FI104776B - Videosignaalin käsittelyjärjestelmä ja tällaisessa järjestelmässä käytettävä laite - Google Patents

Videosignaalin käsittelyjärjestelmä ja tällaisessa järjestelmässä käytettävä laite Download PDF

Info

Publication number
FI104776B
FI104776B FI915966A FI915966A FI104776B FI 104776 B FI104776 B FI 104776B FI 915966 A FI915966 A FI 915966A FI 915966 A FI915966 A FI 915966A FI 104776 B FI104776 B FI 104776B
Authority
FI
Finland
Prior art keywords
conversion
devices
signal path
aspect ratio
video signal
Prior art date
Application number
FI915966A
Other languages
English (en)
Swedish (sv)
Other versions
FI915966A (fi
FI915966A0 (fi
Inventor
Harm Jan Welmer
Steenbrugge Bernard Van
Original Assignee
D2B Systems Co Ltd
Priority date (The priority date is an assumption and is not a legal conclusion. Google has not performed a legal analysis and makes no representation as to the accuracy of the date listed.)
Filing date
Publication date
Family has litigation
First worldwide family litigation filed litigation Critical https://patents.darts-ip.com/?family=10687465&utm_source=google_patent&utm_medium=platform_link&utm_campaign=public_patent_search&patent=FI104776(B) "Global patent litigation dataset” by Darts-ip is licensed under a Creative Commons Attribution 4.0 International License.
Application filed by D2B Systems Co Ltd filed Critical D2B Systems Co Ltd
Publication of FI915966A0 publication Critical patent/FI915966A0/fi
Publication of FI915966A publication Critical patent/FI915966A/fi
Application granted granted Critical
Publication of FI104776B publication Critical patent/FI104776B/fi

Links

Classifications

    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/44Receiver circuitry for the reception of television signals according to analogue transmission standards
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/01Conversion of standards, e.g. involving analogue television standards or digital television standards processed at pixel level
    • H04N7/0117Conversion of standards, e.g. involving analogue television standards or digital television standards processed at pixel level involving conversion of the spatial resolution of the incoming video signal
    • H04N7/0122Conversion of standards, e.g. involving analogue television standards or digital television standards processed at pixel level involving conversion of the spatial resolution of the incoming video signal the input and the output signals having different aspect ratios
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N5/00Details of television systems
    • H04N5/76Television signal recording
    • H04N5/765Interface circuits between an apparatus for recording and another apparatus
    • HELECTRICITY
    • H04ELECTRIC COMMUNICATION TECHNIQUE
    • H04NPICTORIAL COMMUNICATION, e.g. TELEVISION
    • H04N7/00Television systems
    • H04N7/10Adaptations for transmission by electrical cable

Landscapes

  • Engineering & Computer Science (AREA)
  • Multimedia (AREA)
  • Signal Processing (AREA)
  • Computer Graphics (AREA)
  • Television Signal Processing For Recording (AREA)
  • Two-Way Televisions, Distribution Of Moving Picture Or The Like (AREA)
  • Television Systems (AREA)

