DK167866B1 - Fremgangsmaade til fremstilling af zeolitter - Google Patents
Fremgangsmaade til fremstilling af zeolitter Download PDFInfo
- Publication number
- DK167866B1 DK167866B1 DK478883A DK478883A DK167866B1 DK 167866 B1 DK167866 B1 DK 167866B1 DK 478883 A DK478883 A DK 478883A DK 478883 A DK478883 A DK 478883A DK 167866 B1 DK167866 B1 DK 167866B1
- Authority
- DK
- Denmark
- Prior art keywords
- aqueous
- solution
- process according
- amorphous compound
- reaction
- Prior art date
Links
Classifications
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C01—INORGANIC CHEMISTRY
- C01B—NON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
- C01B33/00—Silicon; Compounds thereof
- C01B33/20—Silicates
- C01B33/26—Aluminium-containing silicates, i.e. silico-aluminates
-
- C—CHEMISTRY; METALLURGY
- C01—INORGANIC CHEMISTRY
- C01B—NON-METALLIC ELEMENTS; COMPOUNDS THEREOF; METALLOIDS OR COMPOUNDS THEREOF NOT COVERED BY SUBCLASS C01C
- C01B39/00—Compounds having molecular sieve and base-exchange properties, e.g. crystalline zeolites; Their preparation; After-treatment, e.g. ion-exchange or dealumination
- C01B39/02—Crystalline aluminosilicate zeolites; Isomorphous compounds thereof; Direct preparation thereof; Preparation thereof starting from a reaction mixture containing a crystalline zeolite of another type, or from preformed reactants; After-treatment thereof
- C01B39/32—Type L
-
- Y—GENERAL TAGGING OF NEW TECHNOLOGICAL DEVELOPMENTS; GENERAL TAGGING OF CROSS-SECTIONAL TECHNOLOGIES SPANNING OVER SEVERAL SECTIONS OF THE IPC; TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC
- Y10S—TECHNICAL SUBJECTS COVERED BY FORMER USPC CROSS-REFERENCE ART COLLECTIONS [XRACs] AND DIGESTS
- Y10S423/00—Chemistry of inorganic compounds
- Y10S423/28—LTL, e.g. BA-G, L, AG-1, AG-2, AG-4, BA-6
Landscapes
- Chemical & Material Sciences (AREA)
- Organic Chemistry (AREA)
- Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- General Life Sciences & Earth Sciences (AREA)
- Geology (AREA)
- Inorganic Chemistry (AREA)
- Engineering & Computer Science (AREA)
- Chemical Kinetics & Catalysis (AREA)
- Materials Engineering (AREA)
- Silicates, Zeolites, And Molecular Sieves (AREA)
- Solid-Sorbent Or Filter-Aiding Compositions (AREA)
Description
i DK 167866 B1
Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde til fremstilling af zeolitter af L-typen, som hører til den gruppe af zeolitter, som har pep-gitre, dvs. cancrinit-gitre.
Zeolit er et krystallinsk aluminiumsilicat indeholdende zeo-5 litisk vand, hvilket fremgår af oprindelsen til ordet "zeolit", som er et græsk ord "zein", der betyder "kogende sten", og sammensætningen af zeolit kan generelt udtrykkes ved nedenstående empiriske formel: M2 /n0 · A1203 · xSi02 · yH20 10 hvor M betegner en metalkation med valensen n, x er et tal på mindst 2, og y er et tal på mindst 0.
Basisstrukturen i zeolit omfatter Si04-tetraedre med silicium i centrum og fire oxygenatomer i spidserne og A104-tetraedre med aluminium i centrum i stedet for silicium, hvor tetra-15 edrene er regelmæssigt og tredimensionalt anbragt og bundet til hinanden, idet de er fælles om oxygenatomer og forekommer i et sådant forhold, at 0/(Al + Si)-atomforholdet er 2. Der kan dannes forskellige tredimensionale netværkstrukturer med fine porer af forskellig størrelse og form, alt afhængig af 20 den måde, på hvilken tetraedrene er bundet til hinanden. De negative ladninger i Al04-tetraedrene neutraliseres elektrisk ved kobling med kationer, fx alkalimetal- eller jordalkalime-talkationer.
Således dannede fine porer har generelt en størrelse på 25 mellem 2-3 Å og godt 10 Å, og de fine porers størrelse kan ændres ved at udskifte de metalkationer, der er bundet til Al04 - tetraedrene, med andre metalkationer med en anden størrelse.
Zeolit anvendes som dehydratiseringsmiddel til gas eller 30 væsker eller som molekylarsi til adsorption af bestemte molekyler, idet disse fine porer udnyttes. Endvidere virker et produkt, der fås ved at udskifte metalkationen med en DK 167866 Bl 2 hydrogenion, som en fast syre og anvendes som katalysator under udnyttelse af "fast syreegenskaberne.
