FI109282B - Laite lastuamattomaan työstöön - Google Patents

Laite lastuamattomaan työstöön Download PDF

Info

Publication number
FI109282B
FI109282B FI945846A FI945846A FI109282B FI 109282 B FI109282 B FI 109282B FI 945846 A FI945846 A FI 945846A FI 945846 A FI945846 A FI 945846A FI 109282 B FI109282 B FI 109282B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
plate
module
unit
modules
tools
Prior art date
Application number
FI945846A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI945846A (fi
FI945846A0 (fi
Inventor
Franz Felsner
Original Assignee
Franz Felsner
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Application filed by Franz Felsner filed Critical Franz Felsner
Publication of FI945846A0 publication Critical patent/FI945846A0/fi
Publication of FI945846A publication Critical patent/FI945846A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI109282B publication Critical patent/FI109282B/fi

Links

Classifications

    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B26HAND CUTTING TOOLS; CUTTING; SEVERING
    • B26FPERFORATING; PUNCHING; CUTTING-OUT; STAMPING-OUT; SEVERING BY MEANS OTHER THAN CUTTING
    • B26F1/00Perforating; Punching; Cutting-out; Stamping-out; Apparatus therefor
    • B26F1/02Perforating by punching, e.g. with relatively-reciprocating punch and bed
    • B26F1/04Perforating by punching, e.g. with relatively-reciprocating punch and bed with selectively-operable punches
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21DWORKING OR PROCESSING OF SHEET METAL OR METAL TUBES, RODS OR PROFILES WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21D28/00Shaping by press-cutting; Perforating
    • B21D28/24Perforating, i.e. punching holes
    • B21D28/246Selection of punches
    • BPERFORMING OPERATIONS; TRANSPORTING
    • B21MECHANICAL METAL-WORKING WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21DWORKING OR PROCESSING OF SHEET METAL OR METAL TUBES, RODS OR PROFILES WITHOUT ESSENTIALLY REMOVING MATERIAL; PUNCHING METAL
    • B21D28/00Shaping by press-cutting; Perforating
    • B21D28/24Perforating, i.e. punching holes
    • B21D28/26Perforating, i.e. punching holes in sheets or flat parts
    • B21D28/265Perforating, i.e. punching holes in sheets or flat parts with relative movement of sheet and tools enabling the punching of holes in predetermined locations of the sheet, e.g. holes punching with template