Description

104776
Videosignaalin käsittelyjärjestelmä ja tällaisessa järjestelmässä käytettävä laite
Keksintö liittyy kotona käytettävään videosignaa- • 5 Iin käsittelyjärjestelmään, johon kuuluu useita videosig naalin käsittelylaitteita ainakin yhden laitteista sisältäessä välineet signaalien sivusuhteen muuttamiseksi ja laitteiden ollessa kytketty muodostamaan videosignaalitie niistä lähteenä olevasta laitteesta määräpaikkana olevaan 10 laitteeseen.
Keksintö liittyy lisäksi tällaisessa järjestelmässä käytettävään videosignaalin käsittelylaitteeseen.
Tavanomaiset televisio- ja videojärjestelmät, esimerkiksi PAL, SECAM ja NTSC toimivat kuvan sivusuhteella 15 4:3, mutta sellaisia laajakuvaformaatteja, esimerkiksi MAC, PAL plus ja MUSE, on käytettävissä tai on ehdotettu, joissa sivusuhde on 6:9. Siirryttäessä laajakuvajärjestelmiin tullaan tarvitsemaan joidenkin vuosien ajan tavanomaisten 4:3-kuvasignaalien muuttamista näytettäviksi 20 uusilla laajakuvanäyttölaitteilla sekä uusien laajakuva- signaalien muuttamista näytettäviksi tavanomaisilla 4:3-näyttölaitteilla.
Välineet tällaista muunnosta varten voivat olla televisiovastaanottimessa tai videomonitorissa, kuvanauhu-25 rissa, satelliittivirittimessä tai jossain muussa erityisessä laitteessa. Tällä hetkellä ehdolla olevissa laitteissa on kuitenkin jätetty käyttäjän tehtäväksi valita, mitä muunnoksia tarvitaan vastaanotetulle signaalille annetulla laiteyhdistelmällä, mikä johtaa hyvin käyttäjäepä- ” 30 ystävälliseen järjestelmään. Myös silloin, kun käyttäjäl-
* '· lä on suhteellisen suoraviivainen järjestelmä, jossa laa- I
jakuvalähetyksille tarkoitettu satelliittivastaanotin yksinkertaisesti antaa muunnetun tavanomaisen 4:3-signaalin sen jälkeen seuraaville osille, esimerkiksi kuvanauhurille 35 ja televisiolle, tulee eteen ongelmia, kun käyttäjä joskus 104776 2 myöhemmin parantaa laitteistoaan siirtymällä jälkimmäisistä kahdesta osasta jommankumman tai molempien kohdalla laajakuvaversioon. Käyttäjän on silloin estettävä muunnos satelliittivirittimessä (jos se on mahdollista), mikä joh-5 taa jälleen käyttäjäepäystävällisyyteen ja aiheuttaa ehkä kustannuksia. Kuvanauhurin suhteen saattaa syntyä vielä enemmän hämminkiä, jos käyttäjän on päätettävä, pitääkö signaali muuttaa tallennuksen, toiston vai molempien aikana ja onko muunnos suoritettava (tai voidaanko se suoritit) taa) televisiovastaanottimessa, kuvanauhurissa, satelliittivirittimessä ja niin edelleen.
Keksinnön tarkoituksena on saada aikaan videosignaalin käsittelyjärjestelmä, jossa mitkä tahansa tarpeelliset muunnokset eri sivusuhteiden välillä voidaan toteut-15 taa optimaalisella ja käyttäjäystävällisellä tavalla. Keksinnöllä saadaan aikaan alkukappaleessa esitetyn kaltainen järjestelmä, jolle on tunnusomaista, että järjestelmä sisältää lisäksi ohjausvälineet kyselyn tekemiseksi järjestelmällisesti kullekin signaalitiellä olevalle laitteelle 20 sen määrittämiseksi, onko sivusuhteen muunnos tarpeen signaalitiellä, sekä kunkin signaalitiellä olevan sivusuhteen muunnoslaitteen toiminnan sallimiseksi tai estämiseksi selektiivisesti tällaisen tarpeellisen muunnoksen suorittamiseksi. Huolehtimalla sivusuhteen muunnosvaatimusten 25 automaattisesta määrityksestä signaalitiellä järjestelmä vapauttaa käyttäjän huolehtimasta sivusuhteen yhteensopivuudesta ja voi valita optimoidun muunnoskaavion kullekin uudelle signaalitielle, kun se muodostetaan.
Ohjausvälineet voivat toteuttaa esimerkiksi strate-30 giaa, jonka tarkoituksena on eliminoida tarpeettomat sivu-’· suhteen muunnokset signaalitiellä, jotta vältetään signaa-
Iin laadun ylimääräinen huononeminen.
Ohjausvälineet voivat toteuttaa strategiaa, jonka tarkoituksena on valita muunnoksen salliminen signaali-35 tiellä niin myöhään kuin mahdollista, kun on käytettävissä 104776 3 useampia kuin yhdet muunnosvälineet. Tällaisella strategialla on se etu, että alunperin vastaanotettu signaali on saatavilla järjestelmässä alkuperäisen sivusuhteensa omaavana niin pitkään kuin mahdollista, jolloin pienennetään 5 automaattisesti ylimääräisten sivusuhdemuunnosten todennäköisyyttä. Joka tapauksessa voidaan omaksua itsensä muodostava strategia maksimaalisen tehokkuuden ja yhteensopivuuden saavuttamiseksi laitteiden välillä.
Ohjausvälineet saattavat sisältää välineet ennalta i 10 määrättyjen kysely- ja komentosanomien lähettämiseksi laitteille standardisarjaväylän kautta, jolla on hajautettu ohjaus. Tällainen väylä on kuvattu esimerkiksi Domestic Digital Bus (D2B) - standardissa. Julkaisu 6Β-Ά-2 223 114 (PHN 12 678) kuvaa tällaisen väylän käyttöä signaalitien 15 muodostamiseen viihde-elektroniikan audio/videojärjestelmässä, ja laite voi sisältää lisäksi välineet signaalitien identifioimiseksi, jotka välineet sisältävät myös välineet sanomien lähettämiseksi sen mukaisesti standardisarjaväylän kautta.
20 Keksinnöllä saadaan lisäksi aikaan kotikäyttöön tarkoitettu videosignaalin käsittelylaite käytettäväksi edellä esitetyn kaltaisessa keksinnön mukaisessa järjestelmässä laitteiston sisältäessä ohjausvälineet systemaattisen kyselyn käynnistämiseksi kytketyiltä laitteilta sen 25 määrittämiseksi, onko sivusuhteen muunnos tarpeen signaa- ..
litiellä. Kyselyn ohjaamista edelleen sekä kunkin signaa-litiellä olevan sivusuhteen muunnoslaitteen toiminnan selektiivistä sallimista ja estämistä voidaan myös ohjata samoilla ohjausvälineillä, jotka toimivat pääohjaimena 30 väylällä, tai tehtävät voidaan jakaa useissa laitteissa ' ’· olevien ohjausvälineiden välille kunkin niistä toimiessa I
ohjaimena toiminnan eri osalle.
- Laitteessa olevat ohjausvälineet voivat sisältää liitännän standardisarjaväylään, jolla on hajautettu oh-35 jaus, sekä välineet sanomasekvenssin lähettämiseksi ja . 104776 4 vastaanottamiseksi väyläliitännän kautta systemaattisen kyselyn käynnistämiseksi kytketyiltä laitteilta.
Ohjausvälineet voivat toimia automaattisesti vasteena uuden signaalitien muodostamiselle ja/tai tilanmuu-5 tokselle lähdelaitteessa sanotun systemaattisen kyselyn aloittamiseksi.
Keksinnöllä saadaan lisäksi aikaan kotikäyttöön tarkoitettu videosignaalin käsittelylaite käytettäväksi edellä esitetyn kaltaisessa keksinnön mukaisessa laittees-10 sa laitteiden sisältäessä liitännän standardisarjaväylään sekä lisäksi välineet väyläliitännän kautta vastaanotettuun ennalta määrättyyn kyselysanomaan vastaamiseksi lähettämällä vastaussanoma, joka identifioi videosignaalin sivusuhteen laitteessa kyselysanomassa määritellyssä koh-15 dassa.
