lähettää sitten valintayhteydellä 33 toisen valintasignaalin, joka lähetetään valintavälineen 15 ja vastaavien yhteyksien 34 ja 35 kautta lähettimelle 11 ja vastaanottimelle 13, jotka vasteena tähän virittyvät puhekanavan 5 menokanavalle ja paluukanavalle. Prosessori- 20 laite 40 tiedottaa lisäksi PC:lie 3 yhteyden 51, lähetin/ vastaanotinvälineen 41 ja yhteyden 54 kautta langattoman . yhteyden muodostumisesta, minkä jälkeen PC 3 näyttää tämän esimerkiksi kuvaruudullaan ja valmistautuu vastaanottamaan * ‘ dataa toiselta järjestelmältä. Toiselta tilaajalta lähte- 25 vään puheluun datan siirtämiseksi vastataan siksi auto- * · · : .· maattisesti. Data lähetetään PC:lie puhekanavan 5 paluuka- ·,* f navan, vastaanottoantennin 7, vastaanottimen 13, yhteyden V ’ 25, kytkimen 12, yhteyden 22, lähetin/vastaanotinvälineen 42, yhteyden 50, lähetin/vastaanotinvälineen 40 ja yhtey-30 den 54 kautta. Datan lähetyksen aikana prosessorilaite 40 * * . voi kyetä seuraamaan datan lähetystä yhteydellä 51 voidak- \ seen havaita esimerkiksi viimeisen datayksikön tai voidak- seen havaita datan poissaolon jonkin aikaa. Tällainen ha-vainti on mahdollista myös PC: Itä 3, missä tapauksessa 22 111783 tämän tulisi sitten tiedottaa modeemille yhteydellä 54 oikealla hetkellä.
Kuviossa 1 näytetyn järjestelmän toiminta ohjauska-navan 4 toiseen päähän sijoitetun toisen tilaajan toisen 5 järjestelmän haluaman puheyhteyden tapauksessa on seuraa-va. Toinen järjestelmä lähettää seitsemännen aloituskomen-non joko puhelinlankaa tai toista langatonta yhteyttä pitkin ja sen jälkeen kiinteän aseman kautta, joka aloitusko-mento vastaanotetaan vastaanottimella 13 ohjauskanavan 4 10 paluukanavan ja vastaanottoantennin 7 kautta. Yhteyden 25, kytkimen 12 ja yhteyden 22 kautta mainittu seitsemäs vah-vistuskomento lähetetään lähetin/vastaanotinvälineelle 42 ja yhteydellä 53 prosessorilaitteelle 40. Ei-toiminnalli-sessa tilassa modeemi 2 kytkeytyy siksi yhteyksien 20 ja 15 22 kautta lähetin/vastaanotinlaitteeseen 1 ja lähetin 11 ja vastaanotin 13 virittyvät ohjauskanavan menokanavalle ja paluukanavalle. Vasteena seitsemännen aloituskomennon vastaanotolle prosessorilaite 40 lähettää ohjaussignaalin ohjausyhteydellä 36 lähetin/vastaanotinlaitteen 1 valinta-20 välineelle 15, minkä tuloksena valintaväline 15 jättää huomiotta valintayhteydellä 32 lähetetyt signaalit ja lä-·, hettää vain valintayhteydellä 33 lähetetyt signaalit. Pro- sessorilaite 40 voi myös lähettää vastaavilla valintayhteyksillä 30 ja 31 neljännen valintasignaalin kytkimille 25 10 ja 12, minkä tuloksena mikrofoni 16 ja vastaavasti ko- * > · : ·* vaääninen 17 kytkeytyvät pois. Prosessorilaite 40 kehittää » » : sitten seitsemännen aloitusvahvistuskomennon, joka lähete- * · » v · tään yhteyden 20, kytkimen 10 ja yhteyden 24 kautta lähet- timelle 11, joka lähettää seitsemännen aloitusvahvistus-: : 30 komennon lähetysantennin ja ohjauskanavan 4 menokanavan kautta. Prosessorilaite 40 lähettää sitten valintayhtey-dellä 33 toisen valintasignaalin, joka lähetetään valinta- * ! » *;;; välineen 15 ja vastaavien yhteyksien 34 ja 35 kautta lä- *·;* hettimelle 11 ja vastaanottimelle 13, jotka vasteena tähän 35 virittyvät puhekanavan 5 menokanavalle ja