Description

109282
LAITE LASTUAMATTOMAAN TYÖSTÖÖN
Keksintö koskee patenttivaatimus l:n johdannon mukaista laitetta .
5
Keksintö kuuluu materiaalien työstön alaan. Tähän asti on erityisesti ohuiden materiaalien tai työstettävien kappaleiden, kuten esim. levyjen, levynauhojen, profiilien ja erityisesti metalli-, muovi- tms. nauhojen työstöön käytetty useaa samalle 10 pohjalevylle peräkkäin asennettua työkalua.
Nämä kiinni asennetut työkalut soveltuvat huonosti monien erilaisten työstettävien kappaleiden valmistukseen, toisin sanoen niitä voidaan käyttää toisistaan poikkeavien työstökappaleiden 15 valmistukseen vain kuluttavan uudelleen asentamisen jälkeen.
Joustavat työstöjärjestelmät, kuten esim. meistotyökeskukset ja sen kaltaiset, asettavat yksittäiset työkalut meistoasemaan • * peräkkäin joko ajallisesti tai käyttöjärjestyksessä, jolloin ...'•"20 kulloinkin vain yksi työkalu tai yhdessä asemassa olevat työ-kalut toimivat toisistaan riippumatta laskimen ohjaamana.
· Työstötapahtumien sarjaa ei ole aina mahdollista suorittaa ..*·* toivotussa ajassa, erityisesti työkalujen hitaan vaihdettavuu-·*.· ’ den tai liian hitaan paikoitettavuuden takia työstön aikana.
25
Meistokappaleiden ja taivutettujen osien valmistaminen ohut- * : levystä muodostaa useilla pienteollisuuden ja teollisuuden .·. ,· aloilla olennaisen osan puolivalmisteiden ja valmistuotteiden .··. valmistusprosessista. Työkaluille ja työstölaitteille asetetut 30 vaatimukset vaihtelevat edullisimmasta yksittäiskappaleiden ···· valmistuksesta korkeimman mahdollisen tuottavuuden saavuttaviin • * · · * CIM-integroituihin valmistusjärjestelmiin. Tähän asti näihin vaatimuksiin on ollut ratkaisuna toisaalta CNC-ohjatut levytyö-keskukset, jotka työstävät ja leikkaavat työstettäviä kappalei-35 ta edeltä käsin leikattuun levyyn tietyllä määrällä automaattisesti vaihdettavissa olevia meistotyökaluja tai laser- tai vesisuihkuleikkaustekniikalla.
2 109282
Jos näitä järjestelmiä haluaa käyttää hyväksi keskisuurten tai suurten kappalemäärien valmistuksessa, tullaan tarvitsemaan ylimääräisiä, erittäin kalliita koneinvestointeja, kuten las-tausportaalijärjestelmiä ja nostoyksiköitä siirtolavojen las-5 taamista varten. Työkappaletta kohden kuluvaa valmistusaikaa ei kuitenkaan voida lyhentää. Seurauksena on, että yhteiskustannukset työkappaletta kohden nousevat lisäksi tarpeellisilla automatisointikustannuksilla.
10 Toisaalta valmistettaessa suuria määriä työkappaleita asetetaan nauhansyöttölaitteilla varustettuihin puristimiin kalliita kiintotyökaluja (jonoleikkaimia). Tällä valmistusmenetelmällä saavutetaan tosin korkea tuottavuus, mutta joustavuuden kustannuksella. Työstettävän kappaleen muuttaminen ei joko ole mah-15 dollista, tai vain suurin kustannuksin. Laskelmalliseksi pohjaksi asetettujen kappalemäärien jäädessä saavuttamatta ei työkaluinvestointien kustannuksia saada katettua.
• t · ···’ Tämän keksinnön erityinen tavoite onkin siten yhdistää CNC- * · *·'· 20 levytyökeskusten edut yhtäjaksoisen työskentelyn järkiperäisyy-: teen.
' FR-A-2,540.422:sta on tunnettu työstölaite, jossa luisteja muuttamalla valitaan lukuisista työkaluista yksi ja vain yksi
• I
*·.· 25 tietty työkalu; tätä työkalua käytetään puristimen pään ja ’...· luistin laskemisen puitteissa materiaalin työstämiseen. Koska luisti liikkuu ylös ja alas puristinlevyn tahdissa, ei puris-tinlevyn nousujen ja laskujen aikana voida tehdä modulin siirtoliikkeitä, koska muuten luistit osuvat kannattimistaan ulos-30 pistäviin työkaluihin. FR-A:n mukainen moduli on poikkisuunnas- « · sa siirrettävissä, mutta ei ole kuitenkaan mahdollista suorittaa samanaikaisesti työstötoimenpiteitä useammanlaisilla kuin yhdellä t. usealla samanlaisella työkaluilla. FR-A:n mukaisesti puristinlevy t. luistit siirtävät työkalut suoraan lepoasemasta 35 työasemaan, niin että on varottava, etteivät ylhäällä olevat työkalut ja luistit kolhi toisiaan. Edelleen luistien asema on 3 109282 kiinteä työstettävään materiaaliin nähden ja materiaalin leveyden muutokset vaativat uudelleen varustamista, jotta työskentely voitaisiin suorittaa samalla tavoin materiaalin reuna-alueilla. Työstämistä varten on siis huomioitava hihnan asema, 5 modulin poikittaisasema, hihna-työkaluasema, hihna-luistiasema ja luisti-työkaluasema.
US-A3,880.020:n mukaisessa laitteessa on useita sisäkkeitä työkaluja varten t. moduleja; jokaiseen näihin moduliin kuuluu 10 kuitenkin vain yksi ainoa työkalu. Koska kaikkia käytössä olevien modulien työkaluja käytetään yhtä aikaa, on t. voi olla jokaisessa modulissa vain yksi ainoa työkalu. Laite varustetaan työstötapahtumaa varten siirtämällä sisäkkeet t. modulit peräkkäin HOME-asemasta tarvittaviin X-Y-asemiin. Tämän siirron 15 jälkeen kiinnitetään modulit tähän asemaan, eikä niitä muuteta koko työstötapahtuman aikana, joka sisältää monia iskuja ja työstöjaksoja. Näiden yksittäisten kannakkeiden käyttöä ei voi *···’ muuttaa materiaalinauhan työstämisen aikana; sama pätee yksit-* · · ····’ täisten kannakkeiden X-Y-asemiin. Jotta sellainen muutos voi-• · '•V 20 täisiin tehdä, täytyy jokainen yksittäinen kannake palauttaa ’·: : varustamista varten jälleen HOME-asemaansa ja siitä siirtää ··..* uuteen asemaansa. Siirtoliike kahden työstöjakson välillä ei v · ole mahdollinen; HOME-asemaan siirretyt yksittäiset kannakkeet stanssaavat tyhjinä mukana. Ei ole mahdollista siirtää yksit- ·.’·; 25 täistä kannaketta yhdestä työasemasta suoraan seuraavaan työ- * * · *...· asemaan. Yksittäiset kannakkeet täytyy ensin siirtää koonti-:'.t; luistin kautta yhteiseen 0-asentoon (HOME-asema) .
' · FR-A-2,690.868 on tunnettu ainoa puristinlevyyn liittyvä kiin- > * · 30 teä moduli, joka kannattaa pohjalaattaa vasten ylös ja alas liikkuvassa ylälaatassaan useita työkaluja. Ylälaatassa on mukana liikkuva työkalujen valintalaite, jota käyttää puristin-levy. Tässä laitteessa on kyse valintalaitteesta, joka on verrattavissa FR-A-2,540.422:n mukaisen laitteen luisteihin.
35 Tässä laitteessa on luistissa ulokkeita, jotka voidaan sijoittaa valittujen työkalujen yläpuolelle ja painamalla puristinle- 109282 4 vyä kuormitetaan työkaluja näiden luistien ja ulokkeiden kautta ja käytetään materiaalin työstämiseen. Luistien siirtoa varten täytyy aina odottaa, että kulloistakin työkalua kuormittava luistin uloke on jälleen lepotilassaan; vasta sitten voidaan 5 luistia siirtää ulokkeiden törmäämättä muihin työkaluihin. Sen lisäksi on lopultakin varustettuna yksi ainoa moduli, jota ei voida siirtää poikittain ja/tai pitkittäin materiaalin työstä-missuuntaan nähden.
10 Kyseinen asiakirja esittää jäykän vaihetyökalun, jossa materiaali etenee aina samanlaisin askelin; lisäksi - kuten kuvasta 10 käy selvästi ilmi - leikataan tämän aina samanlaisen materiaalin etenemisen varmistamiseksi sivuleikkureilla materiaalin sivuosaa ts. muodostetaan portaita, joiden mukaan eteneminen 15 tapahtuu, niin että suhteellinen sivuttaisliike materiaalin ja modulin välillä ei ole ajateltavissa. Työkalut on asennettu kiinteään asentoon nauhan aseman suhteen; tämä asema ei muutu • · • · materiaalin työstämisen aikana, tähän työstämiseen voidaan ...:* tosin valita erilaisia työkaluja. Kutakin iskua varten tarvit-• · ·.·.· 20 tavat työkalut valitaan mallineen avulla, jossa on määritettynä : rajat. Pneumatiikkasylinteri, joka työntää kiinteää iskurajoi- tintaan eteenpäin määritettyjen rajojen mukaan, aktivoi tarvit- » · · tavan iskumäärän ja mallineen mukaisen meistokombinaation.
Tätä mallineella tehtyä valintaa ei voi muuttaa isku iskulta ja » · 25 sen vuoksi sitä ei voi pitää aktivointilaitteena keksinnön ', mukaisessa mielessä.
• · ,···. Keksinnön mukaisesti nämä tavoitteet saavutetaan alussa mainitunlaisella laitteella patenttivaatimus l:ssä esitettyjen tun-*···’ 30 tomerkkien avulla.
Keksinnön mukaisella laitteella on mahdollista työstää lukuisia erilaisia metallista, muovista, puusta, pahvista tai niiden kaltaisista materiaaleista olevia levyjä, litteitä vanunkeja, 35 profiileja ja erityisesti nauhoja.
5 109282 Täten voidaan valmistaa nopeasti ja yksinkertaisesti sekä suuria että myös hyvin pieniä eriä mitä erilaisimpia osia esim. autoteollisuudelle, pienkoneteollisuudelle, viestintä- ja elektroniikkateollisuudelle, saniteettiasennusalalle jne., 5 samalla kuitenkin mahdollistaen työstettävän kappaleen vaihtelut tarpeiden mukaan. Keksinnön mukaisesti on mahdollista suorittaa samanaikaisesti toivottuja työstövaiheita materiaalille, sillä modulit on suunniteltu säädettäviksi toimimaan yhdellä tai useammalla työkalulla modulia kohden tai yhdessä useiden 10 modulien ja niissä sijaitsevien työkalujen tai työstöyksiköiden kanssa. Koska suunnitellut käyttölaitteet, erityisesti puristimet, toimivat jopa reilulla 100 iskulla minuutissa, ja koska jokaista iskua seuraa välittömästi työstöjakso kulloinkin vaihtuvine työkaluineen ja/tai työstöyksikköineen, tai myös useine 15 työkaluineen tai työstöyksikköineen, on nopea, joustava, tarkka ja milloin tahansa toistettavissa oleva työstö mahdollista.
• ♦ ! '·?.* Lähtien liikkeelle laitteen ensisijaisesta rakenteesta on sii- hen suunniteltu mekaaninen epäkeskopuristin ja siihen liittyvä ·.·.·" 20 nauhansyöttöyksikkö. Tällä vast'ikää kehitellyllä laitteella ; voidaan suorittaa sekä pelkkä CNC-meistotyöliike vain puristin- pöydän koon rajoittamalla määrällä työkaluja (yksi puristimen V ·' isku työstettävän kappaleen työvaihetta kohden) , että myös toteuttaa jonoleikkaimen periaatetta vastaavalla järjestelmällä 25 (yksi puristimen isku työstettävää kappaletta kohden) . Tämä 't <: kattava tuotantoetu saavutetaan järjestelmällä, jossa työkaluja .·. : ja/tai työstöyksiköitä kannattavat modulit on integroitu CNC- .···. paikoitusakseliin. Nauha- tai profiilimateriaali (=työstettävä * · · kappale) paikoitetaan CNC-ohjatun tela- tai pitkittäissyötön **·· 30 kautta pitkittäissuunnassa, samalla kun seuraavaa tarvittavaa modulia (moduleita) ja/tai työstöyksiköitä liikutetaan CNC-työkaluakseleiden avulla poikittain ja/tai pitkittäin. Samanaikaisesti näissä moduleissa aktivoituu, eli valmistautuu työs-tötapahtumaan, yksi tai useampia työkaluja ohjatun aktivoin-35 tiyksikön, esim. luistijärjestelmän kautta.
109282 I 6
Paikoitusprosessi seuraa heti siirryttäessä yhdestä työstöase-masta seuraavaan, samanaikaisesti seuraava työkalun- tai työs-töyksikön vaihtoprosessi ei aiheuta mitään ylimääräisiä toimenpiteitä tai keskeytyksiä työstöjärjestykseen.
5 Tämä prosessi toistuu jokaisella yhtäjaksoisena toimivan käyttölaitteen (puristimen) iskulla.
Työstettävää nauhaleveyttä rajoittaa vain työkalusarjan leveys, 10 jolloin yhdessä modulipalkissa voidaan käyttää kahta vastakkain olevaa modulia. Tähän sisältyy se etu, että samanaikaisesti voidaan työstää leveämpiä kappaleita molemmilta pitkittäissi-vuilta, mikä nopeuttaa selvästi läpimenoaikoja. Syöttämällä kaksi nauhaa, litteää vanunkia tai profiilia vierekkäin voidaan 15 jokaisella iskulla valmistaa kaksi työstökappaletta rinnakkain tai toistensa peilikuvana.