En typisk sammensætning af en zeolit af L-typen kan udtrykkes med følgende formel: 5 (K2,Na2)0-Al203-6Si02-5H20 og det er kendt, at Si02/Al203-forholdet varierer mellem 5,2 og 7,0. Krystalstrukturen i denne zeolit omfatter e-gitre, dvs. cancrinit-gitre, der er symmetrisk anordnet over hinanden med dobbelte 6-leddede ringe imellem, og udmærker sig ved 10 at have primære fine porer af 12-leddede oxygenatomringe med en diameter på 7,1 Å.
Der er blevet foreslået forskellige fremgangsmåder til syntese af zeolitten af L-typen. Disse fremgangsmåder er imidlertid ikke helt tilfredsstillende.
15 1) Ved den fremgangsmåde, der er beskrevet i japansk behand let patentpublikation nr. 36-3675, krystalliseres en kalium-holdig reaktionsblanding, der fås ved at anvende en vandig kolloid siliciumdioxidsol som siliciumdioxidkilde, ved en temperatur på 100-200°C så længe som fra ca. 64 til ca. 169 20 timer. Ved denne fremgangsmåde er lang tid nødvendig til syntesen, og udbyttet af siliciumdioxid er meget lavt. 1
Som en forbedring af den under 1) nævnte fremgangsmåde er der i japansk behandlet patentpublikation nr. 46-35604 beskrevet en fremgangsmåde, i hvilken der som siliciumdioxid-25 kilde anvendes reaktivt amorft fast siliciumdioxid, og hvor krystallisationen udføres ved en lav alkalimetalkoncentration. Siliciumdioxidudbyttet bliver ganske vist forøget ved denne fremgangsmåde, men det er absolut nødvendigt at anvende kostbart reaktivt amorft fast siliciumdioxid som mindst 80 30 molprocent af siliciumdioxidkilden, og hvis den vandmængde, der er i reaktionsblandingen, er lille, er lang tid nødvendig til syntesen.
3 DK 167866 B1
Fra de ovennævnte publikationer og andre litteratursteder er det kendt, at der kan indgå en kaliumion i udgangsmateriale-blandingen for at lette syntesen ved fremstilling af zeolitter af L-typen med pep-gitre (cancrinit-gitre) i krystal-5 strukturen eller zeolitter af offretit-typen. De ovennævnte kendte fremgangsmåder er blevet udviklet på denne baggrund, og i hver af disse kendte fremgangsmåder sigtes der på at syntetisere zeolitter af L-typen med højt udbytte ved anvendelse af en vandig kolloid siliciumdioxidsol eller et 10 reaktivt amorft fast siliciumdioxid som siliciumdioxidkilde.
Den foreliggende opfindelse angår en fremgangsmåde til fremstilling af en zeolit af L-typen, ved hvilken en zeolit af L-typen let kan fremstilles med god reproducerbarhed ud fra et billigt udgangsmateriale, som er let at håndtere.
15 Ved fremgangsmåden ifølge den foreliggende opfindelse fremstilles en zeolit af L-typen med høj renhed ved at krystallisere et amorft natriumaluminiumsilicat (herefter i al korthed benævnt "amorf forbindelse") indeholdende en siliciumkomponent i en mængde på 67-91 vægtprocent, beregnet som Si02 på 20 vandfri basis, i en vandig kaliumhydroxidopløsning.
Fig. 1 viser et røntgendiffraktogram på pulver af det ifølge eksempel 1 vundne produkt, bestemt ved anvendelse af en Kpap-dublet af kobber.
Ifølge den foreliggende opfindelse er den fremgangsmåde, ved 25 hvilken den amorfe forbindelse fås, ikke særlig kritisk. Alle de fremgangsmåder, som kan føre til amorfe forbindelser med en sammensætning, der er som angivet i nærværende beskrivelse, kan anvendes. Fx kan der nævnes en fremgangsmåde, der består i, at en vandig natriumsilicatopløsning omsættes med 30 en vandig aluminiumholdig opløsning. Opfindelsen beskrives nærmere nedenfor under henvisning til denne fremgangsmåde.
Kommercielt tilgængeligt vandglas kan anvendes som den vandige natriumsilicatopløsning ved den foreliggende opfindelse.
DK 167866 Bl 4
Endvidere kan der anvendes en vandig natriummetasilicat-eller natriumorthosilicatopløsning. Desuden kan der anvendes en vandig opløsning dannet ved at opløse en siliciumdioxid-kilde såsom siliciumholdigt sand eller hydratiseret fast 5 kiselsyre i en vandig natriumhydroxidopløsning. Som den vandige aluminiumholdige opløsning anvendes der vandige opløsninger af aluminiumsulfat, aluminiumnitrat/ aluminium-chlorid og natriumaluminat. Der kan anvendes en kommercielt tilgængelig vandig opløsning af et aluminiumsalt af en mi-10 neralsyre eller natriumaluminat eller en opløsning, der er vundet ved opløsning af en aluminiumkilde såsom aktiveret aluminiumoxid i en vandig mineralsyre eller natriumhydroxidopløsning. Natriumhydroxid eller mineralsyre kan sættes til de to ovennævnte vandige udgangsopløsninger for at indstille 15 mængden af base eller syre. Koncentrationen i de to vandige opløsninger er ikke særlig kritisk, men kan vælges frit.