paluukanavalle 23 111783 ja prosessorilaite 40 lähettää myös vastaavien valintayhteyksien 30 ja 31 kautta kolmannen valintasignaalin kytkimille 10 ja 12, minkä tuloksena mikrofoni 16 ja vastaavasti kovaääninen 17 kytkeytyvät päälle. Prosessorilaite 40 5 tiedottaa lisäksi PC:lie 3 yhteyden 51, lähetin/vastaan-otinvälineen 41 ja yhteyden 54 kautta langattoman yhteyden muodostumisesta, minkä jälkeen PC 3 näyttää tämän esimerkiksi kuvaruudullaan. Puhetta voidaan lähettää sitten toiselta järjestelmältä kovaääniselle 17 puhekanavan 5 paluu-10 kanavan, vastaanottoantennin 7, vastaanottimen 13, yhteyden 25 ja kytkimen 12 kautta, ja puhetta voidaan lähettää mikrofonilta 16 toiselle järjestelmälle kytkimen 10, yhteyden 24, lähettimen 11, lähetysantennin 6 sekä puhekanavan 5 menokanavan kautta.
15 Sen sijaan, että komentoja lähetettäisiin vain kiinteältä asemalta toiselle tilaajalle ja päinvastoin, on tietenkin myös mahdollista, että mainittu kiinteä asema viesti täysin itsenäisesti molempien tilaajien kanssa, missä tapauksessa mainitun kiinteän aseman tulisi sisältää 20 todellista tiedonkäsittelytoimintaa.
Kuviossa 1 näytetyssä järjestelmässä lähetin 11, vastaanotin 13 sekä valintaväline 15 muodostavat kytkentä- * t * ·.’ välineen lähetin/vastaanotinlaitteen 1 kytkemiseksi ensim- » » » mäiselle kanavalle 4 vasteena ensimmäiselle valintasignaa- 11·*» ,, 25 lille ja lähetin/vastaanotinlaitteen 1 kytkemiseksi toi- » · · : ·’ selle kanavalle 4 vasteena toiselle valintasignaalille.
» * * : Prosessorilaite 40 muodostaa sitten kehittämisvälineen V ensimmäisen ja toisen valintasignaalin kehittämiseksi sekä lisäkehittämisvälineen kolmannen ja neljännen valintasig-30 naalin kehittämiseksi. PC 3 muodostaa datapäätteen akti-vointisignaalin kehittämiseksi (esimerkiksi ensimmäisen ja
t I I
’ toisen aloituskomennon) mainitun kehittämisvälineen akti- voimiseksi. Prosessorilaite 40 muodostaa myös - ensimmäisen ilmaisinvälineen ilmaisemaan akti- : ; 35 vointisignaaliin liittyvä puhekoodi (toinen aloituskomen- t * 24 111783 to) ja vasteena mainitun puhekoodin ilmaisulle lähettämään puhesignalointitietoa (muunnettu toinen aloituskomento) lähetin/vastaanotinlaitteen 1 ja ensimmäisen kanavan 4 kautta; ja 5 - toisen ilmaisinvälineen ilmaisemaan ensimmäisen kanavan 4 ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaanotettava puhesignalointisignaali (toinen aloitusvahvistus-komento) ja vasteena mainitun puhesignalointisignaalin ilmaisulle kehittämään toinen valintasignaali langattoman 10 puheyhteyden muodostamiseksi toisen kanavan 5 kautta; ja - kolmannen ilmaisinvälineen ilmaisemaan aktivoin-tisignaaliin (ensimmäiseen aloituskomentoon) liittyvä datakoodi ja vasteena mainitun datakoodin ilmaisulle lähettämään datasignalointitietoa (muunnettu ensimmäinen aloi- 15 tuskomento) lähetin/vastaanotinlaitteen 1 ja ensimmäisen kanavan 4 kautta; ja - neljännen ilmaisinvälineen ilmaisemaan ensimmäisen kanavan 4 ja lähetin/vastaanotinlaitteen 1 kautta vastaanotettava datasignalointisignaali (ensimmäinen aloitus- 20 vahvistuskomento) ja vasteena mainitun datasignalointisig- naalin ilmaisulle kehittämään toinen valintasignaali lan-. . gattoman datayhteyden muodostamiseksi toisen kanavan 5 kautta.