Seuraavaksi kuvataan esimerkkeinä keksinnön sovel-lutusmuotoja viitaten liittyviin piirustuksiin, joista: kuvio 1 esittää kotikäyttöön tarkoitettua videojär-jestelmää ja 20 kuvio 2 on vuokaavio, joka kuvaa kuvion 1 järjes telmän keksinnön mukaista toimintaa.
Kuvio 1 esittää kotikäyttöön tarkoitettua videojärjestelmää, joka käsittää satelliittivirittimen 10, kuva-nauhurin (VCR) 12 ja televisiovastaanottimen 14, jotka on 25 kaikki kytketty sarjadataväylään 16. Video- ja audiosig naalit johdetaan laitteissa 10, 12 ja 14 ja niiden välillä käyttäen esimerkiksi SCART (Euroconnector) -pistikkeitä, -vastakkeita ja -monijohdinkaapeleita.
Sarjadataväylä on tässä sovellutusmuodossa Domestic 30 Digital Bus (D2B), jonka on standardoinut International Elctrotechnical Commission (IEC), Geneve, ja se on määrä julkaista IEC:n dokumenttina 1 030 ja on ollut aikaisemmin saatavissa luonnosmuodossa. D2B käsittää hajautetun väylä-ohjauksen ja mahdollistaa komentojen ja muiden sanomien 35 osoittamisen ainoastaan erityisille "laitteille", esimer- i 104776 5 kiksi laitteille 10, 12 ja 14, sekä myös tietyille "ali-laitteille" kussakin laitteessa.
Kussakin laitteessa 10, 12 ja 14 nähdään olevan lohkoja, jotka edustavat D2B-alilaitteita. Laitteen jaka-5 minen alilaitteisiin on tarpeen ainostaan loogisessa mielessä, toisin sanoen tarkasteltaessa sen käyttäytymistä suhteessa D2B-väylään 16. Laitteen fyysisessä toteutuksessa vastaavat erilliset fyysiset alilaitteet voivat olla olemassa, mutta välttämättä niitä ei ole. Esitetyssä so-10 vellusmuodossa kukin laite sisältää itse asiassa tyyppiä audio/video-ohjain (AVC) olevan vastaavan alilaitteen 20, 22 ja 24, joka antaa ohjaukseen ja systemaattiseen kyse-lyyn tarvittavan älykkyyden kaikille tuossa laitteessa oleville alilaitteille ja välittää D2B-sanomat noille ali-15 laitteille ja vastaavasti niiltä tulevat sanomat, kuten osoittavat katkoviivoin merkityt datatiet kuviossa 1.
AVC:n ja joidenkin tai kaikkien muiden alilaitteiden oh-jauslogiikka on usein integroitu yhteen ainoaan mikro-ohjaimeen. Yksinkertaisuuden vuoksi alilaitteita, jotka ei-20 vät ole suoraan tekemisissä videosignaalien kanssa, ei ole esitetty.
Satelliittiviritinlaitteessa 10 viritinalilaite 26 (TUN) suorittaa signaalinkäsittelytoiminnot, jotka ovat tarpeen kantataajuisten videosignaalien antamiseksi sig-25 naalitielle A, kun taas AVC-alilaite 20 vastaanottaa käyttäjän ohjeet ja D2B-sanomat ja toiminnallaan valitsee kanavat, seuraa esiasetuksina tehtyjä kanavanvalintoja ja niin edelleen.
VCR-laite 12 sisältää sen AVC-alilaitteen 22 ja 30 myös maalähetysviritinlaitteen 28 (TUN), kytkinrasia-ali- I
' ’. laitteen 30 (SB) ja kuvanauhatallennus/toistodekin (DCK) i 32. Itse tallennusmateriaali on osoitettu viitenumerolla 1 ’ 34. Signaalitie A on kytketty VCR-laitteen ensimmäisen ulkoisen liittimen 36 (SCART) kautta VCR:n kytkinrasia- i 35 alilaitteen 30 ottoon. VCR-laitteen toinen ulkoinen liitin 104776 6 38 on kytketty signaalitien B kautta myös kytkinrasia-ali-laitteelle 30 kytkennän mahdollistamiseksi esimerkiksi videolevysoittimelle tai toiselle kuvanauhurille. Maalähe-tysviritinalilaite 28 toimittaa videosignaalin kytkinrasi-5 alle 30 signaalitien C kautta ja dekkialilaite 32 toimittaa videosignaalin kytkinrasialle 30 signaalitien D kautta. Kytkinrasia 30 toimittaa videosignaalit signaalitien E kautta dekille 32 ja signaalitien F kautta VCR:n 12 kolmanteen ulkoiseen liittimeen 40. Signaalien nauhalta 34 10 lukemista ja sille kirjoittamista dekkialilaitteessa 32 esittävät kaaviomaisesti vastaavat videosignaalitiet G ja H.
Televisiovastaanotinlaite 14 sisältää sen AVC-ali-laitteen 24 ja myös maalähetysviritinalilaitteen 42 (TUN), 15 kytkinrasia-alilaitteen (SB) 44 ja videomonitorialilait-teen 46 (VID). Televisiovastaanotinlaitteessa 14 on kaksi ulkoista (SCART) liitintä 48 ja 50 videosignaalien toimittamiseksi kytkinrasialle 44. Liitin 48 muodostaa osan käyttämätöntä videosignaalitietä J, kun taas liitin 50 on 20 kytketty VCR:n 12 kolmanteen ulkoiseen liittimeen 40, ja videosignaalitie F ulottuu siten VCD:ssä olevan kytkinra-sian 30 annosta televisiovastaanotinlaitteessa 14 olevan kytkinrasian 44 ottoon. Viritinalilaitteen 42 videosignaaliani© on kytketty kytkinrasian 44 vielä yhteen ottoon ·· 25 signaalitien K muodostamiseksi. Kytkinrasian 44 ensimmäi nen videosignaalianto on kytketty videomonitorialilaitteen 46 ottoon (signaalitie L).
Toiminnassa viritinalilaitteita 26, 28 ja 42 voidaan tarkastella järjestelmässä olevina videosignaaliläh-30 teinä. Videomonitorialilaite 46 voi toimia videosignaalien määräpaikkana, ja se toimii kuvien näyttämiseksi käyttäjälle, mikä on osoitettu katkoviivalla lähtevänä tienä M. Tallennus/toistodekkialilaite 32 voi toimia videosignaalien lähteenä tai määräpaikkana riippuen siitä, toistaako 35 vai tallentaako se annetulla hetkellä.
« 7 104776
Koska laitteiden 10, 12 ja 14 toiminnalliset yksiköt ovat osoitettavissa D2B-alilaitteina, mikä tahansa AVC-alilaitteista 20, 22 ja 24 voi ottaa väylän ohjaukseensa ja osoittaa komennot noille alilaitteille. Tämän 5 tekee esimerkiksi AVC-alilaite, joka on vastaanottanut käyttäjän komennon ja pyytää alilaitteiden ohjausta muissa laitteissa käyttäjän toiveiden täyttämiseksi.
D2B-sanomaformaatit tiettyjen yhteisten alilaitteiden toimintojen ohjaamista varten on määritelty jo edellä 10 mainitussa IEC-standardissa, samalla kun on jätetty liikkumatilaa ei ainoastaan uusien komentojen vaan myös sellaisten kysely- ja vastaussanomien määrittelemiselle, jotka sallivat jonkin D2B-laitteen tai -alilaitteen kyselevän toiselta sen ominaisuuksia ja tilaa. Kumpaakin kytkinra-15 sia-alilaitetta 30 ja 44 voidaan ohjata väylän kautta (tai siihen liittyvän AVC-alilaitteen avulla) kytkemään anto-datatiensä sen johonkin määriteltyyn ottodatatiehen. Jos : käyttäjä osoittaa esimerkiksi televisiovastaanotinlait-teelle 10, että halutaan katsoa tiettyä satelliittikana- ” 20 vaa, sopivalla tavalla osoitetun ja koodatut D2B-sanomat voidaan lähettää väylän 16 kautta varmistamaan, että sa-telliittiviritin 10, VCR 12 ja televisio 14 ovat aktiivisia, saamaan aikaan, että satelliittiviritin 10 valitsee asianmukaisen kanavan, saamaan aikaan, että VCR-kytkinra- ϋ ; 25 siä 30 kytkee signaalitien A signaalitiehen F, sekä saa maan aikaan, että television kytkinrasia 44 kytkee signaalitien F signaalitiehen L. Näiden tapahtumien järjestämi- -
seksi käyttäjän myötävaikutuksella tai ilman sitä on monta tapaa. Suurimman käyttäjäystävällisyyden saavuttamiseksi I