Fremgangsmåden til fremstilling af den amorfe forbindelse ved omsætning af de to vandige opløsninger er ikke særlig kritisk. Fx kan der anvendes en metode, ved hvilken begge de 20 vandige opløsninger kontinuerligt føres til en reaktionsbeholder, hvor de vandige opløsninger omsættes under omrøring, og produktet kontinuerligt udtages fra reaktionsbeholderen efter en vis opholdstid i denne, en metode, ved hvilken reaktionen foretages kontinuerligt som ved den ovennævnte 25 metode, men hvor produktet udtages batchvis, og en batchvis metode, ved hvilken den vandige natriumsilicatopløsning batchvis sættes til den vandige aluminiumholdige opløsning under omrøring. Den amorfe forbindelse kan hensigtsmæssigt fås ved en hvilken som helst af de ovenfor angivne metoder.
30 Ved den batchvise metode er reaktionsproduktet imidlertid en pasta med meget høj viskositet, hvorfor koncentrationen af de virksomme bestanddele bør holdes på et meget lavt niveau ved anvendelse af denne metode. I modsætning hertil kan partikelstørrelsen i produktet indstilles på 1-500 mikron, fortrins-35 vis på 1-100 mikron, når begge de vandige opløsninger kontinuerligt tilføres til fremkaldelse af reaktion, og der kan opnås i det væsentlige sfæriske partikler, selv om grunden DK 167866 Bl 5 hertil ikke er kendt. Viskositeten i reaktionsopslæmningen reduceres derfor i høj grad, og koncentrationen i reaktions-opslæmningen kan forøges uden kraftig omrøring. Som det fremgår ovenfor, anvendes der til fremstilling af den amorfe 5 forbindelse fortrinsvis en metode, ved hvilken den vandige natriumsilicatopløsning og den vandige aluminiumholdige opløsning kontinuerligt føres til reaktionsbeholderen. Det foretrækkes, at pH-værdien i den dannede reaktionsopslæmning indstilles på 5-9, især 6-8. Den ved omsætning af den vandige 10 natriumsilicatopløsning med den vandige aluminiumholdige opløsning vundne opslæmning underkastes faststof-væske-separering, hvorved den amorfe forbindelse fås som det faste stof. Faststof-væskesepareringen udføres ved at anvende en almindelig centrifugalseparator eller et vakuumfilter, og 15 vask er ikke absolut nødvendig. Den således vundne amorfe forbindelse anvendes fordelagtigt i form af en våd kage, men den kan også anvendes efter tørring.
Hvis de sfæriske partikler, der er fremstillet ved den ovenfor anførte metode, anvendes til fremstilling af den udgangs-20 opslæmning, der skal underkastes krystallisation, forøges viskositeten ikke drastisk, selv når vandmængden reduceres ekstremt. Udbyttet af zeolit pr. volumenenhed kan derfor forøges, og produktiviteten forbedres betydeligt. Dette er et af de karakteristiske træk ved den foreliggende opfindelse.
25 Normalt er blandingsforholdet mellem de pågældende komponenter i udgangsmaterialerne vigtigt til fremstilling af ren zeolit fri for urenheder. Ved den ovenfor anførte udførelses-fom for den foreliggende opfindelse bestemmes sammensætningen af den amorfe forbindelse hensigtsmæssigt afhængigt af 30 betingelserne for reaktion mellem den vandige natriumsilicatopløsning og den vandige aluminiumholdige opløsning og af vask-, filtrerings- og tørringsbetingelserne.
Den amorfe forbindelse, der anvendes til fremstilling af en zeolit af L-typen med høj kvalitet ved fremgangsmåden ifølge 35 den foreliggende opfindelse, indeholder en siliciumkomponent DK 167866 Bl 6 i en mængde på 67-91 vægtprocent, beregnet som Si02. Hvis der anvendes en amorf forbindelse med et Si02-indhold på under 67 vægtprocent, beregnet på vandfri basis, dannes der ved krystallisationen ikke nogen zeolit af L-typen. I modsætning 5 hertil fås der, hvis Si02-indholdet er højere end 91 vægtprocent, i nogen udstrækning en zeolit af L-typen, men renheden er yderst lav, og udbyttet er lille med det resultat, at formålet med den foreliggende opfindelse ikke kan opfyldes.
Da den amorfe forbindelse, der anvendes ifølge den forelig-10 gende opfindelse, fås ved omsætning af vandige opløsninger af siliciumkilden og aluminiumkilden i vandig fase, er den amorfe forbindelses reaktivitet til krystallisation meget højere end for de udgangsmaterialer, der anvendes ved sædvanlige fremgangsmåder.