• · ·.:.·* Modulirakenteen ja työstöyksiköiden ansiosta voidaan valmis- tusprosessiin liittää myös muita työstötekniikoita kuten lase- ·.·*,· 20 rilla leikkaamista, vesisuihkuleikkausta, pistehitsausta, sau-« · ·.· · mausoperaatioita sekä osien liittämistä jne.
Keksinnön ensisijaiset rakenteet käyvät ilmi seuraavasta kuvauksesta, patenttivaatimuksista ja kaavioista.
25 • Kaavio 1 on työstöjärjestelmän kaavakuva. Kaaviot 2, 2a, 2b, .·* : 2c, 3 ja 4 esittävät keksinnön mukaisen järjestelmän päältäpäin ,··.* katsottuna tai sivukuvana sekä ylä- että ala-asennossa. Kaaviot '·* 5 ja 6 esittävät kaavakuvana poikkileikkauksen keksinnön mukai- ····' 30 sesta modulista, kaavio 7 esittää käyttösuunnitelman, kaaviot 8 • · · » · ' * - 11 ja 11a esittävät modulin sekä sen ylälaatan detaljikaavi- ot. Kaaviot 12 ja 13 esittävät poikkileikkauskaaviot modulin ensisijaisesta rakenteesta. Kaaviot 14 - 17 esittävät kiertyvillä työkaluilla varustettujen modulien erityisrakenteen.
35 Kaavioissa 18 ja 26 on modulin ohjaimen detaljikaaviot. Kaavio 19 esittää poikkileikkauksen keksinnön mukaisen modulin käyttö- 109282 7 laitteesta, kaavio 20 esittää leikkuumodulia ja kaaviot 21 - 25 esittävät yksityiskohtaisesti erilaisia aktivointiyksiköiden rakenteita, kaavio 26 ylemmän ohjaimen, kaaviot 27 - 29 erityisen ohjauslaatan ja kaaviot 30 - 31 erilaisia modulissa olevia 5 työstöyksiköitä.
Kaavio 1 esittää keksinnön mukaisen, erityisesti lastuamatto-maan työstöön soveltuvan laitteen rakenteen.
10 Kelalta 1 purkautuu nauhan tai levynauhan muotoista materiaalia 3, joka johdetaan nauhansuoristus koneen 2 läpi, jossa tarkoituksen mukaisella tavalla sijoitettujen telojen 66 avulla seuraa työstettävän materiaalin 3 suoristus. Rullakorien 65 väliin muodostuu materiaalista 3 silmukka 4. Materiaali 3 joh- 15 detaan syöttöyksiköstä 6 vastaavien syöttötelojen 67 avulla keskiöyksikön 9 läpi, joka sijoittaa materiaalin 3 seuraavaa työstötapahtumaa varten suhteessa laitteen tiettyyn pituussuun- • · *.;.· taan, niin että materiaali 3 on määritelty ajallisesti ja suh-teessä etenemisliikkeeseensä. Materiaali 3 johdetaan sen jäi- • · ·.·.·20 keen puristimeen 5, jossa on puristinpöytä 7 ja puristinlevy 8, i joista viimeinen puristinmoottorin 10 voimalla saa aikaan tar- vittavat iskujaksot. Moottorin ja tärähtelevän puristimen si-.* jasta voi puristinlevyä tai vastaavaa käyttölevyä 8 pitää toiminnassa hydraulinen yksikkö yhtä tai useampia moduleja tai : ·.: 25 työstöyksiköitä varten. Myös muita mekaanisesti vastaaviin isku- tai tahtilukuihin yltäviä käyttölevy(je)n käyttölaittei-.·); ta, esim. nokka-akseleita, voidaan käyttää. Tässä esitetyn ,··, syöttölaitteen sijasta voidaan asentaa mikä tahansa muu syöttö- ·’ laite, erityisesti silloin, kun nauhamaisen materiaalin sijasta • · · *··· 30 syötetään materiaalilevyjä. Olennaista on, että materiaali 3 syötetään syöttölaitteesta 6 puristimen 5 sisälle tarkoin määrätyllä syötöllä. Tähän liittyvät mahdollisuudet ovat asiantuntijoille tuttuja.
35 Ohjausyksikkö 64, erityisesti laskin, on ohjaamista ja valvontaa varten yhteydessä nauhansuoristuskoneeseen 2, syöttöyksik- 8 109282 ! köön 6, mahdollisesti keskiöyksikköön 9 ja käytössä olevaan käyttölaitteeseen tai puristimen moottoriin 10, niin että niiden liikkeet sujuvat ohjelmoidusti ja toistensa kanssa yhteensopivasti .
5
Puristinlevyn 8 ja puristimen pöydän 7 väliseen asennustilaan on sijoitettu joukko keksinnön mukaisia moduleita 13, 14, joista lähemmin erityisesti kaavioissa 2-4. Vaikka seuraavassa pidetäänkin puristinta erityisen hyvänä käyttölaitteena, se ei 10 kuitenkaan rajoita sitä, etteikö laitteeseen voisi asentaa periaatteessa mitä tahansa muuta, modulien käytön sallivaa käyttölaitetta.
Kaavio 3 kuvaa puristinpöydälle 7 asetettua ja tässä tapauk-15 sessa siihen kiinnitettyä aluslevyä 15, jonka päälle on ohjausosien 29 avulla, esim. T-paloilla, sijoitettu liikuteltavasti tai toisin sanoen paikoiteltavasta alempi modulipalkki 16 mate-riaalin 3 kulkusuunnassa 12. Periaatteessa voisi alempi moduli-palkki 16 olla myös asennettuna suoraan puristinpöydälle 7, 20 jolloin kuitenkin keksinnön mukaisen laitteen täsmällinen ra-• · ; kenne voisi kärsiä. Modulipalkin 16 säätäminen kulkusuuntaan 12 _ Ί’ on eduksi, jotta erilaisia työstöasemia voidaan valita nopeas- :Γ: ti. Kukin modulipalkki 16 kannattaa yhtä tai useampaa modulia 13, 14.
25
Aluslevy 15 kannattelee ensi sijassa vaihdettavia paikoitus- . listoja 25, joiden tehtävänä on alempien modulipalkkien 16 λ,’ kiinnittäminen ja niiden paikan määrittäminen materiaalin 3 * · kulkusuunnassa 12 laitteen läpi, sikäli kun modulipalkit 16 ···.’ 30 eivät ole siirrettävissä tai säädettävissä ohjausyksiköstä »
» * I » I
' · käsin käyttöyksiköiden 96 (kaavio 2b) avulla kulkusuunnassa 12. Sen lisäksi voi vaihtolistojen 25 reikiin 68 olla asennettuna sokat 34, jotka pistetään vastaaviin palkkeihin 26, jotka on asennettu alemmassa modulipalkissa 16 olevaan kääntöakseliin 35 56 (kaavio 19). Laitteessa voisi olla tosin myös muulla tavalla rakennettu, irrotettava, koneellisesti tai rakenteen kautta 109282 9 lukittava liitosjärjestelmä aluslevyn 15 ja/tai vaihtolistan 25 sekä palkin 26 ja/tai alemman modulipalkin 16 välillä.
Alempi modulipalkki 16 kannattaa ohjainta 28, jonka päälle on 5 asennettu edestakaisin liikuteltavasti yksi tai kaksi pohjale-vyä 17 poikittain menosuuntaan 12. Ohjain voi olla esim. alemmalle modulipalkille 16 rakennettu tai sen kannattama, pohja-laatan 17 tai saman C-muotoisen ohjauskiskon käsittävä profiili, joka tarjoaa pohjalaatalle 17 vastaavan ohjauksen. Vastaa-10 villa kytkinyksiköillä 57, 57' (kaavio 19) voidaan pohjalaat-taan (-laattoihin) 17 kytkeä (kulloinkin) käyttölaite 27, joka on palkin 26 ja/tai alemman modulipalkin 16 kannattama. Tämä käyttölaite 27 saa aikaan ohjausyksikön 64 kautta ohjatun pai-koittamisen, toisin sanoen pohjalevyn (-levyjen) 17 ohjatun 15 edestakaisen liikkeen alemmalla modulipalkiila 16 asettaakseen, kuten myöhemmin kuvataan, työkaluja 30 ja/tai työstöyksikköjä | 113 vastaaviin asemiin poikittain, tai tässä tapauksessa viis toon, työstettävän materiaalin 3 kulkusuuntaan 12 nähden. Pohjalevyä 17 tai moduleita 13, 14 voidaan liikuttaa poikittain » ...T 20 tai viistoon materiaalin 3 kulkusuuntaan 12 nähden.
t · ; Kaavio 3 esittää modulin 13 yläasennossa. Pohjalevylle 17 ja ylälaatalle 22 on säädetty, tai pohjalevylle on 17 kiinnitetty, ·' pylväsjohtimet 18, joiden päällä on liikuteltavasti asennettuna 25 ohjauslaatta 20, joka on yhteydessä ylälaattaan 22 jousiyksi- • · köiden ja ylälaattaan 22 liikuteltavasti asennettujen välike- • · * '"I pulttien 40 välityksellä. Kiinnityslaatta 19 on tiiviisti lii-: tettynä ylälaattaan 22. Ylälaatta 22 tai kiinnityslaatta 19 tai .···. ohjauslaatta 20 kannattavat tai nostavat työkaluja.
30 ···· Pylväsjohdin 18 käsittää johdinpylväät, jotka on asennettu kiinni joko ohjauslaattaan 20 tai mieluummin ylälaattaan 22. Suhteessa pylväitä kohti liikkuvat rakenneosat on varmistettu ohjausholkeilla. Ohjauslaatta 20 voi olla myös kiinteästi ja 35 paikallaan pysyvästi liitettynä pohjalaattaan 17 tai tyynyyn 109282 10 21, kunhan vain pidetään vapaana materiaalin 3 kulkuaukkona toimiva väli.
Ylälaatta 22 ohjataan siirrettävästi juohevasti ylemmällä modu-5 lipalkilla 23 olevassa ohjaimessa 28' poikittain työstettävän materiaalin 3 kulkusuuntaan 12. Tämä siirtoliike tapahtuu edellä kuvatun pohjalevyn 17 ohjatun edestakaisen liikkeen pohjalta, joka pylväsjohtimen 18 kautta liikuttaa ylälaattaa 22. Ylempi modulipalkki 23 on asennettu siirrettävästi ohjausosien 10 29' päälle kulkusuunnassa 12 kehyslevylle 24 tai suoraan puris-tinlevyyn, niin että modulin 13, 14 säätöliike tai tasoituslii-ke laitteen pitkittäissuunnassa on mahdollista.
Koska ylälaatta 22 on liitetty juohevasti ohjaimen 28' väli-15 tyksellä ylempään modulipalkkiin 23 ja samoin juohevasti on liitetty ylempi modulipalkki 23 ohjainten 29' välityksellä kehyslevyyn 24, joka puolestaan on liitetty juohevasti puristinlevyyn 8, liikkuvat ylälaatta 22 ja kaikki siihen liit-’··'*’ tyvät osat kuten pylväsjohde 18, kiinnityslaatta 19, ohjaus-····' 20 laatta 20, ohjaimen pää 70 sekä työkalut 30 samanaikaisesti puristinlevyn 8 tai muun käyttölaitteen kanssa.
Aluslevy 15 ja yläkehyslevy 24 voivat olla liikkumisen suhteen kiinteästi liitettynä puristinpöytään 7 tai puristinlevyyn 8 ja 25 olla myös vain puristimeen asennettuna ja kiinnitettynä niin, etteivät ne liiku. Olennaista on, että yksittäisten modulien 13, 14 alemmat modulipalkit 16 on kiinnitetty sijaintinsa tai etäisyytensä mukaan suhteessa syöttöyksikköön, ja että tuossa .'··. sijainnissa ei työstön aikana pääse tapahtumaan muutoksia. Tämä 30 on helppo toteuttaa esim. silloin, kun syöttöyksikkö 6 on alus- » » » "'•, levyllä 15 tai siihen kiinnitettynä.
Kaavio 4 esittää kaaviossa 3 yläasennossa olleen laitteen ala-asennossa, jolloin ohjauslaatan 20 ohjauspäästä 70 ohjatut 35 työkalut 30 nousevat ja laskevat tyynyssä 21 ja sen rei'issä 42 (kaavio 6).
1 109282 11
Kaavio 2 esittää keksinnön mukaisen järjestelmän päältäpäin katsottuna. Keskiöyksikön 9 kautta johdettu materiaali 3 ohjataan viiden vierekkäin asetetun modulin 13, 14 läpi, joita seuraa irrotinmoduli 13' (kaavio 20). Kaavioon on merkitty myös 5 lisämoduli 13'', joka voi olla minkälainen tahansa. Lisäksi, tai modulien 13, 14, 13', 13'' sijasta, voidaan laitteeseen asentaa pitkittäis-taivutusmoduli 80 (kaavio 2a) tai muita työstövaiheita suorittavia moduleita. Ero näiden periaatteessa samalla tavalla toimivien modulien 13 ja 14 välillä tullaan 10 selvittämään myöhemmin kaavioiden 5 ja 12 yhteydessä. Kaikki modulit 13, 13', 14, 13' ' , 80, sikäli (kaaviot 2, 2a ja 3) kun ne eivät ole liikuteltavissa kulkusuuntaan 12, niin kuin kaavio 2b osoittaa, on kiinnitetty sokilla 34 ja ohjausosilla 29 suhteessa aluslevyyn 15 ja nimenomaan palkkien 26 välityksellä, 15 jotka kannattavat kulloinkin modulille osoitettua käyttölaitetta 27, jonka avulla kulloinenkin moduli siirretään suhteessa alempaan modulipalkkiin 16 poikittain materiaalin 3 kulkusuunnassa 12.
20 Kulloinkin asennettavien modulien 13, 13', 13' ' , 14, 80 luku-·.·.·’ määrä riippuu laitteen pituudesta, halutuista työstötoimenpi- : teistä samoin kuin modulien suuruudesta jne.
• · · V · Vaihto- eli paikoituslistassa 25 olevat reiät tai aukot 68 25 voivat sijaita joko säännöllisin tai epäsäännöllisin välein; koska paikoituslista 25 on vaihdettavissa voidaan modulia var-' .· ten valita ja vaihtaa sopivin etäisyyksin reititetty lista; oh- .·. : jainyksikölle 64 on välttämätöntä ilmoittaa paikka, johon modu- ,···, lit on asennettu, tai modulien etäisyys syöttöyksiköstä 6 tai 30 muusta annetusta lähtökohdasta.