- viidennen ilmaisinvälineen ilmaisemaan aktivoin- 25 tisignaaliin (viidenteen aloituskomentoon) liittyvä tila- : *.· koodi ja vasteena mainitun tilakoodin ilmaisulle lähettäjä · mään tilasignalointitietoa (muunnettu viides aloituskomen- : ; : to) lähetin/vastaanotinlaitteen 1 ja ensimmäisen kanavan 4; ja jV. 30 - kuudennen ilmaisinvälineen ilmaisemaan ensimmäi- .···. sen kanavan 4 ja lähetin/vastaanotinlaitteen 1 kautta vas taanotettava puhesignalointisignaali (seitsemäs aloitusko- : * » ··: mento) ja vasteena mainitun puhesignalointisignaalin il- maisulle lähettämään peräkkäin puhesignalointitietoa 35 (seitsemäs aloitusvahvistuskomento) lähetin/vastaanotin- 25 111783 laitteen 1 ja ensimmäisen kanavan 4 kautta; sekä kehittämään toinen valintasignaali langattoman puheyhteyden muodostamiseksi toisen kanavan 5 kautta; ja - seitsemännen ilmaisinvälineen ilmaisemaan ensim-5 mäisen kanavan 4 ja lähetin/vastaanotinlaitteen 1 kautta vastaanotettava datasignalointisignaali (kuudes aloitusko-mento) ja vasteena mainitun datasignalointisignaalin ilmaisulle lähettämään peräkkäin datasignalointitietoa (kuudes aloitusvahvistuskomento) lähetin/vastaanotinlaitteen 1 10 ja ensimmäisen kanavan 4 kautta sekä kehittämään toinen valintasignaali langattoman datayhteyden muodostamiseksi toisen kanavan 5 kautta; sekä - kahdeksannen ilmaisinvälineen ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vas- 15 taanotettava tilasignalointisignaali (kahdeksas aloitusko-mento).
Ensimmäinen, toinen ja viides PC:Itä 3 lähtevä aloituskomento (usein ns. Hayes-komento) muunnetaan alan ammattilaisen tuntemalla tavalla, esimerkiksi muistin 43 20 kautta, johon on tallennettu esimerkiksi vastaavat komennot (esimerkiksi ns. MAP 27 -komennot) sisältävä taulukko ja/tai mihin on tallennettu ohjelmalohkoja komentojen muuntamiseksi muunnetuiksi komennoiksi. Tämän modeemin 2 ' laajennuksen ansiosta PC 3 ja lähetin/vastaanotinlaite 1 25 voivat kukin viestiä omalla kielellään. Jos liikenne on : ' suoritettava kanavien 4 ja 5 kautta tiettyjen käytäntöjen ·,; * mukaan (esimerkiksi ns. MPT 1327 -käytännön mukaan), li- : ·’ : säkäännöksen tai -muunnoksen tulisi tapahtua lähetin/vas- taanotinlaitteessa 1, joka käännös ja/tai muunnos tulisi 30 toteuttaa kytkimissä 10 ja 12 ja/tai prosessorissa 40 ja t > prosessorilaitteessa 14 alan ammattilaisen tuntemalla ta-• valla.