15 Den således vundne amorfe forbindelse krystalliseres til en zeolit af L-typen ved at blive opvarmet i en vandig kaliumhydroxidopløsning. Ifølge den foreliggende opfindelse kan koncentrationen af kaliumhydroxid til krystallisation af den amorfe forbindelse varieres inden for et bredt område på 20 mellem 1 og 64 vægtprocent. Koncentrationen bør imidlertid hensigtsmæssigt vælges afhængigt af Si02-indholdet i den amorfe forbindelse og koncentrationen af udgangsopslæmningen til krystallisationen (vægtforholdet mellem faststof og den totale mængde af udgangs opslæmningen) . For at opnå en zeolit 25 af L-typen med høj renhed og høj krystallinitet ved fremgangsmåden ifølge den foreliggende opfindelse foretrækkes det fx især ved fremstillingen af udgangopslæmningen ved at sætte en amorf forbindelse med et Si02-indhold på 67-91 vægtprocent til en vandig kaliumhydroxidopløsning med en koncentration på 30 1-64 vægtprocent, at molforholdet mellem kaliumhydroxid (KOH) og Si02-komponenten i den amorfe forbindelse indstilles inden for det område, der fremgår af nedenstående tabel. Det foretrækkes endvidere, at mængden af vandig kaliumhydroxidopløsning indstilles således, at koncentrationen i udgangsop-35 slæmningen til krystallisationen er 0,04-0,45 vægtprocent.
7 DK 167866 B1
Si02-indhold vægt- KOH/Si02-mol- procent) i den amorfe forhold forbindelse 5 _______________
Område 1 67-88 0,10-0,80
Område 2 75-89 0,20-0,85
Område 3 79-90 0,30-0,95
Område 4 83-90 0,40-1,35 10 ____________
Udgangsopslæmningen indeholdende den amorfe forbindelse til krystallisation hældes i en autoklav, hvor krystallisationen udføres ved en temperatur på 100-200°C. Krystallisationstiden ligger i området mellem 12 og 100 timer. Efter endt krystal-15 lisation skilles de dannede krystaller fra moderluden, vaskes med vand og tørres, hvorved man får et krystalpulver.
Om ønsket kan den ved fremgangsmåden ifølge den foreliggende opfindelse fremstillede zeolit af L-typen ionbyttes med passende kationer, og den kan anvendes som adsorbent eller 20 katalysator på forskellige områder som den er eller efter formning.
Fremgangsmåden ifølge opfindelsen belyses nærmere i nedenstående eksempler: EKSEMPEL 1 25 I en reaktionsbeholder af overløbstypen og forsynet med en almindelig skovlomrører blev hældt en med svovlsyre syrnet vandig opløsning af aluminiumsulfat (A1203 = 44,4 g/1, H2S04 = 256,9 g/1) og en vandig natriumsilicatopløsning (Na20 = 65,6 g/1, Si02 = 200 g/1, A1203 = 2,2 g/1) samtidig og konti-30 nuerligt med en tilledningshastighed på henholdsvis 0,25 1/time og 0,75 1/time, og reaktionen blev udført under omrøring. Reaktionsbeholderen blev forsynet med et overløbs-udløbsrør således, at der altid var 0,5 1 reaktionsvæske DK 167866 Bl 8 (opslæmning) i reaktionsbeholderen, medens overskydende opslæmning løb væk fra reaktionsbeholderen. Reaktionsopslæmningens opholdstid var 30 minutter.
Opslæmningens pH-værdi var 6,2 og reaktionstemperaturen 32°C.
5 Det opslæmmede produkt, som løb fra reaktionsbeholderen, blev underkastet faststof-væskeseparering i en centrifugalseparator, og det isolerede faste stof blev vasket med vand, indtil S042'-ioner ikke kunne påvises i vaskevæsken, hvorved man fik en amorf forbindelse med nedenstående sammensætning: 10 Na20: 5,2 vægtprocent (tør basis) A1203: 7,13 vægtprocent (tør basis)
Si02: 87,7 vægtprocent (tør basis) H20: 59,7 vægtprocent (våd basis) .
Derefter blev 142,2 g af den således vundne amorfe forbindel-15 se sat til 176 g af en vandig kaliumhydroxidopløsning med en koncentration på 16,4 vægtprocent, og blandingen blev omrørt til dannelse af en opslæmningslignende reaktionsblanding.
Reaktionsblandingen blev hældt i en autoklav, hvor den blev holdt ved 170°C under det autogene tryk i 24 timer for at 20 fremkalde krystallisation.
Efter endt reaktion blev det dannede faste stof skilt fra moderluden ved filtrering, vasket med vand og derefter tørret ved 110°C.