» * · Välikelistan tai vaihtolistan 25 sijasta on mahdollista käyttää mekaanisia, sähköisiä tai hydraulisia käyttölaitteita 96, esim. karoja 97 (kaavio 2b), joilla karojen 97 päällä olevia ja nii-35 hin tässä tapauksessa kytkinlaitteiden 98 välityksellä kytkettäviä moduleja 13, 14, 80 siirretään pitkittäissuunnassa oh- 109282 12 i jainyksikön 64 ohjaamana kulkusuunnassa 12 tai sitä vastaan niiden asemoimiseksi työstöä varten. Työstövaiheita varten on sen jälkeen tarkoituksenmukaista kiinnittää modulit paikoilleen ohjaus- eli kiinnityslistalle 100, jotta vältetään modulien 5 siirtyminen paikaltaan työstön aikana.
Modulien leveys ja pituus sovitetaan työstettävän materiaalin 3 leveyteen ja yhden modulin kannatettavaksi tulevien työkalujen määrään tai kokoon.
10
Kaaviossa 2c esitetään kahden nauhan 31 (levynauhan, profiilin) syöttö, joita voidaan työstää ohjaimen työpinnalle 16 ohjaimen 28 avulla liikuteltavasti asennetulla kahdella puolimodulilla 14. Tällä suoritustavalla on erityisesti nauhan työstössä se 15 etu, että sen avulla on mahdollista sekä meistää että myös taivuttaa (esim. vetolaatikko-ohjaus) joko kahta samanlaista kappaletta tai, kuten monilla valmistustekniikan aloilla on tärkeää ja välttämätöntä, kahta työstökappaletta peilikuvina. Yhdensuuntaisesti putoavien vasemman ja oikean puolen osien 20 ansiosta valmistuslogistiikka yksinkertaistuu ratkaisevasti. Samalla voidaan näitä leveimmille nauhoille käytännöllisiä :.· · puolimoduleja käyttää myös kahdelle ohuelle nauhalle.
V I Yksittäisten modulien asemoiminen viistoon tai poikittaissuun-25 taan tapahtuu, kuten esim. kaaviossa 19 on esitetty, ·/.: käyttölaitteistojen 27 avulla, jotka voivat olla sähköllä toi- ' mivia servomoottoreita, hydrauliikka- tai paineilmasylintereitä .·. ; tai mekaanisia säätökaroja. Käyttölaitteistojen tulee voida .···, siirtää moduleja, eli pohjalaattaa 17 riittävän nopeasti sinä 30 aikana kun puristinlevy 8 on iskuvaiheen yläasennossa.
t i t
Kaaviossa 19 on sähköservomoottori 29 huolto- ja ohjausjohtojen kautta liitetty 58 käyttölaitteeksi kierukkakäyttöiselle 60 modulille. Kierukkakäyttölaite 60 kannattelee kytkentälaitetta 35 57', joka on kytkettävissä vastaavaan kytkentälaitteeseen 57 modulin pohjalaatalla 17. Tällaiset elektromekaaniset, hydrau- 109282 13 liset, pneumaattiset tai mekaaniset käyttölaitteet mahdollistavat nopean ja tarkan modulien asemoinnin poikittain materiaalin 3 kulkusuunnassa 12.
5 Käyttövoimaksi suunniteltu puristin 5 liikkuu iskuliikkeessä yhtäjaksoisesti tai ohjatuilla yksittäisiskuilla. Iskutiheys on säädettävissä ohjausyksiköstä 64 ja on sovitettavissa yksittäisiin työstötapauksiin.
10 Kaaviot 5, 6 ja 8 - 11 esittävät yksityiskohtaiset kaavakuvat moduleista 13, erityisesti materiaalin 3 työstöön suunniteltujen työkalujen 30 järjestyksestä ja toiminnasta. Kaaviossa 5 on moduli esitettynä 13 sulkuasennossa. Kiinnityslaattaan 19 on asennettu liikuteltavasti tai siinä riippuu, kuten erityisesti 15 kaavioista 8 ja 10 käy ilmi, joukko meistotyökaluja 30. Työkaluissa on enemmän tai vähemmän vahvaksi rakennetut kannat 47, jotka voidaan laskea tai painaa sisään niille sopiviin syvennyksiin tai reikiin 71. Ylälaatassa 22 on yksi tai useampi luisti 36, jossa/joissa on yksi tai useampia nokkia 37 työkalu-20 jen 30 siirtämiseksi yläasennosta, jossa työkalut ja niiden ·.·.* päät nousevat reisistä 71 ylös, työasentoon, jossa työkalut 30 · on kiinnitetty reikiin 71 alas laskettuun asentoon. Luisti 36 on kytketty säätötangon 35 välityksellä käyttölaitteistoon 31, V : joka sijaitsee ylälaatan 22 tai pidennetyn kiinnityslaatan 19 25 ulkonevalla rakenteen osalla 32. Käyttölaitetta 31 ohjaa ·'.'·· ohjainyksikkö 64 ja se voi käsittää joukon sarjaan kytkettyjä paineilma- tai hydraulisylinterejä 72, joiden avulla tarkka ja .*. .· nopea luistin 36 tai ohjausnokan 37 liikkuminen on saavutetta-.···, vissa.
30 • > · ···· Nokassa 37 näkyy hyödyllinen viistottu kalteva pinta tai viisto taso 61. Kun se sijoitetaan työkalun 30 kantaan 47 voidaan tuota työkalua 30 painaa sen juuttumatta ala-asentoon. Nokka 37 pitää työkalun 30 tässä ala-asennossa työstöiskun aikana, jossa 35 asennossa työkalujen vapaat päät pistävät esiin työstöasennossa 14 109282 ohjaimen pään 70 alareunasta ja työntyvät tyynystä 21 tai tyynyn rei'istä 42 sisään tai ulos lävistäen materiaalin 3.
Jotta nokka 37 tai kalteva pinta 61 voidaan siirtää työkalujen 5 kantoihin 47, jotka ei-aktivoidussa tilassa nousevat ylös toisaalta osuessaan materiaalille 3 ja toisaalta syntyvän kitkan takia ja täten estäisivät nokan 37 liikkumisen, peittää jokaista työkalun kantaa 47 osittain katepinta 43 tai 43' , joka menee nokan 37 kaltevan pinnan 61 yli. Nämä katepinnat 43 tai 10 43' näkyvät erityisesti kaavioissa 9 ja 11.
Kaavioiden 8 ja 11 mukaisesti on modulille 13 suunniteltu akti-vointiyksiköksi neljä luistia 36, joissa on kulloinkin yksi nokka 37 (luistien 36 ja ohjausnokkien 37 lukumäärää ja niiden 15 järjestystä työkaluihin 30 nähden voidaan vaihtaa tai muunnella) . Jokainen ohjausnokka 37 voi kyseessä olevassa tapauksessa siirtää yhden kolmesta yhteensä kahdestatoista työkalusta 30 työasentoon ja kiinnittää sen siihen. Jokaista työstöiskua \.V kohden voidaan siten tässä tapauksessa siirtää 0-4 työkalua 20 yhtäaikaisesti työasemaan.
• · · Luistin 3 6 esteettömän liikkumisen takaamiseksi on katepinnat ..*·* 43 tai 43' asetettu lomittain toisiinsa nähden ja ne peittävät * · · V ·* kulloinkin vain puolet työkalujen kannoista 47, toisin sanoen, 25 niitä voidaan liikutella toistensa ohi, joten, kuten kaaviossa 11 on esitetty, myös sisimmäiset työkalut 30 ovat ohjausnokan 37 tavoitettavissa, ilman että luistin 36 katepinta 43 törmää .·* ; luistin 36''' katepintaan 43''', tai että luistin 36' katepinta ,··[ 43' törmää luistin 36'' katepintaan 43''.
30 ··»· Kaavio 11a esittää vaihtoehtoisen aktivointijärjestelmän, jonka avulla työkalut voidaan asentaa toiminta-asentoon ja pitää siinä työstön aikana. Ylälaatan alaspäin osoittavan ohjauspin-nan 76 ja yhden tai useampien työkalujen 30 kantojen 47 välissä 35 on vaakatasossa kierrettävä nokkalevy 37', joka on akselin 77 kannattama ja ohjausyksikön 64 ohjaaman käyttölaitteen, jota I 15 109282 tässä ei ole esitelty, avulla kierrettävissä niin, että jompi kumpi päätypinnoista, 79 (vapaa-asento) ja 78 (toiminta-asento), tulee kannan 47 yläpuolelle. Tällä tavalla on työkalujen nopea valinta ja asentaminen mahdollista.
5
Kaaviossa 5 näkyy ylälaatan 22 alapuolella pylväsjohtimien 18 päälle ohjattu ohjauslaatta 20, joka on ainakin yhden paino-jousiyksikön 40 välityksellä puskettu irti ylälaatasta 22. Kaavio 5 esittää modulia työkalujen 30 ollessa kuormittamat-10 tornia; työkalut 30 ylettyvät melkein ohjainpään 70 etupintaan ja nokan 37 kuormittamina ne säädetään asemaan, jossa työstöpää pistää esiin ja läpäistyään työstettävän materiaalin 3 painuu tyynyn 21 reikien 42 läpi. Poistokanavat 69 toimivat irti stanssattujen jäteosien poistamiseen.
15
Sikäli kun moduleissa on kyse taivutusyksiköistä tai irrotus-tai leikkausyksiköistä ei poistokanavia välttämättä tarvita; käytössä täytyy kuitenkin olla tarvittavat laitteet työstettä-vän materiaalin siirtämiseksi eteenpäin laitteen pitkittäis-20 suunnassa tai sen poistamiseksi.
: .· : Kaavion 6 mukaisesti kohottaa tyynyä 21 syöttösivun puolelta ·;· viisto lista 38, jota yksi tai useampi jousi palkin 41 ohjaama- na nostaa ylöspäin tai kohottaa ja joka on ohjaimen pään 70 25 avulla laskettavissa tai painettavissa alas. Tämä modulissa poikittain oleva viisto lista 38 nostaa materiaalin 3 tyynyn 21 * · ***'; yläpinnalta tai vastatyökalulta tai työstöyksiköiden tukipin-. noilta, niin että esteetön materiaalin kuljetus mahdollistuu, jonka joka tapauksessa alhaalta nousevat käyristymät tai tait- * ·
’ I
30 teet voisivat estää. Viiston listan 38 jousten kuormitusten takia voidaan se työstötapahtuman aikana laskea alas, kun taas ·”’· iskulla ylöspäin se nousee ylös.
Työkalut 30 on sijoitettu sopivasti ohjauslaattoihinsa 20 35 ja/tai ohjainpäihin 70 tai kiinnityslaattaan 19 niin, että 109282 16 ! vääntyminen on estetty. Näin taataan työstön tarkkuus, erityisesti silloin, kun ei ole kyse pyöreistä työkaluista.
Työstön nopeus, toisin sanoen työstöiskujen lukumäärä ja niiden 5 sujuvuus, riippuu puristimen kierrosluvusta tai puristinlevyn 8 ylös-alas -liikkeen laadusta ja nopeudesta. Ohjainyksikkö 64 seuraa puristimen kampiakselin tai puristinlevyn kiertokulmaa ohjatakseen vastaavia säätö- ja eteenpäin vieviä liikkeitä; siten on eduksi, että kaikki liikkeet aloitetaan tai suoriteli) taan riippuen kiertokulmasta tai puristinlevyn asennosta.
Tarkasteltaessa kaaviossa yksi olevaa kulmadiagrammin 11 kaavakuvaa puristimen moottorin 10 vieressä huomataan, että lähdettäessä ylemmästä kuolopisteestä 0° noin 130°:een kulma-asennos-15 sa ohjausyksikkö 64 tarkistaa, onko materiaalin 3 vastaava syöttöasema saavutettu, onko modulien vastaava asema saavutettu, onko aktivointiyksikköjen, esim. luistien 36 tai ohjausnok-kien 37, vastaavat asemat saavutettu, tai onko oikeat työkalut ·.·.*’ tai työstöyksiköt aktivoituneet tai desaktivoituneet. Näiden '.* 20 liikkeiden ja asemien tulkitsemiseksi valvontaa varten on suun-·,·*.·’ niteltu asiantuntijalle tutut sensorit, joiden signaaleja oh-: : : jainyksikkö 64 työstää vastaavien ohjelmien avulla. Sikäli kun kaikki edellä annetut asemat on saavutettu seuraa noin 130° -230° kulmien välissä työstöisku, eli ylälaatan 22 laskeutuminen 25 edelleen puristinlevyn 8 kuormituksesta, materiaalin 3 muokkaa-minen tai työstö ja ylälaatan 22 ja työkalujen 30 nouseminen.
230 asteen kulmassa, eli silloin kun työkalut 30 ovat nousseet . materiaalista 3, alkaa materiaalin siirto, modulien asemointi,
• * I
luistien säätö uuteen asemaan ja tarpeettomien työkalujen 30 30 siirtäminen takaisin vastaavalla luistien siirtymisellä. Nämä säätöliikkeet olisi saatava päätökseen ennen kuin noin 130 * ·’ asteen kulma uudessa puristimen käyttölaitteen kiertojaksossa on saavutettu. Mikäli vaadittuja asemia ei ole saavutettu, valvontasensorit toteavat sen, ja puristimen käyttö pysähtyy.
35 Täydellisessä iskussa voi iskunpituus olla esim. reilut 100 mm: ä.
109282 I 17
Kaikkien liiketoimintojen valvonnasta vastaa käytännössä moniakselinen paikoitusohjaus yhdessä syöttö- ja tulostusyksi-kön kanssa. Paikoitusakselit on siinä rakennettu suljetuksi paikoitus- ja mahdollisesti nopeudensäätöpiiriksi. Mahdollisten 5 paikoitusakselien yhteislukumäärää rajoittaa vain käytetty ohjaustyyppi. Kaikki toiminnot, kuten hydrauliikkasylinterin kytkennän säätäminen, käyttölaitteistot tai paineilmasylinterin kytkentä, vastaussignaalien työstäminen jne., suorittaa ohjausyksikön 64 syöttö- ja tulostusyksikkö.