··· Lähetettävä data puhekanavalle ja -kanavalta 5 voi- täisiin lähettää joko FFSK-modulointitekniikalla tai FSK-35 modulointitekniikalla, joista ensin mainittu tuottaa pa- 26 111783 remman kokonaistuloksen liikenteen tapahtuessa täysin radioteitse, kun taas viimeksi mainittu tuottaa paremman kokonaistuloksen liikenteen tapahtuessa sekä radioteitse että puhelinlinjoja pitkin. Lisäksi on olemassa erityyppi-5 siä puhekanavia 5, normaaleja puhekanavia, joilla lähete tään samanaikaisesti säännöllisiä ylläpitosanomia sekä kalliimpia, kehittyneitä puhekanavia, joilta ylläpitosanomat on poistettu. Sen vuoksi data voidaan lähettää tehokkaammin mainituilla kehittyneillä puhekanavilla, mutta 10 järjestelmässä on suoritettava lisätoimenpiteitä mainittu jen ylläpitosanomien puuttumisen kompensoimiseksi, joita yleisesti ottaen käytetään mm. valvomaan kyseistä kanavaa. Langattoman yhteyden päättäminen datan siirron jälkeen kehittyneellä kanavalla, josta ylläpitosanomat puuttuvat, 15 voitaisiin osoittaa esimerkiksi sisällyttämällä dataan tietty viimeinen data -komento tai päättämällä yhteys automaattisesti tietyn aikavälin kuluttua viimeisen datan lähettämisen jälkeen. Ns. valesanomien käytön ansiosta langatonta yhteyttä voidaan ylläpitää, ilman että dataa 20 todella lähetetään. Langattoman yhteyden päättäminen on yleensä myös mahdollista kehittämällä ja lähettämällä lop-pukomento yhdestä päästä ja valinnaisesti kehittämällä ja lähettämällä vahvistuskomento toisesta päästä.
' ‘ Käyttömukavuuden edistämiseksi modeemi 2 tulisi ‘ ’ 25 suunnitella eri tilavaihtoehtojen perusteella, jotka tila- : \* vaihtoehdot tulisi voida asettaa esimerkiksi käsin. Esi- ·,· · merkiksi ensimmäisen tilavaihtoehdon tapauksessa on mah- : : : dollista vain PC:n haluama puheen lähetys, esimerkiksi toisen tilavaihtoehdon tapauksessa on mahdollista vain lä-30 hetin/vastaanotinlaitteen haluama puheen lähetys, esimer- • > ,···, kiksi kolmannen tilavaihtoehdon tapauksessa on mahdollista • * ’!* vain PC:n haluama datan lähetys ohjauskanavan kautta, esi- merkiksi neljännen tilavaihtoehdon tapauksessa on mahdol-lista vain PC:n haluama datan lähetys puheen lähetyksen ,···. 35 kautta, viidennen tilavaihtoehdon tapauksessa on mahdol- 27 111783 lista vain lähetin/vastaanotinlaitteen haluaman datan lähetys ohjauskanavan kautta, kuudennen tilavaihtoehdon tapauksessa mikä tahansa haluttu puheen lähetys on mahdollista, kahdeksannen tilavaihtoehdon tapauksessa mikä ta-5 hansa haluttu puheen ja datan lähetys on mahdollista ja kullekin tilavaihtoehdolle voi olla mahdollista asettaa, koska mikrofoni ja/tai kovaääninen ovat päällä ja/tai pois sekä koska puheluun datan ja/tai puheen lähettämiseksi vastataan automaattisesti, jos koskaan. Koska kuluja syn-10 tyy heti langattoman yhteyden muodostuttua, automaattinen vastaus puheluun datan ja/tai puheen lähettämiseksi aiheuttaa kulujen syntymistä, vaikka kutsuttu henkilö ei olisikaan itse paikalla. Mainitut syntyneet kulut voitaisiin välttää esimerkiksi lähettämällä aiempi aloituskomen-15 to ennen aloituskomentoa puheen lähetyksen aloittamiseksi, joka aiempi aloituskomento kytkee päälle kovaäänisen ja osoittaa, että seuraavaan aloituskomentoon puheen lähetyksen aloittamiseksi ei tarvitse vastata automaattisesti (toisin sanoen vastaanottavassa päässä voidaan kehittää 20 vain merkkisignaali, kunnes siellä oleva henkilö suorittaa toimenpiteen).