Ud fra resultaterne af den kemiske analyse viste det sig, at 25 produktets sammensætning (på vandfri basis) var følgende: 0,9 9K20·0,01Na20·A1203·6,0SiO2
Produktets røntgendiffraktionsdiagram på pulver er vist i fig. 1.
DK 167866 Bl 9 På en fjedervægt af McBain-Bakr-typen blev en del af prøven aktiveret ved 350°C i vakuum i 2 timer, og adsorptionskapaciteten for cyclohexan blev målt. Det viste sig, at adsorp-tionskapaciteten for cyclohexan var 9,1 vægtprocent bestemt 5 ved 25°C under et tryk på 46 mm Hg.
EKSEMPEL 2 og 3
Den ifølge eksempel 1 fremstillede amorfe forbindelse blev krystalliseret under de i tabel I viste betingelser. Produktets rønt gendiff rakt ogram på pulver var i det væsentlige 10 det samme som vist i fig. 1. Adsorptionskapaciteten for cyclohexan blev målt på samme måde som beskrevet i eksempel 1, og resultaterne er anført i tabel 1.
TABEL 1 15 Eksempel 2 Eksempel 3 Mængde (g) amorf forbindelse 142,2 142,2
Vandig kaliumhydroxidopløsning koncentration (vægtprocent) 59,5 16,4 20 Mængde (g) 50 176
Krystallisationsbetingelser
Temperatur (°C) 170 120
Tid (timer) 24 72
Adsorptionskapacitet (vægtprocent) 25 for cyclohexan (25°C, 46 mm Hg) 9,9 9,7 EKSEMPEL 4-6
En amorf forbindelse med en sammensætning som vist i tabel 2 blev fremstillet ved anvendelse af en med svovlsyre syrnet 30 vandig opløsning af aluminiumsulfat og en vandig natriumsili-catopløsning, hver som angivet i tabel 2, på samme måde som beskrevet i eksempel 1. Den amorfe forbindelse blev krystalliseret under de i tabel 3 viste betingelser. Røntgendiffrak- 10
Ulv lb/bbb b l togram på pulver af produktet var i det væsentlige det samme som vist i fig. i. Cyclohexanadsorptionskapaciteten for produktet blev målt på samme måde som beskrevet i eksempel 1. Resultaterne er angivet i tabel 3.
5 TABEL 2
Eksempel 4 Eksempel 5 Eksempel 6 Vandig natriumsilicatopløsning 10 Si02 (g/1) 280 200 160
Na20 (g/1) 92 83 83 A1203 (g/1) 3,1 2,2 1,8
Vandig aluminiumsulfatopløsning
Al2°3 (g/1) 102 102 102 15 H2S04 (g/1) 338 294 294
Amorf forbindelse
Na20 (vægt%, tør basis) 7,8 8,5 10,1 A1203 (vægt%, tør basis) 10,8 13,1 15,8
Si02 (vægt%, tør basis) 76,9 74,6 73,9 20 H20 (vægt%, våd basis) 55,6 62,5 56,7 TABEL 3
Eksempel 4 Eksempel 5 Eksempel 6 25 _ Mængde (g) amorf forbindelse 148,7 199,3 146,7
Vandig kaliumhydroxidopløsning
Koncentration (vægt%) 31,8 49,6 35,6 Mængde (g) 88 66 78 30 Krystallisationsbetingelser
Temperatur (°C) 170 170 170
Tid (timer) 24 24 24
Cyclohexanadsorptionskapacitet (vægtprocent, 25°C, 35 46 mm Hg) for produktet 9,4 9,0 8,9 DK 167866 B1 11 EKSEMPEL 7
Til 1 liter af en med svovlsyre syrnet vandig opløsning af aluminiumsulfat (A1203 = 48,5 g/1, H2S04 = 256,5 g/1) blev sat 3 liter af en vandig natriumsilicatopløsning (Si02 = 200 5 g/1, Na20 = 65,6 g/1, A1203 = 0,82 g/1) under omrøring til fremkaldelse af reaktion. Efter endt tilsætning blev blandingen omrørt i yderligere 1 time.
Opslæmningsproduktet blev underkastet faststof-væskeseparering i en centrifugalseparator, og den faste fase blev 10 vasket med vand, indtil S042'-ioner ikke kunne påvises i vaskevæsken. Produktet var en amorf forbindelse med en sammensætning som vist i tabel 4.
Den amorfe forbindelse blev krystalliseret under betingelser som angivet i tabel 5. Røntgendiffraktogram på pulver af pro-15 duktet var i det væsentlige det samme som vist i fig. 1. Cyclohexanadsorptionskapaciteten for produktet er vist i tabel 5.
EKSEMPEL 8
Til en reaktionsbeholder med 1 liter vand blev samtidig sat 1 20 liter af den samme vandige aluminiumsulfatopløsning, som blev anvendt i eksempel 7, og 3 liter af den samme vandige natriumsilicatopløsning, som blev anvendt i eksempel 7, med hastigheder på henholdsvis 33 ml/minut og 100 ml/minut under omrøring til fremkaldelse af reaktion.