10 Järjestelmän käytölle tarpeellinen ohjelma voidaan asettaa esim. ohjeistus-, toiminta- ja kytkentäkaavion jne. muodossa järjestelmään kytkettyyn laskimeen ja se voidaan siirtää vastaavan syöttöjohdon kautta ohjausyksikköön 64; käyttäjäohjelmi-15 en taltiointi ja hallinto voi tapahtua myös laskimessa.
Olennaista keksinnölle on ennen kaikkea se, että avausvaiheen aikana, eli ennen ja jälkeen puristinlevyn 8 ylintä kuo-lopistettä, yksi tai useampia moduleja siirretään kulloinkin 20 vaadittaviin asemiin vastaavien paikoitusakseleiden, esim.
·.·’.· hydrauliikkojen, karojen tai vastaavien välityksellä, ja että ; työtahdissa tai -iskussa seuraa sen jälkeen samanaikaisesti , Ί’ materiaalin työstö useammalla työkalulla ja/tai työstöyksiköl-: lä. Samanaikaisesti aktivoituvat puristinlevyn 8 sulkeutuessa 25 luistin 36 aktivoimat meistoelementit tai työkalut 30 ja ne painuvat alimpaan kääntöpisteeseen materiaalin 3 läpi, eli työstävät sen leikkaamalla, lävistämällä, taivuttamalla, vetä-.·’ . mällä, kohokuvioimalla, muovaamalla tai katkaisemalla; materi-.*./ aali nostetaan ohjatusti, esim. syöttöyksikön 6 CNC-telasyötön 30 avulla, vaadittavaan asemaan, jolloin materiaali 3 asemoidaan » I » tarkasti edeltä annetulle pitkittäiskeskiviivalle mahdollisesti • » · » » ’ ' usean keskiöyksikön 9 kautta.
Kuten jo kaavion 2 yhteydessä mainittiin, voidaan poikittain 35 siirrettävien modulien 13 ja 14 sijasta tai niiden lisäksi käyttää myös kiinteitä moduleja, esim. modulia 13' katkaise- 109282 18 miseen tai leikkaamiseen, kuten kaavion 20 yhteydessä lähemmin selvitetään. Tällaisten modulien sijasta tai niiden lisäksi voidaan järjestelmään liittää myös pitkittäis- ja/tai poikit-taistaivutuslaitteita, jotka koostuvat pohjalaatalle 17 asen-5 netuista alavasteista ja ylälaatan 22 kannattamista taivutus-työkaluista.
Keksinnön mukainen järjestelmä mahdollistaa monenlaisia valmistusmenetelmiä. Siten esim. ohjelman jaksottainen suorittami-10 nen on mahdollista, jolloin joka puristimeniskulla aktivoituu työkalumodulissa yksi työkalu 30 ja siten suorittaa työstön. Työstettävälle kappaleelle tai materiaalille suoritettavien operaatioiden lukumäärä vastaa silloin suoritettujen puristimen iskujen määrää.
15
Vaihtoehtoisesti ohjelma voidaan suorittaa jonovaiheisena, jolloin modulit on asennettu suhteessa nollalinjaan tai syöttö-yksikköön 6 paikoituslistalla 25 omaavansa aseman välityksellä . tai vastaavien välikerenkaiden tai asetusyksiköiden avulla,
Ml •••20 jotka vastaavat työstöpaikkojen tai useampien sellaisten etäi-« * * · •V: syyttä työstökappaleesta. Tällöin voidaan kaikki yhdelle kappa- < * ; leelle suoritettavat työstöt suorittaa yhdellä puristimen is- * * · i • f· kulia, eli joka iskulla valmistuu yksi valmis työkappale.
* »i « * * t < * · * · · 25 Erityinen etu keksinnössä on kuitenkin se, että molempia aiem- : min kuvailtuja valmistusvaihtoehtoja voidaan yhdistää aina • · työstökappaleen ja nopeuden asettamien vaatimusten mukaan.
« • * ·
Kaaviot 12 ja 13 esittävät keksinnön mukaisen modulirakenteen,
f I
;*' 30 nimittäin modulin 14, joka on säädettävissä jo aiemmin kuvail- lulla tavalla poikittain materiaalin 3 kulkusuuntaan 12. Tässä i ’·”'·* modulissa 14 työkalut 30 tai työstöyksiköt 113 eivät kuitenkaan ole sen keskialueella, tai keskellä olevan syöttöaukon yläpuolella, vaan sen reuna-alueen sivulla, jolloin toiselle sivulle 35 on sijoitettu pylväsjohtimet 18. Kuten kaavio 2 osoittaa, voidaan tällaisia moduleja 14 järjestää toisiaan vastakkain yhtei- i 19 109282 selle alemmalle modulipalkille 16 ja ne voidaan säätää toisistaan riippumatta käyttölaitteistoon. Modulin 14 vasemmalle reuna-alueelle on esim. sijoitettu kuusi työkalua 30, joita kulloinkin yksi nokallinen 37 luisti 36 voi säätää työasentoon 5 modulien ollessaan kulloinkin esim. kolmen ryhmissä. Kuuden vierekkäin asetetun työkalun 30 ohjaamiseksi voidaan käyttää esim. kahta, toisistaan riippumatta toimivaa luistia 36. On kuitenkin myös mahdollista käyttää yhtä ainoaa luistia 36, jossa on yksi tai useampia ohjausnokkia 37, jotka kuitenkin on 10 järjestetty niin, että yksi nokka ohjaa aina vain yhtä yksittäistä työkalua, tai että useammilla nokilla ohjataan useampia esillä olevia työkaluja. Nämä nokat voisivat sijaita luistilla 36 limittäin. Luisteja voidaan vaihtaa, jotta voitaisiin käyt-1 tää muita nokkia.
15
Kaavio 13 esittää yläkuvan pöhjalaatasta 17 tai modulin 14 tyynystä 21 ja tyynyn rei'istä 42.
Kaaviot 14 - 17 esittävät vielä yhden keksinnön mukaisen raken- ··· 20 nevaihtoehdon. Tällaisten modulien 13 ja 14 yhteydessä voidaan • · · » .V; tehdä niin, että työkalut 30 on järjestetty kiinnityslaattaan : 19 pyöriviin laakereihin 44. Kukin ylempi keskiölaakeri 44 on ··. ulkohammasteinen ja hammastuksessa konekäyttöisen hammastangon • · · · 48 kanssa. Ohjaimen päässä 70 on työkaluja 30 varten pyörivät 25 laakerit 73. Työkalut 30 on asennettu lukittavasti ja vääntymi- .·. : seltä suojattuna, aksiaalisesti ylös liikutettavasti ulkoham- • · .···, masteisiin ylempiin keskiölaakereihin 44.
• · · "* ** Kukin tai osa tai kaikki ulkohammasteiset keskiölaakerit 44 on • · · • · ’·;·* 30 tai ovat jatkuvasti hammastankoon tai -tankoihin 48 hammastettu* tuna, jotta ei-toivottu työkalujen kääntyminen työstön aikana *:·*: voidaan välttää.
Tyynyssä 21 puolestaan on reiälliset 42 tyynyn 21 muotit 81 35 nostettu samoin kierrettävästi ulkohammasteisiin alempiin keskiölaakereihin 45, jolloin jokainen keskiölaakeri 45 on hammas- ; 20 109282 tuksessa hammastangon 46 kanssa. Alemmat keskiölaakerit 45, jotka ovat jatkuvasti kytkettynä hammastankoon 46, nostavat tyynyn 21 muotit 81 juohevasti ja vääntymiseltä suojattuna. Molemmat hammastangot 46 ja 48 ovat jatkuvasti kytkettynä kah-5 teen hammaspyörään 51. Molemmissa hammaspyörissä 51 on sisällä reiät, joiden läpi muotoakseli 50, joka on kiinnitetty ylälaat-taan 22 ja pohjalaattaan 17, kulkee välyksettömästi.
Siten varmistetaan, että ylälaatan 22 liikkuessa pystysuoraan 10 pohjalaattaa 17 kohden hammaspyörien välityksellä 51 sekä hammastangot 46 ja 48 että siten myös alemmat ja ylemmät keskiölaakerit 44 ja 45 liikkuvat samanaikaisesti.
Käyttöhammastangon 49 liike tapahtuu ohjausyksiköstä 64 käsin, 15 esim. oman tai servomoottorin tai vastaavan avulla; siten taataan hammastankojen 46, 48 samanaikainen liike ja työkalujen 30 ja reiällisten 42 tyynyn muottien 81 samanaikainen kääntyminen. Hammastankojen 46 ja 48 tai keskiölaakereiden 44 ja 45 hampaat . : : on merkitty numerolla 74. Hammastankojen 46, 48 siirtoliikkeen *·· 20 pituus ilmenee ulkohampaisten keskiölaakereiden 44 ja 45 kier-tokulman ja hampaiden 74 hammastuksen jakoympyrän halkaisijan kautta.
< i »
Modulit 13, 14 ohjataan ohjaimillaan 28, 28' juohevasti; koska 25 kuitenkin modulien 13, 14 nopea liikkuminen on tarpeellista ja : koska liikuteltavana on melko suuria määriä, yritetään il- .···. meneviä hankausvoimia minimoida. Kaavio 18 esittää pystysuoran .· , leikkauksen ohjaimen poikki kulkusuunnassa 12. Alempaan * · · modulipalkkiin 16 on asennettu joukko teloja 52, jotka on asen-;·’ 30 nettu kulloinkin akselin 55 reikään niin että ne ovat kierret- tävissä, joka akseli 55 on kulloinkin kannattimen 54 kannatta-ma, jota puolestaan tukee jousi 53. Ohjainyksikön 64 kautta tulee käyttöyksikkö, jota tässä ei ole esitelty, nostamaan yksittäiset kannattimet 54 jos modulien 13, 14 liikuttaminen on 35 tarpeellista, ja siten nostamaan jokaisen telan 52 tai toisin sanoen kohottamaan niitä hiukan ohjaimen 28 yläpinnalta 76, 109282 21 niin että moduli 13, 14 tai niiden pohjalaatta 17 voi vieriä telojen päällä pois. Sen sijaan, että telat 52 nostettaisiin syvennyksestä käyttöyksikön avulla, voidaan järjestelmä suunnitella myös siten, että jouset 53 ovat niin vahvat, että ne 5 voivat kannattaa modulin 13, 14 painon, niin että moduli nousee yläpinnasta hieman ja on helposti liikuteltavissa. Työstöiskun aikana telat 52 painuvat syvennykseen 75 ja pohjalaatan 17 paine kohdistuu yläpintaan 76. Tällä tavalla pohjalaatta 17 ohjataan sivuttain ja ylöspäin juohevasti ja sen alapintaan 10 kohdistuvaa kitkaa on kevennetty. Kaavio 26 esittää poikkileikkauksen ylemmästä ohjaimesta 28' kulkusuunnassa 12. Ylälaatta 22 kannattaa T-muotoista johdinta, joka on asennettavissa ylemmässä modulipalkissa 23 olevaan ohjaimeen 28'. Ylälaatta 22 tai sen T-muotoinen johdin on telojen 52 kannattelema, jotka on 15 asennettu ylemmän modulipalkin 23 akseleille 55. Lepo- tai asemointi-iskun aikana, jolloin modulin 13, 14 poikittaissiirto tapahtuu, voi ylälaatta liikkua teloilla kitkattomasti ja moduli suorittaa siirtoliikkeensä. Työstöiskulla tapahtuu voiman- . : : siirto toisiaan vastapäätä olevien tasojen välillä, eli ylemmän ··· 20 modulipalkin 23 alapinnan ja ylälaatan 22 ylöspäin osoittavan pinnan välillä ylemmän modulipalkin 23 ja ylälaatan 22 välille • vastaavasti valitun vapaan välin kautta.
Kaaviossa 17 on yläkuva osittain katepintojen 43, 43', 43'', 25 43''' peittämistä työkalujen kannoista 47. Siinä luistit 36, : 36', 36'', 36''' on asetettu sivuttain molempia työkalurivejä • t .···. 30 käyttävän tai kiertävän hammastangon 48 viereen tai yläpuo- .· , lelle.
* · * ;·’ 30 Kaavio 20 esittää materiaalirainan leikkaamiseen tai katkaise- miseen soveltuvan modulin 13' . Sitä varten on ainoaksi työka-luksi 30 suunniteltu kohtisuoraan ylös ja alas liikkuva leik-kain 30'. Tässä työkalussa 30 on useampia työkalun kantoja 47, jotka on asennettu kiinnityslaattaan 19 tai myös ylälaattaan 35 22; jokaiselle kannalle 47 on varattu ohjausnokka 37, jonka avulla se on säädettävissä työasentoon. Kunkin nokan 37 viis- | 22 109282 i tetty pinta 61 menee katepinnan 43 päälle. Nokat 37 on rakennettu luistille 36, joka säätötangon 35 avulla luistin kytkimen 62 välityksellä on kytkettynä käyttölaitteistoon 31. Aktivoi-mattoman luistin 36 kohdalla jouset 82 nostavat leikkaimen 30' 5 katepintaa 42 vastaan ja siten estävät leikkaimen 30' leikkaa-van reunan joutumisen materiaalille 3. Tämä estää leikkuuterän kulumisen ja materiaalin 3 tarpeettoman lovittumisen. Siten myös tällainen leikkuu- tai irrotustyökalu 30' voidaan ilman muuta liittää keksinnön mukaisesti rakennettuun moduliin.
10
Tyyny 21 yhdessä leikkuuterän 30' kanssa muodostaa leikkurin.
Tarkoituksenmukaista on, että yksittäiset kohtisuoraan tai viistosti kulkusuuntaan 12 asennettavat modulit 13, 14 on jär-15 jestetty yhdensuuntaisesti.
Kun puristinlevy 8 liikkuu ottaa se mukaansa koko yläosan eli liikuttaa sitä - kehyslevyä 24, ylempää modulipalkkia 23, ylä-laattaa 22 ja kiinnityslaattaa 19, samoin kuin painojousiyk-··· 20 sikköä ja välikepulttien 40 kautta liitettyä ohjauslaattaa 20 -pakko-ohjatusti ja juohevasti.