30 koko prosessia voi ohjata sen laitteen AVC-alilaite, joka ' vastaanottaa käyttäjän antaman syöttötiedon. Informaatio, " • = joka tarvitaan signaalitien rakentamiseksi A:sta L:ään ’ voidaan saada sopivalla sarjalla D2B-kyselykomentoja f asianomaisille laitteille ja alilaitteille. Sopiva järjes- = 35 telmä tällaisen ohjauksen aikaansaamiseksi on kuvattu jul- z « 104776 8 kaisussa GB-A1-2 223 114 (PHN 12 678). Tuossa järjestelmässä yksikään AVC-alilaite ei vaadi tietoa koko järjestelmästä vaan ainoastaan lähimmistä naapureistaan.
Videosignaaleja voidaan lähettää erilaisilla sivu-5 suhteilla, joihin sisältyvät esimerkiksi normaali sivusuhde 4:3 ja laajakuvasivusuhde 16:9. Lisäksi on mahdollista muuttaa laajakuvasignaalit 4:3-signaaleiksi niiden näyttämiseksi 4:3-monitorin kuvapinnalla. Euroopan yleisradioliiton dokumentissa Tech. 3 258-E määritellyissä 10 MAC/pakettistandardisignaaleissa on sivusuhteen määrittelevät databitit, jotka on tarkoitettu lähetettäviksi osana lähetyssignaalia. Tällä tavoin alilaite voi tietää, mitä sivusuhdetta se on vastaanottamassa. Muissa tapauksissa sivusuhde voitaisiin määritellä yksinkertaisesti tiedolla, 15 että kytketty alilaite pystyy kehittämään ainoastaan yhden sivusuhteen.
Oletettakoon nyt, että satelliittiviritinlaite 10 pystyy vastaanottamaan laajakuvasignaalit (16:9) ja että satelliittivirittimen alilaitteessa 26 on välineet 16:9-20 signaalien muuttamiseksi normaaleiksi 4:3-signaaleiksi ennen sen antovideosignaalin kehittämistä tielle A. Oletettakoon lisäksi, että VCR-laite 12 soveltuu ainoastaan normaalien 4:3-signaalien käsittelyyn (tallennukseen ja toistoon) eikä sisällä minkäänlaista sivusuhteen muunnos-25 laitetta, mutta että televisiovastaanotinlaite 14 (tarkem-min sanottuna siinä oleva videomonitorialilaite 46) pystyy näyttämään 16:9-kuvat ja voi muuttaa vastaanotetun 4:3-signaalin 16:9-muotoon näyttöä varten.
Tavanomaisessa järjestelmässä satelliittiviritin-30 laite 10 voisi muuttaa vastaanotetut 16:9-signaalit py-*: syvästi tai ainakin oletusvaihtoehtona 4:3-signaaleiksi, jotka sopisivat joka tapauksessa VCR:lle. Videomonitorialilaite 46 voi toisaalta ilmaista, että se vastaanottaa 4:3-signaaleja ja muuntaa ne 16:9-muotoon näyttöä varten. 35 Näin tulisi olla, jos signaalilähteen sivusuhde on 4:3, •
104776 I
9 I
mutta olisi hyvin epätoivottavaa, että 16:9-signaalit olisi muutettava viritinalilaitteessa 28 4:3-signaaleiksi ja sitten takaisin 16:9-signaaleiksi videomonitorialilait-teen 46 toimesta, koska kuvan koko ja/tai resoluutio voi-5 täisiin palautumattomasti menettää. Siksi on toivottavaa, että jommassakummassa tai molemmissa alilaitteista 26 ja 46 on sivusuhdemuunnoksen selektiivistä estämistä varten jonkinlaiset välineet, jotka toimivat vasteena juuri annetulla hetkellä suoritettaville toiminnoille ja liittyvän 10 laitteen suorituskykyominaisuuksille. Sen sijaan että tämä taakka asetettaisiin järjestelmän käyttäjälle, kuvion 1 järjestelmä käyttää sarjaväylää 16 sivusuhteen muunnos-laitteiden automaattisen ja optimaalisen toiminnan aikaansaamiseen.
15 Tässä tarkoituksessa määritellään tietyt komennot
ja kyselyt, jotka voidaan lähettää D2B-sanomina D2B-ali-laitteiden välillä, jotka muodostavat signaalitien lähteestä määräpaikkaan, ja myös eri alilaittelden vastaukset näihin sanomiin määritellään. Kyselyt on suunniteltu teke-20 mään mahdolliseksi, että alilaite havaitsee: (1) mikä on annetun signaalin sivusuhde, (2) mitkä ovat järjestelmässä olevan annetun tuotteen sivusuhdemahdollisuudet, (3) voiko annettu tuote muuntaa sivusuhteita, sekä (4) muuntaako tuote kulumassa olevalla hetkellä sivusuhteita? Kysymysten I
25 (1) ja (2) kohdalla voidaan määrittää, tarvitaanko sivu- “ ' · * —
suhdemuunnosta. Kysymysten (3) ja (4) kohdalla voidaan L
määrittää, missä vaaditun muunnoksen toteuttamista varten olevat muunnosvälineet järjestelmässä ovat. Kysymys (4) voi paljastaa myös, milloin tapahtuu liian monta muunnosta 30 kuten edellä mainitussa esimerkissä.
' ’j Videosignaalien käsittelyalilaitteille määritellään nyt seuraavat D2B-sanomat (jotka osoitetaan aina tietylle * erityiselle alilaitteelle): [Tuleva sivusuhde?] on kysymys, johon osoitettu 35 alilaite vastaa [4:3] tai [16:9] ilmaisten alilaitteen 7 1 ;— • - 104776 10 senhetkisen ottosignaalin (esimerkiksi signaalin tiellä E dekkialilaitteelle 32) sivusuhteen. Lähdetyyppisen ali-laitteen (esimerkiksi 26, 28 tai 42), jonka ei normaalisti katsota saavan ottoa D2B-tarkoituksia varten, tapauksessa 5 vastaus osoittaa vastaanotetun signaalin sivusuhteen ennen minkäänlaista muunnosta.
[Lähtevä sivusuhde?] on kysymys, johon osoitettu alilaite vastaa [4:3] tai [16:9] osoittaen tuon alilait-teen senhetkisen antosignaalin (esimerkiksi A alilait-10 teelle 26 tai D alilaitteelle 32) sivusuhteen. Määräpaikka^tyyppiseile alilaitteelle, jonka ei normaalisti katsota antavan antoa D2B-tarkoituksia varten, vastaus ilmaisee sivusuhteen mahdollisen muunnoksen jälkeen, esimerkiksi kuvapinnan sivusuhteen (tie M) videomonitorialilaitteel-15 le 46.
Lähde/määräpaikkatyyppiselle alilaitteelle, esimerkiksi maksutelevisiodekooderille (ei ole esitetty) kysymysten [Tuleva ...?] ja [Lähtevä ...?] merkitykset ovat itsestään selviä ohjeellisen periaatteen ollessa kaikissa 20 tapauksissa, että jos sivusuhdemuunnos voi tapahtua ali-laitteessa, niin [Tuleva ...?] ja [Lähtevä ...?] viittaa-vat videosignaaleihin vastaavasti ennen muunnosta ja sen j älkeen.
Dekki/toistinalilaitteelle, esimerkiksi VCR:n 12 ·; 25 dekkialilaitteelle 32, sivusuhdemuunnos voi tapahtua tal lennuksessa ja/tai toistossa. Tästä syystä tulevat mukaan signaalitiet H ja G tallennusmateriaalille 34 ja siltä takaisin, ja määritellään lisäksi kaksi kyselyä: [Tuleva materiaalisivusuhde?] saa alilaitteen 30 vastaamaan [4:3] tai [16:9] tallennettavien signaalien •j (tie H) sivusuhteen mukaisesti, kun taas [Lähtevä materiaalisivusuhde?] saa alilaitteen vastaamaan [4:3] tai [16:9] tallennusmateriaalilta toistettavien signaalien (tie G) sivusuhteen mukaisesti.
« 104776 11
Jotta AVC-alilaite voi saada selville, missä muunnos järjestelmässä voidaan suorittaa, määritellään lisäksi kaksi kyselyä: [Slvusuhdemuunnos?] kysyy osoitetulta alilait-5 teelta, onko muunnos sillä hetkellä tapahtumassa [Tulevien ....] Ja [Lähtevien ...] signaaliteiden välillä, tai ! dekki/toistintyypplsen alilaitteen erityistapauksessa, onko muunnos tapahtumassa toistoprosessissa (teiden G ja D välillä alilaitteelle 32), sekä 10 - [Tallennetun sivusuhteen muunnos?] kysyy dekki/- toistinalilaitteen erityistapauksessa, onko muunnos tapahtumassa tallennusprosessissa (teiden E ja H välillä).