25 Det dannede opslæmningsprodukt blev underkastet faststof-væskeseparering i en centrifugalseparator, og det isolerede faste stof blev vasket med vand til dannelse af en amorf forbindelse med en sammensætning som vist i tabel 4.
Den amorfe forbindelse blev krystalliseret under betingelser 30 som vist i tabel 5. Røntgendiffraktogram på pulveret af produktet var i det væsentlige det samme som angivet i fig.
12 1. Cyclohexanadsorptionskapaciteten for produktet er angivet i tabel 5.
EKSEMPEL 9
Til 1 liter af en med svovlsyre syrnet vandig opløsning af 5 aluminiumsulfat (A1203 = 24,0 g/1, H2S04 = 162,2 g/1) blev sat 1 1 af en vandig natriumsilicatopløsning (Si02 = 360 g/1, Na20 = 118 g/1, A1203 = 1,48 g/1) under omrøring til fremkaldelse af reaktion. Efter endt tilsætning blev blandingen omrørt i yderligere 1 time.
10 Opslæmningsproduktet blev underkastet faststof-væske- separering i en centrifugalseparator, og den faste fase blev vasket med vand til dannelse af en amorf forbindelse med en sammensætning som vist i tabel 4.
Den amorfe forbindelse blev krystalliseret under betingelser 15 som angivet i tabel 5. Røntgendiffraktogram på pulver af produktet var i det væsentlige det samme som vist i fig. 1. Cyclohexanadsorptionskapaciteten for produktet er angivet i tabel 5.
SAMMENLIGNINGSEKSEMPEL 1 20 En med svovlsyre syrnet vandig opløsning af aluminiumsulfat (A1203 = 67,2 g/1, H2S04 = 193,6 g/1) og en vandig natriumsilicatopløsning (Si02 = 66,7 g/1, Na20 = 54,6 g/1, A1203 = 0,27 g/1) blev samtidig og kontinuerligt tilført med hastigheder på henholdsvis 0,25 1/time og 0,75 1/time, og der blev 25 fremstillet en amorf forbindelse med en sammensætning som vist i tabel 4 på i det væsentlige samme måde som beskrevet i eksempel 1. Den amorfe forbindelse blev krystalliseret under de i tabel 5 viste betingelser. Produktet bestod hovedsagelig af cryolit.
DK 167866 B1 TABEL 4 13
Eksem- Eksem- Eksem- Sammenlig - pel 7 pel 8 pel 9 ningseksem- 5 pel 1
Na02 (vægtprocent, tør basis) 5,1 4,7 4,2 14,0 A1203 (vægtprocent, 10 tør basis) 7,22 6,92 6,31 21,1
Si02 (vægtprocent, tør basis) 87,6 86,0 89,5 63,0 H20 (vægtprocent, våd basis) 71,1 74,9 58,0 60,5 15 _ TABEL 5
Eksem- Eksem- Eksem- Sammenlig- pel 7 pel 8 pel 9 ningseksem-20 pel 1 Mængde (g) amorf forbindelse 189 217,2 384,8 120,5
Vandig kaliumhydro-25 xidopløsning
Koncentration (vægt%) 22,4 28,6 17,3 17,5 Mængde (g) 130 100 775 62
Krystallisationsbetingelser 30 Temperatur (°C) 170 170 170 170
Tid (timer) 24 24 24 24
Cyclohexanadsorptions-kapacitet (vægtprocent, 25°C, 46 mm Hg) 9,2 9,3 9,3 35 ______
Claims (6)
1. Fremgangsmåde til fremstilling af zeolitter af L-typen, kendetegnet ved, at en amorf natriumaluminiumsili-catforbindelse indeholdende en siliciumforbindelse i en 5 mængde på 67-91 vægtprocent, beregnet som Si02 på vandfri basis, krystalliseres i en vandig kaliumhydroxidopløsning.
2. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at den amorfe natriumaluminiumsi-licatforbindelse fås ved omsætning af en vandig natriumsili-10 catopløsning med en vandig aluminiumholdig opløsning.
3. Fremgangsmåde ifølge krav 2, kendetegnet ved, at reaktionen mellem den vandige natriumsilicatopløsning og den vandige aluminiumhol dige opløsning udføres, medens begge de vandige opløsninger sam-15 tidig ledes til en reaktionsbeholder, og pH-værdien i reaktionsproduktet holdes i området mellem 5 og 9.
4. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at mængden af vandig kaliumhydroxidopløsning er sådan, at udgangsopslæmningen til krystal-20 lisation har en koncentration på 0,04-0,45 vægtprocent.