Kaaviossa 21 on esitetty työkalujen 30 tai työstöyksiköiden .·;·. aktivointi- tai kiinnityslaitteen suositeltava rakenne. Täl-25 laista aktivointiyksikköä voidaan käyttää esimerkin vuoksi ,·. ; kaaviossa 14 esitellyn aktivointiyksikön sijasta. Periaatteessa .···, myös muulla tavalla rakennetut kiinnitysyksiköt ovat mahdol- t* ^ lisiä. Kaaviossa 21 esitellyssä aktivointiyksikössä nokat 89 ja • ’· niiden pinnat 84 painavat meistotyökalut tai työkalut 30 kiin- 30 nityslaatan 22 tai ylälaatan 19 reikiin 71 ja pitävät tai pi-tt’|* dättävät ne siellä työstöiskun ajan. Jokaisen työkalun kannan 47 päällä on erityisesti työkalun kannan 47 leveyden mukaan säädetty nokkalevy 83, joka on kiinnitetty akseliin 86. Akselia 86 pyörittää tässä lähemmin esittelemätön käyttöyksikkö, niin 35 että kulloisenkin nokkalevyn 83 nokka tai nokat 89 on tai ovat käännettävissä joko työasentoon tai irrotusasentoon. Nokkalevy j 23 109282 83 voi kannattaa myös useampia ohjausnokkia 89 mahdollistaakseen joko työkalun 30 eriasteisen laskemisen tai lyhentäakseen nokan 89 työkaluunkytkemisaikoja.
5 Kunkin nokkalevyn 83 kehällä on työkalun 31 käyttöiskua varten sen päälle nostettu nokkapinta 84, joka aktivointitilassa painaa työkalun tai meistin kantaa 47 ja siten suorittaa työstettävän materiaalin 3 lävistämisen, kohokuvioinnin, vetämisen tai taivuttamisen. Erityisesti nokkalevyn 83 molemmilla puolilla on 10 ylälaatassa 22 tai kiinnityslaatassa 19 alas lasketut liitos-alueet 85, jotka toisaalta panevat toimeen akseleiden 86 tai nokkalevyjen 83 paikoittamisen ja toisaalta ohjaavat syntyviä työstövoimia, jotka johdetaan meistotyökalujen tai työkalujen 30 kautta vastaaviin työkalujen kantoihin 47 nokkalevyjen 83 15 kautta, ja siten mahdollistetaan kiinteä liitos työkalun 30 ja puristinlevyn 8 välillä.
Ei-käytössä olevien työkalujen 30 yksittäisten nokkien 89 vapaa V. kiertoliike mahdollistetaan ylälaatassa 22 tai kiinnityslaatas-20 sa 19 olevilla aukoilla.
: .·. Kaikkien nokkalevyjen 83 kiertoliike, samoin kuin nokkapintojen 84 yksittäisten nokkalevyjen 82 väliin tarkasti määritelty säteittäinen asema tai vastaavat kiertokulman välit yksittäis- 25 ten nokkien 89 välillä, määritellään ennakolta ja niitä voidaan • . muuttaa lähinnä eri käyttötilanteita varten. Näiden parametrien • · » kiinnittämistä varten voi olla varattuna sokkia 88, jotka lä-vistävät nokkalevyt 83 ja jotka voidaan liittää kiinteästi • · *: akseliin 86.
30 ··· Käyttöakselin 86 kierto voidaan saada aikaan erilaisilla käyt-·;··· tölaitteistoilla, jotka mahdollistavat kulmasta riippuvan ase-moimisen; sitä varten voidaan asentaa erityisesti askelmoot-toreita. Akselin 86 asemoiminen tapahtuu laskimesta tai lait-35 teeseen suunnitellusta ohjainyksiköstä käsin.
i 109282 24
Kaavio 22 esittää leikkauksen kaaviossa 21 olevaa linjaa A-A pitkin ja kaavio 23 leikkauksen kaaviossa 21 olevaa linjaa B-B pitkin.
5 Kaaviossa 22 on työkalu 30, jonka nokka 89 on säätänyt työasentoon; kaaviossa 23 työkalu 30 on lepoasennossaan ja nokka 89 irrotetussa asennossaan. Katkoviivoilla on merkitty muut mahdolliset nokan 89 asennot, joissa se voi olla, kun toisten nokkalevyjen 83 nokat 89 säädetään työasentoonsa ja esillä 10 oleva nokka jää irrotettuun asentoon. Nokkalevyn 83 geometria on esitetty kaavioissa 22 ja 23 siten, että nokka 89 ja sen sivulla viereiset kaltevat pinnat 90 voivat olla kuudessa irtioloasennossa ja yhdessä työasennossa.
15 Kaavioissa 21 - 23 esitellyllä keksinnön mukaisella aktivoin-tilaitteella on se etu verrattuna työkalujen 30 käyttöön luistien 36 avulla, että työkalujen 30 pääakseleiden väliset etäisyydet saadaan olennaisesti tiiviimmiksi, sillä aktivointiin välttämättömät luistien 36 ohjainnokkien 73 kaltevat pinnat 61 20 on tehtävä melko pitkiksi; tässä tapauksessa kalteva pinta 90 \\ on kuitenkin järjestetty nokkalevyllä 83 poikittain työkaluri-: .·. viin 30 nähden. Nokkalevyjen 83 leveys voidaan säätää kulloistenkin työkalujen kantojen 47 leveyden mukaan, niin että yksit-täisten työkalujen 30 akseliväli voidaan myös saada rakenteel-25 lisesti pienimmälle mahdolliselle vähimmäisetäisyydelle.
• · ·
Yksittäisestä nokkalevyistä 83 koottujen nokka-akseleiden 86 *·* kiertoliike saadaan aikaan laskimen tai ohjainyksikön ohjaamal- *· ” la askelmoottorilla. Laskimen tai laskinohjelman tai • · · *··* 30 kiertosuunnanilmaisinyksikön ottaessa huomioon nokassa 89 kul- ·*· loinkin lyhyimmän kiertoliikkeen seuraavaan nokkaan tai vapaa-·:*·* asentoon voidaan saavuttaa erittäin lyhyt vaihtoaika, riippumatta siitä, kuinka suuri käytettäväksi otettavan työkalun kanta 47 on.
35 109282 25
Sisällyttämällä useampia nokka-akseleita 86 rinnakkain ylälaa-tassa 22 ja/tai kiinnityslaatassa 19 olevaan moduliin 13 voidaan modulia 13 kohden tulevien työkalujen 30 määrää lisätä huomattavasti, mikä on taloudellista ja johtaa vähäisiin suh-5 teellisiin työkalukuluihin työkalua 30 kohden.
Kaaviossa 21 esitelty järjestelmä sisältää seitsemän paikkaa 89' työkaluille 30 ja yhden vapaapaikan. Nämä seitsemän työkalua 30 ovat ohjattavissa tai vapautettavissa yksittäin.
10
Vaihtamalla vastaavia nokkalevyjä 83, esim. lisäämällä useam-pinokkaisia 89 nokkalevyjä 83, päästäisiin myös siihen, että useampia työkaluja 30 voitaisiin asettaa erilaisina yhdistelminä samanaikaisesti työasentoon. Valittavien asemien lukumäärä 15 riippuu nokka-akselin läpimitasta ja ei-aktiivisten työkalujen 30 vaatimasta irrotusiskusta.
Tärkeää suurien, s.o. halkaisijaltaan suurien, työkalujen pai-kalleen asettamisessa on, että nokkien 89 kaltevat pinnat 90 ··· 20 asettuvat ei-aktiivisten nokkien kohdalla yhdensuuntaisesti työkalun kannan 47 yläpintaan nähden. Pienen nokka-akselin j halkaisijan ollessa kyseessä täytyisi muuten nokan kylki tai kalteva taso 90 tehdä jyrkemmäksi ja siten täytyisi työkalun kannan 47 tai työkalun 30 halkaisijaa rajoittaa tai nostaa 25 työkalun kannan pintaa 47 ja suorittaa siirtoliike melko ,·. : kitkattomasti.
/ ^ Kaaviot 27 - 29 esittävät modulivarianttia, lähinnä muunnelmaa • t · '· ’· puolimoduleista. Olennaista on, että kiertoliikkeen aiheuttava
• < I
’···" 30 käyttölaite asennetaan kiinnityslaatalta 19 ohjauslaatalle tai ’:· -laattaan 20. Siten tässä versiossa laakerit 73 jäävät tarpeet- ·:**: torniksi. Lisäksi käyttöhammastanko 49 sijoitetaan ohjauslaat- taan 20. Tätä voi pyörittää mikä tahansa käyttölaite (sylinteri tai käyttömoottori karoineen); jolloin saadaan aikaan ohjel-35 moitavissa oleva keskiölaakereiden 44 pyöriminen, joka ohjaa työkaluja 30 juohevasti. Hammastankojen 48, hammaspyörien 51 ja 1 109282 26 muotoakselin 50 välityksellä pohjalevyllä 17 oleva hammastanko 46 ja sen kanssa kytkettynä olevat tyynyn muotit 81 kiertyvät samanaikaisesti.
5 Tämän järjestelmän kautta on mahdollista asettaa modulin toiselle reunalle sekä modulin käyttölaitteisto 27, joka on liitetty pohjalaattaan 17 kytkennän 57 kautta, työkalujen 30 käyttölaitteisto 31 että käyttöhammastankoja 49 ohjaava asemointiyksikkö, jota ei tässä ole esitelty. Siitä seuraa, 10 että kahdesta, yhdellä modulipalkilla 16 toisiaan vastapäätä olevasta modulista 14 voidaan yksinkertaisella tavalla muodostaa kiertomoduli.
Kaaviot 24 ja 25 esittävät sellaisen aktivointiyksikön raken-15 teen, jossa työkalujen tai työstöyksiköiden aktivointi tapahtuu hydraulisesti. Työkalujen 30 kantojen 47 päällä on ylälaattaan 22 tai kiinnityslaattaan 19 rakennetut männät 91, joiden halkaisija säädetään työkalun kannan 47 ulkokehän mukaan.
• · • · « · · 20 Ohjainyksikön 64 ohjaama hydrauliikkayksikkö 94 johtaa jatku-/.*. vasti paineöljyä alhaisella paineella venttiilien 93, letkujen : ja/tai putkien ja/tai reikien 92 kautta nestekammioihin 95, jotka ovat mäntien 91 yläpuolella, ja painaa nämä samoin kuin niiden alapuolella olevat työkalujen kannat 47 alas työasentoon 25 syvennyksen 71 kautta mahdollisen iskun välityksellä, mutta ei .·. ; paineistuksen iskemänä, niin että työkalujen laskeutuessa mate-,··.[ riaalin päälle ne pääsevät nousemaan ylös, toisin sanoen eivät aiheuta työstettävän kappaleen muokkausta.
30 Pitääkseen tai kiinnittääkseen seuraavassa puristinlevyn iskus-·;· sa tarvittavan työkalun (työkalut) 30 työasennossa/työasentoon ·;·· kytkeytyy ohjainyksikön 64 kautta näihin liittyvä (t) venttii li (t) 93 ja estää siten painenesteen valumisen tai juoksun takaisin hydrauliikkayksikköön 94. Siten valitun työkalun 30 35 tai työstöyksikön painuessa materiaalin 3 päälle, päinvastoin ' 109282 27 kuin ei-aktivoidut työkalut tai työstöyksiköt, se ei pääse nousemaan ylöspäin vaan suorittaa suunnitellun työstön.
Kaavio 74 esittää käyttölaitemuunnelman keksinnön mukaiselle 5 järjestelmälle. Tässä käyttölaitteessa on hydrauliikkayksikkö 114, joka ohjaa vastaavien painejohtojen 115 kautta painemäntiä 116, joiden avulla käyttölevyä 23 tai ylempiä modulipalkkeja 22 tai ylälevyjä 19 voidaan liikutella ylös ja alas. Paineistettaessa tai hydraulinesteen liikkuessa sisään ja ulos näissä 10 painemännissä 116 saadaan aikaan ylemmän ylälaatan tai ylemmän modulipalkin edestakainen ylös-alas -liike, ja siten saadaan toimimaan kantolevylle 7 asetetut modulipalkit 13, 14. Kaavio 74 osoittaa vielä, että moduleita 13, 14 voidaan myös lajitella tai liittää ryhmiin; ryhmään liitetyt modulit 13, 14 toimivat 15 kuitenkin aina yhtä aikaa, mikä tarkoittaa, että tätä moduliryhmää käyttävä puristinlevy 23 liikuttaa yksittäisissä moduleissa aktivointiyksikön aktivoimia työkaluja ja/tai työs-tölaitteita yhtä aikaisesti, s.o. yhden ja saman työiskun aika-na.
20
Kaaviot 30 ja 31 esittävät erilaisia moduleihin, erityisesti [ puolimoduliin 14 asennettuja työstöyksiköitä 113.
Kaaviossa 30 esitellyssä modulissa 14 on työstöyksikkönä 113 I I t 25 hitsauspuikoista 101 muodostettu vastushitsauslaite. Aktivoin- .·, ; tiyksikkö 131 voi tässä tapauksessa olla muodostettu ylemmän » » * ja/tai alemman hitsauspuikon 101 asetuslaitteesta. Tämä asetus- laite 131 voi olla hydraulikäyttöinen, tai luistilla ja/tai ’· nokka-akselipohjaisena toimiva yksikkö, niin kuin jo työkalujen • | 30 30 aktivointiyksiköiden yhteydessä on lähemmin kuvattu. Siten ··* käyttölaite, esim. puristinlevy, panee työpaineen alulle työtahdissa.
Kaavio 31 esittää modulin 14 työstöyksikköä 113, joka on 35 muodostettu saumausyksiköstä 108 tai vastaavista ylä- ja ala-saumaustyökaluista. 109 kuvaa saumausosien syöttöyksikköä.
I 28 109282
Aktivointiyksikkö muodostuu tässä tapauksessa taas ylä- ja/tai alasaumaustyökalun asetuslaitteesta 131. Saumauspuristus tapahtuu työtahdissa.
) \ 1 5 Työstö alkaa kun näissä työstölaitteissa aktivointiyksiköiden avulla vastaava työstölaitteiden asemointi tai sijoittaminen työasemiin on tapahtunut.
« » • · a a · • « · t « 1 1 a * M» * · a » * 1 i * · a i t a t * ♦ · a < a · a a · 4 « 1 a a » « · * 1 · I I · • a ' · a * « · a · * 1 1 • · • < · a » · * 1 a
t I I
a · a a 1 » a
« I
taa a » : a a i * » I · IHM » ·