. . Kuviossa 1 näytettyä järjestelmää voitaisiin esi merkiksi laajentaa modeemiin 2 sijoitetulla puskurilla '* ' tallentamaan tilapäisesti PCrstä 3 lähtevää ja sille aiot- ' ’ 25 tua dataa. Tässä tapauksessa PC 3 voi lähettää dataa jo : *.· silloin, kun yhteyttä ei vielä ole muodostettu ja yhteys ·,· l voidaan jo keskeyttää heti, kun kaikki data on lähetetty : : : järjestelmälle, vaikka PC 3 ei vielä ole kaikkea dataa käsitellyt. On lisäksi mahdollista valvoa samaan aikaan I*.’; 30 prosessorin 40 kautta, onko puskuri vaarassa täyttyä • ! .*·*. PCrltä 3 lähtevällä datalla, niin että datavirta voidaan tilapäisesti ajoissa keskeyttää prosessorilaitteelta 40 ·! PC:lie 3 lähettävällä komennolla. Lähetin/vastaanotinväli- ne 42 ja/tai kytkimet 10 ja 12 voitaisiin myös varustaa 35 puskurilla keskinäisen vaihdettavan datan tilapäiseen tai- 28 111783 lentämiseen. Yksinkertaisuuden vuoksi kuviossa 1 ei erikseen näytetä modeemissa 2 tapahtuvaa modulointia ja demo-dulointia eikä valinnaista salausta ja avausta. Kaikissa tapauksissa näissä käytetään alan ammattilaisille tunnet-5 tuja tekniikoita. Lisäksi modeemi 2 voitaisiin varustaa ns. haarukkapiirillä, jonka ansiosta yhteydet 20 ja 22 voidaan korvata yhdellä yhteydellä. Tässä tapauksessa lä-hetin/vastaanotinlaite 1 pitäisi myös varustaa haarukka-piirillä sekä kytkimet 10 ja 12 korvata kehittyneellä kyt-10 kimellä. Yhden kehittyneen kytkimen käyttö voisi tietenkin olla mahdollista ilman haarukkapiirin käyttöäkin. Lähetin/ vastaanotinlaitteen 1 kaksi antennia 6 ja 7 voidaan korvata yhdellä antennilla lisähaarukkapiirin käytön vuoksi.
On ilmeistä, että aloituskomentojen ja aloitusvah-15 vistuskomentojen tulisi käsittää sekä yhden järjestelmän tunnus että toisen järjestelmän tunnus ja että aloitusko mentojen kehittäminen käynnistyy tietenkin ihmisen toimenpiteestä, esimerkiksi PCrhen 3 kytketyllä näppäimistöllä tai prosessoriin 14 kytketyillä käyttöpainikkeilla ja/tai 20 -näppäimillä. Lisäksi prosessorilaite 40 ohjaa kahta lähe-tin/vastaanotinvälinettä 41 ja 42 sekä muistia 43 alan . , ammattilaisen tuntemalla tavalla.
Yllä selostetun kaltaisella tavalla on mahdollista * jatkuvasti kytkeä mikrofoni 16 ja/tai kovaääninen 17 pääl- 25 le ja pois PCrstä 3 tai prosessorista 14 lähtevillä eril-: ,· lisillä komennoilla.

Claims (10)

29 111783
1. Järjestelmä langattoman yhteyden muodostamiseksi, tietojen vaihtamiseksi toisen järjestelmän kanssa, 5 joka järjestelmä on varustettu lähetin-vastaanotinlait-teella tietojen lähettämiseksi ja vastaanottamiseksi langattomasta, jolloin lähetin/vastaanotinlaite on varustettu kytkentävälineellä lähetin/vastaanotinlaitteen yhdistämiseksi ensimmäiselle kanavalle vasteena ensimmäiselle va-10 lintasignaalille ja lähetin/vastaanotinlaitteen yhdistämiseksi toiselle kanavalle vasteena toiselle valintasignaa-lille, tunnettu siitä, että järjestelmä on varustettu lähetin/vastaanotinlaitteeseen kytketyllä modulaat-tori/demodulaattorilaitteella, joka on varustettu kehittä-15 misvälineillä ensimmäisen ja toisen valintasignaalin kehittämiseksi .