5. Fremgangsmåde ifølge krav 1, kendetegnet ved, at molforholdet mellem kaliumhydroxid og Si02-komponenten i den amorfe forbindelse ligger i området mellem 0,10 og 1,35. 25
6. Fremgangsmåde ifølge krav l, kendetegnet ved, at krystallisationen udføres ved en temperatur på mellem 100 og 200°C. 1 Fremgangsmåde ifølge krav 6, kendetegnet ved, at krystallisationen udføres i et 30 tidsrum på mellem 12 og 100 timer.
Applications Claiming Priority (2)
Application Number | Priority Date | Filing Date | Title |
---|---|---|---|
JP57181408A JPS5973421A (ja) | 1982-10-18 | 1982-10-18 | L型ゼオライトの製造方法 |
JP18140882 | 1982-10-18 |
Publications (3)
Publication Number | Publication Date |
---|---|
DK478883D0 DK478883D0 (da) | 1983-10-17 |
DK478883A DK478883A (da) | 1984-04-19 |
DK167866B1 true DK167866B1 (da) | 1993-12-27 |
Family
ID=16100233
Family Applications (1)
Application Number | Title | Priority Date | Filing Date |
---|---|---|---|
DK478883A DK167866B1 (da) | 1982-10-18 | 1983-10-17 | Fremgangsmaade til fremstilling af zeolitter |
Country Status (4)
Country | Link |
---|---|
US (1) | US4530824A (da) |
EP (1) | EP0109199A1 (da) |
JP (1) | JPS5973421A (da) |
DK (1) | DK167866B1 (da) |
Families Citing this family (25)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
US4650654A (en) * | 1982-09-20 | 1987-03-17 | Toyo Soda Manufacturing Co., Ltd. | Process for preparation of ferrierite type zeolites |
DE3370789D1 (en) * | 1982-10-08 | 1987-05-14 | Toyo Soda Mfg Co Ltd | Novel zeolite and process for preparation thereof |
JPS5973424A (ja) * | 1982-10-20 | 1984-04-25 | Toyo Soda Mfg Co Ltd | モルデナイト型ゼオライトの製造方法 |
GB8329973D0 (en) * | 1983-11-10 | 1983-12-14 | Exxon Research Engineering Co | Recycled zeolite l preparation |
JPS6121911A (ja) * | 1984-07-11 | 1986-01-30 | Toyo Soda Mfg Co Ltd | フオ−ジヤサイト型ゼオライトの製造方法 |
US4717560A (en) * | 1985-02-04 | 1988-01-05 | Exxon Research And Engineering Company | Crystalline zeolite composition (ECR-5) having a cancrinite-like structure and process for its preparation |
EP0202797B1 (en) * | 1985-05-14 | 1993-01-27 | Mobil Oil Corporation | A method for the synthesis of zeolites |
US4665707A (en) * | 1985-08-26 | 1987-05-19 | Hamilton A C | Protection system for electronic apparatus |
JPH0653689B2 (ja) * | 1986-01-31 | 1994-07-20 | 東ソー株式会社 | パラ置換ハロゲン化ベンゼン誘導体の製造方法 |
GB8709506D0 (en) * | 1987-04-22 | 1987-05-28 | Exxon Chemical Patents Inc | Zeolite l synthesis |
GB8801067D0 (en) * | 1988-01-19 | 1988-02-17 | Exxon Chemical Patents Inc | Zeolite l preparation |
US4888105A (en) * | 1988-02-16 | 1989-12-19 | Mobil Oil Corporation | Process for the dehydrocyclization of acyclic hydrocarbons and catalyst composition therefor |
US5670130A (en) * | 1989-08-09 | 1997-09-23 | Exxon Chemical Patents Inc. (Ecpi) | Zeolite L preparation |
US5110573A (en) * | 1990-08-16 | 1992-05-05 | Mobil Oil Corporation | Silica-alumina-organic amine product, its synthesis and use in zeolite production |
US5318766A (en) * | 1992-09-25 | 1994-06-07 | Exxon Research And Engineering Company | Process for preparing LTL nano-crystalline zeolite compositions |
US5330736A (en) * | 1992-12-07 | 1994-07-19 | W. R. Grace & Co.-Conn. | Zeolite L synthesis and resulting product |
US6392109B1 (en) | 2000-02-29 | 2002-05-21 | Chevron U.S.A. Inc. | Synthesis of alkybenzenes and synlubes from Fischer-Tropsch products |
US6566569B1 (en) | 2000-06-23 | 2003-05-20 | Chevron U.S.A. Inc. | Conversion of refinery C5 paraffins into C4 and C6 paraffins |
US6441263B1 (en) | 2000-07-07 | 2002-08-27 | Chevrontexaco Corporation | Ethylene manufacture by use of molecular redistribution on feedstock C3-5 components |