Vastaus kumpaankin näistä kyselyistä voi olla jokin seuraavista: 15 - [Ei toteutettu] osoittaa, että sivusuhteen muun nosta ei ole käytettävissä, [Päällä] osoittaa, että muunnos on käytettävissä ja on sillä hetkellä sallittu (muunnoksen suunta voidaan määrittää käyttämällä kysymystä [Lähtevä sivusuhde?]), 20 - [Pois päältä] osoittaa, että muunnos on käytet tävissä mutta on sillä hetkellä estettynä.
Käyttämällä kaikkia edellä määriteltyjä kyselyitä jokin alilaite voi saada selville vastaukset edellä annettuihin kysymyksiin (1), (2), (3) ja (4) joko suoraan tai ” 25 päättelemällä kysymys- ja vastausyhdistelmästä. Jotta ali- ~ I I . — laite voi käyttää tätä informaatiota sivusuhdemuunnoslait- = teiden ohjaukseen, määritellään komentopari: - [Slvusuhdemuunnos päälle] sallii muunnoksen, kun se on käytettävissä osoitetussa alilaitteessa tai dekki/-
30 toistinalilaitteen erityistapauksessa toistoprosessissa (G
• *: D:lle), sekä « [Slvusuhdemuunnos pois päältä] estää tällaisen 1 » muunnoksen. ^
Lisäksi komentopari: 35 - [Tallennettavan sivusuhteen muunnos päälle] ja • __ 12 104776 [Tallennettavan sivusuhteen muunnos pois päältä] vastaavasti sallivat ja estävät muunoksen dekki/toistin-tyyppisen alllaltteen tallennusprosesslssa (E H:lle), jos sellainen on käytettävissä.
5 Kukin näistä komennoista syrjäyttää sivusuhdemuun- noslaitteen minkä tahansa automaattisen tai oletusasetuksen ainakin siihen saakka, kunnes slgnaalltle tai kanavan-valinta muuttuvat. Kun tämä komento- ja kysymyssarja on määritelty, järjestelmä pystyy toimimaan keksinnön mukai-10 sestl ja toteuttamaan sivusuhdemuunnoksen tarkalleen kuten tarvitaan ja optimaalisella ja käyttäjäystävällisellä tavalla.
Kuvio 2 on vuokaavio, joka esittää erästä mahdollista menetelmää optimoidun muunnoksen aikaansaamiseksi. 15 Menetelmän toteuttamista voi ohjata mikä tahansa AVC-ali-laitteista, joka toimii pääohjaimena menetelmän keston ajan, tai sitä voidaan ohjata hajautetusti, niin että kunkin AVC-alilaitteen tarvitsee esimerkiksi ainoastaan tallentaa informaatio itsestään ja naapureistaan signaali-20 tiellä. Oletuksena on, että on muodostettu jäljitettävä signaalitie lähdealilaitteesta määräpaikka-alilaitteeseen, mikä on voitu tehdä automaattisesti käyttämällä julkaisussa GB-A-2 223 114 (PHN 12 678) kuvattua menetelmää. Jotta tie olisi jäljitettävä, on tarpeen ainoastaan, että kunkin 25 tiellä olevan alllaltteen tulisi tietää, ketkä ovat sen lähimmät naapurit tiellä, vaikka yksi ainoa ohjain voikin saada tiedot koko tiestä, jos niin halutaan.
Kuvausta varten täydellisen signaalitien muodostavia alilaitteita osoitetaan indeksillä N, jolloin N « 0 30 lähdealilaitteelle, N « ND määräpaikka-alilaitteelle ja *: N = 1, 2, .... , (ND-1) välillä oleville alilaitteille.
Suoritettaessa menetelmää käytännössä alilaitteet identifioidaan luonnollisesti niiden erityisillä laite/alilaite-osoitteilla, kuten on määritelty D2B-standardissa.
> · 104776 i 13
Vuokaavio alkaa kohdasta 210, jossa annetaan N:lie arvo nolla ja kohdistetaan sillä tavoin huomio ensiksi lähdealilaitteeseen. Kohdassa 212 lähetetään kysymys [Si-vusuhdemuunnos?] lähdelaitteelle, joka vastaa [Pois pääl-5 tä], [Ei toteutettu] ("NI" kuviossa 2) tai [Päällä], joil- j la vastauksilla on edellä kuvatut merkitykset. Jos vastaus on [Päällä], lähetetään kohdassa 214 komento [Sivusuhde-muunnos pois päältä] ja kaikissa tapauksissa ohjauksessa siirrytään kohtaan 216 tiedon ollessa, että sillä hetkellä ! 10 ei ole tapahtumassa muunnosta lähdelaitteessa.
Kohdassa 216 N:n arvoa verrataan ND:n arvoon (käytännössä senhetkistä laite/alilaiteosoitetta verrataan määräpaikkalaitteen/alilaitteen osoitteeseen). Jos N on pienempi kuin ND, N:ää lisätään kohdassa 218 huomion koh-15 distamiseksi seuraavaan signaalitiellä olevaan alilait-teeseen, ja ohjaus palaa kohtaan 212. Jos N - ND, kaikkien signaalitiellä olevien muunnoslaitteiden toiminta on estetty, ja ohjaus siirtyy kohtaan 220. Kohdasta 220 eteenpäin signaalitietä jäljitetään määräpaikasta (N ND) 20 taaksepäin lähteeseen (N « 0) sen tunnistamiseksi, missä
sivusuhdemuunnos on tarpeen ja missä se voidaan tehdä. I
Nämä vaiheet on selitetty alla numerojärjestyksessä.
220 Alilaitteen N (aluksi N ND) tulevaa sivusuhdetta verrataan määräpaikka-alilaitteen ND lähtevään si- ·; 25 vusuhteeseen.
222 Jos kohdassa 220 ilmaistaan yhtäsuuruus, signaalien sivusuhteet ovat toistaiseksi yhteensopivat, ja N:ää vähennetään ja ohjaus siirtyy kohtaan 220, jos N ei ole pienempi kuin nolla.
30 224 Jos N on pienempi kuin nolla sen jälkeen kun ' 1j sitä on vähennetty kohdassa 222, menetelmän toteuttaminen päättyy onnistuneesti sivusuhteiden ollessa kautta signaa-* litien yhteensopivia.
226 Jos kohdassa 220 ilmaistaan erisuuruus, vaadi-35 taan jokin muunnos. Sivusuhdemuunnos (jos sellainen on z - . • __ 104776 14 käytettävissä alilaitteessa N) sallitaan alilaitteelle N annettavalla komennolla.
228 Jos sivusuhdemuunnosta ei ole toteutettu alilaitteessa N (joka tilanne voi olla tunnettu vaiheesta 222 5 tai on havaittu uudelleen kohdassa 226) N:ää vähennetään ja ohjaus palaa kohtaan 226, kunnes löydetään alilaite, jossa on muunnosvälineet.
229 Jos N:ää vähennetään alle nollan kohdassa 228, silloin lähteen ja määräpaikan välillä ei ole toteutettu 10 mitään sopivaa muunnoslaitetta, ja menetelmä päättyy epäonni stumi seen.
230 Jos muunnos on sallittaessa onnistunut kohdassa 226, verrataan laitteen N+l tulevaa sivusuhdetta määräpaikan sivusuhteeseen. Tämä testi ohitetaan määräpaikka- 15 alilaitteen ND tapauksessa.
232 Jos kohdassa 226 sallittu muunnos ei ole tuottanut yhtäsuuruutta kohdassa 230 (muunnosvälineet, joiden toiminta on sallittu, voivat olla vääränsuuntaiset) muunnos estetään jälleen ja ohjaus siirtyy kohtaan 228 (katso 20 edellä) sopivan muunnoslaitteen etsimisen jatkamiseksi.
234 Jos kohdassa 230 ilmaistiin yhtäsuuruus, niin kohdassa 226 sallittu muunnos on poistanut onnistuneesti sen sivusuhteiden yhteensopimattomuuden, joka ilmaistiin aikaisemmin kohdassa 220. Jos oletetaan, että signaali-· 25 tiellä ei koskaan tarvita enempää kuin yksi muunnos, mene telmä päättyy (oletettuun onnistumiseen).
Jos ei voida varmasti olettaa, että ei tarvita enempää kuin yksi muunnos, ohjaus siirtyy sen sijaan vaiheisiin 320 - 332. Nämä vaiheet vastaavat tarkalleen juuri 30 kuvattuja samalla tavoin numeroituja vaiheita 220 - 232, mutta yhtäsuuruus ja erisuuruus on vaihdettu kohdissa 320 ja 330. Jos ei tarvita toista muunnosta, niin menetelmän suorittaminen päättyy lopullisesti onnistuneesti kohdassa 324. Jos toinen muunnos tarvitaan ja se sallitaan onnis- 104776 15 j tuneesti kohdassa 326, ohjaus siirtyy vielä kerran kohtaan 220.