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että lähetin/vastaanotinlaite on varustettu äänentoistolaitteella, joka voidaan kytkeä 20 päälle vasteena kolmannelle valintasignaalille ja kytkeä pois vasteena neljännelle valintasignaalille, ja modulaat-tori/demodulaattorilaite on varustettu lisäkehittämisväli-neillä kolmannen ja neljännen valintasignaalin kehittämi- [ seksi.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestel- mä, tunnettu siitä, että järjestelmä on varustet-.: · tu modulaattori/demodulaattorilaitteeseen kytketyllä data- v > päätteellä aktivointisignaalin kehittämiseksi kehittämis välineen aktivointia varten.
4. Patenttivaatimuksen 3 mukainen järjestelmä, • » .**. tunnettu siitä, että modulaattori/demodulaattori- • laite on varustettu: ··· - ensimmäisellä ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ak- • » ·..* tivointisignaaliin liittyvä puhekoodi ja vasteena mainitun 35 puhekoodin ilmaisulle lähettämään puhesignalointitietoa 30 111783 lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä - toisella ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaan- 5 otettava puhesignalointisignaali ja vasteena mainitun pu-hesignalointisignaalin ilmaisulle kehittämään toinen va-lintasignaali langattoman puheyhteyden muodostamiseksi toisen kanavan kautta.
5. Patenttivaatimuksen 3 mukainen järjestelmä, 10 tunnettu siitä, että modulaattori/demodulaattori- laite on varustettu; - kolmannella ilmaisinvälineellä ilmaisemaan akti-vointisignaaliin liittyvä datakoodi ja vasteena mainitun datakoodin ilmaisulle lähettämään datasignalointitietoa 15 lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä - neljännellä ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaanotettava datasignalointisignaali ja vasteena mainitun 20 datasignalointisignaalin ilmaisulle kehittämään toinen valintasignaali langattoman datayhteyden muodostamiseksi , . toisen kanavan kautta.
6. Modulaattori/demodulaattorilaite, tunnet- ’ t u siitä, että modulaattori/demodulaattorilaite on va- 25 rustettu kehittämisvälineillä kehittämään ensimmäinen ja .* toinen valintasignaali johdettavaksi lähetin/vastaanotin- * laitteelle, joka voidaan kytkeä modulaattori/demodulaatto- : rilaitteeseen langattoman yhteyden muodostamiseksi tieto jen vaihtoa varten toisen järjestelmän kanssa langattomas- 30 ti, jolloin lähetin/vastaanotinlaite on varustettu kytken-tävälineillä lähetin/vastaanotinlaitteen kytkemiseksi en- • ? » • simmäiselle kanavalle vasteena ensimmäiselle valintasig- ·<·· naalille ja lähetin/vastaanotinlaitteen kytkemiseksi toi- selle kanavalle vasteena toiselle valintasignaalille. 31 111783
7. Patenttivaatimuksen 6 mukainen modulaattori/de-modulaattorilaite, tunnettu siitä, että modulaat-tori/demodulaattorilaite on varustettu lisäkehittämisväli-neillä kolmannen ja neljännen valintasignaalin kehittämi- 5 seksi johdettavaksi lähetin/vastaanotinlaitteelle, joka on varustettu äänentoistolaitteella, joka voidaan kytkeä päälle vasteena kolmannelle valintasignaalille ja kytkeä pois vasteena neljännelle valintasignaalille.
8. Patenttivaatimuksen 6 tai 7 mukainen modulaatto- 10 ri/demodulaattorilaite, tunnettu siitä, että mo- dulaattori/demodulaattorilaite on varustettu vastaanotto-välineillä vastaanottamaan aktivointisignaali, joka lähtee datapäätteeltä, joka voidaan kytkeä modulaattori/demodu-laattorilaitteeseen kehittämisvälineiden aktivoimiseksi.