Claims (17)

109282
1. Laite profiili-, nauha-, levy- tai levynauhamuotoisten, etenkin metalli-, muovi-, puu- tai kartonkimateriaalien lastu-5 amattomaan työstöön erityisesti meistämällä, taivuttamalla, vetämällä, kohokuvioimalla, irrottamalla tai leikkaamalla, jossa on ainakin yksi käyttölaitteesta (27) ohjainradalla (28) työstettävän materiaalin (3) kulkusuunnassa toisiaan seuraavien työjaksojen tai -iskujen välillä yhdestä työasemasta suoraan 10 toiseen ennalta asetettuun työasemaan ohjattava moduli (13, 14), jossa on työkaluja (30) ja/tai ainakin yksi työstöyksikkö (113), nimittäin elektrodiyksikkö vastushitsausta varten tai saumausyksikkö, jolloin modulin kantamat työkalut ja/tai työs-tölaitteet toimivat käytön (5, 114), esim. puristimen ylös ja 15 alas liikkuvan puristinlevyn avulla, tunnettu siitä, - että varustettuna on ainakin kaksi, kulloinkin ainakin kaksi, toisistaan riippumattomasti säädettävää työkalua (30) ja/tai ainakin yksi työstöyksikköä (113) kannattava moduli (13, 14) ja « · · *|··' kukin moduli (13, 14) on toisistaan riippumatta ohjattavissa, • · *·*·* 20 edullisesti ohjattavissa portaattomasti, poikittaissuunnassa, ··.* : pystysuorassa tai vinottain työstettävän materiaalin (3) kul- kusuuntaan (12) nähden yhdestä työasemasta suoraan toiseen V* ennalta asetettuun työasemaan omasta käyttölaitteestaan (27) yksittäisten työiskujen tai työstöjaksojen välillä, ·.**: 25 - että jokaiseen moduleista (13, 14) kuuluu ainakin yksi kul-loisenkin modulin (13, 14) mukana liikutettava ja tämän modulin kannattama aktivointi- t. kiinnitysyksikkö jokaiselle yksittäi- « » selle kulloisenkin modulin (13, 14) kantamalle työkalulle (30) tai työkalujen ryhmälle ja/tai työstöyksikölle (113), 30. ja että aktivointi t. kiinnitysyksiköllä asetetaan työkalut * · (30) ja/tai työstöyksiköt lepoasennosta työasentoon ja lukitaan t. kiinnitetään työasennossa olevat tai siihen asetetut työkalut (30) ja/tai työstöyksiköt (113) työasentoon ainakin materiaalin työstämisen t. työjakson ajaksi. 35 109282
2. Vaatimuksen 1 mukainen laite, tunnettu siitä, että työkalut (30) t. työstöyksiköt (113) voidaan siirtää aktivointi- t. kiinnitysyksikön avulla ennen tai jälkeen työjakson t. -iskun tai modulien (13, 14) liikkeen aikana yhdestä työasemasta toi- 5 seen työasemaan työasennossa sekä kiinnittää siihen tai siirtää lepoasentoon.
3. Vaatimuksen 1 tai 2 mukainen laite, tunnettu siitä, että yksittäisten modulien (13,14) käytöllä (5, 114) kaikki modulit 10 (13, 14) tai kaikki yksittäiset yhteen moduliryhmään kuuluvat modulit (13, 14) t. kaikki aktivoidut t. työasentoon kiinnitetyt t. lukitut työkalut (30) ja/tai työstöyksiköt (113) ovat samanaikaisesti käytettävissä.
4. Jonkin vaatimuksen 1-3 mukainen laite, tunnettu siitä, että käytöksi on varustettu mekaaninen yksikkö, esim. puristi-ί men puristinlevy, joka käyttää puristimen rakennetilassa olevia I | J ’··’·’ moduleja (13, 14) tai moduliryhmiä, tai nokka-akseli, jolla voidaan käyttää yksittäisiä moduleja (13, 14) tai hydraulinen • · • · 20 yksikkö, jolla voidaan siirtää yksi esim. joukolle moduleja ί.:: (13, 14) yhteinen käyttölevy (24) tai hydrauliikkayksikkö (114), jolla voidaan käyttää yksittäin järjestettyjä moduleja · (13, 14) tai ryhmiksi liitettyjä moduleja (13, 14) . ·.’·· 25
5. Vaatimuksen 4 mukainen laite, tunnettu siitä, että hydrau-liikkayksiköllä (114) voidaan käyttää yksittäisen modulin (13, : 14) ylempää modulipalkkia (23) tai ylälaattaa (22) tai ryhmälle ,'··. moduleja (13, 14) yhteistä ylempää modulipalkkia (23) tai ylälaattaa (22) . * * *:. 30
6. Jonkin vaatimuksen 1-5 mukainen laite, tunnettu siitä, että jokainen moduli (13, 14) tai jokainen moduliryhmä käsittää materiaalin (3) kulkusuuntaan (12) nähden poikittain, pystysuoraan tai vinottain kulkevan ohjainradan (28) pinnalle tai 35 pintaan siirrettävästi asennetun ja ainakin yhtä tyynyä (21) kantavan pohjalevyn (17) ja tästä erillään olevan pylväsohjai- 109282 meen (18) asennetun käytön (5, 114) alaisen ja pohjalevyn suhteessa ylös ja alas liikutettavan ylälaatan (22) ja ylälaattaan (22) liitetyn kiinnityslaatan (19) ja ylälaatan (22) ja pohja-levyn (12) väliin pylväsohjaimeen (18) siirrettävästi tai kiin-5 teästi järjestetyn ohjainlevyn (20), jolloin ylälaatta (22) tai kiinnityslaatta (19) kantavat ainakin kahta työkalua (30) t. ainakin yhtä työstöyksikköä (113), jolloin modulin (13, 14) ylälaatta (22) ja/tai kiinnityslaatta (19) kannattavat aktivointi- t. kiinnitysyksikköä. 10
7. Jonkin vaatimuksen 1-6 mukainen laite, tunnettu siitä, että aktivointi- t. kiinnitysyksiköksi työkaluille (30) on varustettu ainakin yksi luisti (36) tai ainakin yksi nokkalevy (37', 83) tai ainakin yksi hydrauliikkayksikkö (94), joka huo- 15 lehtii hydrauliikkanesteen työkalun (30) yläpuolella olevaan painekammioon (95) ja paineistaa ainakin yhden työkalun (30) pään t. männän (91) tahi vastushitsauslaitteeksi muodostetulle ! . : : työstöyksikölle on varustettu asetusyksikkö (131), joka siirtää ··· ainakin yhden hitsauselektrodin (101), erityisesti ylemmän, 20 työasemaan tahi saumausyksiköksi muodostetulle työstöyksikölle • · • on varustettu asetusyksikkö (131) ainakin yhtä saumaustyökalua ··· (108) varten ja/tai syöttölaite (108) saumattavia osia varten.
8. Vaatimuksen 6 tai 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että \ 25 joko yksi moduli (13,14) tai kaksi vastakkain olevaa modulia .···. (13, 14) on asennettu aina omalle pöhjalevylleen (17) ala- .* pöydälle (7), erityisesti puristinpöydälle, tai alapöydälle (7) järjestetylle aluslevylle (15) tai kaikki yhdelle tai kukin omalle materiaalin (3) kulkusuuntaan (12) nähden poikittain, 30 pystysuoraan tai vinottain kulkevalle ohjainradalleen (28), jota kannattaa materiaalin (3) kulkusuunnassa (12) aluslevyn (15) tai puristinpöydän (7) suhteen T-kiskoilla (29') siirrettävä alempi modulipalkki (16) ja/tai että puristinlevy (8) tai runkolevy (24) tai käyttölevy kantavat materiaalin (3) kul-35 kusuunnassa (12) esim. T-kiskoilla (29') siirrettäviä t. kulkevia ylempiä modulipalkkeja (23), jotka kukin kannattavat yhtä 109282 tai useampaa kulkusuuntaan (12) nähden poikittain kulkevaa modulin (13, 14) tai kahden vastakkain järjestetyn modulin (13, 14. ylälaatan (22) ohjainrataa (28).
9. Jonkin vaatimuksen 1-8 mukainen laite, tunnettu siitä, että modulit (13, 14) on siirrettävissä, edullisesti portaattomasti, omalla käyttölaitteellaan (96, 97) yksittäisten työisku-jen t. työjaksojen välillä materiaalin (3) kulkusuuntaan (12) nähden pitkittäissuunnassa toisistaan riippumatta yhdestä työ-10 asemasta suoraan toiseen ennalta määritettyyn työasemaan.
10. Vaatimuksen 8 tai 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että esim. hydrauliikkasylinterin tai käyttökaran muodosta-maa/muodostamia käyttölaitetta/-laitteita (27) kunkin modulin I 15 (13, 14), erityisesti kunkin pohjalevyn (17) tai moduliryhmän siirtämiseksi poikittaissuunnassa kannattaa kääntyvästi alempaan modulipalkkiin (16) asennettu kannatin (26) ja se/ne on '·· mahdollista kytkeä pohjalevylle (17) tai irti siitä.
11. Jonkin vaatimuksen 6-10 mukainen laite, tunnettu siitä, : että aktivointi- t. siirtoyksiköksi on asennettu ainakin yksi luisti (36) tai yksi nokkalevy (37') ylälaatalle tai -laattaan · (22) ja/tai kiinnityslaatalle tai -laattaan (19) ja sitä voi daan siirtää käyttöyksiköllä (31) ja se kannattaa ainakin yhtä ·'.*·: 25 nokkaa (37, 38), joka voidaan asettaa ainakin yhden työkalun • · · ’...· (30) kannan päälle tai työstöyksikön (113) siirtoelimen (131) .*. : päälle ja työkalu (30) tai siirtoelin (131) tai työstöyksikön .··. (113) siirrettävä osa asetetaan t. painetaan työasentoon ja/tai kiinnitetään siihen. • · » 30
12. Jonkin vaatimuksen 9-11 mukainen laite, tunnettu siitä, että modulit (13, 14) tai yksittäiset alemmat modulipalkit (16)on siirrettävissä portaattomasti materiaalin (3) kulkusuunnassa (12) käyttöyksiköillä (96,97) esim karoilla ja joka ta-35 pauksessa voidaan asemoida ja kiinnittää vaihdettavasti aluslevylle (15) ja/tai puristinpöytään (7) asennetuille asemointi- i 109282 listoille (25) ennalta määritettyihin asentoihin ja ennalta määritetyille etäisyyksille nollalähtöpisteen tai työkappaleen tai materiaalin lähtöaseman suhteen.
13. Jonkin vaatimuksen 1-12 mukainen laite, tunnettu siitä, että modulien (13, 14) tai alempien modulipalkkien (16) liikkeiden ohjaamiseksi ja valvomiseksi poikkisuunnassa, pystysuorassa tai vinottain materiaalin (3) kulkusuuntaan (12) nähden ja/tai tässä suunnassa ja/tai aktivointi- t. 10 kiinnitysyksikön/-yksiköiden toiminnan, erityisesti luistin (36) ja/tai materiaalin syöttöyksikön (6) liikkeiden ohjaamiseksi ja valvomiseksi ja/tai käytön (5, 114) iskuluvun ja/tai työkalujen (30) ja/tai tyynymuottien kiertoa akselinsa ympäri ohjaamaan ja valvomaan on varustettu ohjausyksikkö (64), edul-15 lisesti laskuri.
14. Jonkin vaatimuksen 8-13 mukainen laite, tunnettu siitä, että pohjalevyä (17) tukee joukko teloja (52) ja/tai kuulia, jotka on asennettu alemmalle modulipalkille (16) ja joita poh-V.: 20 jalevyn (17) ohjainradan (28) jouset (53) painavat alempaa :'.· f modulipalkkia (16) vasten ja jotka nostavat tai painavat pohja-levyä (17) sen siirtoliikkeen aikana pois ohjainradan (28) : pohjasta ja/tai että varustettuna on ohjausyksikön (64) ohjaama kunkin telan (52) tukipalkin (54) nostoyksikkö, joka irrottaa 25 telaa (52) vähäsen ohjainradan (28) pinnasta (76) .
.·’ ; 15. Jonkin vaatimuksen 1-14 mukainen laite, tunnettu siitä, että laitteen alkuosaan on järjestetty materiaalin (3) keskit-tämisyksikkö (9) ja että modulien (13, 14) liikettä poikittais-··· 30 suunnassa, pystysuorassa tai vinottain materiaalin (3) kulku suuntaan (12) nähden ohjaa keskittämisyksikön (9) antama pit-kittäisvertailuakseli.
16. Jonkin vaatimuksen 8-15 mukainen laite, tunnettu siitä, 35 että runkolevy (24) ja/tai ylempi modulipalkki (23) on liitetty jouhevasti puristinlevyyn (8) ja/tai käyttölevyyn ja/tai alus- 109282 levy (15) ja/tai alempi modulipalkki (16) on liitetty sijoitus-pöytään, erityisesti puristinpöytään (7), jolloin runkolevyllä (24) ja aluslevyllä (15) on useiden rinnakkain järjestäytyvien ylempien modulipalkkien (23) t. alempien modulipalkkien (16) 5 ohjainosia (29, 29')·
17. Jonkin vaatimuksen 6-16 mukainen laite, tunnettu siitä, että modulin (13, 14) ylälaatta (22) on ripustettu telojen (52) kannattamaksi, jotka on asennettu ylempään modulipalkkiin (23), 10 jolloin telat (52) tarttuvat takaa ylälaatan (22) T-ohjaimeen ja/tai että modulin (13, 14) ylälaatta (22) kannattaa T-ohjain-ta, joka on asennettu siirrettävästi ylemmän modulipalkin (23) ohjainrataan (28') ja että voimansiirto kulkee modulipalkin (23) alapinnalta vastakkaisella puolella olevalle ylälevyn (22) 15 yläpinnalle. • · · • · · • · · • · • · · * t » ·» • · · 109282
FI945846A 1993-12-17 1994-12-13 Laite lastuamattomaan työstöön FI109282B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
AT0256493A AT405145B (de) 1993-12-17 1993-12-17 Anordnung und verfahren zur spanlosen bearbeitung von material oder werkstücken
AT256493 1993-12-17