Kuvion 2 menetelmä varmistaa siten, että muunnos suoritetaan silloin, kun se on tarpeen, mutta strategial-5 la, joka pyrkii muunnoksen suorittamiseen signaalitiellä niin myöhään kuin mahdollista eikä koskaan useampia ker- ' to ja kuin on tarpeen. Muut menetelmät tämän strategian toteuttamiseksi ja muut strategiatkin ovat mahdollisia, i kuten alan ammattilaiselle on ilmeistä. ! 10 Kuvaustarkoituksessa tarkastellaan kuvion 2 mene
telmää sovellettuna signaalitielle satelliittiviritinali-laitteesta 26 videomonitorialilaitteelle 46 kuvion 1 järjestelmässä, toisin sanoen signaalille, joka käsittää tiet A, F ja L. Muistettakoon, että alilaitteet 26 ja 46 voivat 15 muuttaa vastaavasti suhteista 16:9 suhteeseen 4:3 ja suhteesta 4:3 suhteeseen 16:9. Oletetaan, että kytkinrasia-alilaitteet ovat minkä tahansa sivusuhteen signaaleille huomaamattomia, ja sivusuhdetta sekä komentoja ja kyselyi- I
tä voidaan siksi tarkastella soveltamatta niitä alilait-20 teillä 30 ja 44. Alilaitteet 26 ja 46 on siksi indeksoitu r vastaavasti arvoilla N * 0 ja 1, jolloin ND » 1.
Kuvion 2 menetelmä voidaan suorittaa kokonaan sa-telliittiviritinlaitteen 10 AVC-alilaitteen 20 ohjauksessa esimerkiksi vasteena pyynnölle näyttää tietty (laajaku-25 va)lähetys televisioruudulla (alilaite 46). Arvoilla N = 0 ja 1 ohjain varmistaa kohdissa 210 - 218, että sivusuhteen muunnoslaitteet viritinalilaitteessa 26 ja videomoni-torialilaitteessa on estetty toimimasta syrjäyttäen niiden vallitsevat tilat ja mahdolliset oletusasetukset.
30 Kun N = 1 - ND, videomonitorialilaitteelta 46 kysy- j; " tään vaiheessa 220, sopiiko sen tuleva sivusuhde yhteen määräpaikka-alilaitteen (myös 46) lähtevän sivusuhteen ^ (16:9) kanssa. Koska sillä hetkellä vastaanotetaan laaja- kuvasignaalia ja viritinalilaitteen muunnoslaitteen toi-35 minta on estetty, ilmaistaan yhtäsuuruus ja ohjaus siirtyy i « — a • ifi 104776 lb kohdan 222 kautta takaisin kohtaan 220, ja tällä kertaan N * 0. Koska virittimen satelliitilta vastaanottama signaali on laajakuvasignaali, ilmaistaan jälleen yhtäsuuruus. Kohdassa 222 N on jo nolla, joten menetelmän suorit-5 taminen päättyy kohdassa 224, eikä muunnoksia sallita lainkaan, mikä asiain tila on niin kuin pitääkin.
Oletettakoon nyt, että samalla muodostetulla sig-naalitiellä käyttäjä valitsee uuden kanavan viritinali-laitteella 26, ja uudella signaalilla on sivusuhde 4:3.
10 AVC-alilaite 20 ottaa huomioon tämän ja suorittaa kuvion 2 menetelmän vielä kerran. Tällä kertaa ilmaistaan kummankin muunnoslaitteen toiminnan ollessa estettynä erisuuruus kohdassa 220, kun N - 1, ja kohdassa 226 sallitaan muunnos suhteesta 4:3 suhteeseen 16:9 videomonitorialilaitteessa 15 46. Kun N on edelleen 1, ohjaus siirtyy edelleen kohdan 230 kautta kohtaan 320. Koska muunnos tapahtuu määräpaik-ka-alilaitteessa 46, kohdassa 320 halutaan ja ilmaistaan erisuuruus ensiksi arvolla N - 1 ja sitten kohdan 322 kautta arvolla N - 0. Kun N:ää vähennetään alle nollan 20 kohdassa 322, menetelmän suorittaminen päättyy kohdassa 324 niin, että tarkalleen yhden muunnoslaitteen toiminta on sallittu tämän muunnoslaitteen ollessa kauimpana sig-naalitiellä.
Viimeiseksi kuvataan menetelmän toimintaa olettaen, ; 25 että käyttäjä nyt toivoo voivansa tallentaa laajakuvaoh- jelman käyttäen VCR-laitetta 12. Tämä johtaa uuden signaa-litien A-E-H muodostamiseen. Muistettakoon, että VCR-laite 12 on ainoastaan 4:3-laite, jossa ei ole välineitä sivusuhteen muuttamiseksi. Indeksiarvot N - 0 ja 1 voidaan 30 osoittaa vastaavasti alilaitteille 26 ja 32 (tallennus).
' Kytkinrasia-alilaitetta 30 käsitellään jälleen huomaamat- • · tomana laitteena.
Kun N = 0 kohdissa 212 - 216 sivusuhdemuunnos es- ' tetään jälleen viritinalilaitteessa 26, jonka lähtösivu-35 suhde on siksi 16:9. Kun N 1, kohdassa 220 ilmaistaan « · i
i7 104776 I
sitten, että alialaitteen 32 (toimii määräpaikkana) tallennettu lähtevä sivusuhde 4:3 (tie H) ei ole yhteensopiva tuon alilaitteen senhetkisen tulevan sivusuhteen (16:9) kanssa. Muunnosta ei voida sallia kohdassa 226 alilait-5 teessä 32, joten N:ää vähennetään kohdassa 228, jolloin siirrytään jälleen viritinalilaitteeseen 26. Kun N 1 0, viritinalilaitteessa olevan muunnoslaitteen toiminta sallitaan onnistuneesti kohdassa 226, ja alilaitteen 26 lähteväksi sivusuhteeksi tulee 4:3. Kun N = 0 kohdassa 230, , 10 ilmaistaan yhteensopivuus alilaitteen 26 nyt antaman 4:3-signaalin ja alilaitteen 32 vaatiman 4:3 signaalin välillä ja ohjaus siirtyy vaiheen 320 kautta vaiheeseen 322. Kun N = 0, ilmaistaan kohdassa 322, että alilaite 26 oli itse asiassa tämän signaalitien lähde, ja menetelmän suoritta-15 minen päättyy kohdassa 324.
Näistä esimerkeistä voidaan nähdä, että kuvion 2 menetelmä suoritettuna kullekin vasta muodostetulle sig-naalitielle voi varmistaa kaikkina aikoina sivusuhdemuun-noslaitteiden optimaalisen aktivoinnin ilman käyttäjän 20 puuttumista asiaan. Lisäksi aktivointi pysyy optimoituna I
myös, jos järjestelmän kokoonpano muuttuu, esimerkiksi, jos korvataan VCR 12 vastaavalla laajakuvalaitteella. Mikä tahansa ohjaava alilaite voi käyttää kysymyksiä ja komentoja kyselyyn ja muuttaa järjestelmän tilaa. Yhtä hyvin 25 käyttäjälle on mahdollista käynnistää kuvion 2 menetelmä tai mikä tahansa muu menetelmä automaattisen käynnistyksen sijasta. Kysymyksiä voi käyttää myös ohjain, joka muodostaa signaalitien, signaalitien valintaan vaikuttamiseksi, jotta eliminoidaan tarpeettomat muunnokset.
30 Tämän selityksen lukemisesta alan ammattilaisille
.· tulevat ilmeisiksi myös muut vaihtoehdot. Tällaisiin vaih- I
> · ·
toehtoihin voi liittyä muita piirteitä, jotka ovat koti-' käyttöön tarkoitettujen videosignaalien käsittelyjärjes- L
telmien tai niiden laitteiden ja osien suunnittelusta, 35 valmistuksesta ja käytöstä jo tunnettuja ja joita voidaan ~ • < 18 104776 käyttää tässä jo kuvattujen piirteiden sijasta tai niiden lisäksi. Vaikka patenttivaatimukset on muotoiltu tässä hakemuksessa piirteiden erityisiksi yhdistelmiksi, on ymmärrettävä, että hakemuksen selitys kattaa myös kaikki 5 uudet piirteet tai kaikki piirteiden uudet yhdistelmät, jotka on selitetty tässä joko eksplisiittisesti tai implisiittisesti, tai kaikki niiden yleistykset katsomatta siihen, liittyvätkö ne jossakin vaatimuksessa nyt esitettyyn keksintöön tai lieventävätkö ne jotakin tai kaikkia salo moista teknisistä ongelmista kuin tämä keksintö. Hakijat huomauttavat siten, että uusia vaatimuksia voidaan muotoilla sellaisille piirteille ja/tai sellaisten piirteiden yhdistelmille tämän hakemuksen tai minkä tahansa siitä johdetun lisähakemuksen käsittelyn kuluessa.
> ' • · · v 1 «