KR20030081697A (ko) * | 2002-04-12 | 2003-10-22 | 주식회사 리플코리아 | 오일회수용 제올라이트 촉매제조방법 |
JP4714931B2 (ja) * | 2008-09-02 | 2011-07-06 | 独立行政法人産業技術総合研究所 | 非晶質アルミニウムケイ酸塩の製造方法、及びその方法により得られた非晶質アルミニウムケイ酸塩、並びにそれを用いた吸着剤 |
DE102010034005A1 (de) * | 2010-08-11 | 2012-02-16 | Süd-Chemie AG | Hydrothermale Synthese von Zeolithen oder zeolithähnlichen Materialien unter Verwendung von modifizierten Mischoxiden |
JP6423729B2 (ja) | 2015-02-09 | 2018-11-14 | 三井金属鉱業株式会社 | ベータ型ゼオライトの製造方法 |
US11529617B2 (en) | 2020-08-12 | 2022-12-20 | Chevron Phillips Chemical Company, Lp | Catalyst supports and catalyst systems and methods |
CN116328826B (zh) * | 2021-12-24 | 2024-10-11 | 中国石油化工股份有限公司 | 一种含钡的l分子筛及其制备方法与应用 |
Family Cites Families (7)
Publication number | Priority date | Publication date | Assignee | Title |
---|---|---|---|---|
NL238183A (da) * | 1962-08-03 | |||
FR88553E (fr) * | 1965-07-12 | 1967-02-24 | Air Liquide | Procédé de fabrication de mordénite cristalline |
NL6609779A (da) * | 1964-07-21 | 1967-01-13 | ||
GB1085758A (en) * | 1964-12-13 | 1967-10-04 | Grace W R & Co | Cracking catalysts |
US3481699A (en) * | 1966-02-14 | 1969-12-02 | Air Liquide | Process for the preparation of synthetic faujasite |
DE1767074C2 (de) * | 1968-03-28 | 1973-01-04 | Badische Anilin- & Soda-Fabrik Ag, 6700 Ludwigshafen | Verfahren zur Herstellung kristalliner Zeolithe |
US3867512A (en) * | 1969-09-10 | 1975-02-18 | Union Oil Co | Method of preparing crystalline {37 l{38 {0 zeolite |
-
1982
- 1982-10-18 JP JP57181408A patent/JPS5973421A/ja active Granted
-
1983
- 1983-10-17 EP EP83306283A patent/EP0109199A1/en not_active Withdrawn
- 1983-10-17 DK DK478883A patent/DK167866B1/da not_active IP Right Cessation
- 1983-10-18 US US06/543,007 patent/US4530824A/en not_active Expired - Lifetime
Also Published As
Publication number | Publication date |
---|---|
DK478883D0 (da) | 1983-10-17 |
EP0109199A1 (en) | 1984-05-23 |
JPS631244B2 (da) | 1988-01-12 |
US4530824A (en) | 1985-07-23 |
DK478883A (da) | 1984-04-19 |
JPS5973421A (ja) | 1984-04-25 |
Similar Documents
Publication | Publication Date | Title |
---|---|---|
DK167866B1 (da) | Fremgangsmaade til fremstilling af zeolitter | |
CA1220612A (en) | Process for the preparation of crystalline sheet-type alkali metal silicates | |
JP2523433B2 (ja) | P型ゼオライトを製造する方法 | |
US3310373A (en) | Method for producing crystalline aluminosilicates | |
DK164097B (da) | Fremgangsmaade til fremstilling af zeoliter | |
PL117556B1 (en) | Continuous process for zeolite a manufactre | |
DK168208B1 (da) | Proces til fremstilling af en zeolit af faujasittypen, specielt en zeolit af faujasittypen, der har et højt silicaindhold | |
SU1118284A3 (ru) | Способ получени цеолита типа @ -5 | |
US9272919B2 (en) | Hydrothermal synthesis of zeolites or zeolite-like materials using modified mixed hydroxides | |
DK167390B1 (da) | Fremgangsmaade til fremstilling af et syntetisk stoebt faujasitemne | |
US4664898A (en) | Process for preparation of mordenite type zeolite | |
DK167869B1 (da) | Fremgangsmaade til fremstilling af zeolit af faujasittypen | |
US4687653A (en) | Process for preparation of zeolite OE having an offretite type structure | |
HU181898B (en) | Semicontinuous industrial process for producing zeolite a | |
JPS6351969B2 (da) | ||
JPH0244771B2 (da) | ||
JPH0559045B2 (da) | ||
JP7052346B2 (ja) | 結晶性ゼオライトの製造方法 | |
JPS6243927B2 (da) | ||
JPH0353251B2 (da) | ||
JPH0232204B2 (ja) | Zeoraitonoseizohoho | |
JPS5969419A (ja) | フエリエライト型ゼオライトの製造方法 | |
JPH0479978B2 (da) | ||
JPS60141617A (ja) | フェリエライト型ゼオライトの製造法 | |
JPH01305811A (ja) | ハイシリカモルデナイト型ゼオライトの製造方法 |
Legal Events
Date | Code | Title | Description |
---|---|---|---|
B1 | Patent granted (law 1993) | ||
PBP | Patent lapsed |