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI945846A0 FI945846A0 (fi) 1994-12-13
FI945846A FI945846A (fi) 1995-06-18
FI109282B true FI109282B (fi) 2002-06-28

Family

ID=3536535

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI945846A FI109282B (fi) 1993-12-17 1994-12-13 Laite lastuamattomaan työstöön

Country Status (10)

Country Link
EP (1) EP0658383B1 (fi)
AT (2) AT405145B (fi)
CZ (1) CZ2930U1 (fi)
DE (2) DE59407088D1 (fi)
ES (1) ES1030822Y (fi)
FI (1) FI109282B (fi)
FR (1) FR2713966B3 (fi)
HU (1) HU741U (fi)
IT (1) IT234293Y1 (fi)
PL (1) PL306293A1 (fi)

Families Citing this family (20)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3289584B2 (ja) * 1995-11-30 2002-06-10 株式会社デンソー 板材のプレス加工方法およびプレス加工装置
FR2745221B1 (fr) * 1996-02-28 1998-06-12 Arcil Dispositif de decoupe sequentiel et procede pour sa mise en oeuvre
DE19622843A1 (de) * 1996-06-07 1997-12-11 Schuler Pressen Gmbh & Co Vorrichtung zum Perforieren von Blechen
DE19622844A1 (de) * 1996-06-07 1997-12-11 Schuler Pressen Gmbh & Co Trenn- und Ausklinkvorrichtung für perforierte Bleche
IT1287112B1 (it) * 1996-10-31 1998-08-04 Bruni Vincenzo Macchina per la punzonatura della lamiera
DE19914430A1 (de) * 1999-03-30 2000-10-26 Cww Gerko Akustik Gmbh & Co Kg Schneidpresse
IT1311786B1 (it) 1999-05-05 2002-03-19 Ger Elettronica S R L Macchina per marcare mediante perforazione pelli od altri articoli infoglio.
US6515256B1 (en) * 2000-04-13 2003-02-04 Vincent P. Battaglia Process for laser machining continuous metal strip
FR2811248B1 (fr) * 2000-07-04 2002-10-11 Nordon Cryogenie Snc Procede de fabrication d'une ailette ondulee pour echangeur de chaleur a plaques et dispositif pour la mise en oeuvre d'un tel procede
US7730816B2 (en) 2001-03-29 2010-06-08 Amada America, Inc. Press apparatus, striker control modular tool apparatus and programmable method for punching apertures into a workpiece
DE102004009222B4 (de) * 2004-02-26 2008-11-20 Metzner Maschinenbau Gmbh Multifunktions-Schneidevorrichtung
DE102005060026B4 (de) * 2005-12-14 2013-08-29 Ms Spaichingen Gmbh Vorrichtung zur Durchführung von Stanz- und/oder Schweiß- und/oder Klebearbeiten
DE102006005992B4 (de) * 2006-02-08 2008-04-30 Robust Habicht & Heuser Gmbh & Co. Kg Vorrichtung zum Stanzen von Stanzgut, insbesondere von Folienbahnen oder dergleichen
DE102010021167A1 (de) * 2009-12-23 2011-06-30 Eastman Kodak Co., N.Y. Stelleinheit für Maschinenkomponenten
ES2399614B1 (es) * 2010-05-17 2014-04-29 Eisen Xxi, S.L Maquina punzonadora
IT1402268B1 (it) * 2010-06-29 2013-08-28 Medes S R L Macchina punzonatrice multipla per lamiera.
CN103008443A (zh) * 2012-12-25 2013-04-03 仪征申威冲压有限公司 料片冲压装置
DE102019114443B4 (de) * 2019-05-29 2021-01-14 Hörmann Automotive Gustavsburg GmbH Verfahren und Anlage zur Herstellung von Rahmenlängsträgern für Nutzfahrzeuge
CN110624989B (zh) * 2019-09-23 2021-04-27 涿州卓宝机械设备有限公司 一种声屏障板的制造方法
CN110802150B (zh) * 2019-11-28 2020-11-03 浦江吉树机械科技有限公司 一种金属垫片冲压设备

Family Cites Families (8)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
US1342879A (en) * 1919-07-02 1920-06-08 Thomas George Paul Punching-machine
US1573102A (en) * 1922-01-27 1926-02-16 William J Tangerman Plate-fabricating machine
US3880020A (en) * 1973-06-06 1975-04-29 Goodyear Tire & Rubber Making blades for tire curing molds
DE2612386C3 (de) * 1976-03-24 1980-03-06 Daimler-Benz Ag, 7000 Stuttgart Stanzmaschine zum Herstellen von Typenschildern
DE2738344C2 (de) * 1977-08-25 1986-01-16 Trumpf Maschinen AG, Zug Stanzmaschine
FR2540422B1 (fr) * 1983-02-07 1986-12-12 Merlin Gerin Dispositif de poinconnage flexible a commande numerique
DE4019141C1 (en) * 1990-06-14 1991-12-19 Mannesmann Ag, 4000 Duesseldorf, De Automatic metal press system - involves upper and lower tool carrier plates which can move sideways
FR2690868A1 (fr) * 1992-05-07 1993-11-12 Cetek Finances Outils pour le poinçonnage de plusieurs séries de pièces différentes.

Also Published As

Publication number Publication date
CZ2930U1 (cs) 1995-02-15
FI945846A (fi) 1995-06-18
PL306293A1 (en) 1995-06-26
EP0658383A1 (de) 1995-06-21
EP0658383B1 (de) 1998-10-14
AT405145B (de) 1999-05-25
HU741U (en) 1996-02-28
ITMI940832U1 (it) 1996-06-16
FR2713966A3 (fr) 1995-06-23
ITMI940832V0 (it) 1994-12-16
HU9400339V0 (en) 1995-04-28
ATE172137T1 (de) 1998-10-15
ES1030822Y (es) 1996-03-01
DE9419403U1 (de) 1995-02-09
ATA256493A (de) 1998-10-15
FI945846A0 (fi) 1994-12-13
FR2713966B3 (fr) 1995-11-17
IT234293Y1 (it) 2000-03-09
ES1030822U (es) 1995-10-16
DE59407088D1 (de) 1998-11-19

Similar Documents

Publication Publication Date Title
FI109282B (fi) Laite lastuamattomaan työstöön
US8841578B2 (en) Method for operating a laser blanking system for cutting a blank from a stock material
CN1231307C (zh) 用于钢带连续冲压的生产线
US4708042A (en) Punching machine
CN102528939B (zh) 全自动纵横多切头组合切边机
US4503741A (en) Bridge type punch press
CN109759501A (zh) 一种钢跳板自动生产线
CN210937722U (zh) 一种激光切割设备用送料机
CN111531787A (zh) 全自动挂钩装配系统
CN107398734A (zh) 一种钢骨架建材生产系统的辅助生产线
CA2240142C (en) Trim apparatus and method for trimming an article from a thermoplastic sheet
WO1993003893A1 (en) Linear punch press
EP0100282B1 (en) A bridge type punch press
JPH10193001A (ja) スロット孔プレスユニット及びスロット孔加工装置
US20240009728A1 (en) Device and method for working a web of material with workpieces secured therein, multistage progression tool, single module, assembly of multiple single modules of said type, individual tool, and facility for working a web of material
JP3565735B2 (ja) 鍛造プレス機のトランスファ装置
CN102941591B (zh) 热成型机的在线分切装置
CN207119838U (zh) 一种全自动钢带切断机
CN111570919B (zh) 一种可批量开导流槽的设备工装及开槽方法
CN220679826U (zh) 盾构管片钢筋笼焊接模具及焊接生产线
CN214772573U (zh) 全自动裁断设备
CN211491907U (zh) 可360°任意角旋转冲裁的高速皮带式数控裁断机
CN212554746U (zh) 全自动挂钩装配系统
CN214977295U (zh) 一种维修方便的桥架冲床用冲孔结构
KR200358716Y1 (ko) 펀치 프레스기