Claims (10)

19 104776 ! τ 1. Videosignaalin käsittelyjärjestelmä, joka si sältää useita videosignaalin käsittelylaitteita ainakin 5 yhden laitteista sisältäessä välineet videosignaalin sivusuhteen muuttamiseksi ja laitteiden ollessa kytketty siten, että ne muodostavat videosignaalitien laitteista lähteenä olevasta niistä määräpaikkana olevaan laitteeseen, tunnettu siitä, että järjestelmä sisältää j 10 lisäksi ohjausvälineet systemaattisen kyselyn tekemiseksi kullekin signaalitiellä olevista laitteista sen määrittämiseksi, onko sivusuhdemuunnos tarpeen signaalitiellä, sekä signaalitiellä olevan sivusuhdemuunnosvälineen tai kunkin niistä toiminnan sallimiseksi tai estämiseksi se- 15 lektiivisesti tällaisen tarpeellisen muunnoksen suoritta miseksi.
2. Patenttivaatimuksen 1 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ohjausvälineet toteuttavat strategiaa tarkoituksena tarpeettoman sivusuhdemuunnoksen I 20 eliminoiminen signaalitiellä.
3. Patenttivaatimuksen 1 tai 2 mukainen järjestel- I mä, tunnettu siitä, että ohjausvälineet toteuttavat strategiaa muunnoksen sallimisen valitsemiseksi signaalitiellä niin myöhään kuin mahdollista, kun on käytet- ϋ .·: 25 tävissä useampia kuin yhdet muunnosvälineet. f | ,
4. Jonkin edellä olevan patenttivaatimuksen mukai- ~ nen järjestelmä, tunnettu siitä, että ohjausvälineet sisältävät välineet ennalta määrättyjen kysely- ja komentosanomien lähettämiseksi laitteille standardisarja- 30 väylän kautta, jolla on hajautettu ohjaus.
- .·' 5. Patenttivaatimuksen 4 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ennalta määrätyt sanomat si- I , sältävät sellaisen informaation kyselyn, joka koskee vi- i deosignaalin sivusuhdetta laitteessa kyselyssä määritel- - 35 lyssä kohdassa. • _ « — » 104776 20
6. Patenttivaatimuksen 4 tai 5 mukainen järjestelmä, tunnettu siitä, että ennalta määrätyt sanomat sisältävät informaation kyselyt koskien sivusuhteen muun-nosvälineiden olemassaoloa laitteessa tai sen osassa ja 5 sen sallintatilaa.
7. Videosignaalin käsittelylaite, joka on tarkoitettu käytettäväksi jonkin edellä olevan vaatimuksen mukaisessa järjestelmässä, tunnettu siitä, että se sisältää ohjausvälineet systemaattisen kyselyn aloittain! - 10 seksi kytketyiltä laitteilta sen määrittämiseksi, onko sivusuhdemuunnos tarpeen signaalitiellä.
8. Patenttivaatimuksen 7 mukainen laite, tunnettu siitä, että ohjausvälineet sisältävät välineet kytketyiltä laitteilta suoritettavan systemaattisen kyse- 15 lyn ohjaamiseksi edelleen sekä kunkin signaalitiellä ole vista sivusuhdemuunnosvälineistä toiminnan sallimiseksi tai estämiseksi tällaisen tarpeellisen muunnoksen suorittamiseksi.
9. Patenttivaatimuksen 4, 5 tai 6 mukainen video- 20 signaalin käsittelylaite, tunnettu siitä, että se sisältää liitännän standardisarjaväylään sekä lisäksi välineet väyläliitännän kautta vastaanotettuihin ennalta määrättyihin kyselysanomiin vastaamiseksi lähettämällä vastaussanoma, joka identifioi videosignaalin sivusuhteen ,·: 25 laitteessa kyselysanomassa määritellyssä kohdassa. • «
10. Patenttivaatimuksen 9 mukainen laite, tunnettu siitä, että se sisältää välineet väyläliitännän kautta vastaanotettuihin ennalta määrättyihin kyselysanomiin vastaamiseksi lähettämällä vastaussanoma, joka osoit- 30 taa, onko laitteessa tai sen määritellyssä osassa sivusuh-.·' teen muunnosvälineet, ja jos on, onko välineiden toiminta sillä hetkellä sallittu vai estetty. r I · 2i 104776
FI915966A 1990-12-21 1991-12-18 Videosignaalin käsittelyjärjestelmä ja tällaisessa järjestelmässä käytettävä laite FI104776B (fi)