9. Patenttivaatimuksen 8 mukainen modulaattori/de- modulaattorilaite, tunnettu siitä, että modulaat-tori/demodulaattorilaite on varustettu: - ensimmäisellä ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ak-tivointisignaaliin liittyvä puhekoodi ja vasteena mainitun 20 puhekoodin ilmaisulle lähettämään puhesignalointitietoa lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä - toisella ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäi- '* ' j sen kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vastaan- 25 otettava puhesignalointisignaali ja vasteena mainitun pu- : ,* hesignalointisignaalin ilmaisulle kehittämään toinen va- · lintasignaali langattoman puheyhteyden muodostamiseksi : toisen kanavan kautta.
10. Patenttivaatimuksen 8 mukainen modulaattori/de-; 30 modulaattorilaite, tunnettu siitä, että modulaat- i i tori/demodulaattorilaite on varustettu: • - kolmannella ilmaisinvälineellä ilmaisemaan akti- vointisignaaliin liittyvä datakoodi ja vasteena mainitun datakoodin ilmaisulle lähettämään datasignalointitietoa
5 I 32 111783 lähetin/vastaanotinlaitteen ja ensimmäisen kanavan kautta; sekä - neljännellä ilmaisinvälineellä ilmaisemaan ensimmäisen kanavan ja lähetin/vastaanotinlaitteen kautta vas-5 taanotettava datasignalointisignaali ja vasteena mainitun datasignalointisignaalin ilmaisulle kehittämään toinen valintasignaali langattoman datayhteyden muodostamiseksi toisen kanavan kautta. I t * I t I t I * t » I I S I • » » * i 1 t t 111783 33
FI953198A 1994-06-28 1995-06-28 Järjestelmä langattoman tiedonsiirtoyhteyden muodostamiseksi sekä modu laattori/demodulaattori FI111783B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
NL9401078A NL9401078A (nl) 1994-06-28 1994-06-28 Systeem voor het tot stand brengen van een draadloze verbinding voor het uitwisselen van informatie met een ander systeem, welk systeem is voorzien van een zend/ontvanginrichting voor het op draadloze wijze verzenden en ontvangen van informatie, alsmede modulator/demodulatorinrichting.
NL9401078 1994-06-28

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI953198A0 FI953198A0 (fi) 1995-06-28
FI953198A FI953198A (fi) 1995-12-29
FI111783B true FI111783B (fi) 2003-09-15

Family

ID=19864378

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI953198A FI111783B (fi) 1994-06-28 1995-06-28 Järjestelmä langattoman tiedonsiirtoyhteyden muodostamiseksi sekä modu laattori/demodulaattori

Country Status (10)

Country Link
US (2) US5790593A (fi)
EP (1) EP0690642B1 (fi)
JP (1) JP2873555B2 (fi)
AT (1) ATE289150T1 (fi)
DE (1) DE69533999T2 (fi)
DK (1) DK0690642T3 (fi)
ES (1) ES2235167T3 (fi)
FI (1) FI111783B (fi)
NL (1) NL9401078A (fi)
NO (1) NO952534L (fi)

Families Citing this family (4)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US20020019782A1 (en) * 2000-08-04 2002-02-14 Arie Hershtik Shopping method
US20020167916A1 (en) * 2001-05-14 2002-11-14 Clapper Edward O. Processor-based shopping cart
TW569558B (en) * 2002-10-24 2004-01-01 Conwise Technology Corp Ltd Signal processing method for a walkie-talkie device
US10858019B2 (en) * 2017-11-16 2020-12-08 Progress Rail Services Corporation Communications between end of train device and head of train device

Family Cites Families (13)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JPH0744484B2 (ja) * 1986-10-23 1995-05-15 株式会社日立製作所 無線通信装置における電話/データ通信モード切替方法
JPS63209330A (ja) * 1987-02-26 1988-08-30 Oki Electric Ind Co Ltd 自動車電話の自動着信方式
JPS63280526A (ja) * 1987-05-13 1988-11-17 Oki Electric Ind Co Ltd 自動車電話の自動着信方式
JPH0821894B2 (ja) * 1988-03-14 1996-03-04 松下電器産業株式会社 多周波無線通信方法
US4972457A (en) * 1989-01-19 1990-11-20 Spectrum Information Technologies, Inc. Portable hybrid communication system and methods
US4912756A (en) * 1989-04-07 1990-03-27 Unilink Corporation Method and apparatus for error-free digital data transmission during cellular telephone handoff, etc.