Applications Claiming Priority (2)

Application Number Priority Date Filing Date Title
GB909027840A GB9027840D0 (en) 1990-12-21 1990-12-21 Video signal processing system and apparatus for use in such a system
GB9027840 1990-12-21

Publications (3)

Publication Number Publication Date
FI915966A0 FI915966A0 (fi) 1991-12-18
FI915966A FI915966A (fi) 1992-06-22
FI104776B true FI104776B (fi) 2000-03-31

Family

ID=10687465

Family Applications (1)

Application Number Title Priority Date Filing Date
FI915966A FI104776B (fi) 1990-12-21 1991-12-18 Videosignaalin käsittelyjärjestelmä ja tällaisessa järjestelmässä käytettävä laite

Country Status (7)

Country Link
US (1) US5253060A (fi)
EP (1) EP0492701B1 (fi)
JP (1) JP3263419B2 (fi)
KR (1) KR100245540B1 (fi)
DE (1) DE69120384T2 (fi)
FI (1) FI104776B (fi)
GB (1) GB9027840D0 (fi)

Families Citing this family (10)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
JP3454311B2 (ja) * 1992-02-13 2003-10-06 ソニー株式会社 バスシステム
JP3334211B2 (ja) 1993-02-10 2002-10-15 株式会社日立製作所 ディスプレイ
JPH06282612A (ja) * 1993-03-29 1994-10-07 Matsushita Electric Ind Co Ltd 画像音声処理装置と画像音声処理方法
KR19990044590A (ko) * 1996-07-15 1999-06-25 니시무로 타이죠 디지탈 인터페이스를 구비하는 장치, 이 장치를 이용한 네트워크 시스템 및 카피 방지 방법
EP1110389A1 (en) * 1999-06-17 2001-06-27 Koninklijke Philips Electronics N.V. Recording device with a record-prepared mode for recording digital data
DE19932405B4 (de) * 1999-07-14 2008-01-31 Grundig Multimedia B.V. Verfahren zur Aufnahme einer neuen Komponente in ein Bussystem
EP1091576A1 (en) 1999-09-30 2001-04-11 Koninklijke Philips Electronics N.V. Picture signal processing
US6937599B1 (en) 1999-10-21 2005-08-30 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Data source, data conversion device, inverse data conversion device, auxiliary data file generation device, reception method, medium and information aggregate
US6690425B1 (en) 2000-06-22 2004-02-10 Thomson Licensing S.A. Aspect ratio control arrangement in a video display
US20100064221A1 (en) * 2008-09-11 2010-03-11 At&T Intellectual Property I, L.P. Method and apparatus to provide media content

Family Cites Families (11)

* Cited by examiner, † Cited by third party
Publication number Priority date Publication date Assignee Title
NL8103478A (nl) * 1981-07-23 1983-02-16 Philips Nv Kleurentelevisie-ontvanger met een transcodeerschakeling.
GB8620110D0 (en) * 1986-08-19 1986-10-01 British Broadcasting Corp Video transmission system
GB2189366B (en) * 1986-04-17 1989-12-28 British Broadcasting Corp Method and apparatus for conveying information signals
JPH083698B2 (ja) * 1986-12-11 1996-01-17 ヤマハ株式会社 画像処理装置
GB2223114A (en) * 1988-09-21 1990-03-28 Philips Nv Local communication bus system
NL8800557A (nl) * 1988-03-07 1989-10-02 Philips Nv Kleurentelevisiestandaardidentificatieschakeling.
FR2636488A1 (fr) * 1988-09-09 1990-03-16 Labo Electronique Physique Dispositif convertisseur de standards de television
US4984081A (en) * 1989-01-24 1991-01-08 Matsushita Electric Industrial Co., Ltd. Apparatus for receiving and selecting high-definition television (HDTV) signals and standard television (NTSC) signals
DE3905374A1 (de) * 1989-02-22 1990-08-23 Grundig Emv Einrichtung zur verarbeitung von fernseh-empfangssignalen zum zweck der erkennung und wahl des bildformates
JPH0793694B2 (ja) * 1990-02-01 1995-10-09 松下電器産業株式会社 テレビジョン受像機
DE4012580A1 (de) * 1990-04-20 1991-10-24 Philips Patentverwaltung Schaltungsanordnung zur erkennung der uebertragungsnorm eines farbfernsehsignals

Also Published As

Publication number Publication date
GB9027840D0 (en) 1991-02-13
DE69120384D1 (de) 1996-07-25
US5253060A (en) 1993-10-12
EP0492701A3 (en) 1993-03-17
JPH04315387A (ja) 1992-11-06
DE69120384T2 (de) 1997-01-16
EP0492701B1 (en) 1996-06-19
FI915966A (fi) 1992-06-22
KR100245540B1 (ko) 2000-02-15
FI915966A0 (fi) 1991-12-18
KR920014214A (ko) 1992-07-30
EP0492701A2 (en) 1992-07-01
JP3263419B2 (ja) 2002-03-04

Similar Documents

Publication Publication Date Title
CA2154949C (en) Method of selecting input apparatus
KR100341707B1 (ko) 국부통신버스시스템의상호접속
US5436618A (en) Multi-apparatus consumer electronics system
JP3077467B2 (ja) 電子機器、伝送信号の受信方法、及び伝送信号の送信方法
CN101668137B (zh) 电视接收机
US5666363A (en) Method for transmission, method for reception, method for communication and bidirectional bus system
FI104776B (fi) Videosignaalin käsittelyjärjestelmä ja tällaisessa järjestelmässä käytettävä laite
JP2006339901A (ja) 環境対応型デジタル機器制御装置及び方法
JP3173846B2 (ja) 局所的通信バス・システム
JP2001084214A (ja) デジタルインタフェースを通して連結された機器間の特性情報による動作方法及びその制御装置
JPH1065718A (ja) データ伝送方法及び装置
US6851116B1 (en) System for optimally distributing processing performance of Av apparatus
US6976267B1 (en) Method and apparatus for controlling connections between devices
US7448060B2 (en) Method for determining signal path
US5491805A (en) Apparatus for automatically identifying point-to-point cable interconnections among a plurality of components which are also linked via a broadcast control channel
KR19980081414A (ko) 전자 장치와 이 전자 장치의 정보 전송 방법과 기억 매체
KR20010014898A (ko) 데이터 전송 관리 방법
US20020016973A1 (en) Signal output apparatus and signal output method
US20100169524A1 (en) Device control method and program recorded medium on which the method is recorded
US6453364B1 (en) Information reproducing apparatus, information recording/reproducing apparatus and information selectively outputting apparatus, and electronic apparatus system thereof
JPH06217250A (ja) Av機器の信号ラインの制御方法
US7106953B2 (en) Audio and video recording and reproduction apparatus
EP1521259A1 (en) Information recording device and information recording method
KR20060128891A (ko) 자동화된 신호 선택
EP0975161A2 (en) Information reproducing apparatus, information recording/reproducing apparatus and information selectively outputting apparatus, and electronic apparatus system thereof