JPH0340530A (ja) * 1989-07-06 1991-02-21 Fujitsu Ten Ltd 通信方法および通信装置
US5127041A (en) * 1990-06-01 1992-06-30 Spectrum Information Technologies, Inc. System and method for interfacing computers to diverse telephone networks
FI90172C (fi) * 1990-11-26 1993-12-27 Nokia Mobile Phones Ltd Anordning foer anslutning av en dator till en separat analog telefon
US5260989A (en) * 1992-05-21 1993-11-09 International Business Machines Corporation Method and system for enhanced data transmission in a cellular telephone system
US5345600A (en) * 1993-08-31 1994-09-06 Motorola, Inc. Method and apparatus for selectively-enabled diversity signaling in a radio communications system
CA2129418A1 (en) * 1993-10-04 1995-04-05 Mahendra Patel Data-driven autorating for use in data communications
US5479480A (en) * 1993-12-30 1995-12-26 At&T Corp. Dual mode cellular modem

Also Published As

Publication number Publication date
DE69533999T2 (de) 2006-01-05
DK0690642T3 (da) 2005-06-13
NL9401078A (nl) 1996-02-01
DE69533999D1 (de) 2005-03-17
NO952534D0 (no) 1995-06-23
US6115414A (en) 2000-09-05
US5790593A (en) 1998-08-04
ES2235167T3 (es) 2005-07-01
FI953198A (fi) 1995-12-29
ATE289150T1 (de) 2005-02-15
EP0690642A1 (en) 1996-01-03
NO952534L (no) 1995-12-29
JPH0856385A (ja) 1996-02-27
FI953198A0 (fi) 1995-06-28
JP2873555B2 (ja) 1999-03-24
EP0690642B1 (en) 2005-02-09

Similar Documents

Publication Publication Date Title
US5703934A (en) Cordless telephone with integral caller ID display
US6377816B1 (en) Wireless communication device capable of operating under different communication protocols
EP0792562B1 (en) Subscriber network element
KR940011236B1 (ko) 무선전화장치
FI111783B (fi) Järjestelmä langattoman tiedonsiirtoyhteyden muodostamiseksi sekä modu laattori/demodulaattori
US20010029176A1 (en) Portable cellular phone system, method for controlling same and storage medium storing control program for conrtolling same
KR20010080192A (ko) 데이터 호출의 sms 초기화 방법
US6253078B1 (en) Method for paging high-speed subscriber by roaming reservation in radio paging switching system
KR100703477B1 (ko) 이동 통신 단말기에서 착신 호 대기 방법
JPH08163639A (ja) 番号自動設定方式及びその装置
AU698175B2 (en) Portable multi-information communication device
JPS6094547A (ja) 無線電話方式
JP4980512B2 (ja) 移動通信端末
KR20000013794A (ko) 이동통신단말기에서 단문 문자서비스 메시지 확인방법
JP2798519B2 (ja) ファクシミリ装置
US6487239B1 (en) Method and apparatus for message communication
JP3267041B2 (ja) 無線電話親機
JP3225031B2 (ja) 移動無線通信システムとその無線移動局装置
KR100393781B1 (ko) 이동통신 시스템의 이미지파일 전송 방법
JP2984605B2 (ja) 携帯無線電話システム
KR19990015773A (ko) 무선 팩시밀리장치에서 수신모드 자동 절환방법
JPH0514274A (ja) Dtmfレシーバ搭載無線通信端末装置
JP2000341756A (ja) メッセージ通知システム及び移動機
JPS6242540B2 (fi)
KR20010055893A (ko) 이동 통신 단말기를 이용한 팩스 서비